Δεν θέλω να το πάρει η Γερμανία!
Posted by sarant στο 4 Ιουλίου, 2010
Στην αρχή είχα σκεφτεί να γράψω τον τίτλο του ποστ μονολεκτικά και με μικρά γράμματα: ΔενθελωνατοπαρηΓερμανία!, σαν κάτι ένοχες ομολογίες που βλέπει κανείς π.χ. στα Αστερίξ. Ένοχες επειδή αφενός στο ιστολόγιο αυτό δεν γράφω τις απόψεις μου για το κάθε τι, πολύ περισσότερο για ποδοσφαιρικά, και αφετέρου επειδή δεν είναι και πολύ ωραίο να θέλεις να χάσει κάποιος. Όμως, το ομολογώ, δεν θέλω να πάρει το μουντιάλ η Γερμανία, και μετά από αυτά που είδα χτες και προχτές στους προημιτελικούς… το πιθανότερο είναι πως θα το πάρει. Και παρόλο που το καθύλην αρμόδιο ιστολόγιο για μουντιαλικά θέματα είναι του φίλου μου του Ρογήρου, μια και βλέπω ότι αυτός ακόμα δεν έχει βάλει άρθρο για τους προημιτελικούς του Σαββάτου (δεν αμφιβάλλω πως, όταν το γράψει, θα είναι αριστούργημα), επωφελούμαι και λέω τα δικά μου.
Δεν θέλω να το πάρει η Γερμανία για (προφανείς ή όχι) εξωποδοσφαιρικούς λόγους. Και που είδα τη Μέρκελ να πανηγυρίζει τα γκολ στις κερκίδες, έφτανε. Γιατί, αν το πάμε ποδοσφαιρικά, η φετινή Γερμανία είναι ομαδάρα: έχει άριστη φυσική κατάσταση, έχει έναν πανέξυπνο προπονητή, είναι νεανική, δεν έχει μονάδες, έχει σύνολο. Επιπλέον, είναι ομάδα πολυεθνική: από τους 23 παίχτες της, οι μισοί (11) είναι είτε μεταναστάκια (ο Εζίλ είναι τουρκογερμανός, ο Κεντίρα είναι τυνησιογερμανός, ο Μπόατενγκ έχει γκανέζο πατέρα και ο μισαδερφός του έπαιζε στο Μουντιάλ στην εθνική Γκάνας, ο Μάριο Γκόμεζ έχει πατέρα Ισπανό, ο Ταστσί είναι κι αυτός τουρκογερμανός, ενώ ο αναπληρωματικός Αόγκο είναι νιγηριανός) είτε πολιτογραφημένοι (ο Μαρίν είναι Σέρβος γεννημένος στη Βοσνία, ο Κακάου βραζιλιάνος), ενώ υπάρχει και η ιδιαίτερη περίπτωση των πολωνογερμανών (Τροχόβσκι, Κλόζε, Ποντόλσκι και μην το πείτε στην Ελευθεροτυπία ότι ο Κλόζε γεννήθηκε στην Πολωνία γιατί υπάρχει κίνδυνος να τον γράφει Μίροσουαφ όπως γράφει Γιάροσουαφ τον Κατσίνσκι). Ακόμα, η φετινή Γερμανία διαψεύδει ή βελτιώνει τη ρήση του Λίνεκερ που λέει ότι «… και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία». Αυτοί εδώ κερδίζουν από την αρχή.
Και αν όχι η Γερμανία, τότε ποιος; Οι Ολλανδοί αγωνιστικά είναι αξιόπιστοι και νίκησαν το βραζιλιάνικο θερίο, αλλά μου είναι αδύνατον να τους συμπαθήσω. Ο μόνος λόγος για να υποστηρίζω τους Ολλανδούς είναι ότι αν το πάρουν θα αποκατασταθεί κατά κάποιο τρόπο η ιστορική αδικία του 74-78 όταν η ομαδάρα των Κρόιφ, Νέεσκενς, Ρέσενμπρικ έμεινε χωρίς κούπα.
Οι Ουρουγουανοί; Συμπαθέστατοι, ασφαλώς, κι έχουν και έναν παιχταρά, τον Φορλάν, καθώς κι έναν που έπαιξε Ελλάδα, τον Αμπρέου, και το παλεύουν σαν σκυλιά, αλλά φοβάμαι πως δεν μπορούν να κερδίσουν δύο τέτοια ματς. Αν το πάρει η Ουρουγουάη θα χαρώ πολύ, αλλά δεν το βλέπω πιθανό. Και, με την ευκαιρία, ποιον υποστηρίζει ένας φανατικός αντιγερμανός στον ημιτελικό της Τρίτης;
Οπότε, μένουν οι Ισπανοί. Έχουν ομάδα, έχουν αστέρια, έχουν ελαττώματα, έχουν ρέστα στην τσέπη τους, είναι γουρουνάκι σαν κι εμάς, είναι το (μεθ)επόμενο θύμα των κορακιών του ΔΝΤ. Μπορούν να κερδίσουν τους Γερμανούς (τους οποίους, μην ξεχνάμε, κέρδισαν και οι ιδανικοί αυτόχειρες Σέρβοι), μπορούν να πάρουν την κούπα. Βέβαια, η παράδοση δεν είναι με το μέρος τους. Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι το Μουντιάλ το παίρνει ομάδα που το έχει ξαναπάρει -η Γερμανία και η Ουρουγουάη το έχουν πάρει, η Ολλανδία με διασταλτική ερμηνεία θεωρούμε ότι εγκρίνεται αφού έχει δυο χαμένους τελικούς, η Ισπανία είναι πρωτάρα. Υπάρχει κι ένας άλλος παραδοσιακός κανόνας: καμιά ομάδα που έχασε το πρώτο της ματς δεν κατέκτησε ποτέ Μουντιάλ. Όμως αυτές οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, κι άλλωστε ήττα από την Ελβετία δεν θεωρείται ήττα -κι εμείς χάσαμε δυο φορές και δεν μας πείραξε 🙂
Η φετινή Γερμανία αναμφίβολα αξίζει να πάρει το Μουντιάλ. Αν το πάρει, κανείς δεν θα πει ότι το πήρε άδικα. Δυο φορές στο παρελθόν, πιο πολύ το 1954 κόντρα στην Ουγγαρία του Πούσκας, αλλά και το 1974 κόντρα στη μεγάλη Ολλανδία, η νίκη των Γερμανών άφησε μια γεύση αδικίας στους εκτός Γερμανίας φιλάθλους. Ας τριτώσει τώρα το άδικο από την άλλη πάντα, να πατσίσει, κι ας μην το πάρει η ομαδάρα του Λεβ.
Χρηστος Κ. said
Espana uber alles (τωρα εχω διαπραξει διαφορα λαθη αλλα δε τα παω καλα με τις κουτσουλιες στο πληκτρολογιο)
Δύτης των νιπτήρων said
Εγώ τους Ολλανδούς τους συμπαθώ, για κάποιον ανεξήγητο λόγο μου αρέσει η πορτοκαλί φανέλα τους, μου βγάζει κάτι το παιδικό.
cortlinux said
για μια στιγμή νόμιζα ότι διάβαζες τις σκέψεις μου νίκο. ειδικά το τίτλος με εκφράζει όσο δεν πάει…
Δύτης των νιπτήρων said
http://indictos.wordpress.com/2010/07/04/boers/
espectador said
Επειδη παντα διαφωνουσα με την εθνικοποιηση του ποδοσφαιρου (αυτη η τελετη της αρχης με τους φαλτσους-συνηθως-τραγουδιστες-ποδοσφαιριστες που κορδωμενοι σκεφτονται το επομενο τους συμβολαιο, με κανει να αναγουλιαζω). Αρα εδω μονο ποδοσφαρικα μπορουμε να το δουμε το ζητημα. Και η Γερμανια-ναι-ειναι η καλυτερη ομαδα. Το αξιζει. Οι συμ,παθεις και οι αντιπαθειες ειναι περαν του ποδοσφαιρου και κατανοητες. Κανεις η πολυ δυσκολα κανεις μπορει να τις ξεχωρισει. Μου αρεσει αυτο που λες για την πολυσυλλεκτικοτητα της Γερμανιας. Ας μεινουμε εκει. Αλλα οπως ελεγε και ενας προπονητης ο Οσιμ , «η μπαλλα ειναι η μεγαλυτερη πορνη». Θα το δουμε αυτο να επιβεαιωνεται μεχρι την επομενη Κυριακη?
καλώδια said
Σοβαρές και «ασόβαρες» σκέψεις μιας ολόκληρης γερμανόπληκτης (ποδοσφαιρικά τουλάχιστον) γενιάς. Μου άρεσε, με εκφράζει και ζητώ ταπεινά την άδεια σου να το αναδημοσιεύσω.
sarant said
Να το αναδημοσιεύσεις; Ευχαρίστως!
Σκύλος της Β.Κ. said
Πάντως, χτες νόμιζες ότι οι Γερμανοί έπαιζαν με 15 παίκτες και οι Αρχεντίνοι με 10. Σε όποια φάση κι αν μέτραγες τους παίκτες, οι Γερμανοί ήσαν περ΄σότεροι. Εκτός από εκείνο το ψευδο-γκόλ του πρώτου ημιχρόνου όπου τέσσερις Αρχεντίνοι κατάφεραν να βρεθούν ταυτόχρονα οφ-σάιτ, πώςδιάλοτολένε…
Και, ναι, όταν είδα την Φράου Άνγκελα να χειροκροτεί, σηκώθηκα και πήγα κι έβαλα πλυντήριο…
Δημήτρης Φύσσας said
Είμαι Αργεντινή μονίμως και σταθερά από το 1977, οπότε είχα επισκεφτεί αυτή τη χώρα. Απόγινα Αργεντινή αργότερα, λόγω Μαραδόνα. Ακόμα και στα μουντιαλικά ματς Ελλάδα – Αργεντινή, πάλι Αργεντινή ήμουνα. Αλλά η Γερμανία χτες άξιζε να κερδίσει με χίλια. Αν οι Γερμανοί (και «Γερμανοί», κατά την ορθότατη ανάλυση του Νίκου) παίζουν έτσι, δύσκολα θα σταματηθούν. Δεν έχουν πια το παλιό «ρομποτικό» παίξιμο (βλέπε Λόταρ Ματέους), αλλά είναι πιο φαντεζί, με θέαμα και ατομικές προσπάθειες. Την Ισπανία τη χάρηκα γιατί είναι επίσης φαντεζί, γαιτί ταπείνωσε τον υπερεκτιμημένο και φουσκωμένο διάνο που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο και γιατί στο τέλος έκανε και πλάκα με πασίτσες στους κατά τα άλλα συμπαθείς Πορτογάλους- δε φτάνει όμως εύκολα στο γκολ, απέχει από την ομαδάρα που πήρε περίπατο το Γιούρο του 2008. Οι Ολλανδοί είναι σκληροτράχηλοι, αλλά πολλά ολίγοι, ενώ οι θαυμαστοί Ουρουγουανοί κουράζονται από το 70΄ και μετά (αναφανδόν φάνηκε αυτό με τη Γκάνα). Τούτων δοθέντων (αλλ΄όχι κατ΄ ανάγκη και δοθησομένων), αν η Γερμανία τελικά το πάρει, θα το πάρει δικαίως, ως καλύτερη όλων προσώρας. Δεν έχει νόημα ο αντιγερμανισμός εν έτει 2010- και ξαναλέω, μιλάω ως πικραμένος φίλος της Αργεντινής και του Μαραδόνα πρσωπικά .
Με την ευκαιρία: ο παίχτης των προημιτελικών είναι ο Σοάρες της Ουρουγουάης. Με την αυταπάρνησή του στη φάση του γκανέζικου πέναλτι, στο 120΄, έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του να παίξει στον ημιτελικό -ευκαιρία που τελικά ευοδώθηκε- καταδικάζοντας συνάμα τον εαυτό του να μείνει έξω ακριβώς από το παιχνίδι αυτό.
Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας
Σκύλος της Β.Κ. said
Κε Φύσσα
(παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο το «πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», για να το δει κι ο Νικοκύρης που σε άλλο ποστ αναρωτιέται για βιβλία), πρόσεξα κι εγώ ότι οι Γερμανοί έκαναν κάτι κολπάκια με τη μπάλα, που μέχρι τώρα τα είχαμε συνηθίσει μόνο από Λατινοαμερικάνους. Μαθαίνουν γρηγορότερα από τους αντιπάλους τους. Επιπλέον, ο Μέσσι ήταν σκέτη απογοήτευση, ο καψερός. Δεν είχαν ηθικό.
ΣοφίαΟικ said
Αν η Γερμανία συνεχίσει να παίζει όπως έπαιξε χτες, να το πάρει, γιατί όχι; Θα ρίξει μια τεσσάρα και στην Ισπανία, που κι αυτοί είναι παραφουσκωμένοι, υπερεκτιμημένοι, όπως λέει κι ο κος Φύσσας, και ίσως δούμε τελικό Γερμανία Ουρουγουάη (χμ…).
Εμείς είμαστε υπεράνω πολιτικών και λοιπών αντιπαθειών, μας αρέσει το θέαμα και το αθλητικό πνεύμα 😉
Stazybο Hοrn said
Η Γερμανία εκπροσωπεί πολλές υγιείς αντιλήψεις για το ποδόσφαιρο στο μουντιάλ αυτό:
– η μπάλα εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα υπόδειγμα μαζικού αθλητισμού, ακόμη και στις μέρες μας. Εκεί που ο Εγγλέζος θα κατεβάζει τις μπύρες παρακολουθώντας την ομάδα του, ο Γερμανός θα βγει στη βροχή για ερασιτεχνική προπόνηση-διασκέδαση στα άπειρα πάρκα και γήπεδα. Οι Ολλανδοί είναι, επίσης, κοντά σε αυτό.
– Οι γερμανικές επαγγελματικές ομάδες και οι αντίστοιχες διοργανώσεις είναι υπόδειγμα προσέγγισης και φιλοσοφίας στα οικονομικά και στο πόσο μπορεί να ανοιχτεί μια ομάδα. Αντίθετα με Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, για να συγκρίνω με ίδιας ή ανώτερης εμβέλειας πρωταθλήματα, η νοικοκυροσύνη αποτελεί την στέρεη βάση για όλα τα άλλα. Βέβαια, αρκετά μελανά σημεία υπάρχουν, τα εξής δύο, η Μπάγερν. Που πρακτικά, μπορεί να παίρνει όποιον παίκτη θέλει, να δανείζει ή να κλείνει προκαταβολικά κάθε ταλέντο.
– Έχουν μια διοργάνωση λιγότερη από Αγγλία, και, κυρίως, ένα μήνα διακοπή το χειμώνα. Συνολικά, έχουν στα πόδια τους στο τέλος της σεζόν 10, ακόμη και 15, ματς, από τους συναδέλφους τους σε εγγλέζικες,ισπανικές και ιταλικές ομάδες. Διαπιστώνουμε, όλοι, τη φρεσκάδα τους τις μέρες αυτές.
– Τα συμμαζεμένα οικονομικά έχουν ως αποτέλεσμα να μην έρχονται τεράστιες φίρμες στην Μπουντεσλίγκα. Έτσι οι Γερμανοί παίκτες και έχουν όλοι πολλά ματς στα πόδια τους μέσα στη χώρα τους, και είναι και πρωταγωνιστές κι όχι δεύτερα βιολιά σ’ αυτές. Κι αυτά, μέσα στη χώρα τους. Πολύ σημαντικό στην ψυχολογία του αθλήματος, αυτό. Παρόμοια ισχύουν και για τους Ισπανούς στον τομέα αυτό. Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, ίσως και Ιταλία, ήταν οι μόνες χώρες -αν θυμάμαι καλά- με όλους τους παίκτες τους να προέρχονται από το εγχώριο πρωτάθλημά τους. Οι Γερμανοί παίκτες είχαν το μικρότερο συναγωνισμό με ξένους παίκτες στις ομάδες τους.
– Επιτέλους, 20 χρονιά μετά την είσοδο των Ανατολικογερμανών, και μετά τους Πολωνογερμανούς, βλέπουμε πολύχρωμη Γερμανία! Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και μάλιστα, όχι μέσω πρώην αποικιών, αλλά από παιδιά μεταναστών.
– Δείχνει να έχει καλό προπονητή· βέβαια, ως τώρα, μάλλον δεν είχε αντίπαλο σε αυτό…
Έμεινε η Ουρουγουάη έξω από την κουβέντα. Όλοι κι όλοι είναι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι -σε έκταση μιάμισης Ελλάδας, περίπου, εκπροσωπούν, λοιπόν μια χούφτα ανθρώπους σε σχέση με τους άλλους τρεις. Αυτό δεν τους κάνει περισσότερο συμπαθείς στα μάτια μου. Ανέκαθεν, το λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο με απωθούσε με τον ύπουλο τρόπο που παίζουν άμυνα. Χτυπήματα εκτός φάσης, στη ζούλα, κλωτσιές, αγκωνιές, δαγκώματα, ό,τι μπορεί να επινοηθεί… Όσο φαντεζί μπάλα να παίζουν επιτιθέμενοι, παραμένουν αντιεπαγγελματίες αμυνόμενοι.
Νικοκύρη, κι εγώ προτιμώ να το σηκώσει η Ισπανία· αυτήν την πρόβλεψη έδωσα, άλλωστε. Κι ευτυχώς, η διοργάνωση κύλισε χωρίς παρατράγουδα.
Stazybο Hοrn said
αν θες, νικοκύρη, διόρθωσε:
έχουν στα πόδια τους στο τέλος της σεζόν 10, ακόμη και 15, ματς λιγότερα
Кроткая said
χαχαχαχα! Στήριζα την Αρχεντίνα μέχρι χτες. Αλλά χτες, χάρηκα με τη νίκη της Γερμανίας, είμαι γερμανόφιλη, τι να κάνω; Αλλά και πέραν αυτού, για όλους τους λόγους που παραθέτεις στη δεύτερη παράγραφο, και με βάση τις εναπομείνασες ομάδες, θέλω να το πάρει η Γερμανία. Και για έναν ακόμα λόγο: επειδή είναι όλοι εναντίον της, κι επειδή μου αρέσει που βλέπω Γερμανούς να πανηγυρίζουν.
Δε θέλω να το πάρει η Ισπανία, επειδή οι Ισπανοί κάθε φορά που κερδίζουν κάτι, μας πρήζουν -κι έχει πολλούς Ισπανούς στο Βρυξελλοχωριό μου. 🙂
Rogerios said
Πώς να γράψει αμέσως ποστ ο Ρογήρος για τα χτεσινά ματς, μετά το κάζο που έπαθε η ομάδα που υποστηρίζει; Εν εν θερμώ σύτομο σχόλιο το έκανα κάτω από το ποστ για τους προημιτελικούς της Παρασκευής (http://rogerioscoupedumonde.wordpress.com/2010/07/03/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b1-1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%cf%86%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7/) [οικοδεσπότη, κόψε αυτό το μακρινάρι σε παρακαλώ].
Δεν είμαι αντιγερμανός και αυτή η εθνική Γερμανίας είναι από κάθε άποψη εξαιρετική. Απλά αυτή η εικόνα της κυρα-Αγγέλως να πανηγυρίζει άχαρα είναι προσβολή της αισθητικής και μια απογοήτευση της ελπίδας μου για ένα μουντιάλ πιο λατινοαμερικάνικο, πιο «τριτοκοσμικό». Η Παραγουάη πήγε να μου δώσει μια ελπίδα, αλλά δεν τα κατάφερε (για λίγο θα συμπλήρωνα).
Συναισθηματικά θα υποστηρίξω τη Σελέστε, αλλά πώς να κεδίσει δύο τέτοια ματς εκ των οποίων στο πρώτο θα παίξει χωρίς τον Σουάρες και τα 3/4 της βασικής άμυνάς της;
Τους Ολλανδούς δεν τους πάω από το ’90 και μετά, τον λόγο μπορεί να τον καταλάβει κάποιος αν κοιτάξει το κείμενο του ποστ μου για τα ματς της Παρασκευής.
Οι Ισπανοί; ΟΚ, είναι η πιο αξιόπιστη αντιγερμανική ελπίδα, αλλά και πάλι…
Rogerios said
Συγγνώμη για το βιαστικό προηγούμενο σχόλιο που είναι γεμάτο erreurs de frappe.
sindarta said
Μιας και αγωνιστικά όλοι συμφωνούμε πως η Γερμανία είναι εξαιρετική και αξίζει το κύπελλο ας αναφερθώ στους εξωαγωνιστικούς λόγους που όλοι αναφέρουν.
Πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από τους ναζί και τον Χίτλερ η Γερμανία ανέθρεψε και τον Νίτσε, τον Μαρξ, τον Τόμας Μαν. Δυστυχώς στην Ελλάδα εύκολα ξεχνάει ο κόσμος τα φιλελληνικά αισθήματα των Γερμανών και την κουλτούρα τους και μένει στα πρωτοσέλιδα των φυλλάδων για την «σιδηρά καγκελάριο» και τα «πάντσερ». Η εικόνα που έχω εγώ για την γερμανική κοινωνία είναι τελείως διαφορετική.
Είναι μια κοινωνία ευνομούμενη και οργανωμένη, που όμως αφήνει χώρο στο άτομο να δημιουργήσει και να εκφραστεί. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα είναι ανεκτικοί και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στα θετικά πρότυπα μεταναστών, με συνέπεια να μην υπάρχουν ούτε γκέτο όπως στο Παρίσι ούτε ρατσιστικά φαινόμενα (τουλάχιστον στις δυτικές επαρχίες που είχαν χρόνο να απορροφήσουν τους μετανάστες, στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι αλλιώς τα πράγματα).
Αυτές τις αξίες εκφράζει και η Nationalmanschaft, μια ομάδα που είναι οργανωμένη αφήνοντας όμως χώρο για το προσωπικό ταλέντο των παικτών της να ξεδιπλωθεί, μια ΟΜΑΔΑ που οι παίκτες της παίζουν ο ένας για τον άλλο και όχι ο καθένας για τον εαυτό του όπως η Αργεντινή για παράδειγμα. Επίσης να σημειώσω πως όλοι αυτοί οι «Γερμανοί» είναι προϊόντα αυτής ακριβώς της κοινωνίας που δεν ανέχεται απλώς τους μετανάστες αλλά τους καλωσορίζει και τους βοηθάει να γίνουν ενεργά μέλη της με αποτέλεσμα οι μετανάστες τρίτης γενιάς να αισθάνονται πλέον περισσότερο Γερμανοί από ότι Τούρκοι/Γκανέζοι/Τυνήσιοι (ο Οζίλ ενώ μπορούσε να παίξει είτε στην μια είτε στην άλλη εθνική διάλεξε την Γερμανική τελικά). Αυτή η κριτική που γίνεται πιστεύω πως είναι εκ του πονηρού μιας και κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε όταν ο αλγερινός Ζιντάν έπαιζε στην Γαλλία, ο Ριο Φέρντιναντ που είναι από την Σάντα Λουσία στην Αγγλία κοκ.
Εγώ προσωπικά είμαι υπερ της πολυφυλετικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας που εκφράζει η γερμανική εθνική ομάδα και για αυτό ελπίζω η προσπάθεια της να επιβραβευθεί με το παγκόσμιο κύπελλο.
Stazybο Hοrn said
#17 Είσαι κάπως υπερβολικός/ή για την απουσία γκέτο στην Γερμανία, και την ανεκτικότητα. Όσο για τα παιδιά μεταναστών που βρήκαν δρόμο για την εθνική, αυτό έγινε μόνο όταν τα γηγενή έφτασαν να είναι δυο κλάσεις παρακάτω…
Ο κάθε Οζίλ θα διάλεγε τη μεγαλύτερη ομάδα, εφόσον ήξερε ότι έχει θέση στην ενδεκάδα της. Αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για ο,τιδήποτε.
ΥΓ. Η Μέρκελ έχει αρθρίτιδα ή κάτι παρόμοιο, ή ποτέ δεν έμαθε να χειροκροτεί; (ούτε όταν έγλειφε για να ανέβει την κομματική ιεραρχία)
drsiebenmal said
Γερμανοποδοσφαιρόφιλος άρχισα να γίνομαι το ’66, διαβάζοντας με 1-2 μέρες καθυστέρηση στην Αθλητική τα ρεπορτάζ για το άδικο γκολ των Άγγλων στο Γουέμπλεϊ. Ακόμη θυμάμαι από την τηλεόραση το ’70 το ιστορικό 4-3 στην ήττα τους από την Ιταλία στο «ματς του αιώνα», την ισοφάριση στο 90 φεύγα, τον Τζίτζι Ρίβα να νικάει τον Μπεκενμπάουερ που έπαιζε μια ώρα με το χέρι σπασμένο και κρεμασμένο από τον ώμο. Θυμάμαι το κύπελλο του ’74 (τέτοια υπεροψία η Ολλανδία!), θυμάμαι ότι πρωταγωνιστούσαν σε όλα τα ΠΚ του ’80 και τις αρχές του ’90. (Και προφανώς μετράει και τι μαθαίνει καθένας από μικρός, δεν υπάρχει συζήτηση.)
Τη γνώμη μου για τη σημερινή γερμανική ομάδα την έγραψα στο ιστολόγιο του Ρογήρου. Δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενική, αλλά το προσπάθησα. Με δυο λόγια: Παίζουν καλή μπάλα, είναι ομάδα, το παραδέχονται όλοι. Το θέμα με τις κοινωνικές προεκτάσεις του γερμανικού ποδοσφαίρου στη σημερινή γερμανική κοινωνία είναι τεράστιο και περίπλοκο. Ο Κλόζε τραγουδάει τον εθνικό ύμνο μαζί με τους Γερμανούς (δεν αισθάνεται «ξένος»), Εζίλ, Μποατένγκ, Κεντίρα φυσικά και όχι.
Κι εμένα με ενοχλεί αισθητικά η Μέρκελ στο ρόλο της σιτεμένης γκρούπι (πολύ περισσότερο όταν με τις ποδοσφαιρικές δηλώσεις της φέρεται σαν πραγματική γκρούπι). Και τι να γίνει; Δεν υπάρχουν ανάλογοι σκελετοί σε όλα τα ντουλάπια; Θα έπρεπε δηλαδή να στενοχωριέμαι που πήρε η εθνική το Euro ’04 επειδή βλέπαμε στην οθόνη μας να το πανηγυρίζουνε διάφοροι ζουμεροί τύποι; 😉
Με λίγα λόγια λοιπόν, εδώ που φτάσαμε, θα ήθελα να το πάρει η Γερμανία. Θα ήθελα έναν τελικό του ’74 (Ολλανδοί και Γερμανοί σε τελικό στη Νότια Αφρική, αφού οι δεύτεροι εξουδετέρωσαν τους Άγγλους…), αλλά βέβαια πιο πριν υπάρχει η Ισπανία. Που μπορεί να μην είναι ακόμη ομάδα που κερδίζει παγκόσμιους τίτλους, αλλά είναι γεμάτη ταλέντο και ικανότητες. Και άγχος, βέβαια, μπόλικο άγχος.
ppan said
αν καταλαβα καλα πρεπει να υποστηριζουμε την γερμανια λογω τομας μαν;
αν ηταν να υποστηριζαμε τις καλύτερες ομαδες θα ημασταν καιροσκόποι. οποταν και εδω που φτασαμε ουρουγουαη!
Stazybο Hοrn said
#20 από την άλλη μεριά, why do we love to root for the underdog…
espectador said
#17 Και το Kreuzberg στο Βερολινο? (αυτο ξερω, πιθανον να υπαρχουν και αλλα παρομοια).
ppan said
@ 21. άι γουννα μπη γιορ άντερντογκ 🙂
παίζει κι αυτο αλλα οχι πάντα. την βραζιλια πολυς κοσμος την υποστηριζε κι ας ηταν φαβορι, την αργεντινη κι ας εχει τοσους καλους παίκτες και τοσο αστειο προπονητη κλπ.
gbaloglou said
#9:
Ε όχι και αυταπαρνητής ο Σουάρεζ! Ο αγώνας ήταν στο τέλος, η απειλή αναμφισβήτητη, αν σκόραρε η Γκάνα ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε ημιτελικός γι αυτόν… Και αν τελικά αστοχούσαν στο πέναλτι οι συμπαθείς Γκανέζοι (όπως και έγινε) τότε θα είχε 50% πιθανότητα να ανακηρυχτεί σε εθνικό ήρωα (όπως και έγινε) 🙂
Πάντως πολύ πιο αποδεκτή η θεωρία της αυταπάρνησης από τις περί ‘κλεψίματος’ (cheating) απόψεις: ΝΑΙ, κατηγορείται για παρασπονδία (cheating) ο Σουάρεζ, την στιγμή που το άθλημα έχει ξεκάθαρη πρόβλεψη και τιμωρία για τέτοιες περιπτώσεις! (Και για να τον δικαιολογήσουν κάποιοι ποδοσφαιρικά ορθοί λένε ότι αντέδρασε έτσι … ‘ενστικτωδώς’!!! 🙂 )
[Ας πω εδώ ότι είμαι κατά των ‘βιντεοαποφάσεων’ — να προβάλεται δηλαδή η αμφισβητούμενη φάση σε γιγαντιαίο βίντεο και αναλόγως να αποφασίζει ο διαιτητής: τα λάθη είναι μέρος του αθλήματος και συμβάλλουν στο απρόβλεπτο του που τόσο μας γοητεύει. (Και λέω «μπράβο» στον Μαραντόνα για το ΄χέρι του Θεού’ το 86 — πήρε ένα τεράστιο ρίσκο και κέρδισε, έτσι είναι η ζωή ευτυχώς ή δυστυχώς!)]
gbaloglou said
#24:
Όχι «τεράστιο» το ρίσκο του Μαραντόνα το 86, μια και η ποινή θα ήταν κίτρινη και όχι κόκκινη κάρτα! (Παρασύρθηκα και εγώ από το δράμα Σουάρεζ…)
sindarta said
Στις πλούσιες περιοχές του Νότου δεν υπάρχουν γκέτο. Προφανώς και δεν είναι ιδανική η κατάσταση αλλά γίνεται πολύ πιο οργανωμένη προσπάθεια σε σχέση με την Γαλλία ή την Ιταλία. Το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ σε γκέτο είναι το Kreuzberg και το Neuköln στο Βερολίνο, γειτονίες που έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα των Εξαρχείων παρά των περιχώρων του Παρισιού. Όπως και να έχει εγώ σαν μετανάστης στην Γερμανία νοιώθω πολύ καλά, πιστεύω πως η κριτική που γίνεται για τους μετανάστες στην εθνική είναι άδικη και πως με το να επικεντρώνουν εκεί τα ΜΜΕ χάνουν το δάσος που είναι η πολυπολιτισμική σύγχρονη γερμανική κοινωνία.
Το θέμα με αυτούς τους παίκτες είναι πως ακόμα και ο Κακάου που δεν είναι γεννημένος στην Γερμανία ζει ήδη 7 χρόνια στην Γερμανία. Δεν έγινε ξαφνικά Γερμανός επειδή δεν είχε επιθετικό όπως κάνουν οι αραβικές χώρες με τους βραζιλιάνους που εν μια νυκτί γίνονται σαουδάραβες και κουβετιανοί (ή σαν τους αρσιβαρίστες που το 90 έγιναν «ομογενείς»).
Stazybο Hοrn said
#25 Ναι, αλλά κανονικά έπρεπε ήδη να έχει κίτρινη, για τρομοκράτηση των αντιπάλων τρία λεπτά πριν.
#26 Αυτήν την άδικη κριτική, πού την είδες; Μήπως είναι γερμανική εφεύρεση;
Μιχάλης Νικολάου said
Sic transit gloria Mundial
doctor said
Θέλεις δεν θέλεις Νίκο, η Γερμανία θα παίξει μικρό τελικό με την Ουρουγουάη και η κούπα θα πάει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας…!
ΣοφίαΟικ said
18: Σταζ, η Μέρκελ σαν παιδί της Ανατολικής Γερμανίας ξέρει να χειροκροτεί ρυθμικά με μουσική, όπως έκανε κάποτε όλο το ανατολικό μπλοκ. Επίσης πρόσεξα ότι πριν χειροκροτήσει ή σηκωθεί όρθια κοιτάζει κάπου στα δεξιά της εκτός πλάνου, όπου προφανώς κάποιος βοηθός της της κάνε νοήματα «τώρα χειροκρότησε» και «τώρα σήκω».
Ε, και; Είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να είναι παιδιά της πιάτσας και να ξέρουν πως συμπεριφέρεται κανείς στο γήπεδο; Έχει γίνει αυτό κριτήριο αξιολόγησης τους; Στο κάτω κάτω, θα μπορούσε να αποφύγει τον αγώνα άμα ήθελε, και να εμφανιστεί μόνο στον τελικό.
Αλλά δεν αντιλαμβανομαι γιατί ενοχλεί η Μέρκελ, ενώ ίσως δεν θα ενοχλούσε η Κάρλα Μπρούνι να χειροκροτεί την Γαλλική ομάδα (αν δεν είχαν κατεβάσει ρολά);
Επίσης, παρατηρώ τελευταία σε όσους ζουν στην Ελλάδα μια αύξηση της αντιπάθειας προς τους Γερμανούς, που δεν την έχουν όμως οι Έλληνες που ξέρω που δεν ζουν στην Ελλάδα. {Προφανώς έχει κάποια σχέση η ιστορία με τα πρόσφατα συμβάντα, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ. Μεγάλα παιδιά και σας επηρεάζουν τα ΜΜΕ;
Stazybο Hοrn said
#30 η Μέρκελ σαν παιδί της Ανατολικής ΓερμανίαςΜπαρδόν;
Stazybο Hοrn said
#30 η Μέρκελ σαν παιδί της Ανατολικής Γερμανίας
Μπαρδόν;
ppan said
εγω δεν ζω στην Ελλαδα αλλα αυξησα την αντιπάθειά μου. παντως η αντιπαθεια στην ποδοσφαιρικη ομαδα της Γερμανιας εχει κυριως κι εδω και δεκαετίες ποδοσφαιρικη προελευση, οχι πολιτικη. Σουμαχερ, το ματς με Ολλανδια την δεκαετια του 70 (ακουστα τοχω), το περιφημο «δογμα Λινεκερ» κλπ.
Να πω οτι και η Καρλα να χειροκροταγε κι ο ιδιος ο Σαρκοζυ που τουλαχιστον ξερει πώς παιζεται η μπαλα, το ιδιο δεν θα με ενθουσιαζε
Δύτης των νιπτήρων said
Στάζυ, σωστό είναι -γεννήθηκε στο Αμβούργο, αλλά ο πατέρας της αμέσως μετά έπιασε δουλειά στο Τέμπλιν, η ίδια σπούδασε στη Λειψία κλπ. http://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel#Early_life
Πλάνητας said
Iσχύει αυτό που λες Σοφία για τη Γερμανία. Και το διαπίστωσα με την παρέα που έβλεπα το παιχνίδι. Βέβαια εκτός από την πολιτική και τα ΜΜΕ, η γερμανική εθνική ομάδα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω του στιλ παιχνιδιού της. Πολύ καλή φυσική κατάσταση, χαλύβδινη άμυνα αλλά μπάλα που πάσχει από φαντασία και ταμπεραμέντο, στοιχεία που παίζουν μεγάλο ρόλο στο να συμπαθήσει κάποιος «ουδέτερος» μία ομάδα.
Όσο για την ερώτησή σου όμως γιατί ενοχλεί τόσο η Μέρκελ, την απάντηση την έδωσες νομίζω!
ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΚΟΛ που πετύχαινε η Γερμανία έβλεπες την κα Μέρκελ να χοροπηδάει και να χειροκροτάει σαν κουρδισμένη. Την είδαμε 4 φορές στα γκολ και άλλες τόσες ενδιάμεσα. Ίσως τα ζουμ που εξασφάλισε να πέρασαν και τον ίδιο τον προπονητή της Γερμανίας! Ήμαρτον, είναι η πολιτική προϊστάμενη ενός κράτους όχι ο Καίσαρας, και φαντάζομαι πως δε σκαμπάζει τίποτε από ποδόσφαιρο.
Δε νομίζω ότι η προβολή της Μπρούνι από το φακό θα ήταν τέτοιας αναλογίας. Αλλά και αν ήταν έτσι, πάλι θα ενοχλούσε…
ΣοφίαΟικ said
Έλα τώρα, Σταζι, ξεχνάς ότι η Μέρκελ μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, όπου και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα;
http://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel#Early_life
Δύτης των νιπτήρων said
Πλάνητα,
>Δε νομίζω ότι η προβολή της Μπρούνι από το φακό θα ήταν τέτοιας αναλογίας
Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι θα ήταν το αντίθετο;
Άντε, μια και φαγωθήκατε όλοι με τη Μέρκελ, μαζί και ο νικοδεσπότης. Εμένα δεν με πείραξε (όσο μπόρεσα να δω με τη χαλασμένη τηλεόραση). Συμπαθώ τη Γερμανία σαν χώρα (αν τέλος πάντων μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό), η αντιπάθειά μου προς την Εθνική Γερμανίας είναι μάλλον αταβιστική παρά πραγματική (τα πάντσερ, πάντα φαβορί, κλπ κλπ). Αλλά είπα και πριν, μ’ αρέσουν τα χρώματα της Ολλανδίας. 😉
Stazybο Hοrn said
Προσπαθώ να βρω βιντεάκια να χειροκροτεί, όχι μόνο από προχτές. Δεν μπορώ να κάνω τη σύνδεση με το παρελθόν της στην DDR σε αυτό.
Φεύγω τώρα, όμως, σε ένα γάμο…
ppan said
χειροκροτουσε μαλλον σαν βραζιλιάνος, δηλαδη σαν φωκια. με κολλημενα τα μπρατσα στον κορμο. θαχε ισως το πορτοφολι της στη μασχαλη.
ΣοφίαΟικ said
35: Ακόμα κι αν η Κάρλα φόραγε μαγιώ στο γήπεδο;
ΟΚ, αστειέυομαι!
Είναι γεγονός παντως ότι ο σκηνοθέτης αντί να μας δείχνει τον προπονητή της Γερμανιας, που έιναι και φωτογενής και σε μια φάση είχε και πόζα μανεκέν και γενικώς είναι ωραίος και σου φτιάχνει τη διάθεση να τον βλέπεις, έδειχνε τη Μέρκελ. Ίσως γιατί ο Λεβ ήταν ήρεμος, κι έπρεπε να δείξουν κάποιον να πανηγυρίζει και κάποιον να απελπίζεται (βλ. Μαραντόνα).
ppan said
βρε Σοφια, δεν ενημερωνεσαι. Δεν μας τον δειχνουν γιατι σε άλλο ματς που τον εδειχναν εκανε κατι πολυ αηδιαστικο, σιχαινομαι και να το γραψω, υπάρχουν βιντεο φωτο κλπ.
ΣοφίαΟικ said
38: δεν κυριολεκτούσα στην αναφορά μου στο σοβιετικό παλαμάκι, δεν είπα ότι έτσι χειροκροτούσε προχές, είπα ότι δεν ξέρει να χειροκροτεί γιατί μεγάλωσε μόνο με αυτό το χειροκρότημα.
Μερικές φορές γραφουμε και λογοτεχνικά, αγαπητέ Σταζ! Εφφετζίδικα, πως το λένε;
echthrosofer said
Επιτελους Ολλανδια…
Να δουμε και τι ψαρια πιασαμε στις προβλεψεις…
ΣοφίαΟικ said
41: ΟΚ, δε ρωτάω, αλλά νομίζω ότι η συνεχής κίνηση της κάμερας στη φάτσα του Μαραντόνα με το τετράγωνο μούσι, τα σκουλαρίκια και το ύφος 40 καρδιναλίων δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Δεν ήταν ούτε επαρκώς κωμικός, ούτε επαρκώς δραματικός, απλά σε έκανε να θέλεις να τον γυρίσει ο φακός στη μπάλα.
ppan said
ειναι ομως ο Μαραντονα, εννοειται οτι ειναι πιο μεγαλο σταρ απο τους περισσοτερους παικτες στο χορταρι κι ας μην παιζει μπαλα εδω και 16 χρονια.
Σκύλος της Β.Κ. said
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είναι παιδί του λαού, και ως εκ τούτου έχει μία τάση προς το μελό. Εξού και είναι κατάλληλος στόχος για τις αδηφάγες κάμερες.
Από την άλλη, η Κάρλα Μπρούνι
, που ‘ναι παιδί της αριστοκρατίας (του οίκου των Μπρούνι-Τεντέσκι) αλλά και (σε μία δεύτερη καριέρα) σύζυγος της νέας ευρω-αριστοκρατίας δεν μπορεί να φωτογραφιζεται σε πάγκους και στασίδια. Θέλει από επώνυμο καναπέ και πάνω.
Jimakos said
Οι Ουρουγουανοί είναι αυτό που ο μέσος φίλαθλος έχει στο μυαλό του σαν
τον τυπικό λατίνο παίχτη. Λίγο ταλαντούχος, λίγο αλητάμπουρας, λίγο αλεπού,
λίγο απ’ολα και τεχνικά και εμφανισιακά. Γι’αυτό και μόνο τους συμπαθώ, όπως
και πολλοί άλλοι άλλωστε. Από το παιχνίδι τους με την Γκάνα κρατάω δυο
πράγματα. Στην φάση που ο Σουάρες κάνει χέρι, κι ο Φουσίλε που είναι ακριβώς
δίπλα στην γραμμή κάνει εκτίναξη τερματοφύλακα για να αποτρέψει το (εν δυνάμει)
γκολ. Κάτι τέτοιες φάσεις τις λατρεύω. Επίσης, στο πέναλτι του Αμπρέου,
που εκείνη την ώρα η μπάλα ειναι 100 κιλά, όλοι κρέμονται απο σένα, κι
εσύ σκάβεις την μπάλα (αλα Πανένκα) και βάζεις τέλος σε όλα, είναι αν μη τι
άλλω δείγμα όλων των παραπάνω στοιχείων.
Σχετικά με την Ολλανδία, προσωπικά περίμενα να αποκλείσει τους κλόουν της
Βραζιλίας. Με τους τελευταίους, όπως απέδειξαν, εαν βρουν μπροστά τους μια σοβαρή ομάδα,
χάνουν το μπούσουλα. Προσοχή, δεν είμαι αφοριστικός εκ του ασφαλούς. Αυτό
σχεδόν πάντα ίσχυε για την Βραζιλία. Οι ολλανδοί ειναι και μάστορες στο
ψυχολογικό, πλην του τακτικού, κομμάτι.
…κομμάτι που οι αργεντίνοι έδειξαν πως πάσχουν. Γιατι μια χαρά με τον
Ντιέγκο στα αποδητήρια, να μας αφήνει να κάνουμε την πλάκα μας και τα σεα μας
και τα μεα μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σαν αργεντίνοι έιμαστε
θερμόαιμοι και είμαστε και καθαρά παίχτες ψυχολογίας. Κι όταν κάτι στραβώσει
στην αρχή, δεν ισιώνει με τίποτα. Και οι 23 παίχτες της Αργεντινής να έπαιζαν.
πάλι θα νόμιζες οτι οι γερμανοί είναι περισσότεροι στο γήπεδο. Που με το
απλό και ουσιώδες παιχνίδι τους απέδειξαν πως ο αυτοκράτορας (βλέπε Ντιέγκο)
είναι γυμνός.
Rogerios said
Εγώ, πάλι, ως φανατικός οπαδός της Λατινικής Αμερικής και αφού η πρώτη ομάδα έφυγε από τη διοργάνωση ρεζιλεμένη, θα βολευτώ με υποκατάστατα και θα υποστηρίξω μέχρι τέλους Ουρουγουάη.
Η οποία φυσικά είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσει δύο παιχνίδια κουρασμένη και αποδεκατισμένη (ακόμα και ξεκούραστη και πλήρης θα ήταν απίστευτα δύσκολο). Το μόνο που μπορεί να της δώσει ευκαιρίες είναι ένα ένας αντίπαλος που θα την υποτιμήσει. Το λάθος αυτό μπορούν να το κάνουν οι Ολλανδοί και (πολύ πιο δύσκολα) ίσως οι Ισπανοί. Με τίποτε πάντως οι Γερμανοί.
Τί άλλο να πω. Ίσως να θυμίσω ότι μετά τα παιχνίδια του πρώτου γύρου (ακόμη και του γύρου των 16) είχαμε πιστέψει ότι αυτό θα ήταν ένα Μουντιάλ με έντονα λατινοαμερικάνικο χρώμα. Και καταλήξαμε με ημιτελικούς κατά τα 3/4 ευρωπαϊκούς και με τελικό πιθανότατα αμιγώς ευρωπαϊκό.
Rogerios said
Τζιμάκο (σχ. 47), οι απόψεις μας συμπίπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό (απ’ το α λα Πανένκα ή έστω Τόττι για τους νεότερους πέναλτυ του Αμπρέου ως το άψυχο της χτεσινής αλμπισελέστε*)
* σε ώρες απόγνωσης και μεγάλου σχολαστικισμού αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να λέω «αλμπισελέτε» για να φανώ πιστός στην αργεντίνικη προφορά που συχνότατα τρώει το «σ», ποιός ξέρει, ίσως ακολουθώντας το πρότυπο της ανδαλουσιανής. Μετά σκέφτομαι ότι κανείς στην Ευρώπη δεν λέει Μπατιτούτα και το ξεχνάω.
sarant said
Επανέρχομαι ύστερα από ταξίδι λίγων ωρών και βλέπω πολύ ωραία θέματα, αλλά δεν θα σχολιάσω γιατί πρέπει να γράψω πάρα πολλά.
Πάντως, αυτό που γράφει ο Ρογήρος στο 48 το σκέφτηκα κι εγώ: τι εύκολα που ρεζιλεύει τις πρώτες προβλέψεις η ρημάδα η μπάλα.
Δύτης των νιπτήρων said
Όχι μόνο τις πρώτες προβλέψεις: αυτό είχε δημοσιευτεί χτες, για παράδειγμα.
doctor said
Το χειροκρότημα της Μέρκελ ήταν το ίδιο κουμπωμένο όπως οι σπαστικές κινήσεις με τα χέρια υψωμένα του Σημίτη όταν χαιρετούσε τους δικούς του την ώρα που έβγαινε σε συνέδρια και κομματικές μαζώξεις. Είχε επίσης την ίδια αντιπλαστικότητα με τον Στυλιανίδη που είναι χωρίς λαιμό και στρίβει όπως προσπαθεί να κάνει νταλίκα αναστροφή στην Κυδαθηναίων…
Η Γερμανία μετά το 1990 είναι πολύ συμπαθητική, ενώ πριν το στιλ της ήταν εκνευριστικό και η κολοφαρδία της παροιμιώδης (πάντα στο 90′ θα κέρδιζε κατά το δόγμα Λίνεκερ).
Κορνήλιος said
Ἐγὼ θέλω νὰ τὸ πάρῃ ἡ Γερμανία.
Immortalité said
Πριν αρχίσει το μουντιαλ ήμουν τα πάντα πλην Γερμανίας – Ισπανίας. Με μια προτίμηση στους μικρούς, Αλγερία Ακτή Ελεφαντοστούν, Γκάνα, Αφρική γενικότερα και μια αδυναμία στους Νοτιοαμερικάνους. Ουρουγουάη λοιπόν και μετά Ολλανδία γιατί κάποτε μου άρεσε ο Φαν Μπάστεν (αν και απ’ ότι βλέπω στη Βικι ακόμα ωραίος είναι). Αν δεν το πάρουν αυτές μπορούμε να το ξαναπαίξουμε σε επανάληψη;
@ 17 με συνέπεια να μην υπάρχουν ούτε γκέτο όπως στο Παρίσι ούτε ρατσιστικά φαινόμενα μην ορκίζεσαι…
και αφετέρου επειδή δεν είναι και πολύ ωραίο να θέλεις να χάσει κάποιος Μπορεί να μην είναι «ωραίο» είναι όμως ανθρώπινο. Δεν είμαστε Βούδες… 🙂
Μαρία said
Σαν τα χιόνια, Ιμόρ!
Δύτης των νιπτήρων said
Βρεεε…! καλώστηνα! τώρα θα εμφανιστεί κι ο Αλφ.
Κορνήλιος said
Ἀθανασία, κι ἐμένα ἡ Γερμανία δὲν ἦταν ἡ πρώτη μου ἐπιλογή. Ἀποκλεισθεισῶν ὅμως τῶν ὑπολοίπων…
π2 said
Δύτη (#37), ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ο γιος μου ήταν στα τέσσερά του (προ τριών ετών) φανατικός οπαδός της Πορτοκαλίας, όπως την έλεγε.
Δύτης των νιπτήρων said
Η κόρη μου, αντίθετα, δεν ήταν φέτος με την Εθνική γιατί είναι λέει Παναθηναϊκός. 🙂
(χάθηκε να ήταν ΑΕΚ; άτιμες παιδικές φιλίες)
π2 said
A, καλά, αυτό δεν μου λέει τίποτε, γιατί ο γιος μου υποστηρίζει σταθερά την αντίθετη ομάδα από αυτή που υποστηρίζω εγώ (τα παιδιά περνάνε πλέον την εφηβεία στα επτά τους). Στον πρώτο αγώνα της Εθνικής πανηγύριζε τα γκολ των Κορεατών.
kaneloriza said
Οι ακροδεξιοί στη Γερμανία δεν υποστηρίζουν την εθνική τους ακριβώς λόγω της «πολυεθνικότητάς της.
http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,704362,00.html
Μαρία said
59 Θα πάει και στην υποδοχή του Γκοβού;
Πιδύε, πράγματι, αυτό θυμίζει πρώιμη εφηβεία.
sarant said
61: Το ίδιο ισχύει και με τον Λεπέν και την εθνική Γαλλίας, και όχι μόνο τώρα που τα πήγε χάλια (αν και ο κύριος φταίχτης, ο Ντομενέκ, είναι κάτασπρος) αλλά και το 1998 που πήρε το Μουντιάλ.
Immortalité said
@ 55, 56 Καλώς σας ξαναβρήκα παιδιά! (εδώ λέμε και «σαν τα ρόδα») 🙂
@ 56 Δύτη θες να πεις ότι τόσο καιρό που έλειπα ο Αλφρεντ δεν έγραφε; Που να ψάχνω τώρα τόσες αναρτήσεις…
@ 57 Κορνήλιε εμένα δεν είναι ούτε η τελευταία. 🙂
gbaloglou said
#61:
Δεν είμαι σίγουρος για όλες τις λεπτομέρειες, αλλά όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου αποδοκίμασαν τον Τζιμπρίλ Σισέ (σε αγώνα κυπέλλου, νομίζω) … οι οπαδοί του Άρη έβγαλαν ανακοίνωση συμπαράστασης στον επιθετικό του Παναθηναϊκού! [Αν δηλαδή έχουμε ξένους/έγχρωμους στην ομάδα είμαστε αντιρατσιστές, αν όχι το σκεφτόμαστε;!]
Κορνήλιος said
#64 δηλαδὴ γιὰ νὰ τὸ δοῦμε τὸ θέμα καὶ ἀπὸ κάποια ἄλλη ὀπτικὴ εἶμαι ἐκ τῶν λιγοστῶν ἐδῶ μέσα ποὺ δὲν ταυτίζομαι μὲ τοὺς ἀκροδεξιοὺς Γερμανοὺς; οὐάου!!!
aerosol said
Για πολυπρωταθλητές δεν είναι χρυσοποίκιλτοι, δεν είναι ντίβες, δεν το παίζουν μοντέλα, τρέχουν μέχρι τέλους όσο κι αν χάνουν, έχουν μοναδικό πείσμα και -φέτος- είναι απολαυστικοί και τεχνίτες. Ναι, γιατί όχι οι Γερμανοί;
Επιπλέον είναι η πιο αξιοπρεπής εναλλακτική προτίμηση για όσους βαρέθηκαν τη μόδα της αγγλοφιλίας (που θέλει την Αγγλία με το ζόρι φαβορί κι ας είναι απογοητευτική εδώ και μισό αιώνα) και τους λοιπούς υπερτιμημένους ευρωπαίους που λάμπουν περισσότερο στις διαφημίσεις παρά στο γήπεδο. Οι ματσωμένοι Ισπανοί πέρασαν από την Παραγουάη με γκολ που κακώς ακυρώθηκε, η Ουρουγουάη μάλλον είναι στα όριά της, οπότε η προτίμηση είναι μονόδρομος. Για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης θα ανεχόμουν και τους Ολλανδούς.
[Ναι, αν η Μέρκελ είναι θεμιτός λόγος να μισεί κανείς τη Γερμανία γιατί ο Μαν και ο Μπροχ να μην είναι λόγος να την εκτιμά;]
SKY said
Ούτε κι εγώ θέλω να το πάρει η Γερμανία, αλλά σε προηγούμενο ποστ σχετικού περιεχομένου, είχα σχολιάσει και προβλέψει την άφιξη της Γερμανίας στον τελικό (γιατί το Ισπανία – Γερμανία, μόνο ημιτελικός δεν είναι. Από την άλλη, έγραφα πως η αγάπη για τη μπάλα θέλει την Αργεντινή με την Ολλανδία στον τελικό.
Ποιος ξέρει, μπορεί να βγει ένα ζευγάρι αντιπάλων «λογικής – συναισθήματος» βλέπε Γερμανία – Ολλανδία, και αυτή τη φορά να μην επαναληφθεί το 1974
‘Αμποτε
voulagx said
Εγω ειμαι με τους Ισπανους, τους δωσαμε ενα καλο κοριτσι, να μην υποστηριξουμε τους συμπεθερους; 👿
Δύτης των νιπτήρων said
Βουλάγξ, αν είναι συμπέθεροι οι Ισπανοί, οι Γερμανοί είναι ακόμα πιο δικοί μας άνθρωποι. 😉
Stazybο Hοrn said
Πράγματι, τα συμπεθεριά είναι πολλά. Τι να πρωτοδιαλέξεις; Πρόεδρος Δημοκρατίας και Πρόεδρος Βουλής, Γερμανία, Υπουργός -υπασπιστής ΔΝΤ, Ολλανδία. Με τη Ζίμενς, άπειρα τα κονέ, μέχρι την Ουρουγουάη είχε φτάσει η χάρη μας, αν θυμάστε…
Ηλεφούφουτος said
Θέλω να το πάρει η «Ουραγουάη».
Δεν θα γίνει αλλά εγώ αυτό θέλω είμαι παιδιόθεν με τη Λατινική Αμερική. Καμάρι το έχω που η παράδοση που θέλει όταν το μουντιάλ διεξάγεται στην Ευρώπη να το παίρνουν Ευρωπαίοι κι όταν διεξάγεται στην Αμερική να το παίρνουν Νοτιαμερικάνοι το έσπασαν μόνο οι δικοί μου (Βραζιλία του Πελέ), και τώρα που γίνεται σε ουδέτερη ήπειρο, αν και αποφάσισα να αδιαφορήσω για αυτό το μουντιάλ, δεν θέλω να το πάρουν Ευρωπαίοι.
Πάντως, όσο κι αν συμμερίζομαι τις αισθητικές στενοχώριες που προκαλεί η Μέρκελ πανηγυρίζουσα, συμφωνώ ότι τουλάχιστον αυτή η νίκη της Γερμανίας δεν θα αφήσει την πικρή γεύση της αδικίας όπως άλλες στο παρελθόν.
Τους Ολλανδούς γενικά δεν τους συμπαθώ. Το μόνο καλό που βρίσκω επάνω τους είναι ακριβώς αυτό που έγραψε ο Δύτης στο σχ. 2. Με εκφράζει απόλυτα και η διατύπωση («για κάποιον ανεξήγητο λόγο …, μου βγάζει κάτι το παιδικό»). Έτσι ακριβώς !
Πάντως το αίσθημα που βγαίνει από τον τίτλο του άρθρου και η εξωποδοσφαιρική επιχειρηματολογία κατά της Γερμανίας μού θυμίζει το ’90. Και τότε κάποιοι φίλοι μου δεν ήθελαν με τίποτε να το πάρει η Γερμανία, η οποία τότε έμπαινε στο διεθνές προσκήνιο με αέρα ανερχόμενης υπερδύναμης (άλλο αν τους έκοψαν τον αέρα οι Αμερικάνοι), είχε προωθήσει το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας (και την αντισερβική υστερία λίγο μετά) και πολλοί δεν γούσταραν την ιδέα του Κολ να χαίρεται. Αντίθετα κάποιες φίλες μου θυμάμαι ότι προτιμούσαν τον Ματέους γιατί είχε κάτι πιο αντρικό με τα έντονα ζυγωματικά του, ενώ ο φαν Μπάστεν τούς φαινόταν πολύ μπεμπέ.
Ο Voulagx 96 μού θύμισε έναν Ισπανό γνωστό μου το 2008. Του είχα στείλει μέιλ να τον συγχαρώ κι αυτός καλοπροαίρετα για να με εντάξει κι εμένα τον Έλληνα στις χαρές, μου έστειλε φωτογραφία με τη Σοφία να πανηγυρίζει στα αποδυτήρια.
Δύτης των νιπτήρων said
Εγώ είχα στο νου μου τους γονείς του καλού κοριτσιού που λέει ο Βουλάγξ, βασικά.
sarant said
Το οποίο, πάντως, το προικίσαμε δεόντως…
Μαρία said
Στάζυ είπε:
Για την Αγγέλα, σαν τον καραγκιόζη χειροκροτάει· σα να είναι το δεξί της χέρι πιο μακρύ, και το κρατάει ο αόρατος καραγκιοζοπαίχτης, και κάνει μια άγαρμπη κίνηση, να συναντήσει το αριστερό (καλά τάπα Μαρία, το διπλοτσέκαρα) που κάνει μια ελάχιστη διαδρομή, περισσότερο με τον καρπό…
Για να τη δούμε σε παλιότερο χειροκρότημα:
Stazybο Hοrn said
Ίδιο με αυτό που περιγράφω, απλώς στη Ν. Αφρική ήταν ελάχιστα σε πιο αργή κίνηση… Και γι’ αυτό ρώτησα αν παίζει τίποτα αρθρίτιδα (στο δεξί).
μήτσκος said
Όχι και συμπαθέστατοι οι Ουρουγουανοί…
Συγνώμη αλλά το να κάνει ο αμυντικός απόκρουση σε ρόλο τερματοφύλακα δεν είναι καθόλου συμπαθητικό. Ζαβολιά είναι. Χαλάει το παιχνίδι.
Γιαυτό και τους «εύχομαι» στον ημιτελικό να φάνε πολλά!
Μαρία said
Δύτη, την Πρωσσίδα μαμά μάλλον εννοείς.
Δύτης των νιπτήρων said
Σωστά, οι Γλύξμπουργκ είναι πιο πολύ Δανοί. Δίκιο έχεις, μπερδεύτηκα. 😦
Λευτέρης said
#2,#72
Κατά κάποιο τρόπο ανάφερα το επιχείρημα περί χρώματος
και …παιδικότητας σχετικά με τη ολλανδική φανέλα
οπότε ο γιός μου:
«Τί παιδικό μου λες ρε πατέρα, δε βλέπεις
τα ξανθά μανουλομάνουλα που την φορούν στην εξέδρα;»
Φαροφύλακας said
Ακριβώς αντίθετα με τον Εσπεκταδόρα, το ποδόσφαιρο το βλέπω εθνικά-πολιτικά. Οι ομάδες είναι εθνικές και στέκονται προσοχή σε κάποια σημαία. Πολλές από αυτές τις σημαίες, κυρίως ευρωπαϊκές, έχουν πολύ σιχαμένες ιστορίες και μου τις θυμίζουν. Έτσι π.χ. σε ένα ματς Γαλλίας-Αλγερίας, και παρότι η Γαλλία γενικότερα μού είναι μάλλον συμπαθής καθότι διακρίνεται και από ένα δημοκρατικό κι επαναστατικό πνεύμα, υποστηρίζω αναπόφευκτα την Αλγερία, δηλ. την αποικία και το προτεκτοράτο κόντρα στην βουλιμική αποικιοκρατία.
Εάν βέβαια κάποιος παίζει αντιαθλητικά ή άτσαλα με χάνει στο λεπτό κι αντίστοιχα, αν παίζει τρελή μπάλα με κερδίζει. Πάντως ξεκινώ την θέαση με κριτήριο πολιτικό. Πώς να υποστηρίξω π.χ. την Αγγλία όταν αναλογιστώ τον επεκτατισμό της και τα τόσα αίσχη; ή ακόμα και τα κλεμμένα μάρμαρα; ή και τον ρόλο της στην Κύπρο; (άντε Έλληνες και Τούρκοι είχαν εκεί λόγο. Αυτή τί δουλειά είχε; ) Φέρνω στο μυαλό μου τους Μπιτλς και τους Πινκ Φλόιντ όμως το κόλπο δεν πιάνει.. 😛
Χαίρομαι πάντως όταν παίζουν οι ΗΠΑ γιατί ο αγώνας έχει ενδιαφέρον αφού μπορώ να υποστηρίξω την αντίπαλη ομάδα. Σαν τον Ολυμπιακό ένα πράγμα. 😛
Φαροφύλακας said
Μήτε και την Ολλανδία μπορώ να υποστηρίξω γιατί μου έρχεται στο μυαλό όλος ο σνομπισμός που έχω δει εκεί σχετικά με την εθνική τους.
Θυμάμαι μια φορά, καλοκαίρι, που δούλευα σε ένα τυπογραφείο, στην παραγωγή, μας είχαν πάρει τα αυτιά με τον επικείμενο αγώνα μεταξύ Ολλανδίας-Γερμανίας. Τελικά έχασαν και την άλλη μέρα αληθινά υπήρχε μια γενική σιωπή, κάτι σαν πένθος. Και καθώς στοιβάζαμε τις παλέτες, ο Μαροκινός γερομετανάστης μού έλεγε κρυφά, ανέκφραστα αλλά με νόημα, με τα σπαστά ολλανδικά του: «Φαντάχ, μουντ ντιχτ!» δηλ. «Σήμερα, στόμα κλειστό!» (αντί μοντ, μάλλον είχε κάνει και στην Γερμανία) 😛
Όσο για το όμορφο πορτοκαλί, στην πραγματικότητα παραπέμπει στο βασιλικό επώνυμο Φαν Οράνιε, και τρέφω μια τίμια αντιπάθεια για όλους τους ντεμέκ παραπανίσιους τού κόσμου, οπότε με χάνει κι εκεί.
Stazybο Hοrn said
Ε, και οι Μαροκινοί πηδάνε τους βεδουίνους, κι οι αλγερινοί τους άθρησκους, η μισή Ευρώπη είναι πρώην αποικιοκράτες, η Αφρική όλη δικτατορίες -ή για τους μεν τα ρίχνουμε σε όλο το λαό, και για τους δε σε συγκεκριμένα πρόσωπα;
Νομίζω ότι τα παιδικά κριτήρια είναι λιγότερο παιδικά από αυτά. Για μπάλα μιλάμε.
gbaloglou said
Μουσικό διάλειμμα (περί Αλγερίας ο λόγος):
rogerios said
Ζαβολιά υπάρχει όταν ένας ποδοσφαιριστής κατά σύστημα τραβά τη φανέλα ή το σορτσάκι του αντιπάλου, του δίνει αγκωνιά ή… του βάζει χέρι, τον φτύνει, τον βρίζει κ.ο.κ. ενώ ο διαιτητής δεν μπορεί να δει και να τιμωρήσει την παράβαση.
Παράβαση που τιμωρείται αυστηρότατα και μάλιστα διπλά (αποβολή του ποδοσφαιριστή και πέναλτυ υπέρ του αντιπάλου) δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ζαβολιά (το είπε και ο Γ. Μπαλόγλου στο σχ. 24).
Αντιθέτως, έχω υπόψη 4-5 βασικούς παίχτες της αντιπάλου της ομάδας του Σουάρες που έχουν κάνει επάγγελμα τις «ωραιότατες» και «αθλητικότατες» ενέργειες της πρώτης κατηγορίας (ένας από αυτούς, κατά τα λοιπά εξαιρετικός και ευφυέστατος ποδοσφαιριστής, νομίζω ότι είναι ο απόλυτος μετρ του είδους). Κανείς όμως δεν στηλιτεύει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές,… ίσως γιατί δεν πρόκειται για ομάδα του τρίτου κόσμου.
Φαροφύλακας said
#83
Ναι, μιλάμε για μπάλα και μαζί για εθνικές ομάδες δηλ. για ομάδες εθνών που βαράνε προσοχή στην σημαία, για ομάδες που βάζουν γκολ «για το εθνόσημο«, για ομάδες που φοράνε τα βασιλικά χρώματα κτλ. κτλ.
Βέβαια, θα χαιρόμουν να διαπίστωνα πως μέσα μου παραμένω παιδί δυστυχώς όμως τα παιδιά είναι μάλλον λιγότερο πολιτικοποιημένα. Όμως έχεις δίκιο, υπάρχει κάτι το παιδικό σ’ όλην αυτήν την μανία με την μπάλα (αγαπημένα τα εξώφυλλα τού Μπλεκ με τον Μαραντόνα και τον Πλατινή), κάτι το παιδικό σ’ αυτό το «Εγώ είμαι Γερμανία!» «Εγώ είμαι Αγγλία!», ε κι ας σας ομολογήσω επιτέλους πως «Εγώ είμαι ο Σπάιντερμαν!» ή μπέρδεψα τα παιχνίδια;
Δύτης των νιπτήρων said
Ο Ολντμπόι για τη Γερμανία: http://old-boy.blogspot.com/2010/07/blog-post_05.html
Κορνήλιος said
#79 Δύτη, δὲν περίμενα ἀπὸ σένα νὰ τὰ λὲς αὐτά! Ἕλληνας δὲν εἶναι ἁπλῶς ὅποιος τὸ θέλει;
Δύτης των νιπτήρων said
Κορνήλιε, δεν με διαβάζεις προσεκτικά! Έγραψα (#70) «αν είναι συμπέθεροι οι Ισπανοί». Εσωτερική συνέπεια συστήματος, νομίζω λέγεται αυτό στα μαθηματικά. 😉
Ηλεφούφουτος said
σχ. 87, ενδιαφέροντα όσα λέει αλλά μουντιάλ οι Γάλλοι το 2004;
Immortalité said
@ 87 Ηλεφού θα το μπέρδεψε με το 1998.
Ηλεφούφουτος said
Εεε, ναι, βέβαια, και εκεί μέτρησε πολύ η έδρα, όσο να ‘ναι.
Και η ανεξήγητη νωθρότητα των Βραζιλιάνων στον τελικό.
balo0na said
pwwwww dike mou
oute egw 8elw na to parei h germania! eleos dld!
kerdisan sthn eurovision, den tous ftanei?? xD
mea (?) culpa (αλμπισελέστε ρεζιλίκια) « Ο Ρογήρος πάει Μουντιάλ said
[…] την καταπληκτική ασίστ που μου έκανε χτες ο φίλτατος Νίκος Σαραντάκος. Έστω και αργά, ας δούμε πώς διαμορφώνεται η […]
Μαρία said
92 Ηλεφού, στο 98 στον τελικό οι Γάλλοι έπαιξαν με τους Ιταλούς. Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο για τους Βραζιλιάνους που δεν το κατάλαβα.
Rogerios said
Μαρία το ’98 ο τελικός ήταν Γαλλία-Βραζιλία 3-0 (Ζιντάν 2, Πετί). Με τους Ιταλούς τελικό οι Γάλλοι έπαιξαν το 2000 στο Ευρωπαϊκό (2-1) και στο προηγούμενο ΠΚ, που το έχασαν.
gbaloglou said
#24, #85:
Και βέβαια ήταν περίπου βέβαιο ότι η παράβαση του Σουάρεζ δεν θα περνούσε απαρατήρητη από διαιτητή και επόπτη, και το γνώριζε αυτό — αν και εμένα προσωπικά μου διέφυγε, και το ίδιο νομίζω πως ισχύει για τους περιγράφοντες τον αγώνα! (Ας πω εδώ ότι συχνά βλέπω πράγματα που διαφεύγουν της προσοχής των περιγραφόντων…)
Μαρία said
Για να δούμε αν αυτή τη φορά γλιτώσω τη μαρμάγκα.
Ρογήρε, αυτά παθαίνει ο άνθρωπος, όταν είναι άσχετος: μπερδεύει τους τελικούς.
Δύτη, 79, συνειρμικά σκέφτηκα το νονό της Ειρήνης, στον οποίο αναφέρεται ο ιός λόγω Νότιας Αφρικής.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04/07/2010&s=ios-kyriakhs
Μπουκανιέρος said
Καλημέρα.
Σ’ ένα άλλου είδους ποδόσφαιρο, οι μεξικάνικες εκλογές ήταν μουδιασμένες και μίζερες, ξέρω όμως πολλούς που θα χαρούν μαθαίνοντας ότι έπεσε ο Ulises Ruiz (το κάθαρμα της Οαχάκα).
Σκύλος της Β.Κ. said
Αυτό είναι καλό νέο Μπουκανιέρε!
μήτσκος said
#85 Ρογέριε
Η τιμωρία ήταν σύμφωνη με τους κανονισμούς. Δε διαφωνώ.
Αυστηρή βέβαια δεν ήταν, και αυτό είναι το ενοχλητικό.
Να το πω αλλιώς: Τη στιγμή που το τόπι φτάνει στη γραμμή, η Γκάνα έχει νικήσει το παιχνίδι (και με το σπαθί της). Όταν ο τύπος βάζει το χέρι του, ανταλλάσσει τον άμεσο αποκλεισμό με ένα πέναλτι και μια κόκκινη κάρτα (ουάου, έπαιξαν 4 δευτερόλεπτα με 10 παίκτες). Δε μου μοιάζει και πολύ με τιμωρία αυτό.
Η ζαβολιά είναι ζαβολιά, δεν μπορείς να την κρίνεις από το αν το είδε ο διαιτητής ή όχι. Στη γειτονιά μου, όποιος δεν έπαιζε σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού ήταν ζαβολιάρης. Τελεία και παύλα.
Μακάρι λοιπόν οι Ολλανδοί να βάλουν σήμερα τα γκολ που μας χρωστάνε.
gbaloglou said
Ουρουγουάη απόψε για να ξαναδούμε Σουάρεζ σύντομα 🙂 🙂
Rogerios said
Φίλτατε Μήτσκο, σεβαστή η άποψή σου (άλλωστε δεν έχει και λίγους οπαδούς παγκοσμίως), αλλά εν προκειμένω παραμένουμε σε διαφορετικά στρατόπεδα. Η τιμωρία της πράξης δεν είναι ότι η ομάδα του παραβάτη θα αγωνιστεί με παίκτη λιγότερο για 5 δευτερόλεπτα. Είναι κυρίως ότι το πέναλτυ κατά πάσα πιθανότητα θα αποφέρει γκολ. Δεν ανταλλάσσεις την αποβολή με την αποφυγή της ήττας, αλλά με το μικρό (αλλά υπαρκτό όπως αποδείχτηκε) ενδεχόμενο αποφυγής της. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για μένα η τιμωρία είναι «δίκαιη» ή αν προτιμάς καλύτερα αναλογική της παράβασης. Οπότε, εγώ θα περιμένω απόψε το θαύμα, γνωρίζοντας ότι όπως κι όλα τα θαύματα είναι κομμάτι δύσκολο να συμβεί!
Επισκέπτης said
Παρακολούθησα το Γερμανία – Αργεντινή σε ένα καφέ του Βερολίνου και αμέσως μετά την λήξη είδα τους πανηγυρισμούς του κόσμου στους κεντρικούς δρόμους. Τι με χάλασε? Δεν πανηγύριζαν τύπου «χα χα είμαι τρελός από την χαρά μου – τι ωραία που νιώθω – γελάω σαν χαζός και φωνάζω συνθήματα». Ήταν (όχι όλοι φυσικά) επιθετικοί! Τύπου σας σκίσαμε τα φάρδουλα – εμείς και κανένας άλλος. Και να χτυπάνε ταξί και πούλμαν και να πετάνε τα άδεια μπουκάλια μπύρας στα πεζοδρόμια.
Έλπίζω να χάσουν εύκολα σήμερα.
ΣοφίαΟικ said
Ομολογώ ότι δεν βλέπω τη διαφορά. Δηλαδή στους πανηγυρισμούς περιμένεις να δείξουν ανωτερότητα, ότι εμείς σας σκίσαμε, αλλά είμαστε υεπράνω;
Σκύλος τ. Β.Κ. said
«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Γερμανέ, Γερμανέ…», λέμε τώρα…
Δύτης των νιπτήρων said
#104 εννοείς αύριο. Σήμερα θα χάσει ή η Ουρουγουάη, ή η Ολλανδία.
Επισκέπτης said
Στους αντίστοχους πανηγυρισμούς εδώ έχω δει χαρά που εκφράζεται με γέλιο. Ακόμα και τα σοκιν συνθήματα βγάζουν κάποιο γέλιο.
Επισκέπτης said
#107 Εννοώ αύριο.
Jimakos said
Το »είναι βαριά η π*τσα του τσολιά» ναι, βγάζει γέλιο. Το »δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ-Αλβανέ» , δεν βγάζει. Ούτε κάτι μαχαιριές που είχαν πέσει, επίσης.
Κορνήλιος said
Ἕνα τοῦ γιοῦρο τοῦ 2004:
ἱσπανοί, Ἰταλοί, Ἄγλοι, Γάλλοι , Γερμανοί,
πίτσα, μπύρα, πολυθρόνα κι ἡ Ἑλλάδα στὸ γυαλί.
Επισκέπτης said
Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν. Δεν αναφέρθηκα σ’ αυτές όμως.
Αν και δεν θυμάμαι στους πανηγυρισμούς για το EURO να φώναζε όλη η Ομόνοια για τους Αλβανούς.
Κορνήλιος said
Ἔτσι κι ἀλλιῶς ἡ Ὀμόνια ἀπὸ χρόνια ἔπαψε νὰ εἶναι ἑλληνική. (τὸ 2100 τὸ αἰσιόδοξο σενάριο λέει ὅτι κάποιοι θὰ θρηνοῦν τὴν χαμένη πολυπολιτισμικότητα τῶν Ἀθηνῶν τῶν ἀρχῶν τοῦ 21ου αἰῶνος ὅπως κάνουν τώρα κάποιοι γιὰ τὴν Θεσσαλονίκη. τὸ ἀπαισιόδοξο σενάριο λέει ὅτι κάποιοι θὰ θρηνοῦν τὴν Ἀθήνα ὡς ἀλησμόνητη πατρίδα).
Jimakos said
Στο euro δεν φώναζαν για τους Αλβανούς, αλλά και τα συνθήματα για της σεξουαλικές συνήθειες ή τα σόγια του Φίγκο, του Ζινταν και του Παουλέτα, δεν ήταν ιδιαιτέρως »φιλικά». Θέλω να πω, ο τρόπος που λες πως πανηγύριζαν οι γερμανοί δεν νομίζω οτι διαφέρει απο αντίστοιχους δικούς μας, μήτε κανενός άλλου, είτε σε συλλογικό (πολύ περισσότερο) είτε εθνικό επίπεδο.
Επισκέπτης said
Ήταν λίγο παραπλανητικό λοιπόν το δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ Αλβανέ όπως και τα μαχαιρόματα.
Επίμένω πως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει διαφορά μιας που η χαρά τους εκφραζόταν με επιθετικότητα. Χτυπήματα στα τζάμια των πούλμαν και σε περαστικά ταξί.
Νομίζω πως υπάρχει μια διαφορά από το λες συνθήματα μέχρι το να τρομάζεις τον κόσμο.
Ηλεφούφουτος said
Συμφωνώ με τον επισκέπτη.
Μιλάμε για νεαντερτάλια αγριάδα και όχι για απλή παραβίαση κωδίκων πολιτικής ευπρέπειας.
Πάντως στα πανηγύρια της Αθήνας το 2004 εγώ δεν άκουσα ούτε μία φορά το σύνθημα για τους Αλβανούς. Αυτό που κυριαρχούσε ήταν η χαρά.
Κορνήλιος said
Αὐτὸ μὲ τοὺς Ἀλβανοὺς ἀκούστηκε μετὰ τὸ γιοῦρο, ὅταν χάσαμε στὴν Ἀλβανία.
ΣοφίαΟικ said
To χτύπημα του τζαμιού είναι όντως τρομαχτικό γιάυτόν που δεν το περιμενει, αν και άμα είσαι περικυκλωμένος από πανηγυρίζοντες και δεν κορνάρεις τουλάχιστον, ε, είσαι τελείως ξενέρωτος.
Δε συγκρίνεται με τίποτα με το αποτέλεσμα του αγώνα Γερμανία- Αγγλία το 1996 (έχασε η Αγγλία) πανευρωπαϊκό θα πρέπει να ήταν, όπου ένας κακομοίρης Ρώσος τουρίστας ξυλοκοπήθηκε από Άγγλους που τον πέρασαν για Γερμανό και κατέληξε στο νοσοκομείο.
Α, και το ’87, στους πανηγυρισμούς για το μπάσκετ στην Ξάνθη, κάποιοι πέταξαν μια συμφοιτήτριά μου στο συντριβάνι, με φόρα, κρατώντας την από χέρια και πόδια. Φυσικά άλλο που δεν ήθελε, να το παίξει Μις Βρεγμένο Μακώ, αλλά θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί, άλλο συντριβάνι με 30 πόντους νερό και από κάτω τσιμέντο κι άλλο θάλασσα.
Και φυσικά κανενας δεν ξέρει ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα οι ποδοσφαιριστές βρίζονται μεταξύ τους, συχνά χυδαιότατα; Ρίξτε μαι ματιά στους Ισπανούς την επόμενη.
Επισκέπτης said
ΣοφίαΟικ ήμουν σε πούλμαν μπροστά στο ξενοδοχείο (ακινητοποιημένο το πούλμαν) περιμένοντας τους αστυνομικούς να μας δώσουν το ok για να ξεκινήσουμε την βόλτα μας. Χτυπούσαν τζάμια παρουσία αστυνομικής δύναμης. Σωστά δεν το περιμέναμε και τρομάξαμε. Τώρα αν ο ξενέρωτος Γερμανός οδηγός δεν ήθελε να κορνάρει, η αλήθεια είναι πως δεν τον προτρέψαμε να το κάνει κιόλας.
Alexis said
Μπαίνω στον πειρασμό να πάρω μέρος στη Μουντιαλική συζήτηση για να ρωτήσω δύο πράγματα:
1. Νίκο σε ποιά «ιστορική αδικία» το ’74 και το ’78 αναφέρεσαι; Ήθελα και γω τότε πάρα πολύ να το πάρει η Ολλανδία, όπως ο περισσότερος κόσμος, όμως ποιός την αδίκησε στους δύο τελικούς; Απ’ ότι θυμάμαι σοβαρά διαιτητικά λάθη που να διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα δεν έγιναν. Απλά πιστεύω ότι και τις δύο φορές έπεσε θύμα της δύναμης της έδρας, και του «κακού» της εαυτού. Βάζω το «κακού» σε εισαγωγικά γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλω να πω ότι έπαιξε άσχημα, απλά βρήκε μπροστά της και τις δύο φορές ομάδες που την κέρδισαν, νομίζω, δίκαια.
2. Επειδή το ιστολόγιο είναι γλωσσικό, θα βρεθεί επιτέλους κάποιος να μας πει υπεύθυνα πως προφέρεται ο Kuyt; Οι Έλληνες σπορτκάστερ τον προφέρουν με τέσσερις (4) διαφορετικούς τρόπους! (παγκόσμια πρωτοτυπία νομίζω): Κάιτ, Κάουτ, Κούιτ και Κόιτ. Ήδη απόψε ο δημοσιογράφος που μετέδιδε το Ολλανδία-Ουρουγουάη χρησιμοποίησε τις 3 από τις 4 εκδοχές.
Rogerios said
Τα ολλανδικά επώνυμα εν γένει αψηφούν κάθε δυνατότητα μεταγραφής τους στα ελληνικά. Ειδικά το όνομα του Dirk Kuijt ακόμη περισσότερο: μια συμβατική απόδοση που πλησιάζει κάπως την ολλανδική προφορά θα ήταν το «Κέυτ» (και το «υ» έχει λόγο ύπαρξης, καθώς παραπέμπει σε μια προφορά κοντινή με αυτήν του γαλλικού «u». Για περισσότερα ΄για τον ποδοσφαιριστή από το Κατβάικ: http://en.wikipedia.org/wiki/Dirk_Kuyt
Nicolas said
@113 Κορνήλυπε, πάλι συγχύστηκες και πέφτουν βροχή τα παροράματα. Αλλά θα μου πεις η ομόνοια δεν είναι γνωστή λέξη στους Έλληνες, οπότε…
Όμως έχουν την αίσθηση του χιούμορ περισσότερο κι από τους Βρετανούς: άκου να ονομάσουν ομόνοια μία κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσά τους (όπως το ανέκδοτο με το ελβετικό ναυτικό).
Η Ομόνοια ήταν πολυπολιτισμική και πριν να φτάσουν ξένοι: έβρισκες Λαρισαίους, Γιαννιώτες, Ξανθιώτες, Θεσσαλονικιούς…
Ή μήπως θέλεις να πληθύνεται μόνον από γνήσιους Αθηναίους με έξτρα παρθένο ΔΝΟ πρώτης έκθλιψης; (αν βρεις, να μου κρατήσεις ένα μπουκάλι, το έχω τάξει)
Μαρία said
122 Γιατί, ρε συ, η Κονκόρντ καλύτερη είναι; 🙂
Παλιά τουλάχιστον μόνο τα περίπτερα της Ομόνοιας έφερναν σαλονικιώτικες εφημερίδες.
Immortalité said
@ 123 Μαρία η διαφορά είναι ότι στην Κονκορντ δεν μπορεί να μαζευτεί κανείς. Ούτε γάλλος ούτε άλλος. Τα αυτοκίνητα τρέχουν με τη χαρακτηριστική νηφαλιότητα των παριζιάνων οδηγών… 🙂
Μαρία said
124,Άρα η δικιά μας ομόνοια είναι καλύτερη.
Immortalité said
Εξαρτάται τί εννοείς καλύτερη… Διαφορετική είναι σίγουρα 🙂
Λεκανός ντε μουα
Jimakos said
Αν, λοιπόν, Kuyt (ή ολλανδιστί Kuijt) = Κέυτ, τότε και Cruyff (Cruijff) = ????
Δείτε πάντως αυτό το σάιτ. Έχει όλες τους 32 του ΠΚ κ ηχιτικό για το πως προφέρονται τα ονόματα τους. Δυστυχώς στην Ολλανδία απουσιάζει το μέγα μυστήριο – Καουτ-Κάιτ-Κόιτ-Κέητ.
http://copadomundo.uol.com.br/2010/infograficos/nome-jogadores.jhtm
π2 said
Για τον Kuyt, θα χρειαστεί ντόπιος Ολλανδός να μας διαφωτίσει: η Wiki δίνει κάτι σαν Κέυτ στο σύστημα της IPA, αλλά το ηχητικό αρχείο έχει κάτι σαν Κάουτ, με το α να τείνει προς το ae (το ίδιο και στο forvo). Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το όνομά του αρχικά γραφόταν Kuijt, και το ij στα ολλανδικά είναι -έι. Γνωστός μου που ζει στην Ολλανδία, Κάουτ τον ακούει και τον λέει.
sarant said
Κι εγώ Κάουτ θα το έλεγα με τα σπασμένα ολλανδικά μου 🙂
Τουλάχιστον η Ουρουγουάη δεν είχε προβλήματα προφοράς: Φορλάν!
voulagx said
Περασμενα μεγαλεια και διηγωντας τα να κλαις!
Επισκέπτης said
Από το in.gr για την επιθετικότητα των Γερμανών που λέγαμε…
Γερμανός σκότωσε δύο Ιταλούς για το… Μουντιάλ
Δύο Ιταλοί φίλαθλοι βρέθηκαν νεκροί σε μπαρ του Ανόβερου από πυροβολισμούς, ύστερα από καβγά που είχαν με έναν Γερμανό για την ποδοσφαιρική ιστορία των δύο εθνών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης τη Δευτέρα με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Ο ένας, 47 ετών, απεβίωσε λίγο μετά το συμβάν, ενώ ο άλλος, 49 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι δύο Ιταλοί μπήκαν στο μπαρ έχοντας σχολάσει από το εστιατόριο όπου δούλευαν, και άνοιξαν συζήτηση με έναν Γερμανό για τις περασμένες επιτυχίες των χωρών τους σε Μουντιάλ. Ο ύποπτος για τις ανθρωποκτονίες είναι 42 ετών και ακόμα αναζητείται από τις αρχές.
Κάουτ said
Κάουτ είναι, όπου ‘ου’ όπως το γερμανικό ü.
Στα ολλανδικά το y είναι εναλλακτική γραφή του ij, πιο καλλιγραφικό…
Κορνήλιος said
Nicolas, ὡμίλησα γιὰ χαμένη ἑλληνικότητα τῆς Ὁμονοίας καὶ ὄχι γιὰ χαμένη ἀθηναϊκότητα.
Αγγελος said
Κάουτ (132), δεν συμφωνώ.
Το ui, στην πρότυπη τουλάχιστον προφορά των ολλανδικών, είναι δίφθογγος, με κύριο φωνήεν σαν το γαλλικό eu, ακολουθούμενο από κάτι μεταξύ ι και γαλλικού u, που μόλις ακούγεται.
Οι γραφές uy και uij είναι απλώς ορθογραφικές παραλλαγές.
echthrosofer said
Μπορει να είναι ιδέα μου, αλλα εχω την εντυπωση οτι ο σωβινισμος των Γερμανων εχει ανοδική πορεια.Ξεπερασαν πλεον τα μεταχιτλερικα αμηχανα χρονια και ξανα προς τη δοξα τραβαν (για να πουμε και καμια σαχλαμαρα:αταβιστικη αντιδραση , θλιβερο απομειναρι του κινηματος του ρομαντισμου).Αυτη η ομαδα μου προξενει αναμεικτα συναισθηματα.Απο τη μια η χαρουμενη μπαλα που παιζουν τα,νεα στην πλειονοτητα τους ,μεταναστοπουλα.Απο την αλλα αυτη η αισθηση επιθετικοτητητας που επισημαναν κι οι φιλοι.
Όσο αφορά το ποδοσφαιρο και τα πολιικοπολιτισμικα κριτηρια αντιμετωπισης του,εγω το βλεπω καπως πιο ενδοποδοσφαιρικα.Η εθνικη βραζιλιας μπορει να συμβολισει τη φτωχια της βραζιλιας;Δε θα μπορουσαμε να πουμε οτι η εθνικη των ΗΠΑ ειναι , αν οχι προλεταριοι ποδοσφαρικα,παντως μια συμπαθης ομαδα; Αυτη η ταση μου να βλεπω τις εθνικες ομαδες στα πλαισια ενος ενδοποδοσφαιρικου συμπαντος με μπερδευει ακομα περισσοτερο στα της Γερμανιας…
Κορνήλιος said
Ἔτσι κομμένο (δὲν θέω νὰ τὸ πάρῃ ἡ Γε…) ὅπως εἶδα τὸ θέμα στὴν στήλη τῶν πρόσφατων σχολίων μοῦ φάνηκε νὰ λέῃ «δὲν θέλω νὰ τὸ πάρῃ ἡ Γέενα» (!!!)
Ὅπως καὶ νἄχη εὔχομαι καλὴ ἐπιτυχία στὴν Γερμανία. Καὶ τοῦ χρόνου στὴν Καινιξβέργη!
Δύτης των νιπτήρων said
Έχει δίκιο ο Echtrosofer, τα κριτήρια είναι εντελώς υποκειμενικά. Εγώ ας πούμε θυμάμαι εκείνο το επικό ματς Τουρκίας-Κροατίας στο τελευταίο (;) ευρωπαϊκό, με τις δύο ισοφαρίσεις στις καθυστερήσεις. Συμπαθούσα τους Τούρκους παίχτες αλλά καθόλου τον προπονητή· ακριβώς το αντίθετο για τους Κροάτες. Απόψε τείνω προς τη Γερμανία, ίσως επειδή μου δίνει στα νεύρα η ελληνική ισπανολατρεία, παίζουν και εξαιρετικά.
Φαροφύλακας said
Το y (πέρα από την σπάνια χρήση του σαν χρίκσε άι δηλ. ύ γκρέκουμ) είναι πράγματι παλαιορθογραφία εκεί που σήμερα συναντούμε ij (το οποίο συνήθως διαβάζεται «άι», ενίοτε και κάτι σαν κλειστό «ε» όπως στις καταλήξεις -lijk).
Επίσης, σε συμπλέγματα όπως uy μοιάζει με παλαιορθογραφία τού ui που προφέρεται κάτι σαν αü όπως σωστά επεσήμανε και ο Κάουτ πιο πάνω, εξού και θα το συναντήσεις σχεδόν αποκλειστικά σε κύρια ονόματα και τοπωνύμια που μοιάζουν σαν κεχριμπάρι που έχει πιάσει και συντηρεί ένα αρχαίο έντομο.
Το y εγώ θα το χαρακτήριζα περισσότερο αρχαϊκό παρά καλλιγραφικό. Και το Kruyt θα το διάβαζα Kράüτ.
sarant said
Εγώ, πάλι, Δύτη, δεν άλλαξα γνώμη και πιο πολύ με ενοχλεί η γερμανική έπαρση -οπότε, σήμερα θα είμαι με τις φούριες ρόχες.
echthrosofer said
Φουριας ροχας τι σημαινει; Κοκκινο της φωτιας;
Δύτης των νιπτήρων said
Α,κι εγώ θέλω να περάσουν απόψε, και να χάσουν από τους πορτοκαλί Ολλανδούς στον τελικό.
Αρχίζουμε όμως: τις βουβουζέλες σας όλοι, και τα λέμε στο ημίχρονο! 🙂
(χθες είχα μια άσχημη εμπειρία, είδα το ματς σε ένα καφενείο. Το διπλανό έπαιζε τη ΝΕΤ σε άλλη συχνότητα, που προηγείται τρία-τέσσερα δευτερόλεπτα, και έτσι ήξερες από πριν αν η φάση θα κατέληγε σε γκολ ή όχι. Ευτυχώς που δεν πήγε στα πέναλτι…)
Φαροφύλακας said
@ 141
νομίζω πως απλά έπρεπε να αλλάξεις καφενείο. :p
@ 140
furia είναι η μανία… να πούμε τάχα οι «άλικες μάνητες» ή οι «κόκκινες τσατίλες» ; :p
Stazybο Hοrn said
#141 ο αργοπορημένος το έδειχνε μέσω Νόβα.
Δύτης των νιπτήρων said
Στάζυ όχι, γιατί θυμάμαι το είχα και στο σπίτι το πρόβλημα.
Κάτι μου συμβαίνει, και πιάνω τον εαυτό μου να είναι με την Ισπανία τελικά.
Immortalité said
Ωραίος ο Puyol…
ΣοφίαΟικ said
Και να που γίνεται το χατήρι του 40ακου.
Τώρα φυσικά εγώ υποστηρίζω Ισπανία στον τελικό.
sarant said
Ιμόρ, εισακουστήκαμε! Δεν θα το πάρει η Γερμανία.
Προσοχή τώρα στον τελικό να μην το πάρει η αναπληρωματική Γερμανία 🙂
Μεγάλη μπάλα οι Ισπανοί, έτσι;
Ηλεφούφουτος said
Ω Μεγάλε Νικοδεσπότα!
Σε παρακαλώ:
Ανέβασε αύριο ένα ποστ με τίτλο
«Δεν θέλω να ΜΗΝ κερδίσει το τζακ-ποτ στο λόττο ο Ηλεφούφουτος»
θα τα βρούμε στα ποσοστά, μην ανησυχείς!
Κορνήλιος said
Ἐγὼ ξενέρωσα. Πάω νὰ πνίξω τὸν καημό μου μὲ γύρο καὶ κόκα κόλα.
Δύτης των νιπτήρων said
Αουφίντερζεν λοιπόν.
Μεγάλη μπάλα, αλλά πρόβλημα στα σουτ. Εγώ παραμένω με την πορτοκαλί Ολλανδία, που δεν έχει και τέτοιο πρόβλημα.
Εχω πάντως την εντύπωση ότι σ’ αυτό το μουντιάλ πιο πολύ φάνηκαν οι τερματοφύλακες, παρά οι γκολτζήδες.
Alfred E. Newman said
Να πιστεύετε τα χταπόδια 😆
Immortalité said
Δύτη πάντα οι τερματοφύλακες παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Είτε με την παρουσία τους είτε με την απουσία τους 😉
Τώρα στον τελικό δεν ξέρω με ποιον να είμαι…
Κορνήλιε με το γύρο κοκα κόλα πίνεις; πιες καμιά μπυριτσα. Παει καλύτερα…
sarant said
Φαίνεται το θέλαμε πολλοί, πολύ, να μην το πάρει η Γερμανία και τα μαγνητικά ρευστά μας αχρήστεψαν τη Μάνσαφτ (κάτι έλεγε κι ο Κουέλιου επ’ αυτού)
ΣοφίαΟικ said
Και υποθέτω άμα επαληθευτεί το ότι κερδίζουν όσοι έχουν ξανακερδίσει το Παγκόσμιο, η Ισπανία έχει πλεονέκτημα.
drsiebenmal said
Ε, χμμμ, βασικά ήθελαν και οι Ισπανοί να το πάρουν –και έπαιξαν και μια κλάση καλύτερη μπάλλα, να λέμε και την αλήθεια…
ΣοφίαΟικ said
152: Ιμορ, μην παρασύρεις τον Κορνήλιο σε κραιπάλες!
Immortalité said
Μα πάρα πολλοί όμως αν σκεφτείς ότι όλοι οι γερμανοί (που δεν είναι και λίγοι) θέλαν να το πάρουν…
Δύτης των νιπτήρων said
Σοφία 154, η Ισπανία δεν έχει πάρει ποτέ Παγκόσμιο. Μπερδεύτηκες μάλλον με το μουντιάλ το ’82, όπου ήταν απλώς η οικοδέσποινα.
drsiebenmal said
Πάντως Ισπανοί ή Ολλανδοί, πρώτη φορά θα το πάρουν όποιοι το πάρουν, Σοφία.
Immortalité said
Κραιπάλη η μπύρα;;;
π2 said
Πριν τον αγώνα, δεν είχα ιδιαίτερες προτιμήσεις. Οι Ισπανοί παίζουν κατά κανόνα καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά δεν μου είναι συμπαθείς και δεν έπαιξαν και σπουδαία ως τώρα. Οι Γερμανοί παίζουν κατά κανόνα βαρετό ποδόσφαιρο, επίσης δεν μου είναι συμπαθείς, αλλά έπαιξαν πολύ καλά ως τώρα στη διοργάνωση. Ε, σήμερα δεν έκαναν απολύτως τίποτε. Οι Ισπανοί, με το μπαρτσελονικό ποδόσφαιρο των ατελείωτων πασών ήταν δυο σκάλες ανώτεροι και νίκησαν δίκαια και μάλλον άνετα.
Ούτε στον τελικό θα έχω προτίμηση. Παρότι είχα προβλέψει νίκη της Ολλανδίας επί της Βραζιλίας, τώρα προβλέπω μάλλον άνετη νίκη της Ισπανίας. Αφού τα κατάφεραν απέναντι στην πολύ καλή και πολύ δεμένη γερμανική άμυνα, δεν νομίζω πως θα έχουν πρόβλημα με τους δευτεροκλασάτους Γερμανούς. 😛
sarant said
Καταρχάς, καμιά από τις δύο, Ολλανδία και Ισπανία, δεν το έχει πάρει. Η Ισπανία είναι εντελώς πρωτάρα, ούτε ημιτελικό δεν είχε φτάσει (εκτός ίσως από προπολεμικά) ως τώρα. Η Ολλανδία έχει δυο χαμένους τελικούς, βέβαια.
Υπάρχει και μια άλλη παράδοση: ποτέ ως τώρα δεν έχει τύχει να το πάρει ομάδα που να έχει χάσει στο εναρκτήριο ματς της, και οι Ισπανοί χάσανε από τους Ελβετούς. Όπως έγραψα και στο κυρίως άρθρο, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, εξόν κι αν η ήττα από τους Ελβετούς δεν πιάνεται.
Δύτης των νιπτήρων said
π2, τελευταία παρατηρώ ότι όλο και διαφωνούμε σε βασικά ζητήματα. 😉
Ηλεφούφουτος said
σχ. 162 αμ την παράδοση που σπάει με ευρωπαϊκή εθνική να το παίρνει εκτός Ευρώπης που την πας!
Immortalité said
Αποφάσισα! Επειδή δε μου αρεσε καθόλου ο τρόπος που οι Ισπανοί πέρασαν την Παραγουάη θα ειμαι με την Ολλανδία…
Μου πάνε και τα πορτοκαλί 🙂
Stazybο Hοrn said
Για λόγους ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης -τι είν’ αυτό- πρέπει να το πάρει αυτή η φουρνιά Καταλάνων, Βάσκων και λοιπών Ισπανών. Θάναι επιπλέον αδικία, απ’ όλους τους τεράστιους Ολλανδούς, παίκτες και προπονητές, από το 68 και μετά, να έχουν Π.Κ. στη συλλογή τους οι σημερινοί ανώνυμοι.
Από την άλλη, το μόνο που λείπει από το ζιζάνιο Σνάιντερ, σίγουρο παίκτη της χρονιάς 2010 για ΦΙΦΑ και Φρανς Φουτμπόλ (από το 2011 θαρρώ ενώνονται τα βραβεία αυτά), είναι το Π.Κ. Όλα τα άλλα τα πήρε με τον Μουρίνιο φέτος.
Rogerios said
Οι Ισπανοί το πήραν πανάξια το ματς και στον τελικό θα ξεκινήσουν από θέση φαβορί (αν κι αυτό δεν τους εξασφαλίζει τίποτε).
Οικοδεσπότη, το «η Ισπανία δεν έχει ξαναπαίξει ημιτελικό» δεν είναι 100% ακριβές. Πράγματι δεν έχει ξαναπαίξει νοκ άουτ ημιτελικό. Έχει περάσει όμως σε τελική τετράδα ΠΚ, το 1950 στη Βραζιλία (http://fr.fifa.com/worldcup/archive/edition=7/results/index.html) όταν αντί νοκ άουτ παιχνιδιών έγινε όμιλος μεταξύ των 4 ομάδων. Τότε είχε χάσει από Σουηδία και Βραζιλία και είχε φέρει 2-2 με τους μετέπειτα πρωταθλητές Ουρουγουανούς.
Effie said
Τωρα διαβασα το ενδιαφερον κειμενό σας. Ευτυχώς νίκησε ένα απο τα «γουρουνάκια» της Μεσογείου. Στον επόμενο αγώνα είμαι πάλι με το μέρος των Ισπανών.
chris-vom said
Τι να λέμε, δίκαια νίκησαν οι Ισπανοί. Ο φιλογερμανικός μου προσανατολισμός πάει λίγο βορειοδυτικότερα, και ελπίζω να το πάρουν οι Ολλανδοί. Αλλιώς, μποϊκοτάζ στη χάινεκεν -θεός φυλάξοι! 😛
Φαροφύλακας said
Εγώ δυστυχώς και πάλι τον διαιτητή θα υποστηρίζω…
(κάνει κι αυτός τον αγώνα του εδώ που τα λέμε)
Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας said
Λοιπόν, η Μπαρτσελόνα με δανεικό τερματοφύλακα νίκησε χωρίς δυσκολία τη μικτή Γερμανίας – Πολωνίας – Τουρκίας – Γκάνας -Τυνησίας κλπ (αν ξεχνάω κάποια χώρα, πείτε μου), παίρνοντας το αίμα της πίσω για το χαμένο τσάμπιονς λιγκ.
Στον τελικό θα δούμε ψηλούς καλογυμνασμένους φαλακρούς παρα-Μπόερς, που ζητάνε συνεχώς μπενάλτια κι άλλα μπενάλτια, απέναντι σε κοντοστούπηδες μπαλαδόρους που θα περνάνε πλάγια ή μέσα από τα πόδια των αντιπάλων. Πρόβλεψη: άδηλη.
Στο μικρό τελικό θα δούμε τους δυο καλύτερους παχταράδες της διοργάνωσης, που θα τους θυμόμαστε για χρόνια: Φορλάν και Μίλερ. Πρόβλεψη: άνευ σημασίας, ποιος θυμάται τον «τριταθλητή»;
Μήτσος
Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας said
Α, και για να φιτιλιάσω κι άλλο μια προηγούμενη «διαμάχη»: ο λόγος που ο Φορλάν θα χτυπηθεί με τον Μίλερ είναι -επιμένω- η αυταπάρνηση του Σοάρες, που αυτή τη φορά θα είναι παρών. Έπαιξε με μια ελάχιστη πιθανότητα και κέρδισε. Το πέναλτι στο 120΄ και η κόκκινη είναι παρελθόν.
Μήτσος
sarant said
Δημήτρη, καλημέρα. Δεν είναι όλοι οι Ολλανδοί ψηλοί -ο Σνάιντερ είναι 1.70 αλλά σκοράρει και με το κεφάλι!
voulagx said
Σαραντ,Σνάιντερ ή Σνέιντερ; Νομιζω οι Ολλανδοι προφέρουν Σνέιντερ, οπως Εϊντχόφεν κι οχι Αϊντχόφεν
sarant said
Μπορεί να έχεις δίκιο -τι λένε οι ολλανδομαθείς;
Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας said
Σχηματοποίηση Νίκο μου. Ούτε όλοι οι άλλοι είναι κοντοί (π.χ. Πικέ).
Τι προβλέπεις για τα δυο ματς; Εγώ δυσκολεύομαι να πω. Καλημέρα κι από μένα, σε σένα και σε όλες/ους.
Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας said
Ιδού και τα καλύτερα στιγμιότυπα του χτεσινού ματς:
http://videos.sapo.pt/Ripzm0936RUp4syskzyj
Μήτσος
sarant said
Τι προβλέπω; Ισπανία μάλλον, Γερμανία σίγουρα.
Δύτης των νιπτήρων said
Αν παίξει όπως χτες η Γερμανία, εγώ βλέπω Ουρουγουάη άνετα για τον μικρό.
Σκύλος της Β.Κ. said
Ερωτήσεις ενός άσχετου Σκύλου:
Εκειό το χταπόδι-Πυθία τι έγινε; Με κριθαράκι;
Και η οδός Βασιλίσης Σοφίας, στην Αθήνα, είναι ονοματισμένη από τη Reina Sofia της Ισπανίας;
houititi said
174 Σωστό
Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας said
Όχι, η Βασιλίσσης Σοφίας ονοματίστηκε από τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Α΄ Γλίξμπουργκ, καμιά δεκαριά ή και περισσότερα χρόνια προτού η Σοφία η νεότερη (κόρη Πάυλου και Φρειδερίκης, της ίδιας αχώνευτης οικογένειας) παντρευτεί τον ακόμα πιο αχώνευτο Χουάν Κάρλος. Η παλιά εκείνη ήταν γόνος Χοεντσόλερν, Γερμανίς, και είχε και πεντέξι ονόματα ακόμα τα οποία δε θυμάμαι. Πέθανε δε λίγα χρόνια μετά τον άντρα της, τέλη δεκαετίας του ΄20 ή αρχές του ΄30.
Μήτσος
Σκύλος της Β.Κ. said
Thanks!
Τόχα απορία ύστερα από κάποια πορεία.
sarant said
Όσο για το άλλο σου ερώτημα, ρώτησα στη Λεξιλογία και μού είπανε ότι το χταπόδι είχε προβλέψει τη νίκη της Ισπανίας:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11815&subid=2&pubid=19174948
Σκύλος της Β.Κ. said
Ναι, αλλά στη Γερμανία δεν ζει ο οκτάποδας; Δεν είναι μάντης οικείων κακών, ξέρω ‘γώ; Ο Φρύνιχος για λιγότερα την είχε πατήσει με την Μιλήτου Άλωση, νομίζω…
ΣοφίαΟικ said
183: Αμάν, ρε Σκύλε, λες να ονομάζαμε δρόμους με βασιλιάδες άλλων χωρών; Όπως σου λένε κι οι πιο πάνω, ο δρόμος ονομάστηκε από τη γιαγιά της Σοφίας, η οποία ήταν αδερφή του Κάιζερ, αλλά όπως λεέι η Βίκι, κακώς θεωρήθηκε ότι επηρέαζε υπέρ της Γερμανίας στο α’ ππ γιατί η οικογένειά της αποδοκίμασε το γάμο της. Εγώ που τα λέμε, ολοκληρη αδερφή του Κάιζερ και εγγονή της Βικτωρίας θα μπορούσε και καλύτερα. Τι σου κάνει ο έρως!
Δύτης των νιπτήρων said
Σοφία, πάντως πλατείες έχουμε ονομάσει: πλατεία Βικτωρίας.
Φαροφύλακας said
@ 174
Το μακρύ άι (lange ij) έχει συνήθως την φωνητική αξία [ɛɪ] που είναι πιο κοντά στο δικό μας «άι» παρά στο «έι» οπότε καλύτερα είναι να πούμε και να γράψουμε Σνάιντερ.
Φαροφύλακας said
@ 184
Αμάν, τώρα κατάλαβα ποιο είναι επιτέλους αυτό το χταπόδι για το οποίο ακούω να μιλάν. Εγώ νόμιζα πως είναι κανα ψευδώνυμο στοιχηματάκια αθλητικογράφου.
( δηλ. Σαν την «ημέρα τής μαρμότας» ένα πράμα..:P )
Stazybο Hοrn said
Η παλιά Γερμανία
Η νέα Γερμανία
Δύτης των νιπτήρων said
Διαφήμιση για πακοτίνια -θα τη θυμάσαι. 😉
sarant said
Το χταπόδι πάντως πρόβλεψε σωστά -προς στιγμή, φοβήθηκα μήπως πάει στα μπενάλτια (:)) το ματς, αλλά τελικά το βάλανε στο παρατσάκ, ευτυχώς.
Δύτης των νιπτήρων said
Εγώ πάλι έλπισα ότι θα πήγαινε στα πέναλτι, αλλά πού. Πρέπει να το πάρω απόφαση ότι στις προβλέψεις δεν τόχω. 😦
sarant said
Αυτή η ξανθιά κυρία με την ξανθιά κόρη, που την έδειξε η ΝΕΤ στη μισή οθόνη να πανηγυρίζει την ώρα που ο Κασίγιας σήκωνε την κούπα ήταν η κόρη της Σοφίας ή η φίλη του σκηνοθέτη;
Φαροφύλακας said
@ 192
ναι, όμως ο παπαγάλος είχε δείξει Ολλανδία!! (και ποτέ δεν πήραμε απάντηση απ’ την μαρμότα!!)
αχ, αυτός ο κόσμος ποιον απ’ όλους να πιστέψει;!
gbaloglou said
#194:
Αυτή περνάει ως ξανθιά;
sarant said
Άλλη ήταν, και είχε και κοριτσάκι (ξανθό). Καθώς την είδα, λέω για να τη δείχνει θα είναι καμιά ινφάντα.
rogerios said
Τη σκηνή δεν την είδα, αλλά αποκλείεται να έδειχνε ο φακός την πριγκίπισσα Μάσιμα (http://fr.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1xima_Zorreguieta_Cerruti) των Κάτω Χωρών (την κόρη του Υπ. Γεωργίας του Βιντέλα) που ξανθά κοριτσάκια έχει και μάλιστα τρία;
Ηλεφούφουτος said
Όταν άκουσα τον κορφαίο βλάκα το Θεοφιλόπουλο (αυτόν με τς Ολλανδούς και σ Σπανούς) να κατακρίνει τον προπονητή των Ισπανών επειδή έβγαλε το Βίγια που και καλά θα ήταν σπεσιαλίστας στα πέναλτι είπα μέσα μου «εντάξει, δεν θα πάει στα πέναλτι, θα νικήσουν οι Ισπανοί στην παράταση».
σχ. 193 δηλαδή δεν είχες τσαντιστεί με το παιχνίδι των Ολλανδών; Και ξεκίνησε τόσο ζωηρά! Κακίζω και το διαιτητή που δεν φρόντισε αμέσως να τους τρίξει τα δόντια αφού φάνηκε αμέσως η πρόθεσή τους να παγώσουν το παιχνίδι με συνεχή αντιαθλητικά φάουλ (την κίτρινη π.χ. που έδειξε στο φαν Πέρσι έπρεπε να του την είχε δείξει από το τρίτο λεπτό). Άσε την κίνηση του προπονητή τους στο τέλος να πετάξει αμέσως από πάνω του το μετάλλιο που του ‘πεφτε λίγο!
Εντάξει, είπαμε παιδικότητα το πορτοκαλί, αλλά και τα κωλόπαιδα παιδιά είναι, μην το ξεχνάμε!
sarant said
Ρογήρε, λες να πανηγύριζε τη νίκη των Ισπανών η Μάσιμα;
Δύτης των νιπτήρων said
Μα δεν τους συμπαθούσα τους Ισπανούς, πέρα από τον Ινιέστα και τον Κασίγιας. Ξέρω, είμαι λίγο υποκειμενικός (γιατί και από τους Ολλανδούς, μόνο τον Ρόμπεν συμπαθούσα). Επιστράτευσα όλα μου τα γούρια στου Ρογήρου -ευτυχώς όμως δεν έπαιξα και στοίχημα.
voulagx said
Στο λινκ που δινει ο Δυτης στο #73 βλεπω οτι το εμβλημα του καλου κοριτσιου περιλαμβανει και το εμβλημα του βασιλειου της Ελλαδας. Κορνηλιε,η μιση κουπα ειναι δικη μας!! 😛
Sky said
Το πιο καλό που βγήκε από το χθεσινό παιχνίδι είναι ότι οι αιώνια ηττοπαθείς Ισπανοί, φέρθηκαν περίπου σαν Ιταλοί και πήραν επιτέλους το πρώτο τους Mundial.
Επειδή θέλω να είμαι κακός με τα Ολλανδόπουλα που νόμιζαν πως αρπάζοντας ένα μπαλτά και ένα κλαδευτήρι, θα πάρουν αυτό που δεν πήραν ο Νέεσκενς και ο Κρόιφ, να προσθέσω πως μεγαλύτερη απογοήτευση δεν μπορούσαν να δώσουν σε όποιον εκτιμάει (ή καλύτερα εκτιμούσε) το Ολλανδικό ποδόσφαιρο.
Και χασάπηδες και χαμένοι. Κρίμα. Τους ήθελα πιο ταπεινωμένους
rogerios said
Οικοδεσπότη (σχ. 200) να πανηγύριζε όχι, αλλά να χειροκροτούσε έως και με ενθουσιασμό ως καλή «γαλαζοαίματη» (έστω κι εντελώς ντεμέκ) μια χαρά θα μπορούσε (πιο δύσκολο να έκανε χουλιγκανισμούς). Τεσπα, δεν θυμάσαι ρουχαλάκια ή κάτι άλλο διακριτικό για την καλή κυρία που ψάχνεις;
rogerios said
Ηλεφού (199) τόσο σπεσιαλίστας στα πέναλτυ είναι ο εκλεκτός του φον Αλέκου Θεοφιλό, ο Βίγια, που το πέναλτυ που εκτέλεσε σ΄αυτό το Μουντιάλ (στο ματς με την Ονδούρα) το έστειλε ελαφρώς άουτ.
Stazybο Hοrn said
Νικοκύρη, αυτήν στη δεύτερη φωτογραφία μπας κι είδες;
http://aposargentino.blogspot.com/2010/07/merecido.html
Ηλεφούφουτος said
205, γι’ αυτό σου λέω αισθάνθηκα κάτι!
ΣοφίαΟικ said
206: Α, η Λετίθια, μέλλουσα βασίλισσα της Ισπανίας που κατά τους δημοσιογράφους σώμα με σώμα μάχεται την Κάρλα για την πρωτιά στην κομψότητα και τη χάρη μεταξύ επισήμων. Όμως δεν είναι ξανθιά, τουλάχιστον όχι με τον ορισμό Μαίριλιν Μονρόε.
Παρεμπιπτόντως, γιατί όλο τη Σοφία; Ο Χουάν Κάρλος ιδιωτεύει;
sarant said
Ρε παιδιά, κανείς δεν είδε τη μετάδοση στη ΝΕΤ; Τη στιγμή που το σηκώνει ο Ικέρ το τιμημένο κάνει ο σκηνοθέτης σπλιτ την οθόνη και αριστερά έχει τον Ικέρ (με το τιμημένο) και δεξιά μια ξανθιά, με τα ισπανικά χρώματα ντυμένη (κόκκινο-κίτρινο) αλλά όχι κραυγαλέα και δίπλα ένα κοριτσάκι, ξανθό. Τέσπα, δεν είναι και απορία ζωής ή θανάτου 🙂
Immortalité said
Εγώ το είδα και το θυμάμαι γιατί σχολιάστηκε στην παρέα αλλά δεν ξέρω ποια είναι η ξανθιά. Ούτε η μετάδοση της ΝΕΤ είναι στο διαδίκτυο…
ΣοφίαΟικ said
Ίσως απλά να είχαν πει του σκηνοθέτη να δείξει καμιά νόστιμη ύπαρξη και να του τράβηξε την προσοχή αυτή η νόστιμη ύπαρξη.
Μπορεί να ήταν καμιά γνωστή στην περιοχή νοτιοαφρικανίδα που υποστήριζε την Ισπανία.
Stazybο Hοrn said
Αυτήν λέτε;
http://www.imagebam.com/image/2085ed88308581
sarant said
Ναι, θα μπορούσε να είναι αυτή -βέβαια την έδειξε μόνο με ένα κοριτσάκι μαζί, όχι με τους μαντράχαλους.
Stazybο Hοrn said
Νάπαιρνε η ΕΡΤ διαφορετική εικόνα από το BBC; Είδα όλα τα της απονομής και δεν βρήκα τέτοιο σκηνικό που περιγράφεις. Από εδώ…
Στράβων Αμασεύς said
Από που και ως που η Ισπανία καλύτερη ομάδα του κόσμου;
1. Μήπως επειδή ο Βίγια έπρεπε να είχε πάρει κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι με τη Χιλή και τελικά τη δέχθηκε ένας Χιλιανός για ένα ανύπαρκτο μαρκάρισμα στα υπερπροστατευμένα καραγκιοζάκια της Ισπανίας;
1=>2. Άρα Ο Βίγια δεν θα έπαιζε στο παιχνίδι με την Πορτογαλία όπου και πέτυχε το νικητήριο τέρμα;
3. Μήπως επειδή έφαγε ένα κανονικότατο γκολ από τους Παραγουανούς που δεν μέτρησε και δεν δόθηκε επανάληψη στο πέναλτι της Παραγουάης σε ένα παιχνίδι όπου οι περίφημοι Ισπανοί έχασαν το φως τους από την κορυφαία και αρσενικότατη Παραγουάη;
4. Μήπως επειδή στο 116`, ο διαιτητής δεν είδε ένα ολοφάνερο κόρνερ μετά από εκτέλεση φάουλ των Ολλανδών καθώς και ένα φράγμα φάουλ δύο Ισπανών αμυντικών πάνω στην δεξιά κάθετη γραμμή της μεγάλης περιοχής της Ισπανίας; Αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον την εξασφάλιση του 0-0 μέχρι το 120` αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ολλανδία να ανοίξει το σκορ.
5. Μήπως επειδή ο Πουγιόλ γλύτωσε την κόκκινη κάρτα όταν τράβηξε τον Ρομπέν καθυστερώντας τον τόσο όσο χρειάστηκε να προλάβει να βγει ο Κασίγιας;
6. Μήπως επειδή ο Ινιέστα έδωσε θεατρική παράσταση εξασφαλίζοντας 2 τουλάχιστον κίτρινες κάρτες Ολλανδών;
Αυτοί είναι οι Ισπανοί, καραγκιόζηδες και θεατρίνοι. Οι Ιταλοί τουλάχιστον έχουν και ταλέντο στην υποκριτική, οι Ισπανοί είναι σκέτο Καραγκίοζηδες
επομένως κάθε σύγκριση με Ιταλία είναι ατυχέστατη.
Αυτό δεν έκαναν και με την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ 2007 στην Ισπανία όταν ο Ναβάρο και η παρέα του έδωσαν παράσταση υποκρισίας απέναντι στην κορυφαία Ευρωπαϊκή ομάδα μπάσκετ, την Εθνική Ελλάδος.
Όντως οι Ισπανοί αποτίναξαν τον ρόλο του χαμένου, εξασφάλισαν όμως ες αεί το ρόλο του Καραγκιόζη (ζητώ συγνώμη από τον Καραγκιόζη).
Στράβων Αμασεύς said
Και ένα βίντεο ακόμη. Για το ποδόσφαιρο δεν έχω ακόμη αλλά θα βρω…
voulagx said
Ενας προφητης, μα τι προφητης!! Για τους απιστους Θωμαδες:
Immortalité said
212 & 213 Δεν ήταν αυτή. Ηταν μια γλυκιά ξανθιά με κυματιστά μαλλιά.