Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στρ (ΤΘ) Βελισσάρης Θεόδωρος. Θητεία. Μέρος ΙΙΙ – Βέροια

Posted by sarant στο 28 Σεπτεμβρίου, 2010


Παρουσιάζω εδώ το τρίτο και τελευταίο μέρος από τα πεζά του Θοδωρή Βελισσάρη που έχουν τον γενικό τίτλο «Θητεία» και είναι εμπνευσμένα από τη στρατιωτική θητεία του. Θυμίζω ότι προηγήθηκαν άλλα δύο μέρη, Αυλώνας και Πολύκαστρο.

Να πω με την ευκαιρία ότι έφτιαξα μια ειδική σελίδα στην οποία θα αποθηκεύω τα λογοτεχνικά κείμενα που παρουσιάζονται στο ιστολόγιο, κάτι σαν παρακλάδι της παλιάς σελίδας ΚΕΙΜΕΝΑ που έχω στον ιστότοπό μου. Την καινούργια σελίδα την ονόμασα ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ και προς το παρόν έχει μόνο τα κείμενα του Βελισσάρη. Ιδού λοιπόν το τρίτο μέρος:

Απόσπαση

Η μεγαλύτερη τιμωρία για τον βυσματία είναι η συναναστροφή με βυσματίες.

Του στραβού το δίκιο

Στο στρατό υπάρχει τουλάχιστον ειλικρίνεια: εδώ υπάρχει ιεραρχία, θα υπακούσεις. Όχι οι αηδίες περί ισότητας στην «πολιτική» ζωή, την ίδια στιγμή που σε σπρώχνουν στον γκρεμό χίλια χέρια.

Στρατηγός

Ήρθε επίσκεψη στο Σώμα με τον υπουργό κι έδωσε στα καημενούλια του λόχου στρατηγείου πέντε μέρες τιμητική γιατί «είναι παλικάρια». Άσε τις σάχλες στρατηγέ, είμαστε όλοι βύσματα.

Ιανός

Εδώ στη Βέροια μεταξύ φαντάρων φωνασκίες, βρισιές, καπνός στα μούτρα, αδιαφορία κι εγωισμός. Μοναδική ελπίδα για λίγο σεβασμό και ησυχία θα ήταν ίσως ο δεσποτισμός κάποιας αρχαίας σουμεριακής δυναστείας. Είμαι σίγουρος αντιθέτως ότι σε κάποιο ξεχασμένο φυλάκιο στον Έβρο, στην πλέον δυσμενή μετάθεση, ο πολιτισμός ετοιμάζει το επόμενο βήμα του.

Πολύ λυπάμαι τους φαντάρους

Πολύ λυπάμαι τους φαντάρους, όταν φαντάζονται ότι θα πάρουν την εκδίκησή τους από τους απατεώνες γιωτάδες συναδέλφους τους στο εγγύς μέλλον, τη στιγμή που θα παρουσιαστούν μαζί στον εργοδότη, ο οποίος με υποτιθέμενη αυστηρότητα κι ευθυκρισία Μωυσή θα καταδικάσει τους υποκριτές και τεμπέληδες σε αιώνια ανεργία. Μένουν άναυδοι όταν τους λέω ότι εδώ και περίπου δέκα χρόνια στο απολυτήριο δεν γράφεται το γιώτα της ικανότητας. Κοιτάζουν κάτω σκεφτικοί και ψελίζουν μια λέξη, όπως «μπάσταρδοι», κι αυτή μισή.

Μπαμπά gay ή καθυστερημένο;

Εγώ σκοπός, αυτός αλφαμίτης, υποδεχτήκαμε χαράματα έναν γκέι συνάδελφο που είχε διανυκτέρευση. Μόλις απομακρύνθηκε ο γκέι, μου είπε: «καλύτερα πουτάνα κόρη παρά πούστη γιο». «Τι λες ρε;». «Τι λέω, η πουτάνα κάνει τουλάχιστον κάτι φυσιολογικό». Δεν ήξερα τι να πρωτοπώ. «Και στο ζωικό βασίλειο υπάρχει άφθονη ομοφυλοφιλία». Σκέφτηκε λίγο κι απάντησε: «Και στα ζώα δεν είναι φυσιολογικό».

Έξοδος

Α ρε φανταράκο, βγήκες για ένα τρίωρο στην ξένη πόλη. Άντε να φας κάτι, να πιεις κάνα καφέ, και να καταλήξεις, ως συνήθως στο ίντερνετ καφέ. Να παίξεις φίφα, μάγους, ξωτικά και φόνους, λίγο facebook και youtube, κι αν τα καταφέρεις, στα κρυφά, να ρίξεις μια ματιά σε καμιά τσόντα. Α ρε φανταράκο, και θα χτυπά γρήγορα η καρδιά σου, και θα κοιτάς συνέχεια γύρω σου, μήπως σε αντιλήφθηκε καμιά κοπέλα, κανένα νιάναρο, ή κάποιος κακούργος ιδιοκτήτης χωρίς στάλα κατανόηση.

Χιόνι

Πρώτη φορά το στρώνει και δεν χάρηκα καθόλου. Οι φαντάροι στην αυλή παίζουν χιονοπόλεμο με απελπιστικά ποσοστά ευστοχίας. Φτιάξανε κι έναν άσχημο χιονάνθρωπο… Τώρα, ανά δύο λεπτά μπαίνουν στον θάλαμο και τον κοιτάζουν χαμογελαστοί απ’ το παράθυρο. «Αν τον πειράξει κανείς, θα τον σκίσουμε», μουρμουρίζουν. Κοιτάζω κι εγώ μαζί τους μ’ ένα χαμόγελο απ’ τα βάθη της καρδιάς μου.

Σχολείο

Στον στρατό, μου είπε, το μόνο που έμαθε ήταν να καπνίζει και να βρίζει. Εγώ, πάλι, έμαθα κάπως καλύτερα τον εαυτό μου και τους άλλους. Κι αν αφήσουμε κατά μέρος τις αβρότητες, δεν μπορώ να πω ότι χάρηκα για τη γνωριμία.

Ανθύπας

Είχα μόλις κουρευτεί και μου πες ότι πρέπει οπωσδήποτε «να κόψω αυτήν τη χαίτη». Δεν πίστευες ότι σ’ εκείνο το σακουλάκι είχα πούδρα για τα πόδια. «Κι αν είναι τίποτα μυστήριο;», και τ’ άνοιξες και μύριζες. Είδες ένα βιβλίο που διάβαζα με τίτλο «οι εμπειριστές» και τρόμαξες μην είμαι τίποτα αναρχικός. Νόμιζες πως έγραφε «οι εμπρηστές». Κι όλα αυτά ανθύπα με το χαμόγελο ως τ’ αυτιά, κι ας τα εννοούσες μέχρι κεραίας. Εσύ ο γελαστός, εγώ ο γελασμένος.

Ανάμνηση

Τώρα με τις σκοπιές, θυμήθηκα που με πήγαιναν μικρό στην εκκλησία και στεκόμουν όρθιος για ώρες. Μεγάλη μιζέρια. Μόνο που τότε αγαπιόμασταν με μια κοπέλα και κοιταζόμασταν κρυφά σ’ όλη τη λειτουργία. Κι η καρδιά μου μάτωνε από χαρά, όχι από απόγνωση. Ή, έστω, κι απ’ τα δύο.

Καουμπόης

Καλά ρε συ, παιδί από τον Τίρναβο, καμπανόφατσα απ’ τις λίγες, όλο το βράδυ σκεφτόμουνα τα λόγια σου. Δεν είναι ότι έπαψα να σε θεωρώ βλαμμένο, χώστη, εαυτούλη και πολύ ενοχλητικό – δεν λέω, σε πειράζανε κιόλας, φαντάροι και καραβανάδες, και από μία άποψη και λίγα έκανες. Τι τα ‘θελες όμως αυτά τα λόγια, γιατί μου άνοιξες την καρδιά σου βραδιάτικα και πονοκεφαλιάζω μέσα στο σκοτάδι με την ομορφιά και τους Θιέρσους που την απειλούν; «Φίλε, εγώ είμαι 19 χρονών, κι εδώ και τρία χρόνια κάνω τέσσερις δουλειές για να συντηρήσω τ’ άλογά μου στο χωριό. Άλλο πράγμα στη ζωή δεν μ’ ενδιαφέρει. Να τα βλέπω να τρέχουν στην αλάνα, να τα χαϊδεύω, να τα ποτίζω…».

Ναός του οπλίτη

Άλλοι τρέχουν στις εκκλησίες να ταΐσουν τις ελπίδες τους. Εσύ, φαντάρε, έφτασες στο 424. Θα καταφέρεις άραγε να σου αλλάξουνε το γιώτα; Θα χαλαρώσεις καθόλου με καμιά διήμερη εισαγωγή και μετά καπάκι 15άρα άδεια; «Μακάρι να μην ξανάκανα σκοπιά στο κρύο», ονειρεύεσαι. Θα εισακουστείς; Δεν ξέρω φαντάρε. Στις εκκλησίες συρρέουν οι αμαρτωλοί, και ο ναός σου δεν αποτελεί εξαίρεση.

16 Σχόλια προς “Στρ (ΤΘ) Βελισσάρης Θεόδωρος. Θητεία. Μέρος ΙΙΙ – Βέροια”

 1. Βλάκας ο αποπάνω που σπαμάρει.
  Καλός ο Στρ (ΤΘ), ιδιαίτερα ο καμπόης…

 2. sarant said

  Κι εμένα ο καουμπόης μου άρεσε πιο πολύ από τα σημερινά.

  Τον αποπάνω τον έσβησα.

 3. cortlinux said

  το σχολείο το νιώθω πολύ πιο κοντά σε εμένα. δεν ξέρω κι εγώ αν χάρηκα από την γνωριμία :-/

 4. aerosol said

  Σχολείο κι εγώ…

 5. Δημήτρης Ταλιακός said

  Καουμπόης για την ισοπαλία

 6. Εννοεί όμως τους Θιέρσους της Κομμούνας; Ή είναι παραδρομή για τους Θερναρδιέρους των «Αθλίων», όπως για κάποιο λόγο έχω την εντύπωση;

 7. Luc said

  Σχολείο και για μένα.

 8. […] […]

 9. ΚαπετάνΈνας said

  Η Αυλώνα πιο ποιητική, πιο ρυθμός, πιο μίνιμαλ. Η θητεία ΙΙΙ πιο πεζή. Προτιμάω Αυλώνα.

 10. Για να πω και εγώ μια καλή κουβέντα, ο βουκόλος ή βωκόλος ή γελαδάρης ή Ελληνιστί καουμπόης, ήταν εξαιρετικός.

  Υπάρχει αλήθεια «προστάτης» κοπαδιού; Γιατί δύναται κάποιος χωρίς βοηθό να είναι κτηνοτρόφος. Που να το αφήσει ο έρημος το κοπάδι κατά τη διάρκεια της θητείας; Τι κάνουν οι φιλοζωικές εταιρίες;
  Υπάρχουν ή είναι μόνο για τις κυρίες του Κολωνακίου;
  Εμένα μια φορά, όταν έψαχνα απελπισμένα σε όλη την Ελλάδα επί δύο χρόνια για μια οικογένεια να υιοθετήσει το πανάκριβο και με Pedigree σκύλο μου (το «μου» με ενοχλεί) και είχα γράψει άπειρα χιλιόμετρα από Αθήνα ως Αλεξανδρούπολη, δεν μου έδωσαν την παραμικρή βοήθεια. Που να είχα δηλαδή και κανέναν κόπρο.
  Τελικά ο σκύλος μεγάλωσε από κουταβάκι που ήταν, το καινούργιο μου αυτοκίνητο πάλιωσε, εγώ οικονομικά καταστράφηκα και τον σκύλο τον χάρισα στον καλύτερο που βρήκα όταν πλέον δεν είχα άλλα χρονικά περιθώρια να περιμένω. Αυτά περί ανυπαρξίας «φιλοζωικών» εταιριών.

  Όπως και να έχει, ο καουμπόης ήταν ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος γιατί πολύ απλά…φρόντιζε ζώα.

 11. Σχολείο. Όχι ότι τα υπόλοιπα υστερούν σε λυρισμό, έστω και ιδιότυπο, ή σε απλότητα. Αλλά το σχολείο σε αφήνει άναυδο.

 12. Θοδωρής Βελισσάρης said

  Τον Θιέρσο τον σφαγέα της Κομμούνας είχα κατά νου.
  Σ’ευχαριστώ και πάλι Νίκο τωρα που ολοκληρώθηκε η «Θητεία».
  Χαίρομαι πολύ που βρήκα ένα τρόπο να τα μοιραστώ εδώ.

 13. cortlinux said

  αυτό που έγραψες θοδωρή στο σχολείο είναι κάτι που με στοιχειώνει ένα χρόνο αφού έχω τελειώσει με το φανταριλίκι. πολύ όμορφα κείμενα

 14. Θοδωρής Βελισσάρης said

  Σ’ευχαριστώ Cortlinux

 15. πω πω ..Τωρα το ειδα .Μπραβο Θοδωρη .

 16. Θοδωρής Βελισσάρης said

  Ευχαριστώ Νοσφεράτε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: