Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δημοφιλείς, ανθεκτικοί μύθοι

Posted by sarant στο 29 Νοεμβρίου, 2009


Στη σημερινή κυριακάτικη Καθημερινή δημοσιεύεται άρθρο της κ. Λίνας Γιάνναρου, με τίτλο «Οι πιο δημοφιλείς, ανθεκτικοί μύθοι», το οποίο εξετάζει τους γνωστότερους μύθους που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια με ηλεμηνύματα, δηλαδή: Hellenic Quest, 6 εκατομμύρια λέξεις, φράση Κίσινγκερ, Μεγάλη Βρετανία και Ντε Γκωλ, επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ παρά μία ψήφο. Αναζητώντας υλικό για το άρθρο της, η κ. Γιάνναρου βρήκε το ιστολόγιό μας και μετά επικοινώνησε μαζί μου και μερικά κομμάτια από τη συζήτηση πέρασαν και στο άρθρο. Το βρίσκω εξαιρετικά θετικό που μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας ασχολείται με το θέμα, χωρίς να έχω την αυταπάτη ότι αρκεί αυτή η μία δημοσίευση για να ξεριζωθούν μύθοι που πολλοί θέλουν να τους πιστεύουν όσες αποδείξεις κι αν διαβάσουν περί του αντιθέτου, ενώ κάποιοι επιτήδειοι τους διαδίδουν ενγνώσει της αναλήθειάς τους.

Όμως η σημερινή μέρα (που έχει τρία ντέρμπι το βράδυ: στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και στο ξυλίκι) έχει κι άλλες δημοσιεύσεις γλωσσικού ενδιαφέροντος στις εφημερίδες. Έτσι, πάλι από την Καθημερινή, νέα συνέντευξη του Εμμ. Κριαρά μετά τη χτεσινή στα Νέα. Αν αναρωτιέστε πώς αυτό το ενδιαφέρον για τον άγιο Κριαρά, η απάντηση είναι απλή, χτες είχε τα γενέθλιά του. Μην του ευχηθείτε να τα εκατοστήσει, μπήκε στα 104 (γεννημένος 28.11.1906)!

Τα δυο άρθρα της Καθημερινής καλό είναι να τα αναζητήσετε στην έντυπη έκδοση ή τουλάχιστο στο πεντέφ, αφενός επειδή του Κριαρά έχει και φωτογραφίες και αφετέρου επειδή η ηλεκτρονική έκδοση βγάζει μια ενοχλητική διαφήμιση με έναν τροχαίο που σφυρίζει διαπεραστικά (εγώ αναγκάστηκα να κλείσω τον ήχο για να απαλλαγώ). Στην έντυπη έκδοση, η συνέντευξη Κριαρά είναι στη σελ. 30 και το άρθρο για τους μύθους στη σελ. 31.

Γλωσσικό ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση του ετυμολογικού λεξικού Μπαμπινιώτη, από τον ίδιον, στο Βήμα.

Τέλος, να σημειώσω ότι έκλεισα τη σφυγμομέτρηση / poll που είχα ανοίξει για το αν γκουγκλάρετε, γκουγκλεύετε ή γκουγκλίζετε. Τελικά…. ήρθε ισοπαλία! Ψήφισαν 130 και έλαβον: γκουγκλάρω 60, γκουγκλίζω 60, κάτι άλλο 8, γκουγκλεύω 1, Αλταβίστα 1. Βέβαια, υπάρχουν και δύο (ομολογημένες) διπλοψηφίες, αν και μετά έβαλα και δεύτερη κλειδωνιά που να τις αποτρέπει. Ωστόσο, και πάλι πολύ μεγάλη βρίσκω τη συμμετοχή, αν σκεφτώ ότι οι ορολογικές ψηφοφορίες επίσημων σωματείων που έχουν «ανοίξει» στο Διαδίκτυο συγκεντρώνουν γύρω στους 10 ψηφίσαντες.

Επομένως, και γκουγκλάρουμε και γκουγκλίζουμε και περιμένουμε να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια. Ίσως επαναλάβουμε την ψηφοφορία του χρόνου τέτοιον καιρό.

85 Σχόλια προς “Δημοφιλείς, ανθεκτικοί μύθοι”

 1. Πάντα ενδιαφέροντα αυτά που λέει ο Κριαράς αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το μυστικό της μακροζωίας του: Καλή γυναίκα κι όχι καλό φαί.

 2. π2 said

  τρία ντέρμπι το βράδυ: στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και στο ξυλίκι

  Ακριβής περιγραφή. Στο τρίτο ντέρμπι άρχισαν ήδη οι καταγγελίες για προβλήματα και τραμπουκισμούς. Άραγε οι μπούκηδες επιτρέπουν στοίχημα σε ποιο από τα τρία ντέρμπι θα πέσει ξύλο; Εγώ ποντάρω στο τρίτο.

 3. Giannis said

  Ο Κριαράς για τη μακροζωία λέει:

  Με έχουν ρωτήσει πού οφείλεται η μακροζωία. Και απάντησα: «Καλή γυναίκα και όχι καλό φαΐ». Να ευτυχήσεις στον συζυγικό βίο και όχι υπερβολές στο φαγητό. Ακόμη και τώρα προσέχω τη διατροφή μου, είμαι λιτοδίαιτος.

  Συνεπώς δεν εννοεί προφανώς να τρώει κανείς πατατάκια και χάμπουργκερ, αλλά να μην τρώει κανείς πολύ (όταν έχεις καλό φαϊ έχεις την τάση να τρως και πολύ). Θα περίμενα πάντως περισσότερη ακρίβεια στην έκφραση από τον Κριαρά.

 4. LL said

  @sarant
  οι πεποιθήσεις μου, σχετικά με το ποιον θεωρούμε άγιο, είναι όμοιες από τότε που πήρα πτυχίο! Νομίζω πως ξεφεύγετε όταν αποκαλείτε τον παππούλη, άγιο. Το κάνατε έτσι από σεβασμό στο πρόσωπό του ή έχετε και άλλους λόγους. Ή στη δική σας έκδοση της ελληνικής η λέξη έχει άλλη σημασία?????
  Καλημέρα.

  ΛΛ

 5. sarant said

  Αγαπητέ ΛΛ, ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια.
  Αποκαλώ «άγιο» τον Κριαρά όχι μόνο από σεβασμό στο πρόσωπό του αλλά επειδή σκότωσε το θερίο, το πολυτονικό εννοώ. Σαν τον Αη Γιώργη με τον δράκο.

 6. LL said

  Δηλαδή αν σκοτώσει και τα αρχαία στο Γυμνάσιο θα του κοτσάρετε και το Μέγας αφού διευκολύνει την εκμάθηση της ελληνικής αλλά θα πετύχει και την ανόρθωση της ταλαίπωρης οικονομίας…?
  Οικονομίας που βρέθηκε στον πάτο κατα πάσα πιθανότητα λόγω της αδυναμίας των νέων μας να τονίζουν σωστά αλλά και γενικώς λόγω του μπερδέματος που είχανε με την ταυτόχρονη διδασκαλία νεοελληνικής και αρχαίας!!

  ΛΛ

 7. gbaloglou said

  #3

  «Να ειναι και η γυναικα και το φαγητο χαμηλων τονων» 🙂

 8. Νίκο Σαραντάκο, το φάρμακο για τις απίστευτα ενοχλητικές διαφημίσεις: Firefox + Adblock. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το NoScript που συνιστούν αρκετοί, ο Stazybo θα ξέρει περισσότερα να μας πει.

 9. ἡ κατάργησι τῶν ἀρχαίων κλπ ἐντάσσονται στὶς πάγιες ἐμμονές Κριαρᾶ. 200 χρόνια νὰ ζήσῃ ὁ ἄνθρωπος, εὔχομαι νὰ δῇ καὶ τὴν παλινόρθωσι τῶν τόνων.

 10. ΄λεω να θυμσω και μα συζητηση στου Π &Α για το Λερναιο κειμενο

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/28/28-11-2007/

 11. Ti zoe sauto to blog said

  Συγνώμη που διακόπτω την πολύ ωραία συζήτηση,αλλά από τα ξημερώματα ψάχνω τον Μπουκανιέρο.Άμα περάσει από δω,φιλέψτε τον κάτι,καθυστερήστε τον τέλος πάντων κι έρχομαι.

 12. sarant said

  Γιατρέ μου, άμα περάσει και έχεις φύγει, τι να του πούμε ότι τον θέλεις;

 13. Ti zoe sauto to blog said

  Διάβασα χθες αργά,το τέλος της συζήτησης για το Μακεδονικό Μέτωπο.
  Λοιπόν τον Βασίλη Άνθη τον είχα ασθενή,αν μπορώ να το πώ και φίλο,τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

 14. Μαρία said

  Πες το, γιατρέ μου, διάβασε χειροβομβίδα και τρόμαξε.

  Το άρθρο της Γιάνναρου έχει το κλασικό πια μαργαριταράκι «έτερος» για τον … τέταρτο μύθο, για να επαληθευτεί η παροιμία «τα μεταξωτά βρακιά…»
  Θετικό βέβαια, για όσους δεν ενημερώνονται απ’ το ιντερνέτι.

 15. sarant said

  Μαρία, αυτό με το «έτερος» έχει πια πάψει να ισχύει, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των ταξιτζήδων. Τώρα το έτερος είναι πια ένα λόγιο συνωνυμο του άλλος.

 16. Μαρία said

  Ποιος ο ρόλος των ταξιτζήδων;

  >Τώρα το έτερος είναι πια ένα λόγιο συνώνυμο του άλλος.
  Το έκαναν απο περιφρόνηση στους άλλους.

 17. sarant said

  Στα ραδιοταξί, η κοπέλα που είναι στο τηλεφωνικό κέντρο λέει συνεχώς «έτερος»

 18. Ti zoe sauto to blog said

  #14
  Σχεδόν μετάνοιωσα* που το έγραψα. Είναι μερικά πράγματα ιερά για τον καθένα…τέλος πάντων, πάει τώρα, το έγραψα.
  Σας ξεστρατίζω και την κουβέντα.

  Να υποθέσω ότι το ίδιο με τον έτερο,έχει πάθει και ο μείζων; που έγινε υπερθετικός βαθμός στη νεοελληνική ,ή όχι;

  *(ή μήπως μετάνιωσα)

 19. Μαρία said

  Απίστευτο!
  Θα δείτε το ματς με καθυστέρηση, βλέπω.

 20. Μπουκανιέρος said

  Γιατρέ καλησπέρα.
  Για τον Άνθη είχα γράψει και στο ποστ για το πογκρόμ της Κέρκυρας (17/11), λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Μπούτου-Κόλλα.
  Αλλά μάλλον εγώ θα έπρεπε να σε ψάχνω για να μας μιλήσεις γι’ αυτόν.

  (Αν -σχ. 18- δες θες να μιλήσεις γι’ αυτό δημόσια, ρώτα το Νικοκύρη για τα περαιτέρω. Αν πάλι μετάνιωσες και δε θες να μιλήσεις καθόλου, πάλι φίλοι θάμαστε)

 21. Μπουκανιέρος said

  Και για όλη την παρέα των ξενύχτηδων:
  Έκλεισα το κομπιούτερ μετά το τελευταίο που έγραψα, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να πιάσουν τόπο οι εκκλήσεις και/ή απειλές.
  Μη με νομίσετε κι ακατάδεχτο!

 22. Μαρία said

  έγινε υπερθετικός βαθμός στη νεοελληνική ,ή όχι;
  Όχι, ως προς τον σχηματισμό του σχετικού υπερθετικού. Εμένα με ενοχλεί η χρήση του μείζων αντί του μεγαλύτερος. Αλλά όσοι το χρησιμοποιούν ίσως νομίζουν οτι ο μείζων είναι πιο μεγάλος απ’ τον μεγαλύτερο. Η συζήτηση για τα καθαρευουσιάνικα απολιθώματα δεν έχει τέλος. Πάντα θα βρίσκεται κάποιος που θα ξεναχώνει ελληνικούρες για να κάνει ύφος.

  Δεν υπάρχει λόγος να μετανιώνεις. Για σένα μίλησες κι όχι για τον Άνθη.

 23. Μαρία said

  Πω πω, οι βάζελοι έχουν κολλήσει. Αέρα Πατέρα.
  Αλίμονο σ’ αυτούς που κινούνται στη γειτονιά του Νικοκύρη.

 24. Πάπιας said

  @6: Κέ νάτάν μώνώ ή τώνί! Άκούναί βαύούρά κέ τώ λαίναί μούσήκύ, μαίθώκώπάναί, πρώγάμήέώ σαίκς! Άμ τώ Αίθνώς? Πάναί ποίά ύ παλείαίς δοίδαχαίς μαί τής ώπίαίς άνάτραύίκάν ή πρώγώνί μάς: Πατρείς, θρύσκία, είκώγαίνοίά!

 25. Νέος Τιπούκειτος said

  Νικοκύρη, μπράβο σου για την ενημέρωση της κ. Γιάνναρου. Παρά τα έτερος και δεν συμμαζεύεται, το άρθρο είναι χρήσιμο, χρησιμότατο. Έχω περιέργεια όμως αν θα ξαναρχίσουν επιστολοπόλεμο οι Κουναδοανδρεάκοι.

  Κορνήλιε #9: Αν περιμένει την παλινόρθωση του πολυτονικού για να πεθάνει, τότε μάλλον δεν θα πεθάνει ποτέ ο Κριαράς.

 26. Νέος Τιπούκειτος said

  LL (#4, 6): Το τρολ πώς το λένε στην καθαρεύουσα;

 27. Μπουκανιέρος said

  Μαρία (14) υπερβολική σε βρίσκω.
  Άλλο το να σε πειράζουν (κι εμένα με πειράζουν) τα καθαρευουσιάνικα κι άλλο το να κάνεις μαθήματα αρχαίων.

 28. Μαρία said

  Δεν κάνω μαθήματα, δες κι αυτό που λέω στο 22.
  Πρόσεξε μετά και στη συνέντευξη Κριαρά την παρένθεση της Μαρίας της Κατσουνάκη για τη σκηνοθέτρια.

  Τιπούκειτε 26: παρενοχλητής;

 29. LL said

  #24
  Αιδώς @νήσσα, εχάσατε παντελώς τον έλεγχο και είστε όλο λάθη!!

  @Τιπουκ δεν έχω απάντηση σ’αυτό που ρωτάς αλλά αν γνωρίζεις πες μου αδελφέ Τιπούκειτε, επίκειται και πρόταση απονομής του νομπελ Οικονομίας στον κ.κ. Κριαρά?(μετά την ‘αγιοποίησή του, όλα τα άλλα φαντάζουν ….απλά.)

  ΛΛ

 30. Ti zoe sauto to blog said

  #20
  Όχι , θέλω να μιλήσω δημόσια. Φοβάμαι μήπως προδώσω την ανάμνησή του μ’ αυτά που θα γράψω γι αυτό διστάζω.
  Μπορώ να πώ πάντως ότι μιλάμε για σπάνιο άνθρωπο. Θάρρος , αξιοπρέπεια, από που να το πιάσεις. Το μάτι του τα έκοβε όλα, αλλά δεν μίλαγε, τον πρόδιδε όμως το βλέμμα του που δεν ήξερε να το σκηνοθετεί .Εγώ απο ‘κει τον έκοβα, αν του αρέσουν αυτά που του λέω, γιατί συζητούσαμε από ΕΑΜ μέχρι εβραίους, ότι μπορείς να φανταστείς.
  Όποτε θέλεις θα σου πω κι άλλα, πρέπει να φύγω τώρα.

 31. SophiaΟικ said

  είδες 40ακο; Στο είχα πει ότι θα παρει σιγά σιγά δημοσιότητα και θα γραφτεί κανένα άρθρο σε καμιά εφημερίδα. Το τρίτο λερναίο δεν το εξηγέι πολύ καλά όμως. Και πολύ φοβάμαι ότι θα υπαρξει επιστολοσυνέχεια. Θα κατηγορούν την εφημερίδα οτι φιλοξενεί αριστεροαντεθνικά στοιχεία (που το κάνει, αλλά όχι στο συγκεκριμένο αρθρο).

  Το έτερος στα ραδιοταξί νομίζω έιναι στάνταρ γλώσσα των σι-μπήδων, ακούγεται καθαρότερα όταν υπαρχουν παρεμβολες.

  Για τα ντέρμπυ της ημερας μια απορία: δε θυμάμαι ίδιο ενδιαφέρον απο μη-πασόκους στις ανάλογες αρχαιρεσίες του ΠΑΣΟΚ. Πως και έχουν τόσο ενδιαφέρον για τα μη-μέλη οι αρχαιρεσίες της ΝΔ;

 32. Μαρία said

  Στο +1, ρε παιδιά! Νικοκύρη, τα θερμά μου συλλυπητήρια.

 33. sarant said

  Μαρία, δεν είσαι μπαογκτζού ή έστω πανσερραϊκός;

  Σοφία, αρχικά υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον για τις εκλογές στο Πασόκ το 2007, αλλά από ένα σημείο και μετά ο Γιωργάκης δεν πιανόταν οπότε ατόνησε.

  Γιατρέ μου, χωρίς να θέλω να σε πιέσω, αν θέλεις να γράψεις θα το βαλουμε σαν ξεχωριστό θέμα να μη θαφτεί στα σχόλια. Σκέψου το.

 34. Μαρία said

  Νίκο, είμαι άσχετη, οι Αθηναίοι όμως φίλοι μου είναι ή γάβροι ή χανούμισσες. Μόνο ο πατέρας μου ήταν βάζελος, πριν απ’ τη λέξη.
  Στο δημοτικό ήμουν Ηρακλής Σερρών(προ Πανσερραϊκού), γιατί ο τερματοφύλακας ήταν θείος μου.

  Καλή ιδέα, ένα ποστ για τον Άνθη.

 35. DS said

  Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο και λοιποί φίλοι γλωσσοφωταδιστές,
  Με λύπη διαπιστώνω ότι οι μύθοι θεσμοποιούνται και αποκτούν θαλασσινή αύρα! Και, μάλιστα, υπό «γαστρονομική» αιγίδα που, φευ, «συγκατοικεί» με την αξιέπαινη κυρία Γιάνναρου!

 36. Μαρία said

  + #35
  Την Κυριακή 22 Μαρτίου και ώραν 12.00 δόθηκε διάλεξη από το εκλεκτό Μέλος του Ομίλου*, κα Α. Ευσταθίου-Τζιροπούλου, με θέμα “ Moυνιχία Αρτεμις Λιμενοσκόπος ”. Αμέσως μετά έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Αρτέμιδος ( αντιγράφου αντιστοίχου αγάλματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς ) και ακολούθησε το σύνηθες buffet των Μελών.

  *ΝΟΕ

 37. Νέος Τιπούκειτος said

  #35, 36: Ο Ιησούς κι η Μεγαλόχαρη, καλέ! Πενήντα πέντε ευρώπουλα (χωρίς το κρασί) για ν’ ακούσεις τη Τζιροπούλου-Ευσταθίου / Ευσταθίου-Τζιροπούλου; Δηλαδή για ν’ ακούσεις τον Παμμέγιστον και Πανυπέρτατον Άδωνιν πόσα πρέπει να πλερώσεις;

  DS: Βγάλε τα εισαγωγικά απ’ το γαστρονομική και το συγκατοικεί, να χαρείς ό,τι αγαπάς.

  Μαρία: Το buffet μ’ έστειλε πάντως.

 38. Νέος Τιπούκειτος said

  Και όχι απλώς buffet, αλλά σύνηθες κιόλας. Τι σου είναι αυτοί οι Ναυτικοί Όμιλοι πάντως, όλο στη μάσα το μυαλό τους.

 39. DS said

  #37 Αν είναι να χαρώ ό,τι αγαπώ, να τα βγάλω, Νέε Τιπούκειτε. Επειδή, όμως, τα ελληνικά δεν είναι η μητρική γλώσσα μου (τα έμαθα κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής μου), έχεις την καλοσύνη να μου εξηγήσεις; Συμπάθα με (κι εσύ κι οι υπόλοιποι), αν είναι κάτι τόσο στοιχειώδες κι εγώ το αγνοώ.

 40. @35: Ού μόνον θαλασσινή αλλά και ιατροφιλόσοφος η κυρία Τζιροπούλου-Ευσταθίου

 41. Μαρία said

  Τα 55 ευρώπουλα είναι για:
  «το µενού αυτής της βραδιάς, το οποίο θα περιλαµβάνει τρία κρύα πιάτα και ένα ζεστό, από ψάρια και µαλάκια έως σπαράγγια της θάλασσας και φύκια.»
  Το θέμα της διάλεξης ήταν «Ο Λιμήν του Πειραιά»

  Φύκια και μαλάκια έχω φάει αλλά αυτά τα θαλασσινά σπαράγγια ξέρει κανείς πώς είναι;

  DS, μην τον παρεξηγείς τον Τιπού, αλλά παθαίνει αλλεργία όταν γίνεται κατάχρηση εισαγωγικών.
  Στην αρχή νόμισα οτι μεταφέρεις τις λέξεις απ’ το σάιτ. Και στα ελληνικά σχίζεις.

 42. sarant said

  Αγαπητέ DS, καλώς ήρθες, σ’ ευχαριστώ για το εύρημά σου και, ναι, η Μαρία έχει δίκιο, τα ελληνικά σου είναι άψογα!

 43. philalethe00 said

  Αγαπητέ, μάλλον δεν διαβάζετε τα περισπούδαστα άρθρα του κου Καμπύλη μας, ας πούμε.

  Ειλικρινά «καραφλιάζεις», αν ξέρης πέντε γράμματα, με τον «αναθεωρητισμό» του «καπιταλιστικού αντεθνισμού»(βλ. παλαιός ΟΝΝΕΔίτης κος Μίχας, κος Ανδριανόπουλος κτλ.) που εφαρμόζει ο φίλτατος(παραθέτει και τις πηγές του, προς τιμήν του)… 🙂
  Βλ. π.χ. εδώ: http://philalethe00.wordpress.com/2009/08/22/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%83%cf%87%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%87%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1-2/

  Δεν ξέρω πού είδατε το πρωτότυπον της υποθέσεως, δηλαδή. Κατά τα άλλα, σας συγχαίρω εκθύμως και διαπύρως. 🙂

 44. DS said

  #41 Μα διαβάζω το ιστολόγιο αρκετό καιρό πλέον, αγαπητέ Νίκο!
  Μαθαίνω πολλά για τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό και ίσως βελτιώνομαι στη χρήση των ελληνικών.
  Ωστόσο, το δύσκολο είναι να σταματήσει κανείς εντελώς να μετα-γλωττίζει τη μητρική και να σκέφτεται αποκλειστικά με τους όρους και τους τρόπους της νέας γλώσσας.
  Αλλά αυτά τα ξέρετε καλύτερα όσοι συνάζετε και γράφετε εδώ, πολύγλωσσοι όλοι και φιλόλογοι-γλωσσολόγοι στην πλειονότητα.
  Μαρία, οπτικό υλικό για τα θαλάσσια σπαράγγια μετά γαστρονομικών προτάσεων.

 45. Νέος Τιπούκειτος said

  Αγαπητέ / αγαπητή DS, δεν ήθελα να φανώ εριστικός, και να με συμπαθάς. Με τα εισαγωγικά που φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουν έχω προηγούμενα από παλιά. Δες, ας πούμε, εδώ:

  1. http://neostipoukeitos.wordpress.com/2007/12/21/κατω-τα-εισαγωγικα/
  2. http://neostipoukeitos.wordpress.com/2008/02/16/τα-εισαγωγικα-ποτε-δεν-πεθαινουν/
  3. http://neostipoukeitos.wordpress.com/2008/03/04/τιμητικο-διπλωμα/
  4. http://neostipoukeitos.wordpress.com/2008/09/11/το-παρακανατε-με-τα-εισαγωγικα-ρεεεεε/
  5.http://neostipoukeitos.wordpress.com/2009/05/12/ξανάμανα-για-τα-εισαγωγικά/

  Πάντως, αν δεν μου έλεγες ότι τα ελληνικά τα έμαθες τόσο αργά, δεν θα το υποψιαζόμουνα με τίποτα! Μπράβο σου.

 46. Μπράβο στον Κριαρά που έχει τέτοιο καθαρό νου στα 104. Υπάρχουν νέοι με τόση συντηρητική μούχλα στα μυαλά τους που με κάνουν να πιστεύω ότι το μυαλό μερικές φορές μαραίνεται πριν καν ανθίσει. Γεμίσαμε νεόκοπους συντηρητικούς με την έπαρση (και την ημιμάθεια) τηλεβιβλιοπώλη.

 47. #8 Το noscript το βρίσκω λίγο υπερβολικό, και ανυπόφορο στο σετάρισμα. Adblock plus με Adblock Plus: Element Hiding Helper, και BetterPrivacy αρκούν για τους περισσότερους.

 48. Νέος Τιπούκειτος said

  Νικοκύρη, έγραψα μιαν απάντηση του/της DS, αλλά την τσάκωσε, φαίνεται, ο Ακισμέτης, επειδή είχε πολλά λίνκια.

 49. Μαρία said

  Αυτό είχες βάλει;
  http://neostipoukeitos.wordpress.com/category/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

 50. SophiaΟικ said

  Μαρία (40), τα σπαράγγια της θάλασσας είναι οι αρμηρύθρες.
  Αγγλιστί samphire ή sea asparagus. Αναμενόμενο εφφετζίδικο. Τι να πεις: Θα σας σερβίρω αρμηρυθρες; Θα σου απαντήσουν (αν είναι σαν τη μητέρα μου), όχι ευχαριστώ, εφαγα στην Κατοχή.
  Ενω το σπαράγγι της θάλλασας ακούγεται σικατο.

 51. sarant said

  Πράγματι η σπαμοπαγίδα είχε τσακώσει το σχόλιο 45 του Νεοτιπούκειτου που είναι πέντε συνέχειες από το έπος κατά των εισαγωγικών.

  Είχε επίσης τσακώσει το σχόλιο αρ. 40 του Πυγοσκελή, το οποίο παραπέμπει σε ιατροφιλοσοφικό σάιτ με βιογραφικό της κ. Τζιροπούλου.

 52. Μαρία said

  Νίκο, το πυγοσκελικό το έχουμε με σχόλια για το Περί φυσών.

 53. DS said

  #45 & #48 Τιπούκειτε, ευχαριστώ πολύ.

  Νομίζω πως κατάλαβα. Το λάθος δεν ήταν μόνο τα εισαγωγικά. Περισσότερο αφορά στη διάθεσή μου να κάνω δύο λογοπαίγνια μέσα σε μία πρόταση. Θα μπορούσα να γράψω απλά ότι το συγκεκριμένο περιοδικό συνδιοργανώνει την εν λόγω εκδήλωση. Simple is beautiful, για να παραφράσω έναν σπουδαίο οικολόγο.

 54. Δὲν θὰ πάψω ποτὲ ν’ ἀγωνίζωμαι γιὰ μιὰ χρυσῆ μεταγραφὴ Τιπούκειτου στὸ στρατόπεδο τῶν καθαρευουσιάνων.

 55. Νεοτιπούκειτε εἶμαι καὶ γουρλῆς, τὸ ’93, 9 χρονῶν εἶχα κάνει χειραψία στὸν Σαμαρᾶ στὴν ΔΕΘ. Μὲ ῥῶτησε καὶ τί ὁμάδα εἶμαι ἀλλὰ δὲν τοῦ ἄρεσε ἡ ἀπάντησι. πρόσφατα στὴν παρέλασι τὴν στρατιωτικὴ ἡ Ντόρα πέρασε μπροστά μου, ἀλλὰ δὲν τῆς ἔδωσα τὸ χέρι.

 56. lailoken18 said

  #54
  Σιγά μη σας δώσουμε φλουρί κωνσταντινάτο!
  Αν θες κάνα βαρέλι δίχως πάτο…

 57. Μπουκανιέρος said

  Έχω πολύ καλές δικιολογίες, αλλά πού να σας τα λέω…

 58. Mustafa Siktiroglu said

  Κι εγώ!

 59. ἐπικὰ τὰ εἰσαγωγικὰ τοῦ νεοτιπούκειτου, ἀλλὰ ὁ Ζουράρις ἦταν καθηγητὴς στὸ Πανεπιστήμιο Paris VIII. ἔχει ἀμφισβητηθῇ αὐτό;

 60. Φαίδων said

  Κορνήλιε, τι εννοείς «το ’93, 9 χρονών»; Αδυνατώ να πιστέψω ότι είσαι μόλις 25 ετών.

 61. Nicolas said

  Μα αφού σας το είπα: ο Κορνήλιος είναι ομάδα! (ή ο αδερφός του Jack Bauer)

 62. LL said

  #45
  Τιπουκειτε, παιδί μου, ξέρεις εσύ. Κράτα τα εριστικά σου σχόλια για τους παρενοχλητές. Μη έχοντας κάτι άλλο να τους πεις, τουλάχιστον να έχεις …χολή.

  #46
  Μπορεί εσύ να μιλάς για καθαρότητα νου κι εγώ να βλέπω… θολούρα και λόγια του αέρα!
  Μπορεί εσύ να μιλάς για ημιμαθείς γενικολογώντας κι εγώ να σε βλέπω ωσάν τους καθηγητές της εποχής Μεταξά!

  Όταν κρίνεις εξ ιδίων…… μπορεί να είσαι εντελώς οφφ!

  ΛΛ

 63. Ti zoe sauto to blog said

  #33
  Sarant
  Θα το σκεφτώ,και σε 2-3 μέρες θα σας απαντήσω.

 64. Μπουκανιέρος said

  #34
  Μαρία, μια και τόφερε η κουβέντα, πρόσεξες το αποτέλεσμα του Πανσερραϊκού χτες; 🙂

 65. #60 κι ἐγὼ ἀδυνατῶ νὰ τὸ πιστέψω.»μὲ βρῆκε ἐδῶ τὸ τέταρτον τοῦ αἰῶνος» ποὺ λέγει κι ὁ Κοροπούλης. περνοῦν τὰ χρόνια. Τιπούκειτε σωστὰ τὰ εἰσαγωγικά, ἔτσι;

 66. Μαρία said

  Μπουκάν όχι, το ντέρμπι μόνο είδα και πολύ μου πήγε. Πενθείς παρέα με το Νικοκύρη;

 67. Όπως μου είπε μολις ο γιος μου, την ιστορία για την ψηφοφορία στις ΗΠΑ την άκουσε κατά καιρούς από τέσσερις δασκάλους και καθηγητές του!

 68. #61 Σιγὰ μὴν εἶμαι κι ὁ κόμης τοῦ Σαὶν Ζερμαίν!

 69. καινούργιο φροῦτο ἀπὸ τὸ facebook

  ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ…!!Genus:Causa communis – Scientia PhysicaDescriptio:ΑΣ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ‘ΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

  Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

  Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..

  Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά:

  «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει αναπτύξει τη δημιουργικότητα της, να εισαγάγει καινούργιες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων».

  Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Αγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν αρχαία ελληνικά, επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

  Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν ύστερα από διαπι στώσεις Βρετανών ειδικών ότι η ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.
  Γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως..

  Αυτές οι ιδιότητες της ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -διαπρεπής ελληνίστρια Μαριάν Μακ Ντόναλντ και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

  6 εκ. λεκτικοί τύποι

  Στον Η/Υ Ίβυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκ. λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίβυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται. Μιλώντας γι’ αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:

  «Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκείται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ’ αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας».

  Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.

  Το ενδιαφέρον για την ελληνι κή προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών, ότι οι Η/Υ προ χωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσ σες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές.

  Αυτές οι επιστήμες μόνο στην ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
  Γι’ αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την ελληνική είναι σαν να μιλάει σε έναν τυφλό για χρώματα (read less)
  ΑΣ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ‘ΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

  Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες,… (read more)Genus Privitatis:Publicus: omnes elementae in vulgus videre possuntInformatio Communicationis Nuntia Nova

 70. Μπουκανιέρος said

  #66
  Μαρία όχι (παοκτζής), αλλά υπάρχει πολύ πένθος γύρω μου καθώς το σπίτι πρασινοκρατείται.
  Αλλά δες κι αυτό το ντέρμπι, σου λέω:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=106916

 71. Μαρία said

  Γουστάρω. Ευτυχώς που στην οικογένεια δεν είναι φίλαθλοι και θα αποφύγουμε το διχασμό.

 72. Ουαί said

  Συγγνώμη αλλά για ποιο ντέρμπι και για ποια νίκη μιλάτε παιδιά;

  ΤΟ ΒΗΜΑ: Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγούνται αυτήν την ώρα δέκα άτομα τα οποία συνελήφθησαν χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το γήπεδο Καραϊσάκη και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μιάμιση ώρα πριν την έναρξη των αγώνων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ που διεξήχθησαν αντίστοιχα μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μια ομάδα περίπου 6 χιλιάδων οπαδών επιχείρησαν να μπουν στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου χωρίς να διαθέτουν εισιτήριο. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν και τότε περίπου 500 οπαδοί τους επιτέθηκαν πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν εκ νέου προς την παλιά παραλιακή λεωφόρο. Κατά την απομάκρυνση τους οι οπαδοί εγκατέλειψαν δυο μοτοσικλέτες ενώ κατά την διάρκεια των επεισοδίων απο βόμβα μολότοφ προκλήθηκε πυρκαγιά σε μοτοσικλέτα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά. Η φωτιά κατασβέστηκε απο οχήματα της Πυροσβεστικής που έφτασαν στη περιοχή. Επίσης έγιναν επτά συλλήψεις και δυο προσαγωγές ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά απο πέτρες. Λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν. Εξαιτίας των επεισοδίων η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο μπροστά απο το γήπεδο διακόπηκε με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας (!) έφτασε η αποστολή του Παναθηναϊκού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι «πράσινοι» είχαν μπλοκαριστεί στην παραλιακή επειδή νωρίτερα υπήρξαν συμπλοκές οπαδών του Ολυμπιακού με την Αστυνομία. Οι υπεύθυνοι της αστυνομικής δύναμης ήθελαν να καθαρίσει ο δρόμος για να περάσει η αποστολή του Παναθηναϊκού.

  SPORT24.GR :»Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Θέλουμε να πάει το ελληνικό ποδόσφαιρο μπροστά, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να πάει κόντρα σ’ αυτήν την ομάδα. Μου έριχναν με αεροβόλο στα πλευρά, έχω μελανιές στην πλάτη, ενώ έδειξα και στο διαιτητή τη μελανιά που έχω στο χέρι», είπε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού.Σημειώνεται ότι ο Τζόρβας έδωσε στον Σεϊταρίδη ένα σουγιά που πετάχτηκε προς το μέρος του και ο Έλληνας αμυντικός τον παρέδωσε στον 4ο διαιτητή.

  ΤΑ ΝΕΑ: Σε δυσάρεστες περιπέτειες μπορεί να εμπλακεί ο Ολυμπιακός, καθώς η Αλκμααρ προέβη σε επίσημη καταγγελία στην UEFA για προσπάθεια οπαδών των «ερυθρολεύκων» να μπουν παράνομα στο γήπεδο με πλαστά εισιτήρια την Τρίτη, κάνοντας λόγο και για τραυματισμό τριών ατόμων της εταιρίας security. Αναλυτικά η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Αλκμααρ: «Μετά τον αγώνα του Champions League με τον Ολυμπιακό την Τρίτη η ΑΖ ενημέρωσε την UEFA για παρεκτροπή μερίδας οπαδών του Ολυμπιακού στο γήπεδο.Οι οπαδοί προσπάθησαν παράνομα να εισέλθουν στο γήπεδο, με πλαστά εισιτήρια, ενώ τραυματίστηκαν δύο γυναίκες και ένας άνδρας της εταιρίας security». Yπενθυμίζεται οτι ο Ολυμπιακός πρόσφατα τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την UEFA και με τριετή ποινή ανασταλτικού χαρακτήρα.

 73. Σε συνέχεια του #47, και για λόγους πληρότητας· ξέχασα το customizegoogle που ολοκληρώνει το δικό μου κουστούμι για web χωρίς διαφημίσεις.

 74. Μαρία said

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=122&artId=304709&dt=13/12/2009

 75. ANDREAS said

  Η καθημερινή έχει διαγράψει απο την ψηφιακή της έκδοση το άρθρο Οι πιο δημοφιλείς, ανθεκτικοί «μύθοι» http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fnews.kathimerini.gr%2F4dcgi%2F_w_articles_ell_4_29%2F11%2F2009_381299&ei=FPvnUsjDGaWL0AXw6oGgAw&usg=AFQjCNHYQCxZImC-lCp_VgYq3M42GxzklA&bvm=bv.59930103,bs.1,d.d2k

 76. sarant said

  Δεν το έχουν διαγράψει, αλλά άλλαξαν όλο τους το σάιτ και ΟΛΑ τα παλιά λινκ έχουν καταργηθεί. Επιπλέον, η μηχανή αναζήτησης που έχουν είναι γτπ, οπότε η μόνη λύση είναι να περιμένουμε μερικές μέρες να βρει το γκουγκλ τη νέα διεύθυνση.

 77. 75: http://www.kathimerini.gr/377781/article/epikairothta/ellada/oi-pio-dhmofileis-an8ektikoi-my8oi

 78. 76: Πόρτα τρώει κι ο γούγλης, και τον βάζει απ’ το πορτάκι:
  http://www.kathimerini.gr/robots.txt

 79. Γς said

  Και μέχρι τότε δείτε εδώ.

 80. Γς said

  Μπράβο Stazybο Hοrn!

 81. sarant said

  Μπράβο, πράγματι. Πώς το βρήκες; Εγώ έκανα (στο δικό τους το ψαχτήρι) 3-4 αναζητήσεις με λέξεις του τίτλου και… τζίφος.

 82. με τίτλο και ημερομηνία

 83. sarant said

  Α!

 84. Πέπε said

  Ένας όχι τόσο μεγαλεπήβολος, αλλά εξίσου ανθεκτικός μύθος: «Φιλότιμο, η λέξη που δε μεταφράζεται σε καμία γλώσσα».

  Πίστευα ότι δε θα ‘χει μείνει άνθρωπος που να το παίρνει ακόμη στα σοβαρά, κι όμως:

  The Greek word that can’t be translated, άρθρο στον ιστότοπο του BBC (!!) από αρθρογράφο με ελληνικό όνομα.

 85. sarant said

  Kάποτε πρέπει να βρω το κουράγιο να γράψω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: