Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επιστολή στο Βήμα

Posted by sarant στο 24 Αυγούστου, 2009


Το ξέρω βέβαια πως ο κόσμος  -ή τουλάχιστον η μισή Αττική- καίγεται, αλλά το ιστολόγιο αυτό δεν σχολιάζει την επικαιρότητα αν δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω. Έτσι, δεν θα γράψω για τις ολέθριες πυρκαγιές του σαββατοκύριακου, πολύ περισσότερο που δεν είμαι στην Αθήνα κι έτσι αναγκαστικά τα όσα γίνονται τα πληροφορούμαι από την τηλεόραση. Θα μπορούσα να ανεβάσω ένα παλιό μου άρθρο, που διερευνά την έκφραση «στάχτη και μπούρμπερη», αλλά είναι γραμμένο για άλλη συγκυρία κι έτσι προτιμώ απλώς να βάλω σύνδεσμο.

Ενώ όμως δεν το θέλω και πολύ, επιβάλλεται να δοθεί απάντηση στα όσα έγραψε ο κ. Θ. Ανδρεάκος στο Βήμα (την επιστολή, που δημοσιεύτηκε στις 19/8, μπορείτε να τη δείτε εδώ). Όχι μόνο και όχι κυρίως για να μη μείνουν αναπάντητοι οι ιταμοί υπαινιγμοί για την ομάδα που μειώνει και διασύρει την ελληνική γλώσσα, αλλά περισσότερο για να εμφανιστούν και στις στήλες αυτής της εφημερίδας μερικά σωστά πράγματα -και όποιος τα προσέξει. Παρεμπιπτόντως, έχω απαντήσει προσωπικά στην επιστολή που έστειλε ο λεβέντης κ. Θ.Α. στην Ελευθεροτυπία, μια και εκεί έχει αρκετές αναφορές επί προσωπικού.

Στο προηγούμενο ποστ είχα παρουσιάσει ένα προσχέδιο επιστολής και είχα ζητήσει από όποιον φίλο θέλει να τη συνυπογράψει -αφού ο κ. Θ.Α. μιλάει για ομάδα, ομαδική πρέπει να είναι η απάντηση, σκέφτομαι. Τώρα παρουσιάζω το «σχεδόν τελικό» κείμενο της επιστολής, που θα σταλεί μεθαύριο το βράδυ, ώστε να έχουν την ευκαιρία να την υπογράψουν κι άλλοι που θα γυρίσουν σήμερα από τις άδειες.

Επειδή δεν έχω εύκολη σύνδεση στο ιντερνέτι, δεν μπόρεσα να φτιάξω την ειδική σελίδα που ήθελα με όλα τα κείμενα της αντιπαράθεσης, από την αρχή έως τώρα. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο το έχει ήδη κάνει το Περιγλώσσιο, οπότε παραπέμπω εκεί. Λοιπόν, το (σχεδόν τελικό) κείμενο:

Αγαπητό Βήμα

Με επιστολή του στις 19.8 ο κ. Θεόδωρος Ανδρεάκος μεταφέρει στις στήλες σου έναν διάλογο περί ελληνικής γλώσσας που ξεκίνησε από τις στήλες άλλης εφημερίδας, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες σου να μην μπορούν να βγάλουν πλήρες νόημα. Για τα προηγούμενα επεισόδια, παραπέμπουμε στο ιστολόγιο periglwssio.blogspot.com/2009/05/blog-post.html, όπου έχει καταγραφεί η όλη συζήτηση.

Περαιτέρω, πράγματι είναι ακριβές ότι στον «Thesaurus Linguae Graecae» (TLG) έχουν καταγραφεί 105.000.000 λέξεις, παρατηρούμε όμως ότι ο κ. Ανδρεάκος μπερδεύει σύνολο λέξεων, λεκτικούς τύπους και λέξεις-λήμματα. Για παράδειγμα, η λέξη «και», που έχει έναν μόνο λεκτικό τύπο, καταγράφεται στο TLG 5.738.822 φορές. Η λέξη «άνθρωπος» που έχει δεκαπέντε βασικούς λεκτικούς τύπους (τις πτώσεις ενικού και πληθυντικού, τον δυικό, αλλά και κάποιους σπάνιους διαλεκτικούς τύπους) καταγράφεται στο TLG περίπου 180.000 φορές. Το ρήμα «λύω» με 392 παραδιδόμενους λεκτικούς τύπους, έχει συνολικά 25.000 εμφανίσεις. Η αναφορά της κ. Παντελιά σε 105.000.000 λέξεις περιλαμβάνει όλες τις πολλαπλές καταγραφές κάθε λεκτικού τύπου, δηλαδή π.χ. και τα σχεδόν 6 εκατομμύρια εμφανίσεις της λέξης «και». Όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφτεί στο ιστολόγιο του Νίκου Νικολάου, του υπεύθυνου λημματοποίησης του TLG (http://hellenisteukontos.blogspot.com), το σύνολο των λημμάτων του TLG είναι περίπου 220.000 και οι λεκτικοί τύποι περίπου 1,5 εκατομμύριο, σε ένα σώμα κειμένων που συνολικά αριθμεί 105.000.000 λέξεις. Και αυτά τα στοιχεία είναι όντως αδιάσειστα.

Όμως, επειδή ο δαιμόνιος κ. Θ.Α. θεώρησε επίσης σωστό να προειδοποιήσει το πανελλήνιο για την ύπαρξη μιας… καταχθόνιας ομάδας που «κάνει το παν για να διασύρει και να μειώσει διεθνώς» στο Διαδίκτυο την ελληνική γλώσσα,  εμείς που υπογράφουμε τούτην εδώ την επιστολή θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι κατά τη γνώμη μας η ελληνική γλώσσα δεν έχει να φοβηθεί την επιστημονική αλήθεια ούτε «διασύρεται» από τη νηφάλια παράθεση επιστημονικών στοιχείων που έχουν διασταυρωθεί με σχολαστική επιμέλεια. Διασύρονται και μένουν έκθετοι στην κοινή γνώμη όσοι πλασάρουν ανυπόστατους και εξωφρενικούς μύθους, όπως ότι οι λεκτικοί τύποι της ελληνικής μπορούν να φτάσουν τα 90 εκατομμύρια ή ότι η ελληνική έχει 5.000.000 λέξεις. Και αυτούς τους μύθους επιδιώκουμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, να ανασκευάζουμε όπου και όπως μπορούμε.

(Ακολουθούν υπογραφές, με ονοματεπώνυμο-ιδιότητα-τόπο, π.χ. Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας-μεταφραστής, Λουξεμβούργο).

Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμα στην επιστολή, όμως έτσι θα δώσουμε αφορμή για περικοπές. Είπα ότι το κείμενο είναι «σχεδόν τελικό», αν όμως έχω γράψει καμιά κοτσάνα ασφαλώς πρέπει να μου το πείτε για να διορθωθεί. Τέλος πάντων, γνώμες για το περιεχόμενο της επιστολής βάζουμε εδώ, αν όμως θέλετε να συνυπογράψετε την επιστολή καλύτερο είναι να μου στείλετε μέιλ στο sarant@pt.lu ή σε όποιαν άλλη ηλεδιεύθυνσή μου ξέρετε.

Advertisement

24 Σχόλια προς “Επιστολή στο Βήμα”

 1. Θεωρώ ότι το φάουλ του Β να δημοσιεύσει επιστολή που κάνει αναφορά σε δημοσίευμα άλλης εφημερίδας δείχνει ότι ούτε από εκεί μπορεί να περιμένει κανείς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων του παιχνιδιού. Αν υπάρχει συνομωσία, είναι από την άλλη πλευρά. 😀

  Για τα προηγούμενα επεισόδια, παραπέμπουμε στο ιστολόγιο periglwssio.blogspot.com/2009/05/blog-post.html, όπου έχει καταγραφεί η όλη συζήτηση.

  Δυστυχώς, η παραπομπή οδηγεί μόνο στα λεχθέντα της μίας πλευράς, χωρίς να φαίνονται αυτά της άλλης, επί των οποίων και η αμφισβήτηση. Θα προσπαθήσω να τα βρω και να τα μαζέψω χρονολογικά σε ένα google document, αν προλάβω (δεκτά links γι’ αυτό).

  Ο δεσμός της παραπομπής, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μικρύνει μέσω κάποιας σχετικής υπηρεσίας (π.χ. bit.ly)

  στον “Thesaurus Linguae Graecae” (TLG) έχουν καταγραφεί 105.000.000 λέξεις
  μήπως, (πολλαπλές) εμφανίσεις λέξεων;

  μπερδεύει σύνολο λέξεων, λεκτικούς τύπους και λέξεις-λήμματα
  μήπως, μπερδεύει εμφανίσεις λέξεων, λεκτικούς τύπους και λέξεις-λήμματα;

  …περιλαμβάνει όλες τις πολλαπλές καταγραφές κάθε λεκτικού τύπου, δηλαδή π.χ. και τα σχεδόν…

  αντί πλασάρουν, ίσως, υιοθετούν και διαδίδουν;

 2. sarant said

  Στάζιμπε, πολύ χρήσιμες οι διορθώσεις, κι αν φτιάξεις την σελίδα ακόμα καλύτερα!

 3. Μου είχαν διαφύγει τα λινκ στο τέλος του άρθρου του Περιγλώσσιου, ενώ με μπέρδεψε και η ημερομηνία Μαΐου. Εν πάση περιπτώσει, μαζεύω κι εγώ…

 4. http://tinyurl.com/istoriko

 5. hominid said

  Για παράδειγμα, η λέξη «και», που έχει έναν μόνο λεκτικό τύπο, καταγράφεται στο TLG 5.738.822 φορές. Η λέξη «άνθρωπος» που έχει δεκαπέντε βασικούς λεκτικούς τύπους (τις πτώσεις ενικού και πληθυντικού, τον δυικό, αλλά και κάποιους σπάνιους διαλεκτικούς τύπους) καταγράφεται στο TLG περίπου 180.000 φορές. Το ρήμα «λύω» με 392 παραδιδόμενους λεκτικούς τύπους, έχει συνολικά 25.000 εμφανίσεις.

  Θα άλλαζα λίγο τη διατύπωση, γιατί ίσως κάποιοι νομίσουν ότι όσο περισσότερους λεκτικούς τύπους έχει μια λέξη τόσο λιγότερες οι εμφανίσεις της στα κείμενα. 🙂 Θα πρότεινα κάτι τέτοιο:

  Για παράδειγμα, η λέξη «και» καταγράφεται στο TLG 5.738.822 φορές, όσες οι συνολικές της εμφανίσεις στα κείμενα. Το ίδιο και οι λέξεις «άνθρωπος» και «λύω» (σε όλους τους λεκτικούς τους τύπους) με 180.000 και 25.000 συνολικές εμφανίσεις αντίστοιχα.

  Καλή είναι και η ιδέα να δοθούν ορισμένα παραδείγματα λεκτικών τύπων, αρκεί να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο μικρότερος ή μεγαλύτερος αριθμός τους σχετίζεται με τον αριθμό εμφανίσεων της λέξης.

 6. sarant said

  Χόμινιντ, σαν να μην έχεις άδικο με τον ενδοιασμό σου, θα κοιτάξω να το διατυπώσω αλλιώς. Μ’ άρεσαν αυτές οι τρεις λέξεις (η κοινότερη λέξη, το πιο συνηθισμένο ουσιαστικό, το παραδειγματικό ρήμα), θα δούμε.

  Στάζιμπε, καλή δουλειά έκανες, θα το χρησιμοποιήσω!

 7. > Δυστυχώς, η παραπομπή οδηγεί μόνο στα λεχθέντα της μίας πλευράς, χωρίς να φαίνονται αυτά της άλλης, επί των οποίων και η αμφισβήτηση.

  Χαίρετε. Τώρα μπορείτε να δείτε συνδέσμους με όλα τα κείμενα:

  http://periglwssio.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

 8. @7: Έχω τη γνώμη ότι μια ανάρτηση με μεταγενέστερες παραπομπές μέχρι τον Αύγουστο δεν δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα μπορούσε, έστω, να προστεθεί μια σημείωση του τύπου «ανανεώνεται διαρκώς», ή κάτι αντίστοιχο.

 9. Ευχαριστώ, πρόσθεσα μια τέτοια σημείωση.

 10. sarant said

  Παρεμπιπτόντως, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Ε. η επιστολή της Σοφίας:
  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.epistolesanagnoston&id=75677

 11. Αυτό που με στεναχωρεί εμένα, φίλτατε Νίκο, είναι πως ο διάλογος με τον Χουντάκο δεν έχει νόημα. Δεν εννοώ τόσο πως ο Χουντάκος κι οι παραχουνταίοι εμμένουν στις βλακώδεις απόψεις τους: στο κάτω κάτω, η βλακεία είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Εννοώ κυρίως ότι ο Χουντάκος, εκτός από λεβέντης Μανιάτης, είναι και πονηρός βλάχος, που νομίζει πως ξεγλιστράει σαν χέλι της Κωπαΐδας με το να μην απαντά στις επικρίσεις που του κάνουν για τα χονδροειδέστατα ψέματά του. Σου θυμίζω πρόσφατη, σχετικά, επιστολή του με στόχο άλλον (αφελέστατον) επιστολογράφο της Ελευθεροτυπίας. Εκεί ο αγλαός ανήρ, ο πάλαι ποτέ διαλάμψας ως χουντικός επίτροπος αθλοπαιδιών, μιλούσε για τους πάντες και για τα πάντα –ας πούμε, για λεπτομέρειες, υποτίθεται εμπιστευτικές, σχετικές με την επαγγελματική σταδιοδρομία του θύματος (το γαρ φακελώνειν ουδείς πώποτ’ εμίσησεν). Το μόνο πράγμα για το οποίο δεν ξεστόμισε λέξη ο εν λόγω ήταν η ταμπακέρα, δηλαδή οι γελοιωδέστατοι λερναίοι ισχυρισμοί του σε παλιότερη επιστολή του, όπου φιγουράριζαν φάτσα κάρτα ο Ιμύκος, ο Πάκαρι, η Μακντόναλι και άλλοι ανύπαρχτοι φίλοι μας.

  Αναρωτιέμαι λοιπόν αν έχει πράγματι νόημα να εμμένει κανείς σε αυτού του είδους την άχαρη ανταλλαγή επιστολών. Είναι προφανές πως, για τα μυαλά του Χουντάκου και των ομοϊδεατών του, όποιος δεν κραυγάζει «Ζήτω η Ελληνική και οι 160.000.000.000 λέξεις της» είναι συκοφάντης της γλώσσας και του έθνους. Πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια, ο τότε επίτροπος αθλοπαιδιών θα διακήρυσσε, φαντάζομαι ,πως όποιος δεν συντασσόταν με την Εθνοσωτήριο ήτανε παλιοκουμούνι κι έπρεπε να πάει στη Μακρόνησο να σπάει πέτρα. Προτείνω λοιπόν να αφήσουμε τον Χουντάκο και τους συν αυτώ στη θερμή αγκαλιά της ανυπόταχτης αριστερής (μη χέσω) Ελευθεροτυπίας, που τους παρέχει στέγη, τροφή και προστασία. Εμείς ας πάμε για καμιά βουτιά.

 12. Χαίρετε. Θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μέσω διαδικτύου με την ίδια την κ. Μ. Παντελιά και να της ζητήσουμε να υπογράψει και εκείνη το κείμενό μας.

 13. Η ιδέα του Γηγενή είναι σωστή. Πιθανώς δεν γνωρίζει η κ. Παντελιά ότι παρερμηνεύονται, δημοσίως, οι δηλώσεις της.

 14. voulagx said

  @11.τιπουκειτος
  Συμμεριζομαι τον προβληματισμο σου.Κατι αναλογο ειχε πει και ο Πιερ Βινταλ-Νακε,
  αν θυμαμαι καλα, για τους Λεπενιστες( αρνηθηκε τον τηλεοπτικο διαλογο με αυτους), δηλωνοντας μαλιστα οτι δεν θεωρει μια τετοια σταση αντιδημοκρατικη,
  και οτι θα απαντα με γραπτα αρθρα.
  Υ.Γ. Ευτυχως που εγραψες εκεινο το «πονηρος βλαχος» με β μικρο (αρα δεν ειναι εθνωνυμο) γιατι αλλιως θα σε κατηγορουσα-Βλαχος ων τη καταγωγη-για… υφερποντα ρατσισμο.
  Απο την αλλη βεβαια η πονηρια του Οδυσσεα εχει αναχθει σε εθνικο προτερημα, οποτε… αστα να πανε, περιπεπλεγμενος ειμι.

 15. Προτείνω να παρατεθούν στην αρχή οι υπογραφές της κ. Μ. Παντελιά και του κ. Ν. Νικολάου και σε μια δεύτερη λίστα όλων των υπολοίπων.

 16. sarant said

  Tιπούκειτε, σε διαβεβαιώνω ότι πολλές φορές αισθάνθηκα τον πειρασμό να αφήσω τον κ. Ανδρεάκο να αναπολεί την εποχή που ήταν επίτροπος αθλοπαιδιών, αλλά όταν μεταφέρει την αντιπαράθεση σε άλλο γήπεδο ή/και όταν αρχίζει τους προσωπικούς υπαινιγμούς, τι να πω, αισθάνομαι πως δεν μπορώ να μην απαντήσω. Πολύ περισσότερο που ο μύθος εξαπλώνεται (βλ. το συμπτωματικό με το ντοκιμαντέρ του Σκάι).

  Γηγενή, η κ. Παντελιά αν ήθελε θα είχε ξεκαθαρίσει τα πράγματα περισσότερο. Ίσως να μη θέλει να έρθει σε σύγκρουση με ακαδημίες κτλ. Η υπογραφή του ΝΝ θα είναι στη θέση της 🙂

 17. Πιθανώς η κ. Παντελιά να μην ενημερώνεται τακτικά για τα της ημεδαπής. Εγώ, πάντως, της έστειλα ηλεμήνυμα, με παραπομπή εδώ.

  Αυτό που φέρεται να δήλωσε (σελ. 2 του pdf), όμως, έτη φωτός απέχει από αυτό που αναπαράγουν οι Λερναιόι:

  [O David Packard, γιος του συνιδρυτή της εταιρίας Hewlett-Packard ] Έφτιαξε, στην ουσία, έναν κώδικα, που επέτρεπε στο πρόγραµµα, να καταγράφει τα κείµενα µε λατινικούς χαρακτήρες και αυτοί κατόπιν να µετατρέπονται σε ελληνικούς. Αυτός ήταν ο λεγόµενος «Κώδικας Β'», ο οποίος χρησιµοποιείται ακόµα και σήµερα. Το 1985, µε τη βοήθεια του ιδίου, το ΤLG κυκλοφόρησε τον 1ο ψηφιακό δίσκο στην ιστορία των υπολογιστών που δεν περιείχε µουσική. Περιείχε ελληνικά κείµενα! Εκτός απ’ αυτό, δηµιούργησε έναν µικρό υπολογιστή – λένε µάλιστα, ότι τον έφτιαξε στο γκαράζ του σπιτιού του – ο οποίος είχε τη δυνατότητα, να διαβάζει το συγκεκριµένο CD του ΤLG. Οπότε, τα Πανεπιστήµια µπορούσαν να αγοράσουν αυτό το κοµπιούτερ αλλά και το CD και έτσι να έχουν πρόσβαση, σε όλα τα κείµενα, που είχε ψηφιοποιήσει το Ερευνητικό µας Κέντρο. Τότε, ήταν περίπου 50 εκατοµµύρια ελληνικές λέξεις. Τώρα πια, δεν βγάζουµε CD, καθώς όλο το υλικό βρίσκεται στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.tlg.uci.edu. Έχουµε τώρα 105 εκατοµµύρια λέξεις, 3.962 συγγραφείς και περίπου 15.000 κείµενα.

  Μόνο ηλίθιοι μπορούν να παρανοήσουν.

 18. Θα κάνω διαφήμιση της σελίδας που ετοίμασα

  http://periglwssio.blogspot.com/2009/05/blog-post.html ,

  γιατί εκεί φαίνεται πολύ καθαρά πώς προσπαθεί να ξεγλιστρήσει ο κ. Θ.Α.

  Παράδειγμα:

  Στο κείμενο 19 (22.6.2009) αναφέρεται:

  «Ας μας υποδείξει ο Θ.Α., με πλήρεις και ακριβείς παραπομπές, πότε και πού ισχυρίστηκαν οι συντελέστες του Thesaurus Linguae Graecae ότι τα ελληνικά κείμενα που έχουν αποθησαυριστεί στην ομώνυμη βάση δεδομένων περιέχουν 6.000.000 λήμματα ή ότι ο συνολικός αριθμός των λεκτικών τύπων θα ανέλθει τελικά στα 90.000.000».

  Στο κείμενο 22 (2.7.2009) ο Θ.Α. απαντά με αναφορά στον Adrados και τον Diels! Άλλο του ζητήθηκε και άλλο απάντησε!

  Και ερχόμαστε τώρα στο κείμενο 27 (19.8.2009), όπου ο κ. Θ.Α. επικαλείται δήλωση της Μ. Παντελιά στην εφημερίδα City Press στις 2/7/2009. Προφανώς, ετέθη υπόψη στον Θ.Α. ή έτυχε ο ίδιος να διαβάσει τη δήλωση της Μ.Π. πολύ καιρό αργότερα. Και απαντάει στις 19.8 σε κάτι που γράφτηκε στις 22.6! Φυσικά, στην απάντησή του παρερμηνεύει τη δήλωση της Μ. Παντελιά. Αλλά θέλω να πω το εξής: τον ρώτησαν κάτι, δεν μπορούσε να απαντήσει, μετά από πολύ καιρό κάτι έτυχε να διαβάσει και τελικά απάντησε στο …παλιό ερώτημα.

 19. ἁτυχὲς τὸ παράδειγμα τοῦ Λεπέν, ὁ ὁποῖος ψηφίστηκε ἀπὸ ἑκατομμύρια Γάλλους καὶ δὲν εἶχε τὴν ἀνάγκη νομιμοποιήσεως ἀπὸ τοὺς πολιτικούς του ἀντιπάλους. ἀλλοίμονο ἂν συνέβαινε τὸ ἀντίθετο. μὴ μπλέκετε τὴν ἐπιστήμη μὲ τὴν πολιτική, αὐτὸ ἂς τὸ κάνουν οἱ Λερναῖοι.

 20. sarant said

  Η επιστολή στο Βήμα στάλθηκε χτες βράδι, δυο φορές μάλιστα (Διότι, σε πιστή εφαρμογή του νόμου του Μέρφι, ήρθαν κάμποσες υπογραφές αφού την είχα στείλει).

 21. Γηγενή (18): Αυτό ακριβώς προσπαθούσα να πω στο σχ. 11, αλλά εσύ τα είπες πολύ καλύτερα.

 22. sarant said

  Σήμερα το Βήμα δημοσιεύει την επιστολή μας και μάλιστα αυτούσια και με όλες τις υπογραφές, απ’ όσο πρόφτασα να δω. Ίσως, για εξοικονόμηση χώρου, να έγινε σύμπτυξη των παραγράφων σε μία -τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην ηλεκτρονική έκδοση. Πρέπει βέβαια να πω ότι χρειάστηκε να τηλεφωνήσω στη γραμματεία της εφημερίδας, βλέποντας ότι είχαν δημοσιευτεί επιστολές που αφορούσαν μεταγενέστερα γεγονότα.

  Η επιστολή, εδώ:
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=287882&dt=11/09/2009

 23. Μαρία said

  Βλέπω οτι ο Αδαμόπουλος είναι ακόμα άνεργος και οτι υπάρχει ειδικότητα ακτινοδιαγνώστης. Τέρμα οι ακτινολόγοι;

 24. chequechak said

  Μαρία,
  έχει κάμποσα χρόνια που, επίσημα τουλάχιστον, η ειδικότητα μετονομάστηκε από Ακτινολογία σε Ακτινοδιαγνωστική. Δε γνωρίζω την αναγκαιότητα της αλλαγής. Όπως και η Μικροβιολογία : έγινε Βιοπαθολογία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: