Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα πολλά πρόσωπα του μπαράζ

Posted by sarant στο 16 Νοεμβρίου, 2009


Η εθνική ομάδα ήρθε το Σάββατο ισόπαλη με την εθνική Ουκρανίας στο πρώτο σκέλος των αγώνων μπαράζ, από τους οποίους θα κριθεί αν θα πάμε του χρόνου στη Νότια Αφρική για το Μουντιάλ ή αν θα το δούμε από τον καναπέ. Την Τετάρτη, που θα παίξουμε το δεύτερο ματς στο Κίεβο, θα ξέρουμε. Εμείς όμως δεν αθλητικολογούμε, λεξιλογούμε, οπότε ας δούμε τη λέξη μπαράζ και τα παρακλάδια της.

Σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη, μπαράζ, με την αθλητική σημασία της λέξης, είναι «αναμέτρηση μεταξύ ομάδων που ισοβαθμούν (συνήθως σε ουδέτερο γήπεδο) κατά την οποία θα κριθεί ο τελικός νικητής». Κατά το ΛΚΝ, ή αλλιώς Λεξικό Τριανταφυλλίδη, είναι «αθλητικός αγώνας μεταξύ ομάδων που συνήθ. ισοψηφούν, ο οποίος γίνεται για την πρόκριση σε άλλη διοργάνωση ή την αλλαγή κατηγορίας». Τους ορισμούς δεν τους έβαλα για να μάθουμε τι είναι μπαράζ, αλλά για να δείτε πόσο ζόρικο πράμα είναι ο σύντομος λεξικογραφικός ορισμός που να πιάνει όλα τα απαραίτητα γνωρίσματα του όρου.

Μπαράζ όπως όλοι ξέρουμε γίνεται και για «την πρόκριση σε άλλη διοργάνωση», όπως τώρα  που έχουμε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, γίνεται όμως και «για να κριθεί ο τελικός νικητής» (του πρωταθλήματος, ας πούμε, όπως γινόταν πιο παλιά όταν υπήρχε ισοβαθμία), αλλά και για «την αλλαγή κατηγορίας» όπως έγινε πέρσι ανάμεσα σε Παναιτωλικό και Ρόδο, που ήταν δεύτεροι στους δύο ομίλους της Γ’ Εθνικής. Βέβαια, εμείς και οι Ουκρανοί ή ο Παναιτωλικός και η Ρόδος δεν ισοβάθμησαν ακριβώς, αφού συμμετείχαμε σε διαφορετικούς ομίλους. Επειδή όμως πήραμε την ίδια θέση, τη δεύτερη, ας θεωρήσουμε ότι ισοβαθμήσαμε.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι στις αρχές της δεκ. του 1980 ο Ολυμπιακός είχε πάρει δυο φορές τον τίτλο σε μπαράζ, που έγιναν και τα δύο στο Βόλο και με αντίπαλο τον Άρη και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Πιο παλιά, είχε γίνει μπαράζ για την ανάδειξη πρωταθλητή κάπου το 1960 όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ. Στη δεκαετία του 1960 γινόταν σε τακτική βάση μπαράζ ανάμεσα στους πρωταθλητές των ομίλων της Β’ Εθνικής για την άνοδο στην πρώτη, δεδομένου ότι οι όμιλοι ήταν περισσότεροι από τις προβιβαζόμενες ομάδες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έγιναν, για δυο χρονιές νομίζω, μπαράζ ανάμεσα στους δευτεραθλητές της Β’ Εθνικής και στους παρατελευταίους της Α’ για μια θέση στη μεγάλη κατηγορία –έτσι ανέβηκε ο ΟΦΗ ρίχνοντας τον Πανελευσινιακό. Τότε, η επίσημη ονομασία ήταν «διαβάθμιση». Αυτά τα μπαράζ αναβίωσαν για λίγο και στις αρχές του αιώνα μας (χωρίς νομίζω να τα πουν «διαβάθμιση»), όταν το 2001 ο ΟΦΗ πάλι ανέβηκε ρίχνοντας τα Γιάννενα. Τα πλέι οφ, βέβαια, δεν είναι μπαράζ. Τα μπαράζ σχεδόν πάντα είναι αγώνες νοκάουτ. Λέω σχεδόν πάντα, επειδή έχουν γίνει και μπαράζ με βαθμολογία, σε πολλαπλές ισοβαθμίες. Πρώτη στα χρονικά ήταν το 1974 μια τριπλή ισοβαθμία στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, και το ΑΠΟΕΛ έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που κατάφερε να διατηρηθεί στην Α’ Εθνική. Πρώτη και τελευταία, διότι ακολούθησε το πραξικόπημα της χούντας και η τουρκική εισβολή και σταμάτησε η χουντική πατέντα, να θεωρείται το πρωτάθλημα Κύπρου όμιλος της ελληνικής Β’ εθνικής.

Όμως είπα πολλά αθλητικά και η λέξη δεν έχει μόνο αθλητική σημασία. Μπαράζ λέγεται επίσης μια σειρά από όμοιες ενέργειες που διαδέχονται η μια την άλλη. Μπαράζ αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, μπαράζ διαρρήξεων στην Πάτρα, μπαράζ απεργιών για το ασφαλιστικό, μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Πακιστάν –όλα παρμένα από τίτλους μέσων ενημέρωσης. Η τελευταία φράση, με το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων μάς φέρνει και πιο κοντά στην αρχική σημασία, διότι μπαράζ (γαλλικό barrage) είναι ο φραγμός πυρός, τα καταιγιστικά πυρά που αποτελούν το προανάκρουσμα σε κάθε επίθεση.

Διότι βέβαια η λέξη μπαράζ είναι δανεική, ανήκει σε όλα εκείνα τα δάνεια της μπελ επόκ ή τουλάχιστον της περιόδου που δανειζόμασταν αβέρτα από τα γαλλικά, σαν το γκαράζ, το αμπαλάζ, το αμπραγιάζ, το μακιγιάζ. Κι ενώ τα παλιότερα τούρκικα δάνεια που σύμπεσε να έχουν την ίδια κατάληξη ελληνοποιήθηκαν κανονικότατα (αγιάζι, μαράζι, μπουγάζι, νάζι, ναμάζι, περβάζι κτλ.) τα γαλλοφερμένα έμειναν άκλιτα, εξόν από το γκάζι και το γρανάζι, άντε δειλά και το γκαράζι· ή ίσως και το σενάζι στις οικοδομές, αν και οι περισσότεροι το λένε «σενάζ» (εκ του chaînage)· το σταζ πάντως, αν υποτεθεί ότι τελικά έτσι θα κάτσει η μπίλια της μεταγραφής του stage (που δεν είναι καθόλου σίγουρο), δεν θα ειπωθεί στάζι. Προς αποφυγή όχι και τόσο πιθανών παρεξηγήσεων, ο καμικάζι δεν είναι εξελληνισμός κανενός καμικάζ, ενώ και το «κοπροσκυλιάζ» του Σαββόπουλου (στο Θηρίο: στου μυαλού σου το γκαράζ, η ζωή κοπροσκυλιάζ’ ποιος ζητωκραυγάζει;) δεν είναι γαλλικό!

Γαλλικό δάνειο λοιπόν το μπαράζ, γαλλιστί barrage, μια λέξη που προέρχεται από το ουσιαστικό barre, που είναι η ράβδος, η μπάρα, ο πήχης του άλματος εις ύψος, η κάθετος στις γραμματοσειρές (/), γενικά ένα πράγμα στενό και μακρύ. Λέξη που ανάγεται στα λαϊκά λατινικά, σ’ έναν αμάρτυρο τύπο *barra, που μπορεί να είναι γαλατικής αρχής, μπορεί και να μην είναι. Αν το ζητήσουμε από την κυρία Τζιροπούλου, μπορεί να μας βρει καμιά ομηρική λέξη που βρίσκεται (τάχα) στην αρχή της ετυμολογικής αλυσίδας. Καλύτερα να μην της το ζητήσουμε.

Πάντως, αυτή η ταπεινή γαλατική (αν είναι γαλατική) barra έμελλε να έχει λαμπρή σταδιοδρομία σε διάφορες γλώσσες. Για παράδειγμα, στα αγγλικά έχουμε το bar που είναι η ράβδος, η μπάρα, είναι όμως και το μπαρ, που πάμε και τα πίνουμε, είναι ακόμα και το σύνολο των δικηγόρων, γιατί περί το 1550 υπήρχε στα αγγλικά δικαστήρια μια μπάρα που χώριζε το ακροατήριο από τους δικαστές –ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων που ίσως ξέρει να το εξηγήσει πιο αναλυτικά κάποιος από τους δικηγόρους θαμώνες του ιστολογίου. Το βέβαιο είναι σήμερα ο άγγλος δικηγόρος, αυτός που έχει δικαίωμα παράστασης σε δίκη, λέγεται barrister.

Αλλά ας γυρίσουμε στα γαλλικά, όπου το barrage πέρα από φραγμό πυρός σημαίνει επίσης φράγμα, όπως τα υδροηλεκτρικά φράγματα των ποταμιών, ενώ η αθλητική σημασία της λέξης γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, μάλλον επειδή το μπαράζ φράζει το δρόμο στον έναν από τους δύο αντιπάλους.

Πότε πέρασε στα ελληνικά το μπαράζ; Για να απαντήσουμε, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε με ποια σημασία. Διότι η αθλητική σημασία που σήμερα κυριαρχεί δεν είναι η παλαιότερη. Όπως θα περιμένατε ίσως, η στρατιωτική σημασία είναι πιο παλιά, εμφανίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1920, πιθανώς και παλιότερα. Μετεξέλιξη της στρατιωτικής σημασίας είναι η σημερινή μεταφορική για το μπαράζ των ανατιμήσεων κτλ. που είδαμε στην αρχή του άρθρου.

Την αθλητική σημασία της λ. μπαράζ δεν την έχω βρει νωρίτερα από το 1936, και πάλι όχι για ομαδικά αθλήματα. Στη σκοποβολή, στους αγώνες τραπ ας πούμε (εκεί που πυροβολάνε τα πήλινα δισκάκια), όποιοι ισοβαθμήσουν, ή οι νικητές των πουλ, δίνουν αγώνες μπαράζ για να βγει ο νικητής, και οι πρώτες καταγραφές της λέξης μπαράζ στις στήλες των εφημερίδων με αθλητική σημασία έρχονται από τη σκοποβολή. Για να πάμε στο ποδόσφαιρο πρέπει να περιμένουμε τα μεταπολεμικά χρόνια.

Υπήρχε όμως στη δεκαετία του 1920, και άλλη μια σημασία της λέξης «μπαράζ», που σήμερα έχει χαθεί. Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Σπύρου Πάτση, δημάρχου Αθηναίων περί το 1925, για το φλέγον πρόβλημα της ύδρευσης σε μιαν Αθήνα που ο πληθυσμός της είχε πολλαπλασιαστεί με τους πρόσφυγες, βλέπουμε να γίνεται λόγος για την κατασκευή «μπαράζ» (μέσα σε εισαγωγικά) στον Μαραθώνα. Καλά το καταλάβατε, ήταν το φράγμα του Μαραθώνα (που φτιάχτηκε την περίοδο 1926-1929). Αλλά και κάθε άλλο φράγμα σε ποταμό (π.χ. τα αιγυπτιακά του Νείλου) την περίοδο εκείνη στον ελληνικό τύπο γραφόταν μπαράζ, συνήθως μέσα σε εισαγωγικά. Σήμερα τόσο πολύ έχει εδραιωθεί η αυτόχθων λέξη ‘φράγμα’ που φαίνεται απίστευτο ότι οι παππούδες μας το λέγαν μπαράζ. Να λοιπόν που και ξένες λέξεις ξεχνιούνται και αντικαθίστανται από ντόπιες, κάτι που δεν προσέχουν οι κινδυνολόγοι που προλέγουν την εξαφάνιση της γλώσσας εδώ και δεκαετίες ή και αιώνες. Αλλά το αθλητικό μπαράζ μια χαρά είναι στη θέση του και δεν θέλω καν να ξέρω ποια λύση θα πρότεινε το γραφείο νεολογισμών της Ακαδημίας για να το αντικαταστήσει!

54 Σχόλια προς “Τα πολλά πρόσωπα του μπαράζ”

 1. π2 said

  Σε έναν τρίγλωσσο κατάλογο ποδοσφαιρικών όρων, με κάποιες ανακρίβειες και αστοχίες, που είχε καταρτιστεί ενόψει των Ολυμπιακών του 2004 (αν θυμάμαι καλά), βλέπω τον ελληνικό όρο «αγώνας πρόκρισης» για το μπαράζ.

  Μαθαίνω επίσης από ένα φρέσκο λεξιλογικό ιστολόγιο ότι επίκειται έκδοση αγγλοελληνικού λεξικού ποδοσφαιρικών όρων (A. Οικονομίδης, Λεξικό αγγλοελληνικό ποδοσφαιρικών όρων).

 2. Γλωσσοδετολόγος said

  Αθλητικολεξιλογική λεπτομέρεια: στον ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαιρου), τόσο των επαγγελματικών όσο και των ερασιτέχνικών πρωταθλημάτων, οι αγώνες μπαράζ ονομάζονται αγώνες κατάταξης (άρθρο 20, βαθμολογική κατάταξη ομάδων).

 3. sarant said

  Πιδύε, παράλειψή μου που δεν αναφέρθηκα στον Βασίλη Αργυρόπουλο (στον οποίο ανήκει το λεξιλογικό ιστολόγιο που έβαλες), ο οποίος έχει ασχοληθεί με την αθλητική λεξικογραφία, αν και νομίζω όχι με τη λέξη μπαράζ.

  Γλωσσοδέτ, στον ΚΑΠ ο όρος «αγώνας κατάταξης» ταιριάζει, αλλά προφανώς δεν ταιριάζει στα μπαράζ για το Μουντιάλ. Θα προτιμούσα ο όρος «αγώνες κατάταξης» να κρατηθεί για τους αγώνες που δίνονται σε πανευρωπαϊκά κτλ. πρωταθλήματα (π.χ. μπάσκετ) ανάμεσα στις ομάδες που αποκλείονται, π.χ. όσες χάσουν στα προημιτελικά δίνουν αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8.
  Ξέχασα να αναφέρω στο κυρίως άρθρο, θα το προσθέσω όμως τώρα, ότι τα μπαράζ επί χούντας ονομάζονταν επισήμως «διαβάθμιση»

 4. Rogerios said

  Εξαιρετική ανάρτηση!

  Μερικές επισημάνσεις για το καθαρά αθλητικό μέρος:
  – Τη δεκαετία του 1980 δύο φορές (τουλάχιστον) έγινε αγώνας μπαράζ μεταξύ ομάδων που ισοβάθμησαν για να κριθεί ποιά ομάδα θα υποβιβαζόταν στη Β΄ Εθνική. Και τις δύο φορές εμπλεκόταν ο Πανιώνιος. Ήταν η περίοδος προεδρίας Σταματελάτου, οπότε… Το ένα θύμα του Πανιωνίου ήταν ο Μακεδονικός, το δεύτερο δεν το θυμάμαι (ίσως ο ΠΑΣ;).
  – Το 2001 ο ΟΦΗ ήταν ήδη στην Α΄ εθνική. Συνεπώς, με τη νίκη του στο μπαράζ, διατήρησε τη θέση του στη μεγάλη κατηγορία.

  Όσοι έχουν καλύτερη μνήμη (ή πρόχειρο το προσωπικό αρχείο τους) ας συμπληρώσουν.

 5. π2 said

  Η διαβάθμιση είναι καλή ιδέα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στους αγώνες μπαράζ έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορα περίεργα, με αποτέλεσμα η διαβάθμιση να θυμίζει επικίνδυνα τη διατίμηση…

 6. Ιστορικές ανακρίβειες…

  Η συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα σταμάτησε αργότερα μετά από την κατάπτυστη διαιτησία σε αγώνα του Παναθηναϊκού στην Λ Αλεξάνδρας εναντίον της Ομόνοιας (αν θυμάμαι καλά΄) όπου το 0-2 στο 87΄ έγινε «μαγικά» 4-2 με πέναλτυ, αποβολή τερματοφύλακα και κατακρεούργηση τηεςε έννοιας του οφσάϊτ, του επιθετικού φάουλ κ.λ.π.
  Η κυπριακή ομάδα αποχώρησε από το πρωτάθλημα και δεν επανήλθε ποτέ.
  Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι δεν παίζανε μπάλλα στις 20 Ιουλίου…
  Μάλλον οι βαζελόφρονες προσπαθούν να διώξουν από την μνήμη τους αυτά τα …ανδραγαθήματα εφευρίσκοντας άλλες αιτίες.

 7. rogerios said

  Έχω την εντύπωση ότι τη «διαβάθμιση» τη χρησιμοποιούσαν μόνο για αγώνες μπαράζ στους οποίους κρινόταν η παραμονή ή ο υποβιβασμός (ή η ενδεχόμενη άνοδος της ομάδας μικρότερης κατηγορίας). Όχι για αγώνες βάσει των οποίων θα αναδεικνυόταν λ.χ. ο πρωταθλητής ή ομάδα που θα αγνωνιζόταν σε κύπελλο ευρώπης (νομνίζω ότι το 1979 υπήρξε και τέτοιο μπαράζ, εκτός από το μπαράζ του Βόλου για την ανάδειξη του πρωταθλητή), όχι για αγώνες πρόκρισης στα τελικά διοργάνωσης.

 8. Αγώνας κατάταξης, εφόσον με όλα τα υπόλοιπα προκαθορισμένα κριτήρια υπάρχει ισοβαθμία (καλύτερα ίδια κατάταξη, ίδιο ranking). Σε καμία περίπτωση, πάντως, «ισοψηφία», απορώ πώς παρείσφρησε η λέξη στον ορισμό του ΛΚΝ.

  Προχτές, 14/11, έπαιξαν Αίγυπτος-Αλγερία, στο τελευταίο ματς του προκριματικού τους γύρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Αλγερία περνούσε με νίκη, ισοπαλία, ή ακόμη και με ήττα με ένα γκολ διαφορά. Η Αίγυπτος περνούσε με νίκη με τριά γκολ διαφορά. Με σκορ 2-0, ή 2 γκολ διαφορά γενικότερα υπέρ της Αιγύπτου, οι ομάδες θα είχαν την ίδια κατάταξη στον όμιλό τους με όλα τα κριτήρια της FIFA: βαθμούς, γκολ, διαφορές, μεταξύ τους ματς.

  Στο 3′ το σκορ ήταν 1-0, παρέμενε όμως έτσι και στο 90′. Ο διαιτητής έδειξε 6 λεπτά καθυστέρησης, όχι αδικαιολόγητα, και στο 5ο από αυτά έχει το 2-0 (καρέ-καρέ υπάρχει ένα οφσάιντ του σκόρερ, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί την ώρα του ματς), οπότε και ξεκίνησαν τα πανηγύρια, που μπορείτε να φανταστείτε…

  Η λύση πλέον ήταν κλήρωση ή αγώνας κατάταξης, και έπρεπε να έχει ήδη προσυμφωνηθεί. Είχε, λοιπόν, συμφωνηθεί η δεύτερη λύση, και την Τετάρτη οι δυο ομάδες παίζουν στο Χαρτούμ.

  Σημ. 1: Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι ακριβώς… αγαθές.
  Σημ. 2: Έχει ξαναγίνει ακριβώς το ίδιο, με τις ίδιες ομάδες σε παλαιότερα προκριματικά!
  Σημ. 3: 4/12 είναι η κλήρωση των ομίλων του Π.Κ. 2010, και η Ελλάδα είναι στην ίδια ζώνη ώρας με τη διοργανώτρια. Όμως η τελευταία δεν ακολουθεί πλέον θερινή ώρα.

  Και βεβαίως, μην ξεχάσουμε τα μιράζ και τα ντεμαράζ του Διακογιάννη και του Φουντουκίδη τις μεταδόσεις στίβου.

 9. rogerios said

  @gpointofview: Δεν είναι κάπως δύσκολο να τερματίζεται οριστικά και αμετάκλητα η συμμετοχή ομάδων μίας χώρας στο πρωτάθλημα λόγω μιας διαιτησίας, όσο κακή και «στημένη» να ήταν αυτή; Η συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στην Ελληνική Α΄ Εθνική σταματά λόγω των πολιτικών γεγονότων. Ελπίζω να μη φορτωθεί στους «βαζελόφρονες» και η κυπριακή τραγωδία.

 10. rogerios said

  Παίρνω πάσσα από τον Στάζυμπο και αναφέρω και το «ρεπεσάζ», όρο που χρησιμοποιείται σε μπόλικα αθλήματα και αφορά την περίπτωση αυτού που είχε καταρχήν αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης, αλλά τελικά συνεχίζει επειδή πρέπει να συμπληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων στον επόμενο γύρο.

 11. sarant said

  Gpoint, δεν θυμάσαι καλά.

  Φυσικά τον Ιούλιο 1974 δεν έπαιζαν μπάλα, αλλά μετά την εισβολή στην Κύπρο σταμάτησαν να παίζουν κυπριακές ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα διότι έπεσε η χούντα και σταμάτησε το αισχρό καθεστώς, να θεωρείται το κυπριακό πρωτάθλημα όμιλος της ελληνικής β’ εθνικής.

  Επίσης, έχεις μπλέξει τους αγώνες. Αυτό που λες για πέναλτι και αποβολή τερματοφύλακα έγινε σε αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακού Λευκωσίας το 1971-72, κάπου στο 85, και από 0-0 τελικά ο αγώνας τελείωσε 3-0. Η Ομόνοια έπαιξε την περίοδο 1972-73, δεν αποχώρησε από το πρωτάθλημα ποτέ, πράγματι έχασε 4-2 στη Λεωφόρο ενώ το ματς της Κύπρου διακόπηκε στο ημίχρονο στο 0-0 και η Ομόνοια τιμωρήθηκε με -1 βαθμούς. Ήταν η χρονιά που διακόπηκε και το ματς Ολυμπιακού-ΠΑΟ, στο 3-2 με τον Συνετόπουλο και τον Κωνσταντίνου.

 12. Πλέι οφ, και πλέι άουτ προκειμένου για υποβιβασμό, λένε σε Ην. Πολιτείες και Ην. Βασίλειο τους αγώνες ανόδου κατηγορίας, ή ανάδειξης τελικού νικητή (κατά κανόνα με σύστημα νοκ-άουτ), μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου, που περιλαμβάνει αγώνες με συστήματα «όλοι με όλους», σε έναν ή περισσότερους ομίλους.

 13. Στην Κύπρο οι αγώνες αυτοί εξακολουθούν να ονομάζονται διαβάθμιση!

 14. Γλωσσοδετολόγος said

  #6 Gpointofview,

  κάνεις λάθος όταν γράφεις, ότι «Η συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα σταμάτησε αργότερα μετά από την κατάπτυστη διαιτησία σε αγώνα του Παναθηναϊκού στην Λ Αλεξάνδρας εναντίον της Ομόνοιας»;

  Αφού ο αγώνας ΠΑΟ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ έγινε τη σεζόν 1972-73 και την επόμενη σεζόν, 1973-74, συμμετείχε η πρωταθλήτρια Κύπρου (ΑΠΟΕΛ) στην Α΄ Εθνική του ελληνικού πρωταθλήματος…

  Επίσης, είσαι σίγουρος ότι «Η κυπριακή ομάδα αποχώρησε από το πρωτάθλημα και δεν επανήλθε ποτέ.»; Δεν ισχύει κάτι τέτοιο!

 15. Η Ομόνοια μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό απεχώρησε από το πρωτάθλημα, αυτό το θυμαμαι καλά. Αν την επόμενη χρονιά συμμετείχε το ΑΠΟΕΛ δεν το νομίζω αλλά και δεν επιμένω. Οτι μπορεί να μπέρδεψα κάτι από το άλλο ματς με την αποβολή του Βόμβα δεν το αποκλείω ούτως ή άλλως την μετά Γουέμπλεϋ εποχή σ’ όλα τα ματς του Παναθηναϊκού διαιτητικά όργια γινότουσαν για να δικαιολογηθεί η συμμετοχή στον τελικό. Ακόμα και σε διεθνές επίπεδο θυμηθείτε την (άκαρπη) επανάληψη του αγώνα με την βουλγάρικη πρωταθλήτρια (ΤΣΣΚΑ Σόφιας 😉
  Πάντως στο ματς με την Ομόνοια ήμουνα μέσα και θυμάμαι το πρώτο γκολ του ΠΑΟ με τον Παπαδημητρίου περίπου 20 με 30 (!) μέτρα οφσάϊτ όπως παίζανε στις γειτονιές που κάποιος περίμενε δίπλα τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Μετά από τέτοια στην κυριολεξία … τυφλωνόσουνα

 16. Εκτός και αυτά έγιναν με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και είχε αποχωρήσει αυτός από το πρωτάθλημα.

 17. Νικοκύρη,
  σχετικά με το barrister.
  Στας ΗΠΑ τον αντίστοιχο ΔΣΑ τονε λένε Βar Association (ή κάπως έτσι). Και μούχαν βγεί τα μάτια (στην αρχή) και τα νεφρά (όταν κατάλαβα) σε κάποιο βιβλίο που αναφερόταν ότι κάποιον (κουγιώδη) δικηγόρο τον είχαν διαγράψει «απ’ όλα τα μπαρ της Αμερικής», λέει!
  Μεγάλος μπεκρής, λέμε!

 18. sarant said

  Το θυμάσαι μεν καλά, αλλά το θυμάσαι λάθος. Μη φοβάσαι, τυχαίνει σε όλους. Η Ομόνοια δεν αποχώρησε, και όλα της τα αποτελέσματα για την περίοδο 1972-73 τα βρίσκεις εδώ:
  http://www.rsssf.com/tablesg/grk73.html

  Το ΑΠΟΕΛ έπαιξε το 73-74, όπως βλέπεις εδώ:
  http://www.rsssf.com/tablesg/grk74.html

 19. sarant said

  Σκύλε, το έχω βρει κι εγώ, σε άλλο βιβλίο!

 20. rogerios said

  Χρησιμότατα τα λινκάκια του οικοδεσπότη στον ιστότοπο με τα στατιστικά, γιατί βλέπουμε και τα ρόστερ των ομάδων και διαπιστώνουμε πόσοι ξένοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν τότε σαν «ομογενείς»: Υβ Τριαντάφυλλος, Κουρμπίς, Νικολάου, Άλτσιμπαρ (ο Πολέτι μάλλον δεν πρόλαβε να παίξει παιχνίδι).

  ΟΚ βάζελος είμαι, του αιώνιου βλέπω μόνο τα στραβά (ας έρθουν οι γάβροι σχολιαστές να αναλύσουν τον Ρότσα, τον Αγουερόπολις και τον Μπιστάκη).

 21. Μπουκανιέρος said

  Σωστά Νίκο τα κυπριακά και απορώ με τον GP που επιμένει (για όποιον δε θυμάται, είναι εύκολο να βρεθούν τα στοιχεία).
  Όμως σβήσε ένα «δεν» που περισσεύει (παραδρομή) στο κείμενό σου, στη φράση για το Αποέλ.

 22. Γλωσσοδετολόγος said

  #15 Gpointofview,

  φοβάμαι ότι θυμάσαι τα πράγματα διαθλασμένα μέσ’ από πολύ στενά οπαδικά γυαλιά. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αποχώρησε, λοιπόν, και το ΑΠΟΕΛ συμμετείχε την επόμενη χρονιά στο εδώ πρωτάθλημα.

  Κορυφαίο όμως αυτό που γράφεις, σαν γενικό συμπέρασμα των αναμνήσεών σου: «ούτως ή άλλως την μετά Γουέμπλεϋ εποχή σ’ όλα τα ματς του Παναθηναϊκού διαιτητικά όργια γινότουσαν για να δικαιολογηθεί η συμμετοχή στον τελικό».

  Τέτοια διαιτητικά όργια υπέρ του ΠΑΟ γίνονταν, φίλε μου, ώστε στη σεζόν που θυμάσαι (1972-73) τερμάτισε … 3ος!

  Μιλάμε για μια σεζόν, όπου οι ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΟΚ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΕΘΝΙΚΟΣ και ΚΑΛΑΜΑΤΑ είχαν καταθέσει ενστάσεις μετά τους αγώνες τους με τον ΟΣΦΠ` όπου ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ έθεσε εκτός ομάδας για 1 χρόνο τον Χάιτα εξαιτίας της «μειωμένης απόδοσής του εις τον αγώνα του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακόν»` όπου ο Λες Σάνον, προπονητής του ΠΑΟΚ δήλωνε «Έβλεπα όλα τα ματς του Ολυμπιακού στην τηλεόραση. Η λογική οδήγησε τη σκέψη μου στο ότι κάποιος δεν θα άντεχε αυτό που γινόταν και θα όρθωνε το ανάστημά του εναντίον της αδικίας, για να τεθεί επιτέλους κάποτε φραγμός κατά της αυθαιρεσίας» (εφημ. ΟΜΑΔΑ)` και όπου … έλαμψε το «Σκάνδαλο Ρήγα», που οδήγησε στη διαγραφή του Ρήγα της ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ για χρηματισμό, την αφαίρεση της φίλαθλης ιδιότητας από το μέλος του ΟΣΦΠ Πέτρο Βασάλα και την παραπομπή του προπονητή και του ταμία του ΟΣΦΠ.


  και κατά την οποία

 23. Μπουκανιέρος said

  ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή-3-5
  Σ’ αυτό το ματς τέλειωσε ο Ρήγας, όπως τέλειωσε κι ο Στέφας (ένας πολύ καλός τερματοφύλακας, με ελαστική συνείδηση όμως).
  Ήταν η θρυλική εποχή Γουλανδρή – και το θέμα ήταν πώς δε θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ (με την τότε χρυσή ομάδα) που είχε ξεφύγει. Τελικά, με αυτά και με πολλά άλλα, πέτυχε ο στόχος.
  Άλλωστε εκείνη την εποχή το θεωρούσαν «προκλητικό» να πάει ο τίτλος εκτός Αθηνών.
  (Αυτό μπόρεσε να γίνει 3 χρόνια αργότερα – κι αφού είχαν αλλάξει πολλά πράγματα, εντός και εκτός γηπέδων)

 24. Γλωσσοδετολόγος said

  #23 Μπουκανιέρε,
  ναι, και ο Στέφας! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από εκείνη τη σεζόν αλήθεια…

  Μέχρι και στο φιλικό του (τελικά) πρωταθλητή ΟΣΦΠ με τον ΑΓΙΑΞ το καλοκαίρι του ’73, ο διαιτητής έπαιξε τόσο … τίμια, που ο Κρόιφ έπαιξε μόλις 25′ και αποχώρησε λέγοντά του «έτσι που το πας, θα φύγουμε όλοι από το γήπεδο».

  Α, σε αυτή τη φιλική του επίσκεψη ο ΑΓΙΑΞ έφερε ισοπαλία με την ομαδάρα του Σάνον και νίκησε τον «πρωταθλητή».

 25. Γλωσσοδετολόγος said

  Και μια κι είπαμε για τον Στέφα, την επόμενη σεζόν (1973-74) τιμωρείται από τη ΓΓΝΑ με 3χρονο αποκλεισμό για χρηματισμό και μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ άλλος ένας μεγάλος γκολπίκερ: ο Χρηστίδης του ΑΡΗ…

 26. Μαρία said

  Στα αθλητικά είμαι τόσο τούβλο που δε κατάλαβα πότε έπαψε ν’ ακούγεται η διαβάθμιση και επικράτησε το μπαράζ.
  Μπορώ όμως να προσθέσω στην παρένθεση με τα τούρκικα και το … μπαράζι, που σήμαινε γερή κατσάδα. Όταν ήμουν μικρή έτρωγα πολλά μπαράζια, τώρα η λέξη ξεχάστηκε. Ο Δύτης θα κοιτάξει το οσμανλήδικο λεξικό του και θα μας πει αν πρόκειται για τη γαλλική μέσω τούρκικων ή για παραφθορά κάποιας άλλης.

 27. voulagx said

  @Μπουκαν: Οχι, δεν τελειωσε σ’ αυτο το ματς ο Ρηγας,συνεχισε να παιζει στην Παναχαϊκη.Για το 3-5 τα ξερω απο πρωτο χερι(εννοω τον ιδιο τον Ρηγα).»Πιασμενοι» και οι παικτες της Παναχαϊκης και ο διαιτητης και ο Στεφας.

 28. πρώτη φορὰ ἀκούω γιὰ τὴν διαβάθμισι. νὰ υἱοθετηθῇ ἐκ νέου πάραυτα!

 29. sarant said

  Μαρία, το μπαράζι δεν το ήξερα! Λες να είναι γαλλικό σαν το παντζούρι;

 30. Μαρία said

  Θα αποφανθεί ο Δύτης.

 31. rogerios said

  Μετά από όσα διαβάζω, πώς να αντισταθώ στον πειρασμό να υπενθυμίσω τις μεταγενέστερες υποθέσεις Λίσα, Δοξάκη και Θ. Παπαδόπουλου;

  Ως προς τον Στέφα, νομίζω ότι η καριέρα του δεν τελείωσε με το προαναφερθέν συμβάν. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας του Α.Ο. Κορίνθου, όταν η ομάδα αυτή ξαναβρέθηκε στην Α΄ Εθνική (νομίζω την αγωνιστική περίοδο 1978-79).

  Τέλος, οι πολυάριθμοι «ομογενείς» δεν ήταν αποκλειστικότητα των ΟΣΦΠ και ΠΑΟ (τους οποίους ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο). Υπάρχουν (τουλάχιστον) και οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις της Καλαμάτας κατά την επταετία και του ΠΑΣ Γιάννινα λίγο αργότερα: πράγματι, από τους εξαιρετικούς Αργεντίνους της ομάδας των Ιωαννίνων μόνον ο τερματοφύλακας Λίσα και ο επιθετικός Άλβαρες (μετέπειτα του ΠΑΟ) αγωνίζονταν ως αλλοδαποί: οι Κοντογεωργάκης, Μοντέζ και Γλασμάνης έπαιζαν σαν ομογενείς.

 32. sarant said

  Υπήρχε στον ΠΑΣ κι ένας Παστερνάκης, δεν υπήρχε;

 33. Μπουκανιέρος said

  @voulagx
  Εσύ θα ξέρεις καλύτερα. Θυμάμαι ότι είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό γι’ αυτό το επεισόδιο, που μοίραζε λέει τα χιλιάρικα στους συμπαίχτες του, αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Αν ξανάπαιξε μπάλα μάλλον δε θα έλαμψε πια – γιατί ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής.
  Αν θυμάμαι καλά, σκοτώθηκε λίγα χρόνια αργότερα σε αυτοκινητιστικό.

 34. Μπουκανιέρος said

  @ρογήρε
  Εννοώ ότι τελείωσε στον ΠΑΟΚ – και ως προς την καριέρα πρώτης γραμμής.
  Συνέχισε να παίζει για χρόνια σε διάφορες ομάδες της Κορινθίας (του χωριού του σα να λέμε) ακόμα και σε πολύ χαμηλές κατηγορίες. Τον κυνηγούσε η ρετσινιά όμως. Θυμάμαι τους κουτσομπόληδες σ’ένα χωριό της περιοχής που τον κατηγορούσαν ότι και τότε τα έπαιρνε.

 35. Μπουκανιέρος said

  Νίκο, να δεις που στο τέλος θα τσακωθούμε για τη μπάλα – θέλω να πω παραδοσιακό καφενείο το κάναμε. Και πού νάρθει κι ο καλοπροαίρετος.
  (Σωστά, κι ο Παστερνάκης ήταν στον ΠΑΣ)

  Είδες όμως Ελέ σήμερα; Στρατιωτίνες στην πρώτη σελίδα, φάτσα-κάρτα.
  Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. 🙂

 36. sarant said

  Από κάποιο ιστολόγιο:
  http://yannisayannis.blogspot.com/2009/02/3-5.html

  Η βαλίτσα με τα λεφτά
  Αποκαλύπτει λοιπόν ο Λεβεντάκος: «Ανεβήκαμε στην Τούμπα εγώ και εννέα ακόμη συμπαίκτες μου χωρίς να γνωρίζουμε ότι είχε γίνει συνεννόηση με παράγοντες του Ολυμπιακού. Ολοι πλην του μακαρίτη Θέμη Ρήγα. Λίγο πριν αρχίσει το ματς ο Ρήγας μας είπε στα αποδυτήρια ότι θα μας δώσει 10.000 δραχμές αν κερδίσουμε. Μπήκαμε στο γήπεδο και πριν αρχίσει το ματς μίλησα με τον Κούδα. Κατάλαβα ότι ο ΠΑΟΚ ήταν στο κόσμο του. Είπα στον Κούδα: »Στείλτε καμιά βαλίτσα στα αποδυτήρια γιατί δεν σας βλέπω καλά»».
  Και συνεχίζει στο ψητό ο Λεβεντάκος: «Κερδίσαμε με 5-3 και πήγαμε στο αεροδρόμιο. Εκεί έφτασε και η αποστολή του Ολυμπιακού από την Καβάλα. Και πετάξαμε για την Αθήνα με διαφορετικές πτήσεις, αλλά φτάσαμε σχεδόν μαζί. Ο Ρήγας περιέργως δεν μπήκε στο πούλμαν της ομάδας. Μου έκανε εντύπωση και τον ακολούθησα. Στο πάρκινγκ του αεροδρομίου ήταν παρκαρισμένη η Μερσεντές του Λάκη Πετρόπουλου. Εμφανίστηκε και μπήκαμε και οι τρεις στο αυτοκίνητο με προορισμό τη βίλα του Γουλανδρή. Μας έδωσε λοιπόν 2.000.000 δραχμές που ήταν τρελά λεφτά τότε.
  Αυτό ήταν. Είχε αποκαλυφτεί ότι ο Ρήγας δεν έλεγε βλακείες στα αποδυτήρια. Είχε μπει όμως ζήτημα πώς θα μοιραστούν τα λεφτά. Φτάσαμε στην Ομόνοια και σκεφτήκαμε να ζητήσουμε και άλλα από τον Γουλανδρή. Αλλωστε, ολόκληρο πρωτάθλημα του δώσαμε. Πήρα τα μισά, έδωσα τα πιο πολλά στον Δαβουρλή και σε όσους άλλους είχαμε συμφωνήσει. Ο Ρήγας θα έδινε τα άλλα στους υπόλοιπους. Εγώ του είπα να μην αδικήσει τον Τζανετουλάκο (σ.σ.: ήταν ο τερματοφύλακας της Παναχαϊκής τότε) γιατί σαν Πειραιώτης που ήταν θα γκρίνιαζε. Ο Ρήγας πήγε σε μια χαρτοπαικτική λέσχη και έχασε τα περισσότερα λεφτά. Είχε πάθος αλλά δεν ήταν φραγκοφονιάς. Μοίρασε τα υπόλοιπα αργότερα όταν πέρασαν ξανά λεφτά από τα χέρια του».
  Υ.Σ.: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να μιλήσουν κάποια στιγμή και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που έπαιξαν σε εκείνο το παιχνίδι.
  Το «μπακίρι» το ξέχασαν στις καραμέλες
  Ο Πέτρος Λεβεντάκος αποκαλύπτει πως τη σακούλα με τα λεφτά που τους είχε δώσει ο Γουλανδρής για να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ, την ξέχασαν σε ένα περίπτερο στην Ομόνοια, όταν συζητούσαν εάν πρέπει να του τηλεφωνήσουν για να του ζητήσουν και άλλα χρήματα, μια και στην ουσία η Παναχαϊκή έδινε με τη νίκη στην Τούμπα το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. «Ξεχαστήκαμε συζητώντας και αφήσαμε τη σακούλα με τα 2.000.000 δραχμές πάνω σε κουτί με καραμέλες. Οταν το θυμηθήκαμε, είχαμε απομακρυνθεί και σαν τρελοί τρέξαμε πίσω. Ευτυχώς η σακούλα με τα λεφτά ήταν στη θέση της. Αυτά για την ιστορία και η αλήθεια είναι ότι παρασκηνιακά έγινε θόρυβος και έφερε καχυποψία και γκρίνιες και εκείνο το 3-5 της Τούμπας ήταν η αρχή του τέλους για την Παναχαϊκή».

 37. Μπουκανιέρος said

  @γλωσσό
  Αν θυμάμαι σωστά, την ίδια μοιραία σεζόν ο ΠΑΟ είχε μηδενιστεί προκαταβολικά στους δύο επόμενους αγώνες (έτσι ήταν τότε ο κανονισμός), μάλλον μετά τα επεισόδια που είπε ο Νικοκύρης.

 38. Αφού το ρίξαμε στην μπάλα, εμπρός Ελπίδα Χορτερού!

 39. Μπουκανιέρος said

  Ο ένας απ’ αυτούς τους αγώνες ήταν με τον ΠΑΟΚ – που όμως τον έπαιξαν σε φιλικό και ήρθαν 3-3.

 40. Μπουκανιέρος said

  #36
  Έπρεπε να κάνει τρεις ήττες σερί ο ΠΑΟΚ – με το Φωστήρα στον Ταύρο, με την Παναχαϊκή στην Τούμπα και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη (δε θυμάμαι τη σειρά). Αλλά, άμα υπάρχει καλή θέληση, όλα γίνονται.

 41. Μπουκανιέρος said

  Και συγγνώμη που το έριξα στις ποδοσφαιρικές αναμνήσεις – είναι που δεν μπορώ να σταθώ στο υψηλό λέβελ της άλλης συζήτησης.

 42. Γλωσσοδετολόγος said

  Μπουκανιέρε,
  καλά τα θυμάσαι. Άλλος τα θυμάται … διαθλασμένα.

  Προσθέτω: την ίδια σεζόν το ΑΙΓΑΛΕΩ διέγραψε τον Ζαντέρογλου (έπαιζε εκεί τότε) μετά το ματς με τον ΟΣΦΠ. Είχε πέσει πολύύύύύ «πιάσιμο» γενικά!

 43. Μαρία, Νίκο (26, 29-30), σχετικά με το μπαράζι ο Δύτης δηλώνει (κτηνώδη δύναμη μεν αλλά και) ογκώδη άγνοια. Να προέρχεται από τη σχολική αργκό μου φαίνεται κάπως δύσκολο:
  (από τον Ρεντχάουζ): baraj F. 1. dam, barrage. 2. [mil.] barrage. 3. [school slang] the lowest passing grade (in an examination)

 44. Δύμιος said

  Μαρία #26
  Το «μπαράζι» είναι πολύ συνηθισμένο με την έννοια που αναφέρεις στο κεντρικό τμήμα (τουλάχιστο) του Έβρου αλλά και στη Θράκη γενικότερα, απ’ ότι ξέρω. Βόρεια στην καταγωγή;

 45. Μαρία said

  Πού είσαι, βρε Δύμιε, τόσες μέρες; Σερραία είμαι αλλά στην οικογένεια έχουμε και Σουφλιώτες. Στο λεξιλόγιο αλλά και στην προφορά έχουμε πολλά κοινά.
  Το θέμα είναι να βρούμε την ετυμολογία.

 46. #8 Αλγερία – Αίγυπτος 1 – 0 τελικό

 47. sarant said

  Και κατόπιν ενεργειών των φίλων του ιστολογίου, στην Ουκρανία κοιμήθηκε ο Θεός και κερδίσαμε 1-0!

 48. Εδώ που τα λέμε, μια τρίχα απείχε από οφσάιντ. Αν δεν ήταν κιόλας γιατί εμένα οφσάιντ μου φάνηκε, τρεις φορές που το είδα…

 49. Γουρουνότριχα, όμως… Τον κάλυπταν καθαρά και οι δύο Ουκρανοί· δεν ήταν οφσάιντ.

  Για τον «άμαχο πληθυσμό»:
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%86%CF%83%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CF%84

 50. Πλέι-οφ ήταν και για τους Ουκρανούς.
  http://www.imagebam.com/image/85117256624091

 51. Επίχαρμος Μπαρμπουτιώτης said

  Καλησπέρα σε όλους. Λόγω ίωσης (μη χοιρον, ησυχάστε) επιστρέφω έχοντας χάσει φάσεις.
  Αυτό με τη διαβάθμιση μου άρεσε (λόγω γραφειοκρατικών έξεων). Μου θύμισε χαρακτηρσμούς εγγράφων στο στρατό . Έτσι π.χ. μπορεί να διαβαθμίζονται ως «ειδικού χειρισμού» αγώνες που θέλουν τη βοήθεια του διαιτητή για να επιτευχθεί το κατάλληλο αποτέλεσμα. (π.χ. στους αγώνες που παίζουν στο στοίχημα)
  Όσο για τον θεό κοιμήθηκε όντως βαθιά. Εκτός εάν σε λίγες μέρες μάθουμε ότι στις εσωκομματικές της ΝΔ προηγείται ο Ψωμιάδης οπότε αληθεύει αυτό που πίστευε ο παππούλης μου, ότι ο Θεός είναι πόντιος (αυτό εξηγεί κα την κατάσταση του κόσμου)

 52. rogerios said

  Αν κοιμήθηκε ο Θεός για πάρτι μας (για να είμαι ειλικρινής, όπως έπαιξαν οι Ουκρανοί δεν τους άξιζαν και πολλά πράγματα), στο μπαράζ της Γαλλίας θα πρέπει να έπεσε σε παρατεταμένη χειμερία νάρκη. Εξευτελιστική εμφάνιση, καλύτεροι παίκτες ο τερματοφύλακας Γιορίς και ο διαιτητής Χάνσσον (στην ισοφάριση των Γάλλων, στο α΄ μέρος της παράτασης, υπάρχει μια χερούκλα να του Ανρύ). Μετά από αυτά, η FFF συνεχίζει να στηρίζει τον προπονηταρά Ντομενέκ…

 53. sarant said

  Ναι, το χέρι του Ανρί το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι Γάλλοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: