Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

I want to make money on the back of Greece

Posted by sarant στο 6 Μαΐου, 2010


Για τα χτεσινά τραγικά γεγονότα δυσκολεύομαι να γράψω, δεν έχω πληροφορίες από πρώτο χέρι, δεν έχω κάτι που να προσθέτει αξία.  Μου άρεσε το άρθρο που διάβασα στον Ροΐδη, μου άρεσαν ή με προβλημάτισαν και πολλά άλλα άρθρα και σχόλια. Με πάγωσε το γεγονός, με εξόργισε η κάλυψη από τα κανάλια και η ασύστολη καπηλεία.

Αλλά γι’ αυτά, υπάρχουν άλλοι πολύ πιο κατάλληλοι να γράψουν.

Λοιπόν, στο γαλλικό ραδιόφωνο άκουσα μια τοποθέτηση του Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είπε μερικά πολύ σωστά πράγματα και μ’ έκανε να αναζητήσω το βιντεάκι.  Με τον Κον Μπεντίτ έχω εξοργιστεί πολλές φορές στο παρελθόν, και ούτε και τώρα συμφωνώ με όλα όσα είπε, αλλά ας τον ακούσουμε (υπάρχει και η μετάφραση πιο κάτω)

Να πω ότι ενώ έψαχνα κάπου για το κείμενο της παρέμβασής του ώστε να το μεταφράσω, το βρήκα ήδη μεταφρασμένο σε άλλο ιστολόγιο. Μάλιστα, η μετάφραση ήταν πολύ καλή, ίσως είχε γίνει από κάποιο γραπτό κείμενο και όχι από την απομαγνητοφώνηση γιατί μερικά σημεία της ομιλίας τα χτενίζει, αλλά επαναλαμβάνω είναι πολύ καλή. Ωστόσο, άλλαξα μερικά, έβαλα λίγη προφορικότητα (όχι πολλή όμως), και το παραθέτω εδώ. Διευκρίνιση: στο βίντεο ακούγεται να λέει I want to make money on the back of the Greece, φυσικά είναι λαθάκι. Επίσης, όπως θα δείτε, στο σημείο όπου λέει «ο Μπαρόζο κάτι ξέρει, έχασε εκλογές έτσι», ο Μπαρόζο του κάνει με το δάχτυλο «όχι» και ο ΚονΜπεντίτ διορθώνει «εντάξει, αυτός δεν έχασε ποτέ εκλογές».

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι προφανές οτι για 4 μήνες υπεκφεύγαμε, είναι προφανές ότι κάναμε λάθος, είναι προφανές ότι με τις υπεκφυγές βοηθήσαμε τις αγορές και τους κερδοσκόπους. Και αυτοί που είναι έντιμοι στο Συμβούλιο να το ομολογήσουν, φταίμε, εμείς φταίμε. Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, όπως και να τους λένε, κι ό,τι κι αν κάνουν στη ζωή τους, ήξεραν, όλοι το διάβαζαν στις εφημερίδες, έπρεπε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αμέσως.Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω.

Το δεύτερο. Θα ήθελα να καταλάβουμε κάτι : αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατον. Ζητάω από το Ecofin, από τούς αρχηγούς των κρατών να σκεφτούν ότι οι ίδιοι στις χώρες τους είναι ανίκανοι να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Πόσον καιρό χρειάζεται η Γαλλία για να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις; Πόσον καιρό χρειάζεται η Γερμανία; Και τώρα ζητάμε στον Παπανδρέου σε τρεις μήνες, «άλλαξε τα όλα!»

Είστε τελείως τρελοί! Και η απόδειξη είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Δεν δίνουμε στην Ελλάδα, στον κ. Παπανδρέου το χρόνο να βρει μια συναίνεση στην χώρα. Δεν υπάρχει ταύτιση του πολίτη με το κράτος στην Ελλάδα εκεί ισχύει ο καθένας για τον εαυτό του. Μπορεί να μη μας αρέσει αυτό, άλλα η ευθύνη είναι κοινή, φταίνε δεκάδες χρόνια πρακτικών διαφθοράς των πολιτικών. Αλλά χρειάζεται να δημιουργηθεί μια συναίνεση, κι αυτό δεν δημιουργείται με διατάγματα

Και θα δείτε στην Ισπανία η στην Πορτογαλία όταν αρχίσουν τα προβλήματα τι θα γίνει. Ο κύριος Μπαρόζο κάτι ξέρει, έτσι έχασε τις εκλογές.  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι και να μην ζητάμε το αδύνατο. Κάποτε ακούγαμε I want my money back [από την Θάτσερ  εννοεί]. Τώρα ακούμε από τις κυβερνήσεις, I want to make money on the back of the [sic] Greece. Γιατί έτσι είναι, όταν δανειζόμαστε με 1,5% και δανείζουμε με 5% και 6% αυτό κάνουμε, βγάζουμε λεφτά στη πλάτη της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο!

Κι έπειτα, η Ευρώπη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Ο Γκι Φερχόφσταντ είχε δίκιο όταν μίλησε για ένα Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης για ευρωπαϊκό δανεισμό.Κι αν πρέπει ν’ αλλάξουμε τις συνθήκες εδώ, συνάδελφοι, εδώ στο κοινοβούλιο μπορούμε να το κάνουμε.Εδώ στο κοινοβούλιο μπορούμε, χωρίς να περιμένουμε το Συμβούλιο, είναι ανίκανοι ν’ αποφασίσουν. Ας πάρουμε πρωτοβουλία, να αλλάξουμε τις συνθήκες και ας φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για να αντισταθούμε στους κερδοσκόπους. Μπορούμε να το κάνουμε yes we can, let’s do it.

Τώρα θέλω να πω και κάτι άλλο για τη διαχείριση αυτού που συμβαίνει στην Ελλάδα . Ζητάω από την Κομισιόν να εμπλέξει σ΄ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, την Διεύθυνση Απασχόλησης της Επιτροπής , στην διαχείριση της υπόθεσης, για να μετρήσουμε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.Και να ζητηθεί από το ΔΝΤ να φέρει και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στην διαχείριση της κρίσης. Γιατί πρόκειται για ανθρώπους, υπάρχουν θέματα εργασίας, είναι εργαζόμενοι. Και δεν μπορεί μόνο το χρήμα να αποφασίζει.  Η διεύθυνση απασχόλησης της Κομισιόν ή ο διεθνής οργανισμός εργασίας θα ήταν μια διορθωτική δύναμη απέναντι στην τρέλα αυτών που αποφασίζουν με βάση μόνο τα δημοσιονομικά.

Και ένα τελευταίο σημείο. Υπάρχει μια δυνατότητα να βοηθήσουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό. Απλή : ας πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρωτοβουλία για τον αφοπλισμό στην περιοχή.Mια πολιτική πρωτοβουλία Ελλάδας Τουρκίας για τον αφοπλισμό, για να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα στην βόρεια Κύπρο. Λέω ένα πράγμα. Είμαστε υποκριτές.Τούς τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα 6 φρεγάτες για δυόμισι δισεκατομμύρια, ελικόπτερα για 400 εκ, και Ραφάλ, προς 100 εκατομμύρια το ένα. Δυστυχώς οι κατάσκοποί μου δεν ήξεραν να μου πουν πόσα ακριβώς, αν θα είναι 20 ή 30 Ραφάλ. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια. Η Γερμανία πούλησε 6 υποβρύχια για τα επόμενα χρόνια προς ένα δις ευρώ.Είμαστε πέρα για πέρα υποκριτές.Τούς δίνουμε χρήματα για ν’ αγοράζουν τα όπλα μας

Ζητάω από την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση εδώ στο Κοινοβούλιο για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Να υπάρξει διαφάνεια τουλάχιστον, να μάθουμε. Αν είμαστε σοβαροί, να εγγυηθούμε στους Έλληνες τα σύνορα τους. Έχουν 100 χιλιάδες στρατό ίσως παραπάνω, και η Γερμανία έχει 200 χιλιάδες.Είναι παρανοϊκό μια χώρα 11 εκατομμυρίων έχει 100 χιλιάδες στρατό. Αυτό να ζητήσουμε από την Ελλάδα. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να κόβουμε τούς μισθούς κάποιου που βγάζει 1000 ευρώ. Αυτό ζητάω από την Κομισιόν. Να είμαστε στοιχειωδώς δίκαιοι.

28 Σχόλια προς “I want to make money on the back of Greece”

 1. π2 said

  Για το ζήτημα του κέρδους που αποκομίζουν οι ελεήμονες εταίροι μας, ο Γάλλος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων είναι κάπως πιο κυνικός:

  Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε τους εαυτούς μας. Τα 6 δισ. [η γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα] δεν τα βρήκαμε στο ταμείο του κράτους. Τα δανειστήκαμε με 1,4 ή 1,5% και τα δανείζουμε στους Έλληνες με περίπου 5%. Άρα, βγάζουμε κέρδος. Αυτό είναι καλό για τη χώρα μας, καλό για την Ελλάδα και, κυρίως, καλό για τη ζώνη του ευρώ.

 2. marulaki said

  Δύο λαθάκια ακόμα, που φυσικά δεν αλλάζουν το νόημα του κειμένου: παρ.3 «δημιουργείτε» (μήπως ήθελε ‘δημιουργείται’ εκεί; ) και παρ.6 «ΔιεθνΕΣ» αντί ‘Διεθνή’. Χωρίς καμία πρόθεση λαθοθηρίας πάντως.
  Ωραίο ποστ, ακόμα ένα κομμάτι του παζλ.

 3. sarant said

  Μαρουλάκι, ευχαριστώ. Κι άλλα λάθη έχει, μια ματιά του έριξα μόνο.

 4. undantag said

  Επί της αρχής, έχει δίκιο ο πρώην-κόκκινος-Ντάνυ.
  Με δύο επιμέρους τεχνικές παρατηρήσεις, στο θέμα της «αισχροκέρδειας» σε βάρος της Ελλάδας:
  – δε δανείζονται όλοι με 1.5% όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Υπάρχουν πολλά κράτη – μέλη που συμμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης των οποίων το επιτόκιο δανεισμού είναι σχεδόν όσο της Ελλάδας (και μπορεί να επιδεινωθεί). Σ’αυτή την περίπτωση – φαντάζομαι – χρειάζεται, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, κάποιος μηχανισμός εξομάλυνσης, ώστε τα «κέρδη» μερικών δανειστών να συμψηφισθούν με τις ζημίες άλλων.
  – σε ένα σενάριο τρόμου κατά το οποίο η Ελλάδα δε θα μπορεί να ξεπληρώσει ούτε τα δανεικά του μηχανισμού στήριξης (ἠ θα μπορεί να το κάνει μόνο μερικώς), χάνουν ΟΛΟΙ, και αυτοί που δανείζονται με 1.5% και αυτοί που δανείζονται με 5%…

 5. Να πείς ότι έχει άδικο ο πράσινος πρώην κόκκινος Ντάνι; Δεν μπορείς να το πείς…

 6. Qq said

  Αμπελοσοφίες που αρμόζουν σε πολιτικούς και πρώην δημαγωγούς λαοπλάνους. Αρκεί να τα λέει στις βουλές και να μην τα εφαρμόζει στην πράξη. Λέτε οι Μούντις και οι διάφοροι Στανλευ Μοργάνοι να μην είναι τόσο κουτοπόνηροι και αντί να τα δίνουν στην Γερμανία να μας τα δίνει, γιατί να μην τα δίνουν απευθείας σε μας και τα κέρδη τους να γίνουν υπέρκερδη. Ο προβληματισμός είναι αλλού, και ο Μπεντίτ είτε είναι βλαξ και δεν το γνωρίζει, αλλά ούτε ρωτά να μάθει, και σκόπιμα το αγνοεί.

 7. Ο μωρός Μωρούς Βλέπει said

  «Λέτε οι Μούντις και οι διάφοροι Στανλευ Μοργάνοι να μην είναι τόσο κουτοπόνηροι και αντί να τα δίνουν στην Γερμανία να μας τα δίνει, γιατί να μην τα δίνουν απευθείας σε μας και τα κέρδη τους να γίνουν υπέρκερδη. Ο προβληματισμός είναι αλλού, και ο Μπεντίτ είτε είναι βλαξ και δεν το γνωρίζει, αλλά ούτε ρωτά να μάθει, και σκόπιμα το αγνοεί.» Μεγάλε μας κούφανες !! Μπακάλικο έχεις ;;;

 8. voulagx said

  Στην εκπομπη «Ανιχνευσεις» του Σαββιδη, ο Βεργοπουλος ειπε οτι το προβλημα της Ελλαδας θα μπορουσε να αντιμετωπιστει εντος της ΕΕ αν η Ευρωπαϊκη Κεντρικη Τραπεζα δεχοταν κρατικα ομολογα των χωρων-μελων της Ευρωζωνης,οπως εκαναν πριν οι κεντρικες κρατικες τραπεζες.
  Κι επισης οτι, συμφωνα με επισημα στοιχεια της Κομμισιον, η Ελλαδα βρισκεται στην 9η θεση στον πινακα της διαφθορας στημ Ευρωζωνη – την πρωτη θεση κατεχει η Γερμανια!
  Σχετικα απο παλιοτερη ομιλια του Βεργοπουλου: http://www.youtube.com/watch?v=O2gshig6EJs

 9. Ηλεφούφουτος said

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρά το όνομά του ο Κον Μπετ-ίτ είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος.
  Και όταν έκανε το διασκεδαστή στις συνόδους του Νταβός και όταν προπαγανδίζε παλιότερα τις σταυροφορίες στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και στο κουφάρι της Γιουγκοσλαβίας και τώρα που αγωνίζεται για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη θέλει αυτός, έξυπνα το κάνει.

 10. Ηλεφούφουτος said

  Θέλω να πω, η δική του πολιτική είναι υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερεθνικού κράτους, και ξέρει ότι οι συμπεριφορές των κρατών μελών έναντι της Ελλάδας πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 11. undantag said

  @ voulagx
  Απ΄όσο ξέρω, η ΕΚΤ δέχεται κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης – κατ’εξαίρεση ΚΑΙ της Ελλάδας, παρά τη διαβάθμισή τους:
  http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2010/html/pr100503.en.html
  (απλά δεν τα δέχεται από τις ίδιες τις χώρες της ευρωζώνης – η Συνθήκη το απαγορεύει)

  Δεν έχω δει πουθενά επίσημα στατιστικά της Επιτροπής για τη διαφθορά, αλλά δεν αποκλείω να υπάρχουν. Πάντως, στην transparency international, η Γερμανία είναι στην 14η θέση και η Ελλάδα στην … 71η μαζί με τις γειτόνισσες Φυρομία και Βουλγαρία…
  http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2009/cpi_2009_table

 12. voulagx said

  #11 undantag
  «(απλά δεν τα δέχεται από τις ίδιες τις χώρες της ευρωζώνης-…»
  Δεν το καταλαβαινω αυτο, τι θελεις να πεις; Μπορεις να μου το εξηγησεις;

 13. undantag said

  Ευχαρίστως:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:EL:PDF
  πἠγαινε στo Άρθρο 123.1 τελευταίο εδάφιο.
  Σε απλά ελληνικά, μια κεντρική τράπεζα δε μπορεί να «αγοράσει» τίτλους της χώρας απευθείας απ’τη χώρα έκδοσης (γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση «monetary financing», «financement monétaire»).
  Mπορεί όμως να «δανείσει» σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με ενέχυρο τους εν λόγω τίτλους (διότι τότε τα χρήματα δεν ρέουν άμεσα (απευθείας) από την πρέσα της κεντρικής τράπεζας στα ταμεία του κράτους…)

 14. Qq said

  “Μεγάλε μας κούφανες !! Μπακάλικο έχεις ;;;”

  Μάγος είσαι? Μου είναι ευχάριστο που έστω για λίγο σε κούφαινα. Τον Μπεντιτ πάντως δεν θεωρώ ικανό ούτε ένα πάγκο στην Ομόνοια να στήσει, ξέχωρα να το κουμαντάρει. Με τέτοιες φανφάρες είναι γεμάτες οι γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες, και μοναδικός σκοπός τους είναι να χρυσώσουν το χάπι στους πολίτες των αντίστοιχων χωρών. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι κάτοικοι αυτών των χωρών δεν θα δεχθούν να πληρώνουν εσαεί τους έλληνες ώστε να απεργούμε και να ζητούμε σύνταξη στα 25 έτη ενσήμων, ή ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη να είναι 1400 Ευρώ. Ξέχωρα που σε κάθε εκλογές ξανά και εκ νέου μαθαίνεις ότι τα ταμεία είναι γεμάτα με τα λεφτά των βιομηχάνων που χρωστούν στο κράτος, και το κράτος που χρωστά στο ΙΚΑ, αλλά η κακούργα κυβέρνηση είναι ανίκανη. Κάτι ψωροδίς των 40 και 20 αντιστοίχως. Μη πτοείσαι, στις επόμενες εκλογές πάλι τα ίδια νούμερα θα παίξουν, και πάλι θα αποδειχθούν ως τα μόνα τυχερά νούμερα που θα αναδείξουν τον νικητή της επόμενης τετραετίας. Τόσο γερό είναι αυτό το ρημάδι το Ευρώ.

 15. babis said

  …ο κατώτατος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη να είναι 1400 ευρώ. Αυτό δεν το ‘πιασα. Για την Ελλάδα μιλάμε;

  Παρεμπιπτόντως, ξέρει κανείς πού χάθηκε η Μαρία τις τελευταίες μέρες;

 16. sarant said

  Η Μαρία είναι εκδρομούλα για κάμποσες μέρες και προφανώς εκτός Διαδικτύου.

 17. Qq said

  «Για την Ελλάδα μιλάμε;»

  Πάντα για την Ελλάδα. Γιατί εξεπλάγη?

 18. babis said

  Γιατί εγώ σαν μαλάκας έπαιρνα 30 τη μέρα. Κι αυτά μαύρα.
  Επειδή όμως οι προσωπικές μαρτυρίες δεν έχουν πολλή αξία, επισυνάπττω κι έναν λίκνο: http://www.fle.gr/BFL/index.php?option=com_content&task=view&id=4609&Itemid=46.
  Άκουσε κει 1400!

 19. Immortalité said

  @ 17 «Εξεπλάγη» γιατί στις 31/12/2009 το κατώτερο ημερομίσθιο (και όχι μισθός) του ανειδίκευτου εργάτη ανερχόνταν σε 33,04 €. Πολλαπλασιαζόμενο επί 25 μεροκάματα μας κάνει 826 €. Αν αφαιρέσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν ήτοι 109,20€ (826 Χ 13,22%) μας μένουν 716,80€. Τώρα αν έχεις πιει κανένα ποτηράκι δικαιούσαι να τα βλέπεις διπλά…

 20. Qq, «οι Μούντις και οι διάφοροι Στανλευ Μοργάνοι» δεν τα δίνουν ούτε στη Γερμανία ούτε απευθείας σε μας, για τον απλό λόγο ότι δεν είναι τράπεζες!

 21. Qq said

  Έγραψα και λέω, είχαν αυτό το αίτημα για δεκαετίες και έκαναν εκατοντάδες μέρες απεργίες με αυτό ως το μοναδικό (μαζί με κάμποσα άλλα παλαβά όπως η εικοσιπενταετία) κύριο αίτημα. Δεν θα το ξαναγράψω.

 22. Qq said

  Είναι και το αιώνιο αίτημα η κατώτατη σύνταξη να πάει στα 1100, ξέχωρα της εικοσιπενταετία. Τα ένσημα να πληρώσει η πλουτοκρατία με τον Λάτση.

 23. voulagx said

  #13 Undantag, σ’ ευχαριστω (και για το λινκ). Διευκρινιζω οτι ο Βεργοπουλος αυτο ακριβως εννοουσε, δηλ. να μπορει να αγοραζει η ΕΚΤ ομολογα χωρων της Ευρωζωνης που εχουν προβλημα ρευστοτητας, οπως εκαναν οι κεντρικες κρατικες τραπεζες πριν το ’92, κατι για το οποιο φυσικα απαιτειται πολιτικη συμφωνια, δηλ. τροποποιηση της συνθηκης.
  (Ελπιζω να το διατυπωνω σωστα και να μην διαστρεβλωνω τις αποψεις του Βεργοπουλου 😐 )

 24. espectador said

  @22 Αμ στα ποσα να παει?

 25. Qq said

  Να πάει στα 3512.-. Τσιγκουνιές θα κάνουμε τώρα. Και μία λαμπάδα ίσαμε το μπόι του Κον Μπεντίτ να ‘ναι καλά που θα μας κάνει μπίζνες.

 26. sxolioblog said

  φίλε σαραντακο η μεταφραση εγινε απο το αρχικο βιντεο.
  στα γρηγορα αλλα πιστευω οτι το νοημα διατηρηθηκε
  ωραιο blog

 27. sarant said

  Είπαμε, ήταν πολύ καλή μετάφραση, ειδικά αν έγινε από βίντεο.

 28. Σωστά φαίνεται να τα λέει ο κύριος Κον Μπεντίτ.

  Μου κάνει εντύπωση που κάποτε οι δυτικοευρωπαίοι σφάζονταν μεταξύ τους κι αφήνανε στις μάχες δεκάδες χιλιάδες τους νεκρούς και τους σακατεμένους. Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί κτλ. και δες που σήμερα τα ‘χουν ξεχάσει όλα κι είναι μια χαρά φιλαράκια. Γνωρίζαν φαίνεται το συμφέρον τους.

  Μια μέρα (μια μέρα σύντομα που να πάρει) θα πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να ανοίξουν τα στραβά τους και να δουν πως όλη αυτή η έχθρα κι η συνεχής ένταση εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα των δυνατών. Πουλάνε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία όπλα κι εμείς αγοράζουμε για να τρίζουμε τα δόντια ο ένας στον άλλο σαν ανόητοι ενώ οι έμποροι γίνονται με τα λεφτά μας και να καμώνονται για δυνατοί τού κόσμου.

  Ελπίζω μια μέρα να ανοίξουμε κι εμείς εδώ κάτω τα μάτια και να φιλιώσουμε σαν έξυπνοι αντί να τρωγόμαστε σαν βλάκες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: