Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Λένιν και οι Έλληνες δημοσιογράφοι

Posted by sarant στο 30 Οκτωβρίου, 2010


Στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής, ο κ. Κασιμάτης στρέφει τα βέλη του προς τα αριστερά -όχι άδικα άλλωστε, αφού η αριστερά μας έφερε σ’ αυτό το χάλι και υπερχρέωσε τη χώρα με το πελατειακό κράτος που έφτιαξε μετά τον πόλεμο και συντηρεί επί δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ειρωνεύεται τους συνδικαλιστές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης για κάποια υποτιθέμενη ασυνέπειά τους. Δεν θα μπω στην ουσία, αλλά θα σταθώ στο εξής απόσπασμα, βάσει του οποίου ο κ. Κασιμάτης αποκαλεί «λενινιστές» τους συνδικαλιστές:

Θυμίζω σχετικώς ότι, όσο ζούσε στην Ευρώπη, ο Λένιν ταξίδευε μονίμως στην πρώτη θέση· και, όταν ρωτήθηκε γιατί κηρύσσει την Επανάσταση, ενώ συγχρόνως προτιμά τις ανέσεις της πρώτης θέσης, απάντησε ότι εργάζεται, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδεύουν στην πρώτη θέση…

Θα προσπεράσω το ότι, προφανώς, κατά Κασιμάτη η Μόσχα, η Πετρούπολη και γενικώς η Ρωσία δεν ανήκουν στην Ευρώπη και θα εστιαστώ στο ανέκδοτο για την πρώτη θέση, διότι εγώ από τον πατέρα μου το έχω ακούσει επίσης το ανέκδοτο αυτό, όχι όμως με τον Λένιν, αλλά με τον Ζαν Ζορές (Ζωρές γραφόταν παλιότερα), τον Γάλλο σοσιαλιστή ηγέτη, μια από τις εμβληματικές μορφές της γαλλικής αριστεράς, που δολοφονήθηκε, μην το ξεχνάμε, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πρώτος παγκόσμιος, από έναν σαλεμένο εθνικιστή.

Σύμφωνα λοιπόν με την εκδοχή του πατέρα μου, ο Ζορές, ο οποίος ταξίδευε συχνά με το τρένο για το Παρίσι, αποβιβάστηκε μια μέρα στο σταθμό από το βαγόνι της πρώτης θέσης. Κάποιος που τον αναγνώρισε, δημοσιογράφος ή αντίπαλος βουλευτής, δεν θυμάμαι, τον πείραξε: — Εσείς σοσιαλιστής και να ταξιδεύετε πρώτη θέση; — Εμείς αγωνιζόμαστε για να ταξιδεύουν όλοι στην πρώτη θέση, απάντησε ο Ζορές.

Δεν διαφωνώ με την απάντηση του Ζορές (ή του Λένιν). Το σημείωμα αυτό το γράφω μεταξύ άλλων με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια τεκμηρίωση είτε του δικού μου ισχυρισμού (ότι το είπε ο Ζορές) είτε του ισχυρισμού του κ. Κασιμάτη (ότι το είπε ο Λένιν). Δεν έχω δυστυχώς κάποιο ισχυρό τεκμήριο που να υποστηρίζει τη δική μου εκδοχή, μόνο ότι ο Ζορές, που ζούσε στη νότια Γαλλία, πράγματι πηγαινοερχόταν σιδηροδρομικώς στο Παρίσι. Μάλιστα, μάλιστα μια συγκεκριμένη γραμμή, Καρμό-Παρίσι, ονομαζόταν «το τρένο του Ζορές» αλλά έπεσε θύμα κάποιων πρόσφατων περικοπών και δεν υπάρχει πια.

Επίσης, σε ένα ιστολόγιο βρίσκω (στα σχόλια) μια αναφορά που ενισχύει τη δική μου θέση: Σε αναλογία με το ανέκδοτο με το Ζωρές και το τραίνο, σκοπός του δημοκρατικού κινήματος είναι να μπουν όλοι στην πρώτη θέση και όχι να επιζητούμε να καταλήξουν όλοι στην τρίτη, οπότε, τουλάχιστον, δεν το έβγαλα από το μυαλό μου. Ίσως ο κ. Κασιμάτης να μπέρδεψε τη διάσημη αναφορά στο σφραγισμένο τρένο του Λένιν με το ανέκδοτο για τον Ζορές. Πάντως, αν κάποιος μπορεί με στοιχεία να στηρίξει τη μία ή την άλλη εκδοχή, θα του χρωστώ χάρη. (Δεν ρώτησα τον πατέρα μου, επειδή έχει πάει εκδρομή στα Τζουμέρκα, αλλά φαντάζομαι δεν θα θυμάται πηγή: αυτά τα ανέκδοτα σπάνια τα έχεις τεκμηριωμένα).

Γενικά, ο Λένιν έχει κακοπάθει από τους Έλληνες δημοσιογράφους. Για παράδειγμα, εδώ και χρόνια πολλά σέρνεται στον ελληνικό τύπο ένα «ρητό» του Λένιν, ότι, τάχα, «Αν θέλεις να εξαφανίσεις έναν λαό, εξαφάνισε τη γλώσσα του» (σε διάφορες παραλλαγές, π.χ. να αλώσεις, κατάστρεψε κτλ.) Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ολοφάνερη κατασκευή -και το γεγονός ότι αρέσκεται να το αναμεταδίδει ο Γ. Μαρίνος ή ο Σ. Καργάκος μάλλον ενισχύει την άποψή μου ότι πρόκειται για χάλκευση παρά το αντίθετο, αλλά πώς να το αποδείξω; (Το είχαμε ξανασυζητήσει στο ιστολόγιο, σχόλιο 14 και επόμενα). Πώς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει κάτι; Κανονικά, βέβαια, το βάρος της αποδείξεως το έχει όποιος ισχυρίζεται ότι ο Λένιν το είπε. Πάντως, αν βρει κανείς κάποιο ρητό του Λένιν σχετικό, πολύ θα χαρώ να το μάθω, να μου φύγει και η απορία, αν όντως το είπε (που δεν φαντάζομαι) ή αν πρόκειται για καργιακιά, παναπεί χάλκευση.

ΥΓ Επειδή έχουμε καεί στο χυλό: το δεύτερο μέρος της πρώτης-πρώτης φράσης είναι ειρωνικό.


43 Σχόλια προς “Ο Λένιν και οι Έλληνες δημοσιογράφοι”

 1. Όλα πολύ ενδιαφέροντα, αλλά για το κατά πόσον το όραμα και ο στόχος είναι να ταξιδεύουν όλοι στην πρώτη θέση, δεν το θεωρώ και πολύ οικολογικό. Επειδή όμως και το να ταξιδεύουν όλοι στην τρίτη είναι πολύ βάρβαρο, να συμβιβαστούμε μήπως με το να ταξιδεύουμε όλοι στη δεύτερη;…

 2. sarant said

  Κώστα, εξαρτάται τι θεωρείται λογική άνεση και τι θεωρείται αλόγιστη σπατάλη. Ας πούμε ότι το όραμα και ο στόχος δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω αλλά προς τα πάνω.

 3. σημερινὴ ἀναφορὰ τοῦ ἱστολογίου ἀπὸ τὸν κ. Χάρη στὰ «ΝΕΑ».

 4. makis said

  «προς τα αριστερά» ;

  «και όχι άδικα» ;

  Περίεργο,μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος ;

 5. Immortalité said

  Νίκο και γω το διάβασα στην έντυπη έκδοση αλλά δεν έχω ιστολόγιο να του ζητούσα να τεκμηριώσει τις πηγές του…
  Τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει κι άλλος λόγος η φράση να είναι του Ζωρές. Μόνο ένας Γάλλος αριστερός θα μπορούσε να το πει αυτό. 😉 Άσε που η Γαλλία έχει μια άλφα παράδοση με τα τρένα.
  Κώστα γιατί είναι αντιοικολογική η πρώτη θέση; Ό,τι καύσιμο καίει το τρένο για να σύρει το βαγόνι της πρώτης καίει και για της δεύτερης. Ασε που πρώτη θέση έχει και ιντερνετ και πρίζα σε κάθε θέση ενώ στη δεύτερη άμα δεν έχεις πάρει βιβλίο την πάτησες 🙂

 6. Immortalité said

  Μάκη διάβασε την ανάρτηση μέχρι και το υστερόγραφο 🙂
  (Την πρώτη φράση τη διάβασα και γω δις…)

 7. makis said

  Πολύ ξώφαλτση ανάγνωση,πράγματι…

 8. Παρεμπιπτόντως, ο αναφερόμενος αρθρογράφος από την (λενινιστική) Αριστερά ξεκίνησε, απλά αργότερα θεώρησε σκόπιμο να αποβιβαστεί και να κόψει εισιτήριο της πρώτης θέσης, στην δεξιά σειρά καθισμάτων.

 9. ppan said

  Κώστα, γιατι δεν θα ηταν οικολογικο να ταξιδευαμε ολοι πρωτη θεση;

 10. J.McManus said

  O Φαληρεύς (πρώην «Κασσάνδρας) Στ.Kασιμάτης ξέχασε και το άλλο ανέκδοτο, το ακόμα πιό ωραίο: «Ο Λένιν στο Παρίσι»
  Μπουχαχαχαχαχα

 11. J.McManus said

  Αλλά γιά την ταμπακιέρα του σχολίου του, έχει απόλυτο δίκηο ο μόρτης! Άσε μωρέ τώρα με τους «συνδικαλιστές» του κώλου και το που θα βάλουν τα κουρσάκια τους! Κράτος-εν-κράτει έχει στήσει το ΠΑΜΕ εκεί πέρα…

  Θα σου΄λεγα τώρα που να τα βάλουν τα κουρσάκια, αλλά σέβομαι τον χώρο [πράγμα σπάνιο γιά μένα, χαχαχα]…

 12. @ 8
  But I believe in this and it’s been tested by research
  He who fucks nuns will later join the church

  (εξαιρετική επίσης και η σύνδεση, κατά Κασιμάτη πάντα, των καφενείων και των μπαρ με τον χαβαλέ και την πνευματική παρακμή…)

 13. J.McManus said

  (εξαιρετική επίσης και η σύνδεση, κατά Κασιμάτη πάντα, των καφενείων και των μπαρ με τον χαβαλέ και την πνευματική παρακμή…)

  Mόνο που αυτά, τα΄χω γράψει πρώτος, στο facebook, εδώ και μέρες… αλλά τέλος πάντων.

  Άλλο ήθελα να πω τώρα: βλέπω ότι ο Παφίλης ξεπέρασε τον Αλαβάνα στον άτυπο γκαλλοπισμό! Γουάου! Προσκυνώ και φιλώ τα πόδια του εφευρέτη του Διαδικτύου.

  Μ’ ένα πληκτρολόγιο και μιά οθόνη, ο καθένας/μία ΖΕΙ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ/ΤΗΣ!

  Καλό Σ/Κ!

 14. sarant said

  Έλειπα κάμποσες ώρες, ευχαριστώ για τα σχόλια!

 15. Αν το δούμε ιστορικά το θέμα μπορούμε να πόυμε ότι για όλα φταίει η σοσιαλεπαναστάτρια Καπλάν, η οποία έχασε το στόχο για δύο μοίρες. Δύο μοιραίες μοίρες που θα άλλαζαν θετικά τη μοίρα του κόσμου και του σοσιαλισμού…. και πιθανότατα θα μας απάλασσαν τελείως από την προσεχή κυριαρχία του Πατερούλη.

  Ήδη ο Λένιν με τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ είχε ξεπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο και την πρώτη θέση και πολλές άλλες «διευκολύνσεις». Γιατί εάν είχαν επικρατήσει οι αριστεροί έπί του Λένιν εκείνες τις ημέρες -κάτι που απέτρεψε ο Βλαδίμηρρος Ίλιτς με αντικαταστατικούς τρόπους- θα ήταν διαφορετικός ο κόσμος, και στην καθ’ ημάς Ανατολή αλλά και στη Γερμανία, όπου λίγο μετά ξέσπασε η εξέγερση των Σπαρτακιστών.

  Δυστυχώς η μοίρα το φερε η Αριστερά να ηττηθεί νωρίς, η Καπλάν να αστοχήσει με αποτέλεσμα οι Λούξεμπουργκ και Λίμπνεχτ να έχουν την τύχη που ξέρουμε,στα καθ’ ημάς οι στρατηγοί του Λένιν, Φρούνζε και Βοροσίλωφ να παρίστανται εσαεί στο μνημείο της νίκης τωων Τούρκων εθνικιστών (στην Πλατεία Ταξίμ), παρέα με τους Ατατούρκ, Ινονού και τον Στρατάρχη Φεβζί Τσακμάκ. [Ο Κεμάλ ήξερε να ευχαριστεί αυτούς που τον βοήθησαν να νικήσει τους γκιαούρηδες: Bu Generaller: MIHAIL VESILYEVIC FRUNZE ve KLIMENT VEFREMOVIC VOROSILOV dur.Atatürk Bolseviklerin ve bu iki Generalin yardimlarini asla unutmadi Taksim anitina bizzat Atatürkün emriyle dahil edildiler.1928 yilindan beri orada Taksimde Atatürk ve Ísmet Inönünün arkasinda durmaktalar.]

  Μ-π

  ———————-

 16. Μπουκανιέρος said

  Βρε Αριστεροπόντιε, από δω το πήρες, από κει το πήγες, εκεί που ξέραμε τόφτασες! 🙂

 17. Immortalité said

  @ 17 Αυτό Μπουκάν ξέρεις πως λέγεται, ε; «σύντεκνε κι αν εμιλούμε, συχνογύριζε την πίτα» 🙂

  (Αριστεροπόντιε δεν πιστεύω να παρεξηγήσεις )

 18. marulaki said

  Immor, καλό! 😀

 19. 2, 5, 9: Όλοι χαβιάρι δεν γίνεται. Όλοι μαρίδα (και όχι κάποιοι χαβιάρι και άλλοι φαγόπυρο), ίσως, ελπίζω. Άλλωστε, στην πρώτη θέση δεν μιλάς στο διπλανό σου. Να γίνουμε όλοι μπουρζουάδες; αυτό είναι το όραμα; (καλά, ένα πικρόχολο σχόλιο στο ανέκδοτο περί του σπουδαίου, ομολογουμένως, Ζωρές έκανα)

 20. Immortalité said

  Κώστα συγγνώμη αλλά άμα το μαριδάκι είναι φρέσκο και καλοτηγανισμένο, το χαβιάρι στο χαρίζω. 🙂 Υστερα δεν καταλαβαίνω γιατί στην πρώτη θέση δεν μιλάς στο διπλανό σου. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ντε και καλά να μιλάς στο διπλανό σου. Μπορεί να θέλει την ησυχία του ο άνθρωπος. Πολύ εκτιμώ τους διακριτικούς συνταξιδιώτες. Βρε μπας και είμαι μπουρζουάζ; Και τί διλήμματα του τύπου όλοι μπουρζουάδες θα γίνουμε είναι αυτά; Πειράζει να έχει απ’ όλους και να ταξιδεύουν όλοι κατά πως τους αρέσει; (αντιοικολογικό γιατί είναι δεν μας είπες;)

 21. ἐγὼ τοὺς μπουρζουᾶδες δὲν τοὺς πάω, μιὰ χαρὰ δὲν περνούσαμε οἱ εὐγενεῖς πρὶν ἐμφανιστοῦν αὐτοί;

 22. 21 (αντιοικολογικό γιατί είναι δεν μας είπες;)

  Το ζουμί είναι στο 2, του Οικοδεσπότη: «εξαρτάται τι θεωρείται λογική άνεση και τι θεωρείται αλόγιστη σπατάλη.» Εδώ λοιπόν αρχίζει το χάος! Είναι, ας πούμε, η σύνταξη για όλους στα 60 λογική άνεση ή αλόγιστη σπατάλη; Είναι το «όλοι στην πρώτη θέση» λογικό ή αλόγιστο όραμα; Είναι το να έχει κάθε κινέζικη οικογένεια από ένα αυτοκίνητο λογική άνεση ή αλόγιστη σπατάλη; (και de nobis fabula narratur, φυσικά!) Ο καθένας δίνει άλλη απάντηση, κι ο καθένας αλλιώς ορίζει τη ‘λογική άνεση’. Πόσα βαγόνια χρειάζεται ένας συρμός για να κάτσουν όλοι σε συνθήκες 1ης θέσης; Και τι κατανάλωση ενέργειας και υλικών θα σήμαινε αυτό; Γι’ αυτό μίλησα για ‘δεύτερη θέση’.

 23. Immortalité said

  @ 23 Γι’ αυτό μίλησα για ‘δεύτερη θέση’
  Ο χρυσός μέσος όρος λοιπόν…

 24. Τον είχε ψηφίσει και ο Αριστοτέλης!

 25. Immortalité said

  Το ξέρω 🙂 (δεν τον είχε ψηφίσει ακριβώς)
  Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις πάντως Κώστα…

 26. Μαρία said

  Εγώ που δεν είμαι της μεσότητας και του μέτρου μπορώ να ζήσω και στην 3η θέση :-), αρκεί να έχω ελεύθερο χρόνο.

 27. Immortalité said

  Μαρία άστα αυτά που ξέρεις. Αυτός είναι πλούτος, όχι η πρώτη θέση 😉

 28. StellaP said

  Αν ο στόχος είναι να ταξιδεύουν ΟΛΟΙ πρώτη θέση αναγκαστικά θα καταργηθούν η δεύτερη και η τρίτη και επομένως και η πρώτη θα πάψει να λέγεται πρώτη. Θα είναι απλώς θέση. Θα έχει άραγε τις ανέσεις και την τιμή του εισητηρίου της τέως πρώτης;

 29. StellaP said

  Διόρθωση: εισιτηρίου

 30. Μιχαλιός said

  Νομίζω πως στην Ελλάδα τουλάχιστον το κύριο προσόν της πρώτης θέσης είναι ότι δε μπαίνουν μέσα οι επιβάτες της τρίτης.

 31. akindynos said

  Μια ιδέα για το ποια ήταν η διαφορά πρώτης και δεύτερης θέσης στη Ρωσία τον καιρό του Λένιν, http://bit.ly/avpBvh 🙂

 32. Θέμης said

  Αυτή τη στιγμή μου είναι αδύνατον να ανατρέξω οπουδήποτε (υποθέτω ότι το Γκουγκλ δεν έχει αποδώσει σ’ εσάς, οπότε ας μη χάνω τον χρόνο μου), αλλά ήξερα από όλα μου τα διαβάσματα ότι το επίμαχο ρητό αποδιδόταν πάντα στον Ζωρές και ποτέ στον Λένιν.

 33. sarant said

  Ακίνδυνε, πολύ ενδιαφέρον το εύρημα.

  Θέμη, αν το ξέρεις με τον Ζορές κι εσύ, που έχεις διαβάσει τα άλλα μισά βιβλία [όσα έχει αφήσει ο πατέρας μου] νομίζω ότι το ανέκδοτο πρέπει με βεβαιότητα να κατακυρωθεί στον Ζορές.

 34. LandS said

  Τώρα που ησυχάσαμε με την κατακύρωση του ανέκδοτου, ας πούμε και ένα άλλο με τρένα και τάξεις (θέσεις) του οποίου την πατρότητα την ξέρω να είναι του Spike Milligan (όσοι δεν τον ξέρετε, χάνετε)

  Σταματάει το τρένο στην ανηφόρα και, ευγενικά, οι υπεύθυνοι ζητούν από τους επιβάτες της πρώτης θέσης να μείνουν στα καθίσματά τους και από τους επιβάτες της β΄θέσης να ανέβουν την ανηφόρα περπατώντας ώστε να ελαφρύνει το τρένο…
  – What about us, third class passengers?
  – You bloody well PUSH.

  Υ.Γ. Δεν βρίσκω τίποτα το αντι-οικολογικό στο τρένο της κοινωνίας να υπάρχει μόνο μία θέση, δηλαδή το τρένο να είναι «αθεσικό»… classless train?

 35. Νομίζω ότι ξεχνάμε την ταξική διάκριση που υπήρχε στις θέσεις το 19ο αιώνα και στις αρχες του 20ου αιώνα. Λίγο πολύ έχουμε υπόψη τις θέσεις στον Τιτανικό και μια άποψη πως ήταν η πρώτη θέση στα τρένα από τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι.

  θυμάμαι όταν ήμουν στη ΣΕΑΠ έιχα βρει στη βιβλιοθήκη ένα παμπάλαιο (δεκαετίας 1950 ή 1960) βιβλιαράκι με τίτλο «Μνημόνιον Εφέδρου Αξιωματικού και ΥΕΑ» ΄(αν το είχε βρει ο Κορνήλιος θα το είχε αγαπήσει λόγω της καθαρεύουσας που ήταν γραμμένο) εκέι έγραφε μετξύ άλλων ότι οι αξιωματικοί υποχρεωτικώς θα μετακινούνται στην πρώτη θέση των μέσων μεταφοράς.

  Ψάχνοντάς το λιγάκι ανακάλυψα ότι με ένα χουντικό νομοθέτημα άλλαξε λιγάκι αυτό έτσι στο άρθρο 9 του ΝΔ ΝΔ 334/1969(ΦΕΚ 224 Α 1969 μπορέιτε να το δείτε εδώ http://www.et.gr/idocs-nph/pdfimageSummaryviewer.html?args=sppFfdN7IQP5_cc–m0e1-x2bAKBowzCeGbiitssWxm8rzSZFxgk-btgREE-SvaSkAYi3ORfmaodrqjPrvwUoX_MmMsAgsoW4kicnjz_3u4G8qOBlZzQoc77k1-A9Eyz7vqZ2xJ5_DYHfzqZa3Ir_i8-XY0Q7Mnxuw8vVPG_T9biDwQfiNWjZw..)

  2. Οι στρατιωτικοί δικαιούνται των κάτωθι θέσεων εις τα συγκοινωνιακά
  μέσα:

  α) Οι αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι και αντιπτέραρχοι θέσεως μονοκλίνου
  κλιναμάξης σιδηροδρόμου Ι θέσεως, διαμερίσματος πολυτελείας ατμοπλοίου
  ή Ι θέσεως αεροπλάνου.

  β) Οι υποστράτηγοι, υποναύαρχοι υποπτέραρχοι και ταξίαρχοι θέσεως
  μονοκλίνου κλιναμάξη Ι θέσεως σιδηροδρόμου, θέσεως πολυτελείας
  ατμοπλοίου ή Ι θέσεως αεροπλάνου.

  γ) Οι συν/ρχαι, πλοίαρχοι και σμήναρχοι Ι θέσεως σιδηροδρόμου ή εάν η
  διαδρομή περιλαμβάνη διανυκτέρευσιν, θέσεως δικλίνου κλιναμάξης Ι
  θέσεως σιδηροδρόμου, ή ατμοπλοίου και Ι θέσεως αεροπλάνου.

  δ) Από του αντ/ρχου μέχρι του Ανθ/γού Ι θέσεως σιδηροδρόμου ή
  ατμοπλοίου ή τουριστικής θέσεως αεροπλάνου.

  ε) Οι δόκιμοι αξιωματικοί και Ανθ/σταί Ι θέσεως σιδηροδρόμου και ΙΙ
  θέσεως σιδηροδρόμου, ατμοπλοίου ή τουριστικής αεροπλάνου.

  ζ) Οι αρχιλοχίαι, αρχικελευσταί, αρχισμηνίαι, επιλοχίαι, επικελευσταί
  και επισμηνίαι ΙΙ θέσεως σιδηροδρόμου, ατμοπλοίου ή τουριστικής
  αεροπλάνου.

  η) Οι Λοχίαι, κελευσταί, σμηνίαι, δεκανείς, δίοποι, υποσμηνίαι,
  στρατιώται, ναύται και σμηνίται ΙΙΙ θέσεως ή ελλείψει τοιαύτης, ΙΙ
  θέσεως.

  θ) Οι μαθηταί των στρατιωτικών σχολών Μονίμων Αξιωματικών Ι θέσεως
  σιδηροδρόμου και ατμοπλοίου και τουριστικής θέσεως αεροπλάνου.

  ι) Οι μαθηταί των στρατιωτικών σχολών, εφέδρων αξιωματικών και
  αξιωματικών Α/Ν Ι θέσεως σιδηροδρόμου, ατμοπλοίου, και τουριστικής
  αεροπλάνου.

  κ) Οι μαθηταί των στρατιωτικών σχολών υπαξ/κων ΙΙΙ θέσεως ή ελλείψει
  τοιαύτης ιι θέσεως.

  Οπότε είχε μεγάλη διαφορά η πρώτη θέση τότε και μεγάλο νόημα η φράση «να ταξιδεύουν όλοι στην πρώτη θέση»

 36. Immortalité said

  @ 35 Σωστή τοποθέτηση. Ο καθένας στη θέση του…

 37. VaradeRo said

  Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει το «ανέκδοτο», αλλά μου θύμισε γεγονός στη σχολή πριν από 15 και πλέον χρόνια. Συνάδελφος της ΔΑΠ σχολίασε αντίστοιχα το high-end κινητό μου, όταν αυτός χρησιμοποιούσε παντόφλα που του χορήγησε το κομματικό γραφείο. «Εμείς οι αριστεροί», του είπα, «δεν θεωρούμε το κινητό τηλέφωνο είδος πολυτελείας, αγωνιζόμαστε για έχουν όλοι πρόσβαση στη νέα τεχνολογία».
  Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι νομίζουν ότι οι αριστεροί πρέπει να είναι κακόμοιροι. Ίσως γιατί αναγνωρίζουν την πολυτέλεια σε ό,τι ξοδεύουν, με μόνο στόχο την πρόκληση. Νιώθεις ότι είσαι κάποιος επειδή έχεις ακριβό αυτοκίνητο, ακόμα κι όταν χρωστάς 99 από τις 100 δόσεις.

 38. Αυτή η καραμέλα «αριστερός με δεξιά τσέπη» δεν έχει λιώσει ακόμη;

  Οι περισσότεροι επαναστάτες δεν ήταν φτωχοί και κακόμοιροι. Αντίθετα οι περισσόυεροι φτωχοί και κακόμοιροι δεν έγιναν ποτέ επαναστάτες.

  Αυτοί οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι που κόπτονται τάχα γιατί ο Λένιν ταξίδευε πρώτη θέση με δικά του χρήματα και δεν κοιτούν τα Καγιέν, τα Λέξους και τ BMW που οδηγούν αυτοί με δικά μου λεφτά (λέω με δικά μου λεφτά γιατί οι εργοδότες τους δεν θα υπήρχαν χωρίς την κρατική διαφήμηση, τον έμμεσο δανεισμό μέσω χρεών στο δημόσιο και διάφορα άλλοα κονδύλια) κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η «Αριστερά» δεν είναι θέμα οικονομικής κατάστασης αλλά κοινωνικής ευαισθησίας.

  Αλλιώς δεν θα είχαμε ούτε ούτε Βελουχιώτη, ούτε Τσε!

 39. Ηλεφούφουτος said

  Τώρα να πω κι εγώ καθυστερημένα και όψιμα, μιας και τώρα βλέπω πρώτη φορά το άρθρο, ότι το ανέκδοτο το πρωτοάκουσα με πρωταγωνιστή το Χρουσόφ!!!!! Έχει πάντως μια λογική, γιατί το καλλιεργούσε ένα προφίλ που έλεγε «κοιτάξτε, άλλο καλογερική άλλο κομμουνισμός».

  Πάντως με Λένιν δεν το είχα ακούσει ποτέ. Επανειλημμένως όμως έχει συμβεί αυτό, να αποδίδουν διάφοροι τσάκαλοι της δημοσιογραφίας σε κομμουνιστές ηγέτες άσχετα ιστορικά αξιομνημόνευτα. Μια άλλη φορά ένας στην Ελευθεροτυπία είχε στήσει άλλον εμβριθή συλλογισμό πάνω στο παράδειγμα των χωριών Ποτέμκιν, τα οποία απέδιδε στα στελέχη του Στάλιν.
  Πάντως ότι οι πυραμίδς της Αιγύπτου φτιάχτονταν για να θάβονται τα μέλη του πολίτ-μπιρό ακόμα δεν το έχουμε δει.

 40. […] […]

 41. […] οποία όμως αποδεικνύονται “κασιματιές” (εδώ και εδώ), τις οποίες είτε βγάζει από το κεφάλι του είτε […]

 42. […] που όμως αποδεικνύονται “κασιματιές” (εδώ και εδώ), τις οποίες είτε βγάζει από το κεφάλι του είτε […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: