Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όχι μόνο κουίζ

Posted by sarant στο 21 Οκτωβρίου, 2009


Η σημερινή ανάρτηση είναι «2 σε 1» (και αφρόλουτρο και σαμπουάν). Βλέπετε, ακόμα δεν έχω αποφασίσει ποια μορφή θα έχει η περίφημη σελίδα των «αναζητήσεων» και έχω να σας υποβάλω μιαν απορία, έχω κι ένα κουίζ, οπότε τα συνδυάζω και τα δύο σε ένα.

Πρώτα η δουλειά και μετά η διασκέδαση. Η απορία δεν είναι δική μου, αλλά μιας φίλης ελληνίστριας. Αναζητεί αυτή η φίλη ποιήματα και πεζά που να έχουν κατά κάποιο τρόπο σχέση με τον μύθο του Οιδίποδα ή να περιέχουν αναφορά σ’ αυτό το μύθο ή στον Οιδίποδα. Έχει μέχρι στιγμής βρει Σεφέρη, Καβάφη, Καρούζο, Σαχτούρη, Χριστιανόπουλο και Μελισσάνθη και από πεζά βρήκε του Εμπειρίκου και της βρήκα κι εγώ ένα αντιστασιακό του Βενέζη, αλλά αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει θα σας χρωστάμε χάρη!

Όσο για το κουίζ, θα ακολουθήσει τη μορφή των προηγούμενων. Λοιπόν, στο αριστερό λογοτεχνικό περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι», στο τεύχος Δεκεμβρίου 1933, στη στήλη της κριτικής των συνεργασιών που έστελναν οι αναγνώστες, δημοσιεύτηκε η εξής κριτική:

Το «Πόσες φορές» δείχνει μιαν ολότελα μικροαστική απελπισία. Το «Και με θάρρος» δεν είναι περισσότερο επαναστατικό, δείχνει ένα αγαναχτισμένο και λιγάκι αναρχούμενο άτομο που βαρεμένο από την παλιά ρουτίνα ζητάει νέους δρόμους. Και τα δυο ποιήματα τα χαραχτηρίζει ένας μικροαστικός ιδεαλισμός. Τι θα πουν «τα κατατρέγματα της τύχης«; Φαίνεται όμως πως και την τύχη αυτή και το «ποτέ σου να μην τύχεις» τα’βαλες για την ομοιοκαταληξία. Αυτό όμως είναι πάρα πολύ φτώχεια στο στίχο που γενικά δεν τον καταφέρνεις ακόμα. Οι ομοιοκαταληξίες σου είναι όλες ολότελα εξεζητημένες, καλύτερα να μην ομοιοκαταληχτούν οι στίχοι, παρά: «και θέλησα να βάλω στη ζωή τελεία» για να ομοιοκαταληχτήσει με το αμφιβολία. Ύστερα λείπει κι η μουσικότητα από τα κομμάτια αυτά. Διάβασε καλούς στίχους για να συνηθίσει τ’ αυτί σου.

Αυστηρή κριτική, σίγουρα, αλλά ποιο είναι το άτομο που έγραψε τα ποιήματα αυτά; Δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά είναι πασίγνωστο (όχι απαραίτητα στο χώρο της ποίησης ή της λογοτεχνίας γενικότερα).

Πεντέξι ονόματα αν πέσουν, θα δώσω την πρώτη βοήθεια. Και, παρακαλώ, μην ξεχνάτε τη φίλη μου που κάνει μελέτη για τον Οιδίποδα!

Ενημέρωση: Δεν είναι Φλωράκης, Μ. Φωτόπουλος, Γρ. Λαμπράκης, Βελουχιώτης, Μυριβήλης, Ηλίας Τσιριμώκος, Νικόλαος  Κάλας, Ν. Ζαχαριάδης, Λουντέμης, Λαπαθιώτης, Γιάννης Μαρής, Μιχ. Ράπτης, Μάγια Μελάγια, Ιάνης Ξενάκης, Τίτος Βανδης, Σπ. Μαρκεζίνης.

Νέα στοιχεία: α) Ο αριθμός των γραμμάτων του ονόματος και ο αριθμός των γραμμάτων του επωνύμου με τα οποία έγινε γνωστό αυτό το άτομο, διαφέρουν κατά 1 ή 2, αλλά δεν είναι ίσοι.
β) Το πρόσωπο αυτό ζούσε την 1.1.2000 (αλλά σήμερα δεν ζει).
γ) Για αρκετά χρόνια δούλευε στον δημόσιο τομέα (Τράπεζες, Υπουργεία, ΔΕΚΟ)
δ) Έχει γράψει ένα ποίημα για τον θάνατο γνωστού ποιητή.

……………………………

Και συγχαρητήρια στη Βίκυ Π. που το βρήκε, ήταν ο Αντώνης Σαμαράκης.

0478

Advertisement

66 Σχόλια προς “Όχι μόνο κουίζ”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Νίκο, ώς πού πηγαίνει η φίλη σου το μύθο; Γιατί, ως γνωστόν, ο Οιδίποδας, νυμφευόμενος την Ιοκάστη, που ήταν σύζυγος του Κρέοντα αλλά και μητέρα του, απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Αντιγόνη, την Ισμήνη, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη, που ήταν και αδέλφια του παράλληλα. Αν η έρευνα της φίλης επεκτείνεται και σ΄αυτούς, θα έπρεπε τούλάχιστον να προστεθεί ο Ρίτσος, όμως και άλλοι, υποψιάζομαι, πολλοί.

  Το άλλο…δύσκολο!

 2. neostipoukeitos said

  Νεοελληνικά έργα με θέμα τον Οιδίποδα ή τους Λαβδακίδες:
  1. Ιάκωβος Καμπανέλλης, «Πάροδος Θηβών»
  2. Μάριος Ποντίκας, «Ο δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια»
  3. Ελύτης, «Αιώνος είδωλον» (από Τα Ετεροθαλή)
  4. Σεφέρης, «Τυφλός» (από το Τετράδιο Γυμνασμάτων Β’), «Κίχλη» (τρίτο μέρος), «Οιδιπόδειο 48», «Ίππιος Κολωνός»
  5. Εμπειρίκος, «Οιδίπους Ρεξ» (από τα Γραπτά ή Προσωπική Μυθολογία)
  6. Σαχτούρης, «Δεν είναι ο Οιδίποδας» (από τις Παραλογαίς)
  7. Χριστιανόπουλος, «Αντιγόνης υπέρ Οιδίποδος».
  8. Ρίτσος, «Ισμήνη» (από την Τέταρτη Διάσταση)

  Δεν αποκλείεται να μου διαφεύγουν κάποια.

 3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Επανέρχομαι, θεωρώντας ότι στα/στους ανωτέρω θα έπρεπε οπωσδήποτε να προστεθεί ο (σπουδαίος) Τάσος Γαλάτης, με τα ποιήματα του «Σημειωμένου» (εκδόσεις «Τυπωθήτω», 2005). Δεν έχω αμφιβολία ότι η Θήβα είναι διαφορετική μετά την έκδοση αυτού του ποιητικού βιβλίου.

 4. Ηλεφούφουτος said

  Στο κουίζ: Γρηγόρης Λαμπράκης;

 5. απελπιστικά λίγα τα hints μάστορα..
  πάει το μυαλό μου στο Βελουχιώτη – Κλάρα – αν κι αυτός ήταν ήδη δημοσιογράφος στο «Ριζοσπάστη».(..μάλλον δεν θα έγραφε στους Νέους Πρωτοπόρους δηλ.)
  Μήπως ο Φλωράκης? (ήταν ήδη 18 χρονών τότε..)

 6. Μαρία said

  Μίμης Φωτόπουλος;

 7. Barrman said

  Και εγώ όσο το διάβαζα τον Φλωράκη σκεφτόμουν.
  Τον Μυριβήλη σκέφτηκε η σύζυγος.

 8. sarant said

  Μια και πέσαν τα πρώτα ονόματα και επειδή διακρίνω μια δυστοκία, να δώσω την πρώτη βοήθεια. Λοιπόν, ο αριθμός των γραμμάτων του ονόματος και ο αριθμός των γραμμάτων του επωνύμου με τα οποία έγινε γνωστός, διαφέρουν κατά 1 ή 2, αλλά δεν είναι ίσοι.

  Θέλω να πω, δεν είναι ο Μίμης Φωτόπουλος, διότι το όνομά του στη μορφή που έγινε γνωστός (και όχι Δημήτρης ή Δημήτριος) έχει 5 γράμματα και το επώνυμο 10, δεν είναι όμως και ο Χαρίλαος (8) Φλωράκης (8). Ξαναλέω, το όνομα-επώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός, άρα μπορεί να είναι και ψευδώνυμο. Αντιθέτως, το κριτήριο αυτό δεν αποκλείει τη Μάγια Τσόκλη.

 9. Μαρία said

  Ο Γιάννης Μαρής;

 10. chequechak said

  Λαπαθιώτης;

 11. Μενέλαος Λουντέμης

 12. Μαρία said

  Παίδες
  πασίγνωστο (όχι απαραίτητα στο χώρο της ποίησης ή της λογοτεχνίας γενικότερα).

 13. espectador said

  Μηπως ο Ζαχαριαδης? Αν δεχτουμε το Νικολαος ως μικρο του)

 14. Δύσκολο νάναι ο Ν.Ζ.
  Το ’31 γύρισε από τη Μόσχα (ΚΟΥΤΒ), το 34 ανέλαβε ΓΓ του ΚΚΕ, χλωμό μου φαίνεται το ’33 νάστελνε ποιηματάκια στο περιοδικό…
  Κι ακόμα πιο χλωμό να τούβαζε τόσο αυστηρό χέρι ο/η κριτικός.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%96%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82

 15. Ηλεφούφουτος said

  Ο αστικός ιδεαλισμός με πήγε στον άλλοτε Ηλία Τσιριμώκο αλλά ούτε τα γράμματα βγαίνουν ούτε πασίγνωστος είναι.

  Μήπως ήταν ο Μιχάλης Ράπτης, οπότε δικαιούνταν να του βάλει χέρι ο κριτικός;

 16. Μαρία said

  Ούτε η Μάγια Μελάγια. Πες, ρε Νίκο, τι δουλειά έκανε ο επίδοξος ποιητής.

 17. Μαρία said

  Ηλεφού, ψάχνουμε ψευδώνυμο αφού. Κι εγώ τον άλλο Τσιριμώκο έβαλα.
  Κι ο Κάλας αποκλείεται.

 18. voulagx said

  Σαραντ, εκεινο το «αλλα δεν ειναι ισοι» στο τελος της αναρτησης σου, μηπως ειναι πλεονασμος;

 19. sarant said

  Δεν είναι κανείς από τους παραπάνω.

  Και δεν είπα, Μαρία, ότι ψάχνουμε ψευδώνυμο.

  Δεύτερη βοήθεια: Το άτομο αυτό ζούσε την 1η Ιανουαρίου του 2000.

 20. Ηλεφούφουτος said

  Μαρία, πράγματι, τι σύμπτωση! Δεν πήγε το μυαλό μου.
  Πάντως η διατύπωση «του ονόματος και ο αριθμός των γραμμάτων του επωνύμου με τα οποία έγινε γνωστό αυτό το άτομο» δεν με πάει αναγκαστικά σε ψευδώνυμο. Δεν θα μπορούσε να αναφέρεται μόνο στο όνομα και να εννοεί απλώς ότι είναι γνωστός με το «Νίκος» και όχι με το «Νικόλαος»;

 21. sarant said

  Ναι, ακριβώς. Ο Μπιθικώτσης είναι γνωστός ως Γρηγόρης, ο Χατζιδάκις ως Μάνος, όπως και ο Λοΐζος άλλωστε, ο Νταλάρας ως Γιώργος κτλ.

 22. Μαρία said

  Ξαναλέω, το όνομα-επώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός, άρα μπορεί να είναι και ψευδώνυμο.

 23. sarant said

  Ναι, μπορεί να είναι ψευδώνυμο· όχι πρέπει να είναι.

 24. Μαρία said

  Ρε μπας και είναι ο Σπύρος Μαρκεζίνης;

 25. Τίτος Βανδής;

 26. Ηλεφούφουτος said

  Σπύρος ή Σπυρίδων είναι γνωστός; Και με το ένα και με το άλλο θα έλεγα.
  Πάντως το παιχνίδι θα αποκτούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα, αν τα στοιχεία που έδινες, Νικοδεσπότα, ήταν πιο εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα και όχι αριθμολογία, π.χ. ο μακαρίτης ήξερε Γεωργιανά ή ο μακαρίτης είχε ασχοληθεί και με θερμοσίφωνες.

 27. sarant said

  Έξτρα βοήθεια για τον φίλο μου Ηλεφού: Ο μακαρίτης δεν ήξερε Γεωργιανά και δεν είχε ασχοληθεί με θερμοσίφωνες!

 28. voulagx said

  Ιανης Ξενακης

 29. Ηλεφούφουτος said

  Γελάσαμε! Εγώ επικαλούμαι όμως τη σιωπηρή συμφωνία όσων δεν συμμετέχουν στο σημερινό κουίζ. (=Ποιοι διαδικτυωμένοι Έλληνες δεν συμμετέχουν; Όσοι συμφωνούν μαζί μου.)

  Τον Ξενάκη τον σκέφτηκα κι εγώ αλλά πολύ μικρός δεν ήταν το ’33 για να του απαιτεί ο άλλος ορθή ιδεολογία; Θα μου πεις βέβαια, δεν δήλωνε ηλικία στην επιστολή. Εγώ πάντως, αν σε τέτοια τρυφερή ηλικία είχα εισπράξει τέτοια απάντηση, δεν θα ασχολιόμουν ξανά με τα κουμουνιστικά. Θα κοίταγα τη δουλειά μου!

 30. sarant said

  Λοιπόν, για να μιλήσει και η σιωπηρή πλειοψηφία, δίνω ακόμα ένα «εγκυκλοπαιδικό» στοιχείο (Ηλεφού έφα) και ένα μπόνους.

  Στοιχείο νούμερο τρία: Για αρκετά χρόνια το πρόσωπο αυτό δούλευε στον δημόσιο τομέα (Τράπεζες, Υπουργεία, ΔΕΚΟ, τέτοια).

  Μπόνους: Έχει γράψει ένα ποίημα για το θάνατο ενός γνωστού ποιητή, το οποίο έχει δημοσιευτεί.

 31. Αυτό το «διαφέρουν κατά 1 ή 2, αλλά δεν είναι ίσοι», είναι διατυπωμένο σαν πυθικός χρησμός (αφού εξ υποθέσεως διαφέρουν, γιατί χρειάζεται να επαναληφθεί ότι δεν είναι ίσοι;), όμως είναι κρίσιμο ίχνος…

  Μια ερμηνεία: είτε το όνομα, είτε το επώνυμο έχει δύο γραφές, π.χ. Γιάννης Κορδάτος (7, 8, διαφορά 1) / Γιάνης Κορδάτος (6, 8, διαφορά 2); Αλλά πάλι, πρέπει να ικανοποιηθεί το ότι «δεν είναι ίσοι».

  Μήπως έχει να κάνει με τη γραφή σε διάφορες πτώσεις, ώστε να αποκλειστούν περιπτώσεις τύπου Γρηγόρης Φαράκος (8, 7, διαφορά 1), γενική Γρηγόρη Φαράκου (7, 7, ίσα); Ας πούμε, είναι του τύπου: Μαρία Φωκά (5, 4, διαφορά 1), γενική Μαρίας Φωκά (6, 4, διαφορά 2), και σε καμία πτώση ίσοι αριθμοί γραμμάτων ονόματος και επωνύμου; Ή πάλι, του τύπου: Μάριος Πλωρίτης (6, 8, διαφορά 2), γενική Μάριου Πλωρίτη (6, 7, διαφορά 1), αιτιατική Μάριο Πλωρίτη (5, 7, διαφορά 2) και σε καμία πτώση ίσοι αριθμοί γραμμάτων ονόματος και επωνύμου;

 32. sarant said

  Κλπ, όχι, δεν κρύβει τίποτα η διατύπωση, ήταν απλώς πλεοναστική (βασικά είχα στο μυαλό μου μια περιοχή τιμών από το +2 έως το -2, γι’αυτό).

 33. Βίκυ Π said

  Σαμαράκης

 34. voulagx said

  Μηπως ο αριθμος των γραμματων του ονοματος ειναι μεγαλυτερος κατα 1 η 2 μοναδες απο τον αριθμο των γραμματων του επωνυμου;

 35. Πέτρος Χάρης (1902-2000)

 36. Στο ίντερνετ βλέπω ότι ο Π.Χ. απεβίωσε το 1998 και όχι το 2000. Διάβασα το «2000» σε σχολικό βιβλίο, που μάλλον κάνει λάθος. Μπορώ να αποδείξω με σκανάρισμα ότι γράφει 2000, αν δεν με πιστεύει κάποιος.

 37. Ηλεφούφουτος said

  Ο Μάνος Λοΐζος;
  Αλλά όχι, αυτουνού το επώνυμο είναι όντως κατά ένα γράμμα μεγαλύτερο από το όνομα.

 38. Ηλεφούφουτος said

  Γηγενή, δεν έχει και τόση σημασία. Το 33 ο Π Χ ήταν ήδη αρκετά αποκρυσταλλωμένος για να πειραματίζεται με τους Νέους Πρωτοπόρους.
  Άσε που δεν φαντάζομαι να δούλευε ποτέ δημόσιος υπάλληλος σε τράπεζες και τέτοια.

 39. voulagx said

  Η διαφορα «1 ή 2» ισως να σημαινει δυο ονοματα π.χ. Αδωνις-Σπυρος

 40. sarant said

  Λοιπόν, αφού βρέθηκε να το πω.

  Συγχαρητήρια στη Βίκυ Π. που το βρήκε, ήταν ο Αντώνης Σαμαράκης!

  Ο Σαμαράκης (1919-2003) ήταν μόνο 14 ετών όταν έγραψε τα ποιήματα. Προφανώς δεν το ήξερε αυτό ο υπεύθυνος του περιοδικού, αλλιώς δεν θα ήταν τόσο αυστηρός.

  Το ποίημα που έγραψε για ποιητή, ήταν για τον Λαπαθιώτη και δημοσιεύτηκε στη Νέα Εστία τον Γενάρη του 1944.

  ΕΛΕΓΕΙΟ

  Δεν ήταν θάνατος, αυτός ο ξένος,
  που εκείνο το βαθύ κι εξαίσιο βράδυ
  ήρθε σιγά, κρυφά μες στο σκοτάδι,
  σαν ένας αδερφός αγαπημένος

  και σταυρωτά σε φίλησε, σα χάδι.
  Έτσι πολύ κι αναίτια λυπημένος,
  ήταν ένας χλωμός Εσταυρωμένος,
  που εκείνο το βαθύ κι εξαίσιο βράδυ,

  σε μιαν Αποκαθήλωση μοιραία,
  -τριανταφυλλάκι σε γυμνή ρομφαία-
  κάρφωσε την ψυχή σου… Σαν αστείο

  τώρα θα σου φανεί να μάθεις ότι,
  έγραψα τούτο το φτωχό ελεγείο
  «Εις μνήμην Ναπολέοντος Λαπαθιώτη…»

 41. neostipoukeitos said

  Η Βίκη Π στο #33 έκανε μια πρόταση που δεν προσέχτηκε αρκετά. Ο Νικοκύρης δεν απέκλεισε ρητά το προτεινόμενο όνομα ούτε και επιβεβαίωσε τη Βίκη. Πάντως, όλα τα hints ταιριάζουν, εκτός απ’ το «πασίγνωστο (όχι απαραίτητα στο χώρο της ποίησης ή της λογοτεχνίας γενικότερα)». Αλλά αυτό το «όχι *απαραίτητα*» με μπερδεύει λίγο…

 42. neostipoukeitos said

  Πω πω, Νικοκύρη, σύμπτωση!

 43. Ηλεφούφουτος said

  Ενδιαφέρον! και συμπαθητικό το ελεγείο! Το φινάλε ήταν αναφορά στην «Μπαλάντα στους ποιητές άδοξοι που ‘ναι»;

  Και η δουλειά στο δημόσιο;

 44. sarant said

  Δούλεψε πάνω απο 10 χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας

 45. Μπουκανιέρος said

  Το κουίζ το έχασα – είχα άλλα.

  Γιατί δεν είπες ότι ήταν γνωστός μου και, περίπου, θαυμαστής μου, για να το βρούνε όλοι; 🙂
  (τουλάχιστον τα ιωνιδόπουλα της σειράς μας)

 46. Μαρία said

  Νίκο, δεν είσαι εντάξει. Απο τί δηλαδή είναι γνωστός ο Σαμαράκης; Επειδή τον παντρεύτηκε πιστιρίκα ή επειδή δούλεψε στο Υπουργείο;
  Μας έβαλες να ψάχνουμε όλους τους κομμουνιστές καλλιτέχνες και τη μισή κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ.

 47. Νίκο, σκέφτομαι ότι είχες δίκιο σε ένα παλιότερο ποστ (ανάρτηση, φτου!) σχετικά με την ποίηση σήμερα. Συν τοις άλλοις, πού θα μπορούσε σήμερα κάποιος να στείλει ποιήματα προς κρίση -έστω και τέτοια (που όσο νά ‘ναι έχει μια σοβαρότητα -η κρίση, εννοώ).

 48. παίζει και παπυράκι, και δημητράκος, σε κάθε καλή βιβλιοθήκη…

 49. Προφανώς σε λάθος συζήτηση κρεμάστηκε το #48. Πάω να το βάλω στη θέση του.

 50. Βίκυ Π said

  ε μα μου φάγανε το Μπελογιάννη μέσα απ΄τα χέρια την προηγούμενη φορά…

 51. Νικοδέσποτα,
  κάνατε μία μικρή αβλεψία γράφοντας «“2 σε 1″ (και αφρόλουτρο και σαμπουάν). ». Είναι προφανές ότι δεν το κάνατε από ψώνιο αλλά επειδή τα ψώνια του σπιτιού τα έχει αναλάβει άλλη…
  Αλλά εσείς, χημικός άνθρωπας, να μην ξέρετε ότι το «2 σε 1» αφορά μόνο το συνδυαζμό σαμπουάν και κοντίσιονερ;
  Ή όπως λέγεται σε τουρκική διαφήμιση: «V**** S*****, εμ σαμπού, εμ κοντίσιονερ!»

 52. sarant said

  Χημικός κάτι λιγότερο από τη Δαμανάκη, βεβαίως. Αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και τέτοιο που λέω.
  Και ίσως υπάρχει:
  http://www.logona.gr/product/D115.htm

 53. Άμα είναι και μάρκας Mann, λέω αμάν και πάω πάσο!

 54. Ηλεφούφουτος said

  Σκύλε αυτή η τούρκικη διαφήμιση υπάρχει στ αλήθεια; Εγώ τη θυμάμαι σε παρωδία μόνο από το ΛΑζόπουλο στην εκπομπή που είχε κάνει τότε με τα Ίμια.

 55. Μαρία said

  Άμα γουγλίσεις hem sampuan hem conditioner κάτι μπορεί να βρεις αλλά κι εγώ τη θεωρώ παρωδία.

 56. Μαρία και Ηλεφού, hem şampuan hem kondişıoner είναι ακριβής απόδοση του ελληνικού (αγγλικού ή ο,τιδήποτε) στα τουρκικά.

 57. #56 Κανένα αποτέλεσμα έτσι, ελάχιστα, αλλά μάλλον άσχετα (Δύτη;), αλλιώς

  Οι άνθρωποι δεν λένε κοντισιονέρ… Άμα ψάξεις όμως, για Hem şampuan,Hem saç kremi, ή hem sampuan hem kremli, ή hem şampuan hem de duş jelidir (σαν του νικοκύρη 🙂 ), γενικά για hem-şampuan-hem, βρίσκεις πράμα…

 58. σωστά, αυτοσχεδίασα λίγο…

 59. ἄρα τὸ ἕμ ποὺ πολὺ τὸ χρησιμοποιοῦνε πολλοὶ ἀκόμη πρέπει νὰ δασύνεται, σὰν τὴν Ἑρζεγοβίνη ἂς ποῦμε.

 60. Δύτη ὑπάρχουν στὴν Τουρκία ὁπαδοὶ τῆς ἐπαναφορᾶς τοῦ ἀραβικοῦ ἀλφαβήτου;

 61. δύτη, check mail, please

 62. Μαρία said

  Τέτοια βρήκα κι εγώ πολλά απο χτες, το θέμα είναι αν υπήρξε πράγματι σα διαφήμιση.

 63. Εφόσον σαν φράση με αυτό το αντικείμενο υπάρχει, εμ σαμπουάν, εμ αφρόλουτρο, κλπ., σε εμπορικές σελίδες, λίγη σημασία έχει αν βγήκε και σε διαφήμιση.

 64. Α, αν εννοείς κατά πόσο είναι αυθεντικό το κλιπ που κυκλοφόρησε (;) στην Ελλάδα, νομίζω όχι…

 65. Κορνήλιε (59), ναι, δασύνεται. hem… hem, περσικής προέλευσης, σημαίνει «και… και…».
  (60) για το αραβικό αλφάβητο: δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Ψάχνεις συμμάχους; 🙂 Η αλήθεια είναι ότι το σύγχρονο αλφάβητο ταιριάζει πολύ καλύτερα στη φωνητική της τουρκικής γλώσσας απ’όσο το αραβικό.
  Μαρία, Στάζυ, εγώ πάντως δεν έχω ιδέα πώς διαφήμισαν στην Τουρκία το Βιντάλ Σασούν (αυτό δεν ήταν;).

 66. Μαρία said

  Μήπως εμείς ξέρουμε; Πρόσεξα κι απ’ το χτεσινό γούγλισμα οτι προτιμούν τον τύπο condit… κι όχι kond οι ευρωλιγούρηδες.

  Συγγνώμη αν αυτό λέει πολλές μαλακίες:
  Hem banyo öncesi, hem şampuan, hem conditioner, hem de banyo sonrası kullanılan hacim serisi ürünler saçınızı daha hacimli gösterecektir.
  http://www.frmtr.com/moda-bakim-makyaj/265689-saclarinizla-ilgili-soru-cevaplar.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: