Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο δικός μας είναι οχτώ φορές ακριβότερος!

Posted by sarant στο 10 Δεκεμβρίου, 2009


Σύμφωνα με μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη, είμαστε αρχοντικός λαός. Κιμπάρηδες. Ενώ τα εισοδήματά μας είναι  πολύ χαμηλότερα από των εταίρων μας στη Δυτική Ευρώπη, ωστόσο εμείς ξοδεύουμε περισσότερα, τουλάχιστο σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων που αποκαλύπτουν π.χ. ότι ο εσπρέσο σε μια καφετέρια στο Μπουρνάζι κοστίζει διπλάσια απ’ ό,τι στην Πιάτσα ντι Σπάνια ή στην Ούντερ ντεν Λίντεν. Ότι πράγματι ισχύουν τέτοια οικονομικά οξύμωρα, δεν παίρνω όρκο. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι τα έπιπλα της Ικέας είναι 25% ακριβότερα στο Ελ Βενιζέλος παρά στα περίχωρα του Λουξεμβούργου, αλλά αυτό, όπως μου είπαν, οφείλεται σε συμφωνία, για να μην πληγούν τα  ελληνικά καταστήματα. Άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις, σε τρόφιμα ή σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, δεν έχω προσέξει.

Υπάρχει όμως ένα είδος όπου έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους κουτόφραγκους στις τιμές. Διάβασα πριν από καμιά εικοσαριά μέρες στην Ελευθεροτυπία ότι ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Ιταλίας, ο Ρενάτο Σκίφανι, σικελός δικηγόρος και δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι, έκανε μήνυση ή αγωγή, δεν ξεκαθαρίζει το άρθρο, στον γνωστό συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι, επειδή ο Ταμπούκι πέρυσι, σε άρθρο του στην Ουνιτά, είχε αναφερθεί σε «ύποπτες σχέσεις» του σικελού πολιτικού με τη Μαφία. Σαν αποζημίωση, ο Σκίφανι ζήτησε 1,3 εκατ. ευρώ.

Πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε γράψει για το 1 εκατ. ευρώ που ζητούσε  ο άγιος Πειραιώς, ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ως αποζημίωση από τον Λύο Καλοβυρνά. Η υπόθεση εκείνη εκδικάστηκε, αλλά η απόφαση εκκρεμεί. Όμως, ο εύθικτος μητροπολίτης έχει κάνει και μια άλλη αγωγή, στον δημοσιογράφο Γιάννη Χάρη, η οποία θα εκδικαστεί τον Γενάρη μετά τις γιορτές. Κι αν στον Καλοβυρνά έκανε σκόντο λόγω του νεαρού της ηλικίας του και του ζητάει μόνο 1 εκατομμύριο ευρώ, ψίχουλα δηλαδή, ο άγιος άνθρωπος δεν χαρίζει κάστανα στον Χάρη: ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει 10 εκατομμύρια.

Αν κάνουμε τη διαίρεση, 10 δια 1,3, βγαίνει ότι ο δικός μας θρησκευτικός ηγέτης ζητάει 7,69 φορές περισσότερα απ’ όσα ο Ιταλός πολιτικός. Επειδή όμως αυτό το 7,69 είναι λιγάκι άβολο (και επειδή με διάφορες προσθαφαιρέσεις μπορεί να οδηγήσει στο σατανικό 6,66) δεν θα με κατηγορήσετε για λαϊκισμό αν το στρογγυλέψω σε 8. Άλλωστε, αν πάρουμε υπόψη το επίπεδο των μισθών στην Ιταλία κι εδώ, το ισοδύναμο μπορεί  να είναι όχι μόνο 8 αλλά και 10 ή 12 φορές περισσότερο.

Προκύπτει επομένως αβίαστα ότι ο δικός μας είναι οχτώ φορές ακριβότερος, κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι αφού ως έθνος μάς αρέσουν τα μπερεκέτια. Αναρωτιέμαι όμως, και προσπαθώ να το εξηγήσω, πού οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά. Τάχα να είναι οχτώ φορές πιο γνωστός ο Χάρης από τον Ταμπούκι; Μπα… μάλλον το αντίθετο. Να είπε οχτώ φορές βαρύτερη κουβέντα; Μπα…. ο Χάρης έγραψε ότι μια διατύπωση του Αγίου Πειραιώς (αυτή για τον σωλήνα αποβολής των περιττωμάτων, αν θυμάστε) είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου, ενώ ο Ταμπούκι υπαινίχθηκε ότι ορισμένες σχέσεις του κ. Σκίφανι ήταν αρμοδιότητας εισαγγελέα.

Οπότε, συμπεραίνουμε ότι η διαφορά στην ταρίφα οφείλεται στο ότι ο δικός μας την έχει οχτώ φορές πιο χριστιανική την προσωπικότητα, οχτώ φορές μεγαλύτερη την ευθιξία, μ’ άλλα λόγια πως ο δικός μας είναι οχτώ φορές ακριβότερος -κάτι για το οποίο πρέπει να καμαρώνουμε, θαρρώ.

Πάντως, στο ίδιο άρθρο της Ελευθεροτυπίας είδα ότι για την περίπτωση του Ταμπούκι γίνεται συλλογή υπογραφών, και έχουν υπογράψει και κάμποσοι Έλληνες διανοούμενοι, αψηφώντας τον κίνδυνο να ενοχληθεί ο κ. Σκίφανι από αυτή τους την εκδήλωση συμπαράστασης. Αντιθέτως, για τον Γιάννη τον Χάρη δεν είδα ως τώρα καμιά διαμαρτυρία διανοούμενου στις εφημερίδες -ίσως να μου ξέφυγε, ίσως πάλι να μην το έχουν μάθει διότι δεν μεταφράστηκε στα ιταλικά. Οπότε, το γράφω εδώ μια και δεν είναι τόσο μακριά ο Γενάρης, που θα εκδικαστεί η αγωγή κατά του Γιάννη Χάρη.

ΥΓ Για να είμαι δίκαιος, συμπαράσταση στον Λ. Καλοβυρνά υπήρξε άφθονη μεν και αναμενόμενη από τη μπλογκόσφαιρα, αλλά και από εφημερίδες (π.χ. άρθρο του Στάθη στην Ελευθεροτυπία).

ΥΓ2: Όπου Σκίφανι διαβάστε Σκιφάνι (βλ. σχόλια)

26 Σχόλια προς “Ο δικός μας είναι οχτώ φορές ακριβότερος!”

 1. Αχιλλέας said

  Μικρή διόρθωση: Σκιφάνι λέγεται ο Ιταλός πολιτικός, ο τόνος στο «φα».

 2. δὲν ξέρω τί ἰσχύει στὴν Ἰταλία ἀλλὰ γενικῶς τὰ ἑλληνικὰ δικαστήρια ἐπιδικάζουν μικρὲς ἀποζημιώσεις γι’ αὐτὸ καὶ εἶναι πάγια τακτικὴ τῶν ἐναγόντων νὰ ζητοῦν ποσὰ πολὺ μεγαλύτερα στὴν λογικὴ τῆς διεκδικήσεως τοῦ ἀνεφίκτου πρὸς ἐπίτευξιν τοῦ ἐφικτοῦ.

 3. πάντως ἐπειδὴ τὸ θέμα ἔχει τεθῆ πολλάκις ἀπὸ τὸν οἰκοδεσπότη ἀναρωτιέμαι ἂν συνέβη κάτι νέο σχετικὰ μὲ αὐτήὴν ποὺ νὰ καθιστᾷ ἐπίκαιρη τὴν ἀνάρτησι.

 4. sarant said

  Το νέο στοιχείο, Κορνήλιε, είναι η είδηση για τον Ταμπούκι.

  Αχιλλέα, το άρθρο της Ελ. γράφει Σκίφανι κι επειδή αυτή η μορφή είναι η δυσκολότερη θεώρησα ότι το έχουν βάλει σωστά.

 5. Μαρία said

  >έχουν υπογράψει και κάμποσοι Έλληνες διανοούμενοι, (Υπερβάλλεις)

  Δηλαδή, 5. 2 Έλληνες του εξωτερικού, ο μεταφραστής του, ο εκδότης του και η Γαλανάκη δε ξέρω πώς. Μπορεί να την έχει εκδώσει ο Γκαλιμάρ που μαζεύει τις υπογραφές.
  Απροπό το τελευταίο του Χάρη για το Διορθωτή πολύ καλό.

  Ο Ταμπούκι βέβαια στην εκπομπή που είχε ο Χρυσοστομίδης στην ΕΤ είχε πει πολύ χειρότερα για τους Ιταλούς πολιτικούς και αηδιασμένος μένει τον περισσότερο καιρό στην Πορτογαλία.

 6. Μαρία said

  Πετυχημένος ο τίτλος που παραφράζει το «Sostiene Pereira»
  http://temi.repubblica.it/micromega-online/sostiene-schifani-condannate-tabucchi/

 7. Μαρία said

  Χα, χα μόλις είδα και την υπογραφή του Στέφανο Μπένι.

 8. Christos said

  Για την προφορά της ιταλικής διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο το DOP. Dizionario di Ortografia e Pronunzia, το πλέον αξιόπιστο λεξικό για την προφορά της ιταλικής.

  http://www.dizionario.rai.it//ricerca.aspx

  Και για τον γερουσιαστή Schifani, Skifàni φυσικά, κι άσε την Ελ. να γράφει ό,τι θέλει.
  http://www.dizionario.rai.it//poplemma.aspx?lid=11439&r=275420

 9. Meropi said

  Το αστείο είναι ότι εάν ο «Σεπτός Ιεράρχης» Πειραιώς χάσει τη δίκη, στην οποία ζητά ως χρηματική ικανοποίηση 10 εκ ευρώ, τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 176 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και 107 του Κώδικα περί Δικηγόρων, να καταδικαστεί στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων του εναγομένου που ανέρχονται στα 200.000 ευρώ τουλάχιστον μόνο για την πρωτοβάθμια δίκη και άλλα τόσα για τη δευτεροβάθμια!

 10. sarant said

  Μαρία, ωραίο.

  Χρήστο, χρήσιμο το εργαλείο, δεν το ήξερα. Το περίεργο είναι πως αν δεν ξέρουμε, βλέποντας Schifani, είναι λογικό να το τονίσουμε στην παραλήγουσα. Απορώ πάντως πως δεν τον κοροϊδεύουν, τον γερουσιαστή εννοώ, με το «μι φα σκίφο» (με αηδιάζει δεν θα πει αυτό;)

  Μερόπη, τόσα πολλά είναι τα δικαστικά έξοδα; Γίναμε Αγγλία;

 11. Μαρία said

  Νίκο στο άρθρο υπάρχει και λινκ για το άρθρο στην Ουνιτά.
  Το σάιτ για την προφορά ή ο Χρίστος ή κάποιος άλλος το έχει ξαναβάλει. Για τον τονισμό παρασύρθηκαν απ’ το άλλο φόρεμα στου Τίφανι.

 12. Meropi said

  Αν απορριφθεί εξ ολοκλήρου η αγωγή του, ναι τόσα είναι τα έξοδα.

 13. Nicolas said

  Για τα έξοδα; Έχει ο Θεός!

 14. Βαμβάκος said

  Επευκαιρία: Στην εκφορά των κυρίων ιταλικών ονομάτων όπως Giovanni, Giorgio, τί είναι εκείνο που κάνει πολλούς δημοσιογράφους στην Ελλάδα να γράφουν Τζιοβάνι, Τζιόρτζιο, αντί Τζοβάνι, Τζόρτζο; Έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων ιταλικής προφοράς ή κάποια λανθάνουσα «σύμβαση» να προφέρονται τα ονόματα «λατινικά»; Ή μήπως προτιμάται η επτανησιώτικη (με επηρεασμούς βενετσιάνικους)προφορά αντί της προφοράς της Τοσκάνης;

 15. Βαμβάκος said

  λατινικά, εννοώ, για λόγους «ασφαλείας» (to be on the safe side..)

 16. SophiaΟικ said

  5:Μαρία, όπου δεις συλλοή υπογραφών πας και τη μελετάς;;;
  Περί τιμών ΙΚΕΑ: το είχαμε συζητήσει προ καιρού σε ένα κλειστο ιντερνετομάγαζο και μελετώντας τις τιμές των ίδιων προιόντων σε πεντεξι χώρες ειχαμε ότι τελικα για να καταλαβεις πως καθορίζει τις τιμες του το μαγαζί πρέπει να έχεις Νόμπελ οικονομίας. Και αρκετά προιόντα ήταν φτηνότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες (και το αντίστορφο).
  Τώρα, για το θεμα της μη-συλλογής υπογραφων για τον κο Χαρη, δύο πιθανα:
  α. θεωρουν όλοι ότι ειναι δεδομενο ότι θα κερδίσει τη δίκη
  β. στην Ελλάδα οι πάντες μηνύουν τους παντες για ψύλλου πήδημα, έχουμε βαρεθεί πια!

 17. sarant said

  Κύριε Βαμβάκο, πρόκειται προφανώς για «οπτική» μεταγραφή, αλλά παίζει ρόλο και ο Γιάννης με τον Γιώργο. Στις γκουγκλιές, συνήθως επικρατεί ο ελληνικός τύπος (Τζιάνι) αντί του ιταλικού (Τζάνι), όχι όμως πάντοτε.

 18. Βαμβάκος said

  Εν πάση περιπτώσει, Κε Σαραντάκο, δεν είναι και από τα σοβαρότερα προβλήματα….Υπάρχουν και χειρότερα…

 19. sarant said

  Αυτό να λέγεται!
  Καλημέρα!

 20. Μπουκανιέρος said

  Καλημέρα.
  Κάπου είχε συζητηθεί κι αυτό (αν θυμάμαι καλά), χωρίς να συμφωνήσουν όλοι.
  Θα μας το βρει η Μαρία, με τα αναλυτικά της περιεχόμενα.

 21. #14,17
  Αυτό το «ι» μετά το «Τζ», δεν είναι προσπάθεια να αποδοθεί η παχιά(;) προφορά του συμφώνου; Για παράδειγμα, το χωριό του παππού μου στην Αχαΐα γράφεται επίσημα «Μαμουσιά» – το «σ» προφερόταν παχύ στο «Μαμουσά». Η θεία μου (υπερενενηκοντούτις (ορθογραφημένο;)) ακόμα προφέρει τα αριθμητικά σε -σια (διακόσια κλπ) με παχύ «σ».

 22. sarant said

  Μιχάλη, προφέρει όμως διακόσΑ ή διακόσΙΑ;

 23. Μπουκανιέρος said

  Μιχάλη, ίσως για μερικούς (τους πιο πολλούς τους παρασύρει η ιταλική ορθογραφία, νομίζω).

  Νίκο, υπάρχει σίγουρα προφορά διακόchα, χωρίς καθόλου ι, την έχω ακούσει, δεν είμαι σίγουρος από ποιο τόπο προέρχεται.

  Προσέξατε το φευγαλέο πέρασμα του Φωτιά;

 24. sarant said

  Ναι, πολύ καλός ήταν ο καημένος…

  (Τρεις θεολόγοι: ο ένας πολύ εντάξει, ο άλλος μέγα κάθαρμα, ο τρίτος έπαιζε καλό ποδοσφαιράκι πάνω στα θρανία -με το δάχτυλο και μπάλα το δίφραγκο).

 25. Μαρία said

  Χαλαchά μου, χαλαchά μου Αν προφέρουν παρόμοια και το διακόσια οι Ηπειρώτες δεν ξέρω.

 26. Βαμβάκος said

  Και καλά κρασά αντί καλά κρασιά !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: