Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καινούργια Κατοχή λοιπόν;

Posted by sarant στο 5 Μαΐου, 2010


Άρθρο του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, που δημοσιεύτηκε χτες, 4.5.2010, στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης

Το άκουσα κι ακόμα δεν το πιστεύω. Στην εκπομπή του «Mega», στις 29 Απριλίου, ο γεν. γραμματέας της ΑΔΕΔΥ στην εκπομπή του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Χατζηνικολάου είπε ότι σαν ρώτησε τον πρωθυπουργό της χώρας πώς θα ζήσουν οι συνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ τώρα που θα χάσουνε την 13η και 14η σύνταξη, αυτός του απάντησε:
«Για το θέμα αυτό να ρωτήσετε την αντιπροσωπεία της “τρόικας”, αυτοί θα σας πουν!»
Κάπως έτσι είχε απαντήσει, τον Δεκέμβριο του 1942, αν δεν κάνω λάθος, ο «Κουίσλινγκ» πρωθυπουργός Λογοθετόπουλος, όταν τον ρώτησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πού θα βρεθούν τρόφιμα για τους πεινασμένους:
«Ρωτήστε επ’ αυτού τον κύριο Άλτενμπουργκ.»
Τότε δεν υπήρχε «τρόικα», γιατί οι δυνάμεις κατοχής ήτανε δύο και όχι τρεις. Έτσι κουμάντο κάνανε από μέρους των Γερμανών ο Άλτενμπουργκ και από μέρος των Ιταλών ο Γκίζι. Τώρα έχουμε τρεις δυνάμεις κατοχής: Την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ελληνιστί Κομισιόν), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Δεν μας κατέχουν στρατιωτικά, αυτά είναι πράγματα δαπανηρά, ξεπερασμένα και επικίνδυνα (βλέπε Ιράκ και Αφγανιστάν), αλλά μας έχουν υποδουλώσει οικονομικά.
Να το πάρουμε λοιπόν απόφαση. Είμαστε υπό κατοχήν. Δεν είναι και τόσο φοβερό όσο ακούγεται. Θυμάμαι πως στη Μυτιλήνη η έλευση των Γερμανών ήταν αναίμακτη και δε βρήκε καμμιά αντίσταση. Τις πρώτες μάλιστα βδομάδες οι «γερμανόφιλοι» πανηγύριζαν.
«Είδες που φοβόσουνα; Ήρθαν οι Γερμανοί και δεν άνοιξε ρουθούνι. Επιτέλους, θα μας βάλουν σε κάποια τάξη και θα μας φέρουν τη γερμανική τεχνολογία», έλεγε στον πατέρα μου ένας φίλος του, καλός μαιευτήρας (στην κλινική του γεννήθηκα) και παλιός αριστερός, που κατόπιν μεταλλάχθηκε σε ναζιστή!
Πράγματι, πολύ σύντομα μας εξασφάλισαν την τάξη και την ησυχία του νεκροταφείου. Όσο για τη γερμανική τεχνολογία, την ξέχασαν κάπου στη Βαυαρία.
Στη Λέσβο, πάντως, η Αντίσταση ξεκίνησε αθόρυβα και από την αρχή έριξε το βάρος της στην αντιμετώπιση του λιμού και στην τόνωση του ηθικού του κόσμου. Άρχισε η οργάνωση συσσιτίων σε κάθε σχολείο και κάθε γειτονιά, δημιουργήθηκαν καταναλωτικοί συνεταιρισμοί σε κάθε υπηρεσία και οργανισμό, ενώ παράλληλα μοιράζονταν ταχτικά τα δελτία ειδήσεων των ραδιοσταθμών του Λονδίνου, του Καΐρου και της Μόσχας, που οι αντιστασιακοί πιάνανε στα παράνομα ραδιόφωνά τους και τα πολυγραφούσαν.
Ενώ στην Αθήνα οι Γερμανοί είχαν σφραγίσει τα ραδιόφωνα, ώστε να πιάνουν μόνο Αθήνα και Μπρεσλάου, στη Λέσβο προτίμησαν να κατάσχουν τα, λίγα άλλωστε, ραδιόφωνα που υπήρχαν στα σπίτια. Τα οποία, το σωστό να λέγεται, τα φύλαξαν με τη γνωστή γερμανική τάξη και μεθοδικότητα στις αποθήκες Πετροπούλου, από όπου τα πήραμε με την Απελευθέρωση. Οι αντιστασιακοί, πάντως, είχαν εξασφαλίσει δικά τους ραδιόφωνα, είτε γιατί τα είχαν κρύψει εγκαίρως, είτε γιατί τα φτιάξανε μόνοι τους. Ο πατέρας μου, να πούμε, ικανότατος ερασιτέχνης, είχε φτιάξει ένα ραδιόφωνο που λειτουργούσε χωρίς μεγάφωνο, με ακουστικά, χρησιμοποιώντας για σασί ένα ξύλινο σκαμνί, που ο Χαράλαμπος ο Κανόνης το ονόμασε «ο τρίπους της Πυθίας».
Πολύ σύντομα, καθώς μάλιστα φάνηκε πως οι Γερμανοί τελικά θα χάνανε τον πόλεμο, δημιουργήθηκε γύρω από τους συνεργάτες τους και τους θερμότερους υμνητές τους αληθινό κενό.
Φυσικά η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά πιστεύω πως κάπως έτσι θα ξεκινήσει η Αντίσταση στην κατοχή της τρόικας. Γιατί μη φαντάζεστε πως θα το βάλουν κάτω οι Έλληνες. Θα αρχίσουν δε με την αποδοκιμασία και την προπηλάκιση των πρωταιτίων της απίστευτης διαφθοράς και κατασπατάλησης των χρημάτων των φορολογουμένων, που έγιναν τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια.
Παράλληλα με τις αναπόφευκτες διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, που θα γίνονται κάθε τόσο, θα αρχίσουν δικαστικοί αγώνες, για να καθίσουν επιτέλους στο σκαμνί οι κλέφτες, οι «μασκαράδες κι οι απατεώνες», που λέει κι ο Βάρναλης – να διαβάζετε ποίηση, κάνει καλό. Αφού οι κυβερνώντες δε δείχνουν μεγάλο ζήλο για να τους παραπέμψουν αυτοί, θα το κάνουν οι πολίτες. Όπως διάβασα, διαπρεπής νομομαθής απέδειξε πως ορισμένα εγκλήματα κλοπής του δημοσίου χρήματος ούτε παραγράφονται ούτε ισχύει γι’ αυτά ο σκανδαλώδης νόμος «περί ευθύνης υπουργών». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτά.
Το παρήγορο είναι πως η Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις αποτέλεσε τιμητική εξαίρεση. Οι αιμοσταγείς δικτατορίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Χιλής και της Αργεντινής καταργήθηκαν μεν αλλά κανένας, όχι μόνο οι πρωταίτιοι, αλλά και οι δευτερεύοντες συνεργοί, δεν έπαθε το παραμικρό. Του Φράνκο μάλιστα υφίσταται και μνημείο, κοντά στη Μαδρίτη, ενώ του Πινοτσέτ το διάδοχο δημοκρατικό καθεστώς τού έκανε επίσημη κηδεία! Σε μας ο Παπαδόπουλος, ο Αγγελής και δε θυμάμαι ποιος άλλος ακόμα, πέθαναν στη φυλακή, ενώ ο Ιωαννίδης και ο Ντερτιλής εξακολουθούν να είναι μέσα.
Κατοχή λοιπόν έχουμε, αλλά κι αυτή θα περάσει.

27 Σχόλια to “Καινούργια Κατοχή λοιπόν;”

 1. Dr Kazos said

  Εξαιρετικός ο Δημήτρης Σαραντάκος. Αποταμιεύω το «να διαβάζετε ποίηση, κάνει καλό» γιατί κάπως έτσι το φώναζε και ο δικός μου πατέρας.
  Σχετικά με την ουσία, φοβούμαι ότι τα πράγματα είναι κομμάτι χειρότερα.
  Οπως είπε και το ΤΕΕ, για την αποπληρωμή των δανείων, όχι της «βοήθειας» του ΔΝΤ, αλλά των δανείων με τη μορφή ομολόγων που προηγήθηκαν, θα απαιτηθεί 5-ετής περίοδος ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του +7% ενώ οι σε βάθος χρόνου επίσημες προβλέψεις ζωγραφίζουν αρνητικά νούμερα (ύφεση).

  Αρα ναι, μπορούμε να μιλάμε για ΚΑΤΟΧΗ η οποία ενδεχομένως να αποτιναχτεί με κατάλληλη αντίσταση, αλλά και για οικονομική ΣΚΛΑΒΙΑ που όμοιά της δεν έχουμε ματαδεί. Ούτε με τα δάνεια της Αγγλίας δεν συγκρίνεται γιατί εκείνα είχαν επιτόκιο 5%, περίοδο χάριτος και αποπληρωμή σε σχεδόν 40 χρόνια (το 1870 είχαμε ήδη ξεμπερδέψει με εκείνα του 1824 και 1825).

  Καλή δύναμη.

 2. espectador said

  Πανω που απολαμβανω το βιβλιο του «τι μας εμαθαν οι αρχαιοι Ελληνες»…οχι και τοσα πολλα μαλλον. Οι αναλογιες παντως ειναι κραυγαλεες. Πεμπτοφαλλαγγιτες, συνεργατες του «εχθρου», Τσολακογλου…απ ολα. Ακομη και Δαμασκηνο 🙂 εχουμε, που θα οργανωσει συσσιτια στην…Μυκονο και στην …Κηφισια. Τον επισκεφθηκε χθες ο πρωθυπουργος για να δηλωσει μ αυτον τον τροπο οτι δεν υπαρχει καμμια ανησυχια για τους μισθους των κληρικων ουτε βεβαια για την περιουσια της εκκλησιας. Ας κοιμουνται ολοι τους ησυχοι. Τα γνωστα υποζυγια ειναι εδω….που να τρεχουμε τωρα. «Να ρωτησουμε την τροικα » λοιπον. Οι ερωτησεις αιωρουνται ηδη…αλλα απαντησεις…γιοκ. Ακομη και οι …πρετεντερηδες αγανακτησαν.

 3. δημοδιδάσκαλος said

  !!!!!!!!!!!!
  Σχολειό τούτο όλο, εδώ μέσα.
  Ειδικά όταν «παραβρίσκεται» κι ο πατέρας σου,
  ΚΡΥΦΟ (ανοιχτό) ΣΧΟΛΕΙΟ.

 4. Immortalité said

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο να πεις στον πατέρα σου Νίκο, όπως όλα όσα έχω διαβάσει άλλωστε. Κρατώ μόνο το Κατοχή λοιπόν έχουμε, αλλά κι αυτή θα περάσει. Θα περάσει κ. Σαραντάκο αλλά από πάνω μας. Οπως όλα άλλωστε…

 5. Έχει πλάκα (τραγική) που τα ΜΜΕ κατηγορούσαν τον (αντιπαθέστατο σε μένα) Μαΐλη του ΚΚΕ ότι είπε πως δεν σέβεται το Σύνταγμα, που στο κάτω-κάτω το κόμμα του δεν το έχει ψηφίσει. Ταυτόχρονα, όμως, βγαίνουν τα παπαγαλάκια (αληθινοί χουντοφοίνικες πλέον) και προτείνουν δειλά-δειλά (στην αρχή) να τροποποιηθεί/παρακαμφθεί/παραμεριστεί το Σύνταγμα για «να πάμε μπροστά». Το Σύνταγμα, που υποτίθεται ότι σέβονται καθώς αυτοί το ψήφισαν. Διαλέχτε, «κύριοι»: το θέτε το Σύνταγμα ή όχι; Για να ξέρουμε κι εμείς, οι έρ’μοι…

 6. Ηλεφούφουτος said

  Ωραίος ο Σαραντάκος πατήρ και συμμερίζομαι την απαισιοδοξία του @1, διότι αυτή η Κατοχή έχει ρίζες, προετοιμασία και δεν στήθηκε από «Γερμανούς» αλλά από αυτούς που όπου πάνε πάνε για να μείνουν και, όπως δείχνει και η ιστορία της αποικιοκρατίας, όταν φεύγουν, χύνουν και οξύ πίσω τους.

  Και μιας και μιλάμε για προετοιμασία και πρετεντέρηδες, θυμάμαι ότι το ίδιο μ αυτό που λέει ο Σκύλος είχε κάνει ο Πρετεντέρης με τον Παναγιωτόπουλο στην πρώτη συνέντευξη με την Παπαρήγα – γενική γραμματέα (κι εκείνη αντιπαθής τότε), όταν της έλεγαν ότι δεν είναι σωστό να διαγράφει μέλη επειδή είπαν τη γνώμη τους γιατί το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και προσπαθούσαν να την κάνουν να φανεί ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα.

 7. gbaloglou said

  «Τα οποία, το σωστό να λέγεται, τα φύλαξαν με τη γνωστή γερμανική τάξη και μεθοδικότητα στις αποθήκες Πετροπούλου, από όπου τα πήραμε με την Απελευθέρωση»

  Ψάχνοντας στα πράγματα του πατέρα μου μετά τον θάνατο του βρήκα ένα παλιό ρολόϊ και ένα συνοδευτικό γράμμα του Ερυθρού Σταυρού: του επιστρέφονταν, το 1956, το ρολόϊ που φορούσε όταν έφτασε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως (καταναγκαστικής εργασίας) το 1944!

  [Άλλο εύρημα της ίδιας μεταθανάτιας αναζήτησης: «Τρόπος κτήσεως ιθαγενείας: Συνθήκη Λωζάννης» (από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).]

 8. sarant said

  Γιώργο, απίστευτη λεπτομέρεια.

  Ορίστε ρε, αυτός είναι λαός: τον έκλεισαν τον άνθρωπο στο στρατόπεδο, αλλά του έκαναν πρωτόκολλο παραλαβής για το ρολόι. Ενώ αν ήταν τίποτα βαλκάνιοι, θα του το είχαν σουφρώσει.

 9. π2 said

  Κατά το Reuters, τρεις νεκροί που εγκλωβίστηκαν σε τράπεζα που πήρε φωτιά, επιβεβαιώνει και η πυροσβεστική.

 10. sarant said

  Ωχ!

 11. sarant said

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8661385.stm

 12. Εξαιρετικό το άρθρο σου, Δημήτρη Σαραντάκο. Για την αντίσταση στην «κατοχή της τρόικας», από το στόμα σου και στου λαού τ’ αφτί, που λένε. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Ωστόσο κατανοώ, αν δεν συμμερίζομαι κιόλας, την απαισιοδοξία που διατυπώνουν ο Dr Kazos (#1) και ο Ηλεφού (#6). Σχετικά θα αναφερθώ στα λόγια που μου είπε πριν από 18 χρόνια, το 1992, ο Δημήτρης Άρχος, ένας πολιτικός όχι πολύ γνωστός αλλά σεβαστός σ’ όσους τον γνώρισαν (πέθανε το 1993) τόσο για τις γνώσεις του όσο και για τον ακέραιο χαρακτήρα του. Νομίζω ότι αυτά τα λόγια από έναν τέτοιο δημόσιο άνδρα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα:
  «Παιδάκι μου, πώς σου φαίνονται τα χρόνια αυτά που ζούμε; [Δεν περίμενε απάντησή μου, αλλά συνέχισε.] Εγώ νομίζω ότι είναι τα χειρότερα που έχω γνωρίσει! Θα μου πεις, εσύ, θείε, το λες αυτό; Εσύ που έχεις ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, Μικρασιατική Καταστροφή, κατοχή; Είναι χειρότερα σήμερα από τη γερμανική κατοχή; Είναι! Γιατί τότε υπήρχε ελπίδα!…»
  Περισσότερα στην ιστογραφή μου Υπάρχει ελπίδα;

 13. Alexandra said

  Κατοχή; Χμμμ… Μάλλον ισχύει αυτό που είπε ο ΓΑΠ. Όταν χρωστάς τόσα πολλά χρήματα, χάνεις την ελευθερία σου, είσαι σκλάβος των τοκογλύφων. Ας προσέχαμε.

 14. Laf. said

  Μπράβο Αλεξάνδρα, βαθυστόχαστη σκέψη…

 15. Qq said

  Ποιος ο δυνάστης και ποιοι οι σκλάβοι. Ναι στην αντίσταση, αν μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τους εχθρούς από τους φίλους. Έχουμε πόλεμο, αυτό είναι ολοφάνερο, μόνο που δυστυχώς, η Ελλάδα είναι το θύμα και ο εχθρός είναι εντός των πυλών και όχι απ’ έξω. Το ΔΝΤ ας είναι απλός ο καταλύτης, διαφορετικά δεν υπάρχουν ελπίδες. Βεβαίως, Θα μπορούσαμε να δηλώσουμε πτώχευση και ο καθένας ας τραβήξει την πορεία του.

 16. Οι νέοι δοσίλογοι μιλάνε για νέο πατριωτισμό
  Ας απαντήσουμε με νέα αντίσταση.

 17. Qq said

  Αντίσταση σε ποιον?

 18. Μισίρκωφ said

  τα μέτρα θίγουν αυτούς που παίρνουν 10 πλάσιους μισθούς από αυτά που παράγουνε..
  τους γνωστούς δημόσιους υπάληλους , οι οποίοι αποτελούν την μεγαλύτερη εργασιακή κοινότητα στην βορειοκορέατικη ελλάδα…
  κανείς έλληνας και καμία ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ θα δάνειζε άλλη χώρα με τα σημερινά οικονομικά της ελλάδος..
  αντ’ αυτού επικαλούμαστε την κοινοτική αλληλεγγύη και ψέγουμε την σλοβακία για πιθανό όχι της..
  όταν εμείς πρώτοι παραβαίνουμε την πολιτική της ομοφωνίας , με την πολιτική των ΒΕΤΟ…
  αρκετά ανέχθηκε η φιλελληνική ευρώπη το εθνικιστικό φαύλο και διεφθαρμένο κράτος , το οποίο γιγαντώθηκε με τον πακτωλό των 4 πακέτων της Ε.Ε….
  Ας το λουσθεί τώρα….
  ούτε κατοχή , ούτε κηδεμονία υπάρχει ..
  μόνο μερική συμμόρφωση με τους οικονομικούς νόμους και όχι της δανεακ΄πης σπάταλης κατανάλωσης…

 19. Μισίρκωφ said

  οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οφείλουν ν επικεντρωθούν στους υπαίτιους της χρεωκοπίας…
  οι οποίοι φυσικά δεν είναι ούτε το ΔΝΤ , ούτε η Ε.Ε , ούτε η ΕΚΤ..
  ειναι η φαύλη και κλεπτοκρατική εθνικιστική γραφειοκρατία και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ πολιτικό της σύστημα…
  ούτε όσοι λένε μερικές αλήθειες να υφίστανται εμπρησμούς, πυρπολήσεις, νεκρούς εργαζόμενους από δήθεν ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ προστάτες τους ….
  εδώ και τώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΕΝΑΝΤΙΟΝ της πολιτικής βίας …

 20. omadeon said

  Εξαιρετικό άρθρο με παραλληλισμούς που ΚΑΙΝΕ !!!

  Νίκο, μήπως μπορούμε να βρούμε και στοιχεία γι’ αυτό εδώ, που αναφέρει ο πατέρας σου?
  Θαρρώ πως είναι ΠΟΛΥ σημαντικό:

  …Όπως διάβασα, διαπρεπής νομομαθής απέδειξε πως ορισμένα εγκλήματα κλοπής του δημοσίου χρήματος ούτε παραγράφονται ούτε ισχύει γι’ αυτά ο σκανδαλώδης νόμος «περί ευθύνης υπουργών». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτά.

 21. Ο Αιρετικός said

  Υπέροχα. Ας αρχίσουμε λοιπόν το ξήλωμα των υπουργων. Πόσο θ’αντέξουν στην ψειρού;

 22. sarant said

  Γιώργο Ομαδεών, ο πατέρας μου που τον ρώτησα δεν βρίσκει τη σημείωση που είχε κρατήσει -αλλά, αν θες τη γνώμη μου, θα πρόκειται μάλλον για ερμηνεία, που είναι φυσικά θέμα πολιτικό.

 23. Nicolas said

  Κοιτάξτε και τους άλλους (από το 1995 μέχρι το 2009):
  http://www.lemonde.fr/economie/infographie/2010/05/06/la-dette-des-pays-de-l-union-europeenne_1347168_3234.html#ens_id=1268560

 24. […] Ο κ. Δημήτρης Σαραντάκος (πατέρας του αξιόλογου  συγγραφέα / μπλόγκερ Νίκου Σαραντάκου) θυμήθηκε την… Κατοχή: […]

 25. […] Από το sarantakos.wordpress.com […]

 26. […] ένα σχόλιο » Αναδημοσίευση από τον Δημήτρη Σαραντάκο, που έζησε στην Κατοχή και […]

 27. […] ένα σχόλιο » Αναδημοσίευση από τον Δημήτρη Σαραντάκο, που έζησε στην Κατοχή και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: