Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ταμείο, τα φόντα, το φούντο

Posted by sarant στο 3 Μαΐου, 2010


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην Αυγή που βγήκε την πρωτομαγιά αλλά με ημερομηνία 2 Μαΐου, στη στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία».  Στο τέλος του άρθρου υπάρχει και αναγγελία της παρουσίασης του βιβλίου μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» (το ξέρω, επαναλαμβάνομαι), που θα γίνει στον Ιανό (Σταδίου 24) το Σάββατο, στις 15 Μαΐου, στις 12.30 το μεσημέρι.

Να αναγγείλω επίσης ότι τα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, το ένθετο της κυριακάτικης Αυγής στο οποίο δημοσιεύονται τα άρθρα μου, απέκτησαν το δικό τους ιστολόγιο, που μπορείτε να το επισκεφθείτε εδώ.

Τη βρήκα στον Σκύλο, που τη βρήκε στον Αλλουφάνη, που...

Ο πρωθυπουργός διάλεξε το Καστελλόριζο για να βγει στον πηγαιμό για την Ιθάκη, δηλαδή να μας ανακοινώσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού που θέτει τη χώρα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποσχόμενος ότι θα μας οδηγήσει σε απάνεμο λιμάνι — κι όχι στο στομάχι κάποιου σύγχρονου Λαιστρυγόνα. Οπότε, το σημερινό σημείωμα είναι αφιερωμένο στον κηδεμόνα μας, δηλαδή θα λεξιλογήσουμε για το ταμείο.

Η λέξη ταμείο είναι αρχαία· αρχικά ήταν ταμιείον, που σήμαινε «θησαυροφυλάκιο, αποθήκη», και προέρχεται από τον ταμία, τον θησαυροφύλακα ή αποθηκάριο. Η λέξη ταμίας είναι ομηρική και αρχικά δήλωνε τον αξιωματούχο που είχε αρμοδιότητα να διανέμει τα τρόφιμα, ένα είδος σιτιστή δηλαδή, και φαίνεται πως ετυμολογείται από το ρήμα τέμνω, κόβω. Ο ταμίας στα μεταγενέστερα χρόνια ήταν επίσης ο οικονόμος των αρχοντικών σπιτιών. Στη σημερινή χρήση, βέβαια, ταμεία και ταμίες έχουμε στα εμπορικά καταστήματα και στις τράπεζες, ανάμεσά τους πάρα πολλές γυναίκες, και πλάι στον λόγιο τύπο «η ταμίας, της ταμία» έχει εμφανιστεί και ο αυθόρμητος λαϊκός τύπος «η ταμία, της ταμίας». Την επόμενη φορά που θα τον χαρακτηρίσετε «βαρβαρικό» τύπο, σκεφτείτε ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που τόσο τους τιμάμε στα λόγια, αυτόν τον τύπο, «η ταμία», και μόνον αυτόν, ήξεραν και χρησιμοποιούσαν. Μάλιστα, το ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας λέει ότι ο θηλυκός τύπος (η ταμία) σχηματίστηκε πρώτος και μετά ο αρσενικός.

Το Ταμείο όμως αυτό που θα μας βάλει τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι δεν είναι ομηρικό και δεν είναι ελληνικό, είναι διεθνές κι έχει και ονομασία διεθνή. Αν τα ελληνικά αρχικά του είναι ΔΝΤ, κάτι που έδωσε σε μερικούς κακεντρεχείς την έμπνευση να πουν ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο ΔΝΤ», η αγγλική του ονομασία είναι IMF, International Monetary Fund. Η λέξη fund (fonds στα γαλλικά) έχει κι αυτή ενδιαφέρουσα ετυμολογία κι έχει ξαδερφάκια της στα ελληνικά. Προέρχεται από τη λατινική λέξη fundus που σημαίνει τον πυθμένα, τη βάση. Στα γαλλικά fond και στα ιταλικά fondo είναι το βάθος, η βάση, είναι όμως και το βασικό κεφάλαιο που έχει ένας έμπορος, που σ’ αυτό στηρίζεται για τις δραστηριότητές του, και από εκεί το χρηματικό ποσό (απ’ όπου και το αγγλικό fund), αλλά είναι και το απόθεμα ικανοτήτων που έχει κάποιος.

Την ιταλική λέξη τη δανειστήκαμε πάνω από μία φορά. Φόντο λέμε στα ελληνικά το βάθος ενός πίνακα ή μιας εικόνας, για παράδειγμα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έγιναν, καθόλου τυχαία, με φόντο το γραφικό λιμανάκι του Καστελλόριζου. Τώρα με τις νέες τεχνολογίες, τη λέξη φόντο τη χρησιμοποιούν οι έφηβοι για τις εντυπωσιακές εικόνες στην επιφάνεια εργασίας των υπολογιστών τους. Χρησιμοποιείται και μεταφορικά η λέξη, για το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται κάτι, όταν π.χ. λέμε οι εκλογές έγιναν σε φόντο βαθιάς κρίσης. Στον πληθυντικό όμως τα φόντα είναι τα προσόντα που έχει κάποιος, γι’ αυτό και λέμε ότι ο τάδε π.χ. δεν έχει τα φόντα για πρωθυπουργός. Και από την ίδια ιταλική λέξη, fondo, με τη σημασία του πυθμένα, πήραμε το ναυτικό φούντο, που είναι ο βυθός της θάλασσας, και φουντάρω που σημαίνει ρίχνω την άγκυρα αλλά και βυθίζομαι. Και βέβαια τώρα πια κι αυτή η λέξη κυρίως μεταφορικά χρησιμοποιείται, όπως όταν λέμε ότι η οικονομία πάει για φούντο.

Να διευκρινίσω ότι άλλες λέξεις ηχητικά παρεμφερείς που φαίνονται της ίδιας οικογένειας, όπως η φούντα, η φούντωση, το φουντούκι ή η φοντανιέρα, προέρχονται στην πραγματικότητα από άλλες εντελώς άσχετες ρίζες. Όλες τους δάνειες είναι, αν και το φουντούκι είναι αντιδάνειο (το ποντικόν κάρυον πέρασε στα αραβικά ως bunduq και στα τούρκικα ως fιndιk, για να επιστρέψει ως φουντούκι). Αντίθετα, της ίδιας ρίζας με το φόντο και το φούντο είναι ένα σχετικά πρόσφατο δάνειο, ο φονταμενταλισμός, από το γαλλικό fondamentalisme, που ανάγεται στο λατινικό fundamentum, το θεμέλιο, γι’ αυτό και κάποιοι λόγιοι πρότειναν τον όρο «θεμελιωτισμός» που φυσικά δεν έπιασε. Τα τελευταία χρόνια φονταμενταλιστές λέμε τους αδιάλλακτα και φανατικά προσηλωμένους σε κάποια δόγματα, όχι απαραιτήτως θρησκευτικά — κι αν κάποιοι κινδυνολογούσαν για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, τώρα να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τον νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό των καινούργιων κηδεμόνων μας, χωρίς να πάμε για φούντο.

ΥΓ. Να μου επιτραπεί να κλείσω με μια αυτοδιαφήμιση. Το βιβλίο μου Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία, που περιλαμβάνει 30+1 ιστορίες λέξεων από την επικαιρότητα της περασμένης χρονιάς, πολλές από αυτές δημοσιευμένες εδώ σ’ αυτή τη στήλη, πρόκειται να παρουσιαστεί σε δυο βδομάδες περίπου από σήμερα, το Σάββατο 15 Μαΐου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Άννα Ιορδανίδου, ο λεξικογράφος Νίκος Λίγγρης και ο δικός μας Στρατής Μπουρνάζος. Θα είναι τιμή μου να έρθετε.

16 Σχόλια προς “Το ταμείο, τα φόντα, το φούντο”

 1. Immortalité said

  Δηλαδή Νίκο μας λες ότι, και ετυμολογικά αν το δεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει όλα τα φόντα να μας πάει για φούντο… 😉

 2. sarant said

  Το ‘πιασες 😉

 3. Γιαυτό ριξτε το στη φούντα

 4. π2 said

  Πώς είναι οι ταβέρνες «Τα 5 Φ»; Ε, εμείς θα έχουμε μια χώρα «Τα 3 Φ»: Φαντ, Φούντο – Φαλιμέντο (κλίνεται κατά το veni, vidi, τα έκανα μαντάρα).

 5. Μπουκανιέρος said

  «τη λέξη φόντο τη χρησιμοποιούν οι έφηβοι για τις εντυπωσιακές εικόνες στην επιφάνεια εργασίας»

  Οι έφηβοι; Δηλαδή οι υπόλοιποι πώς το λένε;

 6. sarant said

  Δεν ξέρω, εγώ από τις κόρες μου το άκουσα, έως τότε δεν το έλεγα.

 7. Μπουκανιέρος said

  Παραλίγο να με κάνεις να ξανανιώσω!

  Όμως, αν τυχόν είχα γεννηθεί τη στιγμή που έμαθα το «φόντο» της οθόνης, πάλι έφηβος θα ήμουνα (αν και λίγο σιτεμένος).
  Έχω την εντύπωση ότι έτσι το λέει όλος ο κόσμος, τουλάχιστον απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
  Κι έπειτα, αφού έτσι το γράφει στον Πίνακα Ελέγχου (στα ελληνικά windows)…

 8. sarant said

  Καλά να πάθω που έχω ξένα γουίντοζ!

 9. voulagx said

  Εχουμε τα φοντα να φουνταρουμε με φοντο μια φουντωση: http://www.youtube.com/watch?v=1CeGogPy6fw

 10. Φούντο η Σπόρτινγκ γενικώς

 11. sarant said

  Ναι, λέει «no fundo» αλλά δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει «στον πάτο» ή κάτι άλλο.

  Πολύ λίγα σχόλια έχει αυτό το άρθρο…

 12. Δεν πάει στην από πάνω φράση το «νο»;
  O problema de fundo do Sporting arrasta-se há anos e é de liderança.

 13. Μαρία said

  11
  Σκέτο πάτο λέει η λεζάντα: Bottom’ is the headline on Portuguese sports newspaper Abola on Wednesday

 14. ΓιώργοςΜ said

  11 Να τα αβγατίσουμε τότε μ’ ένα … παρετυμολογικό κουίζ που μου έφερε ο γιος μου σήμερα (είδα ν’ αναφέρεται στο κείμενο το φουντούκι): Πώς λεγόταν το φουντούκι πριν πάει γυμναστήριο;
  (εντάξει, γυμνασιακού επιπέδου, αλλά έχει το γούστο του…)

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  14. Στο γυμναστήριο ή στον ψυχίατρο 🙂

 16. sarant said

  12-13 Δίκιο έχετε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: