Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για την εκδήλωση στον Ιανό

Posted by sarant στο 16 Μαΐου, 2010


Χτες Σάββατο 15 Μαΐου 2010 παρουσιάστηκε στον Ιανό το βιβλίο μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Έφτιαξα μια ειδική σελίδα όπου βάζω υλικό από την εκδήλωση αυτή. Προς το παρόν έχω ανεβάσει μόνο μια φωτογραφία και την ομιλία μου, αλλά θα ανεβάσω και τις ομιλίες των τριών παρουσιαστών, που ήταν και πιο ενδιαφέρουσες.

Βέβαια, και οι τέσσερις που μιλήσαμε απομακρυνθήκαμε κάπως από το χειρόγραφό μας. Για παράδειγμα, στη δική μου ομιλία αναφέρθηκα στο λεξικό Κριαρά και στην ετυμολογία του «αλαλούμ», καθώς και στην ιστορία της φράσης «χρωστάει της Μιχαλούς», που οι συχνοί επισκέπτες του ιστολογίου θα έχουν βαρεθεί να τη διαβάζουν (δείτε π.χ. εδώ).

Ήρθαν στην εκδήλωση πολλοί φίλοι, είτε «της πραγματικής ζωής», είτε γνωριμίες του Διαδικτύου και επισκέπτες του ιστολογίου. Πρέπει εδώ να πω ότι οι ομιλητές της εκδήλωσης είπαν πολύ κολακευτικά λόγια για το ιστολόγιο και τους σχολιαστές του.

Η σελίδα που έφτιαξα για την εκδήλωση στον Ιανό είναι εδώ και η ομιλία μου (δηλαδή το χειρόγραφο) υπάρχει εδώ.

Σκέφτομαι να ανεβάσω και βιντεάκι από την εκδήλωση, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα τεχνικής φύσεως. Έχω βιντεοσκοπήσει την εκδήλωση με οικιακή κάμερα, που μου έδωσε τρία τεράστια αρχεία .mod, που όλα μαζί πιάνουν 6 GB (συνολική διάρκεια μιάμιση ώρα). Ξέρω ότι τα αρχεία .mod μετατρέπονται σε .mpg με απλή μετονομασία (αν και μετά ίσως χάνεται η απόδοση), όμως αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο καλό προγραμματάκι που να σου επιτρέπει να ενώνεις αρχεία βίντεο, να κόβεις και να ράβεις, και τέλος να συμπιέζεις το αρχείο ώστε να πιάνει λιγότερο χώρο για να το ανεβάσεις π.χ. στο γιουτούμπ. Κατά προτίμηση θέλω κάτι απλό, όχι να χρειάζεται να πάρεις διδακτορικό για να το δουλέψεις. Λοιπόν, τα φώτα σας.

Λοιπόν, βιντεάκια στο Vimeo. Να πω ότι υπάρχει και καλύτερη μαγνητοσκόπηση, που ίσως έρθει τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν, έχουμε τα εξής:

Πρώτο μέρος, η μισή ομιλία του Νίκου Λίγγρη:

Δεύτερο μέρος, η υπόλοιπη μισή ομιλία του ΝΛ, η ομιλία του Στρατή Μπουρνάζου, μετά της Άννας Ιορδανίδου, και η αρχή από τη δική μου ομιλία:

Τρίτο μέρος, η υπόλοιπη δική μου ομιλία, καθώς και η σύντομη συζήτηση στο τέλος, με την ευγενική φροντίδα της Μισιρλούς που ανέβασε το βιντεάκι:

60 Σχόλια προς “Για την εκδήλωση στον Ιανό”

 1. pros said

  «Λοιπόν, τα φώτα σας»

  Ορίστε!
  http://www.pitivi.org/
  Λειτουργικό σύστημα
  http://www.ubuntu-gr.org/

 2. sarant said

  Pros, σε ευχαριστώ πολύ.

  Ωστόσο, φταίω εγώ που δεν προσδιόρισα πως οτιδήποτε έχει να κάνει με Λίνουξ ή με Μακ εξομοιώνεται με το διδακτορικό που λέγαμε. Δεν θέλω να φτιάξω καινούργιο υπολογιστικό σύστημα -οπότε θέλω ένα πρόγραμμα για Βίστα.

 3. voulagx said

  Σαραντ, αυτο ισως σου κανει, απλο φαινεται:

  http://www.freshwap.net/forums/el/applications/783880-4easysoft-mod-mpeg-converter-3-2-20-a.html

 4. pros said

  «Ωστόσο, φταίω εγώ που δεν προσδιόρισα πως οτιδήποτε έχει να κάνει με Λίνουξ ή με Μακ εξομοιώνεται με το διδακτορικό που λέγαμε.»

  Δεν είναι ότι δεν κατάλαβα. Έκανα πως δεν καταλαβαίνω, για να χτυπήσω την πόρτα της περιέργειας.
  Βλέπω όμως, ότι είστε και σεις θύμα μιας τελείως λανθασμένης αντίληψης.

  Καλή επιτυχία με την μετατροπή!

 5. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Πέρασα 2 ώρες εξαίρετης ομορφιάς, γνώρισα από κοντά τον Νίκο Σαραντάκο και τον πατέρα του, δύο ανθρώπους που δείχνουν να είναι όμοιοι στη ζωή και στα γραφτά τους : με οξυδέρκεια, απλότητα, ευγένεια, χιούμορ…

  Καλή συνέχεια κι ευχαριστώ για τις καθημερινές αποστολές.

 6. Alexandra said

  Νίκο,

  Με πολλές προσπάθειες βρήκα τον τρόπο να συνδέσω τη βιντεοκάμερα με τον υπολογιστή (μέσω παλιού καλού βίντεο). Θα μεταφέρω τη δική μου βιντεοσκόπηση σε ψηφιακό αρχείο, και θα φροντίσω να είναι λογικού μεγέθους.
  Ανάμεινε στο ακουστικό σου.

 7. SLY said

  Αγαπητέ Σαραντάκο

  Για να κόψετε και να ράψετε βίντεο, το πιο απλό πρόγραμμα:
  http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Video-Dub.htm

  Για μετατροπή τεράστιου όγκου βίντεο σε συμπιεσμένη μορφή .avi ή .mp4
  http://www8.any-video-converter.com/products/for_video_free/
  (προσοχή, έιναι το 2ο κουμπί download, το τελευταίο στο τέρμα της σελίδας)
  Θέλει λίγο ψάξιμο αλλά αν θέλετε θα σας δώσω ορισμένες συμβουλές.

 8. SLY said

  Μια συμβουλή, μην μετονομάζετε έτσι αβέρτα τα .mod αρχεία, πρέπει να κάνετε μετατροπή με σχετικό πρόγραμμα.

 9. SLY said

  Μια διευκρίνιση, προτιμότερη η μετατροπή σε .avi καθώς αυτή η μορφή αρχείων συνεργάζεται απροβλημάτιστα με την πλειοψηφία των προγραμμάτων επεξεργασίας βίντεο (συμπεριλαμβανομένου και του αντιπαθέστατου κατ’ εμέ Movie Maker των Win αν και είναι μια καλή άρχη για τον αρχάριο).

 10. Νικοκύρη ξεκινώ αντίστροφα.

  Για το hosting εφόσον μιλάς για δωρεάν, το youtube με το όριο του δεκάλεπτου ανά κλιπ είναι η τελευταία σου επιλογή. Πολύ καλή λύση-μονόδρομος είναι το vimeo. Παρέχει 500 ΜΒ upload ανά εβδομάδα (Κυριακή με Κυριακή μεσάνυχτα Δυτικής Ακτής), ακόμη και σε ένα αρχείο, χωρίς άλλους περιορισμούς. Αυτό μεταφράζεται σε 1 περίπου ώρα avi. Επί πληρωμή, wordpress, google (youtube) και vimeo δίνουν λύσεις, πάλι το vimeo θα διάλεγα εγώ. Έχω ανεβάσει βδομάδα βδομάδα αρκετές ώρες και GB υλικού με free account. Σου δίνει και τη δυνατότητα άλμπουμ (πολλά κλιπ μαζί) και προστασία με password, και επιλογή αν θα επιτρέπεις το κατέβασμα ή μόνο την προβολή.

  Για το δεύτερο κομμάτι θα έλεγα virtualdub· το πρώτο πρόγραμμα που προτείνει ο sly είναι στην ουσία ένα front end για το virtualdub, κι ίσως είναι απλούστερο στη χρήση. Αν καταλαβαίνω, θες απλώς, να πετάξεις κάποια κομμάτια που δεν χρειάζονται, και να κόψεις αυτά που είναι χρήσιμα σε νοηματικές-χρονικές ενότητες.
  Δες πόσο απλό είναι:
  http://www.divx-digest.com/articles/cutavi.html
  http://www.tutorialsroom.com/tutorials/av/removecommavi.html

  Άφησα τελευταίο το πρώτο βήμα, επειδή δεν έχω δουλέψει ο ίδιος ποτέ αρχεία mod. Βλέπω στο web όμως ότι βασικά είναι αρχεία MPEG2, οπότε η απάντηση είναι μάλλον πάλι virtualdub με το MPEG-2 plugin του fccHandler:

  http://fcchandler.home.comcast.net/~fcchandler/Plugins/MPEG2/index.html

  Ίσως παίζει και το αντίστοιχο πρόγραμμα (που δεν αναπτύσσει ο τύπος μετά το 2007 -και δεν έχει ιό, αν τυχόν χτυπήσει η προστασία του υπολογιστή σου):
  http://fcchandler.home.comcast.net/~fcchandler/index.html

  Αυτά. Α, τελευταίο. Για «μεταφοραί ο Μήτσος» αν χρειαστεί, αυτές τις μέρες κάνει πολύ καλή δουλειά, μέχρι να δείξει πώς θα εξελιχτεί, το http://www.anyhub.net/ Δωρεάν ό,τι θες, ανέβα κατέβα, με δημόσιο ή ιδιωτικό λίκνο που μπορείς να δώσεις όπου θες, μέχρι 10 GB ανά αρχείο.

  Αυτά, κι εδώ είμαστε.

 11. Παρέλειψα να πω για το vimeo ότι παίζει embedded στο wordpress, όπως το youtube.

 12. SLY said

  @Akindynos
  «Για το hosting εφόσον μιλάς για δωρεάν, το youtube με το όριο του δεκάλεπτου ανά κλιπ είναι η τελευταία σου επιλογή»
  Το http://www.vimeo.com δεν έχει χρονικά όρια παρά μόνο όριο 500 ΜΒ upload ανά εβδομάδα. Προτείνω να ανεβάσει ο Σαραντάκος τα βίντεο του εκεί.

  «Άφησα τελευταίο το πρώτο βήμα» (περί mpeg κλπ)
  Ο Σαραντάκος θέλει να κάνει άμεσα τη δουλειά του γι αυτό και πρότεινα τα συγκεκριμένα προγράμματα. Ας μην τον μπλέξουμε παραπέρα.

 13. SLY said

  Συγγνώμη, όπου @ @akindynos διαβάζετε @Stazybο Hοrn.

 14. SLY said

  Κι ένα τελευταίο, ένα ένα τα θυμάμαι. Επειδή ο Media Player των Win δεν είναι πολύ αξιόπιστος, προτείνω να κατεβάσετε το VCL Player.
  http://www.videolan.org/vlc/
  Έχει τον υψηλότερο λόγο μεταξύ αξιοπιστίας και σταθερότητας απ’ όλους όσους player έχω δοκιμάσει. Ενσωματώνει και τα τελευταία video codecs.

 15. Τα ίδια δε λέμε, βρε sly; 😉

 16. akindynos said

  Κι εγώ το VirtualDub συνιστώ. Αλλά, αν δεν τα διαθέτεις, θα χρειαστείς το xvid για τη συμπίεση της εικόνας και το lame για τη συμπίεση του ήχου (αν έχεις εγκαταστήσει κάποιο από τα γνωστά πακέτα codec κατά πάσα πιθανότητα τα έχεις ήδη).

  Υποθέτω πως το βίντεο είναι σε ανάλυση 720×576 και ο ήχος μονοφωνικός. Αν κατεβάσεις την ανάλυση στο 1/4 (360×288) και συμπιέσεις τον ήχο στα 160kbit, τότε μπορείς να πετύχεις αξιοπρεπές αποτέλεσμα με συνολικό μέγεθος για τα 90 λεπτά στην περιοχή των 500MB

  Μια πιθανώς σημαντική λεπτομέρεια, όταν φορτώσεις το mod πήγαινε στις ιδιότητες και δες τη συμπίεση του ήχου. Aν δεν λέει PCM η uncompressed συμβουλεύω να τον αποθηκεύσεις σαν WAV και να φορτώσεις αυτό σαν audio track. Διαφορετικά, λόγω της κοπτοραπτικής, μπορεί να έχεις προβλήματα συγχρονισμού εικόνας και ήχου.

 17. sarant said

  Πρόσθεσα κάτι βιντεάκια (βλ. στο τέλος του ποστ)

 18. #17 σε μερικές ώρες θα μπορείς να ανεβάσεις άλλα 500 ΜΒ (πάντα Κυριακή με Κυριακή το μετράει). Καλύτερα να είναι όλα στον ίδιο λογαριασμό, και μπορείς να κάνεις κι ένα άλμπουμ. Α, επίσης στις ρυθμίσεις κάθε κλιπ μπορείς να διαλέξεις κάποιο thumbnail αντιπροσωπευτικό.

 19. Μαρία said

  17, 18 γιατί δε μπορώ να τα τρέξω; (ως προ το χρόνο εννοώ)

 20. voulagx said

  Τι εννοεις Μαρια; και ως προς τον χρονο τρεχουνε, τα πας σε οποια χρονικη στιγμη θελεις

 21. Μισιρλού... said

  Καλησπ(μ)ερούδια σας!
  Τα έμαθα, τα έμαθα όλα τα καλά (γιατί είχα στείλει κάποιους φίλους αντ’ εμού, λόγω ειδικών και δύσκολων οικογενειακών υποχρεώσεων…) και τα είδα κιόλας (μόλις, στα παραπάνω βιντεοντοκουμέντα) και καταχάρηκα για την ωραία παρουσίαση του βιβλίου σου, Νίκο!
  Κρίμα που δεν τα κατάφερα, αλλά έλειπα 4 μέρες…
  [Βασικά, η μεγαλύτερη στενοχώρια μου είναι: που ατύχησα να γνωρίσω τον πατέρα σου !]

  Τις θερμές ευχές μου, για όλα τα καλά !!!

  ***

  Ας κάνω λοιπόν, καμια συνδρομή-παρουσία και εγώ για την εκδήλωση, έστω με το ανέβασμα του 3ου κομματιού τής παρουσίασης.

  Άρχισα να το ανεβάζω, θα ειδοποιήσω κατόπιν για τον λίνκο του.

 22. Μισιρλού... said

  Έτοιμο !
  >>> Εδώ : http://vimeo.com/misirlou2010

  _________________________________________

  Τεστ για επιτόπια εμφάνιση (Νίκο, σβήσε μετά αυτό το σχόλιό μου)
  _________________________________________

  Ianos 3 from Misi R. Lou on Vimeo.

 23. sarant said

  Στάζιμπε (18) το έχουν αλλάξει και είναι Τρίτη με Τρίτη.

  Μισιρλού, σ’ ευχαριστώ πολύ-πολύ και κρίμα που δεν ήρθες (αλλά δεν ξέρω αν θα έδινες γνωριμιά ή αν θα πήγαινες στον πατέρα μου). Το ανέβασα. Τι θέλεις να σβήσω, δεν καταλαβαίνω 🙂

 24. akindynos said

  Η Μαρία μάλλον εννοεί ότι δεν δουλεύει το random seek όπως στο youtube. Απλά δεν προσφέρει τη δυνατότητα αυτή το vimeo, και κανείς άλλος νομίζω πλην youtube/google video.

 25. Κρίμα που έλειπα κι εγώ. Δούλευα ο ατυχής. Ωστόσο έμαθα ότι τάπατε καλά…

 26. Po said

  Δυστυχώς μένω εκτός Ελλάδας…
  όμως έχω προμηθευτεί το βιβλίο σου φίλε Νίκο, από την Γωγώ, ξέρεις εσύ.

  Σου εύχομαι καλή επιτυχία, αν και ξέρω ότι το βιβλίο δεν πάει κι ασχημα…

 27. #24 Παίζει και στο vimeo αυτό

  Μαρία, αν πατήσεις στη λέξη vimeo δεξιά κάτω στο κλιπ σε πάει στο site όπου είναι και μεγαλύτερη η εικόνα.

 28. Μαρία said

  Στάζυ σε άλλα κλιπ σέρνοντας το μαραφέτι μπορώ να δω απο όποιο λεπτό θέλω. Σ’αυτά εδώ, εγώ τουλάχιστον, όχι. Ο Βουλάγξ λέει οτι γίνεται, ίσως δεν κάνω κάτι σωστά.

 29. π2 said

  Μαρία, αν καταλαβαίνω καλά, στο vimeo μπορείς να μετακινηθείς ελεύθερα μόνο στο τμήμα του βίντεο που έχει προφορτωθεί (σε αντίθεση, π.χ., με το youtube, όπου μπορείς να το κάνεις εξαρχής). Οπότε, αν του δώσεις λίγο χρόνο, μπορείς και στο vimeo να μετακινηθείς όπου θες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

 30. Μαρία said

  Πιδύε, σ’ ευχαριστώ που κατάλαβες τον πόνο μου. Το δοκίμασα κι έπιασε. Μετακινείται με ελαφρά πηδηματάκια.

 31. sarant said

  Ρο, ευχαριστώ πολύ!

 32. Nicolas said

  Τι είναι αυτή η άτιμη η τεχνολογία!
  Την επόμενη φορά σε απευθείας μετάδοση για να είναι σαν να είμαστε εκεί!
  Οξυδερκής παρατήρηση: βλέπω ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι χειρότερα από αυτά που μας λένε. Σερβίρουν το νερό σε ποτήρια σαμπάνιας! πόσο έχει πάει αυτό το νερό; ή από τότε που κάνει εισαγωγές η Τζούλια, πουλάνε σαμπάνια και στα περίπτερα;

 33. voulagx said

  Nicolas, οφειλω να σε ενημερωσω οτι η Τζουλια – κατα δηλωση της – δεν θα ξανακανει εισαγωγες!!

 34. 513 χιλιόμετρα μακρυὰ καὶ μερικὲς ἡμέρες ἀργότερα μπορῶ νὰ δῶ τὴν ἐκδήλωσι. ἂν δὲν εἶναι αὐτὸ ταξίδι στὸν χωρόχρονο τί εἶναι; ἄσε ποὺ ὅταν ἄκουσα τὰ περὶ καταργήσεως τῶν ἀρχαίων μποροῦσα νὰ ἐκφραστῶ καὶ πιὸ ἀυθορμήτως! 🙂

  ΥΓ Δέσποτα, πολὺ συμπαθητικὸς ἄνθρωπος εἶσαι.

 35. Servitoros said

  Αυτοί που ακούγοντε να φωνάζουν συνθήματα απ’ έξω από τον Ιανό είναι υποστηρικτές του πολυτονικού, πιστοί του hellenic quest ή οπαδοί της ύπαρξης της ρήσης του Κίσινγκερ; Εκτός και αν οργανώθηκαν όλες οι ομάδες για να καταπολεμήσουν την λαίλαπα του Σαραντακισμού.

 36. sarant said

  Νικολά, ποτήρια σαμπάνιας ήταν αυτά;

  Κορνήλιε, σ’ ευχαριστώ 🙂

  Σερβιτόρε, όποτε κάνω παρουσίαση γίνεται πορεία (είχε γίνει και στην προηγούμενη, τον Φλεβάρη του 2008)

 37. Μαρία said

  36, με λίγη καλή θέληση.
  http://www.maisons-champagne.com/encyclopedie/vignes_au_plaisir/choix_verre.htm

 38. Θέμης said

  Αφού πρώτα τα έγραψες καλά, μετά τα είπες κιόλας καλά, Νικοδέσποτα.
  Σερβιτόρε, μην ανησυχείς. Η ιστορία μπορεί να μας τέλειωσε, αλλά τον σαραντακισμό τον βλέπω πολύ σκληρό για να πεθάνει. Όπως λέει και ο Κάρολος:
  «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Ελλάδα: το φάντασμα του σαραντακισμού. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας ενώθηκαν σε μια ιερή εθνική συμμαχία για να καταδιώξουν αυτό το φάντασμα […] Δυο πράγματα βγαίνουν απ’ το γεγονός αυτό: Ο σαραντακισμός αναγνωρίζεται πια απ’ όλες τις ελληνικές δυνάμεις σαν μια δύναμη. Είναι καιρός πια οι σαραντακιστές να εκθέσουν ανοιχτά μπροστά σ’ όλο τον κόσμο τις αντιλήψεις τους, τους σκοπούς τους, τις επιδιώξεις τους, και ν’ αντιπαραθέσουν στο παραμύθι του σαραντακικού φαντάσματος ένα Μανιφέστο του ίδιου του ρεύματος.
  Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν στον Ιανό σαραντακιστές με την πιο πολυποίκιλη προέλευση, για να συντάξουν ένα Μανιφέστο που θα δημοσιευτεί στη συγχρονική, στη διαχρονική, στην τρισχιλιετή, στη γραμμική Α και στην τσακωνική […]».

 39. #23 Πολύ λογικά, μάλλον έχουν μοιράσει τους χρήστες σε όλη την εβδομάδα. Εμένα παραμένει Κυριακή.

  Παρεμπίπ, στου Ρώσου πήρε το μάτι μου το Griechisches etymologisches Wörterbuch von Hjalmar Frisk. I-III Bände

 40. Μαρία said

  39 Κυκλοφορεί ο Φρισκ τζαμπέ;

 41. Έχω επιφυλάξεις για την ευστοχία του παραλληλισμού του επιρρήματος «προηγούμενα» με το επίρρημα «ειλικρινά», την οποία επιχείρησε η κ. Ιορδανίδου σε ένα από τα βιντεάκια που παρακολούθησα. Χρειάζεται έρευνα, για να διαπιστωθεί από πότε άρχισε να λέγεται «ειλικρινά» αντί «ειλικρινώς». Υποθέτω ότι σε ένα πρώιμο στάδιο η χρήση του «ειλικρινά» θα είχε ξενίσει και ότι σιγά σιγά επεκτάθηκε η χρήση του και κυριάρχησε. Πάντως, έστω και έτσι, μπορεί να θεωρηθεί ότι ο εν λόγω επιρρηματικός τύπος υιοθετήθηκε αβίαστα, αφού η γενικότερη τάση ευνοεί την επικράτηση επιρρηματικών τύπων σε -α αντί σε -ως. Απεναντίας, η χρήση του «προηγούμενα» δεν γίνεται αβίαστα ούτε σήμερα, 25-30 χρόνια μετά την εποχή εκείνη (της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ) όπου ακούγαμε διάφορα τέτοια δημοτικιστικά (όταν λέω «τέτοια», εννοώ τραβηγμένα από τα μαλλιά και όχι φυσικά και αβίαστα). Τα αίτια ήταν κυρίως πολιτικά. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η διαφορά μεταξύ «προηγούμενα» και «ειλικρινά» τότε και σήμερα.

 42. sarant said

  Γηγενή, ο Χατζηδάκις αν δεν κάνω λάθος είχε θεωρήσει τερατώδη τον τύπο «ειλικρινά». Πάντως, στην επιχειρηματολογία σου υπάρχει κάτι που δεν το καταλαβαίνω: υποθέτεις αβίαστη την επικράτηση του «ειλικρινά» αφού η τάση ευνοεί την επικράτηση επιρρηματικών τύπων σε -α, αλλά τοτε γιατί η ίδια τάση να μην ευνοεί το «προηγούμενα»;

  Παρεμπιπτόντως, ανέβασα και την ομιλία του Ν. Λίγγρη:
  https://sarantakos.wordpress.com/lexistoria/ianos/ianos-nl/

 43. Μαρία said

  Γηγενή, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το «προηγούμενα» και το επισήμανα …αλλού. Κι ο Νικοκύρης, αν πρόσεξες λέει προηγουμένως. Για όσους δε γουστάρουν το -ως έχουμε το πρωτύτερα.

 44. Μαρία said

  Νίκο, τη διαδικασία της επικράτησης του ειλικρινά δεν την ξέρω. Η επικράτηση όμως του προηγούμενα είναι πολιτικά στιγματισμένη και σχετίζεται και με τον τρόπο που περάσαμε απ’την καθαρεύουσα στη δημοτική. Κάποιοι θεώρησαν οτι, για να ξεμπερδέψουν με την καθαρεύουσα, ήταν αρκετό να αλλάξουν απλώς κάποιες καταλήξεις.

 45. Πάντως σε ειλικρινά και προηγούμενα και σε σχέση με τον κανόνα του πληθυντικού του ουδετέρου, πέρα από την κατάληξη του ουδέτερου επιθέτου, μπορεί κανείς να δει και άλλες διαφορές: στη συλλαβή τονισμού, ή ότι το ένα προέρχεται από μετοχή…

 46. Ευχαριστώ, Μαρία. Αν είναι εύκολο, γράφεις πού το έχεις επισημάνει. Συμφωνώ με αυτό που γράφεις στο 44.

  Θα αναζητήσω κάποια στιγμή το κείμενο του Χατζιδάκι, κ. Σαραντάκο. Ελπίζω να το βρω. Πράγματι, η τάση ευνοεί την επικράτηση επιρρηματικών τύπων σε -α, αλλά εδώ (κατά τη γνώμη μου) για ιδεολογικούς λόγους μερικοί προσπαθούν να επισπεύσουν την όλη διαδικασία. Είναι προτιμότερο, νομίζω, να μην προτρέχουμε και να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν πιο φυσικά. Βέβαια, ο καθένας ας μιλάει όπως θέλει, δεν θα του κάνω υπόδειξη εγώ. Πάντως, η αποφυγή του «προηγουμένως» δηλώνει ένα κάποιο κόλλημα (την -πάση θυσία- αποφυγή ενός λόγιου στοιχείου). Και τα κολλήματα, που δεν περιορίζονται βέβαια στα μυαλά των συντηρητικών, με ενοχλούν γενικώς.

 47. Το μόνο που βρήκα είναι το εξής. Στον δεύτερο τόμο του «Γλωσσολογικαί Έρευναι», που εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1977, σε ένα κριτικό σημείωμα για το «Ταξίδι» του Ψυχάρη, γράφει ο Χατζιδάκις (σελ. 515): «[…] αναγινώσκομεν σήμερον νεότευκτα δήθεν νέα ελληνικά, οίον ε ι λ ι κ ρ ι ν ά αντί ε ι λ ι κ ρ ι ν ώ ς κττ.».

  Το κείμενο του Χ. είναι του 1929.

 48. Μαρία said

  Γηγενή, πριν απ’ το αλλού έβαλα αποσιωπητικά, όπερ σημαίνει στο παρασκήνιο 🙂

  Δίδυμο αδερφάκι του «προηγούμενα» είναι το «επόμενα».

 49. kanali said

  Μία εβδομάδα πριν πάλι στον Ιανό : http://kanali.wordpress.com/2010/05/18/kokinoskapnasianos/

 50. Μπουκανιέρος said

  Μαρία, εδώ λέω να διαφωνήσω μαζί σου – έτσι γι’ αλλαγή.

  Δε νομίζω ότι όσοι λένε «προηγούμενα» (στην τελευταία δεκαετία τουλάχιστον) έχουν κάποια πολιτική ατζέντα, ή κάποιο ιδιαίτερο κόλλημα με τον ιστορικό δημοτικισμό.
  Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το λένε σε «δημόσιο λόγο». Νομίζω ότι μάλλον τους ξεφεύγει – και πολλοί απ’ αυτούς, αν τους κατσαδιάσει κανείς, θα το κόψουν (ή θα προσπαθήσουν να το κόψουν).

 51. Μαρία said

  Τζάμπα προσπαθείς. Την τελευταία δεκαετία και βάλε όχι. Προφανώς εννοείς οτι είναι και νεότεροι σε ηλικία. Ο γηγενής όμως αναφέρθηκε σε μια ορισμένη περίοδο. Εγώ το αποδίδω κυρίως σ’ αυτό που λέω στο 44 και το ΠΑΣΟΚ ήρθε καπάκι.

 52. π2 said

  Ας το βάλω εδώ (το βιβλίο στο βιβλίο): Από το ταλαιπωρημένο King’s College, ένας τόμος για την ελληνική γλώσσα (και περιορισμένη προεπισκόπηση διαθέτω). Απ’ όλα έχει ο μπαξές, σχεδόν όλα τα άρθρα αφορούν πράγματα που έχουν συζητηθεί κι εδώ, από την αρχαία μακεδονική ως τα ποντιακά των μουσουλμάνων του Πόντου, από τη λεξικογραφία ως τους γλωσσικούς μύθους, από την ορθογραφία ως την κατασκευή ταυτότητας.

  Και μια βιβλιοπαρουσίαση.

 53. sarant said

  Πολύ ενδιαφέρον!

 54. Αν θέλετε, δείτε κι αυτό:

  σχετικά με τα επιρρήματα ειλικρινά και προηγούμενα

 55. Μαρία said

  Γηγενή,τι ταλαιπωρία αυτή η μπλόγκσποτ!

 56. sarant said

  Πες το Μαρία, εγώ έγραψα και χάθηκε και αναγκάστηκα να το ξαναγράψω!

 57. Μαρία said

  56 Αμάν, ήταν και χορταστικό! Επειδή την έχω πατήσει στο παρελθόν, πήρα το μάθημά μου και τώρα πρώτα το σώζω, για την περίπτωση που μου το φάει η μαρμάγκα.

 58. Θαρρώ έχει να κάνει με το συνδυασμό ιστολόγια του γούγλη-blogger (blogspot.com) που δεν έχουν κάνει τη μετάβαση στην έκδοση 2 και έχουν το παλιό captcha στη φόρμα σχολίωων. Και στον νικνικ το ίδιο πρόβλημα είναι. Πρέπει κανείς, αφού γράψει σχόλιο, να πατάει προεπισκόπηση, και μετά να το στέλνει από κει, αφού βάλει το ζητούμενο captcha.

  Επιπλέον, ίσως βοηθάει σε συγκεκριμένα site-ιστολόγια να επιτρέψετε να ανοίγουν popup παράθυρα, μέσω του page info τους (στον firefox, στη γραμμή με τη διεύθυνση του blog, τη location bar, κάνεις κλικ στο favicon του -το πορτοκαλί B εν προκειμένω, more information, permissions, open popup windows, allow…)

 59. Μαρία said

  >να πατάει προεπισκόπηση
  Μωρέ την πατάει αλλά μπορεί να σου πει δεν έγραψες σωστά το «σύνθημα», άντε ξαναγράφε. Με τη 2η συνήθως περνάς. Σε γονατίζουν στις δοκιμές.

 60. με back στον κοκκινοτρίχη, εν προκειμένω, σε πάει πίσω και και δεν έχεις χάσει μήτε κόμμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: