Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κι αποχαιρέτα τον, τον δέκατο τέταρτο που χάνεις

Posted by sarant στο 4 Μαρτίου, 2010


Ναι μεν δεν καταργήθηκε ολόκληρος ο δέκατος τέταρτος μισθός, αλλά μόνο το 30%, αλλά επειδή κόπηκε επίσης και το 30% του 13ου, μαζί και οι άλλες περικοπές, στην πράξη είναι σαν να κόπηκε ολόκληρος. Προσωρινά; Ουδέν μονιμότερον. Τέλος πάντων, εδώ λεξιλογούμε, οπότε σκέφτηκα να κάνω, με την άδεια αλλά και τη βοήθειά σας, μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση (ή μνημόσυνο;) ανακαλώντας όσο περισσότερες εμφανίσεις μπορώ του αριθμού 14 και των παραγώγων του στη γλώσσα μας.

Στη φρασεολογία, κοινότατη είναι η έκφραση τα μάτια σου δεκατέσσερα!  που σημαίνει:  να είσαι άγρυπνος, να προσέχεις να μη σου ξεφύγει τίποτα, να μην πάθεις κακό. Επίταση της προτροπής «τα μάτια σου τέσσερα», που μπορεί αρχικά να προήλθε από διάλογο, του τύπου:          

         — Να προσέχεις, να έχεις τα μάτια σου τέσσερα.    
         — Όχι τέσσερα, δεκατέσσερα θα τα έχω!             

Ο Νατσούλης (Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις, σ.359-60) βρίσκει στην αρχή της έκφρ. τον βυζαντινό θαυματοποιό Κρονίδη, ο οποίος διατεινόταν ότι μπορούσε να βλέπει από 14 σημεία του σώματός του, αλλά η εξήγηση δεν μου φαίνεται καθόλου πειστική.

 Πολλά παραδείγματα χρήσης, π.χ. :                                       

Για όνομα του Θεού, κυρία Παπαγιώργου! Χρειάζεται προσοχή. Τα μάτια σας δεκατέσσερα!
Ψαθάς, Ο εαυτούλης μου, σ. 39

 Μια άλλη έκφραση είναι τον πέρασε γενεές δεκατέσσερις ή του τα είπε γενεές δεκατέσσερις. Σημαίνει, τον καθύβρισε, τον περιέλουσε με βρισιές, τον ίδιο και όλο του το σόι, μέχρι τους απώτερους προγόνους του. Η φρ. από την μακρά και κουραστική περικοπή (Ματθ. 1, 17), που διαβάζεται την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα:         «Αβραάμ εγέννησε τον Ισαάκ, Ισαάκ εγέννησε τον Ιακώβ…» και συνεχίζει: «πάσαι ουν αι γενεαί από Αβραάμ έως Δαβίδ γενεαί δεκατέσσαρες και από Δαβίδ έως της μετοικεσίας Βαβυλώνος γενεαί δεκατέσσαρες και από της μετοικεσίας Βαβυλώνος έως του Χριστού γενεαί δεκατέσσαρες».

Εδώ ακριβώς άρχισε ο καυγάς. Δεν του’ δωσα τον καιρό να προχωρήσει, άνοιξα το στόμα του και τον πέρασα γενεές δεκατέσσερις.
Κ. Χατζηαργύρης, Οι εκβιασταί

Τις καθαυτό «γενεές δεκατέσσερις», δηλαδή την ονομασία της περικοπής, τις διασώζει ο Παπαδιαμάντης στη «Χτυπημένη»: Ήτον ημέρα Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, και η γριά Παντελού, επιστρέψασα εκ της λειτουργίας, όπου είχεν ακούσει τες «γενεές δεκατέσσαρες» ανέβη εις την οικίαν.

 Στα κιτάπια μου βρήκα κι άλλες δύο συναφείς εκφράσεις που αμφιβάλλω αν λέγονται ακόμα σήμερα: * έγιναν γενεές δεκατέσσερις = μάλλωσαν άσχημα, έχουν έχθρα· σήμερα λέμε «έγιναν από δυο χωριά» και * αυτοί είναι γενεές δεκατέσσερις (συμιακό),  λέγεται για πολυμελή οικογένεια.

Από τίτλους βιβλίων κτλ. έργων, έχω στην πίσω μεριά του μυαλού μου ένα «Οι δεκατέσσερις» ή «Ο δέκατος τέταρτος» που μπορεί να είναι και ρώσικο, οπότε το αφήνουμε (αν όμως το ξέρετε, πείτε το, να μου φύγει η ενόχληση). Υπάρχει ακόμα το ποίημα «Δεκατέσσερα παιδιά» του Βρεττάκου και η ποιητική συλλογή «Οχτώ μήνες και δεκατέσσερις φωνές για την Κύπρο» του Ηλία Γκρη. Επίσης, βρήκα γκουγκλίζοντας μια μονόπρακτη κωμωδία του 1899, Ο δέκατος τέταρτος. Φαντάζομαι δεν εννοεί τον μισθό, αλλά τον δέκατο τέταρτο καλεσμένο σε δείπνο ώστε να ξεπεραστεί το γρουσούζικο δεκατρία.

Από τραγούδια, σε τίτλους έχουμε το «Στάσου στο 14», λαϊκό, ίσως του Καλδάρα, που το βρήκα σε γιουτουμπάκι με τον Γαβαλά. Εδώ, το 14 είναι το τυχερό νούμερο της τριανταμίας. Εννοεί, αρκέσου στο καλό που έχεις και μην κυνηγάς το 31 γιατί θα καείς.

Αν προχωρήσουμε σε στίχους τραγουδιών, έχουμε του Σαββόπουλου τα κορίτσια που έχουν γίνει δεκατέσσερα χρονών, έχουμε όμως και σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου και μουσική Λοΐζου τον Λιόντα τον ληστή, που’χε τα χέρια τέσσερα, τα πόδια δεκατέσσερα, κι έβλεπε κι απ’ την πλάτη μ’ ένα μεγάλο μάτι. Είναι βέβαια κι ο Γιώργος, που έφυγε δεκατεσσάρων χρονών απ’ το χωριό του και κατέληξε κέρβερος της γραφειοκρατίας σε κάποιο υπουργείο, του Γιάννη Νεγρεπόντη τα λόγια από τα Μικροαστικά του Κηλαηδόνη. Κι αν τα τραγούδια που σας παρουσίασα τα βρίσκετε παλιατζούρες, τι να κάνουμε, αυτά τα ακούσματα έχω -ας έρθει ο Καλοπροαίρετος που ενημερώνεται για την τρέχουσα παραγωγή, να προσθέσει άλλους δεκατεσσάρηδες στίχους. Εγώ γκουγκλίζοντας το μόνο που κατάφερα είναι να βρω ένα ακόμα πιο παλιό, με τη Σμαρούλα Γιούλη, που λέει «Είσαι καράτια εικοστέσσερα, κι έχω τα μάτια δεκατέσσερα» (να μη σε χάσω και θα τρέχω με τα τέσσερα, αυτό δεν το λέει).

Άλλο με 14; Θυμάμαι μια παλιά διαφήμιση, ίσως για συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα, που πηγαίνει ο μικρός στην ΕΒΓΑ της γωνίας και ζητάει π.χ. έξι πορτοκαλάδες, «Ορίστε δεκατέσσερις!» λέει με καμάρι ο εβγατζής και του δίνει τη φιάλη το συμπυκνωμένο. Υπάρχει ίσως και «το 14» σαν αναφορά στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αν κι εμείς βγήκαμε στον πόλεμο αργότερα. Οι γάλλοι, ναι, έχουν la guerre de 14-18 (που είναι και σαρκαστικότατο τραγούδι του Μπρασένς),   έχουν βεβαίως και την εθνική τους γιορτή στις 14 Ιουλίου, Quatorze juillet, που είναι και τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη με την Εντίθ Πιάφ (και δεν θυμάμαι τώρα που γράφω αν τη μουσική την έχει περάσει ο Μίκης και σε ελληνικό τραγούδι). Mais on ne va pas chercher midi à 14 heures, σταματάω εδώ την περιπλάνησή μου στον 14άρη κόσμο και σας περιμένω να προσθέσετε άλλες ενσαρκώσεις και παρουσίες του αριθμού 14 και των παραφυάδων του!

 

144 Σχόλια προς “Κι αποχαιρέτα τον, τον δέκατο τέταρτο που χάνεις”

 1. π2 said

  Ψάχνοντας για δεκατεσσάρια στο TLG, κι έχοντας κατά νου τον διαμοιρασμό του δικού μας του δεκάτου τετάρτου στις τέσσερις γωνιές της δημοσιονομικής τρύπας, θυμήθηκα τα δεκατέσσερα κομμάτια στα οποία ξέσκισε το σώμα του Όσιρη ο Σηθ (μισό σεληνιακό μήνα, θυμίζει ο πεζός Πλούταρχος), για να τα μαζέψει η στοργική Ίσιδα στη συνέχεια. Άραγε τους διασπαραγμένους μας μισθούς ποια Ίσιδα – Παναγιά θα τους συλλέξει; 🙂

 2. SophiaΟικ said

  Εμες το λέμε ακόμα ότι γίναμε γενεές δεκατέσσερες, δηλαδη μαλώσαμε. Ίσως απλά να είμαστε πολεμοχαρές σόι.

 3. Voulagx said

  Και το 14 του Κρόιφ!!

 4. το 1-1-4 μετράει;

 5. π2 said

  Άλλα δεκατεσσάρια πάντως ήταν ακόμη χειρότερα για τον πληθυσμό: το 14 μ.Χ. λιμός έπληξε την Κίνα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να προσφύγουν ακόμη και στον κανιβαλισμό…

 6. dokiskaki said

  Το δεκατριάρι στο προπό έχει γίνει δεκατεσσάρι εδώ και μερικά χρόνια. 14 ήταν ο αριθμός του τηλεφώνου που έδινε την ώρα όταν οι αριθμοί ήταν 6ψήφιοι –μετά έγινε 140 και τώρα 14-κάτι.

 7. sarant said

  Μετά έγινε 141, θαρρώ, όχι 140.

 8. Immortalité said

  το «fourteen magazine» πιάνεται; Δημοσιεύει ποιήματα μόνο δεκατεσσάρων γραμμών.

  http://www.fourteenmagazine.com/

 9. sarant said

  Μπράβο βρε Αθανασία, διότι μου θύμισες -και θα μας πάνε φυλακή- ότι ξέχασα τα δεκατετράστιχα, παναπεί τα σονέτα!

 10. Alfred E. Newman said

  Για την επόμενη ιστορική πληροφορία σεβαστείτε τον πόνο μου και μη μου ζητήσετε τεκμηρίωση.

  Όταν αλληλογραφούσαμε συχνά πυκνά έξω από το τότε κεντρικό ταχυδρομείο Αθηνών στο κτίριο Μελά υπήρχαν πωλητές χατοφακέλων.
  Τα φάκελα μικρού μεγέθους και τα φύλλα ριγωτά.

  Λοιπόν η διαφημισή τους ήταν (τι θυμήθηκα!): 14 χαρτιά φάκελα με ένα φράγκο (δραχμή για όσους ξεχνάνε γρήγορα).
  Τέτοια χαρτοφάκελα χρησιμοποιούσαν και οι στρατευμένοι για να γράφουν στους προσφιλείς τους. Τότε τουλάχιστον η αλληλογραφία από και προς στρατευμένους ήταν δωρεάν εφόσον το γράμμα απευθυνόταν σε στρατιωτική διεύθυνση (ΣΤΓ) ή είχε τη σφραγίδα της μονάδας.
  Αναρωτιέμαι έχει καταγραφεί έστω και μία περίπτωση στρατεύσιμου που έστειλε γράμμα από τη μονάδα τα τελευταία, ας πούμε, δέκα χρόνια;

  Και μια κατάρα που λεγόταν: «14 να είναι οι μέρες σου και αυτές στο κρεβάτι».

 11. dokiskaki said

  Ναι, 141 🙂

 12. Μαρία said

  >και δεν θυμάμαι τώρα που γράφω αν τη μουσική την έχει περάσει ο Μίκης και σε ελληνικό τραγούδι

  Μόνο η μουσική απ’ την «όμορφη πόλη» προϋπήρχε
  http://fr.mikis-theodorakis.net/index.php/article/articleview/141/1/50/

 13. Meropi said

  Το 14ο μισθό τον έχω ήδη αποχαιρετήσει κι ετοιμάζομαι να καλωσορίσω τα 7 κακά της μοίρας μου Χ 2 = 14!

 14. #10 Ναι, μια περίπτωση στρατεύσιμου έχει καταγραφεί! Εγώ ήμουν ο μόνος στη μονάδα χωρίς κινητό και αλληλογραφούσα (τζάμπα ακόμα), το σωτήριον 2001.

 15. Alfred E. Newman said

  Και φυσικά να θυμηθούμε πόσα άλλαξαν στον κόσμο στις 14 Ιουλίου 1789

 16. Alfred E. Newman said

  @14
  Ερώτηση κρίσεως: Σήμερα έχεις κινητό;
  Δεν είναι ερώτηση παγίδα γιατί εγώ δεν είχα κινητό όταν υπηρετούσα(!) και δεν έχω ούτε σήμερα.

 17. espectador said

  14 Σεπτεμβριου…τι σταυρι..που ελεγαν και οι παλιοι ποντιοι.

  Μια παλια σοβιετικη ταινια .»ο 41ος» πιανεται 🙂 ? (απ την αναποδη εννοω)

 18. espectador said

  Υπαρχει επισης μια παλια τανια «fourteen hours» (του Hathaway)?

  Και μια αλλη που νομιζω οτι ο ελληνικος τιτλος ηταν «7 αδελφια και 7 αδελφες».

 19. sarant said

  Ωχ, Εσπεκταδόρ, φοβάμαι ότι αυτό ήταν που θυμόμουν για «ο 14ος», το ανάποδο, 41ος!

 20. Μαρία said

  Παιδί στα δεκατέσσερα μου κλέψαν τη χαρά μου… μεγάλο σουξέ των σχολικών μας εκδρομών, το μόνο εξωσχολικό που μας επέτρεπαν οι θεούσοι/ες συνοδοί

 21. #16 Ναι, σήμερα έχω. Απόκτησα τη μέρα που η μικρή πήγε παιδικό σταθμό, πεντ΄έξι χρόνια τώρα.

 22. Immortalité said

  @ 9 🙂 Κοίτα να δεις που και μένα θα με πάνε φυλακή που (μεταξύ άλλων) έγραψα ποιήματα «δεκατεσσάρων γραμμών» και όχι «στίχων». Φτού μου!

 23. Immortalité said

  @15 Αλφρεντ αυτό το γράφει και ο Νίκος. Βρες άλλο δικό σου:-) Ασε που σα να θυμάμαι απο τότε ότι τα πράγματα δεν άλλαξαν ακριβώς στις 14 Ιουλίου 1789 🙂

 24. Alfred E. Newman said

  @23
  Μόλις πριν δευτερόλεπτα το είχα προσέξει (σνιφ).
  Τώρα για το αν άλλαξαν ή όχι να το συζητήσουμε. Συμβολική είναι λίγο πολύ η ημερομηνία όπως συμβολική είναι και αναφερόμενη ημερομηνία της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας 14 Σεπτεμβρίου.
  Τώρα αν δεν είχε γίνει το όλο τζέρτζελο τότε δεν θα υπήρχαν σήμερα και τα καφέ στην πλατεία της Βαστίλης.

 25. Immortalité said

  @ και η Οπερα μη ξεχνιόμαστε! 🙂

 26. Μαρία said

  Στις 14 Ιουλίου πέθανε κι ο Λεό Φερέ

 27. Δελλαγραμμάτικας said

  Ουαί υμίν, δημοσιοϋπάλληλοι και γραφειοκράται, οι το αίμα του λαού ως βδέλλαι βδελυραί απομυζώντες και κατά πρόσωπον αυτού ερεβωδώς ερευγόμενοι. Τα έτη έσονται πλέον δίσεκτα και δύσπεπτα – κουχί δίσεπτα. Σύμπτωσις;

 28. Της πήραν τα παιγνίδια και τον εραστή της. Έσκυψε λοιπόν το κεφάλι και παρ’ ολίγον να πεθάνη. Μα τα δεκατρία ριζικά της σαν τα δεκατέσσερά της χρόνια εσπάθισαν την φευγαλέα συμφορά. Κανείς δεν μίλησε. Κανείς δεν έτρεξε να την προστατεύση κατά των υπερποντίων καρχαριών που την είχαν ήδη ματιάξει όπως ματιάζει η μυίγα ένα διαμάντι μια χώρα μαγεμένη. Κ’ έτσι ξεχάστηκε ανηλεώς αυτή η ιστορία όπως συμβαίνει κάθε φορά που ξεχνιέται από τον δασοφύλακα το αστροπελέκι του στο δάσος.

  (Α. Εμπειρίκος)

 29. Alfred E. Newman said

  @25
  Επίτηδες το είχα παραλείψει. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει το κτίριο ιδιαίτερα.

 30. Αντώνης Τουρκογιώργης – Τα μάτια 14, από τον ομώνυμο δίσκο (1986). Ρεφραίν: Μα έχω τα μάτια δεκατέσσερα / και δύο χέρια σα χταπόδια / μα έχω τα μάτια δεκατέσσερα / και δύο σίδερα για πόδια

  Χάρις Αλεξίου – Είσαι η νύχτα με τα αινίγματα (Είσαι όλα κι άλλα τέσσερα / κι έχω μάτια δεκατέσσερα / μη σε χάσω γιατί χάθηκα / λουλουδάκι και μαράθηκα)

  Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Φίλησέ μου τα παιδιά (δύο φορές, στο πρώτο κουπλέ: Με περνάς γενεές δεκατέσσερις / είναι νύχτα περασμένες τέσσερις, και στο ρεφραίν: Φίλησέ μου τα παιδιά / όταν θα είμαι πια μακριά τους / πες να ντύνονται καλά / και να ακούνε τη μαμά τους / και στα δεκατέσσερά τους / που όλα θα βρουν τη σειρά τους)

  Πυξ Λαξ – Τα μάτια μου γι΄ αλλού (εκάθησα κοντά του χρόνια τέσσερα / μου φάνηκε πως ήταν δεκατέσσερα)

  Δέσποινα Βανδή – Προφητείες (δεκατέσσερις του Ιούλη είπαν θα χανόμασταν / και στην έκλειψη του Αυγούστου θα καταστρεφόμασταν)

  Ελευθερία Αρβανιτάκη – Sodade (να μ΄ αγαπάς και να με θες / για δεκατέσσερις ζωές / και πάλι εμένα δεν μου φτάνει)

 31. 14 said

  Κύων ουρεί επί κίονος
  και σκύλος πα σε στύλο
  σε δεκατέσσερεις γενιές
  λυπητερή θα στείλω

 32. Δελλαγραμμάτικας said

  Ως εκλείπει καπνός εκλιπέτω ο τετταρεσκαιδέκατος, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός. Τέτλαθι, τέττιξ ΑΔΕΔΎτα, ότι τετταρεσκαιδεκαταίος αποθανείς.

 33. ΔΗΜΙΔΗΣ Δημήτρης said

  26. Μαρία, τι μου θύμησες… Σε ευχαριστώ.
  Ο Λεό, που τραγούδησε τους Αναρχικούς, πέθανε μια μέρα που η Γαλλία γιόρταζε την εθνική της γιορτή…

 34. sarant said

  Δημήτρη, γεια σου!

  Μαρία, Γάτο, ευχαριστώ.

  Καλοπροαίρετε, όπως σε περίμενα, εύγε!

  14, δικό σου είναι;

 35. 14=12+22+32

 36. #35 Γιατί δεν βγήκε αυτό;
  14=12+22+2

 37. μπαα, δεν θέλει μαθηματικά το μπλογκ… 14=1^2+2^2+3^2

 38. ὁ Ματθαῖος βέβαια δὲν γράφει Δαβὶδ ποὺ εἶναι ἡ λάθος ὀρθογραφία, ἀλλὰ Δαυΐδ!

 39. Νέος Τιπούκειτος said

  @12 Αναρωτιέμαι έχει καταγραφεί έστω και μία περίπτωση στρατεύσιμου που έστειλε γράμμα από τη μονάδα τα τελευταία, ας πούμε, δέκα χρόνια;

  Τα τελευταία δέκα χρόνια ίσως όχι, αλλά τα τελευταία δώδεκα σίγουρα. Ο υποφαινόμενος, αν δεν τον απατά η λεγάμενη, πρέπει να έστειλε δυο τρία γράμματα στην (τότε) καλή του από τη μονάδα το ’98.

 40. Τιπούκειτε, για την τελευταία δεκαετία δες και #14 (την αφεντιά μου)

 41. Νέος Τιπούκειτος said

  Τώρα είδα ότι ο Δύτης, που ίσως είναι νεώτερος, επιδιδόταν στο ευγενές σπορ της στρατιωτικής αλληλογραφίας δυο τρία χρόνια ύστερα απού λόου μου.

 42. Νέος Τιπούκειτος said

  Δύτη, πιάσε κόκκινο.

 43. 14 said

  καταθκόμ

 44. Νέος Τιπούκειτος said

  @31, 43: Έξοχον το ανοσιούργημα! Κι ντιπ καταντίπ καταθκόσ, α;

 45. πιάνω, πιάνω.
  Η δική μου γενιά (του ’73) πρέπει να είναι αυτή που μέρος της ειρωνεύτηκε τα κινητά μέχρι θανάτου, για να τα εναγκαλιστεί μέχρι εξάρτησης όταν τα χρειάστηκε (;). Θυμάμαι και γελάω την κατάρα «να σου γίνει ακίνητο» (απάντηση: «όχι ρε, θα πάρει και αξία») όποτε χτυπούσε κινητό όχι στο σινεμά ή στο θέατρο, στο καφέ. Έτσι, ενώ συνειδητά δεν είχα κινητό πάνω στης Λήμνου τα βουνά και λαγκάδια, όταν τελικά απέκτησα -τελευταίος των μοϊκανών- άρχισε σιγά σιγά να με κυριεύει. Μόνο πολύ πρόσφατα κατάφερα να μην αγχωθώ διόλου που το ξέχασα για πέντε μέρες στην Αθήνα.
  Η αλληλογραφία όμως, πάντα μου λείπει -ωστόσο δεν μπορώ να την ξαναρχίσω.

 46. Νέος Τιπούκειτος said

  @45: Δύτη, τελικά στην ίδια γενιά ανήκουμε (’72 εγώ). Απόκτησα κινητό ένα μήνα πριν να γεννηθεί η κόρη μου, για ευνόητους λόγους (ναι, ναι, για να μιλάμε με τη μικρή). Ώς τότε το σνόμπαρα, τώρα έχω πάθει κι εγώ, όπως κι εσύ, εξάρτηση. Κάπως σαν τα πιτσιρίκια που μάχουνται ούλλη μέρα με τούντα μασκαραλίκκια.

 47. metanastis said

  Μια άλλη ημερομηνία: 14 Ιουνίου 1987

  Γκάλης, Γιαννάκης και Σια (μαζί με τον τίμιο γίγαντα Αργύρη Καμπούρη) νικάνε την Σοβιετική Ένωση
  στον τελικό του Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα.

  Ο Ιωάννου – νομίζω – φορούσε τη φανέλλα με το 14.

 48. Ἐγὼ πῆρα κινητὸ δευτεροετὴς φοιτητὴς παρ’ὁλο ποὺ ὅλοι οἱ φίλοι μου εἶχαν ἀπὸ τὸ Λύκειο καὶ μὲ ἔπρηζαν νὰ πάρω. Ποτὲ δὲν πέταξα κινητὸ γιὰ ν’ἀγοράσω ἄλλο, καὶ τὰ δύο μοῦ τἄκλεψαν. Πάντως στὸν στρατὸ καίτοι κινητοῦχος ἔστειλα σ’ ἕνα φίλο μου μιὰ ὡραιότατη πολυτονικώτατη ἐπιστολή. Ἐπίσης νομίζω ὅτι ὁ ὅρος φορητὸ θ’ ἀπέδιδε ἀκριβέστερα τὴν ἔννοια, καθ’ ὅτι τὸ τηλέφωνο φέρεται, δὲν ἔχει κινητῆρα.

 49. Καὶ σὰν χθὲς πέρασαν 14 χρόνια ἀπὸ τὸν θάνατο τῆς Μαργαρίτας Ντυράζ.

 50. sarant said

  Κι εγώ άργησα πολύ να πάρω κινητό.

  Μετανάστη, μπράβο, σημαδιακή ημερομηνία!

 51. Μαρία said

  >Ντυράζ
  Σα μιράζ την έκανες.

 52. καὶ πολὺ ὑποχώρησα, Δυρὰζ ἔπρεπε νὰ γράψω γιὰ νὰ μὴ πῶ Δυράς.

 53. Πράγματι, ο Ιωάννου είχε το 14. Και στο Ευρωπαϊκό του 1980 το 14 το είχε ο μέγιστος Κούδας. Και στο Μουντιάλ του 1994 ο Βασίλης Δημητριάδης. Και στο Γιούρο 2004 ο Τάκης Φύσσας. Το 14 φοράει και ο Ζεβλάκωφ. Και ο Σάλπι. Και ο Μάκος. Και ο Κώστας Καφάσης λέει στο φαίηντ-άουτ του τραγουδιού του προφίλ μου 14 φορές το «Μη μιλάς».

  Ξεφεύγουμε νομίζω. Για να επανέλθουμε, ένα όμορφο της Αφροδίτης Μάνου, Με το καλοκαίρι μάλωσα (1990), όπου ο επίμαχος αριθμός εμφανίζεται δύο φορές:

  Το καλοκαίρι που έγινα κι εγώ δεκατεσσάρων / αγόρασα περήφανη το πρώτο μου σουτιέν
  κι όπως καθρεφτιζόμουνα στα μάτια των φαντάρων / το ‘νιωθα και ζωντάνευε το ψεύτικο σατέν.

  Το καλοκαίρι που έγινα κι εγώ δεκατεσσάρων / εκείνο που μου κόστισε απ’ όλα πιο ακριβά,
  ήταν που ήρθε η ζωή και μου ‘μαθε άρον-άρον / πως τα ωραία πάντοτε θα γίνονται κρυφά.

  Θα υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα και με τη μορφή τεσσαρεσκαίδεκα – το οποίο είναι, λέει, άκλιτο, κάτι σαν τον Κοντολέων που λέγαμε προ ημερών.

 54. Τη βλέπω τη νέα μπαλαφάρα νάρχεται. 🙂

 55. Μᾶλλον τώρα κατάλαβα τὴν ἔντσασι τῆς Μαρίας, ὁπότε ἐπανορθώνω: Δυράς. 🙂

 56. metanastis said

  Υπάρχουν και κάποιοι που το έχουν ανάγει σε ψύχωση: http://quatorze.fr/

 57. sarant said

  Καλοπροαίρετε, μπράβο που θυμήθηκες το τραγούδι της Μάνου.

  Μετανάστη, σ’ ευχαριστώ για το γαλλικό λινκ.

 58. Και για να θυμηθούμε τα πτυχία του Νικοκύρη, το 14 είναι ο ατομικός αριθμός του πιο κοινού από τα μεταλλοειδή, του πυριτίου· αυτού που μας επιτρέπει και να κουβεντιάζουμε εδώ…

 59. Ηλεφούφουτος said

  Μέσα κι εγώ. Στους από στρατού επιστολογράφους της τελευταίας δεκαετίας εννοώ.

  Δύτα, υπάρχει περίπτωση να έχουμε μιλήσει το 2001, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια ο ένας τον άλλονα; Όχι από κινητού, όχι από σταθερού, αλλά από κρύπτου; ΣΜ 35Β αν μ’ εννοείς.

 60. δυο ακόμη προσθήκες:
  π = 3,14
  0+0=14 (Μητσοτάκης).

 61. τρεῖς ἀπὸ στρατοῦ ἐπιστολογράφοι σὲ μιὰ δεκαετία, ἀλλὰ ἐγὼ εἶμαι ὁ πιὸ πρόσφατος! Ἐδῶ σοῦ λέει μέχρι τὸ 1994 ὁ ἑλβετικὸς στρατὸς εἶχε ταχυδρομικὰ περιστέρια.

 62. παρόραμα: ἑλουητικὸς γιὰ ν’ἀρχαΐσωμε.

 63. Μπουκανιέρος said

  Το ’14 ξεκίνησε ο Μεγάλος Πόλεμος
  και τώρα για το 14 κήρυξε πόλεμο ο ΓΑΠ.
  Μόνο που (κάνω ότι) δεν κατάλαβα σε ποιον.

  #9-22
  Αν επιμένετε να πάτε φυλακή, νομίζω ότι θα βρεθούν πολύ καλύτερες αφορμές στο άμεσο μέλλον.

 64. 7+7 =14 χρόνια δούλευε ὁ Ἰακὼβ γιὰ τὸν Λάβαν καὶ ὰν θυμᾶμαι καλῶς 7+7 ἔστελναν στὸν Μινώταυρο. ἐξ Ἀθηνῶν.

 65. Μπουκανιέρος said

  #45
  Μοϊκανέ Δύτη, δεν είσαι ο τελευταίος.

  #6
  Dokiskaki, για να μη μπερδέψουμε κανένα ιστορικό των μικρών πραγμάτων:
  το 14 για την ώρα έπαιζε και με τα 7ήφια νούμερα (και για κάμποσα χρόνια μάλιστα, νομίζω).

 66. 59 Ηλεφού, ήμασταν λίγο μακριά για να μιλήσουμε από πράσινη: ΛΜ41Β. Στο ΕΣΕ, ίσως.

  (αυτά μεταξύ ναυτών)

 67. Μαρία said

  Μα πώς μας ξέφυγε το πόσο πουλιέται το φιλί; της παντρεμένης 4 της χήρας 14. Εδώ σε βέβηλη εκτέλεση

 68. …και ο άνθρακας 14 (14C) που χρησιμοποιείται για χρονολόγηση παλαιών ευρημάτων σε ιστορία, αρχαιολογία κλπ.

 69. stellap said

  14 Φεβρουαρίου του Αγ.Βαλεντίνου για τους ερωτευμένους

 70. aerosol said

  Η «Ρήνα Κατερίνα» του Κ.Μπίγαλη τον «κόβει δυο κομμάτια, τέσσερα, δεκατέσσερα».
  Και οι Vandals ροκάρπυν για μια δεκατετράχρονη στο Fourteen:

 71. sarant said

  Αρκετά δεκατεσσάρια μαζέψαμε, πάντως, πολύ ωραία!

 72. SophiaΟικ said

  Από τους συμφοιτητές μου, όλοι στο χώρο της τηλεπικοινωνίας, κινητά αποκτησανε αφού είχαν πουλήσει σε όλο τον άλλο κόσμο κινητό. Συνήθως όταν απόκτησαν παιδιά. Κι εγώ το ίδιο. Και κινητό και φούρνο μικροκυμάτων απόκτησα αφού είχα εντρυφίσει στα μυστικά των μικροκυμάτων 😆
  Είναι που όταν δουλευεις σε κατι δεν ενθουσιάζεσαι με τους νεοτερισμούς που ενθουσιάζουν τους καταναλωτές.

 73. sarant said

  Σοφία, πολύ σωστή διαπίστωση για τους μυημένους που δεν εντυπωσιάζονται!

 74. Ηλεφούφουτος said

  sx. 66 Δύτα και κοντοκληρούχα, τα ‘χω ξεχάσει και μπορεί να τα μπερδεύω. Πάντως, αν δεν μιλούσαμε τα νησιά μεταξύ μας μέσω συσκευής κάποιες νύχτες που βαριόμασταν, ανταλλάσσαμε κανένα γραπτό μήνυμα σε γκρήκλις.

 75. Μπουκανιέρος said

  Νίκο, για τη συλλογή σου με τα πριονισμένα,
  τσίμπα μια «διαδικασία του κατ’ επείγοντος».
  Από εδώ:
  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1113249&lngDtrID=251

 76. sarant said

  Γίνεται το απόγεμα και μια παν-αθηναϊκή συγκέντρωση ελληναράδων και αφελών, όχι βέβαια για τα νέα μέτρα αλλά για το «εθνοκτόνο» νομοσχέδιο.

 77. Ηλεφού, KL BRD FLM, DK SOU TO KMT OK? Μετά από το ΕΣΕ τι να σου πουν τα σύγχρονα γκρήκλις των πιτσιρικάδων. 🙂

 78. Ιmmortalité said

  @ 45 «(ναι, ναι, για να μιλάμε με τη μικρή)» Τιπουκειτε σοβαρέψου! στο κινητό με τη μικρή δεν κάνει! θα της το κάψεις το μυαλουδάκι και είναι αμαρτία τέτοια γονίδια να πάνε στράφι 🙂

  @ 10 Αλφ ξέρω και γω μια περίπτωση στρατεύσιμου. Και όχι δεν εννοώ το εαυτό μου 🙂

  @ 45 Ετσι είναι Δύτη, το λέει και ο λαός, «ό,τι κοροιδεύεις, το λούζεσαι…» 🙂 Νομίζω ο μόνος κανόνας ανευ εξαιρέσεως. Πάντως το κινητό με ή χωρίς κινητήρα 😛 άμα ζεις μακρυά από κει που αγαπάς, γίνεται ο πιο κοντινός σου φίλος. Ειδικά άμα μπαίνει και στο ιντερνετ… 🙂

  @ 48 Κορνήλιε αν κατάλαβα καλά μας λες ότι οι συμμαθητές σου στο λύκειο χρησιμοποιούσαν ευρέως κινητό; Κορνήλιε πότε πήγες στο λύκειο;

  Τα προσωπικά δεκατεσσάρια πιάνονται; 14 χρόνια (και κάτι μήνες) πέρασαν από την πρώτη μου μέρα στο Πανεπιστήμιο… (αυτό για να μη με λέει η Μαρία μικρή 🙂 )

 79. Ιmmortalité said

  Πάλι ξέχασα να κλείσω την αγκύλη. Δεν είχα καμία πρόθεση να υπογραμίσω την ηλικία μου …

 80. Alfred E. Newman said

  @78
  Όταν υπηρετουσα είδα ένα γράμμα που είχε γράψει στρατεύσιμος από κάποιο απάτητο χωριό και το οποίο μου ζήτησε να ελέγξω γλωσσικά.
  Ξεκινούσε «Αγαπημένη μου μαμά» και έκλεινε «Σε φιλώ ο ανιψιός σου Κώστας».

  «14 χρόνια (και κάτι μήνες) πέρασαν από την πρώτη μου μέρα στο Πανεπιστήμιο…»

  Αυτό ισχύει σχεδόν για όλους που συχνάζουν εδώ.
  Απλώς αλλάζει ο αριθμός των μηνών στην παρένθεση!

 81. Μαρία said

  Αθανασία, ομολογώ οτι δε σε είχα για τόοοσο μικρή.

 82. Ιmmortalité said

  @ 80 «Απλώς αλλάζει ο αριθμός των μηνών στην παρένθεση» Douze points 🙂

  @ 81 Μαρία τώρα αυτό δεν το εννοείς;

 83. Ηλεφούφουτος said

  sx. 77, «KL BRD FLM, DK SOU TO KMT OK?»
  Σημαίνει κάτι αυτό; Κι εγώ είμαι χρησιμοποιών μπόλικων συντομογραφιών αλλά με καταλαβαίνουν κι οι άλλοι.

 84. Ηλεφούφουτος said

  μετρική βελτίωση: κι εγώ είμαι χρησιμοποιών νυ συντομογραφιών

 85. Στις 14, κάποιου μήνα, γιορτάζω (και δεν με λένε Σταύρο και κυρ Σταύρο).

 86. Ηλεφού, εσείς δεν γράφατε έτσι στο ΕΣΕ; «Καλή βάρδια φίλε μου, δικό σου το κομμάτι (=στίγμα πλοίου στο ραντάρ), ΟΚ;»

 87. 76 Πάντως ἂν εἶχε περάσει ἡ πρότασι τοῦ ΣΥΡΙΖΑ γιὰ διενέργεια δημοψηφίσματος μὲ 100.000 ὑπογραφὲς (τὴν στήριζε τότε κι ὁ ΓΑΠ) σήμερα δὲν θὰ χρειάζονταν συγκεντρώσεις. Θὰ γινόταν δημοψήφισμα. Δυστυχῶς ὅμως ἡ πρότασι τότε δὲν πέρασε.

 88. Λύκειο πῆγα τὸ 1999 (ΣΕΠ) καὶ βγῆκα τὸ 2002 (ΙΟΥΝ).

 89. Ηλεφούφουτος said

  sx. 86 πω πωωω, το είχα ξεχάσει! Τι μου θύμισες τώρα… Σου λέω, έχω ξεχάσει πολλά.

  Νόμιζα ότι ήταν μήνυμα δεκατεσσάρηδων από κινητό.

 90. Ιmmortalité said

  @ 88 Δηλαδή μικρέ Κορνήλιε είσαι πολύ πιτσιρίκος! 🙂 (το λέω με ολη την καλή διάθεση, μη με παρεξηγήσεις). Και που έμαθες βρε παιδί να γράφεις πολυτονικό; και τι είναι το ΣΕΠ;

  Αυτό το σχόλιο είναι για τη Μαρία για να δεί ότι οι μικροί είναι οι άλλοι. 🙂

 91. sarant said

  Το Σεπ είναι τέμβριος.

 92. Ιmmortalité said

  @ 85 «Ενας Γάτος που τον λέγαν Ελισσαίο» 14/06.

  Très classe 🙂

 93. Ιmmortalité said

  @ 91 Νίκο, ώρες ώρες νομίζω ότι στο λήμμα «παρενέργειες από χρόνια έλλειψη ύπνου» βλέπω τη φωτογραφία μου. Λίγο θαμπή είναι η αλήθεια… 🙂

 94. Voulagx said

  Ρε, με τόσα στραβάδια εδώ μέσα καθόμαστε και κάνουμε γερμανικό τα παλιοσείρια;
  Δύτη, κάθε μέρα θα κάνεις γερμανικό με το ουΐσκυ παρα πόδα, θα πήξεις στραβαδι!! :mrgreen:
  Καλά, ο Κορνήλιος είναι με το μπιμπερό στο στόμα ακόμα!! :P)

 95. sarant said

  Από έγκυρες πηγές, Αθανασία, αυτός είναι άλλος γάτος. Ο Γάτος γεννήθηκε μήνα βροχερό.

  Μπιμπερό, αλλά με τι γεμάτο;

 96. Voulagx said

  Εεε..μμμ…με κόκκινο κρασί, τι άλλο;

 97. Alfred E. Newman said

  @85 Γάτε
  Προφανέστατα γιορτάζεις παρέα με το μισό όνομα του εγγονού μου.

  @91
  Το σχετικό ερώτημα είναι: Κάνει πολλή νύστα ή εγώ νυστάζω.

 98. Ιmmortalité said

  @ 95 Βροχερό παραδοσιακά ή μετά από την αυξηση του μέσου ορου θερμοκρασίας του πλανήτη;

 99. Ιmmortalité said

  @ 97 Τί μισόλογα είναι αυτά Αλφρεντ; Μόνο εμένα ήξερες να με δίνεις στεγνά. Noté

  (ΧΚΧΛ = Χιούμορ κάνω, χιούμορ λέμε) Εξηγούμε γιατί τωρα τελευταία όλο και κάποιος με παρεξηγεί 🙂

 100. sarant said

  98: Από Οκτώβρη έως Φλεβάρη

 101. Alfred E. Newman said

  @99

  Προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως δηλώνω ότι την Immortalité δεν την αποκαλούν Φίλιππε, ούτε καν οι συγγενείς της.

  «τωρα τελευταία όλο και κάποιος με παρεξηγεί»

 102. Μαρία said

  Καλά βρε Αθανασία, ένα χρόνο σ’ αυτό το μαγαζί, πώς φαντάστηκες οτι τώρα μαθαίνω τις ηλικίες των θαμώνων;
  Και ναι στις 14 βροχερού μήνα υπάρχει γιορτή γνωστού αποστόλου.

 103. Ιmmortalité said

  @ 101 «Προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως δηλώνω ότι την Immortalité δεν την αποκαλούν Φίλιππε, ούτε καν οι συγγενείς της» Και συ Αλφρεντ που το ξέρεις και το δηλώνεις; Για κανένα μην ορκίζεσαι :-). (Τώρα μιλάει η επαγγελματική διαστροφή)

  Μερσί για το γιουτιουμπάκι. Θα τους το μοιράσω* αλλά δε χαΐρι δε σου τάσσω.

  * στους απανταχού παρεξηγημένους.

 104. Τί ὥραῖο τραγούδι στὸ 101! ἀπὸ τὰ ἀγαπημένα μου! Ἀθανασία γιὰ νὰ μάθω πολυτονικὸ ἔσπασε ἡ χείρ μου. ὑπάρχει καὶ σχετικὸ βίντεο, κάποιος θαμὼν τὸ ἔφτιαξε δὲν θυμᾶμαι ποιός, βασιζόμενος σὲ κάτι ἀναφορές μου.

 105. Ἀλλὰ ποῦ θὰ πάῃ, δὲν θὰ κάνῃ ὁ ΓΑΠ μειονοτικὰ σχολεῖα γιὰ πολυτονιστές;

 106. Alfred E. Newman said

  @103
  «χαΐρι δε σου τάσσω»
  Και καλά κάνεις γιατί προφανώς γνωρίζεις τη σχετική παροιμία (με ελαφρά τροποποίηση εντός παρενθέσεως):

  Κουζουλού (Alfred) κι αγιού μη dάξεις
  κι άνε dάξεις μη γελάσεις.

 107. Κορνήλιε, πώς, ναι, βέβαια!
  Τώρα που του περ’σεύουν τα δίδραχμα, μπορεί να τα κάνει!
  Βρε δεν κοιτάτε μην σας εξάγει, εσάς τους πολυτονιστάς, για να σας πουλήσει σκλάβους;

 108. Alfred E. Newman said

  @107
  Σκύλε, αν έχεις κονέ να εισηγηθείς να φορολογηθούν οι πολυτονιστές ως είδος σπατάλης και πολυτελείας. Ξέρεις πόσο πρόσθετο μελάνι καταναλώνουν;

  @ 104 Τώρα εσύ Κορνήλιε αντί να σπας το χέρι σου, σου συνιστώ να γράφεις μονοτονικό όπως όλοι μας και στο τέλος του κειμένου να παραθέτεις μια σειρά από τόνους και πνεύματα όπως πχ. [ `῏῍῎῀῟΅ͺ:¨῟] ώστε οι ενδιαφερόμενοι να τους τοποθετούν κατά βούληση. Και μια τεχνική λεπτομέρεια. Οι mac είναι απλούστατοι στη πολυτονική εφαρμογή.

 109. Ιmmortalité said

  @ 102 Εντάξει Μαρία πάσο. 🙂 Στο κάτω κάτω αν δεν ήξερες εσύ που κρατάς αρχείο (όπως λέει και ο Δύτης και αποδείχθηκε πολλάκις) ποιος θα ήξερε;

  Παιδιά όποιος άλλος κρατάει αρχείο να σηκώσει το χέρι!

  @ 107 Σκύλε μη τον αποπαίρνεις τον Κορνήλιο! Τα όνειρα δεν φορολογούνται ούτε επιβαρύνουν τον προυπολογισμο.

  @106 Αλφρεντ μην άγχεσαι. Εγώ δεν τττάζω. Οχι μόνο σε σένα, γενικώς . Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Ούτε στους πελάτες μου δεν τάζω πότε θα ξετελέψει μια δουλειά. 🙂

 110. Imm., εγώ δεν κρατάω αρχείο αλλά ότι ο Κορνήλιος είναι εικοσπεντάρης, το έχω εμπεδώσει προ πολλού. Συγχωρείσαι επειδή είσαι ακόμα νέα.
  Εννοώ, νέα στο ιστολόγιο.
  Εχμ, εννοώ, νέα και στο ιστολόγιο.

 111. ΕΓΩΛΕΩΝΑΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕΣΤΗΝΑΥΘΕΝΤΙΚΗΓΡΑΦΗΤΩΝΑΡΧΑΙΩΝΗΜΩΝΠΡΟΓΟΝΩΝ!

 112. Κώστας Αδαμόπουλος said

  @111 Σκύλε κάνεις την πάπια όταν η κουβέντα πάει στις ηλικίες ή μου φάνηκε

 113. Voulagx said

  #111: ΣΚΥΛΕΕΝΝΟΕΙΣΤΗΝΓΡΑΜΜΙΚΗΒ’;

 114. Μισιρλού... said

  Ήρθε μια γρια απ’ την πόλη*
  κι έφερε το χάσι-χάσι
  Παναγίτσα μου να χάσει** !

  * Ποιητική αδεία…γιατί δεν είναι και πόλη ο οικισμός που με φιλοξένησε, αυτές τις λίγες μέρες!
  ** Η Μαρία, με τα ληξιαρχεία της …
  😆

  Τη θερμή μου καλησπέρα,
  σε όλους !!!

 115. Μαρία said

  Γτφμγ, αυτά είναι συκοφαντίες: άλλο το αρχείο του μπλογκ κι άλλο το ληξιαρχείο.

 116. sarant said

  Μισιρλού, καλώς επανήλθες -ληξιαρχεία όχι, μόνο αρχεία κρατάμε 🙂

 117. Ὅταν καταργοῦσαν τὴν καθαρεύουσα δὲν διαμαρτυρήθηκα ἐπειδὴ δὲν ἤμουν καθαρευουσιάνος.

  Ὅταν καταργοῦσαν τοὺς τόνους καὶ τὰ πνεύματα δὲν διαμαρτυρήθηκα ἐπειδὴ δὲν ἤμουν πολυτονιστής.

  Ὅταν καταργοῦσαν τὸ ἰντσιτοῦτο βυζαντινῶν καὶ ν.ε. σπουδῶν δὲν διαμαρτυρήθηκα ἐπειδὴ τὸ βυζάντιο καὶ ἡ νεωτέρα Ἑλλὰς εἶναι παρακμή.

  Κι ὅταν κατήργησαν τὸν 14ο μισθὸ δὲν ἔμεινε κανεὶς νὰ διαμαρτυρηθῇ.

 118. Alfred E. Newman said

  @117

  Ακούω έναν υπόκωφο ανατριχιαστικό θόρυβο.
  Προφανώς τρίζουν τα κόκαλα του Martin Niemöller.

 119. Ιmmortalité said

  @ 108 Αλφρεντ, νομίζω ότι παραβιάζεις τα ατομικά δικαιώματα του Κορνήλιου, ο οποίος, όπως και ο κάθε ένας, έχει δικαίωμα να γράφει όπως του αρέσει αρκεί να το κάνει σωστά. Μη ξεχνάμε ότι κάποτε οι πολυτονιστές θέλαν να πουλήσουν σκλάβους τους δημοτικιστές.

  @110 Δύτη merci pour le compliment 🙂

  @ 112 Κώστα ο Σκύλος κάνει την πάπια γιατί είναι ακόμα πιο νέος και από τον Κορνήλιο και ντρέπεται να το πει 🙂

 120. Τὸν εἶδα τὸν μισθούλη
  τὸν εἶδα ψὲς ἀργά,
  ποὺ ἐμπῆκε στὸ σακκούλι
  νὰ πάῃ στὴν Φραγιά.

  Ξεφούσκωνε ἡ τσέπη
  χωρὶς οὔτ’ ἕνα εὐρώ,
  σὰν ὄνειρο ποὺ βλέπει
  κανεὶς τὸ πρωινό.

  Στεκόνταν οἱ Εὐρωπαῖοι
  καὶ πρῶτα οἱ Γερμανοί,
  καὶ λέγαν γιὰ τὰ χρέη
  πολλὰ καὶ εἰδεχθῆ.

  Τὶς τράπεζές τους λίγο
  περίμενα νὰ δῶ
  μὰ μ’ ἔδιωξαν νὰ φύγω
  τὸν ἄφραγκο Ῥωμηό.

  Σὲ λίγη μόνον ὥρα
  δὲν ἤξερα νὰ πῶ
  ἂν θἄβλεπα τὰ δῶρα
  ξανὰ καὶ τὸν μισθό.

  Κι ἀφ’ οὗ χαρτὶ καὶ κέρμα
  μᾶς ἔκλεψε ὁ Ῥέμ,
  μ’ ὁλόγυμνο τὸ δέρμα
  γυρνοῦμε στὴν Ἐδέμ.

  Δὲν κλαίγω τά ἐυρώ μου
  δὲν κλαίγω τὰ λεφτά,
  μόν’ κλαίω τῆς λαιμητόμου
  τοῦ Ῥὲμ τὴν ἀπονιά.

 121. παρόραμα:Φραγκιά

 122. Ἀθανασία εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ὑποστήριξι. Ὅταν θὰ ἐπικρατήσουμε οἱ πολυτονιστὲς δὲν θὰ σὲ ξεχάσουμε. Καιρὸς νὰ ἀνεβῇ μιὰ γυναῖκα στὸν θρόνο τῆς προεδρίας τοῦ Ἀρείου Πάγου.

 123. Ιmmortalité said

  @ 117 Εγώ Κορνήλιε διαμαρτυρήθηκα. Πριν δώ όλα τα υπόλοιπα.

 124. Ιmmortalité said

  @ 122 Κορνήλιε μερσί και αν θες σημειώνεις ότι προτιμώ το ΣτΕ. Είναι σοβαρότερο Δικαστήριο. Οταν και αν έρθει ποτέ εκείνη η ώρα θυμήσου το 🙂

 125. Βαρετὰ δὲν εἶναι τὰ διοικητικά; Ἀλλὰ θὰ μοῦ πῇς de gustibus…

 126. Ιmmortalité said

  @ 125 Θέλω την προεδρία του τμήματος Περιβάλλοντος. Αυτό μου αρκεί.

 127. sarant said

  Κορνήλιε, chapeau για την δραχμ/ξανθούλα -ο Ρεν έγινε Ρεμ για να θυμίζει Γερμανό ή ποιητική αδεία;

 128. Μαρία said

  119, τι θα πει σωστά; Μπορεί κανείς για να επιδείξει τις ικανότητές του στην παρωδία να αντικαθιστά τα θύματα των Ναζί με τις μαλακίες για τους καθαρευουσιάνους. Πολύ περίεργη αντίληψη έχεις για τα δικαιώματα.

 129. Δέσποτα ἐπειδὴ ἐνίοτε ἡ ποιητικὴ ἄδεια λειτουργεῖ ὅπως καὶ ὁ ψαλτικὸς βήξ, παραθέτω β σχεδίασμα:

  Κι ἀφ’ οὗ χαρτὶ καὶ κέρμα
  μᾶς ἔκλεψε ὁ Ῥέν,
  γυμνοὶ ἐμεῖς στὸ δέρμα
  κι αὐτὸς μὲς στὰ σατέν.

  ὅμως ἡ Ἐδέμ, ὁμολογῶ ὅτι σὰν ἐκδοχὴ μοῦ ἀρέσει πιότερο.

  ΥΓ οἱ ἁπανταχοῦ πολυτονιστὲς δὲν ἔχουν νὰ χἀσουν τίποτε ἄλλο ἀπὸ τὶς ἀλυσίδες τους.

 130. Δεν ξέρω αν ανήκει στην ίδια συλλογή με το #75 και η ρήση Μπρετόν στο σημερινό πανό:
  Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι’ αν είναι η ερώτηση

 131. 128 Χαίρομαι ποὺ σιγὰ σιγὰ ἀναγνωρίζεται ὅτι στὴν σάτιρα ὑπάρχουν ὅρια. Αὐτὸ ὅμως ἰσχύει γιὰ ὅ,τι ὁ καθένας θεωρεῖ ἱερό;

 132. SophiaΟικ said

  Εγώ κορνήλιε γουστάρω τις παρωδίες σου, και μη δίνεις σημασία στο 128.

 133. Τοὐλάχιστον, Σοφία, ἐγὼ γράφω παρῳδίες καὶ ὄχι Στρησιχόρειες παλινῳδίες!

 134. SophiaΟικ said

  Άντε, και μια που επιτέλους το βρήκα στο γιουτιουμπ:

  Βεβαίως είχε γραφτεί για άλλη περίσταση, αλλα ταιριάζει παντού.
  Νεά ωράρια, νεοι περιορισμοι κυκλοφορίας τότε, τώρα…

 135. SophiaΟικ said

  Ως συνήθως δε μου βγήκε το λινκ όπως το περίμενα…

 136. Ιmmortalité said

  @ 128 Μαρία τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Αν και το σχόλιό μου εμφανίστηκε μετά από την παρωδία του Κορνήλιου, στην ουσία γράφτηκε και σταλθηκε χωρίς να την έχω δει. Δεν είχα κάνει ανανέωση στη σελιδα. Ετσι το μήνυμά μου (119) απαντούσε στον Αλφρεντ στο Δύτη και στον Σκύλο μέχρι και το σχόλιο 112 πριν δηλαδή την παρωδία. Αναφερόμουν λοιπόν και το διευκρινίζω στο δικαίωμα του οποιουδήποτε Κορνήλιου να επικοινωνεί με το μέσο το οποίο του είναι περισσότερο οικείο και προσφιλές. Το «σωστά» στην περίπτωσή του Κορνήλιου πήγαινε αποκλειστικά στο βάζουμε την περισπωμένη εκεί που μπαίνει και όχι κάπου αλλού. Πράγμα που δεν μπορώ και να ελέγξω γιατί δεν ξέρω να γράφω με πολυτονικό. Αν και ο Τιπούκειτος καραδοκεί και του τα σημειώνει. Τώρα αν ο Κορνήλιος επιλέγει να παρωδεί τα θύματα του ναζισμού αυτό είναι δικό του καπέλο και δεν με αφορά. Και κυρίως ουδέποτε το επικρότησα. Το τί κάνουμε και το τι γράφουμε χαρακτηρίζει εμάς και όχι αυτούς στους οποίους αναφερόμαστε. Τον Αλφρεντ που τον ενόχλησε τό πε. Εσένα σε ενόχλησε και το πες με άλλο τρόπο. Εμένα μπορεί να με ενόχλησε και να επεδίωξα να μην το πω. Αλλωστε έφευγα εκείνη την ώρα. Ελπίζω να εξηγήθηκα ικανοποιητικώς γιατί τώρα τελευταία το χω χάσει και αυτό.

 137. Σοφία, το σωστό λινκ:

  Αλλά κάπου το είχαμε ξαναδεί σ’ αυτά τα μέρη, πρόσφατα (Μαρία, τα φώτα σου!)

 138. SophiaΟικ said

  Νομίζω ότι στη φόρα που έχουν παρει ορισμενοι να βρουν ψεγάδια στον Κορνήλιο γράφονται βλακείες. Εγώ δεν είδα να παρωδεί ο κορνήλιος τα θύματα του ναζισμού, είδα να παρωδει κατι που ειπώθηκε μεν με αφορμή κλπ αλλά τα αποφθέγματα, ειδικά όταν είναι πολύ αναγνωρίσιμα προσφέρονται για λογοπαίγνια και παραλλαγές. Αν δηλαδή απρωδούσε τον γνωστό λόγο του μάρτιν Λούθερ Κινγκ και μας έλεγε οtι έχει ένα μόνο όνειρο, μια μερα τα τέσσερα απιδάκαι του να μεγαλώνουν σε εναν κόσμο που δεν θα κρινονται απο τις τονικές τους συνήθειες αλλά από το χαρακτηρα τους, θα λέγαμε ότι παρωδεί τα θύματα του ρατσισμού;

 139. Μαρία said

  Στο …έξυπνο παράδειγμά σου με το «έχω ένα όραμα» σε πρόλαβε ο Σημίτης στις 7 Απριλίου του 2000.

 140. Μπουκανιέρος said

  Όλα προβλέψιμα.

 141. Voulagx said

  Υπάρχουν πολλά είδη τούβλων ως προς τη μορφή: α)Συμπαγή, χωρίς τρύπες β)Διάτρητα,με τρύπες κατά την διεύθυνση του ύψους και γ)Διάτρητα, με τρύπες κατά την διεύθυνση του μήκους.

 142. Ποτὲ δὲν πίστευα ὅτι θὰ ἐνοχλοῦσε ἡ παρῳδία μου. Τὸ ὅτι ἐνόχλησε ὅμως σημαίνει πὼς δὲν πῆγε καὶ ἐντελῶς στράφι. Φυσικὰ ἐνώχλησε κυρίως τοὺς καθ’ ἕξιν ἐνοχλούμενους. Αὐτὸ μειώνει κάπως τὴν ὅποια ἐπιτυχία της. (Τὴν ψώνισα! 🙂 )

 143. παροράματα: ἐνωχλοῦσε, ἐνώχλησε

 144. SophiaΟικ said

  139: Μαρία, δεν καταλαβαίνω τι μύγα σε τσίμπησε σ’αυτη την περίπτωση ενώ τόσ καιρό δε φαίενται να εχεις πρόβλημα με τον κορνήλιο, αλλά θεωρώ ότι δείχνεις έλλειψη χιούμορ εντελώς ξαφνικά (μήπως είσαι καμια άλλη Μαρία;). Τα σλόγκαν είναι κατεξοχήν υλικό για παρωδίες και σλόγκαν είναι το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: