Για το λουκέτο στα Ελληνικά Γράμματα
Posted by sarant στο 9 Σεπτεμβρίου, 2010
Πήρα από τον Σύλλογο Μεταφραστών, Επιμελητών και Διορθωτών, τον ΣΜΕΔ, το εξής ενδιαφέρον κείμενο για το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα». Νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί -προσέξτε επίσης ότι υπάρχει πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, σήμερα το βραδάκι.
Την Πέμπτη 2/9 έγινε γνωστό ότι ο εκδοτικός οίκος «Ελληνικά Γράμματα», μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας, συμφερόντων Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), «αναστέλλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα» από τις 15/9.
Όπως προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της επιχείρησης (διαθέσιμοι σε συνοπτική μορφή εδώ), τα «Ελληνικά Γράμματα» άρχισαν να εμφανίζουν μεγάλες ζημιές από το 2007 και μετά, όταν ο ΔΟΛ απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του εκδοτικού οίκου, αναγγέλλοντας μάλιστα το γεγονός σε θριαμβευτικούς τόνους (όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Ήδη από το 2000, τα «Ελληνικά Γράμματα» είχαν σταθερά έναν από τους μεγαλύτερους τζίρους επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου, με ένα εύρος εκδόσεων που εκτεινόταν από σημαντικούς και προβεβλημένους έλληνες και ξένους συγγραφείς μέχρι πλήθος πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Η θέση του εκδοτικού οίκου στην αγορά έμοιαζε σίγουρη, και η προσδοκώμενη διαφήμιση από τα ΜΜΕ του ΔΟΛ υποσχόταν ένα μέλλον κερδοφορίας. Κι όμως…
Το ποσό των 4,3-2,3-1,7=8,3 εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο ανήλθαν οι ζημιές της επιχείρησης τα έτη 2007-2009 είναι το θλιβερό αποτέλεσμα της «εποχής ΔΟΛ» στα «Ελληνικά Γράμματα», η οποία είχε ξεκινήσει με βαρύγδουπες τεχνοκρατικές εξαγγελίες: «η αγορά του ποσοστού μειοψηφίας παρέχει στη διοίκηση του Οργανισμού αυξημένη ευελιξία στη χάραξη και εφαρμογή της στρατηγικής των “Ελληνικών Γραμμάτων” για την καλύτερη αξιοποίηση της θέσης τους στην αγορά του βιβλίου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους με στόχο την προοδευτική βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους και την εξυγίανση της κεφαλαιακής διάρθρωσής τους», μαθαίναμε εν έτει 2007 από τους νέους – τότε – ιδιοκτήτες. «Ευελιξία», «αξιοποίηση», «εξυγίανση»: τρεις λέξεις, ισάριθμα ψέματα…
Σήμερα, τριάμισι χρόνια αργότερα, πάνω από 90 εργαζόμενοι της επιχείρησης χάνουν τις δουλειές τους, ενώ απροσδιόριστος είναι ακόμα ο αριθμός των εξωτερικών συνεργατών του εκδοτικού οίκου, ιδίως συναδέλφων μεταφραστών και επιμελητών-διορθωτών, που έχουν συμφωνητικά με την επιχείρηση και παραμένουν απλήρωτοι. Στους διαδρόμους των «Ελληνικών Γραμμάτων» ακούγεται ότι θα εξοφληθούν όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες, οι φήμες αυτές ωστόσο ούτε μας καθησυχάζουν ούτε βέβαια εξασφαλίζουν τους συναδέλφους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση για το επικείμενο κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων», το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση-καταγγελία για την υπόθεση, ενώ το διήμερο 4-5/9 προέβη, μαζί με τον κλαδικό συνδικαλιστικό του φορέα, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου (ΣΥΒΧ) Αττικής, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Σήμερα Πέμπτη 9/9, στις 7:30 μ.μ., στα γραφεία του ΣΥΒΧ Αττικής, Λόντου 6, 2ος όροφος, Εξάρχεια, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων κι εργαζομένων για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα».
Ο ΣΜΕΔ δηλώνει ότι συμπαραστέκεται πλήρως στους εργαζόμενους στα «Ελληνικά Γράμματα» και θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των συναδέλφων που θίγονται από το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου. Το κλείσιμο μιας τόσο ισχυρής επιχείρησης όπως τα «Ελληνικά Γράμματα» είναι λογικό να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου και των εκδόσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για ανάλογες κινήσεις «εξυγίανσης» και από άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και προκαλώντας έτσι ακόμα περισσότερες απολύσεις και ακόμα μεγαλύτερη μείωση της διαπραγματευτικής ικανότητας των συναδέλφων αναφορικά με τις αμοιβές τους και τις συνθήκες εργασίας τους.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν ανεξόφλητα γραπτά συμφωνητικά ή ανεξόφλητες προφορικές συμφωνίες με τα «Ελληνικά Γράμματα» να έρθουν σε επαφή με τον ΣΜΕΔ, προκειμένου να οργανώσουμε συλλογικά τις διεκδικήσεις μας και να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντά μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογός μας.
Τέλος, καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου και όλους τους συναδέλφους να παρευρεθούν στη σύσκεψη της Πέμπτης 9/9. Στις απολύσεις και στα «λουκέτα» θα απαντήσουμε συλλογικά, αγωνιστικά, και αποφασιστικά.
Το ΔΣ
ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε κατά 14% το εμπορικό έλλειμμα | Διαιτες said
[…] Για το λουκέτο στα Ελληνικά Γράμματα « Οι λέξεις έχουν … […]
Qq said
Πολύ απαισιοδοξία. Όπως το είπε εξάλλου και η Παπαρήγα για τις απολύσεις και το πράττουν αναλόγως, κρίση παγκόσμια υπάρχει, κάποιες επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα αναμενόμενο είναι ότι θα κάνουν απολύσεις για να μην κλείσουν, και στο τέλος παρ’ αυτά κλείνουν.
Νατάσα said
Δυσκολεύομαι λίγο να πιστεύψω ότι ο Οργανισμός Λαμπράκη, που με τόσο ενθουσιασμό εξαγόρασε το 2007 το 100% του εκδοτικού οίκου, αναγκάζεται τρία χρόνια μετά να τον κλείσει λόγω κρίσης. Αν η κρίση έχει χτυπήσει τόσο σκληρά τον ΔΟΛ, απορώ πώς ζούμε όλοι εμείς οι άλλοι!
ro_g said
@ Νατάσα – Νομίζω ότι εδώ η «κρίση» είναι φανερά το φτηνότερο πρόσχημα. Περίπου οι μισές από τις συνολικές ζημιές των Ελληνικών Γραμμάτων εμφανίστηκαν μαζεμένες το 2007 (πριν από την κρίση) και αμέσως μετά το οριστικό «μπάσιμο» του ΔΟΛ στην επιχείρηση, με την εξαγορά της μειοψηφίας. Σα να λέμε, όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΔΟΛ (η πλειοψηφία) συσσώρευε ζημιές, τις οποίες ανακοίνωσε με το που έγινε το απόλυτο αφεντικό ώστε να αρχίσει με την ησυχία του την «εξυγίανση». Βέβαια, και αυτό ακόμα ας μην το πάρουμε εντελώς κυριολεκτικά, έτσι; Δεν είναι παρά η λογιστική εικόνα που αφήνεται να προβληθεί προς τα έξω. Όταν μιλάμε για ΔΟΛ (κράτος εν κράτει δηλαδή), είναι αστείο να ψάχνουμε να βρούμε από πού προέρχονται οι ζημιές – από τα Ελληνικά Γράμματα, από τον Τύπο, από τις άλλες δουλειές του συγκροτήματος; Τρέχα-γύρευε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρώτη «επιχειρηματική επιλογή» ήταν να την πληρώσουν τα Ελληνικά Γράμματα, λογικά θα υπάρξει και συνέχεια.
sarant said
Ενημέρωση από ΣΜΕΔ:
Συνάδελφοι,
1. Αρχικά μια σύντομη ενημέρωση για τη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία του ΣΥΒΧ με θέμα την υπόθεση του κλεισίματος των «Ελληνικών Γραμμάτων». Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη: συνάδελφοι, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΔΟΛ, κ.α. Συζητήθηκαν και βρήκαν καθολική υποστήριξη οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα», τις οποίες αναφέρουμε συνοπτικά εδώ (αναλυτικά στο συνημμένο):
* Συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη ώρα 15:30, ημέρα που η Διοίκηση του ΔΟΛ έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων.
* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στις 20:00.
* 24ωρη απεργία την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη μαζί με το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.
* Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί εκεί η τριμερής συνάντηση.
Ως ΣΜΕΔ θα στηρίξουμε ενεργά αυτές τις κινητοποιήσεις. Θυμίζουμε επίσης ότι όσες/όσοι συνάδελφοι έχουν οφειλόμενα από τα «Ελληνικά Γράμματα» μπορούν να απευθύνονται στον Σύλλογο, προκειμένου να κινηθούμε συλλογικά (δηλαδή γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα) για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας.
2. Μετά και από το επικείμενο κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων», κι εν όψει των δύσκολων μηνών που έρχονται, μεθαύριο Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτική παρέμβαση στο 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο (με μοίρασμα κειμένων – για την προμήθειά τους θα φροντίσουμε τα μέλη του ΔΣ που θα είμαστε εκεί). Το ραντεβού μας είναι στις 6 μ.μ. στην είσοδο της λεωφόρου Αμαλίας.
3. Υπενθυμίζουμε τέλος ότι οι ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ είναι κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία μας.
Το ΔΣ
tsalapeteinos said
Προφανώς ο εκδοτικός οίκος δεν απέφερε στον ΔΟΛ οικονομικά αποτελέσματα όπως άλλες «επενδύσεις». Η κρίση είναι καλό πρόσχημα για «ξεσκαρτάρισμα» και αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Αν βέβαια αξιολογείται με τον ίδιο τρόπο ένας εκδοτικός οίκος όπως τα ακίνητα και τα ομόλογα αυτό δείχνει ότι ο καπιταλισμός εκτός από ηθική δεν διαθέτει ούτε πολιτισμό. Χώρια που ακόμα και αν ο εκδοτικός οίκος είχε πράγματι μεγάλες ζημιές, προφανώς δε φταίγανε γι’ αυτό οι εργαζόμενοι ούτε οι συνεργάτες, αλλά οι μάνατζερς που έπαιρναν τις επιχειρηματικές αποφάσεις.
http://kelaidismata.wordpress.com/2010/09/11/louketo-ellinika-grammata/
Κορνήλιος said
καὶ ποιός θὰ ἐκδώσῃ παρ’ἡμῖν τὸ καινούργιο τοῦ Ἔκο ποὺ μαθαίνω ὅτι στὴν Ἰταλία βγαίνει τὸν Ὀκτώβριο;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου, από τα στοιχεία φαίνεται ότι ο ΔΟΛ ξεκίνησε με 4,3 εκατ. έλλειμα και το μείωσε στο 1,7. Δηλαδή, θέλω να πώ ότι έγινε κάποια προσπάθεια να γίνει κερδοφόρα η επιχείρηση…
ro_g said
@8 – Ο ΔΟΛ δεν ξεκίνησε με έλλειμα 4,3 εκ., απλώς ανακοίνωσε αυτό το έλλειμα το 2007, μετά από 6 χρόνια κατά τα οποία είχε το 51% της επιχείρησης. Όταν, το 2007, απέκτησε το 100%, το έλλειμα εκτοξεύτηκε, δεν ήταν όμως το έλλειμα άλλων, ήταν του ίδιου του ΔΟΛ. Τα επόμενα 2 χρόνια το έλλειμα μειώθηκε μέσω δραστικής μείωσης του τζίρου κι εν μέσω συνεχών φημών για πώληση του εκδοτικού οίκου, συγχώνευσής του στον ΔΟΛ, κ.ο.κ. Τα «Ελληνικά Γράμματα» ουσιαστικά φυτοζωούσαν εδώ και 2 χρόνια. Ας συνυπολογίσουμε, τέλος, ότι στις αυξομειώσεις των ελλειμάτων συμβάλλουν προφανώς τα πολλά πανεπιστημιακά συγγράμματα του εκδοτικού οίκου, για τα οποία το κράτος πληρώνει πάντα με χαρακτηριστική καθυστέρηση: έτσι ο ισολογισμός ενός έτους μπορεί να προκύπτει ελλειματικός, τα χρήματα όμως δεν χάνονται. Επί ΔΟΛ (από το 2001 και μετά δηλαδή), τα «Ελληνικά Γράμματα» έκαναν πολύ γερό «μπάσιμο» στην αγορά των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, και η αγορά αυτή είναι ασφαλώς αποδοτική μακροπρόθεσμα, έστω κι αν βραχυπρόθεσμα μοιάζει να συσσωρεύει ελλείματα. Γενικώς, τα λογιστικά μιας τόσο μεγάλης εκδοτικής επιχείρησης, με ένα πανίσχυρο συγκρότημα ΜΜΕ από πίσω, είναι άδηλα (λεφτά μπαίνουν και βγαίνουν από χίλιες τρύπες), ένας λόγος παραπάνω όμως για να μη δικαιολογείται το «λουκέτο». Δεν πρόκειται δηλαδή για μικρομεσαίο εκδοτικό οίκο, που ο ισολογισμός του αντικατοπτρίζει πάνω-κάτω πόσα βιβλία «τράβηξαν» και πόσα όχι – τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Οκ, αν είναι έτσι. Δεν το έχω ψάξει το ζήτημα , να πω την αλήθεια. Είναι πάντα κρίμα να κλείνει ένας εκδοτικός οίκος, εκτός αν είναι του μπουμπούκου… 🙂
Σοφία Λιλιμπάκη said
Όταν μια επιχείρηση -η όποια επιχείρηση- κλείνει δεν είναι, νομίζω,η κατάλληλη ώρα για να της γινονται επιθέσεις και να εκτοξεύονται ειρωνίες. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι δεν είναι κερδοφόροι. Αν ίσχυαν οι κανόνες της αγοράς πολλοί θα έκλειναν απο τα χρέη. Το αίτημα να αποζημειωθούν υπάλληλοι και συμβαλλόμενοι ειναι δίκαιο και πρέπει να διεκδικηθεί.Αλλά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να απαιτηθεί. Σε ελεύθερη -ευτυχώς- οικονομία είμαστε. Και ο ιδιωτικός τομεας κάτι προσφέρει σ’ αυτό τον τόπο ακόμη.
Στράβων Αμασεύς said
Τα βιβλία έχουν τεράστια κερδοφορία στη λιανική. Επιχειρηματολογώ: Αν μπούμε σε ένα οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα (πχ εδώ) και δούμε τους όρους αποστολής προϊόντων, θα διαπιστώσουμε ότι το ελάχιστο όριο αξίας μιας παραγγελίας, κατά την οποία γίνεται δωρεάν αποστολή των εμπορευμάτων, είναι σημαντικά μικρότερο όταν η παραγγελία αφορά βιβλία σε σχέση με παραγγελίες λοιπών προϊόντων.
Το πρόβλημα προφανώς δεν βρίσκεται στην λιανική αλλά στη χονδρική πώληση αφού οι εκδοτικοί οίκοι δεν εκδίδουν ένα και δύο βιβλία αλλά χιλιάδες εκ των οποίων κάποια ίσως δεν πωλούνται ποτέ.
Μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι οι προσφορές των εφημερίδων που σε πολλές περιπτώσεις είναι αξιόλογες αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο ΔΟΛ ήταν πρωτοπόρος. Έβαλε ο ΔΟΛ τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του ή ήθελε να ρίξει τα «Ελληνικά Γράμματα» πάνω στα βράχια; Όπως και να έχει όταν μιλάμε για ΔΟΛ, μιλάμε για εξουσία.
Προβλέπω ότι θα σκάσουν πολλές ακόμη βόμβες «χαϊδεμένων» επιχειρηματιών, ίσως να είναι ένα από τα καλά του ΔΝΤ ότι επιτέλους θα αποκομματικοποιηθεί η Ελλάδα (και θα τροϊκοποιηθεί δυστυχώς). Με το καλό να κλείσουν και τα ΝΕΑ, η πιο κομματική εφημερίδα της εποχής. Χλωμό βέβαια το κόβω καθώς τα ΝΕΑ έχουν το μερίδιο του λέοντος της κρατικής διαφήμισης (δηλαδή στοχευμένη στήριξη στους ημέτερος ή τους υποστηρικτές μας ή εξαγορά δημοσιογραφικής σιωπής).
Είμαι δε πολύ περίεργος για την οικονομική κατάσταση των μεγάρων μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης όπου δαπανήθηκαν χρήματα που θα μπορούσαν να χτίσουν 100 περιφερειακά θέατρα και μερικές δεκάδες σχολείων. Όχι δηλαδή στην επίδειξη (μεγαλομανιακού) πολιτισμού αλλά στην παραγωγή αυτού. Άσε που στη Θεσσαλονίκη προτιμήθηκε ο εκτοπισμός της παιδικής χαράς και του λούνα παρκ δεν μας χρειάζεται η χαρά) για να χτιστεί αυτό το έκτρωμα. Ποιος ξέρει πόσα φάγανε οι «ειδικοί».
ro_g said
Με την άδεια του οικοδεσπότη, αναρτώ κι εδώ ένα επείγον κάλεσμα από τον Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ) προς εξωτερικούς συνεργάτες των «Ελληνικών Γραμμάτων»:
Μετά από συνάντηση του ΔΣ του ΣΜΕΔ με τον δικηγόρο του Συλλόγου, ενημερωθήκαμε ότι είναι ανάγκη να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τη συλλογική διεκδίκηση των οφειλών από τα Ελληνικά Γράμματα προς εξωτερικούς συνεργάτες, μεταφραστές και επιμελητές-διορθωτές.
Η κατηγορηματική άποψη του δικηγόρου μας ήταν πως, όσο προχωρά η διαδικασία της εκκαθάρισης της επιχείρησης, τόσο θα λιγοστεύουν οι πιθανότητες να εξοφληθούν οι εξωτερικοί συνεργάτες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έχουν τυχόν δοθεί κατ’ ιδίαν σε κάποιους από αυτούς.
Προς το παρόν, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι 5 συνάδελφοι, μέλη του ΣΜΕΔ, έχουν οφειλές αρκετών χιλιάδων από τα Ελληνικά Γράμματα. Ως ΔΣ, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε διεκδίκηση αυτών των οφειλών, απευθείας από τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου και τον αρμόδιο οικονομικό διευθυντή του ΔΟΛ. Είναι επίσης σίγουρο ότι υπάρχουν και αρκετοί ακόμα συνάδελφοι στην ίδια κατάσταση, είτε εντός είτε εκτός Συλλόγου. Ο ΣΜΕΔ μπορεί να εκπροσωπήσει συνδικαλιστικά όλους αυτούς τους συναδέλφους, χωρίς να προϋποτίθεται φυσικά η εγγραφή τους στον Σύλλογο, ούτε απαραιτήτως η νομική εκπροσώπησή τους από τον δικηγόρο του Συλλόγου (την οποία ασφαλώς και μπορούμε να παράσχουμε σε όσες και όσους το επιθυμούν). Το ζήτημα επείγει, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συλλογική αντιμετώπισή του είναι η μόνη ενδεδειγμένη, προκειμένου να μην εμπλακούν ατομικά οι συνάδελφοι σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες με άγνωστη έκβαση.
Γι’ αυτό, καλούμε ξανά όλους τους συναδέλφους στους οποίους οφείλονται χρήματα από τα Ελληνικά Γράμματα να μας το γνωστοποιήσουν επωνύμως και λεπτομερώς (ποσό, είδος δουλειάς, τίτλο βιβλίου, στοιχεία σύμβασης), είτε ηλεκτρονικά, είτε – το αργότερο – στη Γενική Συνέλευση του ΣΜΕΔ, αυτή την Κυριακή, στις 6 μ.μ. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους υπεύθυνους των Ελληνικών Γραμμάτων τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, ει δυνατόν και τη Δευτέρα.
Παρακαλούμε επίσης να διαδώσετε αυτό το κάλεσμα σε όσους περισσότερους συναδέλφους μπορείτε: η υπόθεση μας αφορά όλους, μέλη και μη μέλη του ΣΜΕΔ.
Το ΔΣ
—
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών
Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Τ.Θ. 21028
Αθήνα 11410
http://syllogosmed.blogspot.com
http://smed.forumotion.net
sarant said
Καλά έκανες, αγαπητέ, και το πρόσθεσες!
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Δεν ξέρω που αλλού να το βάλω: πάει και η «Αρχαιολογία». http://tinyurl.com/6y2llnm
betatzis said
http://parallhlografos.wordpress.com/2011/07/30/%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd/
Δεν ήξερα ότι γίνεται αυτό το πράμα …
sarant said
Γίνεται, και σε μεγάλη έκταση, απλώς η συγκεκριμένη περίπτωση πήρε δημοσιότητα. Απ’ ό,τι άκουσα, υπάρχει σοβαρό λογιστικό-φορολογικό κίνητρο που ωθεί τον επιχειρηματία εκδότη να καταστρέψει το απόθεμα αντί να το δώσει δωρεάν.