Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Είναι επικίνδυνο να ειρωνεύεσαι στο Διαδίκτυο!

Posted by sarant στο 14 Ιουνίου, 2009


Και να πεις πως δεν το έχω ξαναπάθει; Το έχω ξαναπάθει -αλλά μυαλό δεν έβαλα! Διότι, αγαπητέ, το Διαδίκτυο δεν είναι προφορικός λόγος, να καταλάβει ο άλλος από το ύφος σου κι από τον τόνο της φωνής σου ότι ειρωνεύεσαι. Υπάρχουν βέβαια κι οι φατσούλες, και τα χαμογελάκια, αλλά καμιά φορά ξεχνάμε να τα βάλουμε (κι ούτε ταιριάζει να μπαίνουν σε τίτλους). Κι έτσι…

Προχτές έγραψα ένα σημείωμα με τίτλο: Μόνο 1.000.000 λέξεις έχουν τα πτωχά αγγλικά! Το «πτωχά», βέβαια, το εννοούσα ειρωνικά, γι’ αυτό και το έβαλα στην καθαρεύουσα, να θυμίζει λίγο τη μαντάμ Σουσού -παύσε πτωχέ Παναγιωτάκη! Και μέσα στο κείμενο, ενώ η παρουσίασή μου ήταν σοβαρή, στο τέλος ανέφερα, ειρωνικά, την άποψη του ακαδημαϊκού Κουνάδη για τα 5 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής.

Και βλέπω σήμερα ότι σε ένα φόρουμ, το ischool, όπου γράφουν μαθητές, κάποιος πήρε, με καλή πίστη, κυριολεκτικά τα όσα έγραφα, και έγραψε το εξής ποστ:

Η αγγλική γλώσσα μόλις συμπλήρωσε την 1.000.000 λέξη της ενώ η ελληνική τη 5.000.000

Σύμφωνα με το blog των γλωσσολόγων και των γλωσσομετρητών ( https://sarantakos.wordpress.com/2009…/millionwords/ ), η αγγλική γλώσσα μόλις σύμπλήρωσε την εκατομμυριοστή της καινούργια λέξη. Στο λεξιλόγιο της αγγλικής γλώσσας συμπληρώθηκε η λέξη web 2.0. Αυτή τη στιγμή χέχει 1,000,004 λέξεις. Οι γλωσσολόγοι τη χαρακτηρίζουν εν μέρει φτωχή γλώσσα αν πάρει ως παράδειγμα την πρώτη γλώσσα που σύμφωνα με τον γλωσσομετρητή του Πανεπιστημίου Ίρβαιν τς Καλιφόρνια έχει 5.000.000. λέξεις. Αυτή γλώσσα είναι η ελληνική!!!

Η ελληνική γλώσσα έχει τις περισσότερες λέξεις και είναι μία από τις πλουσιότερες γλώσσες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μπλογκ ένα πολύ απλό παράδειγμα για την εξακρίβωσή αυτή.
Η ελληνική γλώσσα έχει τουλάχιστον 123.456.789 λέξεις. Και ιδού πώς:
Αρχίστε να μετράτε. Κάθε αριθμός είναι και μία λέξη.Από το 1 έως το 123.456.789 έχουμε 123.456.789 λέξεις, όπερ έδει δείξαι. 123 εκατομμύρια λέξεις (και κάτι ψιλά) ενώ τα υποτυπώδη αγγλικά έχουν μόνο ένα εκατομμύριο!

Αυτή είναι μία σημαντική διαπίστωση στο ότι τελικά έχουεμ μια γλώσσα θησαυρό!

Τίέχετε να πείτε πάνω σε αυτή τη μέτρηση; (Ήξερα ότι έχουμε πολλές λέξεις αλλά δε φανταζόμουν ότι η αγγλικ΄θα είχε μόνο 1.000.000. Τουλάχιστον είμαστε σε κάτι πρώτοι σε αυτόν τον πλανήτη…ΓΙατί βαρέθηκα να ακούω ότι είμαστε τελευταίοι σε κάθε άλλο τομέα)

Και η συζήτηση από κάτω συνεχίζεται επί τρεις σελίδες και ενώ είναι κάμποσοι που χειροκροτούν την ανάρτηση κανείς δεν διακρίνει την ειρωνεία. Αν και, για να είμαι δίκαιος, μερικοί επισημαίνουν ότι ο συλλογισμός με τους αριθμούς και τις 123.456.789 λέξεις έχει τρύπα.

Κι έχω και τύψεις που παραπλάνησα τα παιδιά -κι είναι καλό φόρουμ, το είχα προσέξει από άλλη φορά- αλλά και μ’ ενοχλεί που πίστεψαν ανεξέταστα την ειρωνεία (λέτε να ήθελαν να την πιστέψουν;)

Πάει, δεν είναι να ειρωνεύεσαι στο Διαδίκτυο!

46 Σχόλια προς “Είναι επικίνδυνο να ειρωνεύεσαι στο Διαδίκτυο!”

 1. ppan said

  Το ίδιο δύσκολο είναι να μην ειρωνεύεσαι, να σοβαρολογείς γενικά, στο διαδίκτυο ή στην κανονική ζωή. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι πτωχοί αγγλόφωνοι δεν μετράνε μέχρι το 123.456.789;

 2. πρῶτα πρῶτα μετὰ τὸ 12 κάθε ἀριθμὸς δὲν εἶναι καὶ νέα λέξι. οὔτε αὐτὸ δὲν σκέφτηκαν;

  Τελικὰ αὐτὸ τὸ ἱστολόγιο εἶναι μεγάλο think tank!

 3. Μαρία said

  Μαθητές είπες; Να καταλάβουν την ειρωνεία; Με τίποτα (μιλάει η πείρα 🙂 ειδικά όταν δεν πρόκειται για αντίφραση αλλά για ειρωνική κατάσταση.
  Δε ξέρω πώς ήμασταν εμείς αλλά οι πιο αντιπαθείς καθηγητές μας ήταν οι είρωνες.

  Η αναφορά βέβαια στη μέθοδο εξακρίβωσης είναι δείγμα βλακείας.

 4. ἀληθινὸ γεγονὸς ἀπὸ τὰ μαθητικὰ μου χρόνια:

  Καθ: δὲν ντρέπεσαι; στὴν ἡλικία σου ὁ Μ. Ἀλέξανδρος ἦταν στρατηγός.
  Μαθ: Ναί, άλλὰ ὁ Μ. Ἀλέξανδρος εἶχε δάσκαλο τὸν Ἀριστορτέλη, ὄχι ἐσένα.

  ἀπὸ ἀφήγησι ἄλλου:

  Καθ. (δείχνοντας μὲ τὸν χάρακα) Στὴν ἄκρη αὐτοῦ τοῦ χάρακα βρίσκεται ἕνας βλάξ.
  Μαθ: σὲ ποιά ἄκρη;

 5. Giannis said

  Μετά το 123.456.789 έσκασα στα γέλια, καθώς φαντάστηκα ότι ο τύπος μπορεί το έχαψε. Καλά, είναι δυνατόν; Δε νομίζω ρε παιδιά, μάλλον ειρωνικά τα λέει κι αυτός.

 6. eorlad said

  Το παρόν ποστ καθώς και η ραγδαία άνοδος του ΛΑΟΣ αποδεικνύουν ότι ήταν λάθος η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τη νεολαία την είχε στο τσεπάκι του.

  Είναι, νομίζω, σαφές και έκδηλο ότι ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της Ελληνικής νεολαίας συγκινείται περισσότερο από παρελθοντικούς μύθους ή αλήθειες που κολακεύουν την εθνοφυλετική και εθνοθρησκευτική τους υπόσταση παρά από την αόριστη επαναστατική ρητορεία της αριστεράς.

  Και παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία μου τη δίνει πολύ, και γενικώς ο ρόλος της αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια, οφείλω να ομολογήσω ότι το κομμάτι της νεολαίας που αγωνίζεται, έστω και με λάθος ή αδιέξοδο τρόπο, για ένα καλύτερο μέλλον, το βρίσκω πιο υγιές από αυτό που εμπνέεται και δήθεν πορεύεται από τους εξιδανικευμένους μύθους του «ένδοξου» παρελθόντος.

  Και εγώ πάντως την πρώτη φορά που ψήφισα ΣΥΝ έριξα!

 7. Τι ψυχή θα παραδώσεις παραπλανητή του διαδικτύου, Νικόλαε Σαραντάκο;

 8. http://nosferatos.blogspot.com/2008/11/blog-post_7608.html
  Μερικά παλια ειρωνικά σχολια που ελπίζω να τα παρουν στα Σοβαρά και να βρεθει επιτελους μια κοινώς αποδεκτη ονομασια που να μη κρυβει αλυτρωτισμό εναντι του ελληνικου λαού

 9. Nicolas said

  Αυτό που λέμε:
  « L’enfer est pavé de bonnes intentions »
  Το Θέμα είναι ποιος βάζει λίγο το μυαλό του να δουλέψει πριν ανοίξει τέρμα το στόμα για να χάψει τις μύγες.

 10. aerosol said

  «Ενάντια στην ηλιθιότητα αγωνίζονται ματαίως ακόμα και οι Θεοί»
  [Συνήθως αποδίδεται στον Σίλλερ]

 11. Μαρία said

  Τι τύψεις, ρε Νίκο; Δεν είδες οτι ο χάφτας είναι έτοιμος απο καιρό; (Εκείνη η χαμένη ψήφος!) Που μπερδέφτηκε με τους αριθμούς αλλά όταν σκέφτηκε τη φτώχια των γαλλικών, ξεμπερδέφτηκε;
  http://www.ischool.gr/showthread.php?t=14209

 12. ελα μωρε πλάκα κανουν τα παιδια ..
  Μας δουλευουν ολους .. και καλά κανουν δηλαδή .Τα πρηξαμε

 13. Storm-chan said

  Εμένα πάλι μου φαίνεται ότι το πήραν στα σοβαρά κάποιοι εκεί μέσα και αυτό είναι που με δυσαρεστεί περισσότερο.

 14. ppan said

  Αυτό που βρίσκω συγκινητικό μεν αποκαλυπτικό δε είναι αυτό που λέει ο άλλος, ότι βαρέθηκε να ακούσει ότι είμαστε τελευταίοι παντού. Νομίζω εκεί κρύβεται και η αιτία της επιτυχίας των λερναίων κλπ, είναι μια παραμυθία (εκτός από παραμύθια δηλαδή).

 15. SophiaΟικ said

  ppan σωστό. Αλλά δεν είμαστε τελευταίοι παντού. Αυτό ειναι μυθος, όπως είναιμύθος το ότι είμαστε πρωτοι παντού. Όταν πριν μερικα΄χρόνια (πολλά) είχα δει κατάταξη παγκόσμια σε οικονομικα και είδα που βρισκόταν η Ελλαδα είχα πεσει από τα σύννεφα, γιατι μια ζωή άκουγα παραπονα και νόμιζα ότι διεθνώς καταποντιζόμασταν. Αλλά αυτατα παιδιά ακούνε μόνο γκρίνιες και παρπαπονα, μεγαλώνουν με γκρίνιες και παραπονα, αλλα αντι να γεμίζε το κενο με δεδομενα γεμίζιε με λερναία.

  Παράπονα οι βολεμενοι, παράπονα οι αβόλεφτοι, παράπονα το ε΄να κόμμα, απράπονα το αλλο (η διαφήμιση με τα παπαγαλακια ασχετα απο το αν είχε πολιτικό νόημα ήταν χαρακτηριστική της καταστροφολογίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα εξαπανεκαθεν 😉
  Όλα στραβά τα βλεπουμε, δε λέει κανενας δοξα τω Θεω. Ειμαστε ο πιο ανασφαλήςλαός, πιο πολύ κι από αυτούς που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Αμαν πια!

 16. sarant said

  Να προσθέσω ότι στο φόρουμ των μαθητών κάποια επισκέπτρια έγραψε (από χτες κιόλας) το εξής:

  Ελπίζω μόνο να κάνετε πλάκα…
  Όποιος έχει διαβάσει ελάχιστα το συγκεκριμένο blog, καταλαβαίνει ότι αυτά περί 5 000 000 λέξεων είναι μπαρούφες. Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ γκίνες, η γλώσσα με τις περισσότερες λέξεις είναι η Αγγλική. Αλλά δεν είναι ο αριθμός των λέξεων που καθορίζει αν μια γλώσσα είναι καλύτερη από την άλλη.

  Πολύ καλά τα είπε!

 17. annabooklover said

  Πολύ ενδιαφέρον το παράδειγμα που δίνετε. Αυτή τη στιγμή μάλιστα γράφω κάποιες οδηγίες για παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και το πως να ξεχωρίζουν τις αξιόλογες ιστοσελίδες, και θα το χρησιμοποιήσω! (αν δεν έχετε αντίρρηση βέβαια)

 18. φαινομενικά ασχετο αλλά παρολαυτά σχετικό

  http://periodikoeneken.blogspot.com/2009/06/blog-post_18.html#links

 19. Μαρία said

  #16 Επειδή παρακολουθώ την εξέλιξη της συζήτησης, ο Θανάσης που ανέβασε το θέμα επανήλθε πρόσφατα και ή δε κατάλαβε τίποτα ή παριστάνει το χαζό.

 20. sapere aude said

  > Μαρία
  > Επειδή παρακολουθώ την εξέλιξη της συζήτησης

  Παρακολουθώ κι εγώ την πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων στο ischool. Δεδομένου ότι πρόκειται, απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, για φόρουμ νοητικά καθυστερημένων, νομίζω ότι τα παιδιά τα καταφέρνουν μια χαρά!

 21. Papias said

  Υπερβολές – εδώ ολόκληροι ακαδημαϊκοί διασπείρουν τέτοιες «αλήθειες», τα παιδιά που επικοινωνούν διαδικτυακά τα θεωρούμε καθυστερημένα?

  Άσε που απ’ό,τι είδα πρόκειται για παιδιά 2βάθμιας εκπαίδευσης, ποιος ξέρει με πόσες μπαρούφες τα έχουν φορτώσει οι καθηγητάδες και τα φροντιστήρια…

 22. sarant said

  Σαπέρε, βαριές κουβέντες.

 23. Storm-chan said

  #16: Βασικά, εγώ το έγραψα αυτό στο φόρουμ και ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.

  @ Sapere Aude: Δεν ξέρω αν τα παιδιά στο ischool έχουν κάποιο νοητικό πρόβλημα και είμαι η τελευταία που θα το κρίνει αυτό. Όσο καιρό όμως μπαίνω σε αυτό το φόρουμ (σαν synchronicity), άλλα γράφω και άλλα καταλαβαίνουν ή διαβάζουν μόνο ό,τι τους συμφέρει. Υπάρχουν βέβαια αρκετά αξιόλογα άτομα με άποψη, κρίση και φωνή, αλλά δυστυχώς δεν αποτελούν τον κανόνα.

  @ papias: Δεν μπορείτε να πιστέψετε τι μπαρούφες έχουμε ακούσει. Το ότι τα Ελληνικά έχουν 5 000 000 λέξεις και είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι υπολογιστές το πρωτοάκουσα από το δάσκαλο που είχα στην Ε’ Δημοτικού και μου το υπενθύμιζε η φιλόλογος που είχα στο Γυμνάσιο τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Επίσης, στην Ε’ Δημοτικού άκουσα ότι η ετυμολογία του άνθρωπος είναι άνω + θρώσκω (θα το εκτιμούσα αν κάποιος θα μπορούσε να με διαφωτίσει σχετικά με αυτό). Το αστείο είναι ότι αυτά τα 2 άτομα τα εκτιμούσα περισσότερο από όλους τους εκπαιδευτικούς που έχω γνωρίσει και τώρα δεν ξέρω τι να σκεφτώ.

 24. Papias said

  Πέρα από τα άλλα και το «άνω+θρώσκω» είναι γνωστή και διαδεδομένη πατάτα, κάτι σαν το άντερο του Στυλιανίδη…

 25. Ηλεφούφουτος said

  @Storm-chan το πρόβλημα των ανθρώπων που άλλα διαβάζουν ή ακούνε και άλλα καταλαβαίνουν είναι πολύ διαδεδομένο σήμερα και δεν δείχνει αναγκαστικά γενικότερη νοητική ανεπάρκεια του «παθόντος» (μπορεί π.χ. ο παθών να είναι γάτος στα κομπιουτερικά). Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κάποιοι δεν αναγνωρίζουν αυτή τους την αδυναμία.

  Ως προς το «άνθρωπος», η παρετυμολογία από το «άνω + θρώσκω» κατά τη γνώμη μου δεν είναι σφάλμα της ίδιας τάξεως με την μπαρούφα για τα 5.000.000 λέξεις, η οποία είναι σχετικά φρέσκια και ξεκινά από παρερμηνεία όσων έχουν γραφεί για το ΤLG. Η παρερμηνεία αυτή μπορεί να προέκυψε με τον ίδιο μηχανισμό λειτουργικού αναλφαβητισμού που οδήγησε και στο κείμενο που συζητήθηκε εδώ. Το «άνω + θρώσκω» πάλι είναι κάτι που το ακούγαμε όλοι (ή τουλάχιστον πολλοί από μας) από τους φιλολόγους που μας έκαναν Αρχαία, δικιολογημένα λοιπόν αναπαράγουν πολλοί μια πληροφορία που προήλθε από πηγή υπεράνω υποψίας. Δεν ξέρω από ποιον πανεπιστημιακό καθηγητή (της δεκαετίας του ’50 😉 το είχαν μάθει και οι φιλόλογοί μας, δεν μπορώ όμως να κατακρίνω κάποιον επειδή η γλωσσολογική του κατάρτιση δεν αναπτύχθηκε τόσο πολύ ώστε να οσμίζεται την παρετυμολογία ακόμα κι όταν προέρχεται από χείλη κάποιου που κατά τεκμήριο ξέρει.
  Όσο για την πραγματική ετυμολογία, τα λεξικά λένε «αβέβαιου ετύμου». Οι θεωρίες που έχουν προταθεί είναι πολλές, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο πειστικές, καμί όμως δεν έχει γίνει τελεσίδικα δεκτή από τη γλωσσολογική κοινότητα. Προβάλλεται ως επικρατέστερη η εκδοχή που παράγει τη λέξη από τη ρίζα *ανδρ- του «ανήρ» (= άνθρωπος) και την κατάληξη -ωπος (από την ίδια ρίζα με το «όψη»), δηλαδή «το ον που έχει ανθρώπινη όψη».

 26. Ηλεφούφουτος said

  διόρθωση: στο παραπάνω αντί για τσαχπίνικη φατσούλα ερωτηματικό ήθελα να βάλω

 27. Storm-chan said

  @ Ηλεφούφουτος: Ναι, το έχω παρατηρήσει αυτό. Και ευχαριστώ για την ετυμολογία του ανθρώπου.

 28. gbaloglou said

  Βεβαιως δεν ειναι υποχρεωτικο η καθε Ελληνικη λεξη να εχει ετυμολογια, πολυ περισσοτερο Ελληνικη ετυμολογια: ως μαθηματικος βλεπω μαλιστα να διαγραφεται αχνα και ενας κυκλος που ειθισται να ονομαζεται «φαυλος» 🙂 Οι γλωσσολογοι ισως και να μας πουν οτι καποιες «δευτερογενεις» λεξεις ετυμολογουνται ενω καποιες «πρωτογενεις» οχι.

 29. Ηλεφούφουτος said

  Μαρία, τώρα που είδα κι εγώ το κείμενο του Θανάση διαπιστώνω ότι κάνει ότι ακριβώς κι ο κοτζάμ ακαδημαϊκός Κουνάδης. Του επισημαίνεις την μπαρούφα που είπε, κι αυτός το ρίχνει στις γενικολογίες. Σχολή έχει γίνει πλέον το στρίβειν!
  «Μα γιατί να μη λέμε κάτι καλό;» ο ένας
  «Μα γιατί αμφιβάλλετε για τον πλούτο της Ελληνικής» ο άλλος

  Πολιτικός μηχανικός είπαμε ότι είναι; Σκέψου να γκρεμιστεί από λάθος του κάποια γέφυρα, να του ζητήσουν το λόγο, κι ο καλός σου ν αρχίσει να διαμαρτύρεται «Μα γιατί αμφιβάλλετε για την αξία της μηχανικής επιστήμης; Ξέρετε τι σπουδαία επιστήμη είναι;! Ααα, άλλο να σας λέω …».

 30. sarant said

  Το «άνω + θρώσκω» το έλεγε και ο δικός μου φιλόλογος. Ο Γεωργαλάς έχει δώσει άλλη άκυρη ετυμολογία, από ‘αναθρών οπωπάς’ (κακοαντιγραμμένος Κρατύλος).

 31. Μαρία said

  Νίκο, ένα μόνο είχες; Σε μας το έλεγε ο μοναδικός τενεκές που είχαμε, τόσο ξεγάνωτος που διαμαρτυρηθήκαμε στο γυμνασιάρχη. Έλεγε διάφορες παρετυμολογίες, οπότε δε μπορούσε να γίνει πιστευτός.
  Στα χρόνια μου στις εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο, στο μάθημα των αρχαίων υπήρχε και ετυμολογική παρατήρηση. Στα κιτάπια μου -τα έχω κρατήσει- ετυμολογία του άνθρωπος δεν υπάρχει.

  Ήταν όμως πράγματι πολύ διαδεδομένη η παρετυμολογία και πάει κουτί και με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Κάποιος παπάς θα την έβγαλε 🙂

 32. sarant said

  Έναν μόνο εκείνη τη χρονιά -αλλά δεν θυμάμαι ποια χρονιά και ποιον, φευ.

 33. ηλε-φούφουτος said

  Μαρία, η φιλόλογος που μας είχε διατρανώσει το «άνω θρώσκω» ήδη από το εισαγωγικό μάθημα Αρχαίων ήταν όντως του κατηχητικού. Εκείνος όμως του ΚΚΕ Εσ. που είχα σε άλλη τάξη δεν ήξερε κάποια άλλη ετυμολογία, απ ό,τι θυμάμαι.
  Καταστραφικότερο δείγμα παρεμβολής του κατηχητικού στην ετυμολογική εκπαίδευση των ελληνοπαίδων θεωρώ προσωπικά αυτό που έλεγε το βιβλίο θρησκευτικών μας εισαγωγικά σε ένα κεφάλαιο με θέμα τι είναι θρησκεία. Έλεγε ότι η ετυμολογία του θρησκεία από το «θρέομαι» (= στριγγλίζω, έχει σχέση όμως και με τις επικλήσεις κατά τη διάρκεια τελετών) δεν μπορεί να ευσταθεί γιατί, λέει, δεν αντανακλά την πραγματική φύση της θρησκείας. Παρτο αβγό και κούρευτο δηλαδή, κι ας είναι αλήθεια ότι η εν λόγω ετυμολογία ε΄χει σήμερα εγκαταλειφθεί. Ευτυχώς που κανείς δεν πρόσεχε τα θρησκευτικά, αλλιω΄ς πολλοί θα είχαν στραβωθεί για το πώς βγαίνουν οι λέξεις.

 34. Μαρία said

  Ο δικός μας ήταν και δεξιός ψάλτης.(Είχε μείνει παροιμιώδης στην κλάση μου οτι το τούρκικο ντουγάνι προέρχεται απ’ το ξόανο). Αντίθετα οι θρήσκοι φιλόλογοι που είχα τέτοια δεν έλεγαν. Όταν δεν ήξεραν μια ετυμολογία, μας έλεγαν οτι θα την ψάξουν, πράγμα που εκτιμούσαμε αφάνταστα.

 35. Μαρία said

  στην κλάση μου με την παρετυμολογία οτι

 36. ἐγὼ πάντως γνώριζα τὴν ὀρθὴ ἐτυμολογία ποὺ δίνει ὁ Ἠλεφού. νἆναι καλὰ ὁ ἀείμνηστος Ἀλεξιάδης ποὺ συνεχῶς στὶς ἐκπομπές του τὄλεγε ξανὰ καὶ ξανά.

 37. Μαρία said

  http://epanagiotidis.blogspot.com/

 38. sarant said

  Και καθώς μπηκε το φθινόπωρο, σε άλλο φόρουμ άλλος πείσθηκε από την επιχειρηματολογία περί 123 εκατ. λέξεων:
  http://www.luckymag.gr/forum/viewtopic.php?t=2039&start=2160

  Τελικά δεν είναι να ειρωνεύεσαι στο Διαδίκτυο!

 39. Μαρία said

  Πού τους βρήκες, μάλλον πώς σε βρήκαν πάλι αυτοί οι Λάκηδες;

 40. Νίκο, επειγόντως, θα έλεγα, πρόσθεσε ένα σχόλιο ή μια σημείωση με bold στο τέλος εκείνης της ανάρτησης, που να διασαφηνίζει περί τίνος πρόκειται. Αφού κάποιοι δεν μπορούν παρά μόνο τη μασημένη τροφή.

 41. Είναι καταπληκτικό, ή αποκαρδιωτικό;, το κόπιπέιστ που πέφτει. Ούτε τα τυπογραφικά λάθη δεν διορθώνουν (να μιλήσουμε, να επικολλήσουμε, για να μιλήσουμε):

  Τίέχετε να πείτε πάνω σε αυτή τη μέτρηση; (Ήξερα ότι έχουμε πολλές λέξεις αλλά δε φανταζόμουν ότι η αγγλικ΄θα είχε μόνο 1.000.000. Τουλάχιστον είμαστε σε κάτι πρώτοι σε αυτόν τον πλανήτη…Γιατί βαρέθηκα να ακούω ότι είμαστε τελευταίοι σε κάθε άλλο τομέα)

  Φαντάζομαι αν ήμουν στα φέισμπουκ θα τόβρισκα άλλες 36265431657478 φορές…

 42. sarant said

  Δύτη, πρόσθεσα διευκρίνιση.

 43. nioniosmeg said

  LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL έλεος… ήμουν σίγουρος ότι κάπου υπάρχει μια τρύπα…:P

 44. ~Λένα~ said

  Nαι, και εγω ημουν σιγουρη για την τρυπα. Μαζι σου Νιονιο.:p :p

 45. […] ειρωνικά κάποιοι τα πήραν, καλόπιστα, τοις μετρητοίς. Για παράδειγμα, ένα άρθρο στο οποίο έλεγα ότι η… πτωχή αγγλική γλώσσα μόλις και μετά βίας έχει 1 […]

 46. Κώστας Παναγιωτακόπουλος said

  Από τη ρηχότητα σκέψης πολλών μαθητών, πιο πολύ με λυπεί η απόγνωση των δασκάλων, Νίκο μου, αγωνιστή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: