Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Οκτωβρίου

Posted by sarant στο 5 Οκτωβρίου, 2010


Όταν ήμουνα φαντάρος, εκεί στα τελειώματα πέρασα από ένα γραφείο όπου δούλευε κι ένας πολιτικός υπάλληλος, ο κύριος Ραψομανίκης (όνομα εντελώς αλλαγμένο). Αυτός ο κύριος Ραψομανίκης τη Δευτέρα το μεσημέρι, φεύγοντας από το γραφείο, έλεγε «πάει η βδομάδα» και γύρω στις πέντε του μηνός έλεγε «πάει κι ο Μάρτιος» (ή όποιος μήνας ήταν). Λοιπόν, με ραψομανίκεια κριτήρια «πάει κι ο Οχτώβρης», αφού έχουμε φτάσει στις 5 του μηνός. Ωστόσο, έστω και με καθυστέρηση ανεβάζω ένα Μηνολόγιο Οκτωβρίου, που έφτιαξε ο πατέρας μου, διότι και για τον Σεπτέμβρη που είχε φτιάξει το είχα αμελήσει κι όταν το πήρα είδηση ο μήνας είχε περάσει (ραψομανικιστί).

Αυτά τα μηνολόγια τα έφτιαχνε και παλιότερα ο πατέρας μου, και έχω βάλει μερικά στον παλιό μου ιστότοπο. Μ’ αρέσουν επειδή υπενθυμίζουν πρόσωπα που μπορεί να τα έχουμε ξεχάσει και επειδή βρίσκω ταιριαστή την τελετουργική καθαρεύουσα.  Κι έπειτα, αν θέλουμε να είμαστε τρισχιλιετείς, να θυμηθούμε ότι οι αρχαίοι είχαν προσωπική θρησκεία -λάτρευε ο καθένας θεούς του σπιτιού του και αγίους της δικής του προτίμησης. (Αυτό που λέω παίρνει πολύ νερό, ας μην επιμείνουμε).


Τέλος, δεν έχω ελέγξει την ακρίβεια όλων των ημερομηνιών, οπότε μη με κυνηγήσετε, αν όμως πιστεύετε πως κάπου υπάρχει λάθος πείτε το να διορθωθεί για του χρόνου.


Πα  1

Πρώτη κυκλοφορία του «Κεφαλαίου» υπό Καρόλου Μαρξ

Σα 2

Θανή Αριστοτέλους του Σταγειρίτου

Κυ  3

Φραγκίσκου της Ασίζης

Δε  4

Διονυσίου μελωδού, του Θεσσαλονικέως

Τρ  5

Εκτόξευσις του Σπούτνικ Ι, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης

Τε 6

Εφεύρεσις τηλεφωνίας υπό Αλεξάνδρου Γκράχαμ Μπελ

Πε 7

Έδγαρδου Άλαν Πόε

Πα 8

Πιττακού του Μυτιληναίου

Σα 9

+ Ερνέστου Τσε Γκεβάρα τελευτή

Κυ 10

Γενέσιον Ιωσήφ Βέρντι

Δε 11

Κάθοδος Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις τον κρατήρα της Αίτνης

Τρ 12

Ανακάλυψις της Αμερικής (αποφράς ημέρα)

Τε 13

Πρώτη έκδοσις του «Καλού στρατιώτου Σβέικ» υπό Γιάροσλαβ Χάσεκ

Πε 14

+ Λεονάρδου Μπερνστάιν

Πα 15

+ Ευγενίου Ο΄Νηλ

Σα 16

Γενέσιον Όσκαρ Ουάϊλντ

Κυ 17

+ Κοίμησις Φρειδερίκου Σοπέν

Δε 18

Επιμενίδου του Κρητός

Τρ 19

Γενέσιον Αυγούστου Λυμιέρ

Τε 20

Γενέσιον Αρθούρου Ρεμπώ

Πε 21

Νικολάου Εγγονοπούλου

Πα 22

Ξενοφάνους του Κολοφωνίου

Σα 23

Γενέσιον  Εμμανουήλ Χατζηδάκη του μελωδού

Κυ 24

+ Ανδρέου Καρκαβίτσα

Δε 25

Γενέσιον Παύλου Πικάσσο

Τρ 26

Δημητρίου του Μυροβλήτου, Πανός του μεγάλου.

Τε 27

Νικολάου Καζαντζάκη

Πε 28

Επέτειος του ΟΧΙ

Πα 29

Αναχάρσιος του Σκύθου

Σα 30

Γενέσιον Θεοδώρου Δοστογέφσκι

Κυ 31

+ Φρειδερίκου Φελλίνι

69 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Οκτωβρίου”

 1. Μπουκανιέρος said

  «Ανακάλυψις της Αμερικής (αποφράς ημέρα)»

  Αποφράς, αλλά για ποιους; Μάλλον για τους «ανακαλυμένους».

 2. ΠΛΑΪ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΡΝΕΣΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΤΕΛΕΥΤΗ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΚΑΘΑΡΕΟΥΣΙΑΝΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΣ 🙂

 3. Πάντως ὁ Ῥαψομανίκης δὲν εἶναι τίποτε μπροστά μου. Ἀπὸ τὸν Ἰανουάριο λέω «πάει ἡ χρονιὰ» κι ἀπὸ τὸ 2001 ἔλεγα «πάει κι ἡ δεκαετία». Καὶ δὲν ἤμουν πολιτικὸς ὑπάλληλος σὲ γραφεῖο παρ’ὅλο ποὺ τὰ εἶχα καλὰ μαζί τους.

 4. Νομίζω ο Σπούτνικ ήταν στις 4 Οκτωβρίου.

 5. π2 said

  Μ’ αρέσουν αυτά τα εκλεκτικά μηνολόγια. Να αρχίζει το μηνολόγιο με το Κεφάλαιο του Μαρξ και να τελειώνει με τον Φελινι είναι, ει μη τι άλλο, ένδειξη καλού και παιχνιδιάρικου γούστου. 🙂

  Μια άσχετη παρατήρηση. Πάντοτε με εντυπωσίαζαν οι ακριβείς αντιστοιχίες αρχαιοελληνικών ημερομηνιών (στις ελάχιστες περιπτώσεις που παραδίδονται) με τις δικές μας. Οι τρισχιλιετόπληκτοι κυκλοφορούν ακόμη και έντυπα ημερολόγια, αν θυμάμαι καλά, στα οποία έχουν αντικαταστήσει τους δικούς μας μήνες με τους αρχαίους. Στην πραγματικότητα, οι αρχαίες ημερομηνίες που μπορούν να αντιστοιχιστούν σε γρηγοριανές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα αρχαία ημερολόγια ήταν σεληνιακά και, κυρίως, πολιτικά ημερολόγια, παρότι οι αρχαίοι γνώριζαν και σχετικά ακριβή αστρονομικά ημερολόγια (οι 19ετείς κύκλοι του Μέτωνα ήταν ένα ημερολόγιο ακριβέστερο από το Ιουλιανό). Πρόσθετες μέρες και μήνες εισάγονταν με πολιτική απόφαση, συχνά για να προσεγγίσει το πολιτικό ημερολόγιο τις πραγματικές εποχές του χρόνου, αλλά και για χίλιους δυο άλλους λόγους. Αυτό το ξέρουμε με βεβαιότητα για την Αθήνα (από τη λόγια παραγωγή της οποίας προέρχονται ούτως ή άλλως οι περισσότερες συγκεκριμένες ημερομηνίες που διαθέτουμε), αλλά μπορούμε να το πιθανολογήσουμε και για άλλες πόλεις. Οι άρχοντες μπορούσαν να διατηρήσουν για παράδειγμα την ενάτη Ελαφηβολιώνος για πέντε ημέρες· ο Δημήτριος Πολιορκητής επέβαλε μια αρκετά βίαιη αλλαγή του αττικού ημερολογίου (με μετονομασίες μηνών) επειδή βιαζόταν να γίνει μύστης στα Ελευσίνια μυστήρια πριν την ώρα τους· και υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα. Παρότι το σεληνιακό έτος άρχιζε στην Αθήνα μάλλον σε δεδομένο σημείο μετά την θερινή ισημερία, και πάλι δεν αρκεί να γνωρίζουμε το έτος για να αντιστοιχίσουμε τις αρχαίες ημερομηνίες σε δικές μας: θα έπρεπε να είχαμε πολλά δεδομένα από όλο εκείνο το έτος, ώστε να διαπιστώσουμε τη δομή των εμβολίμων ημερών ή/και μηνών. Το αποτέλεσμα είναι πως για μια αρχαία ελληνική ημερομηνία η ακριβέστερη αντιστοίχιση που μπορούμε να δώσουμε είναι του τύπου «αρχές του καλοκαιριού».

  Τα πράγματα είναι διαφορετικά με τα αιγυπτιακά, βαβυλωνιακά και άλλα ανατολικά ημερολόγια. Επειδή διαθέτουμε πληθώρα δεδομένων για τα ημερολόγια αυτά, και επειδή ακριβώς ήταν ημερολόγια σταθερότερα και βασισμένα σε αστρονομικές αρχές, με εμβόλιμες ημέρες και εμβόλιμους κύκλους που προέκυπταν από ακριβείς μετρήσεις και αστρονομικούς κύκλους, εκεί η αντιστοίχιση σε ιουλιανές ημερομηνίες είναι εφικτή. Πιθανότατα την εποχή των κατακτήσεων του Αλεξάνδρου, υπήρξε μια τεχνητή αντιστοίχιση του μακεδονικού ημερολογίου με το βαβυλωνιακό· αργότερα το ίδιο έγινε από τους Πτολεμαίους με το αιγυπτιακό. Έτσι, για παράδειγμα, γνωρίζουμε την ακριβή γρηγοριανή ημερομηνία του θανάτου του Αλεξάνδρου. Αλλά μέχρι εκεί. Για να μην μακρηγορώ: οι ελάχιστες αρχαίες ημερομηνίες την αντιστοιχία των οποίων με τις δικές μας την γνωρίζουμε με ακρίβεια, είναι από τέταρτο χέρι: αττικό ημερολόγιο σε μακεδονικό, μακεδονικό σε βαβυλωνιακό, βαβυλωνιακό σε ιουλιανό, ιουλιανό σε γρηγοριανό.

  Κάτι ήξερε ο Ελύτης:

  Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη
  πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα.

 6. nickel said

  Καλημέρα. Πάει καλά με τον πρωινό καφέ. Αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, «Ιαροσλάβου». 🙂

 7. Αυτό το: «Σα 9 + Ερνέστου Τσε Γκεβάρα τελευτή» δεν το κατάλαβα.
  – Γκεβάρα (η) «τελευτή»; ή
  – Γκεβάρα (του) «τελευτή» (=Γκεβάρα ως εκτελεστή); ή
  – (του) Γκεβάρα «τελευτή» (=του εκτελεστή του Γκεβάρα);

  Με την περί το 1940(+-20χρ) εκκλησιαστική καθαρεύουσα, μάλλον το πρώτο, ναι;

 8. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις διορθώσεις.

  Άναυδε, το πρώτο.

 9. A certain crazed alien penguin said

  Κορνήλιε, όξω από την ημερομηνία γέννησής μου!
  Σε αποκληρώνω από το ευγενές τάγμα του Οκτωβρίου!
  Τρίζουν τα κοκαλάκια του μεγαλομάρτυρος Ιωάννου Λέννον.
  (Ανατριχίλα…)

  Και μην ξεχνάτε, 2 Οκτωβρίου το γενέθλιον του Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Μαχάτμα Γκάντι.

  (Θέλουμε και τον άλλο μήνα!)

 10. ΚαπετάνΈνας said

  Καλημέρα Νίκο και καλά τέλη του μήνα.

  Τι θα πει Οκτώβριος! Ένα δισεκατομύριο πιστοί ξέρουν, ότι σε λίγο τελειώνει ο μήνας Σαουάλ.

  Για την ακρίβεια, σήμερα έχουμε Τρίτη, 24 Σαουάλ του 1431ού έτους Εγίρας.

  Και όλοι γνωρίζουμε (από το Αλ Γκούγκαλ), οτι σαουάλ σημαίνει φέρω, γιατί είναι η εποχή που οι γκαμήλες, αφού το γλεντήσανε καλά τον προηγούμενο καιρό (και χωρίς να παίρνουν προφυλάξεις), έμειναν ολίγον έγκυες και έτσι «φέρουν» τον καρπό των ακολασιών τους, το γκαμηλοέμβρυο.

 11. Abravanel said

  Με αφορμη τον π2 να προσθεσω οτι το σημερινο εβραικο ημερολογιο ειναι σεληνιακο αλλα αυτο ηταν προιον του εκμοντερνισμου και συγχρονισμου με το αρχαιοελληνικο που εμφανιζονταν ως το πλεον συγχρονο εκεινες τις εποχες. Τι αντικατασταθηκε; Το αρχαιο ηλιακο εβραικο, (αιγυπτιακης προελευσης).

 12. Πώς είναι δυνατό μήνας του μουσουλμανικού ημερολογίου να συνδέεται με φυσικό φαινόμενο, αφού το μουσουλμανικό ημερολόγιο είναι αμιγώς σεληνιακό, χωρίς εμβόλιμους μήνες, και επομένως κάθε μήνας μπορεί να πέσει σε οποιαδήποτε εποχή;

 13. Jimakos said

  Στις 9 του μηνού, οι αμερικάνοι γιορτάζουν και την μέρα του Λιφ Έρικσον (καμία σχέση με τα κινητά), του σκανδιναβού εξερευνητή/θαλασσοπόρου που θρυλείται οτι πάτησε προ του Κολόμβου εις την βόρεια Αμερική. Κρίμα πάντως που δεν δικαιώθηκε περισσότερο απο την ιστορία, γιατί θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να λεγόταν μια ήπειρος Έρικσον.

 14. KapetanEnas said

  #12
  Ίσως οι γκαμήλες οργανώνουν τα πάρτυ τους σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο.

 15. Μιας και το ποστ έχει σχέση και με την ιστορία και με το ημερολόγιο, μου ήρθε στο μυαλό πως μερικά γεγονότα που αφορούν την ελληνική ιστορία ονοματίστηκαν με έναν μήνα ολόκληρο αδυνατίζοντας (ίσως δίκαια) την τυπική ημερομηνία της επετείου, όταν αυτή υπάρχει.
  Έχουμε τα Απριλιανά (όχι του 1967), τα Ιουλιανά, τα Σεπτεμβριανά, τα Οκτωβριανά (όχι τα ανύπαρκτα παλιότερου ποστ σου), τα Νοεμβριανά και τα Δεκεμβριανά (δις). Γεναριάτικα και Φλεβαριάτικα είναι κάπως μαλιαρά ενώ Αυγουστιάτικα μού έρχονται στο νου μονάχα τα φεγγάρια.

 16. sarant said

  Γάτε, ποια Απριλιανά εννοείς;
  Το παλιότερο ποστ μου που λες είναι εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/08/28/oktwbriana/

  Το έχω συμπληρώσει στο βιβλίο μου, όπου έχω και Ιουνιανά και Φεβρουαριανά. Όχι όμως όλους τους μήνες.

 17. Μαρία said

  16 Γούγλισε Απριλιανά.

 18. 10,
  Καπετα’νιε, προ’κειται για γκαμη’λεια τελετη’, υποθε’τω 🙂

 19. #16 το λήμμα της wikipedia είδα…τώρα κατά πόσο είναι ακριβές, θα σε γελάσω…

 20. #9 εἶναι σπουδαῖο προνόμιο νὰ εἶσαι γεννημένος ὅταν ὁ μὴν ἔχει 9 (ἀπὸ γεννησιμιοῦ καὶ δικαιωματικῶς τεμπέλης 🙂 ). ἐπιπλέον ὅπως καταλαβαίνετε λόγῳ τοῦ θανάτου ποὺ σημαδεύει τὴν γενέθλιον ἡμέρα μου εἶμαι καὶ ἀπὸ γεννησιμιοῦ άντικομμουνιστής. ὁσουνούπω καὶ ὁσιοκαθερουσιανομάρτυς κονσερβοκυτίῳ τελειωθείς! 🙂

 21. παρόραμα: ἔχῃ

 22. sarant said

  Μάλιστα, γηράσκω αεί. Ευχαριστώ, Γάτε-Μαρία.

  Μιχάλη, πολύ καλό!

 23. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 6 ή μήπως Ιεροσλάβου, όπως Ιεροσόλυμα και Ιεροβοάμ;

  sx. 19 πειστικό φαίνεται αλλά στο Νικοκύρη ιδιαίτερα θα αρέσει εκείνο το «Των εξτρεμιστικών εκείνων επεισοδίων ακολούθησαν μάχες σχεδόν σώμα με σώμα »
  Παραδόξως πιο κάτω ο Πάβελ Σαντέφ «διέφυγε τη σύλληψη».

  Πάντως καταγγέλλω ασυνέπεια στη διατύπωση του μηνολογίου:
  Αλλού στο όνομα του οσιομάρτυρα έχουμε «τελευτή» ή «γενέσιον» ενώ αλλού καμία πληροφορία αλλά τη γενική σκέτη. Τι τού ‘τυχε π.χ. του Εδγάρδου (και όχι Έδγαρδου) στις 7 του μηνός; Γέννησις, θάνατος, περιτομή, εισόδεια ή άλλον τι;

  Χαρά στο κουράγιο σου Π2 με τα ημερολόγια!

  Α, επ αφορμή Ραψομανίκη, την παροιμία «ήρθ’ ο Τέταρτος, βγήκε ο βδόμαδος» την έχετε ακούσει;

 24. 4,
  Πρα’γματι, 4 Οκτωβρι’ου, 1957, 22:12 ω’ρα Μο’σχας (το γουργου’λησα αυτο’), που σημαι’νει οτι σε σημαντικο’ με’ρος της το’τε ΕΣΣΔ ει’χε η’δη αρχι’σει να ξημερω’νει η 5η Οκτωβρι’ου. Και τα δυ’ο σωστα’ λοιπο’ν!

  Το ι’διο διαπι’στωσα τυχαι’α για την πρω’τη προσελη’νωση: Η’ταν 21 Ιουλι’ου ’69 στην Ελλα’δα, 20 στην Αμερικη’.

  Μικρο’ς ο κο’σμος…

 25. Α, 4 Οκτ. και τα γεννε’θλια της κο’ρης μου!

 26. #25 πολύχρονη, ἀλλὰ τὶ ἀπέγινε τὸ 2ο σ τῆς προσσεληνώσεως;

 27. Το ε’φαγε η μαρμα’γκα! 🙂

 28. Ῥάγκα παράγκα
  τὄφαγε ἡ μαρμάγκα
  δίχως σίγμα δίχως φράγκα
  ῥάγκα-παράγκα-ῥάγκα.

 29. Μαρία said

  Νίκο, 22, μη διδάσκεσαι. Πουθενά δεν αναφέρονται ως απριλιανά.

 30. Ερώτηση αφελούς: Γιατί Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος; Το δεύτερο προφέρεται πιο εύκολα. Το πρώτο για να το λαλήσεις πρέπει να στενέψεις κάπως το φάρυγγα. Βέβαια αν πιστέψουμε ότι το ω προφερόταν ως ελαφρό ου τότε το Οκτούβριος και πάλι προφέρεται πιο εύκολα οπότε έτσι δικαιολογείται κάπως.

  (Ίσως βέβαια να έχω πρόβλημα με το φάρυγγά μου…)

 31. sarant said

  30: Αγαπητέ, εδώ και 15 αιώνες οι περισσότεροι το βρίσκουν πιο εύκολο να προφέρουν «ΟκτώΜβριος» και οι δάσκαλοι τούς μαλλώνουν. Δες εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/29/oktomber/

 32. Immortalité said

  Μπράβο Νίκο, πολύ ωραία ανάρτηση (από χτες θέλω να το γράψω αλλά δεν προκόβω)
  Γιατί στην αυριανή επέτειο δεν έχεις σταυρουδάκι μπροστά; Είναι στα πλαίσια της κατάργησης των συμβόλων; 😉

 33. Immortalité said

  Α! και τώρα που το θυμήθηκα είδα κάπου (στο ‘Εψιλον νομίζω αλλά δεν παίρνω όρκο) μια ολόκληρη σελίδα που ένας συντάκτης κράζει τον πρωθυπουργό για το επίμαχο «μ».

 34. sarant said

  Και ολόκληρη σελίδα; Μωρέ μπράβο -θα μ’ ενδιέφερε να το δω αυτό!

 35. Εγώ θα πενθήσω στις 31, όπως ξέρετε. 🙂

 36. Immortalité said

  @ 34 Θα στο βρω. Και μάλιστα το άρθρο ήταν ειρωνικότατο και κατέληγε ότι και στα αγγλικά είναι χωρίς «μ», october και η μαμά του λέει δεν του το έμαθε;

  @ 35 Βρε καλώς τον Δύτη! Το είχαμε παρατηρήσει… 🙂

 37. πάντως σήμερα ἐξὸν ἀπὸ τὸν λογοτεχνικώτατο Πόε εἶδα στὸ ἡμερολόγιο ὅτι ἑορτάζεται καὶ ἡ μνήμη δύο ἁγίων… ἐξόχως λογοτεχνικῶν 😉

 38. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εἰς τας ἐὑτα τοὔ παρόντως ἐβἀλθησάν στον πόλεμω ἡ Βενετἰά ὀ πάπας κ΄ ο βασιλεῦς τής σπάνηας κ΄ χαθἠκαν καράβια πολᾶ κ΄ κόψαν τω κεφᾶλι του καπτάνπασα Αλύ κ΄ απωχαθῖκαν η αθρὁπη.- ὁ κύριὁς ῆμὄν να δόση ἁλο κακό να μιν τω ματαδοῦμε ἀμῆν

 39. sarant said

  Καλό!

 40. sarant said

  Πέρασαν τα μεσάνυχτα, άρα ο μήνας έχει πλέον εννιά -άρα έχει τα γενέθλιά του ο Κορνήλιος. Μας έχει χαρίσει τόσους στίχους, αντιχαρίζω κι εγώ μια μίμηση του «Διονύσου πλου», αλλά άφησα επίτηδες άκλιτο το «αχανές» για να τον εκνευρίσω:

  Η έκταση του αχανές
  Δικτύου εκοιμάτο
  μα ξάφνου ακούστηκαν φωνές
  διάτορες ή και σιγανές
  στη Σαλονίκη κάτω

  Κορνήλιε χρόνια πολλά!
  ανέκραξαν οι φίλοι
  και μια ταμπέλα εκεί ψηλά
  μες τη νυχτιά φεγγοβολά
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΗ!

  Χρόνια πολλά και ευτυχή
  (Κλείνεις τα εικοσιέξι;)
  μυριόστομη κραυγή αντηχεί
  κι αυτή η ωραία παννυχί-
  δα κράτησε ως να φέξει

 41. Των στίχων λαμπρέ ήλιε
  και μάστορα, Κορνήλιε
  χρόνια πολλά σου εύχομαι.
  Με τα κοινά που έχουμε

  -το ακούσαμε κι από άλλο-
  στου Χασάπη την κλίμακα
  το χάσμα ας είναι μεγάλο·
  με την ευχή του Βούλαγκα

  η δική μου, ως ρεγάλο.

 42. Ἀπαντῶ κι ἐγὼ μὲ μιὰ μίμησι σὲ γλῶσσα χτυπητὰ μικτὴ:

  Εὐχαροστῶ γιὰ τὶς εὐχὲς
  καὶ γιὰ τὴν ποίησί σου,
  λοιπό, γιὰ κέρασμα τί θές;
  τουλούμπα, τρίγωνο, ἀκανὲς
  προσφέρονται ἐξίσου.

  Δημοτικὴ καὶ Ῥαγκαβῆς
  ἡνώθησαν εἰς στίχους,
  Λοΐζος τάχα ἢ καραβὶς
  ἐκ τῆς ἀλόγου αὐτῆς τριβῆς
  μᾶς καρτερεῖ δυστύχους;

  Ἐκ τοῦ χειμῶνος τὸν οὐδὸ
  μᾶς γνέφει ὁ Ὀκτώβρης:
  Δέσποτα, εὐχὴ σοῦ τραγουδῶ,
  καὶ τὸ καλό σου τοῦτο ἐδῶ
  ἀπ’τὸν Θεὸ νὰ τὄβρῃς!

 43. Τον Δύτη βλέπω φτύνεις…
  Και τούρτα αν ντερλικώσεις
  λογαριασμούς αφήνεις
  και θα το μετανιώσεις.

 44. Δὲν εἶχα δεῖ, ὦ Δύτα, τοὺς στίχους σου άκόμη
  γι’αὐτὸ ζητῶ μὲ συντριβὴ γονατιστὸς συγγνώμη.

 45. Ας είναι. Με προσπέρασες, μα χάριν γενεθλίων
  σε συγχωρώ, ξανά εύχομαι: ανθόσπαρτον τον βίον.

 46. Χρόνια πολλά Κορνήλιε
  γεννημένε την ενάτη,
  του Οκτώβρη γυιός ‘μαι κ’ εγώ
  μα το ‘χω και κρυφό καημό
  που δεν με έβγαλε η μαμή
  του μήνα Φεβρουάριου
  την εικοστή ενάτη.

 47. Immortalité said

  Χρόνια πολλά και από μένα Κορνήλιε!

 48. voulagx said

  Πινων εις την υγειαν σου
  οινων και μπυρονιων
  Χρονια Πολλα Κορνηλιε
  κι ανθοσπαρτον τον βιον
  (τι νομιζες;δεν θα ‘μουνα
  στο παρτυ γενεθλιων!)

 49. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Και το απολυτίκο της ημέρας.

  ἦχος δ΄

  Ὡς τῶν τονιζόντων ἀπολογητής,
  καὶ τῶν ἀθέων ὁ φωτιστής,
  καὶ τὴν γλῶσσαν καθαιρῶν μπλογκιζόντων προέξαρχος,
  καθαρολόγε καὶ στιχοπλόκε Κορνήλιε,
  Χάρισον ἡμῖν σεαυτόν,
  ζῶν ὄλβιος ἐς ἀεί.

 50. Βρωχυδόν πέφτουν οι εφχές, μα λοίπει ο εορτάζον
  μαζέβοντος τα χτεσινά, ποτήριων κε βάζων.

 51. Μπαίνω και βλέπω κίνηση και ποίηση, και νόμισα ότι γιορτάζουμε τη World Post Day.

  #50 Φαντάσου να μη γιορτάζει κιόλας…

 52. #51
  θάπρεπε να γιωρτάζουμε κε των ταχειδρομείον
  μα δεν μείναν κωνδήλια καθόλου στο ταμείων

 53. sarant said

  Γιορτάζει, το αναγνώρισε στο 42.

 54. #53 Δε διακρίνω σαφή αναγνώριση, αλλά εν πάση περιπτώσει, η ποίηση αφορμές ζητάει…

 55. Τώρα τόπιασα το Post Day… 🙂

 56. Το καλό το αστειό το πιάνεις στη δεύτερη ανάγνωση… 😛

 57. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #49
  παρόραμα: το καθαιρῶν είναι βέβαια καθαίρων. Αν και μου ταιριάζει εμένα καλύτερα… 🙂

 58. Εὐχαριστῶ ὅλους γιὰ τὶς εὐχὲς καὶ βεβαίως ὅλως ἰδιαιτέρως τὸν Γρηγόριο τὸν Μελῳδὸ γιὰ τὸ ἔξοχο τροπάριό του ποὺ μοῦ θύμισε τὸ τροπάριο τοῦ Ἁγίου Γεωργίου (τὸ εἶχα μάθει στὸ στρατὸ ὡς πεζικάριος διότι εἶχα καἰ δύο ψαλτᾶδες στὴν διμοιρία μου εἷς τῶν ὁποίων ἔχει σήμερα ὡσαύτως γενέθλια). Καὶ γιὰ νὰ δικαιλογηθῶ κοιμόμουν ὡς ἀργὰ διότι χθὲς ἤμουν κάπου 1 1/2 24ωρο ἄυπνος καὶ ἔρριχνα κολλύριο στὰ μάτια.

 59. καὶ ὡς καθαρολόγος μία παρατήρησι: τὸ χάρισον καλύτρα μήπως νὰ γίνῃ δώρησαι;

 60. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ευχαριστώ και για τη διόρθωση. Βέβαια και είναι προσαρμογή του απολυτίκιου του αγίου Γεωργίου.

 61. Immortalité said

  Νίκο θα μας ετοιμάσεις ένα και για το Νοέμβρη (που ‘ναι και ο αγαπημένος μου;)

 62. Μπουκανιέρος said

  Ιμόρ, καλό μήνα.

  (όμως ο Νεκρέμβριος είναι μήνας γρουσούζικος…)

 63. Immortalité said

  Καλό μήνα Μπουκάν. Και καλό χειμώνα

  (Γιατί το λες αυτό;)

 64. Μαρία said

  63
  Επειδή στις 5/11 είναι της οσιομάρτυρος Επιστήμης.

 65. Μπουκανιέρος said

  63
  (Πολλοί θανάτοι. Έτυχε.)
  64
  Είναι κι αυτό. Γκαντεμιά γενικώς.

 66. Μπουκανιέρος said

  Πάντως, αν φτιάξει μηνολόγιο ο Νίκος, δεν πρέπει να παραλείψει:
  – την Ημέρα της Πυρίτιδας (5)*
  και
  – την Ημέρα της Ανακωχής (11)

  *Με την Gunpowder βγαίνει, πολύ ταιριαστά, και η υποχρέωση προς τη σιόρα Επιστήμη…

 67. Μαρία said

  υπάρχει και ημέρα της πυρίτιδας;

 68. sarant said

  Μηνολόγια φτιάχνει ο πατέρας μου (ο καθείς στο είδος του) και επειδή λείπει δεν ξέρω αν έχει ετοιμάσει. Θα του διαβιβάσω όμως την επιθυμία!

 69. Μπουκανιέρος said

  67
  Και βέβαια υπάρχει.
  Ίσως να την ξέρεις μόνο με το άλλο της όνομα (Guy Fawkes Day).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: