Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λερναίο στην Αλεξανδρούπολη

Posted by sarant στο 24 Μαΐου, 2009


Στην παλιά διαφήμιση, ο Σαράφης μετά τα Τρίκαλα και τη Λάρισα πήγε στο Παρίσι. Το Λερναίο κείμενο ακολούθησε αντίστροφη πορεία: πρώτα παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον, όπου φιγουράρισε σε έντυπο της πρεσβείας μας, και μόλις πρόσφατα, όπως με πληροφορεί ηλεμήνυμα φίλου του ιστολογίου, ενέσκηψε και στην Αλεξανδρούπολη, όπου παρουσιάστηκε στο περιοδικό Μετροπόλιταν, το οποίο κυκλοφορεί ως ένθετο κάθε Τρίτη σε τοπική εφημερίδα. Επειδή όμως το περιοδικό είναι έκδοση Λιβάνη, είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Δεν έχω καμιά πρόθεση να μετατρέψω το ιστολόγιο σε… Λερναίο-Watch και σας διαβεβαιώνω ότι έχω αφήσει να περάσουν ασχολίαστα κάμποσα κρούσματα του Λερναίου, και επίσης ότι έχω κι άλλους τρόπους να περάσω πιο ευχάριστα ή πιο δημιουργικά τον χρόνο που αφιερώνω στο Λερναίο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο αλεξανδρουπολίτικο κρούσμα ίσως ν’ αξίζει την προσοχή μας διότι πρόκειται για εκσυγχρονισμένο Λερναίο.

Το άρθρο έχει τίτλο «Αρχαία ελληνικά – Επιστροφή στο μέλλον» και συντάκτη τον κ. Γιώργο Διονυσόπουλο. Μπορείτε να το δείτε όλο εδώ, στη σελ. 12 του περιοδικού. Όπως θα δείτε, στο επιμελημένο, καλοτυπωμένο και πλούσια εικονογραφημένο άρθρο του, ο κ. Διονυσόπουλος δεν αρκείται στην φωτογραφική αναπαραγωγή του μύθου, αλλά τον διορθώνει, τον εκσυγχρονίζει και τον συνδυάζει με πρόσφατα πραγματικά γεγονότα.

Τα πραγματικά γεγονότα, είναι:

α) το ότι κάποιοι φοιτητές κλασικής φιλολογίας της Σορβόνης (Παρίσι IV) έστειλαν επιστολή με τα αιτήματά τους γραμμένη στα αρχαία ελληνικά στον υπουργό παιδείας Ξαβιέ Νταρκός, ελπίζοντας ότι αφού δεν καταλαβαίνει τα γαλλικά θα καταλάβει τα αρχαία ελληνικά (ο Νταρκός είναι κλασικός φιλόλογος)

β) ότι ένας νεαρός Αυστραλός πανεπιστημιακός που αυτοκτόνησε από κατάθλιψη άφησε κληροδότημα 1 εκατ. δολαρίων για να διδάσκονται αρχαία ελληνικά (και λατινικά) στο πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας

γ) ότι στο ευρωκοινοβούλιο, ο Τζακ Στρο, ζήτησε συγνώμη που δεν μπορεί να προφέρει το όνομα του Έλληνα ευρωβουλευτή Γ. Δημητρακόπουλου, διότι τα αρχαία ελληνικά που έμαθε στο σχολείο ήταν πιο πολύ γραπτά παρά προφορικά.

Τα γεγονότα είναι υπαρκτά αν και δεν ξέρω ποιο συμπέρασμα βγαίνει από αυτά. Πάντως, στο άρθρο χρησιμοποιούνται για να προλειάνουν το έδαφος ώστε να σερβιριστούν οι αναλήθειες και τα παραμύθια του Λερναίου, πρώτα με τους ανώνυμους Άγγλους επιχειρηματίες, μετά με τα 5 εκατ. λεκτικούς τύπους του Ίβυκου, στη συνέχεια με τον νοηματικό χαρακτήρα της ελληνικής γλώσσας και τη δήθεν πρωτογένειά της, και στο τέλος, κερασάκι στην τούρτα, με τον Μπιλ Γκέιτς και τον Σκάλι της Apple και τους Η/Υ που θεωρούν «άνευ ορίων» μόνο την ελληνική γλώσσα.

Όμως, ο κ. Διονυσόπουλος διορθώνει και φρεσκάρει τους μύθους. Δεν θα βρείτε στο κείμενό του ανορθόγραφα και κακογραμμένα ονόματα (Ιρμάιν, Ιμύκος, ΜακΝτόναλι, τέτοια). Ξέρει ότι ο Σκάλι δεν είναι πια πρόεδρος της Apple και το αναφέρει, όπως επίσης ξέρει ότι ο καθηγητής Μπρούνερ δεν βρίσκεται πια στον μάταιο τούτο κόσμο. Έτσι, η παραλλαγή αυτή αποκτά μεγαλύτερη επίφαση εγκυρότητας, καθώς δεν έχει τα ολοφάνερα ψεγάδια του κλασικού Λερναίου.

Από τη μια με την επιμέλεια και την επικαιροποίηση των στοιχείων κι από την άλλη εξαιτίας της σύνδεσης με πρόσφατα υπαρκτά γεγονότα, η νέα παραλλαγή του Λερναίου ίσως είναι πιο επικίνδυνη από την παλιά. Η επικαιροποίηση και οι διορθώσεις δείχνουν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι ο συντάκτης του άρθρου γνωρίζει ότι το Λερναίο δεν αληθεύει αλλά επιλέγει συνειδητά να το χρησιμοποιήσει και μάλιστα να το σουλουπώσει ώστε να μη φαίνονται με γυμνό μάτι όλες του οι αναλήθειες.

Λερναίο, πράγματι, το κείμενο και σισύφειος ο αγώνας ανασκευής του. Αλλά θα τον συνεχίσουμε.

15 Σχόλια προς “Λερναίο στην Αλεξανδρούπολη”

 1. Προς ενημέρωση: το περιοδικό κυκλοφορεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

 2. gionaoros said

  Διαδώστε το μήνυμα. Να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για τη σωτηρία της Γκιώνας To blog της Γκιώνας Εκδήλωση στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μάη

 3. sapere aude said

  Εντυπωσιακό! Το Λερναίο μεταλλάσσεται σαν βακτηρίδιο που προσπαθεί[1] να αναπτύξει ανθεκτικότητα στην αντιβίωση!!

  ——————————–
  [1] σχήμα λόγου – εξυπακούεται ότι στη βιολογία οι μεταλλάξεις είναι εντελώς τυχαίες (random).

 4. Mindkaiser said

  Πραγματικά το κείμενο υποστηρίζει επάξια την ονομασία Λερναίο. Αδύνατος ο αποκεφαλισμός του. Μήπως να σκεφτούμε, σαν άξια τέκνα του Ηρακλή, να καίμε πλέον τους συντάκτες του;

 5. Μαρία said

  Mind, ο συγκεκριμένος πάντως νταραβερίζεται με τη νεοϋορκέζικη ομογένεια.

 6. Μαρία said

  Πιο συγκεκριμένα το «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» διανέμεται σε 25 πόλεις, τυπώνεται σε 110.000 αντίτυπα και υπολογίζεται ότι το διαβάζουν περίπου 330.000 αναγνώστες εβδομαδιαία Οι τομείς στους οποίους αναφέρεται είναι η πολιτική, το διεθνές περιβάλλον – διπλωματία, η οικονομία, ο πολιτισμός κ.ά. Επίσης στον δικτυακό του τόπο (ο οποίος συνεχώς εμπλουτίζεται), http://www.m-metropolitan.gr μπορεί κανείς να αναγνώσει όλα τα εκδοθέντα τεύχη.

  http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/454346/Article.aspx

 7. Sapere (3): Απ’ το στόμα μου το πήρες! Νικοκύρη, μήπως δεν πρέπει πια να το λέμε λερναίο, παρά ιογενές, ιογόνο και ιοβόλο; Κάτι σαν τη γουρουνογρίπη, ένα πράμα.

 8. Κ. 40κο , βάλτε αυτό το λινκ http://www.m-metropolitan.gr/TEYXOI-swf/issue.php?noMag=63&noPage=12 , πάει κατευθείαν στη σελίδα 12. 🙂

 9. Liarak said

  Μπα απλό λερναίο, ξεπατικωτούρα κι αυτό. Και ΜακΝτόναλι και Πάκαρι μέσα.
  Σιγά μην μεταλλάχτηκε. Ούτε καν μια σωστή επικαιροποίηση δεν είναι ικανοί να κάνουν.

 10. Πάρης said

  Πραγματικά αδιανόητη η έκταση που έχει πάρει.

 11. SophiaΟικ said

  Τελικά από αυτό δε γλυτώνουμε με τίποτα.

 12. Σταύρος said

  Το ξεφύλλισμα του τεύχους μου έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για πολιτικό περιοδικό με σαφή, κατά την γνώμη μου, κλίση προς τα «δεξιά». Δικαίωμά του, και δικαίωμά μου να μου αρέσει ή να μη μου αρέσει.

  Εν γένει, με το Λερναίο, επιδιώκεται, μέσω των ομολογουμένως ευχάριστων για τον καθένα που αισθάνεται Έλληνας, να διευκολυνθεί η πειστικότητα πολιτικών θέσεων.

  Ας μη ξεχνάμε ότι σε κείμενα που έχουν γράψει άνθρωποι το «κόψιμο και κάψιμο» τα δικαιώνει περισσότερο από όσο το απλό «κόψιμο».

  Δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο ανησυχίας η επανεμφάνιση του Λερναίου σε ένα πολιτικό περιοδικό. Αντικείμενο κριτικής, και μάλιστα πολιτικής, βεβαίως βεβαίως.
  Αντίθετα, αν αρχίζει να υιοθετείται από κρατικούς φορείς τότε πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα για να σταματήσει.

 13. Liarak (σχ. 9): Έχεις δίκιο. Το περίεργο είναι πως αυτός ο τύπος ο Διονυσόπουλος ή πώς διάλο τονε λένε έκατσε κι έκανε ένα στοιχειώδες fact-checking: για να επαναλάβω τα παραδείγματα του Νικοκύρη μας, βρήκε, ας πούμε, ότι ο Σκάλι δεν είναι πια πρόεδρος της Apple ή ότι ο Μπρούνερ έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Θα περίμενε κανείς πως έχει κάνει κάτι ανάλογο για τις πιο τρανταχτές μπαρούφες του Λερναίου (π.χ. «οι Άγγλοι επιχειρηματίες μαθαίνουν αρχαία ελληνικά, γιατί βελτιώνουν την επιδερμίδα»), αλλά μπα. Μισές δουλειές. Εκτός κι αν (λέει ο συνωμοσιολόγος) φρόντισε να δώσει ένα επίχρισμα αληθοφάνειας σε κάποιες λεπτομέρειες, για να καταπιούν καλύτερα οι αφελείς αναγνώστες τις μεγάλες πατάτες.

 14. sarant said

  Τιπού, για μένα η συνωμοσιολογική σου υπόθεση είναι η πιθανότερη εκδοχή.

 15. Εχμμμ… συγνώμη! Εσείς που ξέρετε τα του Λερναίου, βλέπω εδώ ότι ενέπλεξαν και τον Κορνήλιο Καστοριάδη στα Λερναία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: