Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα ψευδώνυμα και ο Πλάτων Χαρμίδης

Posted by sarant στο 3 Οκτωβρίου, 2010


Τον παλιό τον καιρό, ήταν αρκετά συνηθισμένο οι συγγραφείς να έχουν ψευδώνυμα, ψευδώνυμα που έμοιαζαν με κανονικά ονοματεπώνυμα βέβαια. Πολλές φορές κρατούσαν το όνομά τους και έπαιρναν ένα πιο εύηχο επώνυμο. Ο Ηλίας Μέλλος έγινε Βενέζης, ο Ευστράτιος Σταματόπουλος έγινε Στράτης Μυριβήλης, ο Δημήτρης Ροδόπουλος έγινε Μ. Καραγάτσης. Πολλές φορές το έκαναν αυτό επειδή το κανονικό τους επώνυμο ήταν πολύ κοινό. Έτσι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έγινε Μάρκος Αυγέρης, ενώ ο Πέτρος Αποστολίδης έγινε Παύλος Νιρβάνας και ο Δημ. Δημητριάδης Ρήγας Γκόλφης (Υπάρχει και μια σπάνια περίπτωση που λογοτέχνης με σπάνιο επώνυμο διάλεξε ένα κοινότατο για ψευδώνυμο: ο Τέος Σαλαπασίδης ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματα με το ψευδώνυμο Νίκος Νικολαΐδης).  Άλλοτε, το κανονικό επώνυμο ήταν κακόηχο -όπως του Γιώργου Ιωάννου, που είχε τραβήξει τον παθών του τον τάραχο ως μαθητής με το παλιό του επώνυμο (Σορολόπης) και τελικά πήρε και με δικαστική απόφαση το Ιωάννου. Μερικοί πήραν το ψευδώνυμό τους για λίγο και μετά ξαναγύρισαν στο κανονικό τους όνομα, όπως η Γαλάτεια Καζαντζάκη (που έγραψε αρκετό καιρό σαν Πετρούλα Ψηλορείτη) ή ο Μάρκος Τσιριμώκος (Στέφανος Ραμάς). Κάποιοι το άλλαξαν ελάχιστα, όπως ο Σεφεριάδης που έγινε Σεφέρης. Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα ψευδώνυμα όπου το επώνυμο είναι θηλυκό ουσιαστικό στη γενική και το ονοματεπώνυμο σχηματίζει φράση: παράδειγμα χαρακτηριστικό, ο Άγγελος Δόξας (Ν. Δρακουλίδης) ή ο Στέφανος Δάφνης (Θρ. Ζωιόπουλος). Μερικά τέτοια ψευδώνυμα ακούγονται κωμικά σήμερα, αλλά του παππού μου (Άχθος Αρούρης) το βρίσκω πολύ πετυχημένο, όσο κι αν είμαι μεροληπτικός.

Ωστόσο, για κάθε επιφανή λογοτέχνη με ψευδώνυμο υπάρχει ένας άλλος που κράτησε το κανονικό του επώνυμο: ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης, ο Ξενόπουλος, ο Ψυχάρης, ο Καββαδίας, ο Καρυωτάκης. Και σήμερα, δεν νομίζω να υπάρχει νεότερος συγγραφέας που να γράφει με ψευδώνυμο. Λάθος λέω, θα υπάρχουν ένας-δυο, πάντως θα είναι ελάχιστοι.

Όμως, υπάρχει ένας άλλος δημοσιογραφικός κλάδος, όπου η χρήση ψευδωνύμων ήταν σχεδόν υποχρεωτική τα παλιά τα χρόνια. Ήταν αυτοί που έγραφαν χρονογραφήματα. Ανοίξτε μια εφημερίδα του 1920, ελάχιστους θα βρείτε χρονογράφους με ονοματεπώνυμο. Οι χρονογράφοι όχι μόνο δεν υπέγραφαν με τ’ όνομά τους, παρά συνήθως διάλεγαν και ψευδώνυμα που δεν έμοιαζαν με κανονικά ονοματεπώνυμα, αλλά λίγο σαν τα σημερινά της μπλογκόσφαιρας. Για παράδειγμα, ο Κονδυλάκης υπέγραφε ως Διαβάτης, ο Μελάς ως Φορτούνιο, ο Σερούιος ως SER, ο Φτέρης ως Γκρέκο (και το Φτέρης ψευδώνυμο ήταν: Γ. Τσιμπιδάρος λεγόταν), 0 Μπράνιας ως Μπραν, ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος ως Pol Arcas. Μερικοί είχαν πάνω από ένα, π.χ. ο Τσοκόπουλος είχε Φάλσταφ αλλά και Φιλέας Φογκ, και Ριπ. Ο Νιρβάνας υπέγραφε με το όνομά του (που κι αυτό ψευδώνυμο ήταν) αλλά και ως Απόκαυκος. Ο Δημ. Ταγκόπουλος υπέγραφε και με το όνομά του, και με τα αρχικά του (Δ.Π.Τ.) αλλά και ως Ιερεμίας. Γάιος Γράκχος ήταν ο Πότης Τσιμπιδάρος, Απόμαχος ο Κ. Χαιρόπουλος, Σύντροφος (στον Ριζοσπάστη) ο Παρορίτης. Μερικές φορές το ψευδώνυμο ήταν συλλογικό, δηλαδή το μοιράζονταν κάμποσοι συντάκτες που έγραφαν τη στήλη. Μεταπολεμικά λιγόστεψαν τα ψευδώνυμα στις χρονογραφικές στήλες: ο Ψαθάς υπέγραφε κανονικά, το ίδιο ο Π. Παλαιολόγος, το ίδιο ο Φρέντυ Γερμανός. Τελικά σταμάτησαν και τα χρονογραφήματα στις εφημερίδες.

Ακόμα πιο γενικευμένη ήταν τον παλιό καιρό η χρήση ψευδωνύμων στα σατιρικά έντυπα. Εκεί, σχεδόν κανείς δεν υπέγραφε με το όνομά του. Ακόμα και ο Σουρής, στις συνεργασίες που έδινε σε άλλα έντυπα πριν εκδώσει τον Ρωμηό, υπόγραφε  ως Souris, λογοπαίγνιο με το ποντίκι στα γαλλικά. Ο Νίκος Νικολαϊδης είχε άλλο ψευδώνυμο για τα ποιητικά του, Νίκος Λαϊδης, και άλλο για τα σατιρικά του, Πωλ Νορ, και τελικά κράτησε το δεύτερο.

Αν, κάπως ασεβώς, θεωρήσουμε τη μπλογκόσφαιρα κάτι σαν το σημερινό ισοδύναμο των χρονογραφημάτων, βλέπουμε ότι λίγοι υπογράφουν με το όνομά τους. Κάποιοι, όπως ο Πάνος Ζέρβας της Καλύβας ή η αφεντιά μου, χρησιμοποιούμε ένα μάλλον διαφανές όνομα χρήστη (να το πω χρηστώνυμο; ), ενώ οι περισσότεροι διαλέγουν κάποιο ψευδώνυμο που να μην προδίνει το όνομά τους. Ο Νίκος Δήμου έγραφε με το όνομά του, βέβαια, ενώ και τότε που είχε ψευδώνυμο ήταν κοινό μυστικό, όπως και ο Πετεφρής, και άλλοι που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή. Άλλοι πάλι, οι περισσότεροι, ενώ έχουν μια σταθερή και αναγνωρίσιμη δικτυοπερσόνα, διατηρούν -και καλά κάνουν- στεγανή την ανωνυμία τους.

Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης δεν έγραφε με ψευδώνυμο -συνήθως. Τα ποιήματά του, τα πεζογραφήματά του, τα διηγήματά του, τα χρονογραφήματά του, σε εφημερίδες και σε περιοδικά, τα υπογράφει με το  όνομά του’ όσο είναι νέος συχνά προσθέτει και το πατρώνυμο (Λ. από το Λεωνίδας), αργότερα όχι. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, χρησιμοποίησε και ο Λαπαθιώτης ψευδώνυμα.

Καταρχάς, ως Διαπλασόπουλο, ο Λαπαθιώτης, εννιά χρονώ, διάλεξε το καθαρευουσιάνικο ψευδώνυμο «Αιθήρ». Μ’ αυτό συμμετείχε στη ζωή της Διάπλασης επί πολλά χρόνια, περίπου ως το 1906 που είναι πια 18 χρονώ και έχει ήδη αρχίσει να δημοσιεύει ποιήματα. Όμως αργότερα, τριαντάρης πια, επανήλθε για λίγο στη Διάπλαση (το έκαναν πολλοί τότε αυτό) και τότε πήρε καινούργιο ψευδώνυμο, Όψιμος Κρίνος.

Εκτός Διάπλασης, ένα μόνο ψευδώνυμο χρησιμοποίησε ο Λαπαθιώτης, το Πλάτων Χαρμίδης. Με αυτό το θαυμάσιο ψευδώνυμο (Χαρμίδης είναι ο τίτλος ενός διαλόγου του Πλάτωνα, αλλά υπήρχε και δημοσιογράφος Στέφανος Χαρμίδης!) ο Λαπαθιώτης δημοσίεψε κάμποσες ποιητικές μιμήσεις (ή παρωδίες) στο περιοδικό Πνευματική ζωή, το 1938-39. Όλες μπορείτε να τις δείτε στην ειδική σελίδα που έχω στον ιστότοπό μου, αλλά ας αντιγράψω και μία για να πάρουμε μια γεύση.

A la maniere de… Καββαδίας

Ταξίδι

Μπάρκαρα μούτσος, μιαν αυγή, σε κάποιο κότερο μαβί,
που σάλπαρε, στραβά κουτσά, για το Σταυρό του Νότου,
πλήρωμα οκνό, ετερόκλητο: Σπανιόλοι, αλλόκοτα βουβοί,
– καθένας με το βίτσιο του, και το παράπονό του…

Σ’ όποιο λιμάνι αράζαμε, μας έδιωχναν οι ιθαγενείς,
κι όλο σκοπέλοι κάρφωναν το δρόμο μας, κι υφάλοι!
Μα τι να κάνουμε! Μπορείς όμοιος μ’ εκείνους να γενείς,
και να τους ρίχνεις, σαν μαϊμού, καρύδες στο κεφάλι;!…

Μας κοίταζαν τα μαραμπού, και μας χαζεύαν τ’ αλμπατρός.
Τρεις σύντροφοι σφαχτήκανε για μια ξανθιά κοπέλα,
κι άλλοι πέντ-έξι πέθαναν: έλειπε, βλέπεις, ο γιατρός!
Τους ρίξαμε στη θάλασσα, κουνώντας τα καπέλα.

Κι έτσι, άξαφνα, κάποια βραδιά, βρεθήκαμε μες στους Ζουλού!
Γιατί και πώς, μην τα ρωτάς: φυσούσε τραμουντάνα,
– κι ο καπετάνιος έτυχε να’ χει, κι αυτός, το νου του αλλού,
στ’ αργά πουλιά που πέρναγαν σαν άσπρα αεροπλάνα.

Φάγαμε φρέσκον ανανά, κι άγνωστα φρούτα τροπικά,
που μήτε που τα βάνει καν ο νους σας, Ευρωπαίοι!
Μα μ’ όλα αυτά μας τα πολλά, καλά επεισόδια και κακά,
το μάτι, για το πόρτο μας, δεν έπαψε να κλαίει…

Γι’ αυτό κι εμείς όλοι μαζί, του νόστου φάρα υστερική,
μπήξαμε αλλόκοτες φωνές βλέποντας την Ασία…
Έτυχε, βλέπεις, τη βραδιάν εκείνη την ιστορική,
να’ ναι οπωσδήποτε υψωμένη κι η θερμοκρασία…

Λένε πολλοί ότι ο Λαπαθιώτης αναγκάστηκε να πάρει το ψευδώνυμο  Χαρμίδης επειδή η μεταξική λογοκρισία τον είχε στη μπούκα έπειτα από το επεισόδιο με το ποίημα «Επεισόδιο», που αρχικά είχα σκοπό να σας το διηγηθώ, επειδή  όμως πολυλόγησα το αφήνω για μιαν άλλη φορά και σας παραπέμπω να το δείτε εδώ . Αυτή την εκδοχή παλιότερα το απέρριπτα, διότι υπάρχουν πάμπολλα κείμενα του Λαπαθιώτη υπογραμμένα με το όνομά του, μετά το επεισόδιο αυτό, επί μεταξικής πάντα δικτατορίας. Τώρα διαπιστώνω ότι υπήρξε όντως μια περίοδος, που κράτησε πάνω από χρόνο, όπου ο Λαπαθιώτης δεν δημοσίεψε τίποτε, πέρα από τις μιμήσεις του Χαρμίδη. Βέβαια, περίοδες σιωπής υπήρξαν κι άλλες στη ζωή του Λαπαθιώτη, π.χ το 1918, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω να υπήρξε όντως θύμα λογοκρισίας για ένα διάστημα.

Ωστόσο, το ψευδώνυμο Πλάτων Χαρμίδης ο Λαπαθιώτης δεν το χρησιμοποίησε για τις καθαυτό λογοτεχνικές δημοσιεύσεις του, μόνο για ευτράπελα πράγματα. Πέρα από τις μιμήσεις στην Πνευματική Ζωή, το είχε εγκαινιάσει πολλά χρόνια νωρίτερα, το 1921, σε έναν ποιητικό διαγωνισμό… όπου ήταν επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής! Υπέβαλε τα ποιήματά του ως Πλάτων Χαρμίδης και τα… βαθμολόγησε ως Λαπαθιώτης, βάζοντας καλό βαθμό στο ένα (που τελικά βραβεύτηκε) και όχι και τόσο καλό βαθμό στο άλλο.

Εξίσου γουστόζικη είναι η τελευταία εμφάνιση του Πλάτωνα Χαρμίδη, που έγινε το 1940, όταν ο Λαπαθιώτης διατηρούσε μια τακτική στήλη περί αισθητικής και τέχνης, πάλι στο περιοδικό Πνευματική Ζωή -είχε ξαναρχίσει πια να υπογράφει με το όνομά του. Και ενώ είχε δημοσιέψει ένα άρθρο που μάλλωνε τους νέους λογοτέχνες, την επόμενη έβαλε μια… επιστολή του Πλάτωνα Χαρμίδη, ο οποίος τάχα παίρνει το μέρος των νέων και ζητάει εξηγήσεις από τον Λαπαθιώτη! Και βέβαια εκμεταλλευόμενος την ασίστ πάσα του «Χαρμίδη», βρίσκει αφορμή να αναπτύξει περισσότερο μερικά αγαπημένα θέματά του, διαφωνώντας υποτίθεται με τον Χαρμίδη!

Να διαφωνείς, δηλαδή να έρχεσαι σε δημόσια αντιπαράθεση, με τον ψευδώνυμο εαυτό σου, αυτό το έχουμε δει κάμποσες φορές στη μπλογκόσφαιρα -αλλά τίποτε δεν υπάρχει καινούργιο, τελικά.

Υ.Γ. Στο βιβλίο του «Χαίρε Ναπολέων», ο Τάκης Σπετσιώτης, βασιζόμενος σε μαρτυρία του Μ. Βαϊάνου, θεωρεί ότι ο «Ναπολέων Παπαγιωργίου», όνομα με το οποίο δημοσιεύτηκαν μερικά ποιήματα ή πεζοτράγουδα στο περιοδικό Εβδομάς το 1927-28 είναι ψευδώνυμο του Λαπαθιώτη. Μόνο που ο Ναπολέων Παπαγιωργίου ήταν υπαρκτό πρόσωπο,  επίσης λογοτέχνης και μάλιστα λίγο αργότερα, το 1930 ή 1931, ο Λαπαθιώτης έγραψε και (αρνητική) κριτική για το πρώτο βιβλίο του Παπαγιωργίου. Παρά τις ομοιότητες που έχουν μερικά πρώτα κείμενα του Παπαγιωργίου με ορισμένα νεανικά κείμενα του Λαπαθιώτη, προσωπικά πιστεύω ότι τα κείμενα της Εβδομάδος ανήκουν στον Παπαγιωργίου, ο οποίος απλώς είχε παροδικά επηρεαστεί από τον συνονόματό του.

226 Σχόλια προς “Τα ψευδώνυμα και ο Πλάτων Χαρμίδης”

 1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ.

 2. Froso said

  Γιατί οι ευχές Κορνήλιε προς Δικηγόρους και Αθηναίους;
  Αθηναίους; Ξεχάσαμε και τον Αθηναίο της Καθημερινής. Χουρμούζιος ή κάνω λάθος

 3. Πολύ ωραίο θέμα!
  Ο Μ. Καραγάτσης είχε υποφέρει (μάλλον το ψευδώνυμό του είχε ταλαιπωρηθεί), πολλοί δεν μπορούσαν να σταθούν στο Μ. και τον έκαναν Μιχάλη (τώρα γιατί δεν διάλεγαν το Μανώλης ή το Μενέλαος δεν ξέρω). Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι επίσης ψευδώνυμος.
  Ένας λογοτέχνης των ημερών μας που μου έρχεται στο μυαλό, ο οποίος γράφει με ψευδώνυμο, είναι ο Αρνέλλος Αννίβας Αννίβα, αλλά δεν είναι και κανένας σπουδαίος.
  Συχνά χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμο (και το κάνουν ακόμη) και οι στιχουργοί. Ο Άλκης Αλκαίος για παράδειγμα, που δεν αγαπάει καθόλου τη δημοσιότητα και το πραγματικό του όνομα παραμένει ευρέως άγνωστο. Αλλά και ο Γκάτσος έγραψε στίχους για πολλά τραγούδια με ψευδώνυμο. Και πολλοί ακόμα.

 4. Ειδική κατηγορία είναι τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί ένας ψευδώνυμος! Το Α είναι ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί σποραδικά ο δημιουργός που όλοι γνωρίζουμε ως Β, ενώ το πραγματικό όνομα Γ είτε είναι μυστικό, είτε έχει τελείως ξεχαστεί.

 5. sarant said

  Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια.

  Πράγματι, είναι συνηθισμένο το ψευδώνυμο στους στιχουργούς. Υπάρχει και ο σκιτσογράφος Αρκάς.
  Τον Μ. Καραγάτση τον νόμιζαν Μιχάλη επειδή ένας βασικός ήρωάς του, που θεωρείται άλτερ έγκο του, αφού βασανιζόταν από αϋπνίες όπως και ο πραγματικός Καραγάτσης, ήταν ο Μιχάλης Καραμάνος.

 6. KapetanEnas said

  Καλημέρα Νίκο,
  καταπληκτικό το άρθρο.Ούτε είχα φανταστεί ότι Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης και Μ. Καραγάτσης ήταν ψευδώνυμα.

  Υπάρχουν βεβαίως και οι γυναίκες με αντρικό ψευδώνυμο. Άλκης Θρύλος, η Ελένη Ουράνη, που το πατρικό της ήταν Νεγρεπόντη.

  Αντιθέτως το αληθινό όνομα του Γιάννη Νεγρεπόντη ήταν τέτοιο, που μ’ αυτό δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα ούτε σαν γαλατάς. Τον λέγαν Γιάννη Ξυνοτρούλια.

  Από άλλες γυναίκες θυμάμαι τώρα μόνο την Κάρεν Μπλίξεν, που υπέγραφε με το αντρικό όνομα Ίζακ Ντίνεσεν.(Η συγγραφέας του Out of Africa, που είναι ο ακατάπαυστα αναφερόμενος από τους ανθρωπολόγους τίτλος βιβλίου, αφού τον έχουν δανειστεί για να ονομάσουν την επικρατούσα σήμερα θεωρία της προέλευσης του homo sapiens sapiens )

  Νίκο,και μια ερώτηση κρίσεως.Σε τι χρησιμεύει αυτή η γενικευμένη παγκόσμια ιντερνετική κουκουλοφορία;
  Γιατί τα ψευδώνυμα;

  Κι εγώ βρήκα ένα, αλλά τόκανα γιατί cosi fan tutti, κατά τα άλλα δεν μου είναι πολύ σαφής η χρησιμότητα.

 7. γιώργος κεντρωτής said

  Το βιβλιαράκι με τα ποιήματα του Πλάτωνος Χαρμίδη το έχω έτοιμο εδώ και 10 χρόνια και δεν έχει ακόμη… εκδοθεί. Τίτλος του «A la manière de…». Ίσως βγει του χρόνου από τον Γλούτενμπεργκ. Σε καλημερίζω.

 8. Κοσμάς Πολίτης -> Πάρης Ταβελούδης, «ένα επώνυμο που θυμίζει ταφτάδες και βελούδα» γράφει κάπου ο Μένης Κουμανταρέας.

 9. Και μετά τις σπόντες της διεθνής, να κι οι διέξοδες για τη γλώσσα…

 10. sarant said

  Περίοδες, όχι διέξοδες 🙂

  Ναι Jago, άλλη μια περίπτωση σπάνιου επωνύμου που κρύφτηκε πίσω από ένα κοινότατο ψευδώνυμο.

  Γιώργο Κεντρωτή, καλημέρα!

  Καπετάνιε, καλά κάνεις και θυμίζεις τα ψευδώνυμα διαφορετικού φύλου. Τέτοιο ήταν και το George Sand, που είναι σαφώς αρσενικό στα γαλλικά, αλλά εμείς το μεταφράσαμε στα γυναικεία, Γεωργία Σάνδη.

  Για την ανωνυμογραφία στο Διαδίκτυο, γιατί δεν ξεκινάς πρώτος να πεις για ποιο λόγο πήρες ψευδώνυμο;

 11. Άναυδος said

  #6 (KapetanEnas) & #10 (Sarant)

  Όπως και να το κάνουμε, αν κάποιος περπατάει συχνά στο δίκτυο (στις μέρες μας όλο και περισσότερο), δεν μπορεί να ξέρει ποιος τον βλέπει ποιος θυμώνει μαζί του και ποιος έχει φάει σκάλωμα μαζί του. Σήμερα θα πω κάτι που θα αρέσει, αύριο κάτι που θα θυμώσει, παραύριο κάτι που θα παρεξηγηθεί. Είναι μια ίδια σωρευτική στον χρόνο ιστορία όπως και στην εκτός δικτύου ζωή.

  Στην εκτός του δικτύου ζωή, όμως, όταν μιλάω στον δρόμο σε μια τυχαία συνομιλία, ή στην καφετέρια με τους στο δίπλα τραπεζάκι δεν ξέρουν το όνομα μου, άσε που εκεί και βλέπω τον απέναντι και με περισσότερη καθαρότητα στο τι καπνό φουμάρει.

  Όταν μιλάμε εδώ, και οπουδήποτε στο δίκτυο είναι σαν να μιλάμε μεταξύ μας με ντουντούκες στην πλατεία Ομονοίας, με κρεμασμένο το όνομα στο στήθος (με να κάτι γράμματα), ενώ περνάει ανάμεσα μας το πλήθος και μας χαζεύει (και μας ακούει).
  Δεν φτάνει αυτό αλλά όταν αναχωρούμε να πάμε σπίτια μας (από την δικτυακή «πλατεία Ομονοίας»), τα λεγόμενα μας παραμένουν στον χώρο και συνεχίζουν να φωνάζουν από τις ντουντούκες.

  Αν κάποιος λέγεται πχ «Γιώργος Μιχαλόπουλος», ίσως να μην τον νοιάζει και πολύ ως μη ανιχνεύσιμος τόσο (ένας επικίνδυνος stalker, βέβαια, μπορεί να τον βρει), αλλά εγώ που πχ λέγομαι «Τζουτζούκος Καραμουτζουφλόπουλος» μάλλον θα έχω πρόβλημα, αν όχι αισθητικό σίγουρα όμως ανεύρεσης και ασφάλειας.

  Χμ;

 12. ΚαπετάνΈνας said

  #10
  Πραγματικά, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Το είπα πριν, επειδή cosi fan tutti. Απ’ την άλλη μεριά, αναρωτιέμαι, οι μπλόγκερς γνωρίζεστε μεταξύ σας, δηλαδή τον Δύτη ή το Σκύλο της Βάλια κάλντα τους ξέρεις, έχεις δει τα πρόσωπά τους; Εσένα είναι εύκολο να σε βρει κανείς, στις παρουσιάσεις και στο ΥΤ.

  Πάντως καμιά φορά μου φαίνεται περίεργο να συνομιλώ με ανθρώπους που δεν έχω δη τις φάτσες τους.

  Οι μπλόγκερς κρατάνε την ανωνυμία τους και εκτός ίντερνετ; Είναι σαν τον Μπάτμαν, που ήταν με τη γκόμενα και μετά βίας κρατιόταν να μη της φωνάξει «είμαι ο Μπάτμαααν»;

 13. Περίοδες που αποτελούν διέξοδες για τα διγενή με αρσενική κοψιά… Καθότι ούτε στη γλώσσα υπάρχουν αδιέξοδα.

  Για ανωνυμία: Η χρήση της πραγματικής ταυτότητας στο διαδίκτυο σημαίνει ότι μιλάς με ακροατήριο το αφεντικό σου και τους συνεργάτες σου, τωρινούς και μελλοντικούς, τους συγγενείς σου, τους γείτονές σου, αυτούς που δεν θα ήθελες να ξαναδείς ποτέ, δυνητικά τον κόσμο όλο. Αν τα θέματα που διαλέγεις και οι αυτοπεριορισμοί σου ταιριάζουν με αυτήν την κατάσταση αλά 1984, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, σε αντιστοιχία με την πραγματική ζωή, θες να διαλέγεις -όσο μπορείς- με ποιους συζητάς τι, χωρίς παράλληλα να αυτοπεριορίζεσαι επειδή δεν γνωρίζεις ποιοι άλλοι ακούνε, τότε δε μένει παρά να πάρεις τα μέτρα σου.

 14. Άργησα πολύ να πατήσω το κουμπάκι της αποστολής, με αποτέλεσμα να επαναλάβω εν μέρει προηγούμενα σχόλια…

 15. #14 (Stazybο Hοrn)
  Αν εννοείς και το δικό μου σχόλιο εγώ πιστεύω, αντίθετα, οτι αλληλο-συμπληρώσαμε άψογα στην κατανόηση του θέματος. Αν μάλιστα μαζέψει κανείς και μερικά ακόμη σχόλια μπορεί άνετα να φτιάξει ένα μικρό δοκίμιο για την άποψη της μιας πλευράς (αν θεωρήσουμε οτι υπάρχει και «αντίδικη» πλευρά), και να το παρουσιάσει σε κάποιο δημόσιο διάλογο που όπου να’ναι (το βλέπουμε οτι) για εκεί το πάνε.
  Ακούμε διάφορα καθημερινά στο θέμα απο δημόσια πρόσωπα.

 16. ΤΟ ΠΛΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΤΟΥ ΗΤΑΝ. ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΤΩΝΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ;
  ΑΛΛΑ ΓΝΩΣΤΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ: ΕΦΤΑΛΙΩΤΗΣ, ΕΛΥΤΗΣ, ΚΑΛΛΑΣ (ΝΙΚΟΛΑΣ)’Η ΝΙΚΗΤΑΣ ΡΑΝΤΟΣ Ή Μ. ΣΠΙΕΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΗΤΑΝ Ο ΕΞΗΣ ΕΝΑΣ, Ο ΚΑΛΑΜΑΡΗΣ.

 17. Μαρία said

  Ζέφη Δαράκη/Ειρήνη Δαμίγου
  Καρακόλη Άννα/Ζυράννα Ζατέλη
  Καλλιρόη Παρέν/Εύα Πρενάρ
  Γεωργία-Μαρία Σαριβαξεβάνη-Καρακώστα/Ζωρζ Σαρή

  Γιάννης Δημητριάδης/Αλέξανδρος Ίσαρης
  Παναγιώτης Μουλλάς/Μ.Χ.Γεωργίου
  και ο αγαπημένος του Νικοκύρη Μίμης Ραβάνης/Στέφος Ροδάνθης και Φώτης Αθηναίος

  Βλέπω και διάφορα πατρινού και όχι μόνο ενδιαφέροντος αλλά τα αφήνω στον Αλφρέδο.

  πηγή:Κυρ.Ντελόπουλος,Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα 1800-1981, Προσθήκες και διορθώσεις, Τεύχη του Ε.Λ.Ι.Α, τ.1ος, 1986.

  Στο ίδιο διαβάζω σχετικά με τον Ιωάννου:
  Απο τα δημοσιεύματα για το θέμα σημειώνουμε την υπό τύπο επιστολής διαμαρτυρία του ζωγράφου Γιώργου Ιωάννου, ο οποίος εκθέτει προσωπικά προβλήματα απο την υιοθέτηση του ονόματος απο τον λογοτέχνη Γιώργο Ιωάννου, ο οποίος άλλαξε το φυσικό του όνομα Γεώργιος Σορολόπης με δικαστική απόφαση. Πέρα απο την προβληματική συνωνυμία η επιστολή διατυπώνει το γενικότερο πρόβλημα αν θεωρείται ψευδώνυμο η επιλογή ονόματος και η ιδιοκτησία του ως φυσικού πλέον ονόματος και όχι ψευδωνύμου.(εφ.Η Καθημερινή, 8.4.1983)

 18. Μύρης

 19. Μαρία said

  Αυτός ο Άδωνις
  http://www.sarantakos.com/liter/lapathiotis/fatouros_stolapaqiwth.html
  είναι Γιώργος.

  Λεωνίδας Σουρέας/Κώστας Παρορίτης
  και ο γνωστός ως Αθάνας Αθανασιάδης-Νόβας εμφανίζεται και με το ψευδώνυμο «Η Φούντα».

 20. Alfred E. Newman said

  Μαρία,
  Υπάρχει ένας Πατρινός που έχει χρησιμοποιήσει 17 ψευδώνυμα. Πέντε από αυτά δεν τα έχει καταγράψει ο Ντελόπουλος.

 21. Τον Γεωργουσό δεν τον αναφέρατε ακόμα…

 22. sarant said

  Τον Κ.Χ.Μύρη τον ανέφερε ο Κορνήλιος στο 18.

  Ύστερα από μερικές δεκαετίες, που θα είμαστε πια γεροντάκια, θα βγει ένας Ηλεντελόπουλος και θα διερευνά ποιος ήτανε ο Κορνήλιος και ποιος ο Στάζιμπος 🙂

 23. aerosol said

  Η εξαιρετική Άλις Μπράντλεϋ Σέλντον έκανε όνομα στον χώρο της επιστ.φαντασίας ως Τζέημς Τίπτρη Τζούνιορ. Το ύφος της γραφής της έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το να ενοπιστεί το φύλο του συγγραφέα που όλοι υποψιάζονταν πως έγραφε ψευδώνυμα.

 24. Μαρία said

  20 Αλφρέδο, στο συμπλήρωμα έχει 11 αυτού του Ακριτόμυθου Πατρινού 🙂

  Και Η Φούντα του Νόβα είναι απ’ το πατρινό Φως.

 25. Όσο αφορά τους πολύ σημαντικούς, παραλείψαμε τον Στρατή Τσίρκα (Γιάννης Χατζηαντρέας).

 26. sarant said

  Ναι βρε Γάτε. Στα πολύ νεανικά του, το 1931-32, έτσι υπέγραφε.

 27. Επίσης, το όνομα Άρης Αλεξάνδρου είναι τόσο ταιριαστό για φιλολογικό ψευδώνυμο, αλλά δεν το είχα διασταυρώσει ως τώρα αν και έλιωσα τα νιάτα μου με το Κιβώτιο. Επειδή το γκουγκλ είναι ο καλύτερος φίλος των γάτων και των ανθρώπων, με την πρώτη αναζήτηση βλέπω πως το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοτέλης Βασιλειάδης. Μάλλον είναι αρκετά γνωστή πληροφορία, το αναφέρω για λόγους πληρότητας:)

 28. Alfred E. Newman said

  Εγώ αντίθετα είμαι εχέμυθος… για άλλα ψευδώνυμα (όλα καρατσεκαρισμένα).

 29. Μαρία said

  28 Μπορεί τα 5 που λες να είναι μεταξύ των 11 του συμπληρώματος. Το βιβλίο δεν το έχω.
  Σου τα γράφω: Ακριτόμυθος/Αχαιός/Β.Ριζοπυλιώτης/Επισκέπτης/Ευθυμοθήρας/Κάλιμπαν/Σαντεκλαίρ/Το κάθισμα της πρώτης σειράς/Φλιτ/Ο χρονογράφος/Ούτις

 30. Τὸ Κιβώτιο τὸ διάβασα φέτος σὲ χρόνο ῥεκὸρ καὶ τὸ κατέταξα ἀμέσως στὰ 10 καλύτερα βιβλία ποὔχω διαβάσει στὴν μάταιη τούτη ζωή μου. Τὸ τελευταῖο κεφάλαιο τὸ διάβασα 3 φορές, τὴν 2η φωναχτά.

  Τὸ Σεφέρης μετράει;

  Ῥῶμος Φιλύρας (Ἰωάννης Οίκονόπουλος), Κώστας Οὐράνης (Κώστας Νέαρχος) Τέλλος Ἄγρας (Εὐάγγελος Ἰωάννου)

  Ἂν διεθνοποιήσουμε τὸ θέμα νὰ θυμηθοῦμε τὴν Ἀγκάθα Κρίστι ποὺ γιὰ κάποια μὴ ἀστυνομικὰ ῥομάντζα χρησιμοποίησε καὶ ἄλλο ψευδώνυμο. Καὶ τὸ Τζὼρτζ Ὄργουελ ψευδώνυμο εἶναι.

 31. Alfred E. Newman said

  Το βιβλίο του Ντελόπουλου κυκλοφόρησε σε τρίτη έκδοση το 2005 από την Εστία. Εκεί αναγράφονται 4.117 ψευδώνυμα 2.261 Ελλήνων συγγραφέων.

  Με την ευκαιρία από τη νεότερη γενιά ο Ααύγουστος Κορτώ είναι ο Πέτρος Χατζόπουλος. Με το πραγματικό του όνομα υπογράφει παιδικά βιβλία.

 32. Μαρία said

  31 οκ Δεν ήξερα την επανέκδοση. Το Αλέξης Καστρινός το έχει;

 33. ὁ Λάρρυ Κοὺλ ὅμως ποιός εἶναι;

 34. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια.
  Αλφρέδο, δεν ήξερα για τον Κορτώ!

 35. Alfred E. Newman said

  Και πριν εφτά χρόνια διάβασα ένα βιβλίο αφιερωμένο στο ψευδώνυμο ενός μη αποκαλυπτόμενου συγγραφέα.

 36. Alfred E. Newman said

  32 Είναι ένα από αυτά που λείπουν ❗

  Νίκο μόνο εμείς θα μαθαίνουμε από σένα ❓

 37. Γιὰ τὸν Σεφέρη γράφει τὸ ἄρθρο, ἀλλὰ τὸ ξέχασα! Τὸ διάβσα καὶ πρωὶ πρωί, συγωρήσατέ με.

 38. Μαρία said

  35 Αυτού που τα χαρτιά του βρέθηκαν σε παλιατζίδικο του Λονδίνου;

  34 Ένα φεγγάρι είχε κι εκπομπή στην ΕΤ3.

 39. #30 http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=19.05.2003,id=30276080

 40. Μαρία said

  36 Και δικαιολογημένα, νομίζω.

 41. Alfred E. Newman said

  Miracolo!
  Άραγε εντόπισα την αγοράστρια του βιβλίου;

 42. Alfred E. Newman said

  Μαρία εκτός και αν το επώνυμό σου αρχίζει από «Θ»; Χλομό το βλέπω!

 43. Μαρία said

  42 Χα, χα, αυτή είναι Μάρη, αλλά είχα διαβάσει την δική της βιβλιοπαρουσιάση του μυστηρίου, στην οποία είχα φτάσει μέσω Καλπακίου, το οποίο Καλπάκι πρέπει να επανεκδοθεί.
  Το έχω στα υπόψη για διάβασμα αλλά αυτουνού του εκδότη δεν βρίσκω εύκολα βιβλία.

 44. Alfred E. Newman said

  chapeau bas! ή στα αγγλικά impressed.
  (Μετά από μια Κυριακάτικη πόκα, καλό είναι και το πιγκ-πογκ.)

 45. Alexis said

  Πολύ ωραίο θέμα, πράγματι!
  Να αναφέρω και τον Μενέλαο Λουντέμη, κατά κόσμον Δημήτρη Βαλασιάδη.
  #12, Καπετάνιε ναί είναι περίεργο να συνομιλείς με ανθρώπους που δεν έχεις δει ποτέ, αλλά είναι συγχρόνως και γοητευτικό, κάτι παρόμοιο με τη γοητεία που ασκούν οι φωνές στο ραδιόφωνο.

 46. Immortalité said

  Χαμός! 🙂

  @12 Καπετάνιε γιατί είναι περίεργο; Ασε που νομίζω καλύτερα γνωρίζεις τους ανθρώπους όταν μιλάνε χωρίς το φόβο της οποιαδήποτε λογοκρισίας…

  Όχι βέβαια ότι δεν θα ήθελα να μάθω ποιος είναι ο Κορνήλιος 😉

  @ 30 και θα παραμείνει ένα από τα καλύτερα που θα έχεις διαβάσει και στο μακρύ υπόλοιπο της μάταιης τούτης ζωή σου…

 47. sarant said

  Επειδή είχα σκοπό να αναφερθώ στα σχ. 12-13 και μετά το ξέχασα, να πω το εξής.
  * για την ανωνυμία συμφωνώ -περιέργως- με τον Στάζιμπο, αλλά εγώ είχα ήδη ξεκινήσει, από τις λίστες συζήτησης του διαδικτύου, πάνε τώρα 15 χρόνια, επώνυμα οπότε το κρατάω. Να, όπως κι ο Μπαλόγλου που ξεκινήσαμε μαζί 🙂
  * όταν συνομιλείς συχνά με κάποιον διαδικτυακά, συνήθως πλάθεις στο μυαλό σου την εικόνα του’ όταν μετά τύχει να τον συναντήσεις, σχεδόν πάντα είναι διαφορετικός’ όχι καλύτερος ή χειρότερος, αλλά διαφορετικός, λογουχάρη τον είχες σκεφτεί μεγαλόσωμο με μουστάκι και σου βγαίνει ξανθός με γυαλιά.

 48. Immortalité said

  (οποιασδήποτε)

 49. Immortalité said

  Νίκο ένας μεγαλόσωμος με μουστάκι μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ξανθός και να φοράει γυαλιά 😛

 50. sarant said

  Ε, ναι 🙂

  Ότ(αν) συναντηθούμε, θα σου πω πώς σε φαντάζομαι 🙂

 51. Immortalité said

  Μπορείς να το πεις και τώρα. Άλλωστε από όλους εδώ μέσα μόνο εσύ ξέρεις ποια είμαι και ας μη μ’ έχεις δει 🙂

  Πάντως αυτό το χω πάθει με την Αρλέτα που τη φανταζόμουν μια μικροσκοπική εύθραυστη ξανθούλα με κοτσιδάκια…

 52. Μαρία said

  47 Μ’ αρέσει που περιόρισες το διαφορετικό στην εξωτερική εμφάνιση.

 53. sarant said

  52 Να σου πω, στην αρχη που βλέπεις κάποιον, τη διαφορά της εξωτερικής εμφάνισης προσέχεις. Τα άλλα, μετά.

  51 Κατιδίαν 🙂

 54. Αν κάποτε οργανωθεί μήτιγκ, να καθυστερούν οι συστάσεις, να δούμε πόσο καλοί είναι κάποιοι στη μαντεψιά.

 55. Immortalité said

  Εσένα Γάτε θα σε γνωρίσουμε αμέσως. Θα είσαι και ζωντανός και όχι ταυτοχρόνως 😉

 56. sarant said

  Καλό!

  Το κακό είναι πως κι εμένα θα με γνωρίσετε, από τη φωτο που βάζω.

 57. Ε, ναι. Νεκροζώντανοι στο Κύτταρο που έλεγε κάποτε μια παραστρατημένη ψυχή:)

 58. voulagx said

  Ο Ηλεντελοπουλος επιασε δουλεια και προβαινει σε μερικα αποκαλυπτηρια:
  Voulagx = Voulagxshvili
  Imμortalite = Αθανασια
  Μπουκανιερος = Bukanshvili
  Τιπουκειτος = το Κητος του Τιποτα
  Stazybo Horn = μπαρμπα Θωμας
  Κορνηλιος = Διονυσιος Αρεοπαγιτης (μετενσαρκωμενος)
  Δυτης των Νιπτηρων = καλα, αυτος ειναι διασημος, δεν χρειαζεται συστασεις
  Schrödinger’s cat = Γατος με πεταλα
  Μαρια = …αυτην δεν την ξερω, οι ερευνες συνεχιζονται

 59. #56 Χαλάς την πιάτσα, μα εντελώς όμως. Βάζεις ονοματεπώνυμο και φωτό ένώ οι περισσότεροι κρυβόμαστε στα ιντερνετολαγούμια.

 60. sarant said

  Ναι, αλλά οι παροικούντες το κάθε λαγούμι ξέρουν ποιος είναι ποιος 🙂

 61. Μαρία said

  53,54
  Ο Ηλεφού π.χ. με φανταζόταν παχουλή. Ακόμα προσπαθώ να το χωνέψω.

  59 Η φωτό θα μπορούσε να είναι και μούφα αλλά εδώ υπάρχει ολόκληρο βίδεο.

 62. #49 ἔβαλε γυαλιὰ ὁ Λὲχ Βαλέσα καὶ γράφει στὸ ἱστολόγιο τοῦτο;

  τὸν Τιπούκειτο θὰ τὸν γνωρίσουμε ἀπὸ τοὺς κοιλιακούς. Τὸν Στἀζυβο θὰ τὸν ἀναγνωρίσω ἀμέσως, θὰ εἶναι ὁ μόνος ποὺ δὲν θὰ μπορῇ νὰ μὲ δῇ.

  Ἀθανασία, ὅπως εἶπε κάποιος πρωθυπουργὸς γιὰ κάποιον στρατηγό, ὁ Κορνήλιος ἐδοξάσθη κρυπτόμενος καὶ ἐγελοιποιήθη ἐμφανιζόμενος!

 63. #58 Ε, όχι και μπάρμπας ο Τόμ!

 64. Immortalité said

  @ 58 Βρε προδότη!!! 🙂
  Δηλαδή παίζεις στην ίδια ομάδα με τον Μπουκάν; Μαζί του ήσουν στον Καύκασο; Και γιατί ο Σταζυ είναι ο Μπαρμπα Θωμάς; Σε καλύβα μένει; Και γιατί το ένα «μ» μου στα ελληνικά και τα άλλα όχι; Και ο Γάτος είναι με πέταλα ή με τιναγμένα πέταλα; Κορνήλιε αλήθεια λέει; Χρόνια πολλά για σήμερα.

  @61 καλά βρε Μαρία, δεν σε φανταζόταν και με μουστάκι!

  @ 62 α) douze points 🙂

  θὰ εἶναι ὁ μόνος ποὺ δὲν θὰ μπορῇ νὰ μὲ δῇ. Χουάτ;

 65. Immortalité said

  Α!!! Αυτός ο μπάρμπα Θωμάς…. 😉

 66. voulagx said

  #64 Παροραμα στο #58: Imμortalite -> Immortalite
  #63 Stazybo, ευχαριστω για την πληροφορια, η ερeυνα συνεχιζεται! 🙂

 67. Μαρία said

  66 Καλά σου λέει ο Στάζυ. Θωμάς λεγόταν επι χούντας ο ασφαλίτης της ΦΜΣ, παλιά καραβάνα, και τον αποκαλούσαμε μπαρμπα-Τομ.

 68. Μαρινα Μυλωνα said

  Κι από μένα,πολύ ωραίο κι αυτό το θέμα!Εγώ πάλι ως νέα(στο διαδύκτιο,μόνο )επέλεξα να μην χρησιμοποιήσω ψευδώνυμο,διότι και τα ψευδώνυμα κάποια στιγμή αποκαλύπτονται ,οπότε…ας μην κουράζω τον Big brother!Εξάλλου ένας απλός άσημος άνθρωπος είμαι…τι να κρύψω;

 69. voulagx said

  #67 Τωρα μου θυμισες τον Ποδωρα!

 70. Μαρία said

  69 Τις ει;

 71. KapetanEnas said

  Και ένα τελευταίο,για τα ψευδώνυμα, που το έμαθα πριν μερικές μέρες. Το αληθινό όνομα των αδερφών Μαρξ ήταν Μαρξ. Και ήταν όλοι αδέρφια.

  Εντάξει, πήρα μια ιδέα για τα ψευδώνυμα του Ίντερνετ, έχω μάλιστα αρχίσει σε άλλα άρθρα να κάνω πιο τολμηρή χρήση της ανωνυμίας μου.

  Νίκο, έχει κι άλλο επίπεδο η γνωριμία, και πέραν της φωτογραφίας.
  Η φωτογραφία σου δείχνει άλλο και το ΓιουΤιούμπ, άλλο:

  Και ευτυχώς που υπάρχει αυτό το βιντεάκι, γιατί αλλιώς μπορεί να νομίζαμε, ότι είσαι αυτός:

 72. Εμένα ποτέ δεν μου άρεσε το (κακόηχο) επίθετό μου (αν και μου έχουν πει ότι μάλλον προέρχεται από την Κάτω Ιταλία και ήταν Colonduri) και σκεφτόμουν να πάρω ψευδώνυμο ή το επίθετο του άντρα μου, αλλά μετά σκέφτηκα ότι τουλάχιστον είναι σπάνιο επίθετο (οι περισσότεροι στην οικογένεια το άλλαξαν κάποτε).

 73. sarant said

  Καπετάνιε, αυτός στο βιντεάκι είναι ο γιος μου 🙂

  Σοφία, σε παλιότερες εποχές θα είχες πάρει ψευδώνυμο, θαρρώ.

 74. voulagx said

  #70 Καποιος σαν αυτον που αναφερεις

 75. κι έκεῖνος ποὺ βγαίνει στὰ πρωινὰ τοῦ Μέγκα τὶ σοῦ εἶναι ὦ Δέσποτα;

 76. sarant said

  Αυτός και ο αδερφός του είναι παιδιά του παλιού δημοσιογράφου Σαράντου Σαραντάκου, της Βραδυνής. Δεν έχουμε καμιά συγγένεια.

 77. voulagx said

  #73α) Σαραντ, οφειλω να σε διαψευσω, στο βιντεο ειμαι εγω! (ειχε δικιο ο Δυτης που με περασε για νιατο)

 78. Immortalité said

  @ 73 αφού εσύ έχεις κόρες, μάλλον ο καθηγητής μου είναι 😉

 79. Μαρία said

  78
  Και κόρες. Είναι πολύτεκνος.

 80. 72,
  Για το επώνυμο: Υπήρχε μήπως ποτέ κάποια καλλιτέχνις στην οικογένεια; Το Κολορατούρα ακούγεται πολύ κοντά στο Κολοτούρου.

 81. sarant said

  77: Υιέ μου, υιέ μου!

 82. voulagx said

  #81 Με αποκαλυψες! 🙂

 83. Μπουκανιέρος said

  Υπάρχει κι η άλλη περίπτωση: να παρακολουθείς κάποιον που γράφει στο ιντερνέτ και να τον ξέρεις προσωπικά, χωρίς να υποψιάζεσαι ότι είναι το ίδιο άτομο (μου έτυχε π.χ. με το Γάτο).

 84. voulagx said

  Γεια σου Μπουκαν! Σου παραδιδω τη σκυταλη για το γερμανικο.
  Αυριο θα αποκαλυψω την πραγματικη ταυτοτητα του Μιχαλη Νικολαου (σας κραταω σε αγωνια,ε;)
  Λεκανοστ!

 85. Μπουκανιέρος said

  Λεκανόστ Βουλάγξ!
  Ο Μιχάλης είναι μια παραλλαγή του 83, δηλ. δεν τον κατάλαβα αμέσως, παρόλο που γράφει με το ονοματεπώνυμό του! (αυτό θα πει «γυναικεία διαίσθηση»)

 86. Immortalité said

  @ 83 Μπουκάν ενδιαφέρον ακούγεται. Θα στοιχημάτιζα ότι μπορείς να κκαταλάβεις κάποιον που γνωρίζεις από το στυλ που γράφει. Μάλλον δεν είναι τόσο απλό…

  Λεκανός και από μένα…

 87. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #72, 80
  Έχω την εντύπωση, κρίνοντας από το «Colonduri» το οποίο μάλλον διαφυλάττει την αρχική προφορά, ότι το «Κολοτούρος» προέρχεται από το «Κολιοντούρος», δηλαδή Κολιός* (=Νικολιός) Ντούρος. Οπότε, ούτε κακόηχο, αλλά ούτε κι ‘ένδοξο’ ιταλικό. 🙂

  * Επειδή το Κολιός μοιάζει κακόηχο, πολλοί το αλλάζουν και σε Καλός

 88. Μαρία said

  83
  Μου έχει συμβεί και μένα, όχι βέβαια με το Γάτο.

  87 Μίλησε ο Ηπειρώτης με τους Ντούρους. Έχετε πολλούς εκεί 🙂

 89. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  🙂 Μόνο πολλούς; Και ανθεκτικούς!

 90. «Να διαφωνείς με τον ψευδώνυμο εαυτό σου, αυτό το έχουμε δει κάμποσες φορές στη μπλογκόσφαιρα -αλλά τίποτε δεν υπάρχει καινούργιο, τελικά.»

  Πόσο μ’ αρέσει -πια- να διαφωνώ με τον εαυτό μου! Δεν μου προκαλεί πλέον ντροπή. Και πιστέψτε με κύριε Σαραντάκο πόσο εύθραυστη η δικτατορία της συνέπειας.

 91. Μπουκανιέρος said

  58
  «Κορνηλιος = Διονυσιος Αρεοπαγιτης (μετενσαρκωμενος)»

  Αυτός των Πράξεων ή ο Ψευδοδιονύσιος;

 92. sarant said

  Καλημέρα και ευχαριστώ για τα σχόλια.

  90: Αχ, δεν εκφράστηκα σωστά. Εννοώ, να έχεις δημόσια αντιπαράθεση με τον ψευδώνυμο εαυτό σου. Δηλαδή, να στέλνει επιστολή ο Χαρμίδης και να λέει: Κακώς ο κ. Λαπαθιώτης επικρίνει τους νέους. Και να απαντάει από κάτω ο Λαπαθιώτης: Παρεξήγησε ο κ. Χαρμίδης την προηγούμενη τοποθέτησή μου.

  Κάτι τέτοια παιχνίδια εννοούσα, που υπάρχουν και στη μπλογκόσφαιρα. Όχι να αλλάζεις απόψεις.

 93. marulaki said

  Εγώ έγραφα ανέκαθεν με ψευδώνυμο, και μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι που με ξέρουν κατ’ιδίαν και χρόνια μάλιστα, και δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ να μάθουν το επίθετό μου!

  Τώρα που είναι και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στη μέση, λέτε κάποια στιγμή να μας μείνουν τα ιντερνετικά και να χάσουμε τα αληθινά μας; 😉

 94. […] 04/10/2010 από Po Πρόταση ανάγνωσης: «Τα ψευδώνυμα και ο Πλάτων Χαρμίδης» […]

 95. εν αποστρατεία said

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
  Μια μικρή διόρθωση / προσθήκη μόνο: ο Καββαδίας είχε χρησιμοποιήσει για λίγο το ψευδώνυμο «Πέτρος Βαλχάλας» (εμ… για Βαλχάλας είναι σίγουρος 100%, για το Πέτρος λιγότερο).

 96. sarant said

  Μαρουλάκι, αυτό συμβαίνει όταν συναντιούνται μέλη φόρουμ «στην πραγματική ζωή», να αναφέρονται σε άλλα μέλη με το φορουμικό τους όνομα παρόλο που ξέρουν και το πραγματικό.

  Κύριε Ροΐδη, με κολακεύετε!

  Αγαπητέ εν αποστρατεία, καλώς ήλθατε. Κι εγώ σαν να θυμάμαι ότι ο Καββαδίας είχε χρησιμοποιήσει αυτό το ψευδώνυμο -αλλά βέβαια έμεινε με το όνομά του, σε αντίθεση π.χ. με τον Ελύτη ή τον Μυριβήλη.

 97. Πάνος said

  Νίκο, γιατί γράφεις την καλύβα με κεφαλαίο (Καλύβα); Αποδίδοντάς της τον προσήκοντα …σεβασμό (φαντάσου να ήτανε μεζονέτα…) ή εξαιτίας κάποιου κανόνα της γλώσσας, που αγνοώ; 😉

  *

  Το «Κιβώτιο», που αναφέρθηκε στα σχόλια, πρέπει να το αγοράσω για 4η φορά – είναι από τα βιβλία που σταθερά εξαφανίζονται από τη βιβλιοθήκη μου…

 98. Συχνά είναι πειρασμός να αποκαλύψεις την ταυτότητά σου, ή και να γνωρίσεις από κοντά, ανθρώπους -με κρυμμένη ή φανερή ταυτότητα- με τους οποίους μιλάς διαδικτυακά. Προφανώς, αυτούς που βρίσκεις ότι έχεις να πεις κάτι μαζί τους, ή ακόμη που θεωρείς ότι ταιριάζουν τα χνώτα σου.

  Ο λόγος που πολλές φορές προσωπικά διστάζω τελικά, καθώς την έχω πατήσει στο παρελθόν, δεν είναι η ενδεχόμενη απογοήτευση, με ή χωρίς εισαγωγικά. Αλλά ότι διακρίνω να μην έχουν την εμπειρία, ή τη διάθεση, ή, καμιά φορά, τις ελάχιστες απαιτούμενες γνώσεις, να διατηρήσουν τη δική μου ανωνυμία.

  Κι ακόμη ένας· κοινοτοπία, αλλά ο κόσμος τελικά είναι πολύ μικρός. Και κοινοί γνωστοί, παρελθόντα που θαρρείς ότι τακτοποίησες για πάντα, μπορεί να είναι ένα γραφείο απόσταση από το συνομιλητή σου.

 99. sarant said

  Στάζιμπε, εντάξει η μεταφορά.

  Πάνο, χρησιμοποιώ την Καλύβα όπως θα χρησιμοποιούσες τον τίτλο ενός κέντρου-μαγαζιού-φορέα. Ο Πάνος που έχει την Καλύβα, όπως επίσης με κεφαλαία γράφω «τα παιδιά της Λεξιλογίας».

 100. Immortalité said

  @ 101 Λοιπόν ξαναλέω: Ο πρώτος είναι τομάρι, ο δεύτερος ειδικά αν αποφασίζει και κρίνει για λογαριασμό σου, επίσης τομάρι (και χειρότερο μάλιστα) και ο τρίτος… Υπάρχει ο τρίτος; Δηλαδή να μου ξεφύγει κάτι να εκθέσει εμένα να το καταλάβω αλλά να ξέρω ποιος είναι ο Τιπούκειτος και να τον δώσω από απροσεξία ή άγνοια δύσκολο το κόβω…

  @ 101 2 Εσύ φταις που με παρασύρεις 😉

 101. Υπάρχει ο τρίτος; Δηλαδή να μου ξεφύγει κάτι να εκθέσει εμένα να το καταλάβω αλλά να ξέρω ποιος είναι ο Τιπούκειτος και να τον δώσω από απροσεξία ή άγνοια δύσκολο το κόβω…

  πχ. με καλή πρόθεση, και θεωρώντας αμφότερους μεταξύ μας γνωστούς, μου προωθείς ένα ηλεμήνυμα που σε quoted text έχει την ηλεδιεύθυνσή του. Ή έχεις την πρόνοια και γνώση να σβήσεις τη διεύθυνση αλλά αγνοείς ότι σε μια κεφαλίδα που μένει εντός μπορώ να δω τη διεύθυνση IP του· που μπορεί να αντιστοιχεί στη δουλειά του…

 102. Immortalité said

  Να γράψω και εδώ ότι ο κρητικός λογοτέχνης Κωστής Φραγκούλης έγραφε και με το ψευδώνυμο Ανταίος.

 103. Immortalité said

  @ 103 Κοίτα για να είμαστε ειλικρινείς, εσένα δεν θα σου προωθούσα τίποτα ηλεκτρονικώς. Θα σου έστελνα επιστολή με λέξεις κομμένες από εφημερίδες που θα τις είχα πιάσει με γάντια, το χαρτί θα ήταν αγορασμένο από το εξωτερικό, η κόλλα η πιο κοινή μάρκα της αγοράς και θα το έστελνα για ταχυδρόμηση σε φίλους στο εξωτερικό (με σαφείς οδηγίες να μην πιάσουν την επιστολή με γυμνά χέρια, να μην φταρνιστούν να μην την βάλουν στην τσάντα τους κτλ… ) 😉

  Πλάκα πλάκα μήπως να μας κάνεις μερικά μαθήματα διατήρησης της ανωνυμίας; Για τους νέους δηλαδή που δεν έχουν αυτοδοθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους…

 104. Εσύ έδωσες στεγνά συγγενικό σου πρόσωπο πρώτου βαθμού την πρώτη μέρα που μπήκες εδώ μέσα, και μαζί μ’ αυτόν τον εαυτό σου. Οπότε είσαι πρώτη στη λίστα εγγραφών.

 105. Μαρία said

  103 Στάζυ, δεν καταλαβαίνω τίποτα. Άντε και βλέπεις την ηλεδιεύθυνση κι ας πούμε οτι έχει και ονοματεπώνυμο π.χ. mariaxatzipapara. Απο πού θα καταλάβεις οτι πρόκειται π.χ. για τον Τιπούκειτο;

 106. Immortalité said

  @ 104 (συγγενικό μου πρόσωπο; εγώ; )

 107. Μαρία said

  104 Ε όχι και την πρώτη μέρα.

 108. Μαρία said

  106 Τον αδερφό σου

 109. Μαρία, προφανώς, αν δεν λέει ότι είναι ο Τιπού, δεν θα το καταλάβω (όσο κι αν έχω αναπτύξει την ονυχοσμωτική). Μπορεί όμως να πάρχει μια εισαγωγή του τύπου «δες τι λέει ο Τιπού» και να ακολουθεί παράθεση. Κι εγώ την έχω πατήσει με τον εαυτό μου με άλλο τρόπο, όπως πιθανόν ξέρεις 😉

 110. Μαρία said

  109 Α έτσι μάλιστα.
  Ναι, αλλά έπεσες σε τάφο 🙂

 111. Immortalité said

  Εντάξει έχετε δίκιο, το κατάλαβα μόλις το έκανα, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ηλίθια και αφελής αισθάνθηκα τότε (τελικά μπορεί και να είμαι) και μη μου το χτυπάτε γιατί από αυτά τα λάθη μαθαίνω…

  @ 104 Και εννοείται ότι θα είμαι πρώτη στη λίστα εγγραφών.

 112. Immortalité said

  Και τα αδέρφια είναι β’ βαθμός συγγένειας…

 113. Μαρία said

  111 Ιμόρ, εγώ πάντως το ξέχασα το όνομα, γιατί δε μ’ ενδιέφερε, αλλά μου δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι και σένα δε σ’ ένοιαζε.

 114. Immortalité said

  Πολύ χαίρομαι. Η αλήθεια είναι ότι δεν το σπουδαιολόγησα, γιατί και στο Νίκο ένα μαιλ που είχα στείλει το είχα στείλει επωνύμως. Ηταν και η πρώτη φορά που έγραφα στο ιντερνετ. Μετά διαπίστωσα ότι κάποιοι το σπουδαιολόγησαν και για να πω την αλήθεια με είχε ενοχλήσει. Τωρα νομίζω προσέχω. Και γι αυτά που ξέρω και γι αυτά που δεν ξέρω. Εκτός της ΙP βεβαίως που δεν ξέρω όμως και τί πληροφορίες ακριβώς δίνει…

 115. voulagx said

  Τι εγινε ρε παιδια; Ποτε το εκανε αυτο η Ιμμορ και δεν το πηρα χαμπαρι; Και πηγα να το παιξω Ηλεντελοπουλος! Παραιτουμαι ! Ουτε τον Μιχαλη Νικολαου θα αποκαλυψω, φοβαμαι μη κανω καμμια πατατα, ο αναξιος!

 116. sarant said

  Ιμόρ, την ΙΡ δεν τη βλέπουν όλοι, μόνο ο εκάστοτε νοικοκύρης (ή νικοκύρης).

 117. Immortalité said

  Αυτό το ήξερα Νίκο. Αλλωστε εγώ δεν βλέπω την IP κανενός. Τί πληροφορίες δίνει αυτή η ΙΡ δεν ξέρω…

  @ 115 Τί θες τώρα Βούλαγξ; παραπομπή; 😉

 118. Alfred E. Newman said

  Για τους «ενδιαφερόμενους» υπάρχει και
  http://www.witopia.net/welcome.php
  για περισσότερη μυστικοπάθεια.

 119. #117 Αν είναι στατική σημαίνει ότι έχει εκχωρηθεί μόνιμα σε συγκεκριμένο χρήστη -άνθρωπο ή εταιρεία κλπ. Το αντίστοιχο ενός τηλεφωνικού αριθμού. Αν είναι δυναμική (η συνηθισμένη περίπτωση πελατών εμπορικών παρόχων), σημαίνει ότι έχει εκχωρηθεί για τη συγκεκριμένη συνεδρία-σύνδεση σε συγκεκριμένο χρήστη -άνθρωπο ή εταιρεία κλπ. Το αντίστοιχο ενός τηλεφωνικού κέντρου, για τον πάροχο. Τα κιτάπια με τους συγκεκριμένους πελάτες στους οποίους εκχωρούνται κάθε φορά οι δυναμικές διευθύνσεις ανήκουν στους παρόχους, και η συζήτηση για το χρονικό διάστημα για το οποίο πρέπει να τηρούνται, 6 μήνες, 2 χρόνια, ες αεί, αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, νομοθεσίας, κλπ.

 120. voulagx said

  #177 Immor, οσο και να με παρακαλας δεν προκειται να ανακαλεσω την παραιτηση μου. Δεν ειμαι Νιοπλιας εγω! 😉

 121. Rodia said

  Αν πιάσουμε και τους γελοιογράφους, εκει να δεις τι γινεται! Φαινεται πως οι ανθρωποι της τεχνης που ασχολούνται με τη σάτιρα και τη διακωμώδηση, κινδυνεύουν…
  Τόσο, που διστάζω να αποκαλύψω σύγχρονα ψευδωνυμα. Οχι, δεν θα το πράξω. 🙂
  Καταθετω ομως μια δικη μου εμπειρια πριν απο πολλα πολλα χρονακια. Ειχα την τιμη να γνωρισω απο κοντα τον Πολ Νορ, οταν ζουσε στα βαθεια του γεραματα μονος σε ενα καλυβακι στο Πορτο Ραφτη, χωρις καν ηλεκτρικο ρευμα, εχοντας αφησει ολη την περιουσια του στους κληρονομους του. Ενας ανθρωπος μεγαλόσωμος, με προβλήματα υγειας, αλλα και με απιστευτο κεφι!

 122. #117 Βλέπεις τις IP από τις οποίες σου στάλθηκαν όλα τα ηλεμηνύματα στα γραμματοκιβώτιά σου (View Source, ή Ctrl-U, ή, μεταξύ άλλων, Cuontry Lookup και mailrouteγια το κεραυνοπούλι)-με εξαιρέσεις, πχ. αν σου στέλνει κάποιος από gmail, απ’ την ιστοσελίδα της υπηρεσίας…

  Α, κι υπάρχουν δεκάδες δωρεάν υπηρεσίες που ψάχνουν στις βάσεις δεδομένων με τα μπλοκ διευθύνσεων IP, όπως αυτά έχουν εκχωρηθεί σε χώρες και παρόχους (εμπορικούς και μη), παγκοσμίως, π.χ. http://en.utrace.de/

  Φυσικά, δεν είναι και πολύ χρήσιμο να ξέρεις ότι κάποιος είναι συνδεδεμένος μέσω της CYTA στο Ηράκλειο στις τάδε του μηνός, την δείνα ώρα, αλλά αν πείσεις τον εισαγγελέα ότι πρέπει να βρεθεί ποιος συγκεκριμένα, θα δοθεί εντολή να ανοίξουν τα κιτάπια.

 123. sarant said

  Ροδιά, τυχερή είσαι. Ο Πολ Νορ ήταν φίλος του παππού μου, αλλά μια φορά τον είχα δει εγώ. Είχε γεννηθεί το 1898 και έλεγε στ’ αστεία ότι θα βάλει τα δυνατά του να ζήσει ως το 2000 για να είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει ζήσει τρεις αιώνες. Τελικά πέθανε το 1981 περίπου. Ο ένας από τους πολλούς Νίκους Νικολαΐδηδες της λογοτεχνίας μας.

 124. Immortalité said

  @ 119 α) άρα όλα τα ιστολόγια στα οποία γράφουμε έχουν την ΙΡ μας. Εχουν όμως πρόσβαση στην αντιστοιχία ΙΡ – προσωπικών δεδομένων; Ή μπορούν να έχουν σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς; Αν έχουν τότε όλοι μας ξέρετε ανεξάρτητα από το αν προσέχουμε τί γράφουμε ή όχι..

  @120 Ούτε και Παναθηναϊκός για να κάνεις τέτοια σχόλια 😉

 125. Immortalité said

  @ 122 Για να συνοψίσουμε. Κόβουμε το κεραυνοπούλι και επικοινωνούμε από το gmail κατευθείαν. Δεν δίνουμε αφορμές για να ψηθεί ο εισαγγελέας…

 126. #124 Ναι, όλα τα ιστολόγια στα οποία γράφουμε έχουν την ΙΡ μας. Ανάλογα με τη αν αν η IP μας είναι στατική ή δυναμική, έχουν και κατά το μάλλον ή ήττον μια αντιστοιχία αριθμού και προσώπου. Οποιοσδήποτε σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς, μπορεί να απευθυνθεί σε εισαγγελική αρχή για τέτοιου είδους ταυτίσεις. Αν, μάλιστα, απευθυνθεί σε κανένα μερακλή τύπου ΣφακΑτάκ, κι ο πάροχος κλάνει μέντες ή αδιαφορεί, ο εισαγγελέας μπορεί να θεωρηθεί και μη αναγκαία πολυτέλεια…

 127. #124α Για την ακρίβεια, κάθε φορά που συνδέεσαι σε κάποιο διακομιστή (πχ. σε κάθε σου επίσκεψη σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα…)

  #125 Κι γούγλης πάροχος είναι, και κρατάει τα κιτάπια του φορέβα…

 128. Alfred E. Newman said

  @121 Ροδιά γράφεις:

  >Πολ Νορ, οταν ζουσε στα βαθεια του γεραματα […] ανθρωπος μεγαλόσωμος.<

  Παρακαλώ έναν ορισμό του "μεγαλόσωμος".

 129. Immortalité said

  @ 127 καλά λοιπόν. Μ’ έπεισες. Από δώ και στο εξής θα σας στέλνω τα σχόλια με μπουκάλι στη θάλασσα : Προς Stazybo Horn, κάπου στην Ελλάδα. Τον ξέρει και η Μαρία που την ξέρει ο Σαραντάκος…

  ΣφακΑτάκ ???

 130. Και τα πραγματικά άσχημα νέα είναι ότι με το ipv6, που οσονούπω θα αντικαταστήσει το ipv4, παύει η έλλειψη διευθύνσεων, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι προχωρούμε σε κατάργηση των δυναμικών διευθύνσεων. Όλα στατικά, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, και μένει για διερεύνηση μόνο η αντιστοιχία πραγματικού χρήστη – συνδρομητή. Όχι, κύριε εισαγγελεύ, δικό μου είναι το 281030…, αλλά δεν έλεγα εγώ να καούν τα δεντράκια· εγώ νοιάζομαι για το περιβάλλον. Άλλος είχε μπεί στο νούμερό μου με ασύρματη συσκευή…

 131. Μαρία said

  Ιμόρ, Μ.Σφακιανάκης ο μέγας διώκτης

 132. Μαρία said

  128
  Σαν τον εικονιζόμενο στη 2η σειρά αριστερά, π.χ.;
  http://tinyurl.com/3yvly2m

 133. Rodia said

  @128
  Μεσα στο μισοσκοτεινο χαμηλοταβανο καλυβι, ετσι τον ειδα: πλατύστερνο, με τεραστια απλωμενα χερια και ζωηροτατο θορυβωδες γελιο. Ισα και χώραγε εκει μέσα. Ηταν καθισμενος και, απο την εικονα του καθιστου ανθρωπου, εβγαλα συμπερασμα και για το υψος. Ομολογω οτι δεν ξερω αν ηταν ψηλος.

 134. http://bit.ly/sfakattack

 135. Μπουκανιέρος said

  #113
  Η μαύρη αλήθεια είναι ότι εγώ το θυμάμαι.

 136. Immortalité said

  @ 131 Α! αυτός ο Σφακιανάκης…

  @ 130 Συγκεκριμένα για τα δεντράκια εμένα προσωπικά κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει. Και συνδέομαι με ethernet 😉

 137. Immortalité said

  @ 135 Ενα σφάλμα έκανα και ‘γω. Μήπως να το ξεχάσεις; 😉

 138. Και με αιθέρα, και με οπτική ίνα, σημασία έχει τι δικαιολογία πρέπει να βρει κάποιος για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφας. Η τρέχουσα δικαιολογία είναι Έχω ξεκλείδωτο ασύρματο, και κάποιος άλλος μπήκε και κατέβασε τσόντες· όχι εγώ… Στη Γερμανία, περνάει νομοθεσία που απαγορεύει τα ξεκλείδωτα ασύρματα! Ναι, αυτός ο απίθανος, που οπουδήποτε αλλού θα ξηλωνόταν χτες.

 139. Alfred E. Newman said

  @133 Ροδιά
  Ευτραφής ναι. Μεγαλόσωμος όχι.
  Ήταν πιο κοντός από μένα που είμαι 1,75.

  @132 Μαρία

  Ενώ η αναζήτησή σου έχει το όνομα ο ίδιος ο Πωλ Νορ δεν εμφανίζεται σε καμιά από τις φωτογραφίες.

 140. Rodia said

  @139
  Τι να σου πω.. τον θυμαμαι σαν (καθιστο μεν, αλλα) γιγαντα! 🙂

 141. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 61 Μαρία, μη αδύνατη είπα, όχι παχουλή. Και τέλος πάντων εννοούσα σωματότυπο που να ταιριάζει στην πληθωρική σου παρουσία.

  Κάποιοι είδα ότι άρχισαν να επεκτείνονται και στις ξένες λογοτεχνίες. Δεν θα τους ακολουθήσω, για να μην ξεχειλωθεί το πράγμα. Θα περιοριστώ σε κάτι μικτό:
  Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος – Ζαν Μορεάς

 142. sarant said

  Μπράβο, αν και αναρωτιέμαι -ήταν ψευδώνυμο το Ζαν Μορεάς ή το όνομα που πήρε στη Γαλλία ο Παπαδιαμαντόπουλος, δηλ. και στις άλλες του δραστηριότητες;

  Και ο Επισκοπόπουλος έγινε Σεγκύρ.

 143. ΚαπετάνΈνας said

  #130
  Stazi, άμα δε βαριέσαι, κάντο κιάλλο λιανά, για αυτούς, που αποκαλώ εγώ Βεζούφ. Άν κάτι στο ίντερνετ δεν είναι Βεζούφ, φεύγω αμέσως. VE.S.U.F : Very Stupid User Friendly.

  Δηλαδή,ο sarant,(η ο Δύτης ή το Indy, αν σχολιάσω), τι ξέρει από μένα, έτσι, χωρίς να κάνει πολλά. Και τι μπορεί να κάνει μέ ή χωρίς εισαγγελέα. Είναι κοντά που; Στο τηλέφωνο ή π.χ στο λογαριασμό μου στο Υαhοο; Βασικά, ξαναπές με λίγα λόγια, τα ίδια
  αλλά για ηλίθιους(VESUF.)(Αν δε βαριέσαι)

  *Ξέρω τι σκέφτεσαι. Τρόπους να απαγορεύσει κανείς σε τόσο τεχνολογιόφοβους, όσο εγώ, να χρησιμοποιούν το ιντερνετ.

 144. Alfred E. Newman said

  @140
  Ήταν γίγαντας του χιούμορ καια της καλοσύνης (ακόμα και στους αρκετά νεότερούς του συναδέλφους στο ίδιο γραφείο το 1974).

 145. Μαρία said

  139
  Μόνο 1,75. Και συ πιο ψηλός δείχνεις.
  Στη θέση του Νορ, όλο το σαραντακέικο (μπαμπάς, παππούς+γιαγιά}!

  141 Σ’ εμένα αρέσουν οι παχουλές 🙂

 146. #123 δὲν θὰ ἦτο ὁ μόνος

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF_%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF

 147. τὸ Indy καπετάνιο εἰδικὰ δὲν μπορεῖ νὰ κάνῃ καὶ πολλά. δὲν τὸ συμφέρει νὰ τρέχῃ σὲ εἰσαγγελεῖς ὅποιος ἔχει λερωμένη φωλιά. καὶ γιὰ νὰ πῶ μιὰ ἄλλη παροιμία:λαγὸς τὴν φτέρη κούναγε κακὸ τῆς κεφαλῆς του!

 148. 115,
  Ουφ…(ανακ-ούφ-ιση) 🙂

 149. Immortalité said

  @147 Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του Κορνήλιε! Άκου κούναγε 🙂

 150. Σωστά, Ἀθανασία. τὸ κούναγε εἶναι μαλλιαρὸ καὶ αἴσχιστο. θέλω νὰ μοῦ ἐπιβληθῇ ἐπιτίμιο.

 151. Υπήρχε και ο Νικολάι Καζάν (Καζαντζάκης), σε γαλλική μετάφραση βιβλίου του. Μοιάζει πολύ για ψευδώνυμο και όχι και ξενική απόδοση του ονόματός του.

 152. Alfred E. Newman said

  Όλη αυτή η συζήτηση για τα βάρη και τα ύψη θυμίζει εκείνο τον υπερ-ευτραφή ο οποίος διατεινόταν ότι απλώς είναι κοντός γιατί τα κιλά του αντιστοιχούσαν στο 1,95.

 153. Την Μυρτιώτισσα την είπαμε (Θεώνη Δρακοπούλου);

 154. Αλλά και ο Μπεν Ζελόν είχε μεταφράσει Θουκυδίδη χρησιμοποιώντας το όνομα Ελ. Βενιζέλος.

 155. Immortalité said

  @ 150 Αφού θέλεις, μη σου χαλάσουμε το χατήρι. Για 200 σχόλια θα γράφεις μονοτονικό. Και όχι εξυπνάδες με κεφαλαία. 🙂

  (είχα σκεφτεί μέχρι τέλους του μήνα αλλά είσαι ικανός να μη γράψεις τίποτα μέχρι τέλος του μήνα)

 156. Immortalité said

  @ 154 Ωραίος Γάτε 🙂

 157. Το ζητούμενο είναι η ταυτοποίηση Διεύθυνση IP – Φυσικό Πρόσωπο

  #143 Παράδειγμα:

  Εσύ που υπογράφεις ως ΚαπετάνΈνας, μπήκες στη σελίδα μου στις 19:25 της 04/10/2010 (GMT+3) συνδεόμενος από την διεύθυνση IP XXX.YYY.ZZZ.WWW. Με βάση δημόσια κιτάπια, αυτή η διεύθυνση ανήκει:

  (περίπτωση α) στο dynamic address pool του παρόχου ΟΓΡΗΓΟΡΟΣ: Στην απέδωσε δυναμικά, άρα δεν ξέρω τίποτε παραπάνω. Αν έχω βάσιμες υπόνοιες διάπραξης κακουργήματος (;), πάω στον εισαγγελέα, και του λέω να βγάλει ένα φιρμάνι για τον ΓΡΗΓΟΡΟ, ώστε να ανοίξει τα κιτάπια του. Έτσι θα δούμε ότι στις 18:55 της 04/10/2010 (GMT+3) η διεύθυνση XXX.YYY.ZZZ.WWW είχε εκχωρηθεί στην γραμμή adsl με αριθμό 2101234567 και το χρήστη captain1, δηλαδή στην κυρία Καπετανίδου Παρθένα.

  (περίπτωση β) στην εταιρεία ΚΑΠΕΤΑΝΕΝΑΣ ΑΕ. Η διεύθυνση XXX.YYY.ZZZ.WWW μπορεί να αντιστοιχεί είτε στο adsl διαποδιαμορφωτή (μόντεμ ντε) που βγάζει το εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας προς τον έξω ιντερνετικό κόσμο, είτε σε κάποιο συγκεκριμένο μηχανάκι της εταιρείας, όπου δουλεύει ο υπάλληλος Κάπτεν-Τζιμ. Αντί για την εταιρεία ΚΑΠΕΤΑΝΕΝΑΣ ΑΕ, μπορεί η στατική αυτή διεύθυνση να ανήκει XXX.YYY.ZZZ.WWW στο φυσικό πρόσωπο Καπετανίδου Παρθένα, οπότε οι αμφιβολίες είναι μικρότερες.

  (περίπτωση γ) Όμοια με τις (α) ή (β), με τη διαφορά ότι πρόκειται για κάποιον μη εμπορικό πάροχο (πχ. ένα ερευνητικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, πες το ΕΙΕ, ή το ΙΤΕ…). Αυτό μπορεί να έχει μηχανάκια με δυναμικές ή στατικές IP, και οι χρήστες αυτών να είναι δυναμικά ή στατικά καθορισμένοι. Επίσης, με την επίκληση πανεπιστημιακού ασύλου, ή νομοθετικών κενών /αντιφάσεων, είναι πιθανόν να μην τηρούνται κιτάπια για το ποιος είναι συνδεδεμένος πού και πότε.

  Σε όλα αυτά βάλε ψιλά γράμματα, βάλε ντρίμπλες, βάλε πιο ακριβή ορολογία -ελπίζω ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί κανείς για την απλούστευση, κλπ. Με δυο λόγια, πάντως, το ένα πρόβλημα είναι στατική εναντίον δυναμικής διεύθυνσης IP, και το δεύτερο ποιο φυσικό πρόσωπο πράγματι χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη διεύθυνση τη συγκεκριμένη στιγμή, με τη συγκεκριμένη ταυτότητα σύνδεσης στον πάροχο (εμπορικό ή όχι, εργοδότη ή όχι) της διαδικτυακής πρόσβασης.

 158. Κουδούνι!

 159. Immortalité said

  Αρχίζει το μάθημα;

 160. Immortalité said

  Πάτησα πάνω στο utrace και σκιάχτηκα μια ολιά…

 161. sarant said

  154: Γάτε, μη διαδίδεις τέτοια γιατί θα σε χρησιμοποιήσουν για πηγή.

  153: Ναι, και η Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια). Για να μην πούμε για τόσες σημερινές τραγουδίστριες, από την Αρλέτα ως τη Γλυκερία.

 162. Καρέζη-Καρπούζη
  Γιουλάκη-Γιουβαρλάκη

 163. ΚαπετάνΈνας said

  Stazi, σε φχαριστώ, θα το μελετήσω πάλι, αλλά σιγά σιγά, για να μην κουράζονται τα χείλια μου, όταν προσπαθώ να συλλαβίζω γρήγορα.

  Παρ’ ολα αυτά.Εσύ βλέπεις αρχικά:1. To nick μου.2.Το Email μου; 3. Όχι το ΙΡ μου, έτσι δεν είναι;4Τον πάροχο;
  Ποιος είναι ο πάροχος; Πες μου ένα παράδειγμα παρόχου.

  Και σταματάω εδώ. Δε θα ανοίξουμε online σχολή HY. Υπάρχουν και στην αληθινή ζωή γνώστες του θέματος. Θα εντοπίσω κανένα φίλο μου που να μη γελάει και να μη με μουτζώνει λέγοντας «να, ρε άσχετε».

 164. sarant said

  Το δεύτερο είναι αλήθεια; Βάνου-Βραχνού, έχω ακούσει.

 165. Rodia said

  Τελικα, μετα απο ολα αυτα… μηπως θα έπρεπε να βαφτιζόμαστε μετά την ενηλικίωση;

 166. Immortalité said

  @ 161 Αφροδίτη Μάνου ή αλλιώς Αγλαΐα Δημητριάδη. Οικογενειακή υπόθεση το ταλέντο.

  Καπετάνιε ένα δείγμα παρόχου είναι η Οτενετ. Ενα άλλο η Ελλάς ον λάιν και ούτω καθεξής

 167. Μαρία said

  164 αληθέστατο. Και το άλλο σωστά έχεις ακούσει, νομίζω το έχω γράψει με άλλη ευκαιρία.Οι πατεράδες μας ήταν φίλοι.
  http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite3_1_22/02/2010_324929

 168. #155, αὐτὸ δὲν εἶναι ἐπιτίμιο, ἀλλὰ δήλωσι μετανοίας! 🙂

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7

  καὶ ὁ Νταλάρας Νταράλας

 169. Κανά – Καλημέρη, για να μείνουμε στις οικογενειακές υποθέσεις.

 170. #1΄68 Η πιο αντιπαθητική φωνή της χώρας, μαζί με εκείνη του μπουμπούκου. Μέχρι και ο 105,5 τον βάζει καμιά φορά…

 171. Μαρία said

  163
  Και βλέπει και τον τόπο που βρίσκεσαι, αν και πρέπει να γίνονται και λάθη.
  Μια μέρα π.χ. μου είπε ο Στάζυ οτι το IP μου με έδειχνε στην Κατερίνη.

  Ή αν δηλαδή ο Μιχάλης πουλάει παραμύθι οτι βρίσκεται στο Τέξας, ο Νικοκύρης μπορεί να τον διαψεύσει.

 172. Κάποιος εξέδωσε πριν καιρό μια συλλογή ποιημάτων με φιλολογικό ψευδώνυμο (άλλαξε το επίθετο, όχι το μικρό όνομα). Έμαθα πως έχει κάνει αίτηση να αλλάξει ληξιαρχικά το επίθετό του με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί. Κάποια φαρμακερή γλώσα υποστηρίζει πως ο σκοπός δεν είναι και τόσο πνευματικός, αλλά θέλει απλά ο άνθρωπος να κληρονομήσει ένα θείο του.

 173. sarant said

  Δηλαδή ο θείος βάζει όρο να αλλάξει επώνυμο για να του γράψει την περιουσία;

  Μαρία, τον τόπο που είσαι τον βλέπει και το γκουγκλ και σου βγάζει τη σελίδα γκουγκλ της αντίστοιχης χώρας.

 174. sarant said

  165: Να βαφτιζόμαστε ενήλικοι -και ως τότε να μας λένε Μπούλη και Μπέμπα, πλάκα θα έχει.

 175. Ναι, να πάρει το επίθετο του θείου. Εδώ ταιριάζει απόλυτα το περί πενίας και τέχνης.

 176. sarant said

  175: Δεν είναι τόσο σπάνιο -ένας σειρά μου στο στρατό το έκανε αυτό και πέρα από την περιουσία κέρδισε κι ένα χρόνο θητεία διότι βγήκε προστάτης.

 177. Ύπάρχει μικρό όνομα Μπούλικα, είναι και σχετικά γνωστή η γυναίκα.

 178. ο Μήτσος said

  Για να συνδέσουμε αυτό το thread με το «όλοι μαζί τα φάγαμε». Ο «μεγάλος τραγουδιστής» ήταν το παρατσούκλι του Πάγκαλου όταν συνεργαζόταν με τους Ναξάκηδες.

 179. Rodia said

  174
  Ναι, με αριθμο κυκλοφορίας απο δίπλα, να ξερουμε ανά πάσα στιγμή και τον πληθυσμό των νέων! π.χ. Μπεμπα/200.307

 180. Rodia said

  @177
  εχω ακουσει και Μπεμπούλα (ετων 89!) και Μπουλίνα (γυρω στα 70). Μπεμπη ξερω εναν, αλλα ειναι επιθετο.

 181. #180 Η Μπούλικα που αναφέρω είναι πολύ νεότερη, αλλά οπωσδήποτε ενήλικη:) Νομίζω έχει βαφτιστεί Ωραία-Μπούλικα, αλλά κρατάει το δεύτερο. Και συμπαθέστατη…

 182. Rodia said

  @178
  αμα πιασουμε και τα παρατσούκλια… Αυτα ειναι διαφορετικα πραγματα απο τα ψευδώνυμα, γιατι σου τα κολλανε οι άλλοι!

 183. Rodia said

  @178
  του Πάγκαλου δεν ηταν ακριβως παρατσούκλι, ηταν συνθηματικο ονομα. Ετσι δεν ειναι;

 184. Υπάρχουν και τα κατασκοπικά «ψευδώνυμα». Επειδή διαβάζουν και αρκετοί σκακιστές το ιστολόγιο, ένα ογκώδες συλλογικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρσι, ισχυρίζεται πως ο 12ος παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Καρπόφ ήταν πράκτορας της KGB και το κωδικό του όνομα ήταν Ραούλ.
  Βιβλιοπαρουσίαση:
  http://www.chessvibes.com/reviews/review-the-kgb-plays-chess/#more-30241

 185. Μαρία said

  Αν είναι να πιάσουμε και τα κομμουνιστικά συνθηματικά… Ευτυχώς τα έχουμε έτοιμα απ’ τον Φ.Ηλιού.

  Και Μπέμπα ξέρω και Μπουκούκα γύρω στα 80 κι ένα Μπέμπη εξηντάρη.

 186. ΚαπετάνΈνας said

  Έχω γνωρίσει μία Μπεμπέ, Ελληνίδα, πολύ ηλικιωμένη, απ’ αυτές τις Κολωνακιώτισσες, που μιλούσανε μεταξύ τους γαλλικά με Ελληνική προφορά. Θυμάμαι,ότι ακόμα κι όταν μίλαγε Ελληνικά, αποκαλούσε την υπηρέτριά της la paysanne, για να μην καταλαβαίνει εκείνη, ότι την σχολιάζουν.

 187. Το Γλυκερία δεν είναι ψευδώνυμο, είναι βαπτιστικό χωρίς το επώνυμο (Κωτσούλα· στην πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση, στον δίσκο «Μην κάνεις όνειρα» του Απόστολου Καλδάρα, 1978, όπου τραγουδούσε τα 10 από τα 12 τραγούδια –τα άλλα δύο ο Γιώργος Γερολυμάτος– αναγράφεται, λανθασμένα, Κωστούλα· στο «Να η ευκαιρία» εμφανίστηκε ως Γλυκερία Νομικού), όπως Ονούφριος (Τα τιμόνια τα βαριά). Τι παναπεί ποιος είναι αυτός; Παντής το επώνυμο, μακεδόνας, πρώην νταλικιέρης που το γύρισε τραγουδιστής. Άντε, ακούστε και λίγο μουσική αξιώσεων, όλο Λουδοβίκο των Ανωγείων και Λίοναρντ Κοέν μού είσαστε 😀

  Το Αρλέτα δεν είναι ψευδώνυμο, είναι σύντηξη της πρώτης συλλαβής του πρώτου και των τελευταίων συλλαβών του δεύτερου βαπτιστικού της, Αργυρώ-Νικολέτα, χωρίς το επώνυμο (Τσάπρα) – όπως motel, frappuccino, malware.

  Ψευδώνυμο είναι το Μαρινέλλα (Κυριακή, για τους φίλους Κική, Παπαδοπούλου).

 188. Κώστας Αδαμόπουλος said

  @181 Νόμιζα ότι το Μπούλικα είναι χαϊδευτικό του Ωραία, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος (και προφανώς ο κόσμος είναι μικρός όπως ειπώθηκε παραπάνω).

  @161 Και οι δύο τραγουδίστριες που αναφέρεις Νικοδέσποτα έγιναν γνωστές με τα βαφτιστικά τους ονόματα. Γλυκερία Κοτσούλα και Αργυρώ-Νικολέττα Τσάπρα. Αλλά άμα πιάσουμε τους τραγουδιστές και τους ηθοποιούς…

 189. sarant said

  Γεια σου Καλοπροαίρετε, που έβαλες τα πράγματα στη θέση τους!

 190. ο Μήτσος said

  @183
  ψευδώνυμο ήταν και αυτό

 191. Κώστας Αδαμόπουλος said

  Συμπέσαμε…

 192. ΚαπετάνΈνας said

  Ε, μια που πιάσαμε τα κομμουνιστικά…
  Νομίζω, ότι το Πικρός (τώρα δε θυμάμαι αν τα ξανάπαμε αυτά), οι διάφοροι Πικροί δηλαδή, διάλεξαν αυτό το ψευδώνυμο, λόγω του Γκόρκυ, που σημαίνει Πικρός.

  Τη λέξη την ξέρουμε από το σινεμά, από τον Αιζενστάιν. Στη σκηνή του γάμουτου Ιβάν-Τσερκάσοφ, η Βογιαρίνα Εφροσύνια κουνώντας το ποτήρι φωνάζει Γκόρκαα, Γκόρκαα και προτρέπει και τους υπόλοιπους γουρουνοβογιάρους να φωνάξουν το ίδιο, Γκόρκααα, πικρό δηλαδή. Σύνθημα στους ρώσικους γάμους για να φιλήσει ο γαμπρός τη νύφη, να γλυκάνει η ατμόσφαιρα. (Έθιμο μεγάλο).

 193. Μαρία said

  187
  Και ο ξάδερφος Σάκης, λάτρης της ελληνικής γλώσσας.
  http://kotsoulas.blogspot.com/2008_11_01_archive.html

 194. ΚαπετάνΈνας said

  Το αληθινό όνομα του αρχικού Πικρού-Γκόρκυ ήταν Αλέξέι Μαξίμοβιτς Πεσκώφ.

 195. #188 Φυσικά μπορεί να έχεις δίκιο, πάντως την έχω δει και σε εφημερίδα ως Ωραία-Μπούλικα.

  (Το γράφει η εφημερίδα! — που έλεγε ο παπούς μου
  Το είπε η τηλέοραση! — που λέει η μάνα μου
  Το είδα στο ίντερνετ! —που το λέω εγώ καμιά φορά, ξεχνώντας το γεγονός πως αυτό από μόνο του δεν προσθέτει εγκυρότητα!)

  #187 κλπ, βρε καλώστον! Έχω κουίζ…(πασίγνωστη απάντηση, αλλά μπορεί να μην έρχεται με την πρώτη στο μυαλό σε όλους. Ποιος έλληνας τραγουδιστής έγινε πολύ γνωστός και με το παρατσούκλι που απέκτησε;)

 196. Μαρία said

  195 Ο Σερ;

 197. ΚαπετάνΈνας said

  #193
  Μαρία, το πιο αστείο,(πέσαμε κάτω από τα γέλια), είναι εκείνη η ελληνική ρίζα -λάνδη. Ηχεί ελληνικά, αλλά έχει και μια αρχοντιά, βρε παιδί μου: Λάαανδη, λάαανδη…

  Όπως λέμε Σουαζιλάνδη,Ζουλουλάνδη, Ζουρλολάνδη…

 198. Immortalité said

  @ 195 ο Δάκης;

 199. # 195 Ε ναι, που δυστυχώς απέκτησε όπως όλοι ξέρουμε τον τίτλο αυτό στα χρόνια που κουβαλιόταν φιέστες της χούντας και στα στούντιο της ΥΕΝΕΔ.

  Φλογερό ήταν το γράμμα που του είχε στείλει ο Μίκης:

  » «Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα «Δειλινά» τον «Υμνο της Επαναστάσεως». Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τί πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθησε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μη γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στο βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπωνται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει.
  Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλλήκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά. (Υπογραφή Μίκης Θεοδωράκης) Αθήναι, Ιούλιος 1967″.

 200. ΚαπετάνΈνας said

  #195

  Ο Γύφτος; (Μανώλης Αγγελόπουλος)

 201. Μαρία said

  198 Ιμόρ, λέει «και με το παρατσούκλι»

 202. Κώστας Αδαμόπουλος said

  Το Δάκης είναι κι αυτό βαφτιστικό, συγκεκριμένα το χαϊδευτικό του Βρασίδας (Χαραλαμπίδης το επώνυμο αν θυμάμαι καλά)

 203. Immortalité said

  Πάντως Γάτε το «Ωραία» σαν βαφτιστικό δεν το είχα ακούσει. Μόνο σ’ένα βιβλιο του Τονίνο Μπενακουίστα τη Μαλαβίτα

 204. Μαρία said

  199
  http://afmarx.wordpress.com/2007/04/21/pontiki/

  Ιμόρ, η μάνα κι η κόρη φίλου έτσι λέγονται.

 205. #203 Είναι ελληνική απόδοση του ονόματος Μπέλα;

 206. #204 Το αφιέρωμα της εφημερίδας «Ποντίκι» φαίνεται να έχει ως πηγή -κατά πολύ μεγάλο μέρος- το αφιέρωμα του Ιού, που είχε δημοσιευτεί 10 χρόνια νωρίτερα, το 1997.
  http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970420a.htm
  Εκεί γράφεται ακόμη πως ο συνταγματάρχης Λαδάς είχε ζητήσει από τον Θεοδωράκη, με κάθε σοβαρότητα, να μελοποιήσει τον «Υμνο της Επαναστάσεως» (του έφερε τους στίχους στο Βραχάτι). Ο άλλος βέβαια έβαλε τα γέλια…

 207. Immortalité said

  Το βιβλίο το διάβασα στα γαλλικά και το κορίτσι το λένε Belle, κυκλοφορεί όμως στα ελληνικά και θα τσεκάρω πως το μεταφρασανε.
  Μαρία μόνο Πανωραία είχα ακούσει. Ακόμα χειρότερα δηλαδή 🙂 Παντως να βγάλεις το κορίτσι σου Ωραία, το προετοιμάζεις για μεγάλο δουλεμα στο σχολείο…

  Για το Θεωδοράκη τα ‘χουμε ξαναπεί για το Μπιθικώτση επίσης (όχι εδώ αλλά τεσπά). Σε μερικούς όλα επιτρέπονται και όλα συγχωρούνται…

 208. ιμμο, όλα όλα, κατά τη γνώμη μου όχι. Εξαρτάται από το ιστορικό φορτίο που κουβαλάς, όπως και να το κάνουμε, σε δεσμεύει.

 209. Τέλος πάντων, στενάχωρη συζήτηση, και για τον Σερ να σου πω την αλήθεια δεν έδινα ποτέ δεκάρα, τα του Μίκη όμως δεν είναι ευχάριστα. Πάμε παρακάτω…

 210. Immortalité said

  @ 208 Θα πρέπε να δεσμεύει Γάτε. Τελικά όμως κανένας δεν φαίνεται να δεσμεύεται. Αλλά συμφωνώ. Πάμε παρακάτω…

 211. Μαρία said

  207 Κανένα δούλεμα, για τη συγκεκριμένη τουλάχιστον.

  206
  Πρόσφατα δυσαρέστησαν και τον έγκριτο δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδόπουλο.
  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/10/2010&s=ios-savvatoy
  γι’αυτό:
  http://www.iospress.gr/mikro2010/mikro20100724.htm

  Δεν ήξερα οτι είχε γράψει Ύμνο στον Παπαδόπουλο, ίσως λόγω της συνωνυμίας.

 212. Immortalité said

  Δεν μιλάω για τη συγκεκριμένη Μαρία, που μπορεί και να το υποστήριζε απολύτως, γενικά μιλάω.

 213. #163, #166: Όπως είπε κι η Ιμμόρ, πάροχος είναι αυτός που σου παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες· κατά βάση, τη σύνδεσή σου στο διαδίκτυο. Μπορεί να είναι εμπορικός, σαν αυτούς που ανέφερε η Ιμμόρ, μη κερδοσκοπικός, πχ. ένα ΑΕΙ, ή το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ο εργοδότης σου, στη δουλειά σου, κλπ.

  #171: Μαρία ούτε οι βάσεις δεδομένων με τα μπλοκ διευθύνσεων είναι πάντα ενημερωμένες, ούτε είναι απίθανο μια διεύθυνση από το μπλοκ της Πιερίας να δοθεί στη Θεσσαλονίκη, ή τη Βέροια, κλπ…

  #158 Το κουδούνι (ήλπιζα να) ήταν για τη λήξη του μαθήματος.

 214. sarant said

  Ωπ, πιένες έχουμε!

  Πανωραία ήξερα κι εγώ -ή μάλλον δεν την ήξερα, ήταν ένα κοριτσάκι στη γειτονιά (όταν εγώ ήμουν φοιτητής) που το φώναζε η μάνα του να έρθει να φάει -ακουστά λοιπόν την έχω μόνο.

  Καπετάνιε, ο γνωστός Πικρός πράγματι εμπνεύστηκε από τον Γκόρκι. Για τον άλλο, μόνο να υποθέσουμε μπορούμε.

  Γάτε, θαρρώ πως έχει τρυπίτσα το κουίζ σου, διότι το Σερ Μπιθί δεν εκτόπισε το Μπιθικώτσης. Μόλις το είδα, σκέφτηκα (και το απέρριψα διότι δεν είναι τραγουδιστής) τον Γιοβάν Τσαούς (Γιάννη Εϊτζιρίδη), ή τον Ογδοντάκη (Δραγάτσης).

 215. Μαρία said

  214 Καμιά τρυπίτσα. Βλ.201 Προσπέρασες κι εσύ το και.

 216. Immortalité said

  @ 214 Και για να τηρήσουμε και τους κανόνες του κουιζ «και με το παρατσούκλι», θα μπορούσε να είναι ο Στράτος Παγιουμτζής ή Τεμπέλης…

  @ 213-3 ας μη αναλογιστώ τώρα τί συμπέρασμα έβγαλες 🙂

 217. Μαρία said

  216
  Αυτός είναι πιο γνωστός σκέτο Στράτος. Εξάλλου ο Γάτος μίλησε για πασίγνωστη απάντηση, δηλαδή πανευκολάκι.

 218. Immortalité said

  Αμα έχεις μεγαλώσει με τα τραγούδια του(ς) πανευκολάκι είναι. Σωστό για το Στράτος αλλά το όνομα σκέτο είχε και συνέχεια…

 219. Μαρία said

  Όπα, Ιμόρ. Σε νανούριζαν με το ζούλα σε μια βάρκα μπήκα;

 220. …και σε ποια από τις δύο εκτελέσεις του Στράτου, στην καθωσπρέπει, αποστειρωμένη κατά τη γνώμη μου, εκτέλεση του 1969, ή στην πρώτη, πιο αυθόρμητη και πιο πλακατζήδικη, του 1935, όπου μιμείται τη φωνή τού Μπάτη, ο οποίος ήταν αρχικά να το πει, όμως στο τέικ φάιβ τράβηξε τις τζουρίτσες του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραγουδήσει;

  Αρχίζουμε και ντεραπάρουμε πάλι, αλλά το να συγκρίνει κανείς τον Στράτο με τον Διονυσίου είναι σαν να συγκρίνει τον Στελάκη με τον Καζαντζίδη…

 221. Immortalité said

  @ 219 και όχι μόνο 🙂

  Μπον νουι από μένα. Σήμερα πρέπει να σηκωθώ νύχτα…

 222. #169 ἡ Κανᾶ νομίζω πὼς λέγεται Κανατᾶ. ἕνας ἐξάδελφός της ἦτο συμμαθητής μου.

  #170 γοῦστα εἶναι αὐτά. ἐμένα δὲν μοῦ τὴν σπάει ἡ φωνὴ οὔτε τοῦ ἑνὸς οὔτε τοῦ ἄλλου.

  Πρωτοψάλτη -Ἀττικιουζέλ.

 223. sarant said

  Νομίζω ότι έχει αλλάξει επίσημα επώνυμο η Πρωτοψάλτη.

  Η Ζωή Νάχη άραγε (η πρώτη γυναίκα του Χιώτη) ηταν ψευδώνυμο ή όχι; Νομίζω πως όχι. Σε κάτι παλιά χαρτιά που σκάλιζα, βρήκα τ’ όνομά της σε πολύ παλιά εφημερίδα, όταν ήταν παιδί-θαύμα στο τσίρκο.

 224. Μαρία said

  >έχει αλλάξει επίσημα επώνυμο

  Και η Αλκαίου απο Μαχαίρα.

 225. 80 Οχι, δεν είχαμε καλλιτέχνη με ψευδώνυμο στην οικογένεια.
  87 Οι δικοί μου έλεγαν ότι προέρχεται από το Κόλος (ή κώλος – το γράφουν με όμικρον τώρα; ) + Ντούρος και σήμαινε ότι ο παππούς είχε ωραίο κώλο, αλλά μου φαίνεται τελείως άστοχο γραμματικά και ετυμολογικά τώρα που μεγάλωσα. Το Κολιός φαίνεται σωστότερο, όντως.

  Δεν προλαβαίνω όλα τα σχόλια, ελπίζω να μην έχει γίνει κι άλλη αναφορά παρακάτω.

 226. […] Τα ψευδώνυμα και ο Πλάτων Χαρμίδης « Οι λέξεις έχουν τη… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: