Τροφή για κυβερνοπόντικες
Posted by sarant στο 27 Αυγούστου, 2010
(Ο τίτλος ίσως δεν είναι καλός, αλλά δεν μπόρεσα να βρω άλλον…)
Τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται. Κλωθογύριζα στο μυαλό μου να γράψω σήμερα ή αύριο ένα τέτοιο ποστ σαν κι αυτό που θα διαβάσετε, αλλά δίσταζα, διότι λέω, ποιον θα ενδιαφέρει. Βρέθηκε όμως ο αγαπητός π2 και έθιξε το ζήτημα, οπότε θεώρησα πως η σύμπτωση δεν είναι τυχαία και κάποια δύναμη θέλει να γράψω το άρθρο.
Ποιο άρθρο; Ένα αρθράκι που θα περιέχει διάφορα λινκ με ψηφιοποιημένο ελληνικό υλικό (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία) που υπάρχει στο Διαδίκτυο, για όσους αρέσκονται να ανασκαλεύουν παλιά έντυπα, έστω κι αν στην ηλεκτρονική φυλλομέτρηση λείπει η μυρωδιά και το άγγιγμα του σκονισμένου και κιτρινισμένου χαρτιού. Αυτούς που αρέσκονται σε τέτοιες ενασχολήσεις, τους λέγανε παλιά βιβλιοπόντικες ή αρχειοπόντικες. Τώρα, για να μην κολλήσω παντού το ηλε-, σκέφτηκα να τους πω «κυβερνοπόντικες». Αν βρίσκετε μειωτικόν τον χαρακτηρισμό, πρώτος εγώ τον διεκδικώ. Αλλά ας μπούμε στο ψητό, ή στο ηλεψητό.
Οι περισσότεροι ξέρουν το αρχείο εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Περιέχει σώματα των εφημερίδων: Ακρόπολις (μόνο 1883-84), Ελευθερία (1944-67), Εμπρός (1896-1969), Μακεδονία (1911-1981), Ριζοσπάστης (1917-1983), Σκριπ (1893-1963) και Ταχυδρόμος Αλεξανδρείας (1958-77). Μεγάλο προσόν, η δυνατότητα αναζήτησης λέξεων στο κείμενο, με πολλές ωστόσο ελλείψεις και προβλήματα για τα οποία θα μιλήσω πιο κάτω.
Δυνατότητα αναζήτησης προσφέρει και το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, το οποίο έχει πλήρη σώματα των εφημερίδων του Οργανισμού Λαμπράκη, Νέα, Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Ελεύθερο Βήμα και Οικονομικό Ταχυδρόμο. Είναι προσπελάσιμο μόνο στους συνδρομητές και η συνδρομή είναι τσουχτερή (30 ευρώ το μήνα).
Χωρίς δυνατότητα αναζήτησης, αλλά με πολύ μεγάλη ποσότητα υλικού, είναι η Βιβλιοθήκη της Βουλής, για την οποία είχαμε ήδη συζητήσει παλιότερα. Περιέχει σώματα εκατοντάδων ελληνικών εφημερίδων, με όριο το 1940. Νεότερες από το 1940 δεν θα βρείτε. Και από τις παλαιότερες, τα ψηφιοποιημένα σώματα δεν είναι πλήρη, κάθε άλλο. Επίσης, το σύστημα είναι δύσχρηστο. Ωστόσο, θησαυρός. Μέσα στις εφημερίδες έχει και μερικά περιοδικά, π.χ. το λαϊκό περιοδικό Ελλάς του Ποταμιάνου.
Τα σώματα οκτώ λογοτεχνικών περιοδικών υπάρχουν στο ΕΚΕΒΙ: Νέα Εστία, Πλανόδιον, Λέξη, Δέντρο, Οδός Πανός, Οροπέδιο, Περίπλους, Intellectum. Υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης, η οποία, όπως θα πω παρακάτω, φαίνεται να είναι καλύτερη απ’ό,τι της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του ΔΟΛ. Μόνο ψεγαδάκι, ότι το (τεράστιο) σώμα της Νέας Εστίας δεν είναι πλήρες. Έψαχνα τις προάλλες το άρθρο-φάρσα του Κωστάκη Τσάτσου, και η αναζήτηση δεν μου το έδινε, παρόλο που ήξερα ότι υπάρχει. Είχα λυσσάξει, μέχρι που πρόσεξα ότι τα μισά τεύχη του 1954 λείπουν. Πάντως τα κενά είναι πολύ λίγα και η αναζήτηση μπορεί να γίνει είτε σε ένα μόνο περιοδικό είτε σε όλα μαζί, που είναι μεγάλη ευκολία.
Στον ιστότοπο Ανέμη υπάρχει η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πάρα πολύ υλικό, κυρίως βιβλία. Χωρίς δυνατότητα αναζήτησης, εννοείται. Και βέβαια, όσα βιβλία έχουν κοπιράιτ δεν είναι διαθέσιμα, αν και περιέργως βρήκα (και κατέβασα) τη συλλογή διηγημάτων Εαρινά του Άλκη Αγγέλόγλου ή τους δύο τόμους από την πολύτιμη Ιστορία του ελληνικού τύπου, του Μάγερ (ο τρίτος είναι προστατευμένος). Υπάρχουν και κάμποσα περιοδικά, ας πούμε το Φραγκέλιο (έτσι το έγραφε) του Βέλμου.
Η Κοσμόπολις περιέχει το πλήρες κείμενο από 14 ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων ο Νουμάς, τα Γράμματα και η Αλεξανδρινή Τέχνη, το Μη Χάνεσαι και το Ημερολόγιο Σκόκου. Δυνατότητα αναζήτησης μόνο στον τίτλο των άρθρων και στους συγγραφείς, όχι στο πλήρες κείμενο.
Αδελφός ιστότοπος είναι η Πλειάς, που έχει το πλήρες κείμενο άλλων 32 περιοδικών της ίδιας με παραπάνω περιόδου, μόνο που είναι κάπως πιο καθαρευουσιάνικα και σκονισμένα. Ξεχωρίζουν ο Ασμοδαίος, το Άστυ, η Πινακοθήκη, και βέβαια ο Ρωμηός του Σουρή. Όμως, το σύστημα φυλλομέτρησης είναι εξαιρετικά δύσχρηστο για περιοδικά με πολλά τεύχη, όπως ο Ρωμηός που έχει 1500 τεύχη. Αν θες π.χ. το τεύχος αρ. 600, πρέπει να πας τσούκου-τσούκου, δέκα-δέκα τεύχη, με τον αραμπά.
Ψηφιακή συλλογή έχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Ηπειρομνήμονα. Βρήκα εκεί μερικά παλιά περιοδικά, π.χ. κάμποσους τόμους από τα Παναθήναια του Μιχαηλίδη. Η αναζήτηση τίτλων δεν φαίνεται να λειτουργεί, πρέπει να πάτε από το browse.
Ο αγαπητός π2 μάς σύστησε τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, που βραβεύτηκε, και δίκαια, από το ίδρυμα του Γκέιτς, και που έχει σώματα βεροιώτικων εφημερίδων, καθώς και βιβλία της βιβλιοθήκης, καρτ-ποστάλ και άλλα. Να γκρινιάξω; Τα σώματα των πολυσέλιδων εφημερίδων πρέπει να οργανωθούν κατά τρίμηνο ή εξάμηνο, όχι κατά έτος. Είναι άκαρδο να υποχρεώνεις τον χρήστη να ανοίξει ένα γκουμουτσοειδές αρχείο των 150 ΜΒ.
Σίγουρα ξεχνάω πολλές πηγές ψηφιακού υλικού, περιμένω από σας να συμπληρώσετε. Αφήνω τελευταία την πηγή που όλοι ξέρετε, το google books, που ψηφιοποιεί όλο και περισσότερα ελληνικά βιβλία. Φυσικά, πρόσβαση υπάρχει μόνο σε όσα δεν έχουν κοπιράιτ, αλλά η αναζήτηση του γκουγκλ βρίσκει όρους και στα προστατευμένα βιβλία, οπότε αν κάτι σε ενδιαφέρει πηγαίνεις σε κανονική βιβλιοθήκη και το βρίσκεις. Το google books έχει μόνο βιβλία, όχι εφημερίδες.
Θέλω να πω κάτι για την αναζήτηση. Για να μπορεί να γίνει αναζήτηση στο πλήρες κείμενο ψηφιοποιημένων εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων, και μάλιστα γραμμένων σε πολυτονικό, πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια οπτική αναγνώριση, είτε με επιμέλεια μετά, είτε ανεπεξέργαστη. Το πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα είναι η μεγάλη απορία μου. Ίσως κάτω από το αρχείο pdf που βλέπει ο χρήστης να υπάρχει ένα αντίστοιχο αρχείο κειμένου πάνω στο οποίο γίνεται η αναζήτηση, δεν ξέρω.
Το θέμα είναι ότι η αναζήτηση και στην Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά και στον ΔΟΛ έχει τρύπες. Δίνει ψευδώς θετικά, δηλ. ευρήματα που δεν αντιστοιχούν στη λέξη που ψάχνεις, ενώ της ξεφεύγουν και πολλά. Αν η λέξη που ψάχνεις είναι μικρή σε έκταση, θα σε γεμίσει στα ψευδοθετικά ευρήματα -και ενώ θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσεις «μόνο αυτή τη λέξη» και όχι τις συγγενικές, στην πράξη αμφιβάλλω αν λειτουργεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Στον ΔΟΛ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, με την έννοια ότι το σύστημα δέχεται τις παραμέτρους περιορισμού της αναζήτησης, αλλά κι εκεί έχει ψευδοθετικά και ψευδοαρνητικά. Η αναζήτηση στο πλήρες κείμενο των περιοδικών του ΕΚΕΒΙ φαίνεται να μην έχει τέτοια προβλήματα -το λέω με επιφύλαξη όμως, διότι δεν την έχω δοκιμάσει εκτενώς. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι στα περιοδικά είναι πιο καθαρή η εικόνα της σελίδας απ’ό,τι στις εφημερίδες.
Τις προάλλες έψαχνα ένα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος σε γαλλική εφημερίδα, στον ιστότοπο gallica. Παρόλο που η αρχική μου παραπομπή ήταν λανθασμένη (άλλη εφημερίδα, άλλη ημερομηνία!) βρήκα αμέσως αυτό που ήθελα επειδή υπάρχει αναζήτηση πλήρους κειμένου στα σώματα πολλών εφημερίδων και μάλιστα ταυτόχρονα -όχι μία προς μία όπως στην Εθνική Βιβλιοθήκη ή στον ΔΟΛ. Δεν ξέρω αν έχει ψεγάδια η αναζήτηση της gallica, δεν έκατσα να την τεστάρω, αλλά ζήλεψα.
Προσθήκες:
* Ο Ακίνδυνος μού θυμίζει ότι υπάρχει ονλάιν το πλήρες σώμα της Αθλητικής Ηχώς και μάλιστα με δυνατότητα αναζήτησης στο πλήρες κείμενο. Η αναζήτηση φαίνεται να δουλεύει καλά, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει πολύ.
* Η Καθημερινή έχει όλο το αρχείο της στο Διαδίκτυο (από το 1919), ΑΛΛΑ… αλλά έχει τις σελίδες σε εσκεμμένα άθλιο σκανάρισμα, έτσι που να μη διαβάζονται παρά μόνο οι τίτλοι. Μάλιστα, τα φύλλα της Καθημερινής της περιόδου 1919-1940 έχουν αφαιρεθεί από τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής (ενώ αρχικά υπήρχαν). Νόμιμο βεβαίως, αλλά ελάχιστα ηθικό. Τα αντίστοιχα του ΔΟΛ υπάρχουν.
* Από τα λινκ που έφερε ο π2 ξεχωρίζω:
– Η Κοσμόπολις έχει και άλλην αδελφή εκτός από την Πλειάδα: την Δανιηλίδα, με ιστορικά κυρίως αχαϊκά περιοδικά του μεσοπολέμου.
– Για τους σκληροπυρηνικούς, η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτει ονλάιν τις επιστημονικές επετηρίδες των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 1925 έως το 1977.
– Για όσους αρέσκονται να χαζεύουν παλιά χειρόγραφα και βιβλία, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας διαθέτει κάμποσο οπτικό υλικό.
– To ιδρυματικό αποθετήριο του ΑΠΘ, διαθέτει, κάπως φύρδην μίγδην πρέπει να μπω, μπόλικο υλικό, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα αν ψάξει λίγο.
– Υπάρχει κι ένα ευρετήριο ελληνικών ψηφιακών πηγών, που μπορεί να βοηθήσει στο ψάξιμο μαζί με το openarchives.gr.
akindynos said
Απορώ πως ξέχασες την Αθλητική Ηχώ
sarant said
Κι εγώ απορώ, ειδικά αφού την έχω χρησιμοποιήσει κάμποσες φορές. Πρόσθεσα την αναφορά στο κυρίως άρθρο.
Περιμένω κι άλλες συμπληρώσεις, σίγουρα θα υπάρχουν!
Σκύλος της Β.Κ. said
Κι αν κάποιος τσαντιστεί που τον είπες κυβερνοπόντικα, πέστονα κυβερνοθήρα, πούναι και πιο σκυλίσιο. Ή κυβερνωρύχο, άμα σκάβει εδώ κι εκεί στο ιντερνέτι.
Ωραίο και χρήσιμο το άρθρο σου.
JustAnotherGoneOff said
Η αναζήτηση – κυβερνοπόντικα – δε βρήκε κάποιο έγγραφο.
Κατοχυρώνεται υπέρ του Σ.
Δύτης των νιπτήρων said
Και η παραδοσιακή μέθοδος.
Stazybο Hοrn said
Πριν καν διαβάσω πέρα από μερικές γραμμές, ρωτώ:
Μου κλέβετε τους σελιδοδείκτες;
Θα τσεκάρω τομή, ένωση, συμπληρώματα, στη συνέχεια, και θα επανέλθω…
Με την ευκαιρία, πριν ένα χρόνο και, είχαμε συζητήσει λίγο πώς παίρνουμε από τη Νέα Εστία (ή άλλο περιοδικό ήταν) κάποιες σελίδες σε image/pdf. Έχω ένα ημιαυτόματο workflow (ροή εργασίας;) για να πάρει κάποιος ένα ολόκληρο τεύχος σε pdf. Δεν έχω αποφασίσει αν είναι δημοσιεύσιμο (δημοσιεύσιμο είναι, κάτι σε -έο έψαχνα εδώ).
ΤΑΚ said
Πολύ χρήσιμο το μάζεμα, Νίκο.
Πολλές συλλογές ψηφιακού υλικού θα βρείτε εδώ.
Πολύ υλικό υπάρχει και στο ΕΛΙΑ και στο ΕΚΤ (λ.χ. το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα περιοδικά 19ου-20ού αι. μέσω ΕΛΙΑ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι ανοιχτό το υλικό σε όλους, νομίζω δεν είναι).
Stazybο Hοrn said
#6 βρήκα την αφορμή και τα σουλούπωσα λίγο σε πιο χρηστική -για σας- μορφή από την εικόνα. Θα κλέψω κι όσα δεν έχω, αργότερα.
sarant said
Στάζιμπε, ευχαριστούμε -εκείνο το σκριπτάκι ή ό,τι άλλο είναι για το Εκεβί δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να ανακοινωθεί.
Τάσο Καπλάνη, ξύνεις πληγές 🙂 -το υλικό της Κύπρου δεν είναι προσπελάσιμο αν δεν είσαι στο πανεπιστήμιο.
ΤΑΚ said
@Νίκος: ε, τότε να χαίρεσαι που έχει φίλους εκεί 😉
Stazybο Hοrn said
Χωρίς μια ακίνδυνη παρέμβαση, το αρχείο εφημερίδων της ΕΒΕ είναι λειψό. Χωρίς μια δεύτερη ακίνδυνη παρέμβαση, τα αποτελέσματα του γούγλη είναι ενίοτε λειψά…
Stazybο Hοrn said
Κι εδώ εκφράζω μια δημόσια διαμαρτυρία. Σε ψηφιακή μορφή, πιο πολύ υλικό εφημερίδων έχουμε για το 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, παρά για τα τελευταία 50 χρόνια, γ%^%#^ τις συνδρομές μου μέσα! Γι’ αυτό έπεσε αβέρτα επιδότηση από την ΕΕ; Για να ψηφιοποιηθεί το υλικό, και μετά να πουλιέται;
ΤΑΚ said
@Στάζυ: Ε, καλά, ΔΟΛ είναι αυτός, τι περίμενες; Θυμάται κανείς ένα κέντρο μελετών του ΔΟΛ που είχε πάρει εκατομμύρια από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και δεν παρήγαγε τίποτες; Θυμάμαι είχαν και ιστοσελίδα με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα (τον πρώτο χρόνο…). Μετά εξαφανίστηκαν όλα.
π2 said
Η Κοσμόπολις έχει και άλλην αδελφή εκτός από την Πλειάδα: την Δανιηλίδα, με ιστορικά κυρίως αχαϊκά περιοδικά του μεσοπολέμου.
Για τους σκληροπυρηνικούς, η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτει ονλάιν τις επιστημονικές επετηρίδες των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 1925 έως το 1977.
Για όσους αρέσκονται να χαζεύουν παλιά χειρόγραφα και βιβλία, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας διαθέτει κάμποσο οπτικό υλικό.
To ιδρυματικό αποθετήριο του ΑΠΘ, διαθέτει, κάπως φύρδην μίγδην πρέπει να μπω, μπόλικο υλικό, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα αν ψάξει λίγο.
Υπάρχει κι ένα ευρετήριο ελληνικών ψηφιακών πηγών, που μπορεί να βοηθήσει στο ψάξιμο μαζί με το openarchives.gr.
Και να τελειώσω τις προσθήκες με δύο άσχετα:
– Ψηφιοποιημένο και συμπληρωμένο το Λεξικό νεοελληνικών παραθεμάτων και αφορισμών που είχε ξεκινήσει ο Σαββίδης.
– Ξέρω, ξέρω, δεν έχει σχέση με ελληνική λογοτεχνία, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ: μια υπέροχη συλλογή εικονογραφήσεων και εξωφύλλων παλαιών εκδόσεων του Ιουλίου Βερν.
π2 said
Νικοκύρη, ένα μήνυμα με πολλά λινκ σκάλωσε στην σπαμοπαγίδα.
Κωνσταντίνος Φλωρίδης said
Εγώ ως xartopontikas ή gatopontikas(τα νικ νέιμ μου) δηλώνω ότι σέβομαι απεριόριστα όλους εσάς τους ερευνητές, “κυβερνοπόντικες” και παραδοσιακούς.
Αν ζω τη μέρα όπου κάθε πληροφορία τυπωμένη στο χαρτί θα είναι ΔΩΡΕΑΝ και εύκολα προσβάσιμη στο διαδίκτυο, αποθηκέυσιμη στο pc και εκτυπώσιμη, τότε θα απαλλαγώ από κάποιους τόνους χαρτί(εφημερίδες-περιοδικά) που κατά τη γυναίκα μου αποτελούν αιτία διαζυγίου!
Τα βιβλία,τα cd και τα dvd είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!
Αν μας διαβάζει κάποιος ψυχίατρος να μη μου πει ότι η διαστροφή της συλλογής (πρακτικά άχρηστου)έντυπου υλικού οφείλεται σε κάποιο ψυχολογικό τραύμα της παιδικής μου ηλικίας ! Το γνωρίζω.
Ξέρεις τι είναι να είσαι παιδάκι του Δημοτικού και η μητέρα σου ,για να διαβάζεις τα μαθήματά σου,να παραδίδει στην πυρά όλη τη σειρά του Μικρού Ήρωα,όλα τα τεύχη των Κλασικών Εικονογραφημένων, Μικυ Μάους , Μπαγκς Μπάνι κλπ και των Καλύτερων Κόμιξ;!
http://www.mycomics.gr/diaplanitika/diaplanitika.htm
και
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1_%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%82
και όλα τα τεύχη Μάσκα και Μυστήριο, ;!
Για να μην αναφερθώ σε κάτι απίθανες σειρές που λίγοι θα θυμούνται (Γκρέκο ο αετός των γηπέδων, Πλανητάνθρωπος,ΤΑΝ, Γκαούρ-Ταρζάν κλπ
sarant said
Αγαπητέ, ευχαριστώ για το λινκ, θα μου θυμίσει τα παιδικάτα μου!
Ανώνυμος said
Twitter Trackbacks…
…
kapetanios said
Μουσείου Τύπου Πάτρας
http://www.mouseiotipou.gr/arxeion-xml/pages/esiepi/internet/intro
«Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.»
Η αναζήτηση δουλεύει καλούτσικα
καλημέρα Νίκο
akindynos said
Θησαυρός!
sarant said
Μα, νομίζω ότι για κάθε έντυπο του Μουσείου Τύπου βγαίνουν μερικές μόνο σελίδες, κάποια αποκόμματα, όχι πλήρες κείμενο και σώματα -ή κάνω λάθος;
akindynos said
Στην (εφημερίδα) Πελοπόννησο που τσεκάρισα βγάζει όλο το φύλλο σε ένα pdf.
Αλλά γενικά είναι αργό.
Διαβάζετε τον Jacques Prévert said
1) Σύγχρονη ελληνική ποίηση (εδώ βρίσκουμε, καταχωρημένα ψηφιακά, 592 τεύχη 58 περιοδικών και 4186 ποιήματα 980 ποιητών) : http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/poetry.html
2) Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών του ΕΚΚΕ (από το 1969 ως σήμερα έχουν ψηφιοποιειθεί 130 τεύχη. Δύο απ’αυτά (#107 και #113) είναι ελεύθερης πρόσβασης, για τα υπόλοιπα χρειάζεται συνδρομή): http://www2.ekke.gr/wrapper.php?go=http://www.grsr.gr/
3) Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών προσφέρει online Τράπεζες επιστημονικών δεδομένων καθώς και Εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης : http://www.eie.gr/
4) Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) παρέχουν πλήθος ψηφιακών αρχείων (και φωτογραφικών) : http://www.askiweb.eu/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
5) Δωρεάν, πάρα πολλά ηλεκτρονικά βιβλία, και στα ελληνικά (τυπωμένα ως το 1923), από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου : http://promo.net/pg/index.html
6) Στις Αναγνώσεις της εφημερίδας Αυγή υπάρχουν, από το 2002, δεκάδες αφιερώματα (κριτικές βιβλίου, τεχνών, επιστημών) : http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/
7) Ένας πραγματικός θησαυρός έργων κλασσικής λογοτεχνίας, The Internet Classics Archive : http://classics.mit.edu/index.html
8) Οι ελληνικές συλλογές της British Library : http://www.bl.uk/reshelp/findhelplang/greek/mgreeklinks/mgreeklinks.html
9) Στο Εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο (ΕΟΑ) βρίσκεται ενδιαφέρον οπτικοακουστικό και πρωτογενές ψηφιακό υλικό : http://www.avarchive.gr/
Καλή Κυριακή 🙂
sarant said
Καλή Κυριακή!
(Το σχόλιό σου είχε παγιδευτεί γιατί είχε πολλά λινκ, το απελευθέρωσα. Με μια ετήσια δικτυακή συνδρομή των 25 ευρώ στην ΕΚΕ -λινκ 2- αποκτάει κανείς πρόσβαση σε όλα τα ψηφιοποιημένα τεύχη).
Stazybο Hοrn said
Τάστρωσα κι άλλο τα δικά μου…
nickel said
Νομίζω ότι δεν έχετε αναφέρει και δεν γνωρίζω πόσο χρήσιμη μπορεί να σας είναι ή πόσο σωστά λειτουργεί η συλλογή στο Κάτοπτρον:
http://www.lib.uoa.gr/katoptron/index.jsp
Να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεισφορά σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσον καιρό ήθελα να στήσω μια πλήρη λίστα με ψηφιακά βιβλία.
Αλλά μη μου πείτε ότι δεν νιώθετε κι εσείς την επιθυμία να βγείτε και να ζητιανεύετε από κάνα τεταρτάκι από τους καλούς χριστιανούς…
Stazybο Hοrn said
#26 Σου βγάζει λίγο την πίστη ένα-ένα jpeg, αλλά τουλάχιστον υπάρχει τάξη, και βρίσκει κανείς άκρη να φτιάξει pdf…
sarant said
Στάζι, πολύ ωραίο!
Νίκελ, πότε θα βγει η 36ωρη ημέρα;
Διαβάζετε τον Jacques Prévert said
@ Sarant # 28.
Η 36ωρη ημέρα θα βγει το μήνα που δε θάχει Σάββατο ή, αν πιστέψουμε τους Γάλλους, τη βδομάδα με τις 4 Πέμπτες! 🙂
sarant said
Αυτό με τις τέσσερις Πέμπτες δεν το ήξερα. Ευχαριστώ, Ζακ Πρεβέρ!
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Γεια σε όλους.
Όριστε μερικά ακόμη:
Αρχειομνήμων (http://arxeiomnimon.gak.gr/), με εκατομμύρια σελίδες αρχειακό υλικό. Δύσκολη η αναζήτηση
Ελληνομνήμων (http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/), με παλαίτυπα βιβλία.
Βιβλιολογικό Εργαστήρι (http://www.benaki.gr/bibliology/index.htm), βιβλιογραφία του 19ου αιώνα.
Πέργαμος (http://pergamos.lib.uoa.gr/), με τις λογοδοσίες των πρυτάνεων του Πανεπ. Αθηνών όπου τα ονόματα όλων των πτυχιούχων μέχρι το 1909 κ.α.
Εργαστήριο Ερευνων Νεοελλ. Φιλοσοφίας (http://www.kenef.phil.uoi.gr/index.php?text_id=202), με κάποια κείμενα ονλάιν.
Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας (http://195.251.7.62/iaen/index.htm), με τις περισσότερες εκδόσεις τους.
DspaceNtua (http://dspace.lib.ntua.gr/), με βιβλία θετικών επιστημών.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Έστειλα πριν μερικά λίνκια, αλλά δεν βλέπω το σχόλιο. Να το ξαναστείλω;
sarant said
Άργησα να τα ξεμπλέξω απ’ την παγίδα, ευχαριστώ.
Michail Dim. Drakomathioulakis said
Πολύ καλός επίσης ο ιστότοπος της «Βικελαίας» Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Κρήτης, όπου διατίθενται δωρεάν Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών (1880-1950), το Τούρκικο Αρχείο Ηρακλείου, το Αρχείο της Δημογεροντίας Ηρακλείου (όλα μέσω του συνδέσμου «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ιστορικών Εγγράφων»), αλλά και ιστορικό φωτογραφικό αρχείο, αρχείο ηχογραφημένων ομιλιών και αρχείο ταινιών (μέσω του συνδέσμου «Βήματα στον Πολιτισμό και στην Παράδοση»). Επίσης υπάρχει πλήρης κατάλογος των εκδόσεων της Βιβλοθήκης.
http://www.heraklion.gr/municipality/library
Δύτης των νιπτήρων said
#34 Για την ακρίβεια, το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου δεν είναι ψηφιοποιημένο, υπάρχει μόνο η περιγραφή του (παρεμπ, στον ένα εκδεδομένο κώδικα που γράφει προσθέστε άλλους δύο τώρα, και το έργο συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά).
Η Turcograecia του Κρούσιου, ο θησαυρός του νεοελληνιστή:
http://www.uni-mannheim.de/mateo/camenahist/crusius1/te01.html
αλλά και άλλα κείμενα του ύστερου μεσαίωνα και της αναγέννησης:
http://www.uni-mannheim.de/mateo/camenahtdocs/camenahist.html
Stazybο Hοrn said
Το Projet Homère και η ψηφιακή βιβλιοθήκη του.
Διαβάζετε τον Jacques Prévert said
Σημερινή είδηση από TVXS.gr
http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/online-%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7
Stazybο Hοrn said
Αρκετά είναι ήδη διαθέσιμα, όπως λέει κι εδώ (κι έχει στο τέλος παραπομπές και σε περισσότερα)
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Εδώ (http://www.davidrumsey.com/) έχει πολλούς παλιούς χάρτες, σε πολύ υψηλή ανάλυση. Με ένα κολπάκι μπορείς και να τους σώζεις
Stazybο Hοrn said
Βιβλιοθήκη Σερρών, Λεβαδειάς, γενικώς ανανεωμένο ΕΚΤ. Δεν πρόλαβα να μελετήσω ακόμη.
Μαρία said
40 Μπράβο Στάζυ. Απ’ την αρχική σελίδα ανακάλυψα οτι ο φυσικός μας έβγαλε βιβλίο για το χωριό του.
physicist said
@41. ???????????????????
Μαρία said
42 Αμάν πια. Είδες φυσικός και τσίμπησες.
Αρχική σελίδα ποιας βιβλιοθ. ; Σερρών. Αλλά για το Στάζυ είναι αυτονόητο.
Κι εσύ άμα βγεις στη σύνταξη, μπορεί να το γυρίσεις στην ιστορία.
Stazybο Hοrn said
Έχει μπόλικο πράμα ενδιαφέρον! από Μιστριώτη ως Λιάκο για Βλάχους και μπόλικη Μακεδονία…
Μαρία said
Αν εννοείς την καταγωγή των Βλάχων, δεν είναι του Αντώνη αλλά του Σωκρ. Λιάκου, που δεν τον ξέρω.
physicist said
43. Μαρία, εγώ δεν βλέπω παρά την αρχική σελίδα του ΕΚΤ — τα υπόλοιπα είναι απλώς μάσκες. Καλά, άλλη φορά δεν ξανατσιμπάω. 🙂
sarant said
Μπράβο, καλό είναι -κι έχει και αυτόματο ξεφυλλιστήρι των βιβλίων, αλλά όχι πολύ βολικό.
Μαρία said
46 Ε να πας στην αρχική Σερρών. Στη στήλη άρθρα και μελέτες θα δεις το φυσικό μας στην 4η και 5η Γυμνασίου.
Στην 6η είχαμε μια ανεκδιήγητη που μάθαινε το Μάζη αποστήθιση.
physicist said
@48. Μάλιστα, ο κ. Κόκκινος (περίμενα φωτογραφία αλλά πού τύχη). Ήταν καλός;
Stazybο Hοrn said
#45 Ναι, άγνωστος και σε μένα Λιάκος
#47 εντάξει, μεταφορτώσιμα είναι…
Μαρία said
49 Πολύ καλός, το υπονόησα. Τότε ήταν και ωραίος αλλά δεν ξέρω αν καλογέρασε.
Stazybο Hοrn said
Κι ωραία πινακάκια
π2 said
Η συλλογή του Σισμανογλείου φαίνεται πως έχει ωραία πράγματα. Φρέσκο: Ημερολόγιον της Ανατολής πολιτειογραφικόν και φιλολογικόν του έτους 1883. Μεγάλο το αρχείο, αλλά ο μπαχτσές έχει απ’ όλα: από τους βαθμούς της οθωμανικής διοίκησης, μέχρι Σέρρες (Μαρία) και Στρώμνιτσα, ποιήματα και διηγήματα, και ωραιότατες Κωνσταντινουπολίτικες διαφημίσεις στο τέλος.
sarant said
Α, πολύ ωραία!
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Μερικοί ακόμα τόμοι του «Ημερολογίου της Ανατολής» εδώ http://tinyurl.com/6d4r4je
π2 said
Ευχαριστούμε. Είχα βρει και παλιότερα το Μακεδονικό Ημερολόγιον εκεί και το είχα ξεχάσει. Έχει και δυο τόμους από το Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Σήμερα έκλεισε (και τυπικά) η library.nu, γνωστή κι ως gigapedia.
sarant said
Πράγματι. Όπως και το ifile.it, άκουσα.
π2 said
Δελτίον της Χαε, Ερανιστής, Μνήμων και Μακεδονικά. [*]
Μαρία said
59 Γουστάρω διακριτική παραπομπή! Μπλαγκονταριά ειδικά για το Μνήμονα.
π2 said
http://www.openbook.gr/2011/10/anoikth-bibliothhkh.html
π2 said
Μεμονωμένο εύρημα, αλλά πώς ν’ αντισταθείς στον τίτλο; Γ. Οδιάν, Αβδούλ Χαμήτ και Σέρλοκ Χολμς, εν Κωνσταντινουπόλει 1912.
Immortalité said
@62 Π2 ‘Ελα ντε; πώς 😀 Π2 φχαριστώ!!!
τυφλόμυγα said
Πιδύε, αν είσαι φαν φαντάζομαι θα έχεις δει αυτή την καταπληκτική σειρά. Αν δεν την έχεις δει, αξίζει.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b018ttws
sarant said
Ωραίο!
ππαν said
Εγώ δεν τον έβρισκα αλλού τον Λόγιο Ερμή, δύσκολα και σε κανονική βιβλιοθήκη. Οπότε το δίνω:
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=lgh
Είναι από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, έχει κι άλλα ενδιαφέροντα για μας που εκδίδονταν στην Βιέννη, τον Ελληνικό Τηλέγραφο και βέβαια την Εφημερίδα
http://anno.onb.ac.at/zeitungen.htm#E
sarant said
Ωραία!
π2 said
Για τη συλλογή του Δύτη: http://medusa.libver.gr/handle/123456789/3875
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
http://sykoutris.academyofathens.gr/assets/default.aspx
Έχει τα πρακτικά, τις πραγματείες, βιβλιογραφίες και επιλεγμένα σκαναρισμένα παλαίτυπα.
ppan said
Ξέρει κανείς γιατί οι ψηφιοποιημένες δημόσιες βιβλιοθήκες δεν δίνουν πρόσβαση στο ψαχτήρι;
sarant said
70: Εγώ δεν μπορώ να ανοίξω καν το diglib.ypepth.gr
ppan said
Εγώ εμπαινα από το publiclibs.gr και μετα΄σε νέο παράθυρο. Προχτές λειτουργούσε. Μήπως επειδή έφυγε η Διαμάντω; Α)
ppan said
Καλημέρα και γεια σας 🙂
Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το diglib.ypepth.gr. Εντωματαξύ φαίνεται να εχει προβλημα και ο ελληνομνήμονας….:(
Ξέρει κανείς τίποτε;
Stazybο Hοrn said
Έκλεισε το μαγαζί, κάποιος το θεώρησε δικό του, πήρε τα κλειδιά κι έφυγε. Συνηθισμένη κατάσταση…
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/ Τώρα λειτουργεί πάντως
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες επανήλθαν στην προηγούμενη κατάσταση. δηλαδή μπορείς να κατεβάσεις όλο το το βιβλίο. Μπαίνεις από εδώ diglib.ypepth.gr/awweb/guest.jsp . Μου φαίνεται ότι γενικά το σάιτ κινείται πιο γρήγορα, ενώ έχουν διορθωθεί και προβλήματα σε κάποια βιβλία, τα οποία δεν μπορούσα να δω και τα οποία τώρα εμφανίζονται και κατεβαίνουν κανονικά.
sarant said
Μπράβο, επιβεβαιώνω ότι τα παραπάνω ισχύουν και για μένα!
ppan said
Πάλι εκτός λειτουργίας οι δημόσιες βιβλιθήκες….Βάλτε και καμιά χάντρα. Η Ακρόπολις υπάρχει πουθενά αλλού; Ψηφιοποιημένη ή όχι; Με δεδομένο ότι η Εθνική και το ΕΛΙΑ έκλεισαν;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
http://tinyurl.com/cyayark
ppan said
Γρηγόρη, χίλια ευχαριστώ! Απορία: εγώ που το έψαξα στην ψηφικαή της Βουλής γιατί δεν το βρήκα;
sarant said
78: Αν όμως θες το 1910-11 που (νομίζω) δεν υπάρχει ονλάιν, πρέπει να πας στη Λένορμαν, όπου το έχουν σε μικροφίλμ, κατεξαίρεση θετικό (δηλ. άσπρο φόντο, μαύρα γράμματα),
Δεν το έβρισκες ίσως επειδή δεν είχες τικάρει το «Ψηφιακή βιβλιοθήκη»
ppan said
Ε δεν είμαι και πρωτάρα (το «τικάρω» βέβαια δεν τόξερα). Απλώς επειδή απο ακροπόλεις σε τίτλο άλλο τίποτε, το περιόρισα σε τίτλο περιοδικού (δεν έχει τίτλο εφημερίδας) και δεν το πήρε υπόψη
π2 said
Από τα τελευταία της Βιβλιοθήκης της Βέροιας:
Οθωμανική γραμματική Κωνσταντινίδη, 1874.
Κάλαντα.
ππαν said
Πιδύε, ενημερώνεται δηλαδή τακτικά η Βέροια;
π2 said
Ναι φυσικά. Την έχω στα rss feed και μου βγάζει τακτικά τους νέους ψηφιοποιημένους τίτλους (είναι λίγο τζαναμπέτικο το λινκ γιατί μου βγάζει λάθος αρχείο, αλλά αν πάει κανείς στις τελευταίες καταχωρίσεις των επιμέρους συλλογών τα βρίσκει).
ππαν said
Μερσί. Δε ν με βόλεψε ποτέ η Βέροια αλλά αφού όλοι είναι ενθουσιασμένοι ίσως πρέπει να επιμείνω 🙂
ππαν said
Δεν με πάει, πάω να γραφτώ και μου βγάζει μήνυμα για ιντέρναλ έρορ.
j7n said
Άπαντα Εμμανουήλ Κριαρά
http://tinyurl.com/95yrxa5
έκλεισε;
sarant said
Πάντως αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοιχτό -ή μάλλον δεν υπάρχει πρόσβαση στα κείμενα.
Ξέρει κανείς τίποτα;
Stazybο Hοrn said
#85 Διορθωμένο feed
π2 said
Την ευχή μου ω σαμάνε!
Stazybο Hοrn said
#91 Θέλει λίγες ώρες να πάρει μπρος, και θα ενημερώνεται λίγο πιο μετά από το πηγαίο.
j7n said
Λειτουργεί!
Stazybο Hοrn said
Ας είναι καλά το yahoo pipes, όσο υπάρχει…
π2 said
Συνέχεια εκ των προηγουμένων (σχ. 59): Historein και The Historical Review/La Revue Historique ονλάιν, από εδώ.
Stardark said
Καλημέρα, γνωρίζετε μήπως αν υπάρχει κάπου ψηφιοποιημένο και διαθέσιμο το αρχείο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ δεκαετιών 50, 60 και το αρχείο της εφημερίδας ΕΣΠΕΡΙΝΗ δεκαετίας 30;
sarant said
Καλημέρα, Το αρχείο της εφημ, Έθνος ήταν διαθέσιμο προς αναζήτηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη, nlg.gr, αλλά εδώ και αρκετόν καιρό έχει αφαιρεθεί από τις διαθέσιμες εφημερίδες.
Σώματα της Εσπερινής, όχι πλήρη, από την δεκ. 1920 και τις αρχές της δεκ. 1930 μπορεί να βρεις από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, catalog.parliament.gr. Τώρα το σάιτ φαίνεται πεσμένο, έχει διαλείψεις, άλλοτε λειτουργεί.
Νέο Kid Στο Block said
97. Νίκο, πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός ότι κάτι που σχετίζεται με τη Βουλή των Ελλήνων παθαίνει διαλείψεις! 🙂
π2 said
Μετά από κάμποσες εβδομάδες υποχρεωτικής διαδικτυακής αγρανάπαυσης (η δουλειά τρώει τον αφέντη κλπ.), είπα να επανακάμψω με ένα παντελώς ανεπίκαιρο σχόλιο.
Ο Αρχειομνήμων που αναφέρθηκε ήδη στο σχ. 31 έχει μερικά διαμάντια για κυβερνοπόντικες με πολύ καιρό για ξεφύλλισμα. Κοίταζα τους φακέλους της Έδεσσας (όπου βρήκα μερικές πολύτιμες πληροφορίες για κάτι που έψαχνα) κι έπεσα σε μια ενδιαφέρουσα απανταχούσα ενός επιθεωρητή μέσης εκπαίδευσης, από το σωτήριον έτος 1954.
Άλλοι καιροί άλλα ήθη. Σήμερα θα τον κατηγορούσαν για πράκτορα του Σόρος.
sarant said
Καλό εύρημα -ήταν τότε, πριν από το 1955, που ακολουθούσαμε τέτοια πολιτική λόγω ΝΑΤΟ και με το ζόρι είχαν αλλάξει οι ονομασίες των συλλόγων στη Θράκη από «μουσουλμανικός» σε «τουρκικός»
ππαν said
Νομίζω είναι γνωστή αυτή η πολιτική, πριν το 54, με εντολή Μεταξά αν δεν κάνω πολυ λάθος. Ο Πόντος και Αριστερά θα ξέρει καλύτερα. Εννοείται πως οι επιθεωρητές δεν έκαναν του κεφαλιού τους..
sarant said
Ναι; Νομίζω ότι είναι μεταπολεμική αυτή η ιστορία, και για λίγα χρόνια, από 1950 και μετά (διότι ως το 1949 είχαμε εμφύλιο). Ο Μεταξάς δεν νομίζω να έκανε τίποτα με τη μειονότητα. Βέβαια, κι αυτός εφάρμοσε πολιτική φιλίας απέναντι στην Τουρκία, ακολουθώντας σε αυτό την πολιτική Βενιζέλου.
ππαν said
Δεν είπα για μειονότητα εγώ. Από την άλλη ο Εμφύλιος όπως κι ο Ψυχρός πόλεμος υπαγορεύουν μια τέτοια πολιτική, τόσο ξεκάθαρη δηλαδή.
Μαρία said
99 Ωραίο εύρημα. Είναι απ’ τη λεγόμενη χρυσή εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το λόγο που ανέφερε ο Νίκος (είσοδος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ) που κράτησε μέχρι τα Σεπτεμβριανά. Το ’52 ιδρύθηκε στη Κομοτηνή το πρώτο μειονοτικό και το ’54 με διαταγές του Γενικού Διοικητή Θράκης τα σχολεία μετονομάστηκαν απο μουσουλμανικά σε τουρκικά.
(βλ. Κωστόπουλος, Το «Μακεδονικό» της Θράκης)
Immortalité said
Λοιπόν, επειδή δεν έχω γραφτεί και ταλαιπωριέμαι να ψάχνω την ανάρτηση κάθε φορά, γράφομαι να ξεμπερδεύω.
π2 said
Περίδρομος, ημερολόγιο σατυρικό γελοιογραφημένο του 1911 (Πόλις, Εκ του Τυπογραφείου των Βιβλιοεκδοτικών Καταστημάτων Π. Αγγελίδου και Σίας, 1910).
Το χιούμορ των γελοιογραφιών είναι φρικαλέο, αλλά το ημερολόγιο έχει το ενδιαφέρον του για την κυριαρχία της δημοτικής (με ολίγη από καθαρεύουσα στα σοβαρά άρθρα), τις πολλές γαλλικές λέξεις στα ελληνικά (το αμπονεμάν δεν το είχα ξαναδεί), έναν Σουρή, μια γελοιογραφία του Μιστριώτη, κι ένα ποίημα με τίτλο Το μποϋκοτάζ εν Μυτιλήνη (σελ. 62), με έντονα διαλεκτική γλώσσα, που δεν ξέρω σε ποιο γεγονός αναφέρεται. Στο τέλος έχει και μια διαφήμιση κονιάκ Μεταξά.
Stazybο Hοrn said
Και για όσους δεν μπόρεσαν να ήταν χτες εκεί, ή να κάτσουν 10 ώρες μπροστά στην οθόνη τους, η ημερίδα Εκπαίδευση και Δημοκρατία: Η πρόκληση της Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Χαϊλάιτ μια αποστροφή του Μητακίδη για τους οικονομολόγους .
ππαν said
Προσπαθώ από χτες να μπω στην βιβλιοθήκη της Βουλής (κατάλογο και ψηφιακή συλλογή) και δεν τα καταφέρνω. Από την Ελλάδα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα; Ρωτάω γιατί ούτε στον κατάλογο της Γενναδείου δεν μπορώ πια, εδώ και μήνες, να μπω από την Γαλλία 😦
Stazybο Hοrn said
Κάτι φαίνεται να μαγειρεύουν*…
http://www.downforeveryoneorjustme.com/catalog.parliament.gr/
*κόβουν στον σέρβερ του ψηφιοποιημένου υλικού την πρόσβαση για ένα δεκάλεπτο, μετά τις 200 συνδέσεις.
ππαν said
Ευχαριστώ. Τι εννοείς; Διακόσιες συνολικά, από παντού; Και τι δεκάλεπτο; Ξημέρωσα χτες προσπαθώντας και δεν..
Stazybο Hοrn said
* (εννοώ από την ίδια IP)
ππαν said
Α δεν έχω κάνει τόσες από δω, με τίποτε!
Stazybο Hοrn said
και για να τα ξεκαθαρίσω, το ότι είναι ντάουν ο webserver, είναι άσχετο με τον κόφτη στον άλλο σέρβερ -απλώς το ανέφερα παρεμπίπ…
ππαν said
Ούτε από πρόξυ δεν μπορώ. Πού το ξέρεις αυτό, Στάζυμπε; Και τι λογική είναι αυτή;
Stazybο Hοrn said
μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαίνουμε… Δεν τα λέω κι εγώ ολόκληρα. Λοιπόν:
1. Ο catalog.parliament.gr είναι ντάουν. Γιατί και πώς, ξα τους.
2. Ο σέρβερ που έχει τα πεντέφια (απέφυγα να βάλω διεύθυνση, αλλά δεν είναι ο catalog), εφαρμόζει -δεν ξέρω από πότε, είχα καιρό να χρειαστώ κάτι- την πολιτική αυτή, για τις 200 μαζεμένες, χρονικά, συνδέσεις, προφανώς, ως προστασία κατά της μαζικής αυτοματοποιημένης λήψης υλικού. Φαίνεται θα πλάκωσε κόσμος να τραβάει απροκάλυπτα πεντέφια…
sarant said
115: Βασικά εσύ φταις, που αναφέρθηκες στον σέρβερ με τα πεντέφια, ενώ η ppan ρωτούσε για τον catalog.parliament.gr
Ο οποίος catalog.parliament.gr είναι ντάουν σήμερα, αλλά μέχρι χτες δούλευε.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#108
Αυτό συμβαίνει και σε μένα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόνο όταν πάω να μπω από chrome. Το επόμενο λεπτό πάω να μπω από τον τρισκατάρατο εξπλόρερ και δουλεύει κανονικά. Δοκίμασέ το.
ππαν said
Είναι και που έγραψα το 114 πριν διαβάσω το 113, οπότε κυριολεκτικά μιλάγαμε μαζί γι αυτό δεν καταλαβαινόμαστε. Ναι, όλα είναι εκτός λειτουργίας, από χτες το βράδυ, δηλαδή από σήμερα το ξημέρωμα για να είμαι ακριβής. Γμτ την ατυχία μου 🙂
Η εφημερίδα Εστία (για το διάστημα 1908-1910) δεν υπάρχει αλλού, ε;
ππαν said
117: Κι από ΙΕ προσπάθησα, Γρηγόρη, πολλές φορές, τζίφος. Εσύ τα κατάφερες;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Μην το δοκιμάζεις, δεν μπαίνει ούτε από τον εξπλόρερ τώρα. Συγγνώμη για το μπέρδεμα. 😦
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#118
Νομίζω υπήρχαν Εστίες στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, αλλά κι αυτό δεν δουλεύει τώρα. Μάλλον ήρθαν οι διακοπές και κατέβασαν παντού το γενικό και πήραν άδειες! 🙂
Stazybο Hοrn said
#116α ε, ναι, αλλά έψαχνα αφορμή να το πω.
#119 στείλε μου μέιλ τι θες, να δω τι μπορεί να γίνει.
ππαν said
Θα στείλω στον Νικοκύρη από αύριο, ταξιδεύω τώρα, ευχαριστώ πολύ πάντως κι ελπίζω να μην σε χρειαστώ 🙂 Μάιο 1908 κυρίως.
Γρηγόρη, δεν είχε στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, έψαξα χτες.
Stazybο Hοrn said
#123 Υπάρχει αυτός.
ππαν said
Η εφημερίδα Εστία; Στις βιβλιοθήκες της Διαμαντοπούλου; Ωραία, με την προ/ύποθεση να φτιάξουν…
Stazybο Hοrn said
Ο Μάιος 1908 στη Βουλή
ππαν said
Α. ναι, το ξέρω. Η Βουλή όμως πού είναι;
Φεύγω θα χάσω το αεροπλάνο. Στο σχέδιο μου θα είχακατεβάσει την Εστία και θα τηνε διάβαζα στο αεροπλάνο 😦
Stazybο Hοrn said
Αν μου είχες στείλει ιμέιλ τώρα θα είχες τον λίκνο να κατεβάσεις έτοιμο αρχείο pdf 95ΜΒ για το αεροπλάνο :p
Stazybο Hοrn said
Άμα είναι τριγύρω ο νικοκύρης, μπορεί να στον διαβιβάσει…
sarant said
Μάιος 1908 είναι εύκολος. Όποιος βρει Εστία τον Μάιο του 1910 και Εσπερινή το 1908 κερδίζει σπιτική σπαμακόπιτα!
ππαν said
Χίλια ευχαριστώ στον Στάζυμπο και στον Νικοκύρη!
ππαν said
128: εμενα μου δείχνει μόλις 93,1! Με τους ρυθμούς που κατεβάζει θα το έχω σε καμιά ώρα 🙂
Stazybο Hοrn said
ε, δεν τόβαλα και στο ζύγι…
ππαν said
Ευχαριστώ και πάλι, το πήρα μάλιστα σε μια δύσκολη ώρα, μόλις μου είπαν στην ΕΒΕ πως τη έχουν αποσυρμένη ίσως και χαμένη. Μα ολόκληρο το σώμα; Πώς είναι δυνατόν;
Stazybο Hοrn said
Όλο το 09 και το μεγαλύτερο κομμάτι του 10, τουλάχιστον… ψηφιοποίηση κι απορροφητικότητα δεν πάνε μαζί -άσε που ψηφιοποίηση χωρίς ευρετηριασμό /καταλογοποίηση είναι δώρον άδωρον.
ππαν said
Όχι ακριβώς δώρον άδωρον, από τ΄ολότελα, αλλά ναι, αφού η δουλειά μπορεί να γίνει σωστά γιατί δνε γίνεται;
Stazybο Hοrn said
ψηφιοποίηση ≠ φωτοτύπηση
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Κάτι άσχετο. υπάρχει στην Ανέμη (εδώ http://tinyurl.com/boqh8lo ) το πρώτο τεύχος του περιοδικού Καραβίδα του 1873. Έχει κανείς υπόψη του αν υπάρχει κάπου το δεύτερο και τελευταίο τεύχος του 1874; Ευχαριστώ.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Η σελίδα των δημόσιων βιβλιοθηκών λειτουργεί και πριν λίγες μέρες έφτιαξε και της Βουλής.
ππαν said
Ναι, φάινεται πως είναι δουλειά των καλικαντζάρων αυτή ιστορία.
Μπήκα να πω πως βρήκα σε πεντέφι την «Παρακμή του αστικού πολιτισμού» του Π. Κονδύλη (Θεμέλιο, 1991), νομίζω πως είναι σπάνιο για εκδόσεις τόσο πρόσφατες και μοιάζει κι εντελώς νόμιμο.
Stazybο Hοrn said
Και δίχως υδατογράφημα, ακόμη καλύτερο. Μερσί.
ππαν said
Παρακαλώ, χαρά μου! Το Πωλ Μπερ ισχύει ακόμη ή ξεχρέωσα 🙂 ;
Δεν έχει υδατογράφημα, έχει απλή παραδοσιακή σφραγιδούλα!
Να βαρυγκομήσω ακόμη μια φορά για το πόσο δύσχρηστα και βαριά είναι τα πεντέφια της Διαμάντως, μια καλή δουλειά έκαναν, μας την βγάζουν ξινή. Το θυμήθηκα τώρα που ξανάνοιξαν.
Stazybο Hοrn said
Αυτό έλειπε να ξεχρέωσες.
Ευκαιρία να το ξαναγράψω: ψηφιοποίηση ≠ φωτοτύπηση
ππαν said
ΚΙ εγώ να ξαναπώ: από τ΄ολότελα!
Μαρία said
140 Έχουν πολλά και διάφορα.
http://www.kenef.phil.uoi.gr/pdf/
ππαν said
Ωχ με έβαλε πάλι σε φίλτρο, Νικοκύρη αν εμφανιστώ πολλαπλή σβήσε ό,τι νομίζεις.
sarant said
Εγώ πάντως απλή σε βλέπω 🙂
ππαν said
Πάλι με έφαγε η σπαμοπαγίδα. Το ψαχτήρι του Ιωαννίνων έβαλα, 3 φορές, αλλά δεν…
Μαρία said
148 αυτό;
http://www.kenef.phil.uoi.gr/Psif_Bibl.php?Letter=%CE%9A
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Τώρα τελευταία είδα ότι η Αμερικάνικη Σχολή έχει διάφορα ονλάιν http://www.ascsa.net/research?v=default
Έχει και πολλές φωτογραφίες του Μυριβήλη.
ππαν said
Καλά, δεν θέλει να μπει με τίποτε!
149: Αυτό είχα στο μυαλό μου, που του άλλαξα τα φώτα για να μπει, ελπίζω αυτήν την φορά να τα καταφέρω
http://tinyurl.com/6d4r4je
Δεν είναι καλό ψαχτήρι, αλλά τέλος πάντων….
ππαν said
Ένας λίκνος για παλιά εγχειρίδια Νεοελληνικών Αναγνωσμάτων, τα πιο παλιά δεν υπάρχουν αλλού, μερικά δεν υπάρχουν ούτε στην ΕΒΕ. Με το μαλακό μόνο, χαμηλώστε δηλαδή τον ήχο του μηχανήματος, γιατί είναι φιλόμουσος λίκνος
http://users.sch.gr/chkoumpar/NAfiles.html
sarant said
Καλή μουσική έχει πάντως 🙂
ππαν said
Καλή αλλά έχει γίνει αυτό που λέμε μουσική για ασανσέρ και για αναμονή στο ακουστικό. Όπως και νάχει, καλά να είναι η γυναίκα, αλλά τα σάιτ που βάζουν μουσική από δικού τους, δεν πα νάναι και Μπαχ ή Καζαντζίδης, είναι λίγο ενοχλητικά.
Μαρία said
152 Εγώ έπεσα στην άνοιξη του Β.
Μερσί για το λίκνο.
ππαν said
Έλα βρε Μαρία, επιτέλους κάτι που δεν ήξερες! Πώς σου είχε ξεφύγει; Βλέπεις που στα 1909 οι κριτάδες, Μιστριώτης και οι άσπονδοι φίλοι ιστορικοί ενέκριναν βιβλία που τους ανθολογούσαν; Επίσης Χατζιδάκι, Πολίτη, Μαργ. Ευαγγελίδη που ήταν κι αυτοί σε άλλη επιτροπή. Όχι, για να μη μας λεει το ΕΚΕΒΙ!
Όλους νομίζω ο Βιβάλντι μας κοψοχόλιασε.
Μαρία said
156 Πολλά δεν ξέρω αλλά και δεν ασχολούμαι συστηματικά όπως εσύ με παλιά αναγνωστικά.
ππαν said
Μπα, ούτε γω με αναγνωστικά, τώρα τελευταία έτυχε, γι αυτήν την περίοδο με τον Παύλο Μελά κλπ.
Γς said
153:
>Καλή μουσική έχει πάντως
Η περιέργεια ξύπνησε τη γάτα του Γς και όχι μόνο.
Χτύπησα το λίκνο της Δόκτορος Χρυσάνθης και είχα ξεχάσει ότι τα ηχεία ήταν στην διαπασών.
Και έγινε της Ανοιξης δω μέσα 2 η ώρα το πρωί (για μένα που ξύπνησα τώρα) κι άντε με τη τσίμπλα στο μάτι να βρω πώς να το σταματήσω. Κόλαση!
Δύτης των νιπτήρων said
146-147 Η πολλαπλή θα ήταν ππππαν.
ππαν said
Ππππαν εδώ. Πάλι το γλυκύ τους οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Διαμάντως; Δεν ανοίγει σχεδόν τίποτα από όσα ψάχνω.
Μαρία said
161 Τις προάλλες δεν μου άνοιγαν τα πεντέφια της ΕΒΕ κι ο γνωστός μάγος με συμβούλεψε ν’ αλλάξω πλοηγό. Μπήκα με χρόμη και ήταν οκ.
ππαν said
Αμ εγώ μόνο με χρομ μπαίνω, και έχω αμελήσει να βάλω τον φάιαρφοξ του μάγου, αλλά μου βγάζει η διαμάντω «Bad File Location» αφού σφιχτεί για κανά τρίλεπτο. Ίσως συμβαίνει μόνο σε αυτά που προσπαθώ εγώ να ανοίξω, είμαι λίγο καντέμω.
Αν κανείς ξέρει εναλλακτική τοποθεσία για το 31 (1919) του «Αθηνά Σύγγραμμα περιοδικόν της εν Αθήναις επιστημονικής εταιρείας» ας μιλήσει.
sarant said
Αθηνές υπάρχουν στο archive.org. Ελπίζω αυτή που θέλεις να είναι τούτη εδώ, σε τόμο 30 ως 34 λέει:
http://archive.org/details/athenasyngrammap3034enatuoft
ππαν said
Μπράβο ρε Νικοκύρη! Και χτες πριν ρωτήσω έψαξα το αρκάιβ.οργκ, βρήκα καμια δεκαριά μα όχι αυτό.
Ευχαριστώ!
π2 said
Σημειώνω εδώ, από τα πρόσφατα σκαναρίσματα της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, τεύχη του κωνσταντινουπολίτικου λογοτεχνικού περιοδικού Λόγος, σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποιον που να ενδιαφέρεται για την λογοτεχνική παραγωγή του μεσοπολέμου…
π2 said
Ιταλοελληνικό λεξικό του 1792.
spyroszer said
Γιάννης Ψυχάρης 1929 Μεγάλη Ρωμαίικη Επιστημονική Γραμματική,
http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/grammar_books/index.html
Πέπε said
168: Βρε παιδιά, το είδα και στη Λεξιλογία αυτό το λινκ. Γιατί δε βρίσκω πουθενά τον Ψυχάρη;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
http://www.ergani-repository.gr/ergani/
Αρχείο από Μυτιλήνη, θα ενδιαφέρει και το Νικοκύρη. Έχουν πολλά έγγραφα φωτό ή pdf με καλή ανάλυση.
Stazybο Hοrn said
Κι εδώ μαζεμένοι ιστότοποι του ΕΚΤ: http://web.ekt.gr/
Stazybο Hοrn said
Το αρχείο της ΕΡΤ, άλλαξε φορεσιά, έγινε αρχείο της ΔΤ:
http://www.hprt-archives.gr
skol said
172: Από την σελίδα της ΔΤ: Η Δ Τ σας προσκαλεί να γνωρίσετε …
Γιατί στο αρκτικόλεξο της ΔΤ υπάρχει πάντα ένα κενό ανάμεσα στο Δ και το Τ (Δ Τ και όχι ΔΤ)
Έχουν κρατήσει θέση μήπως βάλουν κάποια στιγμή τελεία ή κανένα άλλο γράμμα;
spiral architect said
@73: Το κενό μεταξύ των γραμμάτων μπορεί να υποδεχθεί μελλοντικά τη φάτσα του Σίμου. 😛
skol said
174: 🙂
Stazybο Hοrn said
Σου λέει, δυο λέξεις είναι, κενό δεν βάζουμε ανάμεσα;
Stazybο Hοrn said
Και όχι δεν δείχνουμε κατανόηση, τόσους μήνες μετά να λειτουργεί μόνο η βιτρίνα, και όχι η αναζήτηση.
Stazybο Hοrn said
Μ’ αρέσει που ξεκίνησαν και τη διαφήμιση στη ΔΤ (αντικαθιστώντας το ΕΡΤ με ΔΤ), ενώ η αναζήτηση είναι ακόμα σε φάση «Παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση»…
Στο μεταξύ ξαναμπήκε η πρίζα και στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, κι εκεί δουλεύει η αναζήτηση.
Stazybο Hοrn said
Για όσους δεν το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, The Feynman Lectures on Physics Website.
Stazybο Hοrn said
Για τους λίγους, αλλά εκλεκτούς, που παρακολουθούν ακόμη αυτό το νήμα:
http://www.lexilogos.com/keyboard/greek_modern_conversion.htm
ή, γενικότερα:
http://www.lexilogos.com/keyboard/phonetic.htm
Νέο Kid Στο Block said
Ωραίο Στάζυ! Eιδικά το δεύτερο.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#180
Χρησιμότατο. Μια και είσαι εδώ γύρω 🙂 να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις τρόπο να μπαίνουν κατά βούληση πνεύματα και τόνοι σε κεφαλαία γράμματα από πάνω (όχι αριστερά), ακόμη κι όταν δεν είναι σωστό γραμματικά, καθώς και τελείες κάτω από γράμματα κεφαλαία. Το καταφέρνω με διάφορες πατέντες στο γουόρντ, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τόσο καλαίσθητο, ενώ και μετά στο τυπογραφείο έχω συνήθως προβλήματα. Σε ευχαριστώ.
Stazybο Hοrn said
Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει γενική λύση· ανάλογα με τη γραμματοσειρά και το μέσο αποτύπωσης, κάνει κανείς τις δοκιμές του.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Οκ, ευχαριστώ.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Για τους φίλους των χάρντκορ αρχείων http://repository.costas-simitis.gr/sf-repository/ 🙂 Δεν ξέρω τι περιέχει, θέλει να φτιάξεις δωρεάν λογαριασμό και δεν το έκανα.
sarant said
SF θα πεί Science fiction;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Από εδώ http://acronyms.thefreedictionary.com/SF διαλέγεις και παίρνεις! 🙂 Έμπα στον αράπη και διάλεξ’ τον ασπρότερο, που λέει και μια παροιμία (δεν έχει σχέση αλλά μου αρέσει, και μια που εδώ λεξιλογούμε…) 😀
Stazybο Hοrn said
ορίστε, λάιβ για όσους πεθύμησαν σαρδάμ κι ελαιώνες…
http://media.ekt.gr/live/
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Είναι θλιβερό σημαντικά αρχεία να μένουν απροσπέλαστα και να ψηφιοποιείται αυτό…
Δύτης των νιπτήρων said
Παιδιά, ψάχνω τα «Νεοελληνικά Γράμματα» του Απρ. 1938, δηλ. Περίοδος Β΄ τ. Β΄ τεύχη 70-74. Βρήκα αυτό αλλά δεν οδηγεί πουθενά: http://library.ucy.ac.cy/el/sources/e-journals/elia/neoellinika-grammata
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Μάλλον πρέπει να μπεις από υπολογιστή του εκεί Πανεπιστημίου. Ίσως να υπάρχει τρόπος να φανεί ότι μπαίνεις από IP εκεί αλλά να είσαι εδώ, όμως δεν ξέρω πώς γίνεται.
Stazybο Hοrn said
190: Έχεις στην μεγαλόνησον πανεπιστημιακούς γνωστούς σου αφού…
Stazybο Hοrn said
190 και στο ΕΛΙΑ «υπάρχουν έτη 1935-1941 σε cd-rom». Της Βικελαίας το σάιτ είναι λίγο γτ(μ)π τελευταία…
Stazybο Hοrn said
Δηλαδή, πήραν οι αδελφοί Κύπριοι το cdrom και το προσφέρουν στους δικούς τους.
Δύτης των νιπτήρων said
Χμ, καλά, θα το δω στο ΕΛΙΑ αφού θα πάω ούτως ή άλλως.
sarant said
190 Τα εχω ολα σε ηλεμορφή, στειλε μειλ
Stazybο Hοrn said
196 Άρα μπορείς και να διαπιστώσεις ότι η παραπομπή που έχει η Μαρία από κάποιο βιβλίο Πρωτοδημοσιεύτηκε με το ψευδώνυμο Άρης Ουρανός στα «Νεοελληνικά Γράμματα, περίοδος Β’, τεύχος 74, 15 Μαΐου 1937 έχει λάθος στο τεύχος. Το σωστό είναι τεύχος 24.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Εδώ http://www.nisyriakesmeletes.gr/ όλοι οι τόμοι των Νισυριακών και όλες οι εκδόσεις της Εταιρείας. Στο Περιοδικό πολλά γλωσσάρια με λέξεις του νησιού.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Σε συνέχεια του #57
Πάει κι αυτό https://torrentfreak.com/court-orders-shutdown-of-libgen-bookfi-and-sci-hub-151102/ 😦
Η εταιρεία έβγαζε 1 δις αλλά έχανε πολλά από τα αρθράκια που «κλέβαμε». Θα έλεγε κανείς ότι τους νοιάζει μόνο το κέρδος, όχι η γνώση…
π2 said
182 (τώρα το είδα): Η κατά Unicode ορθή λύση είναι τα combining diacritical marks (υποσύνολο χαρακτήρων που θα βρεις στο insert symbol στο word: βάζεις πρώτα το γράμμα που θέλεις, μετά το σύμβολο που θέλεις επιλέγοντάς το από τo συγκεκριμένο υποσύνολο, το office τα αντιμετωπίζει ως ενιαίο χαρακτήρα. Το αν το οπτικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό εξαρτάται από τον σχεδιασμό της γραμματοσειράς και από τον βαθμό πολυπλοκότητας. Η υπόστιξη σε κάποιες γραμματοσειρές λειτουργεί άθλια, σε άλλες ικανοποιητικά στους περισσότερους χαρακτήρες, ενώ αν θέλεις, π.χ., και δασεία και περισπωμένη σε όμικρον, θα δυσκολευτείς με τη μέθοδο αυτή στις περισσότερες γραμματοσειρές γιατί πέφτει το ένα πάνω στο άλλο. Υπάρχουν γραμματοσειρές (όπως η Cardo) που επιλέγουν τη μη ορθή κατά unicode λύση των προσυντεθειμένων χαρακτήρων στο private use area (έτοιμο όμικρον με δασεία και περισπωμένη), αλλά εκεί θα έχεις το πρόβλημα της συμβατότητας των γραμματοσειρών.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#200
Ευχαριστώ, ελπίζω να καταφέρω κάτι καλύτερο με τις οδηγίες σου…
Spiridione said
Ξέρει κανείς αν έχει πρόβλημα η pleias και δεν ανοίγουν τα αρχεία; Ή κάτι τρέχει με τον υπολογιστή μου;
http://pleias.lis.upatras.gr/index.php/estia/article/view/77427/69775
Stazybο Hοrn said
Δεν φταις εσύ, έχει πρόβλημα.
sarant said
Κι εγώ έχω συναντήσει πρόβλημα αρκετές φορές. Μήπως λόγω Παρασκευοσαββατοκύριακου;
Stazybο Hοrn said
Ottoman Political Thought up to the Tanzimat: A Concise History
Δύτης των νιπτήρων said
205 Και χωρίς να χρειάζεται εγγραφή: http://ottpol.ims.forth.gr/?q=content/book 🙂
Μαρία said
206
Ο τραγιασκοφόρος ποιος είναι;
Stazybο Hοrn said
Των ημερών, κι όσο περιμένουμε την ψηφιοποίηση και επαναδιάθεση όλου του υλικού του ΟΕΔΒ κι όχι μόνο…
Χριστούγεννα στα Αναγνωστικά 1920 – 1980
Stazybο Hοrn said
Επιτέλους, Ιστορική Συλλογή Ι.Ε.Π.!
Ο Ρόλος της Ψηφιοποίησης των Σχολικών Βιβλίων και των Προγραμμάτων Σπουδών στην Εκπαιδευτική μας Κληρονομιά.
sarant said
Και σε ωραία παρουσίαση (αν και κάπως υπερβολικά ωραία για τα γούστα μου). Μπράβο!
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Αυτό νομίζω δεν έχει μπει εδώ http://pandemos.panteion.gr/ Έχει κάποια περιοδικά.
sarant said
211 Κατά σύμπτωση κι εγώ σήμερα το είδα. ‘Εχει και κάμποσα τεύχη του ΑΝΤΙ.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
νομίζω το είδα κάπου στο φέισμπουκ…
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Κι αυτό με έγγραφα κ.α. για τον Καποδίστρια kapodistrias.digitalarchive.gr
π2 said
Τόσον καιρό χρησιμοποιώ το online LSJ, δεν είχα δει ότι έχουν online και το LBG: http://stephanus.tlg.uci.edu/lbg/#eid=1&context=lsj. Στραβομάρα.
sarant said
Μπράβο, πολύ χρήσιμο λινκ!
π2 said
Αντί: http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&type&q&page=0&pid=cid:486
spiral architect said
@217: Είχα διαβάσει για την ψηφιοποίηση του ΑΝΤΙ, αλλά η λίστα δεν έχει σωστό χρονικό σορτάρισμα.
π2 said
Τουλάχιστον τα πεντέφια είναι περασμένα από ocr και επιτρέπουν έτσι αναζήτηση. Μια δυο δοκιμές που έκανα μάλιστα δουλεύουν καλά παρά το πολυτονικό.
Stazybο Hοrn said
Σχολιαστής: http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&q=&op=record&pid=cid:212
Για το wget σου, αυτό.
sarant said
Α γεια σου!
(Δεν φτιάχνεις κι ένα για το Αντί;)
Stazybο Hοrn said
(Νόμισα είχαν φτιάξει στη Λ. Κάπου έλεγες ότι τα βάλανε στη σειρά. Μου δίνεις τον λίκνο;)
sarant said
Tα έχουν φτιάξει αλλά δεν κατεβαίνει αμέσως. Δες
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?16750-%CE%9F%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%C2%AB%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%C2%BB-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF%E2%80%8F
Stazybο Hοrn said
220: Σε έναν τόμο, με όλα τα εξώφυλλα δεξιά (670 μεγάβυτα).
sarant said
224 Μπράβο!
Stazybο Hοrn said
223: Ιδού, λοιπόν… 4 τεύχη έχουν πρόβλημα. Σύνολο 18,5 γιγάβυτα.
Stazybο Hοrn said
Νέα Εστία στον Ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ
Συνολικά, 1.561 τεύχη, 115.441 αρχεία jpg, 33.321.740.189 bytes (31 GB).
30 τεύχη δεν έχουν πληροφορίες περιεχομένου: 192, 216, 240, 264, 288, 312, 336, 397, 467, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 923, 1156, 1203, 1248, 1423, 1424, 1425, 1426, 1617, 1682, 1698 και 1704.
Για κάθε τεύχος από τα url κατεβαίνουν οι σκαναρισμένες σελίδες με τη σειρά. Στα αρχεία που θα κατεβούν αλλάξτε/προσθέστε την επέκταση jpg. Μόνο στον IE κατεβαίνουν ως jpg.
https://j.mp/neaestia
sarant said
Α μπράβο!
Spiridione said
Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί, αλλά βρήκα τυχαία αυτό. Ψηφιοποίηση των ειδικών αρχείων Παροιμιών και Λαϊκών Παραδόσεων από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας. Βλέπω έχει περίπου 132.000 παροιμίες.
http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2
Ας πούμε για το απίδι που συζητήσαμε πρόσφατα
http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover
Ή για τον Μιχάλη
http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover
Stazybο Hοrn said
229: Για τα παραδείγματα:
http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%B1%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9&submit=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
και
http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/2/discover?query=%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82&submit=&rpp=100&sort_by=score&order=desc
sarant said
229 Φοβερό εύρημα, δεν το ήξερα, μπράβο!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
229. Πωπώ! ωραία!
Περίμενε Κιμ, περίμενε Τραμπ μην πατάτε το κουμπί.Μα 132.000 παροιμίες!
Stazybο Hοrn said
Καλά, άμα επαναλαμβάνει κάθε μια για όσες πηγές έχει, θα είναι πολύ λιγότερες…
spatholouro said
Η «Επιθεώρηση Τέχνης» προσφάτως ψηφιοποιηθείσα από τα ΑΣΚΙ:
http://askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/2015-09-21-09-40-15/234-2015-09-17-09-57-18
Μαρία said
Political Posters, Labadie Collection, University of Michigan
http://quod.lib.umich.edu/l/lbc2ic?page=index
π2 said
Πρόσφατα έμαθα ότι έχει ψηφιακό ιδρυματικό αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: http://dspace.museumshops.gr/xmlui/
Όχι ακριβώς η πιο καλοοργανωμένη ψηφιακή συλλογή, αλλά ακόμη κι έτσι πολύτιμη, καθώς εκτός από εκδόσεις (Αρχαιολογικό Δελτίο, Δημοσιεύματα του Αρχαιολογικού Δελτίου, οδηγοί, πρακτικά συνεδρίων, κλπ.) έχει και πολλές εικόνες αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων.
Stazybο Hοrn said
Και η Νέα Πορεία από το ΚΕΓ, παρουσιασμένη σε πυκνό σκοτάδι…
Δύτης των νιπτήρων said
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ 20ου ΑΙΩΝΑ Περιλαμβάνει συγγραφέα, τίτλο άρθρου, έτος δημοσίευσης, περιοδικό δημοσίευσης καθώς και σελίδα.
Περιλαμβάνει 57.775 εγγραφές.
https://www.academia.edu/10201269/%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%99%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3_%CE%A3%CE%95_%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%91_%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91_20%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%99%CE%A9%CE%9D%CE%91
Μαρία said
237
Νέα Πορνεία την είχε βγάλει κάποιος.
sarant said
238 Εντυπωσιακό (αν και στους δυο τρεις που έχω εποπτεία δεν είδα κάτι άγνωστο)
maderius said
Μια ακομη προσθηκη
οι προηγούμενοι τόμοι του ΙΛΝΕ είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο από το Ψηφιακό Αποθετήριο της Ακαδημίας Αθηνών.
http://repository.academyofathens.gr/kendi/index.php/gr
maderius said
Η προσθηκη εγινε απο την γλωσσολόγο Ιώ Μανωλέσσου που ανήκει στην ομάδα των συντακτών του ΙΛΝΕ
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Το Βιβλιολογικό Εργαστήρι ενσωμάτωσε και τους τίτλους του 15ου-18ου αι. και πλέον μπορείς να αναζητήσεις όλα τα ελληνικά βιβλία μέχρι το 1900. http://www.benaki.gr/bibliology/19.htm
Μαρία said
Ψηφιακή Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967)
http://www.askiweb.eu/index.php/el/71-2015-09-25-11-37-32/anakoinoseis/234-2015-09-17-09-57-18
Stazybο Hοrn said
Ας το βάλουμε κι εδώ:
Η τρέχουσα διεύθυνση για την πύλη του ΥπΠΕΘ με τις 46 δημόσιες βιβλιοθήκες είναι http://publiclibs.ypepth.gr/
Μαρία said
Νόστος: Ο Αρχαιοελληνικός Μύθος στην Παγκόσμια Λογοτεχνία http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/mythology/index.html
Stazybο Hοrn said
Κι ο Πολίτης
http://www.askiweb.eu/index.php/el/2-uncategorised/235-2015-09-17-09-57-19
Δύτης των νιπτήρων said
http://www.historiography20.gr/historydb/
Δύτης των νιπτήρων said
Α ναι, και: http://www.historiography.gr/index.php/el/resources-3/63-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1
sarant said
Πρέπει νάχει πολύ ψωμί αυτό!
ππαν said
Καλημέρα. Τα αρχεία του πανεπιστημίου Πατρών και γενικά ολες οι πηγές (Xanthos, Kosmopolis) μοιάζουν εκτός λειτουργίας 😦
Ψαχνω ένα τευχος του Νουμά, το 677 του 1920. Εχει κανεις ιδέα τι γίνεται και τίποτε δεν ανοίγει;
sarant said
251 Kαλημέρα. Μόλις άνοιξα ένα τεύχος του Νουμά από την Κοσμόπολι.
Αν δεν βρίσκεις κάτι, στειλε μέιλ
ππαν said
Ευχαριστώ θερμά, Νίκο. Στέλνω!
Stazybο Hοrn said
Ξέρει κανείς αν το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σταμάτησε να διαθέτει δωρεάν τους τόμους του Λεξικού Κριαρά σε μορφή jpeg σελίδα-σελίδα, μετά τον 18ο τόμο; Έχουν βγει έγχαρτοι, ο 19ος κι ο 20ος. Ή είναι κάπου κρυμμένοι στον ανανεωμένο ή τον παλιό ιστότοπο;
sarant said
Καλά λες, μόνο ως τον 18ο τόμο έχουν
Stazybο Hοrn said
Έχουμε κανέναν να ρωτήσουμε;
sarant said
Θα ρωτησω στο FB κάποια εργάσιμη μέρα
Spiridione said
περιοδικό Νέα Πορεία
http://www.greek-language.gr/periodika/
Stazybο Hοrn said
258: 237
Spiridione said
259. Α, δεν τόχα δει.
Μαρία said
Tα ψηφιοποιημένα τεκμήρια περιλαμβάνουν περισσότερες από 300.000 σελίδες. Ανάμεσά του συμπεριλαμβάνονται μοναδικά τεκμήρια, όπως η αλληλογραφία του Όθωνα για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου, λίστες λόχων της Πανεπιστημιακής Φάλαγγας, το εισιτήριο εγγραφής του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νομική Σχολή το 1880 και του Ίωνα Δραγούμη το 1894, ο φοιτητικός φάκελος του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, οι εγγραφές των πρώτων φοιτητριών στο ΕΚΠΑ, ο διορισμός του Κωστή Παλαμά ως Γενικού Γραμματέα στο ΕΚΠΑ το 1897, χειρόγραφα του Εμμανουήλ Ροΐδη, κ.ά. http://www.archive.uoa.gr/proboli-newn/ekdilwsh-23hs-oktwbrioy.html
Stazybο Hοrn said
Αυτό τώρα, δεν πάει εδώ, εκτός αν πει κανείς ότι είναι δείγμα βιασύνης…
Έκτακτες ανακοινώσεις του ΠτΒ για τυχαία ανεύρεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού…
Μαρία said
262
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παρατηρητικότητα ενός υπαλλήλου της Βουλής πριν λίγους μήνες για μια καλά κρυμμένη πόρτα σε ένα διάδρομο κάτω από τα θεωρεία του κτιρίου του Κοινοβουλίου οδήγησε σε ένα ιστορικό «θησαυρό» της πατρίδας μας.
https://left.gr/news/kryfo-domatio-tis-voylis-me-ta-1000-eggrafa
Μαρία said
Stazybο Hοrn said
Γνωρίζει κανείς τι γίνεται με τον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ και το υλικό του; Δεν απαντάει μέρες τώρα…
http://downforeveryoneorjustme.com/ekebi.gr
Μαρία said
265
Και το biblionet επίσης.
sarant said
266 Λέτε να τράβηξαν τη μπρίζα;
Stazybο Hοrn said
Υλικό από το 11ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (9-11 Νοεμβρίου 2017)
ππαν said
Καλημέρα σε όλους. Αυτό είναι το αγαπημένο μου νήμα 🙂
Απευθύνομαι στην συλλογική σοφία, που λέει κι ο Νικοκύρης.
Η ιστοσελίδα των δημοσιων βιβλιοθηκών μάς άφησε χρόνους; Ήταν που ήταν δύσχρηστη κλπ αλλά να πεθάνει τόσο νέα;
Αναφέρομαι σε αυτήν τη σελίδα:
publiclibs.ypepth.gr
Μαρία said
269
Γεια σου, Ππαν. Αυτή σου κάνει; http://argo.ekt.gr/Opac2_4/zConnectELL.html
ππαν said
Γεια σου Μαρία! Σαν τα χιόνια, κυριολεκτικά (εδώ σήμερα λιώνουν). Ευχαριστώ, όπως πάντα 🙂 Ψάχνω τα ψηφιοποιημένα. δεν φαίνεται να βρίσκονται εδώ.
π2 said
Ας το βάλω να υπάρχει. Magazine rack, από το archive.org.
https://archive.org/details/magazine_rack?&sort=-downloads&page=3
Πληροφορίες: http://www.openculture.com/2018/04/enter-the-magazine-rack-the-internet-archives-collection-of-34000-digitized-magazines.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+OpenCulture+%28Open+Culture%29
Από ελληνικά βλέπω ότι έχει μόνο κάτι τεύχη περιοδικών για υπολογιστές.
Stazybο Hοrn said
Έστω και με καμιά πολλά τεύχη χαμένα(;), έστω και στο θεόκλειστο issuu*, το αρχείο του ΔΙΑΒΑΖΩ στον Ιστό.
*ελπίζω οι εισηγητές του εγχειρήματος να έχουν παραδώσει τα ψηφιακά αντίγραφα μεγάλης ανάλυσης στο περιοδικό -πολλά έχουν δει τα μάτια μας.
π2 said
Δεν είχα πάρει είδηση το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης: http://ereading.nlg.gr/el/
Ενδιαφέρουσα ιδέα, μέτριοι τίτλοι προς το παρόν, κι όπως όλα τα πιλοτικά προγράμματα το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά τη λήξη της αρχικής χρηματοδότησης.
sarant said
274 Άκουσα ότι κάποιοι δυσκολεύτηκαν να μπουν
Stazybο Hοrn said
όπου ακούς αντόμπι, στρίβε…
π2 said
Για τους κυβερνοπόντικες που τους αρέσει να ακούν διαλέξεις ή για όσους έχουν πολύ ειδικά ενδιαφέροντα, σημειώνω ότι είναι διαθέσιμα σε αρχεία ήχου (από ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις) τα σεμινάρια του Σπύρου Ασδραχά στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από το 1994 έως το 2007: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/inr/structure/section_b_semiariaAsdracha-gr.html
Πολλά από τα θέματα των σεμιναρίων έχουν άμεση σχέση με τα νεοελληνικά γράμματα.
sarant said
277 Φοβερή δουλειά!
Δύτης των νιπτήρων said
Η φοβερή δουλειά θα είναι να αποκρυπτογραφήσεις και να μεταφράσεις αυτά που λέει ο Ασδραχάς (κακίες…) 😉
Stazybο Hοrn said
279: Φαντάζομαι εννοείς λόγω της ερασιτεχνικής ηχογράφησης των σεμιαρίων, ε; 🙂 Μόνο που είναι πολύ σκόρπια, ένα-ένα βρε παιδί μου…
π2 said
Για όσους ψάχνουν αρχαία κείμενα, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που μακάρι να έχει μέλλον: Open Greek & Latin (http://www.opengreekandlatin.org/). Φιλοδοξούν να συμπεριλάβουν όλη την αρχαία γραμματεία, δίνοντας καταρχήν έμφαση σε κείμενα που δεν υπάρχουν σε ελεύθερη πρόσβαση και, κυρίως, δημοσιεύουν τα κείμενα μέσω ενός ενσωματωμένου φυλλομετρητή, λίγο δύσκολου στην αρχή, αλλά με canonical text services, που σημαίνει λίγο πολύ (ας με διορθώσει ο Στάζυμπος αν λέω σαχλαμάρες) κανονικοποιημένο και μηχανικά αναγνώσιμο τρόπο παραπομπών που θα επιτρέπει σε διαφορετικές εφαρμογές να καταλαβαίνουν τις παραπομπές. Έχει κι άλλα καλούδια (όπως ενσωματωμένη μορφολογική ανάλυση σε οποιαδήποτε λέξη). Δεν το έχω ψάξει καλά ακόμη, αλλά αν ψάχνετε κάτι που δεν βρίσκετε αλλού σε ελεύθερη πρόσβαση αξίζει τον κόπο.
Μαρία said
281
Ευχαριστούμε, Πιδύε.
Διάλεξα απο το Α τον άγνωστό μου Αγαθαρχίδη, δοκίμασα και τη μορφολογική ανάλυση, εύχρηστο μου φάνηκε.
Για κάποια κείμενα προσφέρεται και αγγλική μετάφραση με δυνατότητα να την προσθέσεις σε διπλανή στήλη.
Stazybο Hοrn said
Pdf από τις Υποτυπώσεις της περιόδου 16-17, εμφανίζονται εδώ. Τις μάζεψα σε ένα πεντέφι.
spiridione said
Ιστορικό Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων
https://www.naftemporiki.gr/story/1486314/ypes-sti-diathesi-ton-politon-to-istoriko-arxeio-eklogikon-apotelesmaton
Εθνικές εκλογές 1952-1996, συν αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, δημοψήφισμα 1974
http://ekloges-info.ypes.gr/archive/
Εθνικές Εκλογές 1926-1950
http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/categoryyears?p_cat=14308576&p_topic=14308576
Μαρία said
284
Έγινε και σχετικό συνέδριο για τα αρχεία του υπες. Το είχα παρακολουθήσει απ’ το κανάλι της βουλής.
spiridione said
Για τι ψηφιοποίηση όμως μιλάνε, αφού απλά σκανάρανε τα τεύχη αποτελεσμάτων των εκλογών;
sarant said
286 Για το σκανάρισμα 🙂 Ψηφιοποίηση είναι πιο επίσημο.
Stazybο Hοrn said
Ας αφήσω αυτό εδώ:
Ψαχτήρια διάφορα στον Firefox | grep Alt
sarant said
288 Εύγε!
loukretia50 said
Τι νήμα θησαυρός είναι αυτό!!!
Είστε υπέροχοι! Μόλις πρόλαβα να ρίξω μια ματιά στα τελευταία που αναφέρουν ο Π2 και ο Stazy – κατά σειρά εμφανίσεως! – και ενθουσιάστηκα!
Είμαι οδοιπόρος, δε μου πάει ο ντόρος – για εκλογικά, όταν μαζέψω λίγο το μυαλό μου θάχω πολλά να ψάξω και σας ευχαριστώ πολύ!
Ω! και δια το τυπικόν : Τα σέβη μου Sir!
π2 said
Για τους γαλλόφωνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία της Θεσσαλονίκης: https://books.openedition.org/editionscnrs/1311
(Δεν το έχω διαβάσει, οπότε δεν εγγυώμαι ποιότητα ή ενδιαφέρον.)
Stazybο Hοrn said
Δοκιμάζω, με θετικές αρχικά εντυπώσεις, το Feedbro, όσοι ασχολείστε ακόμη με το σπορ…
Γιάννης Ιατρού said
Thanks,
θέλει βέβαια κάποιο χρόνο για την «παραμετροποίηση», αλλά μετά μπορεί να στον ανταποδώσει…
π2 said
Για όσους ενδιαφέρονται για αρχαία επιτραπέζια, ένα ερευνητικό πρόγραμμα: https://locusludi.ch/
Η βάση δεδομένων δεν φαίνεται να είναι ακόμη προσβάσιμη, αλλά έχουν διάφορα αβανταδόρικα, μεταξύ των οποίων και ονλάιν παιχνίδια.
Stazybο Hοrn said
Καθώς «μένουμε σπίτι», έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες η δουλειά με τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.
π2 said
Μόλις μου ήρθε με μέιλ, οπότε ας το βάλω προτού το ξεχάσω: https://www.miet.gr/book-list/book-Epta-anekdota-neanika-poihmata-toy-Kleitoy-Kyroy-1943-1946
π2 said
Μια που μπήκα σε αυτό το νήμα, μια από τις δράσεις που ανακοίνωσε η Γιάννα είναι η ακόλουθη:
Γιατί εγώ νόμιζα ότι υπάρχει ήδη σώμα εφημερίδων στη βιβλιοθήκη της Βουλής;
Δύτης των νιπτήρων said
Αυτή, παρεμπιπτόντως, είναι η δράση του Αριστείδη Χατζή: https://www.1821press.gr/
π2 said
A, τώρα κατάλαβα γιατί νόμιζα ότι έχει ήδη γίνει.
Stazybο Hοrn said
297: Μα κι ό,τι υπάρχει εκεί είναι φωτοτυπία, δεν έχει γίνει αναγνώριση κειμένου.
298: «Την 1η Ιανουαρίου 2021 θα δοθεί πρόσβαση στο ευρύ κοινό σε ειδική ιστοσελίδα και με τη βοήθεια της εφημερίδας Καθημερινή.» Πόση λαμογιά με δημόσια αγαθά ακόμη;
Stazybο Hοrn said
Ας αφήσω με την ευκαιρία κι εγώ το Aylon Film Archives, και το κανάλι του.
π2 said
Επιτέλους: https://www.nlg.gr/static-page/eyretirio-psifiopoiimenon-periodikon/
Stazybο Hοrn said
302: Λεπτομερέστατες οι πολιτικές απορρήτου https://twitter.com/stazybohorn/status/1278234550099943424
sarant said
302 Πολύ σημαντικό αυτό!
Stazybο Hοrn said
Ας πάρει τη θέση του εδώ: Μετονομασίες Οικισμών της Ελλάδας – 19ος – 21ος αιώνας
Αν η βάση είχε και λίγα ερμηνευτικά σχόλια για κάθε τοπωνύμιο (πρωτότυπο κι αλλαγμένο), θα ήταν ακόμη καλύτερη.
Stazybο Hοrn said
Νομίζω αυτό το σχόλιο έχει θέση και εδώ:
https://doi.org/10.11588/propylaeum.660
Εδώ ο σύνδεσμος (με ελεύθερη πρόσβαση) για τη 2η έκδοση του βιβλίου.
Από την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Αναρτήθηκε σήμερα.
Τίτλος: Τουρκικά δάνεια στα ελληνικά της Κρήτης.
Έχει περίπου 4000 λήμματα (η πρώτη είχε περίπου 3000)
π2 said
http://newsletter.greekgeeks.com/show_campaign/de3eeff3-3e4a-4db7-897a-d9656d31a6b4/4f574a5f-b4db-4740-9c60-c82f6738bd89/
π2 said
Για τους βυζαντινίζοντες: κατάλογος μεταφράσεων σε νεότερες γλώσσες βυζαντινών κειμένων: http://library.princeton.edu/byzantine/. Στα φίλτρα αναζήτησης έχει και επιλογή για αυτά που βρίσκονται ονλάιν, αλλά είναι μόνο επτά.
Το πήρα είδηση από τον χρησιμότατο κατάλογο ηλεκτρονικών πόρων της Αμερικανικής Σχολής: https://www.ascsa.edu.gr/researchers/electronic-resources-lib/complete-list-of-ascsas-online-resources
Άραισως said
Καλημέρα
Χαίρομαι καταρχάς που σας βρήκα
Ξέρει κάποιος αν υπάρχει σε κάπου το περιοδικό ρομάντζο ψηφιακά;