Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το άρθρο της χρονιάς;

Posted by sarant στο 28 Δεκεμβρίου, 2009


Το σημείωμα αυτό δημοσιεύεται από αυτόματο πιλότο ενώ ο οικοδεσπότης (που το έγραψε) βρίσκεται σε λιγοήμερες διακοπές, κατά συνέπεια θα απαντήσει σε όλα μαζί τα σχόλια όταν επιστρέψει, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τέτοιες μέρες του χρόνου συνηθίζεται να γίνονται απολογισμοί και να αναδεικνύονται τα καλύτερα και τα χειρότερα, ή τέλος πάντων τα ξεχωριστά, στοιχεία της χρονιάς που πέρασε. Πολύ πιθανό να διαβάσατε σε εφημερίδες ή περιοδικά για τις καλύτερες ταινίες ή τα βιβλία του 2009, εδώ όμως ιστολογούμε, οπότε θα σας πρότεινα να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα άρθρα ιστολογίων για το 2009. Κι επειδή πρώτα φροντίζει κανείς τα του οίκου του, το πρώτο ερώτημα είναι, ποιο ήταν το καλύτερο άρθρο αυτουνού εδώ του ιστολογίου για το 2009;

Να θυμίσω πως όλα τα άρθρα του ιστολογίου από τις 16.2.2009 που άρχισε να λειτουργεί έως τις 4 Δεκεμβρίου τα βρίσκετε εδώ. Τα μεταγενέστερα, μετά τις 4 Δεκεμβρίου, μπορείτε να τα βρείτε στον κατάλογο αριστερά ή με τον παραδοσιακό τρόπο, ένα προς ένα.

Δεν παραγνωρίζω βέβαια ότι υπάρχουν πολλοί που βγάζουν σπυράκια όταν τους γίνονται τέτοια ερωτήματα, διότι απεχθάνονται την όλη λογική τέτοιων καταλόγων. Όμως, ο απολογισμός δεν είναι κακό πράγμα ιδίως όταν δίνει την αφορμή να πληροφορηθούμε κάτι που μας έχει ξεφύγει.

Δίκαιο είναι, αφού εγώ έβαλα το ερώτημα, να δώσω και απάντηση -να μη βγάλω την ουρά μου απέξω. Λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο άρθρο του ιστολογίου ήταν το «Με λες ή μου λες; Για το ανύπαρκτο άρθρο του Μπαμπινιώτη».

Γιατί το ξεχωρίζω; Καταρχάς, είναι καλογραμμένο και επιπλέον δεν είναι γραμμένο από εμένα αλλά (κυρίως) από τον Ηλεφούφουτο, έχει δηλαδή χαρακτήρα συνεργασίας. Έπειτα, ήταν το άρθρο με τις περισσότερες επισκέψεις μέχρι στιγμής, και μάλιστα συνέχισε να έχει επισκέψεις και σε επόμενους μήνες, δεν ήταν δηλαδή ένα παροδικό σουξέ που ξεφούσκωσε. Επίσης, είχε αρκετά σχόλια, άρα προκάλεσε ενδιαφέρον.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα άρθρα που έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μάλιστα άλλα άρθρα έχουν περισσότερα σχόλια από το μπαμπινιωτικό, ενώ και στον αριθμό επισκέψεων δεν υστερούν αν υπολογιστεί ότι δημοσιεύτηκαν πολύ αργότερα. Τότε γιατί ξεχωρίζω αυτό;

Το ξεχωρίζω επειδή χάρη στο άρθρο αυτό αποκαλύφθηκε πώς δημιουργούνται και διαδίδονται οι αστικοί, οι διαδικτυακοί αν προτιμάτε, μύθοι. Θυμίζω την ιστορία: Στις αρχές Μαρτίου 2009 αρχίζει να κυκλοφορεί με μαζικά ηλεμηνύματα στο Διαδίκτυο ένα δήθεν άρθρο του καθηγητή Μπαμπινιώτη όπου «αποδεικνύεται» ότι ο τύπος «με λες» των θεσσαλονικιών είναι «συνεπέστερος» σε σχέση με το αθηναϊκό – πανελλήνιο «μου λες». Φυσικά επρόκειτο για μύθο, με την έννοια ότι ο Μπαμπινιώτης τέτοιο άρθρο δεν έγραψε ποτέ. Ο αγαπητός Ηλεφού έγραψε ένα εκτενές άρθρο όπου αποδεικνύει γιατί δεν μπορεί να γράφτηκε τέτοιο άρθρο και πάνω στη συζήτηση αποδείχτηκε ότι το δήθεν άρθρο είναι παρμένο, με τη μέθοδο της κοπιπάστης (είναι δηλαδή παστωμένο κοπίδι!) από συζήτηση σε μια διαδικτυακή λέσχη  συζητήσεων! Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε εκείνη τη συζήτηση, ο Δημήτρης (Φαροφύλακας) και ο Γλωσσολάγνος, σχολίασαν στο ιστολόγιό μας (βλ. σχόλια 10, 13, 21, 46, 78 κτλ.). Τελικά, σε άρθρο της Λέσχης παρουσιάστηκε και ο ίδιος ο δημιουργός του μύθου, ο οποίος δήλωσε ότι ψάχνοντας στο γκουγκλ για το «με λες» βρήκε τη συζήτηση των παιδιών στη Λέσχη, συνέρραψε μερικά κομμάτια της και έβαλε από κάτω την υπογραφή του Μπαμπινιώτη. Αναλυτικά δείτε εδώ την εξιστόρηση.

Επειδή πρώτη φορά αποκαλύπτεται με τόσες λεπτομέρειες ο μηχανισμός δημιουργίας αστικών μύθων, νομίζω πως το άρθρο αυτό που συνέβαλε στην αποκάλυψη αξίζει να ονομαστεί άρθρο της χρονιάς. Παρεμπιπτόντως, χάρη στη συζήτηση που άνοιξε ήρθαν στην παρέα του ιστολογίου ο Φαροφύλακας και ο Γλωσσολάγνος.

Έχω περιέργεια να δω ποια άρθρα ξεχωρίσατε εσείς –να σημειωθεί ότι μπορείτε να ξεχωρίσετε όχι ένα αλλά περισσότερα.

Τώρα, το δεύτερο ερώτημα. Ποια άρθρα ξεχώρισα από την υπόλοιπη μπλογκόσφαιρα μέσα στο 2009; Εδώ η απάντηση είναι πολύ πιο δύσκολη, διότι δεν έχω εποπτεία του χώρου. Σκόπιμα θα περιοριστώ στα γλωσσολόγια, δηλαδή τα ιστολόγια με γλωσσικό περιεχόμενο.

Λοιπόν, ξεχωρίζω, από τα άρθρα του 2009 και από το ιστολόγιο του Stazybo Horn, το ξεκαρδιστικό «Ο Χίτλερ μαθαίνει ότι τα ελληνικά δεν έχουν εκατομμύρια λέξεις». Εγωιστική επιλογή ίσως, μια και πρόκειται για ένα θέμα που μας απασχόλησε επανειλημμένα στο εδώ ιστολόγιο, στον επιστολοπόλεμο με τους Λερναίους. Το ίδιο βιντεάκι σε μετάφραση και σχολιασμό στα αγγλικά, εδώ από τον Νίκο Νικολάου, ο οποίος επίσης έγραψε στο ιστολόγιό του μια σειρά από εξαιρετικά άρθρα για τη ματαιότητα του να μετράς τον αριθμό των λέξεων μιας γλώσσας, τη σειρά των άρθρων Lerna, που μπορείτε να τα βρείτε όλα συγκεντρωμένα εδώ.  Πέρα από τον λερναιοπόλεμο, θα ξεχώριζα επίσης τα Εντεψίζικα για προχωρημένους, του Τιπούκειτου (ακατάλληλο για ανηλίκους, όμως!).

Φτάνει όμως με τις δικές μου επιλογές –και επειδή υπάρχουν πολλά διαμάντια στην εκτός γλωσσολογίων μπλογκόσφαιρα, περιμένω από εσάς να μας ξαναθυμίσετε μερικά από τα καλύτερα ιστολογικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην ελληνική μπλογκόσφαιρα το 2009.

13 Σχόλια προς “Το άρθρο της χρονιάς;”

 1. Καλή μας χρονιά, Νικοκύρη, με υγεία, με πολλές χαρές, με αγάπες-χαδάκια-γουτσουγούτσου, με ανεξάντλητη δημιουργικότητα, με λεφτά αρκετά για να περνάμε καλά εμείς κι όσοι αγαπάμε, και βέβαια με ακόμα καλύτερες, μερακλήδικες μπλογκιές. Μερσί και για τη σιτασιόν.

 2. Βλέπω κι εγώ σήμερα μια κινητικότητα στο άρθρο τής λέσχης για το «Το υποτιθέμενο άρθρο τού Μπαμπινιώτη για το «με λες»» και λέω: από πού έρχεται όλος αυτός ο κόσμος, ρε παιδί μου. Από εδώ τελικά! 🙂

  Πράγματι, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλά επεισόδια και τελικά, ενδιαφέροντα πορίσματα. Σίγουρα έχει την δική μου ψήφο σαν «άρθρο τής χρονιάς»!

 3. Χρόνια πολλά Νικοδέσποτα και καλεζμένοι…

 4. ψηφίζω σείρπη γιατὶ μοῦ ἀρέσουν τὰ μυστήρια.

 5. ἐμρπὸς τῶν ἱστολογίων οἱ κολασμένοι!

 6. Βαμβάκος said

  Καλή χρονιά !

 7. ΣοφίαΟικ said

  Εγώ δε διαβάζω ιστολόγια πλην του 40κείου, του fug και του photoshop disasters. Μετά από τοσα χρόνια στν ιντερνετόπιατσα θέλω ιντερνετοψυχαγωγία, όχι ιντερνετομαυρίλα. Γι’αυτό άσχετα απο τις πολύ ενδιαφέρουσες γλωσσολογικές ανακαλυψεις η προτίμησή μου είναι τα αρθρα με τα οποία γέλασα περισσότερο, οπότε ψηφίζω όλη τη σειρά των μαργαριταριων και εύχομαι το 2010 οι κάτοικοι της Νομανσλάνδης να γνωρίσουν δόξες, αλλά να μην πολλαπλασιαστούν.

 8. Βίκυ Π said

  εντεψίζικα δακγωτό! τον Μανωλιό του Σκλυλου τον σιγοτραγουδώ στη δουλειά καθημερινά!

 9. Επειδή μ’ αρέσουν τα αστυνομικά, ψηφίζω ένα αουτσάιντερ: το αρχέτυπο Έλληνα, τον Θεόδωρο Άπουλο.
  Καλή χρονιά Νίκο, και σε όλους/όλες! Νάμαστε καλά να ιστολογούμε.

 10. sarant said

  Σοφία, μας δίνεις ιδέες για άλλα ιστολόγια.
  Δύτη, καλή ιδέα ο Άπουλος.

  Και χρόνια πολλά σε όλους!

 11. ΣοφίαΟικ said

  Λαθοθηρικά μπλόγκ, Νίκο. Τι λέει αυτό για μενα, ποιός ξέρει…
  Καλή χρονιά!

 12. Νικοκύρη, η επιλογή σου με χαροποιεί και σ’ ευχαριστώ.

 13. Βασιλική said

  Ψηφιζω για το αρθρο του Μπαμπινιωτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: