Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξικογραφικές διαφωνίες, μέρος δεύτερο

Posted by sarant στο 20 Φεβρουαρίου, 2010


Θα θυμάστε ίσως την εισβολή Χρυσαυγιτών και άλλων «πατριωτικών» δυνάμεων στην εκδήλωση παρουσίασης σλαβομακεδονικού λεξικού, στην αίθουσα των Ξένων Ανταποκριτών λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο. Αν όχι, εδώ έχει βιντεάκι και συζήτηση.

Το σίριαλ συνεχίστηκε, διότι το βιβλίο αυτό που βλέπετε εδώ αριστερά, του Βάσκο Καρατζά, με τίτλο «Ελληνο-Μακεδονικό λεξικό» (που καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενοχλεί) διατέθηκε προς πώληση σε κάποια βιβλιοπωλεία. Έτσι, μόλις έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει στα ράφια του βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης-Παιδεία της Θεσσαλονίκης, άρχισαν διαμαρτυρίες από ιστολόγια του «πατριωτικού» χώρου.

Όπως διαβάζω, ενώ οι πρώτες οχλήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα, αμέσως μόλις κηρύχτηκε μποϊκοτάζ κατά του βιβλιοπωλείου με απειλές για κλιμάκωση (εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα μεσημέρι Σαββάτου, κτλ.) η Γραμματεία του βιβλιοπωλείου έδωσε την εξής θαρραλέα απάντηση:

Αγαπητοί φίλοι,
Η παραγγελία του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε από το τμήμα παραγγελιών δυστυχώς χωρίς να ελεγχθεί το περιεχόμενο του και εν αγνοία του Κου Μαλλιάρη.
Μόλις εχθές το πληροφορήθηκε και έδωσε εντολή αμέσως να αποσυρθεί το βιβλίο, το οποίο ενημερωτικά δεν το διακινούμε εμείς αλλά αποθήκη χονδρικής της πόλης μας.
Εξ’ άλλου είναι γνωστή η δική μας θέση για το σκοπιανό εκδίδοντας το 3τομο κορυφαίο έργο του Νίκολας Χάμοντ, το πιο έγκυρο που κυκλοφορεί καθώς και πολλά άλλα έργα ιστορικού περιεχομένου που ο εκδοτικός μας οργανισμός έχει προσφέρει στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Το θέμα για εμάς έχει λήξει και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το επαληθεύσετε.
Παρακαλούμε πολύ να σταματήσετε τη δημοσίευση του κειμένου στα blog σας διότι αυτό δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αλήθεια.
Η πολιτική μας είναι εναντίων τέτοιων εκδόσεων.

Με εκτίμηση
Άννα Κανέλογλου
Γραμματεία
Μαλλιάρης Παιδεία ΑΕ
(Διευκρίνιση: την τελευταία πρόταση, «Η πολιτική μας είναι εναντίων τέτοιων εκδόσεων», δεν την έχει γράψει ο Μποστ).
Όμως, κάποιος δύσπιστος επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο και ζήτησε το βιβλίο και του είπαν ότι μπορεί να το παραγγείλει και να το έχει την επόμενη μέρα, οπότε το μποϊκοτάζ επαναλήφθηκε:

Σε περίπτωση που κυκλοφορήσει εκ νέου έστω και ένα αντίγραφο του κατάπτυστου αυτού (υποτιθέμενου) «Λεξικού» το ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ στο βιβλιοπωλείο θα είναι ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του ή ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ το βιβλιοπωλείο.

Οπότε, ο ίδιος ο κ. Μαλλιάρης έστειλε ηλεμήνυμα και διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για λάθος, οπότε ανεστάλη το μποϊκοτάζ εναντίον του βιβλιοπωλείου. Ωστόσο, συνεχίζεται μάλλον μποϊκοτάζ εναντίον του γνωστού αθηναϊκού βιβλιοπωλείου Πολιτεία, το οποίο έχει στα ράφια του έναν αγγλικό τουριστικό οδηγό για τη γειτονική χώρα, που την ονομάζει Macedonia.

Μάλιστα, υπάρχει και σχετική ομάδα στο Facebook, με επωνυμία «Μποϋκοτάρω το ανθελληνικό βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ» με 1286 μέλη (τώρα που κοίταξα). Αρχικά, ο τίτλος ανέφερε και τα δύο «ανθελληνικά» βιβλιοπωλεία, όμως τώρα ο Μαλλιάρης αφαιρέθηκε.
Φυσικά, η είδηση έπαιξε και στην τηλεόραση της γειτονικής χώρας -αν και σλαβομακεδόνικα δεν καταλαβαίνω, κάτι για Έλληνες εθνικιστές και για προβοκάτσια είπαν:
Ξέρω ότι το μποϊκοτάζ είναι νόμιμο δικαίωμα, αλλά με ενοχλεί το αποτέλεσμα και με φοβίζει το ότι δημιουργείται προηγούμενο’ με την ίδια λογική, ο κ. Μαλλιάρης πρέπει επίσης να βγάλει από τα ράφια του και να σταματήσει να διακινεί και τα βιβλία π.χ. του Κωστόπουλου ή της Καρακασίδου και γενικά όποια βιβλία δεν αρέσουν στους ελληνοφύλακες -ή όχι;
Πάντως, εγώ ήδη ψώνιζα από την Πολιτεία και θα συνεχίσω να ψωνίζω εκεί.
Υστερογραφικώς και ένα βιντεάκι περσινό, από Χαρδαβέλλα, για το ίδιο λεξικό:

260 Σχόλια to “Λεξικογραφικές διαφωνίες, μέρος δεύτερο”

 1. gbaloglou said

  Για δες πλάκες, το υποκατάστημα Μαλλιάρη της γειτονιάς μου (Καμάρα) έχει γίνει στο παρελθόν στόχος αριστεροκίνητων βανδάλων ακριβώς επειδή υποτίθεται ότι έχει δεξιό προσανατολισμό! 🙂

 2. π2 said

  Ντροπή και ξεφτίλα. Συμμετείχε άραγε στο μποϊκοτάζ του Μαλλιάρη και ο επιχειρηματικος κόσμος της Θεσσαλονίκης, που πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια αλλά έκανε χρυσές δουλειές με τα Σκόπια τον καιρό του παπανδρεϊκού εμπάργκο; Σίγουρα πάντως, φαντάζομαι, θα συμμετέχουν όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται (σωστά) για τις επιθέσεις στο βιβλιοπωλείο του Αδώνιδος, στο όνομα της δημοκρατίας και του πλουραλισμού αλά καρτ.

 3. Alfred E. Newman said

  Όλα τα λεφτά είναι η φράση «θαρραλέα απάντηση» του οικοδεσπότη.

  Και να σκεφτεί κανείς ότι έχει προηγηθεί ο Διαφωτισμός και ότι οι βιβλιοπώλες βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της προάσπισης της ελευθερίας του λόγου.

  Και μια που αναφέρθηκε ο Μποστ μου ήρθε στο μυαλό ο διάλογος:
  » Ή την πίστην σου αλλάζεις ή ταχέως τα τινάζεις.»
  «Αδύνατον! Εγώ Άγγλος εγενηθην και ως τοιούτος θα αποθάνω.»

 4. surfmadpig said

  Γεγονός ειναι πως ο Μαλλιάρης έχει δεξιό -αν όχι κάτι παραπάνω- προσανατολισμό, και γιαυτό είναι τόσο αστεία η είδηση. Γιαυτό και τέτοια απάντηση απ’ το βιβλιοπωλείο με ειδική αναφορά στο προσωπό του.

 5. Servitoros said

  Καμία εντύπωση ούτε για τον Μαλλιάρη ούτε και για τους υπόλοιπους βιβλιοπώλες της πόλης, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφιερώνουν την μισή τους βιτρίνα και αρκετά ράφια σε Λιακόπουλους, Βελόπουλους, Καραμπελιάδες, Εθνοταλιμπάν, Αντισημίτες, Μυστικές Ελλάδες και ότι άλλο βάλει ο νους σου.

 6. τὸ μποϋκοτὰζ εἶναι μιὰ νόμιμη μορφὴ ἀντιδράσεως καὶ δὲν καταλαβαίνω ποῦ εἶναι τὸ πρόβλημα. τώρα γιὰ τὴν μέθοδο τῶν χρυσαυγιτῶν ὑπῆρξαν ἄλλοι θαμῶνες ποὺ δήλωσαν ὅτι τὴν ἐφαρμόζουν.

 7. ἔπειτα δὲν κατάλαβα τὴν φράσι «ὁ Μαλλιάρης εἶναι δεξιός». πάμπολλποι ἀριστεροὶ ἔχουν γιὰ τὸ Σκοπιανὸ τὴν ἴδια θέσι μὲ τὸν Καρατζαφέρη ὅπως καὶ γνωστοὶ δεξιοὶ (Μάνος, Ἀνδριανόπουλος, Γεωργιάδης ἐκ Κερκύρας) ἔχουν θέσεις παρόμοιες μὲ τπὺς ἀκροαριστερούς. Τὸ θέμα αὐτὸ δὲν διαχωρίζει τὴν ἀριστερὰ ἀπὸ τὴν δεξιὰ ὅσο κι ἂν κάποιοι (ἀριστεροὶ καὶ δεξιοὶ) πολὺ θὰ τὸ ἤθελαν.

 8. #5 Σερβιτόρε, οἱ ἐμπρηστὲς τοῦ βιβλιοπωλείου Γεωργιάδη θ’ ἀνοίξουν ὑποκατάστημα στὴν Θεσσαλονίκη; πρὶν κάτι χρόνια εἶχαν κάψει τὸν Μπίμπη ὲπὶ τῆς Ἐγνατίας. καιρὸ ἔχουμε νὰ δοῦμε κανένα ὑπερθέαμα. ἀκοῦς ἐκεῖ Καραμπελιᾶς στὶς βιτρίνες, ἔ ῥὲ μολότωφ ποὺ τοὺς χρειάζεται!

 9. ΤΑΚ said

  Όλα ξεκίνησαν με ένα μποϊκοτάζ…

  Η «νόμιμη μορφή αντιδράσεως» του Κορνήλιου ήταν το πρώτο μέσο που μεταχειρίστηκε ο Χίτλερ εναντίον (ή μήπως -ων, κατά Μαλλιάρη-Παιδεία, Νικοδέσποτα;) των Εβραίων με συμβουλή του Γκέμπελς…

  Δείτε πρόχειρα εδώ: Hitler and Jewish Shops Boycottage

  Τη φωτογραφία την είδατε; «Κανένας ευυπόληπτος Γερμανός δεν ψωνίζει από εδώ»

  Ανατριχιαστικές αναλογίες που δείχνουν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει επιτέλους με όλα αυτά τα καλόπαιδα και τον επιζήμιο εθνικιστικό παροξυσμό που καλλιεργούν…

 10. Είδατε πόσο θαρραλέοι είναι οι Ελληναράδες, κύριε Σαραντάκε; Ακόμα κι ένα λεξικό τους φοβίζει.

 11. etairos said

  «Εξ’ άλλου είναι γνωστή η δική μας θέση για το σκοπιανό»…

  Έτσι έχει το «εξ άλλου» και στο λεξικό; Με απόστροφο;

 12. Νέος Τιπούκειτος said

  @11, Εταίρε, είναι γνωστή «εξ’ άλλου» η ελληνομάθεια των ελληναράδων.

 13. surfmadpig said

  Πέρα από χαρακτηρισμούς, θέλω να δηλώσω πως ο Μαλλιάρης είναι ίσως το μόνο βιβλιοπωλείο στην πόλη μου που δε μου είναι ευχάριστο να μπαίνω. Λίγο η αισθητική σουπερ-μάρκετ, λίγο η ταμπέλα «Μαλλιάρης-Παιδεία»… δε θέλει πολύ. Οπότε και εγώ το αποφεύγω.

  Χμ, συμφωνώ με τους ακροδεξιούς τελικά. Να κλείσει το βιβλιοπωλείο της ντροπής. Εξάλλου τόσα χρόνια από τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά που παραγγέλνουν απο εκεί τα βιβλία τους και στέλνουν τους μαθητές μένει ανοιχτό.

 14. Voulagx said

  #12 ,….εξ ης γινονται «εξ’ αλλοι»!!

 15. Servitoros said

  @8

  Καταρχάς το παραμύθι με το βιβλιοπωλείο του Άδωνι είναι γνωστό, το μαγαζί του Ελλαδέμπορα για όσους κυκλοφορούν στα πέριξ είναι σχεδόν άδειο και από πελάτες και από stock. Ο μπουμπούκος τα λεφτά τα βγάζει από τις τηλεπωλήσεις και τα βιβλία που πουλάει βρίσκοντε σε αποθήκη που δεν είναι στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο. Το βιβλιοπωλείο το κρατάει για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους γιατί κάθε φορά που το καίνε οι μπάχαλοι βγάζει τα δεκαπλάσια φράγκα και αποκτά πολιτικό πρεστίζ.

  ‘Οσο για το Μπίμπη καταλαβαίνω το σόκ σου, από που θα αγόραζες πλέον τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών και της λοιπές αντισημητικές μπούρδες που πουλάει το χουντικό απολίθωμα. Από την άλλη εγώ σε αντίθεση με σένα που χτύπαγες παλαμάκια όταν καίγαν τα βιβλία του Ανδρουλάκη στην Αριστοτέλους είμαι κατά του κάψιμου βιβλίων και βιβλιοπωλείων. Στη δε περίπτωση των ελλαδέμπορων βουλευτών του κόμματος σου ζητώ απλώς την εφαρμογή του νόμου περί διαφημιστικού χρόνου στην τηλεόραση, διασπορά ψευδών ειδήσεων, συγκεκαλημένης διαφήμισης με πρόσχημα ενημερωτικής εκπομπής και στην περίπτωση του Κυριάκουρα απάτης (βλ. τα περίφημα αλφαβητάρια http://www.youtube.com/watch?v=u0G6Zm27GXY).

 16. Rodia said

  O KAIPOC ΓAP EΓΓYC 👿 😀

 17. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Είναι απίστευτο πως τα καταφέρνει και ακόμα ασχολείται ο κόσμος με αυτό το δύσμοιρο και άγνωστης ποιότητας λεξικό (αν κρίνω από την αρωγή στη συγγραφή του που πρόσφερε ο γνωστός μουσάτος επίδοξος πολιτευτής Νάουσας και πρόεδρος του ελληνικού EBLUL). Τέτοιος θόρυβος δεν έγινε ούτε για τα 2 βιβλία του Κωστόπουλου που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το Μακεδονικό, ούτε για αυτό του Νακρατζά και βέβαια ούτε και γι’ αυτά του Λιθοξόου – βιβλία που αντί να έχουν απλώς «ενοχλητικό» τίτλο έσερναν τα εξ αμάξης (για να το πω διπλωματικά) στους Έλληνες. Αλλά τουλάχιστον είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς πως η υποκρισία όλων των πλευρών βγαίνει στην επιφάνεια (καλό είναι να ζορίζεται η δημοκρατική ευαισθησία του καθένα μας όσον αφορά τους πολιτικούς μας δαίμονες). Η ειρωνεία συμπληρώνεται από το γεγονός πως σε αντίθεση με άλλους, ο Καρατζά – εάν ισχύουν αυτά που διάβασα – ανακάλυψε με καθυστέρηση τον μακεδονισμό του…

  Με δεδομένο πάντως πως η πολιτική τοποθέτηση του Μαλλιάρη δεν είναι στην αριστερά αλλά ούτε και στον «φιλελεύθερο» (λέγε με Στέφανο-Ανδρέα-Πέτρο-Νίκο) χώρο της δεξιάς, είναι προφανές πως η απόφαση να τα σκάσει ο εκδοτικός οίκος του Μαλλιάρη στο Ουράνιο Τόξο (που είναι και ο εκδότης – η Ζόρα είναι ο εκδοτικός οίκος του κόμματος) δεν πάρθηκε από το Μαλλιάρη αλλά από κάποιο συνοδοιπόρο του Πάβλε Φιλίπωβ που δουλεύει για το Μαλλιάρη. Αυτό ουσιαστικά λέει και η ανακοίνωση (περί τμήματος παραγγελιών εν αγνοία του Μαλλιάρη). Δηλαδή κάποιο πχ. τουκογκαρσόνι 🙂 αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με τα χρήματα του αφεντικού του τις δραστηριότητες των Πάβλε/Νάσε/Δημήτρη. Και τώρα διάφοροι άλλοι αγωνίζονται στο όνομα της ελευθερίας του λόγου να γίνουν δερβέναγες στα @ρχίδια του Μαλλιάρη και να τον ξαναβάλουν να τα συνεργαστεί – αυτή τη φορά εν γνώση του – με το Ουράνιο Τόξο. Προς τι τόσο άγχος; Δόξα σοι ο Αλλάχ υπάρχουν ένα σωρό βιβλιοπωλεία που δεν τους απασχολεί καθόλου η διαδικτυακή ερμηνεία του «εθνικού συμφέροντος» (τουναντίον θα έλεγα) για να το πουλήσουν το λεξικό. Και το πουλάει απευθείας και το Ουράνιο Τόξο.

  Εφόσον πάντως ισχύει το γνωστό για το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα, ο Μαλλιάρης προφανώς δεν κόβεται για τους 7χλδ ψηφοφόρους του ΟΤ (και τους υπόλοιπους συμπαθούντες) ακόμα κι αν αγόραζαν από ένα αντίτυπο ο καθένας (κι ας κατέληγαν με 2 ανά οικογένεια). Και θα υποθέσω πως δε πιστεύει πως υπάρχει το περίφημο 1εκ (ή έστω οι 200-250 χλδ που τελευταία φοριούνται) υπόδουλων Μακεδόνων στην Ελλάδα γιατί αλλιώς θα γέμιζε τα ράφια του.

 18. Servitoros said

  Δηλαδή κάποιο πχ. τουκογκαρσόνι

  Μπά εγώ δεν έχω ανάγκη από λεφτά άλλων, αγόρασα 5 αλφαβητάρια του Κυριάκουρα και πλέον έιμαι εκατομμυριούχος. Άμα το Ουράνιο Τόξο βγάλει βιβλίο Σλαβομακεδονικής κουζίνας τι θα κάνετε, θα ντύσετε την Βέφα Μακεδονομάχο και θα κάνετε ντου με τις νοικοκυρές στα γραφεία του Ουράνιου Τόξου.

  Η ειρωνεία συμπληρώνεται από το γεγονός πως σε αντίθεση με άλλους, ο Καρατζά – εάν ισχύουν αυτά που διάβασα – ανακάλυψε με καθυστέρηση τον μακεδονισμό του…

  Κάτι σαν τον Καπετάν Κώττα και τον ελληνισμό ένα πράγμα.

 19. Servitoros said

  Παρεπιπτόντος κάθε εθνίκι που σέβεται τον ευατό του πρέπει να αγοράσει το λεξικό, από τον Κορνήλιο και τον Χασάπη για να βρίζουν τους σλαβομακεδόνες στην γλώσσα τους στα διάφορα forums μέχρι τον σμήναρχο Βρακά ώστε να γράψει προκυρήξεις στα σλαβομακεδονικά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας τις οποίες θα πετάξει πάνω από τα Σκόπια.

 20. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Αγαπητό γκαρσόνι δε χρειάζεται να περιμένω τον Πάβλε (ή την Εδεσσαία την Ευγενία Ν. για να μη μείνει παραπονεμένη και βγει και ο αγαπητικός ο Πέτρος Κ. και διαμαρτυρηθεί) να βγάλει τσελεμεντέ, διαβάζω αγγλικά και βρίσκω τις συνταγές για αδούλωτο Λερινιώτικο άβτζαρ :-> και στα ομογενειακά τους φυλλάδια, δίπλα στο τελευταίο πόνημα για τους τρισκατάρατους υποσαχάριους… 😉

  Ξέχασες να μας πεις πως τον Κώτα τον έφαγε ο διαβολόπαπας (εντάξει, ξέρω όλοι τους είναι διαβολόπαπες για το συνάφι σου αλλά αυτόν τον έλεγαν διαβολόπαπα και πιστοί ακόμα) της Καστοριάς. Βέβαια οι ομοιότητες με τον Καρατζά είχαν τελειώσει πολύ πιο πριν. Πάντως τα παράπονα σου όχι σε εμένα αλλά στον Kristian Voss που έγραψε για το πως ο Καρατζά δεν ξεκίνησε σαν αυτονομιστής του NOF.

  Το λεξικό καλέ μου δυστυχώς δε βοηθάει στο ευγενές σπορ της βωμολοχίας – εδώ το γαμώ δεν έχει (ο παπάρας ο ΣΤΟΧΟδημοσιογράφος το σχολίασε στην ανούσια παρέμβαση του μετά την αποχώρηση των Χρυσών Αυγών). Και βέβαια καλά να είναι το Γκουγκλ μπορεί κανείς να διαβάζει κουτσά στραβά πόσο μας αγαπάν οι παρεξηγημένοι ακατανόμαστοι Μακεδόνες γείτονες όταν τα λένε μεταξύ τους. Πάντως όταν θέλω να ζήσω το ναυτεργάτη μέσα μου το κάνω ευχαρίστως στα αρβανίτικα που είναι σαφέστατα ανώτερη γλώσσα (ως εθνίκι μου επιτρέπεται ο γλωσσικός ελιτισμός υποθέτω) για να ξεχέσεις κάποιον.

  Και ως φιλική συμβουλή (αν δε θες να έχεις την τύχη του Νάσε που μετά την πρώτη ανακοίνωση της EBLUL έβαλε την ουρά στα σκέλια με το γαμωσταυρίδι που άκουσε), δεν είναι σλαβομακεδονικά, μακεδονικά σκέτα είναι, εκτός κι αν θες κι εσύ να είσαι παρέα με τα εθνίκια που πάνε να κολλήσουν πρόθεμα στους αυτόχθονες (οι λοιποί είναι ως γνωστόν έποικοι, ακόμα και οι Σούρδοι) της Μακεδονικής γης.

  Αλλά μια και σε αντίθεση μ’ εσένα που σ’ αρέσει να τσουβαλιάζεις όποιον διαφωνεί με τις απόψεις σου παρέα με τους γλόμπους του Μιχαλιολάκου εγώ αντιλαμβάνομαι πως η ζωολογία του δικού σου χώρου είναι πλούσια, δε μου λύνεις την απορία που στο διάτανο

 21. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  που στο διάτανο κατατάσσεσαι; Είσαι από τους παντελώς απογειώμενους της ΟΑΚΚΕ ή τους οραματιζόμενους την επανάσταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Αυτοί βέβαια συνήθως αποφεύγουν το σλαβο- πρόθεμα. Μήπως κανένα ΚΚΕ με μλ προσθο- ή πίσω- κολλητό; Καμμία ΣΑΚΕ; Τίποτα πιο αναρχοαυτόνομο; Εάν το 2005 είσαστε τόσοι http://www.broadleft.org/gr.htm δε μπορώ να φανταστώ πόσο έχει εμπλουτιστεί η πανίδα σας 5 χρόνια μετά.

 22. Servitoros said

  Εάν το 2005 είσαστε τόσοι http://www.broadleft.org/gr.htm δε μπορώ να φανταστώ πόσο έχει εμπλουτιστεί η πανίδα σας 5 χρόνια μετά.
  ——-
  Επειδή χρησιμοποιείς και γαμώ τις πηγές, όπως και όλα τα εθνίκια βέβαια θα σου αποκαλύψω σε ποιό κόμμα ανήκω. Στο πρώτο της λίστας, 17th November Revolutionary Organization, είχα κατέβει μαζί τους στις προτελευταίες δημοτικές στους Γαργαλιάνους αλλά το ρολόι που μου είχε δώσει το κόμμα ήταν χαλασμένο και δεν ξύπνησα να πάω να ψηφίσω.

 23. Περικλής said

  Συγχαρητήρια για την σωστή αντίδραση στην φασιστική λογοκρισία του παρόντος μπλόγκερ. απλά θέλω να υπενθυμίσω ότι στην ελλάδα μας ελεύθερα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος Ο Αγών μου του Χίτλερ , παρότι είναι απαγορεύμενος στην γενέτειρα του Αυστρία και στην Γερμανία καθώς και σε όλη την Ευρώπη…
  αλλά και το αντισημιτικό βιβλίο του Πλεύρη για την δικαστική απαγόρευση του οποίου βιβλίου δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αυτεπάγγελτη αντίδραση των εισαγγελικών αρχών..
  πρόκειται για πολύ αρνητικό προηγούμενο το οποίο μπορεί να τύχει σε πολλές άλλες αντιεθνικιστικές δημοκρατικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις, είτε αφορούν τους αλβανούς μουσουλμάνους/τσάμηδες της νότιας ηπείρου/τσαμουριάς , είτε τους βλάχους , είτε τους τούρκους/έλληνες πολίτες της δυτικής θράκης,είτε την ληστευμένη περιουσία των εβραίων της θεσσαλονίκης από επώνυμους και ευηπόληπτους πολίτες της θεσσαλονίκης, εθνικόφρονες κυρίως προσφυγικής/εποικιστικής προέλευσης.
  είτε εκδόσεις που προάγουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελληνο-αλβανική συμφιλίωση, παρομοίως την ελληνο-τουρκική , την ελληνο-μακεδονική, την ελληνο-βουλγαρική…
  παρά ταυτά το σύγχρονο έλληνο-μακεδονικό λεξικό κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας , καθώς και στο εξωτερικό τυγχάνοντας της θετικής ανταπόκρισης κυρίως από τους μακεδόνες αλλά και από έλληνες δημοκράτες..
  για το παραπάνω περιστατικό λογοκρισίας έχουν ενημερωθεί οι αρχές της Ε.Ε και του Συμβουλίου της Ευρώπης , επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την χρηματοδότησή παρόμοιων μακεδονικών εκδόσεων, με την έκδοση μακεδονο-ελληνικό λεξικού, συλλογής τοπικών παραδοσιακών μακεδονικών τραγουδιών από την δράμα -σέρρες-θεσσαλονίκη-κιλκίς…
  η απόσυρση του λεξικού από το γνωστό για τις σχέσεις του με τις κρατικές αρχές και την άρχουσα πολιτική τάξη της θεσσαλονίκης βιβλιοπωλείο είναι άκρως ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ πράξη …
  η οποία αποτελεί ύβρη στον αρχαίο κλασσικό πολιτισμό της πατρίδος μας και στον πολιτισμό της ιστορικής θεσσαλονίκης , με τον πλούσιο μακεδονικό πολιτισμό των μακεδόνων φίλιππου και αλέξανδρου και των μακεδόνων ελληνόφωνων ιεραποστόλων κύριλλου και μεθόδιου…
  αναμένουμε σύντομα ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας,ιδιαίτερα τώρα που γίνεται κατανοητή η καθολική χρεωκοπία που μας οδήγησε η εθνικιστική πολιτική της χώρας μας…
  αυτονόητο ότι είναι καταδικαστέα κάθε ενέργεια παρεμπόδισης νομίμως κυκλοφορούντων βιβλίων, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα δικαστικής απαγόρευσης όσων βρίσκονται εκτός δημοκρατικού ευρωπαϊκού πεδίου..

 24. Σιγά ρε παιδιά,

  Ο Μαλλιάρης είναι διαμάντι της Θεσσαλονίκης.
  Ο άνθρωπος έχει αποδείξει με τους αγώνες του ότι είναι ένα ανοιχτό μυαλό.

  Αν η κίνηση του αυτή, που προσωπικά την επικροτώ, δεν συμφέρει κάποιους ας τον ρωτήσουν γιατί έκανε αυτή την κίνηση.
  Μη ρίχνετε στην πυρά ένα άνθρωπο που με το βιβλιοπωλείο του έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

  Έχω ιδίαν πείρα, γιατί μετά το πρώτο μου βιβλίο που αγόρασα το 1979 από το πρώτο του βιβλιοπωλείο το θεωρώ το σημαντικότερο εκδότη γιατί έβρισκες ότι βιβλίο ήθελες.

  Για τους χιλιάδες πνευματικά πεινασμένους φοιτητές της Θεσσαλονίκης ήταν και είναι καλύτερη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

 25. Rodia said

  ναι, ο κ. Μαλλιαρης κανει και φιλανθρωπικο εργο: μαζευει μπικικινια απο φουκαραδες «ποιηταδες» και εκδιδει τα εργα τους με αντικαταβολη! ΟΥΦΦΦΦ το εγραψα και ησυχασα :))

 26. marulaki said

  Επειδή είχα παρακολουθήσει και μια παλαιότερη συζήτηση για το μακεδονικό ζήτημα σε αυτό το μπλογκ, αλλά από κάποιο σημείο και μετά δεν μπορούσα να παρακολουθήσω, θα μπορούσατε, αγαπητε Νικοδεσπότα, να μου συστήσετε κάποια βιβλία ή sites που να είναι σχετικά ‘ουδέτερα’ (όσο είναι αυτό δυνατόν); Θα ήθελα να ενημερωθώ, αλλά κάθε φορά που προσπαθώ, κουτουλάω σε ακραίες θέσεις και εγκαταλείπω… Οποιαδήποτε πρόταση ευπρόσδεκτη. Μερσί!

 27. sarant said

  Σερβιτόρε-Χασάπη, ας πέσουν λίγο οι τόνοι (ωραίο σάιτ βρήκες, Χασάπη για την ευρεία αριστερά!)

  Μαρουλάκι, δεν έχω καλή βιβλιογραφία για το μακεδονικό. Η Μαρία θα ξέρει, ας πει και όποιος άλλος θέλει.

  Ροδιά, να ήταν ο μόνος…

 28. Rodia said

  Νικο, το οτι δεν ειναι ο μονος δεν λιγοστευει την ευθυνη του.. ετσι δεν ειναι; Οχι ομως και να βγαινει κι αποπανω!

 29. SophiaΟικ said

  40ακο, μια μικρη διόρθωση: κρατάς άκλιτο το όνομα του συγγραφέα, ενώ απο τη φωτογραφία του εξωφύλλου που παραθετεις έιναι εμφανες ότι λέει «του Βάσκου».

  Τώρα, για το 10: το μποϋκοτάζ κατά της Νεστλέ είναι κατά τη γνώμη σας το ίδιο επαχθες με το μποϋκοτάζ των εβραϊκών επιχειρήσεων στη Γερμανία του ’30 ή εξαιρείται γιατι χτυπάει το κεφάλαιο;

 30. gbaloglou said

  #23:

  Πάλι καλά που αποκαλείς τους Κύριλλο και Μεθόδιο «Ελληνόφωνους» και όχι «Ελληνομαθείς» — είναι μια κάποια παραχώρηση κι αυτή 🙂 🙂

 31. SophiaΟικ said

  30: μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί της ελευθερίας του λόγου τον 20ο αιώνα ανεμιζαν τις αριστερες σημαίες.

 32. Ντέλτσεφ said

  περισσότερα για την ζωή των εθνικά μακεδόνων στην νότια ελληνική μακεδονία του αγαίου μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω μπλόγκς:
  1- http://belomorskamacedonia.blogspot.com/
  2- http://abecedar.blogspot.com/
  σήμερα 21 φεβρουαρίου όπως κάθε χρόνο γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της μητρικής γλώσσας.
  η Ε.Ε σε αντίθεση με το ελληνικό κράτος όπως προκύπτει από το λήμμα euromosaic ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ στην ελλάδα πλήν της ελληνικής ακόμα πέντε γλώσσες – αλβανική,τουρκική, μακεδονική,πομακική/βουλγαρική, βλάχικη
  για τους ένα εκατομμύριο εθνικά μακεδόνες της ελλάδος με μητρική γλώσσα την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ αυτή η ημέρα είναι σημαντική αφού τους υπενθυμίζει ότι στο 2010 η μητρική τους γλώσσα συνεχίζει να θεωρείται ανύπαρκτη ως γλώσσα από το εθνικιστικό ελληνικό κράτος και να διώκεται αντί να είναι επίσημα αναγνωρισμένη και εισηγμένη στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα , μαζί φυσικά με τις υπόλοιπες, σε περιοχές με συμπαγείς πληθυσμούς.
  μία γλώσσα της οποίας η γραπτή έκφραση αποτελεί το μακεδονικό αλφάβητο των ελληνομαθών μακεδόνων αποστόλων κυρίλλου και μεθοδίου, με μητρική γλώσσα την μακεδονική, από την περιοχή του σημερινού μακεδονικού και όχι ελληνικού χωριού Σοχού βόρεια της Θεσσαλονίκης ( κοντά στο χωριό Βυσσώκα/Όσσα στο οποίο οι κάτοικοι έχουν μητρική γλώσσα την μακεδονική και από το οποίο κατάγεται ο κ. Παπαθεμελής του οποίου επίσης ο παππούς είχε μητρική γλώσσα την μακεδονική και επαγγελματική γλώσσα την ελληνική , ως κληρικός υπαγόμενος στο ελληνοορθόδοξο πατριαρχείο της Ισταμπούλ ) .
  ο συγγραφέας του ελληνο-μακεδονικού λεξικού ήταν εθνικά μακεδόνας, με μητρική γλώσσσα την μακεδονική, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μακεδονικό χωριό Νταμπένι της Καστοριάς το οποίο μόλις το 1926 μετονομάσθηκε από την κατοχική ελληνική διοίκηση σε Δενδροχώριον . το ίδιο και τα αδέλφια του , οι δύο γονείς του και οι 4 παππούδες του..
  συνεπώς δεν απέκτησε ξένη εθνοτική ταυτότητα όπως οι τούρκοι χριστιανοί πρόσφυγες στην ελλάδα που βαπτίσθηκαν σε μία νύκτα καθαροί έλληνες βιολογικοί απόγονοι του Σωκράτη, του Λεωνίδα,του Θεμιστοκλή κ.λ.π γραφικότητες…
  συγχαρητήρια και κουράγιο στον κ. Σαραντάκο για το δημοκρατικό του θάρρος…

 33. SophiaΟικ said

  Η ΕΕ, φίλε μου, δεν είναι καμιά ανεξάρτητη υπεροντότητα. Και εκτός από τις γλώσσες που αναφέρεις, αναγνωρίζει και τα τσακώνικα και τα ποντιακά, των οποίων οι ομιλητές σίγουρα θα αισθάνονται κι αυτοι ότι «η μητρική τους γλώσσα συνεχίζει να θεωρείται ανύπαρκτη ως γλώσσα από το εθνικιστικό ελληνικό κράτος και να διώκεται αντί να είναι επίσημα αναγνωρισμένη και εισηγμένη στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα , μαζί φυσικά με τις υπόλοιπες, σε περιοχές με συμπαγείς πληθυσμούς».

  Ψέγω τον 40ακο για ένα πολύ σοβαρό πράγμα: ότι με κατι τέτοια αρθρα μαζέυονται μπουμπούκια σαν τον 23 και τον 32 εδώ μεσα.

 34. sarant said

  Ροδιά, προφανώς.

  Σοφία, στο εξώφυλλο είναι χωρίς άρθρο. Αν έγραφα «του Βάσκου Καρατζά» θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως είναι Βάσκος, έστω και στιγμιαία.

  Ντέλτσεφ, ευχαριστώ για τα καλά λόγια αλλά δεν συμφωνώ καθόλου με όσα γράφεις. Οι εκτιμήσεις για 1 εκ. εθνικά σλαβομακεδόνες με μητρική τη σλαβομακεδονική ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ενώ είναι εντελώς λάθος να αποκαλείς τούρκους χριστιανούς τους πρόσφυγες. Τελικά με τη λογική σας έλληνες δεν υπήρχαν πουθενά: ούτε στην οθωμανική Μακεδονία, ούτε στη Μικρασία, ούτε στη Βουλγαρία (ο Στοΐδης σε μια κουβέντα τούς είχε βγάλει εξελληνισμένους Γκαγκαούζους).

 35. sarant said

  Σοφία, τώρα είδα το δικό σου. Καταλαβαίνω τη μομφή αλλά η λογική αυτή δεν οδηγεί κάπου. Εμένα με ανησύχησε -και το γράφω- το ενδεχόμενο να γίνει μόδα το λογοκριτικό μποϊκοτάζ -δες τι λέει και ο χασάπης στο 17. Μπροστά σ’ αυτό, μικρό κακό είναι να ανθίσουν και μερικά μπουμπούκια. Άλλωστε, ας μην γινόταν το μποϊκοτάζ να μην έγραφα.

 36. Ἔ ἀφ’ οὗ εἶναι ἄδειο τὸ βιβλιοπωλεῖο ἂς τὸ κάψουμε!

  Ὅσο γιὰ τὸ ἐπιχείρημα τοῦ Χίτλερ δὲν τὸ βαρεθήκατε ἀκόμη;Ὁ Χίτλερ ἦταν χορτοφάγος ἄρα οἱ χορτοφάγοι εἶναι ναζιστὲς κλπ, ἔλεος!!!

  ΥΓ Οὔτε ἐμένα μποῦ ἀρέσει ἡ αἰσθητικὴ τοῦ Μαλλιάρη. Προτιμῶ Μπαρμπουνάκη, Ἰανό, Ῥαγιᾶ.

  ΥΓ2 Γιὰ τὶς προκηρύξεις θὰ τὸ σκεφτῶ.

 37. Ἄ καὶ κάτι ἀκόμη Σερβιτόρε:

  τὸ βι΄λίο τοῦ Ἀνδρουλάκη τὸ ἀγόρασαν καὶ τὸ ἔκοψαν. Δὲν ξέρω ἂν γνωρίζῃς ὅτι ἂν ἀγορἀσω ἕνα βιβλίο μπορῶ νὰ τὸ διαβάσω, νὰ τὸ κἀψω, νὰ τὸ βράσω καὶ νὰ πιῶ τὸ ζουμί του ἢ νὰ τυλίξω μὲ τὶς σελίδες του λιθρίνια. Εἶναι ἀναφαίρετο δικαίωμά μου. Καὶ ἀπὸ τὸν Μπίμπη οὐδέποτε ἀγόρασα οὔτε ἕνα βιβλίο, ἀλλὰ αὐτὸ δὲν τὸ θεωρῶ λόγο ἐπαρκῆ γιὰ νὰ ὑπερασπιστῶ τοὺς ἐμπρηστές του. Καὶ αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος ποὺ ἐσὺ κι ἐγὼ πάντα θὰ διαφέρουμε ἀγαπητὲ σερβιτόρε. Γιατὶ ἐγὼ δὲν εἶμαι ἀντιφασίστας μὲ σημαία εὐκαιρίας.

 38. Αγαπητέ Νικοδεσπότα, πολύ καλό το βίντεο από την εκπομπή του Χαρδαβέλλα. Κορνήλιε συμφωνείς ότι άλλο το ιδίωμα και άλλο η γλώσσα;

 39. Ντέλτσεφ said

  πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει γλώσσα με την ονομασία λατινοιταλική , ούτε λατινογαλλική , ούτε σλαβορωσική, ούτε σλαβοτσέχικη, σλαβοσέρβική…
  παντού είναι αναγνωρισμένη ιταλική, γαλλική, ισπανική, ρωσσική, τσεχική, σερβική
  παρομοίως δεν υπάρχει γλώσσα σλαβομακεδονική (εκφραστικό δημιούργημα των απατεώνων και χρεωκοπημένων στελεχών των γνωστών υπηρεσιών) αλλά μόνο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ.
  ο αριθμός των εχόντων την μακεδονική γλώσσα ως μητρική με ελληνική υπηκοότητα είναι ακριβής ακόμα και αν δεν λάβουμε υπόψη τους εκατοντάδες χιλιάδες μακεδόνες από την νότια μακεδονία που υπέστησαν το έγκλημα της ελληνικής εθνοκάθαρσης και βιαίως εξεδιώχθηκαν από τις βαθιές τοπικές ρίζες τους, από την αρχή της ελληνικής κατοχής της μακεδονίας το 1912 μέχρι σήμερα…
  η τσακώνικη και η ποντιακή δεν είναι γλώσσες αλλά διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσας, παρομοίως και η μητρική των ελληνοκυπρίων…
  οι δημοκράτες πολίτες ούτε καίνε ούτε επικροτούν κάψιμο νομίμων βιβλίων και νομίμων βιβλιοπωλείων…
  διατηρούν όμως το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευσης διακίνησης βιβλίων το περιεχόμενο των οποίων βρίσκεται εκτός πλαισίου δημοκρατικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης- ρατσιστικός λόγος, ρατσιστικό μίσος, πρόκληση σε ρατσιστική βία..
  καθώς φυσικά και τιμωρίας των συγγραφέων τους, έστω και ανεπιτυχώς όπως στην περίπτωση του μπουμπουκιού Πλεύρη …
  ο ετεροπροσδιορισμός όταν εδράζεται στην αλήθεια όσο και αν δεν γίνεται αποδεκτός από τον καθ΄ ού είναι θεμιτός..
  έτσι το να αποκαλέσεις ένα συμπολίτη με καταγωγή από την ασία ασιάτη είναι θεμιτό άσχετα αν αυτό δεν το αποδέχεται αφού συγκρούεται με την μάσκα του βιολογικού απόγονου του περικλή των αθηνών…
  παρομοίως το τούρκος χριστιανός όταν ουδεμία πολιτιστική/εθνοτική ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει με τον τούρκο μουσουλμάνο , πλήν της θεσμικής ελληνοορθοδοξίας είναι μάλλον θεμιτό…
  αυτονόητο ότι η ετεροπροσδιοριστική χρήση έχει αμυντικό χαρακτήρα και θα βρίσκεται εν ισχύ, όσο κυρίως οι προαναφερθέντες θα αρνούνται την αναγνώριση του μακεδονικού έθνους,της μακεδονικής γλώσσας, της μακεδονικής εκκλησίας , του μακεδονικού κράτους…
  μοναδική εξαίρεση σε όλη την υφήλιο…
  ευχαριστώ για την φιλοξενία

 40. Ντέλτσεφ said

  κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχαν έλληνες στην οθωμανική μακεδονία ή στην ασία
  απλά οριοθετούμε το περιεχόμενο τους. στη μακεδονία υπάρχουν εκατοντάδες τεκμήρια προγενέστερης ελληνοποίησης των μακεδόνων της χαλκιδικής και της κοζάνης…
  ονόματα,επώνυμα, μακεδονικές λέξεις στον ελληνικό προφορικό οικιακό λόγο, χοροί, τραγούδια, έθιμα…
  για την ασία καλύτερα να μιλήσουν οι άξιοι δημοκρατικοί έγκριτοι διεθνώς έλληνες επιστήμονες με καταγωγή ασιατική , τις απόψεις των οποίων αποδέχομαι και εξέφρασα…

 41. SophiaΟικ said

  40ακο, εννοώ ότι στο εξώφυλλο δε λεέι Βάσκο Καρατζά, αλλά Βασκου Καρατζά. Και εννοεί τη γενική, εφόσον έιναι κάτω απο τον τίτλο. Δεκτό ότι μπορέι να γίνει σύγχιση με τη χώρα των Βασκων, αλλά όταν το κλίνει ο ίδιος γιαίτ μεέις να το αφηνουμε άκλιτο;

  Η αναφορά στα μπουμπούκια και τα φρουί γλασέ ήταν σε αντιδιαστολή με την προχτεσινή συζήτηση περί απαγόρευσης πρόσβασης, και με μια δόση ειρωνίας που δεν βγήκε καλή στον γραπτό λόγο.

 42. Σιγὰ ῥὲ ποὺ ὑπάρχει μακεδονικὴ γλῶσσα. Στὴν Μακεδονία ὅπως τὴν ἐννοοῦν ὡς γεωγραφικὴ ἑνότητα κάτι ποὺ δὲν δέχομαι, ἀλλὰ ὰς ποῦμε ὅτι τὸ δέχομαι γιὰ νὰ μὴ μαλώνουμε καὶ γι’αὐτό, μιλιοῦνται: ἑλληνικά, βλαχικά, βουλγαρικά, σερβικά, κλπ. δλδ μόνο οἱ Φυρομῖται μιλοῦν μακεδονικά; ἀνέκδοτο!

  Ντέλτσεφ ἡ γλῶσσα τῆς Φύρομ εἶναι ἢ ὄχι σλαυϊκή; ἀπάντησἐ μου μόνο σὲ αὐτό. εἶναι ἢ ὄχι σλαῦοι οἱ αὐτοαποκαλούμενοι Μακεδόνες τῶν Σκοπίων;

 43. Ντέλτσεφ (39), όπως ξέρεις πολύ καλά, η λέξη Μακεδονία είναι όρος γεωγραφικός, που στην αρχαιότητα υποδήλωνε το συγκεκριμένο βασίλειο των Αργεαδών και στα νεότερα χρόνια την τουρκοκρατούμενη περιοχή ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θράκη, με κέντρο τη θεσσαλονίκη. Η περιοχή αυτή κατοικούνταν από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες με διάφορες γλώσσες. Ως εκ τούτου, δεν είναι σκόπιμο μία από αυτές να αποκαλείται σκέτα «μακεδονική», ενώ σαφής και μονοσήμαντη είναι η ονομασία «σλαβομακεδονική» για τη γλώσσα που διαμορφώθηκε με βάση τα σλαβικά ιδιώματα της Μακεδονίας.

  Παρεμπιπτόντως, ο Leonard Bloomfield, στο κλασικό του σύγγραμμα «Language», ονομάζει Macedonian άνευ ετέρου την… κουτσοβλαχική. Όσο σόλοικο είναι αυτό, άλλο τόσο σόλοικη είναι η αποκλειστική χρήση αυτής της ονομασίας για τη σλαβομακεδονική.

 44. Servitoros said

  σλαβομακεδονική (εκφραστικό δημιούργημα των απατεώνων και χρεωκοπημένων στελεχών των γνωστών υπηρεσιών)

  Δηλαδή αυτοί που ήταν μέλη του SNOF ήταν πράκτορες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και περίφημα δήλωναν ότι ήταν Σλαβομακεδόνες. Τα δε υπόλοιπα για Μικρασίες κτλ. ανήκουν στο επίπεδο Νακρατζά και να προσπαθήσεις να επιχειρηματολογίσεις με φυλετιστές είναι τζάμπα κόπος.

 45. β said

  Ωραία πάσα στον αδιάλλακτο εθνικισμό των νοτιοσλάβων «μακεδόνων»…

 46. Μαρία said

  Μαρουλάκι, σου συστήνω ανεπιφύλακτα την παρακάτω διατριβή
  http://invenio.lib.auth.gr/search?f=author&p=%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82%2C%20%CE%A1%CE%B1%CF%8B%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%82%20%CE%95.&ln=el
  Μπορεί να ασχολείται με την περίοδο μετά την άφιξη των προσφύγων αλλά ανατρέχει και στο παρελθόν. Ο συγγραφέας δεν είναι ούτε ντόπιος ούτε πρόσφυγας, άρα συναισθηματικά είναι ουδέτερος. Θα βρεις εκεί και πλούσια βιβλιογραφία.
  Όμως πρέπει, αν μένεις στη Σαλονίκη, να την δανειστείς και να την φωτοτυπήσεις.

 47. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Εγώ στο είπα Σερβιτόρε πως θα στην πέσουν με το σλαβο- πρόθεμα αλλά… Τι κακό έχει ο Νακρατζάς καλέ; Όσο για το προβοκατόρικο 17Ν τα παράπονα σου στους «αρχειομαρξιστές» του εξωτερικού – εγώ τι φταίω που δε βρήκα πιο πλήρη κατάλογο της Βαβυλωνίας της Ελληνικής Αριστεράς;

  Ο μεν Περικλής σολάρει ως «Αριστοτέλης» (μανία με τους αρχαίους…) στο newstime.gr και παρέα με το Ντέλτσεφ ως διάφορα άλλα παρατσούκλια στα μπλόγκ της εγχώριας ακατανόμαστης μειονότητας. Είναι ας πούμε η γραμμή Πασόη-Πρίτσκα (σε αντιδιαστολή με τη γραμμή Φιλίπωβ-Λιθοξόου με τη νέα γραμμή Καζία-Νατσουλίδου κάπου ενδιάμεσα). Και προφανέστατα Νικοδεσπότη μια και δεν τους διαβάζεις όπως εγώ να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου η συγκεκριμένη γραμμή που αντιπροσωπεύουν στη μειονότητα πιστεύει πως δεν υπήρχαν Έλληνες – οι ελληνόφωνοι της Μακεδονίας (νότια της γραμμής Καστοριά-Σέρρες-Δράμα) είναι απλώς από την εκκλησία εξελληνισμένοι (προ του 1821) Μακεδόνες – οι Θεσσαλοί εξελληνισμένοι Βλάχοι, οι Ηπειρώτες εξελληνισμένοι Τσάμηδες, οι Κρητικοί εξελληνισμένοι Άραβες, οι νησιώτες εξελληνισμένοι Φράγκοι, οι Ρουμελιώτες και Μωραϊτες εξελληνισμένοι Μακεδόνες (εξ ου και τα Μακεδονικά τοπωνύμια στο Μωριά που είναι Μακεδονική λέξη – σοβαρά τώρα) και εξελληνισμένοι Αλβανοί (Αρβανίτες). Οι δε Μικρασιάτες είναι όλοι τους Τουρκόφωνοι εξ ου και τα περί πατριαρχικών Τούρκων. Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι πατριαρχικοί Αλβανοί (ακόμα κι αυτοί που μιλούν ελληνικά σα μητρική γλώσσα – οι επίσημοι μειονωτικοί δηλαδή). Οι δε ελληνικές διάλεκτοι (ακόμα κι αυτές με στοιχεία που δεν υπάρχουν στην Ελληνιστική Κοινή) είναι κομπίνα των Βαυαρών και της Εκκλησίας για να κρύψουν το ό,τι κανείς ελληνόφωνος δεν υπήρχε πριν του μάθουν στην εκκλησία ελληνικά. Έχει και άλλα καλούδια ο μπαξές.

 48. Abravanel said

  Να σας διηγηθώ μια παρόμοια ιστορία από την Σαλονίκη: παλιά, παλιά – δηλαδή το 2001 – ένα άλλο, πραγματικά όμως ιστορικό, βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης μπλέχτηκε σε μια παρόμοια ιστορία. Ο Μπαρμπουνάκης, που εντάσσεται στο ευρύτερο χώρο «της προόδου», αποφάσισε να βάλει στην κεντρική βιτρίνα του την έκδοση του Λιακόπουλου από τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών». Ορισμένοι αριστεροί μένουν λίγο ξεροί γιατί η βιτρίνα βρίσκεται και σε κεντρικό κομμάτι της πόλης και ψιλογίνεται ένα σούσουρο, το μυρίζεται και το ΕΠΣΕ και του ζητάει δημόσια να το αποσύρει.

  Υπενθυμίζω οτι τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» δεν είναι λογοτεχνικό έργο, υποτίθεται οτι είναι ντοκουμέντα από τα πρακτικά ενός συνεδρίου των θειών μου για την κατάκτηση του κόσμου. Είναι σαν να βγαίνω και να δημοσιεύω ένα βιβλίο που να λέγεται «Η καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών του Σαραντάκου» και να τον παρουσιάζω να λέει οτι οι κομπιουντερ μιλούν αρχαία ελληνικά.

  Για να μην πολυλογώ και άλλο ο κ.Μπαρμπουνάκης άστραψε και βρόντηξε: Εμείς δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις τους. Και επί Βιετνάμ μας πίεσαν να αποσύρουμε βιβλία που κατήγγειλαν τους αμερικανούς αλλά δεν υποκύψαμε.

  Αρα μην φοβάστε – πάντα θα υπάρχουν βιβλιοπώλες που θα αντιστέκονται στις πιέσεις.

 49. Nightowl said

  @48: Εμ… δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι σχέση έχει η έκθεση του εκτρώματος των «Πρωτοκόλλων» στη βιτρίνα του ενός βιβλιοπωλείου με τη διάθεση ενός λεξικού από το άλλο – εξάλλου, αν κατάλαβα καλά, ο κ. Μαλλιάρης δεν προτίθεται να αντισταθεί ιδιαίτερα στις πιέσεις.

  Δυστυχώς, μάλλον εξαρτάται απ’ το βιβλίο…

 50. η ανασφάλεια της Κάτω Μακεδονίας said

  Ζα νάσητε μπράτιε Μακεντόντσι

  Η ανασφάλεια της Κάτω Μακεδονίας

  «Δεν εννοήσαμεν αν η γλώσσα ήτον η μακεδονική ή η ελληνική», έγραφε το 1904 ο Παύλος Μελάς στη γυναίκα του από κάποιο σλαβόφωνο χωριό της Μακεδονίας. «Ζα νάσητε μπράτιε Μακεντόντσι» (για τους αδελφούς μας Μακεδόνες) τιτλοφορούνταν οι προκηρύξεις που οι μακεδονομάχοι μοίραζαν στους χωρικούς το 1905, όταν ο επίσημος χαρτογράφος του ελληνικού βασιλείου εξηγούσε πως ο Μακεδονικός Αγώνας διεξάγεται μεταξύ «Ελληνιζόντων Μακεδόνων» και «Βουλγαριζόντων Μακεδόνων» αλλά «η εθνότης είναι η αυτή και εις τας δύο ταύτας κατηγορίας, ήτοι η Μακεδονική». Το 1920 η επίσημη απογραφή πληθυσμού του ελληνικού κράτους κατέγραψε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας», διακριτής από τη σερβική και τη βουλγαρική. «Μακεδονική γλώσσα» αναφέρει ακόμη και η εμφυλιοπολεμική Λευκή Βίβλος που εξέδωσε το 1947 το κράτος των Αθηνών. Για «μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματικήν και συντακτικόν» έκανε τέλος λόγο το 1959 στη Βουλή ο Ευάγγελος Αβέρωφ, υπουργός Εξωτερικών του Καραμανλή του πρεσβύτερου. Να υποθέσουμε πως όλοι αυτοί δεν ήταν παρά ενεργούμενα του «αλυτρωτισμού των Σκοπίων», αφού έσπευσαν -μερικές δεκαετίες πριν από τον κ. Ντάνιελ Φριντ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- ν’ αναγνωρίσουν την ύπαρξη της ακατονόμαστης «ψευδοεθνότητας» και «ψευδογλώσσας»; Οσο για την Πηνελόπη Δέλτα, ο ρόλος της είναι εξαιρετικά ύποπτος: αυτή δεν γράφει, και μάλιστα στα «Μυστικά του Βάλτου», για πληθυσμούς που «εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα» δυο ολόκληρες γενιές πριν απ’ τον Τίτο;

  Περίσσεψε φαίνεται ο ενθουσιασμός από την εθνική μας νίκη στο Βουκουρέστι. Από την επιβεβαίωση δηλαδή του ότι κι εμείς, ως παλαίμαχοι νατοϊκοί, μπορούμε να καταπατούμε ατιμωρητί τις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε υπογράψει. Μέσα σε χρόνο μηδέν παραμερίστηκαν έτσι η διπλωματική μετριοπάθεια και τα ορθολογικά επιχειρήματα, περί μιας σύνθετης ονομασίας που θα καθιστά διακριτή τη «δική μας» Μακεδονία από την «άλλη», κι επιστρέψαμε επί της ουσίας στις μέρες του 1992-93. Από τον Γιώργο Παπανδρέου ώς τον Γιώργο Καρατζαφέρη κι από τα φιλοκυβερνητικά κανάλια μέχρι το «Ριζοσπάστη», όλος ο πολιτικός κόσμος σπεύδει να καταγγείλει σαν «απαράδεκτη πρόκληση» ακόμη και την απλή παραδοχή του αυτονόητου: ότι οι βόρειοι γείτονές μας έχουν εθνική ταυτότητα και γλώσσα, τις οποίες οι ίδιοι προσδιορίζουν (και η υπόλοιπη ανθρωπότητα -με την εξαίρεση των Βούλγαρων εθνικιστών- αποδέχεται) εδώ και πολύν καιρό ως μακεδονικές. Αυτή όμως η σκλήρυνση δεν αντίκειται απλώς στο υφιστάμενο διεθνές δίκαιο περί εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Αδυνατεί επίσης εκ των πραγμάτων να συμπυκνωθεί θεσμικά σε κάποιο διεκδικήσιμο αίτημα, πέρα από την ανομολόγητη αλλά οφθαλμοφανή προσδοκία αυτοδιάλυσης του «κρατιδίου». Ταυτόχρονα, ωστόσο, αποκαλύπτει το βαθύτερο (και παράλογο, μολονότι ιστορικά ερμηνεύσιμο) σύνδρομο εθνικής ανασφάλειας που υποκρύπτεται πίσω από το θέατρο σκιών περί «μακεδονισμού». Εναν αιώνα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, μάλλον κάποιοι δεν έχουν ακόμα πειστεί πως η ελληνική Μακεδονία είναι όντως ελληνική.

  (Ελευθεροτυπία, 19/4/2008)

 51. Ντέλτσεφ said

  η Μακεδονική γλώσσα είναι κυρίαρχο μέρος του γλωσσικού μωσαϊκού της διαμελισμένης Μακεδονίας,δίπλα στην ελληνική,την αλβανική, την βλάχικη, την τουρκική, την βουλγαρική…
  σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς γλωσσολόγους της Μόσχας και της Θεσσαλονίκης αποτελεί την γλωσσική κοιτίδα των σλαβικών γλωσσών..
  κυρίως λόγω του μακεδονικού αλφαβήτου των εχόντων ως μητρική την σλαβωνική, προπλασματική της μακεδονικής , των μακεδόνων χριστιανών ιεραποστόλων της ορθοδοξίας , κύριλλου και μεθοδίου από το σοχό της θεσσαλονίκης..
  των πολλαπλώς υποβαθμισμένων από την κρατική, εθνική/ελληνική ορθόδοξη εκκλησία…
  οι μακεδόνες αποτελούν κυρίαρχη εθνότητα στο εθνοτικό μωσαϊκό της Μακεδονίας, δίπλα στην αλβανική, ελληνική, τουρκική, τουρκομογγολική/βουλγαρική,βλάχικη…
  οι μακεδόνες ούτε σλαύοι-ασχετα με τον χαρακτήρα της μητρικής γλώσσας όπως συμβαίνει και με τους ισπανόφωνους μεξικανούς και αργεντινέζους, ούτε αρχαίοι είναι ,παρά μόνο ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ…
  δεν επιδιώκουν και δεν διεκδικούν καμία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, όπως και οι βάσκοι και οι καταλανοί στη πολυεθνική περιφέρεια τους – χώρα των βάσκων,καταλωνία…
  όπως και οι λουξεμβούργιοι και οι μολδαβοί στη πολυεθνοτικη περιφέρεια του διαμελισμένου λουξεμβούργου και στη πολυεθνική διαμελισμένη περιφέρεια της μολδαβίας…
  παρομοίως και οι ρουμάνοι στη πολυεθνοτική ρουμανία..
  αλλά και στην ελλάδα δεν αποτελεί αυθύπαρκτη μονοπώληση του όρου ελληνικός η ονοματολογική ταύτιση του τεχνητού ελληνικού έθνους με το όνομα του κράτους και τον αποκλεισμό όλων των άλλων εθνοτήτων της χώρας…
  άσχετα αν αυτό συμβαίνει ντέ φάκτο λόγω της μη αναγνώρισής τους από το ελληνική πολιτεία…

  υ.γ οι χαφιέδες εθνικιστές του παρόντος μπλόγκ αντι να ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ και να παραβιάζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μερικών μακεδόνων ακτιβιστών ας απολογηθούν στους φορολογούμενους έλληνες πολίτες για την χρεωκοπία που προξένησαν στους φορολογούμενους πολίτες της χώρας , λόγω της εθνικιστικής ολοκληρωτικής κρατικιστικής και απομονωτικής,υπερεξοπλιστικά σπάταλης πολιτικής τους…
  αντιπαραθετικής με όλες τις γειτονικές χώρες, σύμμαχους στο ΝΑΤΟ και σύντομα στην Ε.Ε…

 52. Ντέλτσεφ said

  οι Μακεδόνες ούτε ζήτησαν ούτε έδωσαν το δικαίωμα σε καμία άλλη εθνότητα στο κόσμο να αμφισβητεί το απαράγραπτο δικαίωμα τους για εθνοτικό, γλωσσικό , κρατικό μακεδονικό αυτοπροσδιορισμό…
  πολύ περισσότερο σε μέλη του παντελώς τεχνητού και ιδεολογικού κατασκευάσματος του ελληνικού έθνους…
  ας βρούν διέξοδο αλλού στην εθνοτική τους ανασφάλεια…
  ας ασχοληθούν λίγο με το ξελάσπωμα που μας προκάλεσαν οι πολυετείς ψευτιές τους – σε όλα τα θέματα και όχι μόνο στο λεγόμενο μακεδονικό, με την παραποίηση κάθε στοιχείου…
  με τις πολυετείς απατεωνιές τους και τη πρωτοπορία στον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς , παρέα με χώρες του τέταρτου κόσμου…
  ας ασχοληθούν λίγο με το πρωτοφανές εξωτερικό χρέος που δημιούργησαν….
  με την πρωτοφανή αναξιοπιστία της χώρας και της πατρίδας ΜΑΣ και του εθνικιστικού κράτους ΤΟΥΣ …
  ας παράξουν επιτέλους κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν, αποδεκτό από όλο το κόσμο, αφού τα εθνικιστικά προϊόντα θα παραμένουν οριστικά πλέον στα αζήτητα…

 53. sarant said

  Ντέλτσεφ, αυτά τα περί κοιτίδας των γλωσσών ακούγονται κωμικά, ιδίως σε αυτό εδώ το ιστολόγιο. Παραπέρα όμως, οι χαρακτηρισμοί για χαφιέδες να ξεπερνάνε τα όρια. Σε παρακαλώ να μην ξαναγράψεις εδώ, έχεις δικό σου ιστολόγιο νομίζω.

 54. marulaki said

  @46, Μαρία, ευχαριστώ πολύ! Δε μένω στη Θεσσαλονίκη, αλλά ίσως είναι διαθέσιμη από το Heal-link… Και πάλι ευχαριστώ! 🙂

 55. Ντέλτσεφ said

  κοιτίδας της οικογένειας των ΣΛΑΒΙΚΩΝ γλωσσών και όχι φυσικά όλων των γλωσσών…
  άποψη επιφανών ειδικών του τμήματος βαλκανικών σπουδών τού Α.Π.Θ και Μακεδονίας της θεσσαλονίκης, του Λομονόσωφ της Μόσχας αλλά και της σλαβολογικής γλωσσικής επιστήμης ..
  μάλιστα ένας εξ΄αυτών είναι συγγενής πρώην έλληνος πρωθυπουργού , με δοσιλογική πολιτική καταγωγή και μέ άκρως δημοκρατική προσωπική μεταπολιτευτική πορεία…
  ουδεμία σχέση με τον κ. Στωϊδη , ο οποίος ούτε πανεπιστημιακός είναι , ούτε ειδικός της γλωσσολογίας , έστω και αν το σάιτ του καταρρίπτει ούκ ολίγους γραφικούς ελληνοφρενικούς μύθους…
  το ιστολόγιο σας νομίζω ότι είναι παντελώς ανοικτού τύπου, άρα θα πρέπει να τηρεί την νομιμότητα…
  αυτό δεν συμβαίνει όταν παραβιάζονται βάναυσα τα ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ προσωπικά δεδομένα νομίμων ,φορολογούμενων συμπολιτών μας με ελληνική υπηκοότητα…
  η αναφορά σε χαφιέδες αφορά τους εθνικιστές ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ του παρόντος μπλόγκ που παρέθεσαν σειρά ονομάτων..
  ούτε αφορά τον εντιμότατο μπλόγκερ ούτε τους περισσότερους σχολιαστές με διαφορετική άποψη αλλά εντός ορίων της δημοκρατικής ελευθερίας της έκφρασης όπως αυτή ορίζεται από την ΕΣΔΑ και τη σχετική νομολογία…
  οι δε πληροφορίες ότι έχω δικό μου ιστολόγιο είναι ΨΕΥΔΕΙΣ , όπως και τα εθνικιστικά παπαγαλάκια…
  είμαι ένας απλός σχολιαστής, σε δημοκρατικά και ευρωπαϊκά ελληνικά φόρουμ και όχι σε εθνικιστικά/ανθελληνικά…
  παρά ταύτα η στάση σας για την λογοκρισία ενός νομίμως κυκλοφορούντως βιβλίου είναι και επαινετική και τιμητική για όλο τον δημοκρατικό κόσμο της πατρίδας μας…
  with sincerely

 56. Immortalité said

  @ Ντέλτσεφ, πες μου σε παρακαλώ, τί πίνεις; Πραγματικά ενδιαφέρομαι. Τίποτα απ’ όσα έχω δοκιμάσει τόσα χρόνια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό…

 57. Χ said

  εκδήλωση παρουσίασης σλαβομακεδονικού λεξικού

  Γιατί δεν αποδέχεστε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, κ. Σαραντάκο; Ετσι θέλουν να λένε τη γλώσσα τους: μακεδονικά. Έρχεστε εσείς και λέτε πως είναι «σλαβομακεδονικά». Αυτή τη λέξη ΔΕΝ την χρησιμοποιούνε οι άνθρωποι. Το γράφει και το εξώφυλλο του λεξικού. «Ελληνο-μακεδονικό λεξικό».

  Γιατί υιοθετείτε την ορολογία των εθνικιστών;

 58. Ας μείνουμε στο αυστηρά γλωσσολογικό θέμα. Κι εγώ «κοιτίδα της οικογένειας των ΣΛΑΒΙΚΩΝ γλωσσών» είχα καταλάβει ότι θεωρεί τη Μακεδονία ο Ντέλτσεφ. Γεωγραφικά, και αυτό φαίνεται εξωφρενικό: θα σήμαινε ότι οι σλαβόφωνοι λαοί ξεκίνησαν από τη Μακεδονία ή πήραν τη γλώσσα τους από κάποιο λαό που ξεκίνησε από τη Μακεδονία, η οποία θα έπρεπε να ήταν σλαβόγωνη από την αρχαιότητα ήδη! (Θυμίζει τη θεωρία των δύο που διαβλέπουν αρχαία σλαβική γλώσσα, μακεδονική φυσικά, στο μεσαίο κείμενο της Στήλης της Ροζέττας!)
  Όμως, να πούμε και του στραβού το δίκιο, αρχικά ο Ντέλτσεφ (51) έγραψε «γλωσσική κοιτίδα της οικογένειας των σλαβικών γλωσσών». Η αδέξια αυτή έκφραση μάλλον εννοεί κάτι όντως αληθινό, ότι δηλαδή οι φιλολογικές γλώσσες των (ορθόδοξων τουλάχιστο) σλαβικών λαών επήγασαν ή πάντως επηρεάστηκαν σοβαρότατα από τη γλώσσα που διαμόρφωσαν οι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι εργάστηκαν μεν στη Μοραβία, ήταν όμως Μακεδόνες (με τη γεωγραφική φυσικά έννοια) και βασίστηκαν στο σλαβικό ιδίωμα των περιχώρων της γενέτειράς τους, της Θεσσαλονίκης. Γι’αυτό άλλωστε, αλλά και διότι καλλιεργήθηκε κατ’εξοχήν στην Αχρίδα και ανατολικότερα, η γλώσσα αυτή ονομάζεται συχνά και παλαιοβουλγαρική!

 59. Χ said

  Περί Πολιτείας:

  http://history-of-macedonia.com/wordpress/2010/02/18/travel-guides-as-propaganda-tools/

 60. Χ said

  Λέει ο κ. Σαραντάκος στον Ντέλτσεφ:

  Σε παρακαλώ να μην ξαναγράψεις εδώ, έχεις δικό σου ιστολόγιο νομίζω.

  Δεν βλέπω να δίνει σύνδεσμο στο ψευδώνυμό του. Το γνωρίζετε από αλλού; Δώστε το και σε εμάς.

 61. sarant said

  Αγαπητέ Χ (57): Τον τίτλο του λεξικού τον ανέφερα, η γλώσσα αυτή από παλιά ήξερα πως λέγεται σλαβομακεδονικά. Οι εθνικιστές, θαρρώ, τη λένε «σκοπιανά» ή αρνούνται πως είναι γλώσσα.

  59: Μπορεί ένα βιβλίο να γράφει τερατώδεις παπάρες. Στην περίπτωση αυτή, γράφεις στον εκδοτικό οίκο και του αποδεικνύεις τις παπάρες.

  60: Νόμιζα ότι ο Ντέλτσεφ έχει ιστολόγιο, έκανα λάθος.

 62. Χ said

  η γλώσσα αυτή από παλιά ήξερα πως λέγεται σλαβομακεδονικά

  Έδώ και χρόνια, δεν έχετε διαβάσει ή ακούσει κάπου πως λέγονται «μακεδονικά» και όχι «σλαβομακεδονικά»; Πλην τούτου, είχατε το εξώφυλλο μπροστά σας. Αλλά ας δεχτούμτε πως το λάθος έγινε από συνήθεια, συμβαίνει σε όλους. Τώρα που σας επισημάνθηκε, είστε έτοιμος να λέτε τη γλώσσα σκέτο «μακεδονική» και τους ομιλητές της σκέτο «Μακεδόνες»;

  Μπορεί ένα βιβλίο να γράφει τερατώδεις παπάρες. Στην περίπτωση αυτή, γράφεις στον εκδοτικό οίκο και του αποδεικνύεις τις παπάρες.

  Αποδέχεστε, δηλαδή, πως ο οδηγός «Macedonia» του εκδοτικού οίκου Bradt, που βρίσκεται έξι χρόνια στην αγορά και έχει κάνει τρεις (3) εκδόσεις με πλειάδα διορθώσεων, γράφει «παπάρες»; Αν ναι, θα γράφατε εσείς στον εκδοτικό οίκο για να του το αποδείξετε; Αν δεν έχετε τον χρόνο, θα βάζατε την υπογραφή σας σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον εκδοτικό οίκο;

  Η τελευταία ερώτηση απευθύνεται και προς τους άλλους σχολιαστές.

 63. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Βρε Ντέλτσεφ πες μου σε παρακαλώ που να απευθυνθώ για το μισθό μου (τουλάχιστον να φάω τα κλεμμένα που μου προσάπτεις να μην τα ακούω αδίκως) για το χαφιέδισμα! Εάν έγραφα η τάδε μπλόγκερ είναι η τάδε να μου πεις γιατί τη δίνεις στεγνά; Αλλά έλα που δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το να:
  α) Αναφέρω τις 3 τάσεις επώνυμων (και οι 6, με πολιτική, τηλεοπτική, γραπτή και συνεδριακή παρουσία αναλόγως την περίπτωση) ακτιβιστών στη μειονότητα σας
  β) Σημειώσω πως υπάρχει ενεργή κόντρα ανάμεσα στις τάσεις (δε φταίω εγώ, να μη ξεκατινιάζαστε δημοσίως)
  γ) Παρατηρήσω πως ο «Περικλής» γράφει ίδια και όμοια με τον «Αριστοτέλη» (και προφανώς ιδέα δεν έχω για το πραγματικό του όνομα) και πως άτομα γράφουν με διάφορα παρατσούκλια ακριβώς σαν κι εσάς στα 4-5 ενεργά μπλογκ της μειονότητας.

  Κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο δε φανέρωσα. Ακόμα κι αν έγραφα για τις 3 περίπτωσεις blogger της χαρούμενης παρέας σας που έχουν ταυτοποιήσει τα προσωπικά του/της στοιχεία, και πάλι θα επαναλάμβανα κάτι που έχει κάνει – ή αποδεχθεί σε σχόλια – ο ίδιος/ίδια. Αλλά δε μπήκα καν στον κόπο να αναφερθώ συγκεκριμένα πχ. σε άτομο που τη βρίσκει με το Grci Katili (δημόσια το έκανε κι αυτό – δεν μιλάμε για προσωπικό στοιχείο).

  Από εκεί και πέρα αν πραγματικά νομίζεις πως στέκεται μήνυση εναντίον μου τα στοιχεία μου (που ήταν εύκολο να τα βρεις) πρόσφατα τα εμφάνισα και πιο άμεσα (και με ελάχιστο ψάξιμο συμπληρώνονται). Κάνε μου την μήνυση για να δούμε για τι παρπαρίες θα κλαίγεσαι στο δικαστήριο ή κλ@σε μου τα @ρχίδια. Αλλιώς για να στο πω στη δικιά μας τη μειονωτική γλώσσα (εμάς που Αλβανούς μας ανεβοκατεβάζετε γιατί να μη νιώθετε μόνοι) χάνα μούνου!

 64. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Χ (62) προφανώς και γράφει παπαριές και 10 εκδόσεις να είχε κάνει – τις διάβασες υποθέτω. Μια και τόσο πολύ κόβεσαι γράψε εσύ την επιστολή διαμαρτυρίας (να μην προλάβει ο παπάρας ο Άδωνις) και υπογράφω κι εγώ από κάτω (να με βρει ο Ντέλτσεφ πιο γρήγορα – είδες 100 χρόνια μετά θα μας κυνηγάνε πάλι οι κομιτατζήδες…)

 65. Stefanos said

  Κι εγώ διαφωνώ κάθετα με τη λογική των Ελληναράδων, που εκβίασαν το Μαλλιάρη με το μοϋκοτάζ που κήρυξαν. Για δυό λόγους. Σαν δημοκράτης και σαν Έλληνας.

  Σαν δημοκράτης γιατί είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε λογοκρισία, οποιουδήποτε πνευματικού έργου (ακόμα και του «Αγών μου»). Πολύ δε μάλλον ενός νομίμως κυκλοφορούντος βιβλίου.
  Σαν Έλληνας γιατί, με τα καραγκιοζιλίκια αυτά, απλά κάνουμε διαφήμιση στους Ουρανιοτοξίτες και δίνουμε αφορμές να κατηγορείται η Ελλαδα ως ανελεύθερη χώρα.

  Κάθε πραγματικός δημοκράτης θα πρέπει σαφώς να αποδοκιμάσει αυτήν την κίνηση.

  Δράττωμαι όμως της ευκαιρίας, να καταδικάσω και τη ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ και ΑΚΡΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ρητορεία, του κυρίου που υπογράφει ως «Ντέλτσεφ» και είναι γνωστός από τις αναρτήσεις του σε διάφορα μπλογκς όπως τα προαναφερθέντα abecedar & belomorska.

  Κύριε Ντέλτσεφ, ο «αντικειμενικός ετεροπροσδιορισμός» που εδώ και μήνες προβάλλεις είναι η χείριστη μορφή ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ και ΦΑΣΙΣΜΟΥ.
  Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για τον προσδιορισμό ενός ατόμου και λέγεται ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ.

  Ανήκεις στην πιο γελοία κατηγορία των ακτιβιστών. Στην κατηγορία των ΦΑΣΙΣΤΩΝ με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ προσωπείο. Τουλάχιστον οι καθαροί Φασίστες και Εθνικιστές είναι και φαίνονται.

  Κανείς πραγματικός ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ουδέποτε θα βρεθεί να υποστηρίξει τις γελοιότητες σου. Κι αν βρεθεί θα είναι το λιγότερο αφελής.

 66. sarant said

  Χασάπη, ευτυχώς που με κάλυψες (σε μερικά) διότι οι ιντερνετικές μακεδονομαχίες είναι πολύ βαρετές στην ηλικία μας….

 67. Voulagx said

  #62: Αγαπητε Χ, δεν δεχομαι το υφος του σχολιου σας.Σα να ζητατε «δηλωση νομιμοφροσυνης» προς εσας απ΄ολους τους σχολιαστες.

 68. π2 said

  #66, παρότι νεότερος, συμμερίζομαι τη βαρεμάρα για τις μακεδονομαχίες. Το μόνο ενδιαφέρον που βλέπω είναι ότι το ελληναράδικο και το μακεδοναράδικο (sic) trolling μοιράζονται την ίδια νοοτροπία και τα ίδια εκφραστικά μέσα. Ενδιαφέρον από γλωσσικής πλευράς.

  Υπάρχει και κάτι άλλο ενδιαφέρον, το περίφημο ένα εκατομμύριο εθνικά Μακεδόνων στην ελληνική επικράτεια. Για όσους αναρωτιούνται, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται από τους λίγους ακραίους ένθεν κακείθεν των συνόρων ως εξής: πας μη εθνικά Μακεδών κάτοικος της Μακεδονίας είναι είτε τουρκόσπορος πρόσφυγας είτε γραικομάνος. Αφού οι γραικομάνοι είναι παραπλανημένοι Μακεδόνες, εάν αφαιρέσουμε από τους σημερινούς κατοίκους της Μακεδονίας τον αριθμό των προσφύγων και των απογόνων τους, το υπόλοιπο είναι εθνικά Μακεδόνες. Όπερ έδει δείξαι. Το αστείο είναι ότι συχνά ξεχνούν να κάνουν την αφαίρεση, και μιλούν για δύο εκατομμύρια εθνικά Μακεδόνων στην ελληνική Μακεδονία (το έχω δει σε φόρουμ της μακεδονικής -με τη γειτονική έννοια του όρου- διασποράς, το οποίο έχω ξανασχολιάσει εδώ, καθώς είναι συναρπαστική πηγή για το πώς ο εθνικισμός μπορεί να χτυπήσει σουρεαλιστικά ταβάνια στη βαλκανική διασπορά, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης φυσικά). Αυτό, με τη σειρά του, έχει ένα δευτερεύον αστείο αποτέλεσμα, να πέφτουν από τα σύννεφα με το εκλογικό ποσοστό του Ουρανίου Τόξου, το οποίο οδηγεί σε οξύτατες αντιπαραθέσεις: οι μεν θεωρούν δεδομένο ότι τα εκλογικά ποσοστά που δίνονται στη δημοσιότητα είναι προϊόν νοθείας επιπέδων Τσαουσέσκου, οι δε εξαπολύουν μύδρους κατά του ΟΤ για κατασπατάληση των χρημάτων της διασποράς.

  Θα ήταν ενδιαφέρον να εκτιμήσει κανείς πραγματικά το μέγεθος της μειονότητας. Δυστυχώς όμως, φαίνεται πως είμαστε ακόμη 100 χρόνια πίσω, στην εποχή για την οποία ο Ι. Μιχαηλίδης του ΚΕΜΟ (Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930). Ο πόλεμος των στατιστικών, Αθήνα 2003) συμπεραίνει πως καμιά απολύτως στατιστική δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, καθώς όλες αποτελούν διπλωματικά όπλα, παρά εργαλεία ανάλυσης.

 69. Χ said

  @ΝΣ

  Δεν απαντήσατε.

  @Βούλα

  Καθένας καταλαβαίνει ό,τι μπορεί.

 70. sarant said

  Με πρόλαβε ο Χασάπης, αγαπητέ. Αν γράψετε ένα έξυπνο και σεμνό γράμμα χωρίς συντακτικά λάθη (στα αγγλικά, βέβαια) που να αποβλέπει στην επισήμανση των λαθών, πιθανόν να υπογράψω.

 71. Χ said

  @ΝΣ

  Ο Χασάπης έστειλε δύο σχόλια. Το πρώτο δεν έχει σχέση με ό,τι ρώτησα. Το δεύτερο, λέει:

  προφανώς και γράφει παπαριές και 10 εκδόσεις να είχε κάνει

  (Χασάπη, το «Aleksandar», ανύπαρκτο διεθνώς, λέτε να μπήκε τυχαία;)

  Η ερώτησή μου, ήταν αυτή:

  Αποδέχεστε, δηλαδή, πως ο οδηγός «Macedonia» του εκδοτικού οίκου Bradt, που βρίσκεται έξι χρόνια στην αγορά και έχει κάνει τρεις (3) εκδόσεις με πλειάδα διορθώσεων, γράφει «παπάρες»;

  Όπως καταλαβαίνω, το «με πρόλαβε ο Χασάπης» σημαίνει «εγώ, που δεν είμαι ο Χασάπης, αλλά ο Νίκος Σαραντάκος, σύμφωνα με όσα διάβασα, λέω πως ο οδηγός του Bradt γράφει παπαριές». Αν κάνω λάθος, διορθώστε με.

  Ας βοηθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν.

  http://books.google.com/books?id=4CpYot4N2PUC&lpg=PP1&pg=PP1#v=onepage&q=&f=false

  Η ερώτηση που έμεινε αναπάντητη, μετά την επισήμανση του λάθους στην ορολογία:

  είστε έτοιμος να λέτε τη γλώσσα σκέτο «μακεδονική» και τους ομιλητές της σκέτο «Μακεδόνες»;

 72. Nikosl said

  Θυμίζω πριν από 18 χρόνια, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη με υπουργούς οι οποίοι… εχουν τις ίδιες απόψεις με τους αριστερούς σύμφωνα με το σχόλιο 7, έστειλε στα δικαστήρια τους συγγραφείς (πλην του Τρότσκι και του Πουλιόπουλου γιατί δεν τους βρήκαν) και τους εκδότες αυτού του βιβλίου της Εργατικής Αλληλεγγύης για το Μακεδονικό. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν προχωρήσει.

 73. sarant said

  Σας έχω απαντήσει ότι τη γλώσσα τη λέω σλαβομακεδονική. Όμως, το ύφος σας αγαπητέ Χ. καταντάει ενοχλητικό, σχεδόν ανακριτικό. Αν δεν σας αρέσει η άποψή μου, υπαρχουν δόξα τω Θεώ χιλιάδες ιστολόγια στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, μπορείτε να γίνετε ταγάρι εκεί.

 74. Ντέλτσεφ said

  όλα τα αναγνωρισμένα και μη ΜΜΕ-CCN,BBC,DW , τα καλύτερα πανεπιστήμια, οι διπλωματικές υπηρεσίες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου αναγνωρίζουν και διδάσκουν μία γλώσσα την οποία ονομάζουν ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ…
  αλλά και στην ελλάδα πανεπιστημιακοί που σέβονται την ακαδημαϊκή ελευθερία και ανεξαρτησία αναγνωρίζουν πλέον την μακεδονική ως ξεχωριστή γλώσσα , με ξεχωριστό δικό της μακεδονικό αλφάβητο, έργο των μακεδόνων ιεραποστόλων με μητρική γλώσσα την σλαβωνική προτεραία της μακεδονικής..
  εξ αυτού του μακεδονικού κυριλικού αλφαβήτου και η αναγνώριση της σημασίας της από τους ομιλητές των υπόλοιπων μελών της οικογένειας των σλαβικών γλωσσών…
  σύντομα θα πράξει και το ίδιο η επίσημη πολιτεία , βάζοντας τέλος σε 1,5 αιώνα αντιμακεδονικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ΔΗΜΟΣΙΑ ότι όλοι πλέον οι πολιτικοί και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί παραδέχονται κατ΄ιδίαν…
  καιρός να προσαρμοσθεί και το χειραγωγημένο και ημιμαθές πόπολο…
  για τον γλωσσικό εκσλαβισμό των πολιτιστικά/προεθνοτικά τουρκομογγόλων βούλγαρων και των χάνων και όχι βασιλιάδων ασπαρούχ και κρούμ , το διαδίκτυο παρέχει αρκετές πληροφορίες…
  ο αριθμολογικός πόλεμος των απογραφών μπορεί να επιλυθεί με τον καθορισμό σε τακτά διαστήματα απογραφών από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ..
  μετά από μερικές απογραφές και αφού οι απογραφόμενοι αποκτήσουν την σχετική εμπιστοσύνη θα αρχίσουν να αντικειμενοποιούνται οι αριθμοί των εθνοτικά και γλωσσικά μακεδόνων της ελλάδος…
  επί του παρόντος ας ξεκινήσει η αμαρτωλή ελληνική στατιστική υπηρεσία εισάγωντας σχετικό ερωτηματολόγιο , σχεδόν 100 χρόνια μετά την πρώτη απογραφή με το σχετικό ερωτηματολόγιο, της οποίας μεγάλο μέρος παραμένει αδημοσίευτο..
  Ιδού η ρόδος , ιδού και το πήδημα που έλεγαν και οι βιολογικοί αρχαίοι πρόγονοι..
  ο εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός δεν σημαίνει ελευθερία ΕΠΙΛΟΓΗΣ εθνοτικής ταυτότητας αλλά ελευθερία ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ της υπάρχουσας..
  γιατί βέβαια δεν είμαστε ότι δηλώνουμε αλλά ότι είμαστε..
  στις απογραφές στην οθωμανική μακεδονία που διεξάγονταν από τα νεότευκτα εθνικά κράτη-σέρβικο,βουλγάρικο,ελληνικό αλλά και από την οθωμανική διοίκηση οι κάτοικοι της μακεδονίας κάνανε δήλωση συμβατή με τον απογραφέα , με αποτέλεσμα να δηλώνουν την ίδια περίοδο τα ίδια άτομα- σέρβοι,βούλγαροι,έλληνες,τούρκοι…

 75. Ντέλτσεφ said

  ένα χαρακτηριστικό του εθνικιστικού λόγου είναι η άποψη ότι περισσότερη σημασία έχει το δίκαιο της δύναμης παρά η δύναμη του δικαίου..
  για αυτό δεν ασχολούνται με τα γεγονότα και τα εξ αυτών επιχειρήματα αλλά με τη στοχοποίηση των εκφραστών τους…,
  κατά το παράδειγμα της Χρυσαυγίτικης εφημερίδας «Στόχος»…
  ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ασχολούνται με τα προβλήματα των άλλων και όχι των ιδίων , παρότι ήδη βρίσκονται σε καθεστώς χρεωκοπίας…
  η μακεδονική , η ΜΗΤΡΙΚΗ γλώσσα των Μακεδόνων είναι παγκόσμια αναγνωρισμένη και δεν χρειάζεται πιστοποιητικά κανένος…
  η μακεδονική θα διασωθεί στον επερχόμενο γλωσσικό εξορθολογισμό, ως μέλος μίας οικογένειας μητρικής γλώσσας πλέον των 800 εκατομμυρίων ομιλητών στον κόσμο (φυσικά το συνομωσιολογικό εθνικιστικό σενάριο περί κατίσχυσης στον πλανήτη μίας γλώσσσς, της αγγλικής είναι φανταστικό και ανεδαφικό..)
  τι θα γίνει όμως με την ΞΕΝΗ , λειτουργική γλώσσα την ελληνική η οποία κινδυνεύει να ενταχθεί στο καθεστώς των υπό εξαφάνιση γλωσσών του ΟΗΕ…?
  μία γλώσσα η οποία ακολούθησε την πορεία των ξένων και μη μητρικών γλωσσών, συναρτώμενη από την πολιτική λειτουργία όπως και γαλική και η γερμανική…
  μία ξένη γλώσσα με ομιλητές σε όλη την μεσόγειο αλλά και αργότερα στην ευρώπη του διαφωτισμού έχει συρρικνωθεί σε γλωσσικό πληθυσμό λιγότερο από 20 εκατομμύρια παγκοσμίως…?
  εμείς που σεβόμαστε αυτή την ξένη και ιστορική γλώσσα , η οποία απετέλεσε εργαλείο / έστω χειραγώγησης της κρατικής μας παιδείας προτείνουμε την ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ της διαδικτυακής εξορθολογικής της μορφής…
  αναφέρομαι στα greeklish με κυρίαρχο στοιχείο την εισαγωγή του λατινικού αλφάβητου…
  κάτι στο οποίο είχαν αναφερθεί αρκετά νωρίτερα φωτισμένοι διανοητές αλλά και πολιτικοί στη πατρίδα μας…
  με αυτό τον τρόπο θα γίνει σημαντικά ευκολότερη και προσβάσιμη στον μέσο άνθρωπο , με αποτέλεσμα τον αριθμητικό πολλαπλασιασμό των ομιλητών της αλλά και της σημασίας της στον σύγχρονο πολύπλοκο και ανταγωνιστικό κόσμο…
  παρομοίως αν και για λίγο διαφορετικού λόγους αυτό οφείλει να συμβεί με το μέρος των σλαβικών γλωσσών που συναισθηματικά διατηρούν ακόμα το κυρριλικό αλφάβητο, το οποίο όμως εδώ και καιρό έχει αντικατασταθεί από το λατινικό , στη Μοραβία/Τσεχία όπου έδρασαν οι μακεδόνες ιεραπόστολοι…
  οι οποίοι μετέφρασαν ακριβώς την αγία γραφή από την βυζαντινή ελληνική στην σλαβωνική, προϋπόθεση της οποίας μετάφρασης ήταν η τέλεια γνώση της σλαβωνικής…
  γεγονός που παραπέμπει σε οικιακή/μητρική και όχι ξένη εκπαιδευτική…

 76. Voulagx said

  «Για ζμπορβεμ μακεντονσκι, για ζμπορβεμ μπουγκαρσκι, βουλγαρικα και μακεδονκα μοιαζουν πολυ» ελεγε ο παππους μου, Βλαχομακεδονας που κατεβηκε απο την Οχριντα το ’25 στην Ελλαδα.
  «Βρε, ηρθαν οι μακεδονες» λεγαν οι ντοπιοι Βλαχοι γι’ αυτους που κατεβηκαν το ’25.
  Πολλοι φιλοι μου,Βλαχοι,θεωρουν οτι ειναι (ως εκλατινισμενοι Μακεδονοδωριεις) απογονοι του Μεγαλεξανδρου και τωρα εχουν κληρονομικες διαφορες με τους βορειους γειτονες (ισως και με τον κ. Ντελτσεφ;),εγω εκανα δηλωση αποποιησης κληρονομιας εδω και χρονια! Οι Ρουμανοι με αποκαλουν Μακεδονα,στα ελληνικα ειμαι Βλαχος,στα Βλαχικα ειμαι Αρμανου, τελικα ποιος ειμαι, που πατω και που πηγαινω; Μηπως πολυταυτοτικος;

 77. Χ said

  @ΝΣ

  Το ύφος μου δεν έχει κάτι ιδιαίτερο. Απλώς, έκανα κάποιες ερωτήσεις και σίγουρα δεν χρησιμοποίησα χαρακτηρισμούς όπως «ταγάρι». Τις δε απόψεις που μπορούν να καταγραφούν, δεν τις θεωρώ αρεστές ή μη. Είναι απλά απόψεις. Αλλά να τις μάθουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται απαντήσεις και όχι υπεκφυγές.

  Παρουσιάσατε ένα λεξικό στο εξώφυυλο του οποίου γράφει «Ελληνο-μακεδονικό λεξικό». Προφανώς, μιλάει για δύο γλώσσες. Αν η μία είναι τα ελληνικά, η άλλη ποια είναι; Η «σλαβομακεδονική» δεν αποτελεί μέρος του τίτλου. Εσείς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα γλωσσικά ζητήματα, απαντήσατε «τη γλώσσα τη λέω σλαβομακεδονική». Είτε αποδέχεστε γενικώς και αδιακρίτως το δικαίωμα κάποιου να ονομάζει τον εαυτό του όπως θέλει, είτε όχι. Είτε αποδέχεστε την επιστημονική ορολογία που έχει καθιερωθεί διεθνώς, είτε όχι.

  http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=mkd

  Documentation for ISO 639 identifier: mkd
  Identifier: mkd
  Name: Macedonian

  Αν είχατε ξεκαθαρίσει τη θέση σας, οι ερωτήσεις θα ήταν περιττές. Δεν πρόκειται δα για προσωπικά δεδομένα. Πείτε «δεν λέω Μακεδόνες και μακεδονικά, αλλά Σλαβομακεδόνες και σλαβομακεδονικά, για τον Χ λόγο». Φυσικά, ενάντια στη χάρτα του ΟΗΕ, αλλά αυτό είναι επιλογή σας.

 78. Ντέλτσεφ said

  22 Φεβ 2010
  Επέκταση της Carrefour-Μαρινόπουλος στα Βαλκάνια
  Η Carrefour έστησε ένα νέο joint venture με την «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», με το οποίο οι δύο εταιρείες θα επεκτείνουν την αλυσίδα στα Βαλκάνια.

  Το Joint Venture θα ανοίξει καταστήματα με τη φίρμα Carrefour στην…

  Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Φύρομ*, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία).

  Το 60% των μετοχών θα κατέχει η «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» και το 40% η Carrefour Marinopoulos (η οποία είναι ιδιοκτήτης ήδη της αλυσίδας).

  Η επέκταση είναι συνέχεια της λειτουργίας σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο. Η Carrefour και ο Μαρινόπουλος είναι συνεταίροι για 17 χρόνια και το γκρουπ διαθέτει 35 hypermarkets, 219 supermarkets και 284 συμβατικά «μικρά» καταστήματα. Κολοσσός ! Αληθινή κυβέρνηση.

  Ολόκληρο το δελτίο εδώ

  *Στο δελτίο τύπου, η Carrefour που δεν φημίζεται για το σεβασμό της στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι τη λατρεύουν ειδωλολατρικά σαν Θεά, δημιουργώντας πάντα το αδιαχώρητο στα καταστήματά της, αναφέρει τη Φυρομ, ως «Μακεδονία», φυσικά.

  Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/02/carrefour.html#ixzz0gHqaAJWB

 79. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Ω παλληκάρι μου (76) και σε είχα για Βερμιώτη Βλάχο και περιμένα πως και πως να σου την πέσει κάποιος από τη μειονοτική πλευρά γιατί δεν ακολουθείς στα τιμημένα βήματα των Ρουμανόβλαχων που καθάρισαν (το βιαστή κορασίδων όπως διαβάζω σε τελευταία διαδικτυακή ενημέρωση 🙂 τον Τέλο τον Αγαπηνό. Α ρε Πηνελόπη παραμύθιασμα που μας έριξες!

  Σοβαρά τώρα πάντως έχω δύο απορίες: Αυτοί που την κοπάνησαν καθυστερημένα (και όχι το ’13 ή το ’18 μαζικά ως πρόσφυγες πολέμου) από βορείως των συνόρων και δεν κολλούσαν σε συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμού (που δεν υπήρξε με τη Γιουγκοσλαβία) προσμετρήθηκαν στους πρόσφυγες από το γκουβέρνο και τις επιτροπές προσφύγων της ΚτΕ; Δηλαδή ο παππούς σου ήταν στις περίπου 7χλδ πρόσφυγες από Γιουγκοσλαβία ή όχι; Και πιο σημαντικό (για τους ίδιους): είχαν δικαίωμα σε ανταλλάξιμη περιουσία ή κάποιου άλλου είδους κρατική οργανωμένη βοήθεια (λέμε τώρα, στα ιδιάζοντα ελληνικά πλαίσια) ή μήπως αφέθηκαν τελείως μα τελείως στη μοίρα τους;

 80. sarant said

  X, το κακό με τον όρο «μακεδονική γλώσσα» είναι ότι μπορεί να μπερδευτεί με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο, ενώ πρόδηλα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Θα μπορούσαμε να πούμε τη γλώσσα της γειτονικής χώρας «μακεντόντσι», που αποφεύγει τη σύγχυση, αλλά δεν κλίνεται. Ελπίζω σύντομα να διευθετηθεί επισήμως το θέμα και να μπορούμε να χρησιμοποιούμε έναν όρο που να μην ενοχλεί ή να ενοχλεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

 81. Ντέλτσεφ said

  σχετικά με το σχόλιο του 76 :
  1- η γλωσσική συγγένεια πέραν της διακριτότητας είναι πλούτος …
  ο εκσλαβισμός των τουρκομογγολικής προέλευσης βούλγαρων είναι γεγονός αποδεκτή από τη επιστήμη…
  2- πολύ ώραίο το ερώτημα για το τι είμαι. εδώ και αρκετές δεκαετίες κυρίαρχη ιδεολογική άποψη των Βλάχων είναι το «εμείς οι βλάχοι όπου λάχει» . πρόκειται για οπορτουνίστικη στάση με πολλά θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία . επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη σε ξένο κράτος αλλά επιβάλλει την απόρριψη της προσωπικής εθνοτικής ταυτότητας.
  σύμφωνα με αυτή την άποψη ο βλάχος στη ελλάδα είναι έλληνας, στη βουλγαρία βούλγαρος, στην αλβανία αλβανός , στην ρουμανία ρουμάνος, στην σλοβακία σλοβάκος (μέχρι εκεί έφθασαν οι βλάχοι… ) και στη μακεδονία μακεδόνας…
  φυσικά η αλήθεια είναι ΜΙΑ . ο βλάχος παραμένει εθνοτικά ΒΛΑΧΟΣ σε όλο το κόσμο , άσχετα το κράτος και την ομιλούσα γλώσσα του..!!!
  οι ρουμάνοι πράγματι αποκαλούν τους εκτός ρουμανίας βαλκάνιους ομοεθνείς τους μακεδόνες , φυσικά ως γεωγραφική και όχι ως εθνοτική ταυτότητα..
  3- αν κάποιος είναι αξιοπρεπής οφείλει να σεβασθεί την εθνοτική του ταυτότητα. για αυτό οφείλει να τελειοποιήσει την μητρική του γλώσσα με την τελειοποίηση και εκμάθηση αυτής – π.χ Σύλλογος Βλάχων Βέροιας και να κάνει πράξει την σχετική οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βλάχικη/αρωμάνικη γλώσσα…
  το κυριότερο να κάνει οικονομικές συνεργασίες με τους ομοεθνείς του σε όλα τα βαλκάνια και την κεντρική ευρώπη…
  ακολουθώντας το παράδειγμα των ΒΛΑΧΩΝ οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του ιδρυτικού ελληνικού κράτους-αβέρωφ, τοσίτσας,ζάππας,κρυστάλλης..
  la mulci ani cu mulci bani/ χρόνια πολλά με πολλά λεφτά…

 82. Ντέλτσεφ said

  η γλώσσα των αρχαίων μακεδόνων πριν 2.500 χρόνια ήταν προφορική και βρίσκονταν στο γλωσσικό μεταίχμιο ανάμεσα στη αρχαά αλβανική/ιλλυρική και τη αρχαία θρακική η οποία θρακική όπως και η αρχαία μακεδονικήεξέλιπαν , ως προφορικές γλώσσες..
  ουδεμία σύγχυση θα υπήρχε ακόμα και αν ήταν διάλεκτος της αττικής διαλέκτου..
  ΟΥΔΕΜΙΑ…ξεκολείστε λίγο..
  ντάλι να βίστινα τάκα μίσλιτε/ μήπως στα αλήθεια έτσι σκέπτεστε..?
  σο σε στορι σο βάς γκρτσίτε / τι απέγεινε με εσάς τους έλληνες..?
  νε ραζμπίρατε ότι τσέλ σβέτ μπρζο σε προμενούβα ι οντι ναπρέντ/ δεν κατανοείτε ότι ολος κόσμος γρήγορα αλλάζει και πάει μπροστά…?

 83. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Να συνεννοούμαστε λοιπόν με mkd, xmk, ell-mac kai rup για να μη θίγεται κανένας και εφόσον ακολουθήσουμε και τη συμβουλή του φιλέλληνα Ντέλτσεφ και το ρίξουμε sta aglika borume na xehasume ke klisis-orthografia kai na min travame zori me to «esi milas mkd; emis milame rup! Aftos brizi att!»

 84. π2 said

  Το μόνο ενδιαφέρον που βλέπω είναι ότι το ελληναράδικο και το μακεδοναράδικο (sic) trolling μοιράζονται την ίδια νοοτροπία και τα ίδια εκφραστικά μέσα.

  Μπορούν επίσης να γίνουν εξίσου αφόρητα, απ’ ό,τι βλέπω.

 85. Χ said

  @ΝΣ

  X, το κακό με τον όρο “μακεδονική γλώσσα” είναι ότι μπορεί να μπερδευτεί με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο, ενώ πρόδηλα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Θα μπορούσαμε να πούμε τη γλώσσα της γειτονικής χώρας “μακεντόντσι”, που αποφεύγει τη σύγχυση, αλλά δεν κλίνεται. Ελπίζω σύντομα να διευθετηθεί επισήμως το θέμα και να μπορούμε να χρησιμοποιούμε έναν όρο που να μην ενοχλεί ή να ενοχλεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

  Το γράψατε κι εσείς. «Αρχαία μακεδονική διάλεκτο». Άλλο διάλεκτος, άλλο γλώσσα. Οι αρχαίοι Μακεδόνες, μίλαγαν την ελληνική γλώσσα, με κάποιες παραλλαγές. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Και σήμερα να πάει κάποιος σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, θα το διαπιστώσει.

  Εδώ η αρχαία μακεδονική από τη Linguist List, για όσους δεν έχουν Java:

  Από εκεί και πέρα, έχουμε ένα σύγχρονο ζήτημα, από το οποίο προκύπτουν διάφορα ερωτήματα.

  1) Αποδεχόμαστε τον όρο «γλώσσα» ή «διάλεκτος» για αυτό που μιλάνε οι γείτονές μας;
  2) Έχουμε το δικαίωμα να τους πούμε εμείς τι θα τη λένε;

  Καταλαβαίνω πως σας ενοχλούνε οι όροι «Μακεδόνας»/«μακεδονική». Άρα δεν αποδέχεστε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό (βλέπε σχετικά έγγραφα ΟΗΕ). Το ίδιο κάνουν και άλλοι Έλληνες, όπως οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Από τη στιγμή που δεν δηλώνετε εθνικιστής, το ενδιαφέρον βρίσκεται στη σύγκλιση απόψεων – ολίγη αποδοχή δικαιωμάτω, δεν υπάρχει.

  Βλέπετε, η πραγματικότητα κινείται στους τόνους του γκρίζου και όχι στο άσπρο-μαύρο. Μερικές φορές, οι αποφάσεις μας μάς φέρνουν σε δύσκολη θέση. Πότε μας οδηγεί το προσωπικό ιδεολογικό μας φορτίο και οι αντιπάθειές μας; Ετεροπροσδιοριόμαστε ή αυτοπροσδιοριζόμαστε; Επειδή ο Χίτλερ ήξερε πως 5+5=10 στο δεκαδικό σύστημα, το αρνούμαστε για να μη συμφωνήσουμε με έναν εγκληματία;

  Ευχαριστώ τον Σωκράτη, τις εκκωφαντικές σιωπές και σας χαιρετώ.

 86. SophiaΟικ said

  Exasa epeisodia, για να γράψω όπως θα ήθελε ίσως κι ο σλαβομακεδών φίλος μας, και τώρατι να πω! Δε με φωνάζατε!
  Όσο έλλειπα γίναμε όλοι εθνίκια, σύμφωνα με τον κο Ντελτσεφ.
  Ο οποιος δεν εννοίει να καταλάβει ότι σε γλωσσολογικό μαγαζί δε μιλάνε για σκοινί (κοιτίδες κλπ).
  Το μόνο που μας λείπει είναι καμία πορτοκάλεια ετυμολογία του Αλέξανδου (του ονόματος, ντε!), την οποία πραγματικά θα ήθελα να ακούσω.
  Αλλά πιο συνοπτικά, ρε παιδιά, αφου βλέπετε ότι σας εχουμε γραμμενους, τι επιμενετε;

 87. Voulagx said

  #81: κ.Ντελτσεφ,δεχεστε το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου, αλλα παρατηρω οτι προσπαθειτε να με…αυτοπροσδιορισετε!
  Μαλλον δεν καταλαβατε οτι το ερωτημα μου ηταν…ρητορικο, ουτε και το νοημα του σχολιου μου. Οσο για τον ορο «σλαβομακεδονικη» νομιζω οτι αποδιδει το νοημα της παραγραφου 1 του σχολιου σας.Φιλοι μου μακεντοντσι δεν το θεωρουν προσβλητικο,δεν δεχονται ομως το βουλγαρος. Ναζντραβε!

 88. Πρέπει νὰ θεσπιστῇ καὶ βραβεῖο Πορτοκάλωφ.

 89. Μαρία said

  Λέλε Voulagx, βλέπω και τσι φάτσι και σο πράις.

 90. Ἐγὼ δέχομαι τὸ δικαίωμα στὸν αὐτοπροσδιορισμό. Ἄς αὐτοπροσδιορίζεται ὅπως θέλει. Φυσικὰ διατηρῶ τὸ δικαίωμα ὰ θεωρῶ ἀσόβαρο τὸν αὐτοπροσδιορισμό του, ὅπως π.χ. φαντάζομαι πὼς θὰ ἔκανε κάποιος ὰν ἐγὼ αὐτοπροσδιοριζόμουν ὡς Κρόνιος. Τὰ τρελοκομεῖα εἶναι γεμᾶτα αὐτοπροσδιοριζόμενους. Κατὰ τἆλλα διασκεδάζω μὲ αὐτὰ ποὺ γράφει ὁ φίλτατος Ντέλτσεφ γιατὶ τελευταίως πολὺ σοβαρέψαμε.

 91. Voulagx said

  #89 Μαρια, μακεδονικη σαλατα!!

 92. Μαρία said

  #81, στην ιταλική της εκδοχή η ματσεντόνια είναι νοστιμότατη.

 93. Μαρία said

  διάβασε 91

 94. Voulagx said

  #92 Το θυμαμαι για γλυκο, κανω λαθος;

 95. Δεν είναι σαν τη ρώσικη;

 96. Χμ, εδώ βλέπω μια «πολ. κορέκτ» εκδοχή:
  http://fr.thefreedictionary.com/Mac%C3%A9doine
  «υπαινιγμός για τη διάλυση της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου». Ήξερα ότι το όνομα προήλθε από την τουρλού-τουρλού σύνθεση της Μακεδονίας του 19ου αι.

 97. Μαρία said

  Φρουτοσαλάτα, που μπορείς να της προσθέσεις και σαντιγί.

 98. Voulagx said

  Αν θυμαμαι καλα,Δυτη,ειναι επιδορπιο, σαν φρουτοσαλατα και πανα-πανω ενα μωβ σιροπι,κατι τετοιο. Η Μαρια μαλλον θα μας τα πει καλυτερα.

 99. Voulagx said

  Με προλαβες!!!

 100. Voulagx said

  #96: κι εγω αυτο ηξερα,πρεπει να αναθεωρησουμε;

 101. Μαρία said

  Ναι, βρε Δύτη, για το βαλκανικό τουρλού λέγεται η σαλάντ μασεντονιέν.
  Μίλησα για τη φαγώσιμη

 102. Ντέλτσεφ said

  τα σχόλια μας δεν απευθύνονται σε πνευματικά ΑΜΕΑ/σχολιαστές αλλά σε αναγνώστες του αξιολογου αυτού μπλόγκ…
  η αρχαία μακεδονική δεν ήταν διάλεκτος της αττικής/ελληνικής…
  σήμερα όμως μας απασχολούν οι σύγχρονες μητρικές γλώσσες μας…
  η μακεδονική, η βλάχικη, η τουρκική, η ελληνική, η πομάκικη…
  καμία σημασία δεν έχει ο εθνοτικός ετεροπροσδιορισμός που κάνουν οι αναξιόπιστοι και χρεωκοπημένοι ελληναράδες, γιατί είναι ψευδής και παραποιημένος όπως τα greek statistics…
  ούτε έχουν τέτοιο ηθικό δικαίωμα αφου η εθνοτική τους ταυτότητα είναι παντελώς τεχνητή και κενή παραδοσιακού προσωπικού περιεχομένου, πλήν του αυτονόητου τουρκικού,αλβανικού , μακεδονικου , βλάχικου αληθινού προσωπικού περιεχομένου της….
  αίντε ντόμπαρ νόκ/ καληνύχτα

 103. Κι ἐγὼ τὴν ἐκδοχὴ τῆς Μαρίας ἤξερα. Δύτη ἀπὸ δῶ τὸ πᾶμε ἀπὸ κεῖ τὸ φέρνουμε πάλι στὰ φαγητὰ τὸ γυρίσαμε!

 104. Μαρία said

  Δεν είναι υποχρεωτικό να προσθέσεις κάτι.
  Στη Φλωρεντία προφέρουν μαχεντόνια.

 105. Ντέλτσεφ ἡ ἴδια ἡ ἀττικὴ ἦταν διάλεκτος τῆς ἑλληνικῆς. ὅταν λὲς «διάλεκτος τῆς ἀττικῆς» μᾶλλον κάτι ἔχεις μπερδέψει. Καὶ βέβαια ἑλληνικὴ διάλεκτος ἦταν. Καμία σημασία δὲν ἔχει ὁ ἐθνικὸς αὐτοπροσδιορισμὸς ποὺ κάνουν οἱ ἀναξιόπιστοι καὶ χρεωκοπημένοι Σλαυαρᾶδες.

 106. Voulagx said

  Κορνηλιε,τι λες,παει με κοκκινο κρασι η σαλατα του λινκ #101;

 107. Βασικὸς κανόνας: Τὸ κόκκινο κρασὶ πάει μὲ ὅλα κι ἂς λένε ὅ,τι θένε!

 108. Abecedar said

  Οι γλώσσες είναι εργαλεία επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Στο διάβα των αιώνων εμφανίστηκαν πολλές γλώσσες εκ των οποίων πολλές εξαφανίσθηκαν, νέες εμφανίστηκαν ενώ κάποιες εξελίχθηκαν με το χρόνο αλλάζοντας εντελώς σε σχέση με την αρχική τους μορφή. Ίσως να υπάρχουν και κάποιες που δεν άλλαξαν, τέτοια περίπτωση δεν γνωρίζω.
  Το όνομα της κάθε γλώσσας καθορίζεται από τους ομιλητές της και φέρει το όνομα του λαού που την ομιλεί: τα ελληνικά από του Έλληνες, τα μακεδονικά από τους Μακεδόνες, τα αγγλικά από τους Άγγλους κ.ο.κ.
  Βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το όνομα μιας γλώσσας είναι εντελώς διαφορετικό από το όνομα που χρησιμοποιούν άλλοι λαοί σε σχέση με το όνομα που χρησιμοποιούν οι ομιλητές της. Για παράδειγμα τα ελληνικά ονομάζονται ελληνικά μόνο από τους Έλληνες και του ομιλητές της την ίδια στιγμή που σε όλο τον κόσμο ονομάζονται γκρηκ (Greek). Το ίδιο συμβαίνει με το όνομα της χώρας. Η Ελλάδα ονομάζεται Ελλάδα (Hellas) μόνο στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο ονομάζεται Greece ή/και Yunanistan.
  Θα σας αναφέρω και ένα άλλο παράδειγμα. Τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γερμανίας ονομάζεται Ντόιτσλαντ (Deutschland). Όμως, οι περισσότερες χώρες την ονομάζουν Γερμανία (Germany). Το ξέρετε ότι υπάρχουν 4-5 διαφορετικές ονομασίες της Γερμανίας ακόμη διεθνώς; Πχ Alemania κλπ.

 109. Voulagx said

  #104 και Χοχα-χολα την Κοκα-κολα, non e cosi?

 110. Μαρία said

  109, Ναι, και τα είχα παραγγείλει μαζί προφέροντάς τα κανονικά, αλλά όταν τα επανέλαβε το γκαρσόνι, άρχισα, θυμάμαι, να αμφιβάλλω για την παραγγελία.

 111. #108 φυσικά. γι’αὐτὸ καὶ δὲν τίθεται θέμα σεβασμοῦ τῆς «συνταγματικῆς» ὀνομασίας τῶν Σκοπίων.

 112. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  Καλά μιλάμε μαζεύτηκε όλος ο καλός ο κόσμος. Περιέργως ξέχασες άλλο ένα όνομα για τους Έλληνες – που χρησιμοποιούν συνεχώς οι παρέες σου – Αλφαβητάρι, кози. Παρέα με τα mongrel race και τα υποσαχάρια χαρακτηριστικά μας που αποκαλύψατε είμαστε και γαμώ τα θαύματα της φύσης (ομιλούντα και δίποδα μπάσταρδης ράτσας υποσαχάρια γίδια). Δώσε ένα φιλί από εμένα στο Λούμπι.

 113. Immortalité said

  @ 102 Nτέλτσεφ, χαίρομαι που επιτέλους καταλάβατε τι είμαστε εμείς οι σχολιαστές. Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες. Με πολύ ΕΙΔΙΚΕΣ όμως. Η δε ειδικότερη όλων είναι να ΜΗΝ μας αναγκάζετε να διαβάζουμε ότι σας κατέβει στο, λέμε τώρα, κεφάλι νυχτιάτικα και ενώ έχουμε παρακολουθήσει μια εξαιρετική ταινία. Θα μας κάνετε τη χάρη να σεβαστείτε αυτή την ΠΟΛΥ ΕΙΔΙΚΗ μας ανάγκη; Αντε γιατί έχουμε και ΕΙΔΙΚΏΣ ευαίσθητα νεύρα…

 114. Immortalité said

  @ 111 Σωστά, πολύ σωστά, πάρα πολύ σωστά…

 115. #113 Ἰμμορταλιτέ, κακῶς ἀποπαίρνεις τὸν Ντέλτσεφ. Ἐμμέσως ἔκανε τὴν αὐτοκριτική του. Σοῦ λέει γιὰ νὰ μὲ διαβάζετε ΑΜΕΑ θὰ εἶστε.

 116. Immortalité said

  @ 115 🙂

 117. π2 said

  ΑΜΕΑ όλου του κόσμου ενωθείτε, δεν έχετε να χάσετε παρά τις ειδικές ανάγκες σας.

  Do not feed the troll.

 118. Ηλεφούφουτος said

  Τι να πρωτοσχολιάσω; !
  Άσε καλύτερα! Καλά περνούσα!

  Γεια σου, ρε Μαρία, με την gorgia toscana σου!
  Παρεπιπτού και για να μη λέτε ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν τέτοια, οι Φλωρεντίνοι είναι υπερήφανοι γι αυτή τους την ιδιοπροφορά, ισχυρίζονται ότι προέρχεται από ετρουσκικό υπόστρωμα και αυτό υποστηρίζεται σοβαρά και από επιστήμονες.

 119. sarant είπε – 22 Φεβρουαρίου, 2010 στο 17:36
  Σας έχω απαντήσει ότι τη γλώσσα τη λέω σλαβομακεδονική.

  Επομένως, σεις είστε που δηλώνετε «λεξικογραφική» διαφωνία.

  Βρήκα το ποστ, όχι από τον χρυσό οδηγό όπως μας έλεγε η παλιά διαφήμιση, αλλά, από το buzzάρισμα του just another gone off και ομολογώ ότι εκπλήσσομαι από την αντίδρασή σας στα σχόλια του Χ. Κόσμια και εξόχως εύστοχα, απέδειξαν ότι κι σεις διαφωνείτε.

  sarant: Αν δεν σας αρέσει η άποψή μου, υπαρχουν δόξα τω Θεώ χιλιάδες ιστολόγια στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, μπορείτε να γίνετε ταγάρι εκεί.

  Είχα την εντύπωση ότι διατηρείτε μπλογκ επειδή σας ενδιαφέρει να βάζετε θέματα που προβληματίζουν και προκαλούν γόνιμες συζητήσεις, όχι επειδή θέλετε να γίνετε αρεστός. Αν είναι αυτή η επιθυμία σας – σεβαστή, δεν λέω το αντίθετο – και θέλετε μόνον σχολιαστές/οπαδούς, θα έπρεπε να το ξεκαθαρίζετε στον υπότιτλο του μπλογκ σας ώστε να αποφεύγετε τους ανεπιθύμητους.

  Στη θέση σας, πάντως, θα έδειχνα την έξοδο, όχι στον Χ, άλλα σε κάποιους άλλους σχολιαστές που συμμετείχαν με όρους χούλιγκαν. Λογικά, αυτοί έπρεπε να σας είχαν ενοχλήσει.

 120. sarant said

  Αγαπητή Κατερίνα Σ.Μ. δεν συμφωνούμε, όπως φαίνεται, στις εκτιμήσεις μας για το τι είναι εύστοχο και κόσμιο, ούτε για το ποια είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά του ιστολόγου και των σχολιαστών. Ας μείνουμε με τις διαφωνίες μας.

 121. Superdora said

  Στη μετάφραση των πρακτικών του Κοινοβουλίου (η οποία γίνεται από τα αγγλικά)συχνά οι ομιλητές λένε Macedonia (ή αν π.χ. είναι Γερμανοί «Mazedonien» που ο άγγλος μεταφραστής στη συνέχεια αποδίδει ως Macedonia). Στη μετάφραση προς ελληνικά η πρακτική είναι ο μεταφραστής όπου «Macedonia» να βάζει «Μακεδονία» αφού αυτή υποτίθεται είναι η άποψη του ομιλητή. Πιστεύω ωστόσο ότι το να πει κανείς στα αγγλικά «Macedonia» δεν δηλώνει κάποια φοβερή άποψη, είναι αρκετά μπανάλ. Ενώ το να γράψεις φαρδιά πλατιά «Μακεδονία» στην ελληνική έκδοση των πρακτικών είναι αρκετά πιο βαρύ. Πρόβλημα…

  Δίνω ενδεικτικά το λινκ http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20090311+ITEM-012+DOC+XML+V0//EL&query=INTERV&detail=3-354
  όπου ο μεταφραστής χρησιμοποίησε τη λέξη Μακεδονία σε εισαγωγικά (!). Ενδιαφέρον θα ήταν επίσης να κάνει κανείς κλικ στο «Βίντεο των παρεμβάσεων» για να δει τι είπε ο διερμηνέας. Εγώ εδώ δεν έχω ήχο.

 122. sarant said

  Η διερμηνέας είπε Μακεδονία, μακεδονικά.

 123. Superdora said

  Εγώ μάλλον θα έλεγα Σκόπια γιατί αυτή τη λέξη θεωρώ (ως μέση ελληνίδα ομιλήτρια) ισοδύναμη του αγγλικού Macedonia όταν λέγεται ελαφρά τη καρδία χωρίς πρόθεση να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. Αλλά ίσως και οι διερμηνείς να έχουν συγκεκριμένη γραμμή. Δεν κατανοώ ωστόσο 100% τη λογική.

 124. Μαρία said

  122
  Η μπάλα της εθνικής ομοψυχίας μπροστά στους εθνικά Μακεδόνες πήρε και τα μακεδόνικα!

 125. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (124) Μακεδόνικα, Μακεδονικά ή Μακεδονίτικα; Σοβαρά τώρα έχω δει άνθρωπο που ήσυχη τη συνείδηση χρησιμοποιεί λέει άλλο Μακεδόνικα κι άλλο Μακεδονικά και ομόγλωσσους του Ντέλτσεφ και του Αλφαβηταριού που αυτοχαρακτηρίζουν τη γλώσσα τους Μακεδονίτικα και λήγει η ιστορία.

 126. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Καλά από σύνταξη έγραψα πάλι και θα μου την ξαναματαπέσει ο Τιπουκείτος… βγάλτε το «χρησιμοποιεί».

 127. π2 said

  Χασάπη, υπάρχουν και τα μακεντόνικα, να μην μπερδεύεται κι η Google. 🙂 Έχω δε δει γραμμένο και το γλωσσικά αποτρόπαιο μακεντονικά.

 128. Ελληναράκος said

  Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις του X.

  Χαιρετώ τον ελληναρά (αγαπημένη λέξη του ιστολόγου) Σαραντάκο.

 129. Sky said

  Εγώ θα έλεγα ντροπή στους ανεγκέφαλους του Αντίβαρου, που πολεμάνε βιβλιοπωλεία. Ειδικά η Πολιτεία (του Λιβέριου) είναι αξιολογότατο βιβλιοπωλείο, ενημερωμένο και πλούσιο σε τίτλους. Είναι το βιβλιοπωλείο που εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια και θα συνεχίσω και στο μέλλον.

  Τώρα η πατριωτικοταλιμπάν παρέα (Νέμεcis, Αρδην, το ανασταλθέν Ρεσάλτο, αντίβαρο) έφτασε στο σημείο να πολεμάει και βιβλιοπωλεία. Είναι μία μορφή λογοκρισίας που τους πάει γάντι.

 130. sarant said

  Αγαπητέ 128, το βρίσκω κακοήθεια να παραλλάζετε το επώνυμό μου ενώ δεν μας δίνετε καν το ψευδωνυμάκι σας. Επί της ουσίας, οι παρεμβάσεις του κ. Χ μου φάνηκαν ορισμός του τρολ.

  Sky, αυτό που λες για Αντίβαρο το στηρίζεις κάπου; Αντιπαρακμή θαρρώ λεγόταν το ιστολόγιο που έκανε το μποϊκοτάζ. Ή είναι το ίδιο;

 131. Sky said

  Από την ομάδα στο facebook η οποία αναφέρει το αντίβαρο ως έναν από τους πρωτεργάτες

 132. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Καλά τα έβαλαν όλοι αυτοί με το βιβλιοπωλείο για ένα ταξιδιωτικό οδηγό της μαύρης συμφοράς; Τους επισημαίνεις τις κουτουράδες που γράφει και τους αφήνεις να το πουλάνε σε όσους θέλουν να αποδείξουν πόσο ανοιχτόμυαλοι είναι. Άλλη δουλειά δεν έχουνε; Σκέψου δηλαδή να πουλούσε αυτό το βιβλίο:
  http://www.eurominority.eu/version/fra/projects-atlas-nations-sans-etat.asp
  Στο οποίο κατά μυστήριο τρόπο ξέχασαν να αναφέρουν τους Ντέλτσεφ της Ελλάδας αλλά έβαλαν τους Βλάχους στην κατηγορία MINORITÉS NATIONALES ET NOUVELLES REVENDICATIONS (Les minorités nationales emblématiques). Voulagx έρχεται η Ευρώπη να σε απελευθερώσει από τον Ελληνικό ζυγό! Εμπρός της γης οι Ρουμανόβλαχοι… Εμπρός για το νέο κατακερματισμό της Ευρώπης – ζήτω η Μπάρτσα – σκατά στη Ρεάλ!

 133. Μαρία said

  Τι λε ρε Χασάπη που τους ξέχασαν;
  http://www.eurominority.eu/version/fra/minority-detail.asp?id_minorities=153
  Με τον αριθμό των ομιλητών μόνο θα στενοχωρηθεί ο Ντέλτσεφ αλλά επόμενο ήταν μετά απο τόσο ρετσινόλαδο και τόσους σεισμούς και καταποντισμούς.

 134. sarant said

  Μαρία, στο λινκ που έδωσες, σαν ύμνος της χώρας στα ελληνικά αναφέρεται το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου χώρα»! Ποιος κάνει πλάκα;

 135. π2 said

  Μαρία, που είναι ο αριθμός;

 136. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Στον πρόσφατα εκδοθέντα άτλαντα των εθνών χωρίς κράτος (εν αναμονή και σε φάση προετοιμασίας) δεν τους έχουν Μαρία μου – στο κεντρικό site τους έχουν εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια. Ένας του προεδρείου είναι από τους Ντέλτσεφ αλλά ήδη βρήκε το μπελά του σαν τον Νίκο και το Σερβιτόρο γιατί σε 1 χάρτη το Macedonian έγινε Slavomacedonian. Σκέψου να πάρουν είδηση πως κάποιος άλλος τους έβαλε και το λάθος τραγουδάκι…

  Ο δικός μας ο Ντέλτσεφ θα στεναχωρηθεί και με το χάρτη που και πάλι διαμελίζει την Μακεδονία των ονείρων του. Ομολογουμένως είναι πιο διαβασμένα τα παιδιά: Πήραν τους χάρτες των Βούλγαρων εθνογράφων του 19ου-20ου αιώνα, αποφάσισαν πως ο,τιδήποτε βορείως της γραμμής που χώριζε προ του 1912 την ελληνοφωνία από τη σλαβοφωνία στους αγροτικούς πληθυσμούς (οι αστοί να πάνε να γ@μηθούνε) ανήκει στο Μακεδονικό έθνος και ξανασχεδίασαν τα σύνορα (ψιλοχοντρά λαθάκια γινήκανε, εκεί θα κολλήσουμε;). Οπότε τα Γρεβενά, η Κοζάνη, το Ρουμλούκι κλπ. παραμένουν στην Ελλάδα (ό,τι από αυτά δηλαδή δεν αποδωθεί στους Ρουμανόβλαχους) και ως αποτέλεσμα ο χάρτης δε μοιάζει με τους γνωστούς της «Ενωμένης Μακεδονίας» (να τους βγάλουν και καρα-εθνίκια). Άσε που τα ρεμάλια οι Έλληνες δε θα πρέπει να παραπονιούνται, τους παίρνουν κομμάτια δεξιά και αριστερά (αν και διαμαρτύρομαι, η Αρβανιτιά δικαιούται το 1/3 της Ρούμελης, το 1/3 του Μωριά και το 1/3 της Ηπείρου και δε μας δίνουν τίποτα! ;-> ;-> ;->) αλλά τους δίνουν κομμάτι της Β.Ηπείρου.

  Η φάση είναι με τον interactive (πως το λένε αυτό στα ελληνικά) χάρτη που πρώτα σου χτυπά στο μάτι η αναβίωση του Πριγκιπάτου της Πίνδου (για τα 2.5 εκ. Ρουμανόβλαχους) και μετά αντιλαμβάνεσαι πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έχουν γίνει κομμάτι ακανόνιστα και έχουν φέρει τους Ντέλτσεφ μια δρασκελιά από τη θάλασσα.
  http://www.eurominority.eu/version/eng/minority-map.asp

 137. Voulagx said

  #134 Εχω τον υμνο της Μακεδονιας («Στη μακεδονια του αλεξανδρου») στα βλαχικα, λεω να τους το στειλω!

 138. Μαρία said

  Αχαχα, Νίκο, δεν είχα φτάσει ως εκεί,[έχω και κομπιουτερικά προβλήματα], μια ματιά έριξα στον αλφαβητικό κατάλογο. Κατάσταση εντελώς μπορντελίκ. Κι επάνω επάνω έχει ελληνική διαφήμιση.
  Πιδύε, σε ένα πίνακα είδα το ιζολέ και το ερμήνευσα μεμονωμένοι, μπορεί να κάνω και λάθος.
  Στους εν αναμονή δεν μπορεί να τους έχουν, έχουν κράτος αφού.

 139. π2 said

  Έχει κανείς υπόψη του κάποιον πρόσφατο υπολογισμό για τον αριθμό των σλαβοφώνων ή / και των εθνικά Μακεδόνων με τη γειτονική έννοια του όρου (νισάφι με τις περιφράσεις); Εγώ έχω μείνει στη γνωστή έκθεση του 1999 του ΕΠΣΕ, πολλαπλά προβληματική. Εννοώ σοβαρό υπολογισμό.

 140. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  «Στους εν αναμονή δεν μπορεί να τους έχουν, έχουν κράτος αφού.»

  Ε λοιπόν αυτό δεν το σκέφτηκα – απόλυτο δίκιο έχεις.

 141. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Σοβαρός υπολογισμός; Με τι στοιχεία; Ο καθένας λέει ό,τι τον παίρνει.
  1εκ+ (σχολή Πασόη)
  200χλδ+ στα χωριά & άγνωστος αριθμός στις πόλεις (Βινοζίτο)
  250χλδ-2εκ. (Σουπερντουπερμακεδονική διασπορά)
  ~200χλδ (Κρίστιαν Βος)
  ~200χλδ (Ευρωμωσαϊκό)
  Οι τελευταίοι 2 αναφέρονται σε παθητικούς και ενεργητικούς χρήστες της γλώσσας απλώς, οι προηγούμενοι 3 συγχέουν την (μερική πολλές φορές) καταγωγή, την παθητική ή ενεργητική χρήση της γλώσσας, την εθνοτική συνείδηση και την εθνική συνείδηση (που μπορούν κάλλιστα να διαφέρουν) κατά πως τους βγαίνουν τα κουκιά.

  Ο Τρακατρούκης Κορνήλιος που κατατάσσεται;

 142. π2 said

  Το ΟΤ δεν έχω δει πουθενά να αναφέρει αριθμούς.

  Όλα τα 200.000 υποψιάζομαι ότι προκύπτουν από την έκθεση του ΕΠΣΕ, που μιλάει για τη γλώσσα (την εθνική μειονότητα την υπολογίζει σε 10-30.000 κάνοντας μια μπακάλικη αναγωγή του εκλογικού ποσοστού του ΟΤ).

 143. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Καλέ Π2 μου φοβάμαι πως δεν έχεις εντρυφήσει αρκετά. Άμα αμφιβάλλεις όταν βρω το χρόνο να σου ξεθάψω και τις συνεντεύξεις που ο Πάβλε το έχει δώσει το νούμερο (τονίζοντας πως βασίζεται σε γνώση των χωριών και για τις πόλεις δε ξέρει). Έχουν φτιάξει κι ένα χάρτη που τον έδωσαν στο Σλάβκο Μανγκόφσκι για το περιοδικού του:
  http://www.makedonskosonce.com/broevis/2000/sonce310/Nasl310g.htm
  με λεπτομέρειες στο περιοδικό που χωρίς να τα σκάσεις δεν το διαβάζεις:
  http://www.makedonskosonce.com/broevis/2000/sonce310/sodr310.htm
  Τον χάρτη μείον το κείμενο και βάση και γαμώ τις μπακαλικές αναγωγές τον χρησιμοποιεί η Μακ (πως λέμε Ελ) διασπορά για να μιλήσει για 1εκ. μειονότητα:
  http://www.historyofmacedonia.org/MacedonianMinorities/MapMacedoniansinGreece.html

  Η έκθεση του ΕΠΣΕ αναφέρεται στις ξένες εκτιμήσεις για 200χλδ (ορισμένες των οποίων δημοσιεύτηκαν αργότερα αλλά ο Δημητράς τους ξέρεις όλους τους). Η όντως μπακάλικη αναγωγή, όσον αφορά την εθνική συνείδηση είναι ό,τι το καλύτερο δυνατό (οι Ευρωεκλογές είναι εκεί που τη ρίχνεις τη ψήφο διαμαρτυρίας καθώς δεν επηρρεάζεται η καθημερινή σου ζωή από το αποτέλεσμα) και ο Δημητράς δίνει και παραπάνω από το απλό 7000 επί 1.3 (παιδιά ανά οικογένεια που υποθέτεις πως θα αποκτήσουν την ιδεολογία των γονιών τους). Όντως ενίοτε πέφτει κανείς και σε κάποιες περιπτώσεις βαμμένων Μακεδονοεθνικιστών που για παλαβό λόγο ψηφίζουν ακόμα ΚΚΕ (λες και είμαστε στο ’49) ή ατόμων που από τη μια τη βρίσκουν με τα διάφορα αλυτρωτικά και από την άλλη κοτσάρουν φωτό με το Σημίτη ή κάποιο άλλο μεγαλοπαράγοντα ΠΑΣΟΚο στο φατσοβιβλίο τους. Ίσως να υπάρχουν και αντίστοιχοι ΝΔουλίτες αν και κομματάκι πιο χλωμό το βλέπω για ιστορικούς λόγους.

  Πάντως το ενδιαφέρον γλωσσικά με δεδομένη τη σύγχιση ανάμεσα στους όρους εθνικός, εθνοτικός, καταγωγή κλπ. είναι εάν αποφασιζόταν να προστεθούν και τέτοια ερωτήματα στην απογραφή πως θα τα έθεταν χωρίς να γίνει της Πόπης από τη σύγχυση. Εδώ γράφει ο Ιός πως σε παλιές απογραφές που ρωτούσαν «ποιά είναι η γλώσσα σας» απαντούσαν αλλόφωνοι «η ελληνική» γιατί μπορεί η γλώσσα του σπιτιού να ήταν τα αρβανίτικα πχ. αλλά ένιωθαν κι αυτοί ως «ιδιοκτήτες» της Ελληνικής.

  Πάντως για να ευθυμήσουμε όταν υπάρχει η θέληση προκύπτουν και πολύ πιο τραβηγμένοι χάρτες:
  http://pics.livejournal.com/rahmetov/pic/00016dyd

 144. Μαρία said

  Μόνο τα νούμερα απο παλιές απογραφές έχω.
  1928 γλώσσα μακεδονοσλαβική 81.984
  1951 γλώσσα σλαβική συνήθως ομιλούμενη 10.316 μητρική 41.017

  Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρεφτο.
  Κι σ’ ένα άρθρο της Σελλά-Μάζη που ανέτρεξα, για τις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, αριθμούς δεν έχει.

 145. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Και το χειρότερο είναι πως οι κρατικές εκτιμήσεις (επίσημες ή εμπιστευτικές) είναι εξίσου αναξιόπιστες: Αυτές που προορίζονταν για εξωτερική κατανάλωση μειώνουν τα νούμερα των ομιλητών των σλάβικων ντοπιολαλιών ενώ οι εμπιστευτικές εκτιμήσεις (από τα παλιά τα χρόνια, Στρατός-Χωροφυλακή-Δημόσια διοίκηση) τα φουσκώνουν και τους βγάζουν και τους περισσότερους με το παραμικρό (και μερικές φορές χωρίς καν αυτό) ύποπτης ιδεολογικής στάσης για να δικαιολογήσουν τους μισθούς τους, τυχόν σκανδαλώδη στήριξη τους στους πρόσφυγες και τη διατήρηση ενός κλίματος πολιτικής καταπίεσης. Γι’ αυτό το λόγο ο Ρουντεμέτωφ θεωρεί πως οι αριθμοί που προκύπτουν από τις αστυνομοστρατιωτικές πηγές αποτελούν ανώτατη οροφή για τα πραγματικά νούμερα αλλά προτιμά να υπερεκτιμά τους αριθμούς παρά να τους υποτιμά.

 146. Μαρία said

  Χασάπη, βλέπω οτι έχεις αναλάβει εργολαβικά το ζήτημα.

 147. π2 said

  Μαρία, την απογραφή του 1951 την ξέρω. Το «200.000» που πολλοί κοπυπαστάρουν υποψιάζομαι ότι οφείλεται στους υπολογισμούς του Λιθοξόου, ότι για την περιοχή της Φλώρινας ο πραγματικός αριθμός πρέπει να ήταν x 3,5. Όμως ούτε ο Λιθοξόου λέει ότι αυτό ισχύει σώνει και καλά για το σύνολο της απογραφής, ούτε ο απλός πολλαπλασιασμός λαμβάνει υπόψη τη βέβαιη υποχώρηση της γλώσσας σε πέντε δεκαετίες. Οπότε επιστρέφουμε λίγο στο πάρ’ τ’ αυγό και κούρεφτο. Σε κάθε περίπτωση είναι ντροπή μας να μην έχει γίνει μια σοβαρή μελέτη για τη γλώσσα (επίπεδα χρήσης κλπ.).

  Χασάπη, πάσο, δεν έχω εντρυφήσει στον Πάβλε.

 148. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Γι’ αυτό και θα σωπάσω επί του θέματος για σήμερα καθώς ακόμα ο Ντέλτσεφ να μου στείλει τις πληροφορίες για το που θα πάρω το μισθό μου… Πολύ παλιά πουτάνα στο κουρμπέτι είμαι αλλά το δωρεάν το πήδημα έχει και τα όρια του… 😉

  Και μια και επανεκδώθηκε να πάτε όλοι που δεν τον έχετε διαβάσει ακόμα να ξεστραβωθείτε με τον Wilkinson:

  http://search.barnesandnoble.com/Maps-And-Politics/Henry-Robert-Wilkinson/e/9781597407649

  Η πλάκα είναι πως στις αρχές της δεκαετίας που μας πέρασε το έψαχνε απεγνωσμένα το βιβλίο ο Μιλοσόσκι (ο ακατανόμαστος ΥπΕξ που τότε έκανε το διδακτορικό του – που δεν πρόλαβε να τελειώσει – στο πως η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έφερε κοντά τη χώρα του με την Ελλάδα) και δεν το έβρισκε.

 149. Rodia said

  ..δεν καταλαβαινω προς τι τα νουμερα.. και μια χουφτα οικογενειες να εχουν/χρησιμοποιουν αυτη τη γλωσσα, καλο ειναι να διασωθει.. Κανω λαθος; Θυμαμαι που διαβαζα Πηνελοπη Δελτα και ανεφερε τους ελληνες που δεν μιλουσαν ελληνικα: τουρκοφωνοι, σλαβοφωνοι, κλπ, ενα σωρο πολεμησαν για την απελευθερωση της Μακεδονιας… Παλιοτερα (δεκαετια ’60) ειχα σχηματισει την εντυπωση οτι επιθυμια των ανθρωπων αυτων δεν ηταν το ξεχωριστο κρατος στη Γιουγκοσλαβια του Τιτο, αλλα η αποσχιση και ενσωματωση στην Ελλαδα -ενοιωθαν ελληνες μακεδονες και οχι σλαβοι. Τωρα, πώς το πραγμα κατεληξε ετσι, δεν ξερω. Δεκαετια ’60 επισης, θυμαμαι ακομα (ε, συνειρμοι ειναι αυτοι!) σε χωρια της παραμεθοριου Καστοριας, γυναικες καποιας ηλικιας να μη θελουν να μιλουν με ξενους επειδη δεν γνωριζαν ελληνικα και φοβοντουσαν.. η γλωσσα τους ηταν απαγορευμενη.
  Δεν συνεχιζω, γιατι θα θυμηθω κι αλλα! 🙂

 150. Μαρία said

  Πιδύε, θα είχε ενδιαφέρον να δει κανείς και την επίδραση που δέχτηκε κυρίως στο λεξιλόγιο η γλώσσα των δικών μας σλαβόφωνων απο την επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ μ.τιβί.
  Η Σελλά κατατάσσει τα αρβανίτικα και βλάχικα στις γλώσσες με μικρή ή χαμηλή βιωσιμότητα ενώ τα μακεδόνικα στις γλώσσες με μέση.

 151. Νέος Τιπούκειτος said

  @126: Χασάπη, μην αγχώνεσαι, προς το παρόν σου την πέφτω από μέσα μου 🙂

 152. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Α ρε Π2 δε μ’ αφήνεις ν’αγιάσω. Τοπικές μελέτες (με επιτόπου επίσκεψη σε ένα χωριό αλλά και πληροφορίες από πολλαπλές πηγές του στυλ – «στο διπλανό χωριό μένουν πόντιοι και ντόπιοι»):
  α) Η Ρίκι (η γνωστή από την επίθεση των Χρυσών Αυγών) παρέα με μια άλλη μικρή Ολλανδέζα στη Δ. Μακεδονία μόνο.
  http://strates.revues.org/document381.html
  β) Η ομάδα του Ευρωμωσαϊκού υποτίθεται σε όλη τη Μακεδονία:
  http://www.uoc.es/euromosaic/web/document/macedoni/fr/i1/i1.html
  γ) Ο Φος (σε όλη τη Μακεδονία) χωρίς να έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες.
  http://www.slawistik.hu-berlin.de/member/cvoss/publikationen_html

  Και οι τρεις προσπαθούσαν να ξεχωρίσουν κάπως το επίπεδο χρήσης της γλώσσας.

 153. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Κάποια περιγραφή των επισκέψεων του Φος σε 270 μερικώς ή ολικώς σλαβόφωνα χωριά στο:

  Voss, Christian 2003b. ‘The situation of the Slavic-speaking minority in Greek Macedonia –
  ethnic revival, cross-border cohesion, or language death?’ In: Trubeta/Voss:173-187.

  Trubeta, Sevasti/Voss, Christian (eds.) 2003. Minorities in Greece – Historical Issues and
  New Perspectives. = Jahrbücher für Geschichte und Kultur Südosteuropas 5.

  που είναι τα πρακτικά ενός συνεδρίου του 2003 στο οποίο μίλησε και ο Κωστόπουλος του Ιού για το θέμα των απογραφών και εκτιμήσεων του μεγέθους της μειονότητας.

  Για το θέμα της ταυτότητας ο Φος (που αυτός κι αν είναι παλιά πουτάνα στο κουρμπέτι αλλιώς τα λέει στις δημοσιεύσεις του κι αλλιώς όταν δίνει συνεντεύξεις). Μια ιδέα (μια και το blog του Νίκου δεν είναι περιοδικό μπορώ να αγνοήσω τα περί απαγόρεψης citation ελπίζω) του τι γράφει πάντως μπορεί να πάρει κανείς εδώ:

  Click to access Voss.pdf

  Και τώρα το βουλώνω για σήμερα και το εννοώ. 🙂

 154. Ντέλτσεφ said

  1-Hippocrene Concise Macedonian-English English-Macedonian Dictionary (Hippocrene Concise Dictionary)
  Judith Wermuth
  The selection of the vocabulary is based on the contemporary Macedonian Standard Language, spoken today by almost 1.3 million people in the Republic of Macedonia as well as in some regions in Southern and Eastern Albania, Western Bulgaria (Pirin-Macedonia) and Northern Greece (Aegean-Macedonia). The dictionary is meant to provide quick reference in both Macedonian and English for students, travellers and business people.
  Language Notes
  Text: English, Macedonian
  2- Author Name: MLADENOV, M et al

  Title: Bugarsko-Makedonski Rechnik. (Bulgarian into Macedonian Dictionary).

  A very nice bright copy. Clean and tight.; Bulgarian into Macedonian Dictionary. 18cmx13cm. 35,000 entries. Useful comparative reference work for Slavists. ; 674pp.. pages

  BULGARIAN MACEDONIAN DICTIONARY DICTIONARIES SLAV SLAVONIC

  Price = 15.00 GBP
  —————————————————————————————–
  μήπως θα τα μποϋκοτάρετε και αυτά τα λεξικά της ανύπαρκτης μακεδονικής γλώσσας?
  ιδιαίτερα το μακεδονο-βουλγαρικό λεξικό που ανατρέπει το ελληνικό ψέμμα περί ίδιας γλώσσας?

 155. Ντέλτσεφ said

  οι Χρυσαυγίτες ήδη καλούνε σε μποϋκοτάζ το βιβλιοπωλείο της Αθήνας ΠΟΛΙΤΕΙΑ λόγω της διάθεσης τουριστικού οδηγού με τον τίτλο Μακεδονία , για ταξίδια στη γειτονική χώρα…
  ο βυζαντινός μεσαίωνας επιστρέφει δριμύτερος…
  εδώ και τώρα μποϋκοτάζ της εθνικιστικής ελλάδος από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ιδιαίτερα από τους ρομαντικούς ξένους δανειστές μας…!!!

 156. Μαρία said

  154, άνθρωπέ μου, μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσεις το ποστ; Δεν κατάλαβες οτι καταγγέλλει το μποϋκοτάζ;
  Κρίμα! Αν δεν είχες χάσει την ψυχραιμία σου, θα σε ρωτούσα αν μιλάς τα στάνταρ μακεδόνικα του λεξικού.

 157. Μαρία said

  155 δες 129

 158. Αγγελος said

  Μα, Ντέλτσεφ, κανείς δεν αμφισβητεί ότι στην πρώην γιουγκοσλαβική και ήδη ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει διαμορφωθεί μια φιλολογική γλώσσα διαφορετική από τη βουλγαρική, όπως π.χ. η καταλανική είναι διαφορετική από την ισπανική. Και βεβαίως αυτή η γλώσσα λέγεται македонски σ’αυτή τη γλώσσα, και Macedonian, macédonien κλπ. στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, έστω και αν αυτό μπορεί να δημιουργήσει ενίοτε σύγχυση (όπως στην περίπτωση του Bloomfield που ανέφερα στο 43). Το ζήτημα είναι πώς να τη λέμε στα ελληνικά, όπου όπως είναι φυσικό το επίθετο «μακεδονικός» αναφέρεται συνήθως στη σημερινή ελληνική Μακεδονία (ή στην αρχαία). Και στα ελληνικά πιο πρόσφορος και αναμφίσημος μου φαίνεται ο όρος «σλαβομακεδονική».

  Εννοείται ότι όταν λέω «κανείς δεν αμφισβητεί…», εννοώ «κανείς σοβαρός γλωσσολόγος». Δεν εννοώ τον αείμνηστο Τσιούλκα, γυμνασιάρχη εν Μοναστηρίω, που έγραψε ολόκληρο βιβλίο («Διγλωσσία των Μακεδόνων») γύρω στο 1905 για να αποδείξει ότι η άλλη γλώσσα των Μακεδόνων είναι… διάλεκτος ελληνική, ούτε τον υπουργό Ν. Μάρτη, που προλόγισε την επανέκδοση του ίδιου βιβλίου τον καιρό της μακεδονικής υστερίας!

 159. Μαρία said

  Πού τον θυμήθηκες τον αείμνηστο!
  Ο Ντέλστεφ, πρέπει να μπέρδεψε τα ιστολόγια.

 160. Voulagx said

  #156 Μαρια, εχω την εντυπωση οτι ο μπρατιμος εχει ξεφυγει εντελως.Εχω κουμπαρα μακεδονιτισα και δεν εχουμε τσακωθει καμμια φορα για τετοια θεματα.

 161. π2 said

  Χασάπη, μερσί για τα λινκ. Λοιποί, do not feed the troll λέμε. Δεν έχετε ξαναδεί κοπυπασταρισμένα σχόλια ασχέτως συμφραζομένων;

 162. Μαρία said

  Βουλάγξ, μάλλον. Εσύ κουμπάρα, εγώ φίλες, πρώην μαθήτριες, φίλους στην Έδεσσα απ’ τους οποίους έχω ακούσει πλήθος διηγήσεων-ανέκδοτων για την μεταξική περίοδο της γλωσσικής απαγόρευσης. Τι να πω!

  Με συγκινείς με το καμιά φορά στη θέση του ποτέ. Το διευκρινίζω, για να μη νομίζουν μερικοί μερικοί οτι γράφεις ασύνταχτα.

 163. Μαρία said

  Πιδύε, μιλάμε μεταξύ μας. Το πολύ μαμ το δίνει ο χασάπης. Εμείς δε σφάζουμε.

 164. Voulagx said

  #162 Ειλικρινα,δεν καταλαβαινω τι θες να πεις στη 2η παρ. του σχολιου σου.Ποια η διαφορα με το ποτέ;

 165. Μαρία said

  Η χρήση του καμιά φορά, με εμφατικό τονισμό του καμιά, στη θέση του ποτέ είναι ιδιωματική.
  Για τους λοιπούς συνέλληνες σημαίνει όχι πάντα, απο καμιά φορά. το ποτέ το προφέρουμε καμιάφορα, το κανονικό καμιά φορά.

 166. Voulagx said

  Ναι, δεν το’ χα σκεφτει ετσι.Κοιτα παιχνιδια που μας κανει η γλωσσα! Μηπως ειναι θεμα της πραγματολογιας που αναφερθηκε στο αλλο δωματιο;

 167. Immortalité said

  @ 165 Μαρία δεν ήξερα ότι το καμιά φορά είναι ιδιωματική έκφραση, εμείς το χρησιμοποιούμε συνέχεια.

 168. Μαρία said

  Αθανασία, το χρησιμοποιείτε στη θέση του ποτέ;

 169. Immortalité said

  @ 168 Μαρία ναι, συνεχώς και αδιαλείπτως. Και όταν διάβασα το σχόλιο του Βουλαξ δεν μου έκανε καμιά εντύπωση. Το θεώρησα φυσικό και αυτονόητο.

 170. Immortalité said

  @ 168 και τώρα που το σκέφτομαι, δεν το χρησιμοποιούμε μόνο στη θέση του «ποτέ» αλλά και του «καθόλου».

  «Μια ώρα περιμένω. Θα ‘ρθείς καμιά φορά;» (εδώ πάλι ούτε το ποτέ πάει ακριβώς ούτε το κάποτε, μόνο το καμιά φορα 🙂 )
  «Παράταμε! Δεν έχω καμιά διάθεση»
  «τόσα χρόνια στην ίδια γειτονιά, δεν έχουμε συναντηθεί καμιά φορά»

  και λοιπά άλλα που δε μου ‘ρχονται…

 171. #155 πολὺ ὡραία ἡ ἰδέα τοῦ μποϋκοτάζ, ὅσο γιὰ τὸν βυζαντινὸ μεσαίωνα, τὸν προτιμῶ ἀπὸ τὸν ἀνύπαρκτο σκοπιανικό. κύριε Ντέλτσεφ ὁ Σαμουὴλ ἦταν ἡγεμόνας τῶν Βουλγάρων ἢ τῶν Σκοπιανῶν; γιὰ πῆτε μας νὰ γελάσουμε λίγο ἀκόμη.

 172. Μαρία said

  Αθανασία, το θεωρούσα της βορειοελλαδίτικης κοινής. Μ’ έχουν κοροϊδέψει κιόλας στο Νότο, παλιά, πολύ παλιά.

 173. Μπουκανιέρος said

  Ένας πρόχειρος απολογισμός της …χμ, συζήτησης:
  – ο Νικοκύρης απόχτησε απρόσμενα διαπιστευτήρια εθνικοφροσύνης και μπορεί τώρα να βελτιώσει το ίματζ του προς άλλους χώρους (π.χ. στο Δεδούση). Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να του κόψει την επιχορήγηση ο Σόρος. 🙂
  – ο Χασάπης βρήκε τη χαρά του (κι εγώ που νόμιζα ότι φτιάχνεται μόνο με ουτσεκάδες και μεξικάνους!)
  – μερικοί-μερικοί είναι πολύ κουτοί (μα τι λέω …ήθελα να πω ότι είναι άσσοι στις δημόσιες σχέσεις και στην εκλεπτυσμένη τέχνη της επιτήδειας προπαγάνδας, κυρίως χάρη στην ικανότητά τους για λεπτές διακρίσεις αλλά και χάρη στη μεστή, μετρημένη και λακωνική ρητορική τους)
  – κάποιοι άλλοι, λίγο να τους τσιγκλίσεις κι είναι έτοιμοι να δείξουν εθνική ομοψυχία και αρραγές μέτωπο στον εχθρό
  – τελικά, ο εθνικισμός ενός ορισμένου είδους είναι μάλλον κολλητικός (μπορεί να φταίει το κλίμα)
  – κι εγώ είμαι αρκετά μαζοχιστής που κάθισα και τα διάβασα όλ’ αυτά.

 174. Μαρία said

  Κι αν άνοιξες και τα λίνκια του χασάπη, καραμαζόχας.

 175. Immortalité said

  @ 172 Μαρία η πλάκα είναι ότι όταν έγραφα το προηγούμενο σχόλιο ήμουν ακόμα στο γραφείο ενω είχα πει ότι θα φυγω από τις 11 οπότε χτυπάει το κινητό και μου λέει μια φίλη: «Μη μου πεις ότι είσαι ακόμα στο γραφείο; Τί θα γίνει θα φύγεις καμιά φορά;» 🙂 Πάντως όποιος σε κορόιδεψε είχε μάλλον γενικότερο πρόβλημα.

 176. Μαρία said

  Είπαμε οτι δε μιλάμε γι’αυτό το καμιά φορά 🙂
  Δεν είχαν πρόβλημα. Όλα τα παιδιά κοροϊδεύουν τις διαφορετικές προφορές.

 177. Πρόβατος said

  «Η φάση είναι με τον interactive (πως το λένε αυτό στα ελληνικά) χάρτη που πρώτα σου χτυπά στο μάτι η αναβίωση του Πριγκιπάτου της Πίνδου (για τα 2.5 εκ. Ρουμανόβλαχους) και μετά αντιλαμβάνεσαι πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έχουν γίνει κομμάτι ακανόνιστα και έχουν φέρει τους Ντέλτσεφ μια δρασκελιά από τη θάλασσα.
  http://www.eurominority.eu/version/eng/minority-map.asp»

  Βλέπω και τη νότια Αλβανία την έχουν πηδήξει λίγο. Εντάξει, δεν είναι και τόσο ελληνόφωνη πια…

 178. Immortalité said

  @ 176 Ναι βρε Μαρία αλλα δεν είχε πλάκα να γραφω για το ένα καμια φορα και το άλλο να με παίρνει τηλέρωνο; 🙂 Σχετικά με το «κορόιδεμα» (αυτό τώρα μάλλον δεν λέγεται έτσι) νόμιζα ότι όντως σε κοροϊδέψανε. Αμα σε πειράξανε καλά σου κάνανε 🙂 Εγω να δεις καζούρα που έχω φάει στην Θεσσαλονίκη…

 179. Μαρία said

  Καλέ, με κοροϊδεύανε μέχρι τα 12. Είχα παιδικά τραύματα.

 180. Δηλαδὴ ὅποιος, Μπουκανιέρε, δὲν συμφωνεῖ μὲ τὸν ἐθνικισμὸ τῶν ψευδομακεδόνων εἶναι ἐθνικιστής; κι ὅποιος συμφωνεῖ τὶ εἶναι; σκοπιανὸς ἐθνικιστής; μὲ μπέρδεψες τώρα!

 181. Ντέλτσεφ said

  Η δεύτερη μεγάλη επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδας

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα βιώνει μία μοναδική εμπειρία, μέσα από την οποία έχει τη δυνατότητα να μετρήσει τους φίλους και τους εχθρούς της
  Γερμανία: Το κράτος-εγκληματίας επαναλαμβάνει τον τραγικό εαυτό του
  ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ,ΚΛΕΦΤΕΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ,ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ
  ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
  ————————————————–
  τέτοιες γελοιότητες μόνο οι ολιγοφρενείς έλληνες εθνικιστές μπορούν να γράφουνε…
  βλάπτοντας αφάνταστα τα νόμιμα συμφέροντα της ελλάδος..!!!

 182. Ντέλτσεφ said

  διαφορετική η ιταλική γλώσσα από την ελληνική..
  παντελώς διαφορετική γλώσσα η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ από την ελληνική …
  αλλο κράτος το ελληνικό , έστω και με κλεμμένο το 51% της μακεδονίας και άλλο το κουτσουρεμένο μακεδονικό κράτος…
  ουδεμία ΔΕΥΤΕΡΗ γλώσσα στο κόσμο , διακριτή τόσο από την αναγνωρισμένη μακεδονική όσο και από την αναγνωρισμένη ελληνική με προσωνύμιο μακεδονική ή παράγωγο της υπάρχει…!!!
  παρομοίως και με το μακεδονικό έθνος…
  ουδεμία ΣΥΓΧΥΣΗ σε εχέφρονες ανθρώπους υπάρχει, πλήν των ολιγοφρενών εθνικιστών…

 183. Ντέλτσεφ said

  ας απευθυνθούμε σε διεθνή δικστήρια διαιτησίας και ας ζητήσουμε λογαριασμό από το γερμανικό κράτος…
  μήπως ως αποτέλεσμα θα βρεθούμε πολλαπλάσια χρεωμένοι και θα πληρώνουμε γενεές και γενεές…
  μήπως 55 δις. το χρόνο εμείς δανείζουμε σε άλλες χώρες ή εμείς δανειζόμαστε από άλλες χώρες..
  μήπως ο επιπέδου Ζιμπάμπουας δείκτης διαφθοράς έχουν άλλες χώρες και όχι η ελλάδα…
  μήπως ο πακτωλός των κοινοτικών εισροών και των δανείων σε ευρώ έγιναν παραγωγικές επενδύσεις και όχι καταναλωτικές σπατάλες και δεν το ξέρουμε…
  μήπως η πλήρης παραγωγική αποσάθρωση είναι έργο των γερμανών κατακτητών και όχι των ελλήνων εσωστρεφών αφασιακών εθνικιστών , τύπου καραμανλή νεότερου..
  μήπως για τα τεράστια έξοδα και σπατάλες που κάνουμε για αντιπαραθέσεις με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με την τουρκία αντί για τεράστιες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας και παραγωγής πλούτου φταίνε οι ξένοι και οι γερμανοί…
  μήπως το τεράστιο μεταπολεμικό μεταναστευτικό συνάλλαγμα δεν προερχόνταν από την γερμανία….
  μήπως οι γερμανοί δεν αποτελούν τον κορμό του ελληνικού τουρισμού…

 184. Ντέλτσεφ said

  Focus: Νέα απίστευτη επίθεση!
  23.2.10

  «Μπορεί κανείς να καταλάβει τους Έλληνες;» είναι ο τίτλος κείμενου που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού . Ο υπέρτιτλος είναι ακόμη πιο επιθετικός: «Πολιστικό σοκ: Ελλάδα». Και ο υπότιτλος δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το άκρως δυσφημιστικό περιεχόμενο του κειμένου: «Η Ε.Ε. δεν επέβαλε στην Ελλάδα μόνο ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά ζήτησε και μία αλλαγή νοοτροπίας. Οι ρίζες, όμως, της διαφορετικότητας των Ελλήνων είναι βαθιές και δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι περισσότερο από μία επιδερμική αλλαγή».
  Είναι ενδεικτικό το ακόλουθο απόσπασμα:
  “Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ και πουθενά προβλήματα ενσωμάτωσης. Παντού νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Το συμπαθητικό αυτό μικρό έθνος μοιάζει… να μην έχει έγνοιες και να χορεύει πάντα σαν τον Αλέξη Ζορμπά. Οι Έλληνες αισθάνονται σαν πατέρες των υπόλοπων ευρωπαϊκών κρατών και δεν θα είχαν καμία δυσκολία να ζήσουν και χωρίς κυβέρνηση. Γιατί να αλλάξει κάποιος, που είναι ήδη τέλειος;”.
  Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι “οι Έλληνες αποτελούν μοναδικό είδος, γιατί μόνο αυτοί χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή. Η διαγραφή των αρχαίων ελληνικών δεν τίθεται καν ως θέμα. Η προφορά και η σημασία των λέξεων έχουν, ωστόσο, αλλάξει. Τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα από την Α’ Γυμνασίου. Σαν να λέμε ότι οι Γερμανοί μαθητές θα πρέπει να μάθουν γοτθικά. Τα τοπωνύμια στις πινακίδες των δρόμων γράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες (στα αγγλικά, λένε οι Έλληνες). Ενιαίοι κανόνες, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν και το ίδιο τοπωνύμιο μπορεί κανείς να το απαντήσει γραμμένο και με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι κανόνες υπάρχουν, άλλωστε, για να παραβιάζονται”.
  Και συνεχίζει το κείμενο:
  “Στους δρόμους ισχύει το «όλοι εναντίον όλων» και προπάντων κατά των πεζών. Η διχόνοια είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) κόστισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. «Είσαι δικός μας», είναι το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες σε κάποιον ξένο”.
  Οι Ελληνες κατηγορούνται από τον Γερμανό συντάκτη ως παρελθοντολάγνοι και εθνικιστές: “Η «Κωνσταντινούπολη» ακόμη και σήμερα ονομάζεται Κωνσταντινούπολη. Σε εκκλησίες και μονές κυματίζει η σημαία του Βυζαντίου δίπλα στην ελληνική, ενώ τα σχολικά βιβλία καλλιεργούν απροκάληπτα το σοβινισμό”.
  Τον ενοχλούν επίσης οι ταβέρνες και οι πίστες:
  “Οι περισσότεροι Έλληνες είναι κοινωνικοί άνθρωποι. Σπάνια τρώνε μόνοι τους έξω. Η έννοια της παρέας εμπεριέχει και μία αποκλειστικότητα. Κάθε παρέα διεκδικεί την πίστα για τον εαυτό της και πληρώνει τους μουσικούς για τις παραγγελίες της.
  Διαφορετικές συνήθεις στο φαγητό: Ψευτοδιαμάχες για τον λογαριασμό.
  Όλοι παραγγέλνουν, τα πιάτα τοποθετούνται στο μέσο του τραπεζιού, ο καθένας τρώει και πίνει όσο θέλει. Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, αρχίζουν τα ψευτομαλώματα. Όλοι αγωνίζονται να πληρώσουν τον λογαριασμό. Και όσον αφορά το φιλοδώρημα, το ποσό του δεν δηλώνεται προφορικά, αλλά αφήνεται στο τραπέζι, καθώς φεύγει η παρέα”.
  Η δυσφήμηση του ελληνικού λαού ολοκληρώνεται με ψόγους για θρησκοληψία: “Το 97% των Ελλήνων έχουν βαπτιστεί χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι Άγιοι εμφανίζονται ως Υπουργοί και Υφυπουργοί του Θεού στα εικονίσματα, που δεν απαντώνται μόνο στις αναρίθμητες εκκλησίες και μονές, αλλά και σε διαμερίσματα, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ και νυχτερινά μαγαζιά. Όποιος έχει προβλήματα, απευθύνεται στους Αγίους. Κάθε Άγιος έχει και δικό του χαρτοφυλάκιο”.
  Σαν να μην έφταναν αυτά, δίνεται ένα ακόμη χτύπημα: “Πολλοί Έλληνες είναι δημιουργικοί, όχι μόνο στο μαγείρεμα στατιστικών στοιχείων. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μουσεία με περίεργες συλλογές. Οι Έλληνες κάνουν πολύ ευχαρίστως διακοπές. Κατά προτίμηση με την παρέα κάπου στην Ελλάδα. Πολλοί ξενώνες έχουν χτιστεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Αντί, όμως, οι ιδιοκτήτες να διαμορφώσουν απλά δωμάτια, φτιάχνουν διαμερίσματα γαι τα παιδιά τους (για όταν μεγαλώσουν). Αυτό το θέμα δεν έχει απασχολήσει κανέναν προς το παρόν στις Βρυξέλλες.
  http://www.zoomnews.gr
  ———————————————————————————————
  ας ασχοληθούν οι ευρωπαίοι επιτέλους με την ελλάδα..
  ας ελέγξουν πουν πάνε τα χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου…
  ας έλθουνε σε επαφή με τις απίστευτες και ψευδείς μυθολογικές απόψεις των ελλήνων για το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον το δικό τους αλλά και του υπόλοιπου κόσμου…

 185. SophiaΟικ said

  Οϊ, μανόλαμ…
  Χαίρομαι που ΔΕΝ σας διάβαζα όλη μερα. Το συνοπτικό ηταν καλύτερο, είδα ότι έχετε παθει όλοι παρακρουση και ταιζετε τα τρόλια. Μπούτσερ, ρηλάξ!

 186. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Ωχ με βλέπω να βρίσκω το μπελά μου για τα δωρεάν κοψίδια (163) 🙂 κι ας πρόκειται απλώς για περίπτωση που χάρηκε ο Ντέλτσεφ πως βρήκε φιλικό ακροατήριο (τους αναγνώστες του Νικοδεσπότη) μετά τη διαφήμιση στο μπλογκ του Αλφαβητάρη.

  Μπουκάν (173) ο βιτσιόζος από μικρός φαίνεται: Αντί να μπανίζω τις Αρσακειάδες ως μπόμπιρας έψαχνα στα βιβλία να διαβάσω για τους Αρσακίδες. Τώρα στα γεράματα μου φτιάχνομαι με Ουτσεκάδες, Κομιτατζήδες και Λεγεωνάριους… Λέτε να γιατρεύομαι γιατρέ μου; :-> Πάντως το tribalism δεν είναι απλώς κολλητικό, μάλλον θα έλεγα πως χαρακτηρίζει τα περισσότερα κοινωνικά είδη του ζωικού βασιλείου.

  (177) Μα τα σχολίασα τα περί αντισταθμισμάτων στη Ν.Αλβανία. Άσε που σε αντίθεση με την μεταπολεμική παραφιλολογία των διαφόρων Σεβαστιανών οι ελληνικές βλέψεις στην περιοχή δε στηρίχθηκαν μόνο στους ελληνόφωνους αλλά και στους λοιπούς ορθόδοξους – ο ίδιος ο Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος επ’ αυτού.

 187. π2 said

  Μπουκανιέρος έφα:

  – τελικά, ο εθνικισμός ενός ορισμένου είδους είναι μάλλον κολλητικός (μπορεί να φταίει το κλίμα)

  Α, γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Ασχέτως αν βγάζουν γέλιο καμιά φορά.

 188. sarant said

  Για το «καμιά φορά» είμαι ανάμεσα σε Αθανασία και Μαρία. Δηλαδή, εγώ ασφαλώς θα πω «τι θα γίνει, θα φύγεις καμιά φορά;» (όπου όμως εδώ είναι ουσιαστικά συνώνυμο του ποτέ: θα φύγεις ποτέ;), αλλά επίσης θα πω «περνάει καμιά φορά και τα λέμε». Ποτέ όμως δεν θα πω «τόσα χρόνια γείτονας και δεν ήρθε καμιά φορά να με δει». Θα πω «και δεν ήρθε μία φορά να με δει» (στον προφορικό λόγο τονισμένο το ‘μία’) ή «τόσα χρόνια, μία φορά δεν πάτησε το πόδι του» ή «τόσα χρόνια και δεν ήρθε ούτε μία φορά».
  Οπότε μάλλον πιο κοντά στην ερμηνεια της Μαρίας είμαι.

 189. sarant said

  Είπαμε ότι δεν ταΐζουμε τα τρόλια, έτσι;

  Πάντως ο γερμανός του Φόκους κάνει λάθος. Η κίτρινη σημαία με τον δικέφαλο έξω από τις εκκλησίες δεν είναι βυζαντινή (αυτή ήταν κόκκινη), είναι της ΑΕΚ. Πώς όλοι οι εφημέριοι είναι Αεκτζηδες, είναι μέγα μυστήριο.

 190. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Παρακαλώ – the badge of Greece το σύμβολο της ΑΕΚ
  http://www.servinghistory.com/topics/Double-headed_eagle::sub::Examples_Of_Double-headed_Eagle

 191. Όποιος ξέρει γερμανικά, ας διαβάσει το άρθρο του Focus (το πρωτότυπο, όχι τα αποσπάσματα του zoomnews). Είναι γραμμένο με χιούμορ και συμπάθεια, και μόνο «επίθεση» και «δυσφημιστικό» δεν είναι.

 192. Ντέλτσεφ said

  για τους εθνικιστές , όλοι οι διαφορετικοί εντός και εκτός είναι ανθέλληνες…
  στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετοαφούαυτοί είναι εν αποτελέσματι ανθέλληνες και οι υπόλοιποι πάλι εν αποτελέσματι φιλέλληνες…
  μία ματιά στην πρόσφατη ιστορία της πατρίδος μας φθάνει…
  ντόμπαρ ντέν/ καλη ήμέρα

 193. Δήμος said

  Έχω κι εγώ μια λεξικογραφική διαφωνία, Νίκο. Τρολ δεν είναι όποιος δείχνει πως στην ουσία, ερχόμαστε σε σύγκρουση με τον εαυτό μας και μας κάνει να υπεκφεύγουμε. Εσύ συμφωνείς π.χ. με τη Χρυσή Αυγή πως οι όροι Μακεδόνες/μακεδονικά, δεν γίνονται αποδεκτοί. Πως και γιατί, δεν μας αφορά. Οι δικαιολογίες σου ήταν αστείες. Το αποτέλεσμα μετράει, ειδικά όταν βγαίνεις και κατηγορείς άλλους για το ίδιο ζήτημα. Δεν ξέρω αν έχουμε κι εδώ λεξικογραφική διαφωνία, αλλά θα το ονόμαζα περιπτωσιολογικό προοδευτισμό.

 194. Immortalité said

  @ 188 Μα Νίκο δεν διαφωνούμε με τη Μαρία αν κατάλαβα καλά 🙂 Πάντως εμείς θα πούμε και τα δύο :»τόσα χρόνια γείτονας και δεν ήρθε καμιά φορά να με δει” και Θα πω “και δεν ήρθε μία φορά να με δει”. Η’ θα πούμε «τόσα χρόνια γείτονας και μιά φορά δεν αξιώθηκε να ρθει». Νομίζω όμως ότι έχει σημασία και ο τονισμός στην προφορική εκφορά του λόγου που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το νόημα 🙂

 195. Immortalité said

  @ 179 Τα δικά μου Μαρία είναι ενήλικα τραύματα 🙂

 196. π2 said

  # 193: Από πού κι ως πού ο Νίκος «συμφωνεί με τη Χρυσή Αυγή πως οι όροι Μακεδόνες/μακεδονικά, δεν γίνονται αποδεκτοί»; Επειδή προτιμά να χρησιμοποιεί άλλον όρο;

 197. sarant said

  Δήμο, αυτό με τη Χρυσή Αυγή είναι βαριά κουβέντα και σε παρακαλώ να ζητήσεις συγνώμη.

  Είναι και ψέμα, διότι και η Χρυσή Αυγή και όλο το πολιτικό φάσμα μέχρι τις παρυφές του Σύριζα, άλλωστε, τους κατοίκους της πΓΔΜ τους λέει Σκοπιανούς. Εγώ κρατάω τον όρο Σλαβομακεδόνες, που είναι ο όρος που χρησιμοποιούσαμε ανέκαθεν, εφόσον δεν υπάρχει άλλος επίσημος και ουδέτερος όρος.

  Παλιότερα, πριν από 6-7 χρόνια (αλλά τότε δεν είχα μπλογκ και δεν μπορώ να το αποδείξω, πρέπει να με πιστέψεις) χρησιμοποιούσα επίσης τον όρο RoM ή ΔτΜ για το κράτος. Όμως, από τότε που η κυβέρνηση της πΓΔΜ ξεκίνησε την ηλίθια εκστρατεία της αρχαιοποίησης, μένω κι εγώ ουδέτερος. Ούτε τους δικούς μας εθνικιστές θα διαλέξω, ούτε τους άλλους, πόσο μάλλον που οι άλλοι είναι και πιο κιτς.

  Όταν με το καλό διευθετηθεί το ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ και συμφωνηθεί μια ονομασία για το κράτος, τους κατοίκους και τη γλώσσα, αυτήν θα χρησιμοποιώ.

  Και να σου θυμίσω ότι χρωστάς μια συγνώμη.

 198. Ντέλτσεφ said

  ο ελληνικός ψευδοπροοδευτισμός σε όλο του το μεγαλείο…
  ο σεβασμός σε όλους τους ιστορικούς πολιτισμούς ένος τόπου , με όρους αισθητικής λιτότητας είναι θεμιτός και αποδεκτός…
  η ιδεολογική χρήση της αρχαιολογίας με σκοπό την τεκμηρίωση της δήθεν ανωτερότητας και της βιολογικής συνέχειας ,χαρακτηριστικό του ελληνικού εθνικισμού είναι απορριπτέος από όλη την υφήλιο…
  οι συνομιλίες στον ΟΗΕ δεν αφορούν το πώς θα ονομάζεται η γειτονική χώρα, οι κάτοικοι της , η μητρική τους γλώσσα αφού ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών εγγυάται τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό..
  οι συνομιλίες αφορούν στο πώς θα την αποκαλεί η ελλάδα, αφού καμία άλλη χώρα πλήν της ελλάδος και της δορυφόρου κύπρου δεν έχει αντίρρηση…
  erga omnes – state of macedonia (except above)

 199. Ντέλτσεφ said

  κανένας ΟΗΕ , καμία Ε.Ε , κανείς δυνατός του κόσμου δεν θα στερήσει στους Μακεδόνες να αυτοπροσδιορίζονται όπως οι βιολογικοί τους πρόγονοι, προπαππούδες και παππούδες….
  να φωνάζουν παντού ότι δεν ήταν ούτε είναι σέρβοι, ούτε έλληνες/γραικοί/ρωμιοί , ούτε βούλγαροι…
  παρά μόνον Μακεδόνες…
  το ίδιο και η μητρική μακεδονική γλώσσα τους για την χρήση της οποίας γέμισαν την Μακρόνησο και το εκτελεστικό απόσπασμα, όπως η δασκάλα Ειρήνη Γκίνη/Μιρκα Γκίνοβα απο τα Ξανθόγεια/Ρουσίλοβο της Εδεσσας/Βόντεν.
  εξάλλου ο πατέρας της λόγιας μακεδονικής γλώσσας είναι ο Κρστε Μισίρκωφ , αυτόχθονος κάτοικος από το μακεδονικό χωριό Πόστολ, το οποίο το 1926 για πρώτη φορά μετονομάσθηκε από την ελληνική κατοχική διοίκηση σε Πέλλα , 30 χλμ από τη Θεσσαλονίκη / Σόλουν
  στα όρια της γενέτειρας του βρίσκονται τα ερείπια της πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου του φιλίππου και του αλέξανδρου…
  για αυτό οι μακεδόνες , αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής θεωρούν το μακεδονικό βασίλειο ως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ τους κληρονομιά, μη βιολογικού αλλά και μη αποκλειστικού χαρακτήρα, μοιράζοντας την με όλες τις υπόλοιπες εθνότητες της μακεδονίας αλλά και ευρύτερα όλης της ανθρωπότητας…

 200. sarant said

  «Με την κατηγορία του »συμμορίτη», του »πράκτορα του σλαβισμού», δώδεκα ήρωες του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης »δικάστηκαν» και καταδικάστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές »δίκες» και εκτελέστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα απ’ τις 20 ως τις 27 του Ιούλη. Ανάμεσά σ’ αυτούς, ένας Μουστάκης που οργάνωσε στην Κατοχή τον εφεδρικό ΕΛΑΣ της Εδεσσας κι ανατίναξε επί κεφαλής τμήματος του ΕΛΑΣ δύο γερμανικές αμαξοστοιχίες με πολεμικό υλικό στο Μουχαρέμ Χάνι και μια υπέροχη ηρωίδα σαν τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη, που πολέμησε σ’ όλη την εποχή της Κατοχής τους οχρανίτες του Κάλτσεφ και που συνέχισε κι έπειτα απ’ την απελευθέρωση ως τη σύλληψή της, την καταδίκη της και την εκτέλεσή της να πολεμάει τους αυτονομιστές της Μακεδονίας, που τους οργανώνουν και τους υποκινούν οι Αγγλοι».
  ΚΟΜΕΠ 8/1946, σελ. 453

 201. π2 said

  Χαρακτηριστικό είναι το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το τότε υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα «περισσότερον ψυχραιμίαν επέδειξεν η νηπιαγωγός Ειρήνη Γκίνη, η οποία έψαλλε τον ύμνον της Τρίτης Διεθνούς και εζητοκραύγαζεν υπέρ του ΚΚΕ»

  [*]

 202. sarant said

  Άγγελε, 191, έχεις απόλυτο δίκιο. Αν και έχει κάποιες υπερβολές, είναι γραμμένο με συμπάθεια.

  Και νομίζω ότι πολλοί θα κολακεύονταν με φράσεις όπως «τα κατάφεραν και πήρανε πρωτάθλημα Ευρώπης σχεδόν χωρίς να βάλουν γκολ και ήξεραν πριν από 2.500 χρόνια ότι όλη η ύλη αποτελείται από άτομα και ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο»

 203. Ντέλτσεφ said

  είσαι ελληνίδα … είμαι μακεδόνισα , ήταν η τελευταία συνομιλία ανάμεσα στον έκτακτο στρατοδίκη και τη Μίρκα Γκίνοβα..
  κύρια αιτία της απόφασης εκτέλεσής της, εμακεδονική εθνοτική της ταυτότητα…
  η πλειοψηφία των αυτόχθονων μακεδόνων που ακολούθησαν τον Κάλτσεφ , ήταν πλούσιοι, δεξιού πολιτικού φρονήματος και το έπραξαν ως μέσο διάσωσής τους από τους ΠΑΟΤΖΗΔΕΣ -κυρίως ασιάτες/τούρκοι χριστιανοί, πρόσφυγες/ έποικοι , συνεργάτες των γερμανών ναζί…
  οι οποίοι καθημερινά τους απειλούσαν , με κύριο σκοπό την καταλήστευση της μεγάλης περιουσίας τους…
  ουδεμία πρόθεση αυτονομίας είχαν αν και αυτή είναι συμβατή δημοκρατική πολιτειακή
  επιλογή που δεν αλλάζει τα σύνορα του κεντρικού κράτους/εθνους…
  ουδείς από τους απόγονους τους έχει επιδείξει οποιαδήποτε τάση βουλγαρομανίας ή ιδεολογικής ακροδεξιάς σύμπλευσης …
  αντίθετα μερίδα αυτών απετέλεσε το στήριγμα της τοπικής μεταπολεμικής ελληνοεθνικοφροσύνης..
  για τους μακεδόνες η εύκολη λύση θα ήταν να επιδείξουν βουλγαροφροσύνη, έχοντας στήριγμα ένα πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος…
  και τουλάχιστον την ανοχή του ελληνικού κράτους…
  αν και αν η γειτονική χώρα ονομαζόνταν βουλγαρία , η ελλάδα πάλι δεν θα αναγνώριζε τους μακεδόνες/έλληνες πολίτες ως βούλγαρους , κατασκευάζοντας θεωρίες περί εκβουλγαρισμένων καθαρών ελλήνων από την αιμοσταγή βουλγάρική εξαρχία, κ.λ.π
  γιατί η ουσία του ζητήματος ορθώς κατά την κ. Γιαννάκου δεν αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας , αλλά τους μακεδονικής εθνότητας έλληνες πολίτες..
  αφού το δόγμα της ελλάδος είναι ότι η χώρα μας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γειτονικές πολυεθνικές χώρες που προήλθαν από την ίδια διαδικασία της οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι ΜΟΝΟΕΘΝΙΚΗ…
  ότι το νότιο 51% της διαμελισμένης μακεδονίας είναι αποκλειστικά μονοεθνικό/ελληνικό ενώ τα βόρεια τμήματα της,είτε της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Μακεδονίας είτε της Μακεδονίας του Πιρίν στη Βουλγαρία είναι πολυεθνικά…

 204. Δύμιος said

  # Μαρία 165
  Έστω και ετεροχρονισμένα…
  Για άλλη μία φορά σε νιώθω στο πετσί μου…
  Για κάποιο λόγο που δε μπορώ ακριβώς να προσδιορίσω, έχω από παιδί να διατυπώσω – ακούσω – διαβάσω την έκφραση και συγκινήθηκα.

  # Συλλογική σοφία φίλων ιστολογίου (που λέει κι ο Νικοκύρης)
  Σχετικά με το θέμα :
  Στις πρώτες μου αναμνήσεις σαν παιδί, θυμάμαι τον παππού μου (αγρότη πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη) να μιλάει τη γλώσσα που έμαθε από μικρός (Αρβανίτικα με δάνεια Τουρκικής και Ελληνικής). Θυμάμαι επίσης να με χαίρεται σαν μωρό λέγοντάς μου λόγια παράξενα όπως «Ω! ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις…» και « Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως…».
  Κουίζ : Πώς νομίζετε ότι αυτοπροσδιοριζόταν ο γέρος; (ρητωρικό το ερώτημα). Υπάρχει ενδεδειγμένος – «αντικειμενικός» – τρόπος ετεροπροσδιορισμού του;
  Ήταν εθνίκι όταν βούρκωνε στην αναφορά των μεγαλείων των αρχαίων Ελλήνων, ή μήπως ήταν εχθρός του έθνους και δοσίλογος, καθώς μιλούσε τα Αρβανίτικα και καταγόταν από το χωριό του Fan Noli;

 205. π2 said

  Μια μεγάλη συνέντευξη του Βάσκο Καρατζά από εκπομπή της ΕΤ3, με πολλές ενδιαφέρουσες διηγήσεις για την εποχή. Μια εξόχως ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο συγγραφέας του λεξικού αναφέρεται επανειλημμένα σε σλαβομακεδόνικες οργανώσεις, σλαβομακεδόνικα χωριά και σλαβομακδόνικικη γλώσσα (π.χ. στο 7:40 του πρώτου βίντεο, και αργότερα). Κάποιοι σχολιαστές της παρούσας ανάρτησης ας το λάβουν υπόψη.

 206. Ηλεφούφουτος said

  Εισαγωγικά να ξεκαθαρίσω πως δεν θελω να κάνω διάλογο με υστερικά τρόλια

  Το σχόλιο του Π2 με κάνει να υπενθυμίσω κι ότι ο Γκιόργκι Πόύλεφσκι που έγραψε το «Τρίγλωσσο Λεξικό» (Ρέτσνικ οντ Τρι Γιαζικα), σημείο αναφοράς για τους σύγχρονους Σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ, και αναφέρεται ως ο πρώτος λόγιος που έγραψε για ξεχωριστή εθνότητα Σλάβων στη Μακεδονία, διαφορετική από τους Βούλγαρους και τους Σέρβους, Σλαβομακεδόνικη ονομάζει τη γλώσσα (Σλαβιανομακεντονσκι). Και την εθνική τους Ιστορία που έγραψε μετά «Σλαβιανομακεντονσκα Όμπστα Ιστόριγια».

 207. Immortalité said

  @ 206 «Εισαγωγικά να ξεκαθαρίσω πως δεν θελω να κάνω διάλογο με υστερικά τρόλια»

  Καλά που το διευκρίνησες Ηλεφού! Τώρα τους απότρεψες όλους! 🙂

 208. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  (204) Υπάρχει ενδεδειγμένος – «αντικειμενικός» – τρόπος ετεροπροσδιορισμού του;

  Ένας σύγχρονος κοινωνικός ανθρωπολόγος μπορεί κάλλιστα να σου έλεγε – με την αυτοπεποίθεση της επιστήμης του – «βεβαίως» και να προχωρούσε να σου εξηγήσει πως ανθρωπολογικά ο παπούς σου ήταν άλλη μια περίπτωση εθνοτικά (πολιτιστικά) Αλβανού που είχε γίνει εθνικά Έλληνας. ΚΑι να μην ήταν από το χωριό του Φαν Νόλι θα στο έλεγε. Αν δε ήταν και κομπλεξικός με την πολυσυλλεκτική ελληνική εθνική ομάδα θα συνέχιζε με διάφορα «κόσμια» για τους κακούς Έλληνες που απομοίωσαν όλους τους άλλους Βαλκάνιους του ελληνικού χώρου και άλλα διάφορα «αντικειμενικά» φολκλόρ. Και που’σαι, και για τον παπού μου τα ίδια θα έλεγε…

  Για να πάρεις μια ιδέα για τι μυαλά συζητάμε δες και τι λέει ο παπιγιονάκος από την παρουσίαση του λεξικού για το οποίο συζητάμε (που πήγαν να κάνουν λίμπα τα Χρυσά Αυγά το 2009):

  http://www.balkanalysis.com/2008/12/14/victor-friedman-on-macedonia-the-balkanalysiscom-interview/

  Confusion and Denial
  CD: By the term «Arvanitika» you mean medieval Albanian?
  VF: Most precisely, it refers to the Albanian dialects of Greece that separated from the main body of Tosk Albanian 600-1000 years ago. The dialects were spoken on many Greek islands, the Peloponnese, and in Attica and Central Greece. Greeks don´t like to admit it, but they have had large Albanian-speaking populations for a very long time, not just post-Communist economic migrants. While these dialects are now moribund owing to hegemonistic Greek language policies, they can still be encountered in places like Livadhia.
  CD: An interesting detail-
  VF: And I recall one vignette: many years ago at a conference, I met a woman who was Greek, but she knew Arvanitika. So we communicated, I in standard modern Albanian, she in Arvanitika. It was close enough to communicate.
  I asked her, «how do you know you this language»? As a linguist, it was an interesting detail. She replied, «well, I learned it from my grandmother.»
  CD: Which would have meant she was of partial Arvanitika descent?
  VF: Well, I asked innocently enough – I wasn´t really aware of the politics at the time – «why would a Greek learn Albanian if they weren´t Albanian»? She was somewhat confused.
  The next morning, however, when I saw this woman she said to me: «I couldn´t sleep all night thinking about what you said.» She was a bit upset. «I thought about it,» she said, «and no! I am Greek! I am Greek!» It was the last time I tried to suggest to a Greek that if they learned another language at home, it was because that was the native language of the speaker.

 209. Κανένας Ντέλτσεφ δὲν θὰ στερήσῃ ἀπὸ τοὺς Μακεδόνες νὰ αὐτοπροσδιορίζωνται ὡς Ἕλληνες ὅπως ὁ βιολογικός τους πρόγονος ὁ Ἀλέξανδρος Α’.

 210. Δύμιος said

  Χασάπη ευχαριστώ για το link. Όντως άλλος πλανήτης εκεί.
  «…so many different worlds, so many different suns
  and we have just one world, but we live in different ones…»

 211. Βαμβάκος said

  #170, #175, #188
  Aντίστοιχα το λένε και οι Βέλγοι («une fois»)

 212. Δελλαγραμμάτικας said

  Αιωνία η μνήμη ενός εκ των μεγίστων Ελλήνων ηρώων της συγχρόνου εποχής, του στρατηγού Ναπολέοντος Ζερβα. Και ο νοών, νοήτω,

 213. κύριε Δελαγραμμάτικα, τὸ σωστὸ δὲν εἶναι «νοείτω»;

 214. Δελλαγραμμάτικας said

  Μείνετε εις την ουσίαν, παρακαλώ!

 215. Μπουκανιέρος said

  Σκατά!
  (έμεινα στην ουσία)

 216. Σκατά δε λες τίποτα…

 217. Voulagx said

  #215 Μπουκαν, να εισαι αλτρουϊστης, ασε ολη την ουσια για τον …….(ο νοων νοητω)

 218. Δελλαγραμμάτικας said

  Αιωνία ΤΟΥ η Μνήμη!

 219. Ἐπὶ τῆς οὐσίας συμφωνῶ μὲ τὸν Δελαγραμμάτικα, διαφωνῶ ὅμως στοὺς τύπους.

 220. Μαρία said

  Ε τότε ξανά σκατά και χωρίς ρίγανη.

 221. adventuresinhpc said

  Ρε δεν αφήνετε τον Καμπρόν στην ησυχία του λέω εγώ; 🙂

  Αντ’ αυτού μου διευκρινίζετε αν όντως αυτοί είναι οι «Μυρωμένοι Στίχοι» του Σουρή:

  σκατά εδώ – σκατά εκεί
  σκατά και παραπέρα
  σκατά η νύφη κι ο γαμπρός
  σκατά κι η συμπεθέρα
  σκατά να φας – σκατά να πιεις
  σκατά να πας να χέσεις
  κι απ’ τα σκατά να σηκωθείς
  και στα σκατά να πέσεις

  ή μήπως το αυθεντικό είναι το πιο πολιτικού περιεχομένου:

  Τίποτε δεν απόμεινε στον κόσμο πια για μένα,
  όλα βρωμούν τριγύρω μου και φαίνονται χεσμένα.
  Όλα σκατά γενήκανε και ο δικός μου κώλος
  σκατά εγίνηκε κι αυτός, σκατά ο κόσμος όλος.
  Μόνο σκατά φυτρώνουνε στον τόπο αυτό τον άγονο
  κι όλοι χεσμένοι είμαστε, σκατάδες στο τετράγωνο.
  Μας έρχεται κάθε σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
  μα μόλις φύγει βλέπομε πως αποσκατωθήκαμε.
  Σκατά βρωμάει τούτος δω, σκατά βρωμά κι εκείνος,
  σκατά βρωμάει το σκατό, σκατά βρωμά κι ο κρίνος.
  Σκατά κι εγώ, μες στα σκατά, και με χαρτί χεσμένο
  ό,τι κι αν γράψω σαν σκατό προβάλλει σκατωμένο.
  Σκατά τα πάντα θεωρώ και χωρίς πια να απορώ,
  σκατά μασώ, σκατά ρουφώ, σκατά πάω να χέσω,
  απ’ τα σκατά θα σηκωθώ και στα σκατά θα πέσω.
  Όταν πεθάνω χέστε με, τα κόλλυβά μου φάτε
  Και πάλι ξαναχέστε με και πάλι ξαναφάτε,
  μα απ’ τα γέλια τα πολλά κοντεύω ν’ αρρωστήσω
  και δεν μπορώ να κρατηθώ, μου φεύγουν από πίσω.
  Σκατά ο μεν, σκατά ο δε, σκατά ο κόσμος όλος
  κι απ’ το πολύ το χέσιμο μου πόνεσε ο κώλος!

  Με τουλάχιστον 2 μικροπαραλλαγές:

  Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος
  κι απ΄τα πολλά πια τα σκατά μου πιάστηκε κι ο κώλος.

  Έρχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
  σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε.

 222. Voulagx said

  Καποιος εφα:» Εγω κραταω την ουσια κι ονειρευομαι»

 223. Voulagx said

  Η εσχατολογια του σκαταδισμου!!

 224. Μαρία said

  Περιπέτειες…, πρέπει να βρούμε το θαυμάσιο απόσπασμα απ’ τους Αθλίους.

  Όχι, κακή σκατολογική απομίμηση.
  Μάλιστα τη δεκαετία του 60 κυκλοφορούσε μεταξύ των μαθητών με την παρακάτω εισαγωγή:
  Την ώρα που ο Πάτροκλος έκανε το νερό του,
  τον είδε ο Αγαμέμνονας απ’ το παράθυρό του
  κι ευθύς του λέει:
  σκατά να φας κλπ

 225. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  Καλά μεταξύ μαθητών αυτό που πολυέπαιζε ακόμα και 2 δεκαετίες αργότερα ήταν η πορνογραφικού χαρακτήρα Ιλιάδα-Οδύσσεια.

 226. sarant said

  Adventuresinhpc, δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως αυτό που παρέθεσες είναι του Σουρή.

 227. Voulagx said

  #225 Χασαπη,εισαι πολυ καθυστερημενος, σε αλλο νημα εχει αναλυθει διεξοδικα το θεμα!

 228. Μαρία said

  Στο παραπάνω ξέχασα το στίχο: Του φάνηκε πανσέληνος του Πάτροκλου ο κώλος

 229. Μαρία said

  Για Χασάπη
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/24/troikis/

 230. Δελλαγραμμάτικας said

  Τοιαύτη η κατάντια των! Τα χολώδη εμέσματα του κάθε Σλαυοφρενούς θεωρούνται θεμιτά – και η μνήμη ενός ΗΡΩΟΣ σκωρ! Ευτυχώς όμως ο λαός ουδέποτε εξηπατήθη και δεν εξαπατάται. Κωφεύει επειδεικτικώς προς τας οιμωγάς των και τους ραπίζει εις κάθε εκλογήν και εις πάσαν ευκαιρίαν. Τοιουτοτρόπως δεν τους επιτρέπει οδόν τινα διαφυγής – τους κρατεί πάντοτε δουλους, υποτεταγμένους εις την θελησίν Του. Και ας οιμώζουσιν αι από τηλεοράσεως χονδραί, λυσσαλέαι ψυχοπαθείς.

 231. Μαρία said

  Και σκωραμίδες όσοι τον τιμούν.

 232. Voulagx said

  #231 με κουφανες! τι ειναι οι σκωραμιδες; ουτε στη πυλη δεν το βρηκα!! 😛

 233. Μαρία said

  Καλά όταν το ‘γραφα, σκεφτόμουνα οτι σίγουρα θα ρωτήσεις. Δεν το έχει η πύλη γιατί η σκωραμίς είναι αρχαίο καθίκι.

 234. Για το καμιά φορά.

 235. Μαρία said

  Μιχάλη, καμιά φορά δεν το άκουσα αυτό τραγούδι. Με εννοείς;

 236. Δελλαγραμμάτικας said

  Σήμερον, λόγω της απεργίας των κηφήνων, δεν θα υποστώμεν τας εσπερινάς οιμωγάς της χονδράς φρενοβλαβούς. Αντ’ αυτής θα υφιστάμεθα την φρικτήν εκδίκησιν της Αριστεράς: συνεχή επί 24ωρον βομβαρδισμόν με Χατζηγιάννην, Ηρώ και Μαριώ. Προς μεγίστην χαράν της Μαρίας.

 237. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 224
  Ο Aiglon σού κάνει;

  TIBURCE
  Quand on y parlait titre, étiquette, Gotha
  Mon cher, pour vous répondre, il n’y avait personne !
  FLAMBEAU, doucement
  Il n’y avait donc pas le général Cambronne ?

  και
  Εδμόνδου Ροστάν, Ο Αετιδεύς – Δράμα εις έξι πράξεις
  έμμετρος μετάφρασις Πολ. Τ. Δημητρακόπουλου (Pol Arcas)

  «- Για τίτλους αν μιλούσατε και εθιμοτυπίας,
  δεν θα βρισκότανε κανείς για να σας απαντήση.
  – (χαμηλοφώνως) Μα πώς; Δεν ευρισκότανε ο στρατηγός Καμπρόν;»

  Σαν να μου φαίνεται ότι λάθος το πήρε ο Πολ.

 238. Μαρία said

  Χαριτωμένο.
  Για τον Πολ, ναι. Δε ξέρω τα προηγούμενα αλλά φαίνεται να μετατρέπει ένα πραγματικό γεγονός (όταν μιλούσατε…) σε υποθετικό, εκτός αν το αν γίνει σαν και διορθωθεί και το θα (βρισκότανε)

  Και το άλλο το έχω αλλά όχι σε μετάφραση. Όλο το κεφάλαιο για το Βατερλώ είναι συναρπαστικό.

 239. Ηλεφούφουτος said

  Νομίζω ότι έχει παρεξηγήσει και το «pour vous répondre», υποκείμενο του οποίου πρέπει να είναι «εγώ».

  Εγώ το άλλο το έχω μόνο σε μετάφραση, ευχάριστη και ρέουσα, νομίζω Γιώργου Αλόη, 5 τόμοι. Το είχα πάρει στο στρατό που ήξερα ότι θα είχα ελεύθερο χρόνο αλλά ακατάστατο. (Επίσης είχα πάρει το «Μετά την αποψίλωση» του άλλου άθλιου 😉 ). Το κεφάλαιο για το Βατερλό και αυτά που έλεγε για το Ναπολέοντα με είχαν εντυπωσιάσει και μένα.

 240. Α εγώ το «Μετά την αποψίλωση» του άλλου άθλιου το είχα διαβάσει δέκα χρόνια πριν πάω στρατό. Με βοήθησε πολύ πάντως!

 241. Μαρία said

  Ο Άδωνις Κύρου γύρισε το 1958, ένα φιλμάκι αριστούργημα για την τουριστική εκμετάλλευση του Βατερλώ σε κείμενο Ουγκώ. Αν το πετύχαιτε σε καμιά λέσχη ή σε κανένα αφιέρωμα…

 242. π2 said

  1957.

  Δεν την ήξερα την ταινία. Ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Κύρου.

 243. Μαρία said

  Σωστά το 57. Παίχτηκε πέρσι το Φλεβάρη στο γαλλικό ινστιτούτο.
  Η προσαρμογή Κύρου που αναφέρει το σάιτ δεν είναι τίποτ’ άλλο απο επιλογή αποσπασμάτων (παραλείπει δηλαδή ενδιάμεσες φράσεις χωρίς όμως να αλλάξει ούτε μια κεραία απ’ το πρωτότυπο. Έχω κάνει αντιπαραβολή, γι’ αυτό το αναφέρω με σιγουριά)
  Έχει γυρίσει πολλές μικρού μήκους για τη γαλλ. τηλεόραση.

 244. sarant said

  239-240: Αθλιότητες!

 245. Καθυστερημένα πολύ, αλλά Βουλάγξ, πώς νόμιζα ότι ήσουν γιατρός; Αν ήσουν πάντως θα ήξερες σίγουρα τις σκωραμίδες.
  244, βεβαίως! και πώς έχω την εντύπωση ότι ετοιμάζονται κι άλλες…

 246. Φυσικὰ καὶ εἶμαι σκωραμίς ὡς καθαρεουσιάνος. Οἱ δημοτικιστὲς πάλι εἶναι ἁπλῶς καθίκια.

 247. Μαρία said

  Δύτη, οι γιατροί κάποιας ηλικίας θες να πεις. Εγώ τον Βουλαγξ γιατί τον έχω για μηχανικό;

 248. Στα νοσοκομεία ακόμα το βλέπεις γραμμένο.
  Εσύ δεν τον έλεγες γιατρό; Ή άρχισα να έχω Έμενταλ;

 249. Μαρία said

  Σοβαρά, σε ποια νοσοκομεία; Έχω βγάλει τις αμυγδαλές μου στον Ευαγγελισμό προ αμνημονεύτων χρόνων, τέτοιο πράμα δε θυμάμαι.
  Γιατρό έλεγα έναν γιατρό Ναξιώτη, τον τι ζοε σ΄αφτο το μπλογκ

 250. Μπα, μάλλον εγώ μπερδεύτηκα, ή φταίει το Κέριγκολντ.
  Στο Μεταξά πάντως το γράφει. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος πού βόσκει; (έκφρασις βιβλική παρότι αργκό)

 251. Voulagx said

  #246 Αρα οι ελληνες ειναι ειτε σκωραμιδες ειτε καθικια, η και τα δυο! 😛
  #245 Δυτη, απαντησε η Μαρια.

 252. Παρντόν, Βουλάγξ! Το Τσένταρ, βλέπεις…

 253. Μαρία said

  Δύτη, σ’ έσχισα, έχω μύτη.

 254. Μαρία said

  Δύτη εκτός απ’ το τυρί υπάρχει και ποτό τσένταρ;

 255. Voulagx said

  Δυτη, καπου εδω γυρω εβοσκα, απο τοτε που εκοψα τις μπαροτσαρκες το γυρισα στις ιστομπαροτσαρκες!!
  Αλλα με τρελλανες με τα τυρια σου! Αν και τυρογαλο, δεν τα ηξερα και τα γουγλισα (γηρασκω αει διδασκομενος) :mrgreen:

 256. @235.
  Απόλυτα!

 257. @244
  …επιδαψιλεύονται!

 258. sarant said

  258: 🙂

 259. Ποτό τσένταρ; θα με τρελάνετε; εγώ είπα μόνο ότι έπαθα αυτή, την τουλουμοτύρι, πώς τη λένε.

 260. seleykos said

  Στα Σκοπια απαγορευεται με νομο η αμφισβητηση της μακεδονικοτητας των κατοικων. Επισης απαγορευονται οι ερευνες για την καταγωγη του πληθυσμου, και παλι με νομο.
  Ο μεσαιωνικος σκοταδισμος και αγνοια γενησε την παρανοηση “Βουλγαρικος=Μακεδονικος” , οταν αυτο φανηκε ιστορικα παραδοξο η βουλγαρικη γλωσσα βαφτιστηκε μακεδονικη, ετσι τωρα υπαρχει το “μακεδονικος = μακεοδνικος” για δυο διαφορετικα πραγματα ομως.

  Τωρα θα μου πεις πρεπει να φερεσαι σαν παιδι και να μην αφηνεις τον αλλο να μιλησει;

  Εγω ασπουμε μπορει να ηθελα να αγορασω το βιβλιο για να παιζω νταρτς πανω του, γιατι μου στερουν τη χαρα αυτη;

  Επισης γιατι να δημιουργηθει ο μυθος του και καλα του απαγορευμενου αρα αυτου που κρυβει μυστικα;

  Κερδιζουμε τιποτε αν δεν κυκλοφορει στο Μαλιαρη; Προλαβαινουμε ασπουμε το Νιμιτς που θα μας ελεγε “ναι κυκλοφορει και στο Μαλιαρη το βιβλιο αρα ειστε Σκοπιανοι ολοι” ;

  θα το διαβαζε καποιος νεος ανυποψιαστος ή θα το εβλεπε στην προθηκη και θα ελεγε “κοιτα αυτη η γλωσσα λεγεται Μακεδονικη αρα εγω που ειμαι μακεοδνας πρεπι να μιλαω τετοια, το ειδα και στον Μαλιαρη”;

  Θα παρουν θαρος οι Σκοπιανοι και θα εντεινουν την προπαγανδα τους; Θα δημιουργησουν κοινο; Θα ειναι η αρχη σε κατι που θα μεγαλωνει; Εδω μεγαλωσαν και θεωριες χειροτερες και πιο επιζημιες αλλα και πιο απιθανες αυτην γιατι να μην αποκτηση οπαδους που θα ταιζουν τη σκεψη τους μαυτα τα βιβλια;

  προφανως αυτα σκευτηκαν οσοι προχωρησαν στο μποικοταζ του Μαλιαρη.

  Θα τους κρινουμε ως τι; Ως φιλολογους ως επιστημονες ως ειδικους εξωτερικης πολιτικης;
  Προφανως αισυανθηκαν οτι βοηθουν τη χωρα τους ετσι.
  Σκευτητε ποσο πιο βλακες ειναι αυτοι που ονομαζουν μακεδονικη αυτην την βουλγαρικη διαλεκτο θελοντας ετσι να παρουν μακεδονικους τιτλους. Ακομα ποσο απαταιωνες ειναι αυτοι που βοηθουν στο να εκδοθουν αυτα τα βιβλια.

  Ομως βιβλια δεν καιμε ουτε εμποδιζουμε την κυκλοφορια τους ειπαμε, αυτο ειναι κανονας, οποιος το κανει ειναι κακος, δεν εχει το δικαιωμα, ειναι και εθνικιστης σιγουρα, και ποροφανως υποστηριζει και το χιτλερ, αρα δεν αγαπαει τον ανθρωπο , αρα δεν αγαπαει και τις γυναικες, αρα ειναι -ουστης………………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: