Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς θα αντισταθούμε

Posted by sarant στο 11 Μαΐου, 2010


Όπως έγραφα στο προηγούμενο σημείωμά μου, η πατρίδα μας τελεί υπό κατοχήν. Μια ιδιότυπη μορφή κατοχής, που δεν είναι εύκολο να την ανιχνεύσεις. Μπορεί να μην ξανάρθανε οι Γερμανοί με στολές και όπλα, να μην εισβάλανε στη χώρα ξένα στρατεύματα, να μη γίνανε μάχες, μπορεί ακόμα να εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της η κυβέρνηση που βγήκε με ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, αλλά στην ουσία η κατάσταση αυτή αποτελεί μορφή κατοχής.
Οι αποφάσεις για την πορεία της χώρας δεν παίρνονται εδώ αλλά στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση δεν έχει ανεξαρτησία κινήσεων. Είναι υποχείρια της «τρόικας», με απαίτηση της οποίας αφαιρεί πόρους από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τους παραχωρεί στους οικονομικούς μας κατακτητές! Γιατί μπορεί να θεωρούν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, την πιέζουν όμως να αγοράζει συνεχώς (από αυτούς) πανάκριβο και ουσιαστικά άχρηστο πολεμικόν εξοπλισμό.
Οι σημερινοί συνεργάτες των «κατακτητών» είναι εν πρώτοις οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες την εποχή που όλοι οι Έλληνες καλούμαστε «να βάλουμε πλάτη», να συντρέξουμε από το υστέρημά μας την καημένη την πατρίδα, αυτοί έχουν πάρει κάπου 11 δισ. ευρώ το 2007, άλλα 17 δισεκατομμύρια το 2010 και θα πάρουν ακόμα 10 δισεκατομμύρια, από το πακέτο των 120 δισεκατομμυρίων που θα δανειστούμε. Δεν είπε λοιπόν ψέματα ο Γιωργάκης προεκλογικώς. Λεφτά υπήρχαν, μόνο που ήταν για άλλους!

Έχουμε λοιπόν καινούργια κατοχή. Όμως, για έναν λαό περήφανο και ανυπότακτο, αυτό σημαίνει αυτομάτως και αντίσταση. Μόνο που αντίσταση δε σημαίνει και ένοπλη εξέγερση. Αυτή, σήμερα, δεν οδηγεί πουθενά. Η βία αυξάνει την καταστολή και εξυπηρετεί τελικά το σύστημα. Άλλωστε να θυμηθούμε πώς άρχισε η Εθνική Αντίσταση, τότε, το ‘41. Δεν ξεκίνησε με όπλα και βιαιότητες. Σαμποτάζ, και ανατινάξεις γίνονταν βέβαια, αλλά από μικρές οργανώσεις, συνδεόμενες με το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Υπήρχαν στα βουνά μικρές ομάδες ανταρτών, αλλά η πραγματική αντίσταση ξεκίνησε στις πόλεις, με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο φοβερός λιμός που προκάλεσε η καταλήστευση των πάντων από τα στρατεύματα κατοχής.
Είναι σημαδιακό πως η Εθνική Αλληλεγγύη, ο «Ερυθρός Σταυρός» της Αντίστασης, ιδρύθηκε τρεις μήνες πριν από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και ιδρύθηκε για να συντρέξει το λαό. Πρωτοστάτησε στην καθιέρωση συσσιτίων, στη συγκρότηση καταναλωτικών συνεταιρισμών, στην αρωγή προς τους πεινασμένους. Και η ιστορία τής το αναγνώρισε. «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα…», έλεγε ένα τραγούδι της εποχής εκείνης.
Από εκεί λοιπόν θα πρέπει να αρχίσει η καινούργια αντίσταση. Από την αρωγή προς τους ανήμπορους. Και οργανωμένα και αυθόρμητα. Να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς, κοινότητες αντίστασης και επιβίωσης, στη βάση της αγάπης και της αλληλοβοήθειας. Και εδώ θα φανεί η ικανότητα και η χρησιμότητα της Αριστεράς. Μιας καινούργιας Αριστεράς απαλλαγμένης από στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Η ουσία της νέας αντίστασης είναι επίσης να μην μπούμε στο παιχνίδι που έχουν αυτοί σχεδιάσει. Να τους αγνοήσουμε και αυτούς και τους κανόνες που πάνε να μας επιβάλουν, λες και είναι οι κανόνες αυτοί κάτι το νομοτελειακό και το αναπότρεπτο. Να κάνουμε παρέες για τις δύσκολες μέρες και να τους γράψουμε κανονικά. Χωρίς εμάς, το σύστημα των τοκογλύφων, κερδοσκόπων, μαστροπών και εκμεταλλευτών δεν θα μπορεί να δουλέψει και θα καταρρεύσει!
Οι πρώτοι Χριστιανοί, πριν από 1.700 χρόνια, κατάφεραν να διαλύσουν τη μόνη υπερδύναμη της εποχής τους, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με το να απαρνηθούν τον καθιερωμένο τρόπο ζωής και να απορρίψουν τις αξίες του. Ο Σωκράτης έμπαινε ταχτικά στα μαγαζιά της Αθήνας, περιεργαζόταν τα εμπορεύματα και ποτέ δεν αγόραζε τίποτα. Όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει, απάντησε: «Για να δω πόσα πράγματα δεν έχω ανάγκη».
Ας τον μιμηθούμε λοιπόν. Αν παρακολουθήσει κανείς, με κριτική διάθεση κι όχι σαν αποχαυνωμένος τηλεθεατής, τις διαφημίσεις που προβάλλει το χαζοκούτι, θα δει πως το 90% των προϊόντων που διαφημίζει, είναι άχρηστα. Μπορεί μια χαρά να ζήσει και χωρίς αυτά.
Ύστερα είναι και κάτι άλλο, πολύ σοβαρό. Στην αντίσταση περιλαμβάνεται και η εμψύχωση των καταπτοημένων ανθρώπων, που τα Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού τρομοκρατούν συνεχώς γιατί ξέρουν πως περίφοβοι άνθρωποι δεν αντιστέκονται.
Τέλος, να μην το ξεχνάμε πως αντίσταση σημαίνει επίσης την αποδοκιμασία, την πρόγκα και το φτύσιμο, όχι μόνο των αυτουργών της σημερινής κατάπτωσης, όχι μόνο των κλεφταράδων, των μασκαράδων και των απατεώνων της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και αυτών που τους ανέχθηκαν και που και σήμερα ακόμα τους αφήνουν στο απυρόβλητο και δεν κάνουν τίποτα για να τους παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη.
Όσο οι κλέφτες, οι καταχραστές, οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων κυκλοφορούν ελεύθεροι, δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν από αυτούς που ασκούν την εξουσία να κυκλοφορεί, χωρίς μόλις τους δούμε να τους ρωτάμε δυνατά και με παρρησία: «Τι θα γίνει με τα κλεμμένα;» «Πότε θα στείλετε τους καταχραστές στη Δικαιοσύνη;».
Κι αυτό να γίνεται κάθε μέρα, σε κάθε βήμα τους, σε κάθε περίπτωση: Σε εγκαίνια έργων, σε τελετές και συνεστιάσεις, σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε απονομές βραβείων, παντού όπου θα παρίστανται, καμαρώνοντας σα γύφτικα σκεπάρνια μ’ εκείνο το ανυπόφορο χαμόγελο αυταρέσκειας. Να το χάσουν αυτό το χαμόγελο και να συνειδητοποιήσουν πως δε θα το βάλουμε κάτω…

27 Σχόλια προς “Πώς θα αντισταθούμε”

 1. Μισιρλού... said

  Πόσο δύναμη και κουράγιο μας δίνει με τον παλμό του, την αγωνιστικότητα, την οξυδερκή ματιά του ο πατέρας σου, Νίκο !
  Εύχομαι να του μοιάσουμε και να ξεκουνηθούμε από τους καναπέδες μας!

 2. k2 said

  Τι ωραίο κείμενο!

 3. Alfred E. Newman said

  > σε παρουσιάσεις βιβλίων<

  Ωχ! Νίκο να είσαι προετοιμασμμένος για το Σάββατο. 😈

  Μια μόνο ένσταση: Ενοχλούμαι ιδιαίτερα από τα "Κωστάκης", "Γιωργάκης" κοκ. Για να προσθέσω ότι με ενοχλεί επίσης να αποκαλούνται με το μικρό όνομα οι διάφοροι (ρες) πολιτικοί. Αυτή η "οικειότητα" βρίσκω ότι είναι προσβλητική και για τους πομπούς και για τους δέκτες.

 4. Μισιρλού... said

  @3
  Χεχεεε Αλφ ! Nαι…
  Αν αναφωνήσει κάποιος στο Νίκο: «Τι θα γίνει με τα κλεμμένα;» θα γίνει κανα μπέρδεμα, γιατί θα νομίζουν πολλοί πως τον ρωτάνε για κλεμμένα λήμματα στην ελληνική από άλλες γλώσσες!
  :mrgreen:

 5. Ηλεφούφουτος said

  «Να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς, κοινότητες … … να απαρνηθούν τον καθιερωμένο τρόπο ζωής και να απορρίψουν τις αξίες του.»

  Έτσι φαντάζομαι κι εγώ τη γνήσια Αριστερά του σήμερα.

 6. Alfred E. Newman said

  @4
  Μη μου βάζετε ιδέες 😀
  Γνωρίζω συγγενή αλλά και ομοϊδεάτη του Κουνάδη. Θα τον παροτρύνω να παραστεί. 😀
  Και εγώ σε μια γωνιά. Θα με γνωρίσετε γιατί θα έχω ένα ipod (που να βρεθεί λύρα) και θα απολαμβάνω. 😈

 7. sarant said

  Ελπίζω να μην είναι και παλιός δισκοβόλος 🙂

 8. Alfred E. Newman said

  @7
  Όχι. Απλά ουρολόγος. 😳

 9. espectador said

  Ωραιο κειμενο με ωραιες ιδεες…αλλα τοσο ουτοπικο! Λυπαμαι που το λεω. Ζω σε να χωριο και μαλιστα σε ενα ξεχωριστο κομματι του (προσφυγες εκ ποντου οι πιο πολλοι με προσθηκη νεωτερων προσφυγων-μεταναστων-οικονομικων κυριως. Δεν μπορειτε να φαντασθειτε ποσο απομονωμενοι ειναι οι ανθρωποι. Καχυποπτοι,προσκολλημενοι στην τιβι (και μαλιστα στα σπουπιδια της), ανικανοι να αντιληφθουν τις νεες καταστασεις.
  Πολυ δυσκολη δουλεια να κανεις μαζι τους μια απλη συζητηση , ποσο μαλλον να προσ=χωρησεις σε τετοιες πρωτοβουλιες. Καμμια φορα βεβαια δεν ξερεις…Ισως αν βρεθουν 2-3 ακομη. Φοβαμαι αυτα που θα ακουσω.

 10. Πάπιας said

  Ναι είναι μοναχικό αυτό το μονοοπάτι και δύσβατο, αλλά πάω στοίχημα ότι θα βρεις συνοδοιπόρους.

 11. Εεεμ, συγγνώμη για το «σπαμάρισμα» αλλά πριν λίγο καιρό έγραφα αυτό: (Να γελάτε) http://antidrasiandsex.blogspot.com/2010/04/blog-post_23.html. Δεν έχει βέβαια την όμορφη χρήση της γλώσσας που έχει το κείμενο του πατέρα Σαραντάκου, αλλά το πνεύμα νομίζω είναι ίδιο.

 12. sarant said

  Αντίδραση, σπαμάρισμα δεν είναι και πράγματι το πνεύμα είναι ίδιο 🙂

  Εσπεκταδόρ, ίσως να σπάσει ο πάγος αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα που να σηκώνει κοινή αντιμετώπιση (βέβαια έξω απ’ το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει κανείς)

 13. […] This post was mentioned on Twitter by Σταυρούλα and antidrasi sex, k2. k2 said: "Πώς θα αντισταθούμε". Εξαιρετικό κείμενο του Δημήτρη Σαραντάκου. https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/11/antista/ […]

 14. Qq said

  Αίφνης, ανακαλύπτουμε την αξία του χριστιανισμού, και προσπαθούμε να τον μιμηθούμε. Για να πετύχει αυτό πρέπει να του δώσουμε και ένα μεταφυσικό περιτύλιγμα. Έτσι απλά και για το καλό της ανθρωπότητας, φοβάμαι ότι δεν θα πετύχει. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν πολλοί που έχουν την χριστιανική ηθική. Τις δύσκολες μέρες που έρχονται μόνο η αλτρουιστική και θρησκευτική αλληλεγγύη μας μένει.

 15. doctor said

  Alfred, έχεις δίκιο για το «Κωστάκης». Εγώ τον λέω «εξαφανισμένο μπουχέσα».
  Τον άλλον άστον τώρα, παίζει τον πρωθυπουργό…

  Ένα από τα καλά του ΔΝΤ είναι ότι μας κυβερνάει αυτό και όχι τα εγχώρια λαμόγια. Με το ΔΝΤ και την ΕΕ δίπλα τους δεν τολμάνε να κλέψουν τα πράσινα τρωκτικά διότι όποιος τολμήσει και κλέψει τώρα, μάλλον θα πληρώσει και όλα τα προηγούμενα…

  Σχετικά με τα συσσίτια, έχω μια παρααγγελία για μία well done μπριζόλα από έναν άνεργο χοντρό που μένει στη Ραφήνα…

  doc

 16. ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΣ said

  »Από την αρωγή προς τους ανήμπορους. Και οργανωμένα και αυθόρμητα. Να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς, κοινότητες αντίστασης και επιβίωσης, στη βάση της αγάπης και της αλληλοβοήθειας. Και εδώ θα φανεί η ικανότητα και η χρησιμότητα της Αριστεράς. Μιας καινούργιας Αριστεράς απαλλαγμένης από στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος.»

  ΗΔΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ μΕΤΑΝΑΣΤΩΝ , ΤΟΝ »οΔΥΣΣΕΑ » ΚΑΙ ΠΟΛΛΈς ΑΛΛΕς ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕς …

 17. Πάπιας said

  Κιου κιου αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε φαντασίωση για να είσαι άνθρωπος….

 18. Sky said

  Μακάρι κύριε Σαραντάκο. Άλλωστε πάντα η αντίσταση έβαζε την ανθρωπιά απέναντι στην κτηνωδία. Μόνο που σε καμία μάχη το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, άρα χρειάζεται και επιμονή και «ηθικό ακμαίο» παρά το βομβαρδισμό με τα υπερόπλα των ΜΜΕ που επιμένουν με τη σειρά τους στον «ένα και μοναδικό δρόμο»

 19. gbaloglou said

  #3 & #15:

  Αυτά τα υποκοριστικά υποδηλώνουν φιλική οικειότητα ή μήπως κρυφή διαμαρτυρία; [Υποπτεύομαι το δεύτερο: ο λαός βλέπει να τον κυβερνούν οι νέες δυναστείες και επισημαίνει την ‘παιδική’ ανικανότητα αυτών που προωθήθηκαν στην πρωθυπουργία απλώς και μόνον επειδή τυγχάνουν γιοί ή ανεψιοί ‘γνωστών’ ηγετών — η εθνική μας αβεβαιότητα («γνωστός είναι») σε όλο της το μεγαλείο…]

 20. http://wp.me/pPn6Y-RI
  διαβάστε το τέλος της τριλογίας των κειμένων μου για τις 5 ΜΑΗ και το τρόμερο έγκλημα που έκανε το παρακράτος για να αποτρέψει μια νικηφόρα εξέγερση…
  (συγγνώμη για το σπαμ αλλά το θέμα αυτό είναι τρομερά σοβαρό και ασχολιούνται όλοι με αυτό και επιπλέον το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτα τα τρομερά γεγονότα προσπαθώντας να τα αποκωδικοποιήσω…

 21. Qq said

  “Κιου κιου αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε φαντασίωση για να είσαι άνθρωπος….”

  Χρειάζεται. Χωρίς σκηνικό δεν στήνετε θέατρο. Διαφορετικά, μέγιστη φαντασίωση είναι επίσης να νομίζεις ότι οι άνθρωποι διαφέρουμε από μία αγέλη λύκων.

 22. voulagx said

  Δεν μου χρειαζεται κανενας θεος για ν’ αγαπησω τον Ανθρωπο!

 23. Μπουκανιέρος said

  «μέγιστη φαντασίωση είναι επίσης να νομίζεις ότι οι άνθρωποι διαφέρουμε από μία αγέλη λύκων.»

  «Τι συκοφαντία όμως για την ομαδικότατη αγέλη των λύκων, με τις τόσες τεχνικές συμμόρφωσης, οικειότητας και συνεργασίας, που εξηγούν τη στέρεα τάξη της!» (είπε, κάποιος).
  Όσο για την ανθρώπινη πλευρά της διεστραμμένης εξίσωσης (ξέρετε, είμαστε ποταποί λυκάνθρωποι, homo homini lupus κλπ.), μερικοί την ονομάζουν μέγιστη δυτική φαντασίωση.

 24. […] Πώς θα αντισταθούμε […]

 25. Βάλε κι άλλο όπλο στο τραπέζι said

  “μέγιστη φαντασίωση είναι επίσης να νομίζεις ότι οι άνθρωποι διαφέρουμε από μία αγέλη λύκων»

  Από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, εξάλλου, θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές εξαγωγές των ΗΠΑ, αλλά και οι σύμμαχοι που θα έχει η Αμερική στον επόμενο πόλεμο.

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_13/05/2010_400716

 26. Qq said

  #23
  Σωστότατος. Κακή επιλογή μου να γράψω «διαφέρουμε», ενώ θα έπρεπε να πω «είμαστε καλύτεροι». Έτσι μπαίνουν τα πράγματα σε καλύτερη βάση, και η φράση «δεν χρειάζεται φαντασίωση για να είσαι άνθρωπος» παίρνει κατ’ εμέ και το σωστό νόημα. Όχι, για να είσαι άνθρωπος δεν απαιτείται φαντασίωση. Το ζητούμενο είναι, να πάψεις να είσαι άνθρωπος, να τον υπερβείς. Χωρίς φαντασίωση δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Τότε όμως πολύ θα με κατηγορήσουν για μισανθρωπισμό.

 27. […] να συνειδητοποιήσουν πως δε θα το βάλουμε κάτω…” Δ. Σαραντάκος – ιστολόγιο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: