Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να τους ταράξουμε στη νομιμότητα

Posted by sarant στο 19 Μαΐου, 2010


Υπάρχει στην κοινή γνώμη κάποια παρανόηση σχετικά με τη στάση που κρατούν απέναντι στη νομιμότητα οι πάσης φύσεως αριστεροί: κομμουνιστές, σοσιαλιστές και άλλοι. Στον πολύν κόσμο επικρατεί η αντίληψη ότι οι αριστεροί a priori ταυτίζονται με την παρανομία, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι. Στην πραγματικότητα, από τότε που εμφανίστηκε η Αριστερά στην πολιτική σκηνή, οι εκάστοτε κρατούντες τής επέβαλαν την παρανομία, δεν τη διάλεγε η ίδια.
Χωρίς να παραγνωρίζω τον σαφή ταξικό χαρακτήρα των νόμων και της δικαιοσύνης, νομίζω πως ουσιαστικά οι νόμοι αποτελούν κάποιαν ελάχιστη εγγύηση για τους κοινωνικά αδύνατους, ενώ σε πάμπολλες περιπτώσεις ενοχλούν τους ισχυρούς, που αδίστακτα τους παραβιάζουν.
Για να ανατρέξουμε στις πηγές, θυμίζω πως ο Ηράκλειτος δίδασκε ότι «ο λαός πρέπει να υπερασπίζεται το Νόμο, όπως υπερασπίζονται οι κάτοικοι μιας πόλης τα τείχη της», ενώ ένας από τους Επτά Σοφούς, ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος, συνιστούσε ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ, δηλαδή να υπακούμε στους νόμους. Βεβαίως ο Σόλων, μεγαλοφυής νομοθέτης ο ίδιος, δεν είχε αυταπάτες. Όταν ο φίλος του, ο Σκύθης Ανάχαρσης, του επισήμανε πως «ο Νόμος μοιάζει με τον ιστό της αράχνης· συγκρατεί τα μικρά και αδύνατα, αλλά τα μεγάλα και ισχυρά τον διαπερνούν», συμφώνησε μαζί του.

Αν εξετάσουμε την ελληνική ιστορία των τελευταίων 80 χρόνων, για να μην πάω πιο πίσω, βλέπουμε πως τις μεγάλες, τις θεμελιώδεις παρανομίες, τις έκαναν πάντοτε οι κρατούντες. Όλα τα στρατιωτικά κινήματα, που ταλαιπώρησαν την 2η δημοκρατία, δεν έγιναν φυσικά από αριστερούς αλλά από αξιωματικούς του στρατού με την καθοδήγηση συντηρητικών πολιτικών. Η επάνοδος των Γλυξβούργων το 1935 έγινε με νόθο, δηλαδή παράνομο, δημοψήφισμα, που οργάνωσε ο Κονδύλης, ο οποίος με τη σειρά του ασκούσε δικτατορικά, δηλαδή παράνομα, την εξουσία του.
Κορυφαίες παρανομίες αποτέλεσαν και οι δύο δικτατορίες, της 4ης Αυγούστου 1934 και της 21ης Απριλίου 1967, εφόσον δικτατορία σημαίνει την κατάργηση του Συντάγματος, του βασικού νόμου κάθε Πολιτείας. Μην ξεχνάμε πως στα γερμανικά, πολύ σωστά, το «Σύνταγμα» ονομάζεται Grundgesetz, δηλαδή θεμελιώδης νόμος. Το ρητό που επικαλούνται κάθε φορά οι παρανομούντες salus patriae suprema lex esto (η σωτηρία της πατρίδας είναι ο υπέρτατος νόμος) είναι σκέτο σόφισμα, γιατί σε καμμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν κινδύνεψε η πατρίδα, τα συμφέροντα των κρατούντων κινδύνευαν.
Αλλά και στα ενδιάμεσα διαστήματα, ακόμα και στη μεταπολιτευτική περίοδο, από το 1974 ως σήμερα, που είναι η πιο μακρόχρονη, ομαλή και δημοκρατική περίοδος της ιστορίας μας, αφθονούν οι καραμπινάτες παρανομίες, που όλες διαπράχθηκαν από τους κρατούντες. Σκανδαλώδη περίπτωση παρανομίας αποτελεί ύπαρξη εκατοντάδων νόμων, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ουδέποτε εφαρμόστηκαν, γιατί έθιγαν τα συμφέροντα κάποιων ισχυρών.
Η συσσωρευμένη αγανάκτηση του λαού, που βλέπει πως καλείται να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης για την οποία δεν έχει φταίξει σε τίποτα, έχει δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μπει επιτέλους μια τάξη σ’ αυτόν τον τόπο, όχι φυσικά με την εφαρμογή της παλιάς συνταγής «ησυχία, τανκς και ασφάλεια» – αυτή δοκιμάστηκε και απέτυχε -, αλλά με την τήρηση των κειμένων νόμων, για να θυμηθούμε τον Ροΐδη. Και στο σημείο αυτό ο ρόλος της Αριστεράς θα είναι καθοριστικός. Το είχε επισημάνει ο Ηλίας Ηλίου το 1966 και το επανέλαβε προχτές ο Αλέξης Τσίπρας στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, στην Αθήνα, λέγοντας: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.» Και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Advertisement

22 Σχόλια προς “Να τους ταράξουμε στη νομιμότητα”

 1. metanastis said

  Συμφωνώ με την ιστορική ανάλυση του πατέρα – 40κου.

  Από την άλλη μεριά βέβαια, υπάρχει και η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του ΚΚΕ ότι το κόμμα του δεν σέβεται το σύνταγμα
  της χώρας και ότι ο μόνος νόμος είναι το δίκηο του εργάτη.

  Προσωπικά δυσκολεύομαι να ερμηνέυσω ως παρακίνηση προς τη νομιμότητα μια τέτοια δήλωση…

 2. Dr Kazos said

  Metanastis, δεν με τρώει ο καημός να υπερασπιστώ το ΚΚΕ αλλά το συγκεκριμένο προέκυψε εκ του μη όντος, ή μάλλον απ’ το βρόμικο Λάος. Ο Μαΐλης – απαντώντας στον Μητσοτάκη – τον άκουσα να λέει ότι «για εμάς νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι η εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και λίγο μετά «σεβαστά για εμάς είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων που εσείς τσαλαπατείτε».

  Μετά του κάνανε επίθεση οι δημοσιογράφοι του MEGA μαζί με τον Μητσοτάκη περί του «αν σέβεστε το Σύνταγμα» και τους απάντησε στο ίδιο πνεύμα με τα παραπάνω ότι «όχι, το έχουμε καταψηφίσει γιατί είναι αντλαϊκό».

  Και έτσι ακριβώς είναι. Είναι αντιλαϊκό, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, εξασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου κ.λπ. Τότε όλοι βγήκαν και είπαν «τι είναι αυτά που κάνει το ΚΚΕ» και δε συμμαζεύεται. Και εγώ τα ίδια είχα πει.

  Κοιτάξτε τώρα που βρισκόμαστε.

  Πριν από λίγες μέρες το ΚΚΕ επικαλέστηκε το άρθρο 28 του Συντάγματος, προκειμένου να περάσει η σύμβαση του ελληνικού κράτους με την ΕΕ και το ΔΝΤ που μετατρέπει σε νόμο το σκληρότερο πακέτο μέτρων που έχει πάρει ποτέ μία κυβέρνηση από το 1974 και μετά. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου γεγονός θα σημαίνει ότι η πρόταση θα έπρεπε να υπερψήφιζαν 180 Βουλευτές και όχι 151.

  Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε γιατί το Σύνταγμα ερμηνεύθηκε διαφορετικά και η συγκεκριμένη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θεωρήθηκε συμφωνία αλλά θεωρήθηκε νομοσχέδιο. Άρα διαπιστώνουμε ότι ακόμη και το Σύνταγμα είναι ζήτημα ερμηνείας.

  Κολοκύθια Σύνταγμα έχουμε δηλαδή.

  Συγνώμη για το μακροσκελές της απάντησης, αλλά έρχεται να στηρίξει στην ουσία του το εξαιρετικό άρθρο του πατέρα Σαραντάκου. Ευχαριστώ το blog που το αναδημοσίευσε γιατί διαφορετικά δεν θα ξέραμε ότι υπάρχουν ακόμα διαυγή μυαλά και συμπαγείς ηθικά προσωπικότητες.

 3. Χρηστος Κ. said

  Ποσο συνταγματικα νομιμες ειναι οι περικοπες μισθων και οι περικοπες του 13ου και 14ου μισθου? Ποσο συνταγματικο ειναι το κοινοβουλευτικο πραξικοπημα της κυβερνησης το οποιο συνεβη την επομενη της ψηφισης του «νομοσχεδιου» για τις περικοπες. Σε ασχετο νομοσχεδιο ηρθε τροπολογια με την οποια ο υπουργος οικονομικων εχει το δικαιωμα να υπογραφει διεθνεις συμβασεις χωρις να ενημερωνεται το κοινοβουλιο. Σε ποια αλλη χωρα συμβαινει αυτη η παγκοσμια πρωτοτυπια? Ποσο νομιμο και συνταγματικο ειναι να μειωνεται η αμοιβη σε εργαζομενους για πρωτη φορα, δηλαδη να αλλαζει η συλλογικη συμβαση χωρις καμια ενημερωση και κουβεντα. Ποσο νομιμο ειναι να χρειαζεσαι 40 χρονια εργασιας για να παρεις βασικη συνταξη 360 ευρω? Ποσο ακομα θα ανεχομαστε τους Ντερμπεντερηδες και τις Τρεμουλες να μας μιλανε για νομιμοτητα? Οι ξεφτιλισμενοι της κυβερνητικης προπαγανδας ειναι οι τελευταιοι που θα πρεπει να μιλανε για νομιμοτητα.

 4. χαίρομαι ποὺ τὰ διαβάζω αὐτὰ ἀπὸ κάποιον ἀριστερό.

 5. Χρηστος Κ. said

  Δε κατανοω τι ακριβως σας προξενει αυτη τη χαρα. Αφου ομως εχετε βουλιαξει σε τετοια συναισθηματα δε θα ηθελα να σας τα στερησω. Θα μπορουσα να σας απαριθμησω και αλλα νομικα αμαρτηματα της δεξιας διακυβερνησεως τα τελευταια τριαντα χρονια αλλα δεν ειναι της παρουσης.

 6. ἄν ἀπευθύνεστε σὲ μένα ὅ,τι καὶ νὰ μοῦ ἀπαριθμήσετε λίγα θἆναι. εὐτυχῶς στὴν ζωή μου δὲν ψήφισα ποτὲ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 7. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 2, επειδή υπάρχουν και ΠΑΣΟΚοι που αξιοποιούν τη δήλωση αυτή του Μαΐλη, αξίζει να θυμίζει κανείς και τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 από το βήμα της Βουλής, όταν η ΝΔ τού έλεγε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα ο τρόπος που έκανε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών: (περιφρονητικά) «Το μονοκομματικό Σύνταγμα της Νέας Δημοκρατίας!» Σιγά το Σύνταγμα που θα σεβαστώ δηλαδή, αφού εγώ δεν το ψήφισα.

 8. ΣοφιαΟικ said

  Πέστα ρε Ηλεφ, δηλαδή επειδή ε΄γω διαφώμησα, δεν σε΄βομαι την απόφαση της πλειοψηφίας.

  Για να παώ όμως σε κατι άλλο που δεν μου άρεσε στο άρθρο του πατρος 40ακου: Γιατί υπονοεί ότι οι μονοι νομοταγείς στην Ελλάδα έιναι οι αριστεροί; Το σόι αυταπάτες είναι αυτές; Επιπλεόν, έτισ όπως τα γράφει μοιαζει σα να ειναι μη-αριστεροί οι «κρατούντες» και αριστεροί ολοι οι άλλοι. Στην πραγματικότητα, όλοι θυμόμαστε πως το κεφάλαιο στην Ελλάδα έκανε στροφή 180 μοιρών το ’81, το ’91, το 2001 και παέι λεγοντας.
  Όσο για όλους τους άλλους, αν ήταν όλοι αριστεροί τότε θα ήταν λαική δημοκρατια η Ελλάδα.

 9. xamogelo said

  Δέχομαι ότι πολλοί από αυτούς που φωνάζουν για τους νόμους είναι οι ίδιοι που τους καταπατούν αλλά και τους ερμηνεύουν ανάλογα με τι τους συμφέρει. Το παράδειγμα με την ψήφιση στην βουλή των νόμων είναι χαρακτηριστικό. Όπως και η τροποποίηση που έγινε αργότερα…
  Οι νόμοι σήμερα είναι κομμένοι και ραμμένοι για να εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Αφού το δέχεται λοιπόν αυτό ο συγγραφέας σαν τη κεντρική γραμμή στην οποία κινούνται οι νόμοι πως μπορούμε να μιλάμε για «να τους ταράξουμε στην νομιμότητα»; Εξάλλου τα όποια προστατευτικά μέτρα για τους εργαζομένους είναι για τα μάτια του κόσμου. Πέρα από αυτό 600 κάτι ευρώ μισθός είναι νόμιμος… όμως δεν μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες σου σήμερα με τόσα χρήματα. Επίσης πολλές ερμηνείες μπορούμε να δώσουμε σε κάθε απεργία και να την κηρύξουμε παράνομη… Τέτοια πράγματα είναι νόμιμα… όμως την θέλουμε τέτοια νομιμότητα; Εγώ προσωπικά όχι. Η ιστορία δείχνει ότι πραγματική αντίσταση και απειλή δεν έρχεται από την τήρηση της νομιμότητας… αλλά από την αμφισβήτηση της… Αυτό τουλάχιστον εγώ πιστεύω ότι πραγματικά τρέμουν…

  Πέρα λοιπόν από την κατεύθυνση των μέτρων δεν μπορούμε να μην δούμε και ποιοι είναι αυτοί που ελέγχουν την εφαρμογή των νόμων. Είναι οι ίδιοι που στην πλειοψηφία τους συμφωνούν και με την κατεύθυνση τους.

  Τι ζητάμε δηλαδή… Να βάλει ο λαός σημαία στους αγώνες του νόμους οι οποίοι πέρα του ότι είναι μεταβλητοί ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου εκτελούνται και υλοποιούνται από άτομα που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα. Προφανώς παραδεχόμαστε ότι κινούνται ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Αν αυτό δεν είναι πολιτική αυτοκτονία τότε τι είναι;;;;

  Ακόμα όμως και αν γίνει κάτι τέτοιο τι κάνει τον συγγραφέα να πιστεύει ότι ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να έχει διαφορετική μοίρα από όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κινήματα που έχουν υπάρξει και μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση;;;

  υγ.Επίσης το να τους ταράξουμε στην νομιμότητα προϋποθέτει την παραδοχή «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Όσοι συμφωνούν με αυτό που είπε ο βουλγαράκης είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν το τίτλο του παραπάνω κειμένου. Ας μην κάνουν όμως κριτική στον Βουλγαράκη ύστερα και ας μην σοκάρονται από τέτοιες δηλώσεις.

 10. xamogelo said

  @sarant
  Τα σχόλια διαβάζονται από τον συγγραφέα του παραπάνω άρθρου;;;

 11. Dr Kazos said

  @8 — Από ποιο ακριβώς σημείο του άρθρου προκύπτει πως οι μόνοι νομοταγείς είναι οι αριστεροί; Δεν είναι έτσι κυρία μου επειδή έτσι νομίζεις.
  Για να συμπεράνεις κάτι τέτοιο θέλει πολύ φαντασία ή πολύ εμπάθεια. Τα υπόλοιπα δεν τα κρίνω διότι στηρίζονται στην λάθος υπόθεσή σου.

 12. sarant said

  Χαμόγελε, ο συγγραφέας διαβάζει τα σχόλια.

 13. metanastis said

  Συγγνώμη, να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα σχετικά με το σχόλιο @1.

  Πρώτα από όλα δεν κρίνω ούτε το περιεχόμενο των νόμων ούτε και το κατά πόσο είναι συνταγματικό να περικόπτονται οι μισθοί ή να καλείται το ΔΝΤ να επέμβει στη χώρα.

  Οι νόμοι πέρασαν όλοι από τη Βουλή και ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών, τους οποίους εξέλεξε
  ο λαός. Για μένα αυτό σημαίνει δημοκρατία. Τώρα το ποιοί είναι αυτοί οι βουλευτές και τι συμφέροντα έχουν δεν είναι του παρόντος. Η ουσία είναι ότι εμείς τους εκλέξαμε.

  Το ότι το σύνταγμα και ο κάθε νόμος μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους, είναι φυσιολογικό. Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ας θυμηθούμε τι έγινε στη Γερμανία όταν ο Σρεντερ προκάλεσε ο ίδιος την πτώση της κυβέρνησής του με σκοπό να γίνουν εκλογές το 2005, που ο κάθε συνταγματολόγος είχε και μια διαφορετική άποψη επί του θέματος.

  Και δέχομαι ότι ο Μαϊλης έκανε τη δήλωση μέσα σε μια φορτισμένη συζήτηση. Αλλά είναι για μένα απαράδεκτο ένας εκπρόσωπος κόμματος της βουλής – και μάλιστα της αριστεράς – κάνει τέτοια δήλωση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τον ΑΠ που αναφέρει ο Ηλεφ. στο 7.

  Νόμιζα ότι δημοκρατία είναι να σέβόμαστε την άποψη της πλειοψηφίας, ακόμη και όταν διαφωνούμε. Αν εγώ σαν υποθετικός ψηφοφόρος-οπαδός του ΚΚΕ ακούω τον εκπρόσωπό μου να λέει ότι το κόμμα δεν σέβεται το σύνταγμα επειδή δεν το ψήφισε, πως να το ερμηνέυσω δηλαδή; Σαν κάλεσμα για νομιμότητα;

 14. Μπουκανιέρος said

  Μια και τόφερε η κουβέντα, φαίνεται ότι στη Μπανγκόκ επικράτησε η νομιμότητα.

 15. Dr Kazos said

  @13 — Η απολύτως γραμμική συλλογιστική σου καθώς και η παραγόμενη άποψή σου είναι απολύτως σεβαστή. Είναι άλλωστε και η κυρίαρχη άποψη. Μόνο που η ιστορία άλλα μας διδάσκει. Η φιλική εταιρεία, ο ξεσήκωμος του ’21 και τόσα άλλα, τι σου λένε; Η αποστασία του Μητσοτάκη έγινε με «νομίμως» εκλεγμένους βουλευτές. Ο Πατάκος είχε την ευλογία της εκκλησίας και του δικαστικού σώματος. Όλα αυτά τι σου λένε;

 16. Αριστοτέλης Λ. said

  «Η συσσωρευμένη αγανάκτηση του λαού, που βλέπει πως καλείται να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης για την οποία δεν έχει φταίξει σε τίποτα …»

  Αυτὀ με τον λαό, τον πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο ποτέ δε το κατάλαβα. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις πελατειακές σχέσεις που είχαμε αναπτύξει τόσα χρόνια (όλοι με όλους) ; Ένα παράδειγμα είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο στρατός. Πάει ο γιός φαντάρος (είμαι και γω μέσα) και αρχίζουν αμέσως τα τηλέφωνα για μια καλή μετάθεση κλπ. Μια χαρά τον χρησιμοποίησα το μηχανισμό και ευχαρίστησα και τον πατέρα μου, τον θείο μου ή και γω δεν ξέρω ποιόν που βοήθησε. Σαν αυτό υπαρχουν χιλιάδες άλλα παραδείγματα. Και μετά το βράδυ που θα διαβάζω εφημερίδα θα βρίζω τους πολιτικούς για το πως κατάντησαν τη χώρα ή το κεφάλαιο που εκμεταλεὐεται τον εργαζόμενο (αλλά θα πάω την επομένη να πάρω το North Face μπουφανάκι που έχει φτιαχτεί στο Βangladesh από εργάτες που πληρώνονται μισθούς πείνας κλπ). Με λίγα λόγια υποκρισία.
  Αν αλλάξουμε εμείς και κατανοήσουμε ότι με τις μικρές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά ασκούμε σοβαρή πολιτική τότε ίσως κάτι να γίνει.

  Μια μικρή ένσταση στο εξαιρετικό άρθρο του πατέρα Σαραντάκου

 17. ν’ἁγιάσῃ ὁ στόμας σου, ὦ Ἀριστότελες!

 18. Μαρία said

  Μπουκάν, κατά κει πάει το πράμα
  http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8733669&maindocimg=8732236&service=93
  http://tinyurl.com/2b3qbsn

 19. Μπουκανιέρος said

  Μαρία, dura lex sed lex.

  (σε πολύ ελεύθερη -δημοσιογραφική- μετάφραση: «όαση δημοκρατίας στη ΝΑ Ασία».)

 20. Μπουκανιέρος said

  Αντίθετα με ότι γράφτηκε παραπάνω, νομίζω ότι όντως μόνο οι αριστεροί (κάποιοι αριστεροί, δηλ.) έχουν αυτό το κόμπλεξ με τη νομιμότητα.
  Η δεξιά, απεναντίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα με το λάστιχο.

 21. metanastis said

  @15
  Μπορεί η συλλογιστική μου να είναι όπως λες γραμμική και ισως γιαυτό να μην βλέπω που κολλάει το δικό σου σχόλιο στο δικό μου.

  Το 21 και η φιλική εταιρεία δεν μου λένε τίποτα επί του θέματος. Από ότι θυμάμαι, ούτε οι φιλικοί ούτε ο Κολοκοτρώνης και οι υπόλοιποι ήταν εκλεγμένοι
  βουλευτές ούτε και υπήρχε δημοκρατικό κράτος σε λειτουργία. Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

  Ο Παττακός μπορεί να είχε τις ευλογίες της εκκλησίας και του δικαστικού σώματος, αλλά το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καταργήσει το σύνταγμα. Ούτε και τότε υπήρχε δημοκρατικό κράτος.

  Δεν εννοώ ότι πρέπει να υποτασσόμαστε στη νομιμότητα σε κάθε περίπτωση. Αν ήταν έτσι ούτε το 21 ούτε το 41 ούτε 73 θα είχε γίνει. Μιλάω για την λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους και το σεβασμό προς τους νόμους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης βουλής από τους εκλεγμένους βουλευτές.

  Όσο για τον Μητσοτάκη, χωρίς να κρίνω την ίδια την πράξη μια και δεν είναι του παρόντος, νομίζω ότι σαν εκλεγμένος βουλευτής στη Βουλή είχε το δικαίωμα να ψηφίσει ότι νόμιζε σωστό (ή ότι ήθελε). Και ο Σαμαράς αποστάτησε το 1993 και έριξε την κυβέρνηση. Και στην Ολλανδία εργατικό κόμμα αποστάτησε και έριξε την κυβέρνηση πριν 3 μήνες. Είναι όλα μέσα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 22. Dr Kazos said

  Άδικα κουράζομαι.
  O Μπουκανιέρος @20 τα είπε όλα τσατ-πατ, χωρίς κόπο και χωρίς να προκαλεί.
  Πρέπει να προπονηθώ κι εγώ σ’ αυτό το στυλ παιχνιδιού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: