Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια λαθροχειρία του Άδωνη (ή μάλλον δύο)

Posted by sarant στο 19 Μαρτίου, 2009


Το σημερινό σημείωμα το οφείλω στον φίλο Χρ.Τσ. που μου έστειλε με ηλεμήνυμα αρκετές σκαναρισμένες σελίδες από το περιοδικό Ελληνική Αγωγή, το οποίο εκδίδεται από τον τηλεβιβλιοπώλη βουλευτή Άδωνη Γεωργιάδη και περιλαμβάνει στους μόνιμους συνεργάτες του την φιλόλογο κυρία Τζιροπούλου, ηγερία της ελληναράδικης παρετυμολογίας. Επειδή το περιοδικό αυτό δεν το αγοράζω, δεν θα μπορούσα αλλιώς να πληροφορηθώ τη λαθροχειρία που διαπράττει στο συγκεκριμένο τεύχος ο κ. Άδωνης. Θα μου πείτε, περσινά ξινά σταφύλια· ναι και όχι. Διότι το τεύχος δεν είναι και τόσο παλιό, μόλις διετίας, και διότι η συγκεκριμένη λαθροχειρία δεν είδα να έχει επισημανθεί  (δεν έψαξα και πολύ, δυο λέξεις γκούγκλισα, αλλά πάντως δεν τη θυμάμαι στα ιστολόγια που παρακολουθώ) και, εν πάση περιπτώσει, είναι ενδεικτική για το ποιόν του ανδρός. Θέλω να πω, όταν έχεις κάνει τη ματσακονιά, καλό είναι να έρχεται κάποτε και η Στιγμή της Αλήθειας και να ξεσκεπάζει τις λαδιές σου.

ekswff3

Όχι μόνο και όχι μόνο τελικώς

 Λοιπόν, πρόκειται για το τεύχος Σκιροφοριώνος-Εκατομβαιώνος 2007 του περιοδικού Ελληνική Αγωγή (αν δεν είστε ελληνοβαρεμένοι, ίσως να μη θυμάστε ότι πρόκειται για τον Ιούνιο), το οποίο έχει αφιέρωμα με τίτλο «Φάκελλος μετανάστευσις» (διατηρώ ορθογραφία του πρωτοτύπου) και άρθρο του βουλευτή μας με τίτλο-ρητορική ερώτηση: Είμαστε τελικώς ρατσιστές; (Νιώθει κανείς τον πειρασμό να απαντήσει:  όχι μόνο ρατσιστές, και όχι μόνο τελικώς).

 Στο άρθρο αυτό, ο Γεωργιάδης, μην αρκούμενος σε όσες ανακρίβειες, μισές αλήθειες, ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ολόκληρα ψέματα αραδιάζει για τη σύγχρονη εποχή, θέλει ντε και καλά, σαν την κοψονούρα αλεπού, να κολλήσει τη στάμπα του ρατσιστή και στους αρχαίους. Κάνει λοιπόν μια μακρότατη αναδρομή στην αντιμετώπιση των ξένων από τους αρχαίους, και ιδίως τους αρχαίους Αθηναίους. Κι εδώ διαπράττει και μια λαθροχειρία ολκής.

 Αφού περιαυτολογήσει, λέγοντας, σε πληθυντικό μεγαλοπρεπείας, ότι «το κατεστημένο στην Ελλάδα φρόντισε πρώτα να μας καταστήσει αγράμματους και αμόρφωτους» παραθέτει το εξής απόσπασμα από τον Διογένη Λαέρτιο (Βίοι Φιλοσόφων, Α 101-102), στο οποίο εξιστορείται η επίσκεψη του Ανάχαρση στην Αθήνα και στο σπίτι του Σόλωνα (στις σελ. 9-10 του περιοδικού, να σημειώσω ότι το μονοτονικό μπήκε για τεχνικούς λόγους):

 aposp12προς την Σόλωνος οικίαν αφικόμενον των θεραπόντων τινί κελεύσαι μηνύσαι ότι παρείη πρός αυτόν Ανάχαρσις και βούλοιτο αυτόν θεάσασθαι, ξένος τε, ει οιόν τε, γενέσθαι. και ο θεράπων εισαγγείλας εκελεύσθη υπό του Σόλωνος ειπείν αυτώ, ότιπερ εν ταις ιδίαις πατρίσι ξένους ποιούνται.

 Και μεταφράζει ο Άδωνης (αντιγράφω, αλλά δεν κρατάω την ορθογραφία του, νισάφι πια):

Ότι όταν ήλθε στην οικία του Σόλωνος, παρήγγειλε σε ένα υπηρέτη να πει σ’ αυτόν ότι βρίσκεται στην είσοδό του ο Ανάχαρσις και θα ήθελε να τον δει και ει δυνατόν να γίνει φιλοξενούμενός του. Ο υπηρέτης τα διαβίβασε αυτά στον Σόλωνα, από τον οποίο έλαβε την εντολή να του απαντήσει, ότι μόνον στην δική του πατρίδα μπορεί να φιλοξενείται.

 aposp23Και με αφορμή αυτό το περιστατικό, ξεσαλώνει ο Άδωνης (μεταφέρω): Η παράθεσις του αρχαίου κειμένου γίνεται διότι μια τόσο συγκλονιστική ανατροπή όσων πιστεύαμε έως σήμερα μόνον με ακράδαντα στοιχεία μπορεί να γίνει! … Η διαρκής αναφορά στους Αρχαίους Έλληνες και τον θεσμό της φιλοξενίας τους … γίνεται από ανθρώπους, που είτε δεν γνωρίζουν τι λένε είτε από ανθρώπους που θέλουν σκοπίμως να μας εξαπατήσουν. … Ο Σόλων, αντί να του πει αυτό που θα ήθελαν οι σημερινοί θολοκουλτουριάρηδες, δηλ. βεβαίως περάστε και μείνετε όσο θέλετε, απαντά ότι ο θεσμός της Ξενίας εφαρμόζεται μόνον εντός των ορίων του κάθε έθνους!

 Είναι όμως έτσι; Όχι. Διότι, ο Άδωνης, ναι μεν μετέφρασε με ακρίβεια (αν και πολύ άτεχνα και άχαρα, πρέπει να το πω) το απόσπασμα, αλλά… το πετσόκοψε! Έβαλε τον Διογένη Λαέρτιο στο κρεβάτι του Προκρούστη και έκοψε τη συνέχεια της ιστορίας, που ανατρέπει όντως την εικόνα.

 Διότι, το ακριβώς επόμενο ημιστίχιο, που το λογοκρίνει ο χερ Άδωνης, έχει ως εξής: ένθεν ο Ανάχαρσις ελών έφη νυν αυτόν εν τη πατρίδι είναι και προσήκειν αυτώ ξένους ποιείσθαι. ο δε καταπλαγείς την ετοιμότητα εισέφρησεν αυτόν και μέγιστον φίλον εποιήσατο.

 Να δούμε και τη μετάφραση, πρόχειρα από εμένα, γιατί ο Άδωνης φρόντισε να την κάνει γαργάρα: Τότε ο Ανάχαρσις απάντησε ότι στην πατρίδα του βρίσκεται, οπότε ταιριάζει να φιλοξενηθεί· ο Σόλωνας εξεπλάγη από την ετοιμότητα λόγου του, τον δέχτηκε στο σπίτι του και τον έκανε τον καλύτερο φίλο του.

 Τι σημαίνει αυτό; Ο Άδωνης, που πλασάρεται και για ιστορικός (τρομάρα του), φρόντισε να λογοκρίνει το τέλος της ιστορίας που δεν τον συνέφερε -αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με την ξενοφοβία μας, τόσο το χειρότερο στα γεγονότα. Αλλά βέβαια με την κοπτοραπτική μπορεί να πει κανείς ό,τι θέλει -είναι γνωστό το ανέκδοτο με εκείνον που κοπτόραψε το ευαγγελικό χωρίο «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού ουκ έστιν θεός» αφήνοντας μόνο το «ουκ έστιν θεός» και έτσι ‘απέδειξε’ ότι το ευαγγέλιο λέει πως δεν υπάρχει θεός. Ε, ανάλογη ματσαράγκα πήγε να κάνει κι ο μπουμπούκος!

 Το ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο περιστατικό παραδίδεται και από τον Πλούταρχο, στον βίο του Σόλωνος. Ο κυρ Άδωνης τούς εκδίδει τους αρχαίους, οπότε είναι μάλλον απίθανο να αγνοεί τον Πλούταρχο, έτσι; Γιατί λέτε να διάλεξε να παρουσιάσει το απόσπασμα από τον Λαέρτιο μόνο (άθλια λογοκριμένο βέβαια) και όχι από τον Πλούταρχο ο οποίος και πιο κοντινός στα γεγονότα ήταν, αλλά και θεωρείται εγκυρότερη πηγή; Διότι, απαντώ εγώ, η αφήγηση του ίδιου περιστατικού από τον Πλούταρχο βγάζει ακόμα πιο «θολοκουλτουριάρη» τον Σόλωνα, ακόμα πιο δεκτικό στον ξένο, οπότε το σχετικό χωρίο θα ήθελε πολύ πιο δύσκολη κοπτοραπτική επέμβαση για να το σουλουπώσει ο Άδωνης και να φορέσει και στον Πλούταρχο φαιό χιτώνα. Λέει ο καλός κύριος από τη Χαιρώνεια:

 Ανάχαρσιν μεν εις Αθήνας φασίν επί την Σόλωνος οικίαν ελθόντα κόπτειν και λέγειν, ως ξένος ων αφίκται φιλίαν ποιησόμενος και ξενίαν προς αυτόν. αποκριναμένου δε του Σόλωνος ως οίκοι βέλτιόν εστι ποιείσθαι φιλίας, ‘ουκούν’ φάναι τον Ανάχαρσιν ‘αυτός ων οίκοι συ ποίησαι φιλίαν και ξενίαν προς ημάς.’ ούτω δη θαυμάσαντα την αγχίνοιαν του ανδρός τον Σόλωνα δέξασθαι φιλοφρόνως και χρόνον τινά παρ’ αυτώ κατασχείν, ήδη τα δημόσια πράττοντα και συνταττόμενον τους νόμους.

 Πρόχειρη και πάλι μετάφραση δική μου: Λένε πως όταν ήταν ο Ανάχαρσης στην Αθήνα, πήγε στο σπίτι του Σόλωνα και χτύπησε την πόρτα και είπε πως ήταν ξένος που ήρθε να γίνει φίλος του Σόλωνα και να φιλοξενηθεί απ’ αυτόν. Κι όταν ο Σόλωνας απάντησε πως είναι πιο καλό να κάνει κανείς φιλίες στην πατρίδα του, ο Ανάχαρσης ανταπάντησε: εσύ τότε, που είσαι στην πατρίδα σου, κάνε με φίλο σου και φιλοξένησέ με. Και τότε ο Σόλωνας, θαυμάζοντας την εξυπνάδα του, τον δέχτηκε εγκάρδια και τον φιλοξένησε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό έγινε την εποχή που ο Σόλωνας είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με τα κοινά και να συγγράφει τους νόμους του.

Η τελευταία πρόταση έχει σημασία διότι αμέσως πιο κάτω αναφέρει ο Πλούταρχος ότι ο Σόλωνας κι ο Ανάχαρσης συζητούσαν μαζί τους νόμους (από αυτή τη συζήτηση είναι και η γνωστή παρομοίωση με το δίχτυ της αράχνης που πιάνει μόνο τους φουκαράδες), πράγμα που δείχνει θαρρώ πόσο εκτίμησε ο Σόλωνας τον σοφό ξένο και πόσο διαστρέβλωσε τον Σόλωνα ο κ. Άδωνης, που πήγε να μας τον παραστήσει σαν ένα είδος αρχαίου (με το συμπάθιο) Πλεύρη.

 Όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική λαθροχειρία του Άδωνη στο συγκεκριμένο κείμενο. Υπάρχει κι άλλη μία, τουλάχιστον, απ’ όσο πρόλαβα να δω από μια βιαστική ματιά, λίγες σελίδες πιο κάτω (στη σελ. 15). Μιλώντας για την αρχαία Αθήνα, λέει:

 aposp3                                                                                                                                                                                                                                         Μάλιστα, εκείνοι οι οποίοι είχαν μόνον πατέρα Αθηναίο ονομάσθηκαν υποτιμητικά «μητρόξενοι», δηλ. οι έχοντες ξένη μητέρα.

 

Το διαβάζει αυτό ο ανυποψίαστος αναγνώστης και σκέφτεται ότι η λέξη «μητρόξενος» θα ήταν πολύ συνηθισμένη στην αρχαία Αθήνα. Στην πραγματικότητα όμως, αν ανοίξουμε το λεξικό, θα δούμε ότι η λέξη «μητρόξενος» είναι σπανιότατη, έχει όλες κι όλες τέσσερις εμφανίσεις στην αρχαία γραμματεία, και αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για ροδιακή λέξη, που τη χρησιμοποιούσαν στη Ρόδο δηλαδή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τις τέσσερις όλες κι όλες εμφανίσεις, οι τρεις είναι με τη δωρική μορφή: ματρόξενος, πράγμα που ο Άδωνις το απέκρυψε επίσης, διότι, όπως και να το κάνουμε, δεν ταιριάζει με την Αθήνα. Δηλαδή, μια λέξη που κάποτε χρησιμοποίησαν κάποιοι Ροδίτες, που παραδίδεται σε έργα πολύ μεταγενέστερα (σε σχόλια στον Ευριπίδη, στο λεξικό του Ησυχίου ή στο Ονομαστικό του Πολυδεύκη) , ο κυρ Άδωνης τη χρεώνει στην αρχαία Αθήνα με τρόπο που σε κάνει να σκεφτείς ότι ήταν ψωμοτύρι στο στόμα των Αθηναίων. Που τους βγάζει και αχάριστους, δηλαδή, αν σκεφτούμε πως ο Θεμιστοκλής, αλλά και ο Κίμωνας, για να μην πούμε αργότερα και για τον Δημοσθένη, είχαν μητέρα ξένη.

 Δυο λαθροχειρίες σε ένα κείμενο, πάει πολύ. Θέλω να πω, μπορεί να διαφωνείς με κάποιον, σεβαστό αυτό, αλλά να είσαι τίμιος στην αντιπαράθεσή σου. Από τη στιγμή όμως που τον πιάνω στα πράσα δυο φορές να παραποιεί στυγνά τα αρχαία κείμενα για να εξυπηρετήσει την αποκρουστική ιδεολογία του, δικαιούμαι θαρρώ να τον θεωρήσω επιστημονικά ανέντιμο.

 Και επιστημονικά ανεπαρκή, άλλωστε, όπως φαίνεται σε όλο το άρθρο, αλλά θα απομονώσω μια λεπτομέρεια. Μιλώντας για μια απόφαση που πάρθηκε το 451 π.Χ., λέει ότι στην Εκκλησία του Δήμου, θα συμμετείχαν «οπωσδήποτε άνθρωποι όπως ο Σοφοκλής, ο Σωκράτης, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης κ.λ.π.» Ότι ο Αριστοφάνης ήταν πρώιμο ταλέντο, το ξέραμε· παρουσίασε το πρώτο του έργο σε ηλικία 18 χρονών· αλλά να συμμετέχει σε εκκλησία του δήμου πέντε χρόνια πριν γεννηθεί (διότι γεννήθηκε γύρω στο 446 π.Χ.), κομμάτι δύσκολο το βρίσκω!

 Επί της ουσίας: δεν θα αρνηθώ ότι οι αρχαίοι μπορεί σε μερικά πράγματα να ήταν λιγότερο ανεκτικοί από εμάς στους ξένους. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου εδώ είναι να δείξω την πνευματική ανεντιμότητα και τη λαθροχειρία του βουλευτή Άδωνη Γεωργιάδη. Για το ποιοι ήταν και τι πρέσβευαν οι αρχαίοι, έχουμε όλον τον καιρό να το συζητήσουμε με τα μέτρα της εποχής τους και μακριά από καπηλείες. Πάντως, για να θίξω έναν τομέα, η αρχαία Αθήνα ήταν πήχτρα στους ναούς ξένων θεών, ενώ η σημερινή Αθήνα έχει το όνειδος να μην διαθέτει ένα τζαμί για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στο Λεκανοπέδιο -και κάθε προσπάθεια να φτιαχτεί τζαμί βρίσκει αντίθετο και τον κ. Άδωνη και το ακροδεξιό κόμμα του που άρχισε τελευταία να συγκυβερνά άτυπα.

 Υστερόγραφο, επειδή δεν είμαι Άδωνης. Δεν θα σας κρύψω πως το πρώτο απόσπασμα, του Λαερτίου, προσφέρεται για δημαγωγική εκμετάλλευση από τους ξενόφοβους, επειδή μας λέει ότι όταν ο Ανάχαρσης γύρισε στην πατρίδα του, ο αδελφός του τον σκότωσε επειδή δεν του άρεσαν τα ελληνοπρεπή του φερσίματα. Βέβαια, μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο αδελφός απλώς εποφθαλμιούσε την περιουσία και τη θέση του Ανάχαρση και ότι η ελληνοφροσύνη ήταν απλώς το πρόσχημα (τέτοια δεν έκαναν κι οι δικοί μας εθνικόφρονες για ν’ αρπάξουν περιουσίες;). Αλλά, κι έτσι να είναι, τι θα μιμηθούμε εμείς; Τους βάρβαρους Σκύθες ή τους αρχαίους μας προγόνους, που αγκάλιασαν τον ξένο Ανάχαρση και μάλιστα του έκαναν την τιμή να τον συγκαταλέγουν, μερικοί, ανάμεσα στους 7 Σοφούς της Ελλάδας;

Advertisement

181 Σχόλια προς “Μια λαθροχειρία του Άδωνη (ή μάλλον δύο)”

 1. Αμ η βαρεία στο «είμαστε» της πρώτης φωτογραφίας;
  Αλλά πάλι σκέφτομαι, η βαρεία σε μάρανε… Εμένα με πιάνει πλέον κατάθλιψη όταν ασχολούμαι μ’αυτά τα υποκείμενα.

  http://dytistonniptiron.wordpress.com/

 2. Ελελεύφ said

  Καλησπέρα.
  Και εσείς λαθροχειρία ή σωστότερα λοξοδρομία.
  Ο ατυχής κ. Γεωργιάδης αναφέρεται με το απόσπασμα που ξετρύπωσε στην αρχαια φιλοξενία. Εσείς με την ακόλουθο «ημιστίχιο», στην φιλοξενία του Σόλωνος.
  Δεν είναι φανερό ;

  Επειδή έχουνε δει πολλά τα μάτια μου, να το κάνω λιανά.
  Ο Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι η αρχαία φιλοξενία δεν ήταν άνευ όρων και ορίων.
  «Ο υπηρέτης τα διαβίβασε αυτά στον Σόλωνα, από τον οποίο έλαβε την εντολή να του απαντήσει, ότι μόνον στην δική του πατρίδα μπορεί να φιλοξενείται.»
  Ορίστε λοιπόν, το απέδειξε.
  Ο στίχος που ακολουθεί δεν αναιρεί τον όρο. Απλώς μαρτυρεί το
  ήθος του Σόλωνος. Αυτός δέχτηκε τον ξένο, ο γείτονάς του
  πιθανώς δεν τον δέχτηκε.
  Δεν μας ενδιαφέρει εν προκειμένω λοιπόν τι έκανε ο Σόλων που
  στο πάνω πάνω της γραφής ήταν και Σοφός.
  Μας ενδιαέρει η ύπαρξη του «νόμου» : « ..μόνον στην δική του πατρίδα μπορεί να φιλοξενείται.»

  Δεν υπάρχει λαθροχειρία εδώ και κάνατε λάθος.

  Σας παρέσυρε σε αυτό – δεν γνωρίζω αλλά υποθέτω – ένα μένος
  κατά του Αδώνιδος, τόσο μεγάλο ώστε ενώ τον ονομάζετε με
  μπόλικη ειρωνία τηλεπωλητή, δεν διστάζετε να τον περιλούσετε
  με όλους τους τηλεμεσημεριανοκοτσουμπολίστικους χαρακτηρισμούς
  και ονόματα … ο μπουμπούκος και τα ρέστα.

 3. την φιλόλογο κυρία Τζιροπούλου

  Θα παρακαλούσα, αν γνωρίζει οποιοσδήποτε, να μας διαφωτίσει σχετικά με το affiliation που προβάλλει δεξιά και αριστερά η κυρία. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι είναι καθηγήτρια κάποιου Πανεπιστημίου Alpine της Ζυρίχης. Με αυτό το affiliation (διαπιστευτήρια;) φαίνεται μάλιστα να έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές εκδηλώσεις του ΕΚΠΑ.

  Κατά σύμπτωση δε, και για την συμβία του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, «μαέστρου – συνθέτριας» κ. Μανωλίδου, αναφέρεται στην μοναδική πηγή πληροφοριών περί του ποιού της, την ιστοσελίδα της, και με κοπιπαστάδα στο άρθρο της wikipedia, ότι, in 2005, she completed post – graduate studies (major History of Civilization) at the Alpine Universität, Zürich.

  Περιττό να αναφερθεί ότι οι Ελβετικές Αρχές δεν γνωρίζουν κανένα τέτοιο ίδρυμα, ούτε επίσης και ο γνωστός ρουφιάνος Γούγλης. Οπότε το ερώτημα παραμένει εύλογον. Κάθε βοήθεια, ευπρόσδεκτος!

  Σχετικό:
  Φανταστικό πιλοτικό επεισόδιο…

 4. ppan said

  αλπάιν, βούτυρο δεν ήτανε; φρέσκο, κερκύρας, νομίζω.
  ευχαριστώ γαι το χαμόγελο του απογεύματος, κύριε σαραντάκο!

 5. Και το major History of Civilization τι είναι πάλι; Υπάρχει και η ελάσσων ιστορία; Για να ξέρω, τι σόι ιστορικός είμαι κι εγώ…

 6. Αλληλεγγύη στον Ανάχαρση!

 7. Νίκο, έχεις δίκιο πως ο Πλούταρχος σώζει γνησιότερην εκδοχή του ανεκδότου (διότι για ανέκδοτο, δηλαδή για ανεπιβεβαίωτη προφορική διήγηση, πρόκειται). Σκοπός του ανεκδότου, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τόσο να περιγράψει τις περί φιλοξενίας αντιλήψεις των αρχαίων, όσο να αναδείξει το πνεύμα και την ετοιμολογία του Ανάχαρση. Στο κείμενο του Πλουτάρχου, ο Ανάχαρσης δηλώνει ότι ήρθε μουσαφίρης στου Σόλωνα, φιλίαν ποιησόμενος και ξενίαν προς αυτόν. Το κλειδί βρίσκεται στο ποιησόμενος: μια και ήταν ξένος σε ξένη χώρα, ο Ανάχαρσης δεν μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία για τη σύναψη δεσμών ξενίας: η πρωτοβουλία ανήκε, εθιμικώ δικαίω, στον ξενιστή. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της απάντησης που δίνει ο Σόλων — αλλά και της έξυπνης ανταπάντησης του Ανάχαρση («αφού λοιπόν εσύ είσαι στο σπίτι σου, κάνε καλά να με φιλοξενήσεις»).

  Η ουσία του ανεκδότου χάνεται στην ανάλατη εκδοχή του Διογένη, όπου ο Ανάχαρσης ζητάει να *γίνει ξένος* του Σόλωνα (ξένος τε … γενέσθαι) και όχι να πάρει την πρωτοβουλία για τη σύναψη ξενίας (ξενίαν ποιήσασθαι). Εδώ η απάντηση του Σόλωνα δεν έχει νόημα: όταν ο άλλος σου ζητάει να *γίνει* φιλοξενούμενός σου, εσύ δεν του απαντάς «πήγαινε στην πατρίδα σου να γίνεις φιλοξενούμενος». Ο Διογένης ή παραθέτει από μνήμης ή δεν κατάλαβε τι έλεγε η πηγή από την οποία αντλεί το ανέκδοτο. Η ανταπάντηση του Ανάχαρση («μα δεν είμαι ξένος, Έλληνας είμαι») είναι χλομή απόπειρα να βρεθεί punch-line για ένα ανέκδοτο που από την αρχή ήταν καταδικασμένο, λόγω της αντικατάστασης του «φιλίαν ποιησόμενος και ξενίαν» (Πλούταρχος) από το «ξένος τε … γενέσθαι» (Διογένης).

  Εν πάση περιπτώσει, ούτε ο Πλούταρχος ούτε ο Διογένης μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες πηγές για το τι πίστευε και έκανε ο Σόλων, από τον οποίο τους χωρίζουν αιώνες ολόκληροι. Οι ανεκδοτολογικές διηγήσεις τους έχουν σκοπό είτε να εξάρουν το πνεύμα του Ανάχαρση (Πλούταρχος), αναδεικνύοντας το παράδοξο «Σκύθης αλλά πεπαιδευμένος», είτε να υπογραμμίσουν την ελληνολατρία του (Διογένης), βλογώντας βέβαια τα δικά τους ελληνικά γένια.

  Και μια που είπαμε για ελληνικά γένια, ας δώσω και μια συμβουλή προς τον ελληνοπρεπέστατον αλλά ανελλήνιστον Ελελεύφ (sic): φρόντιζε τουλάχιστον να ορθογραφείς σωστά το πολεμόχαρο ψευδώνυμό σου.

 8. Crafty Chinstrap said

  @Staszybo: Έχετε δίκιο. Κάντε τις αναζητήσεις στο google και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Οι μόνες αναφορές στο εν λόγω πανεπιστήμιο είτε αφορούν την κα. ΜΑνωλίδου είτε περιέχουν κάτι ύποπτες σελιδούλες. Το εν λόγω ίδρυμα ή δεν υπάρχει ή είναι αυτό που λένε οι αγγλοσάξονες «diploma mill». Αν υπήρχε το εν λόγω πανεπιστήμιο, θα έβρισκα ακαδημαϊκά έργα, ένα site, κάτι πιο σοβαρό τέλος πάντων…

 9. neostipoukeitos said

  @Staszybo και Crafty Chinstrap: είσθε κακεντρεχείς και κακοπροαίρετοι. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η Ζυρίχη διαθέτει εδώ και χιλιετίες το περίφημο Alpine Universität, όπως το Σαμονί διαθέτει το Université Μont-Blanc, το Νεπάλ το Εverest University, και η Λάρισα το Οlympos University. 🙂

  Πλάκα πλάκα, υπάρχει πάντως ένα Alpen-Adria-Universität, αλλά βρίσκεται στο Κλάγκενφουρτ (http://www.uni-klu.ac.at/main/index.htm)!

 10. Διόρθωσα την πρόταση στη μέση, και οι πτώσεις αλληθώρισαν…

  Κατά σύμπτωση δε, και για την συμβία του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, «μαέστρου – συνθέτριας» κ. Μανωλίδου, αναφέρεται στην μοναδική πηγή πληροφοριών περί του ποιού της, την ιστοσελίδα της, και με κοπιπαστάδα στο άρθρο της wikipedia, ότι, in 2005, she completed post – graduate studies (major History of Civilization) at the Alpine Universität, Zürich.

  Και το major History of Civilization τι είναι πάλι

  Αντί για major, μάλλον θέλανε να γράψουν major in

  Το να πρόκειται για μαϊμού πανεπιστήμιο τύπου Shelbourne, ποσώς με απασχολεί, όσο δεν εμπλέκονται δημόσιες θέσεις ή αξιώματα. Όμως το να συναναστρέφεται η κυρία «φιλόλογος» με το ΥΠΕΠΘ και κατά τεκμήριον πανεπιστημιακούς, σαφώς και με απασχολεί. Όπως και το να έχει βήμα στο Βήμα και άλλα ΔΟΛια μέσα… Έχει καταφέρει να αποσπάσει τον επιστημονικό διάλογο ακόμη και του οικοδεσπότη.

 11. akindynos said

  @Stazybο Hοrn κοίτα να δεις που υπάρχει, ίσως όχι αυτοπροσώπως πλέον αλλά η χρήσιμη σφραγίδα του.

 12. akindynos said

  Και όμως, σε πείσμα των escape characters, υπάρχει.

 13. @akindynos: θα το εκλάβω ως δείγμα εξαιρετικά λεπτού χιούμορ αυτο.

 14. P.Konidaris said

  Δεν αποτελεί κανενός είδους έκπληξη η Αδώνια ρητορεία. Αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ δεν είναι τι λέει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ μα, κυρίως, πως το λέει. Όταν συντύχει -ευτυχώς πολύ αραιά- να συναπαντηθούμε τηλεοπτικά και βλέπω τις κορώνες «αγανάκτησής» του και το θυμό που κουβαλάει και επιθυμεί να μεταδώσει,όταν ακούω εκείνη τη βραχνή και διεισδυτική φωνή και παρατηρώ την έξω σφαγίτιδα να διογκώνεται και το μάτι να σπαθίζει τον αέρα, σκιάζομαι τόσο που σπεύδω να κουκουλωθώ. Το παθαίνει κανείς άλλος ή να το κοιτάξω;

 15. Μην κουκουλώνεσαι! Διαπράττεις αδίκημα.

 16. sarant said

  Αγαπητέ ελελεύ, νομίζω ότι με αδικείτε. Από το δικό μου κείμενο ο αναγνώστης μαθαίνει όλη την ιστορία, από το κείμενο του Άδωνη μένει με το συμπέρασμα ότι ο Ανάχαρσης έφαγε πόρτα από τον Σόλωνα -ενώ στην πραγματικότητα έγιναν καλοί φίλοι.

  Τιπούκειτε, ευχαριστώ για τις προσθήκες-διευκρινίσεις.

  Στάσιμπε, σε όλα αυτά υπάρχει κάτι περίεργο. Πρώτα-πρώτα, η λέξη Universität είναι γερμανική, ενώ η Alpine αγγλική, οπότε ολο μαζί Alpine Universität μοιάζει λίγο τραγέλαφος. Δεύτερον, στον γκουγκλ βρίσκω μόνο σελίδες που έχουν να κάνουν με την κα Μανωλίδου ή σελίδες (κι εδώ είναι το πιο περίεργο) από μια τηλεοπτική ή κάτι τέτοιο σειρά, δηλαδή το βρίσκω στην περιγραφή της υπόθεσης της ταινίας (απότι καταλαβαίνω, πρόκειται για ταινία της γερμανόφωνης ελβετίας):
  http://home.datacomm.ch/mpaa3/duestere_legenden.htm

  Εδώ βλέπω κάποιον να ρωτάει αν υπάρχει τέτοιο πανεπιστήμιο και κάποιον να απαντάει όχι:
  http://qna.educouncil.org/Universities_and_Colleges/nZxyNXyzNXy.html

  Τείνω να συμπεράνω ότι είναι εξίσου έγκυρο όσο και μια ταχυδρομική διεύθυνση Στησιχόρου 73 (έτσι λεγόταν ένα παλιό σίριαλ). Αλλά μπορεί να πέφτω έξω. Μπορεί πάντως να βγάλατε λαβράκι, μπράβο.

  Η κυρία Τζιροπούλου, πάντως, παλιότερα παρουσιαζόταν σαν μέλος της Ακαδημίας της Βασκωνίας.

 17. P.Konidaris said

  @stazybo horn
  Το γνωρίζω, μα συμβαίνει αντανακλαστικά, είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις μου 😦

  Επί της ευκαιρίας, αν πρώτα κάνω ζημιά και μετά φορέσω κουκούλα, είναι αδίκημα ίδιας βαρύτητας με το να την φοράω από την αρχή;

 18. π2 said

  Όλα αυτά είναι πταίσματα μπροστά στη λάθος βαρεία που επισημαίνει ο πρώτος σχολιαστής. Όχι τίποτε άλλο· πρόκειται για ασυγχώρητο λάθος μάρκετινγκ για την Ελληνική Αγωγή. Πώς στο καλό θα μάθουν τα ελληνόπουλα την πόσων-χιλιάδων-ετών-να-τ’-αφήσω γλώσσα μας όταν το επίσημο όργανο του κ. Αδώνιδος, χρησιμοποιεί εσφαλμένα τη βαρεία;

 19. x said

  Υπάρχει όμως μία Alpenuniversität στο Innsbruck και σε διάφορες άλλες περιοχές στο Allgaeu.

 20. Π2, ελπίζω να πρόσεξες και τη συνέχεια του σχολίου…

 21. Εμένα με εντυπωσιάζει η κουτοπονηριά του Αδώνιδος.
  Μία πρόχειρη αναζήτηση στο Google (το οποίο
  είναι ελληνικό!) βγάζει πάνω από 2.500 ευρήματα για το όνομα Ανάχαρσις και καμιά 900αριά για το όνομα «Νέος Ανάχαρσις». Τι διάλο; Εντάξει, πήγε και ξετρούπωσε τον Ανάχαρσι (ή Αναχάρσιδα;), το βιβλίο που μετέφρασε Ρήγας (στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αυτός αριστερά) δεν τόχε ακουστά; Εγώ αυτό είχα, πάντως… Κι άμα κοτζάμ Ρήγας μπαίνει στον κόπο να κάτσει να μεταφράσει τέτοιο έργο, παναπεί ο Ανάχαρσις καλός θα ‘τανε, δεν μπορεί. Κάνε και λίγο γκούγκλιζμα, βρε αδερφέ…
  Η κουτοπονηριά του Αδώνιδος είναι ακριβώς αυτή: πέρα από την ημιμάθειά του, προσπαθεί να στριμώξει τον κάθε αρχαίο στα δικά του πρότυπα, λες και ο Σόλων θα κατέβαινε να γράφει με σπρέι «έξω οι ξένοι» στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονος.

  ΥΓ Λυπάμαι που θα το πώ αλλά μου θυμίζει κάτι άλλους, που επινοούν ρητά του Τσε Γκεβάρα εναντίον της χρήσης κουκούλας από τους διαδηλωτές, λες και δεν είναι βέβαιοι για τη δική τους γνώμη αλλά χρειάζονται και τη γνώμη άλλου, καθαγιασμένου από το μαρτύριο. Ο Τσε δεν είχε γνώμη για τις κουκούλες γιατί απλούστατα στην εποχή του δεν χρειάζονταν κουκούλες.

 22. βιολόγος said

  ΝΕΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΤΟΥ

  Άσχετο, ίσως, αλλά λαθροχειρία κι αυτή

 23. βιολόγος said

  βλέπε σχόλιο 40

 24. Στάσιμπε, σε όλα αυτά υπάρχει κάτι περίεργο… της Βασκωνίας.

  Όλα αυτά μου είναι γνωστά. Αυτό που ήλπιζα ήταν μήπως υπάρχουν πιο έγκυρες πληροφορίες. Εξάλλου, το «χέσιμο» πέφτει πιο αρμοδίως, εδώ:
  http://www.stormfront.org/forum/showpost.php?p=3283456&postcount=60

  Για την κ. «καθηγήτρια» ομιλώ:
  http://www.tganews.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7013
  “Know Thyself: The Anatomy of the Soul Revealed Through the Greek language,” by Alpine University Professor of Historical Greek Literature, Anna Efstathiou Tziropoulou.

 25. Συγνώμη, η Βασκωνία πού είναι; Συνορεύει με τη Νομανσλάνδη;

 26. abdal said

  Η συγκεκριμένη Βασκωνία συνορεύει με τη Βασκανία.

 27. @ΣτΒΚ: θα αναγκαστεί ο οικοδεσπότης να ασχοληθεί εκ νέου με το σκυλολόι αυτό:

  Τζιροπούλου, F(r)ederico Sagredo, Hellenic Academy of the Basque Region of Spain, Ελληνική Ακαδημία του Μπιλμπάο, Basque Hellenic Society of Spain, και άλλα γραφικά…

 28. Κωστής Κ. said

  Μου γεννάται η απορία αν ο Γεωργιάδης αναφέρεται στο εν λόγω πόνημα στο γεγονός ότι η αστυνόμευση της Αθήνας είχε ανατεθεί σε Σκύθες.
  Προσπαθώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να το δικαιολογήσει: Τα σώματα ασφαλείας, υψίπυργος σήμερα της εθνικοφροσύνης, στα χέρια των αλλοφύλων! Σα να στελεχώναμε το τμήμα της Ομόνοιας με Αλβανούς ένα πράμα….

  Παρεμπιπτόντως, ερώτημα για τους λεξιγνώστες (και κατέχοντας τα ζόρικα λεξικά) της παρέας: Το «υψίπυργος» είναι γέννημα-θρέμμα ελληνικό ή γερμανισμός εκ του Hochburg ;

 29. Μαρία said

  Να πού σπούδασε η Τζιροπούλου αλλά management consulting.
  Εδώ το Alpine University πρώην ξενοδοχείο αλπικό.
  http://blog.taeleman.com/2008/02/06/grand-hotel-kitzbuhel
  http://www.travelswithsheila.com/kitzbuhel_sightseeing_1.html

 30. Aν δεις το «Σχετικό» παραπάνω, έχω αναφορά… 😉

 31. Μαρία said

  Stazybo βρήκα το Αλπιν … απο το λίνκι για τους Δελφούς, όπου, όπως βλέπω, ανέπτυξε στην ανακοίνωσή της ολίγη απο Λερναίο. Να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε και για την επάρκεια και των υπόλοιπων συνέδρων (είδα κι ένα άλλο ενδιαφέρον οναματάκι) κι αν όχι, γιατί να μην την πατήσει ο Στυλιανίδης που επανέλαβε τις τζιρομαλακίες.

 32. SophiaΟικ said

  Εγώ πάντως αλπινιστικό πανεπιστήμιο Ζυρίχης δεν βρήκα στο γκούγκλ. Είναι πολύ πιθανό να μην υπαρχει πλέον, αφού οι εταιρέιες που πουλανε ψεύτικα διπλώματα συχνά αλλάζουν ονόμα και έδρα. Αλλά καλά το να πληρώσεις και να παρεις ενα χαρτί, καθηγητής σε τέτοιο μαγαζί πως γίνεσαι;

  Την κυρία καθηγήτρια Ιστορικής Ελληνικής Λογοτεχνίας (τι στο καλό σημαίνει αυτό; μελετάνε μόνο ιστορικά μυθιστορήματα; Γυφτοπούλα κι έτσι;) βλέπω ότι την παίρονουν στα σοβαρά και εμφανίζεται δίπλα σε καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών. Καλά το έχουμε χάσει εντελώς;

  Επί τη ευκαιρία, το Κερκυραϊκό βούτυρο λέγεται Αλπίνο, όχι Αλπάιν, εκτός αν το εξευρωπαϊσαμε κι αυτό.

 33. ppan said

  ευαχριστώ, θα στενοχωριόταν η γιαγιά μου αν μαθαινε ότι το βούτυρο με το οποίο καβούρντιζε, όπως έλεγε, την σπαγγετίνη, ήταν συμφοιτητής με την τζιροπούλου (έχω μπερδευτει!).

 34. Nicolas said

  Μπαίνω και βγαίνω στα γρήγορα για να μη βρικολακιάσουμε πάλι μπροστά στα κομπιούτερ (κι αυτό ελληνική λέξη, βγαίνει από το κόμβος έτερος).
  Τις προάλλες ο Γιάννης Χάρης τη στόλισε την τσαπερδόνα και τρελάθηκα στα γέλια (http://yannisharis.blogspot.com/2009/03/1.html).
  Για να μην τα λέμε και τα ξαναλέμε όλα ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ελληνικά! εντάξει; και μην ακούσω κανέναν να διαμαρτυρηθεί!
  Δεν μιλάω πια εδώ και χρόνια με έναν έξυπνο πελοποννήσιο (ο Πέλοπας ήταν Έλληνας;) που μου είπε ότι πριν από τον ελληνικό πολιτισμό δεν υπήρχε τίποτε και θύμωσε και έφυγε όταν του έδειξα μία απλή χρονολογία με τους πολιτισμούς που προϋπήρχαν όλων των δυτικών και όχι μόνο του ελληνικού (απάντηση: δεν θα μου μάθουν οι Γάλλοι την ιστορία της πατρίδας μου). Δεν έχει γυρίσει όμως ακόμη στην πατρίδα του, εδώ σέρνεται ακόμα και χάνει η Ελλάδα ένα τέτοιο θησαυρό (συγγνώμη που αναφέρομαι σε προσωπικές περιπέτειες, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις καταλαβαίνουμε το όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει).
  Εντυπωσιάζομαι όταν πηγαίνω στην Ελλάδα από ανθρώπους που για να κρύψουν όχι την ημιμάθεια αλλά την αμάθεια, χρησιμοποιούν τάχα λόγιους όρους και καθαρευουσιάνικες παπαριές για να εντυπωσιάσουν το ακροατήριο.
  Λόγω επιστημονικής παιδείας και επαγγελματικής παραμόρφωσης, θεωρώ ότι η γλώσσα (ξέρω, είμαι λίγο παλιομοδίτης) είναι μέσον επικοινωνίας, οπότε « Ce qui se conçoit bien s’énonce clairement » και οι μπουρδολογίες κρύβουν ή πονηριά ή ρηχό μυαλό (και το ένα δεν αποκλείει το άλλο).
  Καληνυχτούδια σας.

 35. Μαρία said

  Κορίτσια, το Αλπίνο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, παλιά πρέπει να είχε και κάποια μονάδα στη Θράκη. Πάντως δε το βλέπω πια στην αγορά. Οι κακιές γλώσσες έλεγαν οτι το νόθευε με λίπος φάλαινας αλλά κακές γλώσσες είναι αυτές. Το θέλει φαίνεται το όνομα.

 36. sarant said

  Κωστή καλωσήρθες’ υψίπυργος υπάρχει στα αρχαία, και μάλιστα σε Σοφοκλή-Αισχύλο, αλλά θαρρώ είναι επίθετο.

  Στάσιμπε, εμένα η απορία μου είναι άλλη. Εντάξει η καθηγήτρια του Αλπικού Πανεπιστημίου που μιλάει για την πρωτογένεια της ελληνικής γλώσσας. Εντάξει ο Δρ Νορς (μουσικολογος είναι) που ανακάλυψε χιλιάδες ελληνικές λέξεις στον Ειρηνικό (αν και του ξέφυγε ο Συ Μαλάκας: http://www.sarantakos.com/language/matakite.html)
  Η κυρία Ξανθάκη-Καραμάνου, κανονική καθηγήτρια κανονικού πανεπιστημίου, πρόεδρος των ελλήνων φιλολόγων, σύζυγος του γγ του ΥΠΕΠΘ, τι δουλειά έχει ανάμεσά τους;

  “Know Thyself: The Anatomy of the Soul Revealed Through the Greek language,” by Alpine University Professor of Historical Greek Literature, Anna Efstathiou Tziropoulou. Her talk will examine the value and usefulness of the Greek language, which is the only “notional” language in the world (a language is notional when the name of a word has an original, protogenic relationship with its meaning). Professor Georgia Xanthaki-Karamanou of Athens University will present the topic, “The Reception of Greek in English.” Dr. Nors S. Josephson will analyze, “The Greek Linguistic Elements in the Polynesian Languages.”

 37. SophiaΟικ said

  ppan η σπαγετίνη δεν είναι λέξη της γιαγιάς σου, έτσι γράφει το πακέτο της Μίσκο (δεν ξέρω καν αν έχουμε ακόμα σπαγετίνη μίσκο), έτσι τη λένε οι νοικοκυρές. Βεβααίως σπαγγετίνι ήθελαν να πούνε, αλλά η λέξη κατοχυρώθηκε, έγινε ελληνική.

 38. Μαρία said

  Νίκο, εγώ απλώς για ένα ονοματάκι μίλησα, αλλά αφού την κατονομάζεις:
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=75&artid=178277

  Και η κυρία με την ακλισιά στο ίδιο Πανεπεστήμιο δε διδάσκει; Α ρε κατακαημένε Μωριά!

 39. nickel said

  Συμπαθέστατη η κυρία Ξανθάκη-Καραμάνου, αλλά θα με ξένιζε, συνονόματε, αν δεν την έβλεπα στα ίδια μετερίζια με την κυρία Τζιροπούλου. Είναι άλλωστε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς. Όσοι έχουν τεράστια υπομονή (53 ολόκληρα λεπτά, για την ακρίβεια) μπορούν να παρακολουθήσουν τη συζήτησή της με τον άλλο αντιπρόεδρο της ΕΓΚ, τον κ. Βασίλη Φίλια, στις «Αντιπαραθέσεις» του High Channel εδώ:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-6859484577471701370&hl=en

  Τι Αντιπαραθέσεις, δηλαδή… Περισσότερο mutual admiration society θυμίζει η κουβέντα τους.

  Είπατε και κάτι για «ακλισιά»; Η κάρτα της εκπομπής γράφει: «Αντιπαραθέσεις με τον καθηγητή κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου».

 40. neostipoukeitos said

  Νίκο (σχ. 36) και Μαρία (σχ. 38): Α, γεια στο στόμα σας!

 41. neostipoukeitos said

  Και για να συνεχίσω το ελαφρώς κρυπτικό σχόλιο με έτερον, έτι κρυπτικώτερον, ρίξτε μια ματιά εδώ:

  http://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/12/20/συγκρότηση-εκλεκτορικών-σωμάτων-στο/

  και δη στα σχόλια 169-74, μαζί με τα λίνκια τους.

 42. …κυρία Ξανθάκη-Καραμάνου…

  Κάθε άλλο παρά σε καταγγελτικό (πλην γλωσσικών ζητημάτων) ή συνωμοσιολογικό μπλόγκ βρισκόμαστε, αλλά, αν θέλετε, κάντε μια αναζήτηση στα μπλογκς και στην ειδησεογραφιά των τελευταίων ετών και θα διαπιστώσετε πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η πρόσφατη ανέλιξη της κυρίας, σε συνδυασμό με τη θέση του συζύγου της, ως Γ.Γ. (διαβάζεται σε γενική πτώση 🙂 ) του ΥΠ.Ε.Π.Θ. τη υπουργεία Γιαννάκου.

  Το δε Παν. Πελ. είναι σα να φτιάχτηκε ακριβώς για να στεγάσει διαχρονικά ένα σωρό πειναλέους: ανθρώπους που φτιάξανε το Νόμο Πλαίσιο για να βαπτίσουν ως ΔΕΠ τις αφεντιές τους, ανθρώπους που παρουσιάζουν ως επιστημονικό έργο ΔΟΛια -κατ’ εργολαβία- άρθρα, αυλικούς, συζύγους και λοιπούς συγγενείς της εκάστοτε ηγεσίας του Παιδείας.

 43. Μπουκανιέρος said

  Αυτό το σημείωμα, Νίκο, καθόλου μάταιο δεν μου φαίνεται, καθώς απειλούν να μας φάνε τα ματζιροπούλια και οι ελελέφαντες!

 44. espectador said

  Αλπινο δεν ηταν το βουτυρο που χρησιμοποιησε ο Μαρλον Μπραντο στο «τελευταιο ταγκο στο Παρισι»;

 45. sarant said

  Νίκελ, το βίντεο υπόσχεται πολλά, θα το δω μόλις βρω λίγο χρόνο, Στάσιμπε καταλαβαίνω τι λες, αλλά και πάλι, βρε παιδί μου, φαίνεται πως η γλώσσα έχει κάτι το ιδιαίτερο. Θέλω να πω, και στην Ιατρική μπορεί να υπάρχει καθηγητής περίεργα ανελισσόμενος και τα λοιπά, αλλά δεν θα δεχτεί να πάει σ’ ένα συνέδριο όταν ο διπλανός του σύνεδρος κάνει ανακοίνωση «Η επίδραση των φυλαχτών στην πρόληψη του AIDS».

 46. και στην Ιατρική μπορεί να υπάρχει καθηγητής περίεργα ανελισσόμενος και τα λοιπά, δεν θα δεχτεί να πάει σ’ ένα συνέδριο όταν ο διπλανός του σύνεδρος κάνει ανακοίνωση “Η επίδραση των φυλαχτών στην πρόληψη του AIDS”.

  Αυτό, νομίζω, οφείλεται σε δύο αιτίες:
  1. Για πολλούς (και ιδίως Έλληνες) οι ανθρωπιστικές και θεωρητικές επιστήμες δεν χρήζουν επιστημονικής μεθόδου ντετερμινιστικής λογικής, απόδειξης ή /και πειράματος· αρκούν τα μπόλικα «καλολογικά» στοιχειά.

  2. Αντίθετα με τις θετικές – τεχνολογικές επιστήμες, ο υποτιθέμενος επιστημονικός διάλογος γίνεται μόνο εντός του ελληνόφωνου χώρου, όπου λίγο-πολύ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, κάνουν τα «στραβά μάτια» ο ένας στον άλλο, και απλώς βλογάνε ο ένας τ’ αλλουνού. Πόσες ξενογλωσσες δημοσιεύσεις σε σοβαρά περιοδικά – συνέδρια εντοπίζουμε στο χώρο; Μηδαμινές

 47. οφείλεται σε δύο αιτίες

  ή μήπως καλύτερα έχει δύο αιτίες;

 48. Κι αν θες να συμπληρώσω, κατά κανόνα κάνουν «ανώδυνη επιστήμη». Ούτε κανένα αυτοκίνητο, θα στουκάρει εξαιτίας τη μαλακία τους, ούτε θα ασχοληθεί κανείς μ’ αυτήν, πλην των ιδίων. Άντε να βρίσκεται πού και πού κανένας μερακλής Σαραντάκος να τους τη λέει· ε, και; Θα τον κατηγοριοποιήσουμε μαζί με τους «αδικημένους» που φωνασκούν να μπουν στον εκλεκτό κύκλο της μάσας και του λουδοβικισμού και αποτυγχάνουν.

 49. Προτείνω τη σμίκρυνση της φωτογραφίας της ανάρτησης. Τόσο μεγάλη που είναι, φαντάζει σαν μπάνερ του ιστολογίου, ώστε κάθε φορά που μπαίνω λέω μην χάκαρε το ιστολόγιο ο μπουμπούκος.

 50. sarant said

  Βρε παιδιά, είδα το πρώτο δεκάλεπτο από το βίντεο που ανέφερε ο Νίκελ (στο σχ. 39). Θα δω και το υπόλοιπο, αλλά θέλει γερά, ατσάλινα νεύρα. Διότι, η κυρία καθηγήτρια, πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων, η κυρία που χαράσσει γλωσσική πολιτική υποτίθεται (ή χάρασσε επί υπουργίας Γιαννάκου), αφού διαπιστώσει φθίνουσα πορεία και καθήζηση της γλώσσας εδώ και μερικές δεκαετίες, κάνει λόγο για ακρότητες του 1977 και του 1982 και παραθέτει τα εξής:
  – εργάζεται σαν γιατρός (δηλαδή τι; κομπογιαννίτης; αναρωτιέται)
  – η κατάργηση του ς από το οδός, πάροδος κτλ.
  – ότι λέμε «του πάτερ Ιωάννη».

  Και το μεν πρώτο το σημειώνω απλώς περιμένοντας να δω τις διαμαρτυρίες της για την τωρινή κατάχρηση του «ως», το δεύτερο το προσπερνάω, αλλά στο τρίτο, έλεος! Όλος ο κόσμος λέει εδώ και πολλές δεκαετίες «του πάτερ Ιωάννη», δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών. Η Γραμματική Τριανταφυλλίδη θεωρεί το «πάτερ» προτακτικό όνομα, όπως τα κυρ- και καπετάν- και λέει ότι είναι άκλιτο. Ο άγιος Παπαδιαμάντης, που ήξερε πιο πολλά αρχαία από πολλούς σημερινούς καθηγητές, σε όλο του το έργο μόνο «του πάτερ Σισσώη, τον πάτερ Νικόδημο» γράφει, είτε μεταφέρει διάλογο είτε γράφει ο ίδιος σε καθαρεύουσα. Ο Κόντογλου το ίδιο.

  Οπότε, λέω κι εγώ, αν κάποιος που χαράσσει γλωσσική πολιτική έχει τόσο μεγάλη έλλειψη επαφής με τη γλωσσική πραγματικότητα, τι γλωσσική πολιτική θα χαράξει;

 51. xasodikis said

  Τώρα θα έδινα μια απάντηση στο τελευταίο ρητορικό ερώτημα, αλλά δεν θέλω να φάτε και καμιά μήνυση εξαιτίας μου (αυτεπάγγελτη ίσως;)…

 52. ppan said

  sophiaOik, το «οπως έλεγε» πήγαινε στο «καβούρντιζε». και δεν θα συγχωρούσα στην γιαγιά μου αν έλεγε «σπαγγετίνι» με «ι» στο τέλος :). σιγά μην έλεγε κιόλας «πολύ μου άρεσαν τα σόλι της σοπράνο».

 53. Κωστής Κ. said

  @ Sarant (σχ. 45): Παρ’ ότι εκ πρώτης όψεως το αντικείμενο δεν προσφέρεται για αστήρικτες παπαρολογίες, το φαινόμενο υπάρχει πλέον και στην Ιατρική. Λίγο η δίψα για προβολή, λίγο το New Age και η «σχετικότητα της επιστήμης» που πρεσβεύει, έχουν δεί τα μάτια μας πολλά – ευτυχώς δεν είναι, βέβαια, ο κανόνας.

  Τώρα, ειδικά όσον αφορά το παράδειγμα που αναφέρθηκε, υφίσταται παραγματικά συναφές αντικείμενο μελέτης, η ψυχοανοσολογία (έχετε αναρωτηθεί γιατί είναι σημαντική η «ψυχολογία του ασθενούς» και γιατί δρούν τα εικονικά φάρμακα, κοινώς «placebo», σε λοιμώξεις και νόσους του ανοσοποιητικού;)και η επίδραση παραδοσιακών θεραπευτών – «μάγων» κλπ. στο AIDS έχει μελετηθεί ειδικότερα (βλ. πχ. την δημοσίευση http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18989225?ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum ).

 54. Μαρία said

  Ξεφωνητού συνέχεια:
  Η κυρία που στο βιογραφικό της δηλώνει και δημότις(sic) Καλαμάτας, είναι πρόεδρος στο απολίθωμα: «εταιρεία ελλήνων φιλολόγων»
  http://www.eephil.gr/activities-gr.htm(προσοχή πολυτονικό)
  που βγάζει το αγαπημένο περιοδικό του Τιπούκειτου Πλάτων.:-)
  Πέρσι έκαναν μια σύσκεψη για την επαναλειτουργία κλασικών λυκείων,στην οποία συμμετείχε φίλος μου. Έπαθε σοκ με το επίπεδο ομότιμων κυρίως καθηγητών και λιγότερο με την παρουσία του Πολύδωρα.

  Όσο για το «πάτερ» η βδελυγμία της κυρίας εξηγείται εύκολα αν έχει σχέση με την εκκλησία (βλέπω μια συμμετοχή σε εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου). Στο κατηχητικό που πήγαινα απαγορευόταν δια ροπάλου.

  Τιπούκειτε, αν δε με απατά η μνήμη μου για την έκδοση του κατά Μειδίου αυτή δε κατηγορήθηκε για λογοκλοπή;

 55. ηλε-φούφουτος said

  Κι εγώ γνωρίζω ψυχίατρο που έχει αρχίσει να ασχολείται με την προφητικότητα των ονείρων (όχι τα φροϊδικά σύμβολα). Σημασία έχει το πώς το κάνεις.
  Δεν τα βλέπω αναγκαστικά άσχημα όλα αυτά (Η παραδοσιακή επιστήμη έχει ουκ ολίγα κολλήματα με τις τυποποιημένες μεθοδολογίες της και τις ειδικεύσεις της), αρκεί να γίνονται από ανθρώπους με καθαρό μυαλό και διάθεση να μάθουν (τα οποία λείπουν από πολλούς που ομνύουν στο όνομα του ορθολογισμού). Άσε τους πουλημένους επιστήμονες!

  Οικοδεσπότα, έχω προσωπική πείρα για τη σχέση της Ξανθάκη με την επίσημη γραμματική. Είχα αναλάβει κάποτε εργασία σε αυτήν, ως φοιτητής, και μου είχε επισημάνει ως σοβαρό λάθος ότι είχα γράψει «να αφηγηθείτε» και όχι «να αφηγηθήτε (!)» (αφηγηθ-ώ, -ής, -ή, -ώμεν, -ήτε, -ώσιν !!). Για να με πείσει πόσο σοβαρό ήταν, θυμάμαι ότι είχε πει ότι μεθαύριο θα έμπαινα σε τάξη να διδάξω!! Πάντως για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί, νομίζω ότι το αντικείμενό της (τα Αρχαία) το ήξερε καλά. Απλώς ήταν αρτηριοσκληρωτική, πολύ πολύ συντηρητική και την έφαγαν οι φιλίες της από αυτούς τους χώρους (οι κακές παρέες, που λένε).

 56. Μαρία (σχ. 54): Πράγματι, υπήρχαν έντονες συζητήσεις περί λογοκλοπής, αν και δεν έχω μπει στον κόπο να τις επιβεβαιώσω προσωπικά. Το περιοντικό το πλάτον έπαψα να το διαβάζω, μου το απαγόρεψε ο καρδιολόγος.

  Αντί άλλων σχολίων, ξαναματαπαραπέμπω στο φόρουμ για την αναμόρφωση του ελληνικού πανεπιστημίου: http://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/01/22/νεποτισμός-και-αναξιοκρατία-στο-πανε/

 57. Μαρία said

  Τιπού, αυτό το είδα και γω χτες αλλά αρκέστηκα στο λινκ του Βήματος.

  Απ’ ό,τι κατάλαβα, η Τζιροπούλου γίνεται αποδεκτή απο την επιστημονική κοινότητα ως ψυχοανατόμος. Ως γνωστόν η ψυχοανατομία είναι παρακλάδι της ψυχογλωσσολογίας.

 58. π2 said

  Τιπούκειτε, αν δε με απατά η μνήμη μου για την έκδοση του κατά Μειδίου αυτή δε κατηγορήθηκε για λογοκλοπή;

  Ν. Χ. Κονομής, βιβλιοκρισία του πονήματος της κ. Ξ.-Κ. στα Ελληνικά 45 (1995) 158-66 [pdf]

 59. Ψυχοανατομία; Υπάρχει στ’ αλήθεια τέτοιο πράγμα; Έσπασα το κεφάλι μου να βρω τι μου θυμίζει, μετά το βρήκα: ένας γιατρός στο «Μαγικό Βουνό» του Τόμας Μαν, που εφαρμόζει τον «ψυχικό διαμελισμό». Κοίτα σύμπτωση… μήπως το μαγικό βουνό έχει να κάνει με το «Αλπικό πανεπιστήμιο»;

 60. Μαρία said

  Πιδύε, είσαι πολύ μεγάλος. Δεν ήξερα οτι υπάρχει ηλεκτρονική έκδοση των Ελληνικών.

  Μαρίνε, δες το θέμα της τζιροανακοίνωσης στους Δελφούς για το γνώθι σαυτόν.

 61. Ναι, το ξανακοίταξα. Κανονικός ψυχικός διαμελισμός, δηλαδή, παρέα με τον Στυλιανίδη. Τουλάχιστον ο γιατρός στον Τόμας Μαν έκανε στους ασθενείς διαλέξεις περί έρωτος.

 62. ηλε-φούφουτος said

  Μπλιαχ! Μαρίνε τι το ‘πες αυτό; Μου ‘ρθε φλας τώρα Τζιροπουλου παρέα με Στυλιανίδη σε συμπόσιο περί έρωτος και θα πάθω κάτι!

  Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της Μαρίας. Ούτε εγώ ήξερα ότι κυκλοφορούνε τα Ελληνικά ον λάιν!

 63. sarant said

  Είναι βέβαιο ότι κυκλοφορούν ονλάιν για όλους; Παρακαλείται ο Πιδύος να διευκρινίσει.

 64. Μαρία said

  Ηλεφού, εσύ είχες καθηγήτρια την Ξανθάκη κι εγώ τον Κονομή. Απαράδεκτος ως δάσκαλος και στην καρακοσμάρα του. Κάποτε με προσφώνησε «εσύ, δεσποινίς, με το τσιγάρο» καλύτερο βέβαια απο το μαρωνίτειο«εσείς δεσποινίς με το μουστάκι» (προς άλλη φοιτήτρια, για να μη νομίζετε οτι είχα μουστάκι) 🙂

 65. Μαρία said

  Νίκο, ναι για όλους

 66. Απολαμβάνω την (εκ)τροπή στη συζήτηση αυτή… 😀

 67. Τα Ελληνικά έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια που είναι διαθέσιμα ονλάιν. Αν δεν κάνω λάθος, είναι το μόνο από τα ελληνικά φιλολογικά περιοδικά που πέρασε στην ψηφιακή εποχή.

  Μαρία, τον Κονομή δεν τον ξέρω προσωπικά, ούτε βέβαια ξέρω πώς ήταν σαν δάσκαλος. Η συγκεκριμένη βιβλιοκρισία του πάντως είναι υποδειγματική από επιστημονική άποψη, αν και θα τον ήθελε κανείς περισσότερο ψύχραιμο και με λιγότερους χαρακτηρισμούς. Όχι βέβαια ότι έχει άδικο επί της ουσίας, αλλά… Σκέψου ότι το λέει αυτό ο Τιπούκειτος, που τους χαρακτηρισμούς τούς έχει ψωμοτύρι.

 68. Μαρία said

  Σταζύβιε, και να δεις πώς θα εκτρεπόταν, αν ανέφερα μια άλλη λαθροχειρία που θυμήθηκα σε παλιότερο σχολικό εγχειρίδιο αρχαίων, πάντα εννοείται για το καλό του έθνους.

  Τιπούκειτε κι εμένα με ξάφνιασε, ευχάριστα είν’ αλήθεια. Τώρα αν υπάρχει ιδιοτέλεια, ο θεός της Κύπρου κι η ψυχή του.

 69. sarant said

  Παιδιά, σας ευχαριστώ. Είναι διαθέσιμοι οι περισσότεροι τόμοι, πράγματι (όχι οι πολύ πρόσφατοι, εύλογο, και όχι οι πολύ παλιοί).

  Από φιλολογικά περιοδικά, υπάρχει ακόμα… η Αθηνά, το πανάρχαιο του Κόντου. Κάμποσοι τόμοι έχουν σκαναριστεί στο archive.org, το αντίπαλο δέος του google books.
  http://www.archive.org/search.php?query=athena%20AND%20mediatype%3Atexts

 70. ηλε-φούφουτος said

  @Μαρία η Ξανθάκη ήταν, όσο παράδοξο κι αν ακουστεί, από τα καλύτερα μέλη του Κλασσικού! Οι περισσότεροι δεν ασχολούνταν καθόλου με το σπορ, αν δεν ήταν και ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις.

  Μαρία σχ. 68 η λαθροχειρία που εννοείς ήταν μήπως σε απόσπασμα από την Κύρου Ανάβαση; Αν ναι, νομίζω πως έγινε για πρακτικούς λόγους.

 71. sarant said

  Δεν αφήνετε τους υπαινιγμούς, Ηλε και Μαρία;

 72. Μαρία said

  Ο γούγλης με γλίτωσε απ’ την ανασκαφή στο πατάρι μου:
  Οπως κατάγγειλε ο φιλόλογος Φάνης Κακριδής σε επιφυλλίδα του στο «Βήμα» (8.11.92), στο σχολικό βιβλίο «Η ελληνική γλώσσα μέσα από αρχαία, βυζαντινά και λόγια κείμενα», όπου περιλαμβανόταν απόσπασμα της Παλαιάς Διαθήκης για τον Μεγαλέξανδρο (Α’ Μακκαβαίων), αφαιρέθηκε η φράση ότι ο Μακεδόνας στρατηλάτης «έσφαξεν βασιλείς». Το σχόλιο του καθηγητή Κακριδή ήταν ότι «το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έβαλε γερό χέρι στο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης με φανερό σκοπό να εξαγνίσει τον Μεγαλέξανδρο, απαλλάσσοντάς τον από κάθε υπεροψία και αγριότητα». ιός 3/11/07

  Η πρώτη χρονιά της αντιμεταρρύθμισης συνέπεσε με τη νέα φάση του μακεδονικού.

 73. Tιπούκειτος said

  Μια και μιλάμε για υποδειγματικές βιβλιοκρισίες, ρίχτε μια ματιά και σ’ αυτήν εδώ. Στον καιρό της είχε κάνει πάταγο, μεταξύ άλλων και για τις λογοκλοπές που επισημαίνει σε άλλο πόνημα της λεγάμενης:

  Click to access Bookreviews.pdf

  (σελ. 176-193)

 74. Μαρία said

  Δηλαδή στο Λονδίνο νύχτα την πέρασε τη διατριβή;
  Πρέπει κι εσύ να την είχες καθηγήτρια.

  Τι με κάνεις, ρε Τιπούκειτε; Με τη βιβλιοκρισία του Κονομή με έριξες σε κοντοχωριανό. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου.

 75. Μαρία said

  Και μάλιστα με διάκριση:
  http://www.eephil.gr/cur_xanthaki-gr.htm

 76. Μαρία: Σίγουρα εννοείς τη βιβλιοκρισία του Κονομή; Αυτή την ξετρύπωσε ο Π2, εγώ άλλη πήγα και βρήκα.

  Άσχετο: καλά, εσύ δεν κοιμάσαι ποτέ; 🙂

 77. Μαρία said

  Όχι Τιπού, στο δικό σου η πρώτη βιβλιοκρισία είναι του Κονομή και βλέποντας γνωστό όνομα τη διάβασα. Είδα οτι βγάζει και τον Άλεν για τα μπάζα και πού να κοιμηθώ.

 78. π2 said

  Νίκο, για φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά του 19ου αι. σου θυμίζω αυτό και αυτό, τα οποία, μαζί με πολλά άλλα, μπορείς να βρεις και μέσα από τούτο το πολύτιμο πόρταλ. Υπάρχουν και τα Πρακτικά της Ακαδημίας, οι Επετηρίδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και διάφορα άλλα σκόρπια εδώ κι εκεί.

 79. dokiskaki said

  Η συζήτηση έφυγε βέβαια από καιρό από το «Αλπικό Πανεπιστήμιο», αλλά εγώ τώρα το πρόσεξα στο σχόλιό σου #16 Νίκο -και ναι, το Alpine Universitaet (πώς έβαλες τα Umlaut στα σχόλια; με κοπτοραπτική;) είναι τουλάχιστον σωστά γερμανικά.

 80. sarant said

  Τάκη, με μπερδεύεις -δεν μπορούν να μπουν διακριτικά στα σχόλια; Δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο απλώς πάτησα τον αντίστοιχο συνδυασμό πλήκτρων: ä, à, á, â.

 81. sarant said

  Ώστε σωστό το Alpine, μέα κούλπα. Και πάλι όμως, βρίσκω πολύ λίγες γκουγκλιές για το πανεπιστήμιο, οπότε σωστό μεν αλλά ελαφρώς ανύπαρκτο μου φαίνεται.

 82. π2 said

  Τα umlaut και τα συναφή είναι ζήτημα οδηγού πληκτρολογίου. Ο οικοδεσπότης, φαντάζομαι, έχει εγκατεστημένο τουλάχιστον έναν οδηγό πληκτρολογίου ευρωπαϊκών γλωσσών πλην αγγλικής. Σε οποιονδήποτε από τους οδηγούς αυτούς η τοποθέτηση χαρακτήρων με διακριτικά είναι απλή υπόθεση. Για όσους από εμάς δεν έχουμε τέτοιον οδηγό, τα πράγματα είναι εξίσου απλά στις εφαρμογές γραφείου ακόμη και με τον αγγλικό οδηγό πληκτρολογίου. Για τους φυλλομετρητές όμως όχι. Εάν λοιπόν δεν θέλει κανείς να εγκαταστήσει γαλλικό, γερμανικό κλπ. οδηγό, η πιο απλή λύση είναι να τοποθετήσει κάποιο πρόσθετο στον φυλλομετρητή του (που ελπίζω να είναι firefox), όπως αυτό.

 83. dokiskaki said

  Ευχαριστώ Π2! Danke schön! Όσο για το πανεπιστήμιο Νίκο, ούτε εγώ βρήκα τίποτα.

 84. π2 said

  Παρακαλώ. π2 γράφω εγώ, αλλά ας όψεται η εμμονή του συγκεκριμένου θέματος της WordPress με τα κεφαλαία. 🙂

 85. sarant said

  π2, σωστά φαντάζεσαι, έχω το πληκτρολόγιο US-International. Βέβαια, για κάτι τσέχικα κτλ. δεν επαρκεί, οπότε μόλις πρόσθεσα το πρόσθετο που σύστησες.

 86. Όλα τα παραπάνω, με την προϋπόθεση η κωδικοποίηση εισόδου και εξόδου στη φόρμα / blog /webpage να είναι συμβατή. Που στην περίπτωση του utf-8 στο wordpress είναι. Εν προκειμένω, το τελευταίο επέτρεψε στο Σαραντάκο να κάνει ένα απλό κόπι-πέιστ.

  Ευκαιρίας δοθείσης, να και μια σειρά χαρακτήρων που μας δίνει το κλασικό ελληνοαμερικάνικο πληκτρολόγιο, όταν είμαστε στα ελληνικά και χρησιμοποιούμε ως συνοδευτικό, το πλήκτρο AltGr, δηλαδή το δεξί Alt, ή, ισοδύναμα το, Ctrl-Alt:

  2 3 4 5 6 8 9 0 – + ε ρ υ [ ] \
  ² ³ £ § ¶ ¤ ¦ ° ± ½ € ® ¥ « » ¬

  Το πιο γνωστό από αυτά είναι μάλλον το σύμβολο του ευρώ, ενώ σε άλλο σχόλιο έχω αναφέρει τα ελληνικά εισαγωγικά.

  Και για όποιον θέλει την άνω τελεία -στην πραγματικότητα, το χαρακτήρα middle dot- σε αυτό το πληκτρολόγιο, χωρίς τη λύση του Alt+183, η Microsoft μας επιτρέπει να πειράξουμε εύκολα οι ίδιοι τη διάταξη που χρησιμοποιούμε με το πρόγραμμα Microsoft Keyboard Layout Creator.

  Με αυτό, έχω βάλει στην ιδανική για μένα κενή θέση την άνω τελεία, δηλαδή, στο πλήκτρο με το απλό και διπλό quote, αριστερά του Enter. Γράφοντας ελληνικά, AltGr και αυτό το πλήκτρο, θα δίνει την άνω τελεία.

  Όποιος βολεύεται με την ιδέα, και δεν θέλει να μπλέξει με εγκαταστάσεις και προγράμματα, μπορεί να κατεβάσει αυτό το αρχείο, για άμεση αντικατάσταση της καθιερωμένης διάταξης ελληνικού πληκτρολογίου από την «πειραγμένη», με την προσθήκη στην εν λόγω θέση της άνω /μεσαίας τελείας. Η εγκατάσταση και απεγκατάσταση (για επαναφορά στην προκαθορισμένη) της εμπλουτισμένης αυτής διάταξης είναι αυτοματοποιημένη, θα βρείτε οδηγίες στο readme αρχείο, και μεταφέρει το απαραίτητο αρχείο στο φάκελο windows/system 32, και εγγράφει ό,τι είναι απαραίτητο στη registry του λειτουργικού αυστήματος. Απαιτεί, ωστόσο, επανεκκίνηση του υπολογιστή* για να λειτουργήσει.

  * Τώρα που το σκέφτομαι, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη στα Vista και τα 7. Για το πρώτο, θα κοιτάξω να ανοίξω το λάπτοπ μέσα στο Σαββατοκύριακο…

 87. μάλλον έπεσα στα δίχτυα του (α)κισμέτ…

 88. sarant said

  Στάσιμπε, το (α)πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…. τέλος πάντων, σε απεγκλώβισα.

  Θα μελετήσω το ζουμερό σου σχόλιο, αν και εγώ έχω, δυστυχώς, Βίστα.

 89. dytistonniptiron said

  Μια και έπεσα όπως φαίνεται σε ειδικούς, ξέρει κανείς γιατί όταν στέλνω σχόλια όντας συνδεδεμένος στη wordpress το προφίλ μου δεν μπορεί να κλικ… κλικαρ… τέλος πάντων, να το κλικάρει κανείς, αλλά εμφανίζεται μαύρο, ενώ όταν αποσυνδέομαι όχι;

 90. Θα μελετήσω το ζουμερό σου σχόλιο, αν και εγώ έχω, δυστυχώς, Βίστα.

  Με τόσα φτυάρια, είπα να χτίσουμε και λίγο… 🙂

  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό που δεν έχω δει είναι αν ο οδηγός dll για το πληκτρολόγιο και οι σχετικές εγγραφές στη registry διαφέρουν στα Vista (θα στοιχημάτιζα όχι…). Το ίδιο το πρόγραμμα Microsoft Keyboard Layout Creator είναι και για Vista, όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική σελίδα.

 91. @dytistonniptiron: Λειτουργικό σύστημα και browser;

  θα ξεκινούσα διαγράφοντας τα σχετικά cookies. Επίσης, έχεις /είχες κι άλλο λογαριασμό wordpress;

 92. π2 said

  Αφού ζητήσω συγγνώμη από τον οικοδεσπότη που του κάναμε χάι τεκ το μαγαζί, να παρατηρήσω τα εξής στον Stazybo:

  Καλά όλα αυτά από τεχνικής πλευράς, αλλά είναι σφάλμα ουσίας η χρήση του middle dot (κωδικός Unicode 00Β7) για την ελληνική άνω τελεία (κωδικός 0387). Διαφορετικός κωδικός σημαίνει διαφορετική αντιμετώπιση από τη μία γραμματοσειρά στην άλλη, ασυμβατότητα ανάμεσα σε κείμενα γραμμένα με τον έναν τρόπο και κείμενα γραμμένα με τον άλλον, σφάλματα στο string search και πάει λέγοντας.

 93. dytistonniptiron said

  @Stazybo: XP professional, Internet Explorer. Άλλο λογαριασμό δεν έχω… Αλλά πρέπει να πω ότι είμαι αρκετά σκράπας στα ηλεκτρονικά. Έχω μια πολύ αμυδρή ιδέα για τα cookies, και την παραμικρή για το πώς να τα διαγράψω. Τέλος πάντων, θα το κοιτάξω. Ευχαριστώ!

 94. sarant said

  Προς π2 (σχόλιο 78): Την Κοσμόπολη και την Πλειάδα την ήξερα, σήμερα όμως εντελώς τυχαία ανακάλυψα ότι ψηφιοποιημένα περιοδικά έχει το Εκεβί, έξι καλά λογοτεχνικά περιοδικά:
  http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=488

  Το κελεπούρι είναι αξιόλογο, αν και πρέπει να πω ότι δεν είναι πλήρη τα σώματα. Της ΝΕστίας σταματάνε στο 240, δηλ. δεκαετία του 1930.

  Μια και έχουμε αρκετούς τέκηδες (όπως θαρρώ λέγονται), αν βρείτε έναν τρόπο να κατεβάζει κανείς τις σκαναρισμένες σελίδες, ας μου τον πει. Π.χ. αυτήν:
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=50774&code=7463&zoom=800

 95. π2 said

  Δεν μπορώ να βοηθήσω ακριβώς. Οι ιστότοποι που έχουν ενσωματωμένο pdf viewer (όπως το ΕΚΕΒΙ και το openarchives) δεν επιτρέπουν συνήθως να κατεβάσεις ολόκληρο το αρχείο που σε ενδιαφέρει. Στο μεν openarchives η λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι να κατεβάσει κανείς μία μία τις σελίδες pdf και μετά να ανασυνθέσει ένα ενιαίο αρχείο. Στου ΕΚΕΒΙ τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί δεν επιτρέπει καν να κατεβάσεις τη μεμονωμένη σελίδα που βλέπεις. Η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι να χρησιμοποιήσεις ένα από τα εργαλεία συλλογής, διαχείρισης και παραπομπής διαδικτυακού υλικού (προσωπικά προσκυνώ το zotero), για να κρατήσεις στον δίσκο σου αντίγραφο της μεμονωμένης σελίδας που βλέπεις (γίνεται με ένα κλικ). Με την κατάλληλη οργάνωση, ονοματοθεσία κλπ. των τοπικών πια σελίδων, θα έχεις τουλάχιστον έναν εύχρηστο φάκελο με το σύνολο του υλικού, κι ας είναι σε μεμονωμένα αρχεία.

 96. Μαρία said

  Νίκο μπορείς να βρεις και μεταγενέστερα άρθρα της Ν Εστίας όπως εδώ του Δρακουλίδη (Δόξα) αλλά ίσως όχι όλο το τεύχος.
  http://www.kenef.phil.uoi.gr/dynamic/digital_books.php?Name_ID=5351

 97. Το ΕΚΕΒΙ εμφανίζει αρχεία image και δεν σου δείχνει την πηγή τους, αλλά με Firefox 3.0.x, γίνεται να τα πάρεις:

  Στη location bar, εκεί που εμφανίζεται η διεύθυνση της σελίδας, αριστερά υπάρχει το favicon εικονίδιό της (σαν το σήμα της φοξφάγκεν στην περίπτωση του wordpress), ή το default favicon, ανάλογα με το θέμα του firefox, αν ο ιστότοπος που επισκέπτεσαι δεν έχει δικό του (η περίπτωση του ΕΚΕΒΙ).

  Έστω λοιπόν, η σελίδα με διεύθυνση:
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=X&code=Y&zoom=Z
  Κάνεις κλικ στο favicon, και από το νέο παράθυρο επιλέγεις την καρτέλα media, και ψάχνεις για link του τύπου:
  http://www.ekebi.gr/magazines/GetImage.asp?file=X&code=Y
  Από κάτω έχει προεπισκόπηση, οπότε φαίνεται αν έχεις κάνει τη σωστή επιλογή. Πατάς το Save as, και σώζεις αυτό που επέλεξες με όνομα της αρεσκείας σου και extension jpg, bmp, tif (δεν έκατσα να ψάξω τι φορμά ακολουθούν -μάλλον jpg, αλλά δεν έχει σημασία).

  Με οποιονδήποτε image viewer βλέπεις αυτό που έσωσες.

  * Εναλλακτικά, ενώ βλέπεις τη σκαναρισμένη σελίδα, κάνεις δεξί κλικ πάνω της, επιλέγεις view image. Τα «σκουπίδια» που θα σου ανοίξει είναι το image (παρατήρησε ότι πρόκειται για το link που λέγαμε παραπάνω), απλώς προσπαθεί να το δείξει ως html που δεν είναι. Οπότε το αποθηκεύεις (file, save as, και επιλέγεις να του δώσεις το σωστό filename extension -jpg). Κι έτοιμος, πάλι!

  ** Έχοντας αντιληφθεί το pattern που ακολουθούν οι τιμές X και Y στις παραμέτρους file και code για διαδοχικές σελίδες του ίδιου τεύχους /περιοδικού, μπορείς να ετοιμάσεις όλα τα αντίστοιχα ilnks και να τα δώσεις σε κάποιον downloader (π.χ. IDM). Εφόσον τα αρχεία που θα κατεβούν θα κατέβουν λανθασμένα ως html σελίδες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για images, θα αλλάξεις τα filename extensions τους, πάλι.

  *** Με Foxit Reader Pro, Adobe Acrobat, ή άλλες εφαρμογές, μπορείς να ενώσεις πολλά images, ως διαδοχικές σελίδες του ίδιου pdf αρχείου. Ανάλογα με τη γραμματοσειρά, αν είναι σε πολυτονικό, κ.ο.κ., μπορεί να πετύχει και το O.C.R. τους.

  @π2: Τι να κάνουμε, που όταν έπρεπε, οι ιθύνοντες ξεχάσανε να βάλουν την άνω τελεία στο extended ascii… Κοίτα, όμως, συμπτώσεις, ε; 183 hexadecimal = 387 decimal. 😉

 98. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.

 99. sarant said

  @ΜέτωποΙστορίας: Ευχαριστώ πολύ -και τα δικά σας άρθρα είναι εξαιρετικά.

 100. sarant said

  Με καθυστέρηση, επαναφέρω το σχόλιο του ΣκύλουΒΚ αριθ. 21:
  ΥΓ Λυπάμαι που θα το πώ αλλά μου θυμίζει κάτι άλλους, που επινοούν ρητά του Τσε Γκεβάρα εναντίον της χρήσης κουκούλας από τους διαδηλωτές, λες και δεν είναι βέβαιοι για τη δική τους γνώμη αλλά χρειάζονται και τη γνώμη άλλου, καθαγιασμένου από το μαρτύριο. Ο Τσε δεν είχε γνώμη για τις κουκούλες γιατί απλούστατα στην εποχή του δεν χρειάζονταν κουκούλες.

  Να ρωτήσω: ξέρουμε θετικά πώς το ρητό που λες (που το έχω και εγώ δει) είναι επινοημένο;

  (Να απαντήσω: η ερώτησή μου ακούγεται λιγάκι χαζή, διότι… πώς μπορείς να αποδείξεις ότι κάποιος δεν είπε κάτι; Το βάρος της αποδείξεως πέφτει σε όποιον ισχυρίζεται ότι ειπώθηκε κάτι)

 101. exiled said

  Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

 102. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ, εξόριστε, καλώς ήρθατε!

 103. θα κοιτάξω να ανοίξω το λάπτοπ μέσα στο Σαββατοκύριακο…

  Το κοίταξα, λοιπόν, και πράγματι το παραπάνω zip αρχείο δεν κάνει για τα Windows Vista.

  Διευκρινίζω, ξανά, σε σχέση με το σχόλιο του π2, ότι, πράγματι, άλλο μεσαία τελεία και άλλο άνω τελεία (αν και σε πολλές γραμματοσειρές, η πρώτη μου φαίνεται σε καλύτερη θέση τυπογραφικά). Όμως, δυστυχώς, όταν έπρεπε, οι κωδικοσελίδες 1253 και 437 που χρησιμοποιούνται στα Windows -και όχι μόνο- δεν εφοδιάστηκαν με την άνω τελεία, οπότε «από τα ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα…» Εννοώ, ότι αν κάποιος θέλει σε όλες τις εφαρμογές στα Windows -είτε αυτές που υποστηρίζουν unicode είσοδο, είτε αυτές που δεν υποστηρίζουν- να έχει κάποια «άνω τελεία», για μένα, η προτεινόμενη λύση είναι η μεσαία τελεία. Κι εκεί που πράγματι η άνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί απρόσκοπτα, ένα Find-Replace μπορεί να διορθώσει άμεσα την παρασπονδία.

  Μετά, λοιπόν, και τη διευκρίνιση αυτή, ιδού το κατάλληλο αρχείο για τα Windows Vista. Θα πρέπει να το αποσυμπιέσετε, και μέσα από το φάκελο που θα δημιουργήσει να εκτελέσετε το setup. Όταν ενημερωθείτε για το τέλος της εγκατάστασης, μπορείτε από τις ιδιότητες γλώσσας /πληκτρολογίου να προσθέσετε το πληκτρολόγιο Greek – Custom with Ano Teleia, και να αφαιρέσετε το Greek. Το πρόγραμμα εγκατάστασης δουλεύει και για άλλες εκδόσεις Windows, αλλά το άλλο αρχείο είναι απλούστερο στην εγκατάσταση για αυτές.

  Τέλος, για εφαρμογές MS-Office, ο τρόπος που προτιμώ για την πραγματική άνω τελεία είναι η συνεχόμενη πληκτρολόγηση [0][3][8][7][Alt]+[X]

 104. Μαρία said

  Επινοημένο ή όχι, το βρίσκουμε στο Ριζοσπάστη το 2003 (βλ.λίνκι)
  και σ’ αυτόν, για την ακρίβεια «στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΚΚΕ» το αποδίδει και ο ιός:
  http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=74895076,82400356,88194532
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=1834493&textCriteriaClause=%2B%CE%9F+%2B%CE%9B%CE%91%CE%9F%CE%A3+%2B%CE%94%CE%95+%2B%CE%98%CE%95%CE%A9%CE%A1%CE%95%CE%99+%2B%CE%A4%CE%99%CE%9C%CE%97+%2B%CE%A4%CE%9F%CE%A5+%2B%CE%9D%CE%91+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%95%CE%A6%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%99+%2B%CE%9C%CE%95+%2B%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A3

  Η ιστορία μου θύμισε φίλο που προδικτατορικά όταν εξαντλούσε σχεδόν όλα του τα επιχειρήματα, απέδιδε ένα τελευταίο στο Λένιν. Βλέπετε οτι δεν αρκεί να έχεις εμπιστοσύνη στη γνώμη σου, πρέπει και οι άλλοι να μην έχουν ανάγκη την επίκληση στην αυθεντία.

 105. Νικόλα
  εάν η ερώτησή σου «ξέρουμε θετικά πώς το ρητό που λες (που το έχω και εγώ δει) είναι επινοημένο; » απευθύνεται σε μένα, η απάντηση είναι η ακόλουθη:

  Το ρητό που φέρεται να ανακάλυψε ο επίλεκτος (και πανέξυπνος) αρθρογράφος έχει ως εξής:
  «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου. (…) Οι πραγματικοί επαναστάτες δεν κυκλοφορούν με κουκούλες, για έναν επιπλέον λόγο: Γιατί τον καιρό της επανάστασης ο λαός θα πρέπει να αναγνωρίζει στα πρόσωπα των επαναστατών την πρωτοπορία του. Ο λαός δε θεωρεί τιμή του να συναναστρέφεται με κουκουλοφόρους»

  Η αρχική δημοσίευση είναι εδώ. Όπου αριστοτεχνικά παραθέτει εντός εισαγωγικών το πρώτο μέρος αλλά το ζουμί το αναφέρει χύδην ««Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου», έλεγε ο Τσε Γκεβάρα και με την πείρα του επαναστάτη πρόσθετε: Οι πραγματικοί επαναστάτες δεν κυκλοφορούν με κουκούλες, για έναν επιπλέον λόγο: Γιατί τον καιρό της επανάστασης ο λαός θα πρέπει να αναγνωρίζει στα πρόσωπα των επαναστατών την πρωτοπορία του. Ο λαός δε θεωρεί τιμή του να συναναστρέφεται με κουκουλοφόρους, έλεγε ο Τσε.»
  Πού το έλεγε; Με ποιάν αφορμή; Πότε; Σε ποιούς;

  Και μου μυρίζει, διότι στο βιβλίο «Ο Τσε από τον Γκεβάρα» (εκδ. Τόπος) το πρώτο μέρος του φερόμενου ως ρητού («Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.») εντοπίζεται σε κάποια απαντητική επιστολή του Τσε προς μία Ισπανίδα ονόματι Γκεβάρα, που τον ρωτάει αν είναι συγγενείς. Και της λέει, χοντρικά, συγγενείς δεν ξέρω αν είμαστε αλλά αν τρέμεις από αγανάκτηση, όπως κι εγώ, μπροστά σε κάθε αδικία, τότε είμαστε σύντροφοι. Τα υπόλοιπα δεν τα έχω συναντήσει, παρότι έχω διαβάσει σχεδόν ό,τι υπάρχει.

  Επίσης δες κι
  εδώ. Έχει και πολλά φετιχιστικά («Ο Τσε συμπαθούσε τις μολότοφ»!) αλλά και αρκετή έρευνα.
  Αλλά κυρίως δεν κολλάει το να έχει πει κάτι ο Τσε για τους κουκουλοφόρους, για τον ίδιο λόγο που δεν επαίνεσε την κινητή τηλεφωνία. Διότι στην εποχή του δεν υπήρχαν!
  Η διάχυση της εικόνας ήταν πολύ περιορισμένη. Ακόμα κι όταν φωτογραφιζόταν στη Σιέρα Μαέστρα, και οι εικόνες τυπώνονταν στις αμερικάνικες εφημερίδες, ήταν πρακτικά αδύνατο για έναν ασφαλίτη του Μπατίστα να αναγνωρίσει κάποιον κουβάνο μέσα σ’ εκείνες τις θολές φωτογραφίες κάποιων αξύριστων αναμαλλιασμένων τύπων.

 106. Μαρία said

  Κι εδώ ένας μπλόγκερ. που έψαξε όπως λέει στον Τσε, αλλά μάταια
  http://allotriosi.wordpress.com/2008/12/25/guevarampogiopoylos/

 107. Μαρία said

  Σκύλε ο Μπογιόπουλος θυμήθηκε τον Τσε αρχικά το 2003 γράφοντας για τη 17Ν και τον επανέφερε πρόσφατα. Πρέπει όμως να έχει ειδική έκδοση κατευθείαν απο Αβάνα. Μάλλον άδικα ξάχνουμε.

 108. Μπάς και του τόχε πει σε κατ’ ιδίαν συνέντευξη; Δεν αποκλείεται…

 109. sarant said

  Παιδιά, το δημοσίευμα του allotriosi το είχα υπόψη μου. Βέβαια, πώς ν’ αποδείξεις ότι κάτι δεν υπάρχει;

 110. Μαρία said

  Μόνο διαβάζοντας τα άπαντα τα ευρισκόμενα. Δε σφάξανε. Ας δώσει παραπομπή ο Μπογιό.

 111. Και κυρίως πώς να το αποδείξεις όταν και αυτός που το αναφέρει, το παραθέτει χωρίς εισαγωγικά. Το πρόβλημα δεν είναι μ’ αυτόν που το ανέφερε/επινόησε αλλά με τα εκατοντάδες νέα παιδιά που το πίστεψαν ότι ο Τσε καθόταν κι ασχολιόταν με κουκουλοφόρους και μπάχαλους.

 112. Ας δώσει παραπομπή ο Μπογιό.Καλό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; 😀

 113. 666 said

  San gnhsio texnofrikio, antipa8w ta ellhnika fonts, alla epeidh sou dinw auto poy thes, tha ta anexteis na xalasoun thn omoiorfia tou blog sou

  H scannarismenh selida pou se endiaferei, estw oti einai sto:
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=50774&code=7463&zoom=800
  pas kai allazeis to showimage me GetImage, dhladh:
  http://www.ekebi.gr/magazines/GetImage.asp?file=50774&code=7463&zoom=800

  et voila, you’re ready 🙂

 114. sarant said

  Efxaristo!

 115. dokiskaki said

  Giati omws emena mou gemizei deka o8ones firefox kallikantzarakia?

 116. sarant said

  Γιατί επικροτείς με το αριστερό (= κλικάρεις -στα ελετικά- με το αριστερό κουμπί)
  Αν κάνεις δεξιά επικρότηση και κάνεις save as, και μετά αλλάξεις το εξτένσιο σε jpg, παίρνεις μια ωραιότατη εικόνα της σκαναρισμένης σελίδας.

  Υπόψη, το επικροτώ = κλικάρω, που η Ελετώ το λέει στα σοβαρά, το έβαλα χάριν παιδιάς.

 117. SophiaΟικ said

  Ναι, αλλά εγώ κατάλαβα ότι επικροτεί, δηλαδη επιδοκιμάζει, του αρέσει. Ενώ θυμάμαι σε ελληνική ταινία να λέει ο Λογοθετίδης στη Λιβυκού (νομίζω), δεκαετία του ’50 κάνοντας και την ανάλογη χειρονομία περιστροφής διακόπτη:
  Κλικ το διακόπτη, κλικ το διακόπτη, λέμε μετά που το κάψαμε το ρεύμα, στο γάμο του Καραγκιόζη το κάψαμε το ρεύμα.
  Άρα έχει πολιτογραφηθέι από τότε, και συνεπώς το ρημα θα πρεπει να είναι παράγωγο του.

  Άσχετο, αλλά το σκέφτομουνα τώρα: Με τις γκρίνιες που ακούω περί οικονομικής κρίσης ελπίζω η συμβουλή του παλιού σινεμά να εφαρμοστει και πάλι (εγω δεν ενοχλούμαι από κρισεις και τέτοια, πέντε χιλιάρικα βενζίνη έβαζα και πρώτα,πέντε χιλιάρικα βενζίνη βάζω και τώρα)

  666 ki egw etsi grafw syvn0ws alla o kos 40akos kai oi loipoi 0amwves grafouv alliws kai ais0avomai oti prepei va grafw ki egw alliws. 😦

 118. sarant said

  Σοφία, καλά κατάλαβες εσύ. Το επικροτώ=κλικάρω της Ελετούς είναι μνημείο άστοχης απόδοσης, κάποτε πρέπει να γράψω.

 119. pas kai allazeis to showimage me GetImage, dhladh:
  http://www.ekebi.gr/magazines/GetImage.asp?file=50774&code=7463&zoom=800

  et voila, you’re ready 🙂

  Μόνο στον Internet Explorer που έχει γραμμένα εκεί που δεν πιάνει μελάνη όλα τα πρότυπα και τις συστάσεις του W3C

  Στο 97 έχει απαντηθεί εκτενώς η ερώτηση, από το Σάββατο. 😉

 120. ηλε-φούφουτος said

  @Σοφία καλό το παράδειγμα από τον «Τσιγκούνη» (;)
  Χαίρομαι να βλέπω κι άλλους να επιδίδονται σ’ αυτό το σπορ!

 121. επικροτώ όχι, όμως μήπως επικρούω;

  @ 116 κ.ε.:

  Η, εξαδέλφη της ακρόασης και της ψηλάφησης, επίκρουση στην ιατρική (και κομπογιαννιτική), είναι «εξέταση του ασθενή με ελαφρά χτυπήματα πάνω στο σώμα του» (ΛΚΝ), ή «μέθοδος φυσικής εξέτασης ασθενούς, κατά την οποία ο γιατρός χτυπά με τα δάχτυλά του κοίλα όργανα του σώματος» (ΛΣΓ).

  Οπόταν, που λένε και οι αδελφοί κύπριοι, ή το οποίον, που έλεγαν τα παιδιά της πιάτσας, ως απόδοση του κλικάρω, το επικροτώ μπορεί να είναι εξεζητημένο, λεξιλαγνικό ή και ευθέως ακατάλληλο, όμως σκέφτομαι ότι το επικρούω είναι ταμάμ.

 122. Και ο εξεταστής, που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο, λέγεται επικρουστήρ; Ωχ! Βλήμα αμόλυσα!

 123. Φυσικά και δεν λέγεται επικρουστήρ· επικρούστης λέγεται, κατά τα κωδωνοκρούστης, οργανοκρούστης, τυμπανοκρούστης και λοιπά ομοιοκατάληκτα κρούσεως σημαντικά 🙂

 124. sarant said

  Ενώ στα λαϊκά, αν κλικάρει, λέγεται… κλικαδόρος

 125. από τον “Τσιγκούνη” (;)

  Ένα βότσαλο στη λίμνη, προ του συνετισμού από το βότσαλο, την ξαδέρφη από την Αμερική…

 126. ηλε-φούφουτος said

  Άι γεια σου! Το μπέρδεψα με το ριμέικ που έγινε καμιά δεκαριά χρόνια μετά (πρωταγωνιστούσε ο Κωνσταντάρας), που ούτε κι εκείνο ήταν «ο τσιγκούνης» αλλά «Ο Σπαγγοραμμένος».

 127. Μαρία said

  Βρέθηκε επιτέλους επίκουρος καθηγητής του Αλπικού, μάλλον δάσκαλος της Τζιροπούλου. Στο παρακάτω βιογραφικό του μπορούμε να δούμε και τη σφραγίδα του ελβετικού ιδρύματος σε «έγγραφο» γραμμένο στα φραγγοχιώτικα.
  http://www.ramafa.gr/GR/index.html

  Θυμάσαι Νίκο ποιον επικαλέστηκε εκείνος ο παιδίατρος απ’ το Λιόπεσι για τις αρέκιες;

 128. Μαρία said

  Δείτε στις πληροφορίες το βιογραφικό.

 129. Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα άλλο, απλά ότι διαθέτετε εξαιρετικό μπλογκ!

  Είσθε στις αναγνωστικές μου προτιμήσεις πλέον!

 130. Το τουριστικό αλπικό (όχι το καλό της μπουμπούκας) πήρε άδεια.

 131. Αλέξανδρος said

  Φίλε Νίκο,
  Τα τελευταία χρόνια ψηφίζω ΛΑΟΣ. Όχι ότι έχω εμπιστοσύνη στον Καρατζαφέρη, αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι η καλύτερη επιλογή από τα 5 κόμματα. Έχω διαβάσει κάποια κείμενα σου αλλά αυτά δεν με πείθουν να μην ξαναψηφίσω ΛΑΟΣ. Δεν με πείθεις επειδή δεν σε θεωρώ αντικειμενικό για τους παρακάτω λόγους.
  1. Γιατί τέτοια επίθεση ειδικά στον Καρατζαφέρη και το κόμμα του; Θα μου απαντήσεις ότι ο Καρατζαφέρης σε ενοχλεί επειδή είναι λαϊκιστής. Πράγματι είναι. Αλλά θα σου ανταπαντήσω ρωτώντας: ποιος πολιτικός ΔΕΝ είναι λαϊκιστής; Μήπως ο Αλαβάνος που στην Ευρωβουλή φώναζε ότι είναι απαράδεκτο που στην Ελλάδα δεν έχουν αναγνωριστεί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ενώ όταν ήρθε εδώ φώναζε «κάτω η ιδιωτική Παιδεία»; Αυτή η στάση δεν σε προσβάλει; Μήπως το ΚΚΕ που ζητάει επίδομα ανεργίας 1.200 Ευρώ; Ούτε αυτός ο λαϊκισμός σε ενοχλεί; Ας μην συνεχίσω με άλλα παραδείγματα (από όλα τα κόμματα) γιατί δεν έχω καμία όρεξη να γράφω 50 σελίδες μεσημεριάτικα.
  2. Είσαι τόσο παθιασμένος με τον Καρατζαφέρη και το κόμμα του που καταφεύγεις σε ψεύτικες κατηγορίες. Και εξηγούμαι αμέσως. Έχεις γράψει ότι ο Καρατζαφέρης έβαλε αυτογκόλ χρησιμοποιώντας την λέξη «αντιελληνικές» και όχι «ανθελληνικές» (αν θυμάμαι καλά). Ισχυρίστηκες ότι η λέξη «αντιελληνικές» είναι λάθος και τον χλεύαζες για αυτό, επειδή το «τ» κολλάει δασύτητα από το «ε» και τρέπεται σε «θ» κλπ κλπ. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Για να κολλήσει δασύτητα ένα γράμμα θα πρέπει να είναι ακριβώς δίπλα στο δασυνόμενο. Στις περίπτωση του «αντιελληνικες» κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς ανάμεσα στο «τ» και το «ε» μεσολαβεί το «ι». Κοινώς (όπως το βλέπω εγώ) έψαχνες τόσο αγωνιωδώς και με τόσο μένος να βρεις κάτι να ειρωνευτείς τον Κ. που επινόησες κάτι ψεύτικο. Απαράδεκτο. Και σε ρωτάω τώρα: εγώ γιατί να πιστέψω όλες τις άλλες κατηγορίες σου προς αυτόν τον χώρο όταν σε έχω ήδη πετύχει μία φορά να τους κατηγορείς άδικα (και μάλιστα με τέτοια ειρωνεία);
  Ακόμα και άτομα ή μέσα που παραδοσιακά πολεμάνε το ΛΑΟΣ έχουν βρει το θάρρος και την ειλικρίνεια να δηλώσουν: «Μας αρέσει δεν μας αρέσει, η αλήθεια είναι ότι το ΛΑΟΣ είναι το μόνο κόμμα στην Βουλή που δεν αερολογεί». Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να λέμε και τα καλά και τα στραβά για κάποιον, όσο και αν δεν τον συμπαθούμε σε προσωπικό επίπεδο. Διότι δεν είναι δυνατόν να έχει κάποιος μόνο αρνητικά. Αν βλέπεις μόνο αρνητικά σε κάποιον σημαίνει ότι μάλλον εσύ ο ίδιος είσαι προκατειλημμένος.
  Ειλικρινά πιστεύω ότι είσαι ένας αξιόλογος άνθρωπος που έχεις πολλά να προσφέρεις. Απλά πιστεύω ότι αφήνεις κάποια πράγματα να σε κρατάνε πίσω. Μην φτάνεις σε σημείο να ακούγεσαι σαν κάτι κομματόσκυλα όπως ο Τράγκας και η Μακρή, αυτοί έχουν πρακτικά οφέλη για αυτά που λένε. Εσύ έχεις κάποιο όφελος; Ας είμαστε επιτέλους αντικειμενικοί, ειλικρινείς και ψύχραιμοι, και ποτέ φανατισμένοι, αυτό είναι πάντοτε το καλύτερο πιστεύω.

  Καλή σου μέρα.

 132. Μαρία said

  #131 Για να κολλήσει δασύτητα ένα γράμμα θα πρέπει να είναι ακριβώς δίπλα στο δασυνόμενο. Στις περίπτωση του «αντιελληνικες» κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς ανάμεσα στο «τ» και το «ε» μεσολαβεί το «ι».

  Συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω. Γι’ αυτό λέμε αντιεπίθεση και αντιυπολοχαγός. Κάτω οι βάρβαρες εκθλίψεις.

 133. τὸ θέμα τῶν ἐκθλίψεων μοῦ προκαλεῖ ὀργή, γιατὶ ἀντιεξουσιαστὴς καὶ ὄχι ἀντεξουσιαστής, γιατὶ ἀντιαρεπορικὸς ἢ ἀντιαρματικὸς καὶ ὄχι ἀνταεροπορικός, ἀνθαρματικὸς; Μαρία θὰ ἤσουν ὑπὲρ τῶν ἐκθλίψεων σὲ αὐτὰ τὰ παραδείγματα; ἐγὼ ἀπερίφραστα ναί!

 134. ἔβαλα καὶ βαρεῖα πρὸ ἐρωτηματικοῦ!

 135. sarant said

  Φίλε Αλέξανδρε (131)
  Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και το νηφάλιο ύφος. Λυπάμαι που δεν κατάφερα να σε πείσω να μην ψηφίσεις Λάος, προφανώς δεν θα διατύπωσα καλά τα επιχειρήματά μου. Ωστόσο, δεν έχω βασικό σκοπό μου να πείσω τους αναγνώστες να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν κάποιο κόμμα, εδώ κυριως για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία συζητάμε.

  Στο συγκεκριμένο περιστατικό που επισημαίνεις, με κατηγορείς ότι επινόησα κάτι ψεύτικο επειδή είπα για αυτογκόλ του Καρατζαφέρη όταν, μιλώντας στη Βουλή για την επαναφορά του πολυτονικού χρησιμοποίησε αδάσυντο τύπο.

  Πράγματι έχω γράψει ένα κείμενο για «αυτογκόλ του Καρατζαφέρη», όχι όμως στην ιστοσελίδα μου αλλά στο βιβλίο μου, Γλώσσα μετ’ Εμποδίων. Χαίρομαι αν το έχεις διαβάσει. Εκεί, λέω ότι ο Καρατζαφέρης μιλώντας στη Βουλή είπε «αποελληνοποίηση», και αυτό δεν είναι ψέμα, υπάρχει στα πρακτικά. Και αυτό το θεώρησα ατράνταχτη απόδειξη του ότι δεν υπάρχει πια η δάσυνση. Σου παραθέτω ολόκληρο το απόσπασμα από το βιβλίο μου:

  «Αλλά η οριστική, αν θέλετε, απόδειξη ότι η δάσυνση είναι ξεχασμένη υπόθεση ήρθε, κατά παράδοξο τρόπο, εξ οικείων. Στην επίκαιρη ερώτηση που έκανε στη Βουλή το 2003 με θέμα την επαναφορά του πολυτονικού, ο Γ. Καρατζαφέρης, αρχηγός του ΛΑΟΣ, δήλωσε ότι οι εχθροί της Ελλάδος επιδιώκουν την αποελληνοποίηση του αλφαβήτου. Όχι αφελληνισμό ή έστω αφελληνοποίηση, που σέβεται τη δάσυνση, παρά αποελληνοποίηση φοβάται ο πολυτονιάτης πολιτικός»

  Πρόκειται για γλωσσικό ζήτημα, Αλέξανδρε, όχι πολιτικό. Υπάρχουν 1001 λόγοι για να μην ψηφίσεις Λάος, αλλά η ασυνέπεια του Καρατζαφέρη στο θέμα της δάσυνσης δεν είναι ένας από αυτούς. Θέλω να πω, αν στα άλλα σε πείθει ο Καρατζαφέρης, δεν θα σε κάνει ν’ αλλάξεις η θέση του για τη δασεία! Ούτε κι εγώ άλλωστε ψηφίζω με κριτήριο το γλωσσικό 🙂

 136. Yannis said

  Mάγκες το Alpine αυτό πρέπει να είναι. Στη Γλυφάδα και όχι στη Ζυρίχη

  http://www.alpine.edu.gr/index.php

  Εκτός αν το πράγμα είναι πιο απλό και πρόκειται για το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. (Εξάλλου έχει τελειώσει το Julliard, που είναι βαρβάτο στα performing arts).

 137. Αλέξανδρος said

  Φίλε Νίκο, τι Γιάννης τι Γιαννάκης θα μου επιτρέψεις να πω. Εντάξει, οι λέξεις δεν είναι «αντιελληνικές» και «ανθελληνικές» αλλά «αποελληνοποίηση» και «ανθελληνοποίηση». Δεν αλλάζει κάτι και θα ήθελα την απάντησή σου σε αυτό το θέμα που επιπλέον είναι και γλωσσικό.

  Συγνώμη για τις λάθος λέξεις αλλά διάβασα το συγκεκριμένο κομμάτι ξεφυλλίζοντας το βιβλίο σου σε ένα βιβλιοπωλείο και δεν θυμόμουν τις ακριβείς λέξεις σου.

 138. sarant said

  Αλέξανδρε, προφανώς η ουσία δεν είναι στο αν είπε «αντιελληνικές» ή «αποελληνοποίηση». Και επιπλέον, σου είπα, στην απάντησή μου παραπάνω, ότι
  «Πρόκειται για γλωσσικό ζήτημα, Αλέξανδρε, όχι πολιτικό. Υπάρχουν 1001 λόγοι για να μην ψηφίσεις Λάος, αλλά η ασυνέπεια του Καρατζαφέρη στο θέμα της δάσυνσης δεν είναι ένας από αυτούς. Θέλω να πω, αν στα άλλα σε πείθει ο Καρατζαφέρης, δεν θα σε κάνει ν’ αλλάξεις η θέση του για τη δασεία! Ούτε κι εγώ άλλωστε ψηφίζω με κριτήριο το γλωσσικό.»

  Όμως, να παρατηρήσω κάτι. Πήγες στο ιστολόγιο του Άδωνη και τον κάλεσες να απαντήσει σε κάποιο δικό μου κείμενο όπου τον κατηγορώ για λαθροχειρία κι εκείνος απέφυγε. Αλλά και άλλος θαυμαστής του Άδωνη τον κάλεσε να απαντήσει σε δικό μου κείμενο για τα αυστραλιανά ψέματα, και ο Άδωνης πάλι απέφυγε. Ίσως βέβαια να έχει τρεχάματα τώρα με τις εκλογές, ίσως πάλι να μην έχει τι να απαντήσει.

 139. Αλέξανδρος said

  Η ουσία είναι ότι ακόμα δεν έδωσες απάντηση σε αυτό που σε ρώτησα. Ξέχνα το πολιτικό θέμα, ξέχνα τι ψηφίζει ο καθένας. Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι καθαρά γλωσσική: Είναι γλωσσικά λάθος αυτό που είπε ο Καρατζαφέρης; Ναι ή όχι; Μήπως τελικά είσαι εσυ που δεν έχεις τι να απαντήσεις;

 140. sarant said

  Αλέξανδρε, ρωτάς, αν κατάλαβα καλά, αν είναι γλωσσικό λάθος η λέξη «αποελληνοποίηση». Κοίταξε, θα έλεγα ότι το «αποελληνοποίηση» είναι αδόκιμος όρος, εφόσον υπάρχει το «αφελληνισμός». Δεν είναι σοβαρό λάθος, μόνο δείχνει ότι αυτός που το είπε δεν έχει καλή γνώση του ελληνικού λεξιλογίου.

  Για γλωσσικά λάθη του Καρατζαφέρη, αν σε ενδιαφέρει, υπάρχουν πολλά και τρανταχτά. Πρόσφατα, συνελήφθη να μη γνωρίζει τι σημαίνει επικυριαρχία:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/29/epikyriarxos/

  Ακόμα, είπε ότι οι Πόντιοι επέστρεψαν «από νόστο για την Ελλάδα».
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=86712
  Νόστος θα πει γυρισμός. Προφανώς μπερδεύει το νόστο με τη νοσταλγία.

  Παλιότερα, είχε πει ότι οι τρομοκράτες (που έριξαν τη ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία), δεν είναι «εδώδιμοι». Όπως ξέρεις, εδώδιμος θα πει φαγώσιμος. Ο Κ. εννοούσε «δεν είναι ημεδαποί» ή «εγχώριοι» ή «δεν είναι απ’ εδώ».

  http://www.sarantakos.com/language/kotsanologio8.html

  Οπότε, είναι φως φανάρι ότι ο Καρατζαφέρης είναι εντελώς ακατάρτιστος γλωσσικά.

 141. Αλέξανδρος said

  Μα Νίκο μου στο βιβλίο σου δεν κατηγορείς τον ΓΚ επειδή χρησιμοποίησε την λέξη “αποελληνοποίηση”, αλλά επειδή χρησιμοποίησε τον αδάσυντο τύπο της. Σύμφωνα με αυτά που έλεγες δεν θεωρούσες το “αφελληνοποίηση” λάθος ενώ το “αποελληνοποίηση” το θεωρούσες λάθος. Σου εξήγησα ότι όσο υπάρχει το γράμμα “ο” δεν είναι καθόλου λάθος το “αποελληνοποίηση” αφού δέχεσαι το “αφελληνοποίηση”. Θα ήσουν συνεπής αν είχες απορρίψει εξαρχής και τους δύο τύπους, πράγμα που δεν έκανες. Από “αυτογκόλ” ήδη το υποβίβασες σε “αδόκιμο όρο”, κάτι είναι και αυτό κάνουμε κάποια πρόοδο.

  Ο ΓΚ μπορεί να κάνει λάθη είτε από έλλειψη γνώσης είτε από βιασύνη. Δεν νομίζω πως ισχυρίστηκε ποτέ ότι δεν κάνει γλωσσικά λάθη. Ακόμα και εσύ που τον κοροϊδεύεις μπορεί να κάνεις λάθη. Το να είσαι από πάνω και να περιμένεις πότε θα κάνει κάποιος λάθος για να τον κοροϊδέψεις μόνο και μόνο επειδή τον αντιπαθείς, θα με συγχωρέσεις να σου πω ότι υποβαθμίζει κυρίως εσένα. Και θα συμφωνήσεις πιστεύω ότι μετράει και ο τρόπος που κάνει κανείς την κριτική. Όταν χρησιμοποιείς ένα σωρό υποτιμητικές εκφράσεις (Γελάσαμε λοιπόν με το καρατζαφέρειο μαργαριτάρι, κλπ) τότε δείχνεις ότι κάνεις κακοπροαίρετη κριτική. Εάν έγραφες την κριτική σου χωρίς να βγάζεις αυτό το αίσθημα του μίσους τότε θα ήσουν σωστός.

 142. sarant said

  Αλέξανδρε, ο τύπος «αποελληνοποίηση» έχει δύο χαρακτηριστικά’ πρώτον είναι αδόκιμος (το δόκιμο είναι αφελληνισμός), δεύτερον είναι αδάσυντος. Ποιος όμως σου είπε ότι ένα ενδεχόμενο «αφελληνοποίηση» θα το θεωρούσα σωστό; Τέτοιο πράγμα εγώ δεν είπα.

  Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου, που μιλάει για τους νοσταλγούς του πολυτονικού, το βασικό χαρακτηριστικό που ήθελα να αναδείξω ήταν ότι η χρήση του αδάσυντου (και παρεμπιπτόντως αδόκιμου) τύπου «αποελληνοποίηση» από τον Καρατζαφέρη κατά τη συζήτηση της επερώτησής του στη Βουλή, αντί για τον (δόκιμο) τύπο «αφελληνισμός» συνιστούσε πρώτου μεγέθους αυτογκόλ. Διότι αν τα πνεύματα είναι πανταχού παρόντα, πώς δεν τα αναγνωρίζει και αφήνει τη λέξη αδάσυντη; Άρα, δεν είναι παρόντα, άρα αυτογκόλ.

  Για τα υπόλοιπα που λες, που είναι μάλλον υποκειμενικά, δεν έχω κάποιο σχόλιο.

 143. Αλέξανδρος said

  Νίκο τώρα μου λές:
  Αλέξανδρε, ο τύπος “αποελληνοποίηση” έχει δύο χαρακτηριστικά’ πρώτον είναι αδόκιμος (το δόκιμο είναι αφελληνισμός), δεύτερον είναι αδάσυντος. Ποιος όμως σου είπε ότι ένα ενδεχόμενο “αφελληνοποίηση” θα το θεωρούσα σωστό; Τέτοιο πράγμα εγώ δεν είπα.

  Πριν όμως έγραψες ότι είχες πει:
  “Αλλά η οριστική, αν θέλετε, απόδειξη ότι η δάσυνση είναι ξεχασμένη υπόθεση ήρθε, κατά παράδοξο τρόπο, εξ οικείων. Στην επίκαιρη ερώτηση που έκανε στη Βουλή το 2003 με θέμα την επαναφορά του πολυτονικού, ο Γ. Καρατζαφέρης, αρχηγός του ΛΑΟΣ, δήλωσε ότι οι εχθροί της Ελλάδος επιδιώκουν την αποελληνοποίηση του αλφαβήτου. Όχι αφελληνισμό ή έστω αφελληνοποίηση, που σέβεται τη δάσυνση, παρά αποελληνοποίηση φοβάται ο πολυτονιάτης πολιτικός”

  Αυτά τα δύο μου φαίνονται αντιφατικά. Τέλος πάντων, δεν θέλω να σε κουράζω άλλο. Δεν νομίζω ότι θα καταλήξει και κάπου η συζήτηση. Σε ευχαριστώ πάντως για τον χρόνο σου και για την φιλοξενία. Καλή συνέχεια εύχομαι!

 144. YOSEF22ADAR said

  NA TI EXW ANEBASEI STO rapidshare_com
  KAI STO megaupload._com.
  (SE word documents ME FWTOGRAFIES
  KAI OLA TA videos – EINAI MEGALO GIA NA STALEI MESW e-mail).
  ORISTE TA links (TA KATEBAZETE DWREAN):
  www_megaupload_com/?d=CC5E91IM
  [ Filename: ADWNHS_PARAXARAKTHS_ALL.rar
  File description: jungle-report vs. ADWNHS File size: 75.37 MB ]

  www_rapidshare_com/files/296834046/ADWNHS_PARAXARAKTHS_ALL.rar
  Size: 79027 KB

  SHMEIWSH:
  ANTIKATASTHSTE TIS PAYLES ME TELEIES 🙂

 145. π2 said

  Δοκιμάζω να ξαναστείλω το τζιροπούλειο πεσκέσι που μου έκοψε η σπαμοπαγίδα προηγουμένως.

 146. sarant said

  Πιδύε, ευχαριστούμε πολύ, θα μελετηθεί 🙂

 147. Μαρία said

  Κι ο συνεργάτης της πολύ μυστήριος! Τον εκδότη ας μην τον σχολιάσουμε.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/studies/dialects/thema_b_4/index.html

 148. Χάρης said

  Αγαπητέ Νίκο,
  Θαυμάζω την υπομονή και την προσήνεια με την οποία απαντάς σε αγράμματους Λαοτιανούς, -αυτό το «αδάσυντος» σκοτώνει-οι οποίοι κατά τα λοιπά κόπτονται υπέρ της ακεραιότητας της ελληνικής γλώσσας, η οποία απειλείται από τους..μετανάστες! Πώς συμβαίνει όμως-η ερώτηση είναι ρητορική -αυτοί που θέλουν να «σώσουν» τη γλώσσα να την κακοποιούν περισσότερο απ’όλους με τις ελληνικούρες τους; Προφανώς διαθέτεις, πέραν των άλλων, αδιαμφισβήτητες παιδαγωγικές δεξιότητες. Γι’αυτό συνέχισε να γράφεις

 149. βγῆκε μιὰ πασόκα βουλεύτρια καὶ εἶπε: «ἑορτάσαμε τὴν ἐπέτειο τῆς δολοφονίας τοῦ Γρηγορόπουλου».

  συγγνώμη, ἀλλὰ μετὰ ἀπὸ αὐτὀ ὁποιοδήποτε καρατζαφέρειο γλωσσικὸ ἀτόπημα μοῦ φαίνεται ἁπλὸ πταῖσμα.

 150. Κορνήλιε, εδώ δεν μπορώ να μην συμφωνήσω.

 151. Φιλόλογος said

  Μερικές τοποθετήσεις με αφορμή τα σχόλια που διάβασα:

  Κατ’ αρχάς επικροτώ το ύφος και το ήθος των μηνυμάτων από τους χρήστες Αλέξανδρος και Κορνήλιος. Προφανώς δεν συμμερίζονται την επιθετικότητά των υπολοίπων αλλά -σωστά, σωστότατα- δεν είναι και οι ίδιοι επιθετικοί στις καταθέσεις τους. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, στον Αλέξανδρο επί της ουσίας, τελικώς, δεν απαντήσατε κύριε Νίκο.

  Όταν η κριτική περιέχει επιθετικούς χαρακτηρισμούς και ειδικώτερα ειρωνικές-απαξιωτικές αναφορές πρός το πρόσωπο που δέχεται την κριτική, παύει να είναι κριτική και καταντάει να είναι ένα σοβαροφανές ξεκατίνιασμα. Π.χ., όταν δώ κάποιον να πετάει σκουπίδια στον δρόμο και του πω «ε! τι κάνεις εκεί ρε μαλάκα!» μάλλον δεν θα φιλοτιμηθεί ώστε να μην το ξανακάνει, όλο και κάποια παραπάνω «Γαλλικά» θα ακουστούν, πιθανότατα δε να πέσουν και τίποτα ψιλές. Ενώ αν του το πω με «ωραίο τρόπο» ίσως, λέω ίσως, να έχω καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν νομίζετε;

  Εσείς όμως εδώ (οι περισσότεροι) λες και έχετε πάρει εργολαβία το ξεφτίλισμα του ΛΑΟΣ, του Καρατζαφέρη και των περί αυτόν, ειδικά δε του «μπουμπούκου». Δεν είναι λοιπόν σοβαρά πράγματα αυτά. Μπορεί μεταξύ σας να νιώθετε καλά, αλλά εμείς οι υπόλοιποι που προσπαθούμε εναγωνίως να σταθούμε αξιοπρεπώς κάπου στην μέση, απλά σας παρακολουθούμε εφ αποστάσεως με απογοήτευση.

  Να σας υπενθυμίσω ότι η άνοδος του ΛΑΟΣ οφείλεται στην προκλητικά μονόπλευρη αντιμετώπιση του πολιτικού γίγνεσθαι από όλα τα άλλα κόμματα. Ο Καρατζαφέρης λοιπόν εκμεταλλεύεται αυτό το «κενό» και χάρη σε όλους εσάς που βαλθήκατε μέσα σε μιά μέρα, ως δια μαγείας, να διορθώσετε όλα τα κακώς κείμενα του νεωτερικού ελληνικού κράτους, έχει καταφέρει και παρουσιάζει διαρκώς άνοδο στην προτίμηση του κόσμου. Το «γιατί» δεν σας προβληματίζει;

  Η δράση φέρνει αντίδραση λοιπόν και αυτό ισχύει για αμφότερα τα μέρη. Αυτό όμως που τελικά παρατηρείται είναι ότι τα όποια προβλήματα δεν συζητιούνται διεξοδικά, οι πολιτικές ομάδες (στην ουσία) δεν συνδιαλέγονται, η κοινωνία πολώνεται και φοβάμαι αυτό οδηγεί τον λαό (και δεν εννοώ το κόμμα, αυτό φαντάζομαι θα χαροποιούσε πολλούς) να διχάζεται. Ο καθένας λοιπόν ας αναλάβει τις ευθύνες του.

  Σχετικά με τις διάφορες παραποιήσεις κειμένων, ρήσεων κλπ., για προσωπικό όφελος, από ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ είναι κατακριτέες και πρέπει να ξεσκεπάζονται. Για να δούμε λοιπόν αν θα μάθουμε από που πήραν τίτλους σπουδών οι κυρίες Τζιροπούλου, η Μανωλίδου, η Καραμάνου κλπ., κλπ.

  Τώρα, αν εγώ ζητήσω ( για να μην πω, απαιτήσω) να μας εξηγήσει η κυρία Θ. Δραγώνα πώς κατάφερε και αναγνωρίστηκε από το ΔΙΚΑΤΣΑ τόσο το πτυχίο της από το Deree, όσο και ο τίτλος Διδακτορικού από κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, θα είμαι «ακραίος»;

  Α! και μιά και ασχολούμαστε με αυτά, μήπως θα μπορούσε και ο κύριος Αντώνης Λιάκος να μας εξηγήσει πώς γίνεται να υπάρχει εδώ και 15 χρόνια απόφαση του Σ.τ.Ε. που λέει ότι κακώς (παρανόμως) έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου και όχι μόνο ο ίδιος να την αγνοεί αλλά και το «βαθύ» νεοελληνικό Κράτος, προκλητικά, να μην την εφαρμόζει; Τελικά έχουμε Δημοκρατία ή κάποιο άλλο μόρφωμα πολιτεύματος που ασχολείται μόνο με όσους δηλώνουν «προοδευτικοί»; Ή ΚΑΙ εγώ είμαι «ακροδεξιός» που απλά το αναφέρω και μόνο;

  «Παν μέτρον άριστον» κυρίες και κύριοι, φαντάζομαι δεν διαφωνούμε. Σωστά;

  Δημήτριος Π.
  Φιλόλογος Μ.Ε.

  Διότι είναι πολλά τα λεφτά Νίκο μου, δεν νομίζεις;

 152. sarant said

  Αγαπητέ Δημήτριε,

  δεν είναι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω αλλά αν πετάτε από το ένα θέμα στο άλλο και θέτετε άσχετα θέματα ο διάλογος δυσχεραίνεται. Μόλις γνωρίσατε ένα ιστολόγιο, κάντε σας παρακαλώ έναν κόπο να ενημερωθείτε για τα όσα συζητάμε εδώ. Αν είχατε κάνει τον κόπο, θα βλέπατε ότι κατά σύμπτωση το θέμα του κ. Λιάκου έτυχε να συζητηθεί σήμερα κιόλας, πριν από λίγη ώρα, στο εξής νήμα:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/23/mikisxaris/
  και συγκεκριμένα στα σχόλια 194 έως 201.

  Για το πτυχίο της κ. Δραγώνα αν κάνετε αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα δείτε να κυκλοφορούν φωτοτυπίες της απόφασης και του σκεπτικού του ΔΙΚΑΤΣΑ απ’ όπου προκύπτει ότι η αναγνώριση του διδακτορικού της ήταν νομότυπη και ότι δεν της έχει αναγνωριστεί βασικός τίτλος σπουδών. Περισσότερα δεν έχω να σας πω, δεν με ενδιαφέρει και πολύ το θέμα.

  Όμως, επειδή μου κινήσατε την περιέργεια, να σας ρωτήσω, αφού είστε φιλόλογος. Το «ειδικώτερα» με ωμέγα το διδάσκετε και στους μαθητές σας ή κρατάτε τις ιδιοτροπίες σας μόνο για τα κείμενα που γράφετε στο διαδίκτυο;

 153. Μαρία said

  «Αυτός ο περιθωριακός τύπος έχει δούναι και λαβείν, έχει επαγγελματικές σχέσεις, με τη (σ.σ.: αμερικανική) βάση» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για το «πώς οι Αμερικανοί, οι οποίοι ψάχνουν και την τελευταία λεπτομέρεια του οποιουδήποτε συναλλάσσονται, δεν είχαν αντιληφθεί ότι αυτός ο άνθρωπος κινείται σε περίεργους χώρους».
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=312491&dt=30/01/2010

  Στην πραγματικόητα ο Κ. είπε δούναιν και λαβεί/ή (;) -συγχωρεμένος- και συναλλάσσοντος, που ο συντάκτης προσπάθησε κάπως να συμμαζέψει. Για του λόγου το αληθές υπάρχει το βιντεάκι στο youtube αν γουγλίσετε Καρατζ. εμπρησμός συναγωγής.

  >ΚΑΙ εγώ είμαι “ακροδεξιός” που απλά το αναφέρω και μόνο;
  Όχι δα! Και για όλα τα άλλα εδώ κι αλλού.

 154. Servitoros said

  Όμως, επειδή μου κινήσατε την περιέργεια, να σας ρωτήσω, αφού είστε φιλόλογος. Το “ειδικώτερα” με ωμέγα το διδάσκετε και στους μαθητές σας ή κρατάτε τις ιδιοτροπίες σας μόνο για τα κείμενα που γράφετε στο διαδίκτυο;
  —–

  Και όχι μόνο το ειδικότερα αλλά και το δυσκολότερα. Ο Δημητράκης είχε περάσει και από το JR όπου έκανε γραμματικές παρατηρήσεις προς τους ανθέλληνες εκεί είπε απευθυνόμενος προς εμένα το «αλλά όπως και να το κάνουμε τα ανορθόγραφα ελληνικά διαβάζονται κάπως δυσκολώτερα από τα ορθογραφημένα». Βέβαια τον Δημητράκη τον κατάπιε η γή όταν ο SPY αποκάλυψε ότι είναι κατοικίδιο του Άδωνη.

 155. Μαρία said

  Ο προκεμαλικός νταλγκάς του Άδωνη αναφέρεται σ’ αυτό
  http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=8877
  που το κατάλαβε όμως έτσι: (οι υπογραμμίσεις δικές μου). Εννοείται οτι οι τόνοι μπήκαν με μηχανάκι.

  Ἀθήνα, 30 Ἀπριλίου 2010
  ΕΡΩΤΗΣΗ
  ΠΡΟΣ: Τὴν Ἀξιότιμη Ὑπουργὸ Παιδείας, Διὰ Βίου Μάθησης καὶ Θρησκευμάτων κ. Ἄννα Διαμαντοπούλου
  ΘΕΜΑ: «Ἀρχαῖο Γλωσσικὸ Ἰδίωμα στὴν Ἀντιὰ Εὐβοίας»

  Σύμφωνα μὲ δημοσιεύματα τοῦ ἠλεκτρονικοῦ τύπου ἡ κ. Κατερίνα Ζούλα δημιούργησε ἕνα πολὺ ἐνδιαφέρον ἱστορικὸ καὶ γλωσσολογικὸ ντοκιμαντὲρ γιὰ τὴν ἀρχαία «σφυριχτὴ γλώσσα» τοῦ χωριοῦ Ἀντιᾶ Εὐβοίας. Τὸ συγκεκριμένο γλωσσικὸ ἰδίωμα στηρίζεται σὲ σφυρίγματα, τὸ ὁποῖο κατὰ τὴν διάρκεια δυὸ (2) χιλιετιῶν ἐξελίχθηκε καὶ ἔγινε κανονικὴ γλώσσα μὲ ἀλφάβητο. Τὸ συγκεκριμένο χωριὸ εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ λιγοστὰ μέρη τοῦ κόσμου ποὺ ὁμιλεῖτε(sic) ἡ σφυριχτὴ γλώσσα. Σήμερα, ἔχουν ἀπομείνει μόνο γύρω στοὺς πενήντα (50) γέροντες ποὺ ὁμιλοῦν πλήρως τὸ συγκεκριμένο γλωσσικὸ ἰδίωμα, ἐνῶ οἱ νέοι γνωρίζουν πλέον ὁρισμένες λέξεις καὶ γι’ αὐτὸ τὸ λόγο εἶναι ἐπιτακτικὴ ἡ ἀνάγκη καταγραφῆς καὶ διάσωσης τοῦ γλωσσικοῦ ἰδιώματος, ὅσο καὶ ἡ διδασκαλία του σὲ τοπικὸ ἐπίπεδο. Ἡ διάσωση καὶ ἡ προβολὴ τῆς πολιτιστικῆς μας κληρονομιᾶς ἀποτελεῖ ἐθνικὸ κεφάλαιο τόσο γιὰ τὸ ἔθνος μας ὅσο καὶ γιὰ τὴν οἰκονομία τῆς χώρας καὶ γι’ αὐτὸ τὸ λόγο θὰ πρέπει ἡ πολιτεία νὰ διασώσει καὶ νὰ προβάλει τὸ συγκεκριμένο ἀρχαῖο γλωσσικὸ ἰδίωμα.

  Συνεπῶς ἐρωτᾶται ἡ ἁρμόδια Ὑπουργός:
  1. Θὰ ὑπάρξει ἄμεσα πρόγραμμα καταγραφῆς, διάσωσης καὶ διδασκαλίας τοῦ ἀρχαίου γλωσσικοῦ ἰδιώματος ποῦ ὁμιλεῖται στὸ χωριὸ Ἀντιὰ Εὐβοίας;
  2. Ἐφόσον γίνει καταγραφὴ τοῦ συγκεκριμένου γλωσσικοῦ ἰδιώματος, θὰ προστεθεῖ ἡ διδασκαλία της, στὸ πρόγραμμα σπουδῶν τῆς πρωτοβάθμιας ἐκπαίδευσης τῆς περιοχῆς, ἔτσι ὥστε νὰ ἐξασφαλιστεῖ ἡ διατήρησή της;
  3. Θὰ γίνει διαφημιστικὴ προβολὴ τοῦ συγκεκριμένου γλωσσικοῦ ἰδιώματος, ἔτσι ὥστε νὰ αὐξηθεῖ ἡ τουριστικὴ κίνηση στὴν περιοχή;

  Οἱ Ἐρωτῶντες Βουλευτές:
  Γεωργιάδης Σπυρίδων-Ἄδωνις, Β΄ Ἀθηνῶν ΛΑ.Ο.Σ.
  Πλεύρης Ἀθανάσιος, Α΄ Ἀθηνῶν ΛΑ.Ο.Σ.
  Παπανδρέου- Παπαδάκη Οὐρανία, Εὐβοίας ΛΑ.Ο.Σ.

 156. Ζαζα said

  Αφου διαβασα με πολυ κεφι τα 150+ σχολια και την ευχαριστη εκτροπη για τα φανταστικα πανεπιστημια , θα ηθελα να γυρισω στο θεμα του ποστ με μια απορια :

  Οσο κι αν συμμεριζομαι την εναντιον μπουμπουκου στοχευση , δεν μπορω να καταλαβω την υποτιθεμενη αναιρεση του επιχειρηματος του , ειτε με τη βοηθεια της περιοδου του Διογενη ειτε με το κοματι του Πλουταρχου .
  Εγω διαβαζοντας καταλαβαινω τα εξης :
  Ο Σολων του ειπε ‘εγω αλλοεθνεις δε φιλοξενω’ , ο Αναχαρσης του ειπε ‘δεν ειμαι ξενος / στην πατριδα μου ειμαι / ομοεθνης αισθανομαι’ , ο Σολων κατεληξε ‘μπραβο , ετοιμολογος ειναι , ας τον φιλοξενησω’

  Το βαρος πεφτει στην κουβεντα του Σολωνα οτι δε δεχεται ξενους μουσαφιραιους , και στην παρακαμψη της αρχης του χαριν της εξυπναδας του Αναχαρση . Το οτι στο τελος τον δεχτηκε δε σημαινει οτι αναιρεσε .
  Ο μπουμπης βεβαια θριαμβολογει και εξαγει συμπερασματα γενικα για το θεσμο της φιλοξενιας με βαση την απαντηση του Σ. σε ενα κειμενακι που στοχο εχει , οπως παρατηρησε καποιος στην αρχη , να εξαρει την πνευμα και την ελληνολατρεια του Αναχαρση . Η σιγουρια του αυτη οτι χτυπησε φλεβα ειναι το πραγματικα κωμικο στοιχειο στο αρθρο του

 157. #140 Πάντως και διάσημοι εισαγγελείς τελούν εξαπανέκαθεν σε σύγχυση μεταξύ νόστου και νοσταλγίας:
  Ελάχιστες μόνον ημέρες επέρασαν από την εξ Ηρακλείου αναχώρησή μου, και νόστος βαθύς, φλογερός, δυνατός κατέλαβε την ψυχή μου!

 158. Μαρία said

  157 Πώς τον θυμήθηκαν τον Τσεβά; Είναι καμιά επέτειος;

 159. Απλώς, πέσανε στα χέρια τους παλιές φωτογραφίες…

 160. sarant said

  Ωραίο εύρημα!

 161. Γιὰ τὴν λαθροχειρία ἐναντίον τοῦ Καρατζαφέρη θὰ ζητήσουν ἄραγε συγγνώμη ὅσοι τοῦ ἀπέδωσαν τὴν ῥῆσι ὅτι θὰ βυθίζῃ πλοῖα μὲ λαθρομετανάστες;

 162. 161 «όταν πλοίο διέρχεται ελληνικά χωρικά ύδατα (sic) θα βυθίζεται»:

 163. Μαρία said

  162
  Επιχειρήθηκε και διάψευση:
  ΠΡΟΣ: Διαχειριστή ΒΗΜΑΤΟΣ ONLINE Αθήνα, 11 Απριλίου 2011
  Κύριοι, Με κατάπληξη διάβασα σε σημερινή ανάρτηση στο ΒΗΜΑ ONLINE δήθεν απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη στη Λάρισα η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2011. Ο “άγνωστος” και ανώνυμος συντάκτης, θέλοντας προφανώς να διαβάλει και συκοφαντήσει τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., πρόσθεσε τις λέξεις «με παράνομους μετανάστες» σε..
  πρόταση η οποία αναφερόταν σαφώς και ξεκάθαρα στην τουρκική προκλητικότητα και την υποχωρητικότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Συγκεκριμένα, στην πρόταση όπου ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δηλώνει χαρακτηριστικά: «όταν πλοίο διέρχεται ελληνικά χωρικά ύδατα θα βυθίζεται», η οποία αναφέρεται στις αλλεπάλληλες προκλητικές διελεύσεις τουρκικών πολεμικών, η πρόσθεση των λέξεων «με παράνομους μετανάστες» αλλοιώνει πλήρως το νόημα και διαστρεβλώνει τα λεγόμενα του Προέδρου. Είναι προφανές ότι ο “άγνωστος” και ανώνυμος συντάκτης του δημοσιεύματος σκόπιμα δεν μετέφερε αυτούσια τη δήλωση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ύποπτους και ιδιοτελείς στόχους του, δηλαδή να δημιουργήσει σύγχυση και να παραπλανήσει έτσι τους αναγνώστες της συγκεκριμένης ανάρτησης. Λυπούμεθα ειλικρινά για τις μεθόδους που μετέρχονται πλέον «άγνωστοι» και ανώνυμοι λιβελογράφοι, παραπέμπουμε δε, κάθε ενδιαφερόμενο για την αλήθεια στο ακριβές απόμαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του Προέδρου που επισυνάπτεται, το οποίο ελπίζω να αναρτήσετε στον ιστότοπό σας. Χαρίδημος Α. Καλούδης Διευθυντής Τύπου & Επικοινωνίας ΛΑ.Ο.Σ.

 164. Όχι πολύ κολακευτική για τον ειρμό της σκέψης του Ηγέτη η διάψευση.

 165. Δύτη ἐκτίθεσαι:

  http://laos.infolabs.gr/videos/1184/

  12:37 καὶ μετά.

  Λαθροχειρίες ὑπάρχουν ὅπως βλέπετε ἑκατέρωθεν.

 166. Ωπ. Κορνήλιε, εδώ παραδέχομαι έχεις δίκιο. Τα τούρκικα πλοία θα βυθίζει, λέει, όντως.

 167. Το αχρείο αυτό υποκείμενο που λέγεται Καρατζαφέρης, τόλμησε και είπε κάτι, που δε θα το έλεγε ούτε ο χειρότερος Ευρωπαίος ακροδεξιός για τους μετανάστες:

  -Όπως ήρθαν, θα φύγουν(!!!)

  Δηλαδή πώς; Στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα που βουλιάζουν, γυμνοί στα χιόνια και τις νάρκες, με παιδιά στο χέρι ετοιμοθάνατα…
  Τι χριστιανικό …

  Και ο πανηλίθιος δεν μας είπε, πώς θα το κάνει αυτό; Πως θα συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο εφτακόσιες χιλιάδες λαό; Σε στρατόπεδα στύλ Νταχάου; Σε τραίνα όπως οι ιδεολογικοί του πατέρες; Και που θα τους πάει , έτσι όλους μαζί; Στη λιβύη;

  Απλώς αυτά είναι παρλαπίπες. ΔΕΝ γίνονται, και να θέλει. Και νομίζει κι αυτός και μερικοί άλλοι, ότι δε θα γίνει γενική εξέγερση του Ελληνικού λαού, πολύ πιο πρίν δούμε τον Μπουμπούκο ,όπως είχε δηλώσει ότι θα του άρεσε, υπουργό Παιδείας …ή δημόσιας Τάξης (η και τα δύο μαζί, οπότε μιλάμε για Μόντυ Πάιθονς)

  Ή νομίζει, ότι αφού βυθίσει το τούρκικο πλοίο, θα μας πάει μέχρι την Κόκκινη Μηλιά χορεύοντας κιτσάτο μπώλρουμ, με την Καρακαδώνα στρατηλάτισσα;

  Τι Μπούρδας!

 168. sarant said

  Καπετάνιε, ο Καρατζατέτοιος είναι απίστευτος τσαρλατάνος. Είδα το βιντεάκι και, παρόλο που ο Κορνήλιος έχει δίκιο, δηλαδή έχει πέσει κακόπιστο μοντάρισμα εκεί με το βύθισμα των πλοίων, μοντάρισμα έχει πέσεικαι από τους Λαοτιανούς στο «επίσημο» βιντεάκι, διότι μετά το «όπως ήρθαν θα φύγουν» πέφτει ψαλίδι και πάει αλλού.

  Φυσικά αυτά δεν γίνονται, ούτε οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις τραπεζών, ούτε οι άλλες παπαριές που είπε. Είναι όμως καμποτίνος, πάει τέλειωσε.

 169. μεγαλύτερος τσαρλατᾶνος ἀπὸ τὸν Σαμαρᾶ δύσκολα….

 170. sarant said

  Άλλου είδους τσαρλατάνος είναι ο Σαμαράς, άλλου ο Καρατζ.

 171. ἐντάξει, τὴν γνώμη σας γιὰ τὸν Καρατζαφέρη τὴν ξέρω, δὲν εἶχα σκοπὸ νὰ ἐμπλακῶ πάλι σὲ τέτοια συζήτησι. ἀλλὰ ἀπορῶ ποὺ εἶναι ταμποὺ ἀκόμη καὶ τὸ ὄνομά του. οὑ λήψῃ ὄνομα Καρατζαφέρη τῷ στόματί σου ἐπὶ ματαίῳ!

 172. sarant said

  Είναι και πολυσύλλαβος (μέγα κακόν που έλεγε εκείνος ο αρχαίος) -λεκανόστ!

 173. Μπουκανιέρος said

  169-170 Ο Τρύφωνας;

 174. 😀 😀 😀

 175. Evmenis said

  Reblogged στις άναρχη αμετροέπεια και σχολίασε
  classic Sarantakos

 176. 3 κλπ. Να δεις, τελικά, που όντως η Ευγενία τουρισμό «σπούδασε» -κι ούτε καν τέλειωσε;- στο αλπίνικο ξενοδοχείο

  Eugenia Manolidou started the piano lessons at the age of 5 and she kept practising all along, though her goal has always been composing. During her childhood her father died. At some point she paused her piano studies in Conservatory J.S. Bach, with Russian teacher Alla Halapsis. After graduation from high school she began to study management but soon enough she pursued her dream overseas. In New York she managed to get accepted in the Juilliard School. She studied composition and orchestration with composer Daron Hagen as well as orchestral conducting with founder of the New York Grand Opera Company, Vincent La Selva. At the same time she resumed advanced piano studies with soloist Julie Jordan. Four years later, in 1998, she returned to Europe for postgraduate studies with Belgian composer and conductor Robert Janssens at the Royal Conservatory of Brussels.

  Παρεμπ, έχετε δει σαφέστερο βιογραφικό, ή με πιο υπέροχα αγγλικά;

 177. sarant said

  176 Άλλο ένα θέμα για το οποίο χρωστάω άρθρο….

 178. […] https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/19/adocheat-2/ […]

 179. […] https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/19/adocheat-2/ […]

 180. […] https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/19/adocheat-2/ […]

 181. ελενη βυλλιωτη said

  Η μανιώδης προσπάθεια Γεωργιάδη να αποδείξει οτι ο υπέρμετρος ρατσισμός που τον διακατέχει έχει ποιοτικό αρχαιολληνικο υπόβαθρο ….αυτό είναι πραγματικά αξιομνημόνευτο ! !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: