Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η αποκρουστέα μυθολογία

Posted by sarant στο 19 Μαΐου, 2009


Άρθρο του πατέρα μου, Δημ. Σαραντάκου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης και που κατά σύμπτωση ταιριάζει με κάμποσα θέματα που συζητάμε τον τελευταίο καιρό -λέτε να μας διαβάζει;

mimsΣε ορισμένα έντυπα (περιοδικά και εφημερίδες, ου μην αλλά και σε μερικά βιβλία), σε αρκετές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, σε κάποια «παράθυρα» της τηλεόρασης αλλά και σε λόγους επωνύμων (από ακαδημαϊκούς ως υπουργούς και βάλε), κυκλοφορούν και αναμεταδίδονται διάφοροι επιστημονικοφανείς μύθοι. Αποτελούν ολόκληρη Μυθολογία που την ονομάζω αποκρουστέα, γιατί φρονώ πως επιβάλλεται η αποφασιστική και αδιάλλακτη απόκρουσή της. Θα μου πείτε τώρα, τι κάθεσαι και ασχολείσαι με ανοησίες ή παλαβομάρες, όταν υπάρχουν τόσα καυτά θέματα να σχολιάσεις. Διαφωνώ. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, λέγανε οι Αρχαίοι ημών.

Στην αποκρουστέα μυθολογία, λοιπόν, εντάσσω πρώτα-πρώτα όλους τους μύθους τους σχετικούς με την εθνική ψυχοπαθολογία μας, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες είμαστε ανώτεροι και πρώτοι σε όλα. Να πούμε:

Η ελληνική γη αναδύθηκε πρώτη από όλες τις στεριές του πλανήτη.

Οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Ευρώπης.

Η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη σε λέξεις γλώσσα του κόσμου και η μητέρα όλων των άλλων γλωσσών.

Η ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική που καταλαβαίνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι Έλληνες φτάσανε στην Αμερική και την Ωκεανία χιλιάδες χρόνια πριν από τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο.

Στο DNA των Ελλήνων είναι γραμμένη η ανωτερότητά μας.

Όσοι υποστηρίζουν όλες αυτές τις ανακρίβειες, για να μην τις χαρακτηρίσω ανοησίες, επικαλούνται δημοσιεύματα που δήθεν έκαναν υπεύθυνα πρόσωπα σε έγκυρα βιβλία ή περιοδικά. Ισχυρίζονται πως για την αρχαιότητα της ελληνικής γης γράφει ο γνωστός γεωλόγος κ. Γιάννης Μελέντης, ο ισχυρισμός πως οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Ευρώπης στηρίζεται στη θεωρία του Άρη Πουλιανού για τον «Αρχάνθρωπο της Χαλκιδικής», ο λεκτικός πλούτος της ελληνικής γλώσσας (70 εκατομμύρια λέξεις!) αναφέρεται στο βιβλίο «Γκίνες», το ότι η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών το δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς, το ότι ο Οδυσσέας είχε πάει στην Αμερική το γράφει στο βιβλίο της «The dark wine sea» η Ενριέτα Μερτς και το ότι Έλληνες εξερεύνησαν και αποίκησαν τον Ειρηνικό το υποστηρίζει ο Νορς Τζόζεφσον στο βιβλίο του «Pacificum Hellenicum». Oσο για τη γενετική εγγραφή της ανωτερότητάς μας, το έχει δηλώσει μια ολυμπιονίκης: «Είναι γραμμένο στο DNA μας να νικάμε.»

Φυσικά όλα αυτά είναι ψευδή ή παραποιημένα.

Ο κ. Μελέντης δε μιλά πουθενά για την πρωτιά της ελληνικής γης. Στο βιβλίο γράφει πως η αρχαιότερη ελληνική γη, η «Πελαγονική οροσειρά», αναδύθηκε στον κρητιδικό αιώνα, πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο πλανήτης μας έχει ηλικία τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών και οι πρώτες οροσειρές εμφανίστηκαν πριν 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία του «Αρχάνθρωπου» δεν έχει γίνει αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα. Αλλά κι αν έζησαν άνθρωποι στη Χαλκιδική το 700.000 π.Χ., από πού βγαίνει πως ήταν Έλληνες και μιλούσαν ελληνικά; Σε καμμιά έκδοση του βιβλίου «Γκίνες» δεν αναφέρεται η ελληνική ως η πλουσιότερη σε λέξεις γλώσσα. Αντίθετα, όλες αναφέρουν την αγγλική. Πουθενά δεν έχει δημοσιευθεί δήλωση του Μπιλ Γκέιτς για την καταλληλότητα της ελληνικής στην Πληροφορική. Όσο για το DNA των Ελλήνων η, μακαρίως αφελεστάτη αθλήτρια, αγνοεί πως το DNA όλων των ανθρωπίνων φυλών είναι σε ποσοστό 99,99% πανομοιότυπο και σε ποσοστό 97% παρόμοιο με το DNA των πιθήκων.

Για τα δύο βιβλία τώρα: Της Μερτς για την επίσκεψη του Οδυσσέα στην Αμερική και του Νόρενσεν για τον Ελληνικό Ειρηνικό. Πρόκειται για συρραφή αντιεπιστημονικών ανακριβειών, που δεν τεκμηριώνονται με κανένα αδιάβλητο στοιχείο. Η Μερτς φαίνεται να αγνοεί το δρομολόγιο του Οδυσσέα, όπως το αναφέρει η Οδύσσεια, και αναγκάζει τον ήδη πολύπλαγκτο ήρωα να διατρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον Ατλαντικό, για να πάει από το νησί της Κίρκης (που το θέλει στις Αζόρες) στο στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης (που το θέλει στη Νέα Γη), ή να γυρίσει στην Ιθάκη από το νησί των Φαιάκων (που το τοποθετεί κοντά στη Φλόριδα) σε μία νύχτα, χωρίς να διαθέτει αεροπλάνο.

Κανένα αρχαιολογικό εύρημα και κανένας αρχαίος ή νεώτερος συγγραφέας δε στηρίζουν τη θεωρία του Νορς Τζόζεφσον για τον «Ελληνικό Ειρηνικό». Όσα αναφέρει, τα στηρίζει μόνο σε ομοιότητες λέξεων: Μάτα = μάτι, κίτε = κοιτώ, ράνι = ουρανός, τόκο = δοκός, τεο = θεός, κάλι = καλύβι κ.ο.κ.. Όμως μια γλώσσα δεν την αποτελούν μόνο οι λέξεις, όπως ένα κτήριο δεν το αποτελούν μόνο τα τούβλα ή οι πέτρες. Πρέπει να ταιριάζουν η γραμματική και το συντακτικό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τελείως διαφορετικά. Ύστερα, μόνο λέξεις άφησαν οι Έλληνες πηγαίνοντας στον Ειρηνικό; Δεν ξέχασαν εκεί κανένα σπαθί ή κάποιο πελέκι; Και γιατί η γραφή ρόγκο-ρόγκο, που χρησιμοποιούσαν οι Πολυνήσιοι δεν έχει ούτε ένα ψηφίο της όμοιο με των ελληνικών γραφών, των συμβόλων του Δίσκου της Φαιστού, των Γραμμικών Γραφών Α και Β, ή του αλφαβήτου μας;

Ο κατάλογος όμως των ανοησιών της αποκρουστέας μυθολογίας δε σταματά εδώ, ενώ ο χώρος της εφημερίδας δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Κλείνω λοιπόν με τη σοφή ρήση του Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» και με μιαν άλλη, επίσης σοφή, συμβουλή του Επίχαρμου: ΝΑΦΕ ΚΑΙ ΜΕΜΝΑΣΟ ΑΠΙΣΤΕΙΝ, δηλαδή μένε νηφάλιος και να θυμάσαι να δυσπιστείς, που πρέπει να τις έχουμε πάντα στο νου μας.

*O Δημήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στη Mυτιλήνη, σπούδασε χημικός μηχανικός και μετά τη συνταξιοδότησή του εκδίδει το σατιρικό περιοδικό «το Φιστίκι» και κάνει τον συγγραφέα. Το τελευταίο (ενδέκατο στη σειρά) βιβλίο του «Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους» – Αθήνα 2008 – κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γνώση».

23 Σχόλια προς “Η αποκρουστέα μυθολογία”

 1. Click to access IMG.pdf

  λυποῦμαι ποὺ δὲν θὰ πρωτοτυπήσω ἀλλὰ θὰ ξαναπαραπέμψω στὴν ἐτυμολογικὴ μελέτη ποὺ ἀνέβασα χθές. βοηθεῖ καὶ στὴν ἀνατροπὴ πολλῶν ἐκ τῶν προειρημένων μυθευμάτων.

 2. Ὁσο γιὰ τὶς μυθολογίες τύπου Λιακόπουλου κλπ εἶναι ἀντιγραφὲς εἰσαγόμενων τέτοιων μύθων. Τὸ ἔχω ξαναπεῖ αὐτό. Ἐγὼ ἁπλῶς προτείνω τὸ «Ἐκκρεμὲς τοῦ Φουκώ». Ἡ πιὸ εὔστοχη καὶ ἐυφυὴς παρώδησι καὶ κριτικὴ ἀπέναντι σὲ τέτοιες θεωρίες.

 3. sapere aude said

  Εξαιρετικό και πολύ πολύ νηφάλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο.

 4. @Κορνήλιος

  Όπως λέω η φιλοσοφία υποσημειώσεις στον Πλάτωνα και η συνομωσιολογία υποσημειώσεις στο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου: εκεί οι αναφορές στον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων, στην ιερά γεωμετρία και στον τριγωνισμό των ιερών, στις θεωρίες της Μέρτζ κλπ και τα καλύτερα όλων:
  Οι Αρμόδιος και Αριστογείτων ήταν πράκτορες των Εβραίων και διέκοψαν το ανορθωτικό πρόγραμμα των Πεισιστρατιδών. Πουλημένος και ο Ηρόδοτος. Πού ακούστηκε το αλφάβητο να έχει φοινικική καταγωγή;
  Στα μετα-παιδικά πρώιμα εφηβικά χρόνια διασκέδαζα να διαβάζω για θεωρίες, που ήθελαν τους Έλληνες στο φεγγάρι, στον Άρη, με τεχνολογία απίστευτη κλπ. Όμω στα 16 μου διάβασα το Εκκρεμές του Φουκώ. Υπέροχο βιβλίο. Μ ε έκανε κάποια πράγματα να τα δω πιο σοβαρά (όπως να ανησυχήσω ότι υπήρχαν ή και υπάρχουν άνθρωποι, που θεωρούν ότι οι Έλληνες είναι ο περιούσιος λαός και ότι στις φλέβες τους ρέει ο ιχώρ)
  Καλησπέρα

 5. ὅτι ὁ Ἁρμόδιος καὶ ὁ Ἀριστογείτων ἦταν φοινικικῆς καταγωγῆς εἶναι γνωστό. ὅτι δὲν ἦσαν τυραννοκτόνοι τὸ λέει ὁ Θουκυδίδης.

 6. Σοφός ο μπαμπάς Σαραντάκος. Αλλά ποιός τον ακούει;
  Αυτοί οι μύθοι περί ελληνικών πρωτοποριών είναι αυτοτροφοδοτούμενοι, δεν ακούνε, δεν παραβάλουν, δεν συγκρίνουν, δεν επαληθεύουν και φοράνε παρωπίδες. Λερναίοι που λέει και ο υιός Σαραντάκος.
  Και, το χειρότερο, δεν τους ασπάζονται πλέον μόνο κάτι αραχνιασμένοι ακροδεξιοί…

 7. sh said

  Στα σχόλια του Κορνήλιου εμφανίζονται πολλά τετραγωνάκια, προφανώς λόγω χρήσης πολυτονικού. Γνωρίζει κανείς να μου πει ποια γραμματοσειρά πρέπει να κατεβάσω για να τα διαβάζω κανονικά;

 8. dokiskaki said

  @7 sh

  Για τα τετραγωνάκια, δες τα σχόλια 107, 108, 109 κ.επ. εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2009/05/15/%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%BA%CF%89%CE%BD/

 9. monochr0me said

  Σε διαβάζω καιρό, αν και νέος στα της μπλογκόφαιρας, και ομολογώ ότι είσαι πηγή πληροφορίας και γνώσης. Να είσαι καλά!

 10. monochr0me said

  …και την «παλιά» ιστοσελίδα να την ανανεώνεις συχνότερα!

 11. sarant said

  Μονόχρωμε, καλώς ήρθες. Δίκιο έχεις και για την «παλιά» ιστοσελίδα…

 12. Δημος88 said

  Πολυ ενδιαφεροντα οσα γραφονται.
  Δεν νομιζω οτι οι Ελληνες ειναι ανωτεροι αλλων, ουτε οτι τρεχει
  Ηχωρ στις φλεβες τους.
  Ομως ειναι αρκετα ευστροφοι και εξυπνοι.
  Και αν και ειναι αρκετα λιγοι, μεσα σε ολην την οικουμενη, συχνα πρωτευουν.
  Και ας εχουν κακη παιδεια.
  Μου εστειλαν το παρακατω προβλημα. Μια Ιταλιδα νευρολογος στα Αγγλικα.
  Δεν ξερω αν οτι (η Ελληνικη μεταφραση) σχολιαζει ειναι γραμμενο για αστειο η αληθινο.
  Το εχω δωσει μεχρι τωρα σε καπου 20 ατομα, καθε ηλικιας, ολοι το ελυσαν μεσα σε μισο με ενα λεπτο.
  Εκτιμω τους πατριωτες μου, και τους βρισκω αρκετα καλους και ικανους.

  Μαθηματική Πρόκληση!!!!

  Έχει ειπωθεί γι’ αυτή την μαθηματική πρόκληση ότι:

  Εάν είσαι μηχανικός, θα’ πρεπε να το λύσεις σε λιγότερο από 3 λεπτά,
  Εάν είσαι αρχιτέκτον, σε τρεις ώρες,
  Εάν είσαι γιατρός, σε έξι ώρες,
  Εάν είσαι λογιστής, σε τρεις μήνες, και
  Εάν είσαι δικηγόρος, Ποτέ!!!!
  Εάν θεωρείς τον εαυτό σου καλός στα μαθηματικά ή στα λογικά προβλήματα λύσε την παρακάτω πρόκληση. Η απάντηση είναι ο κωδικός για να ανοίξεις το συνημμένο αρχείο και να προσθέσεις το ονομά σου στην λίστα των επιτυχημένων.
  Ποιος αριθμός λείπει από την παρακάτω λογική σειρά;
  1, 2, 6, 42, 1806, ____???
  Η απάντηση είναι ο κωδικός για το συνημμένο αρχείο με τα ονόματα των επιτυχημένων. Εάν λύσης τον γρίφο αυτό, άνοιξε το συνημμένο φύλλο EXCEL, πρόσθεσε το όνομά σου στο τέλος, σώσε το αρχείο και διαβίβασέ το στους φίλους σου.

  Δοκιμαστε το.

 13. sapere aude said

  #12

  ¿Qué?

 14. Δημος88 said

  Ελα ντε.
  Οτι διαβαζεις.

 15. Βαγγέλης said

  3263442

 16. sarant said

  Ποιανής είναι αυτό το τηλέφωνο, Βαγγέλη;

  (Ναι, ξέρω, είναι η απάντηση στην πρόοδο που έδωσε ο Δήμος)

 17. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Πόσο σοφὴ εἶναι ἡ ρὴση τοῦ Σολωμοῦ ;
  Τὸ «ἔθνος» ὑπάρχει μόνον ὅταν τὸ συνέχει ἕνας ἢ περισσότεροι ἐθνικοὶ μῦθοι. Τὸ ὅτι οἱ μῦθοι αὑτοὶ ἔχουν πραγματικὲς συνέπειες δὲν σημαίνει ὅτι δὲν παραμένουν μῦθοι. Αἱρομένου, λοιπόν, χάριν τῆς ἀληθείας, τοῦ μύθου, δὲν ὐπάρχει ἔθνος καί. μή ὑπάρχοντος ἔθνους, ἡ παραίνεση τοῦ ποιητοῦ πίπτει στὸ κενό. Ὅσοι θέλουν τὴν «ἀλήθεια» δὲν εἶναι φρόνιμο νὰ ἐπικαλῶνται τὸν Σολωμό.
  Μποροῦμε, βεβαίως, πάντοτε νὰ προσπαθοῦμε νά ἐφεύρουμε ἕναν καλύτερο ἐθνικό μῦθο. Γιὰ παράδειγμα, οἱ Καναδοὶ ἰσχυρίζονται ὅτι τὸ ἐθνικό τους σύστημα ὑγείας εἶναι αὐτὸ ποὺ τοὺς κάνει διαφορετικοὺς ἀπὸ τοὺς Ἀμερικανοὺς τῶν ΗΠΑ ! Μπροστὰ σὲ τέτοια ἐφευρήματα, ἡ καύχηση τῆς Ὀλυμπιονίκου (στὸ ἄθλημα τοῦ ντόππινγκ) εἶναι ἐπιστημονικωτάτη. Πράγματι, δὲν ἀποκλείεται τὰ γονίδια τῶν Ἑλλήνων νὰ ἀνταποκρίνονται καλύτερα στὶς οὐσίες ποὺ χρησιμοποιοῦνται γιὰ τὸ ντόππινγκ. Τὰ γονίδια ἄλλων μπορεῖ νὰ ἀνταποκρίνονται καλύτερα στὴν σκληρὴ προπόνηση …

 18. Χριστιάνα said

  Στην Δημοκρατία ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει και όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.
  Ωστόσο να μου επιτρέψετε και εμένα να σχολιάσω τις δικές σας απόψεις αποκρουστικές ακόμη κι αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, που δεν είναι. Κι αυτό γιατί με αυτές τις ιδέες οι αρχαίοι προγόνοι μας δημιούργησαν πολιτισμό, εγκαθίδρυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα, έχτισαν τον Παρθενώνα, ανέπτυξαν την φιλοσοφία που είναι η βάση όλων των επιστημών.
  Αλλά και στην νεότερη ιστορία μας όποτε είχαμε αυτήν την λεγόμενη «έπαρση» βγήκαμε νικητές όπου κι αν αγωνιστήκαμε, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι συνθήκες.
  Και μιας και λέτε για την επικαιρότητα του άρθρου αυτού σήμερα, που κάποιοι θέλουν να μας κάνουν ανοιχτόμυαλους και προοδευτικούς κυρίως στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν έχουμε παρά να δούμε τα αποτελέσματα της τακτικής αυτής, ψωροκώστενα καταντήσαμε.
  Δείτε λίγο τους γείτονες μας τους Τούρκους που με αυτές τις «ανόητες» απόψεις για το δικό τους όμως έθνος σήμερα θεωρούνται ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ.
  Σας επιστρέφω λοιπόν το σχόλιο περί ανοήτων απόψεων για την ανωτερότητα των Ελλήνων και καλό είναι όταν γράφουμε να εξετάζουμε όχι μόνο το κατά πόσο κάτι αποδεικνύεται αλλά και τι αποτελέσματα έχει.

 19. Μπουκανιέρος said

  Πολύ σωστά, 18.
  Ακριβώς πριν έρθει η λαίλαπα της μεταπολίτευσης «βγήκαμε νικητές όπου κι αν αγωνιστήκαμε», π.χ. σε βάρος των Τούρκων. Τι εποχές δόξας ήταν αυτές.
  Μετά χάλασε το πράγμα και καταντήσαμε, πώς το είπες, ψωροκώσταινα.

 20. Μαρία said

  Αχ κι εγώ θυμάμαι με νοσταλγία την εποχή που τραγουδούσαμε «Στις επάλξεις του αγώνα άγρυπνοι φρουροί, αγωνιστές και νικητές.» Ότι μαλακία και να πεις σήμερα είναι, λέει, σεβαστή.

 21. Επιτέλους, Χαρδαβέλλας στον Ιστό: site, twitter, facebook.

  Απολαύστε tweets. Σκέτα χαϊκού:

  Ο Κώστας Χαρδαβέλλας ανοίγει τις πύλες του ανεξήγητου και στο internet!

  Οι ανεξήγητοι ήρθαν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ο Κώστας Χαρδαβέλλας σας προσκαλεί να τους γνωρίσετε.

  Δεν αποφασίζεις εσύ ποιόν ερωτεύεσαι. Η βιολογική ανθρωπολογία έχει τις εξηγήσεις. Κάνε τώρα το τεστ.

  Είστε σίγουροι ότι … πέθανε ο Michael Jackson;

  @stazybohorn Τα καλύτερα έρχονται!

  Έμαθες αν είσαι idigo; Μέτρησες την ατυχία σου; Είδες γιατί ερωτεύεσαι λάθος ανθρώπους; Έρχονται κι άλλα τεστ!

  Η μετατροπή του νερού σε κρασί δεν είναι θαύμα αλλά τρικ.Υπήρξε ο Ιησούς?

  Κώστας Χαρδαβέλλας: Φάκελος ιατρικά λάθη

  Είστε σίγουροι οτι το ΟΚ δεν είναι ελληνικό?

  Είναι ufo αυτό που κατέγραψαν οι κινέζοι αστρονόμοι?

  Τι κατέγραψε το 40λεπτο βίντεο των κινέζων;

 22. Μαρία said

  Κι άλλη μια διάψευση:
  http://health.ana-mpa.gr/news.php?id=6670

  Πάω να μετρήσω την ατυχία μου.

 23. Μαρία said

  Στάζυ, ξέχασες το κυριότερο: Πώς συνδέεται το πνεύμα με το σπέρμα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: