Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξικογραφικές διαφωνίες

Posted by sarant στο 3 Ιουνίου, 2009


Σημερινή επίθεση κλιμακίου της Χρυσής Αυγής στην παρουσίαση σλαβομακεδονικού λεξικού.

166 Σχόλια προς “Λεξικογραφικές διαφωνίες”

 1. καλά, τὸ πολὺ Λουξεμβοῦργο φίλτατε Οἰκοδεσπότη σὲ ἔχει κάνει νὰ ξεχάσῃς τὴν γκρὴκ ῥηάλιτυ. αὐτὰ τὰ πράγματα ἀπὸ δεξιοὺς ἢ ἀριστεροὺς ἢ ἀπολίτικους χουλιγκάνους εἶναι σχεδὸν καθημερινὸ φαινόμενο στὰ ἑλληνικὰ πανεπιστήμια ὅπου πέφτει καὶ ἄγριο βρωμόξυλο καὶ χτίζονται καθηγητὲς στὰ γραφεῖα τους ἢ γρονθοκοποῦνται, ὅταν ὑπάνθρωποι ἀφοδεύουν ἐντὸς τῶν ἀμφιθεάτρων πόσο μᾶλλον σὲ μιὰ ἁπλῆ παρουσίασι ἑνὀς σλαυοβουλγάρικου λεξικοῦ. ἡ ἀνοχὴ ἀπέναντι σὲ φαινόμενα λογοκρισίας γυρίζει ἐνίοτε μπούμερανγκ σὲ ὅσους μέχρι τώρα τὴν ἐξέτρεφαν. αύτὴ εἶναι ἡ σύγχρονος Ἑλλάς.

 2. Είναι απαράδεκτη αυτή η κίνηση της Χρυσής Αυγής! Μόνο με φωνές τη γλίτωσαν οι μαλακεδόνες και οι αμόρφωτοι γραικύλοι τους. Έπρεπε να σαπίσουν όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους γραικύλους και μαλακεδόνες στο ξύλο, για να ξαναθυμηθούν την ιστορία της μίας και μοναδικής Μακεδονίας.

 3. xamogelo said

  κοίτα… κορνήλιε να κοιτάμε και σε ποιο πλαίσιο γίνεται το κάθε τι… το να πάει να εφαρμόσει μια ΓΣΤ κάτι που είναι ενάντια στην θέληση όλων των φοιτητών κτλ ε δεν είναι και το ποιο δημοκρατικό πράγμα… ακόμα και αν σύμφωνα με τον νόμο μπορεί… Μην τα τσουβαλιάζουμε όλα χωρίς να δείχνουμε και τι οδήγησε στην κάθε πράξη. Αυτό επιδιώκουν αυτά τα βίντεο ιδιαίτερα από την ανατροπή…

  Κάποιες σκηνές όπως εκεί που πέταξαν στην ΓΣ (χόρτα;;;;;) αντικείμενα είναι προφανώς απαράδεκτα δεν χρειάζεται συζήτηση.

 4. αὐτὸ τὸ «ὅλων» μοῦ ἄρεσε!

  ἐντάξει….κατάλαβα…

 5. Απορώ γιατί ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την σκληρή και άκομψη λέξη «επίθεση» για ένα περιστατικό πατριωτικού «ακτιβισμού». Στο κάτω κάτω της γραφής δεν ασκήθηκε κανενός είδους βία, σύμφωνα με όλους τους ορισμούς που κυκλοφορούν από έγκριτους αρθρογράφους της κινηματικής αριστεράς…

 6. sapere aude said

  Ο ελληνικός εθνοφασισμός στη πράξη.

 7. xamogelo said

  @κορνήλιος οκ λάθος και συγνώμη για το «όλων»!!! (είναι όντως λάθος) αλλά αναμφισβήτητα οι νόμοι κτλ ότι και αν λένε τα βίντεο δεν ήταν αποδεκτοί από τους περισσότερους φοιτητές. Επίσης για ζητήματα εξεταστικής (χάνεται ή όχι) το «όλων» σίγουρα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

 8. xamogelo said

  τα σχόλια μου βγάζουν ότι έχω σχολιάσει και στο ποστ δεν βλέπω τπτ!!! :-s

 9. sapere aude said

  Ο ελληνικός εθνοφασισμός στην πράξη.

 10. xamogelo said

  @κορνήλιος οκ λάθος και συγνώμη για το «όλων»!!! (είναι όντως λάθος) αλλά αναμφισβήτητα οι νόμοι κτλ ότι και αν λένε τα βίντεο δεν ήταν αποδεκτοί από τους περισσότερους φοιτητές. Επίσης για ζητήματα εξεταστικής (χάνεται ή όχι) το «όλων» σίγουρα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

 11. SophiaΟικ said

  Μερικές απλές πληροφορίες: η συνέντευξη τύπου που βλέπουμε- παρουσίαση ίσως- γινόταν που;
  Δύο άτομα όλα κι ολα κατάφεραν να τους κανουν ανω- κάτω;
  Δεν υπήρχαν φύλακες της αίθουσας (ιδιωτικοί αστυνομικοί, όχι αυτόκλιτοι φύλακες) να επεμβουν;
  Δεν το περίμεναν ότι μπορεί να γινόταν κατι τέτοιο λόγω θεματολογίας της εκδήλωσης;
  Φυσικά μετά από τόσα χρόνια στα εκτός δεν αντιλαμβανομαι και το νόημα της διαμαρτυρίας αυτών των δύο. Αν διαφωνούσαν με την εκδήλωση, ας έκαναν π.χ. καθιστική διαμαρτυρία με πανώ στην είσοδο, ας περίμεναν να κάνουν ερωτήσεις στο τέλος των ομιλιών κλπκλπ. Βεβαίως αν τα έκαναν αυτά τα ίδια θα τους σούρνανε.

  Όσο για τα ότι πρέπει να τα βλεπουμε υπό το πρίσμα της καθε περίπτωσης κλπ (3) αυτές είναι φιλολογικές ανοησίες. Όταν πας και κάνεις άνω- κατω μια εκδήλωση σε μαζεύεουνε, είτε είσαι ακροαριστερός είτε εισαι ακροδεξιός. Δεν υπάροχυν δύο με΄τρα.

 12. xamogelo said

  πωπω!! πολλά συγνωμη!!! 8!! πρέπει να κόλησε το wordpress. κ.Σαραντάκο αν γίνεται ας σβήσεις 7 από αυτά :-p δεν έχει νόημα πιστεύω!!!

 13. Μπουκανιέρος said

  Με αφορμή το σχ. 1, παρατηρώ ότι η χρήση του όρου «υπάνθρωποι» τείνει να καθιερωθεί στο μπλογκ.
  Από ορισμένους βέβαια.

 14. sapere aude said

  Θα μπορούσαν να σβηστούν τα διπλά σχόλια;

 15. sarant said

  Κύριε Αναγνωστόπουλε, δεν σας απάντησα νωρίτερα διότι είχε φουρτούνα στον κυβερνοχώρο και μερικά σχόλια έρχονταν εις επταπλούν ενώ άλλα χάνονταν. Το ‘ψηφοφόρος του Σύριζα’ που χρησιμοποιείτε, εκτός από παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι και ανακριβές, διότι τον Σύριζα ακόμη δεν τον έχω ψηφίσει. Φίλος του Σύριζα, ναι. Και, πρώτα ο Θεός, σκοπεύω να τον ψηφίσω την Κυριακή. Πέρα απ’ αυτό, δεν μπορώ να ξέρω τι φρονούν άλλοι, αλλά εγώ την ελευθερία του λόγου την έχω σε μεγάλη υπόληψη, ιδίως όταν πρόκειται για απόψεις ενοχλητικές. Και αν υπαινίσσεστε άλλα περιστατικά που θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ανάλογα, με μικρή ή μεγάλη δόση υπερβολής πάντοτε, θαρρώ ότι και ο Σύριζα τα έχει καταδικάσει απερίφραστα.

  Υγρόν πυρ, τα επιχειρήματά σας είναι αποστομωτικά. Δεν είστε επιθυμητός στο ιστολόγιο.

  Σοφία, η συνέντευξη δινόταν στην Αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών, ένα 1916 που βλέπεις είναι από τον θυρεό της Ένωσης.

 16. π2 said

  Ευφυέστατο, Αθανάσιε και Κορνήλιε, το καφενειακό επιχείρημα «ναι μωρέ, αλλά κι οι άλλοι…». Ίσα κι όμοια ο όποιος ΣΥΡΙΖΑ με μια οργάνωση που είναι υπεύθυνη για δολοφονικές επιθέσεις. Quod erat demonstrandum?

 17. Πατριώτις said

  Ενθουσιάστηκα!

  Αυτά τα γενναία παλικάρια πρέπει οπωσδήποτε να τα στείλουμε πρώτη γραμμή στο Αφγανιστάν, να τιθασσέψουν τους απολίτιστους νομάδες με αρχηγό τον ετοιμοπόλεμο Imaginos και τυμπανιστή τον καλλιεπή Αθανάσιο!

  Ή σε κανένα προκεχωρημένο φυλάκιο στη μαύρη Αφρική για να επιβάλλουν, όπως ξέρουν, τη λευκή τάξη στο νέγρικο χάος!

  Εδωπέρα χαραμίζονται σε ψιλοδουλίτσες.

 18. Mindkaiser said

  #5

  Απορώ με κάποιον ο οποίος είναι μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού και θεωρεί ότι «δεν ασκήθηκε κανενός είδους βία».

  Απαράδεκτη ενέργεια.

 19. sapere aude said

  Σχετικά με τον καθηγητή Victor Friedman του Πανεπιστημίου του Σικάγου:
  http://tinyurl.com/q3e43q

 20. Μαρία said

  Για Σοφία. Τους χρυσαυγίτες τους απομάκρυνε η αστυνομία.

  http://www.zougla.gr/print.php?id=44280

 21. Μαρία said

  Σάπερε, μόλις τον έδειξε το δελτίο του σκάι να απαθανατίζει τη σκηνή.
  Πρόκειται, είπε η ρεπόρτερ, για το λεξικό της διαλέκτου που μιλάν οι δίγλωσσοι σε κάποια χωριά της Φλώρινας.

 22. Κύριε Σαραντάκο πρώτα πρώτα θα σας πω ότι έκρινα και σχολίασα πολύ περιεκτικά, το βίντεο που αναρτήσατε εκτός αν απαγορεύεται κάτι τέτοιο. Δεν σχολίασα καν το ότι προφανέστατα στηρίζετε τους μαλακεδόνες και γραικύλους του πράκτορα Βοσκόπουλου εις βάρος της πατρίδας σας. Δικαίωμα σας να υπερασπίζεστε την ελευθερία του λόγου στους προδότες, στους εφιάλτες και στους πράκτορες μυστικών και φανερών υπηρεσιών ξένων χωρών και μάλιστα εχθρικών προς την Ελλάδα. Δικαίωμα σας επίσης να υπερασπίζεστε τα εθνικά δικαιώματα και διεκδικήσεις κοινών κλεφτών και απατεώνων άλλων χωρών πλην της δικής σας. Και δεν σχολίασα τίποτα από όλα αυτά παραπάνω παρά μόνο το βίντεο. Θα σας πληροφορήσω όμως ότι δε θα είχατε καμία τύχη στην Αρχαία Ελλάδα γιατί είστε μορφωμένος άνθρωπος και θα γνωρίζετε τι τους έκαναν όλους αυτούς…

  Για τα επιχειρήματα μου σας καλώ όποτε θέλετε σε δημόσια αντιπαράθεση είτε στο δικό σας είτε στο δικό μου ιστολόγιο. Θα σας καλούσα μάλιστα ανοικτά με το ονοματεπώνυμο μου σε διάλογο αλλά δεν λαμβάνετε εσείς κάθε μέρα απειλές κατά της ζωής σας και της οικογένειας σας από τους αναρχοναζίδες που το Υγρό Πυρ τους τσούζει και τους τσουρουφλίζει. Δε θα παινευτώ για τη δυνατότητα μου στο να ανταπεξέρχομαι στο διάλογο με τον οποιονδήποτε αλλά χωρίς να περιαυτολογώ, μέχρι τώρα δε βρέθηκε ούτε ένας να μπορέσει να μου αντιπαραθέσει επιχειρήματα που να καταρρίπτουν τα δικά μου. Αυτό πληροφοριακά.

  Τέλος θα σας πω ότι δεν εκπλήσσομαι καθόλου που είμαι ανεπιθύμητος στο ιστολόγιο σας. Θα το σεβαστώ αυτό και αυτό είναι και το τελευταίο μήνυμα μου, αλλά μάθετε κάποτε να φέρεστε πραγματικά ως δημοκράτης και όχι απλά να το δηλώνετε γιατί ο φασισμός δεν είναι προνόμιο κανενός παρά μόνο εκείνου που τον εκφράζει στην πράξη. Θα μπορούσα με λίγα λόγια να πω ότι μπορεί εγώ να είμαι ανεπιθύμητος στο ιστολόγιο σας αλλά εσείς είστε ανεπιθύμητος στην Ελλάδα… αλλά δεν το είπα…

  Σε αντίθεση λοιπόν με εσάς που στο ιστολόγιο σας με χαρακτηρίζετε ως ανεπιθύμητο λόγω του ότι ξέρετε ότι θα τα βρείτε μπαστούνια αντιπαρατιθέμενος μαζί μου, για μένα είστε απόλυτα επιθυμητός στο δικό μου ιστολόγιο για την οποιαδήποτε αντιπαράθεση και ανταλλαγή απόψεων και με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του διαλόγου. Κοπιάστε λοιπόν αν θέλετε, δεν δαγκώνουμε, τουλάχιστον όχι ακόμα. Γιατί να σας πω κάτι κύριε Σαραντάκο μου, το να ευλογείς τα γένια σου μόνος σου ή με τους ομοϊδεάτες σου αυτό είναι πολύ, μα πάρα πολύ βαρετό και προσομοιάζει με τη μαλακία, μαλακία με την αρχαιοελληνική έννοια πάντοτε, για να μη με παρεξηγήσετε και πάλι.

  Au revoir

  -=IMAGINOS=-

 23. π2 said

  Α, ο Friedman ήταν αυτός; Θου κύριε…

 24. sarant said

  Κύριε Imaginos,

  Χαίρομαι που καταλάβατε ότι είστε ανεπιθύμητος, εσείς μόνο και όχι άλλοι που έχουν διαφορετικές απόψεις από τη δική μου. Δεν θα σχολιάσω το μήνυμά σας παρά μόνο ως προς το λεξικογραφικό του σκέλος. Η λέξη ‘μαλακία’ στην αρχαία ελληνική είχε ποικίλες σημασίες -για παραδειγμα, σήμαινε μεταξύ άλλων ‘μπουνάτσα’. Εσείς όπως βλέπω έχετε εντρυφήσει μόνο στη νεοελληνική έννοια.

  Οπωσδήποτε όχι ωρεβουάρ.

 25. sapere aude said

  Σχόλιο του Imaginos στο μπλογκ Υγρό Πυρ:

  ———————————————————–
  -=IMAGINOS=- είπε…
  Σαφώς και έπρεπε [να τους πλακώσουν]. Επειδή κάποιοι μίλησαν για φασιστικές μεθόδους της ΧΑ να τους πω ότι η υπεράσπιση της ιστορίας και της υπόστασης της πατρίδας, δεν έχει να κάνει ποτέ με φασιστικές μεθόδους και αδικαιολόγητη βία. Έχει να κάνει με χρέος απέναντι στην πατρίδα που κινδυνεύει. Ούτε φυσικά υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις ελευθερία λόγου γιατί το Σύνταγμα μας προβλέπει ακόμα και θανατική ποινή στην περίπτωση της εσχάτης προδοσίας όπως αυτή λαμβάνει χώρα σήμερα από τους γραικύλους και τους πουλημένους στους αμόρφωτους και απατεώνες μαλακεδόνες σκοπιανούς. Έτσι λοιπόν θα έπρεπε προ πολλού, να είχαν εκτελεστεί όλοι αυτοί οι γραικύλοι και προδότες δια τουφεκισμού.

  3 Ιούνιος 2009 6:10 μμ
  ———————————————————–

 26. neostipoukeitos said

  Για τους ανεγκέφαλους σαν τον Υγροπύρ και τους τραμπούκους ομοϊδεάτες του τι ποινή προβλέπει ο νόμος;

 27. Μαρία said

  Α τώρα καταλαβαίνω, γιατί θεωρεί ακαταμάχητα τα επιχειρήματά του.

 28. ppan said

  Πω πω.. Κι εμενα αυτοί οι σβερκοι στο βίντεο ακαταμάχητοι μου φάνηκαν, το πνεύμα νικά την ύλη κι ο πολιτισμος την βία έλεγε ο δάσκαλός μου στην Δ΄Δημοτικου.

 29. Κύριε Σαραντάκο μιας και αναφερθήκατε στην πολλαπλή σημασία της «μαλακίας» η οποία στην αρχαιοελληνική έχει ποικίλες σημασίες, να διευκρινίσω λοιπόν, σε ποια από όλες αναφερόμουν. Στη μαλθακότητα… αν και το είχατε καταλάβει απόλυτα αλλά ως μαλθακός το ρίξατε στην μπουνάτσα… Και με την ευκαιρία να πω ότι αγαπητέ κύριε μου, ως κοινός μαλθακός ανήρ, αδυνατείτε να σταθείτε απέναντι μου με επιχειρήματα στο οτιδήποτε εσείς και αν επιλέξετε προς συζήτηση, εξ ου και η φυγομαχία. Και μη μου λέτε ότι δέχεστε το διάλογο με τον οποιονδήποτε εκτός από εμένα γιατί αυτό, αν μη τι άλλο, με τιμά και αναγνωρίζετε, έστω και εμμέσως, την αξία μου. Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν και arrivederci.

 30. sarant said

  Ό,τι θέλετε, αλλά προς Θεού όχι arrivederLa. Ούτε ζωγραφιστόν! Και να μη σας κρατάμε άλλο.

 31. Βίκυ Π said

  Speechless…

 32. Βίκυ Π said

  Αχ, βρε Κορνήλιε ειρωνευόσουν όταν αναρωτιόμουν γιατί δεν τους μαζεύουνε.
  Είδες πόσο πολιτισμένα οι κύριοι εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους;

 33. Γλωσσολάγνος said

  Αχ, κύριε Ιμάγκινε, ο συνήθης ρατσισμός: βλέπω ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιείτε τα «ευγενή» au revoir και arrivederci. Εγώ θα σας απαντήσω με την ίδια φράση στη βδελυρή και αποδεδειγμένα υποδεέστερη γλώσσα των βόρειων γειτόνων μας: ντογκλέντανιε (dogledanje). Βέβαια, για να διαφωνεί ο Νικοδεσπότης με το επανιδείν στην περίπτωσή σας, θα έχει βάσιμους λόγους. 🙂

 34. Σχ. 29: Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν τους έχουν κλείσει όλους στα σίδερα (της φυλακής ή του φρενοκομείου). Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί που κυκλοφορούν ελεύθεροι έχουν και ακαταμάχητα επιχειρήματα, τα οποία ενίοτε θεωρούν καλό να χρησιμοποιήσουν, όπως διαπιστώσαμε όλοι μας στο λαμπρό βίντεο.

 35. Σχ. 30: Χε χε, arrivederLa! Αχ, βρε Νικοκύρη, εδώ ταιριάζει το χυδαϊστί λεγόμενον: ζητάς απ’ τη μονή καλλιγραφία…

 36. Βίκυ Π said

  Και μια παροιμία που μας έλεγε να μην ξεχάσουμε ποτέ η γιαγιά της φίλης μου
  (96 ετών) μιας και διανύει την τελευταία εβδομάδα ζωής της.
  ¨τον κώλο σ΄ βάνεις μάγειρα, σκατά σ΄ μαγειρεύει¨

 37. SophiaΟικ said

  OK, τους μάζεψε η αστυνομία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό κι αυτο εννοούσα. Για΄τι με΄χρι να έρθει η αστυνομία…

  Πέρα από αυτό, αππορία γενικότερη: δεν υπήρχε παλιότερα κανένα τέτοιο λεξικό; Ξερω ότι δεν ε΄χουμε πολλά λεξικά για τους γείτονες μας, αλλά τι στο καλό, κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ να λεξικογραφίσει τα χωρία της Φλω΄ρινας; (για να τα πω όπως ο Σκάι)

 38. ηλε-φούφουτος said

  Είναι η πρώτη φορά που ο οικοδεσπότης δείχνει σε κάποιον την έξοδο, κι αν περνούν από δω απόψεις και απόψεις! Τόσο τρανταχτά επιχειρήματα βέβαια δεν διατύπωσε κανείς.

  H scumοπαγίδα δεν έχει εφευρεθεί ακόμα;

  Κορνήλιε, εκείνοι στα κλιπάκια που παραθέτεις είναι ζωντόβολα, τούτοι ‘δω όμως δεν το ‘χουν σε τίποτε να σκοτώνουν κόσμο, όπως έχουν ήδη αποδείξει. Και δεν τους κόβω να ξέρουν πολυτονικό. Ούτε η ένστασή τους έγκειται στο ότι για λεξικό παραδέχονται μόνο το Λιντελσκότ. Άσε που το συμβάν βλέπω ότι δεν έχει περάσει στη βασική ειδησεογραφία των μεγάλων ΜΜΕ, που για κάτι άλλους είναι λαλίστατοι.

 39. xamogelo said

  @κ.σαραντάκο στα άλλα ιστολόγια υπάρχει η δυνατότητα να σχολιάζεις κάτω από το σχόλιο του άλλου. Υπάρχει κάποια επιλογή και το έχετε απενεργοποιήσει;;;

  @SophiaΟικ Για σκέψου αν ήταν οποιαδήποτε άλλη πράξη από άλλο χώρο (αριστερό κτλ) πως θα τους αντιμετώπιζε η αστυνομία…

 40. sarant said

  Χαμόγελε, η προεπιλεγμένη επιλογή (ελληνικά default) είναι να μπαίνουν τα σχόλια χρονολογικά, όπως έχουμε εδώ. Προαιρετικά μπορείς να επιλέξεις να υπάρχει σχολιασμός από κάτω από άλλο σχόλιο. Επειδή μου φαίνεται ότι έτσι χάνεται ο ειρμός για όποιον παρακολουθεί, αφού δεν φαίνεται το πιο πρόσφατο σχόλιο, δεν διάλεξα αυτή τη δυνατότητα. Καταλαβαίνω βέβαια τα επιχειρήματα υπέρ.

 41. Μαρία said

  Σοφία, πρόκειται για το πρώτο ελληνο-μακεδονικό λεξικό.
  http://florina.org/news/2009/june02_g.asp

 42. Μαρία said

  Νίκο, καλά έκανες. Το έχει ο δύτης και γίνεται μεγάλο μπέρδεμα.

 43. Δυστυχώς αγαπητοί σύντροφοι δεν μπορούμε πια με τόση ευκολία να καταδικάζουμε τη βία από τότε που ο Αλαβάνος μας υπενθύμισε ότι ο Σολωμός στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» γράφει «σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη».

 44. A όλα για όλα. Δεν είναι πρέπον και ευγενικόν να αναφέρεστε σε τρίτους δημόσια όταν έχουν μάλιστα εκδιωχτεί από τον Νικοδεσπότη όπως τον αποκαλείτε. Νομιμοποιούμε λοιπόν να απαντήσω σε ορισμένους.

  @Γλωσσολάγνος

  Αγαπητέ να σας χαιρετήσω και εγώ με τη σειρά μου με την άρια γλώσσα των υπερβορείων Σουηδών. «Knulla dig» αγαπητέ.

  @Tιπούκειτος

  Μάλλον δεν καταλάβατε καλά, το LA στο τέλος του arriveder είναι η λεγόμενη forma di cortesia ή αλλιώς forma verbale στα Ιταλικά, ελληνιστί ο πληθυντικός ευγενείας αν και είναι εντελώς αδόκιμη η μετάφραση μιας και στα ιταλικά δεν πρόκειται για πληθυντικό αλλά για ενικό στο τρίτο πρόσωπο. Κακώς λοιπόν το μυαλό σας πήγε αλλού… πονηρούλη. Ανοίξτε κάνα βιβλίο τουλάχιστον. Knulla dig λοιπόν και σ’εσάς αγαπητέ.

  Και ένα ερώτημα κρίσεως το οποίο θα επιθυμούσα να απαντήσετε χωρίς να αναφέρεστε ούτε εμμέσως στο πρόσωπο μου γιατί θα πρέπει να απαντήσω μετά και θα στεναχωρηθεί και πάλι ο κύριος Νικοδεσπότης:

  Εάν ένα πρωί ξυπνήσετε στραβά και σας έλθει να αυτοπροσδιοριστείτε ως Ιταλοί της επαρχίας του Lazio (είναι η Ρώμη μέσα) και τυπώσετε και ένα λεξικό ή αναγνωστικό ή ότι άλλο θέλετε με την Ελληνική γλώσσα και πάτε μετά στην Ρώμη και κάνετε παρουσίαση των βιβλίων σας αυτών ως λεξικό ή αναγνωστικό της Λατζιάνικης γλώσσας, πως νομίζετε ότι θα σας αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί; Θα σας ρίξουν με τη μία στο λιμάνι του Lazio, ναι ή όχι; Τι νομίζετε; E, ξουράφια μου προοδευτικά;

  Αuf Wiedersehen

 45. Ω συγνώμη, το νομιμοποιούμε με -αι. Είναι και η ώρα περασμένη.

 46. ppan said

  Σε πιο λεξικό το «τελευταίος» σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που καταλαβαίνω;

 47. Νίκο Σαραντάκο,

  ευχαριστώ για το «κύριε» καταρχάς, αλλά πραγματικά δεν είναι απαραίτητο. Έχω τις δικές μου ιδιοτροπίες με τον διαδικτυακό ενικό ευγενείας, οπότε σε παρακαλώ πολύ να μην τον εκλάβης ως προσβολή ή μείωση. Αυτά επί της διαδικασίας. Επί της ουσίας: από την απάντησή σου καταλαβαίνω ότι θεωρείς ότι ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλοι φίλοι του, όπως εσύ, έχουν επικροτήσει, είτε ρητώς είτε χαϊδεύοντας τα αφτιά είτε όπως αλλιώς, παρόμοια περιστατικά. Νομίζω πως κάνεις λάθος, αλλά δεν είναι σκόπιμο να αναδιφήσουμε τώρα τα κιτάπια μας. Αντιλαμβάνεσαι απλώς ότι, αν έχω δίκιο, τότε συνιστά αντίφαση η καταδίκη των μεν τραμπουκισμών και η κατάποση των δε. Δεν θα το ανέφερα, γιατί έχεις δίκιο λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να σχολιάζης τα πάντα, αλλά είναι μια σκέψη που αναπηδά κάπως αυτόματα όταν την μια μέρα μας παρακινείς να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, και την άλλη καταδικάζεις, ορθότατα βέβαια, πρακτικές παρά ταύτα κινηματικές και συριζαίικες. Απλώς δεν μπόρεσα να το βοηθήσω 😉 Ένας άνθρωπος με την δική σου ηπιότητα και συγκρότηση στον λόγο του το καταλαβαίνει αυτό. Και στον βαθμό που μου πέφτει λόγος δέξου τα συγχαρητήριά μου όχι μόνο για τις απόψεις σου, αλλά και για το διαλογικό σου ήθος: εκφράζεσαι χωρίς ακρότητες, τιμάς ιδεολογικούς σου αντιπάλους, αποφεύγεις εριστικές ειρωνίες γυμνασιακού επιπέδου. Πολύ ωραία.

  Καλή ψήφο την Κυριακή, εγώ θα είμαι στον Σκόπελο στην Γέρα.

 48. ppan said

  ΄Σας προλαβαίνω: εκεί όπου υπαρχει η ερωτηματική αντωνυμία «πιος»

 49. Ζέφυρος said

  Καιρός ήταν να δημιουργηθεί ένα ελληνομακεδονικό λεξικό (Νίκο, η γλώσσα λέγεται μακεδονική και την ομιλούν, όπως γνωρίζεις, κάμποσες χιλιάδες άνθρωποι στη Φλώρινα, την Έδεσσα και αλλού -δεν χρειάζεται να τη συγχέουμε με το γειτονικό κράτος- και όχι σλαβομακεδονική). Βέβαια, εδώ δεν ήταν διαθέσιμο το αναγνωστικό της μακεδονικής γλώσσας (το ίδιο το ελληνικό κράτος το δημιούργησε και το κατέστρεψε) για σχεδόν έναν αιώνα, θα υπήρχε λεξικό;
  Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη παρέμβαση (ως πρόβλημα θα το λογάριαζα και αν στη θέση των χρυσαυγιτών βρίσκονταν αριστεροί, αριστεριστές, αναρχικοί κ.λπ.) είναι ότι κάποιοι επιλέγουν τον τρόμο, και όχι το λόγο. Συντεταγμένες ορδές ανθρώπων διακόπτουν παραστάσεις (βλέπε Φάις), χτυπούν ανθρώπους (βλέπε Πανούση), τα κάνουν γυαλιά-καρφιά σε εκδηλώσεις (βλέπε τα χρυσά αυγά χτες)… Και ο κύκλος της βίας τελειωμό δεν έχει.
  Φασίστας δεν είναι μόνο ο χρυσαυγίτης. Φασίστας είναι κάθε άνθρωπος που ζωγραφίζει με τα δικά του χρώματα τον τρόμο στα μάτια των άλλων ανθρώπων. Στην Ελλάδα, αυτά τα χρώματα είναι άλλοτε γαλανόλευκα, άλλοτε μαυροκόκκινα κι άλλοτε κόκκινα. Και φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει. Γιατί μιλάμε για μια χώρα κακομαθημένων, βαρβάρων και αμόρφωτων, από την οποία απουσιάζει αιωνίως η πολιτεία.
  Όσο για φασιστοειδή τύπου Imaginos, αρκεί μια βόλτα από το ιστολόγιό του.
  Ζέφυρος

 50. Κύριε Ζέφυρε στο ιστολόγιο μου αρκεί επίσης μία βόλτα για να διαπιστώσει κανείς περί ποίων πρόκειται τα λεγόμενα «γραικυλοειδή». Αναφερόμαστε διεξοδικά σε αυτά και κάτι μου λέει ότι θα συναντήσετε εκεί και τον εαυτό σας συμπεριλαμβανόμενον εις το συγκεκριμένο είδος..

  A Dios.

  ΥΓ. Είπαμε μην ασχολείστε για να μην ασχολούμαι, εκτός εάν ο κύριος Νικοδεσπότης άρει τον περιορισμό μου οπότε το συνεχίζουμε ελευθέρως και όποιος αντέξει.

 51. Nicolas said

  Τι να πω; έχω μείνει άναυδος.
  Έχουν λυσσάξει τελείως. Αντί να σκίζουν τα λεξικά των άλλων, γιατί δεν στρώνουν τον κώλο τους κάτω να μετρήσουν τα δικά τους για να δούμε πως θα φτάσουν στα πέντε ή στα εφτά εκατομμύρια.
  Άντε, ελληναράδες, στο μέτρημα! δεν θα τα κάνουμε όλα εμείς! αφήστε τα ταλιμπανίκια και αποδείξτε μας ότι ξέρετε να διαβάζετε ελληνικά!

 52. Χαμόγελο,

  ἠ τήρησι τῶν νόμων δὲν εἶναι προΐὸν διαπραγματεύσεως μὲ τοὺς φοιτητές. Στὸ κάτω κάτω μπορεῖ καὶ ἡ ἐλευθερία λόγου νὰ μὴ εἶναι ἀποδεκτὴ ἀπὸ τὴν ΧΑ. δὲν μοῦ λέει κάτι αὐτό.

  ΥΓ προφανῶς καὶ συζητῶ μὲ ὅλους.

 53. δυστυχῶς ἡ ΧΑ ἔχει δυσφημήσει ὅσο κανεῖς τὸ ἐθνικιστικὸ κίνημα μὲ τέτοιες βλακώδεις, σπασμωδικὲς κινήσεις.

 54. SophiaΟικ said

  Ζέφυρε (49), πρώτη φορά ακούω ότι η γλώσσα αυτή δεν είναι η γλώσσα που μιλάνε στην ΠΓΔΜ και δεν χρειάζετα να την συγχέουμε κλπ κλπ. Μήπως κάτι δεν κατάλαβα;

  Επίσης απορία για το λεξικό: καλά εμείς, οι γέιτονες δεν εχουν βγάλει κανένα σχετκό λεξικό;

 55. sarant said

  Προς Ιmaginos: Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις, ήταν ο τίτλος μιας παλιάς ταινίας που μάλλον δεν έχεις δει. Τέσσερις φορές είπες πως φεύγεις, αλλά περίμενες πίσω από το βραχάκι, όπως το χελωνάκι στο γνωστό ανέκδοτο. Για να σε βοηθήσω να μην ακούς τις σειρήνες του ιστολογίου, στο εξής τα σχόλιά σου μάλλον δεν θα δημοσιεύονται.

 56. Μαρία said

  Σοφία, πράγματι κι εγώ δε κατάλαβα τι έχει στο μυαλό του ο Ζέφυρος. Προφανώς και πρόκειται για τη γλώσσα που μιλιέται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Άλλωστε εκεί τυποποιήθηκε, απέκτησε τη λογοτεχνία της, τη γραμματική της κλπ. Κάτι μου λέει το όνομα του λεξικογράφου, νομίζω οτι συμετείχε στις συναντήσεις ποιητών στην Οχρίδα, θα το κοιτάξω.
  http://www.florina.org/news/2009/may22c_g.asp

 57. Δὲν μᾶς ἐνδιαφέρει ἂν εἶναι γλῶσσα, διάλεκτος, ἰδίωμα κλπ. ἡ ἔνστασί μας εἶναι στὸ ὄνομα «μακεδονική». τόσο δύσκολο νὰ γίνῃ ἀντιληπτό; καὶ μὴ πῇ κανεὶς ὅτι μιλιέται σὲ ἕνα κράτος ποὺ αὐτοαποκαλεῖται μακεδονικό, γιατὶ καὶ τὰ ἀλβανικὰ μιὰ χαρὰ μιλιοῦνται ἐκεῖ ἀλλὰ κανεὶς δὲν διανοήθηκε νὰ τὰ ὀνομάσῃ μακεδονικά. σλαυικὰ εἶναι καὶ καραμπινᾶτα. νὰ εἴμεθα σοβαροί.

 58. (13)

  συγγνώμη γιὰ τὸ «ὑπάνθρωποι»

  ἤθελα νὰ πῶ «ἀνθυπάνθρωποι».

 59. sapere aude said

  > σλαυικά είναι και καραμπινάτα

  Όχι απλώς καραμπινάτα, αλλά καρα-καρα-καραμπινάτα.
  And your point is…?

 60. Σάπερε γιὰ ῥώτα τοὺς «μακεδόνες» σου ἂν συμφωνοῦν σὲ τοῦτο, ὰν τὰ θεωροῦν σλαυικὰ ἢ μακεδονικά.

 61. sapere aude said

  Κορνήλιε, άλλο οι ασαφείς θεωρίες περί επιμιξιών με αρχαίους λαούς και άλλο ο σαφέστατα σλαβικός χαρακτήρας της γλώσσας τους.
  Να είμεθα σοβαροί.

 62. Ἀκριβῶς!

 63. sapere aude said

  Η διαφωνία μας είναι αλλού, αλλά ήδη νυστάζω πολύ.
  Добра ноќ.

 64. Μαρία said

  Πάλι στις αιματολογικές εξετάσεις το γύρισες, βρε Κορνήλιε. Για το λεξικό μιλάμε.
  Η ομάδα των νοτιοσλαβικών περιλαμβάνει τα σλοβένικα, τα σερβοκροάτικα, τα βουλγάρικα και τα μακεδόνικα.
  Σημείωσε και κάτι που μπορεί να σου είναι άγνωστο. Σε περιοχές που υπάρχουν πολλοί τσιγγάνοι διδάσκονται στα σχολεία και τα ρομανί, τα οποία ακούγονται και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Απο δε το 93-94 στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων δημιουργήθηκε και σχετικός τομέας. (Το 80 εκδόθηκε στα Σκόπια η γραμματική της τσιγγάνικης γλώσσας)

 65. xamogelo said

  @ Κορνήλιος
  «ἠ τήρησι τῶν νόμων δὲν εἶναι προΐὸν διαπραγματεύσεως μὲ τοὺς φοιτητές. Στὸ κάτω κάτω μπορεῖ καὶ ἡ ἐλευθερία λόγου νὰ μὴ εἶναι ἀποδεκτὴ ἀπὸ τὴν ΧΑ. δὲν μοῦ λέει κάτι αὐτό.»

  Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να παραμερίσης την κρίση σου για το τι είναι σωστό και τι όχι και να ακολουθήσεις μια τυφλή γραμμή δικαιολογόντας τα πάντα. Με άλλα λόγια. Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

  Συγνώμη αλλά πολλές φορές (και σίγουρα θα αναγνωρίζεις και εσύ κάποιες) το τι ήταν σωστό ήταν εκτός νόμου. Αυτό είναι πιστεύω αυτονόητο!!!

  Όπως και να έχει. Τα βίντεο δεν δείχνουν συγκεκριμένα περιστατικά που να γνωρίζω όλη την υπόθεση. Οπότε δεν μπορώ να κρίνω καταστάσεις έτσι απλά για να πω αν ήταν σωστές ή λάθος. Αυτό που επιχειρούν τα βίντεο είναι να περάσουν την λογική κάνουν αυτές τις πράξεις =κακό!!! Τόσο απλοικά.
  Τέτοιες αντιδράσεις τις καταλαβαίνω (εντάξει το χτίσιμο είναι συμβολικό ίσως και με διαφορετική σημασία για τον καθένα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση φασαρία;) όταν υπάρχουν αποφάσεις ΓΣ για διάφορα θέματα και έρχετε η ΓΣΤ και κάνει ότι θέλει.(ΓΣΤ ένα όργανο που οι φοιτητές είναι μειοψηφία.)
  Π.χ. το να αποφασίσουν όλοι οι φοιτητές δεν θέλουμε το Α να εφαρμοστεί. και να αποφασίσει μια ΓΣΤ να εφαρμοστεί (και μάλιστα για πράγματα που αφορούν τους φοιτητές) το βρίσκεις σωστό; δημοκρατικό; Και αν ναι γιατί; Επειδή στην ΓΣΤ είναι οι καθηγητές πλειοψηφία;

  υγ.Δεν το συζητάω βέβαια για περιπτώσεις όπου φιμώνεις κάποιον ή τέλος πάντων τον εξευτελίζεις. Γιαυτό και ο διαχωρισμός μου ως προς αυτούς που πετούσαν διάφορα στους ομιλητές.

  @sarant thanks για την πληροφορία. Και εγώ συμφωνώ ότι χαλάει την ροή αλλά δεν ήξερα ότι είχα τέτοια επιλογή. Μάλλον θα το αλλάξω και εγώ κάποια στιγμή.

 66. SophiaΟικ said

  Mαρία, Μαρία… δεν σε έχει περιλάβει φαίνεται κανενας ομιλητής της σερβοκροατικής να σου εξηγήσει ότι δεν υπάρχει σερβοκροατική γλώσσα κι οτι η σερβική κι η κροατική δεν εχουν τόσες πολλές ομοιότητες όσες νομίζουμε και είναι τελείως διαφορετικές γλώσσες (έμενα σε φοιτητική εστία την εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και αυτά ήταν μερος του τακτικού κυρηγματος από τους Γιουγκοσλάβους).

  Νομίζω είναι κλασσική περίπτωση καθορισμού του τί είναι γλώσσα απο την πολιτική.

 67. @19, @23. Ο Φρίντμαν λοιπόν. Μ’ έχει κεράσει κι αψέντι όταν πέρασε Μελβούρνη μεριά. (Κορνήλιε, δεν ξέρω αν αυτό δημιουργεί οριστικό ρήγμα μεταξύ μας :-1/2)

  Λυπητερά όλα αυτά, το βίντεο ούτε που θέλω να τ’ ανοίξω. Απλώς να σημειώσω ένα ανάλογο περιστατικό. Πριν λίγα χρόνια, έγινε μια σειρά σεμινάρια για τη γλωσσική ετερότητα στην Ελλάδα, με προϊόν αυτόν τον τόμο. Ένα σεμινάριο (και κεφάλαιο) για κάθε γλώσσα. Η μόνη γλώσσα για την οποία έγιναν τραμπουκισμοί και φασαρίες ήταν… τα βλάχικα.

  Γιατί λιγότερο έκαιγε τον κόσμο το σλαβομακεδονικό; Όχι, για απλούστερο λόγο. Ήταν το μόνο σεμινάριο που έγινε επί τόπου, στη Θεσσαλία. Τα υπόλοιπα έγιναν στην Αθήνα· πέρασε ώς κι ο νομάρχης Φλώρινας από το σεμινάριο, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ενώ στη Θεσσαλία (δε θυμάμαι πού) μπορούσε να συγκροτηθεί η «δέουσα» κινητοποίηση επιτόπου. Δεν είχε φτάσει ως το ξύλο και το θερινοποιείσθαι, αλλά λεπτομέρειες περισσότερες δεν ξέρω, και το ποιος γλωσσολόγος μέτοχος στην όλη διαδικασία μού τα σφύριξε αυτά φυσικά δεν λέω…

  @37 Σοφία: «κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ να λεξικογραφίσει τα χωρία της Φλω΄ρινας; (για να τα πω όπως ο Σκάι)»

  … Γιατί, σ’ εκπλήσσει αυτό; Εδώ τουρκολόγους δεν είχαμε για τόσα χρόνια. Ημεδαποί (ή υμεδαποί) έχουν ασχοληθεί με άλλες γλώσσες της Ελλάδας—Γιόχαλας και Φιρίκης Αρβανίτικα, Κατσάνης Βλάχικα· αλλά τα σλαβομακεδονικά δεν ήταν σαν τις άλλες γλώσσες…

 68. @66 Σοφία: Και τώρα περιμένουμε και τη Μαυροβουνιώτικη ως ξεχωριστή γλώσσα. Αναχαιτίσθηκε η δημιουργία μαυροβούνιας Βικιπαίδειας για την ώρα («πιάστε δικό σας κωδικό ISO και τα ξαναλέμε»)· αλλά πού θα πάει, θα γίνει κι αυτό.

  Α, και όσοι τσουβαλιάζουν πλέον την πάλαι σερβοκροατική ως μία γλώσσα, δεν τη λένε σερβοκροατική. BCMS τη λένε. Βοσνο-Κροατο-Μαυροβουνιο-Σερβική. Φορουμοονομαστικά. Προϋπήρξε το BCS, που χρησιμοποιείται πια και σε τίτλους εγχειριδίων.

 69. @67: Βλέπω από το Κέντρο Ερευνών Μειονωτικών Ομάδων (το «μειονότητα» δεν το είπα γω, μη βαράτε) πως ήταν στη Λάρισα· και έγινε ημερίδα και για τα τούρκικα στην Κομοτηνή.

 70. Μαρία said

  Σοφία, το ξέρω και πολύ καλά μάλιστα. Οι Κροάτες προκειμένου να διαφοροποιηθούν άντλησαν απ’ την εκκλησιαστική σλαβική.

  Νικ, στη Λάρισα είχαν πλακώσει οι Βλάχοι. Δεν ξέρω αν έπεσαν και κάποιες ψιλές πάντως η εκδήλωση διακόπηκε. Ένας απ’ τους ομιλητές ήταν κι ο Λεωνίδας Εμπειρίκος που ξέρει την Ελλάδα σπιθαμή προς σπιθαμή σε κλίμακα στρατιωτικού χάρτη θα έλεγα. Ο μόνος σύλλογος Βλάχων απ’ όσο έχει πέσει στην αντίληψή μου που ζητάει διδασκαλία βλάχικων είναι αυτός της Βέρροιας.

 71. SophiaΟικ said

  68: λέω να εισηγηθώ τη δημιουργία ελληνοκυπριακής Βικιπαιδείας, αν μη τι άλλο θα έχει πιο πολύ γούστο.

  Το μπιμπισί είχε σερβοκροατικό τμημα το οποίο το χώρισε σε δύο τμήματα τόοοοτε, παρόλο που οι εργαζόμενοι έιχαν εκφράσει τη δυσαρέσειά τους για το διαχωρισμό, με κύριο επιχέιρημα βεβαίως ότι είναι η ίδια γλώσσα, ότι υπάρχιε ισπανόφωνο τμήμα που εξυπηρετει όλη τη λατινική αμερική και ότι το τμήμα μεταφέρει την άποψη του μπιμπισί κι όχι των Σέρβων ή των Κροατών. Προφανώς δεν έιχαν καταλάβει οι χαζοί ότι άλλη προπαγάνδα ήθελε το Φόρειν Όφις να στέλνει στη μία πλευρά κι άλλη στην άλλη.

  Σχετικα με τους τουρκολόγους κλπ μπορέι να μην είχαμε τόσα χρονια αλλά υπήρχε ελληνοτουρκικό λεξικό, το οποίο απ΄ότι έχω καταλάβει ήταν δυσεύρετο και στην Ξάνθη κάποιος ειχε βρει ένα αντίτυπο σε μια αποθήκη και είχαν ζητήσει να το φωτοτυπήσουν καμια εκατοστη άτομα.

  Καμιά φορά σκεφτομαι ότι η μεγάλη χαζομάρα μου ήταν που δεν έμαθα τουρκικα στην Ξάνθη- άνετα θα μπορούσα να βρω δάσκαλο και φυσικούς ομιλητές. βέβαια θα μου πεις τι να τα κάνω τα τούρκικα, αφού δεν κοιτάζω για καμια θέση σε διπλωματικό σώμα ούτε θέλω να γίνω ανταποκρίτρια στην άγκυρα;

 72. SophiaΟικ said

  Μαρία, ίσως γιατί στη Βεροια έχει σχεδόν χαθεί η γλώσσα- τουλάχιστν έτσι μου λένε φίλοι Βεροιώτες με βλάχικη καταγωγή οπυ δε μιλάνε βλάχικα (οι γονείς τους λίγο, οι παπούδες κανονικά).

 73. Μαρία said

  Σοφία, έχει φτιαχτεί ποντιακή βίκι.
  Δεν είναι αυτός ο λόγος για τη Βέρροια, η πολιτική μπλέκεται και η στάση των ομιλητών απέναντι στη γλώσσα. Δες το λίνκι στο 67.

 74. Μαρία said

  Νικ, αυτό το BC.. μου θυμίζει το γαλλικό εξίσου γελοίο BCBG των μικρών αγγελιών.

 75. Μαρία said

  Σοφία, δες εδώ τις δύο διαφορετικές στάσεις.

  http://www.nakratzas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=37

 76. Οι Βλάχοι βέβαια κατοικούν παλαιόθεν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία, τη ΠΓΔΜ, τη Σερβία, και τη Βουλγαρία). Π.χ. οι Φαρσαριώτες (= αρβανιτόβλαχους), ορίστε και ο αμερικανικός τους σύλλογος, που πλέον αξιώνει να καλύπτει όλους τους βλάχους, εξ Αλβανίας και μη. Με αναμενόμενες τριβές μεταξύ ελληνοβλάχων και άλλων βλάχων.

  Το λινκ της @75 Μαρίας μου θύμισε το Συλλογισμό των Ελληνοβλάχων, που θα δει κανείς σε τέτοιες συναντήσεις.

  1. Είμαι ομόφρονας με τους Γραικούς.
  2. Είμαι ομόγλωσσος με τους Φαρσαριώτες.
  3. Άρα, οι Φαρσαριώτες είναι κι αυτοί Γραικοί!

  (Α, την διαφωτιστική αντίθεση Γραικός/Έλληνας—ethnic Greek, Greek national—την οφείλω στον Γιώργη Έξαρχο.)

  Συγκηνιτικό στην απλότητά του το επιχείρημα, αλλά δεν γίνεται έτσι η εθνική συνείδηση, πώς να το κάνουμε.

  Παλαιότερα, το ελληνόφρον είχε διευσδύσει σε βλάχους πολύ βοριότερα από τα σύνορα της Ελλάδας (πόσο μάλλον της Γραικίας). Αλλά το επιχείρημα πως ντε και καλά ο Βλάχος της Αλβανίας είναι έλληνας δεν το έβλεπαν με ενθουσιασμό όλοι οι αρβανιτόβλαχοι τότε (όπως θα δει κανείς από το ιστορικό της ρουμανόφιλης αρχικά Societatea Farşârotul).

 77. π2 said

  Με αφορμή το σχόλιο του Ζέφυρου (49) και το παράδειγμα της πρώην σερβοκροατικής που σωστά επισημαίνουν η Σοφία κι ο Οπουτζής, να επισημάνω και πάλι ότι οι ονοματολογίες είναι στείρες: ποιος ήταν που είπε ότι γλώσσα είναι μία διάλεκτος υπό την προστασία εθνικού στρατού;

  Πρώτη φορά ακούω κι εγώ ότι είναι άλλο πράγμα το βορειοελλαδίτικο σλαβικό ιδίωμα και άλλο εκείνο των γειτόνων μας. Ήξερα ότι υπάρχει ένα γλωσσικό συνεχές από την Βουλγαρία έως την [insert your prefix of choice]-Μακεδονία (το οποίο καλύπτει και τις αντίστοιχες βορειοελλαδικές περιοχές), με τοπικές παραλλαγές και διαφορές που τείνουν προς το βουλγαρικό ή το γιουγκοσλαβικό άκρο του συνεχούς. Δεν είναι έτσι;

  Για τον Friedman και τις ημερίδες του ΚΕΜΟ (τα πρακτικά των οποίων είναι πολύ διαφωτιστικά για διάφορα ζητήματα) θα είχα κι άλλα να πω, αλλά είναι μάλλον εκτός θέματος σε μια ανάρτηση που, δικαίως, επικεντρώνεται στους χρυσαυγίτες.

 78. Ζέφυρος said

  Μαρία και Σοφία, με συγχωρείτε για την παρανόηση. Προφανώς δεν ήταν σαφής η διατύπωσή μου.
  Εννοώ ότι δεν υπάρχει λόγος να ταυτίζουμε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας με τον εθνικισμό τμημάτων του πληθυσμού της γειτονικής χώρας. Όταν αναγνωρίζεις μια «κομμένη» γλώσσα, δεν σημαίνει ότι συντάσσεσαι με κάποιον εθνικισμό. Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι εδώ και τόσες δεκαετίες (κοντά αιώνα) η ελληνική πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

 79. gbaloglou said

  Ζεφυρε, ‘εμεις’ λεμε οτι οταν αναγνωριζεις *μακεδονικη* γλωσσα και μειονοτητα στην Ελλαδα συντασσεσαι με τον ‘μακεδονικο’ εθνικισμο — τοσο απλα…

  Περι Friedman δειτε εδω.

 80. Κύριε Σαραντάκο λέτε ότι «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις, ήταν ο τίτλος μιας παλιάς ταινίας που μάλλον δεν έχεις δει. Τέσσερις φορές είπες πως φεύγεις, αλλά περίμενες πίσω από το βραχάκι, όπως το χελωνάκι στο γνωστό ανέκδοτο. Για να σε βοηθήσω να μην ακούς τις σειρήνες του ιστολογίου, στο εξής τα σχόλιά σου μάλλον δεν θα δημοσιεύονται.»

  Αυτό σημαίνει ότι με γνωρίζετε παλαιόθεν, τουλάχιστον μέσα από διαδικτυακές συζητήσεις. Θα ξέρετε λοιπόν ότι ουδέποτε έχω υβρίσει συνομιλητή μου και ποτέ πρώτος. Φυσικά όταν δέχομαι ύβρεις και επιθέσεις επειδή οι ιδέες μου δεν αρέσουν σε κάποιους, πάντοτε απαντώ και έχω το δικαίωμα αυτό. Δεν λέω ότι δέχτηκα ύβρεις και επιθέσεις εδώ, αλλά δέχτηκα χαρακτηρισμούς και όφειλα να απαντήσω αναλόγως. Δηλαδή στο φασιστοειδές υπάρχει ως απάντηση και το γραικυλοειδές… συγνώμη αλλά όπως όλοι έχουμε πισινό έτσι και έχουμε και γνώμη.

  Να σας θυμίσω ότι εσείς μου είπατε ότι είμαι ανεπιθύμητος στο ιστολόγιο σας και δεν δήλωσα ότι αποχωρώ οικιοθελώς. Αντίθετα είπα ότι θα σεβαστώ την θέση σας αυτή. Ποτέ δεν υπήρξα φυγόμαχος και ούτε πρόκειται. Όμως εσείς και άλλοι θαμώνες φίλοι σας, δε σέβεστε την απουσία κάποιου που εσείς δεν επιθυμείτε σε διάλογο μαζί σας και συνεχίζετε εν απουσία μου να αναφέρεστε στο πρόσωπό μου. Λοιπόν το θεωρείτε πρέπον, σωστό και δημοκρατικό αυτό; Δηλαδή δεν επιθυμείτε το διάλογο μαζί μου αλλά αρέσκεστε στο να με χαρακτηρίζετε εν απουσία μου; Και με κατηγορείτε ότι τέσσερις φορές είπα πως φεύγω και περιμένω σαν το χελωνάκι πίσω από το βραχάκι; Εγώ είμαι το χελωνάκι ή εσείς είστε οι κότες που δεν επιθυμείτε το διάλογο με τον ιδεολογικό σας αντίπαλο επειδή ικανοποιείστε, μαλθακώς (το συγκεκριμενοποιώ για να μη μπερδευόμαστε με την σημασία της λέξεως «μαλακία» εις την αρχαιοελληνική) να ευλογείτε τα γένια σας μόνοι σας; Και με κατηγορείτε και με χαρακτηρίζετε ως χελωνάκι επειδή σεβόμουν πάντοτε το δικαίωμα των άλλων να μην επιθυμούν το διάλογο μαζί μου αλλά εκμεταλλευόντουσαν αυτό το σεβασμό μου και με χαρακτήριζαν εν απουσίαν μου; Και το χειρότερο είναι ότι μετά μιλάτε για χελωνάκια κλπ ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με δική μου φυγομαχία αλλά με δική σας δειλία να με αντιμετωπίσετε στο διάλογο.

  Το δε «κόλπο» να μην απαντάτε ποτέ στα ερωτήματα μου και στις θέσεις που εκφράζω και να λέτε απλά ότι είμαι ανεπιθύμητος και να «απειλείτε» ότι θα σβήσετε τα σχόλια μου, αυτό σας γεμίζει με ικανοποίηση ότι τελικά είστε εσείς οι δημοκράτες και εγώ ο φασίστας απέναντι στον οποίον καταφέρατε να ανταπεξέλθετε στο διάλογο μαζί του;

  Η μήπως με την εκδίωξη μου, κερδίζει έτσι το «επίπεδο» που θέλετε να περάσει το ιστολόγιο σας;

  Να σας ενημερώσω ότι από χθες που συμμετέχω στο ιστολόγιο σας, κάποιοι δικοί σας θαμώνες και φίλοι, μπήκαν στο δικό μου ιστολόγιο και ανάρτησαν σχόλια με links που οδηγούσαν σε sites με ομοφυλοφιλικές και αισχρές πορνό εικόνες με πισινούς τρύπιους και πεολειχίες μεταξύ gay πορνόγερων. Ωραίους φίλους και θαμώνες έχετε κύριε μου και πολύ υψηλό τελικά το επίπεδο σας. Φυσικά εγώ ο οποίος πραγματικά έχω υψηλό επίπεδο, όσο και να σας δυσανασχετεί κάτι τέτοιο επειδή ποτέ δε θα φτάσετε στο δικό μου υψηλό επίπεδο, ποτέ δε θα διενοούμην να αναρτήσω τέτοιες εμετικές αισχρότητες στο δικό σας ιστολόγιο και οπουδήποτε αλλού, γιατί απλά δεν είμαστε το ίδιο κύριε μου στην πράξη, γιατί μόνο η πράξη μετράει.

  Όχι λοιπόν να το παίζετε δημοκράτες και προοδευτικοί, εκμεταλλευόμενοι το σεβασμό μου στη δική σας προτροπή περί persona non grata στο πρόσωπό μου και να συνεχίζετε όμως να αναφέρεστε στο πρόσωπό μου ειδικά όταν δηλώνω ότι σέβομαι την απόφαση σας αυτή. Εάν είστε λοιπόν μάγκες και πραγματικοί δημοκράτες, αφήστε αυτές τις δηλώσεις και καθίστε να συζητήσουμε. Δεν δαγκώνω.

  Και παραπάνω έθεσα ένα ερώτημα το οποίο αποφεύγετε να απαντήσετε. Θα το υποβάλω λοιπόν και πάλι:

  Εάν ένα πρωί ξυπνήσετε στραβά και σας έλθει να αυτοπροσδιοριστείτε ως Ιταλοί της επαρχίας του Lazio (είναι η Ρώμη μέσα) και τυπώσετε και ένα λεξικό ή αναγνωστικό ή ότι άλλο θέλετε με την Ελληνική γλώσσα και πάτε μετά στην Ρώμη και κάνετε παρουσίαση των βιβλίων σας αυτών, ως λεξικό ή αναγνωστικό της «Λατσιάνικης» γλώσσας, πως νομίζετε ότι θα σας αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί; Θα σας ρίξουν με τη μία στο λιμάνι του Lazio, ναι ή όχι;

  Näkemiin

  ΥΓ. Και κύριε Σαραντάκο μου, μπορεί στο δικό μου ιστολόγιο να γράφω ότι θέλω, να εκφράζω όποιες απόψεις θέλω και να είμαι όσο φασίστας ρατσιστής και ακροδεξιός θέλω (αν και δεν σβήνω ποτέ σχόλια ιδεολογικών μου αντιπάλων ούτε υβρίζω ακόμα και τους υβριστές μου) αυτός είναι λόγος να προσπαθείτε να φιμώσετε τον ιδεολογικό σας αντίπαλο που τουλάχιστον στο δικό σας ιστολόγιο ήταν άψογος στο μέτρο του δυνατού γιατί δέχτηκε πρώτος και διάφορους χαρακτηρισμούς επειδή δεν αντέχετε την άλλη άποψη παρά μόνον αρέσκεστε εν τω ευλογείν τας ημετέρας γενειάδας; Η προκατάληψη κύριε μου είναι πολύ κακό πράγμα ξέρετε και λίγο απέχει από τον φασισμό και το ρατσισμό που εσείς τάχα μάχεστε…

 81. Πατριώτις said

  «να είμαι όσο φασίστας ρατσιστής και ακροδεξιός θέλω» + «Η προκατάληψη κύριε μου είναι πολύ κακό πράγμα ξέρετε και λίγο απέχει από τον φασισμό» = «Έπρεπε να σαπίσουν όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους γραικύλους και μαλακεδόνες στο ξύλο» Χ «χωρίς να περιαυτολογώ, μέχρι τώρα δε βρέθηκε ούτε ένας να μπορέσει να μου αντιπαραθέσει επιχειρήματα που να καταρρίπτουν τα δικά μου».

 82. sarant said

  Προς Imaginos: κακώς βγάλατε το συμπέρασμα ότι νομίζω πως γνωριζόμαστε, διαδικτυακώς ή (θεός φυλάξοι) στην πραγματική ζωή. Δεν το νομίζω και δεν το επιθυμώ. Λάθος δικό μου ήταν που ανέφερα την ταινία και το ανέκδοτο με το χελωνάκι διότι σας έδωσα πάτημα να επανέλθετε. Λυπάμαι αν κάποιοι ανάρτησαν αισχρότητες στο ιστολόγιό σας, αλλά το βρίσκω ανεπίτρεπτο που τις χρεώνετε αναπόδεικτα στο δικό μας ιστολόγιο. Όπως ανεπίτρεπτες βρήκα τις ύβρεις που ξεστομίσατε από το πρώτο σας κιόλας μήνυμα και σας δήλωσα καθαρά ότι δεν είστε επιθυμητός εδώ.

  Με το ζόρι διάλογος δεν γίνεται. Αντίο σας.

 83. Φαροφύλακας said

  Η ονομασία τής συγκεκριμένης γλώσσας είναι πολιτική θέση, εάν δηλ. κάποιος την ονομάσει Μακεδονική ή Σλαβομακεδόνικη ή κάπως αλλιώς. Κάποια θέματα έχουν περισσότερες από μία διαστάσεις και στην συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα δεν είναι απλά γλωσσολογικό.

  Προσωπικά πιστεύω πως η ονομασία «Μακεδονικά» αποτελεί πολιτική παραχώρηση που δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα.

  Τα έθνη, καθώς φαίνεται, έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα τα οποία άλλωστε δεν είναι καθόλου ξένα προς την ανταγωνιστικότητα που γενικότερα υπάρχει στην φύση. Κι όσο άστοχη είναι για ένα έθνος η ξενοφοβία άλλο τόσο άστοχη είναι η δεκτικότητα.

 84. Γλωσσολάγνος said

  Σύμφωνα με τη δική μου άποψη, ο όρος Σλαβομακεδονική είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτή τη γλώσσα. Ο πληθυσμός βέβαια δεν είναι αμιγώς σλαβικός (και ποιό κράτος είναι τάχα εθνικώς αμιγές; ), κι έτσι ο χαρακτηρισμός Σλαβομακεδόνες για το σύνολο του πληθυσμού της ΠουΓουΔουΜίας είναι μάλλον άστοχος. Σαν προσδιορισμός υπηκοότητας νομίζω πως στέκει, αλλά σαν προσδιορισμός έθνους περιορίζεται στους σλαβόφωνους. Και η γλώσσα αυτή, που μοιάζει πολύ με τα Βουλγαρικά και σε σημαντικό με τα Σέρβικα, είναι σαφέστατα σλαβική.

  Φίλε Φαροφύλακα, ένα σχόλιο πάνω στην τελευταία φράση σου: θεωρώ ότι η δεκτικότητα είναι θετική ιδιότητα. Αρνητική γίνεται όταν δεν έχει κανέναν ηθικό περιορισμό. Κατά τ’ άλλα συμφωνούμε.

 85. Γλωσσολάγνος said

  Σε σημαντικό *βαθμό* εννούσα.

  (Μα γιατί να μην έχουμε τη δυνατότητα να διορθώνουμε τα σχόλιά μας; 😦 )

 86. Βαγγέλης said

  Προς Κορνήλιο
  Η ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι γεμάτη από καταργήσεις νόμων όταν αυτοί έρχονταν σε αντίθεση τη θέληση της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε σταδιακά η δουλεία στις περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες όπως επίσης η βασιλεία – φεουδαρχία και φτάσαμε σε καθεστώτα αστικής δημοκρατίας, τα οποία όσο και αν δεν ικανοποιούν τις σημερινές ανθρώπινες ανάγκες είναι σαφώς πιο κοντά σε αυτές από τα προαναφερόμενα.
  Επειδή λοιπόν δεν έχει έρθει το τέλος της ιστορίας και ο άνθρωπος εξακολουθεί να αναζητεί απαντήσεις στα βασικά εδώ και αιώνες ερωτήματα (αδερφοσύνη – ισότητα – ελευθερία έθεσε και απάντησε η αιματοβαμμένη γαλλική επανάσταση, τα βλέπουμε σήμερα πουθενά;) είναι σαφές πως :
  1. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.
  2. Πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε τη βία που προέρχεται σαν απάντηση στην κρατική βία επιβολής απόψεων της μειοψηφίας στην πλειοψηφία, από τη βία που εκπορεύεται από την ίδια την εξουσία χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς της, τόσο τους καταστολής (στρατός, αστυνομία κτλ) όσο και τους θεσμικούς (σχολείο, εκκλησία, ΜΜΕ κτλ).
  Αν από την άλλη μεριά είμαστε κατά της βίας από όπου και αν προέρχεται (π.χ. Γκάντι) αυτό οπωσδήποτε δεν μπορεί να ταυτίζεται με την τήρηση των νόμων ενός οποιουδήποτε τυχαίου καθεστώτος – κράτους διότι και αυτό άμεσα είτε έμμεσα εξασκεί βία.

 87. Δε νομίζω κύριε Σαραντάκο ότι το “Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις», συμβαδίζει με το «κακώς βγάλατε το συμπέρασμα ότι νομίζω πως γνωριζόμαστε διαδικτυακώς ή (θεός φυλάξοι) στην πραγματική ζωή», σαφώς και γνωριζόμαστε από το Jungle Report τουλάχιστον* αλλά μίλησα παραπάνω για κάτι «κότες»…

  Επίσης στο πρώτο μου ποστ δεν εξύβρισα κανέναν σας, απλά την άποψη μου είπα για το βίντεο αλλά προφανώς το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» του Κολοκοτρώνη είναι μία φασιστική εκδήλωση και ρήση για σας…

  Ma’as salaama

  ΥΓ.1* Μην είστε τόσο σίγουρος ότι δεν είμαστε και γνωστοί στην πραγματική ζωή….

  ΥΓ.2 Δεν περίμενα να απαντήσετε στο ερώτημα μου για την «Λατσιάνικη» γλώσσα, για να σας αποδείξω το πόσο λάθος είστε σχετικά με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και ελευθερίας του λόγου. Δεν περίμενα να παραδεχτείτε ότι είστε λάθος…. θέλει θάρρος και ανδρεία κάτι τέτοιο αν και δεν είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει κανείς….

  ΥΓ.3 Σέβομαι την επιθυμία σας και ελπίζω να τα πούμε ξανά στην πραγματική ζωή αφού σας είμαι persona non grata διαδικτυακώς. Όταν βρεθούμε από κοντά, θα σας αποκαλύψω ιδιωτικώς τον IMAGINOS για να θυμηθείτε…

 88. Βαγγέλη,
  ἕνας νόμος ψηφίζεται ἀπὸ τὴν Βουλὴ ἡ ὁποία ψηφίζεται ἀπὸ τὸ ἐκλογικὸ σῶμα. Ὅταν ἕνας νόμος δὲν μᾶς ἀρέσῃ καταψηφίζουμε τοὺς ἐμπνευστάς του καὶ ἀγωνιζόμεθα διὰ τῆς πειθοῦς γιὰ τὴν κατάργησί του. Διαφορετικὰ νομιμοποιοῦμε τὴν ΧΑ καὶ κάθε ΧΑ νὰ λέει: «ἀγωνιζόμαστε ἐκφράζοντας μιὰ μεγάλη πλειοψηφία ποὺ στὸ θέμα τοῦ μακεδονικοῦ ἔχει συγκεκριμένη στάσι». Λυποῦμαι, ἀλλὰ στὸ θέμα τῆς βίας ἡ ἑλληνικὴ ἀριστερὰ τηρεῖ μιὰ ἐπαμφοτερίζουσα ὕποπτη στάσι. καὶ ἐννοεῖται ὅτι στὰ σύγχρονα δημοκρατικὰ κράτη δικαίου τὴν βία μονοπωλεῖ καὶ πρέπει νὰ μονοπωλεῖ τὸ κράτος. κάθε συνταγματολόγος μπορεῖ νὰ σὲ βεβαιώσῃ. 1+1=2

 89. Φαροφύλακας said

  πράγματι φίλε Γλωσσολάγνε, ίσως δεν χρησιμοποίησα την σωστή λέξη… αντί δεκτικότητα διάβασε καλύτερα υποχωρητικότητα

  Καλό είναι να μπορείς να βλέπεις το δίκιο τού γείτονα… Το να ενθουσιάζεσαι όμως με τις απαιτήσεις του, ειδικά όταν αυτές ρίχνουν εσένα είναι κάπως παράξενο…

  Η νηφαλιότητα βρίσκεται κάπου στην μέση αλλιώς… δεν είναι νηφαλιότητα!

 90. π2 said

  Πληροφοριακά, τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου είναι πρώτο θέμα στις εφημερίδες της γειτονικής μας χώρας.

 91. Τώρα ποὺ θὰ ἐκλεγῇ κι ὁ Ἐξτρεμόπουλος καὶ θἄχουν τὰ Σκόπια ἐκπροσώπησι στὴν εὐρωβουλὴ ποιός τοὺς πιάνει! 🙂

 92. Βαγγέλης said

  Κορνήλιε,
  υποθέτω πως ΔΕΝ θα έλεγες «ἕνας νόμος ψηφίζεται ἀπὸ τὴν Βουλὴ ἡ ὁποία ψηφίζεται ἀπὸ τὸ ἐκλογικὸ σῶμα. Ὅταν ἕνας νόμος δὲν μᾶς ἀρέσῃ καταψηφίζουμε τοὺς ἐμπνευστάς του καὶ ἀγωνιζόμεθα διὰ τῆς πειθοῦς γιὰ τὴν κατάργησί του» στους Δαντόν, Ροβεσπιέρο, Κρόμβελ, Ουάσιγκτον κτλ. Αν μάλιστα προσπαθούσες να πείσεις τον Σπάρτακο για την αξία της παραπάνω πρότασής σου, πιθανά να ζούσαμε ακόμα σε καθεστώς δουλείας…
  Αν πάλι πιστεύεις πως ζούμε σε «σύγχρονα δημοκρατικὰ κράτη δικαίου», αναρωτιέμαι πότε ακριβώς έγινε αυτή η αλλαγή πριν τον Β’ Παγκόσμιο ή μετά; Αν έγινε πριν πώς άραγε έγινε αυτός ο πόλεμος; Αν έγινε μετά φαντάζομαι πως θα το πανηγυρίσαμε ανάλογα…
  Πάντως το τέλος της ιστορίας, παρότι πανηγυρίστηκε ανάλογα σε όλα τα «σύγχρονα δημοκρατικὰ κράτη δικαίου», δυστυχώς με την τελευταία οικονομική κρίση δεν δικαιώθηκε και άρχισαν ήδη να συζητούνται τρόποι ξεπεράσματος αυτής με – άκουσον άκουσον – οικονομικές συνταγές σοσιαλδημοκρατίας …

 93. Βαγγέλη, ὄχι ὅτι ἔχω σὲ ἐκτίμηση τὸν Δαντὸν καὶ τὸν Ῥοβεσπιέρο, ἀλλὰ νιώθω τὴν ἀνάγκη νὰ τοὺς ὑπερασπιστῶ διότι τὸ προεπαναστατικὸ καθεστὼς τῆς Γαλλίας δὲν ἄφηνε περιθώρια συμμετοχῆς κάποιου στὴν διαμόρφωσι τῆς πολιτικῆς, πράγμα ποὺ σήμερα δὲν συμβαίνει.

  Τώρα ἂν δὲν τὸ βλέπῃς ὅτι ἡ ἄποψί σου δικαιώνει πλήρως τὴν ΧΑ ἢ ἂν τὸ βλέπῃς καὶ ἁπλῶς ἀδιαφορῇς πιστεύοντας ὅτι ἡ πολιτικὴ διαμάχη πρέπει νὰ γίνεται μὲ γροθιές, κλωτσιές, ἀπειλὲς καὶ τραμπουκισμοὺς πάω πάσο! Ἀρκεῖ νὰ ξέρῃς ὅτι ὅποιος ἐγκρίνει τέτοια πρὸς ὑπεράσπισι τῶν ἰδεῶν του ἀσφαλῶς καἰ δὲν μπορεῖ νὰ ἐγκαλῇ τοὺς ἰδεολογικούς του ἀντιπάλους γιὰ τὴν χρῆσι τῶν ἴδιων μέσων!

 94. Βαγγέλης said

  Κορνήλιε,
  Είσαι βέβαιος πως μετά από 300 χρόνια δεν θα θεωρούν πως «τὸ προεπαναστατικὸ καθεστὼς τῆς Γαλλίας δὲν ἄφηνε περιθώρια συμμετοχῆς κάποιου στὴν διαμόρφωσι τῆς πολιτικῆς, πράγμα ποὺ σήμερα δὲν συμβαίνει»; Επίσης η εκάστοτε κυβέρνηση έχει ιδεολογικούς αντιπάλους;
  Η άποψη μου προφανώς δεν δικαιώνει τη Χ.Α., αφού δεν ισχυρίζομαι πως όποιος θέλει μπορεί να βιαιοπραγεί στο όνομα της πλειοψηφίας. Αντίθετα, ισχυρίζομαι πως αυτοί οι άνθρωποι, θύματα οι ίδιοι των μηχανισμών του κράτους, γίνονται θύτες και τμήματα κρατικών μηχανισμών εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα όσων ανήκουν στην κάστα της εξουσίας, παίρνοντας ένα κομμάτι ψωμί για τις υπηρεσίες τους. Κι ο Κοτζαμάνης τέτοιος ήτανε. Όπως και πολλοί συνσυζητητές σου είπαν δεν μπορούμε να συγχέουμε τη δράση που προέρχεται από συλλογικές διαδικασίες (όσο και αν αυτές μπορεί να μην έχουν τη μαζικότητα που θα θέλαμε, αλλά μήπως οι εκλογές έχουν;) με τη δράση που προέρχεται από τέτοιου είδους μηχανισμούς.

 95. Βαγγέλη,
  καὶ ἡ ΧΑ μιὰ συλλογικότητα εἶναι, ἕνα κόμμα. Ἔπειτα ὅταν λὲς «τὴν μαζικότητα ποὺ θὰ θέλαμε» προφανῶς ἐντάσσεις καὶ τὸν ἑαυτό σου σὲ αὐτοὺς ποὺ θὰ τὴν ἤθελαν. Συνεπῶς ὅταν μιὰ συλλογικότητα σὲ ἐκφράζει δικαιολογεῖται ἐν ᾦ ὅταν δὲν σὲ ἐκφράζει δὲν δικαιολογεῖται. Καὶ μοῦ λὲς ἀκόμη ὅτι δὲν δικαιώνεις τὴν ΧΑ ποὺ ὑποστηρίζει ἀκριβῶς τὸ ἴδιο;

 96. Καὶ μήπως τὴν ΧΑ δὲν δικαιώνουν ἂς ποῦμε ὅσοι λ.χ. σὲ πλεῖστα τῶν ΑΕΙ ἀπαγόρευσαν στὴν ΦΟΣ νὰ κατεβῇ στὶς φοιτητικὲς ἐκλογὲς ἤ ὄσοι τὴν πρώτη φορὰ πρὸ τεραημέρου κατέστρεψαν τὸ προεκλογικὸ περίπτερο τοῦ ΛΑΟΣ στὴν Λάρισα γρονθοκοπώντας καὶ μία κοπέλα τὴν δὲ δεύτερη μόλις χθές ἀναγκάζοντας ἐπιτέλους τὴν ἀστυνομία νὰ παρέμβῃ; Δηλαδὴ ἔτσι θέλετε νὰ διαξάγεται ἡ πολιτική; πὺξ λὰξ; καὶ ἂν αὐτὸ τελικὰ γίνῃ εἶσαι σίγουρος γιὰ τὸν τελικὸ νικητή;

 97. Πατριώτις said

  Κορνήλιε,
  λογικά αυτά που λες, όμως αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε την εξής διάκριση ανάμεσα σε δυο είδη βίας: Τη βία που αποσκοπεί στην ακύρωση ή τον περιορισμό αντιδημοκρατικών μέτρων ή καταστάσεων και στην διεύρυνση της δημοκρατίας από τη μια μεριά` και τη βία που αποσκοπεί στην ακύρωση ή τον περιορισμό της ίδιας της δημοκρατίας και στην εγκαθίδρυση αντιδημοκρατικών πολιτευμάτων.

  Δεν νομίζω ότι μια τέτοια διάκριση είναι αυθαίρετη, εφόσον και η δημοκρατία στηρίζεται και αυτή σε ένα ορισμένο είδος βίας, τη βία προς πάταξη του απολυταρχισμού και των ποικίλων αντιδημοκρατικών/δικτατορικών πολιτευμάτων και μεθόδων (ας θυμίσω ότι ακόμα και ο Γκάντι, στην πρώτη φάση της δράσης του, καλούσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί όχι κατ’ ανάγκην ειρηνικά, εφόσον, όπως έλεγε, «ήταν σε λήθαργο κι έπρεπε να ξυπνήσουν»).

  Με βάση τούτη την νόμιμη, πιστεύω, διάκριση λοιπόν, η ΧΑ ανήκει καταστατικά, διακηρυγμένα, ξεκάθαρα και οριστικά στη 2η κατηγορία της αντιδημοκρατικής βίας – ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη.

  Οπότε μπορούμε να πούμε αρκετά εύκολα, ότι δεν πρόκειται για το «ίδιο πράγμα» και μάλιστα ότι η ισοπεδωτική εξομοίωσή τους δεν υπηρετεί ούτε τη λογική, ούτε και τη δημοκρατία.

  Τι θα έλεγες γι’ αυτό;

 98. Ὄχι βέβαια καὶ πάλι διαφωνῶ! Δὲν κυνηγᾷς κάποιον ἐπειδὴ ἔχει ἀντίθετη ἰδεολογία ἀπὸ σένα ακόμη καὶ ἂν αὐτὴ εἶναι ἀντιδημοκρατική. Ἄσε ποὺ τὸ ἐπιχείρημά σου κρύβει ἕνα μεγάλο κίνδυνο: ὁ κάθε ἑνας μπορεῖ νὰ αὐτοαποκληθῇ ὑπερασπιστὴς τῆς δημοκρατίας καὶ διώκτης τοῦ ἀπολυταρχισμοῦ καὶ ἐν ὀνόματι αὐτοῦ νὰ κυνηγᾷ ὅσους θεωρεῖ ἐχθροὺς τῆς δημοκρατίας! Ἐπικίνδυνες ἀτραποὶ ποὺ θυμίζουν ἄλλες ἐποχές. Φαντάσου π.χ. νὰ κυνηγήσω τὸ ΚΚΕ ποὺ ὡμολογημένως ἐπιδιώκει ἀνατροπὴ τοῦ πολιτεύματος!

  Δὲν ὑπάρχει δημοκρατικὴ καὶ ἀντιδημοκρατικὴ βία. Ἡ βία εἶναι ἐξ ὁρισμοῦ ἐπιβολή. Καὶ δὲν εῖναι δεκτικὴ τιμῆς «δημοκρατικότητος» ἀλλὰ μόνο ἀποτελεσματικότητος. Ἀλλιῶς ἡ δημοκρατία θὰ εἶναι τὸ πρόσχημα μὲ τὸ ὁποῖο θὰ δικαιολογῆται κάθε τραμπουκισμός, ὁ δὲ βιαιοπραγῶν καθίσταται ἀξιολογητὴς τῆς ἠθικῆς νομιμοποιήσεως τῆς ἴδιας του τῆς βίας. Ἡ νομιμοποίησί της αὐτομάτως νομιμοποιεῖ καὶ τὴν βία τῆς ἄλλης πλευρᾶς. Καὶ τότε νικᾷ ἁπλῶς ὁ ἰσχυρότερος.

  Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ὁ ΑΠ ἔχει ἀποφανθεῖ ὁτι ἡ ΧΑ εἶναι νόμιμο κόμμα ἡ ὁποιαδήποτε ἐναντίον της βία ἀνοίγει τὴν πόρτα νὰ ἀμφισβητηθῇ τὸ δικαίωμα καὶ τῶν ὑπολοίπων κομμάτων νὰ ἐκφράζωνται. Οἱ δὲ ποινικὲς εὐθύνες τῶν μελῶν τῆς ΧΑ εἶναι πάντα ἀτομικές, ὅπως καὶ κάθε ποινικὴ εὐθύνη.Μὲ λίγα λόγια πατριώτι ἡ θέσι σου ἐλέγχεται ὡς δογματικὰ ἀσυνεπὴς ὡς μετατρέπουσα τὴν δημοκρατία σὲ ἁπλῆ ἐλευθερία συμφωνούντων.

 99. Μαρία said

  Πιδύε, υπήρχε περίπτωση να μη γίνει εκμετάλλευση του γεγονότος. Κάτι τέτοια περιμένουν.
  Αν έχεις χρόνο, μπορείς να εκθέσεις σύντομα την άποψή σου για το Φρίντμαν;

 100. π2 said

  Όχι Μαρία, φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει εκμετάλλευση. Χρυσαυγίτικο βούτυρο στο σλαβομακεδονικό ψωμί τους.

  Δεν έχω ακριβώς άποψη για τον Φρίντμαν, εννοώ δεν έχω άποψη για το επιστημονικό του έργο (και να το ήξερα, δεν θα μπορούσα να έχω άποψη, δεν είμαι γλωσσολόγος).

  Έχω άποψη μόνο για τη γνωστή συνέντευξή του, στην οποία, με αφορμή τα μακεντόντσι, επεκτείνεται σε διάφορα σχόλια για τα Βαλκάνια γενικότερα. Τα λεγόμενά του αποπνέουν μια θλιβερή και χαρακτηριστικά αμερικανική νοοτροπία απέχθειας (που εγγίζει στην περίπτωσή του τα όρια του ρατσισμού) για τα κακά έθνη που καταδυναστεύουν τα αθώα «μικρά έθνη» (τα οποία πρέπει να σώσει ο πολυπολιτισμικά αγαθός θείος Σαμ). Κατακεραυνώνει τους Έλληνες όχι για τις σύγχρονες εθνικιστικές υπερβολές τους, αλλά για μια εγγενή και διαχρονική, υποτίθεται, περιφρόνηση του Άλλου. Οι Βυζαντινοί κατέστρεψαν τα πρώιμα σλαβικά χειρόγραφα, οι Έλληνες ανέκαθεν επιχειρούσαν «να καταστρέψουν τον σλαβικό πολιτισμό», οι κακοί Έλληνες δεν αγαπούν και ποτέ δεν αγαπούσαν τις άλλες γλώσσες, η αρχαία ελληνική δημοκρατία ήταν για τα μπάζα και άλλα τινά, όλα με έναν διάτρητο μανδύα δήθεν αμέτοχου εξωτερικού παρατηρητή. Λίγο ακόμη και θα πρότεινε ανθρωπιστική επέμβαση των πεζοναυτών για να σωθεί ο αγνός πολυπολιτισμικός σλαβομακεδονικός παράδεισος από το ελληνικό τζιχάντ.

  Έχω μια ενστικτώδη καχυποψία για τους εμπόρους δικαιωμάτων.

 101. Μαρία said

  Ευχαριστώ, πιδύε. Είχα διαβάσει κάτι αυτουνού που περιοριζόταν στα γλωσσικά ζητήματα, δεν τον ήξερα σε ρόλο αγαθού θείου. Θα τη διαβάσω.

 102. SophiaΟικ said

  Π2, εγω τον τύπο δεν τον ήξερα, αλλα φαίνεται ενδιαφερουσα περιπτωση. Έχω δει κι άλλους τέτοιους ακαδημαϊκούς σε παρόμοια φάση- όχι απαράιτητα ως προς τους Έλληνες αλλά ως προς άλλους λαούς. Συνήθως έχει να κανει με το που έχει καλές σχέσεις ο ακαδημαϊκός και που τον πάνε τέτοιες απόψεις. Συνηθως τον πανε σε καμιά έδρα που έχει υποστηριξη (οχι πάντα υλική) από αυτους που λιβανίζει. Ο καθένας βρίσκει το nιche market του. Αν σκεφτουμε δε ότι στις ανθρωπιστικές σπουδές οι θέσεις είναι λίγες και οι υποψήφιοι εξίσου λίγοι αλλά και πάλι περισσότεροι από τις θέσεις, είναι αναμενόμενα αυτά.

 103. Μαρία said

  Ο Πορτοκάλος της ανθρωπολογίας.
  http://www.syllapofthem.com/article-ellinikotita.htm

 104. @102 Η Σοφία πάνω κάτω σωστά μιλά για το Φρίντμαν. Ο άνθρωπος (που είναι πολύ καλός γλωσσολόγος) ασχολείται κατά πρώτο λόγο με τα σλαβομακεδονικά (αν και όχι μόνο· και με ρομανί λ.χ.) Άρα αναπόφευκτα ενστερνίζεται μια ιδεολογία υπέρ των σλαβομακεδόνων στις οιονεί διαμάχες, έχει και την αμερικανική (και όχι μόνο αμερικανική) συμπάθεια για τις «μικρές εθνότητες», άρα μεροληπτεί και έχει εμπάθειες.

  Ε και;

  Και δεν χρειαζόμαστε ούτε συνωμοτικές θεωρίες, ούτε ανταλλαγή δολαρίων για να καταλάβουμε γιατί ένας ειδικός, που αφοσίωσε την καριέρα του στην προαγωγή της γλώσσας ή πολιτισμού των Χ, ταυτίζεται με τις ιδεολογικές θέσεις των Χ. Τι το διαφορετικό έκανε δλδ ο Ράνσιμαν; Πληρωμένος ήταν για να κάνει τον εαυτό του υπέρμαχο της ορθοδοξίας; Όχι δα. Αμεροληψία, ιδίως στις ανθρωπιστικές σπουδές, δεν υπάρχει· υπάρχουν πολιτικές θέσεις και επιχειρήματα, που τα κρίνει ο καθείς με τα δικά του κριτήρια.

  Και το ’21 τέλος πάντων οι έλληνες δεν ήταν που ωφελήθηκαν από τη συμπάθεια των φράγκων για τις «μικρές εθνότητες»; 🙂

  Έκανα με το Φρίντμαν μια κουβέντα κάποτε για το «σλαβο-» στα σλαβομακεδονικά μια φορά, γιατί στη διατριβή μου, που ασχολιόμουν και με τα μακεδονίτικα και με τα σλαβομακεδόνικα, δεν μπορούσα να πω το σκέτο μακεδονικά, και να με συμπαθά κι ο Ζέφυρος @49. «Έστιν ουν Μακεδονία και η Χαλκιδική» είπα πάνω κάτω γω. «Σιγά τη οριακή λωρίδα», μου ‘πε πάνω κάτω κι αυτός. Αλλά είπαμε, δεν υπάρχουν αλεβραϊκά σωστές λύσεις σε τέτοια ζητήματα, υπάρχουν τοποθετήσεις των μεν και των δε, διαλέγεις και παίρνεις…

  Και κοίτα, ο Φρίντμαν μπορεί κάλλιστα να έχει εμπάθεια εναντίον στους εσαεί έλληνες κι όχι μόνο στο νεοελληνικό κράτος, και μπορεί με την παρουσίαση κάτι παραπάνω να ήθελε να αποδείξει. Πάντως δεν παύω να έχω σεβασμό για το γλωσσολογικό έργο του. Kαι στο βαθμό που θα διαφωνήσω με τις πολιτικές του τοποθετήσεις (και δεν διαφωνώ όσο μερικοί), δεν θα διαφωνήσω έτσι. Η όποια ατζέντα (sorry) του Φρίντμαν δεν κάνει λιγότερο μεμπτή την σχετική αδιαφορία για τα σλαβομακεδονικά εντός Ελλάδας, και δεν δικαιολογεί τα όποια ανδραγαθήματα που και πάλι αρνιέμαι να τα κοιτάξω στο βίντεο.

  Το διατηρεί ακόμα πάντως το παπιγιόν ο άτιμος… 🙂

 105. σεβασμὸς γιὰ τὸν Ῥάνσιμαν!

 106. Μαρία said

  Νικ, εμένα μου αρκεί που είναι όπως λες καλός γλωσσολόγος. Απο κει κι ύστερα η μεροληψία μπορεί να είναι κατανοητή αλλά δεν είναι πάντα αποδεκτή. Η αμεροληψία στις ανθρωπιστικές επιστήμες υπάρχει, όταν – όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό – δηλώνεται η μεροληψία. Για μένα το ιδανικό θα ήταν ο ιστορικός π.χ. να δουλεύει σαν να ήταν άπατρις, πράγμα μάλλον ανθρωπίνως ουτοπικό.
  Κανείς πάντως εδώ δε θεώρησε τον Φρίντμαν πουλημένο.

 107. Κροάτης said

  Τα «Σερβο-Κροάτικα» ενιαία γλώσσα ενώ τα «Βουλγαρο-Μακεδονικά» δύο ξεχωριστές ε Μαρία; Α ρε Katičić που χρειάζεστε μερικοί.

 108. SophiaΟικ said

  Πουλημένοι έιναι δυστυχώς όλοι στα πανεπιστήμια.
  Στις ελληνικές σπουδές π.χ βλεπεις ένα σωρό Αγγλόπουλα (ονόματα δε λέμε, οικογένεις δε θιγουμε μεγάλα ονόματα παντως που στην Ελλάδα τους έχουν σε υπόληψη) και η βασική τους ενασχόληση είναι
  α. τρικλοποδιές σε συναδερφους και
  β. γλύψιμο στους πιθανόυς δωρητές, το οποιο γλύψιμο στους κλάδους αυτούς έχιε πολλά τυχερα γιατί οι δωρητές είναι συνήθως εφοπλιστες κι έτσι.
  Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι υπαρχουν πολλοί ελληνιστες που αντιπαθούν την Ελλάδα. Δεν έχω ακούσει να γίνεται αυτό σε άλλους κλάδους. Ο καθένα έχιε τους λόγους του φυσικά.
  Και κλάτι για το πως δουλεύει το σύστημα (την Παντελ την ξερουν επαγγελματικά κάποιοι γνωστοί μου και λένε ότι έχιε κάνει και χειρότερα, απλά τώρα την πιάσανε)
  http://www.guardian.co.uk/books/2009/may/27/ruth-padel-smear-email

 109. @106 Μαρία, καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες για τη δήλωση των προκαταλήψεων (declared bias). Ουσιώδες αυτό.

  @108 Σοφία, σωστό αυτό που λες, για ελληνιστές που αντιπαθούν Ελλάδα· μάλλον και τις ανατολιστικές σπουδές ίσχυε αυτό, και δεν δηλώνεται πια γιατί φαίνεται πιο ρατσιστικό να εκφέρεσαι εναντίον σ’ ανατολίτες παρά σε «ημέτερους». Πάρτε το δλδ και για κολακεία, πως νομίζουν τους έλληνες δυνάμει «ημέτερους»—και γι’ αυτό τους θάβουν όταν δεν είναι φτυστοί οι ίδιοι με τις προσδοκίες τους. 🙂 Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει βέβαια η αντίθεση μιας ρομαντικής, οικειοποιημένης εικόνας της αρχαίας Ελλάδα που έχουν από την παιδεία τους, με την νεοελληνική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν και καταδικάζουν.

  Το σύστημα είναι ανθρώπινο, κι ανθρώπινα διεφθαρμένο. Μπορεί να παρααντέδρασα και να έθεσα το «πουλημένος», επειδή ο Φρίντμαν με έχει κεράσει αψέντι. Αλλά τελικά ισχύει και για το Φρίντμαν και για μένα και για κάθε μέτοχο στη διαδικασία το ανέκδοτο «Now we are just haggling over the price.»

 110. π2 said

  Nick (104), δεν ξέρω εάν έδωσα την εντύπωση ότι υπαινίχθηκα συνωμοτικές θεωρίες, οπωσδήποτε πάντως δεν εννοούσα κάτι τέτοιο, κι έχεις δίκιο για τον παραλληλισμό με τον Ράνσιμαν (αν και ο Ράνσιμαν είχε μια μεροληψία υπέρ του χώρου που μελετούσε, ενώ αυτός δείχνει μια μεροληψία κατά του διπλανού χώρου, πρόκειται για ένα βήμα παραπέρα). Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι ακριβώς το undeclared bias αλλά το μη συνειδητοποιημένο bias. H πάλη με τις προσωπικές προκαταλήψεις πρέπει να είναι συνεχής στις ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλιώς οδηγεί τελικά σε κακή επιστήμη. Όταν λες, ας πούμε, ότι οι Έλληνες δεν αγαπούσαν (διαχρονικά!) τις άλλες γλώσσες επειδή δεν υπάρχει στα ελληνικά παροιμία του τύπου «η πολυγλωσσία είναι πλούτος», ξεκινάς από μια δήθεν εμπειρική παρατήρηση, φιλτραρισμένη από την προκατάληψή σου, και καταλήγεις σε συμπεράσματα που διαψεύδονται από την ιστορία της περιοχής που υποτίθεται ότι γνωρίζεις καλά. Ξεχνάς τους Έλληνες εμπόρους, παραγνωρίζεις την ισχυρή θέση της ελληνικής στα βαλκάνια ως γλώσσας του εμπορίου και της εκκλησίας και καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα καφενείου.

  Το ότι οι αντιρρήσεις μου για τον Φρίντμαν δεν αναιρούν την απόλυτη καταδίκη των ανδραγαθημάτων των χρυσαυγιτών είναι αυτονόητο και είναι και ο λόγος που δεν ήθελα να μιλήσω για τον Φρίντμαν είναι αυτονόητο. Παρασύρθηκα.

 111. @110 π2: προς Θεού, δεν το πήγαινα εκεί· για την ακρίβεια, πήρα αφορμή από το «λιβάνισμα» που ανέφερε η Σοφία, αλλά το ότι υπάρχει λιβάνισμα και είναι μέρος του παιχνιδιού εκατέρωθεν, το δέχομαι, οπότε ούτε και μ’ αυτήν δεν τα έβαζα. (Και ούτε κι αυτή δεν έθεσε συνωμοτικό θέμα βέβαια.) Συγνώμη εγώ που αρπάχτηκα, και που έδωσα εντύπωση πως αποδίδω θέσεις εκεί που δεν άρμοζε. Πάντως η όλη συζήτηση που ανοίξαμε είναι πολύ ενδιαφέρουσα, και σας ευχαριστώ. (Θέση, Αντίθεση, Σύνθεση πάντα, ε;)

  Βέβαια τη συνέντευξη του Φρίντμαν δεν θέλω ιδιαίτερα να τη διαβάσω. Το ‘πε αυτό για διαχρονικό ο Φρίντμαν; Αν ναι, σαν να έκανε μια αναλογία (καφενεδίστικη όντως) από την τωρινή αμερικανική δυσμάθεια ξένων γλωσσών. Αναλογίες με δυο κραταιές πολιτιστικά γλώσσες υπάρχουν, αλλά η αναλογία πάντα έχει τα όριά της και δεν αντικαθιστά τεκμήρια· και ιστορικός δεν είναι.

 112. @103 Μαρία:

  «2.Οι πρώτοι άνθρωποι του πλανήτη μας εμφανίζονται στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο. Έχουμε ανθρώπινα εργαλεία 12.000.000 ετών στη Μάνη, 6.000.000 ετών σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και 3.000.000 ετών στη Δυτική Μακεδονία.»

  *γλουπ*

  «6.Από τον ελληνικό χώρο εξαπλώθηκαν στην Δύση (Ιταλία, μεσογειακές χώρες, Αμερική Βόρειο και Νότιο) και στην Ανατολή (Μέση Ανατολή, Ινδίες, Κίνα, Ιαπωνία και νησιά του Νοτίου Ειρηνικού).»

  Τώώώρα εξηγούνται όλα:

  «Για όλα αυτά υπάρχουν ακαταμάχητες αποδείξεις, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για ανάπτυξη.»

  ΠΑΛΙ το περιθώριο του Φερμά γμτμ;!

  «10.Βούλγαροι – Βουργάριοι (Burgus =Πύργος και Βουργάριοι = Οροφύλακες, φύλακες των Πύργων). Δεν πρόκειται για επήλυδες. Μάλιστα ο Μιχαήλ Άτταλειάτης γράφει «Μυσοί δε, οις ειδική προσηγορία το των Βουλγάρων όνομα καθέστηκεν» και επομένως αρνείται κάθε φυλετική ή εθνική Βουλγαρική υπόσταση, υπαινισσόμενος σαφώς, ότι επρόκειτο για τους αυτόχθονες Μυσούς, μετονομασθέντες σε Βουλγάρους.»

  Και φυσικά, οι Σέρβοι ήταν Τριβαλλοί, και οι Εγγλέζοι Κέλτες, και οι Τούρκοι Πέρσες, διότι οι βυζαντινοί ιστορικοί κάνανε ακβριβολόγες εθνικολογικές έρευνες, και δεν πάσχιζαν να βάλουν τις ίδιες ακριβώς ονομασίες που θα ‘βαζε ο Ηρόδοτος 2000 χρόνια προηγουμένως.

  «Είναι απαράδεκτο να εκλιπαρούμε αδύναμους αντιπάλους να υιοθετήσουν τις θέσεις μας. Είμαστε δυνατοί. Ας το αντιληφθούμε επί τέλους. Στη διεθνή πολιτική μετράει μόνο η ισχύς και η αποφασιστικότης, καθώς και η μακροχρόνια και αταλάντευτη στρατηγική νίκης.

  Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό το ξέρουν όλοι.»

  Για να ξανάρθουμε και στην αφορμή του νημάτιου…

 113. Πατριώτις said

  Κορνήλιε (98), δεν μίλησα για δημοκρατική βία κατά αντιδημοκρατικών ιδεών αλλά κατά αντιδημοκρατικών πρακτικών. Όταν λ.χ. έχεις κάποιον διαπλεκόμενο, που (έχοντας τις άκρες και τα φράγκα για το απαραίτητο λάδωμα) ουσιαστικά καταλαμβάνει μια δημόσια έκταση προορισμένη για πάρκο και πάει να την τσιμετώσει για το εμπορικό του κέντρο, είναι κατά τη γνώμη μου και ηθικό αλλά και νόμιμο να παρέμβουν οι πολίτες (όσοι τελοσπάντων δεν κοιμούνται ύπνο βαθύ) και να σταματήσουν τις μπουλντόζες του. Διαφωνείς;

 114. neostipoukeitos said

  Σοφία (108): Δεν νομίζεις, βέβαια, πως οι τρικλοποδιές, τα πισώπλατα μαχαιρώματα ή το κυνήγι των πιθανών δωρητών είναι χαρακτηριστικά μόνο των άγγλων ελληνιστών ή μόνο των ελληνιστών ή μόνο των πανεπιστημιακών, έτσι; Εκτός πια αν ο επαγγελματικός σου χώρος είναι κανένα φιλανθρωπικό ίδρυμα…

  Όσο για την πράγματι θλιβερή Παντέλ, δεν νομίζω ότι την παίρνει κανένας στα σοβαρά σαν ελληνίστρια. Δημοσίεψε κάποτε δύο μέτριες μονογραφίες, το In and Out of the Mind και το Whom Gods Destroy, κι αυτό ήταν. Έπειτα εξαφανίστηκε από το ραντάρ και γράφει στιχάκια της συμφοράς. Το ότι κατέληξε να είναι αντίπαλη του μέγιστου Ουώλκοτ και να τον νικήσει είναι σημείο των καιρών.

 115. Βαγγέλης said

  Κορνήλιε,
  Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορείς και αλλάζεις κάθε φορά τα λεγόμενά σου κατά το δοκούν. Από τη μια λες
  «καὶ ἐννοεῖται ὅτι στὰ σύγχρονα δημοκρατικὰ κράτη δικαίου τὴν βία μονοπωλεῖ καὶ πρέπει νὰ μονοπωλεῖ τὸ κράτος. κάθε συνταγματολόγος μπορεῖ νὰ σὲ βεβαιώσῃ»
  και από την άλλη
  «Δὲν ὑπάρχει δημοκρατικὴ καὶ ἀντιδημοκρατικὴ βία. Ἡ βία εἶναι ἐξ ὁρισμοῦ ἐπιβολή. Καὶ δὲν εῖναι δεκτικὴ τιμῆς “δημοκρατικότητος” ἀλλὰ μόνο ἀποτελεσματικότητος. Ἀλλιῶς ἡ δημοκρατία θὰ εἶναι τὸ πρόσχημα μὲ τὸ ὁποῖο θὰ δικαιολογῆται κάθε τραμπουκισμός, ὁ δὲ βιαιοπραγῶν καθίσταται ἀξιολογητὴς τῆς ἠθικῆς νομιμοποιήσεως τῆς ἴδιας του τῆς βίας. Ἡ νομιμοποίησί της αὐτομάτως νομιμοποιεῖ καὶ τὴν βία τῆς ἄλλης πλευρᾶς. Καὶ τότε νικᾷ ἁπλῶς ὁ ἰσχυρότερος»
  Παρακαλώ επίλεξε πιο από τα δύο αποσπάσματα εκφράζει την πραγματική σου άποψη.

 116. π2 said

  Nick (@111), γιατί απολογείσαι; Προς θεού, ούτε παρεξηγήθηκα, ούτε παράλογες ήταν οι παρατηρήσεις σου. Είπαμε, διαδικτυακή ευγένεια, αλλά εσύ το παρακάνεις. 🙂

 117. Κοντος Μιχαηλ said

  Αγαπητε Sarant,
  ΔΕΝ το περιμενα ΠΟΤΕ απο σας να πητε σε καποιον «Εισαι ανεπιθυμητος»…
  Εννοω τον «Imagino»…
  Ελειπα εκτος χωρας και σημερα «εριξα μια ματια» στον ενδιαφεροντα αυτον χωρο…
  Ομως…
  Γιατι ειναι «ανεπιθυμητος»;;;
  ΤΙ τακτικη ειναι αυτη;;;
  ΔΕΝ λεω οτι συμφωνω μαζυ του…
  Λεω ΜΟΝΟΝ οτι ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να λεη ΟΤΙ θελει…
  Λυπηθηκα παντως, προσπαθηστε να ΜΗΝ με κακισετε,
  Ναστε ΟΛΟΙ καλα…

 118. π2 said

  Δηλώσεις του κ. Βοσκόπουλου στο Kanal5: «[Τα γεγονότα κατά την παρουσίαση του λεξικού είναι σημάδι πως] οι ελληνικές αρχές αρχίζουν να φοβούνται τις δραστηριότητες των Μακεδόνων της Ελλάδας» (η έμφαση δική μου).

 119. Βαγγέλη,
  προφανῶς δὲν ἀναφερόμουν στὴν βία τῶν ὀργάνων τῆς τάξεως ἀλλᾶ στὴν αὐτοδικία. ὄχι, οὔτε μὲ τὶς μπουλντόζες θὰ συμφωνήσω. ἐφόσον ὁ κόσμος ψηφίζει πολιτικοὺς ποὺ λαδώνονται νὰ τοὺς λουστῇ κιόλας. κι ἐφόσον αὐτοὶ ποὺ δὲν λαδώνονται δὲν πείθουν νὰ λουστοῦν κι αύτοὶ τὰ ἐπίχειρα τῆς ἀδυναμίας τους.πρὸς ἀποφυγὴ παρεξηγήσεων δὲν ἔχω ψηφίσει ποτὲ κυβερνητικὀ κόμμα. ἀλλὰ δὲν ἔχω τὴν πατερναλιστικὴ φαντασίωσι ὅτι θὰ σωφρονίσω τὸν ἀμαθῆ ἢ ἰδιοτελῆ λαὸ μὲ πράξεις ἀκροαριστεροῦ ἢ ἀκροδεξιοῦ ἀκτιβισμοῦ. σημειωτέον ὅτι στὴν Ἑλλάδα ὁ μὲν πρῶτος συνῆθως ἐπαινεῖται ὁ δὲ δεύτερος καταδικάζεται.

  καὶ ἂς ῥωτῆσει κάποιος τὸν Βοσκόπουλο: θὰ δεχόταν ἀναγνώρισι μακεδονικῆς μεινότητος στὰ Σκόπια;

 120. Βαγγέλης said

  Κορνήλιε,
  συγγνώμη αλλά μου θυμίζεις το παραμύθι με τον παπουτσωμένο γάτο, που ζήτησε από τον μάγο (ή γίγαντα δεν θυμάμαι καλά) να πάρει διάφορες μορφές και στο τέλος του ζήτησε να γίνει ποντίκι και τον έφαγε!!!
  Ηθικό συμπέρασμα: Οι πολλές μεταμορφώσεις πιθανόν να ωφελούν και να τρέφουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία, αλλά εμπεριέχουν τον κίνδυνο του (μεταφορικού) θανάτου!!!
  Φιλικά …

 121. Βαγγέλη,
  ὁμολογῶ ὅτι κάπου σὲ χάνω.

 122. SophiaΟικ said

  Νεοτιπούκειτε, η Παντέλ ελληνίστρια από που κι ως πού; Απλά την ανέφερα γιάτι ήταν στη δημοσιότητα αυτές τις μερες, κλασσικό παράδειγμα του πως καταντάει για μια έδρα ο κόσμος.

  Ο επαγγελματικός μου χώρος είναι το σπίτι μου (κυρίως) γι’αυτον ακριβώς το λόγο. Τα φιλανθωπικά σωματεια ειναι μια από τα ίδια, με αγαθούς σκοπούς φυσικά.

  Για οτν κο Φριντμαν, δεν υπάρχει συνωμοσία, νομίζω, ούτε τα αίρνει παο κανέναν για να λέι αυτά που λεέι. ΤΟ λάθος του όμως, που το κάνουν κι άλλοι, έιναι ότι τα αυθάιρετα συμπεράσματα από ακαδημαϊκό ειναι πρόβλημα.

 123. @122 Σοφία

  «η Παντέλ ελληνίστρια από που κι ως πού;»

  http://www.guardian.co.uk/books/2009/may/17/ruth-padel-profile . (Εξόν κι αν σε παρεξήγησα.) Δύσκολη η ιστορία, έφαγα κανά δυο ώρες να διαβάζω τα κουτσομπολιά για την όλη έκβαση, και δεν μπορούσα να αποφασίσω αν η αυτόματή μου αντίδραση ήταν η σωστή (δλδ αν όντως δεν έπαιρνα το ενδεχόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης όσο σοβαρά θα ‘πρεπε).

 124. SophiaΟικ said

  Το ελληνιστης το χρησιμοποιώ κυρίως για όσους ασχολούνται με τα νεοελληνικά, όχιτθς κλασσικιστέςίσως από εκέι προέκυψε οτ πρόβλημα.

  Για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, τι να παρεις σοβαρά, αφού έιχε λήξει εδω και πολλα χρονια- χωρίς καταδίκες. Και ήτνα και γνωσ΄το ζήτημα, δεν ήτνα ότι δεν το ήξερε κανένας κι έγινε καμιά αποκαλυψη.

  Δεν ηξερα οτι έιναι απόγονος του Δαρβίνου η Παντελ. θα έπρεπε να οτ έιχα φανταστέι, αφού δινει σκληρές μάχες για επιβίωση η γυναίκα (δεν είναι η πρώτη της ούτε η τελευτάια της η περιπτωση αυτή).

 125. sarant said

  Κύριε Κόντε, όταν κάποιος στη δεύτερη φράση του στο ιστολόγιο λέει «έπρεπε να σαπίσουν στο ξύλο τους γραικύλους» είναι ανεπιθύμητος, πώς να το κάνουμε. Εδώ συζητάμε πολιτισμένα.

 126. Μαρία said

  http://www.iospress.gr/iospress/iospress200906.htm

 127. Papias said

  Δεν έχω ματαξαναγράψει εδώ, κυρίως γιατί δεν θα είχα κάτι να προσθέσω στην κουβέντα – αλλά δεν μπορώ παρά να νιώσω (και να εκφράσω) οργή για τις πράξεις των πραγματικά γνωστών-αγνώστων.

 128. ηλε-φούφουτος said

  Να και πώς παρουσιάτηκε το συμβάν από τη Eurolang

  http://www.eurolang.net/index.php?option=com_content&task=view&id=3178&Itemid=0

  Η Eurolang είναι υπηρεσία πληροφόρησης της ΕΒLUL, έστι δε ΕΒLUL μίνι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη στήριξη των μειονοτικών γλωσσών (European Bureau for Lesser-Used Languages).

 129. SophiaΟικ said

  Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χρησιμοποιούν τον όρο Aegean Macedonian; Ενδιαφέρον…

  (για να μην πω ότι σοβαρά πρακτορεια ειδήσεων δεν χαρακτηρίζουν τους δράστες οποιασδήποτε πράξης thugs, για τους ίδιους λόγους που δε λες τον δολοφόνο δολοφόνο πριν την καταδίκη του).

 130. Μαρία said

  Ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του μίνι οργάνου είναι ο Παρίσης υποψήφιος του Ουράνιου Τόξου.

 131. SophiaΟικ said

  Α, έτσι εξηγέιται η ΠΓΔΜ-ιανή φρασεολογία.
  Αλλά και παλι, δεν τους εχουνε πει ότι λίγη διπλωματία δε βλάπτει;

 132. Κοντος Μιχαηλ said

  Ειναι λιγο μεγαλο, αλλα ενδιαφερον…

  ancient-scholars@macedonia-evidence.org
  May 18, 2009
  The Honorable Barack Obama
  President, United States of America
  White House
  1600 Pennsylvania Avenue, NW 

  Washington, DC 20500

  Dear President Obama,
  We, the undersigned scholars of Graeco-Roman antiquity, respectfully request that you intervene to clean up some of the historical debris left in southeast Europe by the previous U.S. administration.
  On November 4, 2004, two days after the re-election of President George W. Bush, his administration unilaterally recognized the “Republic of Macedonia.” This action not only abrogated geographic and historic fact, but it also has unleashed a dangerous epidemic of historical revisionism, of which the most obvious symptom is the misappropriation by the government in Skopje of the most famous of Macedonians, Alexander the Great.
  We believe that this silliness has gone too far, and that the U.S.A. has no business in supporting the subversion of history. Let us review facts. (The documentation for these facts [here in boldface] can be found attached and at: http://macedonia-evidence.org/documentation.html)
  The land in question, with its modern capital at Skopje, was called Paionia in antiquity. Mts. Barnous and Orbelos (which form today the northern limits of Greece) provide a natural barrier that separated, and separates, Macedonia from its northern neighbor. The only real connection is along the Axios/Vardar River and even this valley “does not form a line of communication because it is divided by gorges.”
  While it is true that the Paionians were subdued by Philip II, father of Alexander, in 358 B.C. they were not Macedonians and did not live in Macedonia. Likewise, for example, the Egyptians, who were subdued by Alexander, may have been ruled by Macedonians, including the famous Cleopatra, but they were never Macedonians themselves, and Egypt was never called Macedonia.
  Rather, Macedonia and Macedonian Greeks have been located for at least 2,500 years just where the modern Greek province of Macedonia is. Exactly this same relationship is true for Attica and Athenian Greeks, Argos and Argive Greeks, Corinth and Corinthian Greeks, etc.
  We do not understand how the modern inhabitants of ancient Paionia, who speak Slavic – a language introduced into the Balkans about a millennium after the death of Alexander – can claim him as their national hero. Alexander the Great was thoroughly and indisputably Greek. His great-great-great grandfather, Alexander I, competed in the Olympic Games where participation was limited to Greeks.
  Even before Alexander I, the Macedonians traced their ancestry to Argos, and many of their kings used the head of Herakles – the quintessential Greek hero – on their coins.
  Euripides – who died and was buried in Macedonia– wrote his play Archelaos in honor of the great-uncle of Alexander, and in Greek. While in Macedonia, Euripides also wrote the Bacchai, again in Greek. Presumably the Macedonian audience could understand what he wrote and what they heard.
  Alexander’s father, Philip, won several equestrian victories at Olympia and Delphi, the two most Hellenic of all the sanctuaries in ancient Greece where non-Greeks were not allowed to compete. Even more significantly, Philip was appointed to conduct the Pythian Games at Delphi in 346 B.C. In other words, Alexander the Great’s father and his ancestors were thoroughly Greek. Greek was the language used by Demosthenes and his delegation from Athens when they paid visits to Philip, also in 346 B.C. Another northern Greek, Aristotle, went off to study for nearly 20 years in the Academy of Plato. Aristotle subsequently returned to Macedonia and became the tutor of Alexander III. They used Greek in their classroom which can still be seen near Naoussa in Macedonia.
  Alexander carried with him throughout his conquests Aristotle’s edition of Homer’s Iliad. Alexander also spread Greek language and culture throughout his empire, founding cities and establishing centers of learning. Hence inscriptions concerning such typical Greek institutions as the gymnasium are found as far away as Afghanistan. They are all written in Greek.
  The questions follow: Why was Greek the lingua franca all over Alexander’s empire if he was a “Macedonian”? Why was the New Testament, for example, written in Greek?
  The answers are clear: Alexander the Great was Greek, not Slavic, and Slavs and their language were nowhere near Alexander or his homeland until 1000 years later. This brings us back to the geographic area known in antiquity as Paionia. Why would the people who live there now call themselves Macedonians and their land Macedonia? Why would they abduct a completely Greek figure and make him their national hero?
  The ancient Paionians may or may not have been Greek, but they certainly became Greekish, and they were never Slavs. They were also not Macedonians. Ancient Paionia was a part of the Macedonian Empire. So were Ionia and Syria and Palestine and Egypt and Mesopotamia and Babylonia and Bactria and many more. They may thus have become “Macedonian” temporarily, but none was ever “Macedonia”. The theft of Philip and Alexander by a land that was never Macedonia cannot be justified.
  The traditions of ancient Paionia could be adopted by the current residents of that geographical area with considerable justification. But the extension of the geographic term “Macedonia” to cover southern Yugoslavia cannot. Even in the late 19th century, this misuse implied unhealthy territorial aspirations.
  The same motivation is to be seen in school maps that show the pseudo-greater Macedonia, stretching from Skopje to Mt. Olympus and labeled in Slavic. The same map and its claims are in calendars, bumper stickers, bank notes, etc., that have been circulating in the new state ever since it declared its independence from Yugoslavia in 1991. Why would a poor land-locked new state attempt such historical nonsense? Why would it brazenly mock and provoke its neighbor?
  However one might like to characterize such behavior, it is clearly not a force for historical accuracy, nor for stability in the Balkans. It is sad that the United States of America has abetted and encouraged such behavior.
  We call upon you, Mr. President, to help – in whatever ways you deem appropriate – the government in Skopje to understand that it cannot build a national identity at the expense of historic truth. Our common international society cannot survive when history is ignored, much less when history is fabricated.
  Sincerely,

  NAME TITLE INSTITUTION

  Harry C. Avery, Professor of Classics, University of Pittsburgh (USA)
  John P. Anton, Distinguished Professor of Greek Philosophy and Culture
  University of South Florida (USA)
  Dr. Dirk Backendorf. Akademie der Wissenschaften und der Literatur Mainz
  (Germany)
  Elizabeth C. Banks, Associate Professor of Classics (ret.), University of Kansas (USA)
  Luigi BESCHI, professore emerito di Archeologia Classica, Università di
  Firenze (Italy)
  Josine H. Blok, professor of Ancient History and Classical Civilization, Utrecht University (The Netherlands)
  Efrosyni Boutsikas, Lecturer of Classical Archaeology, University of Kent (UK)
  Keith Bradley, Eli J. and Helen Shaheen Professor of Classics, Concurrent Professor of History, University of Notre Dame (USA)
  Stanley M. Burstein, Professor Emeritus, California State University, Los Angeles (USA)
  Francis Cairns, Professor of Classical Languages, The Florida State University (USA)
  John McK. Camp II, Agora Excavations and Professor of Archaeology, ASCSA, Athens (Greece)
  Paul Cartledge, A.G. Leventis Professor of Greek Culture, University of Cambridge (UK)
  Paavo Castrén, Professor of Classical Philology Emeritus, University of Helsinki (Finland)
  William Cavanagh, Professor of Aegean Prehistory, University of Nottingham (UK)
  Angelos Chaniotis, Professor, Senior Research Fellow, All Souls College, Oxford (UK)
  Paul Christesen, Professor of Ancient Greek History, Dartmouth College (USA)
  Ada Cohen, Associate Professor of Art History, Dartmouth College (USA)
  Randall M. Colaizzi, Lecturer in Classical Studies, University of Massachusetts-Boston (USA)
  Kathleen M. Coleman, Professor of Latin, Harvard University (USA)
  Michael B. Cosmopoulos, Ph.D., Professor and Endowed Chair in Greek Archaeology, University of Missouri-St. Louis (USA)
  Kevin F. Daly, Assistant Professor of Classics, Bucknell University (USA)
  Wolfgang Decker, Professor emeritus of sport history, Deutsche Sporthochschule, Köln (Germany)
  Luc Deitz, Ausserplanmässiger Professor of Mediaeval and Renaissance Latin, University of Trier (Germany), and Curator of manuscripts and rare books, National Library of Luxembourg (Luxembourg)
  Michael Dewar, Professor of Classics, University of Toronto (Canada)
  John D. Dillery, Associate Professor of Classics, University of Virginia (USA)
  Sheila Dillon, Associate Professor, Depts. of Art, Art History & Visual Studies and Classical Studies, Duke University (USA)
  Douglas Domingo-Forasté, Professor of Classics, California State University, Long Beach (USA)
  Pierre Ducrey, professeur honoraire, Université de Lausanne (Switzerland)
  Roger Dunkle, Professor of Classics Emeritus, Brooklyn College, City University of New York (USA)
  Michael M. Eisman, Associate Professor Ancient History and Classical Archaeology, Department of History, Temple University (USA)
  Mostafa El-Abbadi, Professor Emeritus, University of Alexandria (Egypt)
  R. Malcolm Errington, Professor für Alte Geschichte (Emeritus) Philipps- Universität, Marburg (Germany)
  Christos C. Evangeliou, Professor of Ancient Hellenic Philosophy, Towson University, Maryland, USA, Honorary President of International Association for Greek Philosophy
  Panagiotis Faklaris, Assistant Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece)
  Denis Feeney, Giger Professor of Latin, Princeton University (USA)
  Elizabeth A. Fisher, Professor of Classics and Art History, Randolph-Macon College (USA)
  Nick Fisher, Professor of Ancient History, Cardiff University (UK)
  R. Leon Fitts, Asbury J Clarke Professor of Classical Studies, Emeritus, FSA, Scot., Dickinson Colllege (USA)
  John M. Fossey FRSC, FSA, Emeritus Professor of Art History (and Archaeology), McGill Univertsity, Montreal, and Curator of Archaeology, Montreal Museum of Fine Arts (Canada)
  Robin Lane Fox, University Reader in Ancient History, New College, Oxford (UK)
  Rainer Friedrich, Professor of Classics Emeritus, Dalhousie University, Halifax, N.S. (Canada)
  Heide Froning, Professor of Classical Archaeology, University of Marburg (Germany)
  Peter Funke, Professor of Ancient History, University of Muenster (Germany)
  Traianos Gagos, Professor of Greek and Papyrology, University of Michigan (USA)
  Robert Garland, Roy D. and Margaret B. Wooster Professor of the Classics,
  Colgate University, Hamilton NY (USA)
  Douglas E. Gerber, Professor Emeritus of Classical Studies, University of Western Ontario (Canada)
  Hans R. Goette, Professor of Classical Archaeology, University of Giessen (Germany); German Archaeological Institute, Berlin (Germany)
  Sander M. Goldberg, Professor of Classics, UCLA (USA)
  Erich S. Gruen, Gladys Rehard Wood Professor of History and Classics, Emeritus, University of California, Berkeley (USA)
  Christian Habicht, Professor of Ancient History, Emeritus, Institute for Advanced Study, Princeton (USA)
  Donald C. Haggis, Nicholas A. Cassas Term Professor of Greek Studies,
  University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
  Judith P. Hallett, Professor of Classics, University of Maryland, College Park, MD (USA)
  Prof. Paul B. Harvey, Jr. Head, Department of Classics and Ancient Mediterranean Studies, The Pennsylvania State University (USA)
  Eleni Hasaki, Associate Professor of Classical Archaeology, University of
  Arizona (USA)
  Miltiades B. Hatzopoulos, Director, Research Centre for Greek and Roman Antiquity, National Research Foundation, Athens (Greece)
  Wolf-Dieter Heilmeyer, Prof. Dr., Freie Universität Berlin und Antikensammlung der Staatlichen Museen zu Berlin (Germany)
  Steven W. Hirsch, Associate Professor of Classics and History, Tufts University (USA)
  Karl-J. Hölkeskamp, Professor of Ancient History, University of Cologne (Germany)
  Frank L. Holt, Professor of Ancient History, University of Houston (USA)
  Dan Hooley, Professor of Classics, University of Missouri (USA)
  Meredith C. Hoppin, Gagliardi Professor of Classical Languages, Williams
  College, Williamstown, MA (USA)
  Caroline M. Houser, Professor of Art History Emerita, Smith College (USA) and Affiliated Professor, University of Washington (USA)
  Georgia Kafka, Visiting Professor of Modern Greek Language, Literature and History, University of New Brunswick (Canada)
  Anthony Kaldellis, Professor of Greek and Latin, The Ohio State University
  (USA)
  Andromache Karanika, Assistant Professor of Classics, University of
  California, Irvine (USA)
  Robert A. Kaster, Professor of Classics and Kennedy Foundation Professor of Latin, Princeton University (USA)
  Vassiliki Kekela, Adjunct Professor of Greek Studies, Classics Department, Hunter College, City University of New York (USA)
  Dietmar Kienast, Professor Emeritus of Ancient History, University of Duesseldorf (Germany)
  Karl Kilinski II, University Distinguished Teaching Professor, Southern Methodist University (USA)
  Dr. Florian Knauss, associate director, Staatliche Antikensammlungen und Glyptothek Muenchen (Germany)
  Denis Knoepfler, Professor of Greek Epigraphy and History, Collège de France (Paris)
  Ortwin Knorr, Associate Professor of Classics, Willamette University (USA)
  Robert B. Koehl, Professor of Archaeology, Department of Classical and Oriental Studies Hunter College, City University of New York (USA)
  Georgia Kokkorou-Alevras, Professor of Classical Archaeology, University of Athens (Greece)
  Ann Olga Koloski-Ostrow, Associate Professor and Chair, Department of Classical Studies, Brandeis University (USA)
  Eric J. Kondratieff, Assistant Professor of Classics and Ancient History,
  Department of Greek & Roman Classics, Temple University
  Haritini Kotsidu, Apl. Prof. Dr. für Klassische Archäologie, Goethe-Universität, Frankfurt/M. (Germany)
  Lambrini Koutoussaki, Dr., Lecturer of Classical Archaeology, University of Zürich (Switzerland)
  David Kovacs, Hugh H. Obear Professor of Classics, University of Virginia (USA)
  Peter Krentz, W. R. Grey Professor of Classics and History, Davidson College
  (USA)
  Friedrich Krinzinger, Professor of Classical Archaeology Emeritus, University of Vienna (Austria)
  Michael Kumpf, Professor of Classics, Valparaiso University (USA)
  Donald G. Kyle, Professor of History, University of Texas at Arlington (USA)
  Prof. Dr. Dr. h.c. Helmut Kyrieleis, former president of the German Archaeological Institute, Berlin (Germany)
  Gerald V. Lalonde, Benedict Professor of Classics, Grinnell College (USA)
  Steven Lattimore, Professor Emeritus of Classics, University of California, Los Angeles (USA)
  Francis M. Lazarus, 
President, 
University of Dallas (USA)
  Mary R. Lefkowitz, Andrew W. Mellon Professor in the Humanities, Emerita
  Wellesley College (USA)
  Iphigeneia Leventi, Assistant Professor of Classical Archaeology, University of Thessaly (Greece)
  Daniel B. Levine, Professor of Classical Studies, University of Arkansas (USA)
  Christina Leypold, Dr. phil., Archaeological Institute, University of Zurich (Switzerland)
  Vayos Liapis, Associate Professor of Greek, Centre d’Études Classiques & Département de Philosophie, Université de Montréal (Canada)
  Hugh Lloyd-Jones, Professor of Greek Emeritus, University of Oxford (UK)
  Yannis Lolos, Assistant Professor, History, Archaeology, and Anthropology, University of Thessaly (Greece)
  Stanley Lombardo, Professor of Classics, University of Kansas, USA
  Anthony Long, Professor of Classics and Irving G. Stone Professor of Literature, University of California, Berkeley (USA)
  Julia Lougovaya, Assistant Professor, Department of Classics, Columbia University (USA)
  A.D. Macro, Hobart Professor of Classical Languages emeritus, Trinity College (USA)
  John Magee, Professor, Department of Classics, Director, Centre for Medieval Studies, University of Toronto (Canada)
  Dr. Christofilis Maggidis, Associate Professor of Archaeology, Dickinson College (U.S.A.)
  Jeannette Marchand, Assistant Professor of Classics, Wright State University, Dayton, Ohio (USA)
  Anna Marmodoro, Faculty of Philosophy, University of Oxford (UK)
  Richard P. Martin, Antony and Isabelle Raubitschek Professor in Classics, Stanford University
  Maria Mavroudi, Professor of Byzantine History, University of California, Berkeley (U.S.A.)
  Alexander Mazarakis Ainian, Professor of Classical Archaeology, University of Thessaly (Greece)
  James R. McCredie, Sherman Fairchild Professor emeritus; Director, Excavations in Samothrace Institute of Fine Arts, New York University (USA)
  James C. McKeown, Professor of Classics, University of Wisconsin-Madison (USA)
  Robert A. Mechikoffm Professor and Life Member of the International Society of Olympic Historians, San Diego State University (USA)
  Andreas Mehl, Professor of Ancient History, Universitaet Halle-Wittenberg (Germany)
  Harald Mielsch, Professor of Classical Archeology, University of Bonn (Germany)
  Stephen G. Miller, Professor of Classical Archaeology Emeritus, University of California, Berkeley (USA)
  Phillip Mitsis, A.S. Onassis Professor of Classics and Philosophy, New York University (USA)
  Peter Franz Mittag, Professor für Alte Geschichte, Universität zu Köln (Germany)
  David Gordon Mitten, James Loeb Professor of Classical Art and Archaeology,
  Harvard University (USA)
  Margaret S. Mook, Associate Professor of Classical Studies, Iowa State University (USA)
  Anatole Mori, Associate Professor of Classical Studies, University of Missouri- Columbia (USA)
  Jennifer Sheridan Moss, Associate Professor, Wayne State University (USA)
  Ioannis Mylonopoulos, Assistant Professor of Greek Art History and Archaeology, Columbia University, New York (USA).
  Richard Neudecker, PD of Classical Archaeology, Deutsches Archäologisches Institut Rom (Italy)
  James M.L. Newhard, Associate Professor of Classics, College of Charleston (USA)
  Carole E. Newlands, Professor of Classics, University of Wisconsin, Madison (USA)
  John Maxwell O’Brien, Professor of History, Queens College, City University of New York (USA)
  James J. O’Hara, Paddison Professor of Latin, The University of North Carolina, Chapel Hill (USA)
  Martin Ostwald, Professor of Classics (ret.), Swarthmore College and Professor of Classical Studies (ret.), University of Pennsylvania (USA)
  Olga Palagia, Professor of Classical Archaeology, University of Athens (Greece)
  Vassiliki Panoussi, Associate Professor of Classical Studies, The College of William and Mary (USA)
  Maria C. Pantelia, Professor of Classics, University of California, Irvine (USA)
  Pantos A.Pantos, Adjunct Faculty, Department of History, Archaeology and Social Anthropology, University of Thessaly (Greece)
  Anthony J. Papalas, Professor of Ancient History, East Carolina University (USA)
  Nassos Papalexandrou, Associate Professor, The University of Texas at Austin (USA)
  Polyvia Parara, Visiting Assistant Professor of Greek Language and Civilization, Department of Classics, Georgetown University (USA)
  Richard W. Parker, Associate Professor of Classics, Brock University (Canada)
  Robert Parker, Wykeham Professor of Ancient History, New College, Oxford (UK)
  Anastasia-Erasmia Peponi, Associate Professor of Classics, Stanford University (USA)
  Jacques Perreault, Professor of Greek archaeology, Université de Montréal, Québec (Canada)
  Yanis Pikoulas, Associate Professor of Ancient Greek History, University of
  Thessaly (Greece)
  John Pollini, Professor of Classical Art & Archaeology, University of Southern California (USA)
  David Potter, Arthur F. Thurnau Professor of Greek and Latin. The University of Michigan (USA)
  Robert L. Pounder, Professor Emeritus of Classics, Vassar College (USA)
  Nikolaos Poulopoulos, Assistant Professor in History and Chair in Modern Greek Studies, McGill University (Canada)
  William H. Race, George L. Paddison Professor of Classics, University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
  John T. Ramsey, Professor of Classics, University of Illinois at Chicago (USA)
  Karl Reber, Professor of Classical Archaeology, University of Lausanne (Switzerland)
  Rush Rehm, Professor of Classics and Drama, Stanford University (USA)
  Werner Riess, Associate Professor of Classics, The University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
  Robert H. Rivkin, Ancient Studies Department, University of Maryland
  Baltimore County (USA)
  Barbara Saylor Rodgers, Professor of Classics, The University of Vermont (USA)
  Robert H. Rodgers. Lyman-Roberts Professor of Classical Languages and Literature, University of Vermont (USA)
  Nathan Rosenstein, Professor of Ancient History, The Ohio State University (USA)
  John C. Rouman, Professor Emeritus of Classics, University of New Hampshire, (USA)
  Dr. James Roy, Reader in Greek History (retired), University of Nottingham (UK)
  Steven H. Rutledge, Associate Professor of Classics, Department of Classics, University of Maryland, College Park (USA)
  Christina A. Salowey, Associate Professor of Classics, Hollins University (USA)
  Guy D. R. Sanders, Resident Director of Corinth Excavations, The American School of Classical Studies at Athens (Greece)
  Theodore Scaltsas, Professor of Ancient Greek Philosophy, University of Edinburgh (UK)
  Thomas F. Scanlon, Professor of Classics, University of California, Riverside
  (USA)
  Bernhard Schmaltz, Prof. Dr. Archäologisches Institut der CAU, Kiel (Germany)
  Rolf M. Schneider, Professor of Classical Archaeology, Ludwig-Maximilians- Universität München (Germany)
  Peter Scholz, Professor of Ancient History and Culture, University of Stuttgart (Germany)
  Christof Schuler, director, Commission for Ancient History and Epigraphy of the German Archaeological Institute, Munich (Germany)
  Paul D. Scotton, Assoociate Professor Classical Archaeology and Classics, California State University Long Beach (USA)
  Danuta Shanzer, Professor of Classics and Medieval Studies, The University of Illinois at Urbana-Champaign and Fellow of the Medieval Academy of America (USA)
  James P. Sickinger, Associate Professor of Classics, Florida State University (USA)
  Marilyn B. Skinner 
Professor of Classics, 
University of Arizona (USA)
  Niall W. Slater, Samuel Candler Dobbs Professor of Latin and Greek, Emory University (USA)
  Peter M. Smith, Associate Professor of Classics, University of North Carolina at Chapel Hill (USA)
  Dr. Philip J. Smith, Research Associate in Classical Studies, McGill University (Canada)
  Susan Kirkpatrick Smith Assistant Professor of Anthropology Kennesaw State University (USA)
  Antony Snodgrass, Professor Emeritus of Classical Archaeology, University of Cambridge (UK)
  Theodosia Stefanidou-Tiveriou, Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece).
  Andrew Stewart, Nicholas C. Petris Professor of Greek Studies, University of California, Berkeley (USA)
  Oliver Stoll, Univ.-Prof. Dr., Alte Geschichte/ Ancient History,Universität Passau (Germany)
  Richard Stoneman, Honorary Fellow, University of Exeter (England)
  Ronald Stroud, Klio Distinguished Professor of Classical Languages and Literature Emeritus, University of California, Berkeley (USA)
  Sarah Culpepper Stroup, Associate Professor of Classics, University of Washington (USA)
  Nancy Sultan, Professor and Director, Greek & Roman Studies, Illinois Wesleyan University (USA)
  David W. Tandy, Professor of Classics, University of Tennessee (USA)
  James Tatum, Aaron Lawrence Professor of Classics, Dartmouth College
  Martha C. Taylor, Associate Professor of Classics, Loyola College in Maryland
  Petros Themelis, Professor Emeritus of Classical Archaeology, Athens (Greece)
  Eberhard Thomas, Priv.-Doz. Dr.,Archäologisches Institut der Universität zu Köln (Germany)
  Michalis Tiverios, Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece)
  Michael K. Toumazou, Professor of Classics, Davidson College (USA)
  Stephen V. Tracy, Professor of Greek and Latin Emeritus, Ohio State University (USA)
  Prof. Dr. Erich Trapp, Austrian Academy of Sciences/Vienna resp. University of Bonn (Germany)
  Stephen M. Trzaskoma, Associate Professor of Classics, University of New Hampshire (USA)
  Vasiliki Tsamakda, Professor of Christian Archaeology and Byzantine History
  of Art, University of Mainz (Germany)
  Christopher Tuplin, Professor of Ancient History, University of Liverpool (UK)
  Gretchen Umholtz, Lecturer, Classics and Art History, University of Massachusetts, Boston (USA)
  Panos Valavanis, Professor of Classical Archaeology, University of Athens (Greece)
  Athanassios Vergados, Visiting Assistant Professor of Classics, Franklin & Marshall College, Lancaster, PA
  Christina Vester, Assistant Professor of Classics, University of Waterloo (Canada)
  Emmanuel Voutiras, Professor of Classical Archaeology, Aristotle University of Thessaloniki (Greece)
  Speros Vryonis, Jr., Alexander S. Onassis Professor (Emeritus) of Hellenic Civilization and Culture, New York University (USA)
  Michael B. Walbank, Professor Emeritus of Greek, Latin & Ancient History, The University of Calgary (Canada)
  Bonna D. Wescoat, Associate Professor, Art HIstory and Ancient Mediterranean Studies, Emory University (USA)
  E. Hector Williams, Professor of Classical Archaeology, University of British Columbia (Canada)
  Roger J. A. Wilson, Professor of the Archaeology of the Roman Empire, and Director, Centre for the Study of Ancient Sicily, University of British Columbia, Vancouver (Canada)
  Engelbert Winter, Professor for Ancient History, University of Münster
  (Germany)
  Timothy F. Winters, Ph.D. Alumni Assn. Distinguished Professor of Classics
  Austin Peay State University (USA)
  Ian Worthington, Frederick A. Middlebush Professor of History, University of Missouri-Columbia (USA)
  Michael Zahrnt, Professor für Alte Geschichte, Universität zu Köln (Germany)
  Paul Zanker, Professor Emeritus of Classical Studies, University of Munich (Germany)

  (as of midnight, May 17, 2009; updates at http://macedonia-evidence.org)

  =================

  cc: J. Biden, Vice President, USA
  H. Clinton, Secretary of State USA
  P. Gordon, Asst. Secretary-designate, European and Eurasian Affairs
  H.L Berman, Chair, House Committee on Foreign Affairs
  I. Ros-Lehtinen, Ranking Member, House Committee on Foreign Affairs
  J. Kerry, Chair, Senate Committee on Foreign Relations
  R.G. Lugar, Ranking Member, Senate Committee on Foreign Relations
  R. Mendenez, United States Senator from New Jersey.

 133. Κοντος Μιχαηλ said

  Και ΑΝ χρειαστη, η μεταφραση του ανωτερω…

  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
  Με την παρούσα επιστολή, οι υπογράφοντες ζητούμε με κάθε σεβασμό την παρέμβασή σας για να τακτοποιηθούν συντρίμμια ιστορικής αταξίας που άφησε πίσω της στη νοτιοανατολική Ευρώπη η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
  Στις 4 Νοεμβρίου 2004, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Προέδρου
  George W. Bush, η κυβέρνησή του ομόφωνα αναγνώρισε τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’.
  Αυτή η πράξη όχι μόνο κατέλυσε γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, αλλά και έδωσε έναυσμα να ξεσπάσει μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, του οποίου το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η καταχρηστική οικειοποίηση από την κυβέρνηση των Σκοπίων του πιο διάσημου Μακεδόνα, του Μέγα Αλέξανδρου.
  Πιστεύουμε ότι αυτή η ανοησία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά να υποστηρίζουν την παραποίηση της ιστορίας.
  Ας κάνουμε μια ανασκόπηση των δεδομένων. (Η τεκμηρίωση αυτών των
  δεδομένων που απεικονίζονται εδώ με έντονα γράμματα, βρίσκεται στο
  http://macedonia-evidence.org/documentation.html).
  Η εν λόγω περιοχή, με τη σύγχρονη πρωτεύουσά της τα Σκόπια, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Παιονία. Τα όρη Βαρνούς και Όρβηλος (που σχηματίζουν σήμερα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας) αποτελούν ένα φυσικό όριο που χώριζε και χωρίζει τη Μακεδονία από τη βόρεια γείτονά της. Η μόνη πραγματική σύνδεση βρίσκεται κατά μήκος του Αξιού/Βαρδάρη ποταμού αλλά ακόμα και αυτή η κοιλάδα ‘δε σχηματίζει μία δίοδο επικοινωνίας γιατί τέμνεται από χαράδρες’.
  Αν και είναι αλήθεια ότι οι Παίονες υποτάχθηκαν στο Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου, το 358 π.Χ., δεν ήταν Μακεδόνες και δεν ζούσαν στη Μακεδονία. Παρομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι που κατακτήθηκαν από τον Αλέξανδρο, μπορεί μεν να κυβερνούνταν από τους Μακεδόνες, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής Κλεοπάτρας, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος δεν ονομάστηκε ποτέ Μακεδονία.
  Αντίθετα, η Μακεδονία και οι Μακεδόνες Έλληνες βρίσκονταν για
  τουλάχιστον 2500 χρόνια εκεί ακριβώς όπου είναι η σύγχρονη ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας. Ακριβώς η ίδια σχέση ισχύει για την Αττική και τους Αθηναίους Έλληνες, το Άργος και τους Αργείους Έλληνες, την Κόρινθο και τους Κορίνθιους Έλληνες κ.ο.κ.
  Δεν κατανοούμε πώς οι σύγχρονοι κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας, που
  μιλούν Σλάβικα—μια γλώσσα που εισήχθη στα Βαλκάνια περίπου μια
  χιλιετία μετά το θάνατο του Αλέξανδρου—μπορούν να διεκδικούν τον
  Αλέξανδρο για εθνικό τους ήρωα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξολοκλήρου και αδιαμφισβήτητα Έλληνας. Ο προ-προ-προπάππος του, Αλέξανδρος Α΄,αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε Έλληνες.
  Ακόμα και πριν από τον Αλέξανδρο Α΄οι Μακεδόνες τοποθετούσαν τις
  προγονικές τους ρίζες στο Άργος και πολλοί από τους βασιλείς τους
  χρησιμοποιούσαν την κεφαλή του Ηρακλή—του κατεξοχήν Έλληνα ήρωα– στα νομίσματά τους.
  Ο Ευριπίδης—που πέθανε και θάφτηκε στη Μακεδονία—έγραψε το έργο του Αρχέλαος προς τιμήν του μεγάλου θείου τού Αλέξανδρου και το έγραψε στα ελληνικά. Όσο βρισκόταν στη Μακεδονία, ο Ευριπίδης έγραψε ακόμα τις Βάκχες, επίσης στα ελληνικά. Κατά συνέπεια, το Μακεδονικό κοινό μπορούσε να καταλάβει τι έγραψε και τι άκουγαν.
  Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος, κέρδισε αρκετές νίκες σε ιππικούς αγώνες στην Ολυμπία και τους Δελφούς, τα δύο πιο ελληνικά από όλα τα ιερά της αρχαίας Ελλάδας, όπου δεν επιτρεπόταν σε μη-Έλληνες να αγωνιστούν. Ακόμα πιο σημαντικό, ο Φίλιππος ορίστηκε διοργανωτής των Πύθιων Αγώνων στους Δελφούς το 346 π.Χ. Με άλλα λόγια, ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου και οι πρόγονοί του ήταν εξολοκλήρου Έλληνες. Η ελληνική γλώσσα ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Δημοσθένης και η πρεσβεία του από την Αθήνα όταν επισκέπτονταν τον Φίλιππο επίσης το 346 π.Χ. Ένας άλλος Έλληνας του Βορρά, ο Αριστοτέλης, πήγε να σπουδάσει για περίπου 20 χρόνια στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Μακεδονία και έγινε ο δάσκαλος του Αλέξανδρου
  Γ΄. Μιλούσαν Ελληνικά στην σχολή που σώζεται ακόμα και σήμερα κοντά στη Νάουσσα στην Ελληνική Μακεδονία.
  Ο Αλέξανδρος είχε μαζί του σε όλες του τις εκστρατείες την έκδοση του Αριστοτέλη της Ιλιάδας του Ομήρου. Ο Αλέξανδρος διέδωσε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλη του την αυτοκρατορία, ιδρύοντας πόλεις και εγκαθιστώντας εκπαιδευτικά κέντρα. Εξού και βρίσκουμε επιγραφές που αφορούν χαρακτηριστικούς ελληνικούς θεσμούς όπως είναι το γυμνάσιο τόσο μακριά όσο στο Αφγανιστάν. Είναι γραμμένες στα Ελληνικά.
  Προκύπτουν οι εξής ερωτήσεις: Γιατί ήταν η Ελληνική γλώσσα η lingua franca σε όλη την επικράτεια του Αλέξανδρου αν αυτός ήταν ΄Μακεδόνας’;
  Γιατί γράφτηκε η Καινή Διαθήκη στα Ελληνικά;
  Οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες: ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, όχι Σλάβος, και οι Σλάβοι και η γλώσσα τους δεν σχετίζονταν με τον
  Αλέξανδρο ή την πατρίδα του παρά 1000 χρόνια αργότερα. Αυτό μας φέρνει πίσω στη γεωγραφική περιοχή που ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Παιονία. Γιατί οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτήν την περιοχή σήμερα αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες και τη χώρα τους Μακεδονία;
  Γιατί να κλέψουν μια απόλυτα ελληνική μορφή για εθνικό τους ήρωα;
  Οι αρχαίοι Παίονες μπορεί να ήταν ή να μην ήταν Έλληνες, πάντως
  σίγουρα έγιναν ελληνίζοντες, και δεν υπήρξαν ποτέ Σλάβοι. Επίσης δεν ήταν Μακεδόνες. Η αρχαία Παιονία ήταν ένα μέρος του Μακεδονικού κράτους, όπως ήταν η Ιωνία και η Συρία και η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος και η Μεσοποταμία και η Βαβυλωνία και η Βακτρία και πολλές άλλες περιοχές. Μπορεί λοιπόν να έγιναν προσωρινά ‘Μακεδονικές’ αλλά καμιά δεν ήταν ποτέ ΄Μακεδονία΄. Η κλοπή του Φίλιππου και του Αλέξανδρου από μια χώρα που δεν ήταν ποτέ η Μακεδονία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
  Οι παραδόσεις της αρχαίας Παιονίας ωστόσο θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τους τωρινούς κατοίκους αυτής της γεωγραφικής περιοχής με αρκετά αιτιολογικά. Η επέκταση του γεωγραφικού όρου ‘ Μακεδονία’ ώστε να καλύπτει τη νότια Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί. Ακόμα και στον ύστερο 19ο αι. αυτή η λάθος χρήση υπονοούσε μη υγιείς εδαφικές βλέψεις.
  Το ίδιο κίνητρο βρίσκεται και σε σχολικούς χάρτες που δείχνουν την
  ψευδο-μεγάλη Μακεδονία να εκτείνεται από τα Σκόπια μέχρι τον Όλυμπο και να επιγράφεται στα Σλαβικά. Ο ίδιος χάρτης και οι διεκδικήσεις του βρίσκεται σε ημερολόγια, αυτοκόλλητα αυτοκινήτων, χαρτονομίσματα κλπ που κυκλοφορούν στο νέο κράτος από τότε που διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Γιουγκοσλαβία το 1991. Γιατί να επιχειρεί μια τέτοια ιστορική ανοησία μια φτωχή νέα χώρα, εσωτερική και περικυκλωμένη από στεριά; Γιατί να κοροϊδεύει θρασύτατα και να προκαλεί τη γείτονά της;
  Όπως και να θέλει κανείς να χαρακτηρίσει μια τέτοια συμπεριφορά,
  σίγουρα δεν πρόκειται για πίεση για ιστορική ακρίβεια, ούτε για
  σταθερότητα στα Βαλκάνια. Είναι λυπηρό ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει και ενθαρρύνει τέτοια συμπεριφορά. Στρεφόμαστε σε Εσάς, Κύριε Πρόεδρε, για να ξεκαθαρίσετε στην κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην οικογένεια των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσο επιχειρεί να οικοδομήσει την εθνική της ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας.
  Η κοινωνία μας από κοινού δεν μπορεί να επιβιώσει όταν η ιστορία
  αγνοείται, πολύ λιγότερο δε όταν η ιστορία κατασκευάζεται για να
  εξυπηρετήσει αμφίβολα κίνητρα.

 134. sarant said

  Ο Γ. Χάρης στα Νέα (13/6) για το επεισόδιο, με αναφορά και σε τούτο το ιστολόγιο:
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4521829

 135. Προπερνῶ τὴν ἀνατριχιαστικὴ ἀναφορὰ σὲ «ἑλληνομακεδονικὸ» λεξικό (τὰ εἰσαγωγικὰ δικά μου) γιὰ νὰ σταθῶ στὴν ἀλγεινὴ ἐντύπωσι ποὺ μοῦ προκάλεσε ἡ θεωρία πὼς ἡ ἐλευθερία τοῦ λόγου ἀποτελεῖ «ἰδεολόγημα» (τὰ εἰσαγωγικὰ καὶ πάλι δικά μου). καὶ ὅλα αὐτὰ σὲ ἕνα ἄρθρο ὑπὲρ τῆς «δημοκρατίας» (τὰ εἰσαγωγικὰ πάντα δικά μου). γιὰ νὰ χρησιμοποιήσω τὴν ἰδιόλεκτο τοῦ κ.Χάρη ἀναγκάζομαι χωρὶς εἰσαγωγικὰ αὐτὴν τὴν φορὰ νὰ παραπέμψω τὸν ὅλο συλλογισμὸ σἐ ψυχίατρο. ὁ κύριος Χάρης, ἀφ’ οὗ σὰν ἄλλος Πουαρρὼ βρῆκε τοὺς ἐνόχους γιὰ τὸν ἐμπρησμὸ τοῦ αὐτοσχεδίου τζαμιοῦ κι ἀφ’ οὖ τοὺς τσουβάλιασε μαζὶ μὲ ὅσους εἶχαν τὸ θράσος νὰ ἀμφισβητήσουν τὸ κατὰ πόσον οἱ ἀπόψεις του περὶ φιμώσεως συμβαδίζουν μὲ τὴν κατοχυρωμένη συνταγματικὰ ἐλευθερία τῆς ἐκφράσεως (ἡ ὁποία προφανῶς κατὰ τὴν γνώμη του λειτουργεῖ μόνο ὑπὲρ τοῦ Βοσκόπουλου) προχωρεῖ στὴν συνέχεια ἕνα σκαλὶ παραπέρα καὶ «μαλώνει» τρόπον τινὰ Πρετεντέρη καὶ Χατζηνικολάου ἐπειδὴ δίνουν βῆμα στὰ «φίδια». μπορεῖ ὁ κύριος Χάρης σὰν ἄλλος Δὸν Κιχώτης ἀντὶ γιὰ ἀνεμόμυλους νὰ κυνηγάῃ φίδια καὶ σαῦρες, μπορεῖ ἐπίσης νὰ βλέπῃ μόνο τὰ φίδια ποὺ τὸν βολεύουν, μπορεῖ τέλος νὰ ἐνοχλῆται ἀπὸ τὴν παρουσία έκλεγμένων βουλευτῶν στὰ τηλεοπτικὰ πάννελ (ἴσως νομίζει ὅτι ζοῦμε άκόμη στὴν ἐποχὴ τῆς ΥΕΝΝΕΔ), ἀλλὰ νομίζω χρησμώτερη ἀπορία θὰ τοῦ ἦταν νὰ ἀναρωτηθῇ γιατὶ ἡ ἐδῶ καὶ χρόνια μονότονη ῥητορική του δὲν ἀποδίδει. Εἶναι κρῖμα ποὺ ἕνας λαμπρὸς στὰ γλωσσικὰ ἐπιστήμων, καίτοι καθαρευουσιανοκτόνος, καταφεύγει σὲ τόσο προδήλως ἀντιφατικὰ ὑποκατάστατα ἐπιχειρημάτων μόνο καὶ μόνο γιὰ νὰ μᾶς μιλήσῃ γιὰ φίδια. Καὶ κάποιος ἄλλος πρὶν 16 χρόνια ἀποκαλοῦσε τὸν Μητσοτάκη καὶ τὸν Παπανδρέου «φίδια τῆς πολιτικῆς». Ἐκεῖνος βέβαια στιγματίστηκε ὡς γραφικός.

 136. sarant said

  Κορνήλιε, ο Γιάννης Χάρης δεν έχει ανάγκη από συνηγόρους, οπότε δεν θα απαντήσω εγώ σε όσα γράφεις, μόνο για να παρατηρήσω ότι υποσυνείδητα ίσως έκανες ακόμη πιο ακραία ακόμα και τη γραφή σου, αφού διαμελίζεις φριχτά λέξεις που οι Έλληνες έχουν προ πολλού συζεύξει (το αφού) ή μοιράζεις διπλά σύμφωνα εκεί που δεν υπάρχουν ούτε στο πρωτότυπο (Πουαρρώ, πάννελ -και μη μου πεις για ετυμολογία γιατί δεν στέκει).

  Μόνο να πω ότι, όπως το διαβάζω εγώ, ο ΓΧ δεν θεωρεί ιδεολόγημα την ελευθερία του λόγου’ θεωρεί ιδεολόγημα και παρανόηση το ότι, ενονόματι [το ενώνω για να πατσίσω το αφ ου] της ελευθερίας του λόγου οι διάφοροι Αυτιάδες θεωρούν υποχρεωτικό να καλούν παντού και έναν καρατζαφερικό στα πάνελ τους.

  Από τη μικρή μου πείρα, νομίζω ότι η παρατήρηση του ΓΧ για τη συμμαχία αυτιάδων παρουσιαστών και καρατζαφερικών προσκαλεσμένων στα πάνελ είναι εύστοχη. Και ακόμα πιο εύστοχη είναι η καταληκτική του παρατήρηση:

  Με άλλα λόγια, δίνουμε το λόγο στο ΛΑΟΣ, για ν΄ ακουστούν έτσι δικές μας ξενοφοβικές απόψεις· κατανοούμε τους αγανακτισμένους πολίτες, για να αθωώσουμε δικές μας ξενοφοβικές ιδέες.

  Τώρα, ασυνεπής είμαι κι εγώ αφού είπα πως δεν θα πω πολλά, και είπα. Όσο γι’ αυτό που επισημαίνεις, γιατί (και αν) δεν αποδίδει η (μονότονη ή όχι, ρητορική ή όχι) επιχειρηματολογία, αυτό αξίζει μελέτη.

 137. π2 said

  Το πιο αστείο με τον διπλασιασμό συμφώνων του Κορνηλίου, μες στον οίστρο του να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα του ΛΑΟΣ (θου Κύριε…) και να καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει τι εννοεί ο ΓΧ, είναι η ΥΕΝΝΕΔ. Υπηρεσία ΕΝΝημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων;

 138. ppan said

  Αχαχαχαχα φοβεροί οι διπλασιασμοί. Χωρίς λογική εξήγηση αλλά αστείοι. Πάντα τέτοια.

 139. αγαπητέ Νίκο Σ.
  Πριν απο χρόνια -πολλά ιντερετικά χρόνια γιατί καθε χρόνος στο Ιντερνετ ισιοδυναμει με Επτα χρόνια -πραγματικής ζωής –
  Σε μια συζητηση περι εθνους και εθνολαικισμου στην μπλογκοσφαιρα-μια απο τις πρωτες μου συζητησεις
  στην θεση καποιου ο οποιος αποτλει για μενα και για πολλους αλλους το Αρχετυπον καθε εθνολαιικιστή
  οτι το »εθνος » ως λεξη και περιεχόμενο παραμενει απαραλλαχτο εδώ και τρεις χιλιαδες χρονια
  ειχα απαντησει ως εξής:

  »…. Ας πάρουμε για παραδειγμα τη λέξη μαλακία!
  Οπως ξερουμε υπήρχε και κατα την Αρχαιοτητα
  Ομως , αλλη σημασια είχε κατα την αρχαιοτητα ,, και αλλη(ες) πολλαπλές σημασιες αποκτα σημερον»

  το λεω αυτό διοτι μετά απο χρόνια –αυτή ειναι η μαγεια
  της μπλογκοσφαιρας –

  Συμπληρωσατε αυτήν την φραση μου ως εξής»
  » Η λέξη ‘μαλακία’ στην αρχαία ελληνική είχε ποικίλες σημασίες -για παραδειγμα, σήμαινε μεταξύ άλλων ‘μπουνάτσα’.»
  και σας ευχαριστώ γι αυτο

  Θελω δε να συμπληρωσω την ανω σκεψη με τα παρακατω στιχακια:

  »Μαλλον μπουνατσα φυσηξε γιαυτό κι η μαλακία
  θεοι! τί θα απογινωμεν στην τόση την Βλακεια;

 140. ηλε-φούφουτος said

  Αν θυμάμαι καλά, ο πρωτοπόρος στο εγχείρημα να εξασφαλίζεται προνομιακή μεταχείριση από τα ΜΜΕ στους φασιστοειδείς ήταν ο Πρετεντέρης, πάντα πρόθυμος να στιγματίζει το ρατσισμό ή την οπισθοδρομικότητα του ελληνικού λαού που δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στα Ευρώπας (άρα καλό είναι να μην πολυψηφίζει και να μην αποφαίνεται π.χ. για το Ευρωσύνταγμα). Στην επέτειο της νίκης κατά του φασισμού (9 Μαΐου 1995) είχε στήσει πάνελ όπου είχαν κληθεί να λογομαχήσουν υπέρ και κατά του φασισμού ως ισότιμοι συνομιλητές από τη μια «δημοκρατικοί» πολιτικοί και διανοούμενοι κι απ την άλλη ο Πλεύρης και άλλοι πανελληνίως άγνωστοι μέχρι τότε αρχηγοί ακροδεξιών ομάδων. Δεν τους διέκοψε όσο μιλούσαν ούτε μία φορά. Από τότε η παρουσία του Πλεύρη σε κάθε πάνελ έγινε απαραίτητος μαϊντανός.

  Αναρωτιέμαι, κάθε φορά που «φιλοξενείται» από τον Πρετεντέρη και τους ομοίους κάποιος «ακραίος» της άλλης πλευράς μόνο και μόνο για να προβοκάρεται και να διακόπτεται με το που θ ανοίξει το σ΄τομα του, γιατί δεν του χτυπάει αυτή τη χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

 141. λοιπὸν ἔχετε δίκαιο γιὰ τὸν Πουαρὼ καὶ τὴν ΥΕΝΕΔ (δὲν τὴν πρόλαβα βέβαια). ὅσο γιὰ τὰ ἀφ’ οὗ καὶ τὰ ἐν ᾦ ἔτσι τὰ γράφω ἀπὸ καιροῦ.

  τώρα, ἡ θεωρία περὶ μὴ ἰσότιμων συνομιλητῶν ὄχι μόνο νομικὰ δὲν στέκει, ἀλλὰ οὔτε καὶ πολιτικά. δὲν κατάλαβα, δηλαδή, θὰ καλοῦνται στα πάνελ (εἶεν) μόνο οἱ συμφωνοῦντες; μήπως νἀ άνοίξουμε καὶ κανένα γκούλαγκ; (σωστὰ τὸ εἶπα;) πάντως κάτι » άκροδεξιοί» (τί ὀπισθοδρομικὸς ὅρος) ζητοῦσαν παγίως δημοψήφισμα γιὰ τὸ εὐρωσύνταγμα. ἐν πάσῃ περιπτώσει ὅσο ἡ ἀριστερὰ δὲν σκύβει πάνω ἀπὸ τὶς ἀντιφάσεις της σὲ θέματα τόσο θεμελιώδη καὶ αὐτονόητα τολμῶ νὰ πῶ θὰ εἶναι ἀναγκασμένη νὰ ἀμύνεται ἔναντι τῶν φιδιῶν περιχαρακωμένη σὲ ἕνα κύκλο ἀπὸ θειάφι.

 142. προτείνω καὶ κάτι ἄλλο στὸν κ. Γ. Χάρη: ν’ἀπαγορεύεται ἡ μετάδοσι τῶν συνεδριάσεων τῆς Βουλῆς ὅταν στὸ βῆμα βρίσκεται ἀγορητὴς τοῦ ΛΑΟΣ.

 143. π2 said

  λοιπὸν ἔχετε δίκαιο γιὰ τὸν Πουαρὼ καὶ τὴν ΥΕΝΕΔ (δὲν τὴν πρόλαβα βέβαια)

  Ίσως αυτό ακριβώς να είναι το πρόβλημα, Κορνήλιε, ότι δεν την πρόλαβες.

 144. μπορεῖ πάλι κύριε Π2 τὸ πρόβλημα νὰ εἶναι ὅτι ἐσεῖς τὴν προλάβατε.

 145. ηλε-φούφουτος said

  Αγαπητέ Νοσφεράτε, κι εγώ είχα γελάσει τότε με το εύρημα της «μαλακίας» και των σημασιολογικών της περιπετειών!
  Ελπίζω βέβαια ότι δεν θ αρχίσει να χρησιμοποιείται στα σοβαρά ως επιχείρημα ότι οι ελληνικές γλώσσες είναι δύο ή χίλιες δεκαδύο, διότι τότε βγάζουμε εκτός Ελληνικής (ανελλήνιστους) και τους Κρητικούς που λένε το χλωρό τυρί «μαλάκα» και τα πρόβατα «κουράδια» (από άλλη ρίζα αυτό αλλά λέμε τώρα);-)

 146. μαλακὸς λέγεται καὶ ὁ κίναιδος. ἀπὸ τὴν ἄλλη ἡ ἔννοια τῆς μπουνάτσας λέγεται μαλακία σὲ ἑλληνικὸ κείμενο; διότι εἶχα τὴν ἐντύπωσι πὼς εἶναι στὰ λατινικὰ malacia ἡ μπουνάτσα. ὁπότε θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι «λατινισμός»;

 147. π2 said

  Ο πληθυντικός σου, Κορνήλιε, ήταν χτύπημα κάτω απ’ τη μέση. 😀

 148. πολὺ ὡραία ἡ σημερινὴ συνέντευξι Βορίδη στὴ ΝΕΤ. πρὸς στιγμὴν νόμιζα ὅτι θὰ μπῇ μέσα μαινόμενος κάποιος ἀπὸ ἐδῶ γιὰ νὰ τὴν διακόψῃ ἀλλὰ μέχρι τώρα δὲν συνέβη κάτι τέτοιο.

 149. hominid said

  > μπορεῖ τέλος νὰ ἐνοχλῆται ἀπὸ τὴν παρουσία έκλεγμένων βουλευτῶν στὰ τηλεοπτικὰ πάννελ

  Ή και από την παρουσία τηλεοπτικών μαϊντανών στα βουλευτικά έδρανα.

 150. Μαρία said

  Παλιό αλλά επίκαιρο.
  http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020609a.htm

  Την επεν του Βορίδη, με πόσα Ν τη γράφεις Κορνήλιε;
  (Εγώ προτιμώ τον Ευτύχιο)

 151. Βρε παιδιά πως τα καταλαβαινετε ρε %$#@! τα τετραγωνάκια του Κορνήλιου ; εχετε εκπαιδευτει ε; Εγώ ειμαι ακόμα αρχαριος ..

 152. Μαρία,
  ἂν ἰὸς παίνευε τὸν Βορίδη θὰ ὑπῆρχε πρόβλημα. Σὲ αὐτὸ μπορῶ νὰ ὑποθέσω ὅτι συμφωνοῦμε;

 153. ἄς δοῦμε καὶ μερικοὺς μὴ μαϊντανούς. καλῶ τὸν καθένα νὰ κρίνῃ ἀντικειμενικὰ τὰ 2 ἀποσπάσματα. (μᾶλλον ζητῶ πολλά).

 154. ppan said

  Μα ποιος να τολμήσει να διακόψει τον γνωστό πιστολέρο Μάκη Βορίδη, το κόσμημα του κοινοβουλευτισμού;

 155. δὲν ξέρω γιὰ τὸν Βορίδη πάντως σὲ μιὰ δημοτικὴ ἐκδήλωσι ποὺ ὁμιλητὴς ἦταν ὁ Α. Γεωργιάδης εἶχαν μπεῖ κάτι ἀναρχοφασίστες ζητώντας μὲ τὸ ἔτσι θέλω τὴν ἀποχώρησί του. εἰς ἐνδειξιν διαμαρτυρίας ἀπεχώρησαν ὅλοι οἱ συμπαριστάμενοι βουλευτὲς καὶ τῶν ὑπολοίπων κομμάτων (μεταξὺ αὐτῶν καὶ ὁ σὲ μένα πολὺ συμπαθὴς Φ. Κουβέλης). ἡ ΧΑ δὲν πρωτοτύπησε. ἁπλῶς στὴν χώρα τῆς φαιδρᾶς πορτοκαλέας ὑπάρχει ἕνας ἄτυπος διαγωνισμοὸς φασισμοῦ μεταξὺ ἄκρας δεξιᾶς καὶ ἄκρας ἀριστερᾶς.

 156. ασχετον : παιδια πως το κανετε αυτό ;
  να βαζετε βιντεακια μες τα σχολια ;
  και γενικα και σε αναρτησεις ;
  αν μπορει ας μου απαντησει κανεις
  (εκτος απο τον κορνήλιο με τα τετραγωνακια του)

 157. ἀντιγράφεις τὸν σύνδεσμο καὶ ἡ δουλειά ἔγινε. γιὰ νὰ διώξῃς τὰ τετραγωνάκια κάνεις αὐτό:

 158. αμάν, πάλι αδιάβαστος πιάστηκα και καθυστερημένος…

  και

  αχ, και η προβοκάτσια θέλει μαστοριά, για να μην είναι σκέτη κατινιά –κι αν πεις για την υπόδυση ρόλων, και μάλιστα ηλικίας… τέχνη σωστή!

 159. κύριε Χάρη,
  τὰ στοιχεῖα μου στὴν διάθεσί σας.

 160. houititi said

  Να υποθέσεω ότι για τους χρυσαυγίτες και ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν ανθελληνικό σκουλήκι;

 161. Μαρία said

  Να υποθέσεω ότι για τους χρυσαυγίτες και ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν ανθελληνικό σκουλήκι;
  Και είχε γράψει και ελληνοαλβανικό λεξικό!

 162. houititi said

  Αυτό ακριβώς εννοούσα

 163. […] και πριν μπει στη Βουλή είχε και άλλα ενδιαφέροντα (δείτε εδώ τον ίδιο Παναγιώταρο, επικεφαλής αποσπάσματος, να ματαιώνει την παρουσίαση […]

 164. […] και πριν μπει στη Βουλή είχε και άλλα ενδιαφέροντα (δείτε εδώ τον ίδιο Παναγιώταρο, επικεφαλής αποσπάσματος, να ματαιώνει την παρουσίαση […]

 165. […] και πριν μπει στη Βουλή είχε και άλλα ενδιαφέροντα (δείτε εδώ τον ίδιο Παναγιώταρο, επικεφαλής αποσπάσματος, να ματαιώνει την παρουσίαση […]

 166. […] και πριν μπει στη Βουλή είχε και άλλα ενδιαφέροντα (δείτε εδώ τον ίδιο Παναγιώταρο, επικεφαλής αποσπάσματος, να ματαιώνει την παρουσίαση […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: