Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Περιαυτομπλογκίες, 1

Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2009


Από καιρό σε καιρό θα γράφω μικρά ποστάκια, ενημερωτικά για την κίνηση του ιστολογίου, που όμως το κάνω με καμάρι, οπότε ταιριάζει να τα πω Περιαυτομπλογκίες.

Καταρχήν, τα σχόλιά σας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει λίγο περισσότερα από 700. Το σχόλιο αριθ. 100 ήθελα να το ανακοινώσω με φανφάρα, αλλά…. δεν πρόσεξα και το έκανα εγώ. Το ίδιο και το 200. Το αρ. 300 το έκανε ο Τιπούκειτος, το αρ. 400 ο ΣκύλοςΒΚ, το αρ. 500 ο Ηλεφούφουτος, το αρ. 600 ο ΣΒΚ πάλι, το αρ. 700 ο Νοσφεράτος. Στα 1000 θα κεράσω βίρτσουαλ σαμπάνια.

Το πιο σχολιασμένο άρθρο, φυσικά, το χτεσινό για το ανύπαρκτο κείμενο Μπαμπινιώτη, το οποίο ήταν επίσης και το άρθρο με τις περισσότερες επισκέψεις. Φαίνεται το έχει το όνομα. Στο εξής θα το βάζω παντού για ν’ αυξάνω την επισκεψιμότητα: Αποπλάνηση ενηλίκου και ο Μπαμπινιώτης, Δύσπεπτοι κεφτέδες και ο Μπαμπινιώτης κτλ.

Χάρη στο άρθρο περί Μπ., η χτεσινή μέρα 10/3 έκανε νέο ρεκόρ επισκέψεων, κάπου 1420, ενώ ως τώρα ήταν η 26/2 με 1180. Σήμερα μπορεί να γίνουν ακόμα περισσότερες επισκέψεις.

Δεύτερο συχνότερο άρθρο, το περί Πασκάλ Παγιέ και Παλαιοκώστα. Κι αυτό το όνομα φέρνει επισκέψεις. Μάλιστα, στη χτεσινή Ελληνοφρένεια είχε απόσπασμα από τη Βουλή όπου κάποιος βουλευτής ή υπουργός (ένας πολύ κοντοκουρεμένος, ποιος είναι;) έλεγε ότι δεν είμαστε και πρωτότυποι με τον Παλαιοκώστα, αφού υπάρχει ο Πασκάλ Παγιέ, ο οποίος κτλ. κτλ. Ο τίτλος της Ελληνοφρένειας ήταν Γαλλία-Ελλάς 3-2, αλλά δεν λέω ότι τον πήραν από εδώ (εγώ είχα Παγιέ-Παλαιοκωστας 3-2) αφού τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται και δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία.

Παρεμπιπτόντως, χτες το ιστολόγιο δέχτηκε 5 επισκέψεις μέσω γκουγκλ με όρο αναζήτησης ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ! (Στο άρθρο για τη Σούζυ Μ-Κ). Στις 22 μέρες που λειτουργεί το ιστολόγιο, ο συχνότερος όρος αναζήτησης που έφερε επισκέψεις εδώ ήταν Παλαιοκώστας (φυσικά) και δεύτερο το φελέκι. Σήμερα, ας πούμε, ήρθε κάποιος μέσω γκουγκλ έχοντας βάλει αναζήτηση «τι σημαίνει φελέκι». Αυτός τουλάχιστο θα βρήκε αυτό που γύρευε.

19 Σχόλια προς “Περιαυτομπλογκίες, 1”

 1. To πρώτο σχόλιο τι κερδίζει;
  🙂

 2. Οποιος αγαπά
  σχολιάζει

 3. sarant said

  Το πρώτο σχόλιο το έκανε ο Κώστας, ξέχασα να το αναφέρω.

 4. Δίκιο έχουν οι Αμερικάνοι, ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα.
  Την ώρα στα σχόλια γίνεται να φτιάξεις; Δείχνει GMT…

 5. Πριν ξεχάσω: ο πιο σίγουρος τρόπος να ανεβάσεις την επισκεψιμότητα, εδώ:
  http://nuclearmeds.blogspot.com/2007/07/blog-post_853.html

 6. π2 said

  Στο εξής θα το βάζω παντού για ν’ αυξάνω την επισκεψιμότητα: Αποπλάνηση ενηλίκου και ο Μπαμπινιώτης, Δύσπεπτοι κεφτέδες και ο Μπαμπινιώτης κτλ.

  Γνωστός μου (που έκανε σπουδές σχετικές με εκδοτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό) έμαθε πως στην Αγγλία τα δημοφιλέστερα βιβλία είναι αυτά με θέμα τα σκυλιά, το σεξ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το συμπέρασμά του ήταν ότι το τέλειο μπεστ σέλερ θα ήταν «Η κρυφή σεξουαλική ζωή του σκύλου του Αδόλφου Χίτλερ».

 7. sarant said

  Π2, εγώ ξέρω την παραλλαγή, που δίδασκε ο καθηγητής ότι κάθε καλή ιστορία έχει: σεξ, εξουσία, μυστήριο και θρησκεία και έβαλε εργασία στους φοιτητές να γράψουν μια τέτοια ιστορία. Και κάποιος φοιτητής έγραψε: Παναγιά μου, είπε η πριγκίπισσα, πάλι είμαι έγκυος και δεν ξέρω με ποιον!

 8. Π2 Το συμπέρασμά του ήταν ότι το τέλειο μπεστ σέλερ θα ήταν “Η κρυφή σεξουαλική ζωή του σκύλου του Αδόλφου Χίτλερ”.

  Να υπενθυμισω οτι η σκυλα του Αδολφου Χιλερ ελεγετο Blondi (ναι, Ξανθουλα!). Νομιζω, λοιπον, πως ο τελειος η εστω ο βελτιστος τιτλος ειναι: «Blondi: «Ημουν η σκυλα του Αδολφου!»

 9. π2 said

  😆

 10. Αφού έχετε μπει στη διαδικασία πρόσθετων «μονίμων» σελίδων, ίσως θα ήταν χρήσιμη μία, όπου οι αναγνώστες θα παρέθεταν μικρά ερωτήματα – παρατηρήσεις για επίκαιρα γλωσσικά μικροζητήματα.

  Σε αυτό θα άφηνα, λόγου χάριν, το ακόλουθο ερώτημα:

  O ο 68χρονος ηγούμενος Νύφον της Ιεράς Μονής της Κερατέας, στο σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, υπάρχει περίπτωση να μην είναι λανθασμένα ορθογραφημένος;

 11. ηλε-φούφουτος said

  Καμία! (σπεύδω εγώ να είπω)

  Το «Νήφων» είναι βυζαντικό όνομα και χρησιμοποιείται και σήμερα ως καλογερίστικο.

  Οι «νηπτικοί πατέρες» και ο «νηφάλιος» είναι ομόρριζά του!

 12. Μου φαινεται πως ο συντακτης της Καθημερ’νης εχει επηρεαστει απο τον Μποστ.

 13. Μου παραφάνηκε εξώφθαλμο για αβλεψία. Ίσως ο Σ.Β.Κ. έχει δίκιο…

 14. ηλε-φούφουτος said

  Μαρτύριον Οσίου Νύφον:

  «Όσιος Νύφον
  εις ουρανούς αναλείφων
  καθορά λέοντα
  κοκκάλων γλύφον»

 15. sarant said

  Μα καλά, δεν υπάρχει ένας διορθωτής στην Καθημερινή; Καλά το ύψιλον, να το συγχωρήσουμε, αλλά -ον στο τέλος; Γιαπωνέζος είναι;

  Πάντως, αν είναι αλήθεια όσα του καταμαρτυρούν, ο ηγούμενος δεν αποδείχτηκε και τόσο άξιος του ονόματός του.

 16. Μπουκανιέρος said

  @Sarant (7)
  Νίκο, αυτό πηγάζει από ένα ανέκδοτο στη Γαλλία του (πρώιμου μάλλον) 19ου αιώνα. Υποτίθεται ότι κάποιος συγκεκριμένος μυθιστοριογράφος (μια ασήμαντη διασημότητα της εποχής) είχε πει ότι αυτά είναι τα θεμιτά θέματα [η παρήχηση ακούσια] ενός καλού roman: θρησκεία, αριστοκρατία, έρως, μυστήριο (μ’ αυτή τη σειρά). Και κάποιος καλαμπουρτζής έγραψε το συντομότερο καλό μυθιστόρημα, δηλ. μια παραλλαγή της φράσης που λες (κι όπου τηρείται αυτή η ιεραρχία).
  Τώρα, μπορεί με τη σειρά της κι αυτή η ιστορία να βγαίνει από κάποια παλιότερη…

 17. Όλοι οι μπλόγκερ το έχουν αντιγράψει έτσι, και βάλανε και υπάρχει και σχετική ετικέτα Νύφον…
  http://tinyurl.com/nyfon09

 18. Για εμας τους ερασιτεχνες
  φωτογραφους υπαρχει ενας ακομη πιο γιαπωνεζος, ο Αγιος «Νικων ο μετανοειτε», που καθαρισε τη Λακωνια απο τους Σλαβους με την ιαχη «Μετανοειτε!» (αλλιως μπλουμ! στο Ταιναρο) και ο οποιος εχει γινει και χωριο στη μεσσηνιακη Μανη.

 19. akindynos said

  Ὡστόσο τὸν ἑπόμενο χρόνο ὁ ἡγεμόνας τῆς Σουζδαλίας Γεώργιος ὁ Μονομάχος κατέλαβε τὸ Κίεβο, ἔδιωξε τὸν Ἰζιασλάβο καὶ ἐλευθέρωσε τὸν Ἅγιο Νήφωνα. Ὁ δίκαιος Ἱεράρχης ἐπέστρεψε μὲ τιμὲς στὸ Νόβγκοροντ.

  Αυτές ήταν εποχές.

  (πάντως, αν έχετε κανένα γνωστό Νήφωνα, ο χάρτινος συναξαριστής λέει 23 Δεκεμβρίου και 11 Αυγούστου)

  (έτερο πάντως, υπάρχει απόστολος Νυμφάς, 28 Φεβρουαρίου αυτός)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: