Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η κοτσάνα της χρονιάς, το κυβερνοχάος και τα λερναία

Posted by sarant στο 14 Φεβρουαρίου, 2010


Παρόλο που η χρονιά έχει μόλις αρχίσει (ακόμα δεν έχουμε διανύσει παρά το ένα της όγδοο), δεν υπάρχει αμφιβολια πως το μαργαριτάρι που φιλοτέχνησε, από το βήμα της βουλής μάλιστα, ο υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για «κοτσάνα της χρονιάς».  Δεν έτυχε να ασχοληθώ με το θέμα, βρίσκω τώρα την ευκαιρία, με αφορμή το σημερινό άρθρο της Μαριάννας Τζιαντζή στην Καθημερινή.

Η Μαριάννα Τζιαντζή μας θυμίζει ότι υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που πιστεύουν ότι ο Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, άρα δεν θα μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος και ότι έχει πλαστογραφήσει το πιστοποιητικό γέννησής του. Παρά το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν παρουσιάσει το πιστοποιητικό, σεβαστό ποσοστό των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στη χώρα, ή διατηρεί αμφιβολίες. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ, στην αγγλική Βικιπαίδεια. Το σχετικό άρθρο φαίνεται ότι εξάπτει πάθη, διότι δεν επιτρέπεται να το τροποποποιήσουν καινούργιοι χρήστες -που τεκμαίρεται ότι θα γραφτούν στη Βικιπαίδεια μόνο και μόνο για να αλλάξουν το άρθρο αυτό.

Αυτή η ενίσχυση και διαιώνιση των μύθων στο Διαδίκτυο δημιουργεί, σύμφωνα με κάποιους μελετητές που παραθέτει η Μ.Τ. στο άρθρο της, το λεγόμενο «κυβερνοχάος». Οι τακτικοί επισκέπτες του ιστολογίου και του ιστοτόπου μου θα έχουν (πικρή) πείρα από αυτό, με το Λερναίο κείμενο και τους άλλους μύθους που πλασάρονται μέσα από το Διαδίκτυο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει κι αυτός πέσει θύμα ενός μύθου που βρίσκεται υπό εξέλιξη. Μια πρόσφατη φήμη που σέρνεται στο Διαδίκτυο υποστηρίζει ότι το «κανονικό» του όνομα είναι, τάχα, Κοεμτζόγλου, και ότι το άλλαξε σε Χρυσοχοΐδης για να μην ακούγεται πολύ τούρκικο. Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό και τι τάχα αποδεικνύει αν υποθέσουμε ότι αληθεύει -αλλά ενστικτωδώς στοιχηματίζω ότι πρόκειται για ψέμα, κρίνοντας από την ποιότητα εκείνων που το διαδίδουν. (Παρεμπιπτόντως, δεν είναι ίσως τυχαίο ότι όποιος εμπνεύστηκε το μύθο -αν είναι μύθος- δεν διάλεξε την πολύ κοινότερη παραλλαγή Κουγιουμτζόγλου, μάλλον για να υπάρχει συνειρμός και με τον Κοεμτζή).

Ποιοι το διαδίδουν; Όλα τα ανυπόστατα σαβουρολόγια που πρόθυμα ανακυκλώνουν κάθε εθνικιστική ή άλλη μπαρούφα. Αλλά η πηγή της φήμης, από την οποία ξεκίνησε η διάδοση, είναι από εκπομπή του Σπ. Χατζάρα -άρα, θα έλεγε κανείς, σχεδόν σίγουρα πρόκειται για ψέμα.

Υστερόγραφο άσχετο: Χτες, παρατήρησα 270 επισκέψεις σε ένα παλιό άρθρο μου για τον «Ηρακλή Πενόμενο» του Μποστ, το οποίο δεν είχε πιάσει τόσα χτυπήματα ούτε και την πρώτη μέρα που το είχα δημοσιεύσει, τον Μάρτιο, και όλο αυτό τον καιρό είχε 1-2, άντε το πολύ 5 επισκέψεις τη μέρα. Η αιτία του ξαφνικού ενδιαφέροντος; Μια ταινία στην τηλεόραση για τη Σοράγια -για την οποία γίνεται επίσης λόγος στο άρθρο. Γκουγκλ το παντοδύναμο.

Advertisement

35 Σχόλια προς “Η κοτσάνα της χρονιάς, το κυβερνοχάος και τα λερναία”

 1. Μετά τον Τούρκογλου ο Κοεμτζόγλου;

 2. Εγώ θα πρότεινα την εκδοχή του ονόματος ΚοέΝτζογλου. Τον Μπεν Ζελόν και τον Αρουβί τους θυμάστε;

 3. Μπορεί να ήταν και Αβουρί, ο Αρουβί-Σημίτης, δεν θυμάμαι. Πάντως το κάνεις το επίθετο εβραϊκό και τούρκικο μαζί, είναι πιο διαμονικό. Κοέντζογλου λοιπόν.

 4. Μαρία said

  Θα περίμενε κανείς οτι τα σαβουρολόγια θα ήταν υπέρ του εξελληνισμού των επωνύμων κατά το παράδειγμα του Σεκέρογλου που έγινε Ζαχαριάδης, του Παρτσαλόγλου Τεμαχίδης, του Καραγκιόζη Μαυρομάτης κλπ ων ουκ έστιν αριθμός. Αν το εξελληνίσει ο Χατζάρας πώς θα γίνει; Μαχαίρας;

  Μαθαίνω οτι κι ο δικός μας ο Μπαλό σκέφτεται να το γυρίσει σε Μελίδης 🙂

  Ο διάβολος δουλειά δεν είχε…

 5. Προς στο τέλος του ωραίου βίντεο του Χατζάρα που παραθέτεις σε σύνδεσμο στην ανάρτηση, έμαθα από τον καλό παρουσιαστή και για τον Αλεβί-ζάτο (Αλιβιζάτο).

 6. Νέος Τιπούκειτος said

  Αβουρί και Μπεν Ζελόν; Κοίτα, ρε παιδί μου, τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα… Από μια πρόχειρη ματιά στον Γούγλη διαπιστώνω ότι υπάρχει ολόκληρη συνωμοσιολογική φιλολογία, κι εγώ δεν είχα πάρει πρέφα (ρουφιάνα ξενιτιά). Πάντως, βλέπω ότι ο κ. Αβουρί αλλού αναφέρεται ως «Ααρών» και αλλού ως «Μαρδοχάι». Παρακαλούνται τα έγκυρα σαβουρολόγια να μας διαφωτίσουν επί του θέματος.

  Εκτός απ’ τον Χατζάρα, υπενθυμίζω ότι και ο ελληνοπρεπέστατος Καρά-Τζαφέρ κατηγορούσε κάποτε τον Χρίστο Ροζάκη ότι είναι γόνος της καταχθονίου οικογενείας Ρόζενσταϊν.

  Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

 7. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μπα – η «είδηση» πέρασε και στα (μη λογοκριμένα σχόλια γιατί πέφτει πολύ συχνά ψαλίδι όπως θα περίμενε κανείς) ενός από τα πιο δημοφιλή blog της ακατανόμαστης μειονότητας:
  http://belomorskamacedonia.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html?showComment=1265801081304#c2794343117813767556
  ώστε να περάσει το μήνυμα:
  «μόνοι του οι ελληνες εθνικιστές αποδεικνύουν την φαντασιακά καθαρή ελληνική , αλλά πραγματικά μη ελληνική καταγωγή πολλών επώνυμων»

  Για αυτογκόλ πολύ ωραίο.

 8. Μια αναζήτηση του ονόματος «Ααρών Αβουρή» βγάζει εκατοντάδες αποτελέσματα. Νομίζω πάντρεψε και την κόρη του σε συναγωγή. Επίσης, νομίζω, πως ο Καρατζαφέρης, αυτοπροσώπως, έριξε το σπόρο του στην αποκάλυψη.
  Ο Μπεν Ζελόν (Ελ.Βενιζέλος) πρέπει να είναι παπούς του Μπενρουμπή με τα ηλεκτρικά.

 9. Rogerios said

  Τούρκογλου, λοιπόν; Ποιός θα το φανταζόταν ότι κάπως έτσι προκύπτουν τα αστέρια του NBA (http://en.wikipedia.org/wiki/Hedo_T%C3%BCrko%C4%9Flu).

  Όπως καταλάβατε, διάθεση για πολύ σοβαρά δεν έχω. Μου έκατσε πολύ βαρύ το Μπιγκ Μακ..

 10. Ξέρετε άλλα ελληνικά επίθετα διάσημων ανδρών που έκλουν την καταγωγή τους από καταχθόνιους εβραίους;
  Πέρα από τον Μπεν Ζελόν-Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αβουρή-Κώστα Σημίτη και τον Σολομών-Διονύσιο Σολωμό (ναι, και γι αυτόν υπάρχει φιλολογία στο διαδίκτυο), μπορώ να αραδιάσω και άλλους, αλλά ας δούμε πως θα προχωρήσει το πράμα…

 11. sarant said

  Ο Σημίτης, ναι, «ήταν» απόγονος του Αβούρη.

  Σύμφωνα με την ίδια μυθολογία, εβραίος είναι και ο τωρινός πρωθυπουργός, και μάλιστα στερεοφωνικά, διότι και ο παπούς Τσαντ ήταν (τάχαμ’) αρχιραβίνος στη Μινεζότα, αλλά και οι Μινέικο είναι (τάχαμ’) γνωστό πολωνοεβρέικο σόι. Ενδεχόμενο να σκεφτούν οι ελληναράδες ότι εβραίοι και μικροαριστοκράτες επί τσάρου δεν ταιριάζει, δεν υπήρχε. Ούτε είδαν τους σταυρούς στον οικογενειακό τάφο των Μινέικων (είχε πάει επίσκεψη ο ΓΑΠ προ δεκαετίας).

  Το Μπεν Ζελόν, πάλι, είναι από παλιά γνωστό -αλλά πώς συνδυάζεται με τους Μπενιζέλους της Αθήνας (από τον 16ο αιώνα, όχι; Η αγία Φιλοθέη δεν ήταν Μπενιζέλου;) δεν μας το λένε.

 12. Νέος Τιπούκειτος said

  @8: Ο Μπεν Ζελόν (Ελ.Βενιζέλος) πρέπει να είναι παππούς του Μπενρουμπή με τα ηλεκτρικά.

  🙂 🙂 🙂

 13. Nicolas said

  Και τον Γκουζγκούνη τον λένε στην πραγματικότητα Μπένι Βγένη; (σχόλιο λόγω ημερομηνίας).

 14. Abravanel said

  Καταρχήν αν θυμάστε πριν κανά δυο χρόνια είχε γίνει μια – όχι τόσο μικρή – μικρή φασαρία για το αν ο Ευαγγελος Βενιζέλος ήταν στην πραγματικότητα Ευάγγελος Τούρκογλου και το αντίστοιχο άρθρο της Wikipedia. Βέβαια παράλληλα επιζούσε η φήμη περί Μπεν Ζελόν.

  Ειδικά για τον Κ.Σημίτη είχε αναχθεί σε μείζον θέμα την εποχή των ταυτοτήτων που ξέφυγε τα πλαίσια των συζητήσεων καφενείου – ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε είχε κάνει επίσημη δήλωση οτι δεν είναι εβραίος και το επώνυμο του προέρχεται από το τούρκικο «σημιτ».

  Μάλιστα οφείλω να ομολογήσω οτι εγώ φταίω για την δημιουργία ενός λερναίου όπου ο Σημίτης είναι Αβούρης, οι Παπανδρέου εβραίοι, ο Βενιζέλος Μπεν Ζελόν και ο Αρσένης εβραϊκής καταγωγής που εγώ το ξεκίνησα ως σατιρικό, αλλά έχει αποκτήσει μια ζωή από μόνο του.

 15. Τὸ Μπενὶ Σελὸν ξεκίνησε ἀπὸ τὸν Μπαρμπῆ ἢ ἔχει προϊστορία;

 16. Θυμᾶμαι κι ἕνα ἄλλο λερναῖο -μᾶλλον παπαθεμελικῆς ἐμπνεύσεως- ὅτι ὁ Σπυρίδων-Ἄδωνις Γεωργιάδης ἐλἐγετο μόνο Σπυρίδων καὶ κατόπιν προσέθεσε μόνος του τὸ Ἄδωνις.

 17. nikiplos said

  Καλησπέρα… Οι αστικοί μύθοι ποτέ δεν έλειψαν από τα δρώμενα… απλά σήμερα το διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα της ταχείας εξάπλωσης των σε κοινωνικά δίκτυα που χαρακτηρίζονται από κάπως πιο μορφωμένους (υποτεθέστω) χρήστες.

  Θυμίζω τους πολύ γνωστούς παλιούς αστικούς μύθους:
  1. Έγινε ψηφοφορία για τη γλώσσα των ΗΠΑ και η Ελληνική έχασε από την Αγγλική για μία μόνο ψήφο!
  2. Το ok προήλθε από τό «όλα καλά» των ελλήνων μεταναστών.

  κλπ, μύθοι δλδ που διαδίδονται με μεγαλύτερη ευκολία και γίνονται με τα χρόνια πιστευτοί και έξω από την παρέα του Γκας Πορτοκάλος, καθώς τις δύο ανωτέρω τις άκουσα στα μαθητικά μου χρόνια να εκστομίζονται από εκπαιδευτικούς και ακόμη και στα τότε χρόνια της αθωότητας μου είχαν φανεί μούφες μεγάλες…

  Όσο για τα σαβουρολόγια, απλώς εκμεταλεύονται τη δύναμη του μέσου, αλλά προφανώς στοχεύουν τους ευκολόπιστους και φυσικά τις ομάδες επιρροής τους. Αυτό όμως μετά τον Γκαίμπελς είναι πλέον πρακτική. Μπορεί κάλλιστα η αλήθεια να αντιμετωπιστεί με ένα έξυπνο ψέμα… Ενίοτε τόσο έξυπνο που μπορείς να πείσεις και έναν κοντζάμ υπουργό Προπο να το εκστομίσει δημόσια…

 18. Γιὰ τὸν Διονύσιο Σολωμό, ὅτι ἦταν Ἑβραῖος καὶ πούστης (sic) τὸ πρωτοδιάβασα σὲ μιὰ συνένετυξι τοῦ Πετρόπουλου μικρὸς καὶ δὲν τὸ πολυπίστεψα.

 19. Μπουκανιέρος said

  #18
  Ναι, του μακαρίτη τού αρέσανε τα πυροτεχνήματα – και να μιλάει κάπως σαν τη γλώσσα του Χασάπη.
  Δυστυχώς, σαν πηγή, είναι εντελώς αναξιόπιστος.

 20. sarant said

  Ότι ο κόντες ήταν εβραίος πάντως το έχουν πει κι άλλοι, κι άλλοι έχουν απαντήσει φυσικά.

 21. Μπουκανιέρος said

  #14
  Δεν είχα ενημερωθεί για την πλήρη εβραϊκότητα του Πασόκ, επομένως γέλασα αρκετά. Στάχτη στα μάτια λοιπόν οι αγκαλιές με τον Αραφάτ! Να προτείνω όμως μια εναλλακτική ερμηνεία για τον παππού Σημίτη; Πιστεύω ότι το καπέλο του ήταν καβουράκι, επομένως το αυθεντικό όνομα ήταν Καβούρης. Κάτι που εξηγεί και τα καβούρια στην τσέπη του εγγονού.

  Πάντως, η σχετική φημολογία αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχει αντισημιτισμός στη χώρα μας (…ανησυχώ όμως μήπως μας τον φέρουν, εισαγόμενο, οι χιλιάδες ουτσεκάδες που θα πολιτογραφηθούν με το νέο νομοσχέδιο, όπως με ενημέρωσε κάποιος φίλος).

 22. Immortalité said

  @ 21 Μπουκάν κάνουμε διακαμαρικό χιουμοράκι; 🙂

 23. Μπουκανιέρος said

  #22
  Μόρτι, η διακαμαρικότητα και η interdisciplinarité ήταν πάντα μέσα στα γνωρίσματα τούτου του ιστολόγιου.

 24. SophiaΟικ said

  Αν όλοι έχουμε ονόματα και επίθετα μη-ελληνικά, τελικά ποιοι έχουν τα ελληνικά;
  Δεν ξέρω για σας πάντως, αλλά εμενα με καταλάβανε! Κάποτε σε ενα βενζινάδικο ενω περίμενα τη σειρά μου αμεριμνη κάποιος εξαγριωμένος κύριος μου έβαλε τις φωνές ότι εγώ και οι ομοιοί μου κάνουμε κουμάντο στην Αγγλία (!!!) και να τα μαζέψουμε να παμε στο Ισραήλ (!!!!!?????).
  Οπότε αγαπητοί μου, στον Μπεν Ζελόν και τον Μπενρουμπή βάλτε και την Μπεν Σοφή 😆

 25. Μπουκανιέρος said

  Σοφία, μήπως τάχες βάλει πάλι με καμιά κουκουλωμένη μουσουλμάνα και ο άνθρωπος το παρεξήγησε; 🙂

 26. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μπουκάν με σκλαβώνεις: Συγκρίσεις αθυροστομίας με τον αναξιόπιστο Πετρόπουλο και ταυτόχρονα έγινα και φίλος σου… Πότε θα βγούμε για καφέ; Πάντως μην ανησυχείς για τον αντισημιτισμό των Αλβανών, αν δεν κάνω λάθος επί Β´ΠΠ οι Εβραίοι της Αλβανίας τη γλύτωσαν. Μάλλον εμείς οι μπασταρδεμένοι Νότιοι Αλβανοί είναι που είμαστε ρατσιστές και αντισημίτες.

 27. Νέος Τιπούκειτος said

  Εμἐνα πάντως τ’ όνομά μου βγάζει μάτι πως είναι αρβανίτικο. Εκτός από τους Γκέκηδες και τους Τόσκηδες υπήρχαν και οι Τιπούκηδες.

  Σοφία, κάνε μας έναν αυτοπροσδιορισμό (που λέει και ο Χασάπης) και πες μας γιατί, κατά τη γνώμη σου, ο τύπος σε πέρασε για εβραιοπούλα.

 28. Ο Μπεν Ζελόν ήταν γνωστός ευρέως.

 29. Λευτέρης said

  #11
  Το ενδιαφέρον, ίσως και λόγω του νομοσχεδίου περί μεταναστών, είναι πως ο Μινέικο ανακηρήχθηκε έλληνας πολίτης με νόμο από τη βουλή για τις υπηρεσίες του στο πόλεμο του 1912.

 30. ppan said

  Είναι τρομακτικά όλα αυτά. Όχι μόνο δηλαδή που κυκλοφορούν μύθοι και θρύλοι για την καταγωγή του ενός και του άλλου (ταξιτζής μου είπε και για τον Μητσοτάκη, ντρέπομαι να γράψω ακριβώς τι, αλλά εβραίος κι αυτός, βέβαια), αλλά και που γίνονται συζητήσεις για την καταγωγή ή το θρήσκευμα των προγόνων, λες κι έχουν αυτά καμιά σημασία. Και μάλιστα όχι συζητήσεις ανοιχτές αλλά ψιθυριστές σα να είναι ένοχο μυστικό αν δεν είσαι Χ.Ο.

 31. Ύποπτης προέλευσης είναι και η οικογένεια Τσουδερού, που ανέδειξε και έναν πρωθυπουργό (τον Εμ. Τσουδερό). Από την οικογένεια Ιουδερού, το γένος Μολώχ. Η Βιργινία Τσουδερού είχε αρνηθεί να απαντήσει σε σχετικό δημοσίευμα.

  (το σταματάω για την ώρα, για να μην γίνει έκθεση σαβουρολογίας το ιστολόγιο).

 32. SophiaΟικ said

  28: 😆
  Ppan ασχολούμαστε και εμ το θρησκευμα των προγόνων, δηλαδη με τον δωδεκαθεϊσμό; Κι αυτο είναι μεμπτό και ύποπτο, δηλαδή;

  25: Έχεις δει ποτέ κουκουλωμενη μουσουλμανα να οδηγεί ιχ; (είπαμε, ήμουνα στο βενζινάδικο).

  Πάντως ναι, το Ισραήλ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα διάγνωση. Συνήθως μένουμε στην Ευρώπη.

 33. aerosol said

  Χμ, δηλαδή όλοι οι Έλληνες που έχουν όντως ονόματα σε -ογλου θα έπρεπε να ντρέπονται (ως υπόπτου προελεύσεως);
  Βρε τι μαθαίνει κανείς τη σήμερον ημέρα!
  [Το BS στο σήμα του καναλιού στο λίνκι προέρχεται από το bullshit ή πρόκειται περί αστικού μύθου;]

 34. ppan said

  ΔΕν καταλαβαίνω το πνεύμα, Σοφία, αυτών που γράφεις. Μάλλον θα είναι αστείο, γιατί έχει το ανθρωπάκι.

 35. Immortalité said

  @23 «Διακαμαρικότητα» très classe…

  @27 Ωστε αρβανίτης Τιπούκειτε και έλεγα και γώ τί μου θυμίζει τί μου θυμίζει τ’ όνομα! Λες να ‘μαστε σόι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: