Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θα μπλέξω βρίζοντας φυγόδικη ψυχή!

Posted by sarant στο 26 Μαρτίου, 2009


Κοιτάξτε ξανά την πρόταση του τίτλου και σκεφτείτε ποιο είναι το χαρακτηριστικό της.

.

Όσοι παρακολουθούν το ιστολόγιο από τα πρώτα του μηνύματα και έχουν και γερό μνημονικό, ίσως αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για παντόγραμμα. Για όσους άνοιξαν τώρα τα ραδιόφωνά τους, παντόγραμμα, pangram αγγλιστί, είναι μια πρόταση η οποία περιλαμβάνει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου. Μέχρι πρόσφατα, το συντομότερο ελληνικό γνωστό παντόγραμμα ήταν το Ξεσκεπάζω την ψυχοφθόρο βδελυγμία του Αλέξανδρου Διαμαντίδη, με 30 γράμματα.

.

Όχι πια. Προχτές πήρα το εξής ηλεμήνυμα από τον αναγνώστη του ιστολογίου Λευτέρη-Δικαίο Παπαδέα:

.

Αναμφισβήτητα την ψυχοφθόρα βδελυγμία οφείλει κανείς να την ξεσκεπάζει -ούτε λόγος! Γιαυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο Διαμαντίδη που το διακηρύσσει, αλλά και σε σας που το προβάλλετε. Χάρη στην προβολή που εξασφάλισε μέσω των ιστοσελίδων σας η προτροπή αυτή του Αλ. Διαμαντίδη τη γνώρισα κι εγώ -και σας είμαι ευγνώμων. Ωστόσο πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι, προφανώς σφάλλοντας, απέφυγα παντελώς και να αντικρίσω ακόμη την ψυχοφθόρα βδελυγμία, όχι απλώς να την ξεσκεπάσω. Και καλά να πάθω! Έμπλεξα άσχημα. Έμπλεξα με μια… φυγόδικη ψυχή. Βρίζοντάς την μάλιστα. Ιδού τα επίχειρα της απερισκεψίας μου:

Θα μπλέξω βρίζοντας φυγόδικη ψυχή.

Παντόγραμμα πάντως επινόησα βραχύτερο του Διαμαντίδη (29 γράμματα), ίσως λόγω της έγνοιας μου να… ξεμπλέξω το συντομότερο απ’ αυτή τη φυγόδικη ψυχή.

Με εκτίμηση,

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας

Η ελλανόδικος επιτροπή που συνεδρίασε χτες έκρινε ότι πράγματι το παντόγραμμα του κ. Παπαδέα είναι συντομότερο κατά ένα γράμμα από το δημιούργημα του κ. Διαμαντίδη, άρα το ρεκόρ αναγνωρίζεται. Και τα δυο είναι μοναδικά επιτεύγματα, αν σκεφτούμε ότι το τέλειο, που αμφιβάλλω αν μπορεί να επιτευχθεί, είναι στα 24, παναπεί έχουν φτάσει πολύ κοντά.

Νοηματικά, οι οπαδοί του παλαιότερου παντογράμματος θα μπορούσαν να προβάλουν ένσταση, ότι η φυγόδικη ψυχή είναι παρατραβηγμένη, ενώ η ψυχοφθόρα βδελυγμία όχι και τόσο. Μπορεί, αλλά η ελλανόδικος επιτροπή έκρινε ότι όσο υπάρχουν άχρωμες πράσινες ιδέες που κοιμούνται μανιασμένα κάθε γραμματικά σωστή πρόταση γίνεται δεκτή.

Οπότε, το ρεκόρ του συντομότερου παντογράμματος, με 29 γράμματα, ανήκει στο εξής, και μέχρι να βρεθεί συντομότερο, στη φυγόδικη ψυχή και στον κ. Λευτέρη Παπαδέα!

14 Σχόλια προς “Θα μπλέξω βρίζοντας φυγόδικη ψυχή!”

 1. Alexandra said

  Συγχαρητήρια στον κ. Παπαδέα!

  Όσο για τη «φυγόδικη ψυχή», καθόλου παρατραβηγμένη δεν μου φάνηκε. Και μάλιστα, πάτησα το σύνδεσμο για να διαβάσω ποιον φυγόδικο αποφάσισες να βρίσεις. Δεν λέμε «μια ψυχή» εννοώντας «ένας άνθρωπος»;

 2. Είναι κι αυτό ποιητικότατο.
  Συγχαρητήρια στον νέο ρέκορμαν

 3. Συγχαρητήρια κι από μένα! Μου αρέσει πιο πολύ από την «βδελυγμία», όχι μόνο γιατί έχει ένα γράμμα λιγότερο, αλλά και γιατί ακούγεται σαν «κανονική» πρόταση: μπορώ να φανταστώ μια χαρά να τη γράφει κάποιος για να δηλώσει αυτό που εννοεί (όπως λέει και η Αλεξάνδρα στο πρώτο σχόλιο), και όχι γιατί προσπαθεί να φτιάξει μια πρόταση με συγκεκριμένες ιδιότητες.

 4. ppan said

  πολύ ωραίο: αυτό το «φυγόδικη ψυχή» α το υιοθετήσω!

 5. Συγχαρητήρια και από εμένα! Και εμένα δεν μου φάνηκε καθόλου τραβηγμένη, υπέθεσα μάλιστα ότι κάτι θα είχε ο οικοδεσπότης μας με τον Παλαιοκώστα!

 6. Μαρία said

  Μπράβο! Εξαιρετικό και αμφίσημο: αν μπει ένα κόμμα μετά το βρίζοντας απευθύνεται «εις εαυτόν».

 7. sarant said

  Μαρία, μπράβο, αυτό δεν το είχα σκεφτεί!

 8. Πολύ καλό, πολύ καλό! Να προσθέσω και το σχολαστικό μου; Τέτοια παντογράμματα υπήρχαν από την αρχαιότητα και χρησίμευαν κυρίως για να απομνημονεύουν οι μαθητές το αλφάβητο. Το γνωστότερο είναι το: κνάξζβι χθύπτης φλέγμο δρωψ, που δεν βγάζει βέβαια νόημα, παρόλο που οι αρχαίοι σχολιαστές ανακαλύπτουν διάφορες φανταστικές σημασίες πίσω από τις ακαταλαβίστικες λέξεις (π.χ. κνάξζβι = γάλα, χθύπτης = τυρί, δρωψ = άνθρωπος).

 9. sarant said

  Τιπού, βρήκα κι ένα ακόμα, που έχει μερικές λέξεις υπαρκτές:
  Βέδυ, Ζάψ, Χθών, Πλῆκτρον, Σφίγξ

  Στα μεταγενέστερα χρόνια, βέβαια, τους βάζανε να λένε το αλφάβητο χιαστί: α-ω, β-ψ, γ-χ κτλ. Πλάκα έχει που ο Εβλιγιά Τσελεμπή το καταγράφει έτσι, όπως το άκουσε να το λένε ή το είδε γραμμένο στην Αθήνα (σε κάποιο κρυφό σχολειό, προφανώς 🙂

 10. Tιπούκειτος said

  Έχω την εντύπωση πάντως ότι παντόγραμμα με λιγότερα από εικοσιεννιά γράμματα δεν γίνεται. Εγώ πάντως, όσο κι αν έστιψα το μυαλό μου, μόνο ένα με τριάντα μπόρεσα να βρω:

  Θ’ αργήσουμε, βλίτο! — Ξεψαχνίζω: δάκα! —Πφ!

  Ερμηνεία: ο ομιλητής Α βιάζεται, γιατί έχει αργήσει. Ο Β, καλοφαγάς, θέλει να ξεψαχνίσει πρώτα το κοτόπουλο, και ζητάει και από τον Α να βάλει ένα χεράκι («δάκα!») για να τελειώνουν. Ο Α είναι όμως χορτοφάγος και αηδιάζει («πφ!»)

 11. sarant said

  Τιπούκειτε, αυτό δεν είναι απλό παντόγραμμα, είναι μονόπρακτο!

 12. Tιπούκειτος said

  Κερδίζω τίποτα; 🙂

 13. baltasar said

  Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο χωριό, που μαζί με τη μπίρα σερβίρει και κρέατα, τα οποία σφάζει, γδέρνει και ψήνει στο πίσω μέρος της αυλής του δουλεύει εδώ και ώρα. Έχει στεγνώσει το στόμα του, θέλει μια μαύρη μπιρίτσα,σκέτη,δε θέλει συνοδευτικά, κρέατα και μεζέδες. Δεν θέλει να αφήσει τη δουλειά στη μέση, γδέρνει βλέπεις, οπότε παραγγέλνει μεγαλόφωνα στην αγαπημένη του, που σερβίρει μέσα στην ταβέρνα :
  «Ψυχή,σκέτο μπλαβό ζύθο Φιξ.Γδέρνω» (28)
  Αν η αγαπημένη του έχει πάρει τον αέρα και του αρνηθεί, μπορεί να επανέλθει στο αίτημά του, με έναν λιγότερο ευγενικό τρόπο:
  «Μπλαβό ζύθο Φιξ, σκατόψυχη. Γδέρνω» (28)
  Με τις υγείες μας!

 14. sarant said

  Βαλτάσαρ, ενπρώτοις καλώς ήρθες, ενδευτέροις άψογο!

  Κατά σύμπτωση, χτες ανέβασα άλλο σημείωμα
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/29/pangram3/
  όπου έχω κι εγώ ένα παντόγραμμα 28άρι, Φθηνό μπλε βράδυ, στο Γκάζι ξεψυχώ,
  παραδέχομαι όμως ότι το δικό σου έχει θεατρικότητα κι άλλωστε είναι και δύο στην τιμή του ενός.

  Με το καλό να γυριστεί και ταινία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: