Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εβραϊκοί σταυροί και τσαπατσούληδες δημοσιογράφοι

Posted by sarant στο 5 Νοεμβρίου, 2009


180px-Menorah_0307

Έτσι είναι οι εβραϊκοί σταυροί, αν πιστέψουμε τον Χρ. Μιχαηλίδη

Στη «Νύχτα των Βρικολάκων» του Ρομάν Πολάνσκι, υπάρχει μια ξεκαρδιστική σκηνή, όπου ένας βρικόλακας παρουσιάζεται μπροστά σε έναν χωρικό. Προετοιμασμένος αυτός, αρπάζει έναν σταυρό και τον προτάσσει στον βρικόλακα, περιμένοντας να δει τον νεκροζώντανο να καταρρέει.

— Την πάτησες, του λέει εκείνος με ένα σαρδόνιο χαμόγελο. Είμαι εβραίος βρικόλακας! Και χραπ, τον δαγκώνει στο λαιμό.

Αυτά, στην ταινία. Αν όμως πιστέψουμε τη στήλη του κ. Χρ. Μιχαηλίδη στη χτεσινή Ελευθεροτυπία, κακώς ο εβραίος βρικόλακας αψήφησε τον σταυρό, διότι εβραϊκοί σταυροί υπάρχουν. Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αφαιρεθούν από τις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας ο σταυρός και κάθε άλλο θρησκευτικό σύμβολο (η απόφαση πάρθηκε ύστερα από προσφυγή της μητέρας μιας μαθήτριας), ο Χρ. Μιχαηλίδης θυμάται την υπόθεση του δικαστή Λουίτζι Τόστι, ο οποίος, τουλάχιστον σύμφωνα με τον καλό δημοσιογράφο, πιστεύει στον Ιουδαϊσμό και ήθελε να αντικατασταθεί, στις δίκες όπου προήδρευε ο ίδιος, ο χριστιανικός από τον εβραϊκό σταυρό. Και επειδή δημοσιογράφοι και εφημερίδες εγνωσμένου κύρους δεν μπορεί να κάνουν λάθη, συνεπάγεται ότι υπάρχει εβραϊκός σταυρός. Όπερ έδει δείξαι.

Μόνο που εμείς ξέρουμε ότι εφημερίδες και δημοσιογράφοι κάνουν λάθη, ακόμα και κωμικοτραγικά, ιδίως όταν γράφουν στο γόνατο. Φυσικά εβραϊκός σταυρός δεν υπάρχει κι αν ρίξετε μια ματιά σε τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων θα δείτε ότι γίνεται λόγος όχι βέβαια για εβραϊκό σταυρό αλλά για menorah, δηλαδή μενορά, ή επτάφωτη λυχνία, η οποία, όπως βλέπετε, δεν έχει καμιά σχέση με σταυρό. (Μπορεί να τη δείτε γραμμένη και μενόρα, δείτε και εδώ)

Θα μπορούσαμε βέβαια να σκεφτούμε ότι ο δημοσιογράφος είδε menorah και επειδή βαριόταν να βρει πώς λέγεται δαύτο, έγραψε κατ’ οικονομία «εβραϊκός σταυρός», εννοώντας το κορυφαίο εβραϊκό θρησκευτικό σύμβολο. Όμως κι έτσι αν είναι, πρόκειται για προχειρότητα απαράδεκτη για σοβαρή εφημερίδα –μπορεί στον προφορικό λόγο να λένε μερικοί «ο γαλλικός ΟΤΕ», αλλά στην εφημερίδα γράφουμε «η Φρανς Τελεκόμ», έτσι δεν είναι;

Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται μόνο για τσαπατσουλιά, διότι το ρεπορτάζ του κ. Μιχαηλίδη περιέχει και κάμποσες ανακρίβειες. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται δεν είναι ακριβές ότι ο δικαστής Τόστι θέλησε να βάλει στην αίθουσα του δικαστηρίου ειδικά τη μενορά. Σύμφωνα με την αναφορά που έκανε προς την ιεραρχία του, ζήτησε να τοποθετηθούν στις αίθουσες όλα τα θρησκευτικά σύμβολα που ο ίδιος προσωπικά λατρεύει και από τα οποία εμπνέεται και αντλεί ψυχική στήριξη: το λογότυπο της Ένωσης Αθέων, Αγνωστικιστών και Ορθολογιστών, η εβραϊκή μενορά, το άγαλμα της Παλλάδας Αθηνάς, το αγαλματίδιο του Βούδα, της Ίσιδας, του Βάκχου και κάμποσων ακόμα θεών και θεαινών. Στο πρωτότυπο: chiedo pertanto, in via subordinata, che il Ministro di Giustizia esponga -o mi autorizzi ad esporre- in tutte le aule giudiziarie, a fianco del crocifisso, i simboli religiosi di tutte le altre confessioni ed ideologie e, in particolare, il logo dell’U.A.A.R. (Unione Atei Agnostici Razionalisti), la menorà ebraica, i simulacri di Pallade Atena, di Budda, della Dea Iside, del Dio Bacco, di Odino, di Manitù, del Dio Quetzalcoatl, del Dio Mòrot, del Dio Satana, del Dio Bacarozzo, della Dea Lucertola, della Dea Vacca e del Dio Po: tutti Dei e Dee che io venero “ardentemente” e della cui presenza, supporto e conforto morale e religioso intendo usufruire in occasione dello svolgimento dei processi che mi riguardano. Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στο ιστολόγιο του δικαστή Τόστι, αλλά σας προειδοποιώ ότι είναι εκτενές, στα ιταλικά, και μάλιστα στη δικαστική διάλεκτο.

Δεν θα χρεώσω όμως στον Χρ. Μιχαηλίδη τη διαστρέβλωση των γεγονότων, αφού αυτός απλώς αναδημοσίεψε όσα είχαν γραφτεί από πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης. Στο κάτω-κάτω, πρόκειται για επαγγελματία δημοσιογράφο, όχι για ερασιτέχνη θαμώνα του Διαδικτύου, να κάνει ανεξάρτητη έρευνα όπως η αγαπητή Μαρία που με τρία κλικ βρήκε το ιστολόγιο του δικαστή Τόστι και μας το παρουσίασε χτες εδώ,  ως σχόλιο σε άλλο νήμα. Ο δημοσιογράφος δεν κάνει ανεξάρτητη έρευνα, θα ήταν αντιδεοντολογικό (και δεν προλαβαίνει άλλωστε): αρκείται στο να μεταφράσει (ή να κακομεταφράσει) όσα βρίσκει έτοιμα.

Και πάλι όμως, βρίσκω εντελώς αυθαίρετο το συμπέρασμα του Χρ.Μιχ., ότι ο αγώνας του δικαστή Τόστι «είχε γίνει για να φύγουν όχι οι θρησκείες από τα δικαστήρια, αλλά η θρησκεία που δεν ενστερνιζόταν εκείνος». Και απορώ πώς ο κατά τα άλλα ευαίσθητος και αντικειμενικός δημοσιογράφος, που θεώρησε καλό να προσθέσει το «όπως τον ονόμασε» στον χαρακτηρισμό ενός νόμου του 1926 ως φασιστικού, δεν είχε την ευαισθησία και αντικειμενικότητα να αναζητήσει τις πραγματικές απόψεις του δικαστή πριν βγάλει το αυθαίρετο συμπέρασμά του. Προφανώς, και η τσαπατσουλιά είναι επιλεκτική.

Αλλά να γυρίσουμε στην απόφαση του ΕΔΑΔ, ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία. Θα μπορούσε να ισχύσει και στη χώρα μας, αφού αν δεν κάνω λάθος σταυροί ή εικόνες του Χριστού υπάρχουν και στις δικές μας σχολικές αίθουσες. Για τα δικαστήρια δεν ξέρω διότι δεν συχνάζω, αλλά φαντάζομαι πως και εκεί θα υπάρχουν. Παλιότερα σίγουρα υπήρχαν, αν θυμηθούμε και τους έξοχους στίχους του Ασημάκη Πανσέληνου:

Ένας εργάτης κάθεται στον μπάγκο,
από ένα σπάγγο κρέμεται ο Χριστός
κι απ’ το Χριστό κρεμιέται, δίχως σπάγγο,
το Καθεστώς!

Για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα συζήτηση. Να φύγουν οι σταυροί (και οι εβραϊκοί βεβαίως) και τα άλλα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία;

ΥΓ Για να μην παρεξηγηθώ, η άποψη ότι είναι αντιδεοντολογικό να γίνεται ανεξάρτητη έρευνα είναι ειρωνική.

186 Σχόλια προς “Εβραϊκοί σταυροί και τσαπατσούληδες δημοσιογράφοι”

 1. Νέος Τιπούκειτος said

  Όπως έχουμε τα βραβεία Γκας Πορτοκάλος για τις ευφάνταστες ελληνοβαρεμένες ετυμολογίες, έτσι προτείνω να καθιερώσουμε και τα βραβεία Χρήστος Μιχαηλίδης για την ανεξάρτητη, κοπιαστική, εξονυχιστική δημοσιογραφική έρευνα. Προτείνω επίσης να απονέμονται τα βραβεία σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Χ.Μ., διότι ο καλός δημοσιογράφος θα τα σάρωνε (αθέμιτος ανταγωνισμός).

 2. Να φύγουν, να φύγουν!

 3. Να στείλομε μία μενορά στον κο Χ.Μ., να τον επταφωτίζει;

 4. Διακρίνω ρατσισμό στο κείμενο του ιταλoύ δικαστή : γιατί να φύγει το θρησκευτικό σύμβολο της dea Vacca και όχι της dea Porca ή έστω της dea schiffosa ;

 5. π2 said

  @#1: Τσαπατσούλιτζερ;

 6. Νομίζω είναι σωστό να φύγουν. Και από τα σχολεία και από τα δικαστήρια.Τόσο η εκπαιδευτική όσο και η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης , σύμφωνα με το νόμο τουλάχιστον, δεν είναι «θεόπνευστες» αλλά θετικές. Άνθρωποι αποφασίζουν τους νόμους, άνθρωποι διδάσκουν και διδάσκονται, οι θεοί δεν έχουν θέση, είτε είναι ψηλό είτε όχι το επίπεδο διδασκαλίας ή απονομής της δικαιοσύνης.(μη τους χρεώνουμε και τα γνωστά χάλια δηλαδή..)
  Στα δικαστήρια ένας λόγος παραπάνω. Άραγε δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αθέμιτη άσκηση ψυχολογικής πίεσης για ένα θρήσκο μάρτυρα ή κατηγορούμενο η παρουσία του θρησκευτικού συμβόλου της πίστης του στην αίθουσα?
  Πρέπει ωστοσο να σημειωθεί ότι το σύνταγμα της ελλάδας ξεκινά με τη θεοκρατική αναφορά «σε όνομα της αγίας ομοουσίας και αδιαιρέτου τριάδας». Κάτι που εξ αντικειμένου νομιμοποιεί τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων στους χώρους άσκησησς δημόσιας εξουσίας. Άρα από εκεί πρέπει να γίνει η αρχή.

 7. cyrus said

  Αχ, με το υστερόγραφο χάλασες ένα υπέροχο κείμενο…

 8. cyrus said

  Για να φύγουν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία και τα δικαστήρια, πρέπει πρώτα να φύγουν από το Σύνταγμα.

 9. Q said

  Και στην γαλλική επανάσταση αφαίρεσαν τα σύμβολα, για να τα επαναφέρουν δριμύτερα. Πολύ ταλαιπωρία αυτά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στην εποχή μου δίδασκαν, η θρησκευτική πίστη είναι επίσης ένα από τα πολλά ανθρώπινα δικαιώματα. Mερικοί δικαστές το ξεχνούνε αυτό. Πως γίνετε, εν ονόματι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταργείς ένα ανθρώπινο δικαίωμα, μου είναι ακατανόητο.

 10. marulaki said

  Ε, καλά, εδώ ορκίζονται στο Ευαγγέλιο. Η εικόνα του Χριστού δημιουργεί το πρόβλημα;

 11. Μπουκανιέρος said

  Q, λίγο ακατανόητα μου φαίνονται όσα γράφεις.
  Τι εννοείς;

 12. Μάλλον (αν και πού ακούστηκε σκύλος διερμηνέας;) εννοεί ότι κάθε χριστιανός έχει δικαίωμα να ορίζεται στην Κενή Διαθήκη, κάθε μουσουλμάνος στο Κοράνι, κοκ.
  Αλλα οι υπόλοιποι;

 13. Τάδε έφη Cyrus

  Για να φύγουν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία και τα δικαστήρια, πρέπει πρώτα να φύγουν από το Σύνταγμα

  Απορία: το ιταλικό Σύνταγμα θεσμοθετεί την καθολική θρησκεία στην κρατική υπόσταση;

 14. Τελικά είστε άσπλαχνοι κιαπτημύγαξύγκιδες! Δείτε εδώ τι τραβάει ο κόσμος!

 15. akindynos said

  Δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο ο Εβραϊκός Σταυρός να θεσπιστεί ως παράσημο της Στρατιάς των Ανύπαρκτων;

 16. gbaloglou said

  Καπου ειχα διαβασει οτι στο Ισραηλ ΔΕΝ χρησιμοποιουν + για την προσθεση και νομιζα πως επροκειτο για τερατολογια. Βλεπω τωρα οτι ειναι αληθεια, αν και … κυριως στο Δημοτικο, και πως υπαρχει και Unicοde συμβολο για την Εβραιικη προσθεση, U+FB29: μοιαζει με ακρωτηριασμενο και αναποδογυρισμενο Τ, δειτε εδω.

 17. Γλωσσοδετολόγος said

  Επαυξάνω: ταυτόχρονα να καταργηθεί και ο σταυρός από την ελληνική σημαία (αργότερα να καταργηθεί, εννοείται, και η σημαία). Οι μπλέ και άσπρες ρίγες αρκούν. Γιατί να υπάρχει πάνω τους κι ένα ακόμα καταπιεστικό και διχαστικό σύμβολο;

 18. Σκύλε, δες κι αυτό
  http://mementumvivere.blogspot.com/2009/11/blog-post_859.html

 19. sarant said

  Σκύλε, το εύρημά σου είναι εξαιρετικό! Μου θυμίζει την ιστορία (που μπορεί να είναι απλώς μπεντροβάτη) με το ΦΕΚ που έγραφε στο τέλος του νομοσχεδίου «και ό,τι άλλο θέλει ο κύριος Αντωνόπουλος» (ή όπως λέγαν τον κομματάρχη που πίεζε τον υπουργό).

 20. sarant said

  Πάντως, κόσμος έχασε τη δουλειά του για το λάθος στην Καθημερινή, λέει εδώ:
  http://fimotro.blogspot.com/2009/11/blog-post_6158.html

 21. Πολλές απορίες προκύπτουν, Νίκο Σαραντάκο. Αυτός ο Βαγγέλης Μανδραβέλης είναι συγγενής του Πάσχου; Τι λέει ο ίδιος άραγε; Που ζω; Πότε θα φάμε;

  (Ρητορικά ερωτήματα θέτω, δεν είναι ανάγκη να τα κουβεντιάσουμε)

 22. Q said

  Μαζί με όλες τις άλλες υπέροχες προτάσεις, προτείνω να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της γαλλικής επανάστασης και να καταργήσουμε την εβδομάδα των επτά ημερών. Σαν πολύ δεν σας θυμίζει την δημιουργία του κόσμου? Κάποια στιγμή θα ρωτήσει ο σπόρος γιατί επτά μέρες, και γιατί Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Δεκαήμερο είναι πάλι πολύ, (και αυτό μας το δίδαξε η γαλλική επανάσταση), να γίνει τετραήμερο.

 23. Αν περιλαμβάνει και Σαββατοκύριακο… εεε, γουϊκέντ τέλος πάντων, μέσα!

 24. Και μιας που το φέρνει η κουβέντα, διαβάστε τα τυπάκια του ΟΟΔΕ για το πως ανακαλύπτουν σταυρούς διάσπαρτους στην Παλαιά Διαθήκη.

  oodegr.com/oode/orthod/stavr1.htm

  (κόπυ πεηστ αυτό, ας μην τους χαρίζουμε κλικ)

 25. πέρα ἀπὸ τὴν ἀπαράδεκτη άπὀφασι τοῦ δικαστηρίου, γιὰ τὴν ὁποία εὐθύνεται ἡ πολιτικὴ ἡγεσία τῆς Εὐρώπης, οἱ δημοσιογράφοι ἀπὸ θρησκευτικὰ πράγματα ἔχουν μαῦρα μεσάνυχτα. καὶο γιατί νὰ μὴν ἔχουν; ἐδῶ Δεσποτᾶδες ἔχουν μαῦρα μεσάνυχτα καὶ τὸ μόνο ποὺ τοὺς νοιάζει εἶναι μὴ χάσουν κανένα εὐρῶ ἀπὸ τὸ παγκάρι. σημεῖα τῶν καιρῶν….

 26. παρεμπιπτόντως πολὺ ὡραῖος ὁ σημερινὸς Στάθης.

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=98686

  ΥΓ σχετικὰ μὲ τὸ θέμα τοῦ νῆματος ἀπορῶ μὲ τοὺς πολιτικάντηδες τῆξς Εὐρώπης ποὺ δέχονται σὲ πολλὰ ζητήματα τὰ ἀνεξάρτητα κράτη τῆς ΕΕ νὰ ἔχουν λιγότερη ἐλευθερία κινήσεων καὶ ἀπὸ τὶς Πολιτεῖες τῶν ΗΠΑ. κατάντια….

  ἄν θέλῃ ὁ οἰκοδεσπότης ἂς σβήσῃ τὶς ὑπ’ἀριθμ. 96 & 97 παρεμβάσεις μου στὸ νῆμα περὶ δυναστειῶν.

 27. #22

  ἔχω κι ἄλλες προτάσεις. κατάργησι τῆς χριστιανικῆς ἀργίας τῆς Κυριακῆς καὶ τῆς ἑβραϊκῆς τοῦ Σαββάτου, κατάργησι τῶν Χριστιανικῶν ἀργιῶν Χριστουγέννων, Πάσχα, κλπ (ὁ ἐν λόγῳ δικαστὴς θὰ δίκαζε ἀνήμερα Χριστουγέννων;), κατάργησι τῆς χριστιανικῆς μονογαμίας καὶ ἀποποινικοποίησι τῆς πολυγαμίας, ἀποποινικοποίησι τῆς παιδεραστίας (αἴτημα καὶ κόμματος εὐρωπαϊκῆς χώρας) κ.α. μισὲς δουλειὲς ἔκανε ὁ δικαστὴς τὸν ὁποῖο ἐνοχλοῦν τὰ χριστιανικὰ σύμβολα ἀλλὰ ὄχι καὶ κάποιες χριστιανικὲς ἀρχὲς χωρὶς τὶς ὁποῖες ἡ Δύσι δὲν θὰ ἦταν Δύσι. ἀλλὰ δὲν φταίει αὐτός. νόμους ἐφαρμόζει ἀφρόνων νομοθετῶν.

 28. τώρα ποὺ τὸ σκέφτομαι ἴσως ὁ δικαστὴς νὰ ἐλαύνεται ὑπὸ καθαρῶς εἰκονοκλαστικῶν κινήτρων. ἄκουσε ὅτι εύχήθηκα τὴν ἀνάστασι τοῦ Καρόλου Μαρτέλλου καὶ σκέφτηκε νὰ άναστήσῃ τὸν ἀντίστοιχο δικό μας Λέοντα Γ’.

 29. Ανώνυμος said

  (16) Αν μου το λέγανε χωρίς τις παραπομπές, θα το θεωρούσα Λιακοπούλεια ανοησία, τοσούτω μάλλον που τους Εβραίους τους έχω, ίσως άδικα, για πιο έξυπνους από το μέσον όρο. Πείθομαι όμως ότι είναι αλήθεια, και επαναλαμβάνω μιαν αγαπημένη φράση του μακαρίτη του πατέρα μου (που δεν ήταν βέβαια δική του, αλλά δεν ξέρω ποιος την πρωτοείπε): Μόνον η ανθρώπινη βλακεία μπορεί να δώσει μια ιδέα του απείρου…

 30. sarant said

  Κορνήλιε (26), να παρατηρήσω ότι υπό το κράτος της συγκινήσεως από το άρθρο του Στάθη έβαλες περισπωμένη στην προπαραλήγουσα. Αλλά ενώ κι εμένα στην αρχή μου άρεσε το άρθρο του Στάθη, από τη μέση και μετά χάνει τη μπάλα και στο τέλος δεν μου άρεσε καθόλου ο παραλληλισμός της δίωξης Πλεύρη με το κάψιμο των βιβλιοπωλείων ή τον προπηλακισμό της Σώτης Τριανταφύλλου. Η δίωξη Πλεύρη, με την οποία διαφωνώ και το έχω γράψει, ακολούθησε μια διαδικασία κράτους δικαίου’ μην τη βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τους τραμπουκισμούς των αναρχοφασιστών, έτσι; Και δεν είδα καμιά αμηχανία της αριστεράς για την επίθεση στην Σ.Τ. Καταγγελία βγήκε, εκτενές ρεπορτάζ υπήρχε στη χτεσινή Αυγή, δεν τη διαβάζει ο Στάθης;

 31. xasodikis said

  Θα μπορούσαμε βέβαια να σκεφτούμε ότι ο δημοσιογράφος είδε menorah και επειδή βαριόταν να βρει πώς λέγεται δαύτο, έγραψε κατ’ οικονομία «εβραϊκός σταυρός», εννοώντας το κορυφαίο εβραϊκό θρησκευτικό σύμβολο.

  Προφανώς έτσι θά ‘γινε. Θα σκέφτηκε δηλαδή ο καλός δημοσιογράφος «μωρέ τι σύμβολο έχει επάνω η σημαία του Ισραήλ; Σταυρό δεν έχει;» 😀

  Καλά να μην ξέρει την εφτάφωτη λυχνία, για το άστρο του Δαβίδ δεν είχε ακούσει τίποτις;;

 32. FrapDigo said

  Να φύγουν, αρχικά από το Σύνταγμα και μετά από οπουδήποτε αλλού. Να περιοριστούν στους ναούς, όπου θα τους βλέπουν και αυτοί για τους οποίους προορίζονται, δηλαδή οι πιστοί της αντίστοιχης θρησκείας.

  Στο δικό μου μυαλό, τουλάχιστον, αυτό είναι ανεξιθρησκία και ελευθερία.

  Η πίστη σε μια θρησκεία και (ακόμα περισσότερο) η συμμετοχή στα τελετουργικά της, είναι δικαίωμα, όχι υποχρέωση.

 33. Μαρία said

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=502046

 34. Μαρία said

  Και να σκεφτεί κανείς, Τιπού και Πιδύε, οτι ο Head Charge πρότεινε το κείμενο για το χρυσό μετάλλιο στο μακροβούτι. Ο Μπουκάν όμως έκανε τον κόπο να το διαβάσει και να εντοπίσει τον εβραίικο σταυρό και φυσικά το δημοκρατικότατο καθεστώς στην Ιταλία της δεκαετίας του 20.

  #4. Δε ζητάει να φύγουν αλλά να προβληθούν όλα τα σύμβολα απ’ τη στιγμή που δε ξεκρεμάν τον εσταυρωμένο.
  Θα επαναλάβω εδώ το μότο που έχει ο δικαστής στο μπλογκ του: Οι καθολικοί διεκδικούν την ελευθερία τους στη βάση των δικών μας αρχών και αρνούνται τη δική μας ελευθερία στη βάση των δικών τους.

  Πάντως την επιστολή Τόστι στην οποία μεταξύ άλλων φορτώνει στην καθολική εκκλησία όλο τον ποινικό κώδικα, θα τη ζήλευε σίγουρα ο Σάπερες.

 35. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  Μαζί κι ἐγὼ μὲ τοὺς κ.κ. ἀρχιδικαστὲς τοῦ Στρασβούργου !
  Μόνο νά θυμηθοῦμε νὰ τοὺς καλέσουμε γιὰ νὰ σπάσουμε παρέα μερικὰ ἀκόμη μάρμαρα τοῦ Παρθενῶνος μὲ παραστάσεις, σὲ δημόσιο χῶρο, θρησκευτικῶν τελετῶν ποὺ ἐνοχλοῦν. Διερωτᾶται κανεὶς πῶς καὶ ἀνεχόμαστε θρησκευτικὰ κτίρια σέ τόσους δημόσιους χώρους. Τελικῶς ὁ Μοροζίνι ἐργαζόταν βάσει σχεδίου … Καὶ οἱ Ναζῆδες ποὺ πυρπολοῦσαν τὶς συναγωγὲς συκοφαντημένοι ἦταν, φαίνεται. Ἂν ὑπήρχε τὸ ἀρχιδικαστήριο ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων θὰ τοὺς δικαίωνε …

 36. Μαρία said

  #35 Φτηνή σοφιστεία.

 37. sapere aude said

  > Μαρία:
  > Πάντως την επιστολή Τόστι στην οποία μεταξύ άλλων φορτώνει στην καθολική εκκλησία όλο τον ποινικό κώδικα, θα τη ζήλευε σίγουρα ο Σάπερες.

  Και λίγα λέει!

 38. Νέος Τιπούκειτος said

  Πιδύε (#5): Έγραψες ιστορία!

  GBaloglou (#16): Έλπιζα κι εγώ, όπως ο ανώνυμος του #29, ότι η ιστορία με το εβραϊκό συν είναι λερναία. Δεν μπορεί, λέω, να είναι τόσο βλαμμένοι οι άνθρωποι. Την πληροφορία πάντως τη βρίσκω και εδώ (http://www.decodeunicode.org/u+002B), αν και λέει ότι το σύμβολο διδάσκεται μόνο στο δημοτικό και ότι στα βιβλία ενηλίκων χρησιμοποιείται κανονικά το +.

  Κορνήλιε (#26): Μη βάζεις, ρε αγορίνα μου, περισπωμένη στην προπαραλήγουσα, συγχύζομαι. Το λέει και το γνωστό ρεμπέτικο: η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται. Άμα δεν το σηκώνει ο οργανισμός σου το πολυτονικό, περιορίσου καλύτερα στην υπογεγραμμένη του ωμέγα.

  Κορνήλιε #28: Και πού να σου πω ότι κάτι δικοί μας θέλουνε ν’ αναστήσουνε τον μαρμαρωμένο βασιλιά.

 39. Επανέρχομαι στα 14, 18-21, πριν αλλάξει η ηλεκτρονική έκδοση: εδώ το in.gr (του Οργανισμού Λαμπράκη), μιλώντας για τα επεισόδια ΔΑΠ-ΠΑΣΠ γράφει: (εισαγωγική παράγραφος)
  «Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η παραταξη μας πήρε την πρωτοβουλία να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας.»
  Καθώς «η παράταξή μας» είναι προφανώς η ΔΑΠ και όχι η ΠΑΣΠ, τείνω να πιστέψω ότι πρόκειται μάλλον για τυπογραφικό λάθος (ξέχασαν κάτι σαν «ανακοίνωση της ΔΑΠ:») παρά για κεκτημένη ταχύτητα του δημοσιογράφου.

 40. Δύτη,
  τη δημοσιογραφία του Copy+Paste δεν την έχεις ακουστά;
  Εκτός εάν πρέπει να αρχίσομε τις υποθέσεις για το ποιά είναι η παράταξη του ΔΟΛ στα δημόσια πανεπιστήμια…

 41. Μαρία said

  Δύτη, ανακοίνωση της ΔΑΠ είναι και ξέχασαν τα εισαγωγικά.

  Σκύλε, το φύλλο της Καθημερινής λέω να το φυλάξω μήπως κι αποκτήσει συλλεκτική αξία.
  Για να ευθυμήσουμε, η ιστορία της καθημερινής μου θύμισε σκονάκι που πάσαρε ο Θείος μου σε συμμαθητή του,και μετέπειτα ποιητή, στο οποίο του έδινε πλήρεις οδηγίες για να λύσει την άσκηση, σημειώνοντας στο τέλος: «κάνε τώρα εσύ τις πράξεις» Αυτός αντέγραψε το σκονάκι στην κόλλα του.

 42. #30 τὴν περισπωμένη στὴν προπαραλήγουσα τὴν εἶδα ἀλλὰ δὲν ἤθελα νὰ φορτώσω τὸ τραῖνο τῶν σχολίων μου μὲ ἕνα ἀκόμη βαγόνι παροραμάτων. ὀφείλεται στὸ ὅτι ἀρχικῶς ἔγραψα «νῆμα» καὶ μετὰ ἄλλαξα κάπως τὴν διατύπωσι. πρόσθεσα τὴν κατάληξι τῆς γενικῆς ἀλλὰ ἔμεινε ἡ περισπωμένη ἀμανάτι. καμία παρατήρησι γιὰ τὴν ὀξεῖα στὸ «ὑπῆρχε» τοῦ κ. Γεωργάνα; νομίζω πάντως πὼς κι ὁ Στάθης δὲν βάζει στὸ ἴδιο τσουβάλι τὴν δίωξι Πλεύρη μὲ τοὺς τραμπουκισμούς. μιλάει γιὰ ἀμερικανιὰ ἐπιβολῆς ἰδεῶν μέσῳ δικαστικῶν ἀποφάσεων.

  Δύτη μὴν εἶσαι τόσο σίγουρος ὅτι ΔΑΠ καὶ ΠΑΣΠ δὲν ἀνήκουν στὴν ἴδια παράταξι.

 43. πάντως ὅσοι πιστεύσατε κάποτε ἢ ἐξακολουθεῖτε νὰ πιστεύετε στὰ μαρξιστικὰ περὶ ὀπίου τοῦ λαοῦ λάθος δρόμο διαλέξατε. ἡ Ε.Ε εἶναι ὁ σωστὸς δ;ρόμος. φαίνεται πὼς ἡ ἀνανεωτικὴ ἀριστερὰ τὸ κατάλαβε νωρίς, οἱ ἄλλοι τοῦ ΚΚΕ εἶναι παλαιοημερολογῖτες.

 44. νεοτιπούκειτε χαίρομαι ποὺ μὲ δοαβάζρις τόσο προσεκτικά, ἀλλὰ θὰ χαιρόμουν ἂν ἤσουν τὸ ἴδιο καλὸς καὶ ὡς ἀκροατής. διότι τὸ ῥεμπέτικο λέγει ὅτι ἡ προπαραλήγουσα δὲν περισπᾶται ὅταν ἡ λήγουσα εἶναι μακρά. ἐν ᾦ δὲν περισπᾶται ποτέ. ἄρα τὸ ῥεμπέτικο δημιουργεῖ λάθος ἐντυπώσεις ἀφ’οὗ ἀφήνει ex contrario νὰ ἐννοηθῇ ὅτι περισπᾶται καὶ ἡ προπαραλήγουσα ὅταν ἡ λήγουσα εἶναι βραχεῖα. ὁπότε κατὰ τὸ ῥεμπέτικο ὀρθῶς ἔγραψα «νῆματος». 🙂

 45. Νέος Τιπούκειτος said

  Κορνήλιε (#44): Φέρε τον έλεγχο να σου βάλω άριστα.

  Μαρία (#41): Υπάρχει κι ένα μπεντροβάτο για τον ποιητή που έγραψε «Τι να τα κάνω αυτά τα μάτια που δακρύζουν;» κι όταν ήρθε η ώρα να διορθώσει τα τυπογραφικά δοκίμια του βιβλίου του αποφάσισε ότι ο στίχος δεν του αρέσει. Σημείωσε λοιπόν στο περιθώριο, ως οδηγία προς τον τυπογράφο, «να τα βγάλεις». Καταλαβαίνεις τι ποίημα βγήκε μετά.

 46. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

  @Μαρία
  Χαιρετίζω μὲ σεβασμὸ τὶς φιλοφοφικές σας έκτιμήσεις.
  Τὸ πόσον τὸ δίκαιο μπορεῖ νὰ ὑπερτερεῖ τῶν ἠθικῶν (καὶ αἰσθητικῶν) ἀρχῶν ποὺ διέπουν τήν ζωή σὲ κοινωνία εἶναι θέμα πολύ μεγάλο γιὰ νὰ συζητηθεῖ σὲ μπλόγκ. Οἰ θεράποντες τῆς λεγομένης ἐπιστήμης τοῦ δικαίου ὀμοφώνως ἀποφαίνονται ὅτι δὲν ὑπερτερεῖ. Σὲ πρακτικὸ ἐπίπεδο, νὰ θυμηθοῦμε ὅτι δὲν ὐπάρχει περίπτωση νὰ ζοῦμε σὲ κοινωνία καὶ νὰ μὴν μᾶς ἐνοχλεῖ τίποτε. Ἴσως θυμᾶστε τὸν Ανατόλ Φράνς ποὺ παρεπονεῖτο ὅτι ἔφυγε ἀπὸ τὸ Παρίσι καὶ, μάλιστα, ἀπὸ τὴν Γαλλία, διότι τὸν ἐνοχλοῦσε ὁ πύργος τοῦ Άιφελ. Ἅμα καταφέρουμε νά κάνουμε ὅλα ὅσα μᾶς ἐνοχλοῦν παράνομα, τότε θὰ καταλάβουμε ὅτι ἀπλῶς διαλύσαμε τὴν κοινωνία μας καί, πιθανώτατα, τὸ μόνο ποὺ κερδίσαμε εἶναι πλήξη.

 47. έμένα μὲ ένοχλεῖ έκείνη ἠ ἀηδία ποὺ μᾶς σερβίρουν γιὰ ἄγαλμα στὴν εἴσοδο τῆς ΔΕΘ
  ἐπίσης μὲ ἐνοχλεῖ τὸ νέο Δημαρχεῖο Θεσ/νίκης
  μὲ ἐνοχλεῖ καὶ τὸ νέο Μουσεῖο Ἀκροπόλεως

  πάντως γιὰ νὰ σοβαρολογοῦμε ὁ παπισμός (πεῖτε τον καθολικισμὸ δὲν συζητῶ τώρα θεολογικῶς) εἶναι κομμάτι τῆς ἰταλικῆς κουλτούρας πολὺ περρισσότερο ἀπὸ τὸν ἰουδαϊσμό, τὸ Ἰσλάμ, τὸν ζωροαστρισμὸ ἢ τὸν τοτεμισμό.

 48. Κορνήλιε (27) αν ζούσαμε στον μεσσίαωνα θα μπορούσε η επιχειρηματολογία σου να επηρεάσει. Ήταν εποχές αγραμματοσύνης και βλακώδους δεισιδαιμονίας.
  Αλλά για τα δεδομένα του 21ου αιώνα πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο. Και για να γίνω κακός γιατί θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η παιδεραστία; Για να μπορούνε οι παπάδες να δρούνε ανενόχλητοι;

  Η Δύση σήμερα στηρίζεται σε αρχές πολύ διαφορετικές από τις χριστιανικές. Την εποχή που η Δύση στηρίζονταν στη χριστιανική ηθικολογία τη λέμε Μεσαίωνα. Οι χριστιανικές αρχές πρόκειται για ένα είδος απλοϊκής ηθικής και δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν σε σημερινές κοινωνίες ή μάλλον σε κοινωνίες που θέλουν να είναι δημοκρατικες και να στηρίζονται στο δίκαιο.
  Εξάλλου κάποτε οι θρήσκοι θα πρέπει να αποφασίσετε. Είναι αυτή η Δύση άθεη, διεφθαρμένη και ανήθικη ή χριστιανική; Δε μπορεί μία έτσι και μία αλλιώς.

  Γεώργιος Γεωργάνας (35). Εδώ δεν πρόκειται απλώς για φτηνό σοφισμό αλλά για επιχειρηματολογία για νήπια.

 49. #34: Το άρθρο μου το επισήμανε ο αδερφός μου την ώρα που διάβαζε εφημερίδα ως κακογραμμένο, αναφέροντας και την απορία του για τον «εβραϊκό σταυρό».

  Ξεκινώντας να το διαβάζω μου έκαναν εντύπωση τα μακροβούτια της αρχής – ήταν και φρέσκα τα κείμενα του ΝΣ – αλλά κι η κατάχρηση των σημείων στίξης (γι’ αυτό και το μάλλον αποτυχημένο χιούμορ περί «κομματικοποίησης»).

  Αποδείχτηκε τελικά περιβόλι!

 50. #48 νομίζω πὼς τὴν ἁπλοϊκὴ ἐπιχειρηματολογία μου τὴν πολεμᾶτε μὲ μία ἀκόμη ἁπλοϊκώτερη. φυσικὰ ὰν ἀφαιρούσατε ἀπὸ τὴν Δύσι τὶς χριστιανικἐς ἀρχὲς ποὺ σήμερα δέχεται καὶ ὁ φανατικώτερος ἄθεος ὡς ἀναπόσπαστο μέρος τῆς κουλτούρας του θὰ πρέπῃ νὰ ἀποποινικοποιήσετε τὴν πεδεραστία. ὅσο γιὰ τοὺς παιδεραστὰς παπᾶδες ποὺ εἶναι ἀπεχθέστεροι ἀπὸ ὅ,τι σὲ ἐσᾶς. διότυι ἐκτὸς ἀπὸ ἐγκληματίες εἶναι καὶ θεοκάπηλοι.

 51. παρόραμα: παιδεραστία (ὧρες εἶναι νὰ μοῦ κολλήσετε Βηλαρισμούς!)

 52. SophiaΟικ said

  Σήμερα προσπαθούσα να αγοράσω έναν βουδιστικό σταυρό κι άργησα, οπότε τα είπατε όλα πριν από μενα. Να πω ότι συμφωνώ με την πρόταση να γίνει ο εβραϊκός σταυρός σύμβολο της Στρατιάς των Ανυπαρκτων.

 53. Επίχαρμος Μπαρμπουτιώτης said

  Πολλά θέματα προς συζήτηση άνοιξε ο Νικοδεσπότης: αν πρέπει να κρεμάμε θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία (κλπ. δημόσια κτίρια, ποια είναι τα όρια ανοχής του διχαστικού λόγου (με αφορμή τον παραλληλισμό από τον Στάθη της ποινικής δίωξης του Πλεύρη με την επίθεση κατά της Τριανταφύλλου). Κατ’ ανάγκη θα απαντήσω συνοπτικά (τις εξυπνακίστικες σοφιστείες των ελληνοχριστιανών πολυτονιατών δεν αξίζει τον κόπο να τις σχολιάσει κανείς, τουλάχιστον κανείς που πέρασε την προεφηβική ηλικία).
  Θρησκευτικά και μόνον σύμβολα τοποθετημένα εμφανώς, μόνιμα και υποχρεωτικώς σε δημόσιους χώρους που στεγάζουν τον κρατικό μηχανισμό ή σε χώρους ασκείται συντεταγμένη εξουσία είναι απαράδεκτα γιατί αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η ορθόδοξη εκκλησία είναι «επικρατούσα» κατά το Σύνταγμα αλλά όχι επίσημη ή κρατική. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία αφού η μεν ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη, η δε συνταγματική επιταγή που προσδιορίζει τους σκοπούς της παιδείας αναφέρεται στην ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης (άρα: την ανάπτυξη του στοχασμού για τα μεγάλα μεταφυσικά ερωτήματα που θέτουν οι θρησκείες γενικά) κι όχι ελληνορθόδοξης συνείδησης και θέτει ως στόχο τη διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών (πόσο ελεύθερος είναι ο υποχρεωτικώς κατηχούμενος;)Η επίκληση της Αγίας Τριάδος στο προοίμιο του Συντάγματος είναι κληροδότημα της παράδοσης και δεν έχει έννομες συνέπειες. Εκτός αν θεωρούμε ότι θεσμοποιεί την Αγία Τριάδα, την κάνει δηλ. νομικό -άρα ανθρώπινο- θεσμό κάτι που μάλλον δεν υποστηρίζουν οι πιστοί χριστιανοί (χμ! δεν έχουν κάποιοι το μονοπώλιο στις σοφιστείες)
  Τώρα όσον αφορά το διχαστικό λόγο, αν δεν εξυβρίζει, συκοφαντεί ή προσβάλλει συγκεκριμένο πρόσωπο ή πρόσωπα, θεωρώ ότι είναι λάθος να διώκεται ποινικά. Η ελευθερία του λόγου (ακόμη και του πλέον απεχθούς)δεν είναι απλώς συνταγματική επιταγή, είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας. Τους εχθρούς της δημοκρατίας τους φιμώνεις πολιτικά κι όχι νομικά (που τους βοηθαει να το παίζουν και διωκόμενοι ήρωες). Είναι δύσκολο, σίγουρα. Αλλά ούτε η δημοκρατία ούτε η ζωή η ίδια είναι εύκολες υποθέσεις.

 54. Επίχαρμος Μπαρμπουτιώτης said

  @41,45. Άλλο μπεντροβάτο αλλά κομμάτι παλιό (δεκαετίας 70) είναι αυτό με τον ντουντουκοφόρο της πορείας που διάβαζε το χαρτάκι με τα εγκεκριμένα άνωθεν συνθήματα, όπότε βλέπει την οδηγία «μιά φορά η ντουντούκα και τέσσερις εμείς» και την φωνάζει ως σύνθημα κι αυτή.

 55. παρακαλῶ νὰ διευκρινίσω ὅτι δὲν εἶναι ἑλληνοχριστιανός, ἀλλὰ Ἕλλην Χριστιανός. ἔχει διαφορά, διότι τὸ ἑλληνοχριστιανὸς παρα΄πέμεπι στὸν ἑλληνοχριστιανισμό, ἔννοια ἀνύπαρκτἤ -τοὐλάχιστον κατ’ ἐμέ. κατὰ τὰ ἄλλα ὁ καθένας δικαιοῦταν νὰ σχολιάζῃ ὅ,τι θέλει ὴ ὅ,τι τὸν βολεύει καὶ νὰ ἀφήνει τὰ ὑπόλοιπα ἀσχολίαστα. ἐννοεῖται πὼς πρόκειται γιὰ δικαίωμα ἀπολύτως σεβαστό.

 56. παροράματα: παραπέμπει
  ἀνύπαρκτη
  δικαιοῦται

 57. Πάπιας said

  Υπάρχει έστω και μία ηθική αρχή που να είναι αμιγώς χριστιανική?

 58. SophiaΟικ said

  Και ξέχασα να πω πιο πριν ότι δεν θυμάμα σταυρό στην τάξη ούτε στο ιδιωτικό ουτε στο δημόσιο σχολείο που πηγα. Παράληψη της διεύθυνσης; Ποιός ξέρει.

 59. Μπουκανιέρος said

  Ε, ναι, στα ελληνικά σχολεία δε συνηθίζουν το σταυρό αλλά τις εικονίτσες του Πώς-τον-λεν.

 60. Μαρία said

  Σοφία, όπως λέει και ο Μπουκάν, εικόνες υπήρχαν και μάλιστα ποτέ βυζαντινές αλλά κάτι σαν αυτή. Τις ίδιες προτεστάντικες μοίραζαν και στα κατηχητικά, παρόμοιας άλλωστε έμπνευσης.

 61. Μπουκανιέρος said

  Από σαχλά αστειάκια είχαμε καλή σοδειά σήμερα. Κρίμα βέβαια που τα ακούμε για χιλιοστή φορά.
  Καταλαβαίνω βέβαια ότι, ορισμένοι, έχουν δυσκολία να τοποθετηθούν διαφορετικά στο ερώτημα που έβαλε το ποστ.

  Α, παρεπιπτόντως, σήμερα ήτανε της Αγίας Επιστήμης.

 62. Μπουκανιέρος said

  #48
  Πάρη, ίσως να μη διαφωνούμε επί της ουσίας, έχω όμως κάποιες επιφυλάξεις για τη στερεότυπη εικόνα του «μεσαίωνα».
  Όσο για «βλακώδεις δεισιδαιμονίες», δε νομίζω να παρατηρείται έλλειψη και σήμερα…

 63. τὸ ζήτημα δὲν εἶναι νομικὸ κι ἂς ὑποκρίνονται μερικοὶ πὼς δὲν τὸ βλέπουν. εἶναι ἰδεολογικό. κάποιοι θεωροῦν ὅτι οἱ εἰκόνες προσβάλλουν τοὺς μὴ πιστοὺς ἢ τοὺς μὴ χριστιανούς. κυρίως θεωροῦν πὼς πρόκειται γιὰ ἐκδήλωσι πίστεως. κοινῶς πήγαινε σπιτάκι σου καὶ κρέμα ὅσες εἰκόνες θές. κάποιοι ἄλλοι βλέπουν τὸ θέμα ἀλλιῶς. τὸ ἐντάσσουν σὲ μιὰ εὐρύτερη προβληματική. θεωροῦν ὅτι κάποια στοιχεῖα ποὺ σχετίζονται μὲ τὴν πολιτιστικὴ ταυτότητα ἑνὸς λαοῦ δὲν εἶναι πολιτικῶς καὶ πολιτειακῶς ἀδιάφορα. δὲν προτίθεμαι νὰ ἐμβαθύνω γιατὶ α. δὲν ἔχω ὄρεξι καὶ β. μπορῶ νὰ τὸ κάνω σὲ χίλια ἄλλα μπλὸγκ ἢ φόρουμ μὲ πιὸ ἰσόρροπη παρουσία ἐκπροσώπων καὶ τῶν 2 τάσεων.

 64. Μπουκανιέρος said

  Μαρία (#60) συμφωνώ ότι οι εικόνες, τότε, ήταν δυτικής, νατουραλιστικής τεχνοτροπίας – δεν είχε έρθει ακόμα στη μόδα το (νεο)μπιζαντέν. Δε θα έλεγα όμως ότι ήταν ιδιαίτερα «προτεσταντικές» – τις ίδιες έχουν κι οι καθολικοί, σε πολλές μάλιστα το ντιζάιν ήταν εισαγόμενο από Ιταλία.
  Φαντάζομαι ότι σήμερα θα έχουν, στα σχολεία, και σε μπιζαντέν.

 65. Μαρία said

  Μπουκάν, έχεις καμιά γειτόνισσα Επιστήμη και το ξέρεις;

 66. Πάπιας said

  Δεύτερο χιτάκι πάντως ήταν απ’όσο θυμάμαι ο όσιος Στυλιανός σε βυζαντινή τεχνοτροπία.

 67. Μπουκανιέρος said

  #63
  Απ’ όταν έμαθαν κάποιοι την «πολιτιστική ταυτότητα», χάθηκε το φιλότιμο.

  #65
  Α, μπα, Μαρία, η τελευταία σιόρα Επιστήμη που συνάντησα ήταν του Ντίνου του Θεοτόκη.
  Έχω όμως τους λόγους μου να το ξέρω.

 68. Μαρία said

  Μπουκάν, πώς εξηγείς τη μόδα με τις εισαγόμενες εικονίτσες με τους αγγελικούς Χριστούς και τις φραγκοπαναγιές, που έλεγε κι η γιαγιά μου; Λες να ήταν πρακτικοί οικονομικοί λόγοι, απο έλλειψη δηλαδή βυζαντινών μας μοίραζαν αυτές;
  Ρε συ μήπως έχεις γενέθλια και το κρύβεις; 🙂

  Πάπια, αυτός είναι άλλος απ’ τον άγιο που σχετίζεται με τις έγκυες;

 69. Πάπιας said

  Τσκ, τσκ, τσκ που οδεύομεν? Όσιος (όχι άγιος) και ναι μιλάμε για τον ίδιο που είναι και προστάτης των παιδιών.

 70. ἅμα ἦταν μόνο οἱ εἰκονίτσες τὰ εἰσαγόμενα ἐκ προτεσταντῶν καλὰ θὰ ἦταν.

 71. Αφήστε τις εικόνες, κι ελάτε δίπλα που έχουμε ποιητική βραδιά.

 72. Μπουκανιέρος said

  Μάλλον πρακτικοί λόγοι, υποθέτω …δεν είχαν να κάνουν τόσο με την οικονομία όσο με την πολιτισμική εξάρτηση. Άλλωστε κι οι βυζαντινές, για να ξαναβγούν στην επιφάνεια δριμύτερες (αλλά μάλλον ακόμα πιο απλουστευμένες και τυποποιημένες), χρειάστηκε πρώτα να κερδίσουν εκτίμηση στη Δύση – μέσα στο όλο ενδιαφέρον για το έθνικ και το πριμιτίβ.
  Μάλλον όμως δεν είμαι κατάλληλος να μιλήσω για το θέμα. Βυζαντινές εικόνες πρωτοείδα όταν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα, αρκετά μεγάλος – μου είχαν κάνει μάλιστα τεράστια εντύπωση.
  Κατά τα άλλα, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις!

 73. Μπουκάν, χρόνια πολλά (αν κατάλαβα καλά)!
  Νομίζω για τις εικόνες, ότι κάποιο ρόλο έπαιξε και ο Κόντογλου, επίπονο και πεισματάρικο.

 74. Πάπιας said

  Χρόνια πολλά κι από μένα κι ό,τι επιθυμείς.

 75. Μπουκανιέρος said

  Κορνήλιε, ξεκόλλα λίγο από την ιδεολογική σου γραμμή – καθολική προέλευση είχαν σου λέω, οι περισσότερες τουλάχιστον.

  Δύτη, όλο λες ότι νυστάζεις και θα πας για ύπνο κι όλο εδώ είσαι, κάνεις φασαρία και ξυπνάς και τους υπόλοιπους, ακόμα και στα διπλανά δωμάτια. (Μερσί, πάντως.)

 76. Μαρία said

  Πολλές ευχές, μάλλον τη γεροντίστικη ευχή «υγεία να ‘χεις» Κάπως έτσι ξέρω κι εγώ πότε γιορτάζεται η μετάσταση του Ιωάννου του Θεολόγου (ή Γιοβάνη κατά το θειο μου μια και μεγαλώσαμε στην ενορία του) κι άφησα κάποτε άναυδο ένα Λόη όταν του ευχήθηκα.

  Δύτη, τα διαβάζουμε τα στιχουργήματα αλλά για παραπάνω δεν είμαστε.

 77. Μαρία said

  Πάπια, γιατί τον υποβίβασες σε όσιο;

 78. #75 ἀκόμη χειρότερα!

 79. Μπουκανιέρος said

  Ευχαριστώ, Πάπια και Μαρία.
  Μαρία το σημειώσαμε, για του χρόνου πια. Πέφτεις πάνω σ’ένα φίλο μου, και μια μέρα πριν απ’ το μικρό μου αδερφό. Έχω σημάδια, επομένως.

 80. Μαρία said

  Ο αδερφός σου μαζί με ένα φίλο μου στην ηλικία του Νικοκύρη και τη δολοφονία του Καποδίστρια(ίσως με το παλιό)

 81. Πάπιας said

  Είμαι για προσωπικούς λόγους (:P) 1000% σίγουρος ότι τον ήξερα* ως όσιο.

  *με μια πρόχειρη αναζήτηση αποκαλύπτεται ένα υπέροχο διαδικτυακό μπέρδεμα για το αν είναι άγιος ή όσιος. Απ’όσο μπορώ να καταλάβω κάποιες βιογραφίες του αναφέρουν ότι είχε αγιάσει από την μήτρα της μητέρας του (άρα άγιος), άλλες ότι πέθανε πλήρης ημερών, ασκητής κλπ αλλά μιας και δεν έκανε θαύματα είναι όσιος.

  Αρχικά μπερδεύτηκα από την αναφορά σε υποβιβασμό, αλλά τελικά (λένε) η οσιοποίηση είναι το στάδιο πριν την αγιοποίηση.

 82. Μαρία said

  Καλά βρε Πάπια, ας αφήσουμε το αμαρτωλό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός αλλά κι οι αγιογράφοι κάνουν λάθος;

 83. ὅσιος ἅγιος καὶ τέτοιες διακρίσεις εἶναι σαχλαμάρες. λὲς κι ὁ Παράδεισος εἶναι στρατόπεδο μὲ ἱεραρχία. ἔλεος!

 84. Πάπιας said

  You asked for it: http://www.schools.ac.cy/gym-sty-nic/agstylian.htm

  Αν αυτό δεν είναι σχιζοφρενικό δεν ξέρω τι είναι.

 85. Nicolas said

  Άσχετο (προσωπικό μήνυμα):
  Κορνήλιε, μια yahooίζεις, μια γιαννίζεις; (δεν πιστεύω να έμαθες πολυτονικό με τα μαθήματα του Γιάννη;)
  [Ωχ, ελπίζω να μην κρύβεται ο Γιάννης πίσω από τον Κορνήλιο! όχι, αδύνατον. ουφ, ήρθε η καρδιά μου στον τόπο της]

 86. sarant said

  Μια κυρία Επιστήμη έχει χασάπικο στην Αίγινα.

 87. Επίχαρμος Μπαρμπουτιώτης said

  #68, 72. Μάλλον λίγο μόδα και λιγο ιδεολογία ήταν. Θυμάμαι συζητήσεις μεγάλων στα παιδικά μου χρόνια για τις εικονίτσες αυτές αλλά και την δυτική θρησκευτική ζωγραφική που ανακάλυπταν με τα ταξίδια στο εξωτερικό (τότε άρχισαν να γίνονται προσιτά στα μεσοαστικά στρώματα) που τις θεωρούσαν πιο όμορφες και πιο χαρούμενες από τις σκούρες και αυστηρές βυζαντινές. Τότε είχα ρωτήσει και το δάσκαλό μου αν οι εβραίοι είναι όλοι ξανθοί και γαλανομάτηδες (δυο ζευγάρια ελλήνων εβραίων φίλων των γονιών μου ήταν ακριβώς το αντίθετο και με μπέρδευαν), όπως δείχναν το Χριστό και τους απόστολους οι εικονίτσες αυτές και εισέπραξα αντί απαντήσεως ένα φιλικό (χμ) μπατσάκι και μια καταδίκη σε σιωπή για το υπόλοιπο της μέρας. Ο Κόντογλου μπορεί να είχε επηρεάσει διανοούμενους και κάποιους πιστούς, αλλά δε νομίζω ότι ο πολύς ο κόσμος ούτε καν τον ήξερε.
  Τώρα τη μόδα την ακολουθεί και η εκκλησία. Αν δείτε ναούς που ανακαινίζονται πρόσφατα(ιδίως όσους προορίζουν για τέλεση ενδόξων μυστηρίων της «καλής κοινωνίας») η αγιογράφηση γίνεται με συγκεκριμένο βυζαντινίζον στυλ, σκεπάζοντας ή καταστρέφοντας αξιόλογα δείγματα άλλων τεχνοτροπιών. Στην περιοχή μου κατέστρεψαν ένα ωραίο και λιτό τέμπλο ρωσικής (από ό, τι έμαθα) τεχνοτροπίας και κάποιες ενδιαφέρουσες και από κοινωνιολογική πλευρά λαϊκές αγιογραφίες για να βάλουν χρυσοποίκιλτα ξυλόγλυπτα και νεοβυζαντινίζουσες τοιχογραφίες.

 88. Επίχαρμος Μπαρμπουτιώτης said

  Διόρθωση στην 7η σειρά : αλλά νομίζω ότι ο πολύς ο κόσμος ούτε καν τον ήξερε

 89. Αγγελος said

  (83) Πες τα, Χρυσόστομε!
  Όσο για τις εικονίτσες, άλλα κακά έχουν οι Προτεστάντες, αλλά αυτό το είδος απ΄όσο ξέρω δεν το καλλιεργούν. Μόνον οι Αγγλικανοί το ανέχονται, αλλά κι αυτοί με πολύ μέτρο.

 90. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που είναι άθεοι και προσμετριούνται στο Χ.Ο. δυναμικό επειδή υπάρχει η άθλια κουλτούρα να βαφτίζουν χριστιανό κάποιον, όταν αυτός είναι ακόμα μωρό (κι είναι αδύναμος να αντιδράσει :^ρ )

  Εάν για κάποιον λόγο οι Έλληνες άθεοι αποφάσιζαν να «ξεγραφτούν» από τα κιτάπια τής εκκλησίας (ας πούμε ότι είναι δυνατόν κάτι τέτοιο) το ποσοστό των Ελλήνων ΧΟ θα έκανε μια σημαντικότατη βουτιά.

  Κατά κύριο λόγο οι Έλληνες άθεοι δεν πολυασχολούνται. Οι περισσότεροι παντρεύονται (και) με θρησκευτικό γάμο και κάμποσοι γίνονται κουμπάροι και συμμετέχουν και σ’ άλλα χριστιανικά μυστήρια καθώς τα βλέπουν περισσότερο σαν κοινωνικές εκδηλώσεις ενώ βέβαια κάμποσοι άλλοι προτιμούν να απέχουν διακριτικά.. Συχνά οι άθεοι βιώνουν μια καταπίεση, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, όπου συμμετέχουν στο ένα και στο άλλο επειδή δέχονται την πίεση συγγενών (π.χ. των γονιών ή της επίδοξης συζύγου) αλλά και επειδή δεν θέλουν να τους ξεχωρίσει η κοινωνία.

  Το βέβαιο είναι πως οι περισσότεροι άθεοι προτιμούν να μην είχαν βαφτιστεί χριστιανοί και προτιμούν να μην βλέπουν σταυρούς και εικόνες σε χώρους που ανήκουν σε όλους.

  Έτσι, είναι μάλλον καιρός να αποκτήσει ο άθεος, καθώς κι ο αλλόθρησκος, τον χώρο που του αναλογεί και γι’ αρχή σίγουρα μπορεί να κατέβει ο σταυρός από την τάξη κι όποιος τον θέλει και τον χρειάζεται ας τον πάρει στο σπίτι του.

  Όσο για τις χριστιανικές αργίες που σημειώνει ο Κορνήλιος, πράγματι, είναι μια ιδέα να τις αντικαταστήσουμε με άλλες που να είναι κοντύτερα σε όλους.

 91. Q said

  Αυτό το τελευταίο «σε όλους» με ξένισε. Οι «όλοι άλλοι» δεν έχουν δικαιώματα? ?Αν κάποιοι γονείς μαζευτούν και ζητήσουν να ανέβει ο σταυρός στους τοίχους, και καταφύγουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τι απόφαση θα βγάλει ο δικαστής? Μερικοί φέρονται, σαν να έχουν τα σύμβολα μία ενδογενή δύναμη από μόνα τους. Δεν την έχουν. Τα σύμβολα αποκτούν την δύναμη που τους δίνουμε. Το παιδί που δεν έχει γαλουχηθεί από την οικογένεια του (συνήθως οι μητέρες επωμίζονται αυτές τις ευθύνες), δεν κινδυνεύει από ένα σταυρό στον τοίχο. Μη κυνηγάμε ανεμόμυλους. Οι γονείς που ζητούν η σχολική μέρα να ξεκινά με προσευχή, έχουν όλο το δικαίωμα να το απαιτούν αυτό. Το πρόσχημα, αν εξαιρέσω το παιδί μου, τότε θα είναι δακτυλοδεικτούμενο, οπότε να μη γίνετε καθόλου η προσευχή, δεν ευσταθεί.

 92. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να θρησκεύονται. Απλά αυτό πρέπει γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους. Δεν γίνεται σε έναν χώρο που ανήκει σε όλους να κρεμάς τα δικά σου θρησκευτικά ή άλλα σύμβολα γιατί έτσι επιβαρύνεις τους άλλους.

  Εάν θέλεις να θρησκεύεσαι κάντο σπίτι σου ή στην εκκλησία. Τί δουλειά έχει ο σταυρός σε μια τάξη μαθητών όπου κάποιοι δεν τον ασπάζονται;

  Και γιατί την προσευχή, αφού είσαι πιστός και θέλεις μια αληθινή επικοινωνία με τον θεό σου, να μην την κάνεις στο σπίτι με την ησυχία σου αφού στο σχολείο η πρωινή προσευχή είναι μια καθαρά μηχανική διαδικασία;

  Πάντως γίνεται εδώ για άλλη μια φορά φανερό πως ο χριστιανισμός είναι μια καθαρά ακαδημαϊκή θρησκεία. Όπως το «αγαπάτε αλλήλους» που το λέει ο ένας χριστιανός στον άλλο γεμάτος «πνευματικότητα» αλλά πραγματικά ποτέ δεν θα το εφαρμόσει στην πράξη. Γιατί αν σεβόταν τον παραδίπλα έστω και στο ελάχιστο δεν θα του επέβαλε ούτε τον σταυρό του ούτε την θρησκεία του.

 93. Q said

  Αυτό που ζητάς από τους άλλους, ας το εφαρμόσεις εσύ. Να σέβεσαι την άποψη των άλλων, και περισσότερο αν είναι πλειοψηφία. Ο σταυρός στον τοίχο δεν βλάπτει κανέναν. Μόνο αν προσβάλει τις πεποιθήσεις σου έχεις το δικαίωμα να απαιτείς να σεβαστούν την προσωπικότητα σου και να κατεβεί ο σταυρός. Δεν νομίζω να το κάνει αυτό ο σταυρός. Και λιγότερο θα έπρεπε να σε πειράζει, αν μερικοί γονείς ζητούν να μορφωθούν τα παιδιά τους με τις χριστιανικές αρχές. Γνωρίζεις ότι πρόκειται για χριστιανικό σχολείο, σε χριστιανική περιοχή. Μη το στέλνεις το παιδί σου εκεί, αλλά επέλεξε ένα της θρησκείας σου. Ακούγεται φασιστικό αυτό, αλλά είναι μία μετριοπαθή αντίδραση στον άλλο φασισμό της επιβολής μίας μειοψηφικής άποψης στην πλειοψηφία. Και όλα αυτά, με το έτσι θέλω και δια της δικαστικής οδού, και όχι με την δύναμη της πειθούς, όπως θα έπρεπε.

 94. Nicolas said

  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η Ελλάδα είναι χριστιανική δημοκρατία όπως το Ιράν είναι ισλαμική δικτατορία;
  Τι θα πει χριστιανικό σχολείο σε χριστιανική περιοχή; αν έστελνα τα παιδιά μου στο σχολείο στην Ελλάδα, θα έπρεπε να κάνουν προσευχή με τα Ελληνάκια;
  Το σχολείο πρέπει να είναι ουδέτερο (γι΄ αυτό ούτε σταυροί, ούτε τίποτα). Κι αν ο καθένας κάνει το σχολείο του, τι κοινωνία θα φτιάξουμε; άντε να το εφαρμόσουμε και στη δουλειά: επιχειρήσεις μόνον με μουσουλμάνους, άλλες μόνον με γυναίκες (σ΄ αυτήν θέλω να δουλέψω!), άλλες μόνον με χημικούς μηχανικούς! μου θυμίζει εκείνη την περίφημη φωτογραφία στο εξώφυλλο του Time νομίζω με τα διάφορα χρωματιστά υγρά στο ποτήρι που δεν ανακατεύονταν. Μόνο που το κοκτέιλ έχει γεύση όταν είναι όλα ανακατωμένα! διαφορετικά: « Bonjour, le bordel ! » όπως λέμε στη Γαλατία.

 95. Μὴ περιμένετε ἀπὸ τὴν τριτοκοσμικὴ Ἑλλάδα νὰ κάνῃ δημοψήφισμα γιὰ τὸ θέμα. Ἡ συμμετοχικὴ δημοκρατία τοῦ ΓΑΠ ἐξαντήθηκε στὰ μέσῳ διαδικτύου βιογραφικά. τώρα τὰ κεφάλια μέσα. ὰν γινόταν δημοψήφισμα καὶ ἐπεκράτει ἡ εἰκονοκλαστικὴ ἄποψι θὰ κατέβαζα πρῶτος τὶς εἰκόνες τῶν δημοσίων χώρων μὲ τὰ ἴδια μου τὰ χέρια.

 96. Άντε ας πω κι εγώ τη γνώμη μου για να μη λέτε ότι μόνο στιχάκια σκαρώνω. 🙂
  Σε θεό δεν πιστεύω’ νομίζω ότι η εκκλησία δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το κράτος’ δεν βλέπω το λόγο να υπάρχουν εικόνες σε σχολεία, δικαστήρια και δε συμμαζεύεται.
  Από την άλλη μεριά, ελάχιστα με νοιάζει το ζήτημα. Μπορεί και εδώ να εντυπωσιάσει ο ΓΑΠ (δεν το νομίζω) με μια απόφαση παρόμοια με του ιταλού δικαστή. Ε και; Μπορεί να πάρει άνετα μια σειρά τέτοια μέτρα, που δεν θα πειράξουν τους περισσότερους ψηφοφόρους του και θα του δώσουν την αύρα του νεωτεριστή προοδευτικού. Την ευέλικτη εργασία θα την πειράξει; Στις τράπεζες θα βάλει χέρι; Εδώ επικυρήχτηκαν τρομοκράτες που ίσως έβαλαν μια βόμβα χωρίς επιπτώσεις, και κανείς δεν είπε κουβέντα για τους παραλίγο φονιάδες της Κούνεβα, των οποίων τις επιπτώσεις η γυναίκα θα σέρνει σε όλη της τη ζωή (και τα βιτριόλια, τελικά, τρομοκρατούν πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι οι βόμβες, έτσι; ).
  Ας βγάλει τις εικόνες λοιπόν άμα θέλει, ας μην τις βγάλει, δεν δίνω δεκάρα. Κι εγώ σε σχολείο με εικόνες μεγάλωσα, ε δεν επηρέασαν καθόλου τη φιλοσοφική μου, ας πούμε, συγκρότηση.

 97. Μαρία said

  Δύτη, αν ήσουν δάσκαλος και υποχρεωμένος να τους μιλάς και για τις εικόνες τι θα έλεγες; Οι καθηγητές έχουν την πολυτέλεια να το αναθέτουν στους θεολόγους, οι δάσκαλοι όμως όχι.

 98. Μαρία, σωστή η παρατήρηση, εδώ έχεις απόλυτο δίκιο. Και το μάθημα των θρησκευτικών είναι άλλη ιστορία.

 99. Q, αὐτὰ τὰ αὐτονόητα πλέον δὲν εἶναι αὐτονόητα για κάποιους. κατήργησαν τὴν ἀναγραφὴ τοῦ θρησκεύματος ἀπὸ τὶς ταυτότητες (δὲν ἐξετάζω τώρα ἂν αὐτὸ εἶναι σωστὸ ἢ λάθος, μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ σωστὸ) μὲ τὸ φοβερὸ ἐπιχείρημα ὅτι ἡ προαιρετικὴ ἀναγραφὴ θὰ δημιουργοῦσε διακρίσεις εἰς βάρος τῶν μὴ Χ.Ο.!!!!

  αὐτὸ εἶναι τόσο ἀντιρρατσιστικὸ ὅσο τὸ νὰ βάψῃς ὅλους τοὺς πολῖτες μὲ τὸ ἴδιο χρῶμα γιὰ νὰ μὴν ὑπάρχουν διακρίσεις κατὰ τῶν ἐγχρώμων!
  εἶπαν ὅτι τὸ κράτος δὲν πρέπει νὰ νοιάζεται γιὰ τ]ξην θρησκεἰα τῶν πολιτῶν. ἐνδεχομένως νὰ ἔχουν δίκαιο. ὅμως ἐρωτῶ: αὐτὸ τὸ κράτος ἔπεσε ἀπὸ τὸν οὐρανὸ σὰν κανένα διοπετές; δὲν εἶναι κράτος τῶν πολιτῶν του; κι ἂν οἱ πολῖτες του γουστάρουν τὸ κράτος τους νὰ νοιάζεται; μὰ δὲν καταλαβαίνουν ὅτι λέγοντας ἔτσι ἀόριστα «τὸ κράτος» λὲς κι αὐτὸ εἶναι κάτι ἄλλο άπὸ τοὺς πολῖτες του ὠργανωμένους σὲ ἕνα νομικὸ πρόσωπο τοῦ δίνουν μιὰ ὑπόστασι μεταφυσική, αὐτὴ ἀκριβῶς ποὺ ὑποτίθεται ὅτι τοῦ ἀρνοῦνται; τί νὰ πῇ κανείς….

 100. Βαγγέλης said

  Καταρχήν συμφωνώ με το Δύτη. Όλη αυτή η κουβέντα για τα αν8ρώπινα δικαιώματα καταντά κουραστική στο βα8μό που 8εωρείται αν8ρώπινο δικαίωμα η επιλογή (ή όχι) 8ρησκείας, αλλά δεν 8εωρούνται αν8ρώπινα δικαιώματα η εργασία, η παιδεία, η περί8αλψη, ο σεβασμός στους απόμαχους της ζωής και τόσα άλλα.
  Δηλαδή, αν ρώταγε κάποιος ένα (άθεο) παιδί από αυτά, των stages, τι προτιμάς: να κατεβούν οι εικόνες από τα σχολεία και τα δικαστήρια ή να έχεις δικαίωμα να εργάζεσαι τι λέτε να απαντούσε;
  Σε μια οικογένεια με δύο παιδιά 8α κοστίσουν πάνω-κάτω ένα σπίτι οι σπουδές των παιδιών της (μόνο για πανεπιστήμιο και γλώσσες, μη βάλουμε και μετεκπαίδευση μέσα).
  Προφανώς σε μια κοινωνία χρειάζεται η συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των ατόμων που την απαρτίζουν, αλλά νομίζω πως από διαφορετικά πράγματα πρέπει να αρχίσουμε.

 101. Μαρία said

  Δύτη, κι εγώ συνειδητοποίησα την πολυτέλειά μου κάνοντας παρέα με δασκάλους.

 102. #101 ἂχ αὐτὲς οἱ κακὲς παρέες… 🙂

 103. Q said

  Θεοκρατία είναι αν λέγαμε, απαγορεύετε γενικώς κάτι που είναι αντίθετο στην επικρατούσα θρησκεία. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που με ζήλο υποστήριξαν τον πολιτικό γάμο. Από αυτό το σημείο έως το σημείο να θέλεις να απαγορευτεί ο θρησκευτικός γάμος με το μόνο σκεπτικό ότι σταμπάρονται αυτοί που δεν κάνουν θρησκευτικό γάμο και είναι δακτυλοδεικτούμενοι είναι πολύς δρόμος. Ο άθεος που δεν κάνει θρησκευτικό γάμο να είναι υπερήφανος γι αυτή την απόφαση του. Όχι να ντρέπεται, και γι αυτό να επιβάλει την άποψη του σε όλους. Τα ίδια ισχύουν και στην παρούσα περίπτωση. Και τι επιβολή. Με τα όπλα, με δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις. Έτσι έκαναν στην γαλλική επανάσταση, δυστυχώς, τα ίδια λάθη συμβαίνουν και τώρα. Έτσι και με τους σταυρούς σε τοίχους. Εγώ δεν νομίζω ότι κινδυνεύω να γίνω δωδεκαθεϊστής, αν στα σχολεία και δικαστήρια αρχίσουν να βάζουν αγαλματίδια του Απόλλωνα ή της Θέμης. Από αντίδραση και μόνο, οι «μάζες των θεϊστών» θα κάνουν την αντεπίθεση, και το παιχνίδι των άθεων είναι χαμένο πριν καν ξεκινήσει.

 104. Μου λέτε λοιπόν πως ο χριστιανισμός είναι η επικρατούσα θρησκεία που καβαλάει την μειοψηφία. Πταίσμα βεβαίως αν το συγκρίνεις με τις πραγματικά μαύρες σελίδες τού χριστιανισμού στο παρελθόν

  Έπειτα δεν μπορείς να πεις εσύ, φίλε Q, αν με προσβάλει ο σταυρός ή όχι. Αυτό άσε να το ξέρω εγώ καλύτερα.

  Και μιας και αναφέρθηκε το θέμα των ταυτοτήτων (άλλη μια γελοιότητα σε μια μακριά ακολουθία) αν οι χριστιανοί ρίχναν κι από καμιά ουσιαστική ματιά στο βιβλίο τους πέρα από το να εξιτάρονται στις κάμερες, θα βλέπαν το προφανές τής φράσης «τα τού Καίσαρος τω Καίσαρι» δηλ. σ’ αυτά που εκδίδει η πολιτεία (νομίσματα, ομοίως και ταυτότητες) είναι δικό της θέμα τί διαλέγει να βάλει πάνω.

  ( και τέλος πάντων αν πούμε να γράψουμε πάνω το θρήσκευμα επειδή κάποιοι το θέλετε ας κάνουμε ένα δημοψήφισμα να δούμε πόσοι θέλουμε να αναγραφεί πάνω και το αγαπημένο μας συγκρότημα! Θα δείτε πως κι εμείς είμαστε κάμποσοι! )

  Οι σταυροί κι οι εικόνες πρέπει να απομακρυνθούν από χώρους που είναι ολωνών ακριβώς επειδή αυτοί είναι χώροι ολωνών κι όχι των πολλών ή των λίγων. Όποιος θέλει να θρησκευτεί ή να κάνει κάτι άλλο προσωπικό (να χορέψει γυμνός στο φεγγαρόφωτο) ας το κάνει κάπου που δεν θα μας ενοχλήσει.

 105. Βασιλική said

  Η εκκλησια στην Ελλαδα, ειχε και εχει μεγαλη δυναμη (κυριως οικονομικη) οποτε και θα αντιδρασει δυναμικα πιστευω, σε οποιον θελησει να περιορισει την εξουσια της οπουδηποτε. Θυμηθειτε πως αντιδρασε οταν τεθηκε εκτος το μαθημα των θρησκευτικων απο τις πανελλαδικες εξετασεις (ευτυχως τελικα, τεθηκε εκτος).

  Ειδικα στα σχολεια, υπαρχει εδω και χρονια η σκεψη να μετατραπει το μαθημα των θρησκευτικων (αποκλειστικα για τον χριστιανισμο), σε μαθημα που να παρουσιαζει-αναλυει ολες τις γνωστες θρησκειες.
  Βεβαια, αν δει κανεις πως καταντησαν τα βιβλια των θρησκευτικων σημερα στο δημοτικο μαλλον.. χρονια πισω γυριζουμε.

  Η αποσυρση του σταυρου (οταν και αν γινει), θα πρεπει να γινει μαζι με την καταργηση της πρωινης προσευχης (νομιζω πως αυτο ενοχλει περισσοτερο τα παιδακια αλλων θρησκειων, παρα ενα συμβολο στον τοιχο το οποιο απλα μπορουν να αγνοησουν).

  Σχετικα με τα δικαστηρια, θα ηθελα να κανω της εξης ερωτηση : σε τι θα ορκιζεται ενας μαρτυρας εαν καταργηθει ο ορκος στο Ευαγγελιο;
  Υποτιθεται πως ορκιζεσαι σε κατι ιερο που προκαλει φοβο (λεμε τωρα) η σκεψη του να πεις ψεματα.

 106. Μαρία said

  Σήμερα ο Δημασιοϋπαλληλικός Κώδικας και οι Κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας καθιερώνουν εναλλακτικά στο θρησκευτικό όρκο, τη διαβεβαίωση. Οποιος (υπάλληλος ή μάρτυρας σε δίκη) δηλώσει ότι δεν πρεσβεύει καμία θρησκεία, μπορεί να επικαλεσθεί την τιμή και τη συνείδησή του.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=93467

 107. Q στο 103
  «Ο άθεος που δεν κάνει θρησκευτικό γάμο να είναι υπερήφανος γι αυτή την απόφαση του. Όχι να ντρέπεται, και γι αυτό να επιβάλει την άποψη του σε όλους. Τα ίδια ισχύουν και στην παρούσα περίπτωση.»

  Καθόλου δεν ισχύουν και στην παρούσα περίπτωση. Χρησιμοποιείς ένα λογικό παράδειγμα (φυσικά και δεν μπορεί να απαγορευτεί ο θρησκευτικός γάμος) για να εμαιεύσεις μια συμφωνία σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Ο γάμος είναι ιδιωτική υπόθεση μετάξύ δύο ανθρώπων. Δεν υπάρχει νομική υποχρέωση γάμου. Αν θέλις κρέμασε σε όλους τους τοίχους του σπιτιού σου εικονες, αντίγραφα από κόκκαλα αγίων κλπ. Αλλά μην ζητάς στα σχολεία να γίνεται αυτό ή σε δικαστικές αίθουσες. Καταλαβαίνω ότι για την πιο κρατικοδίαιτη θρησκεία όλων των εποχών είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να δεχτεί ισότητα με άλλες λογικές και απόψεις. Αλλά αυτό πρέπει για το κρατος να είναι αδιάφορο.
  Και αφού οι θρήσκοι είστε τόσο σίγουροι ότι οι εικόνες στους τοίχουν δεν πάιζουν ρόλο ή δεν θα επηρεάζόσασταν από αγάλματα της αθηνάς και του απόλλωνα θα ήθελα να δω τις αντοχές σας στην αντικατάσταση των εικόνων του χριστού και της παναγίας από τέτοια αγάλματα. Εσύ να διαφωνείς και να λες ότι το κράτος πάιρνει θέση και ασκεί προπαγάνδα υπέρ μιας θρησκείας και εγώ βέβαια να ισχυρίζομαι ότι δεν επηρεάζουν τα αγάλματα και ότι δε θα επηρεαζόμουνα αν υπήρχαν στους τοίχους εικόνες του χριστού.
  Επίσης το κράτος είναι των πολιτών αλλά δεν είναι ιδιοκτησία των πολιτών. Αυτό είναι μια ελληνική άποψη για το κράτος με βαθιές ρίζες στον πληθυσμό. Η δημοκρατία δεν στηρίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας στη λογική πόσα κουκιά έχω εγώ και πόσα εσύ. Αυτό λέγεται οχλοκρατία. Είναι αδιάφορο αν το 80% των Ελλήνων θεωρούσε ότι πρέπει να διωχτούνε οι ξένοι από την Ελλάδα. Στη δημοκρτία είναι υποχρέωση των πολιτών όχι απλώς να έχουν μια άποψη και να την θεωρούνε σπουδαία αλλα κυρίων να χρησιμοποιούν το μυαλό τους πριν σχηματίσουν άποψη (μου είναι αδιάφορο π.χ αν ο Πλεύρης έχει απόψεις. Είναι επίκινδυνες το λιγότερο. Το ίδιο θα έλεγα αν ξαφνικά το 90% των Ελλήνων τις υιοθετούσανε). Όπως είναι αδιάφορο αν το 43% αυτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ θέλουν να διδάσκεται στο σχολείο το μεγαλείο της σοσιαλιστικής σκέψης και να κρεμαστούν παντού εικόνες του ΓΑΠ και άλλων στελεχών του κόμματος. Αυτά με τις εικόνες και τα αγάλματα των ηγετών παντού γινότανε αι γίνονται σε άλλου είδους καθεστώτα ξέρεις. Στη δημοκρατία οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται επιλογές και να ξεχωρίζουν ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Δεν επαφίεται στη διακριτική τους ευχέρεια να αυθαιρετούν ή όχι στο συγκεκριμένο σημείο.
  Επίσης η δημοκρατία πρέπει και να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για αλλαγή των απόψεων και πορείας μιας κοινωνίας. Δε σημαίνει ότι οι Έλληνες του 2400 είναι υποχρεωμένοι να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι ή έστω να το ισχυρίζονται.
  Άρα λοιπόν οι κρατικοί λειτουργοί αποσύρονται από την ενασχόληση με την ιδιωτική σφαίρα και ασχολούνται με αυτά που πρέπει να κάνουν και για τα οποία εκλέγονται. Δεν είναι τίποτα. Απλώς θέμα συνήθειας. Τόση φασαρία έγινε για τις ταυτότητες και βλέπεις ότι οι καινούριες εκδίδονται χωρίς το θρήσκευμα και κανείς δε δίνει σημασία πλέον. Ούτε καν η εκλησία.

 108. Mindkaiser said

  Εξαιρετική η αποκάλυψη του Σκύλου. Να σε ευχαριστήσω ακόμα μια φορά Νίκο για το καταπληκτικό ποίημα του Πανσέληνου που μας κοινοποίησες. Το βρήκα γνήσια συγκινητικό.

 109. #41 κράτα την, Μαρία. Ο Ακίνδυνος έχει διαπιστώσει ότι και από το pdf στο site της Κ, λείπουν 2 σελίδες…

 110. Τςλικά σε αυτό το μπλόγκ πολλές φορές θυμάμαι το μάθημα επιλογής στοιχεία πολεοδομίας από φοιτητής. Εκεί είχα ακούσει για τη λεγόμενη «αρχαϊκή λογική» που υποτίθεται εξαφανίστηκε στο δυτικό κόσμο με την αναγέννηση. Η αρχαϊκή λογική ταύτιζε το σύμβολο με το συμβολιζόμενο για παράδειγμα οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αργότερα πίστευαν ότι το κέντρο της πόλης ήταν το κέντρο του κόσμου (και αν θυμάμαι καλά οι κάθετοι δρόμοι cardo maximus και Decumanus Maximus όριζαν τους άξονες του κόσμου).

  Δυστυχώς ή κατρακλάμε προς το μεσαίωνα ή δεν έχει εκλείψει αυτή η λογική σε κάποιους. Αλίωτικά δεν εξηγείται η εμμονή να συζητάμε για σύμβολα και να έχουν επηροή σε εμάς σαν να πρόκειται για το συμβολιζόμενο. Άλλοι καταναγκάζονται να βλέπουν θρησκευτικά σύμβολα ή θέλουν να τα βλέπουν συνέχεια και όχι στο όταν θέλουν να σκεφτούν το συμβολιζόμενο. Παρόμοια είναι και η φρίκη όταν έδειξαν κάποια παιδιά έκαψαν την ελληνική σημαία σαν να έκαιγαν το συμβολιζόμενο. Θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμασται με σύμβολα μια και ο πολιτισμός μας έχει κατακτήσει πια την κατανόηση των αφηρημένων εννοιών όπως θείο, πατρίδα, κοσμοθεωρία κ.λπ. χωρίς τη βοήθεια των συμβόλων.

  Για να γίνω λίγο Κορνήλιος και να εκτρέψω λίγο τη συζήτηση μήπως η εικονομαχία ήταν η μ΄χη μεταξύ παλιού και νέου; (Δηλαδή νέας λογικής και αρχαϊκής). Μήπως και ο Λούθηρος υπερασπίστηκε το νέο και αντέδρασε στο παλιό μια και είχε ξκαταδικάσει τα αγάλματα κα τις εικ΄νες (αν δεν κάνω λάθος).

 111. Μαρία said

  Στάζυ, το επίμαχο με το ΛΕΟ είναι στη σ. 7.

 112. Ακριβώς

 113. Μαρία, η σελ. 10 όμως γιατί λείπει; Έχει κάτι περίεργο;

 114. Μαρία said

  Εκ πρώτης όψεως όχι. Με τρώει και μένα η περιέργεια, θα δω και θα σας πω.

 115. Μαρία said

  Τίποτα. Τα άρθρα είναι κι ενυπόγραφα απ’ τη Χριστίνα Δαμουλιανού σε αντίθεση με το άλλο. Ίσως τεχνικοί λόγοι που μπορεί να μαντέψει ο Στάζυ.

 116. Στην ίδια όψη του ίδιου φύλλου χαρτιού δεν είναι (αν είναι 16-λιδο το σομόν ένθετο;)

 117. σας άρεσε το 16-λιδο; 😛

 118. Το δεκαεξάλιδο; 🙂

 119. Μαρία said

  Στάζυ, όχι βέβαια, αυτά τα σκεφτόμαστε και μόνες μας. 12-λιδο 3,4,9,10 μαζί.

 120. Ναι, 12σέλιδο το βλέπω, αλλά πιθανόν το default layout του χρησιμοποιούμε λογισμικού να δουλεύει με 16 σελίδες, όπου η 7 με την 10 είναι «συνεχόμενες». Υπόθεση κάνω… Ίσως μας πει ο Ακίνδυνος

 121. Μπουκανιέρος said

  Κορνήλιε, κάπου αλλού σχολίασες τις οικονομικές βλέψεις των ιεραρχών και στο σχ. 83 αμφισβητείς ότι υπάρχει παραδείσια ιεραρχία… Πρόσεχε, παιδί μου, ξέρεις πόσοι αιρετικοί ξεκίνησαν από κάτι τέτοιες παρατηρήσεις;

 122. Μπουκανιέρος said

  Παναγιώτη κ.ά., το έχω ξαναπεί, σταματήστε να τα βάζετε με το μεσαίωνα.
  Στο κάτω-κάτω, στη μεσαιωνική σκέψη βρίσκω περισσότερο ορθολογισμό, π.χ., από το σχ. 93.

 123. Μπουκανιέρος said

  #87
  Επίχαρμε, κι εμένα με ενοχλούν τέτοιοι βανδαλισμοί – πάντως δε φαίνεται να ενοχλούν τους λεγόμενους πιστούς, οπότε δε μας πέφτει λόγος.
  Είναι όμως λιγάκι ειρωνικό το να θεωρούνται κάποιες αιωνόβιες, φθαρμένες και μαυρισμένες εικόνες «ξένη επιρροή» και οι ολοκαίνουργιες και γυαλιστερές κιτσαρίες «γνήσια παράδοση».

 124. ἐπειδὴ γενικῶς βαριέμαι νὰ μιλῶ γιὰ γιὰ χιλοστὴ φορὰ πάνω σὲ θέματα ποὺ ἔχω χορτάσῃ νὰ συζητῶ νὰ διευκρινίσω ὅτι γιὰ τὶς ταυτότητες αἰσθάνομαι θιγμένος ὄχι ὡς χριστιανός, ἀλλ’ ὡς πολίτης. δὲν θέλω ἕνα κράτος πατερναλιστικὸ ποὺ ‘θέλει μὲ τὸ ζόρι νὰ μὲ προστατεύσῃ. ἤθελα δημοψήφισμα. ἀλλὰ στὴν Ἑλλάδα τὸ δημοψήφισμα εἶναι προνόμιο τῆς κοινοβουλευτικῆς πλειοψηφίας, ὡσὰν αὐτὴ νὰ τὸ ἔχῃ ἀνάγκη. σὰν νὰ λέμε ὅτι τὸ δικαίωμα ἀπεργ΄λιας τὸ ἔχει ὁ ἐργοδότης. ἀστεῖα πράγματα.
  ἔπειτα ὁ καθένας μπορεῖ νὰ προσβάλλεται ἀπὸ ὅ,τι θέλει. ὁ ἀναρχικὸς μπορεῖ νὰ προσβάλλεται ἀπὸ τὴν ἴδια τὴν σημαία ἢ ἀπὸ τὴν ἴδια τὴν ὕπαρξι τοῦ κράτους. ἀλλοίμονο ἂν ἀπηγορεύετο ὅ,τι θὰ μποροῦσε νὰ προσβάλῃ τὶς ἰδέες κάποιου. ἐπαναλαμβάνω ὅτι τὸ κράτος δὲν ἔπεσε ἀπὸ τὸν οὔρανό. ἀνήκει στοὺς πολῖτες του οἱ οποῖοι ἀποφασίζουν κατὰ πλειοψηφία. ἡ ἀνάρτησι θρησκευτικῶν συμβόλων θὰ μποροῦσε νὰ καταργηθῇ ἢ νὰ διατηρηθῇ διὰ δημοψηφίσματος. πάντως εὐχαριστοῦμε αὐτοὺς ποὺ μᾶς ἐπιτρέπουν νὰ ἀναρτοῦμε (ἀκόμη) εἰκόνες στὰ σπίτια μας. αὐτὸ πράγματι δὲν θὰ μποροῦσε νὰ ἀπαγορευτῇ ἢ νὰ γίνῃ ὑποχρεωτικὸ οὔτε μὲ δημοψήφισμα. διότι δὲν ἀφορᾷ στὴν λειτουργία ἢ τὴν εἰκόνα τοῦ κράτους. εἶναι τελείως ἄσχετο.

 125. q said

  Είναι πράγματι τόσο παράλογο αυτό που ζητώ? Αυτά τα μέτρα να μην επιβληθούν δια της βίας και με το έτσι γουστάρω, με δικαστικές αποφάσεις και αστυνομική τρομοκρατία, αλλά με την πειθώ, με ενημέρωση και συζητήσεις. Το σχολείο που ικανοποιεί όλους ας εφαρμοστεί πρώτα σε άλλους τομείς, και τελευταία στις παναγίτσες και τους σταυρούς. όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και το επιτρέψουν, οι παναγίτσες θα πέσουν μόνες τους.

 126. akindynos said

  Περί της Καθημερινής, δεν ξέρω τι να υποθέσω για το φάγωμα της σελίδας 10 του ένθετου από το pdf. Ίσως κεκτημένη ταχύτητα.

  Για την ιστορία μία λεπτομέρεια.

  Το αρχείο pdf της 4ης Οκτωβρίου έχει χρονοσήμανση τελευταίας τροποποίησης Sat, 03 Oct 2009 14:44:22 GMT
  Της 11ης Sat, 10 Oct 2009 14:10:52 GMT
  Της 18ης Sat, 17 Oct 2009 17:09:07 GMT
  Της 25ης Sat, 24 Oct 2009 14:41:04 GMT
  Και το λογοκριμένο της 1ης Νοεμβρίου Sun, 01 Nov 2009 09:26:38 GMT

  Δηλαδή τώρα ια παν ενδεχόμενο πρέπει να παραμονεύουμε με το ντουφέκι, και κάθε τροποποιημένη έκδοση να τη φυλάμε για τον ιστορικό του μέλλοντος.

  (ανθυπολεπτομέρεια, τον Οκτώβριο είχαμε θερινή ώρα, άρα υπολογίζουμε GMT+3)

 127. #126 Επίσης, όπως φαίνεται στο πάνω περιθώριο των σελίδων, που δεν είναι στην εκτυπώσιμη περιοχή, ο χρόνος σελιδοποίησης του οικονομικού ένθετου είναι το βράδυ της Παρασκευής, 8 με 11 περίπου.

 128. SophiaΟικ said

  Έχασα μια με΄ρα και έμειωα πισω στη συζήτηση κι ε΄χω να απαντήσω σε πολλου΄ς.
  Μαρία και λοιποί περι εικονων: στο σχολείο μου η διευθύντρια ηταν κόρη και αδερφή παπά. Εικόνες δεν έιχαμε. Δε μας μόιραζε κανένας είκονίτσες και πολύ στενοχωριόμουνα γιατί μου αρεσαν και δεν μου έδινε ποτεκανένας καμία. Κατηχητικό δεν πήγα. Στην εκκλησία πηγαίνα με τη γιαγια μου μια φορά το μήνα, κανα μισάωρο πριν σχολάσει, του Σταυρού, των Φώτων, τη Μεγάλη Εβδομαδα, του Ευαγγελισμού, του Αγ. Ανδρεα και στους χαιρετισμούς (τους τελευταίους, όχι σε όλο το σετ). η φραση «ο διάολος όταν εγέρασε εγινε καλόγερος» ακουγόταν συχνά στο περιβάλλον μου, υποτιμώντας όσους το έριχναν στη θρησκεία. Υπήρχε μια οικογένεια που ήταν μπλεγμένη με παλαιο-ημερολογήτες και έκαναν διάφορα τρελλά προτεσταντικά και εννοείται ότι όλοι τους κρατουσαν σε απόσταση. Με τους μη-ΧΟ της πόλης μας είχαμε συγγένειες και φιλίες και συμμετείχαμε στις θρησκευτικές τους γιορτές. Οι χωριατες ήταν θρησκόληπτοι γιατί ήταν χωριατες και τους το συγχωρούσαμε, εμείς δεν ήμασταν χωριατες. Αυτο που περιγράφετε έσεις για θρησκευτικές κακές εμπειρίες κια χριστιανοταλιμπανιές με παραπέμπει στη διαφορά μας από τους χωριατες και προστίτθεται στην απόρία γιατί τελικα οι χωριατες δεν έογιναν σαν εμάς αλλά απαιτούν να μας κανουν όλους σαν αυτους.
  Κι αν ακούγομαι Μαρια Αντουανέτα, παρτε μια γύρα παντεσπάνι. Συνεχίζω σε άλλο μήνυμα με τις άλλες απαντήσεις.

 129. SophiaΟικ said

  Σχετικά με την αγιογραφηση των εκκλησιών και τις εικονίτσες, στην Πάτρα υπάρχουν η Παντάνασσα (σε σχέδια λύσσανδρου Καυτατζογλου) κι ο παλιός Άγ. Ανδρέας (Καυτανζόγλου και παλι, με αγιογράφηση του Βυζάντιου, της Βαβυλωνιας που αρεσει στον Κορνήλιο), που ειναι νεοκλασσικές εκκλησίες με νεοκλασσική αγιογράφηση.
  Ο νέος Άγιος Ανδρέας από την άλλη με σχέδια του 1912, έιναι νεοβυζαντινός λάιτ, αλλά επειδή η αγιογράφηση γίνεται τον 21ο αιώνα είναι μετα-νεοβυζαντινή, δηλαδή ένα κιτσαριό ιμιτασιόν βυζαντινό, σε χρώματα μουντά μπλε-μωβ-πράσινα αλλά και με μπόλικο χρυσό. Ιδού:

  Δυστυχως αυτά συμβαίνουν!

 130. SophiaΟικ said

  94: αυτό που λες εφαρμόζεται, άμεσα ή έμμεσα σε πολλές χώρες. Υπάρχουν επιχειρήσεις μόνο με γυναίκες υπαλλήλους ή μόνο με μουσουλμάνους ή ό,τι άλλη θρησκεία θες στο προσωπικό.

 131. ἐμένα μιὰ φορὰ μικρὸ σ’ἕνα τρισάγιο ἕνας παπᾶς μὲ ῥώτησε ποιανοῦ ἁγίου τὴν εἰκόνα ἤθελα καὶ εἶπα «τοῦ ἁγίου Κώστα» καὶ μοῦ ἔδωσε μιὰ εἰκονίτσα τῶν Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης. ἔχω καὶ μιὰ εἰκονίτσα τῆς Γεςννήσεως ποὺ μοῦ εἶχε δώσει ὁ μακαριστὸς Παντελεήμων Β΄ Θεσ/νίκης. ἀπ’αὐτὲς τὶς δυτικότροπες ἔχω μιὰ μ’ ἕνα χέρι ποὺ δίνει ἐλεημοσύνη καὶ ἀπὸ κάτω γράφει τὸ βιβλικὸ «δανείζει Θεῷ ὁ ἐλεὸν πτωχόν, κατὰ δὲ τὸ δόγμα αὐτοῦ ἀνατποδώσει αὐτῷ». ἔχω στὸ σπίτι καὶ μιὰ παλιὰ μπαρουτοκαπνισμένη μὲ κυριλλικὰ γράμματα (μᾶλλον ῥωσσικὴ) μὲ θέμα τὴν ἀνάστασι τοῦ Λαζάρου.

 132. πολλὰ τὰ παροράματα:

  Γεννήσεως
  ἐλεῶν
  ἀνταποδώσει

 133. Γλωσσοδετολόγος said

  Ελειψα λίγες μέρες και έχασα τη συζήτηση. Παρατηρώ όμως, επιστρέφοντας, ότι δεν τοποθετήθηκε κανένας – τουλάχιστον από όσους είναι υπέρ της κατάργησης του σταυρού και των θρησκευτικών συμβόλων από σχολεία, δικαστήρια και δημόσια κτίρια γενικώς – σε αυτό που έγραψα επί του θέματος: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και να μείνουν πάνω στο πανί μόνο οι άσπρες και οι γαλάζιες ρίγες.

  Θρησκευτικό (χριστιανικό) σύμβολο δεν είναι ο σταυρός της σημαίας; Σε όλα τα δημόσια κτίρια δεν είναι, έτσι, αναρτημένος; Δεν υποχρεώνονται να τον χαιρετούν π.χ. και οι μουσουλμάνοι, οι άθεοι ή οι δωδεκαθεϊστές φαντάροι κάθε φορά που χαιρετούν τη σημαία;

  Γιατί λοιπόν να μην καταργηθεί και αυτός;

  Κολλάμε πουθενά;

 134. νὰ καταργηθῇ καὶ ὁ ἐρυθρὸς σταυρός. ὅλοι οἱ ΠΑΟΚτσῆδες θὰ τὸ χαροῦμε!

  νὰ καταργηθοῦν ἐπίσης τὰ σταυροδρόμια τὰ σταυροκατσάβιδα, ἡ σταυροβελονιὰ καὶ τὰ σταυρόλεξα, ἰδίως δὲ τὰ σκανδιναβικὰ λόγῳ σταυρῶν στὶς σημαῖες.

 135. Πάντως τὸ πρῶτο βῆμα ἔγινε. ὁ ΓΑΠ λέει ὅτι ὸἱ μισοὶ βουλευτὲς θὰ βγαίνουν χωρὶς σταυρό….

 136. Ναι, θα προκηρύσσονται οι θέσεις και θα υποβάλλουν βιογραφικά. 🙂

 137. Το ζητούμενο δεν είναι η κατάργηση συμβόλων, γενικώς. Από εξυπνάκηδες βλέπω γεμίσαμε κι εδώ…

  Όποιος θέλει να σκεφτεί
  http://video.google.com/videoplay?docid=-8210522903232438954#docid=9002284641446868316

  κυκλοφορεί και με ελληνικούς υπότιτλους στο youtube ως Η αρρώστια της Θρησκείας

 138. τὸ θέμα δὲν εἶναι ἄλλη μιὰ δίκη τοῦ χριστιανισμοῦ, ἀλλὰ
  ὁ τρόπος λήψεως τῶν περὶ συμβόλων ἀποφάσεων. ὑπάρχει μεγάλο ἀπόθεμα ἀντιχριστιανικῆς προπαγάνδας 20 αἰώνων, ὰν θέλουμε μποροῦμε νὰ ψάξουμε.

 139. Γλωσσοδετολόγος said

  @ Stazybo (137),
  θεωρείς τη δική μου πρόταση (133) «εξυπνακίστικη»; Αν ναι, γιατί; Κι αν όχι, συμφωνείς;

 140. #139 Ναι, σαφώς. Και ελπίζω οτι πράγματι είναι εξυπναδίστικη, αλλιώς μόνο αφελής θα χαρακτηριζόταν.

  Το θέμα είναι η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων σε σχολεία και δικαστήρια. Εγώ θα περιοριζόμουν στο πρώτο, για δύο λόγους:

  – αφενός, γιατί έχει να κάνει με άτομα που δεν έχουν διαμορφωμένη προσωπικότητα, άρα, κτγμ, μπαίνει ζήτημα άσκησης υπερβάλλουσας επιρροής για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, που αφορά όλη τους τη ζωή και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο

  – αφετέρου, γιατί είναι ανήλικα, άρα δεν είναι εύκολο τα ίδια να εγείρουν ενστάσεις.

  Για τα δικαστήρια, ας καθιερωθεί ο πολιτικός όρκος και μου αρκεί. Ας έχουν 10 σταυρούς κρεμασμένους. Ενήλικες παρευρίσκονται σ’ αυτά, μπορούν να τους αγνοήσουν.

  Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ισονομία: δηλαδή, είτε η ανάρτηση στις σχολικές αίθουσες συμβόλων όλων των θρησκειών, ακόμη και μικρών -γιατί ο νόμος πρέπει να προστατεύει τις μειονότητες από τις πλειονότητες, είτε η αφαίρεση όλων, κάτι πολύ πιο πρακτικό.

  Το συγκεκριμένο ζήτημα, συνεπώς, δεν αφορά χριστιανικά σύμβολα παντού, γενικώς και αορίστως, ούτε από σημαίες, ούτε από σεμεδάκια.

  Αν ήθελες να μιλήσουμε για σημαίες, εθνικά/κρατικά σύμβολα και συμβολισμούς, οκ, αλλά είναι ένα άλλο θέμα.

 141. Ἐγὼ λέω νὰ γίνῃ δημοψήφισμα. Αὐτὸ εἶναι ἀρκετὰ ἐξυπναδίστικο. Τὸ σοβαρὸ εἶναι νὰ ἀποφασίζῃ ὁ S/H.

 142. Η βλακεία τελικά είναι αήττητη…

  Αντιλαμβάνεσαι ότι καμιά φορά μπορεί η ανοχή της πλειοψηφίας να αφορά εσένα;

  http://answers.polldaddy.com/poll/2226065/

  Αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία;

  Τὸ σοβαρὸ εἶναι νὰ ἀποφασίζῃ ὁ S/H.

  Όχι βρε! θα το κάνουμε «δημοψήφισμα»!

  http://answers.polldaddy.com/poll/2226104/

 143. Γλωσσοδετολόγος said

  @ Stazybo (140),
  μα τι λες; Ο σταυρός πάνω στην ελληνική σημαία δηλαδή ένα μη-θρησκευτικό σύμβολο, κάτι σαν το … μαθηματικό σύμβολο + της πρόσθεσης; Όχι δα!

  Ο σταυρός πάνω στην ελληνική σημαία είναι και παραείναι θρησκευτικό σύμβολο. Συμβολίζει ακριβώς αυτό το «στο όνομα της αγίας και ομοουσίου τριάδας», που είναι προμετωπίδα του ελληνικού συντάγματος. Και μάλιστα, πάνω στη σημαία, συμβολίζει τη διαπλοκή θρησκείας και κράτους, που υπάρχει στην Ελλάδα.

  Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον, ο διαχωρισμός που κάνεις λέγοντας «άλλη η κουβέντα για τα θρησκευτικά σύμβολα και άλλη για τα εθνικά και κρατικά σύμβολα» – κατηγορώντας εμένα για «εξυπνακισμό» επειδή δεν τα διαχωρίζω – είναι ανύπαρκτος, τεχνητός και συνιστά, θα έλεγα, υπεκφυγή.

  Ή μήπως δεν είναι υψωμένη η σημαία αυτή με το σταυρό της και στα σχολεία; Φυσικά και είναι.

  Επομένως…

 144. S/H ἄρχισες πάλι τὶς ἐξυπναδοῦλες! φγυσικὰ καὶ δὲν μποροῦν νὰ τεθοῦν σὲ δημοψήφισμα ζητῆματα ποὺ ἅπτονται τοῦ ἰδιωτικοῦ βίου, τὸ ὰν ὅμως θὰ ὑπάρχουν ἢ ὄχι εἰκόνες στὰ δημόσια κτήρια ἢ κτίρια δὲν ἔχει νὰ κάνῃ μἐ αὐτό. ἔτσι τὸ δεύτερό σου δημοψήφισμα εἶναι τελείως ἄτοπο, τὸ δὲ πρῶτο ὄχι. ἀλλιῶς θὰ ἔβγαζα τὰ στρατολογικὰ πιστοποιητικὰ στὸ πολυτονικὸ κι ὄχι στὸ μονοτονικὸ ὅπως μοῦ ἐπ΄;εβαλε τὸ κράτος. ἀντίθετα ἂν θελήσω νὰ ἐκδώσω ὴ ἐκδόσω μιὰ ποιητικὴ συλλογὴ τὸ κράτος δὲν μπορεῖ νὰ μοῦ τὸ ἀπαγορεύσῃ. ἀπὸ τὴν ἄλλη ὰν θέλῃ ὁ Νικοκύρης μπορεῖ στὸ ἱστολόγιό του νὰ ἀπαγορεύσῃ τὸ πολυτονικό. τόσο δύσκολο νὰ καταλάβῃς τὴν διαφορά;

 145. φυσικὰ
  ζητήματα
  ἐπέβαλε

 146. καὶ γιὰ νὰ τὸ καταλάβῃς καλύτερα ὄντως ὁ ὑποχρεωτικὸς θρησκευτικὸς ὅρκος εἶναι κάτι ποὺ ΔΕΝ μπορεῖ νὰ τεθῇ σὲ δημοψήφισμα. εἶναι σὰν νὰ θέτῃς σὲ δημοψήφισμα τὸ ὑποχρεωτικὸ κρέμασμα εἰκόνων στὰ σπίτια τῶν πολιτῶν. ἀντιθέτως τὸ ὰν θὰ ὑπάρχουν εἰκόνες ἢ ὄχι στὰ δημόσια κτίρια ὴ κτήρια εἶναι κάτι ποὺ μπορεῖ νὰ τεθῇ σὲ δημοψήφισμα παρὰ τὶς βλακεῖες τῆς εὐρωπαϊκῆς νομοθεσίας ποὺ πάει νὰ κάνῃ τὴν ΕΕ μιὰ ντεμὲκ φιλελεύθερη δικτατορία χωρὶς καμία δημοκρατικὴ νομιμοποίησι (σὲ πόσες χῶρες ἔγινε δημοψήφισμα γιὰ τὴν συνθήκη τῆς Λισαβῶνος;) διότι εἶναι σὰν νὰ θέτῃς σὲ δημοψήφισμα τὶς σχέσεις κράτους-Ἐκκλησίας ἢ τὸ ἂν π.χ. θὰ πρέπῃ στὴν δημόσια διοίκησι νὰ χρησιμοποιῆται ἡ δημοτικὴ ἢ ἡ καθαρεύουσα, ἡ ἑλληνικὴ ἢ ἡ τοχαρική, γιὰ τὸ ἂν πρέπῃ στὰ δημόσια κτήρια ἢ κτίρια νὰ στολίζωνται χριστουγεννιάτικα δένδρα ἢ ὄχι κλπ.

  πάντως μὴν ἀμφιβάλλετε:αὐτοὶ ποὺ σήμερα ἀπαιτοῦν τὸ ξεκρέμασμα τῶν εἰκόνων ἀπὸ τὰ δικαστήρια αὔριο θὰ τὸ ἀπαιτήσουν καὶ ἀπὸ τὰ ξενοδοχεῖα, τὰ ἰδιωτκὰ φροντιστήρια, τὰ ἐμπορικὰ καταστήματα. βάζω καὶ στοίχημα.

 147. καὶ γιὰ νὰ δοῦμε τὸ κατὰ πόσον εἴμεθα συνεπεῖς στὶς ἀρχές μας θὰ ἤθελα νὰ ῥωτήσω tὸν S/H ἂν τὴν παράνομη κατάληψι μιᾶς πανεπιστημιακῆς σχολῆς καὶ τὴν συνακόλουθη παρακώλυσι διεξαγωγῆς τῶν μαθημάτων μπορῇ νὰ νομιμοποιήσῃ ἡ πλειοψηφία μιᾶς φοιτητικῆς γενικῆς συνελεύσεως.

 148. Abravanel said

  Και απορώ πώς ο κατά τα άλλα ευαίσθητος και αντικειμενικός δημοσιογράφος, που θεώρησε καλό να προσθέσει το «όπως τον ονόμασε» στον χαρακτηρισμό ενός νόμου του 1926 ως φασιστικού, δεν είχε την ευαισθησία και αντικειμενικότητα να αναζητήσει τις πραγματικές απόψεις του δικαστή πριν βγάλει το αυθαίρετο συμπέρασμά του. Προφανώς, και η τσαπατσουλιά είναι επιλεκτική.

  Μια μάλλον ευαίσθητη, πλην αποτελεσματική, τοποθέτηση.

  Μενορά λέγεται στην Ελλάδα, το μενόρα είναι η εξ-αγγλικών απόδοση του, (όπως το κόσερ και κασέρ). Απλώς ενημερωτικά να αναφέρω οτι το άστρο του Δαυίδ αποφεύγεται μεταπολεμικά λόγω της ταύτισης του με το κράτος του Ισραήλ. Χαρακτηριστικά παραθέτω το σήμα της κοινότητας της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των 500 χρόνων από την άφιξη του σεφαραδίτικου κομματιού της κοινότητας από την Ισπανία.

  Kαι μια πληροφορία που μπορεί να φάνηκε ενδιαφέρουσα μόνο σε εμένα: στις προθήκες του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας υπάρχει ξεχωριστό τμήμα για την συμμετοχή στους «εθνικούς αγώνες». Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει και ένα μαγκέν νταβίντ, (ασπίδα του Δαυίδ, γνωστό στα ελληνικά ως Αστρο του Δαυίδ), το οποίο τοποθετούνταν πάνω από το κοντάρι της σημαίας στην θέση του σταυρού. Δυστυχώς όσους ρώτησα δεν ήξεραν να μου δώσουν επιπλέον πληροφορίες αλλά μου φάνηκε απίστευτα ενδιαφέρον αφού αμφιβάλλω το πόσο αυτό θα μπορούσε να ήταν μια μη-εγκεκριμένη ενέργεια και μάλιστα στον ελληνικό στρατό.

 149. αὐτὸ τὸ ἄστρο ξέρεις γιατὶ ὠνομάστηκε ἔτσι, ἄστρο τοῦ Δαυίδ;

 150. #149 Απ’ ό,τι βλέπω εδώ, και αν καταλαβαίνω καλά, είναι μαγικό σύμβολο σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς. Με τον εβραϊσμό και τον Δαβίδ πρέπει να συνδέθηκε το Μεσαίωνα, μέσω της Καββάλας.

 151. Μαρία said

  Αμπραβανέλ, το κοντάρι της πολεμικής σημαίας, αυτή του στρατού ξηράς με τον Αη-Γιώργη, δεν καταλήγει σε σταυρό αλλά σε λόγχη.
  Μια τέτοια σημαία δανειζόμασταν απ’ το παρισινό προξενείο μας για την τελετή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Κάποιοι θρησκόληπτοι μάλιστα το έκαναν θέμα.

 152. YOSEF22ADAR said

  Magen David

  www_symbols_com/encyclopedia/27/2722.html
  [ Symbol 27:22 ]

  ANTIKATASTHSTE TIS PAYLES ME TELEIES 🙂

 153. YOSEF22ADAR said

  H EBRAIKH ONOMASIA TOY «magen David» SHMAINEI «ASPIDA TOY DABID» (EPISHS «AMYNA TOY DABID»).
  SYMFWNA ME MIA EKDOXH, O STRATOS TOY BASILIA DABID EIXE TON SXHMA AYTOY TOY ASTERIOY.
  STIS GWNIES TOY DROYSAN STRATHGOI KAI STO KENTRO O BASILEAS.
  FANTASTEITE AN KAPOIOS EX8ROS PROSPA8OYSE NA XTYPHSEI …
  OI GEITONIKES «GWNIES» SYNEKLINAN GIA NA SYNDRAMOYN TO PROSBALLOMENO MEROS…
  OPWS KATALABAINETE, O SXHMATISMOS EINAI KA8ARA AMYNTIKOS…

 154. Αὐτὸ ὅμως δὲν ἀναφέρετε πουθενὰ στὴν Βίβλο. Καὶ ὁ Δαυίδ βιογραφεῖται ἐκτενῶς σὲ αὐτήν. ἴσως νὰ πρόκειται γιὰ ἐξωβιβλικὸ μῦθο;

 155. Μαρία said

  Κορνήλιε, δες στους Αριθμούς, ΚΔ στην προφητεία του Βαλαάμ, όπου παραπέμπει η γαλλική εκδοχή της βίκι.
  «ανατελεί άστρον εξ Ιακώβ …»

 156. ἄλλο ἡ προφητικὴ ἀλληγορία τοῦ Βαλαὰμ ποὺ προφήτευσε μὲ τὸ ζόρι κι ἄλλο τὰ τοῦ 153.

 157. Μαρία said

  Κορνήλιε δε τραβάω κανένα ζόρι 🙂

 158. ὄχι ἐπίτηδες τὸ εἶπα ἔτσι ἐπειδὴ ὁ Βαλαὰμ ποὺ ἔρριξε τὸν Ἰσραὴλ στὴν πορνεία προφήτευσε μὲ τὸ ζόρι εἰδωλολάτρης ὤν.

 159. @85 Nicolas : πάντως δεν απάντησε ο Κορνήλιος στη σατανική υπόθεση που έθεσες, ε; Αλλά α μπα, ούτε και γω δεν ταυτίζω τον Κορνήλιο με τον τυπογράφο εκ Βρέστης. Δεν τον έχω τον Χαραλάμπους για έτσι παιχνιδιάρη…

 160. Γλωσσοδετολόγος said

  Stazyboooo, είσαι ακόμα εδώ;

  Έχω απαντήσει (143) στη μομφή σου περί «εξυπνακισμού» ή «αφέλειάς» μου (140) και – μομφή γαρ – θα ήθελα τη δευτερολογία σου. Τι λες;

 161. YOSEF22ADAR said

  # 154 Κορνήλιος είπε
  9 Νοεμβρίου, 2009 στο 01:17
  Αυτο ομως δεν αναφέρετε πουθενα στην Βίβλο. Και ο Δαυίδ βιογραφειται εκτενως σε αυτην. Ισως να πρόκειται για εξωβιβλικο μυθο;

  —————————————————

  Η Βιβλος δεν ειναι βιβλιο Ιστοριας, ουτε Χρονικο,
  ουτε εγκυκλοπαιδεια (και ουτε wikipedia – προσοχη! διασταυρωστε παντα τα γραφομενα της).
  Και για την ερμηνεια της χρειαζονται πολυχρονες σπουδες .
  Σε εμας τους Εβραιους υπαρχει και η προφορικη παραδοση χιλιαδων ετων,
  που εν ολιγοις σημαινει προσπαθεια κατανοησης των δεδομενων…
  Αυτο που θελω να πω οτι πολλακις το νοημα δεν ειναι αντιληπτο με την πρωτη ματια
  (ουτε και με τη δευτερη, ουτε και με την τριτη ).
  Διαβαζοντας τη μεταφραση που σε πολλα σημεια δεν αποδιδει το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,
  εξανεμιζεται ενα μεγαλο μερος του νοηματος… (νοημα , νοω = καταλαβαινω).

  Και για να τελειωσω με το θεμα:
  Magen David
  Encyclopedia Judaica, Second Edition (207), Volume 13, pp.336-339

  οπου υπαρχει και η περαιτερω βιβλιογραφια:
  Bibliography: G. Scholem, in: The Messianic Idea in Judaism
  and Other Essays (1971); J. Leite de Vasconcellos, Signum Salomonis
  (Portuguese, 1918); Mayer, Art, index S.V. Magen David; M.
  Avi-Yonah, in: Quarterly of the Department of Antiquities in Palestine,
  vol. 14, pp. 64–65, pl. 23; P. Diamont, in: Reshumot, 5 (1953), 93–103;
  I. Feivelson, in: Ha-Levanon, Me’assef Sifruti (Warsaw, 1912), 53–56;
  Goodenough, Symbols, 7 (1958), 198–200; J.L. Gordon, Iggerot J.L.
  Gordon, 2 (1894), 36–37; M. Grunwald, in: HJ, 9 (1947), 178–88; J.M.
  Millás Vallicrosa, in: Sefarad, 17 (1957), 375–8; T. Nussenblatt, in:
  YIVO-Bleter, 13 (1938), 460–76, no. 583–4; P. Perdrizet, in: Revue des
  Etudes Grecques, 16 (1903), 42–61; E. Peterson, Heis Theos (Goettingen,
  1926), 121; J. Reifman, in: Ha-Shahar, 2 (1872), 435–7; C. Roth,
  in: Scritti in Memoria di Leone Carpi (1967), 165–84; A. Scheiber in:
  Israelitisches Wochenblatt fuer die Schweiz, 66, no. 3 (Jan. 21, 1966),
  33–35; B. Vajda, in: Mitteilungen zur juedischen Volkskunde (1918),
  33–42; Wolf, Bibliotheca, 3 (1727), 997, 1214.

 162. #161, μια περίληψη του άρθρου της Encyclopaedia Judaica θα βοηθούσε.

 163. YOSEF22ADAR said

  AGAPHTE DYTH TWN NIPTHRWN,
  OLH H EGKYKLOPAIDEIA SE MORFH .pdf EDW:

  www_avaxhome_ws/ebooks/encyclopaedia-judaica.html
  Fred Skolnik & Michael Berenbaum, «Encyclopaedia Judaica, 2nd Edition»
  Macmillan (Dec 2006)| English | ISBN 0028659287 | 22 Volume Set | PDF | 353 MB

  DOWNLOAD:
  www_rapidshare_com/files/104269007/P4edi4__Jud4ic4.part1.rar
  | 74448 KB
  www_rapidshare_com/files/104283096/P4edi4__Jud4ic4.part2.rar
  | 74448 KB
  www_rapidshare_com/files/104283380/P4edi4__Jud4ic4.part3.rar
  www_rapidshare_com/files/104300189/P4edi4__Jud4ic4.part4.rar
  www_rapidshare_com/files/104299898/P4edi4__Jud4ic4.part5.rar
  | 73234 KB

  ANTIKATASTHSTE TIS PAYLES ME TELEIES 🙂

 164. Ωωωω! ευχαριστώ (και εκ μέρους άλλων, υποθέτω)!

 165. #160 Η βλακεία είναι αήττητη, το ξανάπαμε. Καταλάβαμε όλοι.

 166. Γλωσσοδετολόγος said

  @ Stazybo (165),

  αφού, εντελώς απρόκλητα και αναίτια, χαρακτήρισες «εξυπνακίστικη ή αφελή» την άποψή μου για το σταυρό-θρησκευτικό σύμβολο πάνω στην ελληνική σημαία, έρχεσαι τώρα, μετά την επιχειρηματολογία μου για τη συναφή με το θέμα αυτό διαπλοκή θρησκείας και κράτους στην Ελλάδα, και, πάλι εντελώς απρόκλητα κι αναίτια, με μέμφεσαι ακόμα βαρύτερα για «βλακεία»!!!

  Όπως νομίζεις, κι όπως έχει ο καθένας μάθει να συζητάει, αλλά από επιχειρήματα, αγαπητέ, σε βλέπω μάλλον στεγνό.

  Γιατί δεν μπορώ να πάρω για σοβαρό επιχείρημα, ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα, συνεπώς, δεν αφορά χριστιανικά σύμβολα παντού, γενικώς και αορίστως, ούτε από σημαίες, ούτε από σεμεδάκια» (#140) …

  … αφού ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει καμιά απολύτως σύγκριση ανάμεσα στις σημαίες και τα σεμεδάκια (!) από την άποψη που μας ενδιαφέρει εδώ, δηλαδή της συμβολικής παρουσίας/επιβολής στη δημόσια σφαίρα.

  Αυτά κι αν έχεις κανένα επιχείρημα, εδώ είμαι.

  Στις βρισιές και τις προσβολές δεν απαντώ γενικά, πολύ περισσότερο μιας κι είμαι φιλοξενούμενος σε αυτόν εδώ το χώρο και εννοώ να τον σέβομαι.

 167. YOSEF22ADAR said

  Περι σταυρων, Δημου Αθηναιων, ΛΑΟΣ κλπ

  www-symbols-com/encyclopedia/09/097.html
  Symbol 9:7
  This is known as the arrow cross. It is a favorite of FASCISTS
  because of its meaning, EXPANSION IN ALL DIRECTIONS.

  See in Group 28 [www-symbols-com/encyclopedia/28/index.html] :
  (i) ——-> www-symbols-com/encyclopedia/28/2819.html
  A variation of the arrow cross used by the Hungarian fascists during the 1930s and 1940s.
  In other forms the arrow cross is said to have been used
  as a rallying sign for the Magyarian tribes
  about the time that they arrived in the region now called Hungary, around the year 1000 CE.
  The root meaning of the arrow cross is expansion in all directions,
  thus it is a symbol denoting expansion.
  In this it is synonymous with all the Christian crosses used to represent world evangelization, the effort to spread the doctrines of the Christian faith in all directions.
  Examples of these crosses are
  [www-symbols-com/encyclopedia/45/4513.html ]
  and
  [www-symbols-com/encyclopedia/47/4713.html ].
  For other meanings of the arrow cross,
  look up www-symbols-com/encyclopedia/09/097.html
  in Group 9 www-symbols-com.com/encyclopedia/09/index.html .

  (ii) ——> www-symbols-com/encyclopedia/45/4514.html
  in Group 28 [www-symbols-com/encyclopedia/28/index.html]
  , which is a synonym.
  The sign [www-symbols-com/encyclopedia/09/097.html]
  is also a military sign for radar station or direction finding station and,
  in some civil US maps,sign for monument or tower.
  Compare with [ www-symbols-com/encyclopedia/09/094.html]
  above in this group, which has the same basic meaning.

  ————————————————————
  Και στη θεση επιλογου:
  www-symbols-com/encyclopedia/26/2626.html
  Symbol 26:26

  This is a symbol for the sun god on an Assyrian stone sculpture from about 850 B.C.
  This sign was one of the attributes of the national god Assur.

  ————————————————————
  ΥΓ (1) Οπως παντα, αντικαταστηστε τις ΠΑΥΛΕΣ με ΤΕΛΕΙΕΣ 🙂
  ΥΓ (2) Στο παραπανω site , click στα εικονιδια.
  Ειναι ευκολοτερο.

 168. #85, 159 τώρα τὸ εἶδα. γιὰ ποιόν Γιάννη λές; μπορεῖ νὰ κρύβεται κάποιος Γιάννης, ἀλλὰ ἀμφιβάλλω ἂν εἶναι αὐτὸς ποὺ λές. τὸ yahoo εἶναι εὔκολο στὴν ἀπομνημόνευσι καὶ τὸ ἔβαλα πάλι ἐπειδὴ διέγραψα τὰ cookies.

 169. Μαρία said

  Έλα ρε Κορνή, μέχρι κι εγώ το κατάλαβα. Αφού είχες συνδέσει το όνομά σου με τους πολυτονιάτες, τη σελίδα τους δηλαδή, και ο Νικ σου το ‘δωσε μασημένο.

 170. Κορνήλιε, παρεμπιφτού, δεν είναι υποχρεωτικό να δίνεις URL (εκτός αν φτιάξεις το έμμετρο μπλογκ που έλεγες προχτές!)

 171. Ποιός εἶναι αὐτὸς ὁ Γιάννης;;;

 172. Μαρία said

  Νικ: Δεν τον έχω τον Χαραλάμπους για έτσι παιχνιδιάρη…

  Το Φινιστέρ στις καταθλίψεις και αυτοκτονίες χτυπούσε τις πρώτες θέσεις. Ίσως αν καθιερωθεί το πολυτονικό, να βελτιωθεί η κατάσταση.

 173. Ἔχει μαζευτῇ ὁλόκληρο κομβόι ἀστυνομίας κάτω ἀπὸ τὸ μπαλκόνι μου. ξεκίνησαν αἱ διώξεις κατὰ τῶν νεοκαθαρευουσιάνων;

 174. τί λέτρε ῥὲ παιδιά! αὐτὸς πῆρε πιστσιντὶ τὸ ’90 ποὺ ἐγὼ τότε μάθαινα νὰ γράφω.

 175. Μαρία said

  #174 Φαίνεται οτι δε τους έπεισες όλους: τὸ ‘90 ποὺ ἐγὼ τότε μάθαινα νὰ γράφω

 176. τὸ Σεπτέμβριο τοῦ ’90 γράφτηκα στὴν πρώτη Δημοτικοῦ. μέχρι τὸν χειμῶνα τοῦ 92-93 ἤμουν ἀπελπιστικὰ ἀνορθόγραφος.

 177. Μαρία said

  Για δείτε κι αυτό:
  http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8126483

 178. καλά, τὸ ὅτι ἀλλοιοῦται ἡ πληθυσμιακὴ σύστασι τὸ ξέρει κι ἡ κουτσὴ Μαρία, ἡ ἀρτιμελὴς δὲν τὸ ξέρει;

 179. Rogerios said

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μπουκανιέρο, που ανέλαβε να υπερασπιστεί την κατασυκοφαντημένη εποχή του Μεσαίωνα. Ο Μεσαίωνας είναι μια τεράστια σε διάρκεια εποχή για να τον ξεπετάξει κανείς με ένα χιλιοφορεμένο αφορισμό που δεν στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία. Ο Μεσαίωνας εμπεριέχει πάμπολλα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Έχει στιγμές ανεξιθρησκείας και αυθεντικής διαπολιτισμικότητας, όπως και στιγμές καταπίεσης και αυθαιρεσίας.
  Ο σκοταδισμός υπάρχει σε διάφορες μορφές σε όλες τις εποχές και φυσικότατα και στη δική μας (ποιά είναι αλήθεια αυτή, πότε αρχίζει;). Και για να προκαλέσω κι εγώ με τη σειρά μου, μήπως η Γαλλική Επανάσταση θα έπρεπε να «δικαστεί» κάποτε για τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς;
  Σε κάθε περίπτωση, αληθινή ελευθερία θα υπάρξει όταν ο καθένας, ως άτομο/ αυτόνομη προσωπικότητα, θα μπορεί να φέρει ελεύθερα τα σύμβολα της θρησκείας στην οποία πιστεύει ή, ως άθεος, να διακηρύσσει ανενόχλητος την αθεϊα του. Όχι με την απαγόρευση συμβόλων και ιδεών.

  ΥΓ: Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι εγκρίνω την ταύτιση κράτους και δημόσιων φορέων με μία συγκεκριμένη θρησκεία. Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι καταρχήν λογική. Η ερμηνεία της είναι αυτή που μπορεί να έχει παρενέργειες που τελικά ενδέχεται να αποβούν σε βάρος των ίδιων των ατομικών ελευθεριών.

 180. Μπουκανιέρος said

  Γεια σου Ρογήρε, φαίνεται ότι αποτελούμε τη μεσαιωνική φράξια του μπλογκ!

  (έστω κι αν διαφωνούμε, ίσως, σε μερικά επιμέρους θέματα)

 181. παρακαλῶ προσθέσατε Κορνήλιον εἰς Μεσαιωνικὴν φράξιαν. στόπ.

 182. Μπουκανιέρος said

  Αίτησις απορρίπτεται. Στοπ. Κορνήλιος κολλημένος εις ανεστραμμένα στερεότυπα περί Μεσαίωνος. Στοπ. Βιβ λα ζακερί. Στοπ.

 183. Rodia said

  Τι ωραια! Ευχαριστω τον οικοδεσποτη και όλους τους σχολιαστες για τη διασκεδαση :)))

 184. sarant said

  Και δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε κι ένα μεσαιωνικό θέμα, μου είπε ένα πουλάκι.

 185. Μπροστάρηδες στον ιερό αγώνα, σε συμμαχία με εχθρούς και φίλους
  The Greek Orthodox Church is urging Christians across Europe to unite in an appeal against a ban on crucifixes in classrooms in Italy.

 186. Μαρία said

  Αλλά να παραλείψει τον Άνθιμο!
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=100719

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: