Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιος θα βρει τη μακρύτερη;

Posted by sarant στο 9 Μαρτίου, 2010


Πριν από μια εβδομάδα, ο Νίκος ο Νικολάου ασχολήθηκε στο εξαιρετικό ιστολόγιό του με τις μακρύτερες λέξεις της ελληνικής γλώσσας. Μόνο που επειδή είναι τρισχιλιετής (η γλώσσα, όχι ο Νικολάου), οι έρευνές του εστιάστηκαν κυρίως στα αρχαία και τα μεταγενέστερα (βυζαντινά) ελληνικά, που άλλωστε υπάρχουν στο TLG και με κάποιο ηλεκτρονικό τρόπο μπορεί κανείς να βρει τις μεγάλες λέξεις, φαντάζομαι.

Βέβαια, τη μεγαλύτερη αρχαία ελληνική λέξη θα την έχετε ίσως ακούσει, είναι μια συνταγή από τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, ένα φαγητό αποτελούμενο από 17 (περίπου) συστατικά:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιο­λιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτο­πιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών


Έχει μέσα ψάρια, πουλερικά, θαλασσινά, μέλι, που όλα μαζί βράζουν στη χύτρα. Ξεκίνησα να το «μεταφράσω» αλλά κόλλησα και τα παράτησα. Πάντως, πιάνει 172 χαρακτήρες (λέει ο Νικολάου· δεν έκατσα να μετρήσω, τον πιστεύω).

Ωστόσο, η λέξη του Αριστοφάνη, αν και επί πολλά χρόνια εθεωρείτο η μακρύτερη στον κόσμο, δεν θεωρείται πια. Το… ανθελληνικό επιτελείο του βιβλίου Γκίνες ξέθαψε μια σανσκριτική λέξη η οποία (μεταγραμματισμένη στο λατινικό αλφάβητο) πιάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 428 χαρακτήρες.

Σε ένα άρθρο της Βικιπαίδειας βρίσκει κανείς τις μακρύτερες λέξεις για κάθε γλώσσα. Μια πρωτεΐνη έχει το απόλυτο ρεκόρ, αφού το αγγλικό της πλήρες όνομα πιάνει 189.819 χαρακτήρες –θα τη λέμε με το χαϊδευτικό της, που είναι titin.

Στο άρθρο της Βικιπαίδειας θα δείτε και μερικές λέξεις που είχαμε αναφέρει στο ιστολόγιο κατά καιρούς, όπως τη γερμανική για την ένωση των υπαξιωματικών της εταιρείας των ατμοπλοίων του Δούναβη ή κάτι τέτοιο, 79 χαρακτήρες:

Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft

Πέρα από τη λέξη-τέρας του Αριστοφάνη, ο Νικολάου βρήκε στο άρθρο του κι άλλα μακρινάρια, βυζαντινά κυρίως, αν και πολύ πιο συμμαζεμένα από το αριστοφανικό. Η δεύτερη μακρύτερη λέξη είναι από κάτι μαγικούς παπύρους, με 50 χαρακτήρες. Λεπτομέρειες στο άρθρο του Νικολάου.

Και στα νέα ελληνικά; Εδώ είναι ο κόμπος, κανείς δεν το έχει ψάξει. Ας το ψάξουμε εμείς. Για να είμαι δίκαιος, πρέπει να πω ότι ο Νικολάου παραθέτει ένα νεοελληνικό μακρινάρι, που μάλιστα είναι δημιούργημα του Κώστα Θωμά, από την ιντερνετική λίστα Hellas, το 2000: πολυμαθουφοχριστιανοπεοκρουστόπαιδο, με 35 χαρακτήρες, λέξη φτιαγμένη σ’ έναν καβγά, που χαρακτηρίζει κάποιον πολυμαθή, ούφο, και τα άλλα τα καταλαβαίνετε.

Η λέξη του Θωμά έρχεται έκτη επί συνόλου τρισχιλιετούς γλώσσας. Άραγε, θα βρούμε εμείς μακρύτερη; Να βάλω τους κανόνες του παιχνιδιού.

Έχουμε τρεις κατηγορίες λέξεων:

α) λέξη λεξικογραφημένη, που να υπάρχει σε νεοελληνικό λεξικό (Μπαμπινιώτη-Τριανταφυλλίδη-Δημητράκου-Σταματάκου-Κριαρά κτλ.)·

β) λέξη που να υπάρχει σε κείμενο, π.χ. του Διαδικτύου, ή που να μπορεί να παραχθεί απλά και εύκολα από άλλη υπάρχουσα·

γ) τεχνητή λέξη, σαν του Αριστοφάνη ή του Θωμά –αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσετε τι σημαίνει και πού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και θα πρέπει να τη δεχτεί και η ομήγυρη την προσπάθειά σας!

Θα εξαιρέσουμε φυσικά τις λέξεις της χημείας ή τα αριθμητικά, που δεν έχουν γούστο. Για να κάνω σεφτέ, δίνω μερικές ιδέες.

Στις λεξικογραφημένες, βρίσκω στο Λεξικό Τριανταφυλλίδη το «κοινωνιογλωσσολογικός», με 21 χαρακτήρες. Να πούμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιον λεκτικό τύπο θέλουμε, έτσι διαλέγω την αιτιατική πληθυντικού, «κοινωνιογλωσσολογικούς», με 22 χαρακτήρες.

Στη δεύτερη κατηγορία, λέξεις που υπάρχουν σε κείμενα ή που παράγονται απλά και εύκολα, 22 χαρακτήρες έχει η «σκουληκομερμηγκότρυπες», 23 η «μολυβοκοντυλοπελεκητούς», 24 το «υποδηματοεπιδιορθωτήριον» (ταμπέλα καταστήματος που κατέγραψε ο Μ. Τριανταφυλλίδης στην Τρίπολη), και επίσης 24 η «οικονομικοπεριβαλλοντική» (η λέξη γκουγκλίζεται), αλλά αν πάρουμε την αιτιατική πληθυντικού του αρσενικού, «οικονομικοπεριβαλλοντικούς» φτάνουμε στους 26 χαρακτήρες. Εδώ σταματάω και σας δίνω τη σκυτάλη, χωρίς να επιχειρήσω να φτιάξω ή να βρω λέξη της τρίτης κατηγορίας.

Λοιπόν, θα περάσουμε τους 35 χαρακτήρες; Ή δεν έχει σημασία το μέγεθος;

Advertisement

111 Σχόλια προς “Ποιος θα βρει τη μακρύτερη;”

 1. φτουσκουληκομερμηγκότρυπα!

  Τι; μόνο 25 χαρακτήρες; Φτου! (σκουληκοκλπ)

 2. Υπάρχει και το «οικονομικοκοινωνιολογικούς». Πόσα είναι αυτά; 26 μόνο; Φτού! κι εγώ, σαν τον Δύτη. Φασκαλοκουκούλωστα.

 3. *φασκελο..* 🙂

 4. Alfred E. Newman said

  Η μεγαλύτερη λέξη στα ελληνικά είναι ό,τι ακολουθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα της φράσης «μία λέξη θα πω μόνο και τελειώνω». Συνήθως αυτή η λέξη κρατάει 3 ως πέντε λεπτά. Σας θυμίζω ότι με τη φυσιολογική εκφορά αντιστοιχούν δύο λέξεις το δευτερόλεπτο.

  Τώρα υπάρχει και μια λέξη την οποία στην παρέα μας χρησιμοποιούμε ως χαρακτηριστικό ατόμου τουλάχιστον από το 1976. Η έννοιά της περιγράφει ιδιίτερα ηλίθιο άτομο:

  χαζοκουτογαμόσταυρος

 5. Immortalité said

  @ 4 {Η μεγαλύτερη λέξη στα ελληνικά είναι ό,τι ακολουθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα της φράσης “μία λέξη θα πω μόνο και τελειώνω”} douze points Alfred 🙂

 6. Εγώ ήξερα τον καμπουρογαμόσαυρο αλλά ο χαζοκουτοτέτοιος τον περνά δυο ή τρεις χαρακτήρες.

 7. Βέβαια μπορεί κανείς να μιλήσει και με οικονομικοπολιτικοκοινωνικούς (29) όρους, αλλά και πάλι ο λαός θα την πληρώσει.

 8. ΤΑΚ said

  Φίλτατε ΝΣ,
  αυτά τα μακρινάρια αποτελούν προνόμιο της καθαρευούσης (ενίοτε και κωμικό).
  Πιθανότατα η μακρύτερη λέξη που θυμάμαι από την παλιότερη λογοτεχνία μας είναι η λέξη:
  ελαδιοξιδιοαλατολαχανοκαρύκευμα
  από τα Κορακιστικά του Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού.
  Έχει 31 χαρακτήρες και στη γενική πληθυντικού φτάνει τους 34!
  Η λέξη είναι η κορακιστική εκδοχή της λαχανοσαλάτας (!) και παίζει σημαντικό ρόλο στην κωμωδία: ο κορακιστής ήρωας Σωτήριος στην τελευταία πράξη προσπαθώντας να προφέρει τη λέξη πνίγεται και κινδυνεύει να πεθάνει, αλλά γιατρεύεται όταν ο Γιάγκος τον βάζει να πει λάδι, ξίδι, άλας και λάχανο, τραβάει με τη δοντάγρα το καρύκευμα (!) και του γιατρεύει και τον πονεμένο λάρυγγα βάζοντάς τον να πει «λαχανοσαλάτα»!
  Δεν ξέρω αν η λέξη γκουγκλίζεται, αλλά μπορείτε να τη βρείτε στην Ανέμη (λ.χ. πάνω πάνω στη σ. 42 του εντύπου = 46 του σκαναρισμένου πεντεφιού).

 9. Voulagx said

  ξεκαρεκλοποδαριαστήκαμε

 10. Υπάρχει και το μηχάνημα τηλετηλοψιοδιαυλοεπιλογής, του Γιάννη Χάρη (με οφειλές στο Βύρωνα Πολύδωρα). http://yannisharis.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

 11. ΤΑΚ said

  Και επειδή όταν ψάχνει κανείς βρίσκει, υπάρχει και το
  εδωδιμολεσχοποικιλοβρωματοπωλείον
  από τη Βαβυλωνία του Βυζάντιου, καθώς και πολλά άλλα.
  Το κείμενο και πάλι στην Ανέμη.

 12. Φαίδων said

  174, όχι 172.

 13. Φαίδων said

  Χμ, λάθος, μέτρησα κάτι παύλες. 172, σωστά. (ας διαγραφούν και τα δύο, μην πιάνουν και χώρο 🙂

 14. Alfred E. Newman said

  Στη βιασύνη μου να αναρτήσω «κουτσούρεψα» την υπέροχη λέξη. Ορθή επαναδημοσίευση:

  χαζοκουτομουνογαμόσταυρος =25 Και βεβαίως τι κάνουμε όταν εκφέρουμε τη λέξη;

  χαζοκουτομουνογαμόσταυρίζουμε = 28 (κακιά λέξη για τους γνωρίζοντες αραβικά.)

 15. Να ‘σαι καλά, 40κο. Θα αναδημοσιεύσω τα πορίσματά σας και για τους φράγκους.

  Σωστός ο ΤΑΚ για το λογιωτατισμό των μακρυναρίων. Και αυτά που μάζεψα, λογιωτατισμοί είναι όταν δεν είναι παίγνια του Αριστοφάνη.

  Αναπάντεχος φραγμός αυτό το 29άρι, έτσι;

  Την έκδοση του σανσκριτικού ποιήματος την έχω παραγγείλει, και όταν καταφθάσει θα κάνω ανάρτηση να την διασκεδάσετε. Αν είναι κανείς σανσκριτομαθής, χρειάζομαι βοήθεια στη μεταγραφή.

  Έχει ψάξει κανείς σε spellchecker; Τρόπος να εξάγουμε λήμματα από το slang.gr;

 16. Το μεγαλύτερο στο πάλαι ispell, http://dmst.aueb.gr/dds/sw/greek/ispell/index.html : ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, 24.

 17. Τελειώνωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!! (50)

 18. dokiskaki said

  πανεξυπνοτετραπερατοσοφομεγαλοφυΐα (34)

  Είμαι βέβαιος ότι τη θυμάμαι από κάποιο κόμικ, αλλά ποιο; Μικιμάους; Αστερίξ; Ιζνογκούντ;

 19. Θραξ Βλαξ said

  ιστορικοκοινωνικοοικονομικοπεριβαλλοντικός = 42 στοιχεία

  πχ «μελετήστε τις ιστορικοκοινωνικοοικονομικοπεριβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανικής επανάστασης»

 20. sarant said

  Οι δημιουργίες του Θράκα (42) και του Δοκισκάκη (34), αλλά και του Π. Κονιδάρη (29) ή του Αλφρέδου (28) εντάσσονται στην τρίτη κατηγορία, τις φτιαχτές ας πούμε λέξεις.

  Στη δεύτερη κατηγορία (να υπάρχουν σε κείμενα) έχουμε του ΤΑΚ, με 33 και 31-34 χαρακτήρες.

  Για λεξικά, έχουμε του ΝικΝικ το εύρημα, με 24 χαρακτήρες.

 21. Μεγάλες-μικρές σε ζευγάρι:
  Στους ορισμούς των σταυρολέξων συχνά βρίσκουμε τη λέξη «σταυρολεξολούλουδα» (18) που αντιστοιχεί. στη λύση, από λέξη με 2 γράμματα (ία).

 22. Βαμβάκος said

  Μια άλλη εκδοχή που αφορά τον Δούναβη και μια …χήρα
  Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitänswitwe

 23. Θυμάμαι ένα γλωσσοδέτη που άκουσα κάποτε (στα κυπριακά) που λέει

  Πάνω στο βουνό έσσιει μιαν εκκλησιάν
  μολυβοσι(δ)εροκαντζελλοπελετζημένη
  Ποιος την μολυβοσιεροκαντζελλοπελετζησεν;
  Ο γιος του θκειου μου του
  μολυβοσιεροκαντζελλοπελετζητή.

  Η λέξη έχει 31 χαρακτήρες. Αν μετρήσουμε και το δέλτα 32. Στην αιτιατική πληθυντικού (αρσενικό) φτάνουμε τους 34.

  Ίσως να υπάρχουν και άλλες εκδοχές με ακόμα μεγαλύτερη λέξη αλλά δεν τις γνωρίζω. Ο γούγλης πάντως δεν βοηθάει.

 24. sarant said

  Λοιπόν, Δημήτρη, εγώ τον γλωσσοδέτη τον ήξερα απλούστερο (μολυβοκοντυλοπελεκητή), αλλά η κυπριακή παραλλαγή πράγματι υπερέχει!

 25. s0phia said

  «Το αλκοολικοσαταναρχαιολογικοψευτομεγαλοφυές μαγικό φίλτρο», απόδοση του τίτλου του βιβλίου του Μικαελ Έντε «Der satanarchäolügenialkohöllische Wunschpunsch»? (41 χαρακτήρες…)

 26. sarant said

  Σοφία, πολύ καλό -στη δεύτερη κατηγορία θα το βάλουμε, αφού ήδη εμφανίζεται σε κείμενο. Και είναι και μακρύτερο από το γερμανικό πρωτότυπο.

 27. Θραξ Βλαξ said

  Μήπως ξεχάσαμε τον κύριο Τζιτζιμιντζιχότζιρα; (=19+)

 28. Θραξ Βλαξ said

  Και το Supercalifragilisticexpialidocious (=34)της Μary Poppins;

  Στα ελληνικά; Έχω μόνο την «Επιστροφή της Μαίρης Πόππινς», εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, 1967, μετάφραση Γ. Τσουκαλά.

 29. «Μουγκροβρυχογρυλίζοντας τρομερομανιασμένα» πάει το πράμα, που διαβάζει σε ποίημα και η Αλίκη μέσα απ’ τον καθρέφτη (Μτφρ. Παυλίνα Παμπούδη).
  Το ποίημα είναι φυσικά αυτό όπου τα «αγουρογούρουνα φταρνιζομουσφυρούσαν». Αυτό ντε με τον «Κλεφτολησταρχάρπαγα».
  Θυμάμαι ότι και η Βατραχομυομαχία είχε κάτι μακρυνάρια, ή κάνω λάθος;

  Πάντως στον Μπαμπινιώτη υπάρχει το δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό (οξύ, το DNA). Στη γενική δίνει 24 χαρακτήρες θαρρώ.

 30. Πάληουρας said

  Εγώ θυμάμαι μια λέξη από ένα βιβλίο του δημοτικού (μάλλον δευτέρα δημοτικού, το 1982) από ένα έργο Καραγκιόζη (δεν θυμάμαι στοιχεία συγγραφέα και, δυστυχώς, δεν το έχω κρατήσει το βιβλίο εκείνο). Είναι ένα επεισόδιο όπου ο Χατζηαβάτης λέει στον Καραγκιόζη ότι ο Βεζύρης ψάχνει για έναν υπηρέτη που, τελικά, πρέπει να έχει ένα σωρό ειδικότητες και ο Καραγκιόζης συμπεραίνει, ότι «εμ, δεν ψάχνει υπηρέτη ο Βεζύρης, αλλά έναν «υπηρετομαγεροσιδεροζυμωσφουγκαροκαμαριεροκηπουροαμαξογραμματογλωσσομαθή»!!!!

  Την λέξη την έχω μάθει (από τότε) απ’ έξω και την λέω άνετα όποτε θέλετε. Στην ονομαστική έχει νομίζω 72 γράμματα. Δεν την βρίσκω στο google, αλλά σίγουρα την είχα δει τότε τυπωμένη – και φυσικά όχι λεξικογραφημένη.

  Μια άλλη, πιο «νορμάλ» λέξη, έτσι απλά για την συλλογή, είναι η «αλληλοεξουδετερωνόμαστε» με 24 χαρακτήρες.

 31. …και αλληλοεξουδετερωνόμασταν, με 25.

 32. Συνδυάζων τον προβληματισμόν του παρόντος ποστακίου με τον του προγενεστέρου περί το στρατιωτικόν λεξιλόγιον, αναφέρω τας εξής λεξιπλαστικάς δημιουργίας, αίτινες ευδοκιμούν κυρίως εν τοις ανά την επικράτειαν στρατοπέδοις:

  τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα (23)

  τσιμπουκογαργαλοπιπιλόζα (24)

  Αμφότεραι περιγράφουν λίαν ευγλώττως τας φανταρικάς φαντασιώσεις, ου μην δ’ αλλά και τους του μέσου κληρωτού ευσεβείς πόθους αναφορικώς προς τα επιθυμητά παρά τοις θήλεσι προσόντα.

 33. sarant said

  Κι αν στον πληθυντικό: αλληλοεξουδετερωνόντουσαν, 26. Βέβαια έχει και συντομότερο παρατατικό. Το περίεργο είναι που η λέξη δεν υπάρχει στα μεγάλα λεξικά. Ο Μπ. έχει το «αλληλοσυμπληρώνομαι»

  Πάληουρα, η λέξη σου είναι πολύ καλή και πάει στη δεύτερη κατηγορία.

  Μήπως πήγαινε κανείς δημοτικό στα 1982 να επιβεβαιώσει-παραθέσει;

 34. Εγώ (πήγαινα δημοτικό στα 1982), κάτι μου θυμίζει, αλλά θέλει ψάξιμο σε παλιές ντουλάπες για να είμαι σίγουρος.

 35. ΤΑΚ said

  @Παλήουρας: καταπληκτική λέξη, δεν την ήξερα (δεν πήγαινα δημοτικό το 82), αλλά είναι πολύ πιθανό να υπήρξε. Δοκίμασα να τη βρω στο Η γλωσσική σάτιρα στην ελληνική κωμωδία του 19ου αιώνα. Γλωσσοκεντρικές στρατηγικές του γέλιου από τα «Κορακιστικά» ως τον Καραγκιόζη του Πούχνερ, αλλά δεν τα κατάφερα. Ίσως ο Δύτης σταθεί πιο τυχερός.
  @Τιπούκειτος: επιβίωσε η «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα» στο στρατό; Απίστευτο! Όσο ξέρω, τη λέξη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Σπύρος στους Απαράδεκτους στο επεισόδιο «Μόδα ’91» για να περιγράψει την Ντέμπορα (άλτερ έγκο της Δήμητρας). Δείτε εδώ (στο 0:50)

 36. #25 αὐτὸ ποῦ τὸ θυμήθηκες; τὸ εἶχα ἀναφέρει κάποτε σὲ παλαιότερο νῆμα.

 37. 19 ἀλλάξατε τὴν κατάληξιν εἰς -περιβαλλοντολογικός.

 38. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ said

  «αναρχοληστοκομμουνιστοσυμμορίτες» (32) Λέξη άπαξ κατά γουγλη και πλειστάκις χρησιμοποιηθείσα (εκφέρεται απνευστί και στεντορεία φωνη) κατά τις δεκαετίες 1940-1970

 39. Voulagx said

  «τσαχπινομπιρμπιλογκαβλιάρικο», γραψ’το όπως το λέω, με 28

 40. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ said

  @39 «τσαχπινομπιμπιλογαργαλιάρικο» με 29 (νομίζω)

 41. Voulagx said

  «τσαχπινομπιρμπιλογαργαλογκαβλιάρικο» με 35, θενκς Επίχαρμε! 😛

 42. Voulagx said

  Οποιος βρει τη μεγαλύτερη να τη χαίρεται!!

 43. Voulagx said

  Παροραμα: μακρύτερη

 44. Πονηρός ο Βλάχος!

 45. Voulagx said

  Αχ,τι «τσαχπινομπιρμπιλογαργαλογκαβλιαροπαπαδιά» είναι αυτή!! (με 40)

 46. Voulagx said

  #44 Τιπου, κοιτα πασα που σου δινω, ετοιμο γκολ!! 😛

 47. Immortalité said

  Θα σας γράψω τον πιο δύσκολο γλωσσοδέτη των παιδικών μου χρόνων έτσι για να διασωθεί και η ιδιωματική μας παράδοση: Λοπόν:

  Το ποτήρι στο καλάθι,το καλάθι στο σκαρβέλι*, το σκαρβέλι στο σωμάρι
  το σωμάρι στο γαιδούρι,το γαιδούρι στο λειβάδι,το λειβάδι στο ποτάμι.
  ιντα λες να:
  ποτηροκαλαθοσκαρβελοσωμαρογαιδουρολειβαδοποταμίσουμε ; 52! γράμματα! 🙂
  Ο γλωσσοδέτης υπάρχει φιλάω σταυρό! 🙂 από την εποχή της προγιαγιάς μου και σκαρβέλι σύμφωνα με το λεξικό αυτό που έχει και ο Νίκος το ίδιο είναι : εξάρτημα του σαμαριού των υποζυγίων. Το σαμάρι έχει τέσσερα σκαρβέλια δυο στο πίσω μέρος όρθια και δυο μπροστά πλάγια Είναι από ξύλο, σπανιώτερα σιδερένια με μια αγκιστροειδή εγκοπή από την οποία περνούν το σκοινί με το οποίο δένουν και και στερεώνουν το φορτίο. Χρησιμοποιούνται επίσης για να κρατιώνται απ’αυτά οι άπειροι καβαλάρηδες και κυρίως τα μικρά παιδιά. “Σούρνει τους νιούς απ’το ζωνάρι τους, τις νιες απ’ τα μαλλιά τους και τα μικρά παιδόπουλα αρμαθιά στις σέλας τα σκαρβέλια ” Καζαντζάκης Οδύσσεια Λ. 647.

  Παρεμπιπτόντως να επισημάνω στους κυρίους της παρέας (βλ Αλφρεντ, Τιπούκειτος και Voulagx) ότι συχνάζουν και κορίτσια στην παρέα 🙂

 48. Alfred E. Newman said

  @47
  Μα το γνωρίζουμε γιαυτό χρησιμοποιούμε κατά το δυνατόν εύληπτες έννοιες. Ταυτόχρονα αποφεύγουμε παντοιοτρόπως να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να ισχύσει η φράση του Καρδινάλιου Retz για τον Μαζαρίνο:

  …est inexcusable de n’avoir pas prévu et de n’avoir prévenu les conjonctures dans lesquelles l’on ne peut plus faire que des fautes.

 49. Voulagx said

  #47: «…συχνάζουν και κορίτσια στην παρέα». Τι εννοεις Ιμμορ; οτι εισαι ανηλικο ή του κατηχητικου;

 50. Βερμέερ said

  Εαμοβουλγαροκομμουνιστοσυμμορίτης
  33 χαρακτήρες

 51. Immortalité said

  @ 49 Εννοώ ότι κάνω πλάκα Voulagx 🙂

 52. Voulagx said

  #47: 52 γραμματα!!! Εβαλες πολυ ψηλα τον πηχυ! Σε βλεπω να κερδιζεις το βραβειο!! :mrgreen:

 53. Alfred E. Newman said

  @50
  Ιστορικά η «σωστή» λέξη είναι 34 χαρακτήρες γιατί λέγανε «κουμμουνιστές».

 54. Επίχαρμος said

  @45. τσαχπινομπιρμπιλογαργαλογκαβλιαροσιγανοπαπαδιά (μέτρα την)

 55. akindynos said

  Πίστευω πως κάποιο χρώμα της Μοιραράκη θα έχει το ρεκόρ.

 56. Immortalité said

  @ 52 Πάντα βάζω ψηλά τον πήχυ Voulagx 😉

 57. Ηλεφούφουτος said

  Ο Δύτης, που ξέρει και γλώσσες συγκολλητικές, πώς και δεν κάνει αντίπραξη με καμιά λέξη από τα Τούρκικα, που να σημαίνει π.χ. «είστε κι εσείς ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι κλπ κλπ»

 58. Immortalité said

  @ 48 Et vous avez très bien fait Alfred αφού κατά λάθος ο κόσμος είναι μια ποίηση…

 59. Alfred E. Newman said

  @58
  Immortalité: et vous avez très bien fait Alfred αφού κατά λάθος ο κόσμος είναι μια ποίηση…

  Πω πω κίνδυνοι:
  C’est pire qu’un crime, c’est une faute

 60. Immortalité said

  @ 54. Σαράντα έξι χαρακτήρες Επίχαρμε 46!

 61. sarant said

  Επίχαρμε, Βουλάγξ πολύ καλές προσπάθειες, αλλά ο γλωσσοδέτης της Ιμόρ σας περνάει -μπαίνει στη δεύτερη κατηγορία, όπου βέβαια προηγείται η καραγκιοζολέξη του Πάληουρα.

  Λεξικογραφημένες λέξεις δεν βλέπω… αλλά δεν είναι εύκολο.

 62. Immortalité said

  @ 59 «C’est pire qu’un crime, c’est une faute»
  Et non seulement une faute Alfred. Une faute intentionnelle…

 63. Alfred E. Newman said

  Για λίγο η μπάλα στην εξέδρα μια που αναφερόμαστε σε χαρακτήρες (@60).

  Ξανθία βελγίδα πληκτρολογεί το pin και κάνει πολύ ώρα. Την ρωτάει η φίλη της: «Τι γράφεις τόση ώρα;» Λέει η άλλη:
  «ΚορνήλιοςVoulagxsarantimmportalitéaenewman».
  «Γιατί τόσο μεγάλο pin;»
  Μου είπαν στην Τράπεζα να έχει τουλάχιστον πέντε χαρακτήρες.

 64. Voulagx said

  #63 Εγραψες!!! 😛 στη νιοστη!!

 65. Alfred E. Newman said

  @62
  Une faute intentionnelle…
  Άρα αδικαιολόγητο;
  «Ομολογώ την ενοχή μου κύριε Πρόεδρε.»

 66. Immortalité said

  @ 63 Alfrent έχω σκάσει στα γέλια 🙂 Οι απέναντι νομίζουν ότι μου καθαρίζουν αυγουλάκια 🙂

 67. sarant said

  Πολύ καλό, Αλφρέδο!

 68. Immortalité said

  @ 65 Alfred, et si nous ne faisons pas college ce fil également? Qu’ en dites – vous?

 69. 57 θα έκανα αλλά στο άρθρο της βίκι που παραθέτει ο οικοδεσπότης είδα μια τούρκικη τόσο μακρυνάρι που κι εμένα με έκανε να πάθω γλωσσοδέτη…

 70. J.McManus said

  Στο τσακ έχασα το #69.
  Κρίμας!
  Θα επανέλθω δημήτριος στο υπ. αριθμ: 169! 😛

 71. sarant said

  Αν υπάρξει 🙂

 72. Μακρύτερη λέξη, κοντύτερο νήμα. Ή, λες…; να βρεθούν άλλες εκατό άνω των 30 χαρακτήρων;

 73. sarant said

  Πάντως δεν έχω παράπονο, βρήκαμε αρκετά μακρινάρια. Μόνο κανένα λεξικογραφημένο να περνάει τους 25 χαρακτήρες δεν βρήκαμε.

 74. ΤΑΚ said

  @73: Βρήκαμε, βρήκαμε από το Αντίστροφο Λεξικό της Αναστασιάδη-Συμεωνίδη:
  Αρεταμαρτωλιδεοπαθοφθέγματος (στη γενική 28 χαρακτήρες).
  Τώρα μη με ρωτήσετε τι σημαίνει, αλλά υπάρχει σε λεξικό.

 75. Επίχαρμος said

  @7. Εκτός εάν εξετάσουμε το ζήτημα με μεταοικονομικοπολιτικοκοινωνικούς όρους (κι αν δεν το επινόησε μέχρι τώρα ο Βέλτσος, καπαρώνω το κοπιράιτ του όρου)

 76. Θραξ Βλαξ said

  75. Ο Βέλτσος θα διαφωνούσε με τον όρο!

  Ο σωστός, γι’ αυτόν, θα ήταν: ΜΗ-μεταοικονομικοπολιτικοκοινωνικοί ΜΗ-όροι!

 77. Επίχαρμος said

  @76 ΜΗ μου το πεις!

 78. nikiplos said

  καλησπέρα… Να προσθέσω και εγώ μια λέξη.
  Δεν ξέρω αν έχει γραφεί, την είχα ακούσει παλαιότερα από τον κο Δημαρά (ως δημοσιογράφο και όχι βουλευτή).

  ψυχοσεξανωμαλλοπορνοδιαστροφικός
  κάνει 31γράμματα.
  αλλά διαβάζεται χωρίς βοήθημα!

 79. Μπουκανιέρος said

  Το «επαναπροσλήφθηκε» έχει μόνο 16 γράμματα.
  Είναι όμως επίκαιρο και δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα.

 80. Nikiplos, έχεις ένα λ παραπάνω. 30 γράμματα!

 81. Αὐστρογερμανοελβετογαλλοϊταλομονεγασκικός. ὰν μέτρησα σωστὰ ἔχει 41.

 82. sarant said

  TAK, τι σημαίνει η λέξη που βρήκες ούτε να φανταστώ δεν μπορώ, αλλά μας κάνει νέο ρεκόρ (λεξικογραφημένης λέξης).

 83. Μισιρλού... said

  Πωπωωωωω… Πονοκεφαλοστραβοματιάστηκα με τόση ύλη που έχω να διαβάσω !
  Τι να πρωτοδώ;
  Εμπνευστοπολυγραφότατη σας μπήκε η βδομάδα Νικοκύρη μας, βλέπω.

  Εντάξει, με τη βοήθεια ενός ακετυλοσαλικυλικού* οξέως (ασπιρίνης, ντε) ελπίζω να καταφέρω να ρίξω μια ματιά σ’ όλα τα πόστα σας…

  ______________
  * Σα να μου φαίνεται πως κερδίζω :
  Η μακρύτερη λέξη στη μικρότερη συσκευασία !!!
  Χεχεχεεεε

 84. Κάππα said

  Αν δεν αρχίσουμε να κλίνουμε, μια από τις μεγαλύτερες σε καθημερινή χρήση είναι το «θολοκουλτουριάρης». Δεν ξέρω αν είναι λεξικογραφημένη.

 85. Τη σανσκριτική Αριστοφανοφάγα λέξη μόλις την ανάρτησα.

 86. sarant said

  Δεν είναι λεξικογραφημένη, αλλά 17 γράμματα δεν είναι πάρα πολλά.

 87. Καθυστερημένα λόγω απουσίας μου, αντιγράφω από παλαιότερη ιστογραφή μου:
  Όταν ένας Έλληνας αποκτήσει παιδί με μια Γαλλίδα ή Αγγλίδα ή Αλβανίδα κ.λπ., τότε λέμε ότι το παιδί είναι, αντίστοιχα, Ελληνογαλλάκι ή Ελληνοεγγλεζάκι ή Ελληνοαλβανάκι κ.λπ. Το παιδάκι του Έλληνα φίλου μου, του Αργύρη, και της Astrid, της συζύγου του από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τι είναι; Ελληνοαποτηνπρωηνγιουγκοσλαβικηδημοκρατιατηςμακεδονιασάκι; Κάτι τέτοιο ασφαλώς…
  Χαρακτήρες 57, αν και… αχαρακτήριστο.

 88. sarant said

  Καλώς επανήλθες Λευτέρη -άμα το «άκι» το κάνεις «όπουλο» πιάνει τους 60 χαρακτήρες -και εξακολουθεί αχαρακτήριστο!

 89. Δεκτή η βελτιωμένη και επηυξημένη έκδοση αφού το αχαρακτήριστο δεν θίγεται!

 90. Περίληψη του μέχρι τούδε νηματίου φραγκιστί στο δικό μου το κονάκι. Αναμείνατε και το επόμενο: ξέθαψα από το Hellas-L λέξη ούτε λίγο ούτε πολύ 204 γραμμάτων…

 91. Μισιρλού... said

  @90
  Ααααα, ο Νικ μάς ξενιτοταξίδευσε βλέπω !

  Όμως…
  Σωματολιποθυμικοψυχομπαϊλντισοζαλιστικοκατωχτυπηθηκοτσακιστοθανατώθηκα !!!

  Νικοκύρη μου, μην περιλάβεις τούτη τη λέξη στη συλλογή…
  Δεν είναι απλά μια λέξη, είναι πόνος ψυχής και σωματοποιημένη ψυχική αντίδραση!

  Μόλις πρόσεξα (@30 & 34) να λένε κάποιοι φίλτατοι παραπάνω πως : πηγαίνανε στο δημοτικό το 1982 !!!
  [Για να ανασυνταχθούμε… Μωρέ Τζάρτζανος που μας χρειάζεται!]

  Απορία :
  Μα καλά, υπήρχαν τότε σωστά δημοτικά;!

 92. Η λέξη των 204 γραμμάτων (λεπτομερείς αναλύσεις εδώ):

  Ουγγροτουρκομογγολοϊνδιανοπερσοβουλγαροαλβανοσλαβοϊταλοφραγκογερμανοαγγλοϊσπανοαβαροτσιγγανοαραβοαιγυπτιακοσυριακοϊρακινο­σουηδορωσσοσερβοκροατομουσουλμανοβουδιστοϊεχωβαδομιθραϊστο­σιντοϊστοϊνδουιστοέλληνες

  Μύρων Καϊσίδης, 2001-08-18, Hellas-L

 93. sarant said

  Λοιπόν, δεν το είχα προσέξει (ήταν και Αύγουστος, θα έλειπα)! Βρε τον Μύρωνα (τι να έγινε άραγε αυτή η ψυχή;), ξεπέρασε τον Αριστοφάνη -την είχε αυτή την τάση να φτιάχνει μακρινάρια, αλλά τέτοιο σιδερόδρομο δεν τον φανταζόμουν!

  Και οι ίδιες συζητήσεις περί ιθαγένειας και μεταναστών γινόντουσαν από το 2001.

 94. Διόρθωση: παρέλειψα το -ασσυριακο- μετά το -συριακο- . Άρα 213 γράμματα:

  Ουγγροτουρκομογγολοϊνδιανοπερσοβουλγαροαλβανοσλαβοϊταλοφραγκο­γερμανοαγγλοϊσπανοαβαροτσιγγανοαραβοαιγυπτιακοσυριακο­ασσυριακοϊρακινο-
  σουηδορωσσοσερβοκροατομουσουλμανοβουδιστοϊεχωβαδο­μιθραϊστο-
  σιντοϊστοϊνδουιστοέλληνες

 95. Στα αγγλικά μεν, αλλά έχει την πλάκα της: http://www.newsfilter.gr/2010/03/15/i-megaliteri-ke-pio-periergi-lexi-pou-mathete-afto-to-mina/ (μέσω μπαζζ)

 96. KaRLiS said

  κοντοχοντρογουρουνοπρογουλανθρωπος 34 an metrisa swsta vrm na 3anametrisw! 😛

 97. Νιούφης said

  φτουσκουληκομυρμηγκότρυπα

 98. Ο θείος μου ο Στεφανής φρεσκοαπολυμένος,
  γιατί ‘ταν στην Αντίσταση,παιδάκι ΕΠΟΝίτης,
  από τα σίδερα της φυλακής εβγήκε…μορφωμένος!

  Μια μέρα που επείναγε με φώναξε και ‘μένα,
  -έλα,μου είπε,δίπλα μου και κοίτα να μαθαίνεις,
  μ’ αυτά θα φτιάξω το φαΐ που έχω μαζεμένα:

  «γλυκοπορτοκαλομαντορινοντοματοαγγουροκρεμμυδομαρουλοπρασινοπιπεροαλατοριγανοκαρπουζοπεπονολαδοτυροσαλάτα»!

  Τα φάγαμε,χορτάσαμε κι άρχισε να μου λέει,
  γιατί και πως τον πιάσανε,χωρίς να φταίει εκείνος,
  κι όπως μου τα ‘λεγε αργά…άρχισε να κλαίει…!

 99. sarant said

  Ωραίο, καλώς ήρθατε!

 100. Samos 4 ever said

  της γήδας μας η ουρά «ξιφκαρουκουμπουλουθηλυκόθηκε»!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Σαμιώτικη λέξη φισικά!)

 101. sarant said

  Και το ρεκόρ της πιο μεγάλης δημοσιευμένης λέξης τα νεότερα χρόνια, που το βρήκε ο Αχιλλέας Τζάλλας στον Ραμπαγά (26/6/1886, άρθρο «Αι Αθήναι διασκεδάζουν»):
  καφελουκουμοκονιακορρουμοσουμαδολεμοναδοκερασομπισκοτοκουραμπιεδοναργιλεδομαστιχοτριανταφυλλωνερόματα

 102. kostas said

  ο ναυουχοδονοσοροπαπαχατζηχαραλαμποπουλος εντεροφλεμωνοσυκοτοπαιδοκοκαλιστηκα

 103. billakos patra said

  βατροτρουλοπετρολινοτσακαρεκλοποδαριανασουρθι

 104. kostas said

  αντισεξοπορνοδιαστροφηκηαρχιδομουνοπουτσοβιζογλιφτρα πηγε στο ναβουχοδονοσοροπαπαχατζηχαραλαμποπουλο οτι ειπιε το δεσοξιριβονουκλεινικοαντιπα8ιτικοαναζογονιτικο οξυ

 105. γλυκοπορτοκαλομαντορινοντοματοαγγουροκρεμμυδομαρουλοπρασινοπιπεροαλατοριγανοκαρπουζοπεπονολαδοτυροσαλάτα

 106. μαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααγκααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

 107. Γς said

  Πιτσιρικά με είχε εντυπωσιάσει η απάντηση στο ερώτημα ποιά είναι η λέξη, που το πρώτο της γράμμα είναι ένα μίλι μακριά από το τελευταίο της (smiles).

 108. τυφλόμυγα said

  Οι αμερικανοί έχουν το εξής αστειάκι: Ποιο ποτάμι των ΗΠΑ έχει τέσσερα μάτια;
  Απάντηση: Mississippi (άις, δηλαδή i). Χαζό, το ξέρω.

  Αδυνατώ να διαβάσω τις λέξεις μακρινάρια χωρίς κενά ανάμεσα στα συνθετικά.

 109. Μισιρλού... said

  Χμ… Κάτι δεν έπιασα απ’ την αμερικανιά!
  Εγώ βλέπω μόνο 2 (άι-ς) – Mississippi
  Ή μήπως φοράει γυαλιά;
  (χοχοχοοο)
  🙂

 110. τυφλόμυγα said

  Καλημέρα Μισιρλού. Το ανέκδοτο εννοεί όλα τα γράμματα i, που στα αγγλικά προφέρεται άι, στον πληθυντικό άις. Αν δεν διευκρινίσει ο ομιλητής πως μιλάει για το γράμμα ο συνομιλητής ακούει άις και καταλαβαίνει μάτια. Αυτό είναι όλο κι όλο.

  Τώρα που το είπα συνειδητοποίησα πως τα ελληνικά γράμματα δεν έχουν πληθυντικό αριθμό!

 111. γιωργος said

  μπακατουρλοκανατιαφατζιασκατατσιριψονιατριψοκολιατρικλοποδιακαρεκλοποδαρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: