Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το λεξικό του βαρόνου Μιγχάουζεν και η γνωστή ομάδα

Posted by sarant στο 2 Ιουλίου, 2009


Ενημέρωση: Επειδή καθώς έγραφα το σημείωμα υπήρξε κι άλλη επιστολή, σ’ άλλη εφημερίδα, που ίσως χρειάζεται απάντηση, άλλαξα τον τίτλο και πρόσθεσα στο τέλος του σημειώματος αρκετά ακόμη. Πρόσθεσα επίσης την προτομή του Μιγχάουζεν, που τη βρήκα στη Λεξιλογία.

munchausenΌπως ίσως θα θυμάστε, την περασμένη Τρίτη (23.6) είχε δημοσιευτεί στην Καθημερινή επιστολή του ακαδημαϊκού Αντ. Κουνάδη, που περιείχε τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι, σύμφωνα με τον Diels, ένα πλήρες λεξικό της ελληνικής θα είχε 120 τόμους. Φυσικά, ο Ντιλς δεν έλεγε για Λεξικό, παρά για Θησαυρό, που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, όπως αναλυτικά προσπάθησα να εξηγήσω στο προηγούμενο σημείωμα (12ο τόμοι κατακέφαλα, το είχα πει).

Η επιστολή του κ. Κουνάδη ξαναδημοσιεύτηκε την Κυριακή (28.6), πράγμα που με παρακίνησε να στείλω, μαζί με τον Νίκο Λίγγρη, μια απαντητική επιστολή, έτσι για να μη μένουν οι μύθοι χωρίς αντίκρουση. Βέβαια, η επιστολή ήταν λακωνική για να έχει ελπίδες να δημοσιευτεί. Και για να μην καθυστερήσουμε, δεν επιδιώξαμε  συλλογή υπογραφών από πολλούς, όπως στο προηγούμενο εγχείρημα προς Ελευθεροτυπία. (Εδώ μπορεί και να έκανα λάθος).

Η επιστολή δημοσιεύτηκε χτες, 1.7.2009. Την αναδημοσιεύω εδώ ολόκληρη:

Η ελληνική γλώσσα

Κύριε διευθυντά

Σε επιστολή του ακαδημαϊκού κ. Αντ. Κουνάδη που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 28/6/2009, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Diels είχε υπολογίσει πως ένα πλήρες λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας θα είχε έκταση 120 τόμων. Δεν είναι ακριβές αυτό, και ένα τέτοιο λεξικό μόνο ο βαρόνος Μιγχάουζεν θα μπορούσε να το φανταστεί. Ο Diels αναφερόταν όχι σε λεξικό, αλλά σε «Θησαυρό» – Thesaurus Graecus, όπως τον ονομάζει. Ενας Θησαυρός, όπως εκείνος που είχε κατά νου ο Diels, περιλαμβάνει μία προς μία όλες τις εμφανίσεις κάθε λέξης, σε όλους τους λεκτικούς της τύπους, μαζί με τα συμφραζόμενά τους. Ετσι, ο Θησαυρός έχει πολλαπλάσια, ίσως και εκατονταπλάσια έκταση από ένα πληρέστατο λεξικό.

Στην εποχή του Ντιλς ήταν αδύνατο να εκδοθεί αυτό το έργο, αλλά σήμερα τέτοιος Θησαυρός υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή: είναι ο Thesaurus Linguae Graecae (TLG), όπου έχουν καταγραφεί όλα τα διασωθέντα έργα της αρχαίας γραμματείας, αλλά και της βυζαντινής. Από ειδικούς τού TLG υπολογίζεται ότι το λεξιλόγιο (τα λήμματα, όπως θα αναγράφονταν σε ένα λεξικό) της ελληνικής γραμματείας από τον Ομηρο έως την Αλωση είναι συνολικά γύρω στις 210.000 λέξεις.

ΝΙΚΟΣ ΛΙΓΓΡΗΣ, λεξικογράφος-μεταφραστής
ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, συγγραφέας-μεταφραστής


Ο τίτλος είναι της εφημερίδας. Η επιστολή δημοσιεύτηκε σχεδόν αυτούσια, δηλ. η εφημερίδα παρέλειψε μια μικρή μπηχτή που είχαμε γράψει. Γράφαμε για την επιστολή του Κουνάδη ότι «δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 23.6.2009 και (ξανά, προς εμπέδωση ίσως) στις 28.6.2009″ και η εφημερίδα παρέλειψε το πλαγιογραμμένο κομμάτι. Δεν πειράζει, βέβαια.

Στην ιστοσελίδα δεν φαίνεται, αλλά στο χαρτί η επιστολή δημοσιεύτηκε σε περίοπτη θέση της σελίδας και μέσα σε πλαίσιο. Οπότε κανένα παράπονο δεν έχω, αν μάλιστα πάρουμε υπόψη και την ταχύτητα της δημοσίευσης (Δευτέρα το στείλαμε, Τετάρτη μπήκε).

Σπεύδω να πω ότι το κείμενο έχει μια εσκεμμένη ανακρίβεια -ο TLG δεν είναι Θησαυρός με την έννοια που τον σκεφτόταν ο Ντιλς, αν και τελικά στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί αφού με την αναζήτηση βρίσκονται εύκολα όλες οι εμφανίσεις της κάθε λέξης με τα συμφραζόμενά τους. Όμως, η αναφορά στο TLG μάς έδωσε πάτημα για να αναφέρουμε τον αριθμό των 210.000 λέξεων (και βέβαια θα με μαλλώσει ο Νίκος ο Νικολάου για την υπεραπλούστευση).

Προσθήκη: Στη σημερινή (2.7) Ελευθεροτυπία, δημοσιεύεται επιστολή του γνωστού μας από προηγούμενες επιστολές κ. Θ. Ανδρεάκου. Την αναδημοσιεύω εδώ:

Ο κ. Λιαπής με την από 22/6/09 επιστολή του στην «Ε» επιχειρεί να αντικρούσει (ανεπιτυχώς όμως) τα αδιάσειστα στοιχεία που παρέθεσα με την από 18/5/09 επιστολή μου στην έγκριτη εφημερίδα σας για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας (αριθμός λημμάτων και λεκτικών τύπων), ζητώντας μάλιστα να του αποδείξω αυτά με παραπομπές.

Μετά τη γνώμη του κορυφαίου γλωσσολόγου και ελληνιστή F.R. Adrados, που θεωρεί τις ευρωπαϊκές γλώσσες κρυφοελληνικές (βλ. έργο του «Ιστορία της ελληνικής γλώσσης από τις απαρχές ώς τις μέρες μας»), όπως εξέθεσα με την από 18/5/09 επιστολή μου προς την «Ε», φέρω σε γνώση των αναγνωστών της τα εξής πρόσθετα στοιχεία:

1. Παραπέμπω τον επιστολογράφο σας κ. Β. Λιαπή αλλά και τον ομόφρονά του κ. Ν. Σαραντάκο (βλ. επιστολή τής 22/6/09) -επικεφαλής της ομάδας στην οποία ανήκει ο κ. Β.Λ.- στον Πρόλογο του αρχαιοελληνικού λεξικού Liddell-Scott-Jones, σελ. V, έκδοση 1925, όπου ο εκ των κορυφαίων κλασικών φιλολόγων Diels υπολογίζει ότι ένα πλήρες λεξικό της αρχαίας ελληνικής θα έφτανε τους 120 τόμους! Αυτό και μόνο αρκεί να καταδείξει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας (που δεν μπορεί να περιληφθεί σε ένα χρηστικό λεξικό), χωρίς μάλιστα να υπολογίσουμε και τη μεταγενέστερη εξέλιξη.

2. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τον αριθμό των τύπων που προκύπτουν από την κλίση ονομάτων και ρημάτων, τότε αντιλαμβάνεται τον απέραντο πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

3. Εν όψει των παραπάνω, καιρός είναι η «γνωστή» πλέον ομάδα του κ. Ν.Σ., τα μέλη της οποίας διατείνονται μάλιστα ότι είναι λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, να παύσει να δυσφημεί μέσω του Διαδικτύου τη γλώσσα μας.

4. Και κάτι ακόμη: Επειδή ο κ. Β. Λιαπής (ο πρόσφατα κατά τις πληροφορίες μας, εκλεγείς ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών) μας γράφει στην επιστολή του ότι «δεν ελέγξαμε την εγκυρότητα των πληροφοριών μας», τώρα το πράξαμε και διερωτώμεθα. Γιατί ο κ. Β.Λ. όταν υπογράφει δεν αναφέρει τον ακριβή τίτλο του στο κέντρο κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ;».

Θεόδωρος Ανδρεάκος

πρ. γεν. επιθεωρητής Αν. Παιδείας, ομότιμος καθηγητής ΑΤΕΙ

Μάλλον θα χρειαστεί να γράψω/-ουμε απαντητική επιστολή, και μάλιστα πολύ σύντομα, καθώς φεύγω την Κυριακή. Πιθανώς θα απαντήσει χωριστά και ο Β.Λ. Επί της ουσίας, το μόνο «καινούργιο» επιχείρημα είναι η αναφορά στους 12ο τόμους του Diels. (Καινούργιο όμως μόνο για  τους αναγνώστες της «Ε»).

Πάντως, προσωπικά πιστεύω ότι η ελληνική γλώσσα δεν δυσφημείται όταν ανασκευάζονται μύθοι και εξωφρενικοί ισχυρισμοί, το αντίθετο μάλιστα. Και πιστεύω ότι έχει νόημα να απαντήσω/-ουμε, έστω και μόνο για να ξεκαθαριστεί η διαστρέβλωση για τους 120 τόμους και η ρετσινιά για τη δυσφήμηση.

Τι λέτε εσείς;


Advertisement

37 Σχόλια προς “Το λεξικό του βαρόνου Μιγχάουζεν και η γνωστή ομάδα”

 1. και τώρα ετοιμαστείτε για απαντήσεις στρατηγών, μουσουργών, γυμνασιαρχών, πυρηνικών φυσικών και το λουρί της μάνας…

 2. Μπράβο για την επιμονή σας και την δουλειά που κάνετε!

 3. και μέσα σ’ όλα, έχουμε και το «μέγα κριτή» να επεκτείνεται και σε γλωσσικά ζητήματα και να τα βρίσκει απαράδεκτα 🙂

 4. Q said

  “Τι λέτε;”

  Λέω Ναι, και ας φανεί άχρηστος κόπος. Τα μυαλά, και δη λανθασμένες (βαθυστόχαστες!) ιδέες, δεν μεταπλάσσονται από την μία μέρα στην άλλη. Θα χρειαστούν γενεές δεκατεσσάρες. Περισσότερες από κατά την δημιουργία τους.

 5. Έχουμε μέλλον, όπως βλέπω…

 6. Συγχαρητήρια για την επιστολή σας στην «Καθημερινή».

  Μετά τη νέα επιστολή του κ. Θ. Ανδρεάκου, νομίζω ότι σε πρώτη φάση καλό είναι το ίδιο κείμενο να σταλεί και στην «Ελευθεροτυπία».

 7. sarant said

  Γηγενή, περίπου το ίδιο, αλλά όχι ακριβώς.
  Αφενός, αν σταλεί ακριβώς το ίδιο είναι σαν να υποτιμάμε την εφημερίδα (και μπορεί να βρει αφορμή να μην το βάλει).
  Αφετέρου, πρέπει να απαντηθεί και η περί δυσφήμησης ατάκα.

 8. Ambrose said

  Φυσικά και πρέπει να απαντήσετε. Προσοχή μόνο μην σας κατάσχουν τα διαβατήρια. 😉 Γιατί με αυτό και μ’ εκείνο, όταν οι αγαπημένοι μύθοι μερικών καταρρίπτονται, αρχίζουν οι υστερίες περί «δυσφήμισης»(από κι ως πού;) και προδοσίας (θεός φυλάξει).

  Μπράβο για την επιμονή σας.

 9. Ambrose said

  Φυλάξοι…

 10. P.Konidaris said

  Ω, ρε σταυροφορία που επωμίστηκες καψερέ Νικοκύρη!
  Λυσσάνε τα μαντρόσκυλα της γλώσσας μας!
  Καλό κουράγιο κι από μένα. Και όπου μπορώ να συνδράμω, σκούντα με.

 11. Αχ, βρε «Ομαδάρχη». Κοτζάμ Στρατός δεν σ’ έκανε λοχία και χρειάστηκε ένας ομότιμος να σε χρίσει «ομαδάρχη»!

 12. Έχετε δίκιο, συμφωνώ (για το σχόλιο 7).

 13. akindynos said

  Τα καθημερινά πειστήρια http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/2009/01-07-2009.pdf#page=10

 14. Mindkaiser said

  Αγαπητέ ομαδάρχη, κουράγιο. Τα προσκοπάκια και τα λυκόπουλα μετά σου.

 15. sapere aude said

  > Επιστολή Θ. Ανδρεάκου:
  > 2. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τον αριθμό των τύπων που προκύπτουν από την κλίση ονομάτων και ρημάτων, τότε αντιλαμβάνεται τον απέραντο πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

  Αυτό πάλι τι σας λέει;
  Τα πρώτα σημάδια υποχώρησης του εχθρού;

 16. nickel said

  #15
  > Αυτό πάλι τι σας λέει;
  > Τα πρώτα σημάδια υποχώρησης του εχθρού;

  Μάλλον την τρικυμία εν κρανίω. Διότι δεν αποκλείεται να πιστεύει ότι το λεξικό θα είναι 120 τόμοι, και φανταστείτε πια πόσοι τόμοι θα ήταν αν καταγράφονταν και όλοι οι τύποι (στο λεξικό των 120 τόμων).

 17. aerosol said

  Εγώ πάλι, βρίσκω ανθελληνικό να ταϊζεις ψεύδη τη χώρα.
  Αν είχα το κουράγιο θα έστηνα ένα καλό σενάριο για τους «δακτύλους» και τα «ξένα κέντρα συμφερόντων» που ωθούν κάποιους συμπολίτες να παραπλανούν με ψέμματα την κοινή γνώμη αντί να την εμπνέουν να ωφελήσει αυτή τη χώρα με σοβαρή δουλειά και σημαντικό έργο.
  [Μέσα μπορεί να μπει ο Soros, οι Illuminati, οι τουρανομογγόλοι, οι Ελ και οι Μενιδιάτες του Διαστήματος!]

 18. stinathina said

  Συνεχίστε, συνεχίστε με το ήρεμο σκωπτικό σας ύφος νομίζω πως είσαστε κατάλληλος και ιδανικά εξοπλισμένος.
  Το λέω αυτό διότι μοιάζει κάποιες φορές πως δε παίρνετε τόσο στα σοβαρά τον εαυτό σας, αυτό με κάνει να εμπιστεύομαι ακόμα περισσότερο όσα λέτε.
  Δεν έχω τις γνώσεις που να επιτρέπουν να συνδράμω. Αν χρειαστεί αυτό που έχω θα σας το προσφέρω με πολύ χαρά: την υπογραφή μου.
  Ίσως δε και κάποια σκέψη πάνω στο θέμα αν και πιθανώς δεν την πολυχρειάζεστε.

  Είναι σημαντικό σκέφτομαι να καταστεί σαφές πως από αγάπη για την γλώσσα υπερασπίζεστε την σχετική αλήθεια των πραγμάτων. Με μια φράση απλή που να διαλύει το ψεύτικο δίπολο που στήνουν οι διάφοροι.. δε ξέρω πως να τους χαρακτηρίσω, αλήθεια. Νομίζω πολλοί θα συμφωνήσουν πως με όχημα την γλώσσα πολλοί παίζουν παιχνίδια που δεν έχουν σχέση μ’αυτήν. Προκαλούν σύγχυση εννοιών και ποσοτικοποιούν τους πολιτισμούς για να παίξουν εγωπαθή παιχνίδια.

  Η ελληνόφωνη ιστορική περιπέτεια είναι συγκλονιστική και γεμάτη σπουδαία μνημεία Λόγου. Η περιπέτεια όμως αυτή αξίζει διότι ανήκει στην ανθρωπότητα. Η συνείδηση της οδηγεί τους Έλληνες να ερωτεύονται τον εαυτό τους αλλά αυτό είναι σχεδόν μια προδοσία του πυρήνα του πολιτισμού, γενικά και της γλώσσας, ειδικότερα. Αυτό διότι η γλώσσα είναι ένα άνοιγμα προς τα έξω, είναι για να συνεννοούμαστε κι όχι για να την κάνουμε πακέτο(τόμους) και να καθόμαστε απάνου.. να καβαλάμε το καλάμι..

  Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε φάσεις παρακμής παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα «υπερηφάνειας.» Μιλάμε για την γλώσσα σαν να είναι κάτι που μετριέται. Η αξία της Ελληνικής γλώσσας δε μετριέται. Δεν είναι τετελεσμένη. Δεν υπάρχει αν τα ελληνικά δε παράγουν Λόγο, αν δε τρέφουν τους ανθρώπους. Γι’αυτό λοιπόν οι κύριοι αυτοί παραπλανούν και σφάλουν. 1ον με ψέμματα που προκαλεί μια εγωπαθής «αγάπη» για την γλώσσα και 2ον εισάγοντας έναν νοσηρό τρόπο σκέψης που μόνο να σκοτώσει την Ελληνική γλώσσα μπορεί.
  Αν τους νοιάζει η γλώσσα ας την δουλέψουν..

  Χαίρετε και καλή δύναμη!

 19. Η ημιμάθεια που δείχνουν οι επιστολές ορισμένων αναγνωστών της «Ελευθεροτυπίας» και της «Καθημερινής» για θέματα γλώσσας, όπως των Αντωνίου Κουνάδη, Θεοδώρου Ανδρεάκου κ.ά., είναι θλιβερή, αλλά φυσικά όχι δυσερμήνευτη.

  Το λεγόμενο τάιμινγκ είναι διασκεδαστικό: εννοώ ότι σε επιστολή στην «Καθημερινή» αναιρείται ένα στοιχείο που προβάλλει ο Α. Κουνάδης και σχεδόν ταυτόχρονα η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει επιστολή του Θ. Ανδρεάκου, ο οποίος επικαλείται το ίδιο στοιχείο!

  Αστεία είναι και τα περί …ομάδας!

  Και εδώ θα ήθελα να πω ότι είναι αξιέπαινα τα μέλη της υποτιθέμενης αυτής ομάδας τα οποία είναι καθηγητές Πανεπιστημίου. Γιατί υπερασπίζονται τις αρχές της επιστήμης τους, πράγμα δυστυχώς όχι αυτονόητο στους κύκλους των Πανεπιστημιακών. Δείτε λ.χ. το γνωστό θέμα με τις παρετυμολογίες του Πρύτανη του ΑΠΘ. Ο καθηγητής Μ. Σετάτος αντέδρασε στα όσα αντιεπιστημονικά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου Γλωσσολογίας -και προς τιμήν του. Πόσοι άλλοι αντέδρασαν; Δεν κατηγορώ βεβαίως ΟΛΟΥΣ τους Πανεπιστημιακούς που ήταν στην αίθουσα και ΔΕΝ αντέδρασαν. Μερικοί από αυτούς, όπως ο Σ. Μοσχονάς, έχουν αποδείξει την παρρησία τους. Σίγουρα όμως στο ακροατήριο βρίσκονταν και μερικοί πανεπιστημιακοί, οι οποίοι είναι ικανοί να πουν στον κάθε Μάνθο και στον κάθε Κουνάδη «τι ωραία που τα είπατε»…

  Απεναντίας, ο ερευνητής που είναι ακέραιος άνθρωπος και πραγματικός επιστήμονας κάνει το αυτονόητο: υποστηρίζει τις αρχές της επιστήμης του.

  Αυτό ακριβώς κάνουν και οι Πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν στη δήθεν ομάδα του κ. Ν. Σαραντάκου. Και αντί μερικοί να τους επαινούν γι’ αυτό, στέλνουν κείμενα σε εφημερίδες με τα οποία τους κατηγορούν…

 20. Εμένα μου κάνει εντύπωση πώς ένας επιστήμονας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κος Ανδρεάκος, γίνεται να ζει σε τόσο πηχτό σκοτάδι.

 21. Q said

  Αντιθέτως εγώ δεν εκπλήσσομαι καθόλου. Εγώ συνηθίσει να ακούω τις πιο μεγάλες βλακείες από τους πιο σπουδαγμένους ανθρώπους. Σαν κάτι να μου αποδεικνύει, όσο πιο σπουδαγμένος είσαι στην δικιά σου επιστήμη, τόσο πιο βλάκας σε κάποια άλλη. Μέσα σε όλα, η κοινή λογική υποφέρει περισσότερο.

 22. sarant said

  Eυχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλια και τη συμπαράσταση. Αγαπητέ StinAthina, καλώς ήρθατε (μάλλον) και με σκλαβώνετε!

  Σκέφτομαι να γράψω κάτι, αλλά ακόμα δεν το έχω οριστικοποιήσει. Θα το στείλω πιθανόν το Σάββατο. Μάλλον εγώ θα το υπογράφω μόνο, αφενός για να μη χαθεί χρόνος στη συλλογή υπογραφών και το πηγαινέλα του κειμένου και αφετέρου για να εξοικονομήσω χώρο για την καθαυτό επιστολή. Κι αυτό όμως δεν το έχω ακόμα αποφασίσει οριστικά.

 23. hominid said

  Επειδή, μεταξύ άλλων, λένε και ξαναλένε για τον Αδράδος και δημιουργούν εντυπώσεις, ίσως θα ήταν χρήσιμο να διευκρινιστεί στην επιστολή και τι ακριβώς εννοεί ο Ισπανός με το «κρυφοελληνικές γλώσσες» και γιατί αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον όποιο αριθμό λέξεων της eλληνικής.

 24. hominid said

  Εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/05/18/yparktanyparkt/#comment-4955

 25. Gagarin said

  Είναι τραγικό τι είδους «επιστήμονες» μπαίνουν στα ΑΕΙ – είτε για να διδάξουν είτε για μια απλή διάλεξη – αλλά και το πόσο απροκάλυπτα διατυμπανίζουν την άγνοιά τους με το σχόλιο περί κλίσεως των ονομάτων. Φαντάζομαι οτι δεν του είπε κανείς οτι κλίσεις έχουν και τα Λατινικά, και τα Γερμανικά, και τα Γαλλικά, και, και, και…

 26. Πάπιας said

  Για μένα το κύριο ζήτημα δεν είναι η άγνοια και η ημιμάθεια, άλλωστε δεν σπούδασαν το αντικείμενο.

  Αντιθέτως εκπλήσσομαι από την ευκολία με την οποία δέχονται όποια μπαρούφα ακούσουν/διαβάσουν και κυρίως από την αμυντική γραμμή του πατριωτισμού. Με τα φούμαρα όμως δεν ωφελείται κανείς, πόσο μάλλον η πατριωτική/εθνική συνείδηση του κάθε μεροκαματιάρη που θα τα διαβάσει.

  Αν χρειαστείτε μια επιπλέον υπογραφή εννοείται ότι (αφού διαβάσω την επιστολή, γιατί την υπογραφή και κάτι άλλο προσέχουμε που τις βάζουμε) θα είμαι στη διάθεσή σας.

 27. Μάρκος Ούλπιος said

  Περί ορθογραφίας μια απορία μου: τον αγαπητό βαρώνο τον θυμάμαι σαν Μυνχάουζεν…

 28. nickel said

  >> Περί ορθογραφίας μια απορία μου: τον αγαπητό βαρώνο τον θυμάμαι σαν Μυνχάουζεν…

  Χα! Περιμέναμε να δούμε ποιος θα το πρωτοπροσέξει. Η ευθύνη είναι δική μου, που έχω κολλήσει στην εποχή του Μυγχάουζεν, όπως άλλωστε και της Κοπεγχάγης και της Μάγχης — και δυσκολεύομαι να ξεκολλήσω. Οπότε σερβίρισα τον Μιγχάουζεν απλοποιημένο κατά το φωνήεν μόνο, παρέα με τον απλοποιημένο βαρόνο. Και ομολογώ ότι ουδόλως με ενοχλεί. Παίρνετε πάντως το βραβείο παρατηρητικότητας, φίλτατε Μάρκο.

 29. espectador said

  Νικο στειλε την επιστολη με οποια μορφη εσυ κρινεις. Εγω το μονο που μπορω να κανω ειναι να σου ευχηθω καλες διακοπες.

 30. Νίκο, επειδή τα (35 χιλ.) κύρια ονόματα σχεδόν ουδέποτε δεν μετράνε στα λεξικά (ιδίως όταν οι πάπυροι έχουν 16 χιλ!)

  και επειδή στα μη ονόματα αφ’ ενός υπέρβαλα κατά 2 χιλ,

  και επειδή το κόρπους δεν είναι πλήρες,

  πες να χαρείς αντί 210 χιλ…

  καλά, πες 215 χιλ., γιατί χάνουμε 35 χιλ. κύρια ονόματα που δεν μετράνε, αλλά με τα κενά σε Κριαρά Τραπ LSJ και DGΕ συμπληρώνουμε πες άλλα 45 χιλ. λήμματα που δεν τα έχω στο τωρινό κόρπους. (20+10+3 + 12 — τελικά το DGE δεν καλύπτει όσα νόμιζα, και αναλώνεται σε μικροπαραλλαγίες: την ἀφεσοφυλακία «επίβλεψη των αγωγών» του LSJ και την ἀφεσιοφυλακία «επίβλεψη των αγωγών» του DGE δε θα τις πω ξεχωριστά λήμματα, η ίδια λέξη είναι.)

  Πάντως πρέπει να αναρτήσω κάτι σχετικό: μια μέτρηση που να αφήνει έξω τη δημώδη. Και αφού απόψε κάνω μια τελευταία απόπειρα να προσθέσω αιγυπτιακά και επιγραφικά ονόματα (κανα 500 ακόμα), θα ενημερώσω το σαββατοκύριακο το ιστολόγι με τους διορθωμένους αριθμούς, αρκετά εξιλεώθηκα.

 31. Ο Q είπε
  Μέσα σε όλα, η κοινή λογική υποφέρει περισσότερο.

  Αυτό είναι που μου κάνει μεγάλη εντύπωση! Ο επιστήμονας υποτίθεται πως πρέπει να πιάνει πουλιά στον αέρα. Η κοινή λογική αυτών των ανθρώπων δεν κλωτσάει σε μια τέτοια τερατολογία;

  Πώς γίνεται να μην έχουν τόσο πια μια στοιχειώδη αίσθηση τής γλώσσας;

 32. @31: μα κι αυτοί είναι μεγάλοι σαν τη γλώσσα μας, τρισμέγιστοι. Πολύ μεγαλύτεροι, κι από την Πελοπόννησο ακόμα 🙂

  Οι μέγιστοι έχουν και την μεγίστην γλώσσαν. Εξ απ’ ανέκαθεν.

 33. το είδα στο buzz, πιθανόν να σας είναι ήδη γνωστό:
  http://www.lyrikline.org/

 34. Nicolas said

  @17 Δεν χρειάζεται ξένο δάχτυλο, οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη κανέναν, μπορούν να βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους! όχι παίζουμε!
  Ευτυχώς σε όλες τις εποχές βρέθηκαν κατι Σαραντάκοι και κάτι σαραντακόπουλα (ε, όχι όλα για σένα, Νίκο) για να μην πάνε όλα τελείως κατά διαόλου.
  Από πίσω και μεις, ομαδάρχη! (για να δούμε τι άλλο θα βρούνε σε λίγο).

 35. SophiaΟικ said

  Σε μεγάλους μπελάδες μπήκες ομαδάρχη 40ακο 🙂

  Σε λίγο θα σε βγάλουν και εγκέφαλο γλωσσο-σέχτας (ίσως έπρεπε να το πω χωρίς τελικό ς).

  Σοβαρά παντως, δεν αντιλαμβανομαι τί ρόλο παίζει η αναφορά στο επάγγελμα του ΒΛ, αν είναι ασχετό με τα γλώσσικά, εξίσου άσχετο είναι και το επάγγελμα του ομοτιμου και του ακαδημαικού.

 36. sarant said

  Ευχαριστώ θερμότατα για τη συμπαράσταση. Όπως είπα και παραπάνω, προτίμησα να στείλω μόνος μου την επιστολή για να μη χαθεί χρόνος αφού από το βράδυ φεύγω για 8-9 μέρες (και μάλλον δεν θα έχω και ιντερνέτι).
  Χρησιμοποίησα υποδείξεις του Χόμινιντ (23) και του ΝικΝίκολας.
  Σοφία, ο κύριος που ζητάει πλήρες CV στην υπογραφή των αλληλογράφων, ξέχασε να αναφέρει το δικό του αξίωμα, του επί χούντας κυβερνητικού επιτρόπου αθλοπαιδιών.

  Αν δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα το γράμμα, εσείς θα το δείτε πρώτοι 🙂

 37. […] now that people are starting to quote the Lerna VIa count of 211,794 (including Nikos Sarantakos, fighting the good fight), that I tried to get to the bottom of it. In the process, I’ve worked to treat the PHI #7 […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: