Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κομήτης Old Navy

Posted by sarant στο 26 Μαΐου, 2010


Στο προηγούμενο ποστ, που ήταν αφιερωμένο στα τσιγάρα, έγινε λόγος για τα αμερικάνικα «βραστά» καπνά κι αυτό μού θύμισε ένα σκίτσο του Μποστ από το 1965, που το ξαναείδα σχετικά πρόσφατα, μια και συμπεριλήφθηκε στο ημερολόγιο Μποστ 2010 που μοίρασε στην αρχή του χρόνου η «Αυγή». Οπότε, μια και είχα γράψει κάτι για το σκίτσο αυτό, το χτενίζω και το παραθέτω, όσο κι αν είναι εντελώς ανεπίκαιρο. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που ο Μποστ συνδυάζει στο σκίτσο την τρέχουσα πολιτική με την γενικότερη επικαιρότητα.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 24 Οκτωβρίου 1965. Τις μέρες εκείνες οι αστρονόμοι όλων των χωρών παρακολουθούσαν την πορεία του κομήτη Ικέγια-Σέκι, ο οποίος στις 21 Οκτωβρίου πέρασε μέσα από το περιήλιο (ή κάτι τέτοιο) και ήταν ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων αιώνων. Ο κομήτης ονομάστηκε έτσι από τα επώνυμα των δύο Ιαπώνων αστρονόμων που τον ανακάλυψαν, ο ένας ανεξάρτητα από τον άλλο.

Ο Μποστ, όπως συνηθίζει, παντρεύει αυτό το γεγονός με την τρέχουσα πολιτική: πράγματι, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 19 Οκτωβρίου, είχαν συλληφθεί 14 πολίτες, επιφανή στελέχη της ΕΔΑ, κατηγορούμενοι ότι παραβίασαν τον ν. 4234 του 1962, επειδή σε συγκέντρωση για την Εθνική Αντίσταση που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα στο θέατρο Ακάδημος είχαν φωνάξει συνθήματα υπέρ του (παράνομου τότε) ΚΚΕ και είχαν τραγουδήσει τραγούδια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ο ν. 4234 αποτελούσε τη συνέχεια του διαβόητου ΑΝ 509/47 βάσει του οποίου είχε τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ (και είχε δικαστεί ο Μπελογιάννης). Η ΕΔΑ είχε καταγγείλει ως χιτλερικό τον ν. 4234, επισημαίνοντας την ομοιότητά του με συγκεκριμένο νόμο του 3ου Ράιχ από το 1933.

Για το λόγο αυτό, ο Μποστ βάζει τον κομήτη να έχει ανακαλυφθεί «υπό του αειμνήστου αστρονόμου Αδόλφου Χίτλερ» και να πλησιάζει τον βασιλικό ήλιο του ιουλιανού πραξικοπήματος. Διότι βέβαια όλα αυτά εκτυλίσσονται μετά την ιουλιανή αποστασία, επί κυβερνήσεως Στ. Στεφανόπουλου. Μάλιστα, το ειρωνικό είναι ότι πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης είχαν καταδικάσει δριμύτατα τον ν. 4234 όταν ήταν βουλευτές της Ένωσης Κέντρου.

Και ίσως επειδή οι αστρονόμοι είχαν προβλέψει την πιθανότητα να διασπαστεί ο κομήτης Ικέγια-Σέκι πλησιάζοντας τον Ήλιο, ο Μποστ βάζει κι έναν δεύτερο κομήτη να πέφτει πάνω στα κεφάλια των καπνοπαραγωγών. Εκείνες τις μέρες ο Παπαστράτος είχε κυκλοφορήσει τη μάρκα τσιγάρων Old Navy, που περιείχε χαρμάνι με αμερικάνικα καπνά «Μπέρλεϊ» και που πουλιόταν όχι πολύ ακριβότερα από τα καθαυτό ντόπια τσιγάρα. Στις διαμαρτυρίες ότι αυτό είναι επιζήμιο για  τα ελληνικά (ανατολικά) καπνά, η βιομηχανία απάντησε ότι η άδεια είχε δοθεί επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου.

50 Σχόλια προς “Ο κομήτης Old Navy”

 1. Τώρα με το ΔΝΤ και την κρίση, αυτό που ξέρω είναι ότι πολλοί από εμάς εγκαταλείπουμε τα αμερικάνικα χαρμάνια και αγοράζουμε GR , 25 τσιγάρα 3,20 ευρώ !
  Σε λίγο δε, θα πωλούνται χύμα στα περίπτερα όπως στην δεκαετία του 60 ! Βολικό για να μην χτυπούν και στην ταμιακή μηχανή …

 2. Τόσο κάνουν και τα δικά μου, πάλι του άσσου, αλλά λέω να μην κάνω γκρίζα διαφήμιση.

 3. Ήταν αυτά, και καπάκι βγήκανε -ή λίγο πριν;- τα Αstor, σ΄ένα καφέ ακαζού πακέτο με τον Τζώτζ Ουάσινγκτον ζωγραφισμένο (ή κάποιον που του έμοιαζε). Ε, αυτά τα Αstor μου κάνανε έναν λαιμό χάλια, από το σάββατο το βράδυ που έβγαινα με την παλιοπαρέα μέχρι την Δευτέρα που ξαναπήγαινα σχολείο.

 4. Alfred E. Newman said

  @3
  Aν δεν κάνω λάθος η εικόνα στα τσιγάρα είναι του John-Jacob Astor (1763-1848).

  >τα Αstor μου κάνανε έναν λαιμό χάλια<

  Τα περισσότερα τσιγάρα με φίλτρο είχαν αυτήν την… ικανότητα.
  Γιαυτό κάποιοι επιμέναμε στα άφιλτρα.
  Και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Όταν τα φίλτρο εξαπλώθηκαν, οι καπνίζοντες άφιλτρα περιορίζαμε την τράκα. 😀

 5. sarant said

  Κι εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να καπνίσω τσιγάρα με φίλτρο και να το χαρώ. Τα ξένα ήταν εντελώς ανυπόφορα, αλλά και τα ντόπια (πχ. Καρέλια) τα έβρισκα ελάχιστα καλύτερα.

 6. Alfred E. Newman said

  Και ένα τελευταίο (υπόσχεση!) σχετικά με τα φίλτρα.
  Ξέρω πολλούς που όταν ξέμεναν από τσιγάρο και η προσφορά ήταν μόνο φίλτρο απλώς έκοβαν το φίλτρο.
  Το ίδιο έγινε -με σύσταση των παραγωγών!- όταν τα Gitanes Mais αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν φίλτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ε.Ε.
  Έβαλαν φίλτρα από καπνό και τον πρώτο καιρό στα πακέτα υπήρχαν οδηγίες πως να αφαιρεθεί το φίλτρο δεδομένου ότι το χαρτί ήταν περφορέ. 😉 Πρέπει να έχω διατηρήσει ένα τέτοιο πακαέτο.

 7. Αλφρέδε, εγώ κάθε νύχτα κόβω τα φίλτρα στα τελευταία τσιγάρα της μέρας. Μάλλον πρέπει να το γυρίσω στο σκέτο, αν και το μεγάλο σχέδιό μου είναι να το γυρίσω στα πουράκια (ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος των πέντε την ημέρα).

 8. Τα Astor είχαν μια ωραία διαφήμιση στην τότε ασπρόμαυρη tv με αεροπλάνο concorde ! Δεν ευτύχησα να ταξιδέψω ποτέ με αυτό, όπως δεν θα ευτυχήσουμε να ζήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης.

 9. #4 Ψάχνοντας γι’ αυτόν τον Άστορ, ανακάλυψα πως έκανε τεράστια περιουσία εμπορευόμενος γούνες, ακίνητα και όπιο.

 10. Μπουκανιέρος said

  Ναι, ο Άστορ ήταν (και αυτά είναι τα παλιότερα ελληνοξένα τσιγάρα που θυμάμαι). Από καθαρά τεχνική άποψη δεν τα χώνευα – αλλά κι αυτά μού θυμίζουν κάποιο πρόσωπο. Οπότε είναι μια γλυκιά ανάμνηση (όχι καπνιστική, υπάρχουν κι άλλες απολαύσεις στη ζωή, ξέρετε).

  Για τη φτήνια εντάξει (#1), αλλά και τα διάφορα γκρου πάλι αμερικάνικα χαρμάνια (και αμερικάνικα επεξεργασμένα) έχουν. Δύτη (#2), αν το επίθετο «γκρίζος» ήταν υπαινικτικό, τις ίδιες μαλακίες καίμε nowdays.

  Ξανακαληνύχτα και πάλι.

 11. Μαρία said

  http://www.cigarettespedia.com/index.php/BrandAstor

 12. Σίγουρα λείπει ένας Μποστ σήμερα για να σχολιάσει με τον τρόπο του τους διάφορους κομήτες που εισβάλουν στο χώρο μας. Από τους αρνητές (αλλά ας μην κάνουμε κουβέντα γι αυτό εδώ) μέχρι τους περί των εθνικών ευαίσθητους «πιστούς των γκρεμισμένων Παρθενώνων»… (Ωραίο σετάκι οι δυό κατηγορίες!!!) Έτσι λοιπόν, όπως οι μεν έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν έτρεχε και τίποτα, έτσι και οι άλλοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν προερχόμαστε από τους Ινδοευρωπαίους αλλά είμαστε γηγενείς, κάτι σαν τους Βάσκους της Βαλκανικής. (Σε λίγο θα μας κάνουν να αγαπήσουμε τον Μπαμπινιώτη 🙂 )

  Ως ένδειξη του νεοελληνικού δονχικωτικού ανορθολογισμού και της απίστευτης κενοτοπίας τους, παραθέτω το κείμενο του οπισθόφυλου του έργου Βασίλης Φίλιας-Γιάννη Πρινιανάκης, «Τα ημαρτημένα του Λεξικού Μπαμπινιώτη, Μία πρώτη επιλογή ..και έπεται η συνέχεια», Αθήνα, εκδ. Παπαζήσης, 2010, :

  «Η παρούσα εργασία, στηριζόμενη σε ισχυρή τεκμηρίωση και με συγκεκριμένα στοιχεία, καταρρίπτει την ινδοευρωπαική θεωρία. Σκοπός των συγγραφέων είναι να καταδείξουν το ετοιμόρροπο και ασταθές του ινδοευρωπαικού οικοδομήματος, αλλά και το πώς αυτό οδηγεί στην ακατανοησία της ελληνικής γλώσσας, και όχι να προσθέσουν μία ακόμη επίκριση στο έργο του κ. Μπαμπινιώτη.Τό λεξικό Μπαμπινιώτη αποτελεί κατα την γνώμη μας , την χαοτική έκφραση μιάς αντιεπιστημονικότητας, γι αυτό και επικρίνεται τόσο γιά τίς αστήρικτες ετυμολογίες του όσο και γιά το ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαίρετης εφαρμογής αυτής της αστήρικτης ινδοευρωπαικής θεωρίας στην πράξη.

  Το ανά χείρας έργο δέν θά είχε λόγο υπάρξεως, εάν το αντικείμενο πού πραγματεύεται ο λεξικογράφος δέν τό επέβαλλε, αφ ‘ ενός μέν διότι αφορά την του έθνους, αφ’ ετέρου δέ διότι «το τώ σμήνει μή συμφέρον ουδέ τή μελίσση συμφέρει» κατά την ρήσιν τού εστεμμένου φιλόσοφου , Μάρκου Αυρηλίου[εις εαυτόν, ΣΤ’,νδ’]

  Η συγγραφή μας στέκεται απέναντι στά ατεκμηρίωτα ινδοευρωοπαικά, πού αίρουν τις αμαρτίες και τήν ημιμάθεια τών μετριοτήτων, αλλά καί τών εν πλήρει συγχύσει τελούντων ινδοευρωπαιστών.

  Γιά εμάς τούς εναπομείναντες πιστούς τών γκρεμισμένων Παρθενώνων και των ορφανών Καρυάτιδων, γιά εμάς τους θαυμαστές των θρυμματισμένων ειδώλων καί τών αθανάτων ιδεών, η γλώσσα είναι θρησκεία καί της θρησκείας αυτής αρχιεροφάντης, αρχιερέας και αρχιμυσταγωγός είναι ο Όμηρος καί ιερείς του οι Αισχύλοι, οι Πλάτωνες, οι Αριστοτέληδες, οι Ηράκλειτοι, οι Επίκουροι,οι Αριστοφάνηδες, οι Πλούταρχοι πειθόμενοι τοίς κοίνων ρήμασι πορευόμαστε καί όχι τοίς τών θεραπόντων τών ανυπάρκτων Ινδοευρωπαίων.

  Απόλυτα μάς εκφράζει ο λόγος του Ψυχάρη [Τό ταξίδι μου, Εισαγωγή] :
  » Γλώσσα καί πατρίδα είναι τό ίδιο.
  Νά πολεμά κανείς γιά την πατρίδα του ή γιά
  τήν εθνική του γλώσσα ένας είναι ο αγώνας.
  Πάντα αμύνεται περί πάτρης».

  Βρε μπας και συμφωνείτε και με τους παραπάνω «ψυχαριστές», και έχω βρεθεί εγώ σε άλλο πλανήτη;

  Μ-π

 13. Δεν πιστεύω να πρόκειται για τον γνωστό Βασίλη Φίλια;

 14. sarant said

  Δεν πιστεύω να μην πρόκειται.
  Αφού είναι μέλος της Γλωσσικής Κληρονομίας και αφού δεν έχει σπουδές γλωσσολογίας, είναι θαρρώ αρμόδιος για το θέμα.

  Μπράβο, βρε μ-π, αλλά πώς θα γίνει να δούμε το βιβλίο χωρίς να το αγοράσουμε;

 15. Μάλιστα. Τι περιμένεις από άνθρωπο που έγραφε ότι ο Σαββόπουλος ήταν κακοχωνεμένος Ντύλαν.

 16. Ποιος στη χάρη της γλώσσας μας. Αύριο:

  Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας

 17. Ψέματα, σήμερα ήταν, πάμε να δούμε τι έγινε…

 18. sarant said

  Μόλις έληξε, δεν την πρόλαβα

 19. Μπουκανιέρος said

  #13-14
  Υποθέτω είναι ο ίδιος που τον θυμάμαι σε ρόλο (δεξιού) μπράβου του ΚΚΕ, κάπου γύρω στο 1979-80;

 20. Δεν ξέρω, εγώ έχω στο μυαλό μου τον καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πάντειο. Έχω την εντύπωση ότι είχε αναλάβει και κάποιο υπουργείο ή οργανισμό επί Τζανετάκη.

 21. Ναι, αυτός πρέπει να είναι ο συγγραφέας, γκούγκλισα και πήρα μια γεύση. Και του πατριωτικού χώρου, και ομοφοβικός, και γλωσσολυσσάρης. Και μια curiosité: τον τσιτάρει ο Κουφοντίνας…

 22. sarant said

  Ο άλλος συγγραφέας, ο κ. Πρινιανάκης, έχει προσφέρει κι άλλο πόνημα περί γλώσσας, στο οποίο ο Β.Φίλιας έχει γράψει απλώς τον πρόλογο:

  http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=123401

 23. Άσχετο αλλά ένα μεζεδάκι που ψάρεψα και το σερβίρω (…έτσι για το τσιγάρο). Και αν τραβήξουμε αό τα μαλλιά το navy…

  Σύμφωνα με τη σημερινή Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=166797) τα εςροπλάνα και οι πύραυλοι …πλέουν (και δεν λέει για υδροπλάνα):
  «Ως φορέας για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος B-52 Stratofortress της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που πλέει στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

  Ο νέος υπέρ-υπέρηχητικός πύραυλος πλεύσης κατάφερε για 200 δευτερολέπτα να αυξάνει την επιτάχυνση του πριν αρχίσει η ταχύτητα του να μειώνεται. »
  Ίσως ο συντάχτης την πάτησε διαβάζοντας στο αγγλικό κέιμενο εδώ http://www.usposttoday.com/x-51-hypersonic-scramjet-test-x-51a-waverider-craft/ (ή κάπου αλλού που αντιγράφηκε «The airframe doesn’t work like a normal aeroplane: it actually surfs on the sonic shockwaves trailing back from its nose, hence its name.»

  Αλλά και πάλι surf δεν είναι ακριβώς «πλέω» μου έρχεται η μετάφραση «πλανάρω».
  Αλλά πως το αεροσκάφος έπλεε και μάλιστα στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας

 24. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 20, την Ολυμπιακή και (19) στο ΚΚΕ δεν ήταν απ’ ό,τι ξέρω ποτέ, η μεταπολιτευτική του δράση μάλλον στο ΚΚΕ-Εσ τον έφερνε πιο κοντά αλλά για κάποιο λόγο και από άλλους έχω ακούσει να λένε «Α, ο Φίλιας στο ΚΚΕ ήταν και κοίτα τι φασιστικά πράγματα γράφει.»
  Εκτός από την επιστολογραφία σίγουρα θα τον ξέρετε και ως σχολιαστή στις εκπομπές του Χαρδαβέλλα!!
  Κάποτε πάντως είχε καλή φήμη αριστερού με γερή επιστημονική συγκρότηση. Κάπου στο ’90 φαίνεται πως έφαγε το βάζο στο κεφάλι.

 25. Μαρία said

  Ηλεφού, με πρόλαβες. Θυμάμαι οτι είχε συζητηθεί η παραίτησή του απ’ την Ολυμπιακή.
  http://www.vfilias.info/cv_grk.htm
  Σταθερό στασίδι και σε Χαρδ. και στον Ζούγκλα.

  >η μεταπολιτευτική του δράση
  η μεταπασοκική θες να πεις. Τον έφερνε εκεί που λέει ο Μπουκάν.

 26. Και τον έχουμε κι εδώ μέσα κάπου (σε δική μου παραπομπή) σε βίντεο -συζήτηση με κάποιον άλλο.

 27. Μαρία said

  Τον έχουμε εντοπίσει παλιότερα μαζί με τη συνέντευξη Τζιρό -Φίλια.
  Πρινιαν.,H γλώσσα των Eλλήνων είναι η γλώσσα που ομιλεί η φύση, εκδ. οι καλυτερότερες

  Mιλάει η φύση;
  -Kαι πολύ εύγλωτα μάλιστα!!!
  H μάνα φύση είναι ζωντανός οργανισμός και βρυχάται
  Και σφυρίζει και μπουμπουνίζει και μουγκρίζει και
  Κελαηδεί και κελαρύζει και πλαταγίζει και γκαρίζει,
  Αποστρογγυλεύει λιθάρια με την τριβή, ανθίζει και πάνω
  Στ’ άνθη της ζουζουνίζουν στρατιές εντόμων, βρέχει και
  Αστραποβροντά, ταρακουνιέται και πάνω στην πέτρινή της φλούδα κατά τόπους και με βοή όλα μπορεί να γίνουν
  Τρόχαλος. Όταν λοιπόν όλα αυτά ο άνθρωπος θέλησε να τα
  μεταδώσει στο συνάνθρωπό του, προσπάθησε να τα
  αναπαραστήσει σαν τη μάνα του.
  Tο βιβλίο αυτό αποτελεί μια τεκμηρίωση της φυσικής,
  της κατά φύσιν πρόελευσης της Eλληνίδας γλώσσας.
  H γλώσσα μας, όπως και κάθε λαού, δεν είναι μόνο
  Εργαλείο συνεννόησης είναι η κουλτούρα μας,
  οι παραδόσεις μας, η βάση κάθε πνευματικού μας έργου,
  είναι το αλφαβητάρι του είναι μας, που χωρίς αυτό δεν μπορούμε να γράψουμε την εποποιία της διαδρομής μας
  στους αιώνες.

 28. Μαρία said

  25 Σιγά, να μη σου είχε ξεφύγει.

 29. Μπουκανιέρος said

  Ηλεφού, από μια πρόχειρη γκουγκλιά (σε πιο πρόσφατη εποχή)
  http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=173678&action=print

 30. Μαρία said

  «Η αποχαλίνωση που παρατηρείται σε μεγάλα τμήματα της νεολαίας προμηνύει μια καθοδική, όχι ανοδική πορεία του λαού και Εθνους. Οσοδήποτε κι αν η θέση φαίνεται σκληρή και τραχιά, η καθοδική αυτή πορεία πρέπει να ανακοπεί με κάθε μέσο. Οι εστίες μόλυνσης, που απλώνονται συνεχώς σαν μια κηλίδα λάδι, πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν άμεσα και δραστικά. Δραστικά, που σημαίνει με νυστέρι και χειρουργείο, όχι με ευχολόγια και `πατρικές’ συμβουλές».
  Συντάκτης των παραπάνω γραμμών δεν είναι κάποιος τυπικός φασίστας, νοσταλγός των μεθόδων με τις οποίες διαπαιδαγωγούσε το έθνος η πατροπαράδοτη δεξιά της πατρίδας-θρησκείας-οικογένειας. Ο άνθρωπος που ήθελε να βάλει την ελληνική νεολαία στο γύψο για να τη σώσει ήταν ένας χαρακτηριστικότατος εκπρόσωπος των προοδευτικών «διανοουμένων της Αλλαγής»: ο καθηγητής της Παντείου (και της ΕΛ.ΑΣ.) Βασίλης Φίλιας. Το κείμενό του («Θετικά μέτρα για τους νέους μας, όχι θεωρίες») δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» της 9.7.1983, σε μια εποχή που περιοδικά ποικίλης ύλης και τα ρεπορτάζ των νεοεμφανιζόμενων τότε ταμπλόιντ είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν ότι ξενόφερτα ρεύματα (πανκς, χούλιγκανς, σκληροί ροκάδες και άλλα πολλά) απειλούσαν τις παραδοσιακές μας αξίες.
  http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970615a.htm

 31. …Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, χαίρομαι πολύ που δεν πήγαινε τον Σαββόπουλο. 😉

 32. α ναι, μόλις θυμήθηκα: τον είχε σοκάρει ο στίχος είμαι δεκαεξάρης, σας γαμώ τα λύκεια.

 33. Ηλεφούφουτος said

  Μπουκάν, το 2000 είχαν αλλάξει πολλά. Τότε ακόμα κι η Κανέλλη θα υπέγραφε το κέιμενο.
  Στην εποχή που αναφέρθηκες θα έπαιρνα όρκο ότι συνέπλεε με το Εσ. Στον ενιαίο Συνασπισμό το 89 ήταν υποψήφιος Β’ Αθηνών με την άτυπη ποσόστωση για τις ανεξάρτητες προσωπικότητες όχι με τη μερίδα του ΚΚΕ.

 34. Πάντως κι εγώ έχω την εντύπωση ότι παλαιόθεν ανήκε στις λεγόμενες επιρροές του ΚΚΕ.

 35. ΣοφιαΟικ said

  Αυτά τα Άστορ που αναφέρατε πιο πάνω (10), δεν είναι που είχαν σλόγκαν Taste of Life
  😀

 36. sarant said

  Για το σκίτσο του Μποστ πάντως κανείς δεν βρήκε να σχολιάσει 😦

  Ηλεφού, κι εγώ τον Φίλια τον ξέρω αναντάμ μπαμπαντάμ ή τουλάχιστον από το 1985 και μετά στις επιρροές του ΚΚΕ, αλλά ανεξάρτητο. Τώρα τελευταία μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί.

 37. sarant said

  Το σχόλιο 23 του Παναγιώτη το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα και το απελευθέρωσα με καθυστέρηση. Ναι, μεζεδάκι είναι. Πλέουν τα αεροπλάνα ή πλέει σε πελάγη ευτυχίας ο συντάκτης;

 38. Ο Φίλιας από το 97-98 είχε στέκι στου Δημοσιογράφου. Τότε με τον Κορκολή είχε ξεσαλώσει.

 39. Μπουκανιέρος said

  Ηλεφού, από τότε ήταν στις επιρροές ή τους συνεργαζόμενους του κόμματος. Είχε διακριθεί με άρθρα και άλλες ενέργειες ενάντια στις τότε φοιτητικές καταλήψεις και γενικότερα ενάντια στο αντί-815 κίνημα. Αυτά που έγραφε κι έλεγε ήταν ανάλογα με τις απόψεις στο άρθρο του 1983 (λινκ στο #30). Γι’ αυτό τον είπα «δεξιό μπράβο του ΚΚΕ». Το οποίο, εδώ που τα λέμε, είχε παράδοση στο να μαζεύει κάτι τέτοιους τάχα προοδευτικούς συνεργαζόμενους – δεν ήταν πρώτη η Κανέλλη.

  Δύτη ναι, γενικά είχε πρόβλημα από τους δεκαεξάρηδες ως τους εικοσπεντάρηδες, μ’ αυτούς που ήταν ανήσυχοι βέβαια, κι όχι πρώτοι στα μαθήματα και μπατσ… ε, πρώτοι στον αγώνα.

 40. Χε χε χε, βλέπω αποφεύγετε να σχολιάσετε τα #15, 31 μερικοί-μερικοί! 😀

 41. Ο Ηλίας μίλησε

 42. Μαρία said

  Αφού το ξέρεις, ρε Δύτη, οτι ο συλλογισμός σου μπάζει.

 43. #16-#18:

  H υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  Η κ.Διαμαντοπούλου στο τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος την άκουσε με την γνωστή ευαισθησία του και την βαθιά γνώση του στα θέματα Παιδείας, επισημαίνοντας την αισιοδοξία του κ. Παπούλια για την αλλαγή στην παιδεία, που όπως είπε χρειαζόμαστε όλοι. Και η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε : «Επίσης ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό, το εξωτερικό αλλά και σε 400 πυρήνες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».

 44. Μαρία said

  36 Άντε για να μη παραπονιέσαι.
  Το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου (δες Ελευθερία και Μακεδονία 22/10/1965) τσιμπήσαν 8 Λαμπράκηδες (έφεραν στην κομβιοδόχην τους το σήμα της νεολαίας) στους Αμπελόκηπους, διότι «διερχόμενοι έξωθεν του ΚΔ αστυνομικού τμήματος» τραγουδούσαν «Στ’ άρματα, στ’ άρματα» και «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα» και δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου. Θρασύτατοι οι νεαροί!
  Βλέπω επίσης οτι μεταξύ των συλληφθέντων του Ακάδημου ήταν και πρώην υπαστυνόμος, στέλεχος της ΕΔΑ.

  Ξέχασες βέβαια το κυριότερο. Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ήταν ο Αποστολάκος, που άφησε εποχή για τις επιχειρήσεις-αρετή στα νάιτ κλαμπ. 🙂

 45. Ο Φίλιας δεν είναι βέβαια ο μόνος (ας μην αναφέρουμε εδώ ονόματα γνωστότερων συνομηλίκων του…) που ξεκινώντας από την ευρύτερη ή στενότερη αριστερά κατέληξε να συναγελάζεται με τους Σαμαράδες και τους Παπαθεμελήδες. Αλλά για τις γλωσσολογικές απόψεις του, διάβολε, τί να πει κανείς; Τις είχε ανέκαθεν και τις έκρυβε; Ή έχει ραμολίρει (πράγμα θεμιτό στην ηλικία του) και δεν αντιλαμβάνεται τι συνυπογράφει; Θέλω να πώ, το 1956, το 1968, το 1989 εύλογο ήταν να οδηγήσουν πολλούς αριστερούς (όσους δεν ήταν ντιπ παρωπιδοφόροι) σε αναζήτηση νέων δρόμων, και μοιραία και μερικούς σε δρόμους τελείως στραβούς· στην ιστορική γλωσσολογία, τί άλλαξε τα τελευταία 100 χρόνια; Πολλά καινούργια προστέθηκαν βεβαίως, αλλά τίποτε που να ανατρέπει λ.χ. το Χατζηδάκι!

 46. Από την ανακοίνωση όπου παραπέμπει ο Στάζυμπος (16), κρατώ ότι το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει και αίθουσα «Έλλη Παππά».

  Πώς αλλάζουν οι καιροί!…

 47. Και βέβαια, δεν είναι πολλά χρόνια που γνωστό βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου (αδελφής και ομοϊδεάτισσας της Έλλης Παπά) μοιράστηκε στα σχολεία, ως αντίδοτο σε εθνικώς ανεπαρκές σχολικό βιβλίο ιστορίας.
  Le monde à l’envers, που λένε κι οι Φραντσέζοι!

 48. 6,
  Αλ, ίσως να είχαν εκλάβει στην κυριολεξία την προτροπή «Να κόψεις το τσιγάρο»…

 49. #43 Τα πρόσωπα άλλαξαν· το πάρτι στην πλάτη της τρισχιλιετούς συνεχίζεται

  Νικοκύρη, εντάξει με το Μπάμπι;

 50. sarant said

  Τα πήρα,σε ευχαριστώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: