Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο ιερόσυλος κεραυνός και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Ιουνίου, 2010


* Μπορεί ένας κεραυνός, ένα φυσικό φαινόμενο δηλαδή, να είναι ιερόσυλος; Ναι, απαντάει θαρρετά το in.gr, ή τουλάχιστον αυτός που διάλεξε τον τίτλο της προχτεσινής είδησης, που ίσως θα τη διαβάσατε, ότι ένα γιγαντιαίο (19 μέτρα κιτσαρία) άγαλμα του Ιησού, που βρισκόταν έξω από κάποιον αμερικάνικο ναό, χτυπήθηκε, λέει, από κεραυνό, και καθώς ήταν φτιαγμένο από φάιμπεργκλας κάηκε ολοσχερώς. Ο τίτλος του in.gr: Τεράστιο άγαλμα του Ιησού Χριστού στις ΗΠΑ χτυπήθηκε από ιερόσυλο κεραυνό. Μόνο που κεραυνούς ρίχναν παλιότεροι θεοί, που έχουν το προβάδισμα στην επετηρίδα. Τέλος πάντων, ας πούμε ότι ήταν μια (όχι πολύ πετυχημένη) προσπάθεια για πρωτοτυπία, κι ας ξεκινήσουμε έτσι μιαν ακόμα πιατέλα με μεζεδάκια, μικρά, πολλά και διάφορα.

* Διάβασα το παρακάτω από γνωστό σχολιογράφο: Ένα πρελούδιο, η προσευχή της Σαπφούς στην Αθηνά
κι ένα ιντερμέδιο, οι κασκαρίκες του Ερμή στον Απόλλωνα.
Από γραμματικής πλευράς, τι παρατηρείτε; Εγώ πρόσεξα ότι η Σαπφώ αρχαιοκλίνεται (της Σαπφούς), όχι όμως και ο Ερμής (που θα έκανε «του Ερμού»). Δεν ψέγω τον σχολιογράφο για ασυνέπεια, παρατηρώ όμως ότι η αρχαιοκλισιά των θηλυκών αρχαίων ονομάτων είναι πολύ πιο διαδεδομένη από των αρσενικών -άλλη μια εκδήλωση των ιδιοτροπιών του «ανυπότακτου γένους», όπως το λέει ο φίλος Γιάννης Χάρης.

* Τιμητής, το έχουμε ξαναπεί, είναι αυτός που κρίνει τους άλλους και τα ελαττώματά τους με υπερβολικά αυστηρό τρόπο. Είναι η ελληνική απόδοση του λατινικού censor, που έχει επίσης αποδοθεί ως «κήνσορας». Ο τιμητής λοιπόν κατηγορεί κάτι, δεν τιμά κάτι. Όμως, καθώς δεν έχει ετυμολογική διαφάνεια η λέξη, όλο και περισσότερο την βλέπουμε να χρησιμοποιείται σαν να σημαίνει τον υπερασπιστή. Τελευταίο κρούσμα που πρόσεξα, από τον Ριζοσπάστη της περασμένης Κυριακής: Ωστόσο, έχει αξία να εξετάσουμε το πώς η Τουρκία, μια χώρα που κατέχει μεγάλο μέρος μιας άλλης ανεξάρτητης χώρας (της Κύπρου), καταπατώντας όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, εμφανίζεται σήμερα ως «τιμητής» κι «υπερασπιστής» του διεθνούς δικαίου, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι το παραβιάζει. Σε μερικά χρόνια, θα αναγνωριστεί ίσως αυτή η σημασία και ίσως μπει και στα λεξικά, αλλά προς το παρόν θαρρώ ότι είναι λάθος. (Προσθήκη: Δείτε όμως και το σχόλιο αρ. 5, ίσως αδίκησα τον αρθρογράφο).

* Ανάλυση από τον κ. Γ. Παγουλάτο, αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, για τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ανάμεσα σε πολλές επισημάνσεις και η εξής, παρμένη από μελέτη της Κομισιόν: Όμως ο δείκτης στον οποίο έχουμε τη χειρότερη επίδοση είναι ο ρυθμός αποφοίτησης. Στο δείγμα των 28 χωρών, η Ελλάδα είναι τελευταία, με ποσοστό μόλις 9%: δηλαδή για κάθε 100 φοιτητές αποφοιτούν 9! (Στην Ιαπωνία 54, στην Ιρλανδία 33, στη Γαλλία 31). Ο αριθμός είναι απίστευτος, από 100 φοιτητές να αποφοιτούν μόνο οι 9! Δεδομένου ότι εισάγονται δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, θα έπρεπε να έχουμε γεμίσει με στρατιές αιώνιων φοιτητών. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, μάλλον. Και πράγματι, η μελέτη λέει ότι από τους 100 Έλληνες φοιτητές οι 9 αποφοιτούν στην κανονική διάρκεια των σπουδών τους, χωρίς να αργήσουν καθόλου. Κι αυτό πρόβλημα είναι, αλλά απείρως μικρότερων διαστάσεων.

Οπότε, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι ένα τεκμήριο της κρίσης του ελληνικού πανεπιστημίου είναι ότι οι καθηγητές του δεν μπορούν ούτε να παραθέσουν με ακρίβεια  ένα στοιχείο από την πηγή που συμβουλεύονται! (Για να μη φωνάζει ο Καίσαρας, την απροσεξία του καθηγητή την επισήμαναν οι μπαζαδόροι, όπως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τους σχολιαστές του buzz.reality-tape.com).

* Κι επειδή έτσι κι αλλιώς έχουν βγει πολύ γκρινιάρικα αυτά εδώ τα μεζεδάκια, ας συνεχίσω με γκρίνια: μπορεί κάποιος που ξέρει από τυπογραφεία να μου πει για ποιο λόγο όλες (νομίζω) οι εφημερίδες εξακολουθούν να μην τονίζουν τα αρχικά κεφαλαία (δηλ. γιατί γράφουν Οχι αντί για Όχι κτλ.); Πριν από 10 και βάλε χρόνια, η εξήγηση ήταν ότι στο πρόγραμμα φωτοσύνθεσης που χρησιμοποιούσαν, οι κωδικοί για τα τονούμενα κεφαλαία είχαν δεσμευτεί για άλλες λειτουργίες του συστήματος -κι αυτό πράγματι ίσχυε παλιά. Αλλά τώρα; Ύστερα από τόσα χρόνια, θα περίμενε κανείς η κωδικοποίηση να έχει αλλάξει -τόσα γιούνικοντ βγήκανε. Γιατί εξακολουθούν να μην τονίζονται τα τονούμενα κεφαλαία; Είναι σαν το ανέκδοτο με τη σκοπιά στο παγκάκι;

* Κι ένα που δεν είναι καινούργιο· το βρήκα σε ένα γκρουπ θαυμαστών της κυρίας Τζιροπούλου στο Φέισμπουκ και το παραθέτω ασχολίαστο: ὁ Μπαμπινιώτης, Μ. Τριανταφυλλίδης καί ἄλλοι πολλοί στήν προσπάθειά τους νά μᾶς πείσουν γιά τά ἀπίθανα ἐπιχειρήματά τους περί ἑλληνικῆς γλώσσης κατέστρεψαν γενεές ὁλόκληρες, σέ σημεῖο πού κάποια μέ μπαμπάκα «γλωσσολόγο» ἐπέμενε ὅτι τό λῆμμα sex ΔΕΝ προέρχεται ἀπό τήν ἕξιν… Τότε ἡ ὀμπρέλλα, ἐπίκαιρον ἀντικείμενο στήν βροχερή Ἰταλία, ἀπό ποῦ προέρχεται;

* Και τελειώνω με μια φωτογραφία που μου έστειλε φίλος από Θεσσαλονίκη με το ερώτημα «Μα, κάνει ο Κορνήλιος γκράφιτι;»

Πρόκειται για γκράφιτι με στένσιλ, που το βρήκε ο φίλος -δεν μου έγραψε πού ακριβώς- και το φωτογράφισε. Αλλά βέβαια, ο Κορνήλιός μας ποτέ δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά και τόσο φριχτά λάθη, ένα σε κάθε λέξη σχεδόν!

* Και κάπου εδώ τελειώνουν κι αυτά τα μεζεδάκια. Πριν κλείσω, μια υπενθύμιση, μια και τελείωσαν οι πρώτοι αγώνες των ομίλων στο Μουντιάλ. Η ψηφοφορία (βλ. δεξιά) συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 134, και στην πρώτη θέση των προβλέψεων βρίσκονται η Ελλάδα και η Αργεντινή με 27 ψήφους και τρίτη η Βραζιλία με 25. Λέτε να ξέρουν κάτι που δεν ξέρω εγώ;

* Παρεμπιπτόντως, το απόγευμα ταξιδεύω και ίσως αραιώσουν κάπως οι εκπομπές τις επόμενες μέρες. Ίσως όμως και όχι.

Προσθήκη: Ένας φίλος έστειλε ένα ωραίο, φρέσκο μεζεδάκι που το παραθέτω αμέσως γιατί είναι κρίμα να το αφήσω να μπαγιατέψει.  Παραθέτω αυτούσιο το μήνυμά του:

27χρονος αλλοδαπός χθες, μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα, απέσπασε την τσάντα 75χρονης, που κινούνταν επί της οδού Αρειανού. Προς βοήθεια της ηλικιωμένης, έσπευσαν περίοικοι που συνέλαβαν τον δράστη και τον παρέδωσαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο:

Σχόλιο:

Οι τσαντάκηδες που ξέρω εγώ αρπάζουν τις τσάντες, δεν τις αποσπούν. Οι δε γριές που ξέρω, περπατάνε στην οδό τάδε, δεν κινούνται (αυτό ίσως να το έλεγα για άρμα μάχης, τρακτέρ, ή κάτι τέτοιο -εκτός όμως αν εκινείτο η τσάντα, γιατί με τη συγκεκριμένη σύνταξη εμένα εκεί πάει το μυαλό μου…). Οι δικοί μου περίοικοι τρέχουν να βοηθήσουν, δεν σπεύδουν προς βοήθεια. Όσο για τους αστυνομικούς, ο συντάκτης μας αφήνει να αναρωτιόμαστε σε ποιο σημείο έφτασαν και ποιος τους έφτασε ως εκεί….

Κι όλα αυτά σε δύο γραμμές. 

Και όχι μόνο αυτά, προσθέτω εγώ, αν σκεφτούμε ότι και η οδός δεν είναι Αρειανού, αλλά Αρριανού!

35 Σχόλια προς “Ο ιερόσυλος κεραυνός και άλλα μεζεδάκια”

 1. Alexandra said

  Όσον αφορά την αρχαιοκλισιά των γυναικείων ονομάτων, άκουσα τηλεοπτική περσόνα μεσημεριανάδικου να λέει με κάθε σοβαρότητα, και χωρίς καθόλου να δείχνει ότι έκανε πλάκα, «της Γωγούς Μαστροκώστα».

 2. Χρηστος Κ. said

  Εξιν κι οποιος αντεξειν

 3. > Αλλά βέβαια, ο Κορνήλιός μας ποτέ δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά και τόσο φριχτά λάθη, ένα σε κάθε λέξη σχεδόν!

  Έπεται άλλο στένσιλ με τα παροράματα…

 4. Για τα άτονα κεφαλαία: πρόκειται για κάτι που έγινε αφού έφυγα από την Ελλάδα (μόλις μετά την εφαρμογή του μονοτονικού)· και συμβαίνει όχι μόνο στις εφημερίδες, αλλά και στις τηλεοράσεις, έτσι; Δλδ έχουμε να κάνουμε πλέον με σύμβαση των μήντια· γιατί θέμα κωδικών δεσμευμένων σε φωτοσύνθεση δεν τίθεται για υπότιτλους.

  Άσε που το ότι η κοινωνία το ανέχτηκε αυτό (ακούς εκεί «άλλες λειτουργίες του συστήματος»), την κοινωνία καταδικάζει, όχι τα συστήματα. Και μιας και έγινε συνήθεια πια στο συγκεκριμένο χώρο, ποιος θα το αποβάλει χωρίς να χαρακτηριστεί… τοναμύντορας;

 5. Ίσως ο συντάκτης του Ριζοσπάστη που έγραψε ότι η Τουρκία «εμφανίζεται σήμερα ως «τιμητής» κι «υπερασπιστής» του διεθνούς δικαίου» να ήξερε τι θα πει «τιμητής» και να εννοούσε πράγματι αυτό που (κάπως αδέξια) έγραψε: ότι δηλαδή η Τουρκία εμφανίζεται σήμερα ως «τιμητής» (του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο) και «υπερασπιστής» του (παραβιαζόμενου) διεθνούς δικαίου.

 6. Για τα άτονα κεφαλαία, είχα σκεφτεί κι εγώ τον καιρό της εισαγωγής του μονοτονικού ότι θα μπορούσαμε να τα αφήναμε συστηματικά άτονα, γλυτώνοντας έτσι τον κόπο της δημιουργίας καινούργιων τυπογραφικών στοιχείων (γιατι κεφαλαία με σκέτη οξεία υποθέτω ότι πριν δεν είχαμε). Δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα αυτό, γιατι σε μια λέξη με αρχικό κεφαλαίο και χωρίς γραμμένο τόνο θα καταλαβαίναμε ότι τονίζεται το αρχικό φωνήεν, ενώ σε λέξεις γραμμένες εξ ολοκλήρου με κεφαλαία έτσι κι αλλιώς δεν βάζαμε ούτε βάζουμε τόνους. Αλλά… άλλοι κανόνες θεσπίστηκαν και ισχύουν, και καλό είναι να τους ακολουθούμε.
  Στο όνομά μου δεν βάζω συνειδητά τόνο, τουλάχιστον όταν γράφω στο Διαδίκτυο, γιατί το τονισμένο κεφαλαίο Α είναι το μόνο ελληνικό γράμμα όπου Unicode και Windows δεν συμφωνούν, κι έτσι αν γράψω Ά υπάρχει κίνδυνος ο αναγνώστης να δει σύμβολο παραγράφου!

 7. Γλωσσολάγνος said

  Η λανθασμένη χρήση τού τιμητή δεν είναι άσχετη και με τη λανθασμένη χρήση του επιθέτου επιτιμητικός, που εύκολα μπορεί να θεωρηθεί εύσημη λέξη, ιδίως λόγω του (συνηθέστερου, νομίζω) επιθέτου επίτιμος (επίτιμος πρόεδρος, επίτιμο μέλος κ.λπ.).

 8. marulaki said

  Αυτό το ‘περιττώματα εις το έθνος’ έχει φτάσει και μέχρι την Κρήτη! 😉

 9. sarant said

  Άγγελε, μπορεί να έχεις δίκιο στο 5, και το πρόσθεσα.

  Πρόσθεσα επίσης στο τέλος ένα μεζεδάκι που ήρθε προ ολίγου.

 10. sarant said

  Μαρουλάκι, σοβαρά; Είναι κάποια… αίρεση, δηλαδή;

 11. marulaki said

  Μάλλον! Και ένα μεζεδάκι από τα χθεσινά καλλιστεία, απευθυνόμενη η παρουσιάστρια στις υποψήφιες: ‘Ανεξαιρέτως αποτελέσματος, μπράβο σας που φθάσατε μέχρι εδώ’ (στην πασαρέλα των καλλιστείων).

 12. Τα άτονα κεφαλαία μπορούν (?) να τονιστούν «περιφραστικά» βάζοντας τον τόνο σε κενό χαρακτήρα πριν το κεφαλαίο φωνήεν: Π.χ. ΄Α αντί για Ά.
  Έχει προβλήματα συμβατότητας αυτό το Γιούνικοουντ για Γιουνανιστάν; 🙂

 13. @ 6

  «Στο όνομά μου δεν βάζω συνειδητά τόνο, τουλάχιστον όταν γράφω στο Διαδίκτυο, γιατί το τονισμένο κεφαλαίο Α είναι το μόνο ελληνικό γράμμα όπου Unicode και Windows δεν συμφωνούν, κι έτσι αν γράψω Ά υπάρχει κίνδυνος ο αναγνώστης να δει σύμβολο παραγράφου!»

  Άγγελε, πράγματι! Τί απίστευτο πράγμα κι αυτό! Ξέρεις πόσα προβλήματα μου έχει προκαλέσει σε μετατροπή μορφής κειμένου;

  @ 11
  αναρωτιέμαι γιατί, ενώ πρόκειται βέβαια για αληθινό λάθος, την πρώτη φορά που διάβασα την φράση σου δεν το αντιλήφθηκα!

 14. Για να μη σου πω ότι η Σαπφώ προσευχότανε στην Αφροδίτη και όχι στην Αθηνά.

 15. Εντάξει, για το σεξ μάθαμε από πού βγαίνει. Για την ομπρέλα όμως θα μας μείνει η απορία.

 16. Είστε άδικοι. Ο Κορνήλιος ίσα-ίσα είχε εντοπίσει βδομάδες πριν και το στένσιλ και τα παροράματα.

 17. sarant said

  Ωχ, δεν το θυμήθηκα, δίκιο έχεις -βλέπω ότι αντιστέκεσαι με επιτυχία στο φλερτ του Γερμανού!

 18. Α ναι, σ’ αυτό το φλερτ κρατάω χαρακτήρα, ελπίζω.

  Σκέφτομαι τώρα ότι αυτό με τις ομπρέλες και τη βροχερή Ιταλία πρέπει να είναι ειρωνικό: ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει.

 19. Ρεβέκκα Μπενβενίστε said

  #15

  Μα, από το «όμβρε έλα!» φυσικά! Θα το θυμάστε ή να σας δώσω ασκήσεις και για το σπίτι; :))

 20. Σιγά μην το έκανε ο Κορνήλιος αυτό το στένσιλ. Αφού είναι τοις πάσι γνωστό πως δεν βολτάρει στην Εγνατία, εκεί μεταξύ Αριστοτέλους και Καμάρας…

 21. nikosl said

  «την ίδια στιγμή που η ΕΕ εμφανίζεται σαν τιμητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη» από Ριζοσπαστη

  «Εντάξει, ας υποθέσουμε ότι η «Αυγή» δεν μπορεί να διακρίνει το υποκριτικό του πράγματος βλέποντας τον κ. Παπανδρέου να το παίζει τιμητής των ελεύθερων χώρων», επίσης από Ρίζο

  «Η στάση αυτή, εκτός των άλλων, επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας και λευκή περιστερά, «, ομοίως

  «Παράλληλα, εμφανίστηκε τιμητής της διαφάνειας από τη σκοπιά ότι το κόμμα του είναι «κατ’ εξοχήν φιλελεύθερο κόμμα», και ξανά

  Με λίγα λόγια περνάει από τη διόρθωση του Ριζοσπάστη έτσι λανθασμένα εδώ και καιρό ο τιμητής.

 22. Χρηστος Κ. said

  Καλα η ομπρελα διευκρινιστηκε, η σαμπρελα ομως απο ποια ελληνικη λεξη προερχεται?

 23. nikosl said

  Χρηστο Κ., κοίτα προσεκτικά αυτήν την εικόνα και θα σου λυθεί η απορία. Επίσης αυτήν εδώ από ένα σάιτ ελληνόψυχης ετυμολογίας.

 24. Alexandra said

  @Nick Nicholas
  Σχετικά με τα άτονα κεφαλαία και το #4:

  Όχι, δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση στις τηλεοράσεις. Αντίθετα, επειδή πολλές εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πρόγραμμα υποτιτλισμού του περασμένου αιώνα, DOS-based, όπου όντως υπάρχει το πρόβλημα της κωδικοποίησης, δίνουν οδηγίες στους μεταφραστές να χρησιμοποιούν την απόστροφο αντί για τόνο, όχι να αφήνουν άτονο το σύμφωνο. Δηλαδή αντί για Ά, ‘Α.
  Αν δείτε άτονα σύμφωνα στην τηλεόραση, οφείλονται οπωσδήποτε σε λάθος του μεταφραστή, και όχι σε κάποια εντολή που πήρε από την εταιρεία υποτιτλισμού. Στη συνέχεια, βέβαια, η εταιρεία υποτιτλισμού δεν κάνει καμιά διόρθωση ή επιμέλεια.

 25. Ηλεφούφουτος said

  Στο απόσπασμα του Ριζοσπάστη για την Τουρκία που «εμφανίζεται σήμερα ως «τιμητής» κι «υπερασπιστής» του διεθνούς δικαίου, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι το παραβιάζει» το μόνο που με ενοχλεί είναι τα εισαγωγικά και το περιττό «ως». Το άλλο δεν το πήρα στραβά, δεν μου φάνηκε δηλαδή να είναι το «διεθνούς δικαίου» γενική αντικειμενική στο «τιμητής». Βέβαια το σχ. 21 ρίχνει νέο φως στη συζήτηση.

  Για το «Σαπφούς» και «Ερμή» ίσως μπερδεύει τις γενιές που πρόλαβαν την καθαρεύουσα. Εγώ το βρίσκω απόλυτα φυσικό, δεν θα έλεγα κάτι διαφορετικό ο ίδιος, κι, αν με ρωτήσεις γιατί, θα απαντήσω «γιατί έτσι κλίνονται». Παραδέχομαι βέβαια ότι τη Σαπφώ Νοταρά δεν θα την έκανα «Σαπφούς» στη γενική, εξίσου όμως θα έφριττα κι αν άκουγα για τους στίχους «της Σαπφώς» (ενώ «του Ερμή» δεν μ’ ενοχλεί καθόλου).

  Ξεκαρδιστικό το νεοκαθαρευουσιάνικο μεζεδάκι με τους Αρειανούς που απέκτησαν και οδό στην Αθήνα, όμως, αγαπητέ Νικοδεσπότα, ενοχλητικό βρίσκω και το ότι εσύ την ηλικιωμένη την έκανες γριά, για να αντισταθμίσεις τον καθωσπρεπεισμό με την αυριανική διαστρέβλωση «έτσι μιλάει ο λαός».

 26. aerosol said

  «από το «όμβρε έλα!»»
  Και η βουβουζέλα είναι το πνευστόν που καλεί τα βόδια:
  «Βου! Βουουου! (=χαριτωμένα) Έλα.»
  Το ζ μπαίνει δια λόγους ευφωνίας…

 27. sarant said

  Ηλεφού, το σχόλιο δεν είναι δικό μου, αλλά του ηλεπιστολογράφου μου (τον ξέρεις). Και η οδός όπου έγινε το περιστατικό είναι στη Θεσσαλονίκη, και δεν είναι Αρειανού βέβαια αν και εκεί μένουν πολλοί Αρειανοί 🙂

 28. Ηλεφούφουτος said

  «Ηλεφού, το σχόλιο δεν είναι δικό μου»
  Τότε άκυρον και ζητώ συγγνώμη!

 29. UsualSuspect said

  «Ο αριθμός είναι απίστευτος, από 100 φοιτητές να αποφοιτούν μόνο οι 9! Δεδομένου ότι εισάγονται δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, θα έπρεπε να έχουμε γεμίσει με στρατιές αιώνιων φοιτητών. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, μάλλον. Και πράγματι, η μελέτη λέει ότι από τους 100 Έλληνες φοιτητές οι 9 αποφοιτούν στην κανονική διάρκεια των σπουδών τους»
  Με αφορμή το ανωτέρω μεζεδάκι και αφού ξύπνησε ο στατιστικός δαίμονας που έχω μέσα μου θέλω να προσθέσω κάτι που είχε πει ένας καθηγητής μου. «Αυτοί που ασχολούνται με τη στατιστική είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες» (μαζί με τους κυνηγούς και τους ψαράδες υποθέτω) και ακόμη «ο μέσος όρος στη στατιστική είναι ο χειρότερος δείκτης». Κι αυτό γιατί ο μέσος όρος πρέπει να ακολουθείται πάντοτε από το διάστημα εμπιστοσύνης (πιο απλά το συν/πλην) που πολλές φορές δεν αναφέρεται εσκεμμένα. π.χ. Η νικηφόρα πρόταση «Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το κόμμα Α προηγείται με 36%, ενώ το Β ακολουθεί με 32%» θα ήταν μια απλή πρόταση αν προσθέταμε τα διαστήματα εμπιστοσύνης «Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το κόμμα Α προηγείται με 36% (+/- 3%), ενώ το Β ακολουθεί με 32% (+/- 3%)»

 30. Μαρία said

  Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Ηλεφού:
  ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ
  […]
  Αλλά, βρε αδελφέ, πώς να το κάνουμε, κάποτε ή-
  πιαμε μαζί κρασί,
  Χωθήκαμε στην οδό Αρριανού κυνηγημένοι απο
  τους πεταλάδες

 31. espectador said

  Η οδός Αρριανού στην Θεσσαλονίκη ξεκινούσε απο την Εγνατία με ένα στενό που μόλις χωρούσες να μπεις. Μετά (μιλάμε για το 1961-62 ) είχε κατι παλιά σπίτια που συνήθως τα νοίκιαζαν οι φτωχότεροι των φοιτητών. Κάπου την αναφέρει και ο Βασιλικός σε ένα απο τα πρώτα του μυθιστορήματα.

 32. Δέσποτα σήμερα εἶδα τὸ νῆμα αὐτό, τὸ γκράφιτι αὐτὸ τὸ ἔχω σχολιάσει σὲ προηγούμενο νῆμα. περιττώματα εἰς τὸ γκράφιτι.

 33. doctor said

  Κορνήλιε, επειδή είμαι και λίγο ανώμαλος, με ποιον τρόπο θα αφοδεύσεις στον τοίχο ώστε να εναποθέσεις εκει τα περιττώματα εις το γκράφιτι;
  Προτείνω κλαρκ της πυροσβεστικής ή κάποιο ανάλογο ανυψωτικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί ο Δήμος για το κλάδεμα των δέντρων.
  Καλή επιτυχία! (πλάκα σε κάνω, μη θυμώνεις).

  «Όμβρε έλα»= ομπρέλα. Όταν ο Πορτοκάλος συναντά το εθνικιστικό ρέμπους. Νομίζω ότι κάποιος που κονομάει από κάτι τέτοια (πούλαγε βιβλία μετά τα μεσάνυχτα, τώρα εργάζεται ως σωτήρας της Ελλάδος στο Κοινοβούλιο) θα πρέπει να ανησυχεί διότι ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο …Δώνης:
  Α-δωνης (μετατροπή του «η» σε «ι»: Άδωνις!).
  Αίνιγμα: «Αν ο Λιακόπουλος είναι ο Λιάκος που παίρνει τον Πούλο και ο Βοσκόπουλος ο βοσκός που παίρνει επίσης τον πούλο, ο Πουλόπουλος τι είναι;».

  doctor

  p.s. Λόγω τεραστίων οικονομικών προβλημάτων και λόγω της ξαφνικής εξεύρεσης χρημάτων από δαιμόνιο Έλληνα, το στάδιο Μαντέλα μετονομάζεται στάδιο Μαντέλη!!!

 34. Doctor,
  προφανῶς δὲν ἔχεις ἀκόύσει ποτὲ γιὰ τὶς σβουνιὲς καὶ τὴν χρῆσι τους. Αὔξησε τὴν ἡμερήσια δοσολογία σου σὲ Ἄδωνι κατὰ 2 λεπτὰ τῆς ὥρας καὶ θὰ ἴδῃς τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν.
  ΥΓ δὲν θυμώνω εὔκολα.

 35. Καὶ ἐπειδὴ τώρα διάβασα κάποια σχόλια ἔχω νὰ κάνω 2 ἐπίσημες δηλώσεις:

  -Ὁ Κορνήλιος συχνάζει μεταξὺ Ἐγνατίας καὶ Καμάρας.

  -Πᾶνε χρόνια ποὺ ὁ Κορνήλιος ἔγραψε τελευταία φορὰ σὲ τοῖχο (μὲ κεφαλαῖα, ἄρα θέμα πολυτονικοπῦ δὲν τίθεται).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: