Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τροφή για κυβερνοπόντικες

Posted by sarant στο 27 Αυγούστου, 2010


(Ο τίτλος ίσως δεν είναι καλός, αλλά δεν μπόρεσα να βρω άλλον…)

Τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται. Κλωθογύριζα στο μυαλό μου να γράψω σήμερα ή αύριο ένα τέτοιο ποστ σαν κι αυτό που θα διαβάσετε, αλλά δίσταζα, διότι λέω, ποιον θα ενδιαφέρει. Βρέθηκε όμως ο αγαπητός π2 και έθιξε το ζήτημα, οπότε θεώρησα πως η σύμπτωση δεν είναι τυχαία και κάποια δύναμη θέλει να γράψω το άρθρο.

Ποιο άρθρο; Ένα αρθράκι που θα περιέχει διάφορα λινκ με ψηφιοποιημένο ελληνικό υλικό (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία) που υπάρχει στο Διαδίκτυο, για όσους αρέσκονται να ανασκαλεύουν παλιά έντυπα, έστω κι αν στην ηλεκτρονική φυλλομέτρηση λείπει η μυρωδιά και το άγγιγμα του σκονισμένου και κιτρινισμένου χαρτιού. Αυτούς που αρέσκονται σε τέτοιες ενασχολήσεις, τους λέγανε παλιά βιβλιοπόντικες ή αρχειοπόντικες. Τώρα, για να μην κολλήσω παντού το ηλε-, σκέφτηκα να τους πω «κυβερνοπόντικες». Αν βρίσκετε μειωτικόν τον χαρακτηρισμό, πρώτος εγώ τον διεκδικώ. Αλλά ας μπούμε στο ψητό, ή στο ηλεψητό.

Οι περισσότεροι ξέρουν το αρχείο εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Περιέχει σώματα των εφημερίδων: Ακρόπολις (μόνο 1883-84), Ελευθερία (1944-67), Εμπρός (1896-1969), Μακεδονία (1911-1981), Ριζοσπάστης (1917-1983), Σκριπ (1893-1963) και Ταχυδρόμος Αλεξανδρείας (1958-77). Μεγάλο  προσόν, η δυνατότητα αναζήτησης λέξεων στο κείμενο, με πολλές ωστόσο ελλείψεις και προβλήματα για τα οποία θα μιλήσω πιο κάτω.

Δυνατότητα αναζήτησης προσφέρει και το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, το οποίο έχει πλήρη σώματα των εφημερίδων του Οργανισμού Λαμπράκη, Νέα, Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Ελεύθερο Βήμα και Οικονομικό Ταχυδρόμο. Είναι προσπελάσιμο μόνο στους συνδρομητές και η συνδρομή είναι τσουχτερή (30 ευρώ το μήνα).

Χωρίς δυνατότητα αναζήτησης, αλλά με πολύ μεγάλη ποσότητα υλικού, είναι η Βιβλιοθήκη της Βουλής, για την οποία είχαμε ήδη συζητήσει παλιότερα. Περιέχει σώματα εκατοντάδων ελληνικών εφημερίδων, με όριο το 1940. Νεότερες από το 1940 δεν θα βρείτε. Και από τις παλαιότερες, τα ψηφιοποιημένα σώματα δεν είναι πλήρη, κάθε άλλο. Επίσης, το σύστημα είναι δύσχρηστο. Ωστόσο, θησαυρός. Μέσα στις εφημερίδες έχει και μερικά περιοδικά, π.χ. το λαϊκό περιοδικό Ελλάς του Ποταμιάνου.

Τα σώματα οκτώ λογοτεχνικών περιοδικών υπάρχουν στο ΕΚΕΒΙ: Νέα Εστία, Πλανόδιον, Λέξη, Δέντρο, Οδός Πανός, Οροπέδιο, Περίπλους, Intellectum. Υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης, η οποία, όπως θα πω παρακάτω, φαίνεται να είναι καλύτερη απ’ό,τι της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του ΔΟΛ. Μόνο ψεγαδάκι, ότι το (τεράστιο) σώμα της Νέας Εστίας δεν είναι πλήρες. Έψαχνα τις προάλλες το άρθρο-φάρσα του Κωστάκη Τσάτσου, και η αναζήτηση δεν μου το έδινε, παρόλο που ήξερα ότι υπάρχει. Είχα λυσσάξει, μέχρι που πρόσεξα ότι τα μισά τεύχη του 1954 λείπουν. Πάντως τα κενά είναι πολύ λίγα και η αναζήτηση μπορεί να γίνει είτε σε ένα μόνο περιοδικό είτε σε όλα μαζί, που είναι μεγάλη ευκολία.

Στον ιστότοπο Ανέμη υπάρχει η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πάρα πολύ υλικό, κυρίως βιβλία. Χωρίς δυνατότητα αναζήτησης, εννοείται. Και βέβαια, όσα βιβλία έχουν κοπιράιτ δεν είναι διαθέσιμα, αν και περιέργως βρήκα (και κατέβασα) τη συλλογή διηγημάτων Εαρινά του Άλκη Αγγέλόγλου ή τους δύο τόμους από την πολύτιμη Ιστορία του ελληνικού τύπου, του Μάγερ (ο τρίτος είναι προστατευμένος). Υπάρχουν και κάμποσα περιοδικά, ας πούμε το Φραγκέλιο (έτσι το έγραφε) του Βέλμου.

Η Κοσμόπολις περιέχει το πλήρες κείμενο από 14 ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων ο Νουμάς, τα Γράμματα και η Αλεξανδρινή Τέχνη, το Μη Χάνεσαι και το Ημερολόγιο Σκόκου. Δυνατότητα αναζήτησης μόνο στον τίτλο των άρθρων και στους συγγραφείς, όχι στο πλήρες κείμενο.

Αδελφός ιστότοπος είναι η Πλειάς, που έχει το πλήρες κείμενο άλλων 32 περιοδικών της ίδιας με παραπάνω περιόδου, μόνο που είναι κάπως πιο καθαρευουσιάνικα και σκονισμένα. Ξεχωρίζουν ο Ασμοδαίος, το Άστυ, η Πινακοθήκη, και βέβαια ο Ρωμηός του Σουρή. Όμως, το σύστημα φυλλομέτρησης είναι εξαιρετικά δύσχρηστο για περιοδικά με πολλά τεύχη, όπως ο Ρωμηός που έχει 1500 τεύχη. Αν θες π.χ. το τεύχος αρ. 600, πρέπει να πας τσούκου-τσούκου, δέκα-δέκα τεύχη, με τον αραμπά.

Ψηφιακή συλλογή έχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Ηπειρομνήμονα. Βρήκα εκεί μερικά παλιά περιοδικά, π.χ. κάμποσους τόμους από τα Παναθήναια του Μιχαηλίδη. Η αναζήτηση τίτλων δεν φαίνεται να λειτουργεί, πρέπει να πάτε από το browse.

Ο αγαπητός π2 μάς σύστησε τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, που βραβεύτηκε, και δίκαια, από το ίδρυμα του Γκέιτς, και που έχει σώματα βεροιώτικων εφημερίδων, καθώς και βιβλία της βιβλιοθήκης, καρτ-ποστάλ και άλλα. Να γκρινιάξω; Τα σώματα των πολυσέλιδων εφημερίδων πρέπει να οργανωθούν κατά τρίμηνο ή εξάμηνο, όχι κατά έτος. Είναι άκαρδο να υποχρεώνεις τον χρήστη να ανοίξει ένα γκουμουτσοειδές αρχείο των 150 ΜΒ.

Σίγουρα ξεχνάω πολλές πηγές ψηφιακού υλικού, περιμένω από σας να συμπληρώσετε. Αφήνω τελευταία την πηγή που όλοι ξέρετε, το google books, που ψηφιοποιεί όλο και περισσότερα ελληνικά βιβλία. Φυσικά, πρόσβαση υπάρχει μόνο σε όσα δεν έχουν κοπιράιτ, αλλά η αναζήτηση του γκουγκλ βρίσκει όρους και στα προστατευμένα βιβλία, οπότε αν κάτι σε ενδιαφέρει πηγαίνεις σε κανονική βιβλιοθήκη και το βρίσκεις. Το google books έχει μόνο βιβλία, όχι εφημερίδες.

Θέλω να πω κάτι για την αναζήτηση. Για να μπορεί να γίνει αναζήτηση στο πλήρες κείμενο ψηφιοποιημένων εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων, και μάλιστα γραμμένων σε πολυτονικό, πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια οπτική αναγνώριση, είτε με επιμέλεια μετά, είτε ανεπεξέργαστη. Το πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα είναι η μεγάλη απορία μου. Ίσως κάτω από το αρχείο pdf  που βλέπει ο χρήστης να υπάρχει ένα αντίστοιχο αρχείο κειμένου πάνω στο οποίο γίνεται η αναζήτηση, δεν ξέρω.

Το θέμα είναι ότι η αναζήτηση και στην Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά και στον ΔΟΛ έχει τρύπες. Δίνει ψευδώς θετικά, δηλ. ευρήματα που δεν αντιστοιχούν στη λέξη που ψάχνεις, ενώ της ξεφεύγουν και πολλά. Αν η λέξη που ψάχνεις είναι μικρή σε έκταση, θα σε γεμίσει στα ψευδοθετικά ευρήματα -και ενώ θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσεις «μόνο αυτή τη λέξη» και όχι τις συγγενικές, στην πράξη αμφιβάλλω αν λειτουργεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Στον ΔΟΛ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, με την έννοια ότι το σύστημα δέχεται τις παραμέτρους περιορισμού της αναζήτησης, αλλά κι εκεί έχει ψευδοθετικά και ψευδοαρνητικά. Η αναζήτηση στο πλήρες κείμενο των περιοδικών του ΕΚΕΒΙ φαίνεται να μην έχει τέτοια προβλήματα -το λέω με επιφύλαξη όμως, διότι δεν την έχω δοκιμάσει εκτενώς. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι στα περιοδικά είναι πιο καθαρή η εικόνα της σελίδας απ’ό,τι στις εφημερίδες.

Τις προάλλες έψαχνα ένα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος σε γαλλική εφημερίδα, στον ιστότοπο gallica.  Παρόλο που η αρχική μου παραπομπή ήταν λανθασμένη (άλλη εφημερίδα, άλλη ημερομηνία!) βρήκα αμέσως αυτό που ήθελα επειδή υπάρχει αναζήτηση πλήρους κειμένου στα σώματα πολλών εφημερίδων και μάλιστα ταυτόχρονα -όχι μία προς μία όπως στην Εθνική Βιβλιοθήκη ή στον ΔΟΛ. Δεν ξέρω αν έχει ψεγάδια η αναζήτηση της gallica, δεν έκατσα να την τεστάρω, αλλά ζήλεψα.

Προσθήκες:

* Ο Ακίνδυνος μού θυμίζει ότι υπάρχει ονλάιν το πλήρες σώμα της Αθλητικής Ηχώς και μάλιστα με δυνατότητα αναζήτησης στο πλήρες κείμενο. Η αναζήτηση φαίνεται να δουλεύει καλά, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει πολύ.

* Η Καθημερινή έχει όλο το αρχείο της στο Διαδίκτυο (από το 1919), ΑΛΛΑ… αλλά έχει τις σελίδες σε εσκεμμένα άθλιο σκανάρισμα, έτσι που να μη διαβάζονται παρά μόνο οι τίτλοι. Μάλιστα, τα φύλλα της Καθημερινής της περιόδου 1919-1940 έχουν αφαιρεθεί από τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής (ενώ αρχικά υπήρχαν). Νόμιμο βεβαίως, αλλά ελάχιστα ηθικό. Τα αντίστοιχα του ΔΟΛ υπάρχουν.

* Από τα λινκ που έφερε ο π2 ξεχωρίζω:

– Η Κοσμόπολις έχει και άλλην αδελφή εκτός από την Πλειάδα: την Δανιηλίδα, με ιστορικά κυρίως αχαϊκά περιοδικά του μεσοπολέμου.

– Για τους σκληροπυρηνικούς, η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτει ονλάιν τις επιστημονικές επετηρίδες των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 1925 έως το 1977.

– Για όσους αρέσκονται να χαζεύουν παλιά χειρόγραφα και βιβλία, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας διαθέτει κάμποσο οπτικό υλικό.

– To ιδρυματικό αποθετήριο του ΑΠΘ, διαθέτει, κάπως φύρδην μίγδην πρέπει να μπω, μπόλικο υλικό, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα αν ψάξει λίγο.

– Υπάρχει κι ένα ευρετήριο ελληνικών ψηφιακών πηγών, που μπορεί να βοηθήσει στο ψάξιμο μαζί με το openarchives.gr.

311 Σχόλια προς “Τροφή για κυβερνοπόντικες”

 1. akindynos said

  Απορώ πως ξέχασες την Αθλητική Ηχώ

 2. sarant said

  Κι εγώ απορώ, ειδικά αφού την έχω χρησιμοποιήσει κάμποσες φορές. Πρόσθεσα την αναφορά στο κυρίως άρθρο.

  Περιμένω κι άλλες συμπληρώσεις, σίγουρα θα υπάρχουν!

 3. Κι αν κάποιος τσαντιστεί που τον είπες κυβερνοπόντικα, πέστονα κυβερνοθήρα, πούναι και πιο σκυλίσιο. Ή κυβερνωρύχο, άμα σκάβει εδώ κι εκεί στο ιντερνέτι.
  Ωραίο και χρήσιμο το άρθρο σου.

 4. Η αναζήτηση – κυβερνοπόντικα – δε βρήκε κάποιο έγγραφο.

  Κατοχυρώνεται υπέρ του Σ.

 5. Και η παραδοσιακή μέθοδος.

 6. Πριν καν διαβάσω πέρα από μερικές γραμμές, ρωτώ:

  Μου κλέβετε τους σελιδοδείκτες;

  Θα τσεκάρω τομή, ένωση, συμπληρώματα, στη συνέχεια, και θα επανέλθω…

  Με την ευκαιρία, πριν ένα χρόνο και, είχαμε συζητήσει λίγο πώς παίρνουμε από τη Νέα Εστία (ή άλλο περιοδικό ήταν) κάποιες σελίδες σε image/pdf. Έχω ένα ημιαυτόματο workflow (ροή εργασίας;) για να πάρει κάποιος ένα ολόκληρο τεύχος σε pdf. Δεν έχω αποφασίσει αν είναι δημοσιεύσιμο (δημοσιεύσιμο είναι, κάτι σε -έο έψαχνα εδώ).

 7. ΤΑΚ said

  Πολύ χρήσιμο το μάζεμα, Νίκο.
  Πολλές συλλογές ψηφιακού υλικού θα βρείτε εδώ.
  Πολύ υλικό υπάρχει και στο ΕΛΙΑ και στο ΕΚΤ (λ.χ. το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα περιοδικά 19ου-20ού αι. μέσω ΕΛΙΑ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι ανοιχτό το υλικό σε όλους, νομίζω δεν είναι).

 8. #6 βρήκα την αφορμή και τα σουλούπωσα λίγο σε πιο χρηστική -για σας- μορφή από την εικόνα. Θα κλέψω κι όσα δεν έχω, αργότερα.

 9. sarant said

  Στάζιμπε, ευχαριστούμε -εκείνο το σκριπτάκι ή ό,τι άλλο είναι για το Εκεβί δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να ανακοινωθεί.

  Τάσο Καπλάνη, ξύνεις πληγές 🙂 -το υλικό της Κύπρου δεν είναι προσπελάσιμο αν δεν είσαι στο πανεπιστήμιο.

 10. ΤΑΚ said

  @Νίκος: ε, τότε να χαίρεσαι που έχει φίλους εκεί 😉

 11. Χωρίς μια ακίνδυνη παρέμβαση, το αρχείο εφημερίδων της ΕΒΕ είναι λειψό. Χωρίς μια δεύτερη ακίνδυνη παρέμβαση, τα αποτελέσματα του γούγλη είναι ενίοτε λειψά…

 12. Κι εδώ εκφράζω μια δημόσια διαμαρτυρία. Σε ψηφιακή μορφή, πιο πολύ υλικό εφημερίδων έχουμε για το 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, παρά για τα τελευταία 50 χρόνια, γ%^%#^ τις συνδρομές μου μέσα! Γι’ αυτό έπεσε αβέρτα επιδότηση από την ΕΕ; Για να ψηφιοποιηθεί το υλικό, και μετά να πουλιέται;

 13. ΤΑΚ said

  @Στάζυ: Ε, καλά, ΔΟΛ είναι αυτός, τι περίμενες; Θυμάται κανείς ένα κέντρο μελετών του ΔΟΛ που είχε πάρει εκατομμύρια από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και δεν παρήγαγε τίποτες; Θυμάμαι είχαν και ιστοσελίδα με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα (τον πρώτο χρόνο…). Μετά εξαφανίστηκαν όλα.

 14. π2 said

  Η Κοσμόπολις έχει και άλλην αδελφή εκτός από την Πλειάδα: την Δανιηλίδα, με ιστορικά κυρίως αχαϊκά περιοδικά του μεσοπολέμου.

  Για τους σκληροπυρηνικούς, η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτει ονλάιν τις επιστημονικές επετηρίδες των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 1925 έως το 1977.

  Για όσους αρέσκονται να χαζεύουν παλιά χειρόγραφα και βιβλία, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας διαθέτει κάμποσο οπτικό υλικό.

  To ιδρυματικό αποθετήριο του ΑΠΘ, διαθέτει, κάπως φύρδην μίγδην πρέπει να μπω, μπόλικο υλικό, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα αν ψάξει λίγο.

  Υπάρχει κι ένα ευρετήριο ελληνικών ψηφιακών πηγών, που μπορεί να βοηθήσει στο ψάξιμο μαζί με το openarchives.gr.

  Και να τελειώσω τις προσθήκες με δύο άσχετα:

  – Ψηφιοποιημένο και συμπληρωμένο το Λεξικό νεοελληνικών παραθεμάτων και αφορισμών που είχε ξεκινήσει ο Σαββίδης.

  – Ξέρω, ξέρω, δεν έχει σχέση με ελληνική λογοτεχνία, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ: μια υπέροχη συλλογή εικονογραφήσεων και εξωφύλλων παλαιών εκδόσεων του Ιουλίου Βερν.

 15. π2 said

  Νικοκύρη, ένα μήνυμα με πολλά λινκ σκάλωσε στην σπαμοπαγίδα.

 16. Εγώ ως xartopontikas ή gatopontikas(τα νικ νέιμ μου) δηλώνω ότι σέβομαι απεριόριστα όλους εσάς τους ερευνητές, “κυβερνοπόντικες” και παραδοσιακούς.
  Αν ζω τη μέρα όπου κάθε πληροφορία τυπωμένη στο χαρτί θα είναι ΔΩΡΕΑΝ και εύκολα προσβάσιμη στο διαδίκτυο, αποθηκέυσιμη στο pc και εκτυπώσιμη, τότε θα απαλλαγώ από κάποιους τόνους χαρτί(εφημερίδες-περιοδικά) που κατά τη γυναίκα μου αποτελούν αιτία διαζυγίου!
  Τα βιβλία,τα cd και τα dvd είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!
  Αν μας διαβάζει κάποιος ψυχίατρος να μη μου πει ότι η διαστροφή της συλλογής (πρακτικά άχρηστου)έντυπου υλικού οφείλεται σε κάποιο ψυχολογικό τραύμα της παιδικής μου ηλικίας ! Το γνωρίζω.
  Ξέρεις τι είναι να είσαι παιδάκι του Δημοτικού και η μητέρα σου ,για να διαβάζεις τα μαθήματά σου,να παραδίδει στην πυρά όλη τη σειρά του Μικρού Ήρωα,όλα τα τεύχη των Κλασικών Εικονογραφημένων, Μικυ Μάους , Μπαγκς Μπάνι κλπ και των Καλύτερων Κόμιξ;!
  http://www.mycomics.gr/diaplanitika/diaplanitika.htm
  και
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1_%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%82
  και όλα τα τεύχη Μάσκα και Μυστήριο, ;!

  Για να μην αναφερθώ σε κάτι απίθανες σειρές που λίγοι θα θυμούνται (Γκρέκο ο αετός των γηπέδων, Πλανητάνθρωπος,ΤΑΝ, Γκαούρ-Ταρζάν κλπ

 17. sarant said

  Αγαπητέ, ευχαριστώ για το λινκ, θα μου θυμίσει τα παιδικάτα μου!

 18. Twitter Trackbacks…

 19. kapetanios said

  Μουσείου Τύπου Πάτρας

  http://www.mouseiotipou.gr/arxeion-xml/pages/esiepi/internet/intro

  «Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.»

  Η αναζήτηση δουλεύει καλούτσικα

  καλημέρα Νίκο

 20. akindynos said

  Θησαυρός!

 21. sarant said

  Μα, νομίζω ότι για κάθε έντυπο του Μουσείου Τύπου βγαίνουν μερικές μόνο σελίδες, κάποια αποκόμματα, όχι πλήρες κείμενο και σώματα -ή κάνω λάθος;

 22. akindynos said

  Στην (εφημερίδα) Πελοπόννησο που τσεκάρισα βγάζει όλο το φύλλο σε ένα pdf.

  Αλλά γενικά είναι αργό.

 23. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  1) Σύγχρονη ελληνική ποίηση (εδώ βρίσκουμε, καταχωρημένα ψηφιακά, 592 τεύχη 58 περιοδικών και 4186 ποιήματα 980 ποιητών) : http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/poetry.html

  2) Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών του ΕΚΚΕ (από το 1969 ως σήμερα έχουν ψηφιοποιειθεί 130 τεύχη. Δύο απ’αυτά (#107 και #113) είναι ελεύθερης πρόσβασης, για τα υπόλοιπα χρειάζεται συνδρομή): http://www2.ekke.gr/wrapper.php?go=http://www.grsr.gr/

  3) Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών προσφέρει online Τράπεζες επιστημονικών δεδομένων καθώς και Εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης : http://www.eie.gr/

  4) Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) παρέχουν πλήθος ψηφιακών αρχείων (και φωτογραφικών) : http://www.askiweb.eu/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

  5) Δωρεάν, πάρα πολλά ηλεκτρονικά βιβλία, και στα ελληνικά (τυπωμένα ως το 1923), από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου : http://promo.net/pg/index.html

  6) Στις Αναγνώσεις της εφημερίδας Αυγή υπάρχουν, από το 2002, δεκάδες αφιερώματα (κριτικές βιβλίου, τεχνών, επιστημών) : http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/

  7) Ένας πραγματικός θησαυρός έργων κλασσικής λογοτεχνίας, The Internet Classics Archive : http://classics.mit.edu/index.html

  8) Οι ελληνικές συλλογές της British Library : http://www.bl.uk/reshelp/findhelplang/greek/mgreeklinks/mgreeklinks.html

  9) Στο Εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο (ΕΟΑ) βρίσκεται ενδιαφέρον οπτικοακουστικό και πρωτογενές ψηφιακό υλικό : http://www.avarchive.gr/

  Καλή Κυριακή 🙂

 24. sarant said

  Καλή Κυριακή!

  (Το σχόλιό σου είχε παγιδευτεί γιατί είχε πολλά λινκ, το απελευθέρωσα. Με μια ετήσια δικτυακή συνδρομή των 25 ευρώ στην ΕΚΕ -λινκ 2- αποκτάει κανείς πρόσβαση σε όλα τα ψηφιοποιημένα τεύχη).

 25. Τάστρωσα κι άλλο τα δικά μου…

 26. nickel said

  Νομίζω ότι δεν έχετε αναφέρει και δεν γνωρίζω πόσο χρήσιμη μπορεί να σας είναι ή πόσο σωστά λειτουργεί η συλλογή στο Κάτοπτρον:
  http://www.lib.uoa.gr/katoptron/index.jsp

  Να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεισφορά σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσον καιρό ήθελα να στήσω μια πλήρη λίστα με ψηφιακά βιβλία.

  Αλλά μη μου πείτε ότι δεν νιώθετε κι εσείς την επιθυμία να βγείτε και να ζητιανεύετε από κάνα τεταρτάκι από τους καλούς χριστιανούς…

 27. #26 Σου βγάζει λίγο την πίστη ένα-ένα jpeg, αλλά τουλάχιστον υπάρχει τάξη, και βρίσκει κανείς άκρη να φτιάξει pdf…

 28. sarant said

  Στάζι, πολύ ωραίο!

  Νίκελ, πότε θα βγει η 36ωρη ημέρα;

 29. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  @ Sarant # 28.

  Η 36ωρη ημέρα θα βγει το μήνα που δε θάχει Σάββατο ή, αν πιστέψουμε τους Γάλλους, τη βδομάδα με τις 4 Πέμπτες! 🙂

 30. sarant said

  Αυτό με τις τέσσερις Πέμπτες δεν το ήξερα. Ευχαριστώ, Ζακ Πρεβέρ!

 31. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Γεια σε όλους.
  Όριστε μερικά ακόμη:
  Αρχειομνήμων (http://arxeiomnimon.gak.gr/), με εκατομμύρια σελίδες αρχειακό υλικό. Δύσκολη η αναζήτηση
  Ελληνομνήμων (http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/), με παλαίτυπα βιβλία.
  Βιβλιολογικό Εργαστήρι (http://www.benaki.gr/bibliology/index.htm), βιβλιογραφία του 19ου αιώνα.
  Πέργαμος (http://pergamos.lib.uoa.gr/), με τις λογοδοσίες των πρυτάνεων του Πανεπ. Αθηνών όπου τα ονόματα όλων των πτυχιούχων μέχρι το 1909 κ.α.
  Εργαστήριο Ερευνων Νεοελλ. Φιλοσοφίας (http://www.kenef.phil.uoi.gr/index.php?text_id=202), με κάποια κείμενα ονλάιν.
  Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας (http://195.251.7.62/iaen/index.htm), με τις περισσότερες εκδόσεις τους.
  DspaceNtua (http://dspace.lib.ntua.gr/), με βιβλία θετικών επιστημών.

 32. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Έστειλα πριν μερικά λίνκια, αλλά δεν βλέπω το σχόλιο. Να το ξαναστείλω;

 33. sarant said

  Άργησα να τα ξεμπλέξω απ’ την παγίδα, ευχαριστώ.

 34. Πολύ καλός επίσης ο ιστότοπος της «Βικελαίας» Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Κρήτης, όπου διατίθενται δωρεάν Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών (1880-1950), το Τούρκικο Αρχείο Ηρακλείου, το Αρχείο της Δημογεροντίας Ηρακλείου (όλα μέσω του συνδέσμου «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ιστορικών Εγγράφων»), αλλά και ιστορικό φωτογραφικό αρχείο, αρχείο ηχογραφημένων ομιλιών και αρχείο ταινιών (μέσω του συνδέσμου «Βήματα στον Πολιτισμό και στην Παράδοση»). Επίσης υπάρχει πλήρης κατάλογος των εκδόσεων της Βιβλοθήκης.

  http://www.heraklion.gr/municipality/library

 35. #34 Για την ακρίβεια, το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου δεν είναι ψηφιοποιημένο, υπάρχει μόνο η περιγραφή του (παρεμπ, στον ένα εκδεδομένο κώδικα που γράφει προσθέστε άλλους δύο τώρα, και το έργο συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά).

  Η Turcograecia του Κρούσιου, ο θησαυρός του νεοελληνιστή:
  http://www.uni-mannheim.de/mateo/camenahist/crusius1/te01.html
  αλλά και άλλα κείμενα του ύστερου μεσαίωνα και της αναγέννησης:
  http://www.uni-mannheim.de/mateo/camenahtdocs/camenahist.html

 36. Το Projet Homère και η ψηφιακή βιβλιοθήκη του.

 37. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Σημερινή είδηση από TVXS.gr

  http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/online-%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7

 38. Αρκετά είναι ήδη διαθέσιμα, όπως λέει κι εδώ (κι έχει στο τέλος παραπομπές και σε περισσότερα)

 39. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εδώ (http://www.davidrumsey.com/) έχει πολλούς παλιούς χάρτες, σε πολύ υψηλή ανάλυση. Με ένα κολπάκι μπορείς και να τους σώζεις

 40. Βιβλιοθήκη Σερρών, Λεβαδειάς, γενικώς ανανεωμένο ΕΚΤ. Δεν πρόλαβα να μελετήσω ακόμη.

 41. Μαρία said

  40 Μπράβο Στάζυ. Απ’ την αρχική σελίδα ανακάλυψα οτι ο φυσικός μας έβγαλε βιβλίο για το χωριό του.

 42. physicist said

  @41. ???????????????????

 43. Μαρία said

  42 Αμάν πια. Είδες φυσικός και τσίμπησες.
  Αρχική σελίδα ποιας βιβλιοθ. ; Σερρών. Αλλά για το Στάζυ είναι αυτονόητο.
  Κι εσύ άμα βγεις στη σύνταξη, μπορεί να το γυρίσεις στην ιστορία.

 44. Έχει μπόλικο πράμα ενδιαφέρον! από Μιστριώτη ως Λιάκο για Βλάχους και μπόλικη Μακεδονία…

 45. Μαρία said

  Αν εννοείς την καταγωγή των Βλάχων, δεν είναι του Αντώνη αλλά του Σωκρ. Λιάκου, που δεν τον ξέρω.

 46. physicist said

  43. Μαρία, εγώ δεν βλέπω παρά την αρχική σελίδα του ΕΚΤ — τα υπόλοιπα είναι απλώς μάσκες. Καλά, άλλη φορά δεν ξανατσιμπάω. 🙂

 47. sarant said

  Μπράβο, καλό είναι -κι έχει και αυτόματο ξεφυλλιστήρι των βιβλίων, αλλά όχι πολύ βολικό.

 48. Μαρία said

  46 Ε να πας στην αρχική Σερρών. Στη στήλη άρθρα και μελέτες θα δεις το φυσικό μας στην 4η και 5η Γυμνασίου.
  Στην 6η είχαμε μια ανεκδιήγητη που μάθαινε το Μάζη αποστήθιση.

 49. physicist said

  @48. Μάλιστα, ο κ. Κόκκινος (περίμενα φωτογραφία αλλά πού τύχη). Ήταν καλός;

 50. #45 Ναι, άγνωστος και σε μένα Λιάκος

  #47 εντάξει, μεταφορτώσιμα είναι…

 51. Μαρία said

  49 Πολύ καλός, το υπονόησα. Τότε ήταν και ωραίος αλλά δεν ξέρω αν καλογέρασε.

 52. Κι ωραία πινακάκια

 53. π2 said

  Η συλλογή του Σισμανογλείου φαίνεται πως έχει ωραία πράγματα. Φρέσκο: Ημερολόγιον της Ανατολής πολιτειογραφικόν και φιλολογικόν του έτους 1883. Μεγάλο το αρχείο, αλλά ο μπαχτσές έχει απ’ όλα: από τους βαθμούς της οθωμανικής διοίκησης, μέχρι Σέρρες (Μαρία) και Στρώμνιτσα, ποιήματα και διηγήματα, και ωραιότατες Κωνσταντινουπολίτικες διαφημίσεις στο τέλος.

 54. sarant said

  Α, πολύ ωραία!

 55. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Μερικοί ακόμα τόμοι του «Ημερολογίου της Ανατολής» εδώ http://tinyurl.com/6d4r4je

 56. π2 said

  Ευχαριστούμε. Είχα βρει και παλιότερα το Μακεδονικό Ημερολόγιον εκεί και το είχα ξεχάσει. Έχει και δυο τόμους από το Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος.

 57. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σήμερα έκλεισε (και τυπικά) η library.nu, γνωστή κι ως gigapedia.

 58. sarant said

  Πράγματι. Όπως και το ifile.it, άκουσα.

 59. π2 said

  Δελτίον της Χαε, Ερανιστής, Μνήμων και Μακεδονικά. [*]

 60. Μαρία said

  59 Γουστάρω διακριτική παραπομπή! Μπλαγκονταριά ειδικά για το Μνήμονα.

 61. π2 said

  http://www.openbook.gr/2011/10/anoikth-bibliothhkh.html

 62. π2 said

  Μεμονωμένο εύρημα, αλλά πώς ν’ αντισταθείς στον τίτλο; Γ. Οδιάν, Αβδούλ Χαμήτ και Σέρλοκ Χολμς, εν Κωνσταντινουπόλει 1912.

 63. Immortalité said

  @62 Π2 ‘Ελα ντε; πώς 😀 Π2 φχαριστώ!!!

 64. τυφλόμυγα said

  Πιδύε, αν είσαι φαν φαντάζομαι θα έχεις δει αυτή την καταπληκτική σειρά. Αν δεν την έχεις δει, αξίζει.
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b018ttws

 65. sarant said

  Ωραίο!

 66. ππαν said

  Εγώ δεν τον έβρισκα αλλού τον Λόγιο Ερμή, δύσκολα και σε κανονική βιβλιοθήκη. Οπότε το δίνω:
  http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=lgh

  Είναι από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, έχει κι άλλα ενδιαφέροντα για μας που εκδίδονταν στην Βιέννη, τον Ελληνικό Τηλέγραφο και βέβαια την Εφημερίδα
  http://anno.onb.ac.at/zeitungen.htm#E

 67. sarant said

  Ωραία!

 68. π2 said

  Για τη συλλογή του Δύτη: http://medusa.libver.gr/handle/123456789/3875

 69. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  http://sykoutris.academyofathens.gr/assets/default.aspx
  Έχει τα πρακτικά, τις πραγματείες, βιβλιογραφίες και επιλεγμένα σκαναρισμένα παλαίτυπα.

 70. ppan said

  Ξέρει κανείς γιατί οι ψηφιοποιημένες δημόσιες βιβλιοθήκες δεν δίνουν πρόσβαση στο ψαχτήρι;

 71. sarant said

  70: Εγώ δεν μπορώ να ανοίξω καν το diglib.ypepth.gr

 72. ppan said

  Εγώ εμπαινα από το publiclibs.gr και μετα΄σε νέο παράθυρο. Προχτές λειτουργούσε. Μήπως επειδή έφυγε η Διαμάντω; Α)

 73. ppan said

  Καλημέρα και γεια σας 🙂
  Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το diglib.ypepth.gr. Εντωματαξύ φαίνεται να εχει προβλημα και ο ελληνομνήμονας….:(
  Ξέρει κανείς τίποτε;

 74. Έκλεισε το μαγαζί, κάποιος το θεώρησε δικό του, πήρε τα κλειδιά κι έφυγε. Συνηθισμένη κατάσταση…

 75. http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/ Τώρα λειτουργεί πάντως

 76. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Οι δημόσιες βιβλιοθήκες επανήλθαν στην προηγούμενη κατάσταση. δηλαδή μπορείς να κατεβάσεις όλο το το βιβλίο. Μπαίνεις από εδώ diglib.ypepth.gr/awweb/guest.jsp . Μου φαίνεται ότι γενικά το σάιτ κινείται πιο γρήγορα, ενώ έχουν διορθωθεί και προβλήματα σε κάποια βιβλία, τα οποία δεν μπορούσα να δω και τα οποία τώρα εμφανίζονται και κατεβαίνουν κανονικά.

 77. sarant said

  Μπράβο, επιβεβαιώνω ότι τα παραπάνω ισχύουν και για μένα!

 78. ppan said

  Πάλι εκτός λειτουργίας οι δημόσιες βιβλιθήκες….Βάλτε και καμιά χάντρα. Η Ακρόπολις υπάρχει πουθενά αλλού; Ψηφιοποιημένη ή όχι; Με δεδομένο ότι η Εθνική και το ΕΛΙΑ έκλεισαν;

 79. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  http://tinyurl.com/cyayark

 80. ppan said

  Γρηγόρη, χίλια ευχαριστώ! Απορία: εγώ που το έψαξα στην ψηφικαή της Βουλής γιατί δεν το βρήκα;

 81. sarant said

  78: Αν όμως θες το 1910-11 που (νομίζω) δεν υπάρχει ονλάιν, πρέπει να πας στη Λένορμαν, όπου το έχουν σε μικροφίλμ, κατεξαίρεση θετικό (δηλ. άσπρο φόντο, μαύρα γράμματα),

  Δεν το έβρισκες ίσως επειδή δεν είχες τικάρει το «Ψηφιακή βιβλιοθήκη»

 82. ppan said

  Ε δεν είμαι και πρωτάρα (το «τικάρω» βέβαια δεν τόξερα). Απλώς επειδή απο ακροπόλεις σε τίτλο άλλο τίποτε, το περιόρισα σε τίτλο περιοδικού (δεν έχει τίτλο εφημερίδας) και δεν το πήρε υπόψη

 83. π2 said

  Από τα τελευταία της Βιβλιοθήκης της Βέροιας:
  Οθωμανική γραμματική Κωνσταντινίδη, 1874.

  Κάλαντα.

 84. ππαν said

  Πιδύε, ενημερώνεται δηλαδή τακτικά η Βέροια;

 85. π2 said

  Ναι φυσικά. Την έχω στα rss feed και μου βγάζει τακτικά τους νέους ψηφιοποιημένους τίτλους (είναι λίγο τζαναμπέτικο το λινκ γιατί μου βγάζει λάθος αρχείο, αλλά αν πάει κανείς στις τελευταίες καταχωρίσεις των επιμέρους συλλογών τα βρίσκει).

 86. ππαν said

  Μερσί. Δε ν με βόλεψε ποτέ η Βέροια αλλά αφού όλοι είναι ενθουσιασμένοι ίσως πρέπει να επιμείνω 🙂

 87. ππαν said

  Δεν με πάει, πάω να γραφτώ και μου βγάζει μήνυμα για ιντέρναλ έρορ.

 88. j7n said

  Άπαντα Εμμανουήλ Κριαρά
  http://tinyurl.com/95yrxa5
  έκλεισε;

 89. sarant said

  Πάντως αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοιχτό -ή μάλλον δεν υπάρχει πρόσβαση στα κείμενα.
  Ξέρει κανείς τίποτα;

 90. #85 Διορθωμένο feed

 91. π2 said

  Την ευχή μου ω σαμάνε!

 92. #91 Θέλει λίγες ώρες να πάρει μπρος, και θα ενημερώνεται λίγο πιο μετά από το πηγαίο.

 93. j7n said

  Λειτουργεί!

 94. Ας είναι καλά το yahoo pipes, όσο υπάρχει…

 95. π2 said

  Συνέχεια εκ των προηγουμένων (σχ. 59): Historein και The Historical Review/La Revue Historique ονλάιν, από εδώ.

 96. Stardark said

  Καλημέρα, γνωρίζετε μήπως αν υπάρχει κάπου ψηφιοποιημένο και διαθέσιμο το αρχείο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ δεκαετιών 50, 60 και το αρχείο της εφημερίδας ΕΣΠΕΡΙΝΗ δεκαετίας 30;

 97. sarant said

  Καλημέρα, Το αρχείο της εφημ, Έθνος ήταν διαθέσιμο προς αναζήτηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη, nlg.gr, αλλά εδώ και αρκετόν καιρό έχει αφαιρεθεί από τις διαθέσιμες εφημερίδες.

  Σώματα της Εσπερινής, όχι πλήρη, από την δεκ. 1920 και τις αρχές της δεκ. 1930 μπορεί να βρεις από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, catalog.parliament.gr. Τώρα το σάιτ φαίνεται πεσμένο, έχει διαλείψεις, άλλοτε λειτουργεί.

 98. Νέο Kid Στο Block said

  97. Νίκο, πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός ότι κάτι που σχετίζεται με τη Βουλή των Ελλήνων παθαίνει διαλείψεις! 🙂

 99. π2 said

  Μετά από κάμποσες εβδομάδες υποχρεωτικής διαδικτυακής αγρανάπαυσης (η δουλειά τρώει τον αφέντη κλπ.), είπα να επανακάμψω με ένα παντελώς ανεπίκαιρο σχόλιο.

  Ο Αρχειομνήμων που αναφέρθηκε ήδη στο σχ. 31 έχει μερικά διαμάντια για κυβερνοπόντικες με πολύ καιρό για ξεφύλλισμα. Κοίταζα τους φακέλους της Έδεσσας (όπου βρήκα μερικές πολύτιμες πληροφορίες για κάτι που έψαχνα) κι έπεσα σε μια ενδιαφέρουσα απανταχούσα ενός επιθεωρητή μέσης εκπαίδευσης, από το σωτήριον έτος 1954.

  Άλλοι καιροί άλλα ήθη. Σήμερα θα τον κατηγορούσαν για πράκτορα του Σόρος.

 100. sarant said

  Καλό εύρημα -ήταν τότε, πριν από το 1955, που ακολουθούσαμε τέτοια πολιτική λόγω ΝΑΤΟ και με το ζόρι είχαν αλλάξει οι ονομασίες των συλλόγων στη Θράκη από «μουσουλμανικός» σε «τουρκικός»

 101. ππαν said

  Νομίζω είναι γνωστή αυτή η πολιτική, πριν το 54, με εντολή Μεταξά αν δεν κάνω πολυ λάθος. Ο Πόντος και Αριστερά θα ξέρει καλύτερα. Εννοείται πως οι επιθεωρητές δεν έκαναν του κεφαλιού τους..

 102. sarant said

  Ναι; Νομίζω ότι είναι μεταπολεμική αυτή η ιστορία, και για λίγα χρόνια, από 1950 και μετά (διότι ως το 1949 είχαμε εμφύλιο). Ο Μεταξάς δεν νομίζω να έκανε τίποτα με τη μειονότητα. Βέβαια, κι αυτός εφάρμοσε πολιτική φιλίας απέναντι στην Τουρκία, ακολουθώντας σε αυτό την πολιτική Βενιζέλου.

 103. ππαν said

  Δεν είπα για μειονότητα εγώ. Από την άλλη ο Εμφύλιος όπως κι ο Ψυχρός πόλεμος υπαγορεύουν μια τέτοια πολιτική, τόσο ξεκάθαρη δηλαδή.

 104. Μαρία said

  99 Ωραίο εύρημα. Είναι απ’ τη λεγόμενη χρυσή εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το λόγο που ανέφερε ο Νίκος (είσοδος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ) που κράτησε μέχρι τα Σεπτεμβριανά. Το ’52 ιδρύθηκε στη Κομοτηνή το πρώτο μειονοτικό και το ’54 με διαταγές του Γενικού Διοικητή Θράκης τα σχολεία μετονομάστηκαν απο μουσουλμανικά σε τουρκικά.
  (βλ. Κωστόπουλος, Το «Μακεδονικό» της Θράκης)

 105. Immortalité said

  Λοιπόν, επειδή δεν έχω γραφτεί και ταλαιπωριέμαι να ψάχνω την ανάρτηση κάθε φορά, γράφομαι να ξεμπερδεύω.

 106. π2 said

  Περίδρομος, ημερολόγιο σατυρικό γελοιογραφημένο του 1911 (Πόλις, Εκ του Τυπογραφείου των Βιβλιοεκδοτικών Καταστημάτων Π. Αγγελίδου και Σίας, 1910).

  Το χιούμορ των γελοιογραφιών είναι φρικαλέο, αλλά το ημερολόγιο έχει το ενδιαφέρον του για την κυριαρχία της δημοτικής (με ολίγη από καθαρεύουσα στα σοβαρά άρθρα), τις πολλές γαλλικές λέξεις στα ελληνικά (το αμπονεμάν δεν το είχα ξαναδεί), έναν Σουρή, μια γελοιογραφία του Μιστριώτη, κι ένα ποίημα με τίτλο Το μποϋκοτάζ εν Μυτιλήνη (σελ. 62), με έντονα διαλεκτική γλώσσα, που δεν ξέρω σε ποιο γεγονός αναφέρεται. Στο τέλος έχει και μια διαφήμιση κονιάκ Μεταξά.

 107. Και για όσους δεν μπόρεσαν να ήταν χτες εκεί, ή να κάτσουν 10 ώρες μπροστά στην οθόνη τους, η ημερίδα Εκπαίδευση και Δημοκρατία: Η πρόκληση της Ψηφιακής Τεχνολογίας.

  Χαϊλάιτ μια αποστροφή του Μητακίδη για τους οικονομολόγους .

 108. ππαν said

  Προσπαθώ από χτες να μπω στην βιβλιοθήκη της Βουλής (κατάλογο και ψηφιακή συλλογή) και δεν τα καταφέρνω. Από την Ελλάδα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα; Ρωτάω γιατί ούτε στον κατάλογο της Γενναδείου δεν μπορώ πια, εδώ και μήνες, να μπω από την Γαλλία 😦

 109. Κάτι φαίνεται να μαγειρεύουν*…
  http://www.downforeveryoneorjustme.com/catalog.parliament.gr/

  *κόβουν στον σέρβερ του ψηφιοποιημένου υλικού την πρόσβαση για ένα δεκάλεπτο, μετά τις 200 συνδέσεις.

 110. ππαν said

  Ευχαριστώ. Τι εννοείς; Διακόσιες συνολικά, από παντού; Και τι δεκάλεπτο; Ξημέρωσα χτες προσπαθώντας και δεν..

 111. * (εννοώ από την ίδια IP)

 112. ππαν said

  Α δεν έχω κάνει τόσες από δω, με τίποτε!

 113. και για να τα ξεκαθαρίσω, το ότι είναι ντάουν ο webserver, είναι άσχετο με τον κόφτη στον άλλο σέρβερ -απλώς το ανέφερα παρεμπίπ…

 114. ππαν said

  Ούτε από πρόξυ δεν μπορώ. Πού το ξέρεις αυτό, Στάζυμπε; Και τι λογική είναι αυτή;

 115. μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαίνουμε… Δεν τα λέω κι εγώ ολόκληρα. Λοιπόν:

  1. Ο catalog.parliament.gr είναι ντάουν. Γιατί και πώς, ξα τους.

  2. Ο σέρβερ που έχει τα πεντέφια (απέφυγα να βάλω διεύθυνση, αλλά δεν είναι ο catalog), εφαρμόζει -δεν ξέρω από πότε, είχα καιρό να χρειαστώ κάτι- την πολιτική αυτή, για τις 200 μαζεμένες, χρονικά, συνδέσεις, προφανώς, ως προστασία κατά της μαζικής αυτοματοποιημένης λήψης υλικού. Φαίνεται θα πλάκωσε κόσμος να τραβάει απροκάλυπτα πεντέφια…

 116. sarant said

  115: Βασικά εσύ φταις, που αναφέρθηκες στον σέρβερ με τα πεντέφια, ενώ η ppan ρωτούσε για τον catalog.parliament.gr

  Ο οποίος catalog.parliament.gr είναι ντάουν σήμερα, αλλά μέχρι χτες δούλευε.

 117. #108
  Αυτό συμβαίνει και σε μένα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόνο όταν πάω να μπω από chrome. Το επόμενο λεπτό πάω να μπω από τον τρισκατάρατο εξπλόρερ και δουλεύει κανονικά. Δοκίμασέ το.

 118. ππαν said

  Είναι και που έγραψα το 114 πριν διαβάσω το 113, οπότε κυριολεκτικά μιλάγαμε μαζί γι αυτό δεν καταλαβαινόμαστε. Ναι, όλα είναι εκτός λειτουργίας, από χτες το βράδυ, δηλαδή από σήμερα το ξημέρωμα για να είμαι ακριβής. Γμτ την ατυχία μου 🙂
  Η εφημερίδα Εστία (για το διάστημα 1908-1910) δεν υπάρχει αλλού, ε;

 119. ππαν said

  117: Κι από ΙΕ προσπάθησα, Γρηγόρη, πολλές φορές, τζίφος. Εσύ τα κατάφερες;

 120. Μην το δοκιμάζεις, δεν μπαίνει ούτε από τον εξπλόρερ τώρα. Συγγνώμη για το μπέρδεμα. 😦

 121. #118
  Νομίζω υπήρχαν Εστίες στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, αλλά κι αυτό δεν δουλεύει τώρα. Μάλλον ήρθαν οι διακοπές και κατέβασαν παντού το γενικό και πήραν άδειες! 🙂

 122. #116α ε, ναι, αλλά έψαχνα αφορμή να το πω.

  #119 στείλε μου μέιλ τι θες, να δω τι μπορεί να γίνει.

 123. ππαν said

  Θα στείλω στον Νικοκύρη από αύριο, ταξιδεύω τώρα, ευχαριστώ πολύ πάντως κι ελπίζω να μην σε χρειαστώ 🙂 Μάιο 1908 κυρίως.

  Γρηγόρη, δεν είχε στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, έψαξα χτες.

 124. #123 Υπάρχει αυτός.

 125. ππαν said

  Η εφημερίδα Εστία; Στις βιβλιοθήκες της Διαμαντοπούλου; Ωραία, με την προ/ύποθεση να φτιάξουν…

 126. Ο Μάιος 1908 στη Βουλή

 127. ππαν said

  Α. ναι, το ξέρω. Η Βουλή όμως πού είναι;
  Φεύγω θα χάσω το αεροπλάνο. Στο σχέδιο μου θα είχακατεβάσει την Εστία και θα τηνε διάβαζα στο αεροπλάνο 😦

 128. Αν μου είχες στείλει ιμέιλ τώρα θα είχες τον λίκνο να κατεβάσεις έτοιμο αρχείο pdf 95ΜΒ για το αεροπλάνο :p

 129. Άμα είναι τριγύρω ο νικοκύρης, μπορεί να στον διαβιβάσει…

 130. sarant said

  Μάιος 1908 είναι εύκολος. Όποιος βρει Εστία τον Μάιο του 1910 και Εσπερινή το 1908 κερδίζει σπιτική σπαμακόπιτα!

 131. ππαν said

  Χίλια ευχαριστώ στον Στάζυμπο και στον Νικοκύρη!

 132. ππαν said

  128: εμενα μου δείχνει μόλις 93,1! Με τους ρυθμούς που κατεβάζει θα το έχω σε καμιά ώρα 🙂

 133. ε, δεν τόβαλα και στο ζύγι…

 134. ππαν said

  Ευχαριστώ και πάλι, το πήρα μάλιστα σε μια δύσκολη ώρα, μόλις μου είπαν στην ΕΒΕ πως τη έχουν αποσυρμένη ίσως και χαμένη. Μα ολόκληρο το σώμα; Πώς είναι δυνατόν;

 135. Όλο το 09 και το μεγαλύτερο κομμάτι του 10, τουλάχιστον… ψηφιοποίηση κι απορροφητικότητα δεν πάνε μαζί -άσε που ψηφιοποίηση χωρίς ευρετηριασμό /καταλογοποίηση είναι δώρον άδωρον.

 136. ππαν said

  Όχι ακριβώς δώρον άδωρον, από τ΄ολότελα, αλλά ναι, αφού η δουλειά μπορεί να γίνει σωστά γιατί δνε γίνεται;

 137. ψηφιοποίηση ≠ φωτοτύπηση

 138. Καλημέρα και χρόνια πολλά! Κάτι άσχετο. υπάρχει στην Ανέμη (εδώ http://tinyurl.com/boqh8lo ) το πρώτο τεύχος του περιοδικού Καραβίδα του 1873. Έχει κανείς υπόψη του αν υπάρχει κάπου το δεύτερο και τελευταίο τεύχος του 1874; Ευχαριστώ.

 139. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Η σελίδα των δημόσιων βιβλιοθηκών λειτουργεί και πριν λίγες μέρες έφτιαξε και της Βουλής.

 140. ππαν said

  Ναι, φάινεται πως είναι δουλειά των καλικαντζάρων αυτή ιστορία.
  Μπήκα να πω πως βρήκα σε πεντέφι την «Παρακμή του αστικού πολιτισμού» του Π. Κονδύλη (Θεμέλιο, 1991), νομίζω πως είναι σπάνιο για εκδόσεις τόσο πρόσφατες και μοιάζει κι εντελώς νόμιμο.

  Click to access 6022.pdf

 141. Και δίχως υδατογράφημα, ακόμη καλύτερο. Μερσί.

 142. ππαν said

  Παρακαλώ, χαρά μου! Το Πωλ Μπερ ισχύει ακόμη ή ξεχρέωσα 🙂 ;
  Δεν έχει υδατογράφημα, έχει απλή παραδοσιακή σφραγιδούλα!
  Να βαρυγκομήσω ακόμη μια φορά για το πόσο δύσχρηστα και βαριά είναι τα πεντέφια της Διαμάντως, μια καλή δουλειά έκαναν, μας την βγάζουν ξινή. Το θυμήθηκα τώρα που ξανάνοιξαν.

 143. Αυτό έλειπε να ξεχρέωσες.

  Ευκαιρία να το ξαναγράψω: ψηφιοποίηση ≠ φωτοτύπηση

 144. ππαν said

  ΚΙ εγώ να ξαναπώ: από τ΄ολότελα!

 145. Μαρία said

  140 Έχουν πολλά και διάφορα.
  http://www.kenef.phil.uoi.gr/pdf/

 146. ππαν said

  Ωχ με έβαλε πάλι σε φίλτρο, Νικοκύρη αν εμφανιστώ πολλαπλή σβήσε ό,τι νομίζεις.

 147. sarant said

  Εγώ πάντως απλή σε βλέπω 🙂

 148. ππαν said

  Πάλι με έφαγε η σπαμοπαγίδα. Το ψαχτήρι του Ιωαννίνων έβαλα, 3 φορές, αλλά δεν…

 149. Μαρία said

  148 αυτό;
  http://www.kenef.phil.uoi.gr/Psif_Bibl.php?Letter=%CE%9A

 150. Τώρα τελευταία είδα ότι η Αμερικάνικη Σχολή έχει διάφορα ονλάιν http://www.ascsa.net/research?v=default
  Έχει και πολλές φωτογραφίες του Μυριβήλη.

 151. ππαν said

  Καλά, δεν θέλει να μπει με τίποτε!
  149: Αυτό είχα στο μυαλό μου, που του άλλαξα τα φώτα για να μπει, ελπίζω αυτήν την φορά να τα καταφέρω
  http://tinyurl.com/6d4r4je

  Δεν είναι καλό ψαχτήρι, αλλά τέλος πάντων….

 152. ππαν said

  Ένας λίκνος για παλιά εγχειρίδια Νεοελληνικών Αναγνωσμάτων, τα πιο παλιά δεν υπάρχουν αλλού, μερικά δεν υπάρχουν ούτε στην ΕΒΕ. Με το μαλακό μόνο, χαμηλώστε δηλαδή τον ήχο του μηχανήματος, γιατί είναι φιλόμουσος λίκνος
  http://users.sch.gr/chkoumpar/NAfiles.html

 153. sarant said

  Καλή μουσική έχει πάντως 🙂

 154. ππαν said

  Καλή αλλά έχει γίνει αυτό που λέμε μουσική για ασανσέρ και για αναμονή στο ακουστικό. Όπως και νάχει, καλά να είναι η γυναίκα, αλλά τα σάιτ που βάζουν μουσική από δικού τους, δεν πα νάναι και Μπαχ ή Καζαντζίδης, είναι λίγο ενοχλητικά.

 155. Μαρία said

  152 Εγώ έπεσα στην άνοιξη του Β.
  Μερσί για το λίκνο.

 156. ππαν said

  Έλα βρε Μαρία, επιτέλους κάτι που δεν ήξερες! Πώς σου είχε ξεφύγει; Βλέπεις που στα 1909 οι κριτάδες, Μιστριώτης και οι άσπονδοι φίλοι ιστορικοί ενέκριναν βιβλία που τους ανθολογούσαν; Επίσης Χατζιδάκι, Πολίτη, Μαργ. Ευαγγελίδη που ήταν κι αυτοί σε άλλη επιτροπή. Όχι, για να μη μας λεει το ΕΚΕΒΙ!
  Όλους νομίζω ο Βιβάλντι μας κοψοχόλιασε.

 157. Μαρία said

  156 Πολλά δεν ξέρω αλλά και δεν ασχολούμαι συστηματικά όπως εσύ με παλιά αναγνωστικά.

 158. ππαν said

  Μπα, ούτε γω με αναγνωστικά, τώρα τελευταία έτυχε, γι αυτήν την περίοδο με τον Παύλο Μελά κλπ.

 159. Γς said

  153:
  >Καλή μουσική έχει πάντως

  Η περιέργεια ξύπνησε τη γάτα του Γς και όχι μόνο.
  Χτύπησα το λίκνο της Δόκτορος Χρυσάνθης και είχα ξεχάσει ότι τα ηχεία ήταν στην διαπασών.
  Και έγινε της Ανοιξης δω μέσα 2 η ώρα το πρωί (για μένα που ξύπνησα τώρα) κι άντε με τη τσίμπλα στο μάτι να βρω πώς να το σταματήσω. Κόλαση!

 160. 146-147 Η πολλαπλή θα ήταν ππππαν.

 161. ππαν said

  Ππππαν εδώ. Πάλι το γλυκύ τους οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Διαμάντως; Δεν ανοίγει σχεδόν τίποτα από όσα ψάχνω.

 162. Μαρία said

  161 Τις προάλλες δεν μου άνοιγαν τα πεντέφια της ΕΒΕ κι ο γνωστός μάγος με συμβούλεψε ν’ αλλάξω πλοηγό. Μπήκα με χρόμη και ήταν οκ.

 163. ππαν said

  Αμ εγώ μόνο με χρομ μπαίνω, και έχω αμελήσει να βάλω τον φάιαρφοξ του μάγου, αλλά μου βγάζει η διαμάντω «Bad File Location» αφού σφιχτεί για κανά τρίλεπτο. Ίσως συμβαίνει μόνο σε αυτά που προσπαθώ εγώ να ανοίξω, είμαι λίγο καντέμω.

  Αν κανείς ξέρει εναλλακτική τοποθεσία για το 31 (1919) του «Αθηνά Σύγγραμμα περιοδικόν της εν Αθήναις επιστημονικής εταιρείας» ας μιλήσει.

 164. sarant said

  Αθηνές υπάρχουν στο archive.org. Ελπίζω αυτή που θέλεις να είναι τούτη εδώ, σε τόμο 30 ως 34 λέει:
  http://archive.org/details/athenasyngrammap3034enatuoft

 165. ππαν said

  Μπράβο ρε Νικοκύρη! Και χτες πριν ρωτήσω έψαξα το αρκάιβ.οργκ, βρήκα καμια δεκαριά μα όχι αυτό.
  Ευχαριστώ!

 166. π2 said

  Σημειώνω εδώ, από τα πρόσφατα σκαναρίσματα της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, τεύχη του κωνσταντινουπολίτικου λογοτεχνικού περιοδικού Λόγος, σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποιον που να ενδιαφέρεται για την λογοτεχνική παραγωγή του μεσοπολέμου…

 167. π2 said

  Ιταλοελληνικό λεξικό του 1792.

 168. spyroszer said

  Γιάννης Ψυχάρης 1929 Μεγάλη Ρωμαίικη Επιστημονική Γραμματική,
  http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/grammar_books/index.html

 169. Πέπε said

  168: Βρε παιδιά, το είδα και στη Λεξιλογία αυτό το λινκ. Γιατί δε βρίσκω πουθενά τον Ψυχάρη;

 170. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  http://www.ergani-repository.gr/ergani/
  Αρχείο από Μυτιλήνη, θα ενδιαφέρει και το Νικοκύρη. Έχουν πολλά έγγραφα φωτό ή pdf με καλή ανάλυση.

 171. Κι εδώ μαζεμένοι ιστότοποι του ΕΚΤ: http://web.ekt.gr/

 172. Το αρχείο της ΕΡΤ, άλλαξε φορεσιά, έγινε αρχείο της ΔΤ:
  http://www.hprt-archives.gr

 173. skol said

  172: Από την σελίδα της ΔΤ: Η Δ Τ σας προσκαλεί να γνωρίσετε …

  Γιατί στο αρκτικόλεξο της ΔΤ υπάρχει πάντα ένα κενό ανάμεσα στο Δ και το Τ (Δ Τ και όχι ΔΤ)
  Έχουν κρατήσει θέση μήπως βάλουν κάποια στιγμή τελεία ή κανένα άλλο γράμμα;

 174. spiral architect said

  @73: Το κενό μεταξύ των γραμμάτων μπορεί να υποδεχθεί μελλοντικά τη φάτσα του Σίμου. 😛

 175. skol said

  174: 🙂

 176. Σου λέει, δυο λέξεις είναι, κενό δεν βάζουμε ανάμεσα;

 177. Και όχι δεν δείχνουμε κατανόηση, τόσους μήνες μετά να λειτουργεί μόνο η βιτρίνα, και όχι η αναζήτηση.

 178. Μ’ αρέσει που ξεκίνησαν και τη διαφήμιση στη ΔΤ (αντικαθιστώντας το ΕΡΤ με ΔΤ), ενώ η αναζήτηση είναι ακόμα σε φάση «Παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση»…

  Στο μεταξύ ξαναμπήκε η πρίζα και στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, κι εκεί δουλεύει η αναζήτηση.

 179. Για όσους δεν το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, The Feynman Lectures on Physics Website.

 180. Για τους λίγους, αλλά εκλεκτούς, που παρακολουθούν ακόμη αυτό το νήμα:
  http://www.lexilogos.com/keyboard/greek_modern_conversion.htm
  ή, γενικότερα:
  http://www.lexilogos.com/keyboard/phonetic.htm

 181. Νέο Kid Στο Block said

  Ωραίο Στάζυ! Eιδικά το δεύτερο.

 182. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #180
  Χρησιμότατο. Μια και είσαι εδώ γύρω 🙂 να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις τρόπο να μπαίνουν κατά βούληση πνεύματα και τόνοι σε κεφαλαία γράμματα από πάνω (όχι αριστερά), ακόμη κι όταν δεν είναι σωστό γραμματικά, καθώς και τελείες κάτω από γράμματα κεφαλαία. Το καταφέρνω με διάφορες πατέντες στο γουόρντ, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τόσο καλαίσθητο, ενώ και μετά στο τυπογραφείο έχω συνήθως προβλήματα. Σε ευχαριστώ.

 183. Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει γενική λύση· ανάλογα με τη γραμματοσειρά και το μέσο αποτύπωσης, κάνει κανείς τις δοκιμές του.

 184. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Οκ, ευχαριστώ.

 185. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Για τους φίλους των χάρντκορ αρχείων http://repository.costas-simitis.gr/sf-repository/ 🙂 Δεν ξέρω τι περιέχει, θέλει να φτιάξεις δωρεάν λογαριασμό και δεν το έκανα.

 186. sarant said

  SF θα πεί Science fiction;

 187. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Από εδώ http://acronyms.thefreedictionary.com/SF διαλέγεις και παίρνεις! 🙂 Έμπα στον αράπη και διάλεξ’ τον ασπρότερο, που λέει και μια παροιμία (δεν έχει σχέση αλλά μου αρέσει, και μια που εδώ λεξιλογούμε…) 😀

 188. ορίστε, λάιβ για όσους πεθύμησαν σαρδάμ κι ελαιώνες…

  http://media.ekt.gr/live/

 189. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Είναι θλιβερό σημαντικά αρχεία να μένουν απροσπέλαστα και να ψηφιοποιείται αυτό…

 190. Παιδιά, ψάχνω τα «Νεοελληνικά Γράμματα» του Απρ. 1938, δηλ. Περίοδος Β΄ τ. Β΄ τεύχη 70-74. Βρήκα αυτό αλλά δεν οδηγεί πουθενά: http://library.ucy.ac.cy/el/sources/e-journals/elia/neoellinika-grammata

 191. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Μάλλον πρέπει να μπεις από υπολογιστή του εκεί Πανεπιστημίου. Ίσως να υπάρχει τρόπος να φανεί ότι μπαίνεις από IP εκεί αλλά να είσαι εδώ, όμως δεν ξέρω πώς γίνεται.

 192. 190: Έχεις στην μεγαλόνησον πανεπιστημιακούς γνωστούς σου αφού…

 193. 190 και στο ΕΛΙΑ «υπάρχουν έτη 1935-1941 σε cd-rom». Της Βικελαίας το σάιτ είναι λίγο γτ(μ)π τελευταία…

 194. Δηλαδή, πήραν οι αδελφοί Κύπριοι το cdrom και το προσφέρουν στους δικούς τους.

 195. Χμ, καλά, θα το δω στο ΕΛΙΑ αφού θα πάω ούτως ή άλλως.

 196. sarant said

  190 Τα εχω ολα σε ηλεμορφή, στειλε μειλ

 197. 196 Άρα μπορείς και να διαπιστώσεις ότι η παραπομπή που έχει η Μαρία από κάποιο βιβλίο Πρωτοδημοσιεύτηκε με το ψευδώνυμο Άρης Ουρανός στα «Νεοελληνικά Γράμματα, περίοδος Β’, τεύχος 74, 15 Μαΐου 1937 έχει λάθος στο τεύχος. Το σωστό είναι τεύχος 24.

 198. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εδώ http://www.nisyriakesmeletes.gr/ όλοι οι τόμοι των Νισυριακών και όλες οι εκδόσεις της Εταιρείας. Στο Περιοδικό πολλά γλωσσάρια με λέξεις του νησιού.

 199. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σε συνέχεια του #57
  Πάει κι αυτό https://torrentfreak.com/court-orders-shutdown-of-libgen-bookfi-and-sci-hub-151102/ 😦
  Η εταιρεία έβγαζε 1 δις αλλά έχανε πολλά από τα αρθράκια που «κλέβαμε». Θα έλεγε κανείς ότι τους νοιάζει μόνο το κέρδος, όχι η γνώση…

 200. π2 said

  182 (τώρα το είδα): Η κατά Unicode ορθή λύση είναι τα combining diacritical marks (υποσύνολο χαρακτήρων που θα βρεις στο insert symbol στο word: βάζεις πρώτα το γράμμα που θέλεις, μετά το σύμβολο που θέλεις επιλέγοντάς το από τo συγκεκριμένο υποσύνολο, το office τα αντιμετωπίζει ως ενιαίο χαρακτήρα. Το αν το οπτικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό εξαρτάται από τον σχεδιασμό της γραμματοσειράς και από τον βαθμό πολυπλοκότητας. Η υπόστιξη σε κάποιες γραμματοσειρές λειτουργεί άθλια, σε άλλες ικανοποιητικά στους περισσότερους χαρακτήρες, ενώ αν θέλεις, π.χ., και δασεία και περισπωμένη σε όμικρον, θα δυσκολευτείς με τη μέθοδο αυτή στις περισσότερες γραμματοσειρές γιατί πέφτει το ένα πάνω στο άλλο. Υπάρχουν γραμματοσειρές (όπως η Cardo) που επιλέγουν τη μη ορθή κατά unicode λύση των προσυντεθειμένων χαρακτήρων στο private use area (έτοιμο όμικρον με δασεία και περισπωμένη), αλλά εκεί θα έχεις το πρόβλημα της συμβατότητας των γραμματοσειρών.

 201. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #200
  Ευχαριστώ, ελπίζω να καταφέρω κάτι καλύτερο με τις οδηγίες σου…

 202. Spiridione said

  Ξέρει κανείς αν έχει πρόβλημα η pleias και δεν ανοίγουν τα αρχεία; Ή κάτι τρέχει με τον υπολογιστή μου;
  http://pleias.lis.upatras.gr/index.php/estia/article/view/77427/69775

 203. Δεν φταις εσύ, έχει πρόβλημα.

 204. sarant said

  Κι εγώ έχω συναντήσει πρόβλημα αρκετές φορές. Μήπως λόγω Παρασκευοσαββατοκύριακου;

 205. Ottoman Political Thought up to the Tanzimat: A Concise History

 206. 205 Και χωρίς να χρειάζεται εγγραφή: http://ottpol.ims.forth.gr/?q=content/book 🙂

 207. Μαρία said

  206
  Ο τραγιασκοφόρος ποιος είναι;

 208. Των ημερών, κι όσο περιμένουμε την ψηφιοποίηση και επαναδιάθεση όλου του υλικού του ΟΕΔΒ κι όχι μόνο…
  Χριστούγεννα στα Αναγνωστικά 1920 – 1980

 209. Επιτέλους, Ιστορική Συλλογή Ι.Ε.Π.!
  Ο Ρόλος της Ψηφιοποίησης των Σχολικών Βιβλίων και των Προγραμμάτων Σπουδών στην Εκπαιδευτική μας Κληρονομιά.

 210. sarant said

  Και σε ωραία παρουσίαση (αν και κάπως υπερβολικά ωραία για τα γούστα μου). Μπράβο!

 211. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αυτό νομίζω δεν έχει μπει εδώ http://pandemos.panteion.gr/ Έχει κάποια περιοδικά.

 212. sarant said

  211 Κατά σύμπτωση κι εγώ σήμερα το είδα. ‘Εχει και κάμποσα τεύχη του ΑΝΤΙ.

 213. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  νομίζω το είδα κάπου στο φέισμπουκ…

 214. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κι αυτό με έγγραφα κ.α. για τον Καποδίστρια kapodistrias.digitalarchive.gr

 215. π2 said

  Τόσον καιρό χρησιμοποιώ το online LSJ, δεν είχα δει ότι έχουν online και το LBG: http://stephanus.tlg.uci.edu/lbg/#eid=1&context=lsj. Στραβομάρα.

 216. sarant said

  Μπράβο, πολύ χρήσιμο λινκ!

 217. π2 said

  Αντί: http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&type&q&page=0&pid=cid:486

 218. spiral architect said

  @217: Είχα διαβάσει για την ψηφιοποίηση του ΑΝΤΙ, αλλά η λίστα δεν έχει σωστό χρονικό σορτάρισμα.

 219. π2 said

  Τουλάχιστον τα πεντέφια είναι περασμένα από ocr και επιτρέπουν έτσι αναζήτηση. Μια δυο δοκιμές που έκανα μάλιστα δουλεύουν καλά παρά το πολυτονικό.

 220. Σχολιαστής: http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&q=&op=record&pid=cid:212
  Για το wget σου, αυτό.

 221. sarant said

  Α γεια σου!

  (Δεν φτιάχνεις κι ένα για το Αντί;)

 222. (Νόμισα είχαν φτιάξει στη Λ. Κάπου έλεγες ότι τα βάλανε στη σειρά. Μου δίνεις τον λίκνο;)

 223. sarant said

  Tα έχουν φτιάξει αλλά δεν κατεβαίνει αμέσως. Δες
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?16750-%CE%9F%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%C2%AB%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%C2%BB-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF%E2%80%8F

 224. 220: Σε έναν τόμο, με όλα τα εξώφυλλα δεξιά (670 μεγάβυτα).

 225. sarant said

  224 Μπράβο!

 226. 223: Ιδού, λοιπόν… 4 τεύχη έχουν πρόβλημα. Σύνολο 18,5 γιγάβυτα.

 227. Νέα Εστία στον Ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ
  Συνολικά, 1.561 τεύχη, 115.441 αρχεία jpg, 33.321.740.189 bytes (31 GB).
  30 τεύχη δεν έχουν πληροφορίες περιεχομένου: 192, 216, 240, 264, 288, 312, 336, 397, 467, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 923, 1156, 1203, 1248, 1423, 1424, 1425, 1426, 1617, 1682, 1698 και 1704.

  Για κάθε τεύχος από τα url κατεβαίνουν οι σκαναρισμένες σελίδες με τη σειρά. Στα αρχεία που θα κατεβούν αλλάξτε/προσθέστε την επέκταση jpg. Μόνο στον IE κατεβαίνουν ως jpg.
  https://j.mp/neaestia

 228. sarant said

  Α μπράβο!

 229. Spiridione said

  Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί, αλλά βρήκα τυχαία αυτό. Ψηφιοποίηση των ειδικών αρχείων Παροιμιών και Λαϊκών Παραδόσεων από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας. Βλέπω έχει περίπου 132.000 παροιμίες.
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2
  Ας πούμε για το απίδι που συζητήσαμε πρόσφατα
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover
  Ή για τον Μιχάλη
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover

 230. 229: Για τα παραδείγματα:
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%B1%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9&submit=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
  και
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82&submit=&rpp=100&sort_by=score&order=desc

 231. sarant said

  229 Φοβερό εύρημα, δεν το ήξερα, μπράβο!

 232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  229. Πωπώ! ωραία!
  Περίμενε Κιμ, περίμενε Τραμπ μην πατάτε το κουμπί.Μα 132.000 παροιμίες!

 233. Καλά, άμα επαναλαμβάνει κάθε μια για όσες πηγές έχει, θα είναι πολύ λιγότερες…

 234. spatholouro said

  Η «Επιθεώρηση Τέχνης» προσφάτως ψηφιοποιηθείσα από τα ΑΣΚΙ:

  http://askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/2015-09-21-09-40-15/234-2015-09-17-09-57-18

 235. Μαρία said

  Political Posters, Labadie Collection, University of Michigan
  http://quod.lib.umich.edu/l/lbc2ic?page=index

 236. π2 said

  Πρόσφατα έμαθα ότι έχει ψηφιακό ιδρυματικό αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: http://dspace.museumshops.gr/xmlui/

  Όχι ακριβώς η πιο καλοοργανωμένη ψηφιακή συλλογή, αλλά ακόμη κι έτσι πολύτιμη, καθώς εκτός από εκδόσεις (Αρχαιολογικό Δελτίο, Δημοσιεύματα του Αρχαιολογικού Δελτίου, οδηγοί, πρακτικά συνεδρίων, κλπ.) έχει και πολλές εικόνες αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων.

 237. Και η Νέα Πορεία από το ΚΕΓ, παρουσιασμένη σε πυκνό σκοτάδι

 238. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 20ου ΑΙΩΝΑ Περιλαμβάνει συγγραφέα, τίτλο άρθρου, έτος δημοσίευσης, περιοδικό δημοσίευσης καθώς και σελίδα.
  Περιλαμβάνει 57.775 εγγραφές.

  https://www.academia.edu/10201269/%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%99%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3_%CE%A3%CE%95_%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%91_%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91_20%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%99%CE%A9%CE%9D%CE%91

 239. Μαρία said

  237
  Νέα Πορνεία την είχε βγάλει κάποιος.

 240. sarant said

  238 Εντυπωσιακό (αν και στους δυο τρεις που έχω εποπτεία δεν είδα κάτι άγνωστο)

 241. maderius said

  Μια ακομη προσθηκη
  οι προηγούμενοι τόμοι του ΙΛΝΕ είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο από το Ψηφιακό Αποθετήριο της Ακαδημίας Αθηνών.

  http://repository.academyofathens.gr/kendi/index.php/gr

 242. maderius said

  Η προσθηκη εγινε απο την γλωσσολόγο Ιώ Μανωλέσσου που ανήκει στην ομάδα των συντακτών του ΙΛΝΕ

 243. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το Βιβλιολογικό Εργαστήρι ενσωμάτωσε και τους τίτλους του 15ου-18ου αι. και πλέον μπορείς να αναζητήσεις όλα τα ελληνικά βιβλία μέχρι το 1900. http://www.benaki.gr/bibliology/19.htm

 244. Μαρία said

  Ψηφιακή Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967)
  http://www.askiweb.eu/index.php/el/71-2015-09-25-11-37-32/anakoinoseis/234-2015-09-17-09-57-18

 245. Ας το βάλουμε κι εδώ:
  Η τρέχουσα διεύθυνση για την πύλη του ΥπΠΕΘ με τις 46 δημόσιες βιβλιοθήκες είναι http://publiclibs.ypepth.gr/

 246. Μαρία said

  Νόστος: Ο Αρχαιοελληνικός Μύθος στην Παγκόσμια Λογοτεχνία http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/mythology/index.html

 247. Κι ο Πολίτης
  http://www.askiweb.eu/index.php/el/2-uncategorised/235-2015-09-17-09-57-19

 248. http://www.historiography20.gr/historydb/

 249. Α ναι, και: http://www.historiography.gr/index.php/el/resources-3/63-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1

 250. sarant said

  Πρέπει νάχει πολύ ψωμί αυτό!

 251. ππαν said

  Καλημέρα. Τα αρχεία του πανεπιστημίου Πατρών και γενικά ολες οι πηγές (Xanthos, Kosmopolis) μοιάζουν εκτός λειτουργίας 😦
  Ψαχνω ένα τευχος του Νουμά, το 677 του 1920. Εχει κανεις ιδέα τι γίνεται και τίποτε δεν ανοίγει;

 252. sarant said

  251 Kαλημέρα. Μόλις άνοιξα ένα τεύχος του Νουμά από την Κοσμόπολι.

  Αν δεν βρίσκεις κάτι, στειλε μέιλ

 253. ππαν said

  Ευχαριστώ θερμά, Νίκο. Στέλνω!

 254. Ξέρει κανείς αν το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σταμάτησε να διαθέτει δωρεάν τους τόμους του Λεξικού Κριαρά σε μορφή jpeg σελίδα-σελίδα, μετά τον 18ο τόμο; Έχουν βγει έγχαρτοι, ο 19ος κι ο 20ος. Ή είναι κάπου κρυμμένοι στον ανανεωμένο ή τον παλιό ιστότοπο;

 255. sarant said

  Καλά λες, μόνο ως τον 18ο τόμο έχουν

 256. Έχουμε κανέναν να ρωτήσουμε;

 257. sarant said

  Θα ρωτησω στο FB κάποια εργάσιμη μέρα

 258. Spiridione said

  περιοδικό Νέα Πορεία
  http://www.greek-language.gr/periodika/

 259. 258: 237

 260. Spiridione said

  259. Α, δεν τόχα δει.

 261. Μαρία said

  Tα ψηφιοποιημένα τεκμήρια περιλαμβάνουν περισσότερες από 300.000 σελίδες. Ανάμεσά του συμπεριλαμβάνονται μοναδικά τεκμήρια, όπως η αλληλογραφία του Όθωνα για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου, λίστες λόχων της Πανεπιστημιακής Φάλαγγας, το εισιτήριο εγγραφής του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νομική Σχολή το 1880 και του Ίωνα Δραγούμη το 1894, ο φοιτητικός φάκελος του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, οι εγγραφές των πρώτων φοιτητριών στο ΕΚΠΑ, ο διορισμός του Κωστή Παλαμά ως Γενικού Γραμματέα στο ΕΚΠΑ το 1897, χειρόγραφα του Εμμανουήλ Ροΐδη, κ.ά. http://www.archive.uoa.gr/proboli-newn/ekdilwsh-23hs-oktwbrioy.html

 262. Αυτό τώρα, δεν πάει εδώ, εκτός αν πει κανείς ότι είναι δείγμα βιασύνης…
  Έκτακτες ανακοινώσεις του ΠτΒ για τυχαία ανεύρεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού…

 263. Μαρία said

  262
  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παρατηρητικότητα ενός υπαλλήλου της Βουλής πριν λίγους μήνες για μια καλά κρυμμένη πόρτα σε ένα διάδρομο κάτω από τα θεωρεία του κτιρίου του Κοινοβουλίου οδήγησε σε ένα ιστορικό «θησαυρό» της πατρίδας μας.
  https://left.gr/news/kryfo-domatio-tis-voylis-me-ta-1000-eggrafa

 264. Μαρία said

 265. Γνωρίζει κανείς τι γίνεται με τον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ και το υλικό του; Δεν απαντάει μέρες τώρα…
  http://downforeveryoneorjustme.com/ekebi.gr

 266. Μαρία said

  265
  Και το biblionet επίσης.

 267. sarant said

  266 Λέτε να τράβηξαν τη μπρίζα;

 268. Υλικό από το 11ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (9-11 Νοεμβρίου 2017)

 269. ππαν said

  Καλημέρα σε όλους. Αυτό είναι το αγαπημένο μου νήμα 🙂
  Απευθύνομαι στην συλλογική σοφία, που λέει κι ο Νικοκύρης.
  Η ιστοσελίδα των δημοσιων βιβλιοθηκών μάς άφησε χρόνους; Ήταν που ήταν δύσχρηστη κλπ αλλά να πεθάνει τόσο νέα;
  Αναφέρομαι σε αυτήν τη σελίδα:

  publiclibs.ypepth.gr

 270. Μαρία said

  269
  Γεια σου, Ππαν. Αυτή σου κάνει; http://argo.ekt.gr/Opac2_4/zConnectELL.html

 271. ππαν said

  Γεια σου Μαρία! Σαν τα χιόνια, κυριολεκτικά (εδώ σήμερα λιώνουν). Ευχαριστώ, όπως πάντα 🙂 Ψάχνω τα ψηφιοποιημένα. δεν φαίνεται να βρίσκονται εδώ.

 272. π2 said

  Ας το βάλω να υπάρχει. Magazine rack, από το archive.org.

  https://archive.org/details/magazine_rack?&sort=-downloads&page=3

  Πληροφορίες: http://www.openculture.com/2018/04/enter-the-magazine-rack-the-internet-archives-collection-of-34000-digitized-magazines.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+OpenCulture+%28Open+Culture%29

  Από ελληνικά βλέπω ότι έχει μόνο κάτι τεύχη περιοδικών για υπολογιστές.

 273. Έστω και με καμιά πολλά τεύχη χαμένα(;), έστω και στο θεόκλειστο issuu*, το αρχείο του ΔΙΑΒΑΖΩ στον Ιστό.

  *ελπίζω οι εισηγητές του εγχειρήματος να έχουν παραδώσει τα ψηφιακά αντίγραφα μεγάλης ανάλυσης στο περιοδικό -πολλά έχουν δει τα μάτια μας.

 274. π2 said

  Δεν είχα πάρει είδηση το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης: http://ereading.nlg.gr/el/

  Ενδιαφέρουσα ιδέα, μέτριοι τίτλοι προς το παρόν, κι όπως όλα τα πιλοτικά προγράμματα το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά τη λήξη της αρχικής χρηματοδότησης.

 275. sarant said

  274 Άκουσα ότι κάποιοι δυσκολεύτηκαν να μπουν

 276. όπου ακούς αντόμπι, στρίβε…

 277. π2 said

  Για τους κυβερνοπόντικες που τους αρέσει να ακούν διαλέξεις ή για όσους έχουν πολύ ειδικά ενδιαφέροντα, σημειώνω ότι είναι διαθέσιμα σε αρχεία ήχου (από ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις) τα σεμινάρια του Σπύρου Ασδραχά στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από το 1994 έως το 2007: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/inr/structure/section_b_semiariaAsdracha-gr.html

  Πολλά από τα θέματα των σεμιναρίων έχουν άμεση σχέση με τα νεοελληνικά γράμματα.

 278. sarant said

  277 Φοβερή δουλειά!

 279. Η φοβερή δουλειά θα είναι να αποκρυπτογραφήσεις και να μεταφράσεις αυτά που λέει ο Ασδραχάς (κακίες…) 😉

 280. 279: Φαντάζομαι εννοείς λόγω της ερασιτεχνικής ηχογράφησης των σεμιαρίων, ε; 🙂 Μόνο που είναι πολύ σκόρπια, ένα-ένα βρε παιδί μου…

 281. π2 said

  Για όσους ψάχνουν αρχαία κείμενα, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που μακάρι να έχει μέλλον: Open Greek & Latin (http://www.opengreekandlatin.org/). Φιλοδοξούν να συμπεριλάβουν όλη την αρχαία γραμματεία, δίνοντας καταρχήν έμφαση σε κείμενα που δεν υπάρχουν σε ελεύθερη πρόσβαση και, κυρίως, δημοσιεύουν τα κείμενα μέσω ενός ενσωματωμένου φυλλομετρητή, λίγο δύσκολου στην αρχή, αλλά με canonical text services, που σημαίνει λίγο πολύ (ας με διορθώσει ο Στάζυμπος αν λέω σαχλαμάρες) κανονικοποιημένο και μηχανικά αναγνώσιμο τρόπο παραπομπών που θα επιτρέπει σε διαφορετικές εφαρμογές να καταλαβαίνουν τις παραπομπές. Έχει κι άλλα καλούδια (όπως ενσωματωμένη μορφολογική ανάλυση σε οποιαδήποτε λέξη). Δεν το έχω ψάξει καλά ακόμη, αλλά αν ψάχνετε κάτι που δεν βρίσκετε αλλού σε ελεύθερη πρόσβαση αξίζει τον κόπο.

 282. Μαρία said

  281
  Ευχαριστούμε, Πιδύε.
  Διάλεξα απο το Α τον άγνωστό μου Αγαθαρχίδη, δοκίμασα και τη μορφολογική ανάλυση, εύχρηστο μου φάνηκε.
  Για κάποια κείμενα προσφέρεται και αγγλική μετάφραση με δυνατότητα να την προσθέσεις σε διπλανή στήλη.

 283. Pdf από τις Υποτυπώσεις της περιόδου 16-17, εμφανίζονται εδώ. Τις μάζεψα σε ένα πεντέφι.

 284. spiridione said

  Ιστορικό Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων
  https://www.naftemporiki.gr/story/1486314/ypes-sti-diathesi-ton-politon-to-istoriko-arxeio-eklogikon-apotelesmaton

  Εθνικές εκλογές 1952-1996, συν αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, δημοψήφισμα 1974
  http://ekloges-info.ypes.gr/archive/

  Εθνικές Εκλογές 1926-1950
  http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/categoryyears?p_cat=14308576&p_topic=14308576

 285. Μαρία said

  284
  Έγινε και σχετικό συνέδριο για τα αρχεία του υπες. Το είχα παρακολουθήσει απ’ το κανάλι της βουλής.

 286. spiridione said

  Για τι ψηφιοποίηση όμως μιλάνε, αφού απλά σκανάρανε τα τεύχη αποτελεσμάτων των εκλογών;

 287. sarant said

  286 Για το σκανάρισμα 🙂 Ψηφιοποίηση είναι πιο επίσημο.

 288. Ας αφήσω αυτό εδώ:
  Ψαχτήρια διάφορα στον Firefox | grep Alt

 289. sarant said

  288 Εύγε!

 290. loukretia50 said

  Τι νήμα θησαυρός είναι αυτό!!!
  Είστε υπέροχοι! Μόλις πρόλαβα να ρίξω μια ματιά στα τελευταία που αναφέρουν ο Π2 και ο Stazy – κατά σειρά εμφανίσεως! – και ενθουσιάστηκα!
  Είμαι οδοιπόρος, δε μου πάει ο ντόρος – για εκλογικά, όταν μαζέψω λίγο το μυαλό μου θάχω πολλά να ψάξω και σας ευχαριστώ πολύ!

  Ω! και δια το τυπικόν : Τα σέβη μου Sir!

 291. π2 said

  Για τους γαλλόφωνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία της Θεσσαλονίκης: https://books.openedition.org/editionscnrs/1311

  (Δεν το έχω διαβάσει, οπότε δεν εγγυώμαι ποιότητα ή ενδιαφέρον.)

 292. Δοκιμάζω, με θετικές αρχικά εντυπώσεις, το Feedbro, όσοι ασχολείστε ακόμη με το σπορ…

 293. Γιάννης Ιατρού said

  Thanks,
  θέλει βέβαια κάποιο χρόνο για την «παραμετροποίηση», αλλά μετά μπορεί να στον ανταποδώσει…

 294. π2 said

  Για όσους ενδιαφέρονται για αρχαία επιτραπέζια, ένα ερευνητικό πρόγραμμα: https://locusludi.ch/

  Η βάση δεδομένων δεν φαίνεται να είναι ακόμη προσβάσιμη, αλλά έχουν διάφορα αβανταδόρικα, μεταξύ των οποίων και ονλάιν παιχνίδια.

 295. Καθώς «μένουμε σπίτι», έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες η δουλειά με τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.

 296. π2 said

  Μόλις μου ήρθε με μέιλ, οπότε ας το βάλω προτού το ξεχάσω: https://www.miet.gr/book-list/book-Epta-anekdota-neanika-poihmata-toy-Kleitoy-Kyroy-1943-1946

 297. π2 said

  Μια που μπήκα σε αυτό το νήμα, μια από τις δράσεις που ανακοίνωσε η Γιάννα είναι η ακόλουθη:

  Γιατί εγώ νόμιζα ότι υπάρχει ήδη σώμα εφημερίδων στη βιβλιοθήκη της Βουλής;

 298. Αυτή, παρεμπιπτόντως, είναι η δράση του Αριστείδη Χατζή: https://www.1821press.gr/

 299. π2 said

  A, τώρα κατάλαβα γιατί νόμιζα ότι έχει ήδη γίνει.

 300. 297: Μα κι ό,τι υπάρχει εκεί είναι φωτοτυπία, δεν έχει γίνει αναγνώριση κειμένου.
  298: «Την 1η Ιανουαρίου 2021 θα δοθεί πρόσβαση στο ευρύ κοινό σε ειδική ιστοσελίδα και με τη βοήθεια της εφημερίδας Καθημερινή.» Πόση λαμογιά με δημόσια αγαθά ακόμη;

 301. Ας αφήσω με την ευκαιρία κι εγώ το Aylon Film Archives, και το κανάλι του.

 302. π2 said

  Επιτέλους: https://www.nlg.gr/static-page/eyretirio-psifiopoiimenon-periodikon/

 303. 302: Λεπτομερέστατες οι πολιτικές απορρήτου https://twitter.com/stazybohorn/status/1278234550099943424

 304. sarant said

  302 Πολύ σημαντικό αυτό!

 305. Ας πάρει τη θέση του εδώ: Μετονομασίες Οικισμών της Ελλάδας – 19ος – 21ος αιώνας
  Αν η βάση είχε και λίγα ερμηνευτικά σχόλια για κάθε τοπωνύμιο (πρωτότυπο κι αλλαγμένο), θα ήταν ακόμη καλύτερη.

 306. Νομίζω αυτό το σχόλιο έχει θέση και εδώ:

  https://doi.org/10.11588/propylaeum.660
  Εδώ ο σύνδεσμος (με ελεύθερη πρόσβαση) για τη 2η έκδοση του βιβλίου.
  Από την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Αναρτήθηκε σήμερα.
  Τίτλος: Τουρκικά δάνεια στα ελληνικά της Κρήτης.
  Έχει περίπου 4000 λήμματα (η πρώτη είχε περίπου 3000)

 307. π2 said

  http://newsletter.greekgeeks.com/show_campaign/de3eeff3-3e4a-4db7-897a-d9656d31a6b4/4f574a5f-b4db-4740-9c60-c82f6738bd89/

 308. π2 said

  Για τους βυζαντινίζοντες: κατάλογος μεταφράσεων σε νεότερες γλώσσες βυζαντινών κειμένων: http://library.princeton.edu/byzantine/. Στα φίλτρα αναζήτησης έχει και επιλογή για αυτά που βρίσκονται ονλάιν, αλλά είναι μόνο επτά.

  Το πήρα είδηση από τον χρησιμότατο κατάλογο ηλεκτρονικών πόρων της Αμερικανικής Σχολής: https://www.ascsa.edu.gr/researchers/electronic-resources-lib/complete-list-of-ascsas-online-resources

 309. Άραισως said

  Καλημέρα
  Χαίρομαι καταρχάς που σας βρήκα
  Ξέρει κάποιος αν υπάρχει σε κάπου το περιοδικό ρομάντζο ψηφιακά;

 310. Πολύ αξιόλογο υλικό εδώ

 311. Τώρα που το θυμήθηκα, με αφορμή τις λέξεις με υ, η στα σημερινά μεζεδάκια, αυτό δεν πρέπει να το έχω βάλει εδώ:
  ΛΕΞΙΠΑΙΓΝΙΟ – Δημιουργία Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών

  Από τα Αποτελέσματα, θα δείτε τα Παιχνίδια και τις Υποδομές, παρουσιάζουν όλα ενδιαφέρον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: