Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεθεόρτια

Posted by sarant στο 13 Οκτωβρίου, 2009


Το άρθρο αυτό του πατέρα μου δημοσιεύτηκε στις 13.10 στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης. Να προσεχτεί η μυτιληνιά παροιμία «Από πού είσαι; Απ’ το χωριό της γυναίκας μου», που δεν είναι και πολύ γνωστή.

mimsΚάπου διάβασα πως η επομένη κάποιου σημαντικού γεγονότος ημέρα είναι πολύ δύσκολη για τον χρονογράφο, γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά διλήμματα: πρέπει οπωσδήποτε να γράψει κάτι, αλλιώς τι χρονογράφος θα ήταν, πρέπει ό,τι γράψει να μην είναι φορτισμένο συναισθηματικά και τέλος πρέπει να δικαιολογήσει τυχόν λάθος εκτιμήσεις ή προβλέψεις που έκανε πριν από το σημαντικό αυτό γεγονός (στην προκειμένη περίπτωση τις εκλογές).
Προσωπικά δεν αντιμετώπισα παρόμοια διλήμματα. Πρώτον δε θεωρώ πως είμαι χρονογράφος, δεύτερον σε όλη τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου, αλλά και μετεκλογικά, δεν ένιωθα καμμιά συναισθηματική φόρτιση και τρίτον στο αμέσως πριν τις εκλογές σημείωμά μου δεν έκανα καμμία πρόβλεψη για το αποτέλεσμά τους, απλώς εξέφρασα την προτίμησή μου προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συνιστούσα την υπερψήφισή του.
Δεν έγραψα το ταχτικό σημείωμα της περασμένης Τρίτης, γιατί βρισκόμουν «σου χουργιό τα ιγναίκας ιμ» δηλαδή στην Αίγινα, όπου δεν υπήρχαν οι ευκολίες για να το γράψω και να το στείλω με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο «Εμπρός».


Όσο για τις εκλογές, αυτές καθ’ εαυτές, ομολογώ πως ευχαριστήθηκα από το αποτέλεσμά τους, όπως άλλωστε ευχαριστήθηκε τα 70% των Ελλήνων, ακόμα και οι οικολόγοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα Μου-Λου (εμπρός ή πίσω). Δεν πληροφορήθηκα μόνο αν έμεινε ευχαριστημένος και ο κ. Παπαθεμελής και η σκασίλα μου είναι μεγάλη, αλλά τέλος πάντων…

Ευχαριστήθηκα γιατί τιμωρήθηκε σκληρά η παράταξη που μας φλόμωσε με σκάνδαλα, μας γονάτισε με φόρους και μας τάραξε στη λιτότητα. Ήταν ένα μάθημα που το χρωστούσε το εκλογικό σώμα στους «μασκαράδες και τους απατεώνες», για να θυμηθούμε ένα παλιό ποίημα του Βάρναλη.

Ευχαριστήθηκα γιατί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε την πορεία προς τη συρρίκνωση και την εξαφάνιση που είχε το αλήστου μνήμης «Εσωτερικό», πριν από τριάντα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό πως, παρά τη σοβαρή κρίση που πέρασε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, επιβίωσε η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς, γιατί πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή εναλλακτική φωνή σ’ αυτόν το χώρο. Κάνει καλό και στην υπόλοιπη Αριστερά.

Ευχαριστήθηκα ακόμα από το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ πέτυχε άνετη αυτοδυναμία και μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να έχει ανάγκη τη στήριξη του Συνασπισμού. Αυτό σβήνει τις ενδόμυχες επιθυμίες κάποιων «ανανεωτών» του να το στηρίξουν (και να υπουργοποιηθούν).

Τέλος, ευχαριστήθηκα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, ένας νέος άνθρωπος, με συγκροτημένη σκέψη και παρρησία, ανταποκρίθηκε τόσο ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της θέσης του και συνέβαλε αποφασιστικά στο να πάρει η παράταξή του τη μορφή που πήρε. Είναι πολύ σημαντικό πως έχουμε να κάνουμε με νέο μηχανικό, που αποζούσε από τη δουλειά του και όχι με κάποιον ανεπάγγελτο θεσιθήρα, ούτε με κανέναν επαγγελματία της πολιτικής, που από τα γεννοφάσκια του προοριζόταν να μας σώσει.

Απομένει τώρα να δούμε αν ο Γιωργάκης θα καταφέρει να γίνει Γιώργος. Αν θα έχει το τσαγανό να τα βάλει με τα ισχυρά συμφέροντα και τις ξένες επιρροές, αν καταφέρει να κάνει έστω και το ένα τρίτο από αυτά που υποσχέθηκε. Εύχομαι να πετύχει, μολονότι το βλέπω πολύ δύσκολο.

11 Σχόλια to “Μεθεόρτια”

 1. πρώτη φορὰ βλέπω κάποιον νὰ χαίρεται ἐπειδὴ κέρδισε ἕνα κόμμα τὸ ὁποῖο ὁ ἴδιος δὲν θεωρεῖ ἄξιο στηρίξεως ἀπὸ τὸ δικό του κόμμα! μὲ λίγα λόγια καλὰ ποὺ κέρδισε αὐτὸς χωρὶς νὰ μᾶς ἔχει ἀνάγκη κι ἔτσι θὰ μποροῦμε νὰ εἴμαστε ἀντιπολίτευσι καὶ ὄχι κυβέρνησι! πράγματι, μερικὰ κόμματα μόνο γιὰ ἀντιπολίτευσι κάνουν καὶ φαίνεται πὼς τὸ ξέρουν….

 2. νὰ μᾶς ἔχῃ

 3. neostipoukeitos said

  Την παροιμία «Από πού είσαι; Απ’ το χωριό της γυναίκας μου» μού την έχουν αναφέρει και ως πελοποννησιακή. Το σίγουρο είναι πως εμείς οι βλάχοι δεν την έχουμε.

 4. Ωραίος ο πατήρ 40άκος!
  Νεετιπούκειτε: δεν την έχετε εσείς οι βλάχοι (ως πελοποννήσιος, πάντως, εγώ δεν την γνωρίζω) διότι τις νύφες τις φέρνατε στο χωριό το δικό σας, τις κλειδώνατε στα σπίτια με την πεθερά και φεύγατε με τα κοπάδια ή με τα καραβάνια για εμπόριο.
  Όπου, όμως, δεν υπήρχε χρήμα, οι άντρες πήγαιναν σώγαμπροι στο σπίτι/χωριό της γυναίκας τους.

 5. nickosl said

  Κορνήλιε, επειδή συμφωνώ με τον πατέρα 40άκο (αν και δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ), θα σου θυμίσω απλά τα συμπεράσματα της Ρόζας Λούξεμπουργκ μετά το σκάνδαλο Μιλεράν (την πρώτη συμμετοχή σοσιαλιστή σε αστική κυβέρνηση στην ιστορία): «Στην αστική κοινωνία, ο ρόλος των Σοσιαλιστών είναι κόμμα αντιπολίτευσης. Κόμμα εξουσίας επιτρέπεται να γίνουν μόνο πάνω στα συντρίμμια του αστικού κράτους». Δεν επικαλούμαι τη Ροζα ως αυθεντία (για μένα είναι) αλλά για να δεις πόσο λάθος είναι αυτό που λες «πρωτη φορά βλέπω».

 6. SophiaΟικ said

  Εγώ πάντως δεν κατάλαβα γρυ απο αυτο που λεέι ο Νικοσλ, και χωρία να συμφωνών εμ τον Κορνήλιο ότι είνα πρωτοφανές, είναι θα έλεγα αναμενόμενο από τους αριστερούς μιας κάποιας ηλικίας να σκέφτονται ότι δεν θα ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ ποτέ, αλλά χαίρονται που βγήκε. Όποιος να’ναι αρκεί να μην ειναι (κεντρο)δεξιά και βάλε. Ο Κορνήλιος απλά δείχνει την ηλικία του 🙂

 7. #5 θὰ συμφωνοῦσα ἂν ἔπαυε τὸ κόμμα αὐτὸ νὰ ζητῇ ἁπλῆ ἀναλογική, μὲ τὴν καθιέρωσι τῆς ὁποίας συντάσσομαι (ἂν καὶ οὔτε ἐγὼ εἶμαι ΣΥΡΙΖΑ)

 8. gbaloglou said

  Την παροιμια με το χωριο της συζυγου την χρησιμοποιω συχνα: δεν εχει τοσο σχεση με τον σωγαμπρο* οσο με την ταση των γυναικων να απομακρυνουν τον συζυγο απο τους συγγενεις του 🙂

  *για τον σωγαμπρο ακουσα, σε τρυφερη ηλικια, το εξης: οταν ρωτησανε μια αλεπου που την γδερνανε πως περναει, αυτη απαντησε «καλυτερα απο τον σωγαμπρο»

 9. voulagx said

  «Αν η αλλαγη μπορουσε να ερθει με τις εκλογες, η αστικη ταξη δεν θα τις εκανε».
  Ποιος το ειπε αυτο;

 10. sarant said

  Νομίζω πως είναι «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα ήταν παράνομες» -αλλά δεν θυμάμαι ποιος το είπε.

 11. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  …και καταχρηστικές» (είθισται, πλέον, τα δύο επίθετα να πηγαίνουνε μαζί -και ουδόλως φαίνεται αυτό να τα στενοχωρεί, αντιθέτως τα αλληλοσυμπληρώνει κατά τρόπον απολύτως «υγιή»!)

  (:και ζητώ συγνώμη για την παράταξη των τριών αρχαιοπρεπών επιρρημάτων, όμως το παρελθόν φυγείν αδύνατον).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: