Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ούτε δεκάρα στον Άγιο Πειραιώς!

Posted by sarant στο 13 Ιανουαρίου, 2010


Αύριο Πέμπτη 14.1.2009 εκδικάζεται η αγωγή του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Χάρη. Έχω ήδη γράψει δύο φορές για την υπόθεση αυτή, την πρώτη φορά πέρσι τον Μάιο, όταν ήταν να γίνει η δίκη, που τότε αναβλήθηκε. Τώρα όμως, εκτός απροόπτου η δίκη θα γίνει, αφού είναι γραμμένη δεύτερη στο πινάκιο.

Να θυμίσω σύντομα την υπόθεση. Ο μητροπολίτης Πειραιώς, μιλώντας για την ομοφυλοφιλία, είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον όσων έκαναν αξία ζωής το σωλήνα αποβολής των περιττωμάτων. (Νομίζω ότι ήταν σε ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά δεν έχω πρόσβαση στην πρωτογενή πηγή, οπότε έχω επιφυλάξεις). Σε επιφυλλίδα του στα Νέα, που μπορείτε να τη διαβάσετε όλην εδώ, τον Μάιο του 2008, ο Γιάννης Χάρης αναφέρθηκε παρεμπιπτόντως στη διατύπωση αυτή, την οποία χαρακτήρισε «νοσηρή, αρμοδιότητας ψυχιάτρου».

Μερικές μέρες αργότερα, ο Άγιος Πειραιώς έκανε αγωγή στον Γιάννη Χάρη και στα Νέα. Όπως λέει στην αγωγή του, «για το ψυχικό άλγος και την ηθική μείωση που μου προκάλεσε η ως άνω συμπεριφορά των εναγομένων, λαμβανομένων υπόψην  (sic) τόσο του αξιώματός μου ως Μητροπολίτη Πειραιώς όσο και του κοινωνικού έργου που προσφέρω καθημερινά, έχω αξίωση για ηθική αποζημίωση που ανέρχεται στο ποσό των 10.000.000,οο ευρώ».  (Το κείμενο της αγωγής δεν υπάρχει ονλάιν, μπορείτε όμως να το δείτε σε αρχείο εικόνας στο ιστολόγιο του Γ. Χάρη).

Με άλλα λόγια, δέκα εκατομμύρια κολλαριστά ζητάει για ηθική αποζημίωση ο Άγιος Πειραιώς! Όπως έχω γράψει, ο εύθικτος κ. Σεραφείμ έχει κάνει και άλλη αγωγή για δυσφήμηση, στον γκέι ακτιβιστή Λύο Καλοβυρνά (βλ. εδώ), αν και από τη μεγαλοψυχία του έδειξε επιείκεια ζητώντας μόνο 1 εκατομμύριο, ενώ στον Χάρη δεν χαρίζει κάστανα. Η υπόθεση του Λ.Κ. έχει εκδικαστεί αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Για την αγωγή κατά Χάρη είχα γράψει και πριν από κανα μήνα, με αφορμή μια παρόμοια υπόθεση στην Ιταλία, όπου ένας εξέχων πολιτικός του κόμματος του Μπερλουσκόνι ζήτησε 1,3 εκατ. ευρώ από τον συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι. Είχα τότε επισημάνει ότι στο κείμενο συλλογής υπογραφών υπέρ του Ταμπούκι που κυκλοφόρησε στην Ιταλία είχαν υπογράψει και πέντε Έλληνες λόγιοι και είχα αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν υπάρχουν ανάλογες διαμαρτυρίες για την υπόθεση του Γ. Χάρη. Ίσως πρέπει να το αποδώσουμε στην αναβλητικότητα του Έλληνα (διότι, δεν αμφιβάλλω ότι στην απευκταία και πιστεύω απίθανη περίπτωση καταδίκης θα υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες), ίσως όμως να υπάρχει και απροθυμία να μπλέξει κανείς με έναν παντοδύναμο ιεράρχη.

Μέχρι στιγμής, δεν έχω δει κάτι να γράφεται στη μπλογκόσφαιρα για την αυριανή δίκη, αν εξαιρέσω χτεσινό άρθρο του άμεσα ενδιαφερόμενου, εννοώ του Γιάννη Χάρη, στο ιστολόγιό του.  Οπότε, με κίνδυνο να σας κουράσω, ξαναγράφω εγώ. Θα επαναλάβω την αγανάκτησή μου για τον τυποκτόνο νόμο Βενιζέλου και για τη φάμπρικα των αγωγών (σε αντιδιαστολή με τις μηνύσεις) που αποτελεί δαμόκλεια σπάθη για την ελευθερία του λόγου. Θα δηλώσω και πάλι σκανδαλισμένος από το εκδικητικό πνεύμα που χαρακτηρίζει έναν ιεράρχη που κηρύσσει μια θρησκεία αγάπης και που δηλώνει στην πρωτοχρονιάτικη ποιμαντορική του εγκύκλιο ότι ο άνθρωπος οφείλει να έρχεται στον κόσμο «ως προσκυνητής» -ενώ ο ίδιος συμπεριφέρεται ως εκδικητής. Και μάλιστα ούτε καν ως εκδικητής, μια και τίποτε το υβριστικό δεν βρίσκω στη διατύπωση του Γ. Χάρη, ενώ εντελώς απαράδεκτη θεωρώ την αρχική φράση του Αγίου, που πυροδότησε και την όλη ιστορία.

Γι’ αυτό, ούτε δεκάρα στον Άγιο Πειραιώς!

Ενημέρωση

Μαθαίνω από έγκυρη πηγή πως η δίκη αναβλήθηκε, όσο κι αν αυτό φαίνεται απίστευτο δεδομένου ότι είχε το νούμερο 2 στο πινάκιο. Από τη μια η πρώτη υπόθεση τράβηξε πολύ, από την άλλη έγινε κάποια διακοπή για συνδικαλιστικά των δικαστών, και, το αποκορύφωμα, έγινε τηλεφώνημα για βόμβα!

Επόμενη ημερομηνία, 29 Απριλίου.

Αλλά πολύ πιο γουστόζικα τα περιγράφει ο ίδιος ο Γιάννης Χάρης. Βέβαια, τι φταίει να ταλαιπωρείται (και οι μάρτυρες, μην το ξεχνάμε) στα δικαστήρια από αναβολή σε αναβολή, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

20 Σχόλια προς “Ούτε δεκάρα στον Άγιο Πειραιώς!”

 1. dmast said

  Έχω την αίσθηση ότι ο Άγριος Πειραιώς, θα απουσιάζει αύριο…

 2. […] in Για το blog | Tags: Άγιος Πειραιώς, Γιάννης Χάρης Από το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου για ένα θέμα που (θα έπρεπε να) […]

 3. […] το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου για ένα θέμα που (θα έπρεπε να) […]

 4. Λυπάμαι που δεν το γνώριζα νωρίτερα. Κρίμα, περίμενα ένα φωτισμένο και ανοιχτόμυαλο μητροπολίτη, επειδή είναι νέος άνθρωπος.

 5. Μαρία said

  Νέος; 16 χρόνια πιο μεγάλος απ’ τον Άδωνη.

 6. Παύλος said

  Τόσα χρόνια θα έπρεπε να ‘χει βάλει μυαλό.

 7. Τώρα που τον έβαλε στο μάτι το Χάρη κι ο ξεκουτιασμένος, βράσε όρυζα…

 8. Μαρία said

  Όχι ρε Στάζυ, το είδα νωρίτερα και είπα ν’ αποφύγω την παραπομπή για τον δυστυχή.

 9. Δε νομίζω ότι το δικαστήριο θα επιδικάσει τίπτε. Τέτοιες μηνύσεις κι αγωγές των κληρικών πηγάινουν στο βρόντο πάντα, ειδικά όταν κρινουν συγγραφείς κλπ. Ότι όμως δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε κι ότι πρέπει να έχουνμε το νου μας ειναι αλήθεια. Όλο και αυξάνονται οι σχετικές μηνύσεις σε περιπτώσεις ιδεολογικών κι όχι μόνο διαφωνιών. Η ελεύθερη σκέψη ποινικοποιείται, αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο μας οδηγούν οι παπάδες.

 10. κι ἐγὼ δὲν συμφωνῶ μὲ τέτοιες ἀγωγὲς τύπου Πλεύρη καὶ Χάρη. οἱ ἰδεολογικὲς μάχες δὲν πρέπει νὰ κρίνωνται ἀπὸ τὰ δικαστήρια. δὲν πρέπει ὅμως καὶ νὰ ἄγωνται σὲ προσωπικὲς βεντέτες.

 11. Μαρία said

  Έγινε η δίκη;

 12. X said

  Όταν ο «τυποκτόνος» νόμος εφαρμόζεται για όσους δεν κουβαλάνε το ιδεολογικό φορτίο του κάθε κ. Χάρη, είναι καλά. Χαρά να δεις οι διαχειριστές πολλαπλών ΜΚΟ!

 13. sarant said

  Τι εννοείτε αγαπητέ;

 14. sarant said

  Ενημέρωση:

  Μαθαίνω από έγκυρη πηγή πως η δίκη αναβλήθηκε, όσο κι αν αυτό φαίνεται απίστευτο δεδομένου ότι είχε το νούμερο 2 στο πινάκιο. Από τη μια η πρώτη δίκη τράβηξε, από την άλλη έγινε κάποια διακοπή για συνδικαλιστικά των δικαστών, και, το αποκορύφωμα, έγινε τηλεφώνημα για βόμβα!

  Επόμενη ημερομηνία, 29 Απριλίου.

 15. akindynos said

  Φαντάσου πόσα εκατομμύρια θα ζήταγε ο 1 για να τραβήξει τόσο.

 16. sarant said

  Και σπαρταριστή περιγραφή από τον Γιάννη Χάρη στο ιστολόγιό του:
  http://yannisharis.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html

 17. Nicolas said

  Το είδα αυτό:
  «… σε υποταχτικούς κονδυλοφόρους όπως σ’ αυτόν τον δυστυχή κ. Χάρη …»
  και δεν ήξερα εάν έπρεπε να στείλω συγχαρητήρια ή συλληπητήρια στον Γ.Η.Χ.
  Τι να πούμε; Ne tirez pas sur l’ambulance ! ή «πυροβολήστε τον πιανίστα:!»
  Κρίμα και πάλι κρίμα.

 18. Nicolas said

  Αν είχε και λιγο χιούμορ το δικαστήριο, θα όριζε τη δικάσιμη στις 29 Μαΐουμ 557 έτη μετά από εκείνη την καταραμένη μέρα (να την κάνει ο θεός). Φτηνά τη γλύτωσες κονδυλοφόρε!

 19. Μαρία said

  Ο Άγιος ξαναχτυπά
  http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1783

 20. sarant said

  Ναι Μαρία, έγραψε σχετικά και ο Γιάννης Χάρης:
  http://yannisharis.blogspot.com/2010/03/blog-post_09.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: