Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι εικόνες και τα ψέματα

Posted by sarant στο 5 Οκτωβρίου, 2010


Το θέμα που πήγε να  δημιουργηθεί με τη δήθεν «αποκαθήλωση» των θρησκευτικών εικόνων από το Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δεν απασχόλησε καν την επικαιρότητα αφού, αν πιστέψω τα όσα διάβασα, οι εικόνες που αφαιρέθηκαν από τους διαδρόμους τοποθετήθηκαν σε άλλους χώρους, ακόμα και στο γραφείο του διευθυντή του νοσοκομείου, που πήρε την απόφαση, του κ. Μουσιώνη. Λέγεται μάλιστα ότι ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης είχε ενημερωθεί για την απόφαση και την είχε εγκρίνει.

Στο μεταξύ όμως, πρόλαβαν και γράφτηκαν μερικά άρθρα για το θέμα στο Διαδίκτυο. Θα εξετάσω ένα από αυτά, του Γ. Σιδέρη προχτές στο protagon.gr,  διότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπαραγωγής μύθων, αναληθειών και ψεμάτων (και οι μύθοι είναι αγαπημένο θέμα τούτου του ιστολογίου), που επιπλέον εμφανίστηκε με την υπογραφή κανονικού δημοσιογράφου σε έναν ιστότοπο που θέλει να διεκδικεί εύσημα ποιότητας και όχι σε κάποιο ανυπόληπτο ιστολόγιο του εθνικιστικού χώρου.

Δυο διευκρινίσεις προκαταβολικά. Στην ουσία του θέματος, αν πρέπει να αφαιρεθούν από τα νοσοκομεία τα θρησκευτικά σύμβολα γενικώς ή τα χριστιανικά σύμβολα ειδικώς, δεν θα μπω. Είμαι υπέρ του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, αλλά δεν θα ξεκινούσα από τα νοσοκομεία. Αν θέλετε στα σχόλια να θίξετε το θέμα, ευχαρίστως.

Δεύτερη διευκρίνιση. Πολλά στοιχεία παίρνω από ανακοίνωση της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας, ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε, που την ύπαρξή της την πληροφορήθηκα χτες.

Λοιπόν, το άρθρο του Γ. Σιδέρη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Δεν θα το αναδημοσιεύσω ολόκληρο, αλλά θα το διεξέλθω και θα παρουσιάσω εκείνα τα αποσπάσματα που κατά τη γνώμη μου περιέχουν λάθη ή ψέματα. Ξεκινάμε από την αρχή, κι εσείς μετράτε το σκορ.

Μετά τις δυο πρώτες εισαγωγικές παραγράφους, διαβάζουμε: Η κοινοτική οδηγία υπάρχει και βασίζεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανακρίβειες και ψέματα: 1) Δεν υπάρχει καμιά κοινοτική οδηγία για το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων στα νοσοκομεία ή γενικά τα δημόσια κτίρια. 2) Έτσι κι αλλιώς, το ΕΔΑΔ δεν είναι όργανο της ΕΕ, οπότε η όποια απόφασή του δεν οδηγεί αυτομάτως στην έκδοση οδηγίας.

η οποία συγκλόνισε την Ιταλία πέρυσι τον χειμώνα, καθώς  αποφάσισε τον εξοβελισμό από τα σχολεία της Ιταλίας, της παράστασης με τον Εσταυρωμένο μετά από προσφυγή μιας μουσουλμάνας μητέρας δυο μαθητών.

Ανακρίβειες και ψέματα (συνεχίζω το μέτρημα): 3) Η απόφαση δεν ζήτησε την αφαίρεση των Εσταυρωμένων από τις σχολικές αίθουσες, διότι το ΕΔΑΔ δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία, αλλά επιδίκασε αποζημίωση στην ενάγουσα για ηθική βλάβη. 4) Ούτως ή άλλως η απόφαση έχει εφεσιβληθεί και δεν έχει τελεσιδικήσει. 5) Το σπουδαιότερο: η ενάγουσα, η μητέρα των παιδιών, δεν είναι μουσουλμάνα, είναι άθεη, είναι φιλανδέζα (παντρεμένη με Ιταλό), η κ. Lautsi. Το όνομα δεν έχει τίποτε το αραβοπρεπές. Περισσότερα για την υπόθεση αυτή, δείτε εδώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Σιδέρης κάνει στο άρθρο του μια εκτεταμένη παρένθεση για την οποία ο Γκέμπελς θα ήταν περήφανος:

(Εκτεταμένη παρένθεση: Είχε προϋπάρξει, απ ότι θυμάμαι, ανάλογη απόφαση σε δικαστήριο της Νότιας Ιταλίας, μετά από προσφυγή ενός λαθρομετανάστη, επειδή το παιδί του ένιωθε …προσβεβλημένο γιατί στην αίθουσα που παρακολουθούσε τα μαθήματα υπήρχε η εικόνα του Χριστού  –  δηλαδή ο λαθρομετανάστης εισήλθε παράνομα στην Ιταλία, του έκαναν τη χάρη να τον κάνουν νόμιμο και στην συνέχεια τους έσυρε στο δικαστήριο για να καταργήσει την παραδοσιακή εκδήλωση των θρησκευτικών τους πιστεύω, την  ανάρτηση των εικόνων στην αίθουσα που, με χρήματα του ιταλικού λαού, μάθαιναν γράμματα τα παιδιά του!!! – κλείνει η παρένθεση). 

Ψέμα: 6) Ο μη κατονομαζόμενος λαθρομετανάστης είναι στην πραγματικότητα Ιταλός πολίτης, από Ιταλό πατέρα σκωτικής καταγωγής και Αιγύπτια μητέρα. Λέγόταν Εμίλιο Σμιθ, ανατράφηκε ως καθολικός, αλλά σε ηλικία 20 ετών ασπάστηκε το Ισλάμ και τώρα ονομάζεται Αντέλ Σμιθ και έχει ιδρύσει μια οργάνωση εκπροσώπησης των μουσουλμάνων της Ιταλίας. Είναι πρόσωπο αμφιλεγόμενο, όπως διαβάζω, αλλά πάντως όχι «λαθρομετανάστης», ούτε καν μετανάστης.

Και πιο κάτω: Στο χορό αυτών που ζητούσαν την αποκαθήλωση (πως θα μπορούσε να λείψει;) μπήκε και ο γνωστός κ. Δημητράς, του ελληνικού παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, μόνιμος κατήγορος της Ελλάδας παντί τω τρόπω,  και ο οποίος  πολλάκις έχει κληθεί να δηλώσει εάν  χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σόρος, αλλά ουδεμία απάντηση έχει δώσει…  

Ανακρίβεια ή ψέμα: 7) Ο κ. Δημητράς έχει απαντήσει, μεταξύ άλλων στη δίκη του Πλεύρη, ότι παλιότερα είχε πάρει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σόρος.

Αφού φτάσαμε στα εφτά, σταματάμε, όχι πριν επισημάνω ένα μαργαριτάρι του κειμένου (που το επισήμανα με σχόλιό μου και στον ιστότοπο του protagon): Η προσωπική αισθητική  του κ. Διοικητή του Θεαγενείου  υπερέχει της μυστηριακής παρηγορίας, ενίοτε ιάσιμης, που νιώθουν οι ασθενείς…  Ιάσιμος είναι αυτός που μπορεί να γιατρευτεί, π.χ. ιάσιμη μορφή λευχαιμίας. Οπότε, ή ο κ. Σιδέρης θεωρεί ότι η μυστηριακή παρηγορία είναι ένα είδος αρρώστιας (που όμως θεραπεύεται) ή απλώς πετάει λέξεις που δεν ξέρει τη σημασία τους. Προφανώς, εδώ ήθελε να πει «ιαματικής».

Την απίστευτη παράγραφο με τα τουρκόπουλα των λαθρομεταναστών γονιών δεν θα τη σχολιάσω, μια και δεν περιέχει κάποια ανακρίβεια ή ψέμα αλλά αγνό και άδολο μίσος. Παραδέχομαι επίσης ότι από τα εφτά λάθη ή ψέματα που μέτρησα πιο πάνω, μερικά είναι πταίσματα. Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου τρία ή τέσσερα χοντρά λάθη. Και βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι και άλλοι δημοσιογράφοι γράφουν τσαπατσούλικα, χωρίς να ελέγχουν τις πηγές τους, αλλά, αν το προσέξατε, όλα τα λάθη του κ. Σιδέρη κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, την ξενοφοβική, οπότε ίσως δεν πρόκειται για λάθη αλλά για ψέματα.

Θα προσέξατε τέλος ότι ο κ. Σιδέρης δηλώνει στο τέλος του άρθρου του άθεος. Αυτό πράγματι θυμίζει λιγάκι εκείνον που, αφού ξεστομίσει απερίγραπτες ρατσιστικές χοντράδες, αισθάνεται υποχρεωμένος να διευκρινίσει ότι μερικοί από τους καλύτερους φίλους του είναι Εβραίοι ή μαύροι. Αλλά η ιδιότητα του αθέου, θαρρώ, δεν δίνει δικαίωμα σε κάποιον να λέει ψέματα.

ΥΓ Άσχετη λεπτομέρεια: ΕΔΑΔ ή ΕΔΔΑ; Ποιος ξέρει;

475 Σχόλια to “Οι εικόνες και τα ψέματα”

 1. πιστεύω ὅτι τέτοια ζητήματα πρέπει νὰ λύνωνται μὲ δημοψηφίσματα, διότι μὲ πρόσχημα τὸν σεβασμὸ τῶν μειοψηφιῶν καταδυναστεύεται τελικῶς ἡ πλειοψηφία. ἐσχέτως μὲ τὸ Θεαγένειο, τὸ θέμα τοῦ ὁποίου ἀδίκως πῆρε διαστάσεις.

 2. παρόραμα: ἀσχέτως

 3. ο Μήτσος said

  Εδώ θα βρείτε ένα ενδιαφέρον αρθράκι για την διείσδυση της εκκλησίας στον Άγιο Σάββα στην Αλεξάνδρας.

  Κάτω έχει ένα εξαιρετικό ταινιάκι για το Θεαγένειο όπου ο μονίμως αγανακτισμένος πολίτης Γιώργος Παπαδάκης ωρύεται για την αδικία που γίνεται στις εικόνες.
  Εξαιρετική η παράσταση, σε ρόλο ουδέτερου, του Τσοβόλα στο πάνω δεξιά παράθυρο!

  Εντζόϋ… http://freeinquiry.gr/pro.php?id=1584

 4. rogerios said

  «ΥΓ Άσχετη λεπτομέρεια: ΕΔΑΔ ή ΕΔΔΑ; Ποιος ξέρει;»

  Κανείς δεν ξέρει… 🙂
  Παίζουν και τα δύο. Όμως,υποθέτω ότι η απαντησή μας θα πρέπει λογικά να εξαρτάται και από το πώς θα αποδώσουμε την αντίστοιχη Σύμβαση: ΕΣΑΔ ή ΕΣΔΑ; Έ, λοιπό, η ΕΣΔΑ υπερέχει συντριπτικά (άσε που το ΕΣΑΔ εμένα μου φαίνεται κι εξαιρετικά κακόηχο και περιέχον συνειρμούς όχι και τόσο ευχάριστους). Οπότε, ας πούμε ΕΔΔΑ.

  ΥΓ: Πάντως το άρθρο διεκδικεί ρεκόρ ανακρίβειας και δεν νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με πταίσματα.

 5. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 3 «ο μονίμως αγανακτισμένος πολίτης Γιώργος Παπαδάκης ωρύεται για την αδικία »
  Βρίσκω αηδιαστικό το θέαμα των δημοσιογράφων που χρησιμοποιούν τους πολιτικούς/συνδικαλιστές/ό,τι άλλο για να αρχίζουν τη δική τους ρητορική. Δεν νευριάζω με τους δημοσιογράφους· αηδιάζω μέχρι εμετού με την ψοφοδεή στάση όσων δέχονται αυτό το ρόλο.
  Ιδιαίτερα όταν είναι βουλευτές της Αριστεράς, που, ενώ είναι λαλίστατοι όταν αρχίζουν τα καταγγελτικά για οτιδήποτε άλλο, κάθονται σαν τις κότες στον κάθε διαπλεκόμενο δημοσιογράφο που τους απευθύνεται με εισαγγελικό ύφος και δεν τον βάζουν στη θέση του (μόνη εξαίρεση η Λιάνα Κανέλλη, που είναι του σιναφιού). Τόσο που αναρωτιέμαι από πού τους κρατάνε οι διαπλεκόμενοι.

  Όσο για το θέμα των εικόνων, νομίζω πως όλη αυτή η αναστάτωση δεν θα γινόταν αν οι υπαρκτές ή ανύπαρκτες επιθέσεις από «διαφωτισμένους» σε θρησκευτικά σύμβολα δεν είχε συνδεθεί άμεσα στη λαϊκή συνείδηση με την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κυριάρχο πολιτικό τοπίο όσο πιο ρασιοναλιστικό και «εκσυγχρονιστικό» λόγο αρθρώνει ένας πολιτικός χώρος τόσο πιο αναγκαίο θεωρεί ο ίδιος χώρος το μνημόνιο, τις απολύσεις ή τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
  Κατά τ άλλα, και παλιότερα οι κοινωνικές εξεγέρσεις γίνονταν με θρησκευτική παντιέρα και μάλιστα φονταμενταλιστική.

 6. Πέρα από την ξενοφοβία και τα μίση, εγώ πάντως δυσκολεύομαι να καταλάβω τι είναι προσβλητικό σε ένα οποιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο. Το σχολείο μπορεί να βρίσκεται στην οδό Αγίου Τάδε, να είναι δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Άλλης, αλλά υπάρχει θέμα με την εικόνα στον τοίχο της τάξης; Το εληηνοβουλγαρόπουλο που τυχαίνει να πηγαίνει στο σχολείο του που βρίσκεται στην οδό Βασιλείου Βουλγαροκτόνου τι να πει;
  Μου φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι τα σύμβολα αλλά οι άνθρωποι που δίνουν περισσότερη σημασία στα σύμβολα απ’ότι θα έπρεπε.

  Και ένα όχι τόσο άσχετο από τα αγγλικά: Θα έπρεπε το «manhole» (φρεάτιο) να γίνει «personhole» ;

 7. undantag said

  ΕΔΔΑ: Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
  Cour Européenne des droits de l’homme στη γαλλική, γλώσσα του πρωτότυπου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασiα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον δημοσιογράφο, ακόμη και εξειδικευμένα νομικά κείμενα έχουν υιοθετήσει την ονομασία ΕΔΑΔ.

  Επί της ουσίας, η κατακλείδα της τελευταίας παραγράφου («Μόνο που αυτό το φέρνει η ζωή ομαλά σε βάθος ιστορικού χρόνου, και δεν μπορεί να επιτραπεί να μας το επιβάλλουν με αυταρχικό και ταχύρυθμο τρόπο αποφάσεις μη ελληνικών δικαστηρίων») περιέχει, μέσα στη γενικότητά της, άλλα δύο σφάλματα.
  1. Αποφάσεις αρμοδίων δικαστηρίων μπορούν να επιβάλλουν με «αυταρχικό και ταχύρρυθμο τρόπο» ο,τιδήποτε σε όσους δεσμεύονται απ’το δεδικασμένο τους. Φυσικά το ΕΔΔΑ δεν είναι αρμόδιο – αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο.
  2. Αποφάσεις μη ελληνικών δικαστηρίων επίσης επιτρέπεται να επιβάλλουν ό,τι ορίζει το διατακτικό τους, αν η Ελληνική Δημοκρατία έχει εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα μέσω διεθνών συνθηκών. Π.χ. το ΕΔΔΑ μπορεί να επιδικάζει αποζημίωση. Το ΔEE μπορεί να αναγνωρίζει παραβαση του δικαίου της Ένωσης, να διατάσσει π.χ. επιστροφή κρατικών ενισχύσεων, χρηματικές ποινές κτλ.

 8. Άσχετο με το κυρίως θέμα: Το ιάσιμη πως θα έπρεπε να το πει ώστε να δίνει την έννοια της θεραπεύουσας ιδιότητας;

 9. #8 ἰαματικὴ δηλαδή;

 10. #9 good!

 11. Qq said

  #6
  Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Κατά το πλείστον οι έλληνες άθεοι του διαδικτύου είναι πρώην φανατικοί θρησκόληπτοι, αυτούς που κατά καιρούς έβλέπες να καρφιτσώνουν τα τάματα, είναι οι μόνοι που τα προσέχουν και δίνουν σημασία στα σύμβολα. Έχουν τόσο μπουχτίσει από τα τόσα σύμβολα, που και στο ύπνο τους τα βλέπουν. Τώρα κάνουν την μικρή τους επανάσταση.

 12. #11 συμβαίνει κι αὐτό, συμβαίνει καὶ κάτι ἄλλο: κάποτε ἦσαν λάτρεις συμβόλων ποὺ σήμερα ξέπεσαν σὲ γενικὴ καὶ παγκόσμια ἀνυποληψία. καὶ σὰν τὴν κολοβὴ ἀλεποῦ ζηλεύουν ὑποσυνείδητα ὁποιοδήποτε σύμβολο ἔμεινε στὸ βάθρο του ἀκλόνητο εἴτε ἐπειδὴ ἔχει ἀκόμη πιστοὺς εἴτε ἀπὸ κάποιου εἴδους κεκτημένη ταχύτητα τῆς ἱστορίας.

 13. echthrosofer said

  τα χω παρει ασχημα με τον κυριο(ειμαι γενναιοδωρος ανθρωπος).Ανακτευτηκα πραγματικα…

  ακου οδηγια…

 14. Απαράδεκτος ο Παπαδάκης στο βίντεο.
  «Να κάνει κουμάντο στο γραφείο του και στο σπίτι του»!
  Τι είναι ετούτος!

 15. Νίκο Σαραντάκο, η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε έχει και προφίλ στο Facebook αν θες να την παρακολουθείς
  http://www.facebook.com/group.php?gid=252781601844

 16. echthrosofer said

  ωραιος ομως στην απαντηση…μετα το σχολιο του οικοδεσποτη απαντα οτι δικαιολογει τον εαυτο του λογω της πολλης δουλειας.εκτος του οτι τρωει τον αφεντη,εχει και νομοθετικες(νομοεφευρετικες;)ιδιοτητες

 17. KapetanEnas said

  Παιδιά, το πράγμα με την αθεΐα, σήμερα στην Ελλάδα,είναι μπλεγμένο. Εμένα μου θυμίζει την κατάσταση στη Γερμανία του Μεσοπόλεμου και το κίνημα Volkisch.

  Έχουμε γεμίσει «άθεους», δωδεκάθεους, παγανιστές, αντιβυζαντινούς, αντι-ορθόδοξους, αντι-ισλαμιστές, και Ανδρομέδιους και ένα ολόκληρο ζωολογικό κήπο από περίεργα αγράμματα σούργελα, που αν ξύσεις την επιφάνειά τους, θα ανακαλύψεις ένα παλιό καλό ναζιστή.
  Ο Ναζισμός, φύτρωσε ακριβώς σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον Μπλαβατσκικής μπουρδολογίας και του της Νέας Εποχής αναγνώσματος.

  Η επιστήμη κλονίζει τη θρησκευτική τυφλή πίστη, αλλά στερεί τον άνθρωπο και από την θρησκευτική εμπειρία και το υψηλό αίσθημα, ότι πίσω από όλα κρύβεται κάτι μεγαλύτερο.
  Η ημιμάθεια των στερημένων από συναισθηματική ευφυΐα ανθρώπων δεν μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό με τη γνώση, την τέχνη, τη φιλοσοφημένη σκέψη,ή τη σωστή μουσική εμπειρία (που μπορεί και να είναι κι ένα μουρμούρικο ρεμπέτικο σε κελί του Γεντί Κουλέ).
  Έτσι αναλαμβάνει η διαστρεβλωμένη ψυχικά εθνο-φυλετικο-ναζιστική αίρεση και μετά, για να μην πολυλογώ, ζήτω που χεστήκαμε.
  Στο φαινόμενο παρεμβαίνει και το φριχτό κόμπλεξ κατωτερότητας του πτωχευμένου και πεινασμένου, που μισεί τους «ανώτερους» επειδή θα ήθελε να είναι σαν εκείνους, αλλά δεν μπορεί, μισεί τους κατώτερους, γιατί τρέμει να μην ξεπέσει κι άλλο σαν αυτούς και μισεί τους όμοιούς του, επειδή σ’αυτούς βλέπει τον εαυτό του και φρίττει. Τότε έχουμε τον Xίμλερ αυτοπροσώπως και τα SS. Τα οποία πριν από όλα τα άλλα υπήρξαν μία παγανιστική μυστικιστική, παρανοϊκή οργάνωση.

  Αλλιώς, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το γεγονός έτσι: Ο θεός Διόνυσος που δεν τον τιμούμε, στο ΄τέλος, αντί να μας χαρίσει την ευτυχία, μας καταδικάζει να ξυπνήσουμε ανάμεσα σε κομμένα κεφάλια. Αλλά αυτά τα έχει πει κάπως καλύτερα από μένα ο Ευριπίδης. Που γι αυτό τόσο τεράστιος.Γιατί 2000 χρόνια μετά το θάνατό του, παίζουμε εμείς οι ίδιοι το έργο του κάθε μέρα, κι ούτε το παίρνουμε χαμπάρι.

 18. Το λινκ του facebook που έδωσα για το FB είναι ο χώρος συζητήσεων, το κανονικό λινκ:
  http://www.facebook.com/pages/Enose-Oumaniston-trion-Elladas-ENOOUME/272724652717?ref=sgm

 19. #17 ἡ ἐπιστήμη δὲν κλονίζει τὴν πίστι τοῦ πιστοῦ, μόνο τοῦ ἀπίστου τὴν ἐτοιμόρροπη πίστι κλονίζει αὐτοῦ ποὺ φωνάζει «σκούντα με νὰ πέσω» δηλαδή. κι ἐδῶ ποὺ τὰ λἐμε καλὰ τοῦ κάνει. εἶναι ἕνας πολὺ καλὸς ἠθμός.

 20. ο Μήτσος said

  @17

  Μας πήγες από τη Voelkische Bewegung στον Ευριπίδη μέσω Γεντί Κουλέ με 5 προτάσεις!
  Ποιος είσαι τεράστιε;

  Άντε με το καλό, να γεμίσεις και τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια με αγίους, μαντόνες, καντηλέρια και χάντρες για να μας σώσει η ορθοδοξία από την “επιστροφή του ναζισμού”.

 21. Έλα ρε Μήτσε! Κι’άμα τα κρύψουμε όλα τι θα γίνει δηλαδή; Θα ανατείλει ένας φωτεινότερος ήλιος στην Ελλάδα, μια καινούργια μέρα γεμάτη αισιοδοξία και σεβασμό προς όλο το ανθρώπινο γένος;

 22. ο Μήτσος said

  ο καθένας ας πιστεύει ότι θέλει, αν θέλει. Ας μη γεμίζουμε τον κόσμο με σύμβολα.

 23. Κι επειδή φαίνεται ότι όπου να ΄ναι θα σκάσει μύτη και το γνωστό παραμύθι πως ο Χίτλερ και ο Στάλιν ήταν άθεοι άρα η αθεΐα είναι κρυπτοναζισμός, ας θυμηθούμε το πρόσφατο βίντεο με τον Ρίτσαρντ Ντόκινς κατά την επίσκεψη του Πάπα στο Λονδίνο:

  (έχει και ελληνικούς υπότιτλους)

 24. ο Μήτσος said

  και είναι «ρε Μήτσο» όχι «ρε Μήτσε» 🙂

 25. @22
  Σωστός. Ρωτώ όμως: η αφαίρεση συμβόλων δεν είναι κι’αυτή ένα σύμβολο; Που διαχωρίζεται η ταυτότητα ενός πολιτισμού από τα όποια σύμβολα που και αυτά σε τελική ανάλυση φέρουν τις έννοιες τους στο μυαλό του θεατή;

 26. δηλαδὴ ὁ Χίτλερ κι ὁ Στάλιν ἦσαν χριστιανοί; ἐγὼ νόμιζα πὼς τὸ «ὅτ,ι δηλώσεις εἶσαι» ἀποτελοῦσε προνόμιο τοῦ Γιουνανιστάν. ἡ ἀθεΐα φυσικὰ δὲν εἶναι κρυπτοκομμουνισμὸς οὔτε κρυπτοναζισμός, ἡ ἐπιβολὴ ὅμως τῆς θελήσεως μιᾶς ντεμὲκ πεφωτισμένης μειοψηφίας εἶναι παρὰ τὶς ὅποιες εὔσχημες δικαιολογίες ποὺ ἐπιστερατεύονται γιὰ νὰ καμουφλάρουν ὑπὸ τὸ πρόσχημα τῆς προστασίας τῶν δικαιωμάτων τὴν πιὸ ῥαφιναρισμένη καταπάτησί τους.

  τὸ ὅτι ὁ καθεῖς πιστεύει ἢ δὲν πιστεύει ἀνάλογα μὲ τὴν βούλησί του εἶναι δεδομένο. τὸ ὅτι τὸ κράτος ὅμως ὀφείλει νὰ ἀπέχῃ ἀπὸ ὁποιαδήποτε θρησκευτικὴ ἐκδήλωσι δὲν εἶναι καθόλου αὐτονόητο. ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὴν ἀπόφασι τοῦ ἴδιου τοῦ κράτους. κι ἡ ἀπόφασι αὐτὴ μπορεῖ νὰ ἐκληφθῇ δημοκρατικά ἢ ἐτσιθελικά. ἐκτὸς ἂν ἀναγνωρίσουμε ὅτι τὸ κράτος δὲν ἀνήκει στοὺς πολῖτες του, ἀλλὰ εἶναι κάτι οὐρανοκατέβατο.

 27. μετὰ τὸ » πεφωτισμένης μειοψηφίας εἶναι» χρειάζεται κόμμα

 28. Δεν έχω πάει ποτέ, δόξα τω θεώ, στον Άγιο Σάββα, αλλά θυμάμαι ότι πριν από τριάντα τόσα χρόνια μια οικογενειακή μας φίλη, όχι ιδιαίτερα θρήσκα αλλά σαφώς χωρίς κανένα «εκσυγχρονιστικό» ή αριστερό μένος, που είχε επισκεφθεί δικό της άνθρωπο εκεί, είχε κι εκείνη ενοχληθεί με τις πολλές εικόνες και την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν. Φαίνεται πως ήδη τότε το παρακάνανε…

 29. Διακρίνω σε περόμοιες ιστορίες την αρχαϊκή λογική που μάθαμε για αυτη στην πολεοδομία φοιτητές (νομίζω έχω ξαναγράψει για αυτή). Δηλαδή την ταύτιση στη λογική του αρχαίου ανθρώπου ανάμεσα στο σύμβολο και στο συμβολιζόμενο, πχ σε κάθε ρωμαική πόλη η διασταύρωση ανάμεσα στον Decumanus Maximus και τον Cardo Maximus πίστευαν ότι ήταν το κέντρο του κόσμου. ¨Ετσι η εικόνα ταυτίζεται με το αντικέιμενο της λατρείας. Έτσι όποιος δεν θέλει τις εικόνες είναι εχθρός της θρησκείας, ή αν βλέπεις εικόνες συμμετέχεις στη λατρεία. Πιστεύω ότι το θέμα είναι να προσέχουμε να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση όποιον δεν πιστεύει την ίδια θρησκέια με εμάς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα αν κάποιος βλπέπει μια εικόνα που δεν του λέει τίποτα, όπως αν πάω σε μια αραβική χωρα δεν με πειράζει να βλέπω τα τζαμιά καιτους ανθρώπους να κάνουν προσευχή.
  Το θέμα αλλάζει αν υποχρεώνουμε ένα μουσουλμάνο να απολογήθεί γιατί δεν πιστέυει το ίδιο με εμάς, όπως φαντάζομαι θα ενοχλούσε τους περισσότερους χριστιαννούς αν πήγαιναν σε μια ισλαμική χώρα (πχ στο Νουμπάι) και μας υποχρέωναν να κάνουμε προσευχή όταν κάνουν αυτοί, να τρώμε μετά τη δύση του ηλίου στο ραμαζάνι κ.λπ. και να πρέπει να απολογηθούμε για την αυτονόητη άρνησή μας.

  Κατά τα άλλα είναι θέμα αισθητικής αν ένας χώρος νοσοκομέιου μοιάζει με γραφείο παραθρησκευτικής οργάνωσης. Και αυτό «μυστηριακή παρηγοριά που νιώθουν οι ασθενείς»… Δηλαδή αν εγώ έβαζα μια ξεβράκωτη τη μοναδική φορά που νοσηλέυτηκα σε νοσοκομέιο στο 401 ΓΝΑ (στο στρατό) δεν θα είχε κανένας αντήρηση στο θάλαμο (το υπογράφω) αντίθετα θα μας βοηθούσε να ξεπεράσουμε τους πόνους, φαντάζομαι δεν θα έπρεπε να το απαγορεύσουν να κάνουμε το θάλαμο σαν τα παλιά συνεργεία (τώρα που το σκέφτομαι δεν είχε εικόνες ούτε στους θαλάμους ούτε στους διαδρόμους στο 401).

 30. ΚαπετάνΈνας said

  #20,23

  Με πολύ μεγάλη έκπληξη βλέπω, ότι για ένα τόσο λεπτό ζήτημα, αντί του σχολίου μου να επακολουθήσει κάποια σοβαρή συζήτηση, ξέσπασε μιά μικρή θύελλα από άναρθρες κραυγές και αγενείς εκφράσεις. Τέτοιες στιγμές νοιώθω οτι, πραγματικά, «δεν απομένει στον κόσμο ελπίδα καμμιά».
  Και δε θα έδινα συνέχεια στο επεισόδιο, γιατί δε γουστάρω να μου μιλάνε έτσι, και μάλιστα άνθρωποι που δεν με ξέρουν και διότι το στύλ αντιπαράθεσης μου θύμισε παλαιο-κνίτικη ατμόσφαιρα, που αποφεύγω εδώ και πολύ καιρό, αλλά το ζήτημα είναι σημαντικό, και θα επανέλθω δριμύτερος λίγο αργότερα.

  Προς το παρόν:

  1.Δεν καταλάβατε τί-πο-τα απολύτως από ότι είπα. Εγώ απλώς συνδέω την αθεΐα με το φαινόμενο του νεο-ναζισμού.

  2. Και λέω ότι για πολύπλοκα ζητήματα δεν υπάρχουν απλοϊκές λύσεις.

  3.Γράφεις: «το γνωστό παραμύθι πως ο Χίτλερ και ο Στάλιν ήταν άθεοι άρα η αθεΐα είναι κρυπτοναζισμός»
  Εγώ δεν είπα ότι «η αθεΐα είναι κρυπτοναζισμός».
  Είπα ότι οι Ναζιστές ήταν άθεοι.
  Αν καταπατείτε τους νόμους της λογικής, δε φταίω εγώ.

  4.Δεν ισχυρίζομαι ότι …υπάρχει Θεός.
  Ισχυρίζομαι ότι η αθεΐα είναι αναγκαία συνθήκη για την απελευθέρωση του νου, αλλά όχι και ικανή.

  5.Τώρα, λέω, ότι η αθεΐα του Στάλιν, όντως από μόνη της ΔΕΝ τον βοήθησε και πραγματικά ηγήθηκε μιας κοινωνίας εφάμιλλης των χειρότερων θρησκόληπτων δικτατοριών του κόσμου και των αιμοσταγών Τσαρικών καθεστώτων.

  Αυτά προς το παρόν, έχω μια δουλειά να κάνω.

 31. Μήτσο, ο Καπετάν Ένας (που διόλου δεν θέλει, πιστεύω, «να γεμίσει και τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια με αγίους, μαντόνες, καντηλέρια και χάντρες», απλώς δεν έχει ιδιαίτερη πρεμούρα και να τα ξεκρεμάσει) έχει πολύ δίκιο σ’αυτά που λέει. Τις παραδοσιακές θρησκείες, και ιδίως τη χριστιανική, τις έχει σχετικά λειάνει ο χρόνος, όπως τα βότσαλα το νερό· τα νεότευκτα υποκατάστατά τους, θρησκευτικά, παραθρησκευτικά και αντιθρησκευτικά, έχουν αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνα. Ας ελπίσουμε ότι τα ποικιλώνυμα φρούτα που έχουν ξεφυτρώσει και στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες θα αποδειχθούν απλώς γελοία/γραφικά…

 32. #30 «γώ απλώς συνδέω την αθεΐα με το φαινόμενο του νεο-ναζισμού»
  Εσύ είσαι αυτός που δεν κάνει συζήτηση αλλά αφορίζεις. Κι επισήμανα τα αντίθετα επιχειρήματα που εσύ τα αποκαλείς «άναρθρες κραυγές και αγενείς εκφράσεις».

  Κι επιμένεις:
  «Εγώ απλώς συνδέω την αθεΐα με το φαινόμενο του νεο-ναζισμού».

  Απόδειξέ το. Έχω διάθεση να κάνω τεράστια κουβέντα.

 33. Ισχυρίζομαι ότι η αθεΐα είναι αναγκαία συνθήκη για την απελευθέρωση του νου, αλλά όχι και ικανή.

  καλά, κι ἐγὼ ἰσχυρίζομαι ὅτι ἡ ἀθεΐα εἶναι ἀυτὸ ποὺ λέει ὁ δέκατος τρίτος Ψαλμός, ἀλλὰ νομίζω πὼς δὲν εἶναι αὐτὸ τὸ θέμα. σιγὰ μὴ καθώμαστε νὰ ἀπολογούμαστε γιὰ τὸ ὰν πιστεύωμε ἢ ὄχι πρὶν ἐκφράσουμε ἄποψι γιὰ τὶς εἰκόνες.

 34. Κορνήλιε, σου το’χω ξαναπεί: βάζε εισαγωγικά όταν παραθέτεις, και μάλιστα όταν παραθέτεις ρήσεις με τις οποίες διαφωνείς ριζικά!
  Και αφού θέλεις να διακρίνεις ορθογραφικά την υποτακτική από την οριστική, μη βάζεις υποτακτική στις πλάγιες ερωτήσεις ολικής άγνοιας. Είπαμε, τα μεταξωτά βρακιά…

 35. νομίζω ὅτι λάθος ἔβαλα ὑποτακτική, ὄχι ὅμως γιατὶ εἶναι πλάγια ἐρώτησι ὁλικῆς ἀγνοίας (μπορῶ π.χ. νὰ πῶ : «δὲν θ’ἀπολογηθῷ γιὰ τὸ ἂν τὸν βλέπω»=ὁριστικὴ ἢ «δὲν θ’ἀπολογηθῷ γιὰ τὸ ἂν τὸν δῶ»=ὑποτακτική,ἀορίστου ὅμως, μὲ διαφορετικὴ τὴν κάθε σημασία).

 36. ο Μήτσος said

  @31 τι να γεμίσει βρε Άγγελε; Τα ήδη γεμάτα; Το θέμα είναι να τα βάλει ο καθένας στο σπίτι του και να βάλουν κανένα έργο τέχνης στη θέση τους για να μας ανεβάζει ψυχικά, αντί να μιζεριάζουμε βλέποντας τους «άγιους».

 37. #36 κάνεις τὸ λάθος νὰ θεωρῇς τὴν αἰσθητική σου κοινὴ γιὰ ὅλους. ἂν κάποιος μιζεριάζῃ μὲ τὴν ἀφῃρημένη τέχνη κι εὐφραίνεται μὲ τὸν ἰμπρεσσιονισμό, κι ἄλλος ἀγάλλεται μὲ τὴν ἀφῃρημένη τέχνη καὶ ψυχοπλακώνεται μὲ τὶς προσωπογραφίες τί θὰ γίνῃ;

  σοβαρά τώρα, τὸ θέμα δὲν εἶναι αἰσθητικό. κι ἐγὼ θἄθελα νεοκλασσικὸ δημαρχεῖο ἀλλ’αὐτὸ δὲν μοῦ δίνει τὸ δικαίωμα νὰ γκρεμίσω τὸ ὑπάρχον. ἂν τὸ ζήτημα συζητηθῇ ἀπὸ πλευρᾷς αἰσθητικῆς εἶναι ποὺ δὲν θὰ βγάλουμε ἄκρη.

 38. τώρα βλέπω μιὰ ὑπογεγραμμένη ποὺ μπῆκε κάτω ἀπὸ τὸ «πλευρᾶς» καὶ φαντάζομαι τὸν Ἄγγελο-Τιμωρὸ ν’ἀκονίζῃ ῥομφαία…

  (ἐλπίζω νὰ μὴ παρεξηγηθῶ, πλάκα κάνω)

 39. ΚαπετάνΈνας said

  #Είναι μεγάλο θέμα. Θα προσπαθήσω όμως, εν συντομία, αν γίνεται.

  Εν αρχή ην Έλενα Μπλαβάτσκι. Ρωσίδα μυστικίστρια. Θεωρείται η ηγερία του New age. Έφτιαξε ένα «πνευματικό σύστημα», ένα συνονθύλευμα από ινδία, πλάτωνα, μέντιουμ κλπ, αλλά και με μπούρδες για την Ατλαντίδα. Από το έργο της Μπλαβάτσκι από αυτό ξεκινούν οι περισσότερες μυστικιστικές και «εσωτερικές» δοξασίες σήμερα. Αυτή ήταν και από τους πρώτους που μίλησαν για το «πεπρωμένο της αρίας φυλής». Μόνο που γιαυτήν η Αρία Φυλή είχε έρθει από την …Ατλαντίδα. Δηλαδή ένας θηλυκός Λιακόπουλος του 1880.

  Όλες η volkisch (η λέξη δεν μεταφράζεται εύκολα),εθνολαϊκή ας πούμε, ιδεολογία ήταν γεμάτη από τέτοιες μεταφυσικές σαχλαμάρες.

  Από τέτοιους κύκλους ξεπήδησε αργότερα το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα στη Γερμανία. Κι ολοι αυτοί εκστασιαζόντουσαν με τον Λόενγκριν και τα Νιμπελούνγκεν. Ο Χίμλερ δε, είχε σκοπό να καταργήσει τη θρησκεία σιγά-σιγά και να την αντικαταστήσει με τον «καθαρό», άριο, γερμανικό παγανισμό. Και γιαυτό γιορτάζανε τις παλιές κέλτικες τελετές, τα ηλιοστάσια κλπ. Γιατί σήμερα νομίζεις υπάρχει ο κέλτικος σταυρός, το «στοχάδι», σαν σήμα των ακροδεξιών. Είναι σταυρός αλλά και σήμα του χειμερινού ηλιοστάσιου.

  Δεν σου κάνει εντύπωση, ότι όλοι αυτοί, που στρέφονται κατά της χριστιανικής θρησκείας (εντάξει, εκτός των αριστερών, αυτό εννοείται) είναι στην ουσία ακροδεξιοί και αντισημίτες; Και είναι λογική συνέπεια του να είσαι φανατικός Ελληνομανής να απορρίψεις το Χριστιανισμό. Τι,κοτζαμ Ελληνάρες θα έχουμε για Θεό έναν Εβραίο; Αφού και τα εβραϊκά είναι ελληνικά και δεν συμμαζεύεται.

  Δε γελάω πάντα με όλους αυτούς, γιατί ξέρω, ότι και οι Γερμανοί τότε τα ίδια λέγανε. Ο Όττο Ραν, θεωρητικός των ss, είχε βρει τη λύση. Ο Χριστός δεν ήταν Θεός, ήταν ένας φωτισμένος Άριος, Γερμανός, που το αληθινό του όνομα ήταν Τιούστο, το όνομα ενός παλιού βόρειου Θεού.

  Για όλα αυτά συνιστώ ένα βιβλίο, Ναζισμός και Μυστικισμός, ενός Λέβεντα, σοβαρού ερευνητή.

 40. #38 Άσε τις μικρές ασέλγειες ήσυχες αφού σου αρέσουν. Λένε πολλά για τον εαυτό σου 🙂

 41. 39 Καπετάνιο, συμφωνῶ μὲ τὸ σκεπτικό σου, ἀλλὰ μ’ἐνοχλεῖ ἡ ὑφέρπουσα ἀντίληψι ὅτι οἱ μὲν ἀκροαριστεροὶ δικαιοῦνται νὰ ἐπιτίθενται στὸν Χριστιανισμὸ καὶ τὶς θρησκεῖες οἱ δὲ ἀκροδεξιοὶ ὄχι. προσωπικὰ δὲν μ’ἐνδιαφέρῃ ἂν αὐτὸς ποὺ θὰ μοῦ πάρῃ τὸ κεφάλι λέγεται Χίτλερ, Στάλιν ἢ Ῥοβεσπιέρος.

 42. Μαρία said

  35
  γιὰ τὸ ἂν τὸν δῶ=για τον αν θα τον δω=οριστ. μέλλοντα Επαλήθευσό το με την άρνηση που είναι δεν (Στην υποτακτ. άρνηση μη)

  -Θα τον δεις; -Δεν ξέρω αν (θα) τον δω.
  Να (μη) δω;(απορηματ.υποτακτ.) Δεν ξέρω τι (μη) να δω.

 43. #39 βρε ΚαπετάνΕνα, η ανασύσταση και η επαναφορά των τευτονικών μύθων του βορρά είναι/έχει σχέση με την αθεΐα; Δηλαδή, όταν εμείς εδώ αφυπνιστήκαμε εθνικά (κ’ εθνικιστικά) με τους αρχαιοελληνικούς μύθους ήταν μια κίνηση προς την αθεΐα; Έλα τώρα, σε είχα για πιο συγκροτημένο άτομο.

  «ότι όλοι αυτοί, που στρέφονται κατά της χριστιανικής θρησκείας (εντάξει, εκτός των αριστερών, αυτό εννοείται) είναι στην ουσία ακροδεξιοί και αντισημίτες;»
  Σωστά, για παράδειγμα ο Καρατζαφέρης που έχει ένα κόμμα που λέγεται, κάτσει να δεις πως λέγεται… α ναι, Λαϊκός Ορθόδοξος Συναργερμός, ευλογημένος από τον Χριστόδουλο.

  «Ο Χριστός δεν ήταν Θεός, ήταν ένας φωτισμένος Άριος, Γερμανός, που το αληθινό του όνομα ήταν Τιούστο, το όνομα ενός παλιού βόρειου Θεού.»
  Αυτό δεν είναι αθεϊστικό επιχείρημα αλλά μια προφανής ανοησία στο πλαίσιο του Ad ingorantiam.

  Και η Μπλαβάτσκυ μπορεί να ήταν ήταν πολλά αλλά άθεη ποτέ. Είχε κατασκευάσει δικό της θεολογικό σύμπαν. Απορώ που δεν γνωρίζεις ή επίτηδες το αγνοείς τη Βίβλο του Αποκρυφισμού (ορθός τίτλος: Θεοσοφικό Λεξικό.

 44. Παρόραμα:
  Απορώ που δεν γνωρίζεις ή επίτηδες αγνοείς τη Βίβλο του Αποκρυφισμού (ορθός τίτλος: Θεοσοφικό Λεξικό).

 45. KapetanEnas said

  #43
  1.»η ανασύσταση και η επαναφορά των τευτονικών μύθων του βορρά είναι/έχει σχέση με την αθεΐα;»

  Nαι, απόλυτη σχέση. Πιστεύεις οτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οι δωδεκαθειστές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι υπάρχει κάπου ένας Δίας που μεταμορφώνεται σε αητό; Και ότι τον παρακαλούνε απότα βάθη της καρδιάς τους, κλπ,κλπ; Όχι βέβαια, όλες οι τελετές αυτές,και η χλαμύδα και οι πυρσοί είναι της π@@+σας.

  2.Ο καρατζαφέρης είναι ΟΦΑ.Οι Χρυσαυγίτες δεν είναι χριστιανοί.

  3.Ανοησία ήταν όλα.

  4.Η Μπλαβάτσκυ ήταν για δέσιμο.

 46. ο Μήτσος said

  Στην Ελλάδα δεν τόλμησε κανείς «σοσιαλιστής» να ακουμπίσει το «και Θρησκευμάτων» από το Υπουργείο Παιδείας. Έχουμε κομμουνιστές που είναι θρήσκοι. Είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα και η εκκλησία έχει τεράστια εξουσία και άκρες σε όλα τα κόμματα.

 47. Nicolas said

  CulCul και Κορνήλιε, όταν πετάτε τέτοιες χοντρές κοτσάνες, να μας προειδοποιείτε για να βάζουμε το κράνος!
  Πάλι τα ίδια θα λέμε, αλλά ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη:
  http://www.400monkeys.com/God/
  Ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, βλέπω ότι έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά και σας το παραθέτω:
  http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/312066?osCsid=gqqg2kiu42g1cbdes3l08k0q47
  Κι επειδή στη Γαλλία tout finit par des chansons :

  Έχω το δικαίωμα να μην πιστεύω ή θα με περάσετε από λαϊκό δικαστήριο;
  Και μην ξεχάσω όταν κοιταχτώ στον καθρέπτη να δω μήπως εμφανίζονται νεοναζιστικά σπυριά στα μούτρα μου.
  Τι να πω;

 48. #42 τὸ σκέφτηκα. τελικὰ ὄντως ἔχει δίκαιο ὁ Ἄγγελος. δὲν μπόρεσα νὰ σκεφτῶ κάποια περίπτωσι στὰ ν.ε. ποὺ σὲ πλάγια ἐρώτησι ὁλικῆς ἀγνοίας νὰ ταιριάζῃ ὑποτακτική. ἀκόμη κι ἂν εἶναι καὶ στὸν εὐθὺ λόγο πρότασι ἐπιθυμίας. π.χ. νὰ μιλήσω; σκέφτομαι ἂν θὰ μιλήσω, δηλαδὴ πάλι ὁριστικὴ γίνεται.

 49. 47 Nicolas, σ’εὐχαριστῶ, ὧ εὐεργέτα μου, ποὺ μοῦ ἀποκάλυψες ὅτι δὲν ὑπάρχει Θεός. Κι ὁ καημένος τόσα χρόνια ξεγελιόμουν!

  (ἐλπίζω νὰ μὴ σοβαρολογῇς, γιατὶ ἀλλιῶς τὸ πρᾶγμα γίνεται ἐπικίνδυνο)

  «Έχω το δικαίωμα να μην πιστεύω ή θα με περάσετε από λαϊκό δικαστήριο;»

  ὄχι, ἁπλῶς θὰ μᾶς ἐπιτρέψῃς νὰ σοῦ συστήσουμε κι ἐμεῖς ἕνα βιβλίο (κυκλοφορεῖ σὲ μετάφρασι σὲ ὅποια γλῶσσα θές!!!):

  http://www.wordproject.org/

 50. πάντως οἱ φόβοι μου ἐπαληθεύτηκαν: ἀντὶ τὸ θέμα νὰ συζητηθῇ πολιτικά, ποιός δηλαδὴ ἀποφασίζει καὶ μὲ βάσι ποιά κριτήρια γιὰ τὶς εἰκόνες, τὸν διαχωρισμό, τὸ πλέγμα σχέσεων θρησκείας καὶ πολιτείας, τὸ ῥίξαμε πάλι σὲ δίκες κατὰ τοῦ χριστιανισμοῦ.

 51. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Είναι πολύ ενδιαφέρον το πως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα καταλήγει πάντα σε ναζί, δημοψηφίσματα, κομουνιστές, εβραίους κλπ. Νομίζω αυτό φανερώνει πόσο φτάνει το μυαλό μας (και δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω…).

  Να πω καταρχήν ότι, αν και πεπεισμένος περί της μη ύπαρξης θεού είμαι πολιτισμικά ‘χριστιανός ορθόδοξος’ και εξασκώ τα θρησκευτικά ‘καθήκοντά’ μου τακτικά (εκτός φυσικά της εξομολόγησης). Δεν βλέπω καμιά αντινομία μέσα μου, μια και, αφού θεός δεν υπάρχει, τι σημασία έχει τι κάνω; Απλά επαναλμβάνω αυτά που έκαναν οι γονεις, οι παπούδες και οι πρόγονοί μου και έτσι θεωρώ ότι τους τιμώ κιόλας. Άσε που αν δηλώσεις άθεος, δεν κάνει μετά να ξαναπάς στο πανηγύρι του Αγίου, να πιείς το τσιπουράκι σου. 🙂

  Αφού ξεκαθάρισα την αφετηρία μου, να πω κι εγώ την άποψή μου. Όλη αυτή η κλάψα για τις εικόνες και τους εσταυρωμένους κλπ δείχνει μόνο και μόνο το πόσο στρεβλή πρόσληψη της ορθοδοξίας έχει όχι μόνο ο μέσος έλληνας, αλλά και ο μέσος μητροπολίτης! Έχουν χάσει τελείως την ουσία της πίστης (τους) και, αγκυλωμένοι, έχουν γατζωθεί σε «σύμβολα» (ο θεός να κάνει σύμβολα τις εμετικές χάρτινες εικόνες του εμπορίου) και τύπους κι έχουν ξεχάσει την ουσία του χριστιανισμού, που είναι η αγάπη, η συγχώρεση, η καταλλαγή. Στην ουσία, έχουν νοοτροπία προτεστάντη των μεσοδυτικών Η.Π.Α. και γιἀυτο ευδοκιμούν τόσο όλες αυτές οι μισαλλόδοξες ιδέες.

  Κατά τα άλλα, όλες αυτές οι προσπάθειες ‘αποθρησκευτικοποίησης’ (υπάρχει ο όρος; :)) δεν γίνονται για να βλάψουν τις πλειοψηφίες, αυτές δεν έχουν ανάγκη. Γίνονται ακριβώς για να δείξουν ότι οι πλειοψηφίες σέβονται τις μειοψηφίες και τις προστατεύουν, κατά κάποιον τρόπο.

 52. #47 Nicolas, εκτός από τον Χίτσενς, για πιο ζόρικα γούστα, Πραγματεία Περί Αθεολογίας του Μισέλ Ονφρέ και φυσικά την Περί Θεού Αυταπάτη του Ρίτσαρντ Ντόκινς. Η τρίαδα Χίτσενς, Ονφρέ & Ντόκινς είναι φυσικά δωδεκαθεϊστές, παγανιστές, κρυφοναζί οπότε και δεν συνιστώνται για ευαίσθητα πνεύματα σαν του φίλτατου ΚαπετάνΕνα.

  Και συμπληρωματικά, Γιατί οι Άνθρωποι Πιστεύουν σε Παράξενα Πράγματα του Μάικλ Σέρμερ. Αυτό μπορεί να το διαβάσει ο ΚαπετάνΕνας.

 53. KapetanEnas said

  #52
  Δεν έχει νόημα αυτό που γίνεται, το στυλ πηγαδάκι δεν το γουστάρω,σταματάω εδώ.

 54. #53 Καλύτερα έτσι γιατί στρεψοδίκησες αβέρτα και δεν σε παίρνει άλλο.

 55. Nicolas said

  Μια μικρούλα διαφορά, ω Κορνήλιε, δεν θέλω να σε πείσω για τίποτα. Δίνω μια πληροφορία απλά. Την πιστεύεις αν θέλεις. Αν νομίζεις ότι υπάρχουν ούφα, δικαίωμά σου επίσης (όμοιος ομοίω).
  Όσο για την πατσαβούρα που μου συστήνεις, ελπίζω κι εγώ ότι δεν σοβαρολογείς, γιατί η περίπτωση θα είναι σοβαρότερη από αυτό που φαίνεται.
  Κι όταν πας για νανάκια, μην ξεχάσεις να ζητήσεις από τον Χριστούλη να σε συγχωρήσει για τα οφειλήματα και αύριο θα μπορέσεις να ξαναρχίσεις τα ίδια.
  [Η συνέχεια είναι μια γνωστή αναφορά στον Νταλάρα, κλπ.]

 56. «Κατά τα άλλα, όλες αυτές οι προσπάθειες ‘αποθρησκευτικοποίησης’ (υπάρχει ο όρος; ) δεν γίνονται για να βλάψουν τις πλειοψηφίες, αυτές δεν έχουν ανάγκη. Γίνονται ακριβώς για να δείξουν ότι οι πλειοψηφίες σέβονται τις μειοψηφίες και τις προστατεύουν, κατά κάποιον τρόπο.»

  δὲν πείθομαι, παρ’ὅλο ποὺ τὸ θέλω. κι ἡ Σερβία γιὰ τὴν προστασία τῶν μειονοτήτων βομαβαρδίστηκε.

  στὸν Μεσαίωνα δικαιολογητικὴ βάσι κάθε αὐθαιρεσίας ἦταν ἡ κατὰ τὸ δοκοῦν παρερμηνεία τῶν Γραφῶν. ἀφ’οὗ ἡ πίστι σὲ αὐτὲς ἦταν δεδομένη ἡ ἐπίκλησί τους ἀρκοῦσε γιὰ νὰ βαφτιστοῦν ἱερὰ τὰ κέθε εἴδους ἐγκλήματα.
  φυσικὰ σήμερα τὸν ἀντίστοιχο ῥόλο, τὴν ἀντίστοιχη δικαιολογητικὴ βάσι παίζουν τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα. ὅπως ὁ Χριστιανισμὸς κατεπατεῖτο ἀπὸ τοὺς δῆθεν ἐγγυητές του ἔτσι γίνεται καὶ σήμερα μὲ τὰ δικαιώματα. κάθε ἐποχὴ καμουφλάρει μὲ τὴν ἰδεολογία τῆς ἑκάστοτε μόδας τὰ αἴσχη της. δὲν συγκρίνω τὰ μεγέθη (κάψιμο στὴν πυρὰ μὲ ἀποκλεισμὸ τῆς πλειοψηφικῆς βουλήσεως ἡ ὁποία στὸ κάτω κάτω δὲν εἶναι καὶ δεδομένη), συγκρίνω μόνο μεθόδους, ὑποκρισία καὶ σκεπτικό. κι ὅπως ὁ Χριστιανισμὸς ὡς διδασκαλία καθόλου δὲν λερώνεται ἀπὸ τοὺς ἐγκληματίες καπήλους του ἔτσι καὶ τὰ δικαιώματα εἶναι μιὰ πολὺ σπουδαία κατάκτησι τοῦ πολιτισμοῦ μας. ἁπλῶς ἡ συχνὴ ἐπίκλησί τους μὲ κάνει νὰ δυσπιστῶ.

 57. #55 πατσαβούρα μοῦ σύστησες, πατσαβούρα θὰ πάρῃς. τί ἤθελες δηλαδή, νὰ θεωρήσω μεταξωτὲς κορδέλες τὰ φύκια σου; Οὔτε ἐγὼ ἔχω κάψα νὰ σὲ πείσω. στὸ κάτω κάτω μπορεῖ σὲ κάτι νὰ ἔχουν δίκαιο οἱ ἀριστεροἰ: τὸ ἰδεολογικὸ ἐποικοδόμημα διαμορφώνεται ἀπὸ τὰ συμφέροντα. ἐσένα μπορεῖ νὰ σὲ συμφέρει νὰ μὴν ὑπάρχῃ Θεὸς ποὺ θὰ ἐλέγξῃ τὴν διαγωγή σου…

 58. Immortalité said

  @ 55 Ολοι με τον Νταλάρα τα ‘χετε σήμερα 🙂

  Που χάθηκες βρε ψυχή;

 59. *συμφέρῃ

 60. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο τεταμένη, που ακόμα κι ο νικοκύρης δεν σχολιάζει…

 61. ο Μήτσος said

  @58 Νταλάρας-Νταλαρία δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση με Τόλη-Γκερέκου; Τον Πανταγιά τον είχε σουτάρει ο Σιμήτης από σύμβουλο γιατί μεσολάβησε για να του σβύσει η ΣΔΟΕ φόρους. Η Γκερέκου είναι σπίτι της και η Νταλαρία υφυπουργός. Ωραίος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος.

 62. Nicolas said

  51. Γρηγόρη, αυτός είσαι! κι εγώ έτσι τα βλέπω τα πράγματα. Κι αν δεν πιω το τσιπουράκι στο πανηγύρι του αγίου, δεν πειράζει θα πιω τσικουδιά κάπου αλλού.
  52. Jago, του Onfray το έχω, Dawkins δεν έχω διαβάσει, αλλά το κενό θα καλυφθεί σύντομα.

  Οι Σέρβοι ήταν αρνάκια του θεού, οι κακόμοιροι. Δεν πείραξαν ούτε μυγάκι! αλλά είπαμε, είναι Χ και μάλιστα Ο, οπότε είναι αυτόματα αδέλφια σας. Ενώ οι άλλοι οι βρομιάρηδες οι μουσουλμάνοι… θεός φυλάξει. Όταν κατέβουν να σας σφάξουν οι αδελφοί σου οι Σέρβοι, θα τους υποδεχτείς με ανοιχτές αγκάλες, Κορνηλί Ηλί Λαμά Σαβαχθανί; όσο μεγαλώνεις, τόσο το μυαλό μικραίνει, απ΄ ότι βλέπω, Κορνή!

 63. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #56
  Η Σερβία προφανώς δεν βομβαρδίστηκε για ανθρωπιστικούς λόγους. Αλλά το γεγονός ότι οι υπερδύναμη φέρεται έτσι, αυτόματα δικαιολογεί τα όσα έκαναν οι ίδιοι οι Σέρβοι; Και μην μου πεις οι άλλοι άρχισαν πρώτοι. Και οι Σλοβένοι πρώτοι επιτέθηκαν στον γιουγκοσλαβικό στρατό αλλά εκεί δεν σφάχτηκαν. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που έκανε τους χριστιανούς σέρβους να ανέχονται το σκοτωμό από τους Σλοβένους, αλλά όχι από τους μουσουλμάνους (Βόσνιους κι Αλβανούς); Απλά οι μουσουλμανοί ήταν ‘κατσαρίδες’ (έχω γυναίκα σέρβα και τα ξέρω)! Μην με παρεξηγήσεις, δεν τους υποστηρίζω, τα ίδια έκαναν κι αυτοί, πιο ‘ερασιτεχνικά’ ίσως. Επομένως, καταλήγω, αν επί Τίτο είχε γίνει πραγματική αποθρησκευτικοποίηση, δεν θα υπήρχε τόσο μίσος.

  Δεν μπορώ, να δεχτώ εξίσωση θρησκείας-δικαιωμάτων. Η πρώτη πηγάζει από την πίστη και το δόγμα τα δεύτερα από τη λογική.
  Το αν γἰνεται κακή χρήση ιδέων δεν φταίνε γι αυτό οι ιδέες. Η θρησκεία, από την άλλη, δεν μπορεί να έχει αυτό το άλλοθι. Το αμετάβλητο του δόγματος ‘αγαπάτε αλλήλους’ δεν επιτρέπει ούτε πόλεμο ούτε τίποτε.

 64. Immortalité said

  @ 61 Μ’ αρέσουν τα σοβαρά επιχειρήματα και οι προφανείς, αυταπόδεικτες αντιστοιχίες. Η εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία βρε αδερφέ. Τα ρέστα μου αγαπητέ.

  (Ούτε να δω γιατί μαλώνετε οι υπόλοιποι δεν πρόλαβα!)

 65. #56 «κι ἡ Σερβία γιὰ τὴν προστασία τῶν μειονοτήτων βομαβαρδίστηκε».
  Αφού πρώτα φρόντισε να κάνει εκτεταμένες επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης. Για διάβασε κάτι ψιλά γράμματα της δικής μας «περήφανης» ιστορίας:
  http://jungle-report.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

  #51 Γρηγόρης Κοτορτσινός, έχεις δίκιο. Σταματάω κι εγώ εδώ και ζητώ συγνώμη από τον οικοδεσπότη.

 66. #62 Nicolas, αν θες μπορώ να στο στείλω. Για ευνόητους λόγους δεν λέω εδώ, στείλε μου μήνυμα στο teleologikos [σπείρα Κραουνάκη] gmail [Mont Blanc] com

 67. Nicolas said

  Κορνηλίκι, διάβασε πρώτα την πατσαβούρα που σου σύστησα, την δική σου την ξέρω.
  Και δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχει η Αριστερά με την Αθεΐα. Ξέρω και δεξιούς που είναι άθεοι. Βγες λίγο από την κούνια που σε κούναγε μπας και συνέλθεις (πολύ κοντά στον τοίχο πρέπει να ήτανε).

  Message personnel: Εδώ είμαι! δεν ήθελα να επέμβω, αλλά οι παπαρολογίες με κάνανε Τούρκο!
  Δεν πιστεύω να έχει αγιασμό μέσα στη ρακή, ε;
  Δεν ξέρω αν υπάρχει θεός, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάπου κατά Κρήτη μεριά ζει και βασιλεύει μια Θεά!!! και κερνάει αθάνατο νερό.

 68. #66 και 67: Είναι ενοχλητικό να εκφράζεστε με τέτοιο τρόπο που αναγκάζει όσους δε συμφωνούν μαζί σας να σιωπούν, για να μην ρίξουν το επίπεδο. Κι όποιο δίκιο μπορεί να έχετε το χάνετε, γιατί απωθείτε τον αντίλογο.

 69. ο Μήτσος said

  @64

  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=08.02.2003,id=68539920,90473744
  και αυτό έχει περισσότερα:
  http://voices.gr/2009/09/29/tzimako-kaikes-den-to-eftiaxe-to-thema-me-ton-pantagia-o-ntalaras-kai-amolyse-th-gynaika-tou-sth-b-athinon-me-to-pasok/

 70. #68 κύριε Προσκυνητή, ενώ όταν κάποιοι -ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε- αποκαλούν συλλήβδην του άθεους ως κρυπτοναζιστές και αντισημίτες έχουν υψηλό επίπεδο. Εντάξει.

  (τα περί Νταλάρα κλπ ό,τι λέει και ο Nicolas)

 71. #70: το συλλήβδην από πού τεκμαίρεται;

 72. Ιάγο, κανείς δεν αποκάλεσε «συλλήβδην τους άθεους κρυπτοναζιστές και αντισημίτες». Ο Καπετάν Ένας επεσήμανε, βάσιμα κατά τη γνώμη μου, ότι ένα μέρος των επιθέσεων κατά του Χριστιανισμού (και του μονοθεϊσμού γενικότερα) αφορμάται από ιδέες που εύκολα οδηγούν – και στο παρελθόν πράγματι οδήγησαν – στο ναζισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αθεΐα, ή – πολύ λιγότερο – ο ορθολογισμός, οδηγούν νομοτελειακά εκεί. Και δεν καταλαβαίνω γιατί οξύνθηκε τόσο, πολύ πέρα από τα όρια της ευπρέπειας, η κουβέντα. – Επίσης, ο καυγάς επεκτάθηκε και σε ανθρώπους που δεν αφορούσε· εννοώ ότι μια διαφωνία μεταξύ αθέων οδήγησε σε αντεγκλήσεις με τον ένα διακηρυγμένο πιστό, σε σημείο να χρησιμοποιηθεί τελείως ανεπίτρεπτα η λέξη «πατσαβούρα». Λίγο συγκρατημό, φίλοι! Όπως γράφει κάπου (νομίζω) ο Λασκαράτος,
  Ειρήνη υμίν, σας το ζητάω για χάρη!
  Ειρήνη υμίν, που ο διάολος να σας πάρει!

 73. #72 Άγγελε.
  «ένα μέρος των επιθέσεων κατά του Χριστιανισμού»
  Αυτά τα bold δεν υπήρχαν πουθενά στη δήθεν επιχειρηματολογία κατά του αθεϊσμού. Γράφτηκε γενικόλογα πως η αθεΐα συνδέεται με το ναζισμό, κάτι που αποτελεί κορυφαίος μύθος. Έβαλα το λινκ με το βίντεο του Ντόκινς, έδωσα, όπως και ο Nicolas, βιβλιογραφία που ασχολείται επισταμένως με το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί επιμένετε σε αυτό; Τα ad hominem και τα tu quoque παρατράβηξαν.

 74. #74 Nicolas, αφιερωμένο:

 75. Nicolas said

  Τελείως ανεπίτρεπτα; σιγά, ρε Άγγελε!
  Δεν πιστεύω να μου κάνει καμιά μήνυση κάνας άγιος (ονόματα δεν λέμε, κατά Τουρκολίμανο μεριά) για εξύβριση των θείων! ή καμιά φάτουα για να με σουβλίσουνε!
  Είπαμε διάλογο, όχι αντίλογο, και να σεβόμαστε τις πεποιθήσεις του άλλου.
  Επειδή είμαστε άθεοι, πρέπει να μας βρίζουν οι χριστιανοί; αυτά γράφει το βιβλίο τους; νόμιζα ότι λέει αγαπάτε αλλήλους!
  Άντε, ας διαβάσουμε λίγη ποίηση (κάνει καλό):
  J’accepte l’âpre exil, n’eût-il ni fin ni terme,
  Sans chercher à savoir et sans considérer
  Si quelqu’un a plié qu’on aurait cru plus ferme,
  Et si plusieurs s’en vont qui devraient demeurer.

  Si l’on n’est plus que mille, eh bien, j’en suis ! Si même
  Ils ne sont plus que cent, je brave encor Sylla ;
  S’il en demeure dix, je serai le dixième ;
  Et s’il n’en reste qu’un, je serais celui-là !

 76. sarant said

  Χμμ, έλειπα -έβλεπα μια ταινία δηλαδή- και με πρόλαβε ο Άγγελος. Δεν θα μπω στη συζήτηση. Κάποτε έλεγα πράγματα κοντινά μ’ αυτά που λέει ο Γρηγόρης στο 51, τώρα δεν ξέρω…

 77. #75 Nicolas, αφιερωμένο:

 78. Nicolas said

  Paroramá (όπως λέει ο Κορνήλυπος, αλλά γαλλιστί):
  je serai celui-là !

 79. Επίσης κάτι άσχετο με το θέμα αλλά χρηστικό για εμάς που χρησιμοποιούμε πεντέφια.

  O Nitro PDF Reader είναι αυτό ακριβώς που θέλατε από έναν PDF Reader. Επιτρέπει τη δημιουργία και σύνταξη σχολίων, την αποθήκευση σε pdf, την εξαγωγή κειμένου και φωτογραφιών και πολλά πολλά ακόμη. Και φυσικά, είναι δωρεάν!

  http://dwrean.tumblr.com/post/1250176432/pdf-reader

  Για δοκιμάστε το.

 80. #75: Τι διάλογο προδιαθέτει ένα φρασεολόγιο που αποκαλεί πατσαβούρα τη Βίβλο (ιερή για πολλούς «συνομιλητές» σου), ειρωνεύεται την προσευχή (εξίσου σημαντική για πολλούς) και τον «Χριστούλη»; Μπορώ να συμπεράνω (αυθαίρετα;) ότι όποιος έγινε άθεος, νομίζει ότι έγινε μάγκας, βρήκε το νόημα, πέταξε τα βαρίδια, είναι λεύτερος, ενώ οι πιστοί δε βλέπουν την τύφλα τους και είναι προβατάκια;

 81. #80 Με τον ίδιο τρόπο που ο διάλογος ξεκίνησε κατηγορώντας του άθεους γενικόλογα κι αφοριστικά ως κρυπτοναζιστές.

  Αδιέξοδο η συζήτηση, ας μπει η τελεία και η παύλα. Καλό βράδυ.

 82. Immortalité said

  Νίκο στην αργκό ξέρεις ποιών είναι ΕΔΔΑ. Και ακόμα λέμε ΔΕΚ και ας γράφουμε ΔΕΕ.
  Για το ίδιο το θέμα επειδή έκανα κάποτε τη συζήτηση με αφορμή τις γαλλικές μαντίλες και μολονότι ξεκινήσαμε με τις καλύτερες προθέσεις στο τέλος σκοτωθήκαμε και παραλίγο να χαλάσει μια φιλία. Απέχω λοιπόν.

 83. sarant said

  Το ποίημα πάντως (στο 75) είναι του Ουγκό.

  J’accepte l’âpre exil, n’eût-il ni fin ni terme,
  Sans chercher à savoir et sans considérer
  Si quelqu’un a plié qu’on aurait cru plus ferme,
  Et si plusieurs s’en vont qui devraient demeurer.

  Si l’on n’est plus que mille, eh bien, j’en suis ! Si même
  Ils ne sont plus que cent, je brave encor Sylla ;
  S’il en demeure dix, je serai le dixième ;
  Et s’il n’en reste qu’un, je serais celui-là !

  Δεν το ήξερα, το γκούγκλισα. Γραμμένο στην εξορία, στα νησιά της Μάγχης.
  Γκουγκλίζοντας έναν στίχο, βρήκα και μια φαρμακερή παρωδία για κάποιον δειλό et fier de l’être:
  S’ils sont encor deux mille, eh bien, j’en suis quand même,
  S’ils ne sont plus que cent, j’hésite et me tiens coi.
  Et s’il en reste dix, je serai le vingtième,
  Et s’il n’en reste qu’un, ce ne sera pas moi. »

  Για να ηρεμήσουμε…

 84. Nicolas said

  @80: Βλ. σχόλια 1., 11., 12.
  Φτάνει; ή να υπογραμμίσουμε και τα παρακάτω; π.χ. 17.
  Άντε γεια!

 85. Nicolas said

  Συγγνώμη, Νίκο.
  Είναι τόσο γνωστό που δεν σκέφτηκα να βάλω από κάτω το όνομα του Βίκτωρα!
  Και μετά την ποίηση, λίγη μουσική:

 86. Η αποκαθήλωση / αναστήλωση των εικόνων είναι θέμα διαχρονικό και παθιάρικο. Γιατί μια ζωγραφιά προκαλεί τόσο πάθος; Η δική μου θέση είναι η πλήρης αδιαφορία. Διακατέχομαι όμως από περιέργεια γι’ αυτούς που παθιάζονται. Ίσως πρόκειται για συγκεκαλυμμένο φθόνο.

 87. Ἔλεος!!! Εἶπα ἐγὼ ὅτι ἡ Σερβία φέρθηκε σὰν ἀρνάκι; Ἀπὸ ὅλο αὐτὸ ποὺ εἶπα αὐτὸ βρήκατε νὰ σχολιάσετε; Τελοσπάντων, ὅποιος θέλει μπορεῖ νὰ σκρολλάρῃ πρὸς τὰ πάνω καὶ νὰ ἐξακριβώσῃ ποιός ἄρχισε πρῶτος τὶς ὕβρεις, τὶς προσωπικὲς προσβολὲς καὶ τὶς τσίφτικες ἐξυπναδοῦλες μὲ τὸ γνωστὸ ὑφάκι. Τὸ λάθος μου ἦταν ποὺ ἄνοιξα κουβέντες μὲ περσόνα ἐγνωσμένου διαδικτυακοῦ ἤθους.

 88. KapetanEnas said

  Ωραία.
  Ησυχία ακούω, οι μάζες κοιμούνται, εγώ τελείωσα τη δουλίτσα,που είχα να κάνω, στο σπίτι υπάρχει σιωπή, αύριο δεν ξυπνάω νωρίς(γιούπι), τηλεόραση δεν έχουμε και έτσι πριν αποκοιμηθώ αφήνω εδώ δυό λόγια .

  Ξαναδιάβασα το #17. Μου άρεσε πολύ. Ίσως επειδή το έγραψα εγώ.
  Το σχόλιο δίνει το κλειδί του προβλήματος της θρησκείας σήμερα.
  Ένα σήμερα που άρχισε το καιρό του Ευριπίδη και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και που αφορά την Υβριν του ορθολογισμού.

  Και το παλιό ερώτημα.Ο Ευριπίδης στις Βάκχες (περί αυτού πρόκειται, γιαυτό μίλησα για κομμένα κεφάλια), μετανοιώνει και ομολογεί την πίστη του, όπως λέγανε οι παπάδες ή μας λέει πόσο κακό πράμα είναι η θρησκεία όπως μας λένε και μερικοί κάπως απλοϊκοί φίλοι από δω μέσα (λες και δεν το ξέραμε). Τίποτα από τα δύο. Ο Ευριπίδης προειδοποιεί:

  Ο δρόμος που, με τον Ελληνικό ορθολογισμό, έχει πάρει η ανθρωπότητα, είναι ένας φωτεινός δρόμος, αλλά πίσω από τις σκιές, που δεν φαίνονται, κρύβεται κάτι επικίνδυνο. Η ύβρις του ορθολογισμού.

  Μέσα στην τυφλότητά τους οι παλαιοί είχαν μία σοφία, που δεν ήταν συνειδητη και που είχαν κληρονομήσει από τη συνήθεια. Εμείς,νομίζοντας οτι το μυαλουδάκι μας μπορεί ΕΥΚΟΛΑ να τα εξηγήσει όλα, ξεριζώνοντας το σάπιο παλιό, πετάμε κάθε φορά μεγάλα κομμάτια από αυτή τη σοφία.

  Ο ανθρώπινος νους, όμως, ΔΕΝ είναι μόνο σκέψη. Έχει ανάγκη και τη Διονυσιακή εμπειρία. Άν δεν το κατανοούμε αυτό, τελικά οι μεγάλες μας ιδέες ΔΕΝ μας οδηγούν στην ευτυχία αλλά στο αίμα.

  Αυτό γινόταν πάντα και αυτό γίνεται και τώρα.

  Η ναζιστική Γερμανία περιγράφεται πλήρως από τις Βάκχες του Ευριπίδη, το ίδιο ο Χομεινί, το ίδιο και οι ακροδεξιοί στην Ελλάδα σήμερα.Το ίδιο και οι Μπαχαλάκηδες των εξαρχείων.

  Είμαστε τραγικά πρόσωπα, όλοι οι άνθρωποι. Κι όποιος το καταλάβει πρώτος, αυτός θα μπορέσει να ανοίξει νέους δρόμους στην ανθρωπότητα.

  Τα άλλα είναι μικροπολιτικές.

  *
  Ο Μήτσος με μάλωσε στο #20:

  «Μας πήγες από τη Voelkische Bewegung στον Ευριπίδη μέσω Γεντί Κουλέ με 5 προτάσεις!
  Ποιος είσαι τεράστιε;»

  Τεράστιος δεν είμαι καθόλου, ισα-ίσα βλέπω, ότι τα ζητήματα αυτά είναι τεράστια. Απλώς εγώ επίσης βλέπω, οτι συνδέονται μεταξύ τους.

  Η Διονυσιακή εμπειρία που υπάρχει στο ζεϊμπέκικο του Γεντί-Κουλέ αλλά λείπει στην καθημερινή ζωή μας σήμερα, αυτή, για την ακρίβεια η απουσία της, είναι που ΤΡΕΛΛΑΙΝΕΙ τους ανθρώπους και αρχίζουν να βλέπουν ΕΛ και Έλληνες, με μουσική υπόκρουση Κάρμινα Μπουράνα.Και ονειρέυονται να ντυθούν με δέρματα Τούρκων.

  Οι Βάκχες έρχονται από την Ανατολή.Και ρωτάω. Δείτε αυτούς τους υποσιτισμένους ινδούς. Νομίζετε οτι εmείς είμαστε πιο ευτυχισμένοι; Αμφιβάλλω.Γιατί εκείνοι έχουν αυτό που είχαμε, , κι εμείς (με άλλες νότες) και το χάσαμε.Το kesaria balam.

  http://www.youtube.co

  Γιατί να είναι πιο δυστυχείς από μας;

  Κατάλαβες γιατί πράγμα μιλάει ο Ευριπίδης; Αν είμαστε «άθεοι», (που είμαστε, δεν γίνεται να είμαστε τίποτα άλλο,) πως θα ξαναβρούμε την οργανωμένη έκσταση του Παντίτ Τζασράτζ;

  Μόνο με ένα άλλο δυνατότερο φιλοσοφικό σύστημα,με ένα άλλο τρόπο ζωής. Τα φαστ -φουντ συστηματάκια που φτιάχνουμε, όμως, είναι πολύ ελλιπή,πολύ στενόκαρδα και ορθολογιστικά.
  Και πάντα κινδυνεύουμε να πέσουμε στα χέρια φύρερ και Πατερούληδων, ανθρώπων μουρλών,αιμοχαρών και θυμωμένων*.

  Καληνύχτα.

  *θυμωμένων,όπως ο JUSTANOTHER (και ίσως και ύποπτων)

 89. » Δεν μπορώ, να δεχτώ εξίσωση θρησκείας-δικαιωμάτων. Η πρώτη πηγάζει από την πίστη και το δόγμα τα δεύτερα από τη λογική.»

  πολὺ πιθανὸν κάποιος μετὰ ἀπὸ 500-600 χρόνια νὰ μὴ μπορῃ νὰ δεχθῇ τὴν ἐξίσωσι τῶν δικαιωμάτων μὲ κάποια ἄλλη, μελλοντικὴ «ἀξία» ποὺ θ’ἀποτελῇ τὴν ὕψιστη νομιμοποίησι τῶν πράξεων τοῦ κοινωνικοῦ καὶ πολιτικοῦ ὑποκειμένου, αὐτὸ ὅμως δὲν σημαίνει πὼς σήμερα τὰ δικαιώματα δὲν ἀποτελοῦν αὐτὴν τὴν βάσι ποὺ ἀποτελοῦσε ἡ θρησκεία πρὶν 1000 χρόνια. κι ὅταν μιλῶ γιὰ δικαιώματα μιλῶ γι’αὐτὰ ὅπως γίνονται ἀντιληπτὰ στὶς δυτικοῦ τύπου φιλελεύθερες δημοκρατίες.θὰ μποροῦσα νὰ προβοκάρω καλῶντας τὸν κάθε καλόπιστο τρίτο νὰ ῥίξῃ μιὰ ματιὰ στὴν ὑδρόγειο καὶ νὰ παρατηρήσῃ στὶς ὑπὸ ποιᾶς θρησκείας ἐπιρροὴ περιοχὲς τῆς ὑφηλίου ἔλαβε χώρα ἡ ἀπαρχὴ τοῦ συνταγματικοῦ φαινομένου καὶ ἄλλων παρόμοιων νομικῶν, πολιτικῶν καὶ κοινωνικῶν κατακτήσεων. ἐπειδὴ ὅμως τὸ πρᾶγμα θὰ πάῃ πολὺ μακρυὰ κι ἐπειδὴ ars longa, vita brevis, σταματῶ ἐδῶ μὲ τὴν ἐπσιήμαση ὅτι οἱ 5 τελευταῖες λέξεις τῆς φράσεως ποὺ παρέθεσα ἐντὸς είσαγωγικῶν σηκώνουν ἐπίσης πολὺ μεγάλη κουβέντα.

 90. πρὸς ἐπίρρωσιν κάποιων ὀξυδερκῶν παρατηρήσεων τοῦ Καπετάνιου παρατηρῶ ὅτι ὁ λίκνος ποὺ δίνει ὁ Μπητσος στὸ 3 ὁδηγεῖ σὲ μιὰ σελίδα γεμάτη μὲ τσιτᾶτα, διατυπώσεις καὶ ὁρολογία ποὺ γιὰ τοὺς «ἐθνικοὺς» νεοειδωλολάτρες νεοπαγανιστὰς ἀποτελοῦν κοινὸ τόπο.

 91. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #89
  Δεν χρειάζεται να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Ούτε να κρίνουμε το χθές ή (ακόμα χειρότερα) το αύριο, με τα κριτήριοα του σήμερα. Να ξεκαθαρίσω, επίσης, ότι δεν πιστεύω ότι οι κοινωνίες
  Και μια και μου αρέσει το προβοκάρισμα, τα δικαιώματα «ὅπως γίνονται ἀντιληπτὰ στὶς δυτικοῦ τύπου φιλελεύθερες δημοκρατίες» εμφανίστηκαν στις δυτικές χώρες της ευρώπης, όπου θριάμβευε ο προτεσταντισμός. Άρα; Τι; Όταν οι κοινωνίες απηλλάγησαν από το άχθος της πίστης στην ρωμαιοκαθολική του εκδοχή, άρχισαν να σκέφτονται λογικά, μπλα μπλα μπλα, διαφωτισμός, μπλα μπλα μπλα, φυσικά δίκαια, γαλλική επανάσταση και πάει λέγοντας. Και όταν αυτές οι κατακτήσεις εδέησε να φτάσουν και στο ρωμαίικο, ναι καλά μαντέψατε κυρίες και κύριοι, η ορθόδοξη εκκλησία, με καρμπόν καθολικά επιχειρήματα,τα έβαλε με την ‘αθεΐα’.
  Δε λέω ότι αυτά που σήμερα θεωρούμε ατομικά δικαιώματα είναι τέλεια. Μπορεί στο μέλλον να βγούν καλύτερα. Αλλά μέχρι τότε…

 92. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το «Να ξεκαθαρίσω, επίσης, ότι δεν πιστεύω ότι οι κοινωνίες» να διαγραφεί

 93. Χρηστος Κ. said

  Πρωι πρωι να πω και γω τη «σοφια» μου. Στο ελληνικο συνταγμα υπαρχει μια παραγραφος που μιλαει για την ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ. Αυτο σημαινει πως ο καθενας μας εχει δικαιωμα να πιστευει ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ. Επισης σημαινει πως σε δημοσια κτιρια δε μπορει να αναρτωνται συμβολα και εικονες μιας μονο θρησκειας γιατι αυτο θεωρειται προσυλητισμος. Οπως επισης δε μπορει να υπαρχουν μεγαφωνα στις εκκλησιες (οποιες εκκλησιες) που να διαλαλουν τη πραματεια τους καθε κυριακη ή αλλη μερα. Οπως επισης δε μπορει να υπαρχει μαθημα στα σχολεια που λεγεται θρησκευτικα και μιλαει για την υπεροχη μιας συγκεκριμενης θρησκειας εναντι των αλλων. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΣΜΟΣ.
  Υ.Γ.Τα αλλα περι ναζι και αθεων ειλικρινα με εξεπληξαν.

 94. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τι λέτε βρε Χρήστο; Προσηλυτισμός στην Ελλάδα; Αποκλείεται, αφού απαγορεύεται δια νόμου! Το μάθημα ‘Λειτουργική και Κατήχηση’ που είχαμε όταν πήγαινα στο δημοτικό (!) σε κατηχούσε απλά στις θεωρίες του Λειτουργισμού…

 95. Δεν είμαστε όλοι γαλλομαθείς, αγγλομαθείς, λατινομαθείς, κ.ο.κ. Παράκληση, βάζετε μεταφρασμένα κείμενα, ή δίνετε περίληψη /αναφορά…Ο γούγλης τα θαλασσώνει διπλά και τρίδιπλα στη μετάφραση ποίησης.

 96. ο Μήτσος said

  @6
  «Το εληηνοβουλγαρόπουλο που τυχαίνει να πηγαίνει στο σχολείο του που βρίσκεται στην οδό Βασιλείου Βουλγαροκτόνου τι να πει;»

  Έλα ντε; Τι να πει; Μήπως θα έχει άδικο να πει οτιδήποτε; Και τι θα του απαντούσαμε εμείς οι “πολιτισμένοι Έλληνες”;

  Μήπως ότι ήταν εξαίρετη πράξη ανδρείας και ορθοδοξίας η τύφλωση 15000 Βουλγάρων αιχμαλώτων πολέμου;
  Και εν πάση περιπτώσει, πέρασαν και μερικές εκατοντάδες χρόνια από τότε. Γιατί δεν αλλάζει αυτό το όνομα; Συνειδητοποιούμε το μέγεθος της κτηνωδίας;

 97. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα, για μένα, δηλαδή το να χρησιμοποιείται κάτι που έγινε πριν τόσα χρόνια για την πολιτική τού σήμερα. Ο Βασίλειος είχε δικαίωμα να τυφλώσει τους υπηκόους του (βλέπε Βούλγαρους), διότι ο νόμος προέβλεπε σαφώς ότι αυτή ήταν η ποινή για τους ενόχους προδοσίας κατά του κράτους. Επομένως, όλοι οι προδότες κατά του κράτους (ελληνόφωνοι, βουλγαρόφωνοι και κάθε είδους -όφωνοι) τυφλώνονταν. Ο αυτοκράτορας, αφήνοντας ένα μονόφθαλμο για κάθε εκατό, απλά επέδειξε την φιλανθρωπία του, ως εικών του Χριστού επί γης και την εποχή του δεν έγινε και τόσο μεγάλο θέμα. Από την άλλη, διάβασα τελευταία σε αξιόπιστο άρθρο ότι το «βουλγαροκτόνος» χρησιμοποίηθηκε μετά το τέλος της βασιλείας του Βασίλειου και απλά οι μεταγενέστεροι ιστορικοί του το κόλλησαν. Και τώρα; Πώς θα είμαστε έντιμοι απέναντι σε αυτούς που τους κρίνουμε με βάση τις σημερινές αξίες μας;

 98. sarant said

  Ναι, αλλά τον σημερινό δρόμο να τον λέμε «Βασιλείου Β'». Δεν χρωστάει τίποτε ο Βούλγαρος επισκέπτης να τον προσβάλλουμε έτσι (διότι, υπόρρητα, θεωρούμε θετική ιδιότητα τη βουλγαροκτονία). Στους περισσότερους συμπατριώτες μας δεν θα άρεσε κάποια οδός Ελληνοκτόνου σε γειτονική χώρα.

 99. sarant said

  Στάζιμπε, στο 83 ο Ουγκό λέει:
  Αν μείνουν δέκα [πιστοί στον αγώνα] θα είμαι ο δέκατος
  κι αν μείνει μόνο ένας, θα είμαι αυτός ο ένας.

  και στην παρωδία, ο δειλός λέει:
  Αν μείνουν δέκα θα είμαι ο εικοστός
  κι αν μείνει μόνο ένας, δεν θα είμαι εγώ.

  Αλλά όχι μόνο τα μηχανάκια’ και τα ανθρωπάκια δυσκολεύονται να μεταφράσουν ποίηση βραδιάτικα.

 100. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Δεν με κατάλαβες Νικοδέσποτα. Ακρίβως επειδή ο Βσίλειος στην εποχή του δεν θεωρούσε τη «βουλγαροκτονία» το μεγαλύτερο του επίτευγμα και ακριβώς επειδή το επίθετο δεν το χρησιμοποιούσε ο ίδιος, θα έπρεπε εμείς σήμερα, για να είμαστε έντιμοι μαζί του, να μην τον θυμόμαστε ως βουλγαροκτόνο.

 101. Χρηστος Κ. said

  «Ο Βασίλειος είχε δικαίωμα να τυφλώσει τους υπηκόους του (βλέπε Βούλγαρους» Ποιος του το εδωσε αυτο το δικαιωμα? Μα ο φιλευσπλαχνος θεος φυσικα! Βρισκω εξοχως κυνικη αυτη τη διαπιστωση περι δικαιωματος. Και μαλιστα η διατυπωση εχει και την αυθεντια μαθηματικου κανονα. Ειχε δικαιωμα. Τελεια και παυλα. Κι οποιος ηταν ατυχης και ζουσε εκεινη την εποχη ας προσεχε.

 102. Μπουκανιέρος said

  «οι μεταγενέστεροι ιστορικοί του το κόλλησαν.»

  Οι πολύ μεταγενέστεροι.
  Αν σας αρέσει το ορίτζιναλ βυζαντινό, να τον λέτε Βασίλειος ο Πορφυρογέννητος (σε διάκριση με τον προπάππου του).

 103. ο Μήτσος said

  @100
  «Για να είμαστε έντιμοι μαζί του», αλλά και με τον εαυτό μας πρέπει να τον θυμόμαστε σαν στιγνό εγκληματία πολέμου.

 104. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #101
  Η απάντηση είναι στο #97: Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα, για μένα, δηλαδή το να χρησιμοποιείται κάτι που έγινε πριν τόσα χρόνια για την πολιτική τού σήμερα.

 105. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #103
  Χρήστο Κ. ξεκολλήστε από τον 20ο αιώνα όταν συζητάτε για τον 11ο.

 106. espectador said

  Μωρέ θεωρίες και κατεβατά για ένα σχετικά απλό ζήτημα. Η θρησκεία και οι εκφράσεις της ειναι θορυβώδεις. Βρισκεται παντού. Εικόνες, καμπάνες, λιτανείες, κατήχηση στο σχολείο, νηπιοβαπτισμός, τεράστια περιουσία, παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα (φορώντας το ράσο). Αν είναι «προσωπική υπόθεση» τι χρειάζονται όλα αυτά? Πως συναντάει κανείς τον θεό του, υποχρεώνοντας και τους άλλους να «παρακολουθούν»? Τι πειράζει δηλ. αν «ουδετεροποιηθουν» όλοι οι ΔΗΜΟΣΙΟΙ χώροι και αντικατασταθούν οιθρησκευτικοί όρκοι? Και φυσικά να γίνει η εκκλησία ένας ιδιωτικός χώρος και όποιος πιστεύει στην διατήρηση της να τα σκάει κιόλας. Κατι σαν την Nova π.χ. Και γιατι χτυπιέσετε ετσι εν Χριστω αδελφοι? Δεν χαίρεστε που θα έχετε και άπλα στον παράδεισο? 🙂

 107. Χρηστος Κ. said

  #106 Πολυ καλο.
  #105. Ξεκολλησα. Εσεις διαβαστε λιγο προσεκτικοτερα.

 108. ο Μήτσος said

  @106 Espectador έγραψες!

 109. Qq said

  Και οι βούλγαροι έτσι τον λένε. Αντιτίθεμαι να αλλάζουν έτσι αυθαίρετα οι ονομασίες αναφορές. Βασίλειος ο Β’ δεν μου λέει τίποτες, κάποιος Βασίλειος από τους τόσους θα είναι, ενώ πολύ σοφά τον συνδύασαν με κάποιες πτυχές της βυζαντινής ιστορίας, όπου και οι βούλγαροι κάθε άλλο παρά αγγελούδια του θεού ήσαν.

 110. sarant said

  Qq, δεν είπα να του αλλάξουμε όνομα γενικώς -αλλά την οδό θα μπορούσαμε να την πούμε με το κανονικό του το όνομα.

 111. ο Μήτσος said

  Πρέπει να φύγει το «Βουλγαροκτόνος» από τη ζωή μας επιτέλους!

 112. Ο δήμος Αμαλιάδας δεν ξέρω αν έχει οδό Βουλγαροκτόνου, πάντως έχει οδό: http://lh3.ggpht.com/_DPRV3qQ9vR0/RotJmrm5K9I/AAAAAAAAAxI/lvGnqkHNAxk/HPIM2244.JPG

 113. ΚαπετάνΈνας said

  Πιο σωστό θα ήταν το αληθινό όνομα του Βασίλειου του Β΄,και πιο συναδελφωτικο με τους βόρειους γείτονες (ή προβοκαριστικό ή πιο μπουρδουκλωτικό).

  Βασίλειος ο Β΄ο Μακεδών.

  Στη Μακεδονική δυναστεία δεν ανήκε;

 114. sarant said

  Καπετάνιε, νομίζω ότι ο Μακεδών ήταν ο Βασίλειος άλφα.

  Γάτε, είναι επίσημη η ονομασία ή ακτιβιστική;

 115. Πολιτική κάνουν με τα σύμβολα αυτοί που θέλουν να την κάνουν για δικούς τους λόγους. Έστω και μεταγενέστεροι να του το κόλλησαν αυτός είναι πια, ο «Βουλγαροκτόνος». Τι να κάνουμε; Αυτή την πορεία τράβηξε η ιστορία και η γλώσσα μας. Και για την θρησκεία το ίδιο. Αφήστε την Ελλάδα για μια στιγμή και σκεφτείτε την Ιταλία χωρίς Χριστιανισμό και την Περσία χωρίς το Ισλάμ. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτοί είμαστε, αυτούς τους δρόμους ακολουθήσαμε που σήμερα αντανακλώνται στα ονόματα των δρόμων και την αρχιτεκτονική των πόλεων και την γλώσσα των ανθρώπων. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι με την αφαίρεση συμβόλων και ονομάτων κλπ θα αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο νομίζω πλανώνται. Ο στρουθοκαμηλισμός μπροστά στην ιστορία δεν είναι πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση.

 116. #99 Ευχαριστώ, νικοκύρη

 117. τὸ σπίτι τῆς γιαγιᾶς μου στὸ χωριὸ βρἰσκεται στὴν ὁδο Βουλγαροκτόνου. τώρα κατάλαβα πὼς ἡ ζωή μου θὰ γεμίσῃ νόημα ὅταν βγῇ ἀπ’αὐτὴν τὸ μισητὸ ὄνομα. γέλασα πολὺ μὲ τὸ 111. πάντως ὄντως εἶχε τὸ δικαίωμα βάσει τοῦ δικαίου τῆς ἐποχῆς. τί νὰ κάνουμε, κάποιοι πρέπει νὰ πάρουν χαμπάρι ὅτι μετὰ ἀπὸ 500 χρόνια ἐνδεχομένως ἡ κάθειρξι νὰ θεωρῆται μεσαίωνας. αὐτὸ δὲν κάνει τοὺς σημερινοὺς δικαστὰς ἐγληματίες.

  βαρέθηκα αὐτοὺς ποὺ καταγγέλουν τὸν νηπιοβαπτισμὸ καὶ στὴν πράξι τῶν ἐφαρμόζουν. λὲς καὶ τοὺς ὑποχρεώνει κανεῖς νὰ βαπτίσουν τὰ παιδιά τους. ξέρω προσωπικῶς συνειδητοὺς εὐσεβεῖς χριστιανοὺς ποὺ δὲν βάπτισαν τὰ παιδιά τουςς νήπια, ἄθεους τέτοιους δὲν ξέρω.

  Χρῆστε, σταυρουδάκι μπορῶ νὰ φοράω ἢ θὰ συλληφθῶ γιὰ προσηλυτισμό;

 118. sarant said

  Πάντως, για να επανέλθω στο αρχικό θέμα του νήματος, στη συζήτηση που συνεχίζεται στο protagon.gr ο κ. Γ. Σιδέρης έγραψε το εξής αμίμητο:

  Δεν έδωσα απάντηση στο συγκεκριμένο περί οδηγίας γιατί η απόφαση ενέχει την ιδιότητα ΜΗ δεσμευτικής οδηγίας – άρα ανάξιας να συζητηθεί, για όσους λίγο ξέρουν τις λειτουργίες της Ε.Ε.. Δεν είναι νομικό το θέμα και γω δεν είμαι διατεθειμένος να παρασυρθώ στην νομικίστικη πλευρά της υπόθεσης. Δεν θα αποπροσανατολιστεί η συζήτηση στα περί οδηγίας ή όχι.
  Δεν θα στρίψουν δια της δήθεν μη υπαρκτής οδηγίας οι φίλοι του κ. Δημητρα.

  Ακόμα να καταλάβει ότι η απόφαση (που έτσι κι αλλιώς δεν έχει τελεσιδικήσει) είναι του ΕΔΑΔ και όχι της ΕΕ, επομένως δεν έχει σχέση με τις λειτουργίες της ΕΕ. Αφήνω ότι οδηγία μη δεσμευτική δεν νοείται.

 119. Χρηστος Κ. said

  Κορνηλιε οι εξυπνακισμοι δε μπορουν να διαστρεψουν τα λογια μου. Αλλο δημοσια κτιρια και εκπαιδευση κι αλλο ατομα. Βαλε αν θες και αμφια και βγες στο δρομο. Το οτι γραφεις κορακιστικα δε σημαινει οτι καταλαβαινεις και τι γραφω.

 120. #118 αὐτὸ τὸ «ἐνέχει τὴν ἰδιότητα» μόνο σὲ μένα φάνηκε κάπως;

  (δὲν εἶμαι φίλος τοῦ Δημητρᾶ, δὲν τὸν συμπαθῶ κἂν)

 121. Χρῆστε, ἂν διάβασες τὸ σύνταγμα, τὸ ὁποῖο πράγματι μιλᾷ γιὰ ἀνεξιθρησκία, θὰ πρόσεξες ὅτι μιλᾷ ἐπίσης καὶ γιὰ ἐπικρατοῦσα θρησκεία. Αὐτὸ ἐνδεχομένως νὰ μὴ σοῦ ἀρέσῃ, ἐνδεχομένως νὰ μὴ ἀρέσῃ καὶ σἐ μένα. ὡστὀσο ἐπιλεκτικὴ ἀναφορὰ στὰ ἄρθρα τοῦ συντάγματος ὡς ἐπιχείρημα δὲν εἶναι ἔντιμο. ἂν αὐτὰ εἶναι κορακίστικα λυπᾶμαι, ἀλλὰ δὲν μπορῶ νὰ τὰ κάνω πιὸ λιανά.

  συμφωνῶ σὲ πολλὰ μὲ τὸ 106. ἡ Ἐκκλησία πρέπει ν’ἀπελευθερωθῇ ἀπὸ τὸν ἁμαρτωλὸ ἐναγκαλισμό της μὲ τὸ κράτος. αὐτὸ θὰ βοηθήσῃ στὸ νὰ φύγῃ ἀπ’αὐτὴν καὶ μεγάλο μέρος ἀπὸ τὴν σαβούρα ποὺ ἔχει καθίσει στὸ σβέρκο της.

 122. #114 Επισημότατη, διασταυρώνεται με τη Ρήγα Φεραίου, τη Βύρωνος και την Παπαναστασίου.
  Ο χάρτης:
  http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=el&geocode=&q=%CE%A4%CF%83%CE%B5+%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1,+%CE%91%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82,+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1&sll=37.0625,-95.677068&sspn=37.052328,78.662109&ie=UTF8&hq=&hnear=%CE%A4%CF%83%CE%B5+%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1,+%CE%91%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82+27200,+%CE%91%CF%87%CE%B1%CE%90%CE%B1,+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1&ll=37.796322,21.345406&spn=0.009037,0.019205&z=16

 123. sarant said

  120: Και σε μένα. Είναι κοτσανικός δείκτης ή ένδειξη αμηχανίας -όταν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, δεν βάζουμε ‘ενέχει’.

 124. Χρηστος Κ. said

  Κορνηλιε εχεις σπουδασει νομικα? Γιατι η ανεξιθρησκεια δε μπορει ναναι αλα καρτ. Το ελληνικο κρατος ή θαναι ανεξιθρησκο ή θα γερνει υπερ μιας θρησκειας. Σε σενα προφανως δεν αρεσει η ανεξιθρησκεια και προσπαθεις να το τονιζεις με τα λογια σου αλλα και την υποστηριξη σε πραξεις που υποστηριζουν μια θρησκεια. Την εντιμοτητα σε παρακαλω αστην στην ακρη. Δε μιλησα για τη δικη σου μη μιλας για τη δικη μου. Εχεις κανα επιχειρημα της προκοπης ή εξαντλεισαι σε εξυπνακισμους?

 125. 124 Xρῆστε,
  ἀνεξιθρησκία δὲν σημαίνει καὶ θρησκευτικὴ οὐδετερότητα τοῦ κράτους. αὐτὸ εἶναι γνωστό. ἐπίσης δὲν ἐννόησα ὅτι ὡς ἄνθρωπος δὲν εἶσαι ἔντιμος, ἁπλῶς βρίσκω προσχηματικὴ τὴν ἐπίκλησι μίας συνταγματικῆς διατάξεως γιὰ νὰ χαρακτηρίσῃς προσηλυτισμὸ κάτι ποὺ ἐμφανέστατα ὁ συνατκτικὸς νομοθέτης δὲν θέλησε ν’ἀπαγορεύσῃ.

 126. sarant said

  122: Μπράβο Αμαλιάς!

  (Παροιμιώδης φράση την οποία -λένε- είπε ξενιτεμένος Αμαλιαδαίος, που επέστρεφε στην πατρίδα του ύστερα από πολύχρονη απουσία, αλλά κατά λάθος κατέβηκε στον Πύργο).

 127. Χρηστος Κ. said

  Δεν απαντας στην ερωτηση μου για τα νομικα. Τελος παντων. Αυτο το οτι το κρατος δεν εχει θρησκευτικη ουδετεροτητα ειναι δικη σου εξηγηση. Δε μιλησα για μια περιπτωση προσυλητισμου αλλα για τρεις αλλα εσενα σε βολεψε η μια και κολλησες σ’αυτην. Μπορω να σου αναφερω κι αλλες αλλα δεν βρισκω οτι θα χρησιμευσει σε κατι. Και για να τελειωνουμε, ενα κρατος εχει κοσμικο χαρακτηρα και δε μπορει να τσαλαβουτα σε θρησκειες δινοντας την εντυπωση μεσαιωνικης αυτοκρατοριας ή χομεϊνικου τυπου δικτατορια.

 128. @100
  “Για να είμαστε έντιμοι μαζί του”, αλλά και με τον εαυτό μας πρέπει να τον θυμόμαστε σαν στιγνό εγκληματία πολέμου.

  εἶμαι εἰλικρινὰ πρόθυμος νὰ τὸν δεχθῶ ὡς τέτοιον ἂν μοῦ ὑποδειχθῇ ποιά διεθνῆ συνθήκη θεσπίζουσα δίκαιο πολέμου παραβίασε.

 129. Qq said

  «Xρῆστε» ή «Χρήστο»? Το «Xρῆστε» μου είναι πολύ κακόηχο, αλλά ίσως δεν το έχουν συνηθίσει τα αυτιά μου. Κάπου έτυχε να διαβάσω και έναν κανόνα για δισύλλαβα ονόματα και πως προσφωνούνται. Δηλαδή «Νίκε» ‘η «Νίκο». Εκτός αν η καθαρεύουσα άλλους κανόνες έχει.

  Πάντως, όταν γράφηκε το σύνταγμα, η πατέρες του έθνους αλλιώς θα εννοούσαν την ανεξιθρησκία και αλλιώς «επικρατούσα θρησκεία». Κάθε εποχή έχει τα ζόρια της. Να αφαιρεθεί το τελευταίο είναι σαν να παρερμηνεύεις το σύνταγμα. Πιο σωστό θα ήταν να το αλλάξεις.

 130. #127
  Και να σκεφτεί κανένας πως υπάρχει στην Αμαλιάδα, όχι για παράδειγμα στην Κοκκινιά. Πάντως μεγάλη παγίδα τα google maps, μπορεί κάποιος αν έχει το χρόνο να παίζει με τις ώρες.
  Μέσα σε 20 λεπτάκια ανακάλυψα:

  1) Υπάρχει οδός Τσε Γκεβάρα και στην Ουτρέχτη, γεγονός που με συγκίνησε γιατί έμεινα στην πόλη κάποια χρονάκια (ίσως να μην είχε αυτό το όνομα ο δρόμος τότε).

  2) Σαν σκακιστοσυλλέκτης που είμαι, δεν μπορούσα να μην αναζητήσω τις οδούς Σκακιού. Υπάρχει κάποια οδός Ajedrez (σκάκι στα ισπανικά) στο Μοντερέι του Μεξικού που διασταυρώνεται με μικρότερες οδούς που έχουν τα ονόματα όλων των κομματιών του παιχνιδιού. Στο Τελ Αβίβ υπάρχει οδός Εμ. Λάσκερ.

  3) Έχουμε στην Ελλάδα 5 οδούς Βασιλείου Βουλγαροκτόνου και 5 οδούς Βουλγαροκτόνου. Ευτυχώς γιατί νόμιζα πως ήταν ακόμα περισσότερες. Υπάρχει και η οδός Βασιλείου Μακεδόνος πολύ κοντά στη Λιοσίων.

  4) Οδός Ελεύθερου Ανθρώπου στη Γλυφάδα και στον Άλιμο.

  5) Ένα δημοτικό συμβούλιο με ανησυχίες που δεν περιορίζονται στα της εγχώριας λογοτεχνίας: Οδός Ντοστογιέφσκι, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο Ουγκώ δεν πιάνεται, γιατί στην Αθήνα και την Καρδίτσα όπου υπάρχουν δρόμοι με το όνομά του, μάλλον θα τον κατέταξαν στους φιλέλληνες.

  Ωραία δουλειά βρήκαμε!

 131. Δεν έχω κουράγιο να διαβάσω όλα τα σχόλια, θα σταθώ λίγο στα πιο πρόσφατα:

  Πράγματι, το σύνταγμα μιλά για επικρατούσα θρησκεία. Εμένα αυτό δε μου αρέσει, και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το αλλάξω. Εκείνοι στους οποίους αρέσει, ας κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνει έτσι. May the best man win.

  Πράγματι, ανεξιθρησκεία δεν σημαίνει θρησκευτική ουδετερότητα, σημαίνει ανοχή όλων των θρησκειών. Εγώ θέλω ένα κράτος ΚΑΙ ανεξίθρησκο ΚΑΙ θρησκευτικά ουδέτερο, και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το πετύχω. Και πάλι προφανώς όσοι θέλουν θρησκευτικό χρωματισμό θα προσπαθήσουν να τον πετύχουν. Θα τα πούμε στο στίβο.

  Γιατί θέλω θρησκευτική ουδετερότητα:

  1. Επειδή θεωρώ ότι ο θρησκευτικός χρωματισμός του κράτους αναπόφευκτα επηρεάζει την πολιτική του ως προς τις θρησκείες, δίνοντας πλεονεκτήματα στην «επικρατούσα», και αντί να διαπιστώνει απλώς ότι είναι επικρατούσα, την καθιερώνει ως επικρατούσα και ενισχύει την κυριαρχία της μέσα από τους κρατικούς θεσμούς. Αυτό το θεωρώ άδικο.

  2. Επειδή σε ένα θρησκευτικά ουδέτερο κράτος καθένας, θρήσκος ή άθρησκος, μπορεί να ζήσει εξίσου εύκολα σε συνέπεια με τις πεποιθήσεις και τις αρχές του, ενώ σε ένα θρησκευτικά χρωματισμένο κρατος είναι ΠΟΛΥ πιο δύσκολο να το πετύχουν αυτό όσοι δεν ανήκουν στο επικρατόν θρήσκευμα και ακόμη περισσότερο όσοι δεν ανήκουν σε κανένα θρήσκευμα.

  Δείτε την πράξη: διαρκώς περιμένουν οι χριστιανοί από τους υπόλοιπους να κάνουν υποχωρήσεις και τα πικρά γλυκά, με επιχειρήματα του επιπέδου «έλα μωρέ και τι έγινε» και «μα τι σας πειράζει τώρα αυτό», ενώ οι ίδιοι δεν υποχωρούν ούτε πόντο από τα κεκτημένα τους.

  Παράδειγμα: το γεγονός ότι η κόρη μου σταυροκοπιέται και προσεύχεται κάθε πρωί χριστιανικά στο προαύλιο του σχολείου δεν ενοχλεί κανέναν και θεωρείται υπερβολή να ενοχλεί εμένα. Για βάλτε όμως όλα τα χριστιανόπουλα να προσεύχονται κάθε πρωί γονατιστά στη Μέκκα να δούμε πως θα αντιδράσουν οι γονείς τους.

  Η χριστιανική εικόνα στο δωμάτιο του νοσοκομείου υποτίθεται ότι βοηθά τον χριστιανό να νιώσει καλύτερα. Αναρωτήθηκε κανείς τι επίδραση έχει στον μη χριστιανό, και ιδιαίτερα στον άθεο? Πόσο καλύτερα ή χειρότερα τον κάνει αυτόν να νιώθει? Εμένα προσωπικά μου ρίχνει το ηθικό, δεν μου το ανεβάζει. Επίσης με ενοχλεί αισθητικά, και αν είναι εσταυρωμένος μου προκαλεί και απέχθεια. Αυτό ενδιαφέρει κανέναν? Ή μόνο τους χριστιανούς λογαριάζουμε?

  Η χριστιανική εικόνα στο δωμάτιο του νοσοκομείου δεν έχει σκοπό να κάνει τον χριστιανό να νιώθει ότι ο θεός είναι κοντά του – αυτό το κάνει εξίσου καλά και μια εικόνα που θα βάλει ο ίδιος στο κομοδίνο του. Η εικόνα στον τοίχο δίνει στον χριστιανό την σιγουριά ότι ανήκει στην ισχυρή, πλειοψηφούσα, επικρατούσα θρησκεία – ότι έχει πολιτική ισχύ. Αυτό και τίποτ’ άλλο.

  Ελπίζω να βρω χρόνο κάποια στιγμή να διαβάσω τα σχόλια. Συγγνώμη που το δικό μου είναι ελαφρώς εκτός θέματος, ωστόσο άπτεται του θέματος κι ελπίζω ότι δεν θα ενοχλήσει.

 132. #126 εννοούσα.

 133. Εσύ Χρήστο ξέρεις κανένα παιδάκι που μπήκε άθεο και αθώο στο δημοτικό και βγήκε προσηλυτισμένο;

 134. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #107
  Λοιπόν, διαβάζω προσεκτικότερα και για την ακρίβεια κοπυπαστώνω: «Για να είμαστε έντιμοι μαζί του”, αλλά και με τον εαυτό μας πρέπει να τον θυμόμαστε σαν στιγνό (sic) εγκληματία πολέμου. Από πότε η έννοια του εγκληματία πολέμου υπήρχε τον 11ο αι.; Επομένως, και πάλιν και πολλάκις, ξεκολλήστε.
  #113
  Όταν ο Βασίλειος Α΄ ονομάστηκε Μακεδόνας, λόγω της καταγωγής του, Μακεδονία ονομαζόταν η Θράκη. Κοίτα παιχνίδια που παίζει η μπιπ η τύχη ε; 🙂

 135. Χρηστος Κ. said

  #133 Θεωρειτε οτι η ερωτηση σας χρηζει απαντησης?

 136. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #133
  Τα παιδιά μπαίνουν στο δημοτικό σίγουρα αθώα (εκτός αν έχουν πολύ βλάκες γονείς). Αλλά σίγουρα δεν μπαίνουν άθεα. Από μηδέν ετών τα σέρνουν σε θείες κοινωνίες, τα μαθαίνουν να κάνουν σταυρούς, τα μαθαίνουν ότι ο Θεός «τα έφτιαξε όλα». Κι όλες αυτές οι πληροφορίες πάνε κατευθείαν στο «σκληρό δίσκο» και μεγαλώνοντας τα παιδιά έχουν πλέον ως αναπόσπαστο κομμάτι τους την ‘πίστη’. Αυτό για το οποίο φροντίζει το δημοτικό, κυρίως με τα μαθήματα της ιστορίας και των θρησκευτικών, είναι να καταστρέψει την αθωότητα των παιδιών. Φροντίζει να τα μάθει ότι οι άλλοι είναι κακοί κι εμείς οι καλοί, ότι οι άλλοι είναι οι άπιστοι κι εμείς οι πιστοί.

 137. Όχι βέβαια 🙂
  Προσπαθώ να δείξω ότι γινόμαστε λίγο υπερβολικοί. Όλοι οι άθεοι που γνωρίζω μορφώθηκαν σε τάξεις που είχαν στους τοίχους σταυρούς, είκόνες μέχρι και φωτογραφίες του Μακαρίου… Πραγματικά πιστεύω ότι τα θρησκευτικά στο σχολείο κάνουν, εν αγνοία τους, το ακριβώς αντίθετο του προσηλυτισμού.

  Τώρα αν εσύ ΑόρατηΜελάνη χαλιέσαι από την εικόνα του σταυρού στα νοσοκομεία τι να πω; Χαλάρωσε!
  Μήπως σας χαλάει και ο σταυρός που συμβολίζει τα ίδια τα νοσοκομεία, φαρμακεία κλπ;

  Συμφωνούμε όλοι μου φαίνεται ότι το κράτος και η εκκλησία πρέπει να διαχωριστούν αποτελεσματικά. Καλύτερα θα ήταν να εστιαστούμε στα μεγάλα και σημαντικά (δηλαδή χρήμα, περιουσία και εξουσία) αντί να ασχολούμαστε με πράγματα που δεν είναι παρά λεπτομέρειες της καθημερινότητας.

 138. Στο προηγούμενο απευθυνόμουν στον Χρήστο…

 139. #11, #12, Συμβαίνουν και αυτά, συμβαίνει και κάτι ακόμη: αυτόκλητοι και αυτοδίδακτοι ψυχαναλυτές περιφέρονται στο διαδίκτυο βγάζοντας ομαδική διάγνωση για ανθρώπους που ως επί το πλείστον ούτε καν γνωρίζουν.

  Δεδομένου ότι οι εν λόγω κύριοι δεν μπορεί παρά να είναι αλάνθαστοι, εγώ που ούτε θρησκόληπτη υπήρξα ούτε ζηλεύω τίποτα από τη θρησκεία, και παρόλα αυτά ειμαι άθεη, δεν υπάρχω. Εκτός κι αν στην περιπτωσή μου η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

  #26 Η επιβολή της θελήσεως μιας μειοψηφίας λέγεται διακυβέρνηση. Δεν ξέρω αν το πρόσεξες ποτέ, αλλά οι βουλευτές και οι υπουργοί όλοι μαζί δεν ξεπερνούν τους 350, και δεν περνούν τις αποφάσεις τους από δημοψηφίσματα.
  Η επιβολή της θελήσεως της πλειοψηφίας (πεφωτισμένης ή μη, αδιάφορο αυτό) με πλήρη αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανάγκες των μειοψηφιών, πώς λέγεται κατά τη γνώμη σου?

 140. Qq said

  #139
  Εγώ πάντως όσους άθεους γνώρισα, στην πραγματική ζωή και στο ιντερνέτ, πάντα άρχιζαν την κουβέντα με «κι εγώ κάποτε υπήρξα πιστός, αλλά τώρα λυτρώθηκα». Από τι λυτρώθηκαν ποτέ δεν διευκρίνιζαν, οπότε άφησαν την φαντασία μου να οργιάζει. Η εμμονή τους να γυροφέρνουν την κουβέντα στον θεό ήταν πάντα κουραστική, συνεχώς για τον θεό μιλούσαν. Επίσης έγραψα στο σχόλιο #11 ότι είσαστε οι μόνοι που δίνετε σημασία στα σύμβολα, και με ένα σχόλιο σου με το επιβεβαιώνεις. Έγραψες ότι στην θέα των συμβόλων νιώθεις άβουλα, μπορείς να το διευκρινίσεις καλύτερα? Ο περισσότερος κόσμος, και να μου επιτρέψεις να το θεωρό αυτό φυσιολογικό, δεν νιώθει απολύτως τίποτα. Ο ασθενής ίσως να ελπίζει σε κάτι, αλλά αυτό είναι στιγμιαίο.

 141. Immortalité said

  @118 Νίκο ΕΔΔΑ είπαμε 🙂

  Νόμιζα ότι οι οδηγίες αυτές καθ’ εαυτές δεν είναι δεσμευτικές μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εναρμόνισης. Μετά την πάροδο αυτής είναι δυνατή η επίκλησή τους από τους πολίτες υπό προϋποθέσεις. Δεσμευτικός με τη δημοσίευση είναι ο κανονισμός.

  @124 Χρήστο δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει ο Κορνήλιος ή ο οποιοσδήποτε νομικά για να πει τη γνώμη του. Αρκεί να το κάνει με επιχειρήματα. Άλλωστε και εσύ τη λες που δεν έχεις σπουδάσει (νομικά). Αρκεί μια ματιά στο Σύνταγμα, άρθρα 3 και 13 και θα δεις ότι μπορεί και παραμπορεί.

 142. Χρηστος Κ. said

  #141 Αγαπητη μου η ερωτηση για τα νομικα ηταν σκωπτικη διοτι το υφος της απαντησης του Κορνηλιου ηταν ελαφρως ακαδημαϊκο και δε σηκωνε αμφισβητηση. Ασε που ηταν και αγενης, ως προς την απαντηση του. Κι επειδη συμβαινει συνεχεια, οταν δεν εχουμε απαντηση πεταμε τη μπαλα στη κερκιδα και λεμε και καμια πλακιτσα. Υπαρχει λοιπον ανεξιθρησκεια σ’αυτη τη χωρα? Αν ναι καμια θρησκεια δεν εχει το δικαιωμα να αναρτα, να προσυλητιζει στα σχολεια, να υποχρεωνει σε θρησκευτικους ορκους, να φωνασκει απο τα μεγαφωνα, να συνδιαλεγεται με παπαδες για τη δημοσια περιουσια και αλλα πολλα που εμπιπτουν στον ποινικο κωδικα.
  Υ.Γ. Δε θα μιλησω για Αγιο ορος και ξεκατινιασματα παπαδων γιατι μπορει να παθουν τιποτα οι θρησκοληπτοι.

 143. Χρηστος Κ. said

  Στο «…αναρτα…» η συνεχεια ηταν «…εικονες στα δημοσια κτιρια». Αλλα το εφαγε ο θεος.

 144. aerosol said

  «πιστεύω ὅτι τέτοια ζητήματα πρέπει νὰ λύνωνται μὲ δημοψηφίσματα, διότι μὲ πρόσχημα τὸν σεβασμὸ τῶν μειοψηφιῶν καταδυναστεύεται τελικῶς ἡ πλειοψηφία»
  Θα σταθὠ λἰγο σ’αυτό -το οποίο θεωρώ πως είναι η καρδιά πολλών στρεβλώσεων. Σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και καταπίεσης μειοψηφιών (είτε νόμιμα, είτε μέσω εθιμικού δικαίου ή συνηθειών) δεν νοείται να αποφασίζει η πλειοψηφία, διότι η πλειοψηφία είναι αυτή ακριβώς που καταπιέζει. Κάποια πράγματα κρίνονται κατ’αρχήν από τους θεσμικούς νομοθέτες και μόνο -και έχει χυθεί άπειρο μελάνι για να το αιτιολογήσει. Όλοι μας ανήκουμε σε μια μειοψηφία και αλοίμονό μας αν η αντίστοιχη πλειοψηφία έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

  Ας πούμε, η πλειοψηφία των αρτιμελών έχει αποφασίσει πως αδιαφορεί για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και έχει διαμορφώσει πόλεις όπου αυτοί δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Ακόμα και η σχετική νομοθεσία δεν είναι παρά άχρηστο ευχολόγιο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν αντέχουν να διαβάζουν καθαρεύουσα ενδεχομένως να απαγόρευαν στον Κορνήλιο να γράφει όπως επιθυμεί (ναι, ακραίο και χιουμοριστικό αλλά ενδεικτικό!). Αν αποφάσιζε η πλειοψηφία, τότε στην πλατεία Συντάγματος θα βρισκόντουσαν μονίμως κρεμασμένοι ανάποδα παράνομοι του εκάστοτε τύπου που εγεἰρει το μένος της κοινωνίας ανά εποχή.

  Δεν γίνεται ο θύτης να καθορίζει τον νόμο επειδή πλειοψηφεί. Σε κάποια θέματα είμαστε εμείς οι πιθανοί θύτες ή τα πιθανά θύματα, ανάλογα με τις εποχές και τα πιστεύω που επικρατούν.

 145. Immortalité said

  @ 142 Υπαρχει λοιπον ανεξιθρησκεια σ’αυτη τη χωρα? Χρήστο μου θυμίζεις μια γνωστή μου που όταν μπήκε πρωτάκι στο Πανεπιστήμιο αναρωτιόταν γιατί υπάρχει μάθημα «Συνταγματικό Δίκαιο» αφού όπως έλεγε το Σύνταγμα είναι γραμμένο, θέλει και εξήγηση; Τέλος πάντων το κορίτσι αυτό χαΐρι δεν έκανε αλλά δεν είναι το θέμα μας. Για το τί συμβαίνει σε τούτη τη χώρα δεν ξέρω και δεν θέλω να εμπλακώ και στη συζήτηση. Και με περιμένουν και για φαγητό.

  Πάντως ο Κορνήλιος, με τον οποίο διαφωνώ πάμπολες φορές, μπορεί να είναι ό,τι θες αλλά αγενής δεν είναι.

 146. Μαρία said

  144
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/05/ebreostavro/#comment-15572

 147. #146 Μαρία, δεν καταλαβαίνω γιατί εστίασες το συγκεκριμένο σχόλιο, η παράθεση που βάζεις αδικεί τη συνολική εικόνα. Ο Στάβυζο εννοούσε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αφήνεις να εννοηθεί ως απάντηση στο έξοχο σχόλιο #144 του Αεροζόλ. Λίγο scrolling προς τα πάνω χρειάζεται το λινκ που έβαλες για να καταλάβει κάποιος τι παίχτηκε.

  Εύχομαι να κάνω λάθος, είσαι κάπως ασαφής στα κίνητρα.

 148. Ωχ, μόλις έλαβα μέηλ από τα Public. Κυκλοφορεί «σε μοναδική επανέκδοση» το βιβλίο του Πάολο Κοέλιο με τον τίτλο Βαλκυρίες. Να ξεράσω; Ας στήσει ο Στάβυζο ένα δημοψήφισμα για το πόσοι σιχαινόμαστε τον Κοέλιο.

 149. #146 Οπότε, Μαρία, βρήκες κι αυτό που αναρωτιόταν ο Παναγιώτης.

 150. JAGO, βλέπεις πόσο εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί ο γραπτός διάλογος, παρόλα τα τόσα χρόνια στο κουρμπέτι; Κατάλαβε κι η Μαρία, μην αγχώνεσαι 😉

 151. #150 Χαχαχα, οκ Στάβυζε. Τι θα γίνει με το δημοψήφισμα που πρότεινα;

 152. sarant said

  144: Ιμόρ, δεν διαφωνώ. Η οδηγία δεσμεύει το κράτος μέλος να έχει θεσπίσει μέχρι μια ημερομηνία (που μπορεί να είναι σύντομη, μπορεί όμως και μακρινή) δικούς του νόμους που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο τις διατάξεις της οδηγίας. Αν υπήρχε οδηγία για την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια κτίρια, θα έπρεπε μέσα στην ταγμένη προθεσμία το κράτος να θεσπίσει σχετικό νόμο, κι αν το αμελούσε η Επιτροπή θα άρχιζε τη (μακρόχρονη) διαδικασία που καταλήγει στο Δικαστήριο της ΕΕ,

 153. Προσπαθούσα να θυμηθώ εψές το ντεζαβί, και γιατί δεν πρέπει να μπω στη συζήτηση. Μαρία, φχαριστώ για την υπενθύμιση.

  #151 Τι λε ρε; Για να μου μπεις, με τη γνωστή σου κοελοσυμπάθεια, από 45 IP να ψηφίζεις; 😀 Φτιάξε στο τουΐτερ μια λίστα CoelhoNuncaMais και μπαίνω πρώτος…

 154. ο Μήτσος said

  @117

  Φίλε Κορνήλιε,
  αν η γιαγιά σου ήταν Βουλγάρα σίγουρα θα χαιρόταν και αυτή και εσύ αν άλλαζαν το όνομα του δρόμου. Το χωριό σου είναι η Πολίχνη, η Πυλαία ή η Καλαμαριά;
  (η ερώτηση είναι ρητορική άρα δεν χρειάζεται να απαντήσεις)

 155. #153 «από 45 IP να ψηφίζεις»

  Excuse me?

  Κακόπιστε. 😛

 156. Immortalité said

  @ 153 Κύριε κύριε!!! Πως μπορείς να μπεις από 45 ΙΡ 🙂

  @ 152 Οκ το ίδιο λέμε. Να πούμε και ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να θεσπίσει οδηγία με τέτοιο περιεχόμενο…

 157. Πας σε 45 νετκαφέ… Μπορεί να φτάνει και να φας 45 κουλουράκια -κούκιζ

 158. Παρόραμα: 44 κουλουράκια 🙂

 159. Immortalité said

  Δεν νομίζω ότι έχουμε 45 νετ καφέ 🙂
  Αυτό πάλι με τα κουλουράκια το εξηγείτε παρακαλώ;

 160. Πήγαινε και στο εξωτερικό στα Χανιά, εν ανάγκη…

  http://lmgtfy.com/?q=what+are+computer+cookies%3F

 161. Ανάποδα το γραψα…

  Πήγαινε και στο εξωτερικό στα Χανιά, εν ανάγκη…

  http://lmgtfy.com/?q=what+are+computer+cookies%3F

 162. Immortalité said

  @ 160- 161 Mais quel méchant!!! 🙂
  Ξέρω τί είναι τα κουλουράκια, μέχρι εκεί φτάνω, τί εννοείς να φάω 44 δεν κατάλαβα…

 163. ΚαπετάνΈνας said

  Τώρα κατάλαβα (μάλλον) γιατί ο Μήτσος στο #20 μου επετέθη για το #17. Είναι ο ίδιος κρυφο-ναζιστής. Υπάρχει και μια περίπτωση να είναι απλώς αφελής. Δεν το νομίζω. Διότι, το λίνκ στο οποίο μας παραπέμπει στο #3, είναι το freeinquiry. Τού έριξα μιά ματιά.

  ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ; ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ; Η ΣΕΛΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ» ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΥΦΟ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ, Η ΕΣΤΩ, ΕΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ NEW AGE ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ ΑΘΕΟ-ΠΑΓΑΝΙΣΤΚΟ ΣΑΙΤ.

  Να κι ο συγγραφέας του

  http://www.metafysiko.gr/?p=1017

  Για δέσιμο. Κι αυτά που γράφουν μέσα,…άλτρος κάβος κονταρέμος. Για την προ-κατακλυσμιαία Ελλάδα, που έφτανε μέχρι το Θιβέτ και τη Νότιο Αμερική και τα γνωστά.

  Και ο έτερος συγγραφεύς, Ίων Δημόφιλος, άθεος επίσης, γράφει στο περιοδικό Δαυλός, ιδού:

  http://www.davlos.gr/webfiles/yearspec.php?id=7500&kod=12624&page=78

  Το οποίο επίσης είναι ακροδεξιό περιοδικό και βεβαίως άθεο.

  Και πρέπει κανείς να είναι στραβός να μην βλέπει οτι αυτή η volkisch ιδεολογία συνδέεται με την αθεΐα.

  Και για τους θυμωμένους.Που ο θυμός τους ορμάει μέσα στο χώρο της λογικής και τη συσκοτίζει:

  Λέω Η αθεία ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με το ναζισμό. Δε λέω ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με το ναζισμό. Δηλαδή, μέσα στο γενικό σύνολο των άθεων και αντι-κληρικαλιστών υπάρχει και ένα υποσύνολο ναζιστών-άθεων.

  Ο ναζισμός συνδέεται με την αθεΐα όπως είπα στο #17 . Αποσυρθείσης της θρησκείας με όλα τα συμπαρομαρτούντα, μένει ένα κενό. Πολλοί το γεμίζουν με τις νεο-ναζιστικές πρακτικές, τελετές και εκστάσεις.

  Σήμερα στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο που περιγράφω εμφανίζει έξαρση και παράδειγμα είναι το σάιτ που αναφέρθηκε, και χιλιάδες άλλα.

  Το θέμα των εικόνων με αφήνει παγερά αδιάφορο. Όταν ξυπνήσει ο περιβόητος λαός δεν θα έχει νόημα η εικόνα παρά σαν μια μορφή της βυζαντινής τέχνης, όπως τα αρχαία αγάλματα.

  Κυρίως σ’ αυτή τη μάχη μεταξύ ημών και υμών, βλέπω ότι εμείς, οι άθεοι, δεν είμαστε ακόμα ικανοί να αντιπαραθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που να μπορεί να καλύπτει και πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου, και έτσι, ώσπου να γίνει αυτό, θα τρώμε στη μάπα και τις εικόνες και τα τσαντόρ και το χανουκά.

  Και το χειρότερο, δίπλα μας θα βλέπουμε όσο πάει και συχνότερα τους «αθεους» του διπλανού σε μας υποσυνόλου, τα ακροδεξιά μουρλαμένα σούργελα τύπου Ελευθερης Έρευνας.

 164. aerosol said

  Ξαναχτυπώ, με θέμα #2:

  «Έχουμε γεμίσει “άθεους”, δωδεκάθεους, παγανιστές, αντιβυζαντινούς, αντι-ορθόδοξους, αντι-ισλαμιστές, και Ανδρομέδιους και ένα ολόκληρο ζωολογικό κήπο από περίεργα αγράμματα σούργελα, που αν ξύσεις την επιφάνειά τους, θα ανακαλύψεις ένα παλιό καλό ναζιστή.
  Ο Ναζισμός, φύτρωσε ακριβώς σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον Μπλαβατσκικής μπουρδολογίας και του της Νέας Εποχής αναγνώσματος.»

  Ο Ναζισμός φύτρωσε ΚΑΙ από εκεί, είναι αλήθεια -χωρίς να ξεχνάμε τους πρακτικότερους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που έδωσαν γόνιμο έδαφος για όλα αυτά.
  Το πρόβλημα είναι πως όλοι αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με τον αθεϊσμό. Ακριβώς το αντίθετο: ο κάθε τύπου μυστικισμός και new age θεωρία βασίζεται στο θρησκευτικό/υπερβατικό συναίσθημα. Ιδιαίτερα ατυχές είναι το παράδειγμα της Μπλαβάτσκυ (δεν ονομάζεται τυχαία ΘΕΟσοφία η σχολή σκέψης της!). Μπορεί να αντλούν οπαδούς με θρησκευτικό συναίσθημα που δεν καλύπτεται από τις κρατούσες θρησκείες αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τη φύση του και για το προαπαιτούμενο νοοτροπίας «πιστού» που χρειάζεται.

  Οι άθεοι είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο (αν μου επιτραπεί το αστειάκι…) και εκφράζουν ακριβώς το αντίθετο απ’ όλα αυτά. Ακριβώς γι αυτό είναι από παραπλανητικό έως προσβλητικό το να ταυτίζονται με τέτοιες ομάδες. Ειδικά εφόσον η σκούφια της αθεϊας κρατά από αρχοντικό τζάκι: η εποχή του Διαφωτισμού επανέφερε στέρεα τον ορθολογισμό στη δυτική σκέψη και καθόρισε τον αθεϊσμό.

  Δεν θεωρώ πως ο KapetanEnas ήθελε να προσβάλλει τον οποιοδήποτε. Όμως, μια που ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, ας είμαστε σαφέστεροι. Οι ομάδες με ύποπτη ή πολιτική ατζέντα εναντίον της κρατούσας θρησκείας θα μπορούσε να είναι θέμα προς συζήτηση (με προσεκτική επιχειρηματολογία, γιατί τα σχετικά στοιχεία συχνά εμπίπτουν στους θρύλους και στη συνομωσιολογία). Ακόμα και ο πολιτικός ρόλος των αιρέσεων ή των cults (συγνώμη, δεν έχω βρει ελληνικό όρο να με καλύπτει και σιχαίνομαι το «κούλτα»). Όμως, ας μην ανακατεύουμε τους άθεους σε αυτές τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει θρησκεία, αίρεση, παραθρησκεία και μυστικιστική οργάνωση που να θέλει πελάτες που θεωρούν το θρησκευτικό, υπερβατικό και μυστικιστικό αίσθημα μέγιστη πηγή δεινών!

 165. Αεροζόλ, μην κουράζεσαι. Δεν βλέπεις ότι επαναλαμβάνεται συνέχεια το ίδιο επιχείρημα προκειμένου να δημιουργηθεί δεδικασμένο στη συζήτηση; Διαμορφώνεται το αποτέλεσμα μέσα από τη συνεχή επανάληψη: η αθεΐα συνδέεται με το ναζισμό, η αθεΐα συνδέεται με το ναζισμό, η αθεΐα συνδέεται με το ναζισμό. Και ποιος είναι ο μέγας διδάσκαλος αυτής της επαίσχυντης τακτικής; Ο Γκαίμπελς φυσικά.

 166. ο Μήτσος said

  @163 καπετάνιο
  τα έχεις καταμπερδέψει τα πράματα! Θα την ρίξεις στις ξέρες τη βάρκα σου.
  Δεν είμαι αντιπρόσωπος του freeinquiry. Το βρήκα στο internet.
  Το αρθράκι για τον Άγιο Σάββα είναι και καλό και επί του θέματος.
  Τι ναζιστικό βρήκες σε αυτά που έγραψα εγώ;
  Είσαι με τα καλά σου;

 167. Για τη σχέση ναζισμού με θρησκεία, οι εικόνες μιλούν μόνες τους:

  Πάπας, Χίτλερ κολλητάρια.

  Την εικόνα την πήρα από συζήτηση στο φόρουμ Αθεϊα

  (οφφ τόπικ: ελπίζω να πέτυχα το html μου)

 168. ΚαπετάνΈνας said

  Ομολογώ ότι είναι δύσκολο να ορίσει μέσα σε δύό γραμμές ένα τόσο πολύπλοκο φαινόμενο. Εγώ ξεκινώ πάντα από το ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

  Η ,ας την πούμε έτσι, επιστημονική ή φιλοσοφική αθεΐα, ο μυστικισμός τύπου Μπλαβάτσκι και ο ναζιστικός νεο-παγανισμός συνδέονται με την έκρηξη της επιστημονικής έρευνας μετά το Διαφωτισμό και κυρίως κατα τη διάρκεια του 19ου αιώνα, που κλόνισε την πίστη στο Θεό και στο δόγμα του κλήρου.

  Η Μπλαβάτσκι (και η Μπέιλυ λιγώτερο)δεν είταν απλώς μια μυστικίστρια, αν ήταν, δεν θα είχε λόγο να φύγει από την καθιερωμένη θρησκεία. Αντίθετα, θεωρούσε, οτι αυτό που έκανε ήταν ένα είδος επιστήμης, και έφτιαξε κι ένα κακέκτυπο θεωριών που θυμίζουν Δαρβίνο.

  Και ακριβώς, αυτό το «θρησκευτικό, υπερβατικό και μυστικιστικό αίσθημα» το εκμεταλλεύτηκαν τα ss . Αλλά και η ίδια ιστορία του ναζισμού, και των καταβολών του από τον 19ο αιώνα μέχρι τον Χίμλερ είναι γεμάτη μυστικιστές, μάγους, αστρολόγους και μεταφυσικούς και τις αντίστοιχες θεωρίες. Που οι πιο πολλές ξεκινάνε από την αντίθεση με την θρησκεία. Ειδικά ο γερμανικός νεο-παγανισμός. Άλλωστε τα ss τότε, ήταν αντι-χριστιανοί και τις μπούρδες τους κι αυτοί τις θεωρούσαν επιστήμη.

  Νομίζω το παράδειγμα του site που ανάφερα, της Ελέυθερης έρευνας, τα λέει όλα.

 169. #167 Αόρατη Μελάνη, ξέχασες το κορυφαίο ντοκουμέντο. Η επιστολή του Αγίου όρους προς τον Χίτλερ:
  http://bit.ly/bEHSq7
  Ολόκληρη:
  http://bit.ly/aNHfcX

  Κι ένα βιντεάκι:

 170. ΚαπετάνΈνας said

  #116
  Ωραία, να παραδεχτώ, οτι δεν είσαι οπαδός της Ελεύθερης Έρευνας.
  Κι εσύ όμως να παραδεχείς οτι την πάτησες και εξαπατήθηκες από ένα κρυφο-ναζιστικό, και γενικά ύποπτο σάιτ, νομίζοντας οτι επειδή κι αυτοί είναι άθεοι, πολεμάνε από την ίδια πλευρά που στέκεσαι εσύ.

  Άρα, πάλι έρχεσαι στα λόγια μου, γιατί εσύ ο ίδιος γίνεσαι παράδειγμα αυτών που λέω.

 171. Επίσης, σε αυτή την επιστολή οι αγιορείτες αποκαλούν τον Βουλγαροκτόνο ως Βασίλειο Μακεδόνα.

 172. Χρηστος Κ. said

  Δεν εχω καταλαβει πως εμπλεκονται οι μυστικιστες στην αθεϊα. Μηπως να σταματησουμε να επαναλαμβανομαστε? Και επιτελους το θεμα ηταν ο κρυφορατσισμος του κυριου Σιδερη και οι μπαρουφες που εγραψε στο protagon. (Kαι δεν ειναι ο μονος που γραφει μπαρουφες εκει αλλα τεσπα)
  Οσοι διαφωνουν με το να σταματησει οποιαδηποτε θρησκεια να επιδεικνυει τις εικονες της σε δημοσια κτιρια ας το πουν με επιχειρηματα κι ας αφησουμε τους Ναζι να παν στο διαολο (που δεν υπαρχει) κι ακομα παραπερα (αυτο ελπιζω να υπαρχει).

 173. ΚαπετάνΈνας said

  Για το Χίτλερ, δεν καταλάβατε. Οι παπάδες είχαν γίνει Χιτλερικοί. Ο Χίτλερ ήταν τόσο Χριστιανός, όσο ο Μπουμπουκος. Καθόλου.. Οι σχέσεις με το κλήρο ήταν Π@@+ανιές. Οι χρυσαυγίτες είναι χριστιανοί; Γιατί τότε έχουν το όνομα Σατανιστικής οργάνωσης;

 174. @ 167, Αόρατη μελάνη,
  όχι πως ο Πάπας δεν ήταν λαμόγιο αλλά η φωτογραφία που παραθέτετε στο λινκ, τιτλοφορείται ως cardinal, οπότε μάλλον πρόκειται περί του κροάτη καρδιναλίου Στέπινατς, που τάκανε πλακάκια με τους Ουστάσι και αποδείχθηκε χιτλερικότερος του Χίτλερ.

 175. ο Μήτσος said

  @169
  Εξαιρετική ανάρτηση!

  In der Bildergalerie das Bild des Fuehrers.

  Είχαν και κάδρο με τη φωτογραφία του τρομάρα τους!
  Μεγάλη αντίσταση έκαναν. Όπως και με τους σουλτάνους
  της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 176. #174 Σκύλε, ναι αλλά μην ξεχνάμε τον Πάπα Πίο τόσο νούμερο επί Χίτλερ πόσο καλό παιδί ήταν, έτσι;

 177. ΚαπετάνΈνας said

  Παιδιά συγγνώμη αλλά καταντάει ύποπτο.
  Και το δεύτερο σάιτ που καλείτε σε βοήθεια είναι κρυφο-ναζιστές.

  Το επόμενο άρθρο του είναι:
  «Πρόσκληση στις ιαματικές της ψυχής τελετές μνήμης των Θερμοπύλων!»

  http://www.greatlie.com/ellinismos/ellinismos/1203-prosklisi-stis-iamatikes-tis-psuxis-teletes-mnimis-ton-thermopulon.html

  Μπουρδο-New Age κρυφο-ναζιστές. Να ξεφύγουμε από το λιβάνι και να βουτήξουμε στο θειούχο νερό των Θερμοπύλων (sic) που βρωμάει κλούβιο αυγό! Αμ, δε σφάξανε.

 178. sarant said

  Χωρίς να θέλω να μπω βαθιά στη συζήτηση, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως η λογική του Καπετάνιου έχει τρύπα:
  «Λέω Η αθεία ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με το ναζισμό. Δε λέω ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με το ναζισμό. Δηλαδή, μέσα στο γενικό σύνολο των άθεων και αντι-κληρικαλιστών υπάρχει και ένα υποσύνολο ναζιστών-άθεων.»

  Μέσα στο γενικό σύνολο των χριστιανών υπάρχουν φασίστες ή παιδόφιλοι. Θα πούμε ότι ο φασισμός και η παιδοφιλία συνδέονται με τον χριστιανισμό;

  Ας μείνουμε στην ανάγκη του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

 179. ο Μήτσος said

  Και ο μαρξισμός συνδέεται ακόμα πιο άμεσα με την αθεΐα. Η τρύπα θα βουλιάξει τη βάρκα του καπετάνιου γιατί μπάζει νερά. Κατηγορεί συλλήβδην τους άθεους για ναζιστές. Αν τους κατηγορούσε για μαρξιστές πιο κοντά θα έπεφτε…

 180. #177 «Και το δεύτερο σάιτ που καλείτε σε βοήθεια είναι κρυφο-ναζιστές»

  Επιτέλους, το κατάλαβε! Το έβαλα επίτηδες το λινκ – από τόσα άλλα που μπορούσα άνετα να επιλέξω – διότι εδώ ανακύπτει λοιπόν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: παρέθεσα ένα συγκεκριμένο κείμενο που η αυθεντικότητά του δεν διαψεύδεται, άρα για να χτυπήσεις τον αντίπαλο χρησιμοποιείς, για πολλοστή φορά, τον περίφημο νόμο του Γκόντγουιν που στην ουσία είναι ανάποδος γκαιμπελισμός. Για να τον θυμηθούμε:

  Καθώς επιμηκύνεται μια διαδικτυακή συζήτηση, η πιθανότητα μιας σύγκρισης που θα περιλαμβάνει τους ναζιστές και τον Χίτλερ προσεγγίζει τη μονάδα.

  Περαστικά σου.

 181. ΚαπετάνΈνας said

  Νίκο, συγγνώμη που το πήγα αλλού το ζήτημα, αλλά για μένα το ζήτημα διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας είναι βαρετό. Εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός. Στη Γαλλία έχει γίνει (τουλάχιστον άρχισε) από το 1905. Δεν έχει ενδιαφέρον για μένα.

  Και με ενδιαφέρει πιο πολύ η επόμενη κίνηση. Πως να νικήσουμε τη θρησκεία εκει που έχει ακλόνητα θεμέλια, στη ψυχή των ανθρώπων, και στις τελετές.

  Λες:

  «Θα πούμε ότι ο φασισμός και η παιδοφιλία συνδέονται με τον χριστιανισμό;»

  Ξέω γω, μήπως η λέξη έχει άλλο νόημα για μένα και άλλο νόημα για σένα ή τους συνομιλητές μου; Φυσικά και συνδέεται, και ο φασισμός και η παιδοφιλία με τον χριστιανισμό.
  Δεν ταυτίζονται, συνδέονται.Πχ, η αγαμία του κλήρου υποθάλπτει και την παιδοφιλία. Ή ο αντικομμουνισμός των καθολικών Κροατών παπάδων οδήγησε στην ταύτισή τους με τους φασίστες Ούστασι.

  Έτσι λέω ότι ο κλονισμός της πίστης μπορεί ν παράγει ΚΑΙ ναζισμό. Και αυτό γίνεται σήμερα στην Ελλάδα κατά κόρον.
  Αυτό δεν σημαίνει οτι η Θρησκεία είναι καλή. Τελεία.

  Πάντως δεν αλλάζει ότι τουλάχιστον δύο από τους συνομιλητές έφεραν στη συζήτηση ακρο-δεξιά σάιτ. Απαιτώ εξηγήσεις.

  Και σταματάω για τώρα.

 182. ο Μήτσος said

  Προσευχή που βάζανε οι ναζί να λένε τα παιδάκια στα ορφανοτροφεία:

  Führer, mein Führer, von Gott mir gegeben, beschütz und erhalte noch lange mein Leben
  Du hast Deutschland errettet aus tiefster Not, Dir verdank ich mein tägliches Brot
  Führer, mein Führer, mein Glaube, mein Licht
  Führer mein Führer, verlasse mich nicht
  Σε ελεύθερη μετάφραση (του ποδαριού):

  Φύρερ, καθοδηγητή μου, που σε έδωσε σε μένα ο Θεός, προστάτευε με και κράτα με στη ζωή ακόμα πολύ
  Εσύ έσωσες την Γερμανία από βαθύτατη ανάγκη, Σε εσένα χρωστάω τον ψωμί που τρώω
  Φύρερ, καθοδηγητή μου, πίστη μου, φως μου
  Φύρερ, καθοδηγητή μου, μη με εγκαταλήψεις

  Δείχνει αθεϊσμό αυτό; Μάλλον θρησκοληψία δείχνει και στη θέση του Μεσσία έχουν τοποθετήσει τον Αδόλφο.

 183. #181 «Απαιτώ εξηγήσεις».

 184. Στὰ περὶ Χριστιανισμοῦ καὶ Ναζισμοῦ δὲν θὰ εἰσέλθω γιατὶ βρίσκω τὴν συζήτησι ἀνούσια. Ὅποιος δέχεται ἀνώτερες καὶ κατώτερες φυλὲς εἶναι καταπατητὴς τῆς Βίβλου.

  Μῆτσο, ἐπίσης ἂν ἡ γιαγιά μου εἶχε καρούλια θὰ ἦταν τρόλλεϋ. Τὸ χωριὸ εἶναι ὁ Ἅγιος Βασίλειος Θεσ/νίκης τοῦ Δήμου Κορώνειας καὶ ἡ ὁδὸς ὡνομάστηκε ἔτσι ἀπὸ τοὺς κατοίκους, ἐν οἶς καὶ ὁ παππούς μου, γνώστης τῆς τε σλαβικῆς καὶ τῆς ἑλληνικῆς. (ἡ γιαγιά μου εἶναι μικρασιάτισσα)

  Χρῆστε, σημασία ἔχει τί θεωρεῖ ὁ νόμος προσηλυτισμὸ καὶ ὄχι τί ἐσύ. Ἄν δὲν ἔχῃ ἀλλάξει κάτι ἀπὸ τότε ποὺ παρακαλουθοῦσα τὰ νομικὰ οἱ πράξεις ποὺ συνιστοῦν προσηλυτισμὸ ἀπαριθμοῦνται ἐνδεικτικὰ (ὡστόσο πρέπει γιὰ λόγους συνταγματικότητος μὲ συσταλτικὴ ἑρμηνεία νὰ δεχθοῦμε ὡς περιοριστικὴ τὴν ἀπαρίθμησι, διότι ὁ νόμος εἶναι ποινικὸς) στὸ ἄρθρο 4 παρ. 2 τοῦ ἀναγκαστικοῦ νόμου 1363/1938 ὅπως ἀντικαταστάθηκε μὲ τὸ ἄρθρο 2 τοῦ α.ν 1672/1939.

  καμία ἀπὸ τὶς πράξεις τοῦ κράτους ποὺ ἀναφέρεις δὲν ὑπάγεται στὶς περιπτώσεις τοῦ νόμου.

 185. #159, #162 Ψηφίζεις, τρως (σβήνεις) κουλουράκι, ξαναψηφίζεις, τρως (σβήνεις) κουλουράκι… 44 φορές. Την 45η μόνο ψηφίζεις, oed.

 186. Qq said

  @182
  Ξεκάθαρη δήλωση αθεϊσμού σίγουρα δεν είναι, είναι όμως ξεκάθαρός αντιχριστιανισμός. Ήταν η εποχή όπου έκαναν σχέδια να πάνε οι γερμανοί πίσω στις ρίζες της άριας φυλής και να ασπαστούνε την πρωτοινδοευρωπαϊκή πανθρησκεία του βοντανισμού. Αυτή η προσευχή θα αντικαθιστούσε το πάτερ υμών των χριστιανών. Αν ο Χίτλερ ήταν χριστιανός δεν είναι ξεκάθαρο, και όλες οι δηλώσεις του είχαν μία έντονη χροιά της πολιτικής σκοπιμότητας. Στο περίγυρο του πάντως έτρεφαν πολύ αγάπη για την βόρεια μυθολογία, πάλι για λόγους υψηλής πολιτικής, και αν αυτή δεν συμβιβαζόταν με το χριστιανισμό, τότε του άλλαζαν τα φώτα του τελευταίου. Ο Χριστός είχε γίνει βόρειος ημίθεος.

 187. ο Μήτσος said

  Βρε κιουκιού,
  αθεΐα για σένα είναι μόνο ο αντιχριστιανισμός;

 188. Qq said

  187-Όχι βέβαια.

 189. ο Μήτσος said

  Δεν είναι σαφέστατα θρήσκοι όσοι προσεύχονται σε έναν θεό;

 190. Immortalité said

  @ 185 και έτσι δίνει κάθε φορά άλλη ΙΡ;
  oed? Oxford English Dictionary???

 191. Immortalité said

  @189 Καθόλου σαφέστατα

 192. Αχ, κι είπες ότι ήξερες ως εκεί… Άλλο ο έλεγχος μέσω cookie -σαν να σου σφράγισαν το πάλαι ποτέ βιβλιάριο, οπότε σβήσιμο του cookie σημαίνει σκίσε τη σελίδα και ξαναψήφισε, κι άλλο μέσω ελέγχου της IP -σαν να σου τραβάνε τη γραμμή διαγραφής στον κατάλογο, ο ΧΧΧ.ΥΥΥ.ΖΖΖ.WWW εψήφισε. Οπότε πήγαινε στο νετκαφέ -ή κάνε reset το μόντερ/ράουτερ σου και ξαναψήφισε ως ΑΑΑ.ΒΒΒ.CCC.DDD.

  oed, έγραψα; qed ήθελα να πω, ο.ε.δ., δηλαδή.

 193. #190 Λέει να μηδενίζεις κάθε φορά το ρούτερ σου για να αποκτάς άλλη ΙΡ. Ή υπάρχει κι ένας πιο απλός τρόπος: να βάζεις τον browser (Firefox, Chrome & Safari) σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης ώστε να μην αποθηκεύονται τα cookies αλλά δεν λειτουργεί πάντα.

  Και για να προλάβω τον Στάβυζο, δεν ασχολούμαι με νοθείες δημοσκοπήσεων, το θεωρώ εντελώς ανούσιο και υποτιμητικό το να ασχολούμαι με τέτοια πράματα.

 194. Πω-πω, τι έγινε εδώ τρεις μερούλες που έλειψα; Λείπει μόνο η επιστροφή του Sapere Aude από τα παλιά…

  (χμ, τι, να πάρω θέση; Με κουράζουν λίγο αυτές οι συζητήσεις περί θρησκείας. Live and let live, λέω εγώ. Είμαι από τους άθεους εκείνους που δεν υπήρξαν παλιά πιστοί [κάποιος το είπε αυτό στα εκατόν ογδόντα τόσα σχόλια] -με εξαίρεση, απ’ ό,τι θυμάμαι, ένα-δυο χρόνια (που θα μπορούσαν να είναι και ένας δυο μήνες) στα πολύ παιδικάτα μου. Ναι, είναι πρόβλημα η διαπλοκή εκκλησίας και κράτους, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι ένα βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα. Τι να πει κι η Κύπρος δηλαδή.
  Η σύνδεση αντιχριστιανισμού με ολοκληρωτισμό, πάλι, μου φαίνεται λίγο γενικευτική, γιατί έτσι θα πρέπει να εξομοιώσουμε το Ροβεσπιέρο με τον Χίτλερ, ας πούμε. )

 195. Κάναμε ένα αστείο, και εξελίσσεται σε διάλεξη για anonymizers, proxies, tunneling, tor, κλπ. κλπ. Είπαμε τα βασικά. Προφανώς και δεν υπονόησα κάτι κακό για τον jago…

 196. sarant said

  194: Βρε καλώς τον -αναδύθηκες;

 197. Immortalité said

  @ 192 Είπα ότι ξέρω τί είναι τα μπισκοτάκια. Αλλά δεν ήξερα αν η διαγραφή τους επηρεάζει την ΙΡ και μου έκανε εντύπωση. Αλλά Στάζυ στο παράδειγμα που έδωσες και με σκισμένη σελίδα άμα σε είχαν στο πρωτόκολλο ψηφισάντων ως ψηφίσαντα δεν ξαναψήφιζες. 🙂 (και μπορεί να σε χώνανε και μέσα)
  Δεν ήξερα ότι άμα μηδενίσεις το ρούτερ παίρνεις άλλη ΙΡ ούτε πως το μηδενίζεις, ούτε ότι ο φάιρφοξ έχει κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, ούτε πως ενεργοποιείται. Όλα κατόπιν εορτής τα μαθαίνω πια…

  Ούτε qed , ξέρω τί θα πει ούτε ο.ε.δ.

  @ 193 Μερσι ΙΑΓΟ. Εμείς πάλι γιατί νομίζαμε οτι μόνο με αυτά ασχολείσαι; 😛

 198. 197 qed = quod erat demonstrandum = όπερ έδει δείξαι = ο.ε.δ.
  196 ναι, καλώς σας βρήκα!

 199. #195 Μερσί Στάβυζε, παρενόησα.

  #187 Ιμορταλιτέ, πόθεν σας έδωσα αυτή την εντύπωση; Στοιχεία εδώ και τώρα!

 200. Immortalité said

  @ 198 Μερσί για την παροχή διευκρινήσεων…

 201. ο.ε.δ.: όπερ έδει δείξε

  Κατάλληξη σε ασκήσεις μαθηματικών και αποδέιξεις θεωρημάτων όταν το εποτέλεσμα ήταν το ζητούμενο. Δεν το χρησιμοποιούσα (τέλειωσα το λύκειο το 1991) αλλά μας το κοπάναγαν οι φιλόλογοι ότι και στα μαθηματικά είναι χρήσιμα τα αρχαία, και δεν τους δίναμε σημασία εμέις οι πρωτοδεσμίτες (ντρπή μας). Ευτυχώς δεν είχε κυκλοφορήσει το λερναίο να μείνουμε και χωρίς γνώση υθπολογιστών.

 202. Μεδ πρόλαβαν… 😦

 203. Immortalité said

  @199 παρ2 Κοίτα Ιάγο, ο μόνος άλλος Ιάγος που ξέρω ήταν ένα διπρόσωπο κάθαρμα που πήρε στο λαιμό του και το κορίτσι και το παλικάρι. Αρα; 🙂

  (πλάκα έκανα και πριν και τώρα. Εξ ου και η φατσούλα. Αν παρεξηγήθηκα ζητώ να με συγχωρήσετε. Δεν είχα πρόθεση να σας θίξω)

 204. Immortalité said

  @ 201 Παναγιώτη ούτε εγώ το χρησιμοποιούσα. Και μέχρι τη δευτέρα λυκείου που λύναμε ασκήσεις, όταν τις λύναμε βάζαμε τελεία σκέτη (εγώ έβαζα και παύλα). 🙂

 205. #197 Βγάζεις το ρούτερ απ’ την πρίζα, πατάς το on/off, ή το reset, μπαίνεις απ’τον browser σου στη σελίδα ρυθμίσεών του, και βρίσκεις το reset/reboot…

  Ελπίζω ότι δεν έχεις σχηματίσει την εντύπωση πως cookie και IP συνδέονται. ΔΕΝ συνδέονται.

  Η εφορευτική στους διακομιστές είναι πιο ελαστική. Δεν έχεις τη σφραγίδα στο κούτελο, ξαναψηφίζεις. Την θεωρούν ανεξίτηλη για κάμποσο χρονικό διάστημα…

 206. #201, #204 Σε δικές σου αποδείξεις, ή για δικές σου προτάσεις /θεωρήματα, μαθαίνεις κυρίως να το χρησιμοποιείς…

 207. Immortalité said

  @205 Σωστά ελπίζεις. Δεν τη σχημάτισα…

 208. #199 Ιμορταλιτέ με έπιασες στα πράσα! Το παραδέχομαι το έγκλημα διότι… Credo in un Dio crudel…

 209. Κι εναλλακτικά ο μέγας Tito Gobbi

  Πάω να ετοιμάσω ένα πεντέφι για να τεθεί τέλος στη συζήτηση περί αθεΐας και ναζισμού. Σε λίγο θα το ανεβάσω και θα σας το κοινοποιήσω.

 210. ο Μήτσος said

  Πάω και εγώ να ανάψω το καντήλι μπας και σταματήσει αυτή η κουβέντα.

 211. οἱ Ναζὶ ἔχουν τόση σχέσι μὲ τὸν Χριστιανισμὸ ὅση κι ὁ Πάπας. τώρα, φιλόδοξο τὸ σχέδιο νὰ τεθῇ τέλος σὲ μιὰ συζήτησι. ποιά συζήτησι ἔλαβε ποτὲ τέλος;

 212. “Θα πούμε ότι ο φασισμός και η παιδοφιλία συνδέονται με τον χριστιανισμό;”

  ἂς μὴν ὑπῆρχε ὁ Χριστιανισμὸς καὶ θὰ σοῦ ‘λεγα μετὰ πόσο καταδικαστέα θὰ ἦταν ἡ παιδοφιλία.

  «Και με ενδιαφέρει πιο πολύ η επόμενη κίνηση. Πως να νικήσουμε τη θρησκεία εκει που έχει ακλόνητα θεμέλια, στη ψυχή των ανθρώπων, και στις τελετές».

  τέτοιο ζόρι ποὺ τραβᾶνε ὡρισμένοι δὲν μπορῶ νὰ τὸ καταλάβω παρὰ μόνο καταφεύγοντας πάνω στὴν αἰσώπεια κολοβὴ άλεποῦ….
  ἡ ἀντίληψι πάντως ὅτι ἡ ἀθεΐα εἶναι ἡ μία καὶ μόνη ἀλήθεια ποὺ οἱ ἄθεοι ἔχουν ἱερὸ καθῆκον νὰ διακηρύξουν γκρεμίζοντας τὰ σκότη τῆς θρησκείας, ἀθεΐα τύπου Ντώκινς δηλαδή, εἶναι μιὰ θρησκευτικοῦ τύπου ἀθεΐα, ἀφ’οὗ μετέρχεται ὅλες αὐτὲς τὶς γνώριμες πρακτικὲς τῆς θρησκείας.
  ἕνας νορμὰλ ἄθεος (κι αὐτοὶ εἶναι λίγοι) δὲν θἄπρεπε ν’ἀσχολῆται καὶ τόσο μὲ τὸν Θεό. ὑπάρχουν βέβαια καὶ χειρότερα, ἄθεοι ἂς ποῦμε σαδδουκαϊκοῦ τύπου, ῥασοφόροι δηλαδὴ ποὺ βιοπορίζονται ἀπὸ τὸν Θεό κλπ

 213. τὸ «πάνω» εἶναι παρόραμα

 214. Λοιπόν, δωράκι:

  Ο Μισέλ Ονφρέ για τον «άθεο» Χίτλερ και το ναζισμό:
  http://blog.teleologikos.eu/wp-content/uploads/2010/10/Onfray_Hitler.pdf

  Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς για τον «άθεο» Χίτλερ και το ναζισμό:
  http://blog.teleologikos.eu/wp-content/uploads/2010/10/Dawkins_Hitler.pdf

  Έχω κι άλλα υπόψη μου αλλά καλύτερα να τα παρουσιάσω από το ιστολόγιο μου.

 215. sarant said

  Κορνήλιε, ποιους εννοείς στο τέλος του 212, τους σαδουκαιικούς;

 216. Ἐγὼ δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω τὸ ντέρτι δύο ἀθεϊστικῶν μερίδων νὰ καρφιτσώσουν τὸν Χίτλερ οἱ μὲν στὴν ἀθεΐα οἱ δὲ στὴν Ἐκκλησία. Χριστιανὸς δὲν ἦταν μὲ κανένα τρόπο, τὸ μαρτυροῦν οἱ πράξεις του, ἀσχέτως τί πίστευε, δήλωνε ἢ νόμιζε ὁ ἴδιος γιὰ τὸν ἑαυτό του. Ἄθεος πάλι δὲν μπορῶ νὰ ξέρω ἂν ἦταν καὶ δὲν μὲ νοιάζει. Τὸ γεγονὸς ὅτι ἔκανε αὐτὰ ποὺ ἔκανε δὲν συνδέεται οὔτε μὲ τὴν πιθανολογούμενη ἀθεΐα του οὔτε μὲ τὴν ἀμφιλεγόμενη πίστι του. Τὸ ὅλο θέμα εἶναι τελείως ἄνευ σημασίας.

 217. 215, ὑπάρχουν πολλοὶ τέτοιοι σήμερα, σὰν τοὺς Σαδδουκαίους τοῦ ἀρχαίου Ἰσραήλ, ποὺ δὲν πιστεύουν σὲ μέλλουσα ζωὴ καὶ κρίσι, θέλουν ὅμως ἕναν Θεό, ἔστω καὶ ἄνεργο, γιατί ἀλλιῶς πῶς θὰ βιοπορίζωνται;

 218. sarant said

  Πάντως, Jago, πολύ καλός ο Ονφρέ!

 219. #218 Ο Ονφρέ είναι εξαιρετικά χαρισματικός όσο και πληθωρικός στη σκέψη του, αν και ορισμένες φορές με τσαντίζει ένας φανατισμός που αποπνέει η γραφή του και τον οδηγεί σε εσφαλμένες αντιλήψεις κατά την άποψή μου πάντα. Τον έχω εντοπίσει που λέει κάποιες μικροανακρίβειες αλλά δεν έχω γνώση της γαλλικής γλώσσας για να καταλάβω αν αυτό οφείλεται στον ίδιο ή στις μεταφράσεις. Σε κάθε περίπτωση, αφού έχεις άνεση στη γαλλική γλώσσα παρακολούθησέ τον από κει. Ο τύπος είναι τέρμα.

 220. Στάβυζε, που είναι το αντιΚοέλιο δημοψήφισμα που παρήγγειλα;[sic]
  Αν δεν θες να το βάλεις, στείλε ηλεμήνυμα στο teleologikos [ωχρά σπειροχαίτη] gmail [μυγόχεσμα] com για να μαθαίνω κι εγώ πως τα κάνεις αυτά και αναλαμβάνω τα υπόλοιπα.

 221. http://polldaddy.com/ Φτιάξε ένα δωρεάν λογαριασμό, στήνεις σε δυο λεπτά τη δημοσκόπησή σου. Την κάνεις embed όπου θες.

 222. Και αυτό λειτουργεί και στα σχόλια; Αυτό ρωτάω.

 223. http://en.blog.wordpress.com/2009/05/07/youtube-polls-comments/

 224. #223 Α ρε άτιμε Matt, όλα τα σκέφτηκες.

 225. Για δική σου πόρσε βέβαια, πρέπει να βάλεις το κατάλληλο plugin, υποθέτω..

 226. και μόλις πρόσεξα ότι το mouseover στο γκράβαταρ βγάζει τη συνοπτική πληροφορία που έχει περάσει κάποιος εκεί. Cool…

 227. #225 θα το βρω.
  #226 χαχαχα, πότε έγινε αυτό; Θα μας τρελάνει ο Matt.

 228. Επανάληψη μητήρ μαθήσεως τώρα που κάποιοι βγάλανε το σκασμό.

  Δωράκι:

  Ο Μισέλ Ονφρέ για τον “άθεο” Χίτλερ και το ναζισμό:
  http://blog.teleologikos.eu/wp-content/uploads/2010/10/Onfray_Hitler.pdf

  Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς για τον “άθεο” Χίτλερ και το ναζισμό:
  http://blog.teleologikos.eu/wp-content/uploads/2010/10/Dawkins_Hitler.pdf

 229. aerosol said

  Μια που η αντίληψη περί Θεού ασχολείται συνεχώς με τον άθεο (σε κάθε έκφανση της ζωής του) είναι μάλλον αδύνατο για τον άθεο να μην ασχολείται με το Θείο. Τώρα, κατά πόσο μπορείς να ορίσεις εσύ, Κορνήλιε, ως ένθεος Χριστιανός το τι οφείλει να είναι ο «νορμάλ» άθεος το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον… Ίσως να συνδέεται με τη βαθειά πεποίθηση πως αφού ανήκεις στην πλειοψηφία μπορείς να ορίζεις οτιδήποτε αφορά αυτούς τους μειοψηφούντες.

  Το άρθρο του Σιδέρη είναι άθλιο. Αρθρογραφία με ψεύδη είναι αίσχος, οποιαδήποτε κι αν είναι τα πιστεύω του αρθρογράφου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, ανήκει στην πληθώρα κειμένων που ξεκινούν και τελειώνουν βρίζοντας τους «πολυπολιτισμικούς»! Θα ήταν διασκεδαστικό ᾱν ζούσα σε άλλη χώρα ή τρεις αιώνες αργότερα, αλλά ζω εδώ και τώρα και δεν είναι αστείο. Τα ψεύδη που εμπλέκουν όσους δεν είναι πρόθυμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να μισήσουν όποιον δεν είναι σαν τα μούτρα τους, κλιμακώνονται.

  Πρόσφατα έκανε σουξέ στη μπλογκόσφαιρα ποστ με απόσπασμα από αραβόφωνη τηλεόραση, με άγνωστης προέλευσης υπότιτλους. Υποτίθεται πως το απόσπασμα επαινούσε το σεξ με νήπια (λεπτομέρεια: το video δεν ήταν από youtube ή άλλη αναγνωρίσιμη σελίδα για να βρει κανείς την πηγή του). Το κείμενο καθύβριζε τους «προδότες πολυπολιτισμικούς» που αγαπούν τους «μουσουλμάνους που θέλουν να μπιπ τα παιδιά μας».

  Όλη αυτή η προπαγάνδα του μίσους δεν στρέφεται τόσο κατά αλλόθρησκων όσο (και μόνιμα) κατά των Ελλήνων που δεν δέχονται αμάσητη την ύποπτη τρομολαγνεία και δεν είναι πρόθυμοι να αυτολογοκριθούν. Αν η γνώμη σου βρεθεί στο στόχαστρο τέτοιου συρφετού, είναι λίγο δύσκολο να «χαλαρώσεις».

  [Για πολλούς ο οικοδεσπότης μας κι εμείς, ανήκουμε στην ίδια συνομοταξία πολυπολιτισμικών προδοτών. Δεν το ξέρουμε;]

  Αυτό το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε ήδη και δεν βρίσκονται άθεοι από πίσω. Η θρησκεία είναι το κατεξοχήν κουμπί -μαζί με σεξουαλικά ταμπού και τον φόβο για τα «παιδιά μας που κινδυνεύουν»- για να παρασύρεται ο κάθε αδαής. Κείμενα σαν του Σιδέρη είναι η εξευγενισμένη εκδοχή.

 230. sarant said

  Φοβάμαι πως στα περισσότερα (ή σε όλα) έχεις δίκιο, αγαπητέ!

 231. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Πρώτα, κάτι «λεξικογραμματικό» που έμεινε αναπάντητο : Τα αρσενικά σε -ος σχηματίζουν τη κλητική του ενικού σε -ε, όμως τα βαφτιστικά και οικογενειακά, όταν είναι παροξύτονα, τη σχηματίζουν σε -ο. (Κορνήλιε, νομίζω πως αυτό ισχύει και για το πολυτονικό). Εξ ονόματος λοιπόν του Μ. Τριανταφυλλίδη, σας χαιρετώ ω Κορνήλιε, Μήτσο, Ρογήριε, Ηλεφούφουτε, Παύλο-Παύλε (ο μόνος με δύο τύπους, είσαι η εξαίρεση της εξαίρεσης!), άναυδε, Άγγελε, Γ. Κοτορτσινέ, Νίκο, Χρήστο Κ., μπουκανιέρο, σκύλε της Β.Κ. καθώς και σας υπόλοιποι πρωτόκλιτοι, τριτόκλιτοι και άκλιτοι φίλοι και φίλες, πιστοί και άθεοι, παλαιο- ή νεοναζί και Τσεγκεβαριστές, Βουλγαροκτόνοι και Τουρκοφάγοι, μειοψηφούντες και δημοψηφισματικοί, Nταλαριακοί και… ας μην πλατειάσω άλλο, καταπωςθάλεγε κι ο οικοδεσπότης.

  Έγραψα τα παραπάνω γιατί έχουμε έναν κοινό παρανομαστή, το ρητό που είχα διαβάσει δεθυμάμαιπού : Όλοι θέλουμε να πάμε στον Παράδεισο αλλά κανείς δε θέλει να πεθάνει! (περιλαμβάνω φυσικά και τους «αθεϊκούς» παραδείσους). Ζούμε λοιπόν, και το ζητούμενο είναι η συμβολή στο κείμενο του Sarant που δεν έθετε το ερώτημα ποιοι είμαστε, ούτε τι είμαστε, ούτε τι πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε αλλά «ναι ή όχι στην παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους». Έγινε αφορμή για διακηρύξεις και αφορισμούς, μέσα από σφοδρές μάχες και ναυμαχίες που ευτυχώς ὀμως δεν έβγαλαν το ιστολόγιο νοκάουτ (ακόμα).

  Είμαι κατά της παρουσίας επιδεικτικών θρησκευτικών συμβόλων στους χώρους όπου εξυπηρετείται ο πολίτης από το Κράτος ή είναι υποχρεωμένος να πάει (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, κοινοβούλιο, λεωφορεία, υπουργεία, στρατιωτικές μονάδες, μουσεία). Και είμαι εντελώς ουδέτερος για τους χώρους όπου δεν έχω υποχρέωση να πάω αλλά μπορώ να επιλέξω (π.χ. χασάπικα, σκυλάδικα, περίπτερα, δικηγορικά γραφεία, στριπτηζάδικα, καφενεία, αμπελοχώραφα). Γιατί; Από καπρίτσιο ή από ιδεολογία; Καθόλου. Επειδή, διαφορετικά, η κοινωνία δεν μπορεί να είναι αρμονική. Σε όλα τα παιχνίδια χρειάζονται κανόνες, χωρίς κανόνες δεν υπάρχει ούτε παιχνίδι παρά ο νόμος της ζούγκλας και του ισχυροτέρου.

  Πώς λοιπόν; Μα με τον ίδιο τρόπο που ο υπάλληλος του Κράτους (ο δάσκαλος, ο γιατρός, ο αξιωματικός) απαγορεύεται να πολιτικολογεί την ώρα που αντιπροσωπεύει το Κράτος απέναντι στον πολίτη. Ενώ, σαν ιδιώτης, μπορεί άνετα να συμμετέχει σε πολιτικές συζητήσεις και να εκφράζει τις απόψεις του. Συμφωνούμε;

  Έτσι και το κάθε κρατικό ίδρυμα (π.χ. νοσοκομείο ή σχολείο) δεν μπορεί να επιβάλλει επιδεικτικά στους πολίτες (που είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, αδιακρίτως κοινωνικής θέσης, καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή μη-πεποιθήσεων κλπ.) (εδώ, στους ασθενείς ή τους μαθητές) κάτι που δεν είναι καθολικά αποδεκτό ή που θίγει και προσβάλλει τον άλλον (τις εικόνες, εν προκειμένω). Αλλά ούτε και μπορεί να απαγορέψει στον ασθενή ή το μαθητή να τοποθετήσει μια εικόνα δίπλα απ’το κρεβάτι του ή να φορέσει ένα φυλακτό στο στήθος του. Μιλώ φυσικά για χώρες σαν την Ελλάδα, κι όχι για χώρες θεοκρατικές όπου την διακυβέρνηση του Κράτους την έχει ο μουλάς ή ο ταλιμπάν ή ο μητροπολίτης. Συμφωνούμε;

  Έθιξα μόνο το θέμα «εικόνες σε δημόσιους χώρους». Υπάρχουν χιλιάδες άλλα σχετικά με τη θρησκεία ή το διαχωρισμό εκκλησίας και Κράτους. Π.χ., το αν θα πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο, ή εάν οι καμπάνες δεν πρέπει να μας ενοχλούνε κάθε Κυριακή πρωί (το ίδιο κάνουν και οι παλιατζήδες, ανθοπώλεις, κλπ. κάθε μέρα) είναι, το καθένα, θέματα χωριστής συζήτησης. Η δική μου γνώμη γι’αυτό είναι πως για το μάθημα των θρησκευτικών τα παιδιά έχουν την εκκλησία και το κατηχητικό -αν θέλουν τα ίδια κι οι γονείς τους, με τον ίδιο τρόπο που για μια ξένη γλώσσα έχουν τη σχολή ξένων γλωσσών -αν θέλουν αυτά κι αν μπορούν οι γονείς τους…

  Ό,τι διαβάσατε (όσοι διαβάσατε) μέχρι εδώ, συνοψίζεται στις λέξεις : διαλλακτικότητα, σεβασμός θρησκευτικής ελευθερίας, αρμονική ζωή και ένταξη του πολίτη μέσα στην κοινωνία του.

 232. sarant said

  Ζακ Πρεβέρ, πολύ σωστός -και μπράβο σου που βρήκες και τον κανόνα για τις κλητικές των ονομάτων!

 233. Immortalité said

  @ 231 Από τα πιο σωστά τοποθετημένες τοποθετήσεις.

  Να σας καληνυχτίσω μ’ ένα τραγουδάκι του οποίου τους στίχους παραθέτω αλλά δεν τολμώ να μεταφράσω (ίσως ο Νίκος ή ο Νικολά μας κάνουν το χατήρι…) και το οποίο σκέφτομαι από την αρχή της αντιπαράθεσης. Μήτε Θεός, μήτε Αφέντης και όνειρα γλυκά…

  <@ 208 Όχι που δεν θα σ’ έπιανα! 😉

 234. #233 :-*
  (χωρίς παρεξήγηση τώρα)

 235. sarant said

  Αχ Ιμόρ, δύσκολα μας βάζεις και κοντεύει ώρα μεσάνυχτα.

  Καληνυχτίζω κι εγώ!

 236. ΚαπετάνΈνας said

  Ξαναμπαίνω και βλέπω ότι η κουβέντα συνεχίστηκε. Ε, επιτρέψτε μου τότε να με υπερασπίσω.

  #216.
  Δεν υπάρχει ομάδα, μόνος μου είμαι και δεν έχω κανένα «ντέρτι να καρφιτσώσω τον Χίτλερ στην αθεΐα». Ίσα-ίσα αυτό προσπαθώ να κάνω,να δείξω πως τα πράγματα ΔΕΝ είναι ποτέ άσπρο-μαύρο, ότι υπάρχουν nuances, που ενώνουν και συγχρόνως χωρίζουν, αλλά μάταια προσπαθώ, μερικοί αρνούνται να με καταλάβουν.

  Το «θρησκεία-κακό-ουγκ και αθεΐα καλό-αγκ» δε βοηθάει σε πολλά.
  Δεν υπάρχει Θεός,ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ, εγώ προσωπικά ποτέ δεν με απασχόλησε κάν, μεγάλωσα σε οικογένεια άθεων.

  Τα του Ντώκινς και του Ονφρέ επίσης γνωστά. Αλλά είναι εκτός θέματος.Μιλάνε για τον ίδιο τον Χίτλερ. Εγώ μίλησα για ολόκληρο το κίνημα που γέννησε τον ναζισμό. Που υπήρχε πολύ πριν τον Χίτλερ.ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ.ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ-ΟΧΙ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ (το ξαναλέω)ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ.

  Γιατί το θέμα αρχικά ήταν η σχέση αθεΐας και ναζισμού στην Ελλάδα σήμερα. Και τα δύο σάιτ που αναφέρθηκαν τα άρθρα τους κατά των εικόνων είναι συγχρόνως ναζιστικά και άθεα.

  http://www.greatlie.com/ellinismos/ellinismos/1203-prosklisi-stis-iamatikes-tis-psuxis-teletes-mnimis-ton-thermopulon.html

  και

  http://freeinquiry.gr/

  Άθεοι ναζιστές. Σε άνοδο. Ό.έ.δ.

  Και προσέξτε το απογοητευτικό:

  Εγώ λέω π.χ:
  Οι νεο-ναζί αυτοί είναι άθεοι.
  Και κάποιοι νομίζουν, οτι είναι το ίδιο, σαν να έλεγα:

  Οι άθεοι είναι νεο-ναζί..

  Εδώ έχουμε τη γνωστή άγνοια των νόμων της λογικής, που συναντάμε παντού.
  Και τέτοια ασχετοσύνη από ανθρώπους που ζουν στο νησί των Μαθηματικών είναι περίεργο. Εκτός αν όντως ισχύει το purus mathematicus, purus asinus.
  Και βέβαια εμένα αυτό μου φαίνεται απίθανο να συμβαίνει, (τοσο μπέρδεμα!) και έτσι βάζω με το μυαλό μου διάφορα.

  Πάντως, μεταξύ μας, αν δεν σχολίαζα, το ότι κάποιος έφερε εδώ ναζιστικά σάιτ,για να υπερασπιστή την αποκαθήλωση των εικόνων, το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο.

  Το λυπηρό για μένα είναι ότι αυτή η λογική στέρησε τη δυνατότητα να δούμε το θέμα στην πολυπλοκότητά του.

  Τι Ευριπίδη έφερα, τι Βάκχες, τι την «ύβρη του ορθολογισμού» τι «η γνώση του ανθρώπου και το τραγικό στην Ιστορία», εις μάτην. Κρίμα γιατί, όπως προσπάθησα να δείξω, στο έργο αυτό βρισκόταν η απάντηση σ΄αυτά που μας απασχόλησαν.

  Μάλλον δεν μας απασχολούν τα ίδια ερωτήματα.

  Η κουβέντα έμεινε στο «Θρησκεία-κακό-ουγκ». Τι μπορώ να πω μετά απ’ αυτά.

  -Το σοφόν δ’ ου σοφία το τε μη θνητά φρονείν.

  ή αν το θέλετε πιο εβραϊκό, όπως έλεγε ένας Ραβίνος του Σεφαράντ:

  -Όταν ο άνθρωπος σκέφτεται, ο θεός γελάει.

  *
  Πάντως, για όσους μπορούν να δουν, σήμερα παίξαμε πάλι τις Βάκχες, ευτυχώς μόνο στο πληκτρολόγιο, και δεν κινδυνεύουμε να βρεθούμε μέσα στα κομμένα κεφάλια, σαν τη τελευταία φορά. Στο ρόλο του Πενθέα, ο Ιάγος.

  Καληνύχτα και καλό ξύπνημα σε όλους μας.

 237. #236 «Τι Ευριπίδη έφερα, τι Βάκχες, τι την “ύβρη του ορθολογισμού” τι “η γνώση του ανθρώπου και το τραγικό στην Ιστορία”, εις μάτην.»

  Κάποιος είναι αρχαιογκαγκά και μας δουλεύει. Καλό σας βράδυ.

 238. ΚαπετάνΈνας said

  Θα δώ με προσοχή το μπλογκ του Ιάγου Λαπούτα. Αύριο θα σας πω αν είναι πράκτορας κάποιου είδους, ή απλώς αγράμματος μπάχαλος Εξαρχείων με προβλήματα διαχείρισις θυμού.

  Πάλι καληνύχτα.

 239. ΚαπετάνΈνας said

  Αρχαιο-γκαγκά!!!. ΕΛΕΟΣ.

 240. Και για να είμαι ειλικρινής, έχω κάνει παλιότερα πολύ παρέα με δωδεκαθεϊστές και μεταφυσικακάδια, τόσο ώστε να συνειδητοποιήσω ότι από τον αγνωστικισμό μου θα ορίσω -μετά από βαθιά αυτογνωσία- ότι θα καταλήξω άθεος.

  Ένα παλαιό δείγμα της δουλειάς μου:
  http://www.metafysiko.gr/ysee/reports.htm
  (θέλει ορισμό γραμματοσειράς windows-1253 για να τη δείτε την ιστοσελίδα)
  Μια αστεία ανταπόκριση που σήμερα, όπως τη διαβάζω, ντρέπομαι κιόλας που την έγραψα. Αλλά δεν πειράζει. Ο άνθρωπος – εσείς, αυτοί κι εγώ – αλλάζει τα μυαλά του προς το καλύτερο όταν σκέφτεται προς τα μπρος. Όχι όταν ψάχνει προς τα πίσω αν ο Χίτλερ ήταν άθεος, άρα οι μελλοντικοί άθεοι είναι νεοναζιστές. Τα καπετανίστικα και τα κορνηλίστικα, εφόσον προέρχονται από εγνωσμένης αξίας πουριτανούς της σκέψης, να θεωρηθούν πολύ βρώμικη προπαγάνδα σε στιλ του κοπροσκυλίτη Πειραιώς που σκυλόβρισε τον ανάπηρο Στήβεν Χόκινγκ.

  Θέλω να πω το εξής και το έχουν επισημάνει κι άλλοι σχολιαστές στο παρόν ποστ. Δεν ξεκινήσαμε μαθημένοι, μας δηλητηρίασαν το μυαλό, ήμασταν χριστιανοί ορθόδοξοι, και δεν ξέρω άλλο τι, χωρίς να μας ρωτήσουν. Κάποια στιγμή αναρωτηθήκαμε: τι κάνουν στον εαυτό μας; Ψάξαμε, ρωτήσαμε, διαβάσαμε, καυγαδίσαμε.

  Αντιδρούμε στην παράνοια. Και το ευχαριστώ της ελευθερίας του λόγου: είμαστε άθεοι, άρα ναζί.

  Να μην τα πάρω τουλάχιστον εγώ;

  Έχω περάσει από πολλές διαδικασίες και πολλά λάθη μέχρι να μου την πει ένας αγάμητος -σόρρυ δηλαδή- ότι η αθεΐα μου είναι χιτλερική.

  Αν δεν σέβεται κανείς τον άθεο, δεν σέβεται το διάλογο. Είναι τόσο απλή η ιδέα, πως όποιος μιλάει για τον Χίτλερ για να σε βρίσει είναι ο ίδιος βρωμοφασίστας του κώλου.

  Δεν βάζω λινκ το Κουρδιστό Πορτοκάλι. Ξέρετε εσείς οι ψαγμένοι τι εννοώ.

 241. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 233

  Για τον μεγάλο Λεό, θα επιχειρήσω μια μετάφραση ως την Παρασκευή, όχι έμμετρη πάντως (αν θέλεις και ρίμα, η ταρίφα δεκαπλασιάζεται!

  Καληνύχτα κι από μένα.

 242. #238 Να πας να γαμηθείς.

 243. «Δεν υπάρχει Θεός,ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ.»

  λυποῦμαι, ἀλλὰ σᾶς πληροφόρησαν λάθος.

  #242 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://amphibolie.files.wordpress.com/2007/10/arkas_zoi_meta_4-filosofoi.jpg&imgrefurl=http://amphibolie.wordpress.com/page/5/&usg=__pQ9cSdzjett5DOhi51iBD-kRxUA=&h=817&w=595&sz=125&hl=el&start=0&zoom=1&tbnid=xcw3D2aFrGE5JM:&tbnh=157&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3D%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A3%2B%25CF%2586%25CE%25B9%25CE%25BB%25CF%258C%25CF%2583%25CE%25BF%25CF%2586%25CE%25BF%25CE%25B9%26um%3D1%26hl%3Del%26biw%3D1680%26bih%3D955%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=382&ei=bPqsTNSFDYi6jAfTnr3JBw&oei=bPqsTNSFDYi6jAfTnr3JBw&esq=1&page=1&ndsp=49&ved=1t:429,r:1,s:0&tx=81&ty=119

 244. καὶ κάτι τελευταῖο: πάντα πίστευα ὅτι ἡ ἀθεΐα εἶναι θρησκεία. ὁ θρησκευτικὸς φανατισμὸς ὡρισμένων ἀθέων μὲ βοήθησε νὰ τὸ ἐπαληθεύσω, φανατισμὸς ποὺ δὲν χαρακτηρίζει τοὺς ἀγνωστικιστές.

 245. #243 Κορνήλιε, με όλο το σεβασμό που σου έχω μην με εξαναγκάζεις να κάνω ξέρεις τι. Εντάξει; Τα εξυπνακίστικα σχόλια κομμένα σε μένα. Δεν τα κάνεις στον οικοδεσπότη… ευνόητο γιατί.

  Καλό βράδυ.

 246. Επανάληψη μητήρ μαθήσεως, για να καταλάβετε γιατί κάποιοι έβγαλαν το σκασμό και άλλαξαν την κουβέντα με προσωπικές επιθέσεις.

  Δωράκι:

  Ο Μισέλ Ονφρέ για τον “άθεο” Χίτλερ και το ναζισμό:
  http://blog.teleologikos.eu/wp-content/uploads/2010/10/Onfray_Hitler.pdf

  Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς για τον “άθεο” Χίτλερ και το ναζισμό:
  http://blog.teleologikos.eu/wp-content/uploads/2010/10/Dawkins_Hitler.pdf

 247. Μαρία said

  243 Τον Αρκά δε θες;
  http://tinyurl.com/33tgv8n

  Τι γίνεται, ρε παιδιά; Ακόμα δε ξεχαρμανιάσατε;

  Πρεβέρ, ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Το άσμα γράφτηκε το 64 για την κατάργηση της θανατικής ποινής, καρατσεκαρισμένο.

 248. aerosol said

  Διαβάζετε τον Jacques Prévert:
  Ακόμα κι αν δεν συμφωνούσα, θα όφειλα να το πω: απόλαυση που σε διάβασα.

 249. «243 Κορνήλιε, με όλο το σεβασμό που σου έχω μην με εξαναγκάζεις να κάνω ξέρεις τι. Εντάξει; Τα εξυπνακίστικα σχόλια κομμένα σε μένα. Δεν τα κάνεις στον οικοδεσπότη… ευνόητο γιατί.

  Καλό βράδυ.»

  Μπορεῖς νὰ κάνῃς ὅ,τι θέλεις, μεγάλα παιδιὰ εἴμαστε θαρρῶ. τὸ ὑπονοούμενό σου γιὰ τὴν στάσι μου ἀπέναντι στὸν οἰκοδεσπότη δὲν τὄπιασα. τὸ πρῶτο λεπτὸ ποὺ θὰ νιώσω προσβεβλημένος ἀπὸ τὸν κ. Σαραντᾶκο θὰ ἀποχωρήσω μόνος μου (τώρα τοῦ βάζω ἰδέες….)

 250. #249 Μπορεί να είσαι ένα μεγάλο παιδί, κυριολεκτικά μεγαλύτερο από εμάς, αλλά το πρόβλημά σου είναι ότι δεν είσαι καθόλου σοβαρός όταν στριμώχνεσαι. Ο νοών νοείτω.

 251. #250 ὁμολογῶ ὅτι τὸ 242 μὲ στρίμωξε ἄγρια. καὶ νὰ φανταστῇς ὅτι δὲν προωρίζετο κἂν γιὰ μένα!

 252. Που είσαι Καπετάνενα, να σε διευκολύνω αφού λες αν είμαι πράκτορας κάποιου είδους. Σου δίνω τα πιο αντιχριστιανικά λινκ μου για να τα πουλήσεις εκεί που ξέρεις.

  Ποιος ελληνοχριστιανικός πολιτισμός;
  http://blog.teleologikos.eu/?p=2855

  Ο Άη Νικόλας και ο κατηραμένος ναός της Αρτέμιδος
  http://blog.teleologikos.eu/?p=2867

  Ο Ούγκο Τσάβες σε ήχο πλάγιο του δευτέρου
  http://blog.teleologikos.eu/?p=2269

  Ευαγγελισμός
  http://blog.teleologikos.eu/?p=1861

  Κάρολος Δαρβίνος, σαν σήμερα
  http://blog.teleologikos.eu/?p=1524

  Περιοδικό Ανεξήγητο, τεύχος 212, ΕΛΛΗΝΑΪΣ
  http://blog.teleologikos.eu/?p=177

  Ποια μιλάει με τη γλώσσα έξω στα κανάλια;
  http://blog.teleologikos.eu/?p=2052

  Όσα δίνω είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της Αυτοκρατορίας των Ηλίθιων που κυνηγάω, αλλά κάποιοι επιμένετε να με χτυπάτε κάτω από τη ζώνη όταν σας απέδειξα ότι λέτε μαλακίες βάζοντας τα αποσπάσματα από Ντόκινς και Ονφρέ και η αντίφρασή σας είναι ότι λυσσάξατε να ψάξετε για μένα…

  Το δέχομαι το στοίχημα να ψάξετε για τον εαυτό μου. Εσείς ποιοί είσαστε;

 253. Χρηστος Κ. said

  Ωραια που ξεκινα η μερα διαβαζοντας τους χθεσινους διαλογους! Μην εχοντας να πω κατι σημαντικο μιας ειπωθηκαν ολα σε δυο σχολια, #229, #231 ζητω να γραφεται το ονομα μου σωστα στη κλητικη. Ενταξει Κορνηλιε?

 254. #137, Παύλος: «Τώρα αν εσύ ΑόρατηΜελάνη χαλιέσαι από την εικόνα του σταυρού στα νοσοκομεία τι να πω; Χαλάρωσε!» Ευχαριστώ για την κατανόηση ρε συ! Και τι επιχείρημα: λαμπρό πράγματι! Αναρωτιέμαι πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα εγώ «τώρα αν εσύ Παύλο χαλιέσαι που θα βγάλουμε τις εικόνες, τι να πω; Χαλάρωσε!» Τη στάση αυτή του τύπου «μα πώς κάνετε έτσι» την σχολίασα ήδη στο #131, να μην επαναλαμβάνομαι.

  #140 Qq: «Έγραψες ότι στην θέα των συμβόλων νιώθεις άβουλα, μπορείς να το διευκρινίσεις καλύτερα?» Δεν έγραψα πουθενά κάτι τέτοιο, μήπως αναφέρεσαι σε άλλον?

  #178 sarant: «Ας μείνουμε στην ανάγκη του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.» Συμφωνώ και προσυπογράφω.
  Έχεις δίκιο, και λυπάμαι που υπέκυψα στον πειρασμό να απαντήσω σε εκτός θέματος σχόλια. Λέω να πάψω να παρακολουθώ την κουβέντα για να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία.

  Χαίρετε και καλή συνέχεια!

 255. sarant said

  Jago, Καπετάνιο: Πιπέρι στο στόμα αμφότεροι και δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος άρχισε πρώτος.

 256. ΚαπετάνΈνας said

  Καλημέρα Νίκο,
  συγγνώμη άλλη μια φορά που παρασύρθηκα και το πήγα αλλού και σταματάω εδώ (κάπου εδώ, εν πάση περιπτώσει. Εντάξει, ίσως λίγο παραπέρα. Αλλά όχι πολύ μακρυά, καραλόλ). Το βρήκα όλο αυτό πολύ ενδιαφέρον, και όπως είμαι φύσει περίεργος ήθελα να δω τι κρύβεται από πίσω.
  Και επειδή το ενδιαφέρον για μένα,πέρα από το πολιτικό,που είναι πολύ σοβαρό, είναι κι οι ανθρώπινοι χαρακτήρες, είπα να ψάξω να δω τι θα βρω. Και δεν έπεσα έξω. Το αντι-χριστιανικό μένος του Ιάγου δεν είναι σαν το δικό μου, και των περισσότερων, αλλά προέρχεται από έναν πρώην «εθνικό» δηλαδή, από αυτούς που έδειξα σαν νέο-παγανιστές και κρυφοναζί, κάποιον που όπως λέει ο ίδιος:
  «Και για να είμαι ειλικρινής, έχω κάνει παλιότερα πολύ παρέα με δωδεκαθεϊστές και μεταφυσικακάδια… Ένα παλαιό δείγμα της δουλειάς μου:
  http://www.metafysiko.gr/ysee/reports.htm

  Δηλδή, οι υποψίες μου ήταν βάσιμες. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Ακρο-δεξιά μπλογκ και περίεργος φανατισμός του νεοφώτιστου. Βέβαια υπέστην και μία δια λόγου εξύβρισιν. Εεε, δεν το παίρνω προσωπικά, άλλωστε δεν έγινε στο πρόσωπό μου, το οποίο δεν φαίνεται. Αν είμαστε στο δρόμο θάταν αλλιώς. Και τι να κάνουμε, η Ars όχι μόνο είναι brevis, αλλά θέλει και θυσίες.
  Και παιδιά, μη παθαίνετε μπορνιόκο με τις έντονες αντιπαραθέσεις και τις φωνές, ένα παιχνίδι είναι όλα.Για να ζωντανεύουν τα αίματα, Χατζατζάρη.
  Οπότε το σταματάω εδώ. (Για την ακρίβεια στο επόμενο σχόλιο, πάλι καραλόλ)

 257. ΚαπετάνΈνας said

  #252
  «Το δέχομαι το στοίχημα να ψάξετε για τον εαυτό μου. Εσείς ποιοί είσαστε;»

  Ιάγο Λαπούτα,

  Αν και κάποιοι από την ομάδα μου με προτρέπουν να πάρω μέτρα για την δια λόγων ύβριν, δεν σκοπεύω προς το παρόν να κάνω κάτι τέτοιο.
  Θα συνεχίσουμε τον ενδελεχή και εξονυχιστικό έλεγχο της ιστοσελίδας σου για να βρούμε κι άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία και θα πράξουμε αναλόγως. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν στοιχειοθετείται κατηγορία περί πρακτόρευσης, όμως το αντίστοιχο τμήμα της ομάδας μας δεν έχει καταλήξει τις έρευνές του. Ενδεικτικά σημειώνω οτι βρίσκονται στο σημείο «Ισραήλ» και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οι σχέσεις σου με δωδεκαθειστές θα ερευνηθούν με κάθε λεπτομέρεια, αλλά επειδη ο φάκελος είναι μεγάλος θα αργήσουμε.

  Έχουμε όμως ένα πρόβλημα. Από τον τρόπο που γράφεις και από άλλα στοιχεία, μία μειοψηφούσα ομάδα στο τμήμα ψυχολογίας, επιμένει οτι έχει διαγνώσει κάποια προβλήματα σε ψυχολογικό ή και άλλο επίπεδο, που δεν μπορούν να εντοπίσουν τη φύση τους. Όλοι, όμως, οι θεραπευτές του κύκλου μας, συμφωνούν οτι έχεις περάσει προσφάτως μία περίοδο εσωτερικής σύγκρουσης και προβλημάτων ταυτότητας (γεγονός που δεν θεωρούμε οτι προσάπτει στίγμα οιουδήποτε είδους)
  Οι έρευνες συνεχίζονται και θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα αυτούς που πρέπει και εσένα, αν μας το ζητήσεις.

 258. Immortalité said

  @247 Δεν χρειάζεται να είναι «καρατσεκαρισμένο», αρκεί κανείς να διαβάσει τους στίχους. Το παραπλανητικό δεν έπιασα.

 259. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Καπετάν΄Ενα, στο όνομα της όμορφης και χιουμοριστικής συνεργασίας μας στο άρθρο για Το πρόβλημα με τους φιλολόγους (θυμάσαι την κα Ηλιάδη), σε παρακαλώ να σταματήσεις. Τα γραφόμενά σου δεν αφορούν ούτε κατά διάνοια το θρεντ, εκτός αν είμαι ο μόνος που το βλέπω έτσι. θα σου πρότεινα να ανταλλάξεις διευθύνσεις με τον Ιάγο και να τα πείτε ιδιαιτέρως. Αυτά, φιλικά, και δεν πρόκειται να ανοίξω αλληλογραφία μαζί σου επ’αυτού. Δε χρειάζεται να μου απαντήσεις, πράξε όπως νομίζεις.

 260. #253, οἱ κλητικές μου εἶναι σὲ -ε πλὴν ἡ πρὸς τὸν καπετάνιο γιὰ λόγους ὕφους. κλητικὴ ποὺ σὲβεται τὶς ἐπιθυμίες τοῦ φέροντος τὸ ὄνομα θὰ προσφἐρεται μὲ ὅρους ἀμοιβαιότητος. τουτέστιν ἐφ’ὅσον κι ἡ δική μου κλητικὴ δὲν στερεῖται τόνου.

 261. ΚαπετάνΈνας said

  #259
  Όπως είπα και στον Νίκο (# 256),το #257 είναι το τελευταίο μου σχόλιο επί του ζητήματος.

 262. Alfred E. Newman said

  Thank God I’m an atheist.
  Luis Bunuel

 263. Immortalité said

  @ 262 🙂

 264. Χρηστος Κ. said

  Για τη δημοκρατια και την ελευθερια. http://roides.wordpress.com/2010/10/07/7oct10/

 265. #257 Ψυχιατρική διάγνωση εξ αποστάσεως σε συνδυασμό με επίκληση για έκδοση δήλωσης πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων. Ποιος είναι τώρα ο φασίστας;

  Τέλος.-

 266. Κε Σαραντάκο
  Αργά ενημερώθηκα για το σαιτ σας και ότι μου κάνατε την «τιμή» να ασχοληθείτε.

  1) Λέτε: «Είμαι υπέρ του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, αλλά δεν θα ξεκινούσα από τα νοσοκομεία»
  – Σε αυτό εν μέρει συμφωνούμε. Διαφωνούμε στο ότι ήταν θέμα διαχωρισμού κράτους εκκλησίας. Απλώς μια επίδειξη παπανδρεικού μοντερνισμού του εν λόγω διοικητή ήταν συνδυασμένη με επίδειξη καλής διάθεσης εκ μέρους του προς τους μουσουλμάνους. Μικρή η χώρα, γνωριζόμαστε όλοι, πολύ περισσότερο που ο εν λόγω διοικητής έχει μακρόχρονη πολιτική δράση.
  2) «Λέτε: Η απόφαση δεν ζήτησε την αφαίρεση των Εσταυρωμένων από τις σχολικές αίθουσες, διότι το ΕΔΑΔ δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία, αλλά επιδίκασε αποζημίωση στην ενάγουσα για ηθική βλάβη»
  – Είμαι δημοσιογράφος και να είστε σίγουρος ότι η δεοντολογία για μένα είναι οδηγός επαγγελματικής συμπεριφοράς, την οποία ενίοτε τιμώντας την, την πληρώνω… Όμως στο protagon δεν μεταφέρουμε ειδήσεις, ώστε να μου καταλογίστε ότι παραπληροφόρησα. Σχόλια κάνουμε τα οποία εδράζονται σε ειδήσεις. Για μένα το πραγματικό περιστατικό ήταν αυτό που είχα διαβάσει στις σελίδες των διεθνών ειδήσεων ελληνικών εφημερίδων, ότι διετάχθη η αποκαθήλωση των εικόνων. (Εσεις λέτε ότι διετάχθη αποζημίωση στην ενάγουσα για ηθική βλάβη). Αφενός δεν θα με κατηγορήσετε ότι ψευδολογώ ως προς το ότι προκάλεσε σάλο. Θυμάμαι χαρακτηριστικές δηλώσεις ιταλών υπουργών για το θέμα). Αφετέρου η ουσία σε τι διαφέρει; Ενα όποιο δικαστήριο εκτός Ιταλίας επιδικάζει αποζημίωση ηθικής βλάβης επειδή υπήρχε κατά την παράδοση του ιταλικού λαού εικόνα σε σχολείο της Ιταλίας. Αυτό για μένα ήταν το πρόβλημα και η είδηση. Αυτό ήταν το γεγονός το οποίο καταδίκασα.
  – Οσο για την δεύτερη περίπτωση θα σας απογοητεύσω. Δεν έχω τις …ικανότητες του Γκαίμπελς. Εγραψα συγκεκριμένα: (Εκτεταμένη παρένθεση: Είχε προϋπάρξει, απ ότι θυμάμαι…). Παραδεχόμουν δηλ. «απ΄ ότι θυμάμαι». Σε τι αλλάζει όμως η ουσία της υπόθεσης; Ωραία δεν ήταν λαθρομετανάστης. Ηταν όμως φανατικός μουσουλμάνος. Σας διαφεύγει προφανώς ότι ο εν λόγω δεν προσέφυγε στα δικαστήρια λόγω της προσήλωσής του στην ανεξιθρησκία, αλλά λόγω του φανατισμού και της εχθρικότητας προς τον χριστιανισμό. Σε τι αλλάζει η ουσία της ένστασής μου; Με ποιο δικαίωμα δικαστήρια εκτός ιταλικού κράτους αποφαίνονται για θέματα παράδοσης του ιταλικού λαού;
  – Δεν θα σας κουράσω άλλο. Απ ότι βλέπω είστε ενεργός πολίτης, άρα θα τα ξαναπούμε. Θα σας παρακαλούσα, επειδή εσείς έχετε και «τεχνική γνώση» κάποιων θεμάτων, την επόμενη φορά να ασχοληθείτε με την ΟΥΣΙΑ των σχολίων μου και σε αυτή να αντιπαρατεθείτε.
  – Υπάρχει το google, θα μπορούσα να βρω επακριβώς τα ονόματα και τις ιδιότητες των εμπλεκομένων, αλλά δεν θεώρησα ότι ήταν αναγκαίο, γιατί είχα την πεποίθηση (που πλέον έγινε επίγνωση) ότι στην ουσία των σχολιασμών μου δεν άλλαξε ούτε κεραία.

 267. Μπορώ να βρω την αλήθεια, αν θέλω, αλλά κατ’ ουσίαν, θέλω να λέω π@π@ριές. Μπορώ;

 268. sarant said

  Κύριε Σιδέρη, σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το ιστολόγιο. Δέχομαι ότι στην περίπτωση της απόφασης του ΕΔΑΔ μεταφέρατε την προσεγγιστική ειδησεογραφία των εφημερίδων, αν και έχει κάποια σημασία το γεγονός ότι μέχρι στιγμής καμιά εικόνα δεν έχει αποκαθηλωθεί.

  Την κυρία Λάουτσι όμως, την άθεη που έκανε την προσφυγή για τους εσταυρωμένους, πώς έγινε και την βαφτίσατε μουσουλμάνα; Κι αυτό το έγραψαν οι εφημερίδες; Ή μήπως ταιριάζει με το στερεότυπο, που λέει ότι «δεν προσέφυγε στα δικαστήρια λόγω της προσήλωσής του στην ανεξιθρησκία, αλλά λόγω του φανατισμού και της εχθρικότητας προς τον χριστιανισμό»; (δικά σας λόγια μεταφέρω), ότι δηλαδή όποιος προσφεύγει στα δικαστήρια ή είναι φανατικός ή είναι εχθρός;

  Για την άλλη περίπτωση, ας δεχτούμε επίσης ότι δεν θυμόσασταν ότι ο Αντέλ Σμιθ είναι γηγενής Ιταλός. Λέτε ότι δεν αλλάζει η ουσία της υπόθεσης. Σοβαρά δεν αλλάζει; Μα, αγαπητέ μου, ο μεγάλος όγκος της παρένθεσής σας δεν είναι αφιερωμένος στο ότι ο κ. Σμιθ ήταν μουσουλμάνος, αλλά στο ότι ο κ. Σμιθ ήταν «λαθρο»μετανάστης και… έχει το θράσος και μιλάει. Για να είμαι ακριβής, δεν γράψατε τη λέξη θράσος, γράψατε:
  «Είχε προϋπάρξει, απ ότι θυμάμαι, ανάλογη απόφαση σε δικαστήριο της Νότιας Ιταλίας, μετά από προσφυγή ενός λαθρομετανάστη, επειδή το παιδί του ένιωθε …προσβεβλημένο γιατί στην αίθουσα που παρακολουθούσε τα μαθήματα υπήρχε η εικόνα του Χριστού – δηλαδή ο λαθρομετανάστης εισήλθε παράνομα στην Ιταλία, του έκαναν τη χάρη να τον κάνουν νόμιμο και στην συνέχεια τους έσυρε στο δικαστήριο για να καταργήσει την παραδοσιακή εκδήλωση των θρησκευτικών τους πιστεύω, την ανάρτηση των εικόνων στην αίθουσα που, με χρήματα του ιταλικού λαού, μάθαιναν γράμματα τα παιδιά του!!!»

  Μα, η αρχική σας θέση, ότι ο κ. Σμιθ ήταν «λαθρο»μετανάστης κατέρρευσε, δεν συμφωνείτε ότι καταρρέουν και οι επόμενες που στηρίζονται σ’αυτήν, για τα χρήματα του ιταλικού λαού και τα συμπαρομαρτούντα;

  Θέλω να πω ότι με δύο κλικ θα μπορούσατε να ενισχύσετε την αξιοπιστία του ρεπορτάζ σας -αλλά φοβάμαι πως είναι πιο εύκολο να θεωρείτε ότι ο κάθε διαμαρτυρόμενος είναι μουσουλμάνος ή λαθρομετανάστης.

  Και για μένα, κ. Σιδέρη, αυτή είναι η ουσία, διότι αυτό εδώ το ιστολόγιο ενδιαφέρεται πολύ για τον τρόπο που διαδίδονται ψεύδη και μύθοι.

  Ευχαριστώ πάντως για τα σχόλιά σας και, όπως λέτε, θα τα ξαναπούμε.

 269. Immortalité said

  @ 266 την επόμενη φορά να ασχοληθείτε με την ΟΥΣΙΑ των σχολίων μου και σε αυτή να αντιπαρατεθείτε. Άμα μας δώσετε καμία έγκυρη μέθοδο αναγνώρισής της ευχαρίστως. Μέχρι τότε θα σχολιάζουμε ό,τι διαβάζουμε.

 270. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Κύριε Σιδέρη, επιτρέψτε μου μερικές ερωτήσεις.

  Αντιπαρέρχομαι για την ώρα τα τεχνικά και εξωτερικά θέματα (απόφαση ΕΔΑΔ, Ιταλία, κλπ.) και μένω στην ΟΥΣΙΑ (τα κεφαλαία δικά σας).

  Γράφετε : «Διαφωνούμε στο ότι ήταν θέμα διαχωρισμού κράτους εκκλησίας».

  Σας ερωτώ : Το εν λόγω νοσοκομείο δεν ανήκει στο Κράτος και οι απανταχού ευρισκόμενες εικόνες σ’αυτό δεν είναι εκκλησία; Αν άραγε οι θάλαμοι του νοσοκομείου ήτανε γεμάτοι με κινηματογραφικές αφίσες πώς θα το χαρακτηρίζατε; Ή αν το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, έβαζε σε όλους τους τοίχους φωτογραφίες του ΓΑΠ και του υπουργού Υγείας, τι θα λέγατε; Βοήθειά μας, μήπως;

  Γράφετε : «… επίδειξη καλής διάθεσης του εν λόγω διοικητή προς τους μουσουλμάνους…»

  Σας ερωτώ (συγνώμη που επαναλαμβάνω όσα έγραψα στο # 231) : Οι πολίτες αυτής της χώρας -θα εξαιρέσω, αν το επιθυμείτε, αυτούς που δεν έχουν «χαρτιά»- δεν είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, αδιακρίτως κοινωνικής θέσης, καταγωγής, φυλής, χρώματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή μη-πεποιθήσεων κλπ.; Ή μήπως το Σύνταγμα δεν ισχύει κατά τη γνώμη σας εδώ;

  Αυτές οι δυο ερωτησούλες για την ώρα. Ευχαριστώ πολύ.

 271. Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς σε μερικές περιπτώσεις… 😉

 272. aerosol said

  Τι σου είναι κι αυτό το ιντερνέτι που ό,τι κι αν γράψεις δεν το αφήνουν να πέσει κάτω, βρε παιδί μου…!

 273. Χρηστος Κ. said

  Θα ηθελα και γω να πω κατι στον φιλανθρωπο και δημοκρατη κυριο Σιδερη. Κυριε δεν υπαρχουν λαθραιες ζωες αρα δεν υπαρχουν και λαθρομεταναστες. Αν μπορεσετε να το κατανοησετε αυτο μπορει καποια στιγμη να ενταχθειτε κι εσεις στην κατηγορια των ανθρωπων. Κι ελπιζω ποτε να μη βρεθειτε στην αναγκη οπως οι ανθρωποι απο τη Λιβερια να πηδηξετε σ’ ενα καραβι για σωσετε τη ζωη σας αδιαφοροντας για οποιοδηποτε χαρτι θα σας εκανε «νομιμο» σε καποια αλλη χωρα.

 274. Κύριε Sarant
  να΄στε σίγουρος ότι τη επόμενη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός. Πιστεύω πάντως ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει το σχόλιο μου. Αν άλλαζε επί της ουσίας, θα είχα την παρρησία να το παραδεχτώ και να ζητήσω συγνώμη.Το πρόβλημα για μένα ήταν η παρέμβαση υπό την επίδραση της νεωτερικότητας στα εθνικά κράτη (τώρα οι αναγν’ωστες σας θα με πουν εθνικιστή).Τέλος πάντων. Ετσι κι αλλιώς θα ξαναγράψω για τέτοια θέματα και θα τα ξαναπούμε:)
  Σας ευχαριστώ

  Κύριε
  Χρηστος Κ
  Μεγάλο το θέμα. Εμ ολιγοις:
  Σαφώς δεν υπάρχουν λαθραίες ζωές. Ο άνθρωποι δεν είναι λαθραίοι.
  Οι μετανάστες όμως είναι.
  Γινεται μια σκόπιμη παρανόηση. Οποιος το θίξει ως κοινωνικό πρόβλημα χαρακτηρίζεται ρατσιστής. Ομως ρατσιστής είναι αυτός που θεωρεί κατώτερους τους ανθρώπους λόγο χρώματος, φυλής κλπ.
  Οποιος πει ότι δεν χωράνε άλλοι εδώ γιατί δεν έχουν που να δουλέψουν, που να κοιμηθούν, πώς να ζήσουν, αφού είμαστε μια μικρή χώρα 10 εκατομμυρίων, γιατί είναι ρατσιστής;
  Και γιατί αυτός που τον χαρακτηρίζει έτσι να μην είναι (δεν σας χαρακτηρίζω, κουβέντα κάνουμε) άμυαλος, όργανο ξένων δυναμεων για να αποδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό, κλπ κλπ.
  Βλέπετε οι κατηγορίες είναι εύκολες.

 275. Κώστας Αδαμόπουλος said

  Με το συμπάθειο κύριε Σιδέρη αλλά όταν γράφετε «Σαφώς δεν υπάρχουν λαθραίες ζωές. Ο άνθρωποι δεν είναι λαθραίοι. Οι μετανάστες όμως είναι.» μήπως υπαινίσσεστε ότι οι μετανάστες δεν είναι άνθρωποι;

 276. Η (παλιά πια) συζήτηση περί του όρου «λαθρομετανάστης» μου φαίνεται επουσιώδης. Αλλά στο #268 δεν είδα ικανοποιητική απάντηση· και πώς να υπάρξει άλλωστε.

 277. Κύριε Σιδέρη, να ρωτήσω κάτι εγώ; Παρέμβαση στα Εθνικά κράτη από ποιόν;
  Μια που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν από απόφαση της ΕΕ αλλά οπό απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δηλαδή από ένα θεσμό δικάιου (ας με διόρθώσουν οι νομικοί της παρέαςε αν κάνω λάθος) υπερεθνικό μεν αλλά αναγνωρισμένο να δικάζει από τα Εθνικά κράτη όταν καταπατούνται τα καθορισμένα από διεθνείς συνθήκες ανθρώπινα δικαιώματα

  Αν κατάλλαβα καλά με την ίδια λογική αν εγώ δέρνω κάθε μέρα τη γυναίκα μου και με καταδικάσει το δικαστήριο και μου απαγορεύεσει να συνεχίσω και της επιδικάσει αποζημίωση, είναι παρέμβαση στα εσωτερικά της οικογένειάς μου και δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να ζώ με τις παραδόσεις όπως αυτή του «η δε γυνή να φοβείται τον άντρα».

  Κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι είστε πρόθυμος να παραδεχτείτε το λάθος σας, γιατι δεν είναι δυνατό να μην καταλλαβαίνετε ότι το να λές τη μισή αλήθεια ή ανακρίβειες δεν είναι ενημέρωση.

 278. Καπετάν Ένας said

  Αγαπητέ κύριε Σιδέρη,
  Πιστεύω, ότι η παλαιόθεν εισηγμένη εξ Εσπερίας αλλά σπανίως εφαρμοσθείσα εις την πρακτικήν των ορθοδόξων μέθοδος ανιχνεύσεως της αληθείας, η λεγομένη δια μύδρου θεοκρισία, είναι η καταλληλοτέρα δια την περίπτωσίν σας. Εάν ασκήσετε εσείς, ιδίοις χερσί, το δικαίωμα αυτό, και η πίστις σας θα δοκιμασθεί και, ασχέτως εκβάσεως, η δικαιοσύνη θα έχει αποδοθεί.

 279. Χρηστος Κ. said

  Το προβλημα με τον ορισμο κυριε Σιδερη ειναι οτι χαρακτηριζοντας καποιους ανθρωπους λαθραιους αυτοματως τους κατατασσετε σε μια κατωτερη κατηγορια ανθρωπων.Ειναι ή οχι ρατσιστικο αυτο; Σας ενδιαφερει το ποιος ευθυνεται για τη μεταναστευση αυτων των ανθρωπων; Γνωριζετε πως μπηκαν οι ελληνες μεταναστες σε χωρες οπως οι ΗΠΑ και Γερμανια πριν καποιες δεκαετιες; Θα απαντησετε γιατι λετε καταφανεστατα ψεμματα στο κειμενο σας στο protagon;
  Τα περι αμυαλων και οργανων ξενων δυναμεων μπορειτε να συζητησετε με τον Καρατζαφυρερ ο οποιος θελγεται απο τετοιες συνομωσιολογικες θεωριες.

 280. @Παναγιώτης
  θα μπλέξουμε στο τι ειναι ανθρωπινο δικαιωμα και τι πολιτικό δικαιωμα που απονέμεο το κράτος.

  @Κώστας Αδαμόπουλος
  τι είναι αυτά που λέτε? Είστε με τα καλα σας?

  @Sarant
  ευχαριστώ. οταν υπάρχει χρόνος θα επισκέπτομαι τον ιστότοπό σας. Βλέπετε το protagon είναι χόμπυ και όχι βιοποριστική εργασία. Υπάρχουν όμως δυο άλλες βιοποριστικές που με «τραβαν απο το μανίκι», που τραγουδούσε και ο Νιονιος

  γεια σας

 281. sarant said

  Κύριε Σιδέρη, γεια σας και να έρχεστε όποτε θέλετε.

  Πάντως, εγώ στη θέση σας θα διόρθωνα το αρχικό άρθρο στο protagon -δεν είναι σωστό να σέρνονται τα ψέματα, διότι δημιουργείται η εντύπωση ότι όποιος διαμαρτύρεται είναι μουσουλμάνος, φανατικός, χρηματοδοτούμενος κτλ.

 282. ΥΓ: τα σχόλια είναι καταιγιστικά.
  Ωσπου να απαντήσω σε δυο ήρθαν και άλλα.
  Λυπάμαι, δεν γίνεται

  Σημείωση: Γιατί τόση επιθετικότητα από πολλούς? Αφενός η διαστρέβλωση στον όρο λαθρομετανάστης. Σώνει και καλά να με βγάλετε ρατσιστή. Αφετέρου οι εύκολοι χαρακτηρισμοί.

  τελος παντων. Κυριε σαραντ δεν ισχύουν για σας αυτα. σας χαιρετω

 283. Χρηστος Κ. said

  Πα, πα, πα, πα, πα.

 284. #281 Καλά, μια φορά να δω στην «ελληνική μπλογκόσφαιρα»* 😛 ειλικρινή και έμπρακτη επανόρθωση, κι ας βγω απ’ αυτήν. Ακόμη κι εκεί που γίνονται, εισαγωγικά θέλουν στην πραγματικότητα (τιπού 🙂 )

  Κύριε σαράντ, καλά που γράφεις επώνυμα για να σε αποκαλούν με τ’ όνομά σου…

  * ΟΚ, εδώ ας πούμε ότι πρόκειται για τη σφαίρα των «δημοσιογράφων» (δις 😛 )

 285. Χρηστος Κ. said

  Αφιερωμενο στον κυριο Σιδερη και τους τηλεοπτικους «δημοσιογραφους» της κρατικης προπαγανδας. Μια ειδηση που δεν ακουστηκε απο τα τηλεοπτικα φερεφωνα της κυβερνησης.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

  Επιστροφή

  01 Οκτωβρίου 2010

  Απαράδεκτο φαινόμενο αποτελεί η εμφάνιση δημοσιογράφων, κυρίως σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ως οιονεί κυβερνητικών εκπροσώπων.
  Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, θεωρεί ότι πρωταρχικό καθήκον είναι η αντικειμενική ενημέρωση, ο πλουραλισμός στην παρουσίαση θέσεων και απόψεων και ο σεβασμός στην είδηση, ώστε να μην εμφανίζεται ο δημοσιογράφος ως φερέφωνο, προκαλώντας την αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου.

  Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας

  της ΕΣΗΕΑ

 286. Την ενοχλητική λέξη «λαθρομετανάστης» χρησιμοποιεί η σημερινή Αυγή, τόσο στην ηλεκτρονική έκδοση http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=572145 όσο και στη χάρτινη, σελ. 2.

 287. Καπετάν Ένας said

  #285
  Δυστυχώς, τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και το ΕΣΡ είναι αυτή τη στιγμή άχρηστα διακοσμητικά φυτά εσωτερικού χώρου. Η κατάσταση της τηλεόρασης στην Ελλάδα πρέπει να είναι από άποψη δεοντολογίας η χειρότερη του δυτικού κόσμου.

  Όσο για το ρόλο της τηλεόρασης στην τηλε-δημοκρατία μας τάχουν πει άλλοι(όχι απαραίτητα μεγάλοι επαναστάτες), αρκετά καλά:

  Εγώ, αν με ρωτάτε, απλώς πιστεύω, ότι η πολιτική περίοδος Αριστοτέλη-Condorcet έχει λήξει προ πολλού. Δεν υπάρχουν Τρείς διακριτές εξουσίες, αλλά τρείς διακριτές και μία αδιάκριτη,τα μμε, και κυρίως τα ηλεκτρονικά.

  Η δημοκρατία σήμερα, πρέπει να στηρίζεται στη διάκριση των Τεσσάρων εξουσιών, δηλαδή και η τηλεόραση να θεσμοθετηθεί σαν
  μία από αυτές και να περάσει στα χέρια του περιβόητου κυρίαρχου λαού.
  Είναι μια από τις ουτοπίες, που μου κατεβαίνουν στο κεφάλι, δε λέω ότι είναι πανάκεια, αλλά ίσως είναι ένα βήμα για να περάσουμε από την φιλελεύθερη ολιγαρχία του σήμερα, σε μια αληθινή δημοκρατία.Και ένας στόχος για αγώνες.

 288. Nicolas said

  Έχω μείνει άναυδος, άφωνος, βουβός από τόση ποσότητα… σοφίας που έχει πέσει εδώ μέσα!
  Και όταν συνέλθω, θα αναφωνήσω «Ω! αρχαίο πνεύμα αθάνατο» που χάρη στις δασείες και τις περισπωμένες έχει φτιάξει ένα τόσο πεφωτισμένο πνεύμα όπως αυτό του ΚορνΗλίου της Γνώσης (ή μπας κι είναι το δέντρο της γνώσης;)
  Άλλοι ξοδεύονται άδικα σε ψυχολόγους και ψυχαναλυτές για να καταλάβουν μερικά πράγματα, αντί να ζητήσουν αμέσως την λύση από τον ξερόλα Κορνήβιο. Δεν μας δίνεις και τον αριθμό του λαχείου, ρε Κορνήλιγγε, μπας και δούμε άσπρη μέρα!
  Ο Κ και ο Κ1 (μπας και είναι το ίδιο πρόσωπο;) μας ξέρουν καλύτερα κι από μας. Τι να προσθέσουμε παραπάνω;
  Αφού ο Κορνήλιος λέει ότι οι άθεοι ήταν πριν πάρα πολύ θρήσκοι, έτσι θα είναι.
  (Θα μου πεις, όταν βλέπουμε ορισμένες συμπεριφορές μερικών παπάδων, αβάδων, μουλάδων, τσαρλατανάδων, … είναι ευνόητο ότι κάποιος που την έχει πατήσει να τους κατακραυγάζει μετά).
  Ο Κ ξέρει ότι οι άθεοι το παίζουν μαγκιά αλλά βαφτίζουν τα παιδιά τους (μπας και είμαι εξαίρεση και δεν το ήξευρα; ευχαριστώ, ω Κορνηλίθιε, που μου το θύμισες!).
  Επειδή είστε θρήσκοι, ξέρετε τι θα πει αθεΐα, λοιπόν; ξέρετε τι σκέφτεται ο καθένας και πως ζει την πεποίθησή του;
  Στα φρύδια μας αν πιστεύετε ότι υπάρχει θεός. Τι με νοιάζει εμένα; Και μια που μιλάμε για φρύδια, μην μας τα κάνετε τούμπανο. Πιστεύετε ό,τι πιστεύετε κι ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ!
  Πάλι τα ίδια θα πούμε (στου κουφού την πόρτα…), αλλά η επανάληψη δεν κάνει κακό: η Ανθρωπότητα φτάνει στο τέλος της και η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμη (και δεν θα βοηθήσει ο καπιταλισμός σ΄ αυτό) και έχει μείνει στους θρησκευτικούς πολέμους άλλων εποχών.
  Οπότε, οι κάθε είδους Νταλάρες, δεν μας … όπως και μεις αφίεμεν; άντε γεια, που λέει και ο Τάκης!
  Φτάνει πια! κάθε φορά που μιλάμε για θρησκείες, πετάγεται ο Κορνήλιος σαν … χωριάτης με το ράσο και το θυμιατό και μας λιβανίζει τα θεία! ε, το πολύ το κυρελέησον κλπ…

 289. Nicolas said

  Ο Σιδέρης έκανε το 44.444ο σχόλιο! πρέπει να είναι συνωμοτικό! Κορνήλιε, έναν αγιασμό, γρήγορα.

 290. Χρηστος Κ. said

  Γεια σου Νικολα! Μη συγχιζεις τον κυριο Κορνηλιο γιατι θα μας καταραστει και θα καουμε στη κολαση!

 291. Μαρία said

  Νικολά, αντί να ασχολείσαι με τον Κορνή, δες τα 233, 241 και βάλε ένα χεράκι.

 292. ΚαπετάνΈνας said

  #288

  -Κάλιο ‘γω που ‘εν μιλώ…

 293. Qq said

  #288
  Για μου κλέβετε την δόξα? Εγώ είμαι αυτός που λέει για την μεγάλη θρησκευτικότητα των (νυν) άθεων. Πάνω σε αυτά που έγραψα έχω να συμπληρώσω, πολύ από αυτούς έχουν περάσει και από τον χώρο της αρχαιοπληξίας ή ανοίκουν ακόμα σε αυτό το χώρο. Το να δηλώνεις άθεος είναι εύκολο, ειδικά με το ορισμό της αθεΐας όπως τον όρισαν οι ίδιοι, το να είσαι όμως είναι για μερικούς ακατόρθωτο. Μία γύρα στα διάφορα ιστολόγια τους θα σε πείσουν το πόσο παραμένουν αρχαιόπληκτοι και για τα αίτια του μένους τους εναντίον του χριστιανισμού.

 294. Κε Σαραντάκο
  Δεν σας ήξερα.
  Είμαι απλώς ένας ρεπόρτερ στο καμίνι της καθημερινότητας που δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να διαβάζει τα αποτελέσματα των πνευματικών σας ενασχολήσεων, οι οποίες έχουν γίνει και βιβλία, όπως διάβασα!
  Η πρόσφατη «περιπέτεια» στάθηκε αφορμή να σας ψάξω στο google να μάθω για σας και το έργο σας. Δεν δικαιολογώ τον εαυτό μου που δεν σας ήξερα.
  Ωστόσο, πάνω που έβλεπα ότι με το έργο σας έχουν ασχοληθεί φωτεινοί εκπρόσωποι της πνευματικής και δημοσιογραφικής ζωής και ήμουν διατεθειμένος να ασχοληθώ με το έργο σας, ήρθε το αναπάντεχο και κωλοπαιδίστικο (το εννοώ), γράφετε:
  «Ακόμα να καταλάβει( σ.σ,. ο Σιδέρης) ότι η απόφαση (που έτσι κι αλλιώς δεν έχει τελεσιδικήσει) είναι του ΕΔΑΔ και όχι της ΕΕ, επομένως δεν έχει σχέση με τις λειτουργίες της ΕΕ. Αφήνω ότι οδηγία μη δεσμευτική δεν νοείται».

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
  Δεν με αφορά ποιου οργάνου είναι. Συνεχίστε να παίρνετε τους μισθούς της Ε.Ε. ως καλοβολεμένος και σαφώς με μέσον υπάλληλος, συνεχίστε να γράφετε τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος. Εδώ πλέον υπάρχει διαχωριστική γραμμή. Ανήκω σε άλλη γενιά και ο κοσμοπολίτικος κωλοπαιδισμός σας εμένα δεν με αφορά.
  Γεια σας κε Σαραντάκο. Θα τα πούμε στο μέλλον, έστω και αν λόγω ηλικίας, το δικό μου δεν είναι αρκετά ευοίωνο.
  και τα αφασικά που σας ακολουθούν, εν μέσω κρίσης θα συνέλθουν. Θα καταλάβουν τις τους έκανε η παγκοσμιοποίηση. θα πάρει κάποια χρόνια αλλά θα συνειδητοποιήσουν…

 295. Αμάααν… ό,τι νάναι. Τρικυμία εν κρανίω λέγεται αυτό, νομίζω -και στην κορφή κανέλα.

 296. Nicolas said

  Τα του Qq στον CulCul. Συγγνώμη για τη σύγχυση, Καίσαρα, συν ένας στην ομάδα με τους άλλους ξερόλες.
  Μα έχετε όλη την απόλυτη γνώση! επειδή δυο-τρεις παπάρες έχουν βγει στο διαδίκτυο και διαλαλούν την πραμάτεια τους, σημαίνει ότι αυτό ισχύει για όλους! για να σοβαρευτούμε λίγο!
  Θα μου πεις, στην Ελλάδα απ΄ ότι λέτε είσαι ότι δηλώνεις. Δυστυχώς, η επιστημονική μου (παρα)μόρφωση μου επιβάλλει να δώσω έναν ακριβή ορισμό στις λέξεις πριν τις χρησιμοποιήσω, οπότε για μένα άθεος και αθεΐα έχουν μία σημασία όχι την κάθε σημασία που δίνει ο κάθε αλαφροΐσκιωτος. Seen on the Internet, άρα απόλυτη αλήθεια!!!

  Μαρία, δίκιο έχεις. Άρχισα να ασχολούμαι, αλλά εδώ και δυο μέρες μας ζητάνε πολύ δύσκολα οι μεν και οι δε. Θα κάνω μια προσπάθεια, αλλά επειδή έχω και μπογδικές πιέσεις, πρέπει να το βγάλω με ομοιοκαταληξία (χλωμό το βλέπω). Και περιμένω στη στροφή (je l’attends au tournant) τον αναγνώστη του ποιητή για να δω αν πέσει στην παγίδα μερικών εκφράσεων. 😉 (δεν λέω ποιες, ε;)

 297. Nicolas said

  Ωχ! έφτασε όσο έγραφα.
  No comment!
  http://www.expressio.fr/expressions/tirer-sur-l-ambulance.php

 298. Immortalité said

  @296 Σοφά έπραξα που κράτησα τη μετάφρασή μου για λογαριασμό μου. Με το χέρι στη σκανδάλη είσαστε 😛

 299. sarant said

  Κύριε Σιδέρη, δεν καταλαβαίνω γιατί σας πείραξε (σε σημείο να το θεωρήσετε κωλοπαιδίστικο!) το απόσπασμα που παραθέσατε (απο το σχόλιο αριθ. 118). Νομίζω ότι παραφερθήκατε. Πάντως, μην είστε τόσο βέβαιος ότι ανήκετε σε άλλη γενιά -έχουμε γεννηθεί την ίδια δεκαετία.

 300. sarant said

  Νικολά, την έκφραση αυτή την είχε χρησιμοποιήσει ο Λεπέν για τον άρρωστο Μιτεράν το 92, το θυμάσαι;

 301. voulagx said

  #294 «Ομφακες εισιν» ειπε η αλεπου και τοστριψε καμαρωτη-καμαρωτη

 302. #231 φίλτατε, ἐγὼ εἶμαι δεδηλωμένος νεοκαθαρευουσιάνος καὶ θέλω τὴν κλητικὴ μὲ -ε. ἔ τώρα, δὲν θὰ πῶ Νῖκε, ἀλλὰ Χρῆστε μπορῶ νὰ πῶ.

 303. «κυριε δεν υπαρχουν λαθραιες ζωες αρα δεν υπαρχουν και λαθρομεταναστες»

  δὲν νομίζω ὅτι ἔγραψε λαθράνθρωποι, ἀλλὰ λαθρομετανάστες. δηλαδὴ λαθραία δὲν εἶναι ἡ ζωή τους, λαθραίως ἁπλῶς μετανάστευσαν στὴν Ἑλλάδα. ἀλλιῶς δὲν ὑπάρχουν οὔτε λαθρέμποροι οὔτε λαθροκυνηγοὶ οὔτε λαθρεπιβάτες. κι αὐτοὶ ἄνθρωποι εἶναι.

 304. Αγγελος said

  Αχ, πόσους δεν ενδιαφέρει «ποιανού οργάνου είναι»! Πόσους δεν ενδιαφέρει αν κάτι είναι ενωσιακός κανονισμός (με ισχύ νόμου), ψήφισμα-ευχολόγιο του Ευρωκοινοβουλίου ή πυροτέχνημα ενός ή έστω 4-5 ευρωβουλευτών! Πόσοι μπερδεύουν το (ενωσιακό) Δικαστήριο του Λουξεμβούργου με το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου με το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επίσης της Χάγης! Εντάξει, ιδίως για τα τελευταία υπάρχουν ελαφρυντικά, αλλά κ…παιδο (ανεξαρτήτως ηλικίας) μάλλον είναι αυτός που αδιαφορεί γι’αυτές τις διακρίσεις και το καμαρώνει παρά αυτός που τις επισημαίνει.

 305. Immortalité said

  Λαθρεπιβάτες υπάρχουν. Καρατσεκαρισμένο.

 306. @Voulagx

  δεν είναι “Ομφακες εισιν”.
  Οσο το καταλάβεις το κατάλαβες,αν όχι δεν φταίω εγώ: Απλώς οι νομικές δολιχοδρομίες της παγκοσμιοποιημένης υποταγής, που μέσα από νομικές νόρμες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα, εμβόλιμη, συνείδηση στους λαούς και να μεταλλάσσουν την ιστορική τους μνήμη,δεν θα τα καταφέρουν. Και ξέρεις γιατί; Γιατί παρα είναι άπληστοι. Οταν σας μετατρέψουν σε σκλάβους, θα επαναστατήσετε. ΑΝ δεν, δεν πειραζει. Εσείς θα πληρώσετε. Εγώ θα «λείπω»…

 307. Α καλάαα… Ζηλώσατε τη δόξα του Χατζάρα μου φαίνεται.

 308. Immortalité said

  Είμαι απλώς ένας ρεπόρτερ στο καμίνι της καθημερινότητας που δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να διαβάζει!!! !!! !!! και έτσι δεν απέκτησε ποτέ την ευχέρεια να εκφράζει αυτό που θέλει να πει αλλά γράφει ό,τι και όπως κάτσει. Λαμπρά αγαπητέ μου. Θα διαπρέψετε όταν μεγαλώσετε.

  @301 Βούλαγξ ν’αγιάσει το στόμα σου!
  τώρα είδα το 294


  Ότι θα με αποκαλούσαν και αφασικό ακόλουθο ούτε στη πιο τρελή μου φαντασία πάντως. Και νόμιζα ότι τα είχα ακούσει σχεδόν όλα…

 309. Και τελευταίο που ξέχασα:
  Δεν θα ξαναμπώ στο σαιτ (ξέρω …κλάψατε.
  Ομως στην αρχή νόμισα ότι είχε ενδιαφέρον. Μετά κατάλαβα ότι πρόκειται για μια χούφτα φανατικών,
  Στο protagon υπάρχει mail.Οσοι θέλετε να με βρίσετε μπορείτε εκεί!
  Ετσι κι αλλιώς το βρισίδι και τους χαρακτηρισμούς τους συνηθίζετε εδώ μέσα. Εκφραστείτε ελεύθερα!!!

 310. Καλά τόπε κάποιος ότι το protagon κατάντησε protogon…

 311. voulagx said

  #306 κ. Σιδερη, αν απαντουσατε με λογικα επιχειρηματα στον κ. Σαραντακο, κι οχι με γενικοτητες και προσωπικες επιθεσεις , δεν θα εγραφα το #301. Αν το κανετε ειμαι προθυμος να ανακαλεσω. Αν δεν εχετε αντεπιχειρηματα, σας ειναι τοσο δυσκολο να παραδεχτειτε το λαθος σας;
  Και μη νομιζετε οτι οσοι σχολιαζουμε εδω ειμαστε σωνει και καλα μικρης ηλικιας. Να ‘στε καλα.

 312. sarant said

  Κύριε Σιδέρη, το μόνο στο οποίο είναι φανατικοί οι περισσότεροι τακτικοί θαμώνες του ιστολογίου είναι ότι δεν εννοούν να αφήσουν να περάσει καμιά ανοησία, κανένα ψέμα, καμιά ανακρίβεια χωρίς να την επικρίνουν. Δεν το κάνουν προσωπικά εναντίον σας, θα το έκαναν με οποιονδήποτε. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι ευχάριστο να τα έχει βάλει κάποιος με μια ντουζίνα νοματαίους, και γι’ αυτό σας δικαιολογώ ενμέρει. Είμαι βέβαιος ότι στο protagon.gr, όπου υπάρχει προέλεγχος στα σχόλια είναι πιο άνετα.

 313. Είμαστε οι ταλιμπάνοι
  οι τρελοί φανατικοί
  του Σαράντ οι χουλιγκάνοι
  κούληδες ευρωπαϊκοί.
  Όλους τους υβρίζουμε
  και δικούς μας και εχθρούς
  (μια κουβέντα αρχίζουμε
  καταλήγουμε ως εκεί
  που δεν βάζει ανθρώπου νους)

  Τέτοια συνηθίζουμε.

 314. xarxar said

  «Απλώς οι νομικές δολιχοδρομίες της παγκοσμιοποιημένης υποταγής, που μέσα από νομικές νόρμες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα, εμβόλιμη, συνείδηση στους λαούς και να μεταλλάσσουν την ιστορική τους μνήμη,δεν θα τα καταφέρουν.»

  Είναι πεποίθηση σας αυτή ή έχετε και επιχειρήματα να τη στηρίξετε; Νομίζω ότι μετά το «λιακοπούλειο» δείγμα συνωμοσιολογίας (για να μην πω επιπέδου ακραίου ελληνοχριστιανικού blog) δύσκολα μπορείτε να ζητάτε να μη σας τσουβαλιάζουν με εύκολους χαρακτηρισμούς.

 315. sarant said

  Xarxar, καλώς ήρθες. Το απόσπασμα που παραθέτεις είναι φουρτουνιασμένο, αλλά ενμέρει δικαιολογείται γιατί μάλλον γράφτηκε «εν βρασμώ ψυχής» που λέει το κλισέ. Όμως εγώ δεν θα σταθώ στο αν ο κ. Σιδέρης, πάνω στον καβγά, είπε και μια κοτσάνα παραπάνω, αλλά σε αυτά που έγραψε στο αρχικό κείμενό του, που το έγραψε ήρεμος -και που αρνείται να τα διορθώσει, τραυματίζοντας και την αξιοπιστία του ιστοτόπου που τον φιλοξενεί.

 316. xarxar said

  Το παραπάνω σχόλιο προφανώς απευθυνόταν στον κ. Σιδέρη. Κρίμα, φαίνεται πως δεν τον πρόλαβα. Δεν πειράζει, του άφησα κάτι ερωτησούλες στο protagon που βλέπω ότι τέθηκαν περίπου κι εδώ. Όσο «απαντήθηκαν» εδώ θα απαντηθούν βέβαια κι εκεί – δεν τρέφω αυταπάτες. Την καλησπέρα (μέρα μάλλον) στο blog, by the way. Νομίζω ότι δεν έχω ξαναγράψει, σίγουρα όχι πρόσφατα.

 317. ΚαπετάνΈνας said

  «κοσμοπολίτικος κωλοπαιδισμός»

  Για την ιστορία, ο αντισημιτισμός του Στάλιν δεν κατονόμαζε ανοιχτά τους Εβραίους, αλλά κεκαλυμμένα.Το κίνημα εναντίον τους ,κυρίως μετά τον πόλεμο, πήρε την παραπλανητική ονομασία:

  «Το κίνημα ενάντια στον Κοσμοπολιτισμό».

  Η περίφημη συνωμοσία των γιατρών αλλά και οι κατηγορίες κατά του Έρεμπουργκ και άλλων ενέπλεκε την Εβραική Σοβιετική ιντελιγκέντσια στα σκάνδαλα με την κατηγορία του κοσμοπολίτη.

  Σήμερα ακούγονται πολύ στην Ελλάδα οι κακοί «κοσμοπολίτες». Από ναζιστοειδή και από ορθόλοξους.

  Εγώ από παλιά τόλεγα ότι το έθνος τρελαίνεται με συμπτώματα μεσοπολέμου, και κάποιοι λέγανε μπά, γρίπη είναι, θά περάσει.

 318. voulagx said

  #313
  Δυτια, δυτια λουλουδιασμενη
  και με στιχους φορτωμενη! 🙂

 319. xarxar said

  Καλώς σας βρίσκω. Ακριβώς αυτό το θέμα έθιξα κι εγώ (μάλλον θα αναρτηθεί αύριο μετά την έγκριση)
  όταν είπε
  @κ.Σιδέρης
  1) «Υπάρχει το google, θα μπορούσα να βρω επακριβώς τα ονόματα και τις ιδιότητες των εμπλεκομένων, αλλά δεν θεώρησα ότι ήταν αναγκαίο, γιατί είχα την πεποίθηση (που πλέον έγινε επίγνωση) ότι στην ουσία των σχολιασμών μου δεν άλλαξε ούτε κεραία. »

  Και ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα. Γιατί όταν αφαιρέσεις την εγκυρότητα μέρους του σχολίου αυτό λέει πολλά και για το σχόλιο και για το σχολιαστή. Ίσως, π.χ. ότι δεν έχει διερευνήσει και επεξεργαστεί καλά ούτε την ουσία του σχολίου…

  2) «Ηταν όμως φανατικός μουσουλμάνος. Σας διαφεύγει προφανώς ότι ο εν λόγω δεν προσέφυγε στα δικαστήρια λόγω της προσήλωσής του στην ανεξιθρησκία, αλλά λόγω του φανατισμού και της εχθρικότητας προς τον χριστιανισμό»

  Ε, και; Για να σας μιμηθώ: σε τι αλλάζει αυτό την ουσία του δικαίου της προσφυγής του;

  3) «Απλώς μια επίδειξη παπανδρεικού μοντερνισμού του εν λόγω διοικητή ήταν συνδυασμένη με επίδειξη καλής διάθεσης εκ μέρους του προς τους μουσουλμάνους. Μικρή η χώρα, γνωριζόμαστε όλοι, πολύ περισσότερο που ο εν λόγω διοικητής έχει μακρόχρονη πολιτική δράση. »

  Δεν αποκλείεται. Αλλά δε μου φαίνεται να θίξατε αυτό το θέμα στο άρθρο. Αλλού το πήγατε.

 320. Δύτα,
  μ’ἀρέσουν οἱ τερστίνες, ἀλλὰ θὰ περίμενα σονέττο, ξέρεις, ὡς ἐπιρροὴ ἀπὸ τὸν κυπριακὸ πετραρχισμό. 😉

 321. Κορνήλιε, έχω ξεμάθει -και τα σονέτα ήταν πάντα πολύ δύσκολα για το φτωχό μου τάλαντον. Για άνθη ευλαβείας και τέτοια, δεν το συζητώ, καλύτερα να γράψω ελεύθερο στίχο. Ή τα μπερδεύω με τα κερκυραϊκά;

 322. Nicolas said

  Αφού προκαλεί ο Δύτης, κάνω κι εγώ μια βουτιά (μπας και σας βρω καλές ομοιοκαταληξίες για την άλλη την παραγγελιά):

  Στου Σαραντάκου το λημέρι
  Πλάκωσαν και καλογέροι
  Ένα θυμιατό λικνίζουν
  Και τους άθεους τους βρίζουν

  Τρέχει το στόμα τους σα βρύση
  Λες και έχει κατακλύσει
  Όλη η σάρα και η μάρα
  Και τα κάνανε μαντάρα

  Ας αφήσουν το Χριστό
  Για να δούνε το σωστό
  Η θρησκεία, βρε παιδία,
  Είναι σκέτη αηδία.

 323. Εγώ προειδοποιώ: σκοπεύω να πάω για ύπνο σε κάνα τέταρτο. 😉
  Εκτός αν επανέλθει ο κ. Σιδέρης οπότε σκοπεύω να απαντήσω με σοβαρότητα.

 324. Immortalité said

  Εχω ένα déjà vu 🙂 🙂

 325. @Sarant

  λέτε βλακείες: Λέτε: «Είμαι βέβαιος ότι στο protagon.gr, όπου υπάρχει προέλεγχος στα σχόλια είναι πιο άνετα».
  Απάντηση με αηδία:
  1) Σας είπα ότι στο protagon γράφω από χόμπυ.
  2: Δεν με ξέρετε. Εκεί όπου δουλεύω (και δουλεύω σε τρεις δουλειές για να τα βγάλω πέρα, για να συμπληρώσω το μισό εισόδημα από όσο παίρνεται εσείς από την Ε. Ε.), έχω ως αρχή να μην δέχομαι κανέναν έλεγχο. Είτε θα βάλουν αυτά που γράφω είτε θα παραιτηθώ – όπως έχω κάνει πλειστάκις στο παρελθόν…(ξέρω δεν το ξέρετε γιατί από λόγους αρχής δεν το κάνω βούκινο και δεν γίνομαι είδηση)
  3) Οποιος γράφει, στο protagon ας πούμε, παίρνει ΕΠΩΝΥΜΩΣ την ευθύνη και γίνεται βορά στα ανώνυμα αφασικά σας.
  4) Να είστε σίγουρος ότι ως καλός ρεπόρτερ, θα μπορούσα να βρω το μέσον που βάλατε για να πάτε στην Ε. Ε. και να σας απομυθοποιήσω στα αφασικά μαλάκια που με έψεξαν γιατί δεν έχω χρόνο να διαβάσω πολύ και να μην σας ξέρω.
  5) Αν και είπα σταματώ προηγουμένως, δεν ήμουν συνεπής και ξαναγύρισα. Τώρα όντως σταματώ γιατί με περιμένει το μεροκάματο το πρωί.

  @Immortalité
  Είμαι μεγάλος, μάλλον περισσότερο και από τον μπαμπάκα σου.

  Σημείωση 1: Εγώ γράφω επωνύμως ενώ εσύ όχι.
  Σημείωση 2: προφανώς ο μπαμπάκας σου είτε ως δημόσιος υπάλληλος, είτε ως φοροφυγάς, σου παρείχε την δυνατότητα να κάθεσαι, να διαβάζεις και να πουλάς εξυπναδίτσες.

 326. Ωπα! κι άλλοι κάνουν δυο δουλειές και μπλογκάρουν από χόμπι και έχουν πρωινό ξύπνημα, αλλά όταν κάνουν τερατώδεις γκάφες τις παραδέχονται –και με περισσότερη ευγένεια. Λίγη ντροπή δηλαδή.

 327. sarant said

  Γιάννη Σιδέρη, μην παρασύρεστε από το γεγονός ότι εδώ μπορείτε να βρίζετε χωρίς προέλεγχο. Τα γραπτά μένουν και ίσως αύριο να το μετανιώσετε. Επιπλέον, βγάζετε συμπεράσματα για ανθρώπους που δεν τους ξέρετε -εντελώς λαθεμένα, μάλιστα.

  Στα σχόλια του protagon.gr υπάρχει προέλεγχος ή τουλάχιστον υπήρχε προχτές που έγραψα. («Το σχόλιό σας θα αναρτηθεί αφού ελεγχθεί από διαχειριστή» ή κάτι τέτοιο). Επομένως, βλακείες δεν λέω. Από την υπόλοιπη όμως απάντησή σας φοβάμαι ότι παρανοήσατε: προέλεγχο των σχολίων των επισκεπτών εννοούσα, όχι προέλεγχο των δικών σας κειμένων. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, ασφαλώς, και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

 328. voulagx said

  #325 Λυπαμαι κ. Σιδερη, που δεν μου δινετε την ευκαιρια να ανακαλεσω το #301 σχολιο μου.

 329. xarxar said

  Δεν επολυσκοτίστηκα που γράφεις επωνύμως
  κάλλιο θα προτιμούσα ‘γώ να ‘γραφες υπευθύνως
  γιατί κι αυτό το όνομα τίποτε δε μου λέει
  ΓΙΩΡΓΟ Σιδέρη έχω ακουστά, κείνος με ενδιαφέρει!

  Κάνε λοιπόν το χρέος σου και δώσε εξηγήσεις,
  δείξε αν κάτι ήρθες να πεις ή να κακολογήσεις,
  και πάμπολλα ρωτήματα θέσαμε, ν’απαντήσεις
  εσύ όμως το γύρισες προς τις «φιλοφρονήσεις»!

 330. @Δύτης Των Νιπτήρων

  Θα πάω κουρασμένος στη δουλειά μου αλλά χαλάλι!
  είναι 1.47 το πρωί, εχω ξυπνήσει από τις 5 το πρωί της προηγουμένης, και θα ξυπνήσω 6,30της επομένης (για σενα) Εσύ που θα πας για δουλειά, και τι ωρα?

  Μην απαντήσεις. δεν χρεθιάζεται. Για την χαι σοσάετυ (με μέσον) δουλειά του μέντορά σου δεν έκανες κανένα σχόλιο

 331. @Xarxar
  «Δεν επολυσκοτίστηκα που γράφεις επωνύμως»

  Θα έπρεπε να σκοτιστείς
  Το να γράφεις επωνύμως είναι ανάληψη ευθύνης. Δεν την βλέπω σε σένα…

 332. καλυνυχτα

 333. ουπς λαθος

  καληνυχτα

 334. sarant said

  Αυτό για τη δουλειά με μέσον το λέτε και το ξαναλέτε, ίσως χωρίς να συνειδητοποιείτε ότι είναι συκοφαντία. Αλλά δεν με εκπλήσσει -εδώ για άλλον άνθρωπο, που δεν συμμετέχει στο ιστολόγιο, τον πατέρα της κοπέλας, αποφανθήκατε ότι είναι ή δημόσιος υπάλληλος ή φοροφυγάς. Στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και στις συκοφαντίες, είστε πράγματι αξεπέραστος.

 335. sarant said

  Καληνύχτα, παρ’ όλ’ αυτά, κι όταν αύριο με το καλό δείτε τι γράψατε θα σκεφτείτε πόσο σωστή είναι εκείνη η παροιμία.

 336. Και όμως θα απαντήσω: δουλεύω μέχρι αυτή τη στιγμή, στη δεύτερη δουλειά μου που κάνω κατ’ οίκον, ας πούμε. Ο λαιμός μου ήδη πονάει από μια ολόκληρη μέρα μπροστά στην οθόνη. Και πρέπει να σταθώ αύριο και στην ουρά του ΙΚΑ για να δω τη μυωπία μου. Όσο για το μέντορά μου, εδώ γελάνε (πρώτον), δεν είναι δική μου δουλειά να απαντήσω (δεύτερον). Παρά τα φαινόμενα, δεν μου αρέσει να τσακώνομαι, οπότε σταματάω και πάω για ύπνο επιτέλους, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι για την ταμπακέρα, τα τρανταχτά λάθη, το μόνο που ακούσαμε εδώ είναι πως είναι άνευ σημασίας. Εξ όνυχος τον λέοντα.

 337. Immortalité said

  Τελικά είχε δίκιο η μάνα μου που όταν αποκαλούσα κάποιον δημοσιογράφο μου ‘ριχνε ένα χαστούκι και μου λεγε να μη βρίζω…

 338. xarxar said

  Είναι ένα ‘κόμα ζήτημα που θέσανε απ’το ΛΑΟΣ;
  Να ελέγξουνε τα σχόλια, να μην υπάρχει…χάος
  τα blog λέει ξεφύγανε και βρίζουν ασυστόλως,
  πρέπει να τα τσεκάρουνε, μη τους καεί ο κ..λος!

  (ελπίζω να με συγχωρέσετε – είμαι παραδοσιακός, αλλά μόνο αν πρόκειται για ομοιοκαταληξίες)

  Κι όσο για τη ανάληψη, ευθύνης από μένα
  κανείς θα επερίμενε να γίνει κι από σένα
  δεν είναι τ’όνομα λοιπόν που παίρνει την ευθύνη,
  είναι η τσίπα – κι από αυτή δε σου ‘χει απομείνει…

 339. @Sarant

  πριν βγω έκανα, πως το λέτε εσείς οι μορφωμενοι, update (κάπως έτσι).

  Είδα πως απαντήσατε κιολας!

  Είχα μπει με καλή διάθεση και κάποιο θαυμασμό, όταν είδα ποιοι είχαν γράψει για σας και το έργο σας.

  Είδα και τις απαντήσεις σας.

  Σας χαιρετώ αγαπητέ υπάλληλε της Ε.Ε. Πέραν αυτών που σχολίασαν το έργο σας στα έντυπα, οι ακόλουθοί σας εδώ σχολίασαν εμένα το μεροκαματιάρη που δουλεύω σε τρεις δουλειές για να τα βγάλω πέρα και όχι εσάς, τον καλοθρεμένο, δηλαδή, υπάλληλο της Ε.Ε. – Εγώ δεν το βρίσκω αυτό καλό. Αλλά όχι και να βρίσκομαι στο στόχαστρο εγώ που τρέχω και δεν φτάνω για να τα βγάλω πέρα, και όχι εσείς! τέτοια ασυλία από τους αναγνώστες σας, μάλλον σε καλοθρεμμένα ανέφελα παιδάκια ταιριάζει. θα μεγαλώσουν κάποτε (ελπίζω δηλαδή).
  τελειωτικο και παντοτινό γεια σας
  να τους χαιρεστε

 340. Ἐν μέσῳ εἰκονομάχων σὰν Στουδίτης
  τῆς τρίτης χιλιετίας ὁ Σιδέρης
  διώκεται ἀδίκως καὶ ὁ Δύτης
  τοῦ ἵντερνετ κριτὴς καὶ Ἰαβέρης

  θανάτωσι ζητεῖ. Μεμιᾶς φρενῖτις
  τοὺς πάντες κυριέυει καὶ ἔρις
  τρίβει τὰ χέρια της. Κοσμοπολίτης
  τί κι ἂν εἶσαι; Ὁ Μέγας Τιμονιέρης

  πογκρὸμ ἐξαπολύει δίχως τέλος
  κι ὅλοι σὲ κάποιο γκούλαγκ θὰ βρεθοῦμε
  ἢ ἀδίκως χολωμένοι ὄπως ὁ ὁθέλλος

  γιὰ μία Δεισδαιμόνα θὰ θρηνοῦμε.
  Τράβα ὧ Δύτα σὺ γι’Ἁγία Νάπα
  κι ἐσὺ Στουδῖτα στὸ ἔκκλητο τοῦ Πάπα.

  (323 γιὰ ποιόν λόγο; ἀξίζει;)

 341. 340 παρόραμα : καὶ ἔρις—>καὶ ἡ ἔρις

 342. Immortalité said

  Όσο για το σχόλιο στο 325 in fine που μου απευθύνεται προσωπικά και επειδή αγαπητέ έχεις ξεφύγει τελείως, κανείς δεν είπε ότι δεν είσαι μεγάλος. Όλοι έχουμε πια καταλάβει πόσο μεγάλος. Αλλά μεγάλωσες και μυαλό δεν έβαλες.
  Όσο για τον πατέρα μου, (και κάνω μεγάλη προσπάθεια να μη σου απαντήσω όπως θα καταλάβεις) ούτε το χαλικάκι από το παπούτσι του δεν είσαι. Ούτε.

  Α! και για ότι δεν κατάφερες στη ζωή σου τα παράπονα στον καθρέφτη σου.

 343. xarxar said

  Έτσι όποιος βήμα θέλησε, επίσημο, να πάρει
  να τον λογίζουν σοβαρό, να γράφει ό,τι γουστάρει
  τ’όνομα σαν αντάλλαγμα έπρεπε να δηλώσει
  και να δεχτεί ευγενικά όποιονε του τα «χώσει»

  Ετούτο είναι το τίμημα για να’χεις εξουσία
  δημόσια εκτίθεσαι και βλέπεις την αξία
  γιατί όπως λέει κι ο λαός «όποιος έχει τα γένια…»
  τ’άλλα τ’ακούω βερεσέ – δεν έχω καμιά έννοια.

 344. Immortalité said

  @ 325 και όσα δεν σου λέω εδώ «ανωνύμως» γιατί σέβομαι τους συνομιλητές μου μπορώ μια χαρά να στα πω επωνύμως και τετ α τετ με την πρώτη ευκαιρία. Να δούμε μετά πόσ΄απίδια βάνει ο σάκος.

  @ 336 Άσε ρε Δύτη που θ’ απολογούμαστε στον πάσα ένα για το πως ζούμε και αν δουλεύουμε…

 345. voulagx said

  #340 Κορνηλιε, κατι τετοια σκαρωνεις και δεν μπορω να σε ξεχασω! 🙂

 346. Σιδέρη σιδέρινη βέργα
  ἀναίτια χώνεις στὸ μάτι
  τοῦ Δύτη, Στουδίτη τὰ ἔργα
  τοῦ γόνου σου ψέμμα κι ἀπάτη.

 347. Immortalité said

  Κορνήλιε θα μου γράψεις και μένα ένα τραγουδάκι να μου περάσει η σύγχυση; 🙂

 348. @Immortalité

  1) Οντως είμαι ανακόλουθος , πάρότι εχω πει καληνύχτα

  2)ούτε κατά διάνοια έθιξα τον πατέρα σου, που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο

  3)Δεν βαριέσαι: Οι εξελίξεις μπροστά μας είναι.

  4) δεν ξαναλέω καληνύχτα:είμαι από φύση ξενύχτης και παρανοικός όσο και του λόγου σας.

  5) Και μια ακόμη επεξήγηση στον Sarant:
  Απ ότι έχω διαπιστώσει στο protagon υπάρχει έλεγχος μόνο για τις βωμολοχίες. Αν διαπιστώσω ότι επεκτείνεται σε κάτι πέραν αυτών δεν θα έχω θέση εκει.

 349. #346 τὸ παραπάνω ἐπίγραμμα περιέχεται σὲ χειρόγραφο τῆς Παλατινῆς Ἀνθολογίας ποὺ φυλάσσεται στὴν Μονὴ Κι(κιρί)κου.

 350. Nicolas said

  Κλαψ κλαψ κλαψ!

  Και για κάθε ενδεχόμενο:

  Μπάρμπα, βγάλε το ξίδι από μέσα σου, σου ΄χει κάψει τα σωθικά!
  Τρεις δουλειές! γι΄ αυτό δεν βρίσκουμε εμείς δουλειά, τις έχεις πάρει εσύ όλες! κακόμοιρο θύμα της παγκοσμιοποίησης!
  Αχ, μιζέρια!

  Πήγα μια βόλτα σ΄ αυτό το πρωταγών. Είδα ότι έχει και σοβαρούς ανθρώπους εκεί μέσα. Πως αφήνουν να γράφονται αλλαντάλλων;

 351. Immortalité said

  Σχόλιο 325
  @Immortalité
  (…)Σημείωση 2: προφανώς ο μπαμπάκας σου είτε ως δημόσιος υπάλληλος, είτε ως φοροφυγάς, σου παρείχε την δυνατότητα να κάθεσαι, να διαβάζεις και να πουλάς εξυπναδίτσες.

  Σχόλιο 348 : 2)ούτε κατά διάνοια έθιξα τον πατέρα σου, που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο.

  Η περίπτωσή σου είναι κλι-νι-κή.-

 352. voulagx said

  #344 Immor, μη τσατιζεσαι. Τι να πω κι εγω ο καημενος που δεν ειμαι με τον Μαρξ αλλα με τον γαμπρο του!

 353. 347 γιὰ σένα θὰ γραφτῇ ἔπος συμποσούμενο σὲ βιβλίο ῥάχεως ἕξι δακτύλων (ὁ κάθε δάκτυλος φυσικὰ θὰ μπορῇ ν’ἀντικατασταθῇ ἀπὸ σπονδεῖο ὅπως ἁρμόζει στὸ ἕπος) 🙂

 354. #340
  Μα δεν ζητώ θανάτωση· μονάχα απαντήσεις
  σ’ αυτό που ονομάζουμε συνήθως ταμπακέρα
  (αντί γιαυτό, μόνο βρισιές, ως θα παρατηρήσεις,
  αυτό που λέμε ad hominem, και λόγια του αέρα.)

  Και με εξυπνάδες και μαγκιές που βγάζει ο καθένας
  ξεφεύγει από τη λογική ή παράλογη σφαίρα
  κάθε αγενής, αυτάρεσκος ινστρούχτορας της πένας.

  ΥΓ. ούτε κατά διάνοια έθιξα τον πατέρα σου, που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο Η σημείωση 2 στο #325 τι είναι ρε μάστορα;

 355. @Nicolas

  χαχα
  τελικά πλάκα έχουμε
  Οντως έχει σοβαρούς ανθρώπους το πρόταγον.
  Εγώ ξέφυγα!
  Δεν έχω κανένα ξίδι μέσα μου.
  Με τους εκ τους ασφαλούς παγκοσμιοποιημένους, που δεν πάνε και λίγο στον τρίτο κόσμο, να κάνουν μια μπριγάδα (όπως οι ΚΝίτες με την Κούβα) και να βοηθήσουν τους ανθρώπους εκεί, έχω πρόβλημα . Τόσο σιοβαρό είναι γιατρέ μου στην ηλικία μου?

 356. Άντε παίδες και κόρες:

 357. Immortalité said

  @ 352 Πότε έγινε αυτό και δεν το πήρα χαμπάρι; 🙂 Βουλάγξ τσατίστηκα πριν τη διαπίστωση του 351. Μετά μου πέρασε…

  @ 353 Θα ζω να το δω; 😉

  @ 354 ΥΓ Σχιζοφρένεια. Αυτό είναι…

 358. δημόσιος ὑπάλληλος ἢ φοροφυγάς
  εἶναι ὁ πατέρας σου Δύτη καὶ δικαίως
  ἂν συνεχίσης στὶς βρισιὲς μὲ στίχους ν’ἀπαντᾷς
  μπορεῖ σοφὰ ν’ἀποδειχθῇ πὼς εἶναι καὶ Ἑβραῖος.

 359. Immortalité said

  @ 355 Σοβαρό δεν είναι, ανίατο είναι.

 360. @Immortalité
  Σορρυ.

  Ειχε καταντήσει λίγο chat το πράγμα. συγνώμη.

  Μέσα στο πλαίσιο της φόρτισης και της αντιπαράθεσης ήταν. Ζητω συγνώμη

 361. Immortalité said

  @ Βρε Κορνήλιε, το δικό μου πατέρα έβρισε. Ή και του Δύτη;

 362. voulagx said

  Λεκανοστ Δυτη!

 363. Τέλος πάντων

  ξενύχτης είμαι, μου άρεσε η κουβέντα, γεια:)

 364. Immortalité said

  @ 360 Η άμεση κουβέντα δεν είναι κατάντια. Και μην τη συγχέεις με άλλα τσατ.

  Δεκτή. Αν και δεν είναι η μόνη που οφείλεις απόψε.

 365. #361 οὔπς λάθος! τὸ «Δύτη» νὰ ἀντικατασταθῇ μὲ τὸ «γλυκειά μου» 🙂 καλοῦνται δὲ ὅσοι μουσουργοῦντες νὰ μελοποιήσουν σὲ στὺλ καντάδας τὸ στιχούργημα!

 366. Immortalité said

  Ύπνο ελαφρύ Δύτη 🙂
  Εγώ με αυτά και αυτά έχω κανα μισάωρο γράψιμο απόψε…

 367. Immortalité said

  Κορνήλιε σοβαρέψου! Δεν πρόκειται ποτέ να γράψω πολυτονικό ότι και να κάνεις 😉

 368. Nicolas said

  Κορνήλιε, το ρίξαμε στην ευκολία. Πάλι από κρασοκατανύξεις επέστρεψες ή κάνα εσπερινό;

  Cas clinique, je suis entièrement d’accord. Ne tirez plus sur le pianiste ! pardon, sur l’ambulance ήθελα να πω.

 369. voulagx said

  #357α: Ιμμορ το #352 πηγαινε στο #344β. Χαλαρα αλλαχ ακμπαρ, που ελεγε κι ενας φιλος μου Ιταλος,( δυσκολευοταν να προφερει το «χαλαρα ρε μαλακα».)

 370. Immortalité said

  Je ne tire plus. C’ est promis 🙂

  (Quelqu’un doit un commentaire sur le repas )

 371. Μαρία said

  352 Με το γαμπρό ε; Έτσι εξηγούνται όλα.

 372. Immortalité said

  @ 369 Έτσι εξηγούνται όλα 🙂

 373. 367 γυναῖκες, τί νὰ πῇς….

 374. Immortalité said

  Μαρία, ούτε να σε αντέγραφα…

 375. Μαρία said

  374 Θαύμα!

  373 Ξέρεις κι απο γυναίκες;

 376. Immortalité said

  @ 373 Αυτό να πεις 😉

 377. Immortalité said

  @ 375, 2 Στην ηλικία του οφείλει να έχει μια ιδέα…

 378. 375 Ἀμέ, τί θὲς νὰ μάθῃς;

 379. voulagx said

  #371 Ωχ, οχι αλλες αποκαλυψεις! 🙂 (Εχεις ουϊσκυ;)

 380. voulagx said

  #371, #372 Τα μεγαλα πνευματα συναντωνται!

 381. είτε ως δημόσιος υπάλληλος, είτε ως φοροφυγάς.
  Ποιο είναι ακριβώς το κακό να είναι κανείς δημόσιος υπάλληλος;
  Ο διαχρονικός βομβαρδισμός με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους εργαζομένους στο Δημόσιο φαίνεται πως έχει πιάσει για τα καλά τόπο.
  Εξαιρετικό και τεκμηριωμένο το πρόσφατο αφιέρωμα του Ιού για τους μύθους και τα στερεότυπα για τους δημόσιους http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100919.htm «Ο λαγός του ΔΝΤ».
  Και για να προλάβω τον συντάκτη του protagon, καμία εργασιακή σχέση δεν τυχαίνει να έχω (ούτε και το στενό συγγενικό μου περιβάλλον) με το Δημόσιο.

 382. #344 ραγίζεις το μύθο σου αγαπητή ιμόρ, « μπορώ μια χαρά να στα πω επωνύμως και τετ α τετ «, γιατί δεν το κρατάς ανώνυμη και κουκουλοφόρα, γενικά γνωστή-άγνωστη που λένε τα οχτάδικα; 🙂

 383. Qq said

  @296
  Αά, στον ΚουλΚουλ, και εγώ ο βλάκας τον προσπέρασα. Θα ψάχνω να δω τι κουμάσι είναι.

  Να σου δώσω και ένα άλλο στοιχείο της έρευνάς μου να εξάπτεσαι ελεύθερα. Έναν συνηθισμένο χριστιανό να έχει διαβάσει ολόκληρη την βίβλο την τελευταία δεκαετία δεν θα βρεις, η πλειοψηφία δεν την έχει διαβάσει ποτέ, θα βρεις όμως πολλούς (κατά δηλωσήν τους) άθεους, και πολλούς από αυτούς να την ξέρουν απέξω απανωτά και ανακατωτά. Γι αυτό και εγώ τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με των θεουσών. Είσαστε καθρέπτης της άλλης πλευράς. Και μετά σου έρχονται και κατηγορούν τον απλό χριστιανό ότι δεν ξέρει τι πιστεύει. Υποθέτω έχει καλύτερα πράματα να κάνει από το να διαβάζει την βίβλο.

 384. Χρηστος Κ. said

  Ηρθε η πρωινη βαρδια των αφασικων ακολουθων του κυριου Σαραντακου. Εξαρχης θελω να ομολογησω ντροπιασμενος οτι ο πατηρ μου ητο δημοσιος υπαλληλος. Εχω εξομολογηθει και με μαστιγωνουν καθε Τριτη στη πλατεια της πολης. Ελπιζω να παρω συγχωρεση καποτε.
  Στα σοβαρα τωρα. Βλεπω πως ο κυριος Σιδερης εβαλε στα κοκκινα χτες τα νευρα του και ζηλεψε τον Μακη (Τριανταφυλλοπουλο, Κουρη διαλεγετε και παιρνετε). Για το οτι πιαστηκε να κλεπτει οπωρας παντως εκανε πολλαπλως τη παπια.
  Κι αυτο το απεχθες στυλ, Μαρθα Βουρτση αμαρτησα για το παιδι μου, «κανω τρεις δουλειες για να τα βγαλω περα» ας το πει εκει στο protagon.
  H παρεμβαση αυτη παντως εχει αναδειξει πως στο χωρο της δημοσιογραφιας πλεον εχουν εισχωρησει ολων των ειδων τα ποντικια.
  Εχοντας κανει το καθηκον μου ως υποτακτικος του κυριου Σαραντακου αποσυρομαι παλι στη σπηλια μου.

 385. sarant said

  Καλημέρα!

  Εγώ ομολογώ ότι έκλεισα το μηχάνημα κάποια στιγμή που φάνηκε να καταλαγιάζει η φασαρία και ανταλλάχτηκαν καληνύχτες. Έτσι έχασα τον ν+1 γύρο. Χαίρομαι τουλάχιστο που κάποια συνεννόηση ήρθε στο τέλος και που γράφτηκαν και μερικοί ωραίοι στίχοι (ανέτειλέ παρ’ ημίν κι άλλο ταλέντο, ο xarxar). Δεν είναι ευχάριστο να διαφωνεί κανείς νεοφερμένος με όλους τους θαμώνες του ιστολογίου, κι αυτό τον παρασύρει να πει δυο-τρεις (και χίλιες δεκατρείς ενίοτε) κουβέντες παραπάνω. Άτιμο πράμα το ιντερνέτι.

 386. sarant said

  383: Εμπειρικά, δεν έχεις άδικο, αυτό συμβαίνει, υπάρχουν άθεοι που ξέρουν πολύ καλά τη Βίβλο. Υπάρχουν όμως και δημιουργιστές που έχουν διαβάσει από την καλή και την ανάποδη τις θεωρίες της εξέλιξης για να βρουν αδύνατα σημεία και να τις ανασκευάσουν. Ο Ντόκινς, από την άλλη, δεν δίνει την εντύπωση ότι η κριτική του απορρέει από τη μελέτη της Βίβλου.

 387. Qq said

  @386
  Σύμφωνοι, αλλά το προσφιλές motto των άθεων είναι, διάβασαν την βίβλο και μετά έγιναν άθεοι. Δηλαδή το μικρόβιο της θρησκοληψίας προϋπήρχε, ίσως να είναι και μία προϋπόθεση για να γίνεις άθεος.

 388. Μα τι εξυπνάδες είναι αυτές με τους άθεους και τη Βίβλο. Εγώ είχα από μικρός μια αρκετά καλή γνώση της Βίβλου, παρόμοια με αυτή της μυθολογίας· τι στο καλό, στο σχολείο τα κάναμε, Τετάρτη Δημοτικού αν θυμάμαι καλά. Είχα και ένα βιβλίο με ωραία (γερμανοειδή) εικονογράφηση, «Η Αγία Γραφή σε εικόνες» και το χάζευα.
  Τη διάβασα τελικά ολόκληρη, από Γένεση μέχρι Πράξεις, όντας φαντάρος κάποτε που είχα ξεμείνει από βιβλία, όχι όμως και από εξαωρίες στη βάρδια.
  Και τέλος πάντων, από πού κι ως πού η γνώση της Βίβλου σημαίνει προηγούμενη πίστη; Δηλαδή όποιος διαβάζει τους αρχαίους, ας πούμε, είναι δωδεκαθεϊστής;

  Όσο για τα χτεσινοβραδινά, θέλω να πω μόνο ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η ατμόσφαιρα τσατ δικαιολογεί παρεκτροπές και προσωπικές επιθέσεις, λες και ήξερε ο ένας τον άλλο από χτες. Κάτι τέτοιο είχε πει παλιότερα και ο Χασάπης εδώ, και πάλι δεν είχα καταλάβει. Ίσως είμαι χαζός που βρίζω μόνο τους στενούς μου φίλους στο τσατ, ποτέ αγνώστους.

 389. Χρηστος Κ. said

  Το μικροβιο της θρησκοληψιας σε μετατρεπει σε αθεο! Μαλιστα! Τι εχουν να δουν τα ματακια μου ακομα.

 390. ο Μήτσος said

  @387
  κιουκιού,
  έλυσες το πρόβλημα! Απέδειξες ότι οι άθεοι είναι θρησκόληπτοι, άρα δεν υπάρχουν.
  Δεν πας να αναλάβεις τη θέση του χοντρού με τα lacoste που μίλαγε για την αρχιεπισκοπή στα κανάλια επί μελετηρού Χριστόδουλου;

 391. Qq said

  Μερικοί βάλθηκαν να με επιβεβαιώσουν, δεν πειράζει τους συγχωρώ. Για αυτό και είσαι άθεος, #388, επειδή διάβασες την βίβλο ;). Εγώ ποτέ δεν την διάβασε, ούτε ένα απόσπασμα από κάποιο τεμάχιο, και ούτε είχα ποτέ τέτοια τάση/ έτσι δηλώνω τελείως, μα τελείως αδιάφορος. Παρόλα αυτά άθεο δεν θα έλεγα ότι είμαι, βαριά κουβέντα η αθεΐα και πιο βαρύ το φορτίο.

 392. Οι άθεοι διαβάζουν τη Βίβλο και άλλα ιερά βιβλία γιατί θέλουν να έχουν επιχειρήματα εναντίον της θρησκείας. Οι θρησκόληπτοι δεν χρειάζεται καν να ανοίξουν το Χρονικό του Χρόνου του Στήβεν Χόκινγκ για να έχουν επιχειρήματα εναντίον των άθεων αλλά και της επιστήμης, τους αρκεί η μισαλλοδοξία.

 393. Qq said

  @290- το πρόβλημα το έλυσα και βρήκα ότι υπάρχουν και βασιλεύουν. Μαζί με τους άλλους να τσακώνονται ποιος θα επικρατήσει στην τελική έκβαση. Με την επέλαση της αθεΐας θα επέλθει τελικά και η επουράνια ειρήνη.

 394. Qq, πάλι θα τσακωθούμε; Σου λέω τη Βίβλο τη διάβασα στα 27 μου, λίγο αργά για να διαλέξω πλευρά. Εννοείται ότι δεν τη διάβασα, JAGO, για να βρω επιχειρήματα κλπ., δεν με ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση, δεν με ενοχλεί η θρησκεία. Τη διάβασα γιατί είναι ένα από τα μεγάλα κείμενα που βρίσκεις στον πολιτισμό μας όποια πέτρα και αν σηκώσεις. ΄

  392 σχόλια, και αρχίζει να κολλάει ο υπολογιστής όποτε ανανεώνω το νήμα. Ελπίζω να μην επανέλθω λοιπόν! 🙂

 395. Qq said

  #292
  Εσύ πες το απλό ενδιαφέρον και έρευνα για επιχειρήματα, εγώ το λέω υπέρμετρο ζήλο, φανατισμό και τελικά θρησκοληψία. Και οι δυο πλευρές συλλέγουν επιχειρήματα από την δική τους σκοπιά. Πλανάσαι να νομίζεις ότι οι άλλοι δεν διαβάζουν επιστήμη και Χόκινγκ.

 396. Χρηστος Κ. said

  Δε καταλαβαινω αυτην την εμμονη να καταταξεις οσους δε πιστευουν σε καποια θρησκεια στη κατηγορια των θρησκοληπτων. Ασε που η λογικη αυτου του συμπερασματος εχει παει διακοπες στη Τζαμαϊκα.

 397. Qq said

  396-Αφού είναι ομοζυγωτικά δίδυμα αδέλφια, που να τους κατατάξω.

 398. xarxar said

  Proof would be required #397, I’m afraid…

 399. Qq said

  Θα κάνω DNA και θα σου πω. Εκ όψεως πάντως όλα συνηγορούν ότι είναι δίδυμα. Έχουν την ίδια μαμά και την ίδια μούρη.

 400. xarxar said

  Και τότε γιατί διακρίνω πάθος, ζήλο και φανατισμό ανάλογο της θρησκοληψίας και στα λόγια σου αγαπητέ Qq*;

  *καμία σχέση με έναν Qq (γνωστός και ως Qqtroll) στου Διαγόρα; Ελπίζω όχι.

 401. ο Μήτσος said

  Πολύ διδακτικό αυτό το thread.
  Μάθαμε από τον καπετάνιο ότι: “οι άθεοι είναι ναζί”, και από τον κιουκό ότι: “οι άθεοι είναι θρησκόληπτοι”.
  Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε τελευταίοι σε όλα…

 402. ΚαπετάνΈνας said

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

  Από τον Καπετανιο δεν μάθατε οτι οι «άθεοι είναι ναζί»,ποτέ δεν το είπε.

  Μάθατε ότι ΤΑ SS HTAN ΑΘΕΟΙ. ΜΙΑ ΠΑΓΑΝΙΣΤΚΗ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΕΧΤΑ!!!!

  Που ούτε τόμαθε τώρα κανείς.
  Είναι γνωστό.
  Και βαρέθηκα.
  Τέλος.

 403. Qq said

  401- Όντως τα SS ήταν άθεοι, τουλάχιστον αντι-χριστιανοί, και αυτό δεν χρειάζεται συζήτηση ούτε DNA. Σου τσίγκλησαν κάποιο κάλο και δεν το χωνεύεις Μήτσο, όπως και τα δικά μου γραπτά. Αδυνατείς να καταλάβεις την διαφορά των φράσεων «τα SS είναι άθεοι» και «οι άθεοι είναι SS». Τα SS ακολουθούσαν με αξιοζήλευτο ζήλο και υπέρμετρο φανατισμό τα πιστεύω τους και τις αρχές τους, και αυτό τους κατατάσσει αυτομάτως στους θρησκόληπτους. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Τελεία και παύλα.-

 404. xarxar said

  Τελικά οι SS ή οι ναζί; Και ποιοι, όλοι; Τσουβάλιασμα μου ακούγεται. Άμα υπήρχε κανένας κρυπτοχριστιανός;
  Είναι γνωστό απο που;

 405. Χρηστος Κ. said

  Eιναι ασπρο!
  Οχι ειναι μαυρο!
  Ειναι ασπρο σου λεω!
  Οχι ειναι μαυρο!
  Καλα οτι πεις! Ετσι κι αλλιως η μπουγατσα ειναι δυσκολο να βγει με εγχειρηση.
  Αναπαυλα χωρις τελειες.

 406. xarxar said

  Επίσης αυτό
  «ΤΑ SS HTAN ΑΘΕΟΙ»
  και αυτό
  «ΜΙΑ ΠΑΓΑΝΙΣΤΚΗ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΕΧΤΑ!!!!»
  δε συμφωνούν. Αυτά τα λένε μόνο στην ΟΟΔΕ που έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και λένε παγανιστές τους μη χριστιανούς. Άθεος και παγανιστής δε γίνεται, είναι ανάλογο του άθεος μουσουλμάνος, άθεος εβραίος, άθεος χριστιανός.

 407. ωλ τάιμ κλάσικ:
  http://xkcd.com/386/

 408. xarxar said

  Δηλαδή
  οι SS ήταν άθεοι οι άθεοι είναι SS

  αλλά περιέργως

  οι SS ήταν θρησκόληπτοι
  οι άθεοι είναι θρησκόληπτοι
  οι άθεοι ειναι SS

  Τότε όμως

  οι χριστιανοί είναι θρησκόληπτοι
  οι άθεοι είναι θρησκόληπτοι
  οι SS ήταν θρησκόληπτοι

  οι χριστιανοί είναι άθεοι και SS!

  Woo-hoooooo!

 409. #402 πιάνεις πουλιά στον αέρα 😛

 410. Qq said

  Άντε, ας είναι αυτό τελευταίο, διότι όντως κάποιος σφάλει στο ιντερνέτι. Κατά το προσφιλές ορισμό των άθεων, άθεος είναι αυτός που απλά δεν πιστεύει σε θεό. Οι SS δεν πίστευαν. Είχαν όμως το δικό τους τελετουργικό με τους δικούς τους ιεροκήρυκες και πατριάρχες, ευαγγέλια και γιορτές και όλα αυτά που απαρτίζουν μία θρησκεία. Τι είναι «παγανιστικό», μη είναι η απλουστευμένη θρησκεία των απλών ανθρώπων με τα πανηγύρια και τα μασκαρέματα, λαμπαδοφορίες την νύχτα και φωτιές τα χαράματα, με προσευχές στον μεσσία. Αυτό είναι «παγανιστική μυσταγωγία».

 411. Χρηστος Κ. said

  #408 Οχι δε τα λες καλα! Οι παγανιστες ειναι αθεοι,
  οι αθεοι ειναι ναζι,
  οι SS ειναι ναζι,
  οι παγανιστες ειναι SS,
  o θεος ειναι ΑΕΚ,
  ο Μητσοτακης ειναι ζομπι
  οι παγανιστες λατρευουν τα ζομπι αρα ο Μητσοτακης ειναι παγανιστης.
  Την ΑΕΚ την εβαλα για ξεκαρφωμα.

 412. ο Μήτσος said

  Ο καλός άθεος.

  Ο άθεος δεν είναι παγανιστής.
  Ο άθεος δεν εμπλέκεται σε τελετουργικά κάποιας θρησκείας.
  Ο άθεος μπορεί και να μην είναι ΑΕΚ.

 413. xarxar said

  Ναι αλλά
  «θρύλε θεέ μου, ολυμπιακέ μου»
  Άρα οι αεκτζήδες είναι ολυμπιακοί;

  Ξεφύγαμε. BTW με αυτή τη λογική «παγανιστική μυσταγωγία» είναι και ο χριστιανισμός. Ξέρεις επιτάφιος, κεριά (λαμπαδοφορίες την νύχτα), λουσάτα ράσα (μασκαρέματα), φωτιές, στάμνες και πανηγύρια ενίοτα τα χαράματα, όσο για με προσευχές στον μεσσία, άλλο τίποτα… φυσικά υπάρχουν και χειρότερα.

 414. xarxar said

  Αλήθεια αυτό δεν το πρόσεξες ή δε θέλεις να απαντήσεις αγαπητέ;

  «καμία σχέση με έναν Qq (γνωστός και ως Qqtroll) στου Διαγόρα;»

 415. Qq said

  Εγώ με τρολλ σπανίως έως καθόλου δεν μιλώ. Εσύ είσαι εξαίρεση, και έτσι σου λέω να κάνεις μία βόλτα εδώ http://epic-atheist.blogspot.com/ και μετά έλα να μας πείσεις ότι οι «άθεοι» δεν είναι καθόλου αρχαιογκαγκάνοι. Μπα, ιδέα μου.

 416. xarxar said

  Βλέπω συνεχίζεις το λογικό ατόπημα. Ας είναι. Οπότε και οι ΧΟ είναι αρχαιογκάγκανοι. E, και;

  Πάντως την ερώτηση δεν την απάντησες.

 417. Θρησκεία Κόρη της Ελπίδας και του Φόβου, π[ου εξηγεί στους αμαθείς τη φύση της αμάθειας.

  Ιερέας Το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη διαχείριση των δικών μας πνευματικών υποθέσεων, προκειμένου να βελτιώσει τις δικές του υλικές.

  Ορθός Λόγος Η τάση προς την προκατάληψη.

  Πίστη Άνευ στοιχείων αποδοχή όσων ισχυρίζεται κάποιος που μιλά, χωρίς να γνωρίζει, για πράγματα που κανένας δεν γνωρίζει.

  Αμπροουζ Πιρσ, Το αλφαβητάρι του διαβόλου.

 418. Nicolas said

  Οι τρόληδες βάλανε στόχο το 500άρικο.

  Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε παραπέρα τώρα που μας έμαθαν τι είναι άθεος. Ευχαριστώ πολύ, δεν ήξερα μέχρι σήμερα, ευτυχώς που μου ανοίξατε τα μάτια, ξερόλια.
  Μου θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο:

  Τρακάρουν στο δάσος ένας τυφλός λαγός με ένα τυφλό φίδι. Λέει το φίδι:
  — Ποιος να είσαι άραγε; Για να σε αγγίξω να καταλάβω… Έχεις απαλή γούνα, στρογγυλή ουρά, μεγάλα αυτιά… Μάλλον είσαι ο λαγός, έτσι;
  — Το βρήκες! λέει ο λαγός. Για να σε αγγίξω και ‘γω να καταλάβω… Έχεις κρύο αίμα, είσαι χοντρόπετσος, σέρνεσαι στο έδαφος και το στόμα σου στάζει δηλητήριο… Μάλλον είσαι δημοσιογράφος*;

  * εδώ βάζουμε ότι θέλουμε: πολιτικός, δεσπότης, …

 419. Qq said

  416-Είπα ότι δεν θα ασχοληθώ πλέον με τρολλ σε αυτό το νήμα. Τι νομίζεις, θα υποκύψω στον πειρασμό? Όχι βέβαια.

 420. xarxar said

  θα το εκλάβω ως κατάφαση λοιπόν αν δεν έχεις αντίρρηση Qq, το ύφος σου αυτό μου δείχνει. Ευχαριστώ και για το χαρακτηρισμό – κρίμα που δεν είσαι κι εσύ να κάνουμε παρέα. Αλλά για περίμενε: όταν σε ρωτούν κάτι και αλλάζεις/διαστρέφεις τη συζήτηση τρολ δεν είσαι; Ουπς…

 421. aerosol said

  Όχι πως θα τελειώνουμε, αλλά ας έχει ειπωθεί:
  Τα SS ήταν παγανιστές μυστικιστές. Ακριβώς γι αυτό ΔΕΝ ήταν άθεοι.
  Άθεος -> το αντίθετο του μυστικιστή

  Τον όρο άθεος τον χρησιμοποιούν εσφαλμένα και καταχρηστικά για να καταδείξουν αποκλειστικά τον αντιχριστιανό, μόνο φονταμενταλιστές θρησκόληπτοι. Αφού έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα δυο-τρία βιβλία περί μυστικισμού και Γ’ Ράιχ, κάνε τον κόπο να τσεκάρεις και κάποιο από τα χίλια δεκατρία που εξηγούν τον παγανισμό και τον μυστικισμό.
  Ή, έστω, άνοιξε λεξικό. Πέντε λεπτά με το ΛΚΝ του Τριανταφυλλίδη είναι αρκετά. Το να επιμένεις πως το άσπρο είναι μαύρο καταντά τρολλάρισμα.

 422. Χρηστος Κ. said

  Οι Αεκτσηδες ειναι παγανιστες αρα οι αθεοι ειναι Αεκτσηδες? Ρε τι λετε! Εγω Αρης ειμαι.

 423. ΚαπετάνΈνας said

  Εγώ, μετά και από σύσταση κάποιων από εδώ, αλλά και λόγω του επιπέδου της κουβέντας, που δεν είναι αντάξια του επιπέδου του ιστολογίου του Σαραντάκου, δεν συμμετέχω(εντάξει, και γώ παρασύρθηκα και συγγνώμη).

  Τη συζήτηση, πάντως, την άρχισα για να δούμε το θέμα:
  «Εικόνες,τελετές,ψέμα VS αθεία,
  αλήθεια,κενό» κάτω από το πρίσμα, όπως είπα πρίν, του Ευριπίδειου:

  «Το σοφόν δ’ ου σοφία, το τε μη θνητά φρονείν.

  ή αν το θέλετε πιο εβραϊκό, όπως έλεγε ένας Ραβίνος του Σεφαράντ:

  -Όταν ο άνθρωπος σκέφτεται, ο θεός γελάει».

  Φυσικά,όλα αυτά, από μιά οπτική γωνία ανθρώπων που δεν πιστεύουν ούτε στον Θεό, ούτε στον Αη-Βασίλη, ούτε στον Θρύλο, ούτε στο Στάλιν.

  Δεν έγινε τέτοια κουβέντα, και δεν νομίζω, ότι θα γίνει. Οπότε…

  The rest is silence.

 424. Nicolas said

  And silence is… golden:

 425. Εκτοξεύει και τραμπούκικες απειλές (4), μέσα σ’ όλα, ο αλαφουζολακές. Εμ, να μην είναι κατά Στάθη εκλεκτός συνάδελφος, μετά…

 426. Μαρία said

  425 Του έχει αποδοθεί κι άλλος χαρακτηρισμός, αλλά θα τον βρεις μόνος σου.

 427. Μαρία, μη les-malakies, μετά συγχωρήσεως.

 428. Μαρία said

  427 Γι’ αυτό δε λέω, όπως είδες.

 429. #425 Και να σκεφτείς Στάβυζε ότι στο συγκεκριμένο σχόλιο αυτοαναιρείται, από τη μια λέει πως γράφει στο protagon από χόμπι κι από την άλλη αποκαλεί την εκεί αρθρογραφία «δουλειά». Άρα;

  Για τα υπόλοιπα που λες, ο νικοκύρης βρίσκεται πλέον στη θέση για το πως θα αντιδράσει. Ας μη ρίξουμε λάδι γιατί αλλιώς είχα κι εγώ να πω πολλά.

 430. Qq said

  408-Πριν διαβάσω την ερώτηση σου επί προσωπικού, διάβασα αυτό το επαίσχυντο σχόλιο και μου κόπηκε η όρεξη. Τέτοιο τρολλάρισμα δεν επιτρέπω ούτε στους έφηβους, εκτός αν είσαι νήπιο. Τότε στο νηπιαγωγείο. Woo-hoo κι εκ μέρους μου στα μούτρα σου.

  418-« Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε παραπέρα τώρα που μας έμαθαν τι είναι άθεος. Ευχαριστώ πολύ, δεν ήξερα μέχρι σήμερα, ευτυχώς που μου ανοίξατε τα μάτια, ξερόλια.»
  Τα παράπονα σου στους άθεους. Γούγκλισε «αθεΐα» και να είσαι τυχερός.

 431. sarant said

  429: Εγώ τίποτα δεν σκοπεύω να κάνω με το θέμα -αρκετά εκτέθηκε μόνος του ο καημένος ο κ. Σιδέρης.

  Αν πάντως είναι να το πάμε το νήμα ως τα 666 σχόλια, ας μη γίνει με μπινελίκια 🙂

 432. xarxar said

  Ω, σας ευχαριστώ. Αλλά δεν έκανα τίποτε εγώ, απλά έβαλα στη σειρά τα όσα μας παραθέσατε από πάνω στο #403, οπότε μπορείτε να αυτοχαρακτηριστείτε όπως νομίζετε. Και δε σας επιτρέπω να μη επιτρέπετε, αν δε σας πειράζει.

  Δε χρειάζεται να μου απαντήσετε πια στην ερώτηση, βεβαιώθηκα. Το τρολλάρισμα το κατέχετε, εξ’ορισμού δυστυχώς: δε φαίνεται να σας απασχολεί το ζήτημα των εικόνων ή το άρθρο του Σιδέρη (που είναι το θέμα), αλλά η εμπάθειά σας με την αθεΐα. Αρκετά παρασύρθηκα μαζί σας – δεν αξίζει τον κόπο.

 433. Μαρία said

  >Αν πάντως είναι να το πάμε το νήμα ως τα 666 σχόλια, ας μη γίνει με μπινελίκια

  Όταν μάλιστα εσύ δεν έχεις «Πτυελοδοχείο», όπως ο Διαγόρας που αναφέρθηκε παραπάνω.

 434. xarxar said

  Παραπάνω απευθυνόμουν στον Qq (ή Qqtroll, x, z, ψ, ψzy, Z και q, που είχα την τιμή να τον γνωρίσω αλλού), από τα τιμημένα nick του πτυελοδοχείου του Διαγόρα.

 435. Χρηστος Κ. said

  Ιδου ο νυμφιος ερχεται εν τω μεσω της νυκτος

 436. Μαρία said

  434 Άρα συνεννούμαστε 🙂

 437. Qq said

  Στο νηπιαγωγείο κάναμε έτσι. Ο κάθε τρίτος είναι κινέζος. Ένα-δύο-τρία, είσαι κινέζος. Τα νήπια τα επιτρέπω.

 438. Ἠθικὸν δίδαγμα ἀπὸ ὅλη τὴν κουβέντα: οἱ ἄθεοι δὲν πᾶνε καθόλου πίσω στὴν μισαλλοδοξία. (ὁ γράφων μὴ ἄθεος ὢν διαβάζει τακτικῶς τὴν Βίβλο, κάνω τὴν δήλωσι διότι ἀπὸ ὅτ,ι φαίνεται αὐτὸ γιὰ κάποιους ἔχει συνδεθῆ μὲ τὴν ἀθεΐα).

  Deus vobiscum καὶ καλὴ φώτισι.

 439. Δεν ξέρω αν ο Γιάννης Σιδέρης θα ξαναμπεί εδώ μέσα να διαβάσει, αλλά θα ήθελα να του πω το βιβλικό «Διδάσκαλε, ταύτα λέγων και υμάς υβρίζεις.» Όχι, κε Σιδέρη, δεν έχουν μπει με μέσον όλοι οι υπάλληλοι της ΕΕ· και άμα είστε καλός ρεπόρτερ (325), σας προκαλώ να βρείτε το μέσον που βάλαμε για να προσληφθούμε εκεί, και ο Νίκος Σαραντάκος και εγώ. Ορίστε, αποκαλύπτομαι (όπως λέγαμε μια φορά κι έναν καιρό στη «Διάπλαση»): λέγομαι σταλήθεια Αγγελος, Τσιριμώκος στο επώνυμο, Αθηναίος στην καταγωγή, ετών 57, και είμαι μεταφραστής στο Συμβούλιο της ΕΕ από το 1981. Και ο πατέρας μου ήταν δημοσιογράφος, οπότε δεν έχω κανένα μένος εναντιον του επαγγέλματος. (Ψυχαναλυτικά βέβαια το ένα δεν έπεται αναγκαστικά από το άλλο, αλλά εν προκειμένω είναι αλήθεια!)

 440. Nicolas said

  Άγγελε, μου κάναν δώρο ένα βιβλίο του φίλου σου. Δεν το άρχισα ακόμη, αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον.
  Κόντεψα μια φορά να τον συναντήσω, αλλά δυστυχώς δεν έγινε.

 441. Τίνος φίλου μου, Νικολά; Μήπως είναι lapsus calami και εννοείς του πατέρα μου;

 442. Nicolas said

  Του Αργύρη, ντε! εντάξει, μίλνερ, αλλά έχουν μείνει λίγη φαιά (εδώ οι άλλοι μας βγάλαν πρώην θρησκόληπτους, άσε να συνέλθουμε λίγο).
  Ο πατέρας σου είναι ο Γιάννης:

 443. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Immortalité,

  Αναφορικά με ό,τι έγραψα στο # 241, για το δικό σου # 233, συμπεραίνω ότι πολύ σοφά είπες «δεν τολμώ» και πολύ γρήγορα πρότεινα να «επιχειρήσω»! Ου παντός πλειν εις τον αργκοτικόν, γεμάτο σκοπέλους, Λεόντειον ωκεανόν. 🙂

  Κοίταξα και ξανακοίταξα το άσμα απόψε και τρελλάθηκα! Όσο πιο μακριά πάνε τα γαλλικά μου, διαπιστώνω πως αρκετοί στίχοι έχουν διπλή και τριπλή σημασία – θά πρεπε να είχαμε εδώ τον ίδιο τον Φερρέ να μας εξηγούσε τι είχε στο μυαλό.

  Εν πάσει περιπτώσει, λέω να κάνω νέα απόπειρα το σαββατοκύριακο γιατί μου αρέσει αυτό το τραγούδι. Εάν καταφέρω και βγει τίποτα, το κοιτάζουμε στη συνέχεια μαζί όσοι μπορούμε.

  Έχω μείνει πίσω στο Ιστολόγιο και διαπιστώνω πως χθες τη νύχτα έγινε… βομβαρδισμός! Τώρα άντε να τα προλάβει κανείς όλα, με την καταιγιστική ταχύτητα που ο sarant μάς βομβαρδίζει καθημερινά…

 444. Μαρία said

  443 Γι’ αυτό κάλεσα το Νικολά να σας βοηθήσει.

 445. Nicolas said

  Η πρώτη χυσιά έχει βγει, αλλά εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: σουλούπωμα και ομοιοκαταληξία.
  Προτείνω συλλογική εργασία για να βγει κάτι της προκοπής.
  Όσοι ενδιαφέρονται, να σηκώσουν το χέρι για να φτιάξω μια γιάφκα.

 446. Α, μάλιστα, Νικολά (442), του Χιόνη.
  Ναι.

 447. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Nicolas (# 445)

  Καταθέτω εδώ τις φράσεις για τις οποίες έχω αμφιβολία. Πες μου αν από την πλευρά σου έχεις κι εσύ λέξεις που σου παρουσιάζουν πρόβλημα. Στη συνέχεια, δοκιμάζουμε μια ξερή, πεζή, μετάφραση για να σιγουρευτούμε πως το λεξιλόγιο είναι εντάξει. Και στο τέλος, βλέπουμε για τη ρίμα, μάλλον θα την κάνεις εσύ! 🙂

  cravate : 1) γραβάτα, 2) κολάρο στραγγαλισμού.
  aube (σε 2 σημεία στο ποίημα) : 1) χαράματα 2) χάνι, ταβέρνα 3) ράσο, πετραχήλι
  client : 1) πελάτης, αγοραστής 2) μελλοθάνατος
  dalle : 1) πλάκα 2) ταφόπετρα
  sapin : 1) δεσμοφύλακας 2) φτηνό φέρετρο

  Η ομήγυρις των γαλλομαθών ας προσέλθει.

 448. Immortalité said

  Α! ρε ζημιά νυχτιάτικα! 🙂
  Ας τα πάρουμε ένα ένα: Γάτε (381) ήθελα από χτες να κάνω τη διευκρίνιση αλλά θες η κούραση θες η σύγχυση το άφησα για σήμερα και καλά έκανες και με πρόλαβες. Φυσικά και δεν ενοχλήθηκα από τον χαρακτηρισμό «δημόσιος υπάλληλος», αλλά από τον τρόπο με τον οποίο τον χρησιμοποίησε ο Σιδέρης. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον ίδιο τρόπο αναφέρθηκε και στο να είναι κανείς υπάλληλος της ΕΕ. Σε ότι με αφορά κανένα πρόβλημα δεν έχω ούτε με τους μεν ούτε με τους δε. Έχω και γω ένα φίλο στο μεταφραστικό της ΕΕ και είναι και αστέρι στη δουλειά του και κανένα μέσο δεν έβαλε…

  @443 Πρεβέρ τι νόμιζες ότι έτσι αψήφιστα έκανα την πάσα; 😉 Είναι παλιά ιστορία αυτό το ποίημα…
  σχετικά με το 447

  cravate : Το κολάρο στραγγαλισμού νομίζω δεν έχει σχέση με το νόημα. Το κεφάλι τους κόβανε Λέει sans cravate γιατί τους σκίζανε το γιακά για να μην βρει το μαχαίρι φυσικά χωρίς γιακά δεν έχει γραβάτα.
  aube (σε 2 σημεία στο ποίημα) : χαράματα γινόταν οι εκτελέσεις.
  client :στο μελλοθάνατο αναφέρεται αλλά πως θα το πεις άλλο καπέλο
  dalle : ταφόπετρα όχι νομίζω
  sapin : Δεσμοφύλακας όχι, sapin de service νομίζω εννοεί το ίδιο φέρετρο, αυτό που χρησιμοποιείται συνεχώς. Ξά σου.

  @445 (εγώ δειλά δειλά το σηκώνω…)

 449. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Η Ιμόρ σηκώνει δειλά δειλά το χέρι (# 448), εγώ ρίχνω ακόμα πιο δειλά το γάντι. 🙂
  Ας γίνει μια αρχή έστω αδέξια και πεζή, για μια καλύτερη δουλειά θα χρειαζόντουσαν μέρες. Νικολά, δε βλέπω γιάφκα, κάνε κάτι γιατί θα βγούνε πάλι τα λιβανιστήρια και θα σε πνίξουν!

  Σημ. : Ας έχουμε κατά νου πώς ολόκληρο το τραγούδι είναι, μέσω υπαινιγμών, μια κραυγή ενάντια στον αποτροπιασμό της θανατικής ποινής. Ni Dieu ni maître λεγόταν η εφημερίδα που ίδρυσε το 1880 ο Louis-Auguste Blanqui και που αργότερα έγινε το έμβλημα του αναρχικού κινήματος καθώς και, σε μικρότερη έκταση, άλλων συνισταμένων του εργατικού κινήματος.

  Σημ. 2 : Κράτησα όσο μπόρεσα τις εκφράσεις του Φερρέ για να μείνω πιο κοντά στη μετάφραση παρά στην ερμηνεία. Π.χ., το ικρίωμα της γκιλοτίνας, ο ποιητής το αναφέρει ως bois de justice (ξύλο της δικαιοσύνης).

  Υπενθύμιση : Το πρωτότυπο βρίσκεται στο post της Immortalité (# 233). Ούτε Θεό, ούτε αφέντη. Μήπως αφέντρα; 🙂

  Και τώρα, βοηθάτε ή τουλάχιστο μη με αποκεφαλίσετε!

  Καπνίζουνε το υστερνό τσιγάρο
  άγρια χαράματα, θα βρουν το χάρο
  Πετσοκομμένοι, μετανοήστε
  Σας τείνει ο φόβος τη χερούκλα
  Το πλήθος και ο εξομολόγος
  στέκουν με οίκτο στο παραθύρι
  του θύματος που ίσως δεν έχει
  Μήτε Θεό μήτε αφέντη.

  Τυλίγουν το χλομό φορτίο
  Πάει το πακέτο στα ουράνια
  Κρύα πέφτουνε στην αυλή τ’αστέρια
  Και ένα ρόδο δίχως άνθια
  Κοντά ο κατήγορος με τη βαλίτσα
  Η ανατολή φοράει μαύρο πέπλο
  Να κρύψει δάκρια που ίσως δεν έχουν
  Μήτε Θεό μήτε αφέντη.

  Απ’ τα λεγόμενα δικαιοσύνης δέντρα
  πού χουνε ρίζες στον κρανίου τόπο
  βγαίνει σανίδι θυσιαστηρίου
  και η ξύλινη φθαρμένη κάσα
  Ο μηχανισμός παραμονεύει έξω
  Σκουπίζει όσους το σύστημα πετάει
  με πρόσχημα ότι ίσως δεν έχουν
  Μήτε Θεό μήτε αφέντη.

  Αυτό τον αλάθητο το λόγο
  που κάνει να σκέφτονται και οι βλάκες
  και δίνει λαμπρότητα και γούστο
  μέσα στη φρίκη του καθώς πρέπει
  Αυτή την κραυγή χωρίς σημασία
  Ετούτη εδώ την προφητεία
  την κάνω δικιά μου και σας λέω
  Μήτε Θεό μήτε αφέντη.

 450. Κι εδώ το «τεχνοφρικιό» 😛 αναφωνεί: ιδού πεδίον λαμπρόν για online collaboration platform: Google docs, ή ό,τι άλλο προτιμάτε…

 451. sarant said

  Νομίζω ότι έγινε μια τέτοια συνεργασία (ή ήταν απλώς προσπάθεια για συνεργασία; )

  Μ’αρέσει με πρώτη ματιά το αποτέλεσμα

 452. Immortalité said

  Pas mal Prévert, pas mal du tout!
  (ένα δυο σημεία θα τα συζητούσα αλλά όχι τώρα. Πιο αργά)

  @450 Καλά βρε αντί να πεις μπράβο του ανθρώπου σκέφτεσαι τα google docs; 😛

 453. #452 Σκέφτομαι δύο, τρεις, πέντε ανθρώπους με το ίδιο έγγραφο ανοιγμένο στην οθόνη τους, να γράφουν όλοι μαζί σε αυτό σε πραγματικό χρόνο, συζητώντας παράλληλα -με κείμενο ή ήχο- για τις διορθώσεις, κλπ. Σαν να το κάνανε διά ζώσης. Και όχι με ανταλλαγές ηλεμηνυμάτων και άλλα ασύγχρονα… Γίνεται και με skype επίσης…

 454. Immortalité said

  Ωραία θα ‘τανε. Αν γνωρίζονται ή θέλουν να γνωριστούν (υπάρχει και το διαδικτυακό απόρρητο 😉 ) είναι ωραίο να δουλεύεις με παρέα…
  (Αυτό το skype γιατί δεν το χώνεψα ποτέ, δεν έχω καταλάβει… )

 455. (ελπίζω ότι δεν είσαι παιδί του msn)

 456. Και δεν είναι ανάγκη να γνωρίζονται για να φέρουν σε πέρας μια μετάφραση. Το απόρρητο τηρείται αρκούντως σε μια τέτοια πλατφόρμα. Ξεκινάει ένας το έγγραφο και καλεί τους υπόλοιπους, μέσω των λογαριασμών τους στο γούγλη, για online συνεργασία -και όχι απλή ανάγνωση- σε αυτό.

 457. Immortalité said

  (είμαι παιδί της μάνας μου και του πατέρα μου. Στα υπόλοιπα ενοχοποιητικά δεν απαντώ 🙂 )

 458. Immortalité said

  @ 456 επειδή μίλησες για ήχο και skype που έχει και εικόνα…

 459. ναι, αλλά όχι υποχρεωτικά.

  του msn, λοιπόν και συ…

 460. Alfred E. Newman said

  Την εικόνα μπορεί κάποιος να την αποφύγει απενεργοποιώντας την κάμερα. Έτσι κι αλλιώς στα conference calls του Skype απλώς εμφανίζονται m;ono τα ψευδώνυμα και ο ήχος.

 461. Immortalité said

  @ 459 Μη βγάζεις εύκολα συμπεράσματα …

  Βρε ο Αλφ! Καλά. Αμα βρω άλλον ένα που να χει skype θα το δοκιμάσω.

 462. #460 και ως 10 με εικόνα

 463. Alfred E. Newman said

  Εγώ mac :mrgreen:

 464. Immortalité said

  @463 Το ξέρουμε αυτό. Γιατί το ξαναλές;

 465. Alfred E. Newman said

  repetitio est mater studiorum.
  Αλλά κυρίως για να ζηλεύουν τα τεχνοφρικιά.

 466. Κι επειδή είναι καμιά δεκαριά εκδόσεις πίσω μέχρι να αποκτήσει πολλαπλή βιντεοκλήση 😀

 467. Immortalité said

  @465 Και το θεωρείς απαραίτητη γνώση για να το επαναλαμβάνεις ώστε να το εμπεδώσουμε;
  Αλλά κυρίως: έχεις ανάγκη να σε ζηλεύουν ‘Αλφρεντ; Με εκπλήσσεις…

 468. Immortalité said

  @ 466 Αυτό δεν το ξερα! 🙂

 469. Nicolas said

  googledocs, what else ?
  Τελάλη του Πρεβέρη, πρέπει να έχεις μαντάτα κανονικά (αν δεν το ξέχασε ο διαμεσολαβητής).
  Αρπάζω την προσπάθεια και την ανεβάζω στη γιάφκα.
  Μαρία, είσαι μέσα κι εσύ;

 470. sarant said

  Δεν το είχε ξεχάσει και το επανέλαβε.

 471. Immortalité said

  @ 470 ????

 472. Άσε και κάτι να πέσει…

 473. sarant said

  Το 470 απαντά στο 469. Το βράδυ θα υπάρξει απάντηση, θαρρώ.

 474. Nicolas said

  Τέλεια! Αν σταματήσει να διαβάζει Πρεβέρη, θα μας απαντήσει.
  Και μετά θα μαζευτούμε στο κονκλάβιο και θα προσπαθήσουμε να σας βγάλουμε έναν πάπα.

 475. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # (474) Εδώ λέμε «Ni Dieu ni maître» κι εσύ μιλάς για πάπα; Εν πάσει περιπτώσει, εάν η γιάφκα είναι ευάερος και ευήλιος βάλτε σε μια γωνίτσα…
  Νικολά, στείλε τη διεύθυνση με συνθηματικό μήνυμα. Σε περίπτωση αιφνιδιασμού, έχω έτοιμα τα πλαστά διαβατήρια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: