Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Έχει άραγε τέλος αυτός ο κατήφορος;

Posted by sarant στο 31 Μαρτίου, 2009


Ο τίτλος του ποστ είναι παραπλανητικός: δεν αναφέρομαι ούτε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ούτε κάνω κριτική σε κάποιο πρόσωπο του κυβερνοχώρου. Ο συγκεκριμένος κατήφορος δεν είναι κακό πράγμα, αλλά αντίθετα είναι αξιέπαινος. Και επιπλέον, έχει τέρμα, έχει όριο και μάλιστα αξεπέραστο.

Λίγο αινιγματικά όλα αυτά, θα συμφωνήσετε. Να εξηγηθώ λοιπόν: μιλάω για τα παντογράμματα. Και, σαν εκείνον τον φλύαρο που τον ρωτάς τι ώρα είναι και σου αρχίζει διατριβή περί ωρολογοποιίας, θα υπενθυμίσω κι εγώ, για καραπολλοστή φορά, ότι παντόγραμμα, pangram αγγλιστί, είναι μια πρόταση η οποία περιλαμβάνει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου.

Μέχρι πρόσφατα, το συντομότερο ελληνικό γνωστό παντόγραμμα ήταν το Ξεσκεπάζω την ψυχοφθόρο βδελυγμία του Αλέξανδρου Διαμαντίδη, με 30 γράμματα. Η προσπάθεια του Διαμαντίδη είναι γνωστή εδώ και χρόνια και έχει καταγραφεί και στη Βικιπαίδεια.

Τα υπόλοιπα παντογράμματα, σεμνύνομαι να επισημάνω, είναι απόρροια των δημοσιεύσεων σε τούτο εδώ το ιστολόγιο. Πριν από μερικές μέρες, ο Λευτέρης Παπαδέας κατέβηκε ένα σκαλάκι πιο κάτω, στα 29, με το Θα μπλέξω βρίζοντας φυγόδικη ψυχή.

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης έστειλε μια σειρά από 29άρια, και ένα 28άρι παντόγραμμα, το οποίο τροποποίησα εγώ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν:

Φθηνό μπλε βράδυ, στο Γκάζι ξεψυχώ!

Κάπως απαρατήρητο πέρασε ένα διπλό 28άρι παντόγραμμα του φίλου Βαλτάσαρ:

Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο χωριό, που μαζί με τη μπίρα σερβίρει και κρέατα, τα οποία σφάζει, γδέρνει και ψήνει στο πίσω μέρος της αυλής του δουλεύει εδώ και ώρα. Έχει στεγνώσει το στόμα του, θέλει μια μαύρη μπιρίτσα,σκέτη,δε θέλει συνοδευτικά, κρέατα και μεζέδες. Δεν θέλει να αφήσει τη δουλειά στη μέση, γδέρνει βλέπεις, οπότε παραγγέλνει μεγαλόφωνα στην αγαπημένη του, που σερβίρει μέσα στην ταβέρνα :
“Ψυχή,σκέτο μπλαβό ζύθο Φιξ.Γδέρνω” (28)
Αν η αγαπημένη του έχει πάρει τον αέρα και του αρνηθεί, μπορεί να επανέλθει στο αίτημά του, με έναν λιγότερο ευγενικό τρόπο:
“Μπλαβό ζύθο Φιξ, σκατόψυχη. Γδέρνω” (28)
Με τις υγείες μας!

Ομολογώ ότι νόμισα πως πιο χαμηλά δεν πάει, πως φτάσαμε στο τέρμα του κατήφορου. Ο Κονιδάρης όμως είχε άλλη γνώμη. Μου έστειλε κάμποσα παντογράμματα των 28 γραμμάτων και αισθάνθηκα πως η πολιορκία είναι στενή, ασφυκτική. Και τελικά…

Μεταφερόμαστε σε ένα πολύ κοντινό μέλλον, όπου εκτός από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, η αστυνομία έχει εξοπλιστεί με ένα νέο φρικτό όπλο, τα γκλομπ ψύξης -αυτά διατηρούνται σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, εισχωρούν λίγα χιλιοστά στη σάρκα του θύματος και προκαλούν αφόρητους πόνους. Η κατακραυγή είναι μεγάλη για το απάνθρωπο αυτό σύνεργο και ένας ματατζής με συνείδηση δεν αντέχει και αρνείται να χρησιμοποιήσει το μοντέρνο αυτό εργαλείο βασανισμού. Φυσικά τον διώχνουν από το Σώμα, αλλά η περήφανη άρνησή του μένει στην ιστορία:

ΔΕΝ ΒΥΘΙΖΩ ΦΡΙΧΤΑ ΓΚΛΟΜΠ ΨΥΞΗΣ!

Κάποιος είχε σχολιάσει πως είναι αδύνατο να βρεθεί παντόγραμμα με 27 γράμματα. Και από μια άποψη δίκιο είχε, αφού το νέο ρεκόρ του Κονιδάρη δεν έχει 27 γράμματα, αλλά… 26! Να σημειωθεί κιόλας ότι είναι και «άψυχο» δηλ. δεν περιέχει τη λέξη «ψυχή» ή παράγωγό της, όπως τα πιο πολλά παντογράμματα.

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως το ποστ εμπεριέχει, τελικά, μια έμμεση κριτική στην μπλογκόσφαιρα. Αρκεί να αλλάξουμε μια λέξη στο 26άρι του Κονιδάρη:

ΔΕΝ ΒΥΘΙΖΩ ΦΡΙΧΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΨΥΞΗΣ!

Σας αφήνω να επεξεργαστείτε το εναλλακτικό σενάριο!

14 Σχόλια προς “Έχει άραγε τέλος αυτός ο κατήφορος;”

 1. Μπορούμε και να συνδυάσουμε σε ένα σενάριο όλα τα παντογράμματα:
  Ο ταβερνιάρης γδέρνοντας ζητά μπύρα («Ψυχή, σκέτο…»)’ δεύτερη φορά, θυμωμένος («Μπλαβό ζύθο…»)’ την πίνει, σιγοβρίζοντας την αγαπημένη του («Θα μπλέξω…»)’ καταλήγει απογοητευμένος στο Γκάζι («Φθηνό μπλε βράδυ…»)’ προκαλεί φασαρίες, έρχονται τα ΜΑΤ, ο ματατζής με συνείδηση όμως (και κάποια τάση προς την πνευματικότητα) αρνείται να χρησιμοποιήσει το γκλομπ ψύξης, προτιμώντας αντίθετα να φέρει τον μέθυσο ταβερνιάρη στον ίσιο δρόμο, δείχνοντάς του ότι η αγανάκτησή του είναι ψυχοφθόρα για τον ίδιο («Δεν βυθίζω φριχτά γκλομπ ψύξης, ξεσκεπάζω την ψυχοφθόρα βδελυγμία»).

 2. baltasar said

  Η τελευταία εβδομάδα στο μπλογκ έχει κάτι από την καριέρα του Σεργκέι Μπούμπκα, πόντο πόντο σπάνε τα ρεκόρ!
  3 παραλλαγές να εισφέρω στη φράση του κυρίου Κονιδάρη, την οποία βρίσκω άρτια σεναριακά
  Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος στην εβδομαδιαία στήλη του σε γνωστή εφημερίδα έχει ως αντικείμενο τον σχολιασμό-κουτσομπολιό μπλογκ. Τα μπλογκ που λένε κρυάδες τα έχει βαφτίσει μόνος του «μπλογκ ψύξης»(Άλλωστε ο αγαπημένος του παιδικός ήρωας ήταν ο Sport Billy και η μουσικότητα της φράσης είναι παρόμοια). Στους φίλους του που τον κοροιδεύουν για το επίπεδο ζωής του,πενιχρά τα οικονομικά είναι η αλήθεια, απαντάει, υπερασπιζόμενος και τη δουλειά του
  «Δεν ζω φριχτά. Θάβω μπλογκ ψύξης».
  Φίλος του δημοσιογράφος που του πρότειναν την ίδια δουλειά, αρήθηκε λέγοντας
  «Ζω, δεν θάβω φριχτά μπλογκ ψύξης».
  Συγχαρητήρια στον κύριο Κονιδάρη, χαλί έγινε να τον πατήσουμε.
  Άντε και στα 25!

 3. ppan said

  καταπληκτικά όλα. μόνο που το «γκλομπ ψύξης» φοβάμαι ότι δίνει ιδέες.

 4. P.Konidaris said

  Χα-χα! Το τί γέλιο έχω ρίξει από τότε που -εδώ μέσα- έμαθα το παντόγραμμα, δε λέγεται. Για το τελευταίο δεν το κρύβω πως από τη σκέψη του «μπλογκ» αρχίνησα (για χαβαλέ), μα δεν το αναφέρει ο Μπαμπινιώτης σε αντίθεση με το γκλομπ (ή κλομπ).

  Αλήθεια, το «γκλομπ ψύξης» φαντάζει ανατριχιαστικό.

 5. ΔΕΝ ΘΑΒΩ ΦΡΙΧΤΑ ΜΠΛΟΓΚΖ ΨΥΞΗΣ

  25 μέχρι να διώξουμε άλλο ένα άλφα (ξέρω, δεν δέχεστε το Ζ στη θέση αυτή). Απειλώ, όμως, ότι ΔΕΝ θΑ ΖΩ και ψάχνω να βολέψω το Β..

 6. SophiaΟικ said

  Γκλομπ ψυξης είναι εξαιρετικό. Τετοια όπλα φυσικα έχουμεδιε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας (ή μηπως απλά στη βασίλισσα του χιονιού;), αλλά δυστυχώς υπάρχει στ’αλήθεια κάτι παρόμοιο και δεν είναι πρωταπριλιάτικο (έχει και επίδειξη με φρούτα)
  http://gizmodo.com/5027010/wasp-knife-will-freeze-and-blow-up-your-organs

 7. sarant said

  Δύτη, Βαλτάσαρ, εξαιρετικές παραλλαγές-συνδυασμοί, μπράβο!

  Παρακαλείται η διευρυμένη ελλανόδικος επιτροπή να συνέλθει και να αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει το ΜΠΛΟΓΚΖ του Στάσυμπου!

 8. Κι ένα εναλλακτικό 26άρι με περίσσεια δυο άλφα…

  ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΖΩ ΦΡΙΧΤΟ ΚΛΑΜΠ ΨΥΞΗΣ

 9. περαστικός said

  Άλλο ένα με 26:

  ΦΡΙΞΤΕ! ΒΑΖΩ ΔΗΘΕΝ ΜΠΛΟΓΚ ΨΥΧΗΣ

  ή

  ΦΡΙΞΤΕ! ΒΓΑΖΩ ΔΗΘΕΝ ΜΠΛΟΚ ΨΥΧΗΣ

 10. περαστικός said

  Ας βάλω και μερικά με περισσότερα γράμματα. Αφού έσπασα το κεφάλι μου να τα βγάλω, ας μην πάνε χαμένα.

  Φιδές χτυπά μανγκο! Θλίψη ξεβράζω. (28)

  Βεζύρη ξεδιψάς; Θα φτιάχνω μπλογκ. (28)

  Ξέβυζη φοραδίτσα, θα ψάχνω γκλομπ! (28)

  Θα ξεψαχνίζω, βράδυ, στίφη μπλογκ. (27)

 11. sarant said

  Περαστικέ, όλα είναι πολύ καλά, αλλά ο βεζύρης και η φοραδίτσα, τι να πω, πολύ γέλασα, άφεριμ!

 12. SophiaΟικ said

  ΦΡΙΞΤΕ! ΒΓΑΖΩ ΔΗΘΕΝ ΜΠΛΟΚ ΨΥΧΗΣ

  :-))))))))))))))))))
  Αυτό κολλάει σε πολλά ιστολόγια

 13. Κύριε Σαραντάκο,
  Έφτασα στο ιστολόγιό σας κατά (google) τύχη. Είχα γνωρίσει το έργο σας μέσα από τον έντυπο τύπο. Η δυνατότητα που δίνει, όμως, ένα ιστολόγιο για αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες σας, θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική.
  Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου όταν βρήκα ότι έχετε άρθρα σχετικά με αυτά που ονομάζω «γλωσσικές σπαζοκεφαλιές». (π.χ. παντόγραμματα, καρκινικές λέξεις….)
  Επικοινωνώ μαζί σας για ένα «παντόγραμμα» με 27 λέξεις (και με «ψυχή» αλλά και κάποιο νόημα)που ελπίζω σε ένα επόμενο βιβλίο μου να συμπεριλάβω:

  ΓΚΟΛΦΩ, ΒΑΔΙΖΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΞΑΝΘΗ ΨΥΧΗ!

  Θεωρώντας ότι οι σπαζοκεφαλιές κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά μπορεί παράλληλα να έχουν και παιδευτικό χαρακτήρα, έφτιαξα μερικές με βάση τη γλώσσα μας. Τις δημοσίευσα σε ένα βιβλίο μου («Σπαζοκεφαλιές») που κυκλοφόρησε το 2001 στις εκδόσεις Πατάκη μαζί με άλλες σπαζοκεφαλιές , προβλήματα λογικής κτλ. ( μετά από 13 εκδόσεις, ολοκληρώνει τον κύκλο του). Για τους αναγνώστες σας, παραθέτω μία από αυτές:

  Κάποιος είχε δύο γάτους. Το μικρό το γατί το φώναζε Τι. Πως λεγόταν ο μεγάλος γάτος.

  Με τιμή
  Παναγιώτης Γιαννόπουλος

  (αν και σε ανθρώπους που αγαπούν τη γλώσσα μας δε χρειάζεται κάποιο σχόλιο στο γρίφο, επιτρέψτε μου να γράψω κάτι που δείχνει τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα:
  Η τρίτη πρόταση δεν είναι ερώτηση, αν ήταν το «Πως» θα ήθελε τόνο. Επομένως το δεύτερο γάτο τον φώναζαν Πως!!!! Κάποιοι γνωστοί μου δάσκαλοι που το έμαθαν το χρησιμοποιούν, όταν μιλούν για το διαχωρισμό του ειδικού συνδέσμου «πως» από την ερωτηματική αντωνυμία «πώς»)

 14. sarant said

  Καλώς ήρθατε κύριε Γιαννόπουλε!
  Ωραίο εύρημα η Γκόλφω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: