Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γιατί δεν τους εμπιστεύομαι

Posted by sarant στο 16 Ιουνίου, 2010


Το άρθρο αυτό του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης.

Μέσα στο κλίμα φόβου και απαισιοδοξίας, που καλλιεργούν συστηματικά τα διάφορα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικού Εκμαυλισμού, ένα παρήγορο, κατά τη γνώμη μου, σημάδι είναι πως ο κόσμος ξανάρχισε να μιλάει πολιτικά. Όπου κι αν βρεθείς: σε ταξί, στο λεωφορείο, ακόμα και στο ψιλικατζίδικο ή το περίπτερο της γειτονιάς σου, με οποιαδήποτε αφορμή κάποιος θα ανοίξει πολιτική συζήτηση, στην οποία αμέσως θα μπούνε πολλοί παριστάμενοι, λέγοντας ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του.
Το ότι κανείς από τους τυχαίους, και για τον λόγον αυτόν αντιπροσωπευτικούς του κοινού αισθήματος, συζητητές δεν υπερασπίζεται την πολιτική, τόσο των κυβερνώντων, όσο και των προκατόχων τους, το θεωρώ φυσικό. Πώς να υπερασπιστεί κανείς την πολιτική εκείνων, που οχτώ μήνες τώρα πάνε να τα ρίξουν όλα τα στραβά στους προκατόχους τους και των άλλων που επικαλούνται συνεχώς την 20ετία της ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης, αποσιωπώντας τα Βατοπέδια, τα δομημένα ομόλογα και μύρια άλλα. Ποιον να υπερασπιστείς όταν το μόνο που κάνει ο Ένας είναι να προσπαθεί να αποδείξει πως ο Άλλος είναι μεγαλύτερος κλέφτης από αυτόν;
Εκείνο, που με προβληματίζει όμως, είναι το γεγονός πως κανείς επίσης δεν προτείνει κάποιο άλλο κόμμα, από τα πέντε της Βουλής και τα… 50 εκτός Βουλής, σαν τον ενδεχόμενο φορέα κάποιας λύσης. Ούτε το θορυβώδη Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ούτε το τιμημένο Κ.Κ.Ε. (κι αυτό το «τιμημένο» το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας, αλλά γιατί το πιστεύω), ούτε το μετέωρο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και τον έντιμο Συνασπισμό (και αυτό επίσης, το «έντιμο», το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας, αλλά γιατί το πιστεύω).

Προσωπικά βρίσκομαι σε δίλημμα. Δεν έχω ακόμα βρει ικανοποιητικές απαντήσεις από κανέναν, από τους υπάρχοντες, πολιτικό οργανισμό για να τον εμπιστευθώ.
Δεν εμπιστεύομαι τους σημερινούς κυβερνώντες, γιατί δυστυχώς και παρά τα άφθονα ωραία λόγια τους δε βλέπω να έχουν απαλλαγεί από το μόνιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ΠΑΣΟΚ, που το είχε από καταβολής του ως κόμμα: την αυτοαναίρεση και αυτοϋπονόμευσή του.
Και αυτό το χαρακτηριστικό δεν οφείλεται σε κάποια μαζοχιστική τάση της ηγεσίας του, αλλά σε κάτι πολύ χειρότερο: στην ανικανότητα ή την προχειρότητα ή την τσαπατσουλιά, με την οποία προετοίμασε και εφάρμοσε όλα σχεδόν τα σωστά, ωραία και ρηξικέλευθα μέτρα που πήρε στα πρώτα 20 χρόνια που κυβέρνησε αυτόν τον τόπο.
Για θυμηθείτε:
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναμφισβήτητα τολμηρό μέτρο, που όμως δε συμπληρώθηκε με την καθιέρωση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που εντάχθηκαν σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί.
Την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, σπουδαίο επίσης μέτρο, δεν τη συνόδεψε καμμιά νομοθετική πράξη οικονομικής αποκατάστασης ή αποζημίωσης των αγωνιστών της.
Ο πολιτικός γάμος, πολύ σωστό μέτρο, δεν έγινε υποχρεωτικός, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί από μια υπόγεια παπαδίστικη τρομοκρατία και να έχει περιορισμένη εφαρμογή, 30 τώρα χρόνια από τη νομοθετική καθιέρωσή του.
Το μονοτονικό σύστημα, που απάλλαξε τα παιδάκια από τον άχρηστο κόπο να μαθαίνουν τις δασυνόμενες λέξεις και πού μπαίνει οξεία ή περισπωμένη, ήταν από την αρχή ατελές, έγινε «μισά και μισοκούτελα», με απόλυτη άγνοια του επιστημονικού έργου τόσων φιλολόγων που προηγήθηκαν.
Τι δείγματα γραφής έχουμε από την οχτάμηνη και βάλε παρουσία τους στο τιμόνι της εξουσίας για να πεισθούμε πως το πνεύμα αυτό άλλαξε; Δυστυχώς τίποτα.
Πολύ περισσότερο δεν εμπιστεύομαι τη Νέα Δημοκρατία, μολονότι είδα με χαρά τον αποκλεισμό της Ντόρας και την εκδίωξη αρκετών από τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων. Αλλά, πώς να το κάνουμε. Ό,τι και να λέει κι ό,τι και να κάνει ο Σαμαράς, δεν μπορεί να με πείσει πως το κόμμα του κόπτεται για την ανέχεια και τη φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων, ούτε πως θα τολμήσει ποτέ να φορολογήσει τα κέρδη των τραπεζών.
Για να πάω τώρα στην Αριστερά.
Η Αλέκα, ειλικρινά, μου είναι συμπαθής, αλλά θα έπρεπε κάποιος με το δέον τακτ να την πληροφορήσει πως ο Στάλιν πέθανε το 1953 και αν αυτό δεν της αρκεί, να της υπενθυμίσει πως από το 1956 και κυρίως μετά το 1989 βγήκαν στα φόρα τέτοια και τόσα στοιχεία για εκείνη την περίοδο, την οποία θέλει να αναπαλαιώσει, που καμμιά μεταγενέστερη απόφαση του 18ου, 19ου, 20ού κ.ο.κ. συνεδρίων δεν μπορεί να αναιρέσει.
Όσο για το Συνασπισμό, περιμένω πρώτα να γίνει σωστό κόμμα, πράγμα που ευτυχώς άρχισε να διαφαίνεται μετά το πρόσφατο συνέδριό του, και να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε ομοσπονδία ή συμμαχία ή ό,τι άλλο θέλετε, κομμάτων, ομάδων και τάσεων, αλλά με καταστατικό και κεντρική επιτροπή.
Ως τότε δεν εμπιστεύομαι κανέναν τους.

82 Σχόλια προς “Γιατί δεν τους εμπιστεύομαι”

 1. ( Διαβάζω τώρα τί έγραψα και θέλω να πω: ας μην πάρει κανείς το σχόλιό μου σαν προσωπικό προς τον κ. Σαραντάκο. Είναι απλά τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι και η μεγάλη επιφύλαξή μου προς την γενιά των γονιών μου γενικότερα. )

  Κατά μιαν άποψη η Ελλάδα πληρώνει σήμερα τον εμφύλιο. Αυτόν που κληροδότησε έναν έντονο πολιτικό διχασμό κι έναν πωρωμένο κομματικό αυτοπροσδιορισμό ο οποίος με την σειρά του οδήγησε μια ολόκληρη γενιά (των γονιών μου) να «κλειδώσουν» την ψήφο τους κάπου δημιουργώντας έναν ισχυρό δικομματισμό, δυο κόμματα δηλ. εξασφαλισμένα, αυτοδύναμα και έτσι αλαζονικά, και έτσι ευάλωτα στην διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα (αφού δεν ελέγχονταν, αφού δεν ίδρωνε το αφτί τους, αφού είχανε την ψήφο σου στο τσεπάκι). Την γενιά που δέχτηκε να εξυπηρετείται από το πολιτικό γραφείο και όχι από την δημόσια υπηρεσία. Που έμαθε να ζητάει χάρες σαν το σκυλάκι ξέροντας έτσι πως ο βουλευτής είναι άνθρωπος τής συναλλαγής. Όταν συναλλάσσεται για μια κωλοψήφο δεν θα συναλλαχθεί όταν θα του έρθουν τα εκατομμύρια;

  Και σήμερα σαστισμένη μπρος στην κατάρρευση ψάχνει ποιον να κατηγορήσει. Για εμένα ας κοιτάξει στον καθρέφτη.

  Κατηγορώ την γενιά των γονιών μου γιατί δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την πολιτική της μυωπία, γιατί εγκλωβίστηκε κομματικά μένοντας πολιτικά ανάπηρη. Γιατί ταύτισε την πολιτική με το κόμμα. (Όλες οι μεταπολεμικές γενιές έχουν το μερτικό τους αλλά καμιά τόσο όσο αυτή.)

  Και την βλέπω σήμερα να κατηγορεί τους «αδιάφορους» πιτσιρικάδες και προσωπικά, δεν μπορώ παρά να συνταχθώ με τους δεύτερους. Τους παρέδωσαν ένα σάπιο πολιτικό σύστημα κι έχουν κι απαιτήσεις μετά να παίξουν μπάλα. Τα παιδιά δεν είναι αδιάφορα από ηλιθιότητα ή κάποια άλλη ασθένεια, απλά επιλέγουν να μην παίξουν ένα παιχνίδι άθλιο και στημένο. Λένε: «ας καταρρεύσει, ας πάει όπου θέλει, δεν με νοιάζει!» κι ενώ έχει να τους αντιτάξεις όλο εκείνο το μπλα-μπλα πως «πρέπει να συμμετέχεις στην δημοκρατικά, σε αφορά» κτλ. στην ουσία τα παιδιά έχουν ένα μεγάλο πρακτικό δίκιο. Γιατί όλο το μέχρι τώρα πωρωμένο ενδιαφέρον είναι αυτό που έθρεψε αυτό το πολιτικό σύστημα τής αναποτελεσματικότητας και τής διαφθοράς.

  Προσωπικά, ομολογώ την αμαρτία μου πως ακόμη ψηφίζω όμως ελπίζω μια μέρα μπορέσω να ωριμάσω περισσότερο έτσι που να με δεχτούν τα παιδιά στην αδιαφορία τους.

 2. ( Ακόμα και το ΚΚΕ με «κλειδωμένες» ψήφους κινείται, ήτοι με την δύναμη τής αδράνειας όπως το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. )

 3. Ηλεφούφουτος said

  Φαρό, την ηλιθιότητα που εσύ δεν βλέπεις στα παιδιά αυτά εγώ την εντοπίζω στο ότι θεωρούν δεδομένα όλα τα κεκτημένα, ότι προέκυψαν έτσι, χωρίς πολιτικό κόπο. Σαν το χαρτζιλίκι ένα πράμα. Σαν να λέμε, εγώ απλά κάθομαι σε μια γωνία και χτενίζομαι, και οι πολιτικοί ας κάνουν σωστά πολιτική. Και γιατί παρακαλώ να κάνουν; Ποιος τους πιέζει γι αυτό;

 4. Η πραγματικότητα γύρω είναι για όλους μας δεδομένη. Είναι ένα από τα αδυσώπητα χαρακτηριστικά τής πραγματικότητας να είναι δεδομένη. 😛

  Οι πολιτικοί δεν γίνεται να κάνουν σωστά την δουλειά τους έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Είναι σαν να επιμένεις στο παιχνίδι, ντε και καλά να κερδίσεις, όταν αυτό είναι στημένο και εξορισμού χαμένο.

  Οι αδιάφοροι νεολαίοι δεν λεν «Ας κάνουν οι πολιτικοί σωστή πολιτική δίχως εμάς!», λεν απλά «Ας παν να κάνουν ό,τι θέλουν όπως έκαναν πάντα, εγώ δεν τους παίζω!» .

  Νομίζω πως πραγματικά ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται την συγκεκριμένη θέση. Δεν ξέρω αν βοηθάει αυτό: θυμήθηκα τώρα σε μια συναυλία των Τρυπών τον Αγγελάκα να αναφέρεται στις εκλογές εκείνων των ημερών αναγγέλοντας τον τίτλο από το επόμενο τραγούδι: «Τί γυρεύουμε εμείς μέσα στην νύχτα των άλλων;»

  (ακούγεται στην τσίτα, εννοείται)

 5. Ηλεφούφουτος said

  “Τι γυρεύουμε εμείς μέσα στην νύχτα των άλλων;”

  Μα έτσι κι αλλιώς θα σε πιάσει η νύχτα τους, κι αν είσαι από τα πριν βαθιά νυχτωμένος… άσ’ τα, μαύρ είν η νύχτα στα βουνά! 🙂

 6. ΣοφιαΟικ said

  Εγώ τείνω να συμφωνήσω με τον Ηλέφ. Δεν πληρώνουμε όπως λέει ο Φαροφύλακας μόνο τον εμφύλιο, πληρώνουμε και την ευημερία που τόσο ποθήσαμε κι όταν την αποκτήσαμε δεν το πήραμε χαμπάρι ότι την είχαμε και νομίσαμε ότι ήταν περισσότερη απ’ότι ήταν. Πληρώνουμε την κουτοπονηριά του Έλληνα του «Θα τα βρούμε» και του «θα τα κανονίσουμε», ο οποίος αντί να απαιτήσει καλύτερη ανταπόδοση των φόρων του κοιτάζει να βολευτεί ο ίδιος προσωπικά και το σόι του, υπονομεύοντας το σύνολο. Ανεβαίνουν οι τιμές; Δεν παώ σε άλλο μαγαζί, μόνο παραπονιέμαι ότι είναι ακριβά, αλλα΄τα πληρώνω και παίρνω δάνειο για να επιζήσω. Πληρώνω για να παέι η αίτηση μου πανω πάνω στο σωρό, αντί να απαιτήσω να επεξεργάζονται όλες τις αιτήσεις γρήγορα κλπκλπκλπ.

  Όμως μεσα σε αυτή τη γκρίνια ξεχνάμε ότι εγιναν και καλά πράγματα. είχε ε΄να πολύ αισιόδοξο άρθρο χτες η Καθημερινή (του ΚΑλύβα), στο οποίο έλεγε ότι ξεχνα΄με ότι η ιδιομορφία μας μας προστάτεψε από φαινόμενα της Δυτικής Ευρώπης, δεν γίναμε Ισπανία π.χ. στον τουρισμό (ευτυχως! κι επειδή έχω γνωρίσει αρκετά την Ισπανία, δεν γίναμε Ισπανία σε πολλά πράγματα, για το καλό μας). Δεν είναι όλα μαύρα. Κι αν τώρα όλοι οι πολιτικοί κι όλοι όσοι εχουν βαρύτητα στην Ελλάδα έχουν παραδοθεί σε μια πολιτική πανευρωπαϊκή (πανδυτική;;;) που είναι απαράδεκτη, ε, έντάξει , όλες οι ιδεολογίες καποτε πεθαίνουν, θα περάσει κι αυτό κι ίσως η παρούσα κατάσταση το κανει να περάσει πιο γρήγορα.

 7. «Την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, σπουδαίο επίσης μέτρο, δεν τη συνόδεψε καμμιά νομοθετική πράξη οικονομικής αποκατάστασης ή αποζημίωσης των αγωνιστών της.»

  Και όχι μόνο αυτό. Δεν τόλμησε το ΠΑΣΟΚ, λόγω του απίστευτου οπορτουνισμού του, να ακυρώσει εμφυλιοπελεμικά διατάγματα με τα οποία ανακηρύσονταν Εθνική Αντίσταση οι δωσίλογοι της κατοχής.

  Και έτσι φτάσαμε στο τραγικό σημείο σήμερα, να τιμούν τον αντιναζιστικό αγώνα μαζί οι παλιοί ελασίτες και οι επιζώντες (ή τα παιδιά τυς) των ΕΕΣ (Ελληνικός Εθνικός Στρατός). Και για να ξέρουμε τι σημαίνει ΕΕΣ: ήταν οι ένοπλες ομάδες που συγκρότησαν οι Ναζί και τις ενέταξαν στα ΕΣ-ΕΣ μετα τη διάλυση της ΠΑΟ.

  Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών στρατευμάτων κατά του ΕΛΑΣ στα Κρούσια υπήρχαν τρεις γραμμές επίθεσης των κατακτητών: Η πρώτη γραμμή ήταν των δωσίλογων του ΕΕΣ, η δεύτερη των Βουλγάρων και η τρίτη των Γερμανών.

  Μ-π

 8. «Η Αλέκα, ειλικρινά, μου είναι συμπαθής, αλλά θα έπρεπε κάποιος με το δέον τακτ να την πληροφορήσει πως ο Στάλιν πέθανε το 1953 και αν αυτό δεν της αρκεί, να της υπενθυμίσει πως από το 1956 και κυρίως μετά το 1989 βγήκαν στα φόρα τέτοια και τόσα στοιχεία για εκείνη την περίοδο, την οποία θέλει να αναπαλαιώσει, που καμμιά μεταγενέστερη απόφαση του 18ου, 19ου, 20ού κ.ο.κ. συνεδρίων δεν μπορεί να αναιρέσει.»

  Εξαιρετικός ο πατέρας!

  Γιατί τα παπαγαλάκια του Περισσού έχουν ξεκινήσει μετά το 18ο συνέδριό τους έναν σκληρό αγώνα συκοφάντησης, εξύβρισης και τρομοκράτησης όσων συνεχίζουν μέχρι σήμερα να θυμούνται τη σταλινική τραγωδία.

  Μ-π

 9. Βασιλική said

  Εκνευριζομαι, οταν ακουω αρκετους απο την γενια των γονιών μου, οταν απευθυνονται στους νεους να λενε με ενα συνηθως βλεμμα ολο ικανοποιηση : «τωρα θα δουν τα δυσκολα. Μεχρι τωρα τα βρηκαν ολα ετοιμα. Οπως πεινασαμε/υποφεραμε/αγωνιστηκαμε εμεις, τα ιδια να παθουν και οι νεοι για να βαλουν μυαλο».

  Δεν θα σχολιασω το χασμα γενεων που ηταν παντα επικαιρο, αναρωτιεμαι απλα, σε τι φταιξαμε και καλουμαστε να πληρωσουμε. Την ψηφο, αυτοι την πουλησαν στον καθε βουλετη (εστω με το σκεπτικο να βολεψει το παιδι τους), η αποτυχια του πολιτικου συστηματος σε ολους τους τομεις (με κορυφαιο το οικονομικο σημερα) δικο τους εργο ηταν. Τα πολλα δανεια που υπερχρεωσαν τα νοικοκυρια, και υπονομευουν και την νεα γενια, παλι αυτοι το καναν, και τωρα μας καλουν να δουμε τον σκληρο αγωνα της ζωης;

  Δεν ξερω ομως και τι μελλον εχει και η νεα γενια, οταν απο τα φοιτιτικα ακομη χρονια χωριζεται σε κομματικες παραταξεις. Γιατι να εισχωρησουν ακομη και εκει τα διαφορα κομματα; Δεν τους φτανουν οι δημοτικες εκλογες που κανονικα ο καθε δημαρχος κτλ θα πρεπει να νοιαζεται για το συμφερον του δημου του και οχι της κεντρικης παραταξης, θελουν να πιασουν και την ψηφο των νεων απο νωρις;

  Και η επαναστατικοτητα που συνοδευει τους εφηβους, αντικαθιστατε γρηγορα απο την αναγκη να βρουν μια δουλεια για να.. μπορουν να ζουν με τους γονεις, χωρις να τους επιβαρυνουν. Πως να ξεφυγεις οταν οι γονεις σου δειχνουν την πορτα του βουλευτη, ως την μονη ελπιδα να βρεις μια δουλεια;

  Οχι πως συμφωνω, απλα παρατηρω τι γινεται.

  Οι δικοι μου γονεις, διαλεξαν για νονο μου, εναν ισχυρα πολιτικο αντρα της περιοχης μας, ο οποιος αφου βαφτισε εμενα και και τουλαχιστον πενηντα αλλα παιδακια απο ολη την περιοχη, μας ξεχασε εντελως. Μας θυμοταν σε μια συντομη επισκεψη πριν απο τις εκλογες, οπου και εφερνε σημαδεμενα τα ψηφοδελτια του υποψηφιου που αυτος υποστηριζε. Οι γονεις μου, ελπιζαν προφανως σε μια μελλοντικη μου επαγγελματικη αποκατασταση (μετα εικοσι χρονια δηλ. αρκετα βολικο χρονικο διαστημα για τον ιδιον) και ποτε δεν ζητησαν καμια χαρη.
  Το παραπονο το δικο μου ειναι πως ποτε δεν εκπληρωσε τις υποχρεωσεις του σαν νονος, και αυτο το καταλογιζω ακομη στους γονεις μου. Μεχρι και την μικρη αδερφη μου ζητησε να βαφτισει (και βαφτισε) με.. το σκεπτικο να μας εχει πιο σιγουρους ισως; δεν ξερω.

  Δεν συνεχισα αυτη την παραδοση και ψηφιζω με βαση την δικη μου κριση (χωρις να πω το παραμικρο στην οικογενεια μου, που δεν τους πεφτει και λογος), αλλωστε τον ιδιον τον νονο μου ποτε δεν τον γνωρισα αρκετα. Απορω ομως με την αφελεια των γονιων μου, να χαρισουν ετσι την ψηφο τους, παρολο που τον πατερα μου, τον θαυμαζα παντα για την λογικη του και τις ιδεες του. Ισως η ελπιδα για ενα καλυτερο μελλον για μενα, τον αναγκασε σ’αυτη του την αποφαση. Οπως.. και τοσους αλλους σαν αυτον.

 10. sarant said

  Βασιλική, ευχαριστώ πολύ για τη μαρτυρία σας, είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

 11. Χρηστος Κ. said

  Το οτι μπορει να φταιει το συγκεκριμενο πολιτικοικονομικο συστημα σας περνα καθολου απο το μυαλο?
  Η μυθολογια οτι τα ειχαμε αλλα δε το εκτιμουσαμε μπορει να αποδειχθει ορθολογικα? Τι ειχαμε δηλαδη που δε δικαιουμαστε? Το οτι ρημαχτηκαν τα ασφαλιστικα ταμεια ειναι κατι που οφειλεται στην οκνηρια των εργαζομενων ή στις ασκουμενες πολιτικες? Το οτι μεταξυ 1997-2007 το ΑΕΠ αυξηθηκε 44% αλλα το χρεος παρεμεινε το ιδιο και μισθοι ειχαν μηδενικη αυξηση ειναι κατι που εξηγειται μεταφυσικα? Θα προσγειωσουμε λιγο τη κουβεντα στη πραγματικοτητα? Γιατι ο μπαρμπα Τακης και ο μπαρμπα Μητσος δεν ειναι παραδειγματα σοβαρης κουβεντας.

 12. Βαγγέλης said

  Κατά τη γνώμη μου το κυριότερο θέμα στο οποίο απέτυχε το ΠΑΣΟΚ είναι η δικαιότερη κοινωνία την οποία υποσχέθηκε κάπου 30 χρόνια πριν. Τα αποτελέσματα της πολιτικής του τα βιώνουμε με δραματικό τρόπο σήμερα.
  Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στηρίχθηκε στον δανεισμό και όχι στη δικαιότερη κατανομή των κερδών που προέκυψαν από την τεχνολογική επανάσταση των δεκαετιών ’80 – ’90. Ταυτόχρονα απέτυχε στο να δημιουργήσει «νέα» αστική τάξη στην Ελλάδα (περίπτωση Κοσκωτά) με περισσότερα εθνικά χαρακτηριστικά από την γνώριμή μας (π.χ. εφοπλιστές). Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να φτάσουμε στο σημείο σήμερα να βγαίνει ο κ. Βγενόπουλος και να λέει στον κ. Χατζηνικολάου πως «αυτός δεν έχει πρόβλημα στη σημερινή κρίση» ενώ οι περισσότεροι Έλληνες έχουν. Η παραγωγή τέτοιου είδους «πλουσίων», που μέσα σε 15 χρόνια αποκτούν τεράστιες περιουσίες ενώ οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία χάνουν τις δικές τους είναι αποτέλεσμα της άδικης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια αυτά.
  Ακόμα δυο λόγια για το ΚΚΕ και τα παπαγαλάκια του. Καταρχήν δεν μου αρέσει ο όρος παπαγαλάκια. Ο Ριζοσπάστης δεν κρύβεται, δεν το παίζει μεσαίος χώρος, λέει ευθέως ότι είναι «όργανο της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.». Άρα ο όρος παπαγαλάκια δηλώνει εμπάθεια. Από την άλλη μεριά, παπαγαλάκια σίγουρα υπάρχουν από την άλλη όχθη. Πρόσφατα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής εκπρόσωπος της εταιρείας CIVITAS παραδέχθηκε ότι διοργάνωσε σεμινάριο σε δημοσιογράφους για την υποστήριξη του (γνωστού) μνημονίου. Εργοδότης της CIVITAS είναι το ΔΝΤ. Και προφανώς οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα καταλαβαίνει ότι τέτοιου είδους σεμινάρια διοργανώθηκαν και διοργανώνονται για την συκοφάντηση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού. Να σημειώσω εδώ, ότι δεν είμαι από αυτούς που λένε πως καλά έκανε ότι έκανε ο Στάλιν και πως δεν δέχομαι τον Σοσιαλισμό χωρίς την (ουσιαστική) συμμετοχή των πολιτών στην εξουσία. Αλλά από την άλλη, δεν μπορώ να μη βλέπω τις προσπάθειες σπίλωσης της πρώτης προσπάθειας του ανθρώπου για ισότητα. Και μάλιστα την ώρα που ο κόσμος (στη γνωστή του μορφή) καταρρέει γύρω μας.

 13. Σωστό αυτό που λες εδώ, Βαγγέλη. Ναι μεν, απέτυχε παταγωδώς ο κομουνισμός και όλοι σιχαθήκαμε την απολυταρχία και τον ολοκληρωτισμό του κτλ. όμως πέρα από όλα αυτά ήταν μια πρώτη σημαντική προσπάθεια για μια κοινωνία χτισμένη στην ισότητα και στο δίκιο.

  Σήμερα σχεδόν άπαντες κατακρίνουμε τον κομουνισμό και τον σιχαινόμαστε. Σκέφτομαι όμως πως έτσι, με πάταγο, έπεσε κάποτε και το πρώτο αυτοσχέδιο αεροπλάνο. Σήμερα όμως που πετάμε κοιτάμε χαμογελώντας γλυκά εκείνα τα αρχαία κινηματογραφικά πλάνα που δείχνουν τους πρώτους πιλότους να τσακίζονται.

  Απλά, αυτήν την στιγμή, με νωπό το κομουνιστικό στραπάτσο, ακόμα πονάνε τα τσακισμένα μέλη.

  Γιατί βλέπεις, το ξέρουμε και το νοιώθουμε πως το παρόν σύστημα είναι φάλτσο. Όμως το κρατάμε σαν παρταλιασμένη σχεδία κάτω απ’ τα πόδια μας κι ο μόνος λόγος που δεν πηδάμε στην θάλασσα είναι πως δεν φαίνεται πουθενά νησί κοντά ή μακριά μας.

 14. Χρηστος Κ. said

  Θα μου επιτρεψετε να ανηκω στην αισχρη μειοψηφια που δε κατακρινει το κομμουνισμο αλλα τους ανθρωπους που προσπαθησαν να τον εφαρμοσουν.
  Δε μπορω να ξερω γιατι σας προκαλει σιχασια ενα πλαισιο ιδεων που δεν εχει καμια σχεση με τον υπαρκτο «σοσιαλισμο» της παλαι ποτε Σοβιετιας.
  Μαλλον μπερδευετε τις ιδεες με τις πραξεις

 15. Βαγγέλης said

  Ωραίο το παράδειγμα που φέρνεις Φαροφύλακα. Θα μου επιτρέψεις όμως να συμπληρώσω, πως η πρώτη πτήση του ανθρώπου είχε να κάνει περισσότερο με το δαιμόνιο της (ανθρώπινης) φυλής, ενώ ο σοσιαλισμός πλέον αποκτά χαρακτήρα επιβίωσης. Είναι σαν να είμαστε σε μια παραλία με το μέτωπο της φωτιάς να κατευθύνεται πάνω μας, η θάλασσα να είναι γεμάτη καρχαρίες και να πρέπει να πετάξουμε για να φτάσουμε στην ασφάλεια της απέναντι ακτής. Μήπως θα πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος του κινδύνου και να στρωθούμε στη δουλειά για να κατασκευάσουμε το πρώτο αεροπλάνο που θα μας φτάσει εκεί; Και ένα στοιχείο που θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι η υψοφοβία (σιχασιά το λες) της πτήσης.
  Όσο για το σχόλιο του Χρήστου, ας μην είμαστε τόσο μεταφυσικοί. Άνθρωποι κλήθηκαν να υλοποιήσουν τις ιδέες, άνθρωποι θα κληθούν να τις υλοποιήσουν ξανά. Οι δεύτεροι όμως έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Την εμπειρία των πρώτων. Τίποτα στη ζωή δεν προκύπτει από παρθενογένεση.
  Τέλος, δεν μπορώ να αντισταθώ στο γαργάλημα χεριών και μυαλού που προσφέρει η εμπειρία της Βασιλικής. Χωρίς καμία πρόθεση να θίξω τους γονείς της, υπήρξαν και άλλοι γονείς στη γενιά που ανάφερε. Υπήρξε π.χ. ο μπαμπάς του Νίκου ο κ. Δημήτρης. Σε αυτούς θα ήθελα να αφιερώσω το ποίημα του Καβάφη «Θερμοπύλες»:

  Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
  ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
  Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
  δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
  αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
  γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
  είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
  πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
  πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
  πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

  Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
  όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
  πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
  κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

 16. Χρηστος Κ. said

  Βαγγελη συμφωνω με το σχολιο σου. Η αποψη μου ειναι οτι μια ιδεα δυσφημιζεται απο την κακη εφαρμογη της κι οχι γιατι ειναι κακη σωνει και καλα. Σιγουρα η σοβιετικη επανασταση ειναι μοναδικη στην ιστορια ως εξεγερση μιας ταξης που πηρε την εξουσια στα χερια της. Και επεφερε τρομακτικες αλλαγες στη μετεπειτα εξελιξη του κοσμου. Ομως πολυ γρηγορα μεταμορφωθηκε σε μια αυταρχικη κομματικη νομενκλατουρα και εξελιχθηκε σε μια στυγνη δικτατορια στα χερια του Σταλιν.
  Και ναι η εμπειρια θα μας βοηθησει αρκετα στο να αποφευχθουν τα ιδια λαθη.

 17. Δεν είναι μόνο η Σοβιετική Ένωση. Η κομουνιστική θεωρία όπου δοκιμάστηκε έδειξε να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και αυτό επιτείνει, δικαιολογημένα, την καχυποψία. Βλ. Κούβα, ΛΔ της Κίνας κτλ. Παντού μια καταπιεστική απολυταρχία.

  Πόσο μάλλον που πρόκειται για λαούς με διαφορετική ιδιοσυγκρασία, πράγμα που δείχνει πως ίσως το πρόβλημα είναι περισσότερο στο θεωρητικό μέρος τελικά κι όχι απαραίτητα στην εφαρμογή.

 18. aerosol said

  Όταν ισχύει το:
  Καλή ιδέα + ανθρώπινο στοιχείο = Κακή ιδέα
  τότε η καλή ιδέα παύει να είναι λύση. Μπορεί, βέβαια, να παραμένει χρήσιμο εργαλείο ή πιθανό συστατικό μιας λύσης αλλά την ίδια, ατόφια, καλό είναι να μην τη θεωρούμε πανάκεια.

 19. Βασιλική said

  Οι κυβερνησεις τοσων χρονων κατασπαταλησαν το δημοσιο χρημα, ομως το ιδιο συνεβη και σε ολους οσους ελαβαν χρηματα στα χερια τους.
  Οι περιφημες επιδοτησεις, που δοθηκαν στους αγροτες επι κυβερνησης του Ανδρεα, σπαταληθηκαν σε.. μπουζουκια, και ακριβα αυτοκινητα (ειμαι απο την θεσσαλια, οποτε μιλω γι’αυτη την περιοχη). Ηταν εποχες που ο αγροτης εδινε στα ξενυχταδικα περισσοτερα λεφτα απο τον πραγματικα πλουσιο. Τα χρηματα ομως αυτα δοθηκαν για να αγορασει νεα μηχανηματα για τις καλλιεργειες του.

  Στα προσφατα χρονια, οι αγροτες επιδοθηκαν στα δανεια.

  Δεν ξεχασω ποτε την εμπειρια μου σε αγροτικη τραπεζα της περιοχης μου. Ολοι τους ηταν καταχρεωμενοι (μεχρι το λαιμο). Δανεια νεα δεν εγκρινονταν για κανεναν τους και βρηκαν σαν λυση τον συνεταιρισμο. Ο οποιος συνεταιρισμος επαιρνε ενα Α ποσο, και το μοιραζε στους αγροτες. Δεν ειχαν λεφτα, ουτε για τους σπορους, ουτε καν για την βενζινη στα τρακερ τους. Ολα με δανεια του συνεταιρισμου και καθε χρονια αυτο γινοταν.
  Φυσικα υπηρχαν και οι ρυθμισες των δανειων που εβαζε η καθε κυβερνηση μετα απο καποιο αποκλεισμο των δρομων.
  Απιστευτη η εικονα καποιου που πηρε 2 εκ. δρχ και τα εβαλε κατω απο την μασχαλη του και πηγε να φυγει, αλλα τον σταματησε ο ταμιας και του εδωσε μια πλαστικη σακουλα σουπερ μαρκετ. Τοση αξια διναν στο χρημα που ομως τοσο ακριβα το πληρωναν. Και αυτη ηταν η εικονα της αγροτιας που γνωρισα εγω εκει πριν μερικα χρονια.

  Ποιος τους εμαθε ετσι; Τι κυβερνησεις να ψηφιζουν ολοι αυτοι (που ειναι ακομη ενεργοι ψηφοφοροι); τι περιμενουν απο το μελλον;

 20. Ἕνα ἄνθρωπο σὰν τὸν πατέρα τοῦ οἰκοδεσπότη δὲν μπορῶ νὰ μὴ τὸν σέβωμαι, ἂν ὄχι γιὰ κάποιον ἄλλο λόγο τοὐλάχιστον γιὰ τὸ χρῶμα τῶν μαλλιῶν του. Ὅμως εἶναι δηλωτικὴ γιὰ τὴν ῥητορικὴ τῆς Ἀριστερᾶς ἡ χρῆσι κάποιων κλισὲ ὅπως π.χ. «θορυβώδης» γιὰ τὸν χαρακτηρισμὸ πολιτικῶν καὶ ἰδεολογικῶν ἀντιπάλων. Δὲν θὰ ἔκανα καθόλου τὴν παρατήρησι ὰν ἡ λέξι χρησιμοποιεῖτο γιὰ τὸν ἴδιο σκοπὸ σὲ ἄλλα συμφραζόμενα. Ἀλλὰ δὲν πέρασε οὔτε ἕνας μῆνας καλὰ καλὰ ἀπὸ τὰ ἀπανωτὰ ἀριστεροκίνητα ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον συλλαλητήρια. Δὲν θὰ κρίνω τὴν σκοπιμότητά τους, ἁπλῶς ὁμολογῶ ὅτι εἰσπράττω τὴν ἔκφρασι σὰν σχῆμα ὀξύμωρο. Αὐτὰ καὶ μὲ καλὴ διάθεσι.

 21. ΣοφιαΟικ said

  Σας βλέπω όλου πρόθυμους να καταδικάσετε το σύστημα, όμως ένα πράγμα που δεν βλέπω είναι ότι δεν το συγκρίνετε με αλλού. Η Ελλάδα δεν πρωτοτύπησε την τελευταία τριακονταετία. Ναι, πρωτοτύπησε στα μέσα με τα οποία προσπάθησε να επιτεύξει τους σκοπούς αλλά οι σκοποί ήταν οι ίδιοι σε όλη την ΕΕ (και αλλού, αλλά η ΕΕ είναι πιο κοντά μας).
  Πριν καμιά δεκαρια + χρονια σε ένα αλλο μαγαζί που συμμετείχε κι ο 40ακος είχα πει ότι έβλεπα να πηγαίνει η Ελλάδα προς την κοινωνία των δύο τρίτων, π.χ. αλλά τότε δε με πίστευε κανένας, και τώρα ακόμα νομίζω δε με πιστεύουν. Βεβαίως τότε ήταν που είχαμε αρχίσει να τρώμε τις οικονομίες των πατεράδων μας σε χρηματιστήρια και αγορές και ταξίδια στο εξωτερικό κλπ κλπ, οπότε δεν μας απασχολούσε γιατί το ένα τρίτο ήταν οι μετανάστες. Τώρα που οι μετανάστες θα την κάνουν διακριτικά και θα βρεθούν οι πιο αδύναμοι από εμάς στη θέση τους να δω αυτους που προτιμούν να μη βλέπουν.
  Βασιλική, δεν εύχομαι σε κανέναν να είναι χειρότερα, αλλά επειδή σου ρίχνω μερικά χρόνια και θυμάμαι πόσο πιο απλά ζούσαμε πριν 30-35 χρόνια, χωρίς να ξέρουμε εμείς οι μικρότεροι ότι ζούσαμε απλά, σε διαβεβαιώνω ότι γίνεται και χωρίς να χάνεις καμία αξιοπρέπεια. Οφείλω να ομολογήσω ότι εγώ μεγάλωσα σε οικογένεια που υπήρχε άνεση λόγω της πραγματικά σκληρής δουλειάς, η μητέρα μου π.χ πήρε για πρώτη φορά άδεια από τη δουλειά της όταν πήγα πανεπιστήμιο (και είχε ξεκινήσει κρίση στον κλάδο της, πεσμένες οι δουλειές), τα προηγούμενα χρόνια τις δούλευε όλες τις διακοπές γιατί τις πληρωνόταν διπλές και τριπλές. Κοιτάζοντας τις υπερβολές της τελευταίας εικοσαετίας που λείπω από την Ελλάδα και τη βλέπω απ’έξω, αισθάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς. Ο πρώην μικρομεσαίος αποκτησε νεοπλουτίστικη συμπεριφορά με δανεικά. Ευτελίζονται θεσμοί για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα του νεοπλουτισμού. Ε, πόσο πια θα αντέξει αυτό;

 22. Χρηστος Κ. said

  Για τους μυθους των νεοπλουτων ελληνων, των δανεικων που ηταν πανω απο τις δυνατοτητες μας, της ασυδοτης ζωης των εργαζομενων υπαρχει ενα ωραιο κειμενο εδω http://histologion-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post.html.
  Καλοι ειναι συναισθηματισμοι, οι προσωπικες μαρτυριες αλλα καλυτερο ειναι να μιλαμε με στοιχεια για τη πραγματικοτητα.
  Για το μυθο του ιδιωτικου χρεους της Ελλαδας εδω http://redmanifesto.wordpress.com/2010/03/28/dhmosionomikh-tromokratia/ κι εδω http://e-cynical.blogspot.com/2010/04/blog-post_28.html

 23. Μα οι προσωπικές μαρτυρίες είναι, πάνω απ’ όλα, στοιχεία για την πραγματικότητα.

  Για την προσωπική μαρτυρία τής Βασιλικής και τα δάνεια των αγροτών θα συνηγορήσω. Ό,τι περιέγραψε πως συνέβη στην Θεσσαλία, και όπως ακριβώς το περιέγραψε, συνέβη και εδώ στην Κ. Μακεδονία. Ο άλλος καθόταν στην καρέκλα και λουζότανε γελαστός με τα χρήματα λες και του τα είχανε χαρισμένα. Χωριά με αγρότες που εγκλωβίστηκαν σε τέτοια δάνεια μείναν υποανάπτυκτα κι άλλα που δεν βασίζονταν μονάχα στην αγροτική οικονομία γίνανε κεφαλοχώρια.

  Τα ζήσαμε. Είναι ο πατέρας, ο αδερφός, ο ξάδερφός μας. Και μου φαίνεται λίγο παράξενο, φίλε Χρήστο, που προσπαθείς να συλλάβεις την πραγματικότητα περισσότερο μέσα από πανέμορφα νουμεράκια παρά από προσωπικές μαρτυρίες.

  Και βέβαια δεν μιλάω για «ασύδοτη ζωή» των εργαζομένων ή των αγροτών. Απλά, αυτοί οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν και ξεγελάστηκαν από την λάμψη τού παρά λιγάκι παραπάνω από όσο έπρεπε, άμαθοι βλέπεις.

  Είναι αλήθεια πως υπήρξαν και άνθρωποι που με τα δάνεια το γλεντήσανε κάμποσο. Μου έρχεται τώρα στο μυαλό μία περίπτωση από αυτές που είδα στο «Για Λογαριασμό σας» που ο άλλος με κάρτες αγόρασε και δεύτερο αμάξι, τζιπ και έκανε ζωούλα μέχρι που κάποια στιγμή έφτασε το αβγό στον κώλο και σκυφτός πια φώναξε τις κάμερες και τον Σαμοΐλη. Βέβαια αυτή ήταν μία περίπτωση αλλά και τέτοιος κόσμος υπήρξε κι υπάρχει. Αληθινά ξέρω περίπτωση οικογένειας που έχτισε την νεόπλουτη κουλτούρα της (εξοχικό κτλ.) πάνω σε δάνεια.

  Υπάρχει πολύς κόσμος που για τον ένα ή το άλλο λόγο είναι εγκλωβισμένος στα δάνεια και τα χρέη, άλλος για τα βασικά, άλλος για τα παραπάνω. Κόσμος που το πρωινό του ξύπνημα είναι μαύρο. Υπάρχουν άνθρωποι που κρεμάσαν αληθινή θηλιά στην αποθήκη κι απλά δεν το μπορέσαν. Αλλά φτάνει με τις προσωπικές μαρτυρίες.

 24. marulaki said

  Μα σοβαρά, μιλάτε για κόσμο εγκλωβισμένο στα δάνεια και στα χρέη, νονούς και κουμπαρλίκια στην επαρχία και επιδοτήσεις αγροτών που γίναν αυτοκίνητα και λουλούδια στα μπουζούκια σα να είναι υποπεριπτώσεις και ‘προσωπικές μαρτυρίες’; Είναι ο κανόνας…! Όταν κάθε ένας μας γνωρίζει από κοντά πάνω από 10 τέτοιες ιστορίες, για να μην πω παραπάνω, είναι συλλογικές μαρτυρίες, μιλάμε για μια ολόκληρη κοινωνία. Όσο για θηλιές, ρωτήστε λίγο καλύτερα τι γίνεται στην Κρήτη και μην περιμένετε από τα δελτία ειδήσεων…

 25. Βαγγέλης said

  Θέλει κουράγιο και δύναμη να μην παρασύρεσαι από προσωπικές μαρτυρίες και να γενικεύεις. Κι αυτό γιατί τα προσωπικά βιώματα σε στοιχειώνουν, σε στιγματίζουν σαν προσωπικότητα. Όταν όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική τι κάνουμε; Και η πραγματικότητα λέει πως την ίδια χρονική στιγμή που οι αγρότες κάθονταν στα καφενεία σε δυο καρέκλες το πρωί και ξόδευαν τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια το βράδυ, ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε δραματικά. Η αστυφιλία θέριεψε. Άφηναν λοιπόν την ανέμελη ζωή της επαρχίας και κατηφόριζαν στις πόλεις για να δουλέψουν υπάλληλοι; Ερχόντουσαν στην πόλη να ξοδέψουν τα λεφτά τους; Πάντως κάτι δεν κολλάει στο παζλ και αυτό μένει ασυμπλήρωτο. Το λογικό θα ήταν να συρρεύσει κόσμος στην επαρχία αφού εκεί η ζωή ήταν χαρισάμενη!
  Είναι πολύ βαθύτερα τα αίτια της καταστροφής της αγροτιάς στη χώρα μας και θεωρώ εξαιρετικά επιφανειακές τις αναλύσεις που αναφέρονται στην απληστία και στενοκεφαλιά του Έλληνα αγρότη. Επίσης είναι ανεδαφικό να συγκρίνεται το βιοτικό επίπεδο γενεών, αφού κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους διαστήματος η παραγωγή προϊόντων έγινε γρηγορότερη, τα δε προϊόντα καλύτερα. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται ως προς το κομμάτι της πίτας του ΑΕΠ που αντιστοιχούσε και αντιστοιχεί.

 26. Βαγγέλη, γενίκευση και ανακρίβεια είναι αυτό: «την ίδια χρονική στιγμή που οι αγρότες κάθονταν στα καφενεία σε δυο καρέκλες το πρωί και ξόδευαν τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια το βράδυ.»

  Κανείς δεν περιέγραψε μια τέτοια εικόνα. Ο αγρότης πάντα δούλευε και δουλεύει σκληρά στα χωράφια (εκτός από τον χειμώνα).

  Για εμένα όλη αυτή η δυσκολία σας να κατανοήσετε «το παζλ» καθιστά φανερό πως δεν είστε από αγροτική περιοχή.

 27. marulaki said

  Γεγονός είναι ότι δεν μεγάλωσα σε χωριό, και προφανώς κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια. Ούτε την παραμικρή ιδέα δεν έχω για τις δυσκολίες που περνά ένας άνθρωπος που ζει από τη γη του. Μου λείπουν αρκετά κομμάτια του παζλ. Αυτό που ήθελα να πω παραπάνω, είναι ότι συγκεντρώνοντας ο καθένας τις προσωπικές του ιστορίες, και συμπληρώνοντας ο καθένας από ένα κομμάτι στο παζλ, μπορούμε να πάρουμε μια γενική εικόνα. Κυρίως ήθελα να απαντήσω στο 11, ότι ο μπαρμπαΜήτσος δεν είναι παράδειγμα για σοβαρή κουβέντα. Μόνος του ίσως όχι. Μία ομάδα από μπαρμπαΜήτσους όμως;

 28. Βασιλική said

  Για να ερθεις στην επαρχια και να γινεις αγροτης, χρειαζεσαι χωραφια. Και δεν μιλαμε για χωραφια των 10-20 αντε 30 στρεμματων. Οι αγροτες του καμπου, και αυτοι για τους οποιους μιλησα πιο πανω, εχουν πολυ παραπανω.
  Για να δηλωσεις αγροτης και να ζεις απο αυτο, πρεπει στο ελαχιστο να κατεχεις πανω απο 100 στρεμματα (και πολυ λιγα λεω).
  Σ’αυτους δοθηκε το μεγαλυτερο μεγαλυτερο μερος των επιδοτησεων. (και ας μην αναλυσουμε πως εφτασαν να εχουν τοση περιουσια).
  Δεν κατεχουν ομως ολοι τοσα πολλα. Η πλειοψηφια εχει λιγα στρεμματα και προσπαθουν να τα φερουν βολτα, χωρις να απολαμβανουν τα προνομια των πιο ευνοημενων.
  και αυτοι ηταν που κατεβηκαν στην πολη.

  Η στενοκεφαλια του αγροτη που ανεφερες, ειναι υπο συζητηση. Αν εννοεις στο γιατι επιμενουν πχ να καλλιεργουν τα ιδια και τα ιδια και οχι να εισαγουν νεες καλλιεργιες.. ειναι αδυνατον για εναν ανθρωπο καποιας ηλικιας να αλλαξει συνηθειες. Επισης για να καλλιεργησεις, θα πρεπει απο πριν να ξερεις σε ποιον θα διαθεσεις το προιον σου. Τα βαμβακια, το καλαμποκι ο καπνος κτλ, ξεπερασμενα μεν, αλλα ξερουν οτι υπαρχει αγοραστης (εστω και σε χαμηλη τιμη). Το.. να καλλιεργησεις ροδιες πχ, σε ποιον θα πολυλησεις το προιον; (ετσι την πατησαν πολλοι εδω). Επισης αν εχεις λιγα στρεμματα θα πρεπει να ερθεις σε συνεργασια με αλλους, ωστε να βγαλετε μια καλη παραγωγη. Και παλι δυσκολο. Οι μεσαζοντες και οι εχοντες γνωση της αγορας καραδοκουν για πλουτισουν εις βαρος σου.
  Οποτε.. μενεις σ’αυτο που εμαθες, και ας το βλεπεις να «πεθαινει» καθε χρονο

 29. Βαγγέλης said

  Αγαπητό Μαρουλάκι, αυτό ακριβώς είπα. Όσο και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα από προσωπικές μαρτυρίες, τόσο θα δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Θα πρέπει να μαζέψουμε ένα τεράστιο δείγμα προσωπικών μαρτυριών για να είναι αυτό αξιόπιστο. Τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι άνθρωποι το κάνουν αυτό και το δημοσιοποιούν σε μορφή αριθμών γιατί να μην το αξιοποιήσουμε;
  Αγαπητέ Φαροφύλακα, αν τα σχόλια που προηγήθηκαν δεν δίνουν την εικόνα που έδωσα με το σχόλιό μου, ζητώ συγνώμη, δεν τα κατάλαβα καλά. Πάντως για τη φράση που αναφέρεις, το μόνο που ήθελα να πω είναι αυτό ακριβώς που λες και εσύ. Πως γενικεύει και είναι ανακριβής.

 30. sarant said

  Πάντως, εγώ που δεν έχω εμπειρία από πρώτο χέρι, βρίσκω πολύ διαφωτιστική την τοποθέτηση της Βασιλικής στο 28 και πολύ καλή τη συζήτηση.

 31. σου ζητώ κι εγώ συγνώμη με την σειρά μου, αν δεν σε κατάλαβα 🙂

 32. Βαγγέλης said

  Βασιλική, δεν είχα προλάβει να διαβάσω το σχόλιό σου, γράφαμε ταυτόχρονα .
  Συμφωνώ.

 33. Χρηστος Κ. said

  Συμφωνω με τα λεγομενα του Βαγγελη και προτεινω να διαβαστουν τα λινκ που εδωσα. Πριν διαβασετε ομως εχετε ετοιμες τις απαντησεις. Οταν υπαρχουν στατιστικα στοιχεια που μιλουν για φτωχεια και δανεισμο δε μπορουμε να τα αντιπαραβαλουμε με προσωπικες μαρτυριες.Ειναι λαθος, για μενα τουλαχιστον.
  Αγαπητε Φαροφυλακα βγαζεις ευκολα συμπερασματα. Σε αγροτικη περιοχη ζω. Και ζω και την ερημωση της ολα αυτα τα χρονια λογω των πολιτικων που ασκουνται. Ναι εχουν και οι αγροτες μεριδιο ευθυνης ομως δεν ειναι οι κυριοι υπευθυνοι. Καποτε εδω στη πολη μου υπηρχε ενα καπνολογικο ινστιτουτο, ενα απο τα πεντα καλυτερα στο κοσμο. Αφου εγκαινιαστηκε πεντε φορες απο τους τοπικους Μαυρογιαλουρους ως κατι μοναδικο κι ανεπαληπτο στο τομεα της ερευνας σημερα εχει μετατραπει σε ερειπιο περιμενοντας να εγκαινιαστει για εκτη φορα ως σχολη ΤΕΙ.
  Αυτη ειναι η πολιτικη που ασκειται ολα αυτα τα χρονια. Βιτρινα και φωτογραφιες.

 34. Χρήστο, συγχώρεσέ με για το γρήγορο συμπέρασμα. 🙂

  Να μην παρεξηγηθώ, δεν έριξα την κύρια ευθύνη στον αγρότη ή τον εργαζόμενο. Η δική του ευθύνη είναι κυρίως στο ότι συντηρεί πολιτικές όπως αυτή που περιγράφεις.

 35. Χρηστος Κ. said

  Αγαπητε Φαροφυλακα συμφωνω μεχρι κεραιας με το τελευταιο σου σχολιο

 36. Βασιλική said

  Ακριβως Χρηστο Κ, η καθε κυβερνηση να επρεπε να προστατεψει τον αγροτη απο τους μεσαζοντες.
  Μιλαμε ναι για νεες καλλιεργειες πχ, αλλα θα πρεπει να υπαρχει ενημερωση και βοηθεια στο να πουλησεις τα προιοντα σου.
  Πχ ο καμπος της Θεσσαλιας θεωρειται εξαιρετικο εδαφος για την παραγωγη ροδελαιου (καλλιεργεια τριανταφυλιας), που η ποιοτητα του μετρηθηκε πως θα ηταν ανωτερη της Βουλγαριας (που αυτη την στιγμη κατεχει τα πρωτεια). Συν της αλλης θα υπηρχε οικονομια στο νερο (χρειαζεται ελαχιστο σε σχεση με το βαμβακι) και εργατικα χερια (αρα εργασια για πολλους) μιας και το καλυτερο ειναι η συγκομιδη με τα χερια.
  Ολα καλα μεχρι εδω. Σε ποιον ομως να πουλησεις το προιον; πως να μπεις στην διαδικασια να συνεργαστεις (με ολον σχεδον τον καμπο, για να εχεις μια ικανοποιητη παραγωγη; Ο εμπορας ειναι αυτος που γνωριζει την αγορα (και κλεινει συμφωνιες) και οχι ο αγροτης.

  Εκει θα επρεπε να βοηθησει η καθε κυβερνηση και οχι να περιμενουνε τα λεφτα απο τις επιδοτησεις. Οι οποιες επιδοτησεις τελειωνουν σε 23 χρονια (νομιζω). Τι θα απογινουν αραγε, οσοι ζουν ουσιαστικα απο αυτο το εισοδημα;
  Οι αγροτες (και οχι μονο οι μεγαλοαγροτες) ειναι η βαση της κοινωνιας, και τοσα χρονια δεν εγινε καμια αξιολογη κινηση για την ενισχυση τους.

 37. Ουραγός στους «27» με βάση τους δείκτες βιωσιμότητας του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής
  Στην τελευταία θέση του δείκτη βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών χωρών το 2010 κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EuropeaPolicy Center).

  Η ελληνική οικονομία έχει σχεδόν τη χειρότερη βαθμολογία στην Ε.Ε. των «27» όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος, τον ρυθμό ανάπτυξης, την ανταγωνιστικότητα, τη διαφθορά και την πληθυσμιακή γήρανση, και χαρακτηρίζεται μη βιώσιμη.

  Σε δεινή θέση, μη βιώσιμη όπως επισημαίνει η έρευνα, βρίσκονται η Ιταλία (26η) και η Πορτογαλία (25η) ενώ σε επικίνδυνη κατάσταση εκτιμάται πως είναι οι οικονομίες της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Λεττονίας και της Ισπανίας.

  Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι Σουηδία, Δανία, Εσθονία και Φινλανδία.

  (από την Καθημερινή)

 38. sarant said

  Θα βαραίνει αρκετά το δημογραφικό στους δείκτες αυτούς, αν δούμε ότι όλες οι νότιες χώρες είναι στη ζώνη του υποβιβασμού.

 39. Χρηστος Κ. said

  Για τον οικοδεσποτη.
  Για το δημογραφικό
  Πρώτα την έκθεση της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η οποία δια στόματος Ρομπόλη αποφαίνεται (2007), ότι το δημογραφικό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, παρά σε 20 από τώρα χρόνια. (Περιοδικό Αντί, Οκτώβρης 2007).
  Και δεύτερον, τη δημοσίευση του Θ. Μαριόλη με τίτλο «Το Υποτιθέμενο και το Πραγματικό Πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος» εδω http://mpra.ub.uni-muenchen.de/22661/1/MPRA_paper_22661.pdf
  Τα στοιχεια τα εχω παρει απο το e-cynical.

 40. ΕΒΡΟΣ said

  Θεωρώ ότι εκτός από το σύστημα, την πολιτική και τους πολιτικούς φέρουμε ο καθένας από εμάς προσωπική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Επί πάρα πολλά χρόνια βολευθήκαμε στα εύκολα, στο εύκολο εισόδημα,στην εύκολη ζωή, χωρίς να σκεφτόμαστε το αύριο. Οι αγρότες μας βολεύθηκαν με τις επιδοτήσεις, αφέθηκαν να τους συνεταιρίζει αναγκαστικά το κράτος χωρίς να πάνε παραπέρα. Στον Έβρο έχουμε τα τελευταία δύο λαμπρά παραδείγματα αγροτικών συνεταιρισμών, όπου νέοι αγρότες ασχολούνται στη μία περίπτωση με την καλλιέργεια, παραγωγή και τυποποίηση σπαραγγιού και πουλάνε όλη την παραγωγή τους στη Γερμανία και στην άλλη περίπτωση με την παραγωγή και τυποποίηση νωπών λαχανικών με πολύ καλά αποτελέσματα. Πήραν όμως την κατάσταση στα χέρια τους, μοχθησαν για να τα καταφέρουν να βγάλουν από τη μέση τους εμπόρους, συσκευάζοντας οι ίδιοι τα προϊόντα τους και έγιναν οι ίδιοι έμποροι της δικής τους παραγωγής. Έχουμε επίσης, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως ακούω, γυναικείους συνεταιρισμούς που παράγουν οικολογικά προϊόντα, χειροποίητα ζυμαρικά, μαρμελάδες κ.α., για τα οποία αυξάνεται η ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Τέτοιες προσπάθειες πιστεύω ότι χρειάζονται ιδιωτικές και συλλογικές, πρέπει όμως να βγεις από τη βόλεψή σου, να αρνηθείς να ζεις από τις επιδοτήσεις και να προσπαθήσεις να γίνεις ανταγωνιστικός

 41. voulagx said

  #25 «Θέλει κουράγιο και δύναμη να μην παρασύρεσαι από προσωπικές μαρτυρίες και να γενικεύεις.»
  Βαγγελη, συμφωνω και σε καταλαβαινω απολυτως. Η συμπεριφορα μερικων συγχωριανων μου αγροτων (αλαζονες,ξεροκεφαλοι) με ειχε φερει στο σημειο να τους διαολοβριζω. Παρολα αυτα μου ειναι δυσκολο, βλεποντας ψυχραιμα τα πραμματα,να το γενικευσω. Και φυσικα δεν ειναι ολοι οι αγροτες το ιδιο, αλλο ο μεγαλοαγροτης με τα 1000 στρεμματα κι αλλο ο μικρος με τα 100 που προσπαθει να βγαλει ενα καλο μεροκαμματο.
  Λιγο-πολυ συμφωνω με τα σχολια του Φαρο,της Βασιλικης,του Χρηστου- το θεμα βεβαια σηκωνει συζητηση- αλλα θα ηθελα να επισημανω και κατι αλλο: να μην ξεχναμε τους κτηνοτροφους, αντιμετωπιζουν τα ιδια προβληματα.

 42. Βασιλική said

  Οι κτηνοτροφοι voulagx ειναι σε πολυ χειροτερη θεση. Η τιμη του γαλακτος ειναι εξευτελιστικη και οι τροφες ειναι σε πολυ υψηλες τιμες. Ακουμε για εισαγωγες ξενου κρεατος και μενουν απ’εξω τα ντοπια. Ακουμε για την Χ, Υ αρρωστια (γριπη χοιρων, πουλερικων κτλ) και σταματαμε μαζικα να αγοραζουμε το συγκεκριμενο κρεας.

  Οποτε και μενουν απουλητα, ομως.. πρεπει να ταιστουν. Δεν μενουν σε καποια αποθηκη να περιμενουν (οπως καποιο αλλο προιον) η εστω να σαπισουν (οπως τα αγροτικα), πρεπει να τα ταιζεις, αρα πρεπει να χρεωθεις ενω την ιδια στιγμη κανεις δεν ειναι διατεθιμενος να στα αγορασει. Και εδω παλι οι μεσαζοντες κανουν χρυσες δουλεις.

  Ο κτηνοτροφος περα απο ολα τα αλλα, δεν εχει καμια μερα ελευθερη. Ειναι αναγκασμενος να ειναι καθε μερα (και δυο φορες την μερα) πανω απο το κοπαδι του. Τα ζωα δεν μπορουν να ζησουν ουτε μερα χωρις την φροντιδα του

 43. voulagx said

  Βασιλικη, συμφωνω, επρεπε να γραψω «τα ιδια και χειροτερα προβληματα».

 44. ΣοφιαΟικ said

  Μην ξεχνάμε βέβαια ότι πολλοί από εμάς μιλαμε με ελλειπή στοιχεία. Για το θέμα του χρέους π.χ εχιε παρατηρηθεί ότι σε όλες τις κλειστες οικονομίες, μόλις ανοίγουν ο κόσμος πάει και χρεώνεται. Έτσι και στην Ελλάδα που δεν υπήρχαν στεγαστικά δάνεια για δεκαετίες, ο κόσμος πήγε και χρεώθηκε με 15% επιτόκιο (τόσο ήταν περίπου στην αρχη) και παρασύρθηκε κι αγόρασε παραπανω κλπ κλπ.
  Επίσης ξεχνάμε ότι με την απομάκρυνση από το χωριό, η περιουσία στο χωριό δεν εχει πλεόν καμια αξία για τον αστό, την πουλάει και αποκτάει ρευστό. Το εχω δει στο χωριό μας π.χ. που είναι παραθαλάσσιο και περιζήτητα τα χωράφια του για οικόπεδα.
  Από την άλλη, μη βλέπουμε μόνο το μάυρο. Δεν βελτιωθήκαμε; Δεν ωφεληθήκαμε καθόλου από αυτά που εγιναν; Δεν έφτασε ο δημόσιος υπάλληλος (ο απλός, όχι ο κλέφτης) να στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, να οδηγεί καινούργιο ιχ και να φοράει σινιέ ρούχα; Για να παμε πίσω που ο ίδιος ανθρωπος οδηγουσε βέσπα (με όλη την οικογένεια απάνω) και το παιδί άμα δεν έπαιρνε τα γράμματα πηγαινε σε κανενα συνεργείο ή κομμωτήριο, όχι με το ζόρι και με εκατό φροντιστηρια στο εξωτερικό.

  Γι αοτ θε΄μα της αγροτιάς στην Ελλάδα υπαρχουν πιο ειδικοί, αλα΄γενικά η αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη παίρνει το δρόμο της βιομηχανίας. Το μόνο που μας συγκρατέι είναι το ότι δεν είναι πάντα εφικτό να τα φέρνεις όλα απ’εξω. Δυστυχώς μου διαφέυγει ο τίτλος ενός βιβλίο για το ρόλο των σουπερμάρκετ στην αγροτική παραγωγή, αλλά να πω μόνο ότι η κοιλάδα του Τάμεση ήταν κάποτε αγροτική και τάιζε όλο το Λονδίνο με οπωροκηπευτικά. Σήμερα οι λίγες φαρμες που εχουν μείνει είναι σαν μουσεία, ανοιχτές για το κοινό για να μαζέυεις φραουλες (η αναφορά είναι επίτηδες επειδη το είχε ρωτήσει κάποτε ο 40ακος). Στα ράφια μας εχουμε πορτοκάλια νότιας Αφρικής γιατί «βοηθάμε τους φτωχούς νοτιοαφρικανούς». Τους Έλληνες αγρότες ποιος τους βοηθάει; Κανένας, γι’άυτο όλη η περιοχή από την Κόρινθο μεχρι το Αίγιο εχει γίνει οικόπεδα σιγά σιγά, και ξεριζώνουν σταφίδα, πορτοκάλια και λεμόνια.

 45. Τα ίδια και τα ίδια ξανά και ξανά, χιλιοειπωμένα πράγματα από το ιδεολογικό πρίσμα που τα βλέπει ο καθένας. Φυσικά όμως όπως λένε το μεγαλύτερο κάγκελο είναι στο μυαλό.

  Γιατί άραγε φίλοι μου φίλα προσκείμενοι στον κομμουνισμό δεν τον εφαρμόζετε άτυπα; Γιατί δεν μοιράζεστε την περιουσία σας με τους ομοϊδεάτες σας ώστε να κάνετε πραγματική επανάσταση; Είναι σαν να λέμε ότι ο Μέγας Βασίλειος δεν έπρεπε να χαρίσει την περιουσία του αφού δεν έγινε από όλους το αντίστοιχο. Όποιος θέλει να ζήσει το κομμουνιστικό του όνειρο μπορεί. Δε χρειάζεται να το επιβάλει και στους υπόλοιπους. Εκτός αν κομμουνισμός=φασισμός και επομένως ευχαριστώ δε θα πάρω. Καθολικό κομμουνισμό δεν θέλουν οι Έλληνες. Όποιος όμως θέλει μπορεί να υιοθετήσει τον τρόπο ζωής.

  Οι έρημοι οι νέοι (κλαψ) που πληρώνουν τις αμαρτίες των γονέων (κλαψ) που δε ζήτησαν πλέιστατιον 1,2,3, δέκα κινητά και αυτοκίνητο από τα 18 (κλαψ). Οι έρημοι οι νέοι που δεν λύγισαν στον καταναλωτισμό (κλαψ) αλλά τους τον επέβαλαν οι μεγαλύτεροι. Τι καημένοι, ζουν σε μια χάλια Ελλάδα αλλά δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτήν (κλαψ). Που δεν αγοράζουν 15 ντίζελ την χρονιά και δεν ξημεροβραδιάζονται στο Ρέμο και τη Βανδή. Τι κρίμα που είναι αυτοί οι νέοι που πληρώνουν τα χάλια μιας γενιάς που πέρασε μέσα από την κόλαση και βγήκε ζωντανή, που έχτισε την Ελλάδα, ξανά και ξανά και ξανά…. Αχ αυτοί οι καημένοι οι νέοι, πόσο άδικο Θεέ μου. (κλαψ)

  ΠΑΣΟΚ. Σύστημα εξουσίας. Μας αποδεικνύει το πως καταφέραμε να μείνουμε 600 χρόνια υπό των Τούρκων. Μια μειοψηφία που μας κυβερνά και δε μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν γιατί απλά είναι μια οργανωμένη μειοψηφία. Ευαγγελίζεται τον Σοσιαλισμό, Νεοφιλελευθερισμό, καπιταλισμό, κομμουνισμό κατά το δοκούν, αρκεί και μόνο να έχει την εξουσία. με ΠΑΣΟΚ στην εξουσία αποδεικνύουμε ότι είμαστε ραγιάδες. Μας αξίζει. Αυτοί είμαστε.

  Δάνεια. Τι εστί δάνειο; Μας δανείζουν τα δικά μας λεφτά που μας πήραν στο Χ.Α..Α και με δεκάδες άλλους τρόπους. Μας τα δανείζουν με τόκο. Τα λαμόγια που διαφήμιζαν το Χ.Α.Α. είναι έξω, ελεύθερα, ζωντανά και με βίλες και σε λίγα χρόνια θα δοθούν σε δρόμους τα ονόματα τους για να τους θυμόμαστε ες αεί. Τι σύμπτωση, αυτοί που μας τα πήραν στο Χ.Α.Α., που έκαναν Ολυμπιακούς στο δεκαπλάσιο κόστος είναι οι ίδιοι που μας έφεραν το Δ.Ν.Τ. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

  Φταίει και η ΝΔ θα πει κάποιος.
  Ερώτηση: μπορούσε να κυβερνήσει η ΝΔ; Ποιος μπορεί να κυβερνήσει σε ένα πασοκοκρατούμενο δημόσιο; Ποιος μπορεί να ελιχθεί σε ένα παπανδρεϊκό σύστημα; Ακόμη δεν καταλάβατε ότι ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΣΙΛΙΑ; Διώξαμε το βασιλιά για να κάνουμε νέα βασιλική οικογένεια. Ακόμη και τα καλαμπούρια που λέμε δε διαφέρουν από τα καλαμπούρια των Άγγλων για το βασιλιά τους. Κάνουν καλαμπούρια αλλά έχουν βασιλιά. Έτσι και εμείς έχουμε βασιλιά. Αυτά για τους ντεμέκ σοσιαλιστές και τους ντεμέκ αριστερούς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΝΔτες γύρισαν την πλάτη στον Καραμανλή. Διαιώνισε το ΠΑΣΟΚοκράτος αντί να το γκρεμίσει. Μπορούσε; Δεν ξέρω.

  Κομματισμός στα πανεπιστήμια. Ποιος ήρθε; Ποιος έβαλε τον κομματισμό στα πανεπιστήμια; Δεν ήταν η ΚΝΕ κυρίαρχη για 20 χρόνια; Δεν έκανε η ΚΝΕ σίχαμα σκέτο τα πανεπιστήμια με τα παπαγαλάκια της να μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες και να λένε τις αρλούμπες τους. Δεν έκαναν αυτοί άνω κάτω την εκπαίδευση με τις καταλήψεις επί των καταλήψεων; Ναι, είναι κακός ο κομματισμός στα πανεπιστήμια. Μπορούν να διαμαρτύρονται όλοι εκτός από αυτούς που τον δημιούργησαν.

  Η δημοκρατία βασίζεται στη συμμετοχή. ΝΟ συμμετοχή, ΝΟ δημοκρατία. Αλλά συμμετοχή και όχι οχλισμός και α… καλυβιώτικα, συμμετοχή παντού. Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ και δεν πρόκειται να αποκτήσουμε όσο θα δικαιολογούμε την αποχή. Χέστηκε το ΠΑΣΟΚ αν θα απέχουν οι νέοι. Άλλο που δεν ήθελε. Απλά μεγαλώνει τα ποσοστά του. Όταν την ψιλιαστούν τη δουλειά και οι νέο^2 Έλληνες (οι πρόσφατα Ελληνοποιηθέντες δηλαδή) θα φέρει άλλους από Αίγυπτο, από Κίνα, από τον Άρη, αρκεί να παραμένει στην εξουσία. Το τέλειο σύστημα για τον πιο ραγιαδικό λαό της γης.

 46. @ 45
  Θαρρώ πως είναι κάπως αστείο, φίλε Στράβονα, το ότι ξεχωρίζεις το ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ. Επίσης να σε βεβαιώσω πως στο δημόσιο ευδοκιμούν όλα τα κομματικά είδη.

  Και παρότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχω την αίσθηση πως η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν η χειρότερη που γνώρισε αυτός ο τόπος, όσο θυμάμαι τουλάχιστον εγώ τα πράγματα. Ειλικρινά με εντυπωσίασε! Και κύρια αιτία βεβαίως ήταν η διαπιστωμένη του ανικανότητα. (Κι επειδή λες για κάγκελα στο μυαλό, κι ίσως σωστά, να σε βεβαιώσω πως προσωπικά δεν ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο.)

  Ένα σχόλιο για το «τιμημένο ΚΚΕ» τού αρχικού άρθρου: νομίζω πως το ΚΚΕ δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο τιμημένο από τα άλλα κόμματα. Έζησε δύσκολα χρόνια καταπίεσης κι αν αυτό είναι ένα κριτήριο τιμής, τότε βέβαια ίσως. Στον αντίποδα έχω την αίσθηση πως πολλές φορές υπήρξανε μέλη τού ΚΚΕ που νοιώσανε προδομένα από το κόμμα. Όπως και να έχει, προσωπικά δεν μπορώ να το διαφοροποιήσω από τα άλλα κόμματα σαν πιο τιμημένο. Πιστεύω μάλιστα πως τα μικρά κόμματα δεν περάσανε την πραγματική δοκιμασία που λέγεται «εξουσία». Αν ποτέ δω εκεί ένα κόμμα να στέκεται με ήθος, αξίες και δημιουργικό αποτέλεσμα τότε αληθινά θα έρθει η ώρα να κρεμάσω κι εγώ το δικό μου παράσημο.

  Στράβονα, να επιστρέψω σε σένα, νομίζω πως το αρχικό σου σχόλιο ταιριάζει ακόμα καλύτερα στους Χριστιανούς. Εκεί το παράδοξο είναι αληθινό και πιο μεγάλο. Γιατί εντέλει η ιδέα τού κομουνισμού είναι πως είναι σύστημα και άρα δεν έχει νόημα να λειτουργείς έξω από αυτό ενώ ο Χριστιανισμός έχει εφαρμογή στο άτομο. Όλοι για Χριστιανοί κόπτονται αλλά δεν είδα κανέναν να δίνει ούτε από το υστέρημα μα κι ούτε από το περίσσευμά του.

 47. Χρηστος Κ. said

  Στραβων τοσο λαικισμο δε τον αντεχω, οποτε εφτασα μεχρι τη μεση του σχολιου σου. Εαν εσυ θελεις να διαστρεβλωσεις οτι δε σου γουσταρει ειναι δικαιωμα σου. Οπως και δικαιωμα καποιων που πιστευουν στο κομμουνισμο ειναι να μην ασχολουνται με τα φληναφηματα που γραφεις.

 48. #46 Αν είναι σύστημα και όχι ιδεολογία τότε ως σύστημα το απορρίπτω. Κινδυνεύω από αυτήν τη στάση μου; Συγνώμη αλλά εγώ δεν είμαι σύστημα (#47) είμαι άνθρωπος. Ακόμη και τα φληναφήματα και ο λαϊκισμός είναι δικά μου, είναι περιουσία μου. Θα μου τα πάρετε; Θα έχω δικαίωμα να είμαι εγώ ή θα πρέπει και καλά και ντε να είμαι εσείς;

  #46 Δεν λέω ότι η ΝΔ είναι χειρότερη ή καλύτερη. Λέω όμως ότι υπάρχει ένα δεδομένο πασοκικό σύστημα και η όποια καλή η κακή διακυβέρνηση της ΝΔ είναι απλά αντίδραση. Αυτός είναι και ο λόγος που επιστρέφουμε πάντα στην πασοκική κατάσταση ισορροπίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Καραμανλή πέταξε την τελευταία ελπίδα για αναπροσαρμογή του τόπου. Τώρα βρισκόμαστε ξανά στο σημείο του «ευχαριστώ τους Αμερικάνους» όπου γελάμε με τα σαρδάμ του πρωθυπουργού και όλα καλά…πέρα βρέχει, έχουμε κυβέρνηση, δε μας αρέσει αλλά…τι να κάνουμε κλπ. Θεοκρατία δηλαδή ή αλλιώς βασιλεία. Είναι ο Βασιλιάς και υπουργός εξωτερικών, δεν ξέρουμε γιατί αλλά (χα χα) τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα.
  Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλαδή και εκ νέου τακτική του ώριμου φρούτου μέχρι το ΠΑΣΟΚ να χτίσει ένα άλλο φασιστικό οικοδόμημα μέσω δομών όπως Καλικράτης κλπ κατά αντίστοιχο ντρόπο με τη λειτουργία των κλαδικών του ’80. Δεν ξέρω, ίσως τελικά το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα με άλλη τακτική προσέγγιση.

 49. Χρηστος Κ. said

  Στραβων μη υποδυεσαι το θυμα. Δε σου παει. Κανενας δε θελει να σου παρει τιποτα. Δοκιμασε αλλο ρολο αυτος του Ξανθοπουλου εχει χιλιοπαιχτει.

 50. Βαγγέλης said

  Το σχόλιό σου Στράβωνα, το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει το γιατί το σύστημα που προτείνεις (καπιταλισμός) δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα. Γιατί ακόμα και στον κομμουνιστή προτείνεις την ατομική λύση. Σε έχουν κάνει να πιστεύεις πως ο κομμουνιστής ενδιαφέρεται να λύσει το ατομικό – προσωπικό του πρόβλημα και ότι αυτό έγκειται στο να μην αισθάνεται ότι αδικεί τους συνανθρώπους του. Δεν είναι όμως έτσι. Ο κομμουνιστής πιστεύει στην ισότητα των ανθρώπων και προσπαθεί να προτείνει ένα πολιτικό σύστημα που να την διασφαλίζει. Επομένως μοιράσει ή όχι την περιουσία του, δεν πρόκειται να αλλάξει το σύστημα.
  Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, θα ήθελα ειλικρινά να μου βρεις τις διαφορές μεταξύ Τσοχατζόπουλου – Βουλγαράκη, Παυλίδη – Μαντέλη, Τσουκάτου – Βαρθολομαίου και μετά να μου εξηγήσεις πως το πασοκοκρατούμενο κράτος οδήγησε τη Siemens στο να δίνει μίζες στα δυο αυτά κόμματα.
  Προσπερνώντας τις συνήθεις και τόσο αφελείς (ή μήπως όχι) απόψεις σου για τον κομματισμό στα πανεπιστήμια, θα ήθελα να σε ρωτήσω ένα μόνο πράγμα: Πιστεύεις πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ή όχι; Αυτό μόνο.

 51. # 48
  φίλε Στράβωνα, εδώ γενικώς δεν σε παρακολουθώ καθόλου.

  Αναρωτιέμαι εάν δεν έχεις τάχα αυτό το «κάγκελο» το οποίο ανάφερες πιο πάνω και συγκεκριμένα το κάγκελο τού κομματικοπολιτικού προϊδεασμού.

 52. #50 Βαγγέλη δεν προτείνω κάποιο σύστημα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει προοδευτικό σύστημα αφού ακόμη και ο όρος «σύστημα» παραπέμπει στη συντήρηση. Με ενδιαφέρει η ελευθερία του ανθρώπου και όχι η συστημική σκλαβιά του στο βωμό προώθησης ή διατήρησης κάποιου συγκεκριμένου συστήματος. Το οποιοδήποτε σύστημα πρέπει να έχει ευελιξία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Σε αυτό το αποτέλεσμα μόνο η δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει, δημοκρατία όμως υπεύθυνων και ενήμερων πολιτών. Επομένως είμαι ενάντιος σε οτιδήποτε είναι ενάντια στη δημοκρατία. Μπορώ να δεχθώ την δημοκρατική θέσπιση ακόμη και του κομμουνισμού αλλά με την δυνατότητα αυτός να μπορεί να καταργηθεί επίσης δημοκρατικά. Την επιβολή όμως του κομμουνισμού με εκβιαστικές «επαναστατικές» κινήσεις δεν τη δέχομαι με τίποτα.
  Να σου υπενθυμίσω τους στοίχους άσματος ερμηνευμένου από κομμουνιστή καλλιτέχνη. «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα.»

  Κακώς (#51 επίσης) σχηματίσατε την εντύπωση ότι έχω κομματική προτίμηση. Του Βουλγαράκη του έχω σύρει τα μύρια όσα ήδη από την εποχή που άφησε να καεί η Ολυμπία. Αλλά ο πολιτισμός που ζούμε σήμερα, ακόμη και αν τον ακολούθησαν και στελέχη της ΝΔ είναι πολιτισμός ΠΑΣΟΚ.
  Πρόσεξε όμως να δεις μια ποιοτική διαφορά. Ψήφισα ΝΔ το 2004 και δεν την ξαναψήφισα όταν είδα ότι δεν κινείται στην κατεύθυνση που ήθελα. Πως όμως γίνεται το ΠΑΣΟΚ να έχει στανταρισμένους 3εκ ψηφοφόρους; Βρέξει-χιονίσει 3εκ τα έχει. Με λίγα λόγια ότι και να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνάει. Αυτό το σύστημα είναι που μας εγκλωβίζει στα υπόλοιπα κόμματα. Οι φίλοι της ΝΔ είναι πιο χαλαροί στην προτίμηση τους. Γιαυτό κατηγορώ το ΠΑΣΟΚ αφού πακεταρίζοντας 3 εκ. ψηφοφόρων ακύρωσε την ίδια τη δυναμική της δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν το αντιμετωπίζω ως κόμμα αλλά ως καθεστώς.

  Τέλος πρέπει να πάψουμε να είμαστε υποκριτές. Όντως ντρέπομαι που πολιτικοί μας τα παίρνουν. Δεν τα παίρνουν όμως και οι γιατροί; Που ακούστηκε να υπάρχει επαγγελματικός κλάδος μιζαδόρων; (Αναφέρομαι στους ιατρικούς επισκέπτες). Μίζες δεν παίρνουν οι δικηγόροι όταν αναλαμβάνουν και υπηρεσίες real estate; Δεν παίρνουν οι Μηχανικοί; Όλη η Ελλάδα στη μίζα είναι, γιατί να μην είναι και οι πολιτικοί; Δεν το ξέραμε τόσα χρόνια; Τώρα το μάθαμε; Δεν υπάρχει μίζα σε διαγωνισμούς του δημοσίου; Δεν υπάρχει επίσημη μίζα για τους εξοπλισμούς; Δεν είναι μορφή μίζας να ψαρεύει ένας καθηγητής μαθητές για ιδιαίτερα από το σχολείο; Ας μην κάνουμε πως πέσαμε από τα σύννεφα, όλοι είμαστε συνένοχοι.

  #51 Δέχομαι ένα δημοκρατικό σύστημα χωρίς κόμματα με ένα και μόνο ψηφοδέλτιο. Δε με ενδιαφέρουν τα κόμματα, με ενδιαφέρει όμως η μη επιβολή καθεστώτων. Ακόμη και η διάλυση των σημερινών κομμάτων με βρίσκει σύμφωνο αφού η μεταεμφυλιοπολεμική κατάσταση που βιώνουμε τόσα χρόνια δεν μπορεί να τερματιστεί με τις σημερινές δομές. Ο εμφύλιος τοποθέτησε το μεγαλύτερο κάγκελο στους εγκεφάλους μας, είτε στους μεν είτε στους δε.

 53. Βαγγέλης said

  Αγαπητέ Στράβωνα, δεν υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα που να επαγγέλλεται την δια της βίας επιβολή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία. Προφανώς μπερδεύεις το ότι πολλά κομμουνιστικά κόμματα ισχυρίζονται πως πρέπει να είναι έτοιμα να κατακτήσουν την εξουσία (ακόμα και) δια της βίας με την δικτατορία του προλεταριάτου. Σε θεωρητικό επίπεδο η δικτατορία του προλεταριάτου (μάλλον ατυχής ο όρος για τα σύγχρονα δεδομένα, πράγμα που δείχνει και τις εγχώριες αγκυλώσεις) είναι το δημοκρατικότερο σύστημα που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο κόσμος και αναφέρεται στον τρόπο εμπέδωσης της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Επίσης η βίαιη επανάσταση δεν είναι μονόδρομος από τη μεριά των κομμουνιστικών κομμάτων. Απλά λένε ότι δεν θα τους αφήσουν να πάρουν την εξουσία αναίμακτα, πράγμα που αποδεικνύεται από όλα τα ιστορικά παραδείγματα κομμουνιστικών ή όχι επαναστάσεων.
  Η ίδια η δημοκρατία που με τόσο πάθος υπερασπίζεσαι έχει να παρουσιάσει πολλές βίαιες επαναστάσεις, από την εποχή της Αρχαίας Αθήνας μέχρι τον Κρόμβελ, την Γαλλική Επανάσταση και τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Γνωρίζεις πιστεύω πως ακόμα και εμείς είχαμε στείλει ένα σύνταγμα (νομίζω) για την κατάπνιξη της Οκτωβριανής Επανάστασης.
  Όσο για το «σύστημα» που δεν σου αρέσει, μου προκαλεί τεράστια εντύπωση γιατί αυτό δεν εκφράζει τίποτα άλλο παρά τους κανόνες που διέπουν μια κοινωνία. π.χ. στην δική μας κοινωνία επιτρέπεται ο κανόνας (νόμος) της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης ενός ανθρώπου από έναν άλλο άνθρωπο. Δηλαδή επιτρέπεται στον εργοδότη να μην πληρώνει όλο το ποσό που αντιστοιχεί στην εργασία του υπαλλήλου, αλλά να του δίνει μέρος αυτού και να καρπώνεται το υπόλοιπο. Το εκάστοτε πολιτικό «σύστημα» λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σύνολο των νόμων και συμπεριφορών που επιτρέπεται σε μία κοινωνία. Υπάρχει ανεξάρτητα από τη θέληση του καθενός μας. Δεν ξέρω αν κάποτε οι άνθρωποι φτάσουμε σε μία κοινωνία «αυτορυθμιζόμενης» συμπεριφοράς καθενός από μας, πολύ μακρινό μου φαίνεται τούτο. Αλλά μέχρι να φτάσουμε να μη ζητήσουμε μια δικαιότερη κοινωνία; Ένα δικαιτότερο πολιτικό σύστημα;

 54. Χρηστος Κ. said

  «Δέχομαι ένα δημοκρατικό σύστημα χωρίς κόμματα με ένα και μόνο ψηφοδέλτιο.» Η φραση αυτη εαν δε εχει γραφτει απο αγνοια καταδεικνυει ενα απιστευτο λαικισμο. Δηλαδη εκμεταλευομενοι και εκμεταλευτες ολοι το ιδιο. Αφεντικα και δουλοι σκατα γινηκαμε ουλοι.
  Πιστευεις οτι υπαρχουν ταξικες διαφορες στη κοινωνια μας.
  Πιστευεις οτι ο τρόπος παραγωγής και αναπαραγωγής της υλικοοικονομικής ζωής, οι κοινωνικές σχέσεις που απορρέουν από αυτόν και η διαπάλη των δύο βασικών κοινωνικών τάξεων που καθορίζονται από τις σχέσεις ιδιοκτησίας ή μη ως προς τα μέσα παραγωγής, είναι ο βασικός παράγοντας της εξέλιξης των κοινωνιών;(επειδη ειμαι τεμπελης το αντεγραψα απο το μπλογκ Left g700) Εαν ναι μπορει να γινει κουβεντα, εαν οχι μπορουμε να μιλησουμε για κερασια και πορτοκαλια.

 55. #54 Φίλε Χρήστο Κ. έχεις μια μανία να διαχωρίζεις τις απόψεις σε λαϊκίστικες και μη (σχόλια 47, 49, 54) σε βαθμό να με κάνεις να αμφιβάλλω αν τελικά πιστεύεις στην ισότητα και σε τι εκτίμηση έχεις το λαό. Μήπως λοιπόν την εξουσία σε ένα κομμουνιστικό σύστημα πρέπει να τη διαχειρίζεται μια Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) για να μην κινδυνέψει από εκτός Κ.Ε. λαϊκιστές;

  #54 Πάντα θα υπάρχουν ταξικές διαφορές. Εξαρτάται από το μαχαίρι που κόβει και ορίζει τις τάξεις. Μήπως δεν υπάρχουν ταξικές διαφορές σε ένα Κομ. σύσ.; Δεν τις λέτε ταξικές αλλά στην ουσία είναι ταξικές. Αταξικό σύστημα είναι μόνο η αναρχία δηλαδή το μη σύστημα.

  #53 Βαγγέλη ωραία η θεωρία αλλά δε μου απάντησες σε ένα στρατηγικό ερώτημα. Υπάρχει η δυνατότητα αυτοκατάργησης ενός Κομ. συστήματος ή σου κάθεται στο σβέρκο και τέλος; Μπορεί ο κόσμος να μετανοιώσει αν πχ δώσει 51% στο Κ.Κ.Ε. ή το 51% σημαίνει ότι αποδέχεται τον αιώνιο κομμουνισμό;
  Για εμένα, μια που ανέφερες την αρχαία Αθήνα, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά στις πολιτικές δυνάμεις, είναι αυτή που διαχωρίζει τις δημοκρατικές από τις ολιγαρχικές. Σε ποιες κατατάσσεις τον κομμουνισμό; Πριν βιαστείς να απαντήσεις να σου πω ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μια παραγωγική μηχανή, επομένως μην περιορίσεις την απάντηση σου στο δίκαιο της εργατικής τάξης κλπ. Ο άνθρωπος έχει και άλλα στοιχεία πέρα από την εργασία του. Στοιχεία βέβαια που απαξιώνει στη ρητορική του ο κομμουνισμός γιατί αρέσκεται στο να επικεντρώνεται σε αυτό και μόνο. Το δίκαιο της λεγόμενης εργατικής τάξη που επιθυμεί να μας μεταβάλει από κοινωνία λεόντων σε κοινωνία μυρμηγκιών (μην το πεις λαϊκισμό Χρήστο Κ.).
  Δεν είμαι αντικομμουνιστής αλλά δεν είμαι και κομμουνιστής. Το παρόν σύστημα δέχεται την στάση μου αυτή. Θα με ανεχόταν ένα κομμουνιστικό σύστημα ή θα με θεωρούσε εχθρό του; Τι ενοχλεί ένα κομ. συσ. να μου επιτρέψει να έχω την περιουσία μου και να λειτουργώ εκτός συστήματος; Γιατί φοβάται τη διαφορετικότητα; Γιατί δεν αναπτύσσεται ένα κομμουνιστικό σύστημα μέσα από συνειδητές επιλογές του ατόμου ώστε στην ουσία να επιχειρηματολογήσει στην πράξη για τα δίκαια του; Μπορεί αν μια ομάδα κομμουνιστών λειτουργήσει κομμουνιστικά να προσελκύσει και άλλους μη κομμουνιστές. Γιατί πρέπει και καλά και ντε να γίνει σύστημα από την αρχή; Ο Χριστιανισμός που τόσο σιχαίνεται ο Κομμουνισμός έκανε 350 χρόνια να καθιερωθεί. Γιατί ο κομμουνισμός θέλει να επιβληθεί με το καλημέρα; Μήπως γιατί δεν είναι ιδεολογία αλλά είναι συμφέρον, δηλαδή η άλλη όψη του καπιταλιστικού νομίσματος; Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι από το μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδοτήθηκε και η «μεγάλη» Οκτωβριανή αντικαπιταλιστική επανάσταση με τα χρυσά κάστρα της Κ.Κ.ΣΕ.

  Τέλος, καταφέραμε για άλλη μια φορά να επικεντρωθούμε στον κομμουνισμό, δηλαδή από όλη αυτή τη συζήτηση για την παρούσα κατάσταση, τα σχόλια για το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ κλπ καταλήξαμε να μιλάμε για τον κομμουνισμό. Είναι και αυτό τμήμα της προπαγάνδας ώστε να γίνεται κάθε συζήτηση, συζήτηση αποδοχής ή μη του κομμουνισμού; Είναι δηλαδή εσκεμμένη μετατόπιση του κέντρου βάρους κάθε κουβέντας;
  Για εμένα το ζητούμενο είναι η ελευθερία του ανθρώπου και βάζω στην ίδια ζυγαριά τόσο τον καπιταλισμό όσο και τον κομμουνισμό γιατί είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα. Κατάλυση των ατομικών ελευθεριών. Είτε δηλαδή το δούμε χρηματοκεντρικά (καπιταλισμός), είτε εργασιακά (κομμουνισμός), είτε οικολογικά (κινημα zeitgeist) το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Ισοπέδωση του ατόμου. Όχι ευχαριστώ, δε θα πάρω. Για εμένα η μικρή μου περιουσία δε μου εξασφαλίζει πλούτο αλλά ελευθερία. Επομένως δεν είμαι πλουτοκράτης (όπως θα βιαστείς να με χαρακτηρίσεις) αλλά ελεύθερος να αποφασίσω ακόμη και την καταστροφή μου. Και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα.

 56. Χρηστος Κ. said

  Αδυνατω! Κι οχι για κανεναν αλλο λογο παρα μονο γιατι δε μπορω να λεω τα αυτονοητα σε καποιον που εχει σφηνωμενες λαθος εννοιες στο μυαλο του.

 57. Όλα είναι σχετικά. Ενδεχομένως να έχουν σφηνωθεί στο μυαλό σου άλλα «αυτονόητα» από τα δικά μου. Απλά τα δικά μου τυγχάνει να είναι δικά μου ενώ τα δικά σου τυγχάνει να ταυτίζονται με του Ριζοσπάστη. Τα πάντα είναι σχετικά.

 58. Χρηστος Κ. said

  Το ποσο γνωριζεις την αριστερα αποτυπωνεται στο τελευταιο σου σχολιο. Το οποιο φυσικα δε ξεφευγει απο τη κλασικη περιπτωση των ασχετων με την αριστερα. Θεωρειτε οτι οσοι πιστευουν και εμπνεονται απο την αριστερα ειναι ενεργουμενα του ριζοσπαστη. Λυπαμαι που θα σου χαλασω την εικονα αλλα δεν ημουν, δεν ειμαι και ποτε δε θα γινω μελος του ΚΚΕ. Οταν βγεις λοιπον απο τη πολιτικη σου τυφλωση και διαβασεις και για την αριστερα μπορει και να τα ξαναπουμε. Μεχρι τοτε ζησε το μυθο της δημοκρατιας σου. Που δε χωρα οσους εχουν αλλη αποψη. Σφηνα και μαλιστα μεγαλη.

 59. «…ο τρόπος παραγωγής και αναπαραγωγής της υλικοοικονομικής ζωής, οι κοινωνικές σχέσεις που απορρέουν από αυτόν και η διαπάλη των δύο βασικών κοινωνικών τάξεων που καθορίζονται από τις σχέσεις ιδιοκτησίας ή μη ως προς τα μέσα παραγωγής, είναι ο βασικός παράγοντας της εξέλιξης των κοινωνιών (επειδη ειμαι τεμπελης το αντεγραψα απο το μπλογκ Left g700)…»
  Πιστεύεις ότι λέει κάτι μοναδικό το μπλογκ Left g700; Είτε το έγραφες, είτε το αντέγραφες, είτε το διάβαζα από άλλον θα ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ίδιο τρόπο γραμμένο. Ένα ποίημα που βαρεθήκαμε να ακούμε χρόνια τώρα.
  Αναρωτιέμαι ποιος έχει σφηνωμένες ιδέες στο μυαλό του.

  Υ.Γ. Και εγώ το ίδιο κάνω όταν θέλω να ρίξω μια γκόμενα. Ρίχνω 5-6 φεγγάρια, τρεις ακροθαλασσιές, 5 τριαντάφυλλα. Δεν μπορεί, κάποια θα πέσει. 😉

 60. Χρηστος Κ. said

  Ενας εξυπνακισμος ακομη. Λυπαμαι φιλε αλλα τις γυναικες δε τις βλεπω σα γκομενες που πεφτουν. Αν εσυ τις βλεπεις σα γελαδια στο γρασιδι ειναι δικο σου προβλημα. Οσον αφορα το ποιημα οταν βρεις κατι πιο καινοτομο και ορθολογικο ελα να μας το πεις. Μεχρι τοτε πλατσουριζε στη λιμνη με τις χαζομαρουλες που, αυτοθαυμαζομενος, γραφεις.
  Σφηνα σου λεω πελωρια. Και την εχεις κανει και κοσμοθεωρια.

 61. ΟΚ..δεκτό. Την επόμενη φορά θα γράφω στο μπλογκ Left g700. Ούτως η άλλως όπου και να γράψω θα είναι ακριβώς το ίδιο, θα ακούσω τις ίδιες απαντήσεις, τις ίδιες ορολογίες, τα ίδια συνθήματα.

  Πίστεψε με μια γυναίκα θα εκτιμήσει περισσότερο ένα δικό σου χαζό ποίημα από ένα δοκιμασμένο ποίημα του Εμπειρίκου. Αυτοσχεδίασε και λίγο και ας κάνεις και λάθος, δεν είναι κακό. Κακό είναι να αντλείς δίκιο από έτοιμα φασόν ιδεολογήματα. Εκτός αν θεωρείς την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού -> λαϊκισμό.

 62. Βαγγέλης said

  Αγαπητέ Στράβωνα, το αν υπάρχει ή όχι δυνατότητα αυτοκατάργησης ενός κομμουνιστικού συστήματος, νομίζω πως το βιώσαμε όλοι μας πριν από 20 χρόνια. Επομένως προς τι το ερώτημα;
  Παρεμπιπτόντως πώς σου προέκυψε ότι το μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδότησε την Οκτωβριανή επανάσταση;
  Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταδικάζεις τον καπιταλισμό αλλά δεν καταλαβαίνω κάτι. Πως τον καταδικάζεις από τη μια αλλά δεν τον αλλάζεις από την άλλη; Η ελευθερία του ατόμου είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε από τον καπιταλισμό προκειμένου να επιβάλλει την ατομική (στην αρχή μικρο-, στις μέρες μας μεγαλο-) ιδιοκτησία. Στην ουσία εννοεί την ελευθερία εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την ελευθερία απόκτησης αμύθητων περιουσιών, τέτοιων που σε εποχή κρίσης να έχουν το περιθώριο να χαρίζονται οι μισές (Bill Gates)χωρίς αυτό να επηρεάζει σε τίποτα τον κάτοχό της ή να δαπανώνται 100.000.000 € για την αγορά μιας ομάδας (Ολυμπιακός). Παλιότερα χρησιμοποιούσε την ωμή βία προκειμένου να καταπνίξει την διαφορετική άποψη (π.χ. Βιετνάμ, Καμπότζη, Χιλή). Τώρα χρησιμοποιεί άλλες, πιο μοντέρνες μεθόδους. Πληρώνει εταιρείες (CIVITAS) προπαγάνδας, λαδώνει πολιτικούς και δημοσιογράφους, χειραγωγεί την κοινή γνώμη και υποδουλώνει το άτομο. Αν αυτό θες σαν μέλλον της ανθρωπότητας, με γεια σου και χαρά σου. Εγώ δεν θα πάρω.
  Ισχύει ακόμα το ερώτημα όμως. Είσαι υπέρ ή κατά της ισότητας των ανθρώπων;

 63. #62 Είμαι κατά της εξαναγκασμένης ισότητας των ανθρώπων. Εξαρτάται από τον ορισμό της ισότητας. Ακόμη και στα μαθηματικά ορίζουμε την ισότητα. Στην πληροφορική δεν υπάρχει ισότητα, υπάρχει ανάθεση. Γενικά η ισότητα είναι μια αόριστη έννοια. Αν την ορίσεις θα σου απαντήσω.

  Πριν από 20 χρόνια βιώσαμε την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Δεν ξέρουμε όμως αν έγιναν αγώνες για την πτώση του από το 1917 μέχρι το 1990. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη, αν δηλαδή υπάρχει πρόβλεψη από το ίδιο το σύστημα για την αυτοκατάργηση του. Δεν μιλάω για την βίαιη πτώση αλλά για την συνειδητή επιλογή. Το σύστημα πχ που ζούμε επιτρέπει στο ΚΚΕ να υπάρχει. Ένα κομμουνιστικό σύστημα θα επιτρέψει το ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ.Κ.Ε να υπάρξει;
  Θεωρητικό ερώτημα: έστω ότι αποφασίζουμε (συνειδητά) σήμερα να γίνουμε κομμουνιστές για να εξυγιάνουμε το σύστημα μας. Ποιος μας επιβεβαιώνει ότι θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε για την επόμενη αλλαγή;

  Μου περιγράφεις το πρόβλημα του καπιταλισμού. ΟΚ, το βλέπω. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει ότι το αντίθετο είναι το σωστό. Απεναντίας αποδεικνύει ότι το αντίθετο είναι εξ ίσου λάθος. Έστω χ^2=0. Αν το α είναι λάθος λύση είναι εξίσου λάθος και το -α. Δεν μπαίνω καν σε ψευτοδιλήμματα. Για εμένα Νο1 αρχή είναι η ελευθερία μου. Μετά ψάχνω να βρω λύσεις αλλά λύσεις χωρίς ελευθερία απορρίπτονται. Η ελευθερία μου δεν μπαίνει στο παζάρι με αντάλλαγμα τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες που και αυτές είναι υπό συζήτηση.

 64. #60 «…Και την εχεις κανει και κοσμοθεωρια…»
  Μα αυτή είναι η μαγεία της δημοκρατίας. Να έχει ο κάθε ένας την κοσμοθεωρία του και να επιλέγει η πλειοψηφία την καλύτερη. Αν αυτό δεν είναι ελευθερία τι είναι; Ακόμη και η χαζομάρα μου είναι ένδειξη της ελευθερίας μου. Θεωρώ τιμή μου το γεγονός ότι έχω τη δική μου χαζή κοσμοθεωρία και σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

 65. Μόλις τώρα άκουσα το πιο «δημοκρατικό» από το κεντροαριστερό καθεστώς του ΠΑΣΟΚ. Είναι άσχετο αλλά δεν αντέχω να το σχολιάσω από αηδία γιαυτό που άκουσα.
  Λέει ο υφυπουργός εξωτερικών (σε ερώτηση του Κάρατζ. για την ΠΓΔΜ): «Ο λαός μας έδωσε εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και δεν θα μεταφέρουμε στο λαό την ευθύνη για τις επιλογές μας».
  Με λίγα λόγια…ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

 66. Στράβων, να πεις ότι οι Γερμανοί βοήθησαν το Λένιν γιατί ήθελαν (λογικότατα) να καταρρεύσει η Ρωσία και να μην έχουν διμέτωπο πόλεμο, θα το καταλαβαίναμε. Αλλά όταν λες ότι «από το μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδοτήθηκε και η “μεγάλη” Οκτωβριανή αντικαπιταλιστική επανάσταση με τα χρυσά κάστρα [;;;] της Κ.Κ.ΣΕ.», μας κάνεις να αναρωτιόμαστε σε ποιον κόσμο ζεις.

  Και εντάξει, είσαι νέος και δεν θυμάσαι το 1956 και το 1968, ούτε τους Ρώσους αντιφρονούντες – αλλά διάβολε, δεν έχεις ακούσει τίποτα ποτέ για όλα αυτά; Πώς είναι δυνατόν αν μην ξέρεις «αν έγιναν αγώνες για την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού από το 1917 μέχρι το 1990»;

  Όσο για τον ισχυρισμό ότι «ο τρόπος παραγωγής και αναπαραγωγής της υλικοοικονομικής ζωής, οι κοινωνικές σχέσεις που απορρέουν από αυτόν και η διαπάλη των δύο βασικών κοινωνικών τάξεων που καθορίζονται από τις σχέσεις ιδιοκτησίας ή μη ως προς τα μέσα παραγωγής, είναι ο βασικός παράγοντας της εξέλιξης των κοινωνιών», ε αυτό είναι το Α-Β του μαρξισμού. Είτε από το μπλογκ Left g700 το πάρεις, είτε από μπροσούρα του ΚΚΕ, είτε από την εγκυρότερη ιστορία της φιλοσοφίας, έτσι ακριβώς θα το διαβάσεις, όπως ακριβώς η διατύπωση του νόμου της παγκόσμιας έλξης θα είναι η ίδια ανεξαρτήτως πηγής. Δικαίωμά σου βεβαίως να διαφωνείς – άλλωστε και ο νόμος της παγκόσμιας έλξης αποδείχτηκε τελικά ανακριβής στη διατύπωση του Νεύτωνα που μαθαίνουμε στο σχολείο – αλλά μην εκπλήττεσαι!

 67. Και όχι, δεν είναι φασισμός μια νόμιμη κυβέρνηση να κάνει αυτό που κρίνει ότι επιβάλλει το συμφέρον της χώρας, έστω κι αν δεν είναι άμεσα αρεστό στο λαό, έστω κι αν πρόκειται να της στοιχίσει τις επόμενες εκλογές. Είναι εκδήλωση πολιτικής υπευθυνότητας, στην οποία δυστυχώς δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί μας…

 68. #67 Τότε είναι άτοπη η οποιαδήποτε συζήτηση κάνουμε. Αυτοί ξέρουν. Έχουν το χρίσμα. Είναι Χριστοί.
  Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη για τις επόμενες, μεθεπόμενες αντιμεθεπόμενες εκλογές. Αυτοκρατορία χτίζει. Οθωμανισμός και Γενιτσαρισμός είναι οι μεθοδολογία του. Μπορεί μέχρι και τη Θράκη στην Τουρκία να πουλήσει αν ξέρει ότι θα κερδίσει ψήφους περισσότερους από όσους θα χάσει. Τους μάθαμε τόσα χρόνια. Αυτά σε κανένα 10χρονο.

 69. #66 Και τι νομίζεις ότι είναι οι Γερμανοί; Τι ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα; Το παγκόσμιο μεγάλο κεφάλαιο δεν ξεκίνησε από την τράπεζα της Φρανκφούρτης; Το πιο εύκολο πράγμα είναι να τα ρίξουμε όλα στο Γερμανικό ναζισμό (χωρίς να σημαίνει ότι είμαι ναζιστής) αλλά είναι εύκολη λύση να τα ρίχνουμε όλα σε αυτόν. Ο Ναζισμός ευθύνεται για πολλά πράματα αλλά και άλλα τόσα χρεώθηκαν σε αυτόν για να την βγάλουν κάποιοι άλλοι καθαρή. Ένα παράδειγμα: η ευγονική εξακολουθεί να υφίσταται αλλά είναι βολικό να την αποδίδουμε στο Χίτλερ και να αποδίδουμε τη συνέχεια της στην επιστήμη που είναι στο απυρόβλητο. Τόσο όμως στην ΕΣΣΔ όσο και σήμερα γίνονται πολύ χειρότερα πειράματα ευγονικής από αυτά του τρελού Χίτλερ.

  http://video.google.com/videoplay?docid=439586221319126077#
  http://video.google.com/videoplay?docid=1196961079151878998#

  Ο νόμος της παγκόσμιας έλξης ουδέποτε αποδείχθηκε ανακριβής. Ισχύει απλά σε συγκεκριμένες συνθήκες.

  Να σου πω ένα ακόμη ποιηματάκι;
  Πιστεύω εις έναν θεό, πατέρα παντοκράτορα …

 70. #66 «…Και εντάξει, είσαι νέος και δεν θυμάσαι το 1956 και το 1968, ούτε τους Ρώσους αντιφρονούντες – αλλά διάβολε, δεν έχεις ακούσει τίποτα ποτέ για όλα αυτά; Πώς είναι δυνατόν αν μην ξέρεις “αν έγιναν αγώνες για την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού από το 1917 μέχρι το 1990″;…»

  Το θέμα φίλε Άγγελε δεν είναι αν ξέρω εγώ. Το θέμα είναι το γιατί δεν ευδοκίμησαν οι αγώνες και πώς ακυρώθηκαν. Δεν είναι αυτό ένα συστημικό πρόβλημα; Το ερώτημα μου είχε και ουσία πέρα από την προφανή απάντηση.

 71. Βαγγέλης said

  Αγαπητέ Στράβωνα, όταν θες ορισμό της ισότητας για να απαντήσεις σημαίνει ότι το σκέφτεσαι. Δώσε εσύ τον ορισμό της ισότητας στην οποία πιστεύεις. Αν όμως σε ρωτούσα αν πιστεύεις στην ελευθερία του ατόμου δεν θα ρωτούσες για διευκρινήσεις. Έτσι δεν είναι; Τελικά όσο και να το θες να το κρύψεις (και από τον εαυτό σου ακόμα) και παρά το ότι θες να λέγεσαι δημοκράτης, από τα λεγόμενα σου συμπεραίνω ότι κλίνεις προς την αριστοκρατία μάλλον. Δεν είναι κακό. Κάθε άποψη σεβαστή είναι. Αλλά να λέμε την αλήθεια.
  Ως προς το καπιταλιστικό κόμμα του οποίου την ύπαρξη θα πρέπει να επιτρέπει ένα κομμουνιστικό σύστημα, έχω να σου πω ότι εξαρτάται από τη δράση του καπιταλιστικού κόμματος. Αν δηλαδή σέβεται τους κανόνες λειτουργίας του κομμουνιστικού συστήματος, ναι, γιατί όχι; Να υπάρχει! Αν όμως λειτουργεί όπως το καπιταλιστικό κόμμα της Χιλής την περίοδο του Αλιέντε, μάλλον η κυβέρνηση (ή όπως αλλιώς λέγεται η κεντρική εξουσία) πρέπει να πάρει κάποια μέτρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέτρα αυτά πρέπει να αποφασίζονται από την πλειοψηφία του λαού. Ο κομμουνισμός δεν γίνεται για τον λαό, αλλά από τον λαό.
  Ως προς το σωστό και το αντίθετό του, εσύ ισχυρίζεσαι πως παρότι ο καπιταλισμός δεν είναι «σωστός», δεν τον αλλάζεις. Θεωρώ πιο ορθολογική σκέψη την αντικατάστασή του με κάτι άλλο δικαιότερο. Και ας μην είναι το αντίθετό του.

 72. #71 Μα πρέπει να το σκεφτώ. Το να απαντήσω απλά με ένα ναι ή όχι είναι λάθος. Πρέπει να οριστεί η ισότητα για να προχωρήσουμε στις άλλες πράξεις. Ένας εργάτης είναι ίσος με ένα βασικό μέλος της Κ.Ε.; Ίσος ως προς τι; Ακόμη και στην αριστοκρατία που λες μπορεί να είμαι υπέρ ή κατά όμως και πάλι πρέπει να ορίσουμε το άριστο. Εξάλλου και ο κομμουνισμός αριστοκρατία είναι κατά κάποιον τρόπο. Όλα εξαρτώνται από τον ορισμό των μεταβλητών και των σταθερών του συστήματος.

  «…Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέτρα αυτά πρέπει να αποφασίζονται από την πλειοψηφία του λαού…»
  Μπορεί δηλαδή ο λαός να αποφασίσει και για τη μοίρα του ΚΚΕ στην Ελλάδα; Πως την ορίζεις αυτήν την απόφαση; Το 7% των ψήφων που λαμβάνει το ΚΚΕ είναι μια απορριπτική απόφαση για το μέλλον του ή πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το αν πρέπει ή όχι να συμμετέχει το ΚΚΕ σε εκλογές;
  Αν θεωρείς το δεύτερο γιατί δεν το ζητάει το ΚΚΕ; Κερδισμένο θα βγει επικοινωνιακά.

  Δεν είπα ότι δεν τον αλλάζω. Εγώ δε ζω καπιταλιστικά. Επομένως τον έχω αλλάξει στην πράξη. Στο τελευταίο συμφωνούμε, ναι στο δικαιότερο. Το θέμα είναι στον τρόπο με τον οποίο θα καταλήξουμε σε αυτό το δικαιότερο. Δεν νομίζω να υπάρχει δικαιότερη λύση από την δημοκρατία. Να μπορούμε δηλαδή ανά πάσα ώρα και στιγμή να αποφασίζουμε. Αλλά δημοκρατική απόφαση για την κατάργηση της δημοκρατίας είναι σχήμα οξύμωρο.

 73. Χρηστος Κ. said

  Τα ενεργουμενα του ριζοσπαστη απαντουν. «Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών, είναι η ιστορία ταξικών αγώνων». Κομμουνιστικο Μανιφεστο.
  «…ο καπιταλισμός είναι μια αδυσώπητα εκμεταλλευτική οικονομία που οδηγείται από τις ανταγωνιστικές σχέσεις της στον αποικισμό ολόκληρου του πλανήτη και στην τοποθέτηση της κοινωνικής ζωής, ως τέτοιας, αντιμέτωπης πρόσωπο με πρόσωπο με τον προβληματισμό για την ίδια την ικανότητά της για επιβίωση, δεδομένης της απουσίας μιας κομμουνιστικής κοινωνίας.» Murray Bookchin
  «Η ανάγκη για μία συνεχώς επεκτεινόμενη αγορά των προϊόντων της κυνηγά την αστική τάξη σ’ όλη την υδρόγειο. Είναι αναγκασμένη να φωλιάζει παντού, να εγκαθίσταται παντού, να δημιουργεί σχέσεις παντού (…). Η σύγχρονη αστική κοινωνία με τις σχέσεις παραγωγής, ανταλλαγής και ιδιοκτησίας, που δημιούργησε σαν από θαύμα τόσο ισχυρά μέσα παραγωγής και συναλλαγής, μοιάζει με το μαθητευόμενο μάγο, που δεν μπορεί πια να κυριαρχήσει στις υποχθόνιες δυνάμεις που ο ίδιος προσκάλεσε». Κομμουνιστικο Μανιφεστο.
  Συγχωρεσε με Στραβωνα, ενα απλο ενεργουμενο ειμαι και δε μπορω να σκεφτω απο μονος μου. Οποτε καταφευγω στα ετοιμα που ενω εχουν γραφτει 162 χρονια πριν περιγραφουν ακριβως τη σημερινη πραγματικοτητα.
  Και κλεινοντας αφου δυσκολευεσαι να απαντησεις σε απλες ερωτησεις και πολυ ευκολα διαστρεβλωνεις τα λεγομενα των αλλων να τροποποιησω λιγο την ερωτηση του Βαγγελη και να της προσθεσω το κατιτις.
  Πιστευεις στην ισονομια? Θεωρεις οτι ολοι πρεπει να εχουν τις ιδιες ευκαιριες μαθησης? Πιστευεις οτι ολοι πρεπει να εχουν προσβαση σε κοινωνικα αγαθα με τον ιδιο τροπο? Πιστευεις οτι ο πλουτος που παραγεται πρεπει να μοιραζεται σε αυτους που τον παραγουν?

 74. #73 Γνωρίζω και μια ακόμη μειοψηφία ανθρώπων που επιχειρηματολογούν για τα δίκαια των ιδεών τους, αντλώντας διαρκώς συνθήματα από τα έντυπα όργανα τους όπως Σκοπιά, Ξύπνα, «Ο Ιεχωβά και οι 7 νάνοι» κλπ.

  Με κατηγορείς ότι δεν απαντώ ενώ ξέρεις πολύ καλά ότι έχω απαντήσει στα περισσότερα και ζητώ διευκρινήσεις για όσα έχω αφήσει αναπάντητα. Ωστόσο τα δικά μου ερωτήματα τα έχεις αφήσει ΟΛΑ αναπάντητα. Ανακεφαλαιώνω εν συντομία:
  1. Γιατί μετατρέπετε κάθε συζήτηση σε κομμουνιστοκεντρική; Αυτή ξέρεις είναι μέθοδος είτε προπαγάνδας είτε μάρκετινγκ.
  2. Πως μπορεί κάποιος να μετανοιώσει αν ασπαστεί τον κομμουνισμό; Θα τον αφήσει η κομμουνιστική Σαρία ή θα τιμωρήσει την απιστία του; Εν ολίγοις: με ποιες ειρηνικές διαδικασίες πέφτει ένα κομμουνιστικό σύστημα.
  3. Η ισότητα ή ισονομία όπως τη μετασχηματίζεις είναι ανεκτική στη διαφορετικότητα του ατόμου ή είναι επιβεβλημένη και κατευθυνόμενη ισότητα και επομένως μιλάμε για Πεισιστρατισμό; Βλέπεις μπορείς να μη σταματήσεις στα 162 χρόνια, και 3000 χρόνια πίσω να πας βρίσκεις απαντήσεις. Απλά τότε δεν υπήρχε ριζοσπάστης.

  Σχόλιο: “Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών, είναι η ιστορία ταξικών αγώνων”. Κομμουνιστικο Μανιφεστο.
  Η Ελληνική ιστορία καμία σχέση δεν έχει με αυτήν την ανοησία. Στην Ελλάδα πολεμούν οι ελεύθεροι Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αν στην ΕΣΣΔ πολεμούσαν οι δούλοι είναι άλλο θέμα. Μεταξύ των θυμάτων του Στάλινγκραντ δεν νομίζω να ήταν πολλά στελέχη της Κ.Ε. μεταξύ των νεκρών. Επομένως ΝΑΙ, ο υπαρξιακός αγώνας της ΕΣΣΔ ήταν ταξικός, πολέμησε το προλεταριάτο για την επιβίωση των αρχόντων του κομμουνισμού.

  “…ο κομμουνισμός είναι μια αδυσώπητα εκμεταλλευτική οικονομία που οδηγείται από τις ισοπεδωτικές σχέσεις της στον αποικισμό ολόκληρου του πλανήτη και στην τοποθέτηση της κοινωνικής ζωής, ως τέτοιας, αντιμέτωπης πρόσωπο με πρόσωπο με τον προβληματισμό για την ίδια την ικανότητά της για επιβίωση, δεδομένης της απουσίας μιας ανταγωνιστικής κοινωνίας.” Εγώ.

  «Η ανάγκη για μια συνεχώς ελεγχόμενη αγορά των προϊόντων της κυνηγά την κομμουνιστική κοινωνία σε όλη την υδρόγειο. Είναι αναγκασμένη να αμύνεται διαρκώς απέναντι στην φύση των ανθρώπων, αποξενώνοντας τους από το ίδιο το παραγόμενο προϊόν επιμερίζοντας και απομακρύνοντας διαρκώς τις παραγωγικές διαδικασίες σε βαθμό τέτοιο ώστε ο σαν από λοβοτόμιση ο εργαζόμενος να μην μπορεί να διακρίνει αν αυτό που παράγει είναι βρύση ή διαστημόπλοιο. Η μη ιδιοκτησία οδηγεί σαν από θαύμα στην μοσχαροποίηση των μελών της κομμουνιστικής κοινωνίας που πελαγοδρομούν χωρίς στόχο και χωρίς σκοπό στην απέραντη στέπα του κομμουνισμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι μόλις ένα μέλος μια κομμουνιστικής κοινωνίας βρεθεί σε μη κομμουνιστικό περιβάλλον ενεργοποιεί όλα του τα καταπιεσμένα ένστικτα και οδηγείται στην παραβατικότητα αφού δεν μπορεί να διακρίνει το ηθικό από το μη δεδομένου στην μέχρι τότε ζωή του αυτές οι έννοιες καθορίζονταν από το κομμουνιστικό προστατευτικό δόγμα. Έτσι η κριτική του ικανότητα ατροφεί καθιστώντας το άτομο πνευματικά ανάπηρο.» Αντικομμουνιστικό αντιμανιφέστο.

 75. Χρηστος said

  Στραβωνα δεν απαντω σε ερωτησεις που με προσβαλουν. Οταν σταματησεις να κανεις τετοιες ερωτησεις θα σου απαντησω. Οταν επισης βγαλεις τη σφηνωμενη τυροπιτα απο το μυαλο σου θα γινει και κουβεντα. Γενικως τιποτα απ’ ολα οσα αναφερεις πιο πανω δεν ειναι κομμουνισμος. Η καρικατουρα που εχεις φτιαξει ειναι για το φτωχο μυαλο σου και τιποτα παραπανω.
  Κι οπως λενε και οι αγγλοι κομμουνιστες enough is enough.

 76. Δεν νομίζω να σε προσέβαλα. Όπως και να έχει όμως κρατάω την μη απάντηση. Είτε από ιδεολογία είτε από ευθιξία είτε επειδή είσαι ανώτερος πνευματικά από εμένα, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν απάντησες για πολλοστή φορά στα συγκεντρωμένα ερωτήματα του σχολίου #74

 77. Χρηστος said

  Καλα αφου επιμενεις να κανεις το χαζο θα σου απαντησω κι εγω αναλογα.
  1) Ειμαι πρακτορας της παλαι ποτε σοβιετιας και κανω brainstorming οπου σταθω κι οπου βρεθω. Υπαρχει οργανωση που εχει σκοτεινο σχεδιο να καταλαβει την εξουσια και νε φερει το κομμουνισμο. Επειδη ομως εχει χαλασει το restart το εχουμε βαλει στο συνεργειο και το επισκευαζουμε. Μη φοβασαι ομως με τους ανοητους δε θα τα βαλουμε μιας και οπως γνωριζεις η ανοησια ειναι αητητη.
  2)Οσοι μετανοιωσαν που ασπαστηκαν το κομμουνισμο αυτη τη στιγμη δεν ειναι εδω για να μας πουν τι εκαναν. Τους εχει περασει απο μαχαιρι ο αημνηστος πατερουλης. Οι υπολοιποι εχουμε υπογραψει υπευθυνη δηλωση πως σε περιπτωση αρνησης του προιοντος θα επιστρεψουμε τις ιδεες αθικτες και στην οσο το δυνατον καλυτερη κατασταση.
  Τυχον ζημια στις ιδεες θα κρατηθει απο το μισθο μας.
  3)Αυτο σου το αντιστρεφω. Με το Χιτλερ μαλλον τα βρισκετε ετσι; Ελα πεστο μη ντρεπεσαι. Ξερεις αρχαιο καλος, ομορφα κορμια, Λενι Ριφενσταλ, ευγονισμος κι αλλα τετοια ανθρωπινα.
  Ξερεις πιο ειναι το μεγαλυτερο σφαλμα σου. Οτι δεν εχεις ιδεα για αυτα που ασκεις κριτικη. Σου ειπαν τοτε στη χουντα πεντε πραματα για τους κατσαπλιαδες τους αριστερους κι εσυ εκτοτε παιζεις αυτη τη κασσετα.
  Θα επρεπε να εχεις ομως το θαρρος να παραδεχτεις οτι το μισος σου για μια συγκεκριμενη ιδεολογια σε τυφλωνει τοσο που δε βλεπεις περα απο τη μυτη σου.
  Σφηνα πελωρια φιλε μου. Αθεραπευτη.

 78. Όχι απλά για μια ιδεολογία αγαπητέ μου. Για μια ιδεολογία που φιλοδοξεί να γίνει καθεστώς. Έχει μια κάποια διαφορά.
  Καθεστώτα δεν περνάνε από τους Έλληνες, είτε δεξιά, είτε αριστερά. Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι νομίζουν ότι θα βάλουν τον Ελληνισμό να υπακούει σε κανόνες κομμένους και ραμμένους, εγκλωβίζοντας τον σε ψευτοδιλήμματα. Ούτε καν εσύ ο ίδιος δε θέλεις να ζήσεις σε ένα κομμουνιστικό σύστημα.
  Το δυστύχημα για την Ελλάδα ήταν ότι πρώτα πέρασε δεξιά χούντα και αυτοηρωοποιήθηκαν οι αριστεροί επίδοξοι χουντικοί προσπαθώντας να εμφανιστούν ως μάρτυρες, κάτι φυσικά που δεν ισχύει γιατί μάρτυρες έχουν και οι δυο πλευρές που φυσικά είναι εκτός εξουσίας.

  Η ουσία όμως είναι η ίδια. Όσο χούντα ήταν η μεν άλλο τόσο και είναι και οι δε. Όλα τα άλλα είναι πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές.
  Εσείς νομιμοποιείτε την άκρα δεξιά, εκείνοι νομιμοποιούν εσάς και τελικά στο ενδιάμεσο φύτρωσε το καθεστώς του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος έχει καθαρό μυαλό τη βλέπει. Μέρος του εξουσιαστικού παιχνιδιού είναι και τόσο το Κ.Κ.Ε. όσο και ο Καρατζαφέρης με το ίδιο μερίδιο ευθύνης. Αποστολή ο αποπροσανατολισμός του κόσμου. Ένα πεντάγωνο παιχνίδι που ο κάθε ένας τραβάει το σχοινί προς το μέρος του προκειμένου να περνάει από μέσα η εξουσία. Μέσα σε αυτό το στημένο παιχνίδι χάνει την λογική του κάθε διάλογος αφού διάλογος με προαποφασισμένες απόψεις, ουκ εστί διάλογος.
  Η δημοκρατία αγαπητέ μου έχει έναν και συγκεκριμένο ρόλο και είναι καπήλευση του όρου το να διαχωρίζεις τη δημοκρατία σε εργατική, αστική, προοδευτική, ταξική κ.α. Η δημοκρατία είναι μία, όλα τα άλλα είναι φασισμός.
  Είμαι πολύ νεότερος από όσο νομίζεις και καμία σχέση με τη χούντα δεν έχω.

 79. ufo said

  10 Ελληνες 11 γνωμες. Συνεχιστε.

 80. billy said

  Η δημοκρατία όπως λέει η λέξη είναι να κυβερνά ο λαός..Σήμερα δεν γινεται καθόλου αυτό. Την εξουσία την έχει η άρχουσα τάξη, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο.
  Απλά ζητείται κάθε 4 χρόνια από το λαό να παραδοθεί η εξουσία στους προαναφερθέντες κάτω από την ανάλογη πλύση εγκεφάλου των δικών τους ΜΜΕ.

 81. #81 Όχι ο λαός αγαπητέ μου. Ο δήμος κυβερνάει σε μια δημοκρατία. Ίσως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε εκτός δήμου στην ουσία. Εντός δήμου (πολιτικού συστήματος) ανταλλάσσονται και απόψεις και σκέψεις και στρατηγικές αλλά και γίνονται εκλογές. Εμείς είμαστε ο λαός και το πρόσχημα της ψήφου μας είναι μελετημένο στατιστικά ώστε να αλληλοεξουδετερωνόμαστε.
  Η βασική όμως διαφορά μεταξύ της αρχαίας δημοκρατίας και της σημερινής είναι ότι ο τότε πολίτης πολεμούσε ενώ στη σημερινή πολεμάει ο λαός και ο πολίτης (δηλαδή ο εντός του πολιτικού δήμου) τα κάνει πάνω του και την κοπανάει στη Γαλλία, την Αμερική, την Σουηδία κλπ.
  Έχουμε δηλαδή δημοκρατία ανέντιμων και δηλών πολιτών.

 82. * παρόραμα
  δειλών πολιτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: