Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Ιός φεύγει, οι χρυσαυγίτες έρχονται…

Posted by sarant στο 9 Νοεμβρίου, 2010


Συχνό κλισέ των δημοσιογράφων, όταν πεθαίνει («φεύγει») κάποιος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, είναι να ξεκινούν τα ρεπορτάζ τους με τη φράση «Από σήμερα, ο (αντίστοιχος τομέας π.χ. κινηματογράφος, ποίηση, θέατρο) είναι φτωχότερος». Κλισέ είναι βέβαια η φράση και μάλιστα από τα πιο πολυφορεμένα, αλλά, όσο κι αν προσπαθώ να αποφεύγω τα κλισέ, νιώθω υποχρεωμένος να το χρησιμοποιήσω, και να γράψω πως από τις 7 Νοεμβρίου 2010 η ελληνική μαχητική, ερευνητική, αξιόπιστη δημοσιογραφία είναι απελπιστικά φτωχότερη. Φτωχότερη επειδή ύστερα από 20 χρόνια παρουσίας, σταμάτησε η σελίδα του Ιού από την σαββατιάτικη και την κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Μπορεί να μη συμφωνούσα πάντοτε με τα άρθρα της ομάδας του Ιού, ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούσαν κόσμημα για τον ελληνικό Τύπο. Εκτιμούσα τη μεθοδικότητα των ερευνών τους, τη σχολαστική τεκμηρίωση, το θάρρος τους να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιός δεν είχε μόνο πολλούς πιστούς φίλους (κάποιοι αγόραζαν την εφημερίδα μόνο και μόνο για τον Ιό), αλλά και εξίσου πολλούς ορκισμένους εχθρούς, που τώρα ασφαλώς θα πανηγυρίζουν.

Εδώ και κάμποσο καιρό λεγόταν ότι ο Ιός θα σταματήσει -μάλιστα, η περικοπή της έκτασης της σαββατιάτικης σελίδας είχε θεωρηθεί προανάκρουσμα. Τελικά, όπως λέει η λιτή ανακοίνωση των συντελεστών του Ιού στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής που μας πέρασε, ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δυστυχώς δεν χωράει τον «Ιό». Γνωρίζουμε ότι θα χαρούν οι άσπονδοι φίλοι μας και θα λυπηθούν οι πολλοί σταθεροί μας αναγνώστες. Το μόνο που μπορούμε να τους πούμε είναι ότι οι εκατοντάδες έρευνες του «Ιού» βρίσκονται ήδη αναρτημένες στον ιστότοπό μας (www.iospress.gr), έτσι ώστε να μπορεί καθένας να κρίνει αν άξιζε ή όχι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συντελεστές («φορείς», έλεγαν οι ίδιοι!) του Ιού (Τάσος Κωστόπουλος, Δημήτρης Τρίμης, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς) εξακολουθούν να είναι συντάκτες της Ελευθεροτυπίας. Άλλωστε, και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι στα 20 χρόνια της λειτουργίας της ομάδας, δούλεψαν κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρα θετικές.

Αυτά, την Κυριακή το πρωί. Την Κυριακή το βράδυ μαθεύτηκε κάτι άλλο, που -κατά σύμπτωση- λύπησε ή στενοχώρησε ή εξόργισε πολλούς απ’ αυτούς που εξοργίστηκαν, λυπήθηκαν ή στενοχωρήθηκαν με το σταμάτημα του Ιού: το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής πήρε πάνω από 5% στον Δήμο Αθηναίων κι έτσι ο επικεφαλής της θα συμμετέχει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Τα δυο γεγονότα δεν τα συνδέω με κάποια άλλη σχέση, πέρα από τη χρονική σύμπτωση και από το ότι οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό άνθρωποι χάρηκαν ή λυπήθηκαν απ’ αυτά.

Δεν είμαι βέβαιος ότι η Χρυσή Αυγή θα είχε την ίδια εντυπωσιακή άνοδο αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές πιρουέτες (και κωλοτούμπες ενίοτε) του Καρατζαφέρη, που έκαναν πολλούς ακροδεξιούς να στραφούν ακόμα δεξιότερα, κι αν επίσης δεν υπήρχε η στήριξη του Κακλαμάνη στο Δήμο της Αθήνας από το ΛΑΟΣ. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν το ΛΑΟΣ κατέβαινε αυτόνομα στον Δήμο Αθηναίων, π.χ. με τον νεότερο Πλεύρη ή τον Άδωνη, η Χρυσή Αυγή θα έπιανε πολύ μικρότερο ποσοστό. Και μια και μιλάμε για ποσοστά, ενώ είναι αλήθεια ότι η Χρυσή Αυγή πήρε ανατριχιαστικά μεγάλα ποσοστά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και στο 6ο Διαμέρισμα γενικά (Κυψέλη-Πατήσια-Πλατεία Αττικής-Αγ.Παντελεήμονας κτλ.), θαρρώ πως το 20% που γράφτηκε (για τον Άγιο Παντελεήμονα) είναι υπερβολή. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το tvxs γράφει ότι στο 6ο διαμέρισμα η Χρυσαυγή πήρε 12-14% ενώ με ένα κλικ στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών θα έβλεπαν ότι πήρε 8,35%. Και πάλι ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό, αλλά άλλο 8,35 κι άλλο 12-14. Να σημειωθεί επίσης ότι η Χρυσαυγή είχε μεγάλη αύξηση των δυνάμεών της (μεγαλύτερη ως ποσοστό απ’ό,τι στην Αθήνα) και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν εντάσεις για τους μετανάστες -π.χ. εφταπλασίασε τις δυνάμεις της στην Αιτωλοακαρνανία- άρα δεν είναι ασφαλές να αποδώσουμε σε αυτή μόνο την αιτία την άνοδο. Ασφαλώς και η στροφή του Καρατζαφέρη έπαιξε το ρόλο της.

Να ξαναγυρίσω στον Ιό. Υπάρχει ένα κείμενο συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο -μπορείτε να το δείτε εδώ, αν και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την κωδικοποίηση. Θα συμφωνήσω με την κριτική που έγινε στο κείμενο αυτό, ότι μοιάζει να μην ξέρει τι ακριβώς ζητάει (να καταγγείλει τη διεύθυνση της εφημερίδας; να ζητήσει ανάκληση της απόφασης; να προτρέψει για δημιουργία άλλου μέσου; ) και δέχομαι ότι θα ήταν ίσως καλύτερο να λείπουν κάποιες αιχμές που χωρίς να είναι ουσιώδεις εμποδίζουν ακόμα περισσότερους να υπογράψουν το κείμενο. Ωστόσο, εγώ υπέγραψα και σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο. Γιατί υπέγραψα; Για να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτό που έγινε, όσο κι αν το κείμενο θα μπορούσε να είναι (πολύ) καλύτερο. Την αντίθεσή μου, επίσης, έχω κι άλλον τρόπο να την εκφράσω, σαν αγοραστής της εφημερίδας.

Advertisement

331 Σχόλια προς “Ο Ιός φεύγει, οι χρυσαυγίτες έρχονται…”

 1. θὰ ἀφήσω τοὺς ἀριστεριστὲς ἀνενόχλητους νὰ θρηνήσουν τὸν ἰὸ χωρὶς νὰ ξαναπαρέμβω στὸ νῆμα, ἂν καὶ πιστεύω ὅτι δὲν ἐξαλείφθηκε ὁριστικῶς κι ὅτι σύντομα ἡ ἴωσι θὰ ὑποτροπιάσῃ. τὸ μόνο ποὺ ἔχω νὰ πῶ εἶναι ὅτι ὁ ἰὸς ἦταν ὄντως χρήσιμη στήλη. ἂν καμιὰ φορὰ δὲν ξέρῃς ποιόν νὰ σταυρώσῃς στὶς ἐκλογὲς ἀνοίγεις τὸν ἰό, βλέπεις ποιόν κράζει ὡς φασίστα κλπ κλπ καὶ τὸ πρόβλημά σου λύνεται ὡς διὰ μαγείας.

 2. Κορνήλιε, συμπεριλαμβάνεις και τον Μιχαλολιάκο πχ;

  Κατά τα άλλα, τι να πω. Για τη ΧΑ είπα τόσα στο δικό μου κονάκι (χωρίς να είναι το κεντρικό θέμα μου ακριβώς) που έχω στερέψει. 😦
  Για τον Ιό πάλι (θυμάμαι ολοκάθαρα τα τρία-τέσσερα πρώτα του άρθρα), ομολογώ ότι απ’ όσα διάβασα δεν κατάλαβα τι ακριβώς έγινε στην Ελευθεροτυπία. Ούτε τι θα κάνουν τώρα που παραμένουν συντάκτες της. Οπότε θα περιμένω λίγο, λέω.

 3. ο Μήτσος said

  Πολύ καλή, ψύχραιμη και επίκαιρη ανάρτηση!

  Ένα θεματάκι όμως που πέρασε στα ψιλά στις δημοτικές, είναι αυτή η ιστορία που αφορά στον πιστολέρο τέως δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο.

  Ο Χρονόπουλος κατέβηκε ξανά και πήρε το 45,5%. Είναι γνωστό ότι έχει τεθεί σε αργία για πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο Δήμο. Ο δεύτερος υποψήφιος πήρε μόλις 23,7%.

  Με την απόφαση 124/125/25.2.2010 ο δήμαρχος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση γιατί έκανε προσλήψεις στο ΚΕΠ δικών του. Το 2008 Είχε καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση και έπρεπε να εκπέσει του Δημαρχιακού αξιώματος, όμως ο περιφερειάρχης μάλλον τον κάλυψε. Υπάρχουν πολλές μηνύσεις εναντίων του οι οποίες συνεχώς αντί να εκδικαστούν αναβάλλονται.

  Φημολογείται ότι κρατάει το Αρχείο Χρήστου Μαυρίκη με τις υποκλοπές του 1989, από την περίοδο που ήταν στην υπηρεσία του μακαρίτη Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

  Μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούν σοβαρά με την καλλιέργεια της μπανάνας στη Ζαχάρω γιατί μάλλον πρόκειται για μπανανία. “Συγχαρητήρια” για τα σοφά εκλογικά κριτήρια των ψηφοφόρων του!

 4. Μαρία said

  >εφταπλασίασε τις δυνάμεις της στην Αιτωλοακαρνανία

  Και μάλιστα στη Δ. Ελλάδα κατέβασε το ΛΑΟΣ το φρουτάκια, που βγήκε κιόλας.

 5. Μαρία said

  3 Ναι, ρε συ, και στη Φιγάλεια ο νταβάς πήρε 48%!

 6. jimhellas said

  Φοβερή πολιτική σκέψη από τον Κορνήλιο.

  Τώρα κατάλαβα γιατί ο Καρατζαφέρης, ο Μιχαλολιάκος και οι προτάσεις του Άνθιμου είναι οι καλύτερες πολιτικές επιλογές μας και πρέπει να τους σταυρώσουμε. Thanks Κορνήλιε, μας άνοιξες τα μάτια 🙂 Προτείνω να παρουσιάζουμε παρόμοιες ιδέες στο μάθημα της πολιτικής αγωγής στα σχολεία, μη τυχόν και οι νέοι ψηφοφόροι δεν βελάζουν το ίδιο καλά με εμάς…

  Για την Χ.Α. έχω να πω πως τα νούμερα με μπέρδεψαν λίγο. Στο site του ΥΠ.ΕΣ. φαίνεται ότι το ποσοστό είναι 5,26% (9,698 ψήφοι), ενώ στα διάφορα sites διαβάζω για νούμερα που φτάνουν μέχρι και το 10% (το 20% πρώτη φορά το διάβασα σε εσένα). Πάντως το σίγουρο είναι ότι πολλαπλασίασαν τους ψηφοφόρους τους (δεδομένου ότι το 2009 στις βουλευτικές έλαβαν περίπου 1.200 στην Α’ Αθήνα και 3000 στην Β’ Αθηνών).

  Η ανόδος αυτή είναι τρομακτική, αλλά δυστυχώς όχι απρόσμενη. Δεν ξέρω αν φταίνε οι κωλοτούμπες του Καρατζαφέρη, η ξενοφοβία ως αποτέλεσμα της κρίσης, η στάση των ΜΜΕ απέναντι στο θέμα των μεταναστών ή η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής πολιτείας στην ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτή είναι η εικόνα της κοινωνίας μας σήμερα και πρέπει να μας προβληματίσει άμεσα αν δεν θέλουμε να δούμε τα χειρότερα…

  Υ.Γ. Τουλάχιστον το ΛΑ.Ο.Σ. έχασε έδαφος σε αυτές τις εκλογές. Κάτι ήταν και αυτό.

 7. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει νέος σχεδιασμός. Ξέρω ότι εδώ και καιρό έχουν χαθεί τα ένθετα και αξιόλογοι συνεργάτες της εφημερίδας ,που ανελλιπώς αγοράζω εδώ και 35 χρόνια.
  Αντιλαμβάνομαι ότι με την κρίση γίνεται ένα συμμάζεμα.
  Ξέρουμε ότι μετά την κρίση πολλές Εφημερίδες (Τηλεοπτικοί και Ραδιοφωνικοί Σταθμοί,Τράπεζες, Επιχειρήσεις,Κόμματα,Περιοδικά)θα έχουν χαθεί (για ορισμένα από αυτά δεν θα πολυστεναχωρεθώ) ή θα είναι τελείως αλλαγμένα.
  Αν η Ε για να προσαρμοστεί και να επιβιώσει,πάψει να είναι έγκυρη,σοβαρή,αναλυτική, κριτική και πλουραλιστική, αν γίνει μια προοδευτική ντουντούκα συμφερόντων , σκοπιμοτήτων και αποσιωπήσεων, τότε η ενημέρωση θα γίνει πιο φτωχή και η Ε από ελκυστική και αγαπημένη θα γίνει ξεπεσμένη άσκημη γριά εκδιδόμενη φυλλάδα!

 8. #6 5,26% είναι το συνολικό ποστ. Αν πας στο σάιτ του ΥΠΕΣ και πατήσεις τα μικρά + αριστερά από κάθε υποψήφιο, θα σου βγάλει ψήφους και ποσοστό ανά δημοτικό διαμέρισμα. Φαντάζομαι τα άλλα ποσοστά είναι από συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, που δεν ξέρω αν υπάρχουν συγκεντρωμένα κάπου.

 9. φυσικά, ποσοστό ήθελα να γράψω, όχι ποστ

 10. sarant said

  Μεμονωμένα τμήματα δεν έχω βρει στο σάιτ του ΥΠΕΣ για να ελέγξω αν ισχύει το 20%. Από ανθρώπους που ήταν σε τμήματα του Παντελεήμονα, ξέρω ότι το ποσοστό των χρυσαυγών ήταν ψηλό, ίσαμε 15%, αλλά όχι 20%.

 11. δὲν ἄντεξα στὸν πειρασμὸ νὰ μὴν ἐπανέλθω.

  #6 προφανῶς τὸ ὕφος μου ἦταν εἰρωνικό.

  πάντως νομίζω ὅτι εἶναι ὑπερβολικὸς ὁ πανικὸς γιὰ τὴν ἄνοδο τοῦ ποσοστοῦ τῆς ΧΑ. καὶ τοῦ ΚΚΕ τὰ ποσοστὰ αὐξήθηκαν χωρὶς ὁρατὸ κίνδυνο ἐπιβολῆς κομμουνιστικοῦ καθεστῶτος.παρατηρῶ ὅτι ὅσο ἕνα κόμμα νομιμοποιεῖται πολιτικὰ τόσο πιὸ κομφορμιστικὸ γίνεται, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν διάσπασί του σὲ πιὸ σκληροπυρηνικὲς φράξιες ποὺ μένουν στὸ περιθώριο.

 12. Μαρία said

  Για το 20% τα ίδια τα χρυσά αυγά επικαλούνται και αναπαράγουν το άρθρο κάποιας Αλαφούζου:
  http://tinyurl.com/39z9c3v
  που μάλλον δεν έκανε τον κόπο να δει τη σελίδα του ΥΠΕΣ.

 13. Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός, αν και αναμενόμενο.
  Οι έρευνες του Ιού ήταν πολύ ενοχλητικές για την εθνικιστική / ‘πατριωτική’ αισθητική που τείνει να κυριαρχήσει στα ΜΜΕ, αλλά και στην πολιτική ζωή.
  Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που κάνουν έρευνα και πραγματικό ρεπορτάζ, αργά αλλά σταθερά απομονώνονται, βρίσκοντας διέξοδο στο ιντερνετ μακριά από την κοινή γνώμη, με πιστούς μεν αναγνώστες αλλά μακριά από τον μέσο νεοέλληνα.

  Όσο για την Ελευθεροτυπία, η κατρακύλα συνεχίζεται ακάθεκτη.
  Όσα CD, βίντεο, κατσαρόλες, και αν προσφέρουν μαζί με την εφημερίδα, η πορεία της είναι μη αναστρέψιμη όπως και των υπολοίπων εφημερίδων.

  Έχασαν την αξιοπιστία τους διαπλεκόμενες με οικονομικά συμφέροντα, και τώρα φυτοζωούν εξαρτώμενες από την κρατική διαφήμιση.
  Κάποτε μου είχε φανεί σκληρή η κουβέντα του ‘Πιτσιρίκου’, σήμερα όμως θα την επαναλάβω και εγώ:
  « Σταματήστε να αγοράζετε την «Ελευθεροτυπία».
  Βοηθήστε την «Ελευθεροτυπία» να κλείσει αξιοπρεπώς. »

 14. καιρος να συνηθισω να Μην αγοραζω πια Ελευθεροτυπια .. Κατι εχω παθει και δεν μπορω να την κοψω .. παρολο που πια ΔΕΝ μπορω να τη διαβαζω .. Την αγοραζω αποσυνηθεια τριαντα χρονων και ..
  αλλά που θα παει ..θα την κοψω

  Και θα αναδημοσιευσω ΟΛΑ τα αρθρα του Ιου

 15. NM said

  Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο μέλους της «Κινησης Απελάστε το Ρατσισμό» στο μπλογκ της ΕΟΣ http://enosy.blogspot.com/2010/11/blog-post_3591.html
  Μεταξύ άλλων λέει ότι: «Σε μεμονωμένα εκλογικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα οι Χρυσαυγίτες απέσπασαν ως και 15% των ψήφων»

 16. Πάλι είμαι ο μόνος που βλέπει ένα χρυσό αυγό να πανηγυρίζει συστηματικά στο μπλογκ. Αποθέωση της ανοχής…

 17. Ακόμη, νικοκύρη, δεν καταλαβαίνω γιατί να υπογράψω, ή τι να φωνάξω, ή τι να ζητήσω. Οι του Ιού διατηρούν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, άρα έχουν τη δυνατότητα να ερευνούν ευκολότερα εκεί που οι κοινοί θνητοί βρίσκουμε τις πόρτες κλειστές, παραμένουν εργαζόμενοι, κι ευτυχώς, υπάρχει ο Ιστός για να μπορεί καθένας να δημοσιοποιήσει ο,τιδήποτε θεωρεί ότι αξίζει να μοιραστεί με τους συμπολίτες του. Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτούς 20 χρόνια πριν, χωρίς εναλλακτικές οδούς έκφρασης. Αλλά ας μην ξεφτιλίζουμε τελείως το μέσο των δημοσίων εκκλήσεων.

 18. Πέθανε ο Έκτωρ Κακναβάτος

 19. Μαρία said

  Πλήρης ημερών
  http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=8536&tsz=0&act=mMainView

 20. #18 Φωνή μου ράτσα υψικάμινου
  Πρώτον: σε θέλουνε ακίνδυνη και να ξεχνάς
  κι ύστερα καλή μ’ αυτούς φιλεναδίτσα
  τρυφερή
  υποσχετική
  οι αχρείοι.
  Φωνή μου ράτσα υψικάμινου από πλευρό
  ανοιχτό του αίλουρου, της ανηφόρας
  απ’ τα εννιά σκοινιά του βούρδουλα
  κι ο ήλιος φίδι μες στο σύρμα.
  Μην ξεχάσεις – φτύσ’ τους.
  Ας περιμένουν να σε σβήσω με νερό
  ή κατά τες συνταγές αρχαίων Ελληνοσύρων
  ας περιμένουν οι αχρείοι.

  Τὸ μονοτονικὸ ἐλέῳ παστωμένου κοπιδίου.

 21. Μια φορά και έναν καιρό κάποιος πρωθυπουργός μίλησε για την επανάσταση του αυτονοήτου αλλά ουδεμία σχέση απέκτησε ποτέ με αυτό.
  Όταν λοιπόν η Ελλάδα γίνεται ξέφραγο αμπέλι, το αυτονόητο δεν είναι να γίνεται πλύση εγκεφάλου στους Έλληνες από τα ΜΜΕ για το πόσο ωραίος είναι ο Αφγανο-Πακιστανικός πολιτισμός. Αυτονόητο είναι ο κόσμος να στραφεί στις δυναμικές λύσεις. Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν είχε φιλοχιτλερικές τάσεις η ΧΑ δεν θα έπαιρνε μόνον 5% αλλά 40%.

  Από την άλλη, εξίσου αυτονόητο είναι ότι όταν οι οικονομίες του κοσμάκη γίνονται στάχτη και φορολογείται μέχρι και το κατούρημα, ο κόσμος θα ψηφίσει ΚΚΕ που αν δεν ήταν αυτό το Σταλινικό απολίθωμα που ξέρουμε, δεν θα λάμβανε το ανατριχιαστικά μεγάλο 12% αλλά γύρω στο 40%.

  Βέβαια, όλως τυχαίως!!! όποτε κάποιος Παπανδρέου ασχολείται με την πολιτική, αυξάνονται τα ποσοστά των άκρων. Κατά τα άλλα συμφωνώ με την ανάλυση του άρθρου ότι ο κωλοτούμπας οδήγησε τον κόσμο στην ΧΑ, θα συμπλήρωνα μόνο την λέξη «και».

  Σήμερα ο Λαζόπουλος είπε επιτέλους το αυτονόητο, όταν κυβερνάει η ΝΔ η χώρα παρακολουθείται και όταν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ συλλαμβάνονται οι τρομοκράτες (όλως τυχαίως).

 22. Μαρία said

  20 Και τη χρονολογία παρέλειψες : 1967.

 23. Nicolas said

  @16 Είμαστε τουλάχιστον δύο.

  Μεγάλη η λύπη μου για τον ποιητή σας.

  Και συλλυπητήρια για τα χρυσά σκατά, θα χρειαστούν χρόνια για να τα (συμ)μαζέψετε (μιλάει η εμπειρία).

 24. Immortalité said

  @ 17 Συμφωνώ.

  @ 23 Αν τα μαζέψουμε…

  @ 16 Λογικά δεν θα πρεπε να το βλέπεις…

 25. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  (# 16 & 23)

  Εγώ πάλι, επειδή η όρασή μου έχει αρρωστήσει από την ίωση, βλέπω δύο αυγά στο μπλογκ.
  Nicolas, m’as-tu compris?

 26. http://www.extremeradio.gr/modules/news/article.php?storyid=104

 27. Μαρία said

  25 Καλό είναι να βλέπουμε και τις αποχρώσεις του ευρύτερου χώρου 🙂 αλλά και τις περιπτώσεις για τις οποίες ο Doctor έδωσε ένα χρήσιμο λίκνο, καθότι κυκλοφορούν και λαλημένοι.

 28. Υπάρχει και δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Αν χωρίσουμε τους συνδυασμούς σε δογματικούς και μη θα παρατηρήσουμε μια αύξηση των επιδόσεων των πρώτων. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί τα δόγματα να είναι παλαιάς κοπής αλλά η παραφιλολογία των μη δογματικών κουράζει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  Θα λέγαμε ότι υπάρχουν οι σταθεροί-δογματικοί (ΧΑ, ΚΚΕ) και οι κωλοτούμπες (όλοι οι υπόλοιποι). Είχαμε δηλαδή μια ουσιαστική σταθερότητα των σταθερών-δογματικών (η αύξηση των ποσοστών είναι ψεύτικη, τα ποσοστά αυξήθηκαν ουσιαστικά λόγω της αποχής), μια δραματική πτώση των κωλοτουμπιστών και φυσικά την δραματική αύξηση των απεχόντων.

  Το μεγάλο ερώτημα είναι: τι παιχνίδια παίζονται με τους ανενημέρωτους εκλογικούς καταλόγους; Γιατί δεν καθαρίζονται από τους νεκρούς; Ή μήπως αυτό γίνεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν;

 29. #16γ Ενίοτε καθρεφτίζεται στις απαντήσεις των υπολοίπων. Πρόβλημα του kill file τρισχιλιετές…

 30. #24γ αντί 16γ στο 29

 31. Χρηστος Κ. said

  #16 Οχι δεν εισαι ο μονος που βλεπεις χρυσαυγουλους στο μπλογκ. Οι δε χρυσαυγουλοι κανουν τη παπια για τα οσα τους λετε. Ο δε ενας εξισωνει το ΚΚΕ, με το οποιο προσωπικα εχω τεραστιες διαφωνιες, με τα χρυσαυγουλα γουρουνια. Να δουμε ποσο θα κατρακυλησουμε.

 32. sarant said

  26: Εγώ τον Αϊνστάιν βλέπω, παρόλο που έχω μυωπία, ίσως επειδή έχω λίγην -αλλά τον βλέπω στεφανωμένον με μαλλιά της Μέριλιν.

  31: Εγώ δεν βλέπω.

 33. sarant said

  Χμμ…. το 14 και το 15 τα είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα και πέρασαν τη νύχτα στην ψειρού. Αποτέλεσμα είναι ότι έκατσα και διόρθωσα ένα προς ένα όλα τα επόμενα σχόλια που κάνουν παραπομπές διότι είχαν λάθος αρίθμηση (έπρεπε +2).

  14: Κι εγώ συνήθεια.
  15: Κι εγώ κάτι τέτοιο ξέρω.

 34. π2 said

  Στάζυ, τα περί Χρυσού Αυγού είναι υπερβολή. Από την άλλη, ευχαρίστως να προσμετρηθώ σε όσους ενοχλούνται σφόδρα με τα δικολαβίστικα και μονότονα επαναλαμβανόμενα «ναι, αλλά και το ΚΚΕ…», «Γιατί με λέτε ακροδεξιό; Αριστεριστές, ε αριστεριστές!» και πάει λέγοντας.

 35. Έχεις δίκιο Χρήστο Κ (σ.31), δεν είναι ίσο το ΚΚΕ με την ΧΑ. Δεν θα μπω σε αυτό το παιχνίδι που θα οδηγήσει τον Σγουρό στο περιφεριαρχιλίκι και τον ΓΑΠ στην ικανοποίηση ότι ελέγχει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

  Για όσους βιάστηκαν να πουν ότι ο ΓΑΠ έκανε μια κωλοτούμπα είδαν την μισή αλήθεια. Ο ΓΑΠ έκανε κίνηση επένδυσης στη 2η Κυριακή χαλαρώνοντας τους ψηφοφόρους (όλους πλην των δικών του κομματοσκύλων που θα τρέχουν επί μια εβδομάδα από σπίτι σε σπίτι) για να πάρει την περιφέρεια. Το παιχνίδι του δημοψηφίσματος ήταν για την πρώτη Κυριακή, την δεύτερη πρέπει να υποβαθμιστεί ο δημοψηφησματικός χαρακτήρας μπας και ξεγελάσουμε και κανέναν κουκουε.
  Οι καλλικρατικοί περιφερειάρχες είναι πλέον μικροί πρωθυπουργοί με τεράστιες οικονομικές ($)-($) αρμοδιότητες, δεν είναι καιρός να τους χαρίζουμε στην αντιπολίτευση ειδικά όταν υπάρχει το ΔΝΤ. Μπορεί να μοιάζει (πολύ) μα..ς αλλά δεν είναι (και τόσο πολύ), το κομματικό παιχνιδάκι το παίζει καλά.

  #34 Μα το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό κόμμα. Το δηλώνει και από μόνο του ότι είναι κομμουνιστικό και όχι αριστερό. Δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις μια συζήτηση και να το ακούσεις με τα αυτιά σου.

 36. Χρηστος Κ. said

  #35 Δεν καταλαβα ποιο ειναι το παιχνιδι. Επισης να μας δωσεις μια δηλωση απο στελεχος του ΚΚΕ που λεει οτι το ΚΚΕ δεν ειναι αριστερο αλλα κομμουνιστικο. Προφανως εχεις μπερδεψει τις εννοιες.
  Το τι ειναι το ΚΚΕ ειναι αλλη συζητηση, ομως εσυ πρεπει να ξεκαθαρισεις στο μυαλο σου τι εννοεις αριστερα και τι οχι.

 37. indictos said

  Εγώ πάντως δεν βλέπω και τόσο μεγάλη την νίκη του ΚΚΕ (τον μοναδικό κερδισμένο των εκλογών κατά τον Λαζόπουλο).
  Από τους 1.650.000 ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα κέρδισε 73.000 ψήφους (λιγότερο από 4,5%) και μιλάμε σε εποχή που η εργατική τάξη στενάζει.
  Στην Σαλονίκη για παράδειγμα αν και το ΚΚΕ ανέβασε τα ποσοστά του, πήρε 400 ψήφους λιγότερες από το 2006 (προ ΔΝΤ για να μην ξεχνιόμαστε).

  ΥΓ Η Ελευθεροτυπία έχει πάρει τον κατήφορο εδώ και χρόνια (για μένα από την εποχή του…Θέμου)

 38. #36 Δεν είμαι από αυτούς που εγγράφουν τις τηλεοπτικές εκπομπές ωστόσο είμαι σίγουρος ότι έχω ακούσει πάνω από δύο φορές τον εκπρόσωπο τύπου του ΚΚΕ να απαντάει στην ερώτηση περί πολυδιάσπασης της αριστεράς ότι το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό κόμμα αλλά κομμουνιστικό.
  Αν θέλεις να στο αποδείξω, δεν μπορώ. Ψάξε μήπως βρεις κανένα βίντεο στον «σωλήνα του υιού» (γιουτουμπ) 🙂

 39. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Όσο οι «υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις» εξακολουθούν να εκφράζονται κάτω από ψευδώνυμα και αλλώνυμα, οι χρυσαυγίτες θα πολλαπλασιάζονται.
  Ο «Ιός» -τουλάχιστον- είχε όνομα κι επίθετο.

 40. Χρηστος Κ. said

  #38 Για να καταλαβω, αν εισαι κομμουνιστης δεν εισαι αριστερος? Κι αν εισαι αριστερος δεν εισαι κομμουνιστης? Για το παιχνιδι απαντηση δεν υπηρξε.

 41. Qq said

  Από αρχαιοτάτων χρόνων πάντα υπήρχε πάντα μία διαμάχη μεταξύ των κομμουνιστών kai των σοσιαλιστών, αυτών των δύο με τους σοσιαλδημοκράτες, των τριών με τους αναρχικούς κτλ. Τους κομμουνιστές να αποκαλείς σοσιαλιστές, θου κύριε των δυνάμεων

 42. @38
  Θα εννοείς την απάντηση της κ Παπαρήγα σε ερώτηση δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας για την ενότητα της αριστεράς.
  Είχε πει:
  «Εγώ εκπροσωπώ το Κομουνιστικό Κόμμα και όχι κάποια αριστερά.»

  Νομίζω ότι έχει κάποια διαφορά αυτό που απάντησε η κ Παπαρήγα με την διατύπωση σου…
  http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CF%8E-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC

  Καταλαβαίνεις όμως ότι θα πρέπει εσύ να δικαιολογείς τους ισχυρισμούς σου, και όχι να απαντάς, «ψάξε εσύ»

 43. voulagx said

  «Σιγά τα ωά!» σκέφτηκε μεγαλοφώνως ο Δρ. Αυγουλάκης Ωοειδής – το Α και το Ω της Σύγχρονης Ωολογίας – καθώς έσπαζε ένα αυγό για να φτιάξει την αγαπημένη του ομελέτα. Το θεώρημά του « Η κλάσις ωών αποτελεί αναγκαία συνθήκη δια την παρασκευήν ομελετας» έθεσε τις βάσεις της Συγχρονης Ωολογιας, ενω η αποδειξη της ανεξαρτησιας της προτασης «Η κοτα γεννησε το αυγο ή το αυγο την κοτα» του χαρισε τον ανεπισημο τιτλο του Γκεντελ της Ωολογιας! Ηταν ο πρωτος που, στα πλαίσια του Προγραμματος Εγγλάνγκεν (Egglangen),εθεσε ως αμεση προτεραιοτητα της παγκοσμιας Ωολογικης κοινοτητας την απαντηση στο ερωτημα: «Βάφονται με πορδές τα ωά;» – ερωτημα το οποιον ακομη περιμενει την εμφανιση του δικου της Αντριου Γουάϊλς.
  (συνεχιζεται)

 44. #40 Σε λάθος άνθρωπο την κάνεις την ερώτηση. Αρμόδιος είναι ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ.

  Το «παιχνίδι» είναι ατυχής λέξη. Εννοώ ότι δεν θα μπω στο τρυπάκι να αναφερθώ σε ψευδεπίγραφες ιδεολογικές συγγένειες που μπορεί να φτάσει πολύ μακρυά και να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τις ψήφους που θέλει για να μην αποδοκιμαστεί εντελώς την επόμενη Κυριακή. Γιατί αν μιλήσουμε για συγγένειες θα πάμε σε πολυκατοικίες και ασυμβατότητες. Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο στρατόπεδα, το μνημονιακό και το αντιμνημονιακό. Δεν υπάρχει λόγος να τα μπερδέψουμε με άλλα δεδομένα. Το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά είναι μεγάλος καπηλευτής του ΚΚΕ και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το βοηθήσω σε αυτήν την τακτική, με όση δύναμη μπορεί να έχει ένα μικρό σχόλιο ενός ασήμαντου σχολιαστή σαν εμένα.
  Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και η βιαστική δήλωση του πρωθυπουργού ότι «συνεχίζουμε». Ακυρώνει την αρχική του μπλόφα και επενδύει στη χαλαρή ψήφο που θα ενεργοποιήσει το θυμικό των αριστερών ψηφοφόρων. Αν άφηνε την απειλή εκλογών ενεργή και την δεύτερη Κυριακή θα έτρωγε χοντρή εκλογική σφαλιάρα. Στην ουσία όμως αν χάσει πανηγυρικά την Κυριακή η απειλή της εξόδου από την κυβέρνηση θα επανέλθει θέλει δεν θέλει.

 45. ο Μήτσος said

  @40
  Επειδή στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις που έλεγε και ο μακαρίτης ο Γιάννης Τσαρούχης και το Πασόκ έχει δηλώσει ότι είναι “η Αριστερά” και ότι ανήκει στις “Αριστερές Δυνάμεις” και ότι είναι “Αντιδεξιό κόμμα” κλπ., έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση σε πολύ κόσμο που δεν ψάχνει και πολύ τα πράματα.
  Τον Γιώργο Παπανδρέου τον παππού τον λένε ακόμα “γέρο της Δημοκρατίας” και τον κατατάσσουν στις δημοκρατικές έως κεντρώες δυνάμεις, ενώ πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους κομμουνιστοκτόνους (η λέξη δώρο για τον Κορνήλιο) που έχουν περάσει από την ελληνική βουλή.

  @42
  Εδώ υπάρχει και η λέξη “κάποια”. Από αυτό που λέει η Παπαρήγα όποιος δεν βγαίνει το συμπέρασμα ότι ότι είναι άλλο η αριστερά και άλλο ο κομμουνισμός ούτε με πολύ καλή θέληση.

 46. ο Μήτσος said

  σβύστε και την λέξη όποιος απο την προτελευταία γραμμή.

 47. doctor said

  Ήταν λυπηρό που σταμάτησε ο Ιός έπειτα από τόσα χρόνια. Βέβαια, το διαδίκτυο είναι εδώ και μπορούνε οι «φορείς» του Ιού να συνεχίσουν το έργο τους. Μέσα από την έρευνα των φορέων του ιού μπορεί να μάθει κανείς πολλά πράγματα, όσον αφορά δε τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών ήταν ενίοτε αυθαίρετα και ειδικά ο κ.Κωστόπουλος στην προσπάθειά του να καταγγείλει τον ελληνικό εθνικισμό, με χαρακτηριστική άνεση και δογματική μυωπία συντάσσεται με τους αντίπαλους εθνικισμούς. Είναι άλλο πράγμα η προσπάθεια να δεις την πραγματικότητα κατάματα και είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό να μειώνεις και να αδικείς την πατρίδα σου συνειδητά για να μη φανείς μεροληπτικός. Ο Κωστόπουλος θυμίζει τον Στεργιάδη στη Σμύρνη…
  Όσον αφορά την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, εκεί ίσως οι δογματικοί της Αριστεράς (ειδικά οι του ΣΥΡΙΖΑ) θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους. Ο δογματισμός της Αριστεράς πάσχει όσο και ο δογματισμός της άκρας δεξιάς: για τους μεν οι μετανάστες είναι μια αγιοποιημένη ομάδα και για τους δε όλοι οι μετανάστες είναι κλέφτες, βιαστές και πρέπει να απελαθούν. Ανάμεσα στους τελευταίους μετανάστες υπάρχουν πολλοί που έχουν έρθει εδώ για να παρανομήσουν και για να εγκληματίσουν. Οι συμμορίες νεαρών Αλγερινών και Μαροκινών που έχουν συλληφθεί τελευταία το αποδεικνύουν περίτρανα. Το κέντρο της Αθήνας έχει χωριστεί σε ζώνες αυτών των συμμοριών και έχω τύχει αυτόπτης μάρτυρας αρκετών μαχών ανάμεσα σε συμμορίες (ειδικά μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών). Όταν η Αριστερά καταφέρει να διαχωρίσει αυτή την συνειδητή μειοψηφία των παραβατικά συμπεριφερομένων μεταναστών, όταν κατανοήσει ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει σοβαρό ΠΡΟΒΛΗΜΑ, όταν καταλάβει ότι οι κάτοικοι του κέντρου (Έλληνες ή ξένοι) που ζητούν το δικαίωμα στην σπιτική γαλήνη, το δικαίωμα να πάνε το παιδί τους στην παιδική χαρά ή στο σχολείο χωρίς να τους ληστέψουν, τότε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αλλά και του ΛΑΟΣ θα επανέλθουν εκεί που ήταν και θα ξαναθυμίζουν ποσοστά λίπους σε γιαούρτια light.
  Πρέπει η Αριστερά να καταλάβει ότι όπως σε κάθε κοινωνία, έτσι και ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις. Αν δεν καταφέρει η Αριστερά να διαχωρίσει τον οικογενειάρχη μετανάστη από τον τύπο που πουλάει πρέζα στην Τοσίτσα ή εκδίδει διά της βίας νιγηριανές, τότε ο κάθε μαλάκας Μιχαλολιάκος θα φαντάζει η μόνη λύση.
  Όσοι μένετε στην Αθήνα κάντε μία βόλτα αργά το βράδυ στην Κουμουνδούρου, στην πλατεία Βάθης, στον άγιο Παντελεήμονα και στη γύρω περιοχή. Αν δεν αποκατασταθεί η τάξη και αν κάποιοι συνεχίζουν να πριμοδοτούν το εμπόριο πρέζας, το παράνομο εμπόριο, το εμπόριο λευκής σαρκός και να υποθάλπτουν τις κάθε λογής συμμορίες στο όνομα της πολυτισμικότητας (η οποία θα πρέπει να προωθηθεί ως ζητούμενο μέσα από ορθολογική και εποικοδομητική σκέψη), τότε την επόμενη τετραετία ο Μιχαλολιάκος μπορεί να βγει ακόμη και δήμαρχος.
  Οι λάτρεις της παρούσας κατάστασης είναι αυτοί που τρέφουν το αυγό του φιδιού. Γνωρίζω κομμουνιστές που μέσα από όλο αυτό το παιχνίδι του παραλόγου αρχίζουν και βλέπουν με συμπάθεια τα καθάρματα με τα ξυρισμένα κεφάλια.
  Η πολυπολιτισμική κοινωνία πρέπει να εμφορείται με αξίες και με οράματα που πρέπει να πηγάζουν από την αλληλοκατανόηση, την αρμονική συμβίωση και την αγάπη. Δεν είναι πολυπολιτισμική εικόνα να κρατάς με το ζόρι σε μία χώρα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι ΔΕΝ θέλουν να μείνουν σε αυτήν αλλά να πάνε στην ΕΕ στο όνομα ηλιθίων συνθηκών που έχουν ως συνέπεια να περιφέρονται στην Αθήνα εκατοντάδες χιλιάδες άμοιροι άνθρωποι που είναι θέμα χρόνου να παρανομήσουν για φάνε. Όσο δεν βλέπουμε το πρόβλημα κατάματα, τόσο αυτό θα γιγαντώνεται και ίσως μια μέρα (μακάρι να διαψευστώ πανηγυρικά) να γίνονται πογκρόμ κατά των μεταναστών όχι από τους γνωστούς ψυχάκηδες της Χρυσής Αυγής, αλλά και από αγανακτισμένους απλούς πολίτες…

 48. @45

  Σωστά, αυτό λέω στον @38 ότι παραποιεί τα λόγια της κ Παπαρήγας, και οφείλει να επανορθώσει.
  Αφήστε που μου έκατσε στραβά αυτό το «δεν μπορώ να αποδείξω τον ισχυρισμό μου, ψάξε εσύ», ατάκα που φοριέται πολύ τελευταία.

 49. #47 Είπες την μαγική κουβέντα «αν δεν καταλάβει». Κατά την δική μου συνωμοσιολογική άποψη δεν καταλαβαίνει γιατί αυτός είναι ο ρόλος της. Ο κατακερματισμός της αλήθειας δεν είναι ακούσιος. Είναι σχεδιασμένος για να υπάρχει γενικότερη ασυνεννοησία. Υπό αυτήν την έννοια όλοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που βρισκόμαστε.
  Προχθές άκουσα τον Τσίπρα με μεγάλη μου χαρά να μιλάει για ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο αλλά πριν από λίγους μήνες είχε φροντίσει και αυτός να σπάσει αυτό το ενιαίο μέτωπο μιλώντας για πολυπολιτισμική κοινωνία κλπ. Η ενότητα δεν διατάσσεται, κερδίζεται. Και αυτή η πολυδιάσπαση της αντίδρασης δεν νομίζω να είναι τυχαία.

  Ως προς τις χαρές του ΚΚΕ που ανέφερες επιτέλους με δικαιώνεις. Στην ουσία τα δύο άκρα δίνουν πελατεία το ένα στο άλλο. Έτσι είναι λογικό να χαίρεται και η ΧΑ για την επιτυχία του ΚΚΕ και το αντίστροφο. Για όσο διάστημα θα υπάρχει γενικότερο μπάχαλο στους σκεπτόμενους ανθρώπους τα δύο οργανωμένα διαδηλωτικά κόμματα θα κερδίζουν ψηφοφόρους. Είναι αυτό που είπα για νίκη των δογματικών.

 50. #48 Ρε εσύ Ντίνο, γιατί δεν βλέπεις πολύ απλά ότι βαριέμαι να ψάξω στο διαδίκτυο. Θέλεις να με κατηγορήσεις γιατί βαριέμαι; Κάν` το. Αν όμως ψάξεις σε προεκλογικές εκπομπές (πχ στην τελευταία του Χ»Νικολάου) θα δεις αυτό που είπα.

 51. «Ρε συ» Στράβων, βαριέσαι να ψάξεις, αλλά δεν βαριέσαι να αρπάζεις το πληκτρολόγιο και να γράφεις σεντόνια, τσουβαλιάζοντας τους πάντες.

  Σου επαναλαμβάνω, παραποιείς την δήλωση της κ Παπαρήγας.
  Βαριέσαι ξε-βαριέσαι, αυτό έκανες.

  Άσε που δεν είχα καμιά όρεξη να υπερασπίζομαι την κ Παπαρήγα, ειδικά μετά την απόφασή του ΚΚΕ για αποχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

 52. #39 […Μιλώντας για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «τον κατάλογο των μελών μας δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε σε κανέναν. Είναι θέμα αρχής. Το ίδιο για όποιον ενισχύει το ΚΚΕ οικονομικά και δεν θέλει τ’ όνομά του να γίνει γνωστό». …] πηγή

  Είπες κάτι για ανωνυμία; Σου απαντάει η Παπαρήγα.

 53. Χρηστος Κ. said

  1) Υπαρχει η κομμουνιστικη αριστερα, η σοσιαλιστικη αριστερα και η σοσιαλδημοκρατικη «αριστερα». Εαν ειναι να επανανοηματοδοτησουμε τις εννοιες, ευχαριστω δε θα παρω. Οσοι θελουν να το κανουν για μενα ειναι απλα ασχετοι και γραφικοι.
  2) # 49 Συγνωμη αλλα μπερδευετε τη π…..α με τη β…..α. Αλλο η πολυπολιτισμικη κοινωνια κι αλλο τα ταξικα συμφεροντα. Οι εργαζομενοι ανεξαρτητως χρωματος επιδερμιδας και θρησκευματος πρεπει να παλεψουν μαζι. Εκει παει το ενιαιο μετωπο εναντια στο μνημονιο. Εαν ακουτε μια φραση και τη κανετε μακαρονι για να βοηθα τον δικο σας συλλογισμο δε σημαινει οτι ειναι κι ετσι η πραγματικοτητα.
  3) Ο Ντινος εχει δικιο σε αυτο που λεει. Αν βαριεστε να ψαξετε τις αποδειξεις των ισχυρισμων σας καλυτερα μην ισχυριζεστε κατι. Γιατι κι εγω μπορω να ισχυριστω οτι εισαστε χρυσαυγουλος αλλα βαριεμαι να το αποδειξω.
  4)»…εκεί ίσως οι δογματικοί της Αριστεράς (ειδικά οι του ΣΥΡΙΖΑ)…» ειναι σιγουρο οτι ζουμε στην ιδια χωρα? «Γνωρίζω κομμουνιστές που μέσα από όλο αυτό το παιχνίδι του παραλόγου αρχίζουν και βλέπουν με συμπάθεια τα καθάρματα με τα ξυρισμένα κεφάλια.» Κι εγω γνωριζω δοκτορες που ειναι καθαρματα. Αυτο τι σημαινει? Οτι ολοι οι δοκτορες ειναι καθαρματα? Με τον Γκαιμπελς εχετε καποια σχεση?

 54. doctor said

  Στράβωνα, όσο η κρίση θα βαθαίνει (θα βαθύνει κι άλλο, δυστυχώς) τόσο θα πριμοδοτούνται τα άκρα. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση του μεσοπολέμου έφερε τον φασισμό και τον Χίτλερ και στο τέλος τον πόλεμο.
  Ο εντυπωσιακός υπερπληθυσμός, η ανυπέρβλητη σε κανονικές συνθήκες οικονομική κρίση (αν κάποιος θέλει την καπιταλιστική κοινωνία οφείλει να είναι με το μνημόνιο και το ΔΝΤ, γι’αυτό και η στάση του Σαμαρά είναι εξαιρετικά αστεία), η καθημερινή εισροή πεινασμένων και εξαθλιωμένων μεταναστών στη νότια Ευρώπη (η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία δεν έχουν λιγότερα προβλήματα από εμάς), η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, δυστυχώς συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση την οποία ο πόλεμος ως νομοτελειακή σταθερά θα παίξει τον ρόλο της βαλβίδας εκτόνωσης, δυστυχώς.
  Ο κόσμος τείνει να θυμίζει γερασμένο μεσογειακό δάσος, κατάξερο μέσα στο καλοκαίρι που περιμένει μια φωτιά για να το αναγεννήσει.
  Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη κατάσταση, ο ρόλος της Αριστεράς πρέπει να είναι πρωτίστως ανθρωπιστικός, και θα πρέπει να υπερβληθούν όλες οι δογματικές αγκυλώσεις. Πρέπει να γίνει μια ριζική επανεκκίνηση, μία συνολική και εκ βάθρων συνενοήση τουλάχιστον για τα αυτονόητα. Μια καλή αρχη θα μπορούσε να γίνει με την περιφέρεια Αττικής όπου αν κάποιος συναθροίσει τα ποσοστά των αριστερών υποψηφίων θα κατανοήσει πόσο ηλιθίως αλληλοεξοντώθηκαν όλοι τους. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει ένας Δήμος ή μια περιφέρεια με το μνημόνιο ή με το ΔΝΤ. Δηλαδή αν κέρδιζε ο Παφίλης τι θα έκανε; Θα έβγαζε την περιφέρειά του από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.λπ;
  Η Αριστερά στο σύνολό της κινείται εντελώς λάθος και τα όποια πρόσκαιρα οφέλη που αποκομίζει το ΚΚΕ προέρχονται από αυτή την ανόητη λαϊκίστικη επιχειρηματολογία του που συναγωνίζεται σε γελοιότητα τις παπαριές του Καρατζαφέρη ή του Γεωργιάδη.

 55. doctor said

  Χρήστο Κ, δεν κατάλαβα τι ακριβώς ρωτάς, αλήθεια.

 56. #53 Αν ο Τσίπρας δεν αναφερόταν στους Έλληνες αλλά σε μια συγκεκριμένη πολυπολιτισμική τάξη έπρεπε να το διευκρινίσει. Εγώ νόμιζα ότι απευθυνόταν στους Έλληνες ψηφοφόρους όλων των τάξεων.
  Μην μου ζητήσεις και το βίντεο του Τσίπρα, βαριέμαι και αυτό να το ψάξω.

 57. Qq said

  Υπάρχουν οι κομμουνιστές, και οι λοιπές δυνάμεις της μπουρζουαζίας. Εγώ δεν άκουσα κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα έπεφτα και από τα σύννεφα αν υπήρχε δήλωση ότι οι κομμουνιστές δεν είναι αριστεροί. Θα ήταν μια πολύ συνεπής δήλωση.

 58. #54 Κάνεις ένα λάθος. Οι χώρες προέλευσης των λαρθομεταναστών δεν ανήκουν στον δυτικό κόσμο και άρα δεν νοιώθουν την οικονομική κρίση όπως εμείς. Δεν έχουν εκεί αστική κοινωνία, χρηματιστήρια και δεν αγοράζουν τα αυγά τους από το σούπερ μάρκετ με πιστωτικές κάρτες που ξαφνικά τους έκοψαν τις πιστώσεις. Μιλάμε για άλλον πολιτισμό. Δεν φεύγουν γιατί δεν έχουν δολάρια στην τσέπα. Κάποιοι τους κατευθύνουν εδώ.
  Με λίγα λόγια τους φέρνουν εδώ όχι για να τους σώσουν αλλά για να μας μετατρέψουν και εμάς σε Πακιστάν.
  Εμείς πεινάμε, αυτοί απλά βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και αποκτούν ποικιλία στην σεξουαλική ζωή καθώς βιάζουν και καμιά ντουζίνα κοριτσάκια την εβδομάδα.
  Φυσικά κάποιοι βλέπουν σε αυτό το μπάχαλο και την ευκαιρία τους να κάνουν την αταξική τους επανάσταση. Μπάχαλο σου λέει, αργά ή γρήγορα θα έρθει η ευκαιρία.

 59. sarant said

  Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει δηλώσεις από το ΚΚΕ που διακρίνουν τους κομμουνιστές από τους αριστερούς. Παράδειγμα:
  «Ο Μπελογιάννης, κύριοι του ΒΗΜΑΤΟΣ, δεν ήταν αριστερός. Ηταν κομμουνιστής. Να τη σημειώνετε τη διαφορά, γιατί είναι τεράστια και όχι να κατατάσσετε τον Μπελογιάννη στην Αριστερά!!»
  http://www2.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=5622804

  Ακόμα πιο καθαρά και ακόμα πιο πρόσφατα:
  Οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διάφοροι δημοσιολόγοι μιλούν για τη «διασπασμένη αριστερά» επειδή το ΚΚΕ δε συνεργάζεται μ’ αυτές τις δυνάμεις. Το ΚΚΕ όμως δεν είναι αριστερό δηλαδή σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, είναι Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτοί ούτε τα στελέχη τους δεν μπορούν να ενώσουν, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπασή τους είναι μια απόδειξη το πώς εννοούν τη δημοκρατία: Ως μέσο επιβολής της άποψης κάθε καπετανάτου και όταν αυτή δε γίνεται αποδεκτή, διασπώνται, αν και ιδεολογικά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Επί 40 χρόνια ψάχνουν για το «νέο»! Η διάσπασή τους είναι αποτέλεσμα της κρίσης της πολιτικής διαχείρισης του συστήματος, της σοσιαλδημοκρατίας με τους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς σε «αριστερή» και «δεξιά». Διαπιστωμένο στην Ευρώπη και διεθνώς ότι η «ενότητα της αριστεράς» είναι η παραλλαγή του «αντινεοφιλελεύθερου μετώπου», η υποταγή του εργατικού κινήματος στη σοσιαλδημοκρατία.

  Αλλωστε, η έννοια αριστερά δεν είναι μόνο ξεπερασμένη, αλλά σήμερα είναι και κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να δικαιολογούνται οι κάθε είδους συμβιβασμοί με τη σοσιαλδημοκρατία, ο αντικομμουνισμός, η άρνηση της ταξικής πάλης.

  Οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ενιαία συμφέροντα. Είναι ξεπερασμένος, είναι λάθος και αποπροσανατολισμός ο διαχωρισμός τους σε έννοιες αριστερός ή δεξιός. Το ΚΚΕ παλεύει να ενώσει όλες αυτές τις δυνάμεις σε ενιαίο μέτωπο.

  Οι διαχωριστικές γραμμές είναι: Μονοπώλια – λαός, αστική εξουσία – λαϊκή εξουσία, καπιταλισμός – σοσιαλισμός – κομμουνισμός. Κάθε άλλος διαχωρισμός συσκοτίζει τις ουσιαστικές ταξικές αντιθέσεις.

  http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/10/2010&id=12765&pageNo=40&direction=1

  Αυτός ο υπερτονισμός της διάκρισης αριστερών-κομμουνιστών είναι καινούργιο φρούτο, των 2-3 τελευταίων ετών. Παλιότερα, και το ΚΚΕ θεωρούσε τους κομμουνιστές ως υποσύνολο των αριστερών.

 60. Qq said

  Όσο για τον προβληματισμό, γιατί ανέβηκαν τα ποσοστά της ΧΑ, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Όταν το σύνθημα ήταν «αντιμνημονιακό» έτσι γενικά και αόριστα, και παρόλες τύπου μη ψηφίζετε τα δύο μεγάλα κόμματα ακούγονταν από όλες τις μεριές, αναμενόμενο είναι να πάρει η άκρα δεξιά την μερίδα του λέοντος. Γι αυτό λέω ότι είναι πολύ διακινδυνευμένο να ποντάρεις σε τέτοιες καταστάσεις και να προτρέπεις τον κόσμο να ψηφίζει από γενάτι και μόνο. Κάποιες φορές κερδίζεις χάνοντας.

 61. Γιάννης said

  Γιατί αντί το δάχτυλο, θέλω να βλέπω το φεγγάρι;

  1. Οι συντάκτες του Ιού παραμένουν στην Ελευθεροτυπία, άρα μπορούν να συνεχίσουν τα ρεπορτάζ…

  2. Το άθλιο κείμενο διαμαρτυρίας κάνει λόγο για «μεσαίωνα». Ο Ιός ήταν ασπίδα στον Μεσαίωνα;

  3. Ποιους ενοχλεί το τελευταίο δίμηνο το γεγονός ότι η Κύρα Αδάμ ανέλαβε τη διεύθυνση και επιτίθενται με ντρίμπλες στην Ελευθεροτυπία;

  4. Τώρα τελευταία η Ελευθεροτυπία έδωσε λόγο στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ, στους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ. Πονάει λίγο, αλλά είναι περισσότερο τίμιο από το λιβανιστήρι σε ΠΑΣΟΚ και Τσίπρα

 62. rogerios said

  Κι εμένα με ανησυχεί πολύ και με θλίβει βαθύτατα η εντυπωσιακή άνοδος των ποσοστών της ΧΑ σε ορισμένες αθηναϊκές συνοικίες, αλλά δεν πρέπει ούτε να την υπερτιμούμε (γιατί δεν αφύσικη υπό τις δεδομένες γενικές και ειδικές – για τις περιοχές που αναφερόμαστε – συνθήκες) ούτε να την απομονώνουμε από τα πραγματικά αίτια που οδηγούν και στην έξαρση των φαινομένων ξενοφοβίας και των ενστικτωδών αντιδράσεων στο ερώτημα τι φταίει για την παρούσα δύσκολη συγκυρία. Όσο αρκούμαστε σε αφορισμούς εξ αποστάσεως για τους «κακούς» που ψήφισαν τα χρυσά αυγά και αφήνουμε την κατάσταση ως έχει, στο έλεος της κρατικής αδιαφορίας, δεν θα πετύχουμε τίποτε άλλο από το να παρατηρούμε την αύξηση των ποσοστών που θα ψηφίζουν τα φασιστοειδή (και ακόμη δυστυχέστερα τον πολλαπλασιασμό αυτών που θα είναι πλέον συνειδητοποιημένα φασίστες). Νομίζω ότι πολύ σωστά θέτει το ζήτημα ο Doctor στα σχόλια 47 και 54.

  Για τη σημαντική απώλεια του Ιού, πολύ θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξήγηση εκ μέρους της εφημερίδας, γιατί αυτό το «δεν χωράει στον νέο σχεδιασμό» δεν μου λέει απολύτως τίποτε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μια εφημερίδα (και μάλιστα σε περίοδο δυσκολιών) επιλέγει να καταργήσει μια από τις πιο επιτυχημένες στήλες της. Η ικανοποίηση των αντιπάλων του Ιού δεν μου αρκεί… Πιστεύω ότι η πλειονότητα των αναγνωστών της Ε καταλεγόταν στους φίλους του Ιού. Ίσως βέβαια να κάνω λάθος, αλλά…

 63. izoistosaloni said

  ούτε «ο καιρός» χώρεσε

 64. sarant said

  61: Δηλαδή η παρουσία της σελίδας του Ιού δεν μπορεί να συνδυαστεί με το να δοθεί φωνή στο ΚΚΕ και στους δυσαρεστημένους του Σύριζα;

 65. Mιχαλιός said

  #58 Μετά απ’ αυτά είναι πολύ παράξενο που δε γέμισε ακόμη το Πακιστάν με πεινασμένους Έλληνες λαθρομετανάστες.

  Αυτό με τους βιασμούς είναι κανένα καινούργιο χρυσαυγίτικο φρούτο;

 66. Νομίζω ότι το 61 δίνει την απάντηση γιατί σταμάτησε ο Ιός, μια απορία που είχα από την περασμένη Κυριακή που αντί να βρώ τον Ιό βρήκα την ανακόινωση.
  Μπορέι πολλές φορές να μην συμφωνούσα με τον Ιό αλλά τουλάχιστον όσα έγραφαν τα τεκμηρίωναν και έδιναν υλικό στον αναγνώστη (διαβάστε – δείτε) αν ήθελε να κάνει δική του έρευνα.
  Αντίθετα τα άρθρα της κυρίας Αδάμ τις περισσότερεςφορές είναι γεμάτα ανακρίβειες, ατεκμηρίωτα και γεμάτα λογικά άλματα. Για να τκμηριώσω την άποψή μου παραθέτω ένα παράδειγμα στο άρθρο εδώ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=179759 μαθάινουμε ότι η Άνδρος βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Ευβοια και τη Ραφήνα ή στο Σόύνιο αφού αναφέρει ότι απέχει 21 ναυτικά μίλια, δυστυχώς η Άνδρος απέχει 60 ναυτικά μίλια από την Αθήνα σε υεθέια γραμμή. Επίσης μαθαίνουμε ότι καταργούνται τα πεδία βολής Άνδρου καιΨαθούρας αλλά εγώ σαν ιστιοπλοός ξέρω ότι είναι σε ισχύ οι παρακάτω αγγλίες για τους ναυτιλλομένους :
  ZCZC LA51
  310610 UTC DEC 09
  LIMNOS RADIO NAVWARN 0259/09
  CENTRAL AIGAIO SEA
  FIRING EXERCISES FROM »NISOS ANDROS»
  RANGE IN AREA BOUNDED BY:
  38- 02N 024- 52E
  38- 16N 025- 21E
  37- 48N 025- 49E
  37- 34N 025- 23E
  37- 42N 025- 01E
  38- 00N 024- 52E
  FROM 01 JAN TO 31 DEC 10
  DAILY SUNRISE TO SUNSET
  CAUTION ADVISED
  CANCEL THIS MSG 311600 UTC DEC 10
  NNNN

  ZCZC LA50
  310600 UTC DEC 09
  LIMNOS RADIO NAVWARN 0258/09
  NW AIGAIO SEA
  »PSATHOURA» FIRING PRACTICE AREA
  FIRING EXERCISES
  IN AREA BOUNDED BY:
  39- 26N 023- 53E
  39- 43N 023- 40E
  40- 00N 024- 18E
  39- 43N 024- 31E
  FROM 0500 UTC TO 1500 UTC
  DAILY EXCEPT FRIDAYS, SATURDAYS,
  SUNDAYS AND HOLIDAYS.
  FROM 04 JAN TO 31 DEC 10
  CAUTION ADVISED
  CANCEL THIS MSG 311600 UTC DEC 10
  NNNN

  Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό και μπορεί κάποιος να δει πολλά παρόμοια.

  Αντίθετα ο Ιός παρεθετε τα στοιχέια του και τεκμηρίωση.
  Και διαβάζω την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σχεδόν 15 χόρόνια από φοιτητής τότε που ο Ιός ήταν στο Ε και εξορίστικε από εκεί όταν το Ε προσπάθησε να γίνει λάιφστάολ περιοδικό. Τότε που πρώτα διάβαζα τον Αρκά και μετά τον Ιό.

  Προφανώς ο Ιός πρέσβεύει διαφορετικό είδος δημοσιογραφίας από την διεύθυνση της εφημερίδας.

 67. ο Μήτσος said

  @65
  Είναι αντιδραγώνειος επιχειρηματολογία.

 68. sarant said

  Παναγιώτη, ευχαριστώ!

 69. #45 ἐγὼ τὸν Παπανδρέου Α τὸν θεωρῶ λαϊκιστὴ ἐφάμιλλο τοῦ Β, ὅμως ὅτι ἔσωσε τὴν Δημοκρατία ἀπὸ τὸν κομμουνισμὸ αὐτὸ τοῦ τὸ ἀναγνωρίζω. καὶ συμφωνῶ ὅτι στὴν Ἑλλάδα εἶσαι ὅ,τι δηλώσεις. οἱ κομμουνιστὲς δηλώνουν «δημοκρατικὲς δυνάμεις»τὸ ΚΚΕ δηλώνει «προοδευτικὴ δύναμι» κι ὁ Θουκυδίδης ἐπιμένει ὅτι τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν τῇ δικαιώσει.

 70. παρόραμα: ὅ,τι δηλώσῃς (νομίζω;)

 71. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 69.
  Αξιόπιστος άνθρωπος είναι αυτός που κρατάει την υπόσχεση που δίνει (και μάλιστα δημοσίως) # 1.

 72. #71 ἔχεις δίκαιο ἀγαπητέ, ὅμως ἂν πρόσεξες γιὰ τὸν Ἰὸ δὲν ἐπανῆλθα.

 73. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  «θὰ ἀφήσω τοὺς ἀριστεριστὲς ἀνενόχλητους νὰ θρηνήσουν τὸν ἰὸ χωρὶς νὰ ξαναπαρέμβω στὸ νῆμα…» (# 1)

  Εντάξει, εφόσον χάσατε το νήμα, σας καταλαβαίνω…

 74. Ἐντάξει, ἀγαπητὲ κύριε, σταυρῶστε με! ἔσφαλλα τὸ ὁμολογῶ! μὴ μὲ ψηφίσετε στὸν Β’ Γῦρο.

  ΥΓ Πάντως ἐμένα μοῦ ἀρέσουν οἱ περισσότερες παρεμβάσεις σας κι αὐτὸ φυσικὰ δὲν χρειάζεται νὰ εἶναι ἀμοιβαῖο.

 75. Έχω βρει λύση για να μην υπάρχει β γύρος. 🙂 εδώ

 76. sarant said

  Αύριο θα έχω ένα άρθρο με μερικές προτάσεις για το δίλημμα του β’ γύρου.

 77. papoylis said

  Νικόλα

  η Χρυσαυγή ( πρώην Ζαχαρούλα ) ήταν νεαρά καλόγρια που υπηρετούσε το γνωστό Παπουλάκο , cult φυσιογνωμία της Επανάστασης του 21.
  Οι θριαμβεύσαντες στον Άη Παντελεήμονα ( μεγάλη η χάρη του ) έχουν κατά πως φαίνεται τις ευχές του Γέροντα αλλά και της τσουπρώς

 78. sarant said

  Παπούλη, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά ο Παπουλάκος (που είναι καλτ φυσιογνωμία και σήμερα για νεορθόδοξους, καραμπελιάδες και λοιπές πατριωτικές δυνάμεις) δεν έδρασε τόσο στην επανάσταση του 21, παρόλο που ήταν σε ώριμη ηλικία τότε (γεννημένος το 1770 γαρ) αλλά γύρω στο 1850 οπότε έκανε τη δική του επανάσταση.

  Πρόσφατα έβγαλε ένα βιβλίο για τον Παπουλάκο ο Καμπουράκης (ο παρουσιαστής), αλλά αν και το πήρα στα χέρια μου δεν πρόφτασα να το διαβάσω. Βέβαια, είχε γράψει ο Μπαστιάς.

 79. 69

  … καὶ συμφωνῶ ὅτι στὴν Ἑλλάδα εἶσαι ὅ,τι δηλώσεις. οἱ κομμουνιστὲς δηλώνουν “δημοκρατικὲς δυνάμεις”τὸ ΚΚΕ δηλώνει “προοδευτικὴ δύναμι” …

  Πες μας λοιπόν κι εσύ τι δηλώνεις, να γελάσουμε λίγο (εκτός βέβαια από θαυμαστής του Βορίδη, όπως γράφεις αλλού).

  Όσο για τον έτερο Καππαδόκη («Εμείς πεινάμε, αυτοί απλά βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και αποκτούν ποικιλία στην σεξουαλική ζωή καθώς βιάζουν και καμιά ντουζίνα κοριτσάκια την εβδομάδα.»), είναι θλιβερή τέτοια αδυναμία (ή απροθυμία) αντίληψης της πραγματικότητας. (είναι το λιγότερο και το πιο ψύχραιμο που μπορώ να πω)

 80. #79 Δεν περίμενα ότι δεν θα υπήρχε κάποια φράση στο σχόλιο μου που δεν θα γινόταν σύνθημα εναντίων του. Όλα τα υπόλοιπα περί πολιτισμικής διαφοράς, μη οικονομικής κρίσης στην ανατολή κλπ πάνε απλά περίπατο. Βρήκαμε την φράση κλειδί!

  #65 Mιχαλιό αν δεν κατάλαβες γιατί αυξήθηκαν τα ποσοστά της ΧΑ επίτρεψε μου να σε βοηθήσω. Μόλις τώρα απέδωσες στην ΧΑ οποιαδήποτε άποψη διαφοροποιείται από το πολυπολιτισμικό πρότυπο. Με αυτήν την τακτική -θα τολμήσω μια πρόβλεψη- τα ποσοστά της ΧΑ θα εκτιναχθούν, δεδομένης και της ασάφειας Καρατζαφέρη. Συνέχισε να μην κατανοείς τους λαθρομεταναστοσκεπτικιστές και θα δεις την ΧΑ σε ποσοστά τρόμου.

 81. Άγριος said

  Κι αν φύγουν οι (λαθρο)μετανάστες, βρε κάφρε*, θα πας να καθαρίζεις εσύ τα σκατά που καθαρίζουνε;
  Και πες μας που το κάνουν αυτό με τα κοριτσάκια να πάμε κι εμείς! (απ΄ ότι φαίνεται έχεις έγκυρες πηγές, μήπως ήσουν κι εσύ εκεί;)
  Μας τα έχετε κάνει τούμπανο με τις ίδιες σαχλαμάρες. Εντάξει, δεν τελείωσε ακόμη η καραμέλα;
  * Ζητώ συγγνώμη από τους Κάφρους.

 82. SLY said

  #61 @Γιάννης έφα:

  1. Οι συντάκτες του Ιού παραμένουν στην Ελευθεροτυπία, άρα μπορούν να συνεχίσουν τα ρεπορτάζ…

  Αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Άλλο το ύφος και ο προσανατολισμός της συλλογικής εργασίας μιας ερευνητικής ομάδας κι άλλο το ρεπορτάζ που στο αναθέτει ο/η αρχσισυντάκτης. Στην δεύτερη περίτπωση οι περιορισμοί είναι προφανείς.

  2. Το άθλιο κείμενο διαμαρτυρίας κάνει λόγο για “μεσαίωνα”. Ο Ιός ήταν ασπίδα στον Μεσαίωνα;

  Τα λέμε εκατοντάδες φορές. Ο Ιός, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας διαφωνίες, ήταν υπόδειγμα ανεξάρτητης διερευνητικής δημοσιογραφίας στα ελληνικά έντυπα.

  3. Ποιους ενοχλεί το τελευταίο δίμηνο το γεγονός ότι η Κύρα Αδάμ ανέλαβε τη διεύθυνση και επιτίθενται με ντρίμπλες στην Ελευθεροτυπία;

  Έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παναγιώτης στο #66. Κι εγώ προσωπικά έχω αρκετές επιφυλάξεις αλλά δεν είναι το θέμα μας η Κύρα Αδάμ.

  4. Τώρα τελευταία η Ελευθεροτυπία έδωσε λόγο στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ, στους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ. Πονάει λίγο, αλλά είναι περισσότερο τίμιο από το λιβανιστήρι σε ΠΑΣΟΚ και Τσίπρα.

  Για τον πολύ απλό λόγο πως στην προηγούμενη διεύθυνση δεν υπήρχαν αυτές οι πολυδιασπάσεις. Παρόλη την περίεργη κατρακύλα, η «Ε» κρατάει τουλάχιστον το (πρόσχημα;) του πλουραλισμού. Άντε και στην Ντόρα.

 83. #80 Ωραίος είσαι. Από τη μια πετάς τη ρατσιστική παπάρα, κι από την άλλη έχεις την απαίτηση να την αφήσουμε ασχολίαστη. Αφού θες λοιπόν σφαιρική προσέγγιση (pun intended), θεωρώ ολόκληρο το σχόλιό σου (# 58) ανεκδιήγητο, πέρα από τα ρατσιστικά. Εντάξει τώρα;

 84. SLY said

  Να διορθώσω μια κατάχρηση γενικής:

  «Άλλο το ύφος και ο προσανατολισμός της συλλογικής εργασίας μιας ερευνητικής ομάδας»

  να διαβαστεί

  Άλλο το ύφος και ο προσανατολισμός στη συλλογική εργασία μιας ερευνητικής ομάδας».

 85. Qq said

  Μη λησμονείτε, και οι εφημερίδες είναι εμπόρευμα. Το ερώτημα είναι, όχι αν ο «ιός» είναι έγκυρος, αλλά πουλάει το είδος? Προσελκύει αναγνώστες, διαφημίσεις? Στις έρευνες που έγιναν, μάλλον ήταν αρνητικό. Έτσι για το κέφι και την δόξα μόνο ένας Λαμπράκης είχε την πολυτέλεια με τα «Ελληνικά Γράμματα», έως ότου και αυτά έκλεισαν.

 86. SLY said

  #85 «Στις έρευνες που έγιναν, μάλλον ήταν αρνητικό.» Ποιές είναι αυτές οι έρευνες που λένε ότι ο Ιός δεν πουλάει;

 87. #81 Σιγά ρε Άγριε, μας τρόμαξες.
  Εδώ που τα λέμε οι βιασμοί δεν αφορούν μόνο κοριτσάκια αλλά και ηλικιωμένες γυναίκες. Και μη μου πεις ότι σου δίνω φασιστικό σύνδεσμο.

  Μη στεναχωριέσαι για εμένα, έχω καθαρίσει και σκατά και γενικότερα έχω κάνει δουλειές που δεν μπορεί να τις φανταστεί ο τρυφερός σου ποπός. Από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι τους θέλεις μάλλον για να καθαρίζουν τα δικά σου σκατά, επομένως εσύ είσαι ο εκμεταλλευτής και ο τεμπέλης της υπόθεσης.

 88. ο Μήτσος said

  Σιγά μην κάνανε και έρευνες. Στην Ελλάδα ξέρουμε πως δουλεύουν οι περισσότερες επιχειρήσεις: στο πόδι. Μάλλον ενοχλούσε ο ιός.

 89. SLY said

  Δεν είναι ότι η μυρωδιά των κλούβιων αυγών, διαβάζοντας το ποστ του Σαραντάκου, προερχόταν από τα σχόλια που δεν είχα ξεκινήσει ακόμα να τα διαβάζω μα τώρα η αποφορά τους παραέγινε δυσάρεστη.

 90. SLY said

  *αποφορά της

  (γράφω υπερβολικά γρήγορα)

 91. Εδώ που τα λέμε (έφαγα φλασιά) δεν αποκλείεται όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και της «δικαιοσύνης» να είναι στην ουσία οι ίδιοι που νοικιάζουν διαμερίσματα στους λαθρομετανάστες με το κεφάλι και που βγάζουν εκατομμύρια από το δουλεμπόριο.
  Αλίμονο εάν δεν υποστηρίξουμε τις επενδύσεις μας.
  Προτείνω να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων παθιασμένα υποστηρίζουν την μπαχαλο-πολυπολιτισμική Ελλάδα.

 92. ο Μήτσος said

  Στράβωνα,
  να στο πω λίγο πιο επιστημονικά:
  Δε σταματάς τη μαλακία επιτέλους;

 93. Μαρία said

  Ένα γιατρό, ρε παιδιά!

 94. Την σταματάω. Είπα όσα ήθελα να πω.
  Σας αφήνω και εγώ να θρηνήσετε την απώλεια του μικροβίου με την ησυχία σας. 🙂

 95. sarant said

  Στράβωνα, έχεις ξεφύγει μου φαίνεται -είπες για δεκάδες κοριτσάκια, προκλήθηκες να το τεκμηριώσεις, έδωσες λινκ για μια γηραιά κυρία. Τώρα επαναλαμβάνεις τις χρυσαυγίτικες συκοφαντίες, ότι οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βγάζουν λεφτά από τους μετανάστες.

 96. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  ΕΠΕΙΓΟΝ!
  Ζητείται Docteur es scatologie για την προστασία και υπεράσπιση Ελληνίδων γραιών και κορασίδων διατρεχόντων ύψιστον κίνδυνον επικειμένου αποτρόπαιου βιασμού από τρισκατάρατες ορδές αγρίων ασιατικών φυλών που λυμαίνονται τας Αθήνας…

 97. SLY said

  #96 Έχω υπόψη μου έναν Γερμανό προφέσορα, τον Narziß Goldmound Ei.

 98. Dr. Mustafa Sihtiroglu said

  #93 Μαρια, εφτασεεεεε!!!!

 99. Immortalité said

  @ 98 Γιατρέ τζάμπα ήρθατε. Η περίπτωση είναι ανίατη…

 100. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  (# 99)

  Ιμόρ, Ντουμ σπίρο σπέρο!

 101. Voulagx said

  #99 😆

 102. #95 Sarant, έχεις την εντύπωση ότι δεν μπορώ να το τεκμηριώσω; Απλά δεν θέλω ούτε καν να ψάξω για τέτοιες πληροφορίες γιατί θα συγχυστώ και είμαι σε επικίνδυνη ηλικία. Χρειάζεται να το τεκμηριώσω εγώ; Μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση θα βγάλει δεκάδες περιπτώσεις.
  Αν ξέφυγα είναι επειδή προκλήθηκα από κάποιους «αγρίους» που ανάθεμα με όχι αν έχουν καθαρίσει σκατά στη ζωή τους αλλά αν έχουν πλύνει έστω ένα πιάτο. Ειδικά σε εμένα τέτοιες αγριάδες δεν περνάνε, ίσως σε κάποια καλομαθημένα παιδάκια αλλά όχι σε εμένα.

  #99 Πολλές είναι οι ανίατες περιπτώσεις και πολλών μορφών.

 103. Immortalité said

  Πρεβέρ βρες άλλο πράμα να ελπιζεις 😉

 104. #79 μὲ τὴν ἀνοχὴ τοῦ Jacques ἐπανέρχομαι γιὰ νὰ δηλώσω ἐυγενής. κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ κατλάβῃ τὸ δίλημμα ποὺ μοῦ θέτει ἡ ταξική μου συνείδησι; νὰ συμμαχήσω μὲ τοὺς προλετάριους κατὰ τῶν ἀστῶν ἢ μὲ τοὺς ἀστοὺς κατὰ τῶν προλετάριων;

 105. Orospu Hanum said

  98 Ντόκτορ, αν φταίει η αγαμία, να βοηθήσουμε.

 106. Jacques, συγγνώμη ποὺ σὲ κουράζω καὶ πάλι, ἀλλὰ γιατί διατρεχόντων κι ὄχι διατρεχουσῶν;

 107. Κορνήλιε, διαβάζεις Παζολίνι βλέπω. Αλλά οι προλετάριοι, έχουν κι αυτοί πολλές διαβαθμίσεις, όπως και οι αστοί άλλωστε.

 108. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  (# 103)
  Λυπάμαι, αλλά προφανώς έχεις δίκηο! 🙂

  (# 97)
  Θά θελα δυο λογάκια παραπάνω για τον προφέσσορά σου (για να είμαι σίγουρος ότι καταλαβαινόμαστε)…

  (# 104)
  Παρακαλώ, μην σας απασχολώ καθόλου εγώ. Καλή επιτυχία με τα κορνήλια διλήμματά σας.

 109. #108 Jacgues, πόσο συμπαθητικὸς εἶστε ὅταν γράφετε προφέσσορας μὲ 2 σ καὶ δίκηο μὲ η! γιατί λοιπὸν κορνήλια καὶ ὄχι κορνήλεια;

 110. Dr. Mustafa Sihtiroglu said

  #105 Gini tzιts, bre Hanum, u au mιshι trι qishiari!

 111. Immortalité said

  @ 107 Αυτό που με προβληματίζει με αυτό το παιδί Δύτη είναι ότι διαβάζει 🙂

  τέτοια άσκηση αυτοσυγκράτησης σαν την αποψινή, δεν έχω ματακάνει…

 112. Orospu Hanum said

  Γιατρέ, τώρα λένε οτι φταίει το διάβασμα.

 113. Immortalité said

  @ 112 Σίγουρα τώρα αυτό λένε; Ασφαλές συμπέρασμα; Το χεις καταλάβει τί λενε δηλαδή. Ε! αφού το κατάλαβες και δεν έχεις και αμφιβολία, καλά κάνεις και απευθύνεσαι στο γιατρό.

 114. Άγριος said

  Μπαρμπα-Στράβωνα, δεν χρειάζεται να σε τρομάξω, τρομάζεις μόνος σου, τρομάρα σου!
  «Μη στεναχωριέσαι για εμένα, έχω καθαρίσει και σκατά και γενικότερα έχω κάνει δουλειές που δεν μπορεί να τις φανταστεί ο τρυφερός σου ποπός»
  Τον τρυφερό μου το ποπό τον σφουγγίζω μόνος μου για την ώρα και δεν έχω ανάγκη από κανέναν. Για πες μας, ρε μάγκα, τι δουλειές έκανες; έτρωγες μπομπότα στην κατοχή και ξέρεις από πείνα; μπας κι έκανες τίποτα άλλες βρομοδουλειές;
  Εσύ ο υπέρμαχος της καφροσύνης, θα μας δείξεις τον λογαριασμό σου;
  Οι άγριοι σε προκάλεσαν ή εσύ το έχεις παραξεχειλώσει το πράμα;
  Αν είχες μπεις σε πραγματικό καφενείο, τον κουβά με τα σκατά που κουβάλησες θα τον είχες φάει στη μούρη προ πολλού. Αλλά πίσω από έναν υπολογιστή κάνουμε τον νταή. Βρήκες και τα ευγενικά τα παιδιά που λένε «εντάξει, πυρετός είναι θα του περάσει» και δεν σου λένε τίποτα.
  Και μια που είσαι και προχωρημένης ηλικίας, τι διάλεξες για να σε σκατοσπογγίσει; Φιλιπινέζα, Ρουμάνα ή προσεχώς Βουλγάρα; γιατί αυτό που περνάς στον πισινό σου για βούτυρο, μάλλον δεν είναι, οπότε μην νομίζεις ότι είσαι μάντρα.
  Άντε, πάνε να παίξεις με τα άλλα τα κλούβια τα αβγά και όταν μεγαλώσεις έλα να συζητήσεις με τους μεγάλους.
  Γιατί από ένα πετ που είχαμε εδώ μέσα, το καταντήσαμε ζωολογικό κήπο.

  (Διαβάζω από καιρό το ιστολόγιο, δεν σχολίασα ποτέ, αλλά νισάφι πια! είπαμε διάλογος, όχι ο κάθε παπάρας να έρχεται να πετάει τη σαβούρα του και να μας τα κάνει τούμπανο. Ακόμη κι ας γράφει και στιχάκια. Τα στιχάκια μας μάραναν – Ξέρεις, εσύ, ε;)

 115. Μισάνοιχτη ἡ πόρτα τοῦ φάρου. Τὴν ἔσπρωξαν καὶ μπῆκαν. Μισοσκόταδο. Στὴν ἄκρη τοῦ δωματίου, μιὰ σκάλα ὡδηγοῦσε στὸ πάνω πάτωμα. Ἀπ’τὴν κάμαρα κρέμονταν δυο πόδια.
  «Κύριε Ἄγριε!».
  Ἐξᾶντας τὸ κορμί του, πυξίδες τὰ πόδια του. Γύρισαν ἀργὰ ἀργὰ στὰ ἀριστερά. (Μαΐστρος-γραῖγος-λεβάντες-σιρόκος-ὄστρια-γαρμπῆς-ἀπανεμιά. Σταμάτησαν. Κι ὕστερα πάλι γαρμπῆς-ὄστρια-σιρόκος-λεβάντες)…

 116. aerosol said

  Για το θέμα:
  Ας μην ξεχνάμε πως σε εκλογές με αποχή που στην Αθήνα σε κάποιες γειτονιές ξεπερνούσε το 50% οι Χρυσαυγίτες δεν απέχουν (ο ιερός αγώνας γαρ…). Τα πράγματα είναι δυσάρεστα -όπως ήταν αναμενόμενο να συμβεί, ίσως και καθοδηγούμενο ως ένα βαθμό- αλλά ας μην κολλάμε στην τρομολαγνεία των αριθμών.

  Για το… ανάθεμα:
  Υπάρχουν σκατά και «σκατά». Κάποιες φορές τα πρώτα είναι προτιμότερα από τα δεύτερα. Σε εποχές σαν και τούτη, πολλοί είμαστε χωμένοι ως το λαιμό σε δαύτα. Μερικοί προτιμούμε να μην τα τρώμε κι όλας.

 117. Χρηστος Κ. said

  Κλουβια χρυσα αυγα γεμισαν το μπλογκ. Μερικα απο αυτα εβαλαν κολωνια για να σκεπασουν τη μυρωδια. Αμ δε! Στα δικα τους μπλογκ ο ναζισμος και η εθνικοφροσυνη ξεχειλιζει, εδω, επειδη ειναι κοτες, τα λενε καλυμενα μεχρι καποιος να τους νευριασει. Τοτε η αυγουλιλα δεν αντεχεται.

 118. Alexis said

  Λυπάμαι που θα το πω, αλλά το υπ’ αριθ. 58 σχόλιο του εξ Αμασείας Στράβωνα αποτελεί μνημείο γκαιμπελισμού και ακατάσχετης συνωμοσιολογίας. Δίκαια προκάλεσε την οργή και τα σχόλια που ακολούθησαν.
  Θαυμάστε επιχειρηματολογία:
  Οι μετανάστες από χώρες του Τρίτου Κόσμου που έρχονται στην Ελλάδα, δεν έρχονται γιατί πεινάνε αλλά γιατί κάποιοι ‘κακοί’ τους κατευθύνουν προς την Ελλάδα με σκοπό να μας διαλύσουν! Έτσι ένα ωραίο πρωί ο Αφγανός, που κατά τα άλλα περνάει περίφημα στην πατρίδα του, αποφασίζει να υπακούσει στις εντολές κάποιων σκοτεινών κέντρων, παρατάει σπίτι και οικογένεια, και έρχεται στην Ελλάδα για να βάλει φυτιλιές στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Κάνοντας τις διακοπές του στην Ελλάδα, και ζώντας σε βάρος των Ελλήνων οι οποίοι ‘πεινάνε’ κατά τον Στράβωνα, βιάζει και καμιά ντουζίνα κοριτσάκια την εβδομάδα! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή…
  Και μετά, ο άνθρωπος που γράφει αυτές τις τερατολογίες, παραπονιέται γιατί τον κράζουνε…

 119. Άλλωστε, το είπε ψες κι ο Κακλαμάνης. «Γιατί έρχονται στην Ελλάδα, και δεν πάνε στη διπλανή Βουλγαρία; Μήπως δεν είναι φιλική χώρα για μετανάστες η Βουλγαρία; Μήπως φυλάνε σοβαρά τα σύνορά τους αυτοί;» Είχε ξεχάσει ότι έχουν άλλο λόγο να μην πάνε εκεί. Δεν έχει μείνει Βουλγάρα να πηδήξουν. Τις έχουμε φέρει εμείς και τις πηδάμε στην Ελλάδα…

  Το πρώτο λάθος με τα χρυσά αυγά* και τους θολωφασίστες εδώ μέσα, είναι ότι τους παίζετε, και τους απαντάτε. Για να μην πούμε και πόσες φορές εκθειάζετε «άλλες» ικανότητες τους. Σαν το φασίστα Μεταξά ένα πράμα,που ναι μεν, αλλά έκανε και το ΙΚΑ, κι είπε και το Όχι, κι άλλα γραφικά.

  * αυγό είναι αυτό που θα εκκολαφτεί σε φίδι αργότερα· από μια μεριά, γιατί είδε ότι το παίρνει…

 120. SLY said

  #119 Η δημιουργία του ΙΚΑ από τον Μεταξά είναι ένας ακόμα μεγάλος μύθος.

 121. Qq said

  τηισ ισ τηε ιντερνετ, υοθ μαυ λιωε ανυ μυτη

 122. Ελληνόφρων said

  Συντάσσομαι με τον Κορνήλιο (ο οποίος είναι η μόνη υγιής φωνή εδώ μέσα και τον συγχαίρω τόσο για την παρρησία του όσο και για τις απόψεις του): ψηφίζουμε όποιον κράζει ο Ιός. Ευτυχώς όμως που έκλεισε. Μπορούμε έτσι να απαελευθερωθούμε από την αντεθνική προπαγάνδα. Ο λαός αρχίζει και αφυπνίζεται. Αυτό δείχνει η εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής (την οποία στήριξα με την ψήφο μου ως δημότης της Αθήνας). Όταν όμως ο λαός αφυπνίζεται, όσοι θέλετε να τον κρατάτε στο σκοτάδι αρχίζετε τις κινδυνολογίες περί φασισμού και αυγού του φιδιού. Αίσχος.

 123. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Επί του διπλού θέματος:
  α) Νικοδέσποτη δε πρόκειται να υπογράψω κανένα κείμενο συμπαράστασης γιατί η κατάσταση στην «Ε» έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου εδώ και πολύ καιρό και όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν (έπρεπε να είχαν σηκώσει τη φωνή τους εδώ και χρόνια). Από εκεί και πέρα αν και μόνο φίλος του Ιού δεν θα δήλωνα (δε θα ήθελα να είμαι μέλος μιας τέτοιας εκλεκτής παρέας), εκτιμούσα πάντα την εντυπωσιακή πληρότητα της δουλειάς της ομάδας του (όσο ιδεολογικά στρατευμένη κι αν ήταν) μια και σαν το φιλαράκι τους το Δημήτρη το Λιθοξόου ασχέτως κολλημάτων είναι μεθοδικότατοι και ψείρες. Εδώ και χρόνια τη διάβαζω την «Ε» τα Σαββατοκύριακα αποκλειστικά και μόνο για τον Ιό. Από μια άποψη θα το έλεγε κανείς μαζοχισμό την αδημονία να δω «τι έγραψαν πάλι οι μπαγάσηδες σήμερα» για να ανεβάζω πίεση μια και λάτρευαν την πρόκληση – πχ. επ’ ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου να βγάλουν επετειακό για τα «άπλυτα» των ελλήνων στρατιωτών στο Αλβανικό μέτωπο (που ευτυχώς ήταν πολύ πιο ήπια από όσο φοβόμουνα με δεδομένη και την ειδικότητα του Κωστόπουλου σε θέματα εγκλημάτων πολέμου με θύτες τους Έλληνες). Κι από την άλλη σε θέματα εργασιακά και περιβάλλοντος τους έβγαζα το καπέλλο πάντα για το ότι ενημέρωναν τον κόσμο για τα κακώς κείμενα εκεί που τα υπόλοιπα ΜΜΕ την έκαναν μούγκα. Ήδη έχω πάθει στερητικό σύνδρομο και που σκέφτομαι το μέλλον χωρίς τον Ιό και η ανάγνωση του JR δε θα με καλύπτει φοβάμαι.
  β) Όσον αφορά την επιτυχία των Χρυσών Αυγών στις εκλογές η λύση του να ρίξει κανείς το βάρος στο ΛΑΟΣ και τις επιλογές του είναι για τα μπάζα. Όσοι άφησαν για λόγους ιδεοληψίας ή πολιτικής ορθότητας πολλούς από τους τοπικούς ψηφοφόρους στα σημερινά χάλια του να βλέπουν μόνο τους ακροδεξιούς να μην τους αντιμετωπίζουν ως τον εχθρό ας κάνουν επιτέλους και λίγη αυτοκριτική. Ν’ αγιάσει το πληκτρολόγιο του Δημήτρη (47) – δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα. Αλλά δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες για αλλαγή στάσης – το να λέει κανείς «άσε τους κάφρους τους Έλληνες τους ρατσιστές, είναι αδιόρθωτοι» είναι πιο εύκολο…

 124. sarant said

  Χασάπη, αυτά που έγραψες για τους Ιούς είναι μεγάλος έπαινος και τα σκέφτονται κι άλλοι πολλοί.

 125. Κλουβια χρυσα αυγα γεμισαν το μπλογκ. Μερικα απο αυτα εβαλαν κολωνια για να σκεπασουν τη μυρωδια.

  Έσὺ ποὺ μιλᾷς μὲ παρρησία γιατί δὲν μᾶς λὲς εὐθέως ποιά εἶναι τὰ κλούβια αὐγὰ γιὰ νὰ φυλαγώμαστε; Γιατί πολλὰ γιὰ χρυσᾶ αὐγὰ ἀκούω ἐδῶ μέσα καὶ θυμᾶμαι πὼς τἂ χρυσὰ αὐγὰ τὰ γεννοῦσε κότα.

 126. Καὶ δῶσε καὶ κανένα στοιχεῖο. Τεκμηριωμένα πράγματα, ἀ λὰ μανιὲρε ντὲ ἰός.

 127. Ελληνόφρων said

  Κλουβια χρυσα αυγα γεμισαν το μπλογκ.

  Πρέπει να ντρεπόμαστε για τις πολιτικές μας απόψεις; Αυτή είναι η δημοκρατία που μας επιβάλλετε;

 128. Καὶ γιὰ νὰ μὴ παρεξηγηθῶ, δὲν ἀπευθύνομαι μόνο στὸν Χρῆστο.

 129. # 125 Κορνήλιε (ο θεός να μου κόβει οξείες και να σου δίνει περισπωμένες), εσύ είσαι ευγενής, μην ανακατεύεσαι με τις κότες και τα πίτουρα.

  Όσο για τον Ελληνόφρονα, ήμουν βέβαιος ότι το πρώτο σχόλιό του (122) ήταν ειρωνικό, ευτυχώς όμως επανήλθε και με έβγαλε από την πλάνη μου. 🙂 Αλλά ναι, έχει δίκιο ο Στάζυμπος: αλίμονο αν κάνουμε διάλογο με τους χρυσαυγίτες. Καλημέρα σε όλους, αυγά τε και κότες.

 130. Palavra said

  Καλημέρα σε όλους,

  προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω το εξής (και αναφέρομαι κυρίως στα ανεκδιήγητα σχόλια περί μεταναστευτικού, βιασμών και δε συμμαζεύεται): έχει κανείς την εντύπωση ότι όλοι οι εγκληματίες ήρθαν από το εξωτερικό; Δηλαδή μέχρι να αρχίσουν να έρχονται Πακιστανοί που βιάζουν γριούλες, βιαστές στην Ελλάδα δεν υπήρχαν; Ή μήπως αυτές οι τσούλες που φοράνε φούστες τα θέλουν και τα παθαίνουν;

  Και δηλαδή οι Έλληνες άντρες είναι όλοι τίμιοι, εργατικοί και θεωρούν τις γυναίκες ίσες τους; Και τότε πώς εξηγούνται η οικογενειακή βία, τα εγκλήματα «τιμής» (μη χε) και διάφορα άλλα που σπεύδουμε να τα αποδώσουμε μόνο σε μετανάστες;

  Και για τη διαφθορά, ποιος ευθύνεται; Ένα αόριστο «κράτος«, ή, π.χ. όσοι σπεύδουν να λαδώσουν για να γίνει η δουλειά τους;

  Και άλλη μια ερώτηση: πώς, βρε παιδί μου, τα έχουν καταφέρει εκεί στις Σουηδίες και έχουν κοινωνική πολιτική, ισότητα, χρήματα για όλους και ένα σωρό μετανάστες; Τσκ, τσκ, τσκ, τα έχουν καταφέρει οι Βάρβαροι κι εμείς, απόγονοι του Αριστοτέλη (που ανάθεμα κι αν τον έχουν διαβάσει ποτέ τα φιντάνια του εθνικοπατριωτισμού), πώς καταντήσαμε έτσι; Βρε μπας και μας έχουν κλέψει το DNA τα σιωνιστικά κέντρα;

 131. Χρηστος Κ. said

  «…ὅμως ὅτι ἔσωσε τὴν Δημοκρατία ἀπὸ τὸν κομμουνισμὸ αὐτὸ τοῦ τὸ ἀναγνωρίζω» Οχι κυριε Κορνηλιε εσας δε σας θεωρω χρυσο αυγο. Απλα ακροδεξιο χρυσο κουφετο. Ομως με τη μεγαθυμια που σας διακρινει φανταζομαι οτι θα με αφησετε εμενα εναν κομμουνιστη να ζω σε αυτη τη χωρα. Κι ας απεργαζομαι τη καταδολιευση της αστικης σας «δημοκρατιας». Εξαλλου και ο Παπανδρεου Α’ για να γλυτωσει τη «δημοκρατια» του κυνηγουσε τους κομμουνιστας. Υπαρχει μια παροιμια σχετικη με τη χαρα σας για την ανοδο της ακροδεξιας. «Θελει η π…..α να κρυφτει κι η χαρα δεν την αφηνει.»

 132. SLY said

  #123 Σε ευχαριστούμε για την αναφορά Χασάπη, δεν θα σε καλύπτει η ανάγνωση του JR διότι βεβαίως το κενό που αφήνει ο Ιός είναι δυσαναπλήρωτο. Δεν είμαστε επαγγελματίες αλλά προσπαθούμε πάντα να γράφουμε ποστ που να έχουν λόγο ύπαρξης κι όχι πυροτεχνήματα εξ ου και είμαστε αποτελεσματικοί επειδή ακολουθούμε το ερευνητικό και το κριτικό μοντέλο γραφής κι όχι το «καταγγελτικό» ή το «ενημερωτικό». Αυτή είναι η σχολή που δημιούργησε ο Ιός και την ακολουθήσαμε, γι αυτό ο Καρατζαφύρερ μάς αποκαλεί «παιδιά του Τσίπρα» και ο Μπουμπούκος «εγγόνια του Ιού».

 133. SLY said

  #127 «Πρέπει να ντρεπόμαστε για τις πολιτικές μας απόψεις; Αυτή είναι η δημοκρατία που μας επιβάλλετε;»

  Δεν είναι ντροπή να εκφράζεστε δημόσια, αντίθετα έτσι σας βλέπουμε σαν ελέφαντες που κρύβονται πίσω από τις παπαρούνες. Μόνο που όταν εκφράζεστε επιθετικά (=φασιστικά) μην παραπονιέστε που σας ανταποδίδουμε.

 134. Μπουκανιέρος said

  Νικοκύρη, μετά το 32β σκεφτόμουνα να σου πω να κοιτάξεις εκείνη τη μυωπία, μπας και μεγάλωσε. Βλέπω όμως (95) ότι η όρασή σου βελτιώθηκε.

  (Όσο για τις σεξουαλικές φοβίες των Λευκών είναι πολύ συνηθισμένες, από την εποχή της Κου-Κλουξ-Κλαν τουλάχιστον.)

 135. Χρήστος said

  Δεν προλαβαίνει κανείς να γράψει μια λέξη για τους νεοναζί και σκάνε μύτη από παντού οι keyboard warriors.

 136. #134 Ίσως γιατί ο Νικοκύρης βλέπει καλύτερα από εσένα Μουκανιέρε. Σας φόβισε τόσο πολύ η ΧΑ που βλέπετε ΧΑγιτες παντού.
  Δε σας κατηγορώ, το ίδιο κάνει και η δεξιά καθώς βλέπει παντού κομμουνιστάς. Απλά τώρα βρίσκεστε εσείς στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να δικαιολογήσετε την δύο διακριτών θέσεων λογική σας ικανότητα (ή ανικανότητα). Αν δηλαδή σήμερα είχατε την εξουσία (που μάλλον την έχετε) θα στέλνατε στη Γυάρο κάθε έναν που κάνει το σταυρό του ή που ξέρει τον εθνικό ύπνο, με την κατηγορία του χρυσαυγιτισμού. Πριν από μερικούς αιώνες η κατηγορία ήταν η μαγεία.

  Λοιπόν, πρέπει να καταλάβετε ένα πράγμα (δεν είναι δύσκολο, λίγη σκέψη χρειάζεται) δεν είναι χρυσαυγίτης όποιος επιθυμεί την ησυχία του, δεν γεννηθήκαμε όλοι χθες, δεν είμαστε όλοι θύματα της προπαγάνδα των ΜΜΕ και ξέρουμε πως ήταν η Ελλάδα μέχρι πριν κάποια χρόνια. Η κατηγορία για χρυσαυγιτισμό δεν καταστρέφει την μνήμη μας. Ξέρουμε ότι και τα σκατά μαζεμένα ήταν παλαιότερα, και οι εργασίες γινόταν μια χαρά και είχαμε και λεφτά στην τσέπη.
  Αν τώρα θέλετε να μας αποδώσετε στην ΧΑ κανένα πρόβλημα, θα την δείτε σε ποσοστά θεόρατα (αν και διαφωνώ με το οικονομικό της μοντέλο, το βρίσκω πολύ κομμουνιστικό).
  Στην ουσία δηλαδή όπως το ΚΚΕ δεν είναι αριστερά (και αυτή είναι η αλήθεια) έτσι και η ΧΑ δεν είναι δεξιά. Η δεξιά ΔΕΝ είναι εθνοσοσιαλισμός. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για εσάς που θέλετε οπωσδήποτε να πυροβολήσετε κάποιον χρυσαυγίτη. Μόνο που κάνετε λάθος (ως συνήθως).

 137. SLY said

  #136 «δεν είναι χρυσαυγίτης όποιος επιθυμεί την ησυχία του»

  – Φρόντισε να πηγαίνεις με το ρεύμα και θα περνάς καλά.
  – Εκεί στηρίχτηκε και ο Ναζισμός.

  Swing Kids
  http://www.imdb.com/title/tt0108265/

 138. δεν είναι χρυσαυγίτης όποιος επιθυμεί την ησυχία του, δεν γεννηθήκαμε όλοι χθες, δεν είμαστε όλοι θύματα της προπαγάνδα των ΜΜΕ και ξέρουμε πως ήταν η Ελλάδα μέχρι πριν κάποια χρόνια

  Εντάξει παιδιά, δεν είναι χρυσαυγίτης, νοικοκυραίος είναι ο άνθρωπος. Ας το λήξουμε κι ας πάμε παρακάτω.

 139. #131 κύριε Χρῆστε, φυσικὰ καὶ οἱ ἔχθροὶ τῆς Δημοκρατία ἔχουν τὸ δικαίωμα νὰ ζοῦν καὶ νὰ ἐκφράζωνται ἐλεύθερα καὶ νὰ φοροῦν τὶς κολώνιες τους, ποτὲ δὲν τοὺς τὸ ἀρνήθηκα (ἄλλο ἂν αὐτοὶ μὲ τὴν πρώτη εὐκαιρία θὰ μοῦ τὸ ἀρνηθοῦν). κι ὁ πατέρας μου ΚΚΕ ψηφίζει, τί νὰ κάνουμε, ὁ καθένας ἔχει τὶς ἰδέες τους. ὅσο γιὰ τὸν Παπανδρέου Α΄ φέρθηκε σχετικὰ καλά, σὲ σχέσι μὲ τὸ πῶς φέρθηκαν στοὺς ἀντιπάλους τους οἱ κομμουνισταὶ ὅπου αὐτοὶ ἐπεκράτησαν. προσωπικῶς μπορῶ νὰ κάνω διάλογο μὲ κομμουνιστάς, ἀναρχικούς, χρυσαυγῖτας, πασόκους, κλπ κλπ. δὲν ἔχω πρόβλημα. (ἐξ ἄλλου ἡ ἀστικὴ δημοκρατία εἶναι τὸ μόνο πολίτευμα ποὺ ἀνέχεται τὴν πολυπολιτισμικὴ συνύπαρξι ὅλων αὐτῶν).

 140. Χρηστος Κ. said

  Κυριε Κορνηλιε και συ για νοικοκυρεος μου φαινεσαι. Εκει με το ρευμα και μη χαλας τη ζαχαρενια σου. Και τον αγκυλωτο σταυρο κατω απο το μαξιλαρι.
  Αυτη τη κασσετα με τους κομμουνιστας την εχεις μαθει απ’εξω κι ανακατωτα. Αντε πεστην και στους αλλους χρυσαυγουλους τωρα να κανετε παρεα ολοι μαζι.

 141. Είτε ξύπνιο και διαβασμένο, είτε ηλίθιο με μυαλό πιθήκου κι αδιάβαστο, το αυγό θα γίνει φίδι, αν δεν σπάσει πρόωρα. Τους χρυσαυγίτες δεν τους λες αυγά, είναι ήδη φίδια.

 142. #140 τὸ ποιός μιλάει μὲ κασσέτες νομίζω φαίνεται. τὰ περὶ ἀγκυλωτοῦ σταυροῦ σᾶς τὰ ἐπιστρέφω. μὲ ὀπαδοὺς τοῦ Στάλιν καὶ τοῦ Χίτλερ μὲ χωρίζει ἰδεολογικὴ ἄβυσσος. μεταξὺ ἡμῶν καὶ ὑμῶν χάσμα μέγα ἐστήρικται, κύριε Χρῆστε. κι ὅσο ἐπιμένετε νὰ μὲ κατατάσσετε στὴν χορεία τῶν χρυσαυγιτῶν δὲν εἶστε παρὰ ἕνας συκοφάντης. ἀσήμαντος εὐτυχῶς.

 143. Χρηστος Κ. said

  Χαιρομαι ιδιαιτερα οταν με βριζουν πολιτικα αμορφωτοι ανθρωποι.

 144. Τι εστί νοικοκυρέος Χρήστο Κ.; Μου φαίνεται ότι πρέπει να ορίσουμε τα πάντα από την αρχή. Εσύ δηλαδή το σπίτι σου το λες μπουρδέλο ή νοικοκυριό;
  Ετυμολόγησε το το «νοικοκυρέος» (μια που είμαστε και σε ιστολόγιο σχετικό με τη γλώσσα).

 145. Immortalité said

  @ 141 Είτε ξύπνιο και διαβασμένο, είτε ηλίθιο με μυαλό πιθήκου κι αδιάβαστο Γιατί τέτοια ισοπέδωση; Αυτούς τους δύο τους χωρίζει η πιθανότητα ο ένας να καταλάβει. Και την πολιτική σκέψη πως τη διαμορφώνει κανείς; είναι γραμμένη στο DNA;

 146. #143 τὸ ποιός ἔβρισε ποιόν τὸ ἀφήνω στὴν κρίσι τῶν ἄλλων, ποὺ εἶναι καὶ ἰδεολογικοὶ συγγενεῖς δικοί σας, ὄχι δικοί μου. κι ἐγὼ χαίρομαι ὅταν μὲ βρίζουν ἄτομα ποὺ πάνω στὸν πανικό τους καταφεύγουν στὸ ultimum refugium τῆς ταμπέλλας (ξέρετε, ἂν βαφτίσουμε τὸν ἄλλον χρυσαυγίτη ἐπειδὴ οὔτε τὸ νὰ ἐκφράζῃ τὴν ἄποψί του δὲν ἀνεχόμαστε, δὲν χρειάζεται καὶ νὰ τοῦ ἀπαντήσουμε). δὲν ξέρω ἂν εἶμαι πολιτικὰ ἀμόρφωτος, πάντως ἂν εἶμαι θὰ εἶναι ἐπειδὴ οἱ πολιτικοἰ μου δάσκαλοι ἔμοιαζαν λίγο πολὺ μὲ σᾶς.

 147. neotera said

  Τους χρυσαυγίτες όταν παραφέρονται βάζεις την αστυνομία και τους μαζεύει, ακόμη κι όταν εμπίπτουν στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων… Τους πράΧτωρες με τις Γιώτα Χι ΜΚΟ και τις αργομισθίες τους στις «Αρχές Προστασίας» (και φίμωσης στην πληροφόρηση) που απαιτούν να συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, πως τους συμμαζεύεις όταν απαιτούν να διαλυθεί το ελληνικό κράτος ? Με αίτηση στην Πρεσβεία ? Καλύτερα να αποχωρήσουν οικειοθελώς από όλο τα μήντια, ειδικά από τα κρατικά ΟΝ ΤΙΜΕ, για να μην έχουμε παρατράγουδα.

 148. Immortalité said

  @ 140 & 143 Σαν να μου φαίνεται Χρήστο ότι κρίνεις από τα φαινόμενα.

 149. Χρηστος Κ. said

  Κυριε Στραβωνα θα ακολουθησω τη συμβουλη του chien andalou. Την ετυμολογια του νοικοκυραιου λοιπον θα τη βρειτε εκει που με στειλατε για να βρω τις δικες σας αναποδεικτες θεωριες. Στο υπερπεραν and far away.
  Κι επειδη υπαρχει περιπτωση να χαθειτε στο υπερδιαστημα διαβαστε αυτο του SLY που προσποιηστε οτι δεν ειδατε.

 150. #149 Του ΕσΕλΓουάη αποφεύγω να τα διαβάζω. Είπαμε, την προσέχω την υγεία μου. Στο εξής το αυτό θα πράττω και με τα δικά σας γραφόμενα καθότι δεν μπορώ να φτάσω στο επίπεδο της δικής σας πολιτικής σκέψεως, θα με πονέσει η μέση.

 151. #145 OK, αν δεν είσαι μετανάστης, μπορεί να έχεις την πολυτέλεια για ακαδημαϊκές προσεγγίσεις. Αν ήσουν Εβραίος πριν 70 χρόνια κατέληγες σαπούνι.

 152. Immortalité said

  @ 151 Με προκαλείς να σου πως τι καταλήγεις σήμερα αν είσαι Παλαιστίνιος στη Γάζα. Αλλά δεν μ’ αρέσει ν’ αντιπαρατίθεμαι με τέτοιους όρους. Μετανάστης μπορεί να μην είμαι, αλλά αν πάψω να κάνω διακρίσεις στα φαινόμενα θα γίνω αυτό που κυνηγάω φοβάμαι.

 153. Χρηστος Κ. said

  #148 Επειδη μαλλον δε παρακολουθειτε τη κουβεντα στα σοβαρα πεστε μου διαβαζοντας παρακατω τα λογια του κυριου Κορνηλιου ποιος κρινει απο τα φαινομενα.
  «θὰ ἀφήσω τοὺς ἀριστεριστὲς ἀνενόχλητους νὰ θρηνήσουν τὸν ἰὸ χωρὶς νὰ ξαναπαρέμβω στὸ νῆμα»
  «πάντως νομίζω ὅτι εἶναι ὑπερβολικὸς ὁ πανικὸς γιὰ τὴν ἄνοδο τοῦ ποσοστοῦ τῆς ΧΑ. καὶ τοῦ ΚΚΕ τὰ ποσοστὰ αὐξήθηκαν χωρὶς ὁρατὸ κίνδυνο ἐπιβολῆς κομμουνιστικοῦ καθεστῶτος»
  «ἐγὼ τὸν Παπανδρέου Α τὸν θεωρῶ λαϊκιστὴ ἐφάμιλλο τοῦ Β, ὅμως ὅτι ἔσωσε τὴν Δημοκρατία ἀπὸ τὸν κομμουνισμὸ αὐτὸ τοῦ τὸ ἀναγνωρίζω. καὶ συμφωνῶ ὅτι στὴν Ἑλλάδα εἶσαι ὅ,τι δηλώσεις. οἱ κομμουνιστὲς δηλώνουν “δημοκρατικὲς δυνάμεις”τὸ ΚΚΕ δηλώνει “προοδευτικὴ δύναμι”»
  Χωρις να εχω καμια σχεση με το ΚΚΕ θεωρω ακρως προσβλητικες αυτες τις δηλωσεις. Αν εσεις δεν εχετε καποιο προβλημα δικαιωμα σας. Εγω ομως επειδη δεν ανεχομαι τον καθε φασιστακο φουφουτο να λεει οτι του κατεβει εχω καθε δικαιωμα να κρινω οπως εγω νομιζω.
  Μετα τις εξηγησεις μπορειτε να μου προσαψετε οτι θελετε.

 154. Χρηστος Κ. said

  # 150 Τωρα θα βαλω τις πλερεζες.

 155. #152 Δεν θα ανοίξω, λοιπόν, τη συζήτηση. Απλώς, θα ξανακλείσω γρήγορα το καπάκι, και θα πάω σ’ άλλα νήματα. Δυστυχώς, η μπόχα δεν είναι πάντα ανεκτή, όσο καλή προαίρεση και να έχεις. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, λέω και κλείνω, δεν είναι η μπόχα, αλλά αυτό που είναι από κάτω…

 156. #153 κύριε Χρῆστε,
  ὅποιος κατὰ τὸν Ἐμφύλιο δὲν ἦταν μὲ τοὺς κομμουνιστὲς ἦταν φασίστας;
  ὅποιος δὲν τἄβαψε μαῦρα ἐπειδὴ κλείνει μιὰ ἀκροαριστερὴ στήλη γιὰ λόγους ποὺ ἅπτονται ἐσωτερικῶν προβλημάτων μιᾶς ἐφημερίδας εἶναι φασίστας;
  ὅποιος δὲν πιστεύει ὅτι ὑπάρχει κίνδυνος ἐπιβολῆς ἐθνικοσιαλιστικοῦ ἢ κομμουνιστικοῦ καθεστῶτος εἶναι φασίστας;

  ἂν ἡ ἀπάντησί σας εἶναι ναί, δηλώνω ἀπερίφραστα φασίστας, μὲ τὴν ὑποσημείωσι ὅτι ἀλλιῶς ἀντιλαμβάνομαι ἐγὼ τὴν ἔννοια τοῦ φασίστα.
  καὶ ναί, θεωρῶ τὸ ΚΚΕ ἀπὸ τὰ πιὸ συντηρητικὰ (μὲ τὴν κακὴ ἔννοια) κόμματα. καὶ δὲν εἶμαι φασίστας γι’αὐτό. ἂν θέλετε νὰ μὲ ἀποκαλῆτε ἔτσι γοῦστο σας καὶ καπέλο σας. θὰ βάλω κι ἐγὼ τὶς πλερέζες.

 157. sarant said

  147: Καταρχάς, η αστυνομία συνήθως συνεργάζεται με τους χρυσαυγίτες και τους βοηθάει. Έπειτα, ποιοι απαιτούν διάλυση του κράτους;

 158. Χρηστος Κ. said

  #156 Καλα το ξερω οτι δεν εισαι ηλιθιος οποτε μη καταβαλεις προσπαθειες να με πεισεις.
  α) Ποιος μιλησε για τον εμφυλιο?
  β) Ποιος ειπε οτι οποιος συμφωνει με το κλεισιμο της ακροαριστερης (sic!) στηλης του ΙΟΥ ειναι φασιστας?
  γ) Ποιος μιλησε για επιβολη οποιουδηποτε καθεστωτος?
  Μηπως να ξεφευγες απο παιδικα επιχειρηματα? Μηπως το οτι θεωρεις εξαρχης επικινδυνους τους ανθρωπους που δε συμφωνουν με τη δικη σου ιδεολογια ειναι φασιστικο.
  Μηπως το οτι αλλα σου λενε κι αλλα απαντας ειναι υπεκφυγη? Μηπως δε καταλαβες τα σχολια που σε χαρακτηριζουν απο την αρχη του ποστ? Μηπως σε φτυνουν και νομιζεις οτι βρεχει?

 159. SLY said

  Μην Ταΐζετε το Αδηφάγο Κήτος!

 160. Immortalité said

  @ 153 Μια και(καλώς)επιβάλλετε τον πληθυντικό, σας ακολουθώ ευχαρίστως. Πρώτον και κύριο δεν σας προσάπτω τίποτα απολύτως. Τη γνώμη μου για τα συμπεράσματά σας είπα, πράγμα που κάνετε και εσείς για τα συμπεράσματα άλλων. Δεύτερον, για το αν παρακολουθώ την κουβέντα σοβαρά, κρατήστε και μια επιφύλαξη δεν βλάπτει. Ίσως μάλιστα να έχω παρακολουθήσει στα σοβαρά παραπάνω από μία κουβέντες. Τρίτον θεωρείτε τις κουβέντες του Κορνήλιου προσβλητικές και δικαίωμά σας, αλλά αυτό δεν τις καθιστά αυτομάτως και γι ‘αυτό το λόγο φασιστικές. Τέταρτον και τέλος, αυτή η ταμπέλα που έχει ο καθένας μας έτοιμη να κολλήσει στη μούρη του άλλου για να τον ταξινομήσει και τελικά να αντιμετωπίσει καλύτερα έχει αρχίσει να μου σηκώνει το πετσί ανεξαρτήτως χρώματος, προελεύσεως και γραφικού χαρακτήρα.

 161. #158 ποιός μίλησε γιὰ ὅλα αὐτά; ἐγὼ βασικά. καὶ μὲ ἀποκαλέσατε οὔτε λίγο οὔτε πολὺ «φασιστᾶκο φούφουτο» γι’αὐτὲς ἀκριβῶς τὶς ἀπόψεις μου. συγγνώμη, ἀλλὰ μοῦ εἶναι πιὰ δύσκολο νὰ σᾶς παρακολουθήσω. φταίει ποὺ εἶμαι πολιτικὰ ἀμόρφωτος σὲ ὑπερβολικὸ βαθμό. ἐγὼ πάντως ἀκολουθῶ τὴν συμβουλὴ τοῦ Στάζυ καὶ τὸ σταματῶ ἐδῶ. κι αὐτὴν τὴν φορὰ εἶναι ἀμετάκλητο.

 162. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  (# 159)

  Αυτό το λινκ είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
  Θα ήταν ευχής εργο να το έβαζε ο Νικοκύρης στην αρχή του κάθε post.

 163. SLY said

  Για να αποφορτίσουμε λίγο το κλίμα, βλέπω πως ἰός σήμαινε το δηλητήριο (ΛΚΝ). Πώς έγινε αυτή η μεταστροφή του όρου σε μικροοργανισμό;

 164. SLY said

  #162 Τώρα που είδα και θυμήθηκα την ερώτησή σου, τι ζητάς από μένα να σου πω ακριβώς για τον γερμανό καθηγητή scatologie Νάρκισσο Χρυσόστομο Αυγό;

 165. sarant said

  Πράγματι, το λινκ στο 159 είναι πολύ χρήσιμο!

  Ιός αρχικά σήμαινε το δηλητήριο, πράγματι. Η νεότερη σημασία πρέπει να είναι δάνειο από το virus.

 166. SLY said

  Και μετά το αδηφάγο κήτος, ας αφεθούμε στο σοσιαλιστικό ρεαλισμό του Σοστάκοβιτς (θυμήθηκα τη μετάφραση του Νικοκύρη στο σπουδαίο βιβλίο του συνθέτη, το έχω εδώ και πολλά χρόνια), η 4η Συμφωνία.

 167. Immortalité said

  @ 159 Ναι αλλά όλο το βράδυ (κι) εσύ το τάιζες 🙂

 168. Immortalité said

  @ 163 Στο σχολείο δεν σας έλεγε ο δάσκαλος ότι η οχιά είναι ιοβόλο φίδι;

 169. SLY said

  Από τις 22:46 μέχρι τις 23:42 η μία ώρα δεν είναι όλο το βράδυ, να ακριβολογείτε καλύτερα Αθάνατη (σε τι;).

 170. SLY said

  #163 Σωστό κι αυτό, ούτε που το θυμόμουν. Αλλά τι να περιμένω από τη μνήμη μου που θυμάται περισσότερο τα θρησκευτικά και τον χουντικό δάσκαλο παρά το ιοβόλο φίδι… τελικά οι αναμνήσεις κρύβουν πολλά φίδια.

 171. Immortalité said

  @ 155 Στην εξομοίωση αντέδρασα. Προσωπική αντανακλαστική αντίδραση. Τα υπόλοιπα, περί ορίων ανοχής, σεβαστά.

 172. Immortalité said

  @ 169 μπορεί να μην είναι όλο αλλά το γεγονός παραμένει 🙂

  (Μα είναι δυνατόν να είσαι αθάνατος σε κάτι; Η είσαι ή δεν είσαι) Μη με λες Αθάνατη να χαρείς, Ιμορταλιτέ είναι μια χαρά. 🙂

 173. betatzis said

  Δυσκολεύομαι και γω να δεχθώ ότι η μπόχα προέρχεται από κάποιον που παραθέτει Άλντους Χάξλευ και Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο (σχ. 115)

  Κορνήλιε, μυστήριο τραίνο είσαι ρε παιδάκι μου.

  Ότι μύρισαν άσχημα τα σχόλια πάντως το πήραμε όλοι χαμπάρι.

  Καλά έκανε η ΧΑ και είχε εκλογική επιτυχία, μπας και καταλάβουμε όλοι ότι το «σύστημα» (δεν μ΄αρέσει η λέξη αλλά δεν έχω άλλη, βάλτε μέσα πολιτικούς, μεγαλοελίτ, κανάλια, δημοσιογράφους, θεσμούς κλπ) είναι έτοιμο από καιρό να την δεχθεί στους κόλπους του στοργικά και ότι πλέον οι αντιφασιστικοί λόγοι αλλά και οι αντιφασιστικές δράσεις πρέπει πρώτα άπ΄ όλα να στρέφονται κατά του «συστήματος» αυτού, αν θέλουν να είναι συνεπείς.

  Και να μην ξεχνάμε την ταξική διάσταση του θέματος, όπως πολύ σωστά λέει ο Δύτης, την οποία ξέχασε η αριστερά, αναλώμενη σε ανθρωπιστικού και ουμανιστικού τύπου επιχειρήματα. Οι μετανάστες και οι λαθρομετανάστες είναι πρώτα απ΄όλα φθηνοί και ευάλωτοι εργαζόμενοι. Και δεν τους φέρνουν στην Ελλάδα κάποιοι «κακοί» για να μας καταστρέψουν (αν είναι δυνατόν !!!!), τους φέρνουν κυκλώματα επειδή υπάρχει ζήτηση φτηνών χεριών και τους ξαναδιώχνουν («επαναπροώθηση») όταν η ζήτηση πέφτει. Το έχουν χαρακτηρίσει επιτυχημένα η διαδικασία της περιστρεφόμενης πόρτας.

  Click to access sxedon-aoratoi.pdf

  Κορνήλιε, εγώ θα στενοχωριόμουνα και θα ανησυχούσα πάντως αν με χαρακτήριζε κάποιος σαν τον παραπάνω υγιή φωνή. Κάτι πρέπει να σου πει αυτό.

 174. SLY said

  #172 Το γεγονός είναι ότι διαστρέβλωσες την παρουσία μου, όχι τι είπα σε διάστημα μιας ώρας. Πράγμα που οδηγεί το σχόλιο σου εναντίον μου ως μια ad hominem επίθεση που δεν θα τη συγχωρήσω εύκολα αλλά ας είναι. Τουλάχιστον γράφεις σεμνά και δεν σου προσάπτω τίποτε περισσότερο από μια καλοπροαίρετη κόντρα.

  Συγνώμη για την αλλαγή φύλου αλλά είχα την εντύπωση πως είσαι γυναίκα. Απολογούμαι.

 175. Εγώ αυτό που προβλέπω δυστυχώς (μακάρι να βγω ψεύτης και ας με πείτε συνωμοσιολόγο) είναι ότι η ΧΑ θα ενεργοποιηθεί από το σκοπίμως κατακερματισμένο σύστημα όταν θα πρέπει να χωριστεί η Ελλάδα σε κομμάτια. Θα αποτελέσουν δηλαδή τους κακούς της υπόθεσης που θα δώσουν την αφορμή στους κυανόκρανους να κάνουν κουμάντο στην πατρίδα*. Ο Προκόπης νομιμοποίησε τους εισβολείς (αφού πρώτα τους ευχαρίστησε για την επιλογή τους), ο Καρατζαφέρης σιγοντάρισε την φρόντεξ και το ΔΝΤ, ο Γιωργάκης τα έφερε, έβγαλαν και τις τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες στο Καστελόριζο και έπεται συνέχεια.

  *συγνώμη, απαγορευμένη λέξη.

 176. Μαρία said

  173
  >Δυσκολεύομαι και γω να δεχθώ…
  Ευκαιρία να αναθεωρήσεις το στερεότυπο γι’ αυτούς που διαβάζουν.

 177. Σιωπηλη πλειοψηφία said

  ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ = ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΖΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ 2010

  Πρώην και νυν Υπάλληλε του Ιδιωτικού τομέα

  Οι προδοτες πολιτικοί και τα μισθωμένα καθικια τους τωρα σε εκλιπαρούν να συμμετέχεις στις στημένες εκλογές τους.
  Απαντάμε οχι στις εκλογες και τους γυριζουμε την πλάτη.

  ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΛΗΔΕΣ

 178. Ωπ! επανεμφανίστηκε και ο Δελλαγραμμάτικας ή πώς-τον-έλεγαν. Χάλασε η γλώσσα του όμως.

 179. Γιάννης said

  @Παναγιώτης @SLY Αν αυτά τα δύο λαθάκια (αν έχουν γραφεί έτσι) είναι το επιχείρημά σας για τα εκατοντάδες αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ σε ένα από τα πιο δύσκολα πεδία (εξωτερική πολιτική) τότε μπράβο σας που τα εντοπίσατε!

  Οι δημοσιογράφοι του Ιού παραμένουν. Δεν ακυρώνω τη δουλειά τους. Μπορούν να τη συνεχίσουν ο καθένας ξεχωριστά ή συνεργαζόμενοι σε θέματα, όπως και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι της Ε. Μήπως όμως με τις μαϊμουδιές στιλ petiononline (που διαφημίζει η συνδικαλιστική παράταξη στην οποία ανήκουν) προκαλούν τη ρήξη για να βγουν εκ των υστέρων ήρωες και αδικημένοι; Λέω, μήπως…

  Η Ελευθεροτυπία έχει κάνει μια μεγάλη στροφή από τη στιγμή που ανέλαβε η Κύρα Αδάμ. Εγινε πάλι πλουραλιστική. Αλλά αυτό ενοχλεί τα κόμματα που είχαν κατοχυρώσει μαγαζάκια εντός των τειχών. Και τώρα κλαίνε για τον… πλουραλισμό! Ελεος…

 180. Μαρία said

  Δύτη, μην προσβάλλεις τον ευπατρίδη!

 181. @179 Το παράδειγμα που περέθεσα το διάλεξα ανάμεσα σε πολλά έτσι ώστε να έχει τις λιγότερες ανακρίβειες ώστε να μην καταχραστώ τον χώρο που φιλοξενέι τις απόψεις μου με το να φτιάξω ένα σεντόνι εκτός θέματος.
  Από τα εκατοντάδες ρεπορτάζ (μία αναζήτηση στο enet.gr βάσζοντας στο πεδίο Αδάμ Κύρα) θα σου αποδείξει τα λεγόμενά μου ότι τα περισσότερα άρθρα είναι γεμάτα κινδυνολογίες (ώστε να δώσει το χαρακτήρα του «αποκαλυπτικού» κάνοντας την τρίχα τριχιά) και κυρίως χωρίς καμία τεκμηρίωση, στην καλύτερη περίπτωση η τεκμηρίωση είναι «σύμφωνα με πηγές» (πολλές φορές ΄χω την εντύπωση ότι οι «πηγές» είναι σελίδες με θεωρίες συνομωσίας.

  Με την ανοχή των υπολοίπων ένα ακόμα παράδειγμα http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=161813 ποιος μπορεί με επαγωγική λογική να φτάσει στα συμπεράσματα στο δέυτερο μισό του άρθρου.

  Με την ίδια λογική αν το Σαββατοκύριακο πάρω ένα ιστιοπλοϊκό με ελληνική σημαία και διασταυρωθώ στον ορμο Φαλήρου με μία θαλαμηγό με σημάια νησιών Μάρσαλ (αν και τώρα τελέυταία είναι της μόδας πίο πολύ η Νήσος του Μαν για φορολογικούς λόγους) και αυτή μου σφυρίξει 5 φορές (το διεθνές σήμα που σημάινει δεν καταλαβάινω τις προθέσεις σου) ή να δείξει περισσότερο θράσος με ρωτήσει από τον ασύρματο «what are your intentions» ενώ είναι προφανής η πορεία μου. Τότε έχουμε επιβουλή από τα νησιά Μάρσαν και μάλιστα μέσα στα χωρικά μας ύδατα, κατάργηση στην πράξη του λιμεναρχείου Πειραιά και γενικότερα μια θρασύτατη πρόκληση από τα νησιά Μάρσαλ (ίσως και με την ανοχή των ΗΠΑ που δεν τα διέλυσαν όλα με τις πυρηνικές δοκιμές).

  Τι σχέση έχει η γάφυρα μιας φρεγάτας και οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών με τον ICAO που από το όνομά του και μόνο (International Civil Aviation Organization) καταλαβάινουμε ότι ασχολέιται με την πολιτική αεροπορία, δεν εξηγείται στο άρθρο.

  Πως μπορέι να απαγορέυσει η Αθήνα κινέισεις πλοίων και ασκήσεις στα διαθνή ύδατα που «εξ ορισμού» είναι …διεθνή πάλι δεν εξηγέιται στο άρθρο. Ας πούμε μπορεί να απαγορέυσει η Ελλάδα στην Ιταλία να κάνει αεροναυτικές ασκήσεις στην Αδριαντική στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στις δύο χώρες; Και αν κάνουν τέτοιες ασκήσεις οι Ιταλοί είναι πρόκληση;

  Πως βγάινει το συθμπέρασμα ότι μειώνεται η εθνική κυριαρχία; Κάποιος που ασχολείται με το εξωτερικό ρεπορτάζ δεν πρέπει να ξέρει τι σημάινουν χωρικά ύδατα, ζω΄νη αποκλειστικής εκμτάλευσης και τι διενή ύδατα. Δυστυχώς δεν δίνεται καμία τεκμηρίωσηξ έστω να με βοηθήσει να καταλλάβω ότι κακώς θεωρώ τα συμπεράσματα αυθαίρετα.
  Ας συγκρίνετε τα παραπάνω άρθρα με ρεπρτάζ του Ιού και τη σχολαστική τεκμηρίωση και παράθεση των πηγών.

  Επίσης δεν έχω δει κάποια διαφορά στον πλουραλισμό της εφημερίδας τον τελευτάιο καιρό.

  Ζητώ συγνώμη από τον οικοδεσπότη και τπους υπόλοιπους για την κατάχρηση της φιλοξενίας με το παραπάνω σεντόνι εκτός θέματος.

 182. Ματσουκάτες said

  Σιγά μην κάνετε έτσι.

  Ο «Ιός» εισήγαγε πρώτος το φακέλωμα των διαφορετικών και τη στοχοποίηση πολιτών για τις απόψεις τους με τη δημοσίευση «μαύρων λιστών». Πολλές φορές ερμηνεύοντας τις απόψεις τους όπως τον βόλευαν. Και όσον αφορά το ερευνητικό υπόβαθρο, πρώτα αποφασιζόταν το συμπέρασμα και μετά αναζητιούταν η τεκμηρίωση…

 183. sarant said

  Ματσουκάτε, ο Ιός έχει ονλάιν (www.iospress.gr) τα περισσότερα άρθρα του (ίσως το 90%). Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα «μαύρης λίστας» (μη βάλω πληθυντικό και τσαντιστούν οι Κερκυραίοι και οι ληστές) που δημοσίευσε;

 184. Immortalité said

  (μη βάλω πληθυντικό και τσαντιστούν οι Κερκυραίοι και οι ληστές) 🙂

 185. Immortalité said

  @ 174 Sly δεν διαστρέβλωσα τίποτα και δεν είχα καμία πρόθεση να να γράψω σχόλιο εναντίον σου ούτε να σου επιτεθώ με κανένα απολύτως τρόπο, ούτε να σε κοντράρω καλοπροαίρετα ή όχι. Ήταν απλώς ένα πείραγμα και, γιατί όχι, μια υπενθύμιση για κάτι που λες αλλά δεν κάνεις και ακριβώς. Και νόμιζα ότι το χαμογελάκι θα ήταν αρκετό. Δεν ήταν. Εύκολα παρεξηγείται κανείς στο πληκτρολόγιο. Τώρα αν θα με συγχωρήσεις ή όχι είναι δικό σου καπέλο και δεν πιστεύω να πειραχτείς αν σου πω ότι δε με απασχολεί γιατί έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.

  Όσο για την αλλαγή φύλλου, για δεύτερη φορά απόψε, είμαι γυναίκα. Ζήτησα να μη με αποκαλείς Αθάνατη γιατί το ψευδώνυμό μου δεν σημαίνει αυτό και επεσήμανα ότι δεν μπορεί να είναι κανείς αθάνατος σε κάτι. Το αρσενικό γένος το χρησιμοποίησα χάριν γενικότητας. Τίποτα παραπάνω και δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη.

 186. Γειά σου Άγγελε, ειρηνοποιέ.
  Απαντώ εδώ στο σχόλιὸ σου γιατί μάλλον εδώ ήθελες και εσύ να σχολιάσεις, μη αλλάξουμε και τη θεματολογία του 2ου εκλογικού γύρου.
  Λες: «Σήμερα βεβαίως τα φωτογραφίζουμε, αναλύουμε τη χημική τους δομή και τα μεταφέρουμε ακόμη και από οργανισμό σε οργανισμό άλλου είδους!»
  Απαντώ: δυστυχώς 😦

  «Τέλος, ακόμη και τα άτομα της ύλης ήταν αρχικά μια θεωρητική κατασκευή που αποσκοπούσε στην εξήγηση των νόμων της χημείας, και ακόμα και στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχαν σοβαροί επιστήμονες που τα απέρριπταν, στο όνομα του θετικισμού (και της θερμοδυναμικής).»
  Εδώ ίσως να χωρούσε και μια αναφορά στους αλχημιστές που πιστεύω ακράδαντα ότι θα επανέλθουν γιατί κάποτε θα είναι δυνατή η δημιουργία στοιχείων, η επέμβαση στην ατομική δομή και η μετατροπή οποιουδήποτε στοιχείου σε κάποιο άλλο. Μπορεί σήμερα να φαίνεται κουφό αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι κάποτε θα κάνουμε με τα στοιχειώδη σωμάτια ότι γουστάρουμε.

  Εδώ λοιπόν έρχεται το ερώτημα: είμαστε μέρος του οικοσυστήματος ή ξένο σώμα; Γιατί ισχύει το πρώτο τότε ανήκουμε μέσα στον προγραμματιστικό κώδικα αυτού άρα και ακίνδυνοι γιαυτό (ή δηλαδή θα το μεταλλάξουμε ή θα μας μεταλλάξει). Άν όμως είμαστε ξένο σώμα τότε είμαστε ο ιός (δηλητήριο) του συστήματος και μάλλον είχε δίκηο (το «η» για τον Κορνήλιο) ο Ζεύς που τιμώρησε τον Προμηθέα για τη φωτιά.

 187. doctor said

  Ελπίζω το παρακάτω άρθρο να το έχει διαβάσει ο κ.Τσίπρας και η κ.Παπαρήγα:

  Στην Ομόνοια βασιλεύει και ο νόμος του Ισλάμ

  Στην Ομόνοια, όπου λειτουργούν αυτοδιαχειριζόμενα τζαμιά, συγκεντρώνονται αναλφάβητοι πρόσφυγες που παρασύρονται εύκολα από εξτρεμιστές προσκείμενους θρησκευτικά στους Ταλιμπάν. Στο πολιτιστικό κέντρο (τζαμί) των Αφγανών, επιχειρούν διαρκώς να παρέμβουν, για να ανατρέψουν το υπάρχον καθεστώς».
  Η καταγγελία είναι του προέδρου της αφγανικής κοινότητας, Μοχάμεντ Γιουνούς, και δεν σταματάει εκεί. Αυτό συμβαίνει, παρατηρεί, γιατί το ελληνικό κράτος δεν φρόντισε να ενημερωθούν οι μετανάστες για τους νόμους που ισχύουν. Αυτό πιστεύει ότι μπορεί να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνα και επικαλείται την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, την οποία αποδίδει σε υπερσυγκέντρωση κυρίως παράνομων μεταναστών, οι οποίοι ληστεύουν και αρκετούς μετανάστες, δηλαδή την πιο ευάλωτη ομάδα.

  Ο νόμος του Ισλάμ (σαρία) έχει επιβληθεί στους μουσουλμάνους που κινούνται γύρω από την Ομόνοια. Με εγκλήματα «τιμής» που βασίζονται στο εθιμικό δίκαιο και αυτό (το δίκαιο) στην ερμηνεία που δίνει ο καθένας στο λόγο του Μωάμεθ. Οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι, όμως, ζητούν να μην εφαρμόζεται σαρία στη χώρα μας, γιατί ακόμη και το οργανωμένο έγκλημα καλύπτεται με ισλαμικό μανδύα.

  Στην περιοχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα μαχαιρώματα, οι συγκρούσεις οπλισμένων εθνοτικών ομάδων, ειδικά ύστερα από κλοπές στην πραμάτεια που στήνουν στα πεζοδρόμια οι μετανάστες. Πράξεις εκδίκησης χαρακτηρίζονται από αστυνομικές πηγές τα περιστατικά βίας όταν νυχτώνει στα στενά γύρω από την πλατεία, τα οποία μερικοί από τους συλληφθέντες χαρακτηρίζουν «τιμωρία που επιβάλλει η παράδοση των χωρών τους».

  Δύο νεαροί είχαν έλθει πριν από δύο χρόνια από το Βόρειο Ιράκ για να βρουν την αδελφή τους και την έπνιξαν στον Κορινθιακό. Είχε κατηγορηθεί για μοιχεία και τα αδέλφια της την έψαχναν για να επιβάλουν την ποινή.

  Βραδυφλεγής βόμβα

  Ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί:

  «Οι μουσουλμάνοι μετανάστες είναι άνεργοι, πεινασμένοι και δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τόσα ένσημα. Δέχονται πολλών μορφών πιέσεις. Αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα. Εντοπίσαμε τα προβλήματα και ενημερώσαμε τις αρχές. Αν συμβεί οτιδήποτε, θα ευθύνεται η κυβέρνηση».

  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μουσουλμάνοι μετανάστες στη χώρα μας υπολογίζονται σε 750.000 και δεν μπορούν να ελέγξουν τα τζαμιά, που υπερβαίνουν τα 100. Επίσημος ιμάμης δεν υπάρχει και τα χρέη του εκτελεί ο κάθε μπογιατζής ή σερβιτόρος. Η Μουσουλμανική Ενωση, επισημαίνει, «προσπαθεί από χρόνια να ανακόψει το δρόμο φανατικών στοιχείων που σκοπεύουν να διαταράξουν την ειρηνική συνύπαρξή μας. Σε όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες ακούγονται ακραίες φωνές να μην έχουμε καμία επαφή με τους χριστιανούς». Αποκαλύπτει ότι στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις χώρες, έχουν μεταφερθεί ουαχαμπίτες. Ανθρωποι φανατικοί, που δεν εργάζονται και ζουν από τα τζαμιά. Αρκετοί πληρώνονται με μισθούς από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ισλαμιστικών Οργανώσεων. Εχουν ιδρύσει ισλαμιστικό κέντρο στην Αθήνα. «Μιλούν σε όλα τα τζαμιά και προσπαθούμε να τους απομονώσουμε», τονίζει ο κ. Ελγαντούρ.

  Η Ενωση Μουσουλμάνων ζητεί να κλείσουν τα παράνομα τζαμιά και να μετατραπεί κάποιο εγκαταλειμμένο κτήριο της νομαρχίας σε τζαμί που να λειτουργεί υπό κρατική ομπρέλα, ώστε να υπάρχει έλεγχος.

  Εκφράζει μεγάλη ανησυχία, γιατί φοβάται ότι από τη μία μεριά ακραίες ομάδες, φανατικοί ακροδεξιοί, και ισλαμιστές από την άλλη μπορούν να ταράξουν την κοινωνική ειρήνη. Κι αν οι μουσουλμάνοι ξεσηκωθούν, δεν μπορούν να τους συγκρατήσουν, γιατί είναι απελπισμένοι, άνεργοι και πιστεύουν πως αν σκοτωθείς υπερασπιζόμενος το δίκιο σου, θα πας στον παράδεισο. Γι’ αυτό όσοι ζητούν την εφαρμογή της σαρίας πρέπει να μεταναστεύσουν σε χώρες όπου εφαρμόζεται».

  «Σαν μαφία»

  «Γκανγκστερισμούς» χαρακτηρίζει τα εγκλήματα για λόγους εκδίκησης, που σημειώνονται στην Αθήνα, η Αιγύπτια Αμάνι Μπαρακάτ, που σπούδασε στο παλαιότερο θρησκευτικό Πανεπιστήμιο «Αζάρ». Υποστηρίζει πως «η σαρία δεν μπορεί να εφαρμόζεται από ανθρώπους του δρόμου» και διευκρινίζει ότι «όλα αυτά θυμίζουν αμερικανική μαφία και πρέπει να επιβληθεί θανατική ποινή».

  Θυμάται ότι στην Αίγυπτο, όταν μια παρέα νεαρών καταδικάστηκαν σε θάνατο γιατί βίασαν μια κοπέλα, αισθάνθηκε ότι το άξιζαν.

  Δέχεται τη θανατική ποινή για αποδεδειγμένα εγκληματικές πράξεις, όχι όμως και για γυναίκες που διέπραξαν μοιχεία. Σήμερα, πιστεύει, δεν μπορεί να εφαρμόζεται σαρία σε καμία κοινωνία, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη. Ορισμένοι, λέει χαρακτηριστικά, αναγκάζονται να κλέψουν επειδή πεινούν. Δεν είναι δυνατό να τους κόψεις το χέρι. *

  Η σαρία

  Ο λόγος του Μωάμεθ καθορίζει τη συμπεριφορά των μουσουλμάνων. Στο περιεχόμενο του Κορανίου είναι καταγεγραμμένη η σαρία, που προβλέπει σκληρή τιμωρία για κάθε αδίκημα. Ομως, πράξεις βίας και εκδίκησης που αποκαλύπτονται καθημερινά από το αστυνομικό δελτίο φανερώνουν τη στρεβλή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην Ελλάδα.

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/11/2010&id=219088

 188. Μα και σήμερα, Στράβων, είναι «δυνατή η δημιουργία στοιχείων, η επέμβαση στην ατομική δομή και η μετατροπή οποιουδήποτε στοιχείου σε κάποιο άλλο» – οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε όχι ακόμα, αλλά π.χ. υδραργύρου σε χρυσό ναι. Άλλωστε έτσι παράγεται το πλουτώνιο, που βεβαίως δεν υπάρχει στη φύση. Και αν συνεχίσει να ακριβαίνει ο χρυσός, δεν αποκλείεται να ζήσουμε και να δούμε και βιομηχανική παραγωγή του με πυρηνικές αντιδράσεις! Δεν υπάρχει τίποτε το «κουφό» σ’αυτό. Όσο για τους αλχημιστές, είχαν άδικο μόνο στο ότι τη μεταστοιχείωση την επεδίωκαν με χημικές (και συχνά και μαγικές) μεθόδους· στη βασική τους πεοίθηση για την ενότητα της ύλης είχαν δίκιο.

 189. Εντάξει, αυτό εννοώ, όχι στοιχείο που θα προκύπτει από στοιχειώδεις μετασχηματισμούς κάποιου άλλου αλλά στοιχείο κατά παραγγελία από το μηδέν. Βέβαια θα φτάσουμε και εκεί αλλά και στην τηλεμεταφορά.
  Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η ενότητα της ύλης αλλά σε συνδυασμό με την ενότητα της ενέργειας, η ενότητα της ζωής ή πιο Πυθαγόρεια η αρμονία της φύσης. Στην ουσία δηλαδή θα είμαστε ικανοί να αποδομήσουμε ότι δόμησε η γη σε εκατομμύρια χρόνια και ίσως να το μετατρέψουμε σε κάτι άλλο.

  Αυτά όμως τι νοιάζουν τον απλό άνθρωπο; Και στον απλό άνθρωπο εντάσσω ακόμη και τον εξειδικευμένο επιστήμονα που δεν παύει να είναι φυσικός άνθρωπος. Μήπως δηλαδή μας έχουν βάλει να τρέχουμε χωρίς λόγο και κάποιον απροσδιόριστο σκοπό; Εγώ πάντως που γεννήθηκα και μεγάλωσα ως τεχνολογιόκαυλος πλέον αδιαφορώ, προτιμώ μια καλή παρέα και λίγο κρασάκι που σκοτώνει και τα μικρόβια 🙂

 190. Nicolas said

  Ωχ, Κορνήλιε, νομίζω ότι είναι καιρός να κάνεις το καμινάουτ σου, σε καρφώσανε τα συντρόφια σου.

  Τα φιδάκια κοιτάξτε να τα σκοτώσετε όσο είναι μικρά γιατί μετά θα κλαίτε.

 191. Βέβαια Άγγελε (188) μόλις μου έδωσες την απάντηση γιατί αυτά τα λαμόγια που έχουν κατακλέψει το χρυσό της γης συγκεντρώνουν τον υδράργυρο των θερμομέτρων. Αν θέλεις την άποψη μου, οτιδήποτε επικαλούνται ως ανθρωπιστικό αυτοί οι τύποι, είναι προϊόν προπαγάνδας για άλλους σκοπούς από αυτούς που ισχυρίζονται.

 192. cortlinux said

  #187 γενικά δόκτωρ αυτό που διαπιστώνω είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι εκτός τόπου και χρόνου και φέρονται με απίστευτη ανευθυνότητα. τα περισσότερα θέματα αντιμετωπίζονται επιφανειακά είτε γίνεται από αριστερή είτε από δεξιά σκοπιά. και το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι αυτή η ανευθυνότητα που οι περισσότεροι επιβραβεύουμε αντί να καταδικάζουμε , οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις και κυρίως επικίνδυνες.

  λυπάμαι που η ομάδα του ιού σταμάτησε.

  δυστυχώς θα προτιμούσα οι συμπολίτες μας να σταματούσαν να μιλούν με γενικότητες ως επιχειρήματα και να επικαλούνται φήμες ως έγκυρες πηγές. κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και λιγότερο με τον παραμορφωτικό μας προσωπικό φίλτρο. αν θέλουμε να λύσουμε τα όποια προβλήματα κι όχι μόνο να λέμε ότι τα λύσαμε.

  τον κύριο στράβωνα θα μπορούσα να τον συγχωρέσω για το παιχνίδι με τις λέξεις σε σημείο που να μοιάζει με το σπασμένο τηλέφωνο η όλη συζήτηση, άλλωστε σε ιστότοπο που σχετίζεται με τις λέξεις και την ιστορία τους βρισκόμαστε.

  καλή δύναμη παιδιά της ζούγκλας
  δόκτωρ μας χρωστάς αναρτήσεις. διψάμε για γνώσεις αγαπητέ και μας έχεις αφήσει στην νηστεία. πάλι καλά που ο οικοδεσπότης είναι γρήγορο πληκτρολόγιο.

 193. Ματσουκάτες said

  @183 Οι αριστεροπόντιοι έχουν ολόκληρη θεματική κατηγορία με τίτλο «Νακρατζάς-Ιός» με πλούσια ύλη.

  Να κάποιοι χαρακτηριστικοί τίτλοι:

  -Ο Άρειος Πάγος, ο “Ιός” και ο νεοελληνικός αμοραλισμός
  -Από τον Ζντάνοφ στον “Ιό” της “Ελευθεροτυπίας”
  -Kostopoulos is just malakas…
  -Τάσος Κωστόπουλος: χαφιεδίζοντας τους Πόντιους στη “Sabah”
  -Περί Γενοκτονίας και νεοελληνικού αναθεωρητισμού
  -Μητσοτάκης – ” Ιός ” ………. κοινό μυαλό !!!
  -”Ιός”: πίσω από την κουρτίνα!

 194. Ματσουκάτες said

  Πάντως κάτι έχει πολύ πλάκα: καθώς πήγα να υπογράψω για συμπαράσταση, στη μέση των σελίδων των υποστηρικτών βγαίνει η διαφήμηση της Google, όπου φάτσα κάρτα διαβάζω:

  «Κονδυλωματα hemorrhoids Πρωκτολογικό Ιατρειο Ορθοσκοπηση Εξειδικευση Εμπειρία Υπευθυνότητα http://www.proctology.gr»

  Το κράτησα και λέω να το στείλω σε κάποιους «φίλους» τους που έχουν χιούμορ.

 195. Qq said

  Τι ακριβός θέλει να πει ο ντοκτόρ στο 187? Συγνώμη, αλλά ας με ενημερώσει και μένα κάποιος, με τέτοια εμετικά άρθρα χάνω κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Και μετά κατηγορείτε τους χρυσαυγήτες και έχετε κάτι απορίες μικρού παιδιού.

 196. cortlinux said

  αυτό που εγώ καταλαβαίνω από το άρθρο που παραθέτει ο γιατρός είναι το εξής απλό που αδυνατούν δεξιοί και αριστεροί να κατανοήσουν, ότι με απλοϊκές αντιμετωπίσεις της οποιαδήποτε κοινωνικής ομάδας οδηγούμαστε σε απρόβλεπτες καταστάσεις. όσο επικίνδυνο και απλοϊκό είναι ότι για όλα φταίνε οι ξένοι άλλο τόσο είναι το ότι όλοι είναι αγγελούδια. όπως και στους έλληνες υπάρχουν και σε αυτούς εγκληματικά στοιχεία και εξτρεμιστικά. οι συνθήκες ανέχειας στις οποίες διαβίουν σε συνδυασμό με το ιδιόρρυθμο γκέτο που δημιουργείται στο κέντρο δημιουργούν τις συνθήκες απρόβλεπτων. και αυτές οι καταστάσεις φυσικά δεν αντιμετωπίζονται ούτε με προγκρόμ ή ομαδικές απελάσεις αλλά ούτε με μαζική νομιμοποίηση χωρίς ουσιαστική ταυτοποίηση των ατόμων. είναι μία δύσκολη κατάσταση και δουλειά που θέλει μεγάλη προσοχή. η ανομία που κυριαρχεί ουσιαστικά κάνει τους λύκους να χαίρονται. συμφέρει τους φασίστες αυτή η ανομία που κυριαρχεί.δεν υπάρχει άσπρο – μαύρο αλλά οι πολλές αποχρώσεις τους φάσματος και είναι ανέντιμο να εστιάσουμε μόνο στην περιοχή εκείνη του φάσματος που απλά μας αρέσει ή προτιμάμε.

 197. Μαρία said

  Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσω τους εθνικόφρονες και πατριώτες όλων των αποχρώσεων αλλά οι φορείς του ιού δεν τιμωρήθηκαν για την αντεθνική αλλά για τη συνδικαλιστική τους δράση.
  Εκτός απ’ το «μεσαίωνα» (δε θέλω διαμαρτυρίες απο Ρογήρο-Μπουκάν} που αναφέρεται στο κείμενο υπάρχει κι ο εργασιακός. Γίναν και κάτι απολύσεις, αν έχετε ακούσει.

 198. Μπουκανιέρος said

  197
  Νομίζω ότι κι άλλη φορά είχαν «εκτεθεί» για παρόμοιο λόγο – αφού δεν έκαναν συνδικαλισμό με τον, συνηθισμένο στο χώρο, ψόφιο και δουλοπρεπή τρόπο.
  Σε αντίθεση με κάτι εθνικά υπερήφανους αρθρογράφους που όλη την ώρα ξεσκονίζουν τ’ αφεντικά τους.

  Για τη σχετική θεματολογία του Ιού, βλ. και Χασάπης 123 (κάπου στη μέση).

 199. @163,165,168,170,
  (To σχόλιο του Άγγελου στο 186 δεν το γνώριζα όταν αποθήκευσα το κείμενό μου για ρετουσάρισμα προτού το αναρτήσω).
  Ο ιός-δηλητήριο παραπέμπει στις τοξίνες (βλαβερές,δηλητηριώδεις ουσίες)που εκκρίνουν τα παθογόνα βακτήρια.
  Τα βακτήρια μιας μικροβιοκαλλιέργειας μπορούν να διαχωριστούν μέσω ενός ηθμού (φίλτρο) και το ελεύθερο μικροοργανισμών διήθημα χάνει τη λοιμογόνο ιδιότητά του.
  Παρατηρήθηκε ότι ορισμένες φορές το διήθημα διατηρούσε τη νοσογόνο ιδιότητά του,γεγονός που οδήγησε στην υπόθεση άγνωστων διηθητών παθογόνων μικροοργανισμών και στον παλαιό όρο «διηθητός ιός».
  Πράγματι ο ιός είναι εκατοντάδες φορές μικρότερος από το βακτηριακό κύτταρο και ΔΕΝ είναι (μικρο)οργανισμός-μικρόβιο,γιατί δεν είναι κύτταρο! Δεν είναι ζωντανός γιατί ζωή υπάρχει μόνο σε κυτταρικές δομές. Στην πραγματικότητα είναι τμήμα χρωμοσώματος (γενετικό υλικό δηλ. DNA-RNA)το οποίο δραπέτευσε από το κύτταρο και διατήρησε την ικανότητα επανεισαγωγής και παραμονής του σε άλλα κύτταρα. Εκεί, εκτελεί το πρόγραμμά του (γενετική πληροφορία) δαπάναις των μηχανισμών του παρασιτούμενου κυττάρου,αναπαράγοντας τον εαυτό του και της πρωτεΐνες του σύμφωνα με το πρόγραμμά του και τέλος μεταναστεύει σε γειτονικά κύτταρα όπου και παρασιτεί κ.ο.κ.
  Η γλώσσα είναι ένας ιός από το διάστημα, λέει ο Ουίλιαμ Μπάροουζ!
  Οι ιδέες είναι ένας ιός,που ως πληροφορία εισάγεται στον εγκέφαλό μας και ύστερα από επεξεργασία ,ενσωματώνεται στο σύνολο της σκέψης μας.
  Μερικές ιδέες είναι δηλητηριώδεις και λειτουργούν ως ιοί.
  Οι βιολόγοι και οι γιατροί ξέρουν ότι ιοί σχετίζονται με την καρκινογένεση. Οι ναζιστικές ιδέες είναι καρκίνωμα στον κοινωνικό ιστό και αντιμετωπίζεται με τα αντισώματα της κριτικής σκέψης,της δημοκρατικής-αντιαυταρχικής παιδείας , της δημοκρατικής επαγρύπνησης και της λειτουργίας των θεσμών !

 200. #199 Η δημοκρατία είναι ένα σώμα πολιτών. Όταν αυτό μολυνθεί από ιό τότε μπορεί η μόλυνση να φτάσει μέχρι την καρδιά του σώματος που είναι το κέντρο εξουσίας και να προκαλέσει έμφραγμα, παράλυση, θάνατο.
  Φυσικά δεν υπάρχει μόνον ένας τύπος ιού. Φορέας ιών μπορεί να είναι οποιοδήποτε ξένο σώμα λαμβάνει την μορφή κυττάρου του δημοκρατικού σώματος (πολίτης). Υπάρχουν δε και ιοί οι οποίοι προσβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο για πιο επικίνδυνους ιούς να δράσουν.
  Αν θα μπορούσαμε να κάναμε το ψυχογράφημα ενός ιού θα λέγαμε ότι ο ιός δεν είναι ευεπίφορος στην αυτοκριτική, αγνοεί ότι είναι ιός και προσπαθεί να αναπαραχθεί ωσάν να ήταν ζωντανός οργανισμός. Έτσι λοιπόν αν βρεθούμε μπροστά σε κάποιον ιό είναι μάταιο να τον ρωτήσουμε αν είναι ιός καθώς δεν γνωρίζει την σωστή απάντηση. 🙂

  Σε μια ήδη μολυσμένη δημοκρατία δε γνωρίζω αν είναι προτιμότερη η θεραπεία από τον ακρωτηριασμό. Αυτόν τον ακρωτηριασμό αναλαμβάνουν συνήθως να τον κάνουν τα δυναμικά όργανα του οργανισμού που στην πολιτική χαρτογράφηση ονομάζονται άκρα. Και όπως συμβαίνει στη φύση τα άκρα είναι δύο.
  Οι ναζιστικές, κομμουνιστικές κλπ ιδέες δεν είναι εξωτερικοί παράγοντες, αλλά ζουν και επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο μέσα στο δημοκρατικό σώμα το οποίο όμως όταν νοσήσει χάνει την ικανότητα ρύθμισης της ισορροπίας (με μηχανισμούς αντιστοίχους του θυροειδούς) με αποτέλεσμα να γέρνει η πλάστιγγα από την μία ή από την άλλη πλευρά. Με λίγα λόγια δεν είναι ιοί αλλά η ισχυροποίηση τους είναι ένδειξη ότι έχει νοσήσει το δημοκρατικό σώμα και έχουν χαθεί οι ισορροπίες του.
  Ο ιός όμως τρελαίνει το σώμα, το καθιστά ανίκανο να δει την πραγματική αιτία της μολύνσεως και στρέφει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα βασικά συστατικά του. Και ο εθνικισμός όσο και αν ξενίζει, είναι μέσα στα βασικά συστατικά του δημοκρατικού σώματος όπως βέβαια και πολλά άλλα στοιχεία.

  Βέβαια ο ιός είναι και φορέας εξέλιξης, η εξέλιξη της ζωής οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στους ιούς αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί το υποψήφιο προς μόλυνση σώμα το οποίο είναι προγραμματισμένο να μάχεται για την επιβίωση.
  Και αν το κάνουμε ακόμη πιο θεολογικό θα μπορούσαμε να πούμε για την μετασάρκωση του ιού, τη σχέση του με τη ζωή και το θάνατο και τις κυκλικές πορείες μέχρι την ολοκλήρωση το τελικό «ντάρμα». Αυτά όμως ανήκουν στην εσχατολογία των ιών. Υπάρχει και η Οδύσσεια του ιού και πάει λέγοντας.

  Αυτά αν θέλουμε να μιλήσουμε με παραβολές και γρίφους. Αν δεν βγάλατε άκρη, ε είναι και δύσκολη η ώρα.

 201. Γιάννης said

  @Παναγιώτης 181
  Συγνώμη, αλλά είσαι άσχετος ή κάτι χειρότερο. Η Κύρα Αδάμ έχει αποκαλύψει πολλά που παίζονται πίσω από την πλάτη μας. Οπως πρόσφατα τη μείωση των αναχαιτίσεων παρά την αύξηση των τουρκικών παραβάσεων – παραβιάσεων. Με έγγραφα. Πράγμα που προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε, να διαψεύσει ο Βενιζέλος.

  Για το άρθρο που κάνεις λινκ, πρέπει πρώτα να διαβάσεις το προηγούμενο. Και προσεκτικά. Εχει πολλούς όρους που μάλλον δεν καταλαβαίνεις. Κάποια πράγματα είναι δεδομένα από το διεθνές δίκαιο. Τελεία. Αλλά όχι, όπως φαίνεται, στο Αιγαίο.

  @Μαρία 197
  Σοβαρά; Συνδικαλιστική δράση; Οσοι μπορούμε ακόμη να διαβάσουμε πηγαίνουμε στο http://syspeirosi.wordpress.com/page/6/ και παλιότερες σελίδες. Σωρός οι ανακοινώσεις για την Ελευθεροτυπία, που δεν έχει απολύσει κανέναν συντάκτη αλλά έχει αλλάξει μόνο διευθυντές και ούτε μία ανακοίνωση για το Βήμα και το Εθνος όπου γινόταν η σφαγή των αμνών. Τίποτα για τις ύπουλες μεθοδεύσεις κατά απόφασης για απεργία που είχε αποφασίσει το σωματείο.

  Θέλετε ακόμη κάτι; Προσέξτε τις ανακοινώσεις. Πάντα το στιλ: ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ, Ελευθεροτυπία. Οχι ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ, Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ. Ούτε Βήμα, Εθνος, Ελευθεροτυπία. Ακούστε και τον Τρίμη στο Radiobuble χθες το μεσημέρι. Πάλι η ίδια καραμέλα. ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ, Ελευθεροτυπία. Οι άλλες είναι ανώνυμες επιχειρήσεις, αυτή είναι η εφημερίδα που μπορείτε, εσείς αναγνώστες να τιμωρήσετε!

  Αλλά για να φανεί καθαρότερα το παιχνίδι, το πιο απλό. Οι εκδότες Βήματος και Εθνους ζήτησαν από το δικαστήριο να κριθεί η απεργία παράνομη. Η Τεγοπούλου, όχι.

  Φτάνουν αυτά, σύντροφοι, ή να συνεχίσω;

 202. Μπουκανιέρος said

  203β
  Μπα, όχι, δε χρειάζεται, καταλάβαμε όλοι ότι εκπροσωπείς εργολαβικά την Ελευθεροτυπία ή, για να ακριβολογώ, τη Μ.Τ.
  Το επιχείρημά σου (ότι οι αναγνώστες δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ΔΟΛ) δείχνει απόγνωση. Και όλα όσα λες επιβεβαιώνουν πανηγυρικά το 197.

 203. sarant said

  Μάλλον η αναφορά σε ΔΟΛ και Πήγασο εξυπηρετεί το ότι αυτές οι εταιρείες εκδίδουν περισσότερες από μία εφημερίδες.

 204. Χρηστος Κ. said

  #203 Γιαννη γιατι δε βαζεις το κανονικο σου ονομα?

 205. doctor said

  Cortlinux, δεν θα μπορούσα να απαντήσω καλύτερα. Η ιδεοληψία ενός ακραίου οπαδού της πολυπολιτισμικότητας είναι θεολογικής φύσεως: όλοι οι μετανάστες είναι εξ ορισμού αγνοί, είτε είναι οι ίδιοι φασίστες ή ακραίοι ισλαμιστές είτε είναι νομοταγείς και γεμάτοι πίστη για να συμβιώσουν, να συνυπάρξουν, να προσφέρουν στην οικονομική ζωή του τόπου.
  Έτσι, ο κ.Qq αδυνατώντας να «δει» μέσα από αυτό το ιδεοληπτικό πρίσμα το μεγάλο φάσμα των μεταναστών, όχι μόνο πριμοδοτεί (άθελά του και ασυνείδητα σίγουρα) τους κάθε λογής φασίστες Ταλιμπάν που έχουν έρθει στην Ελλάδα για να φανατίσουν τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους μετανάστες, αλλά μέσα σε αυτή τη θολούρα κάνει εμετό. Ούτε και τότε όμως κατανοεί το γιατί, και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρεί τον εαυτό του αληθινό Αριστερό κι εμένα ως δυνάμει φασίστα ή γιαλαντζί Αριστερό. Δεν διαφέρει από τους φέροντες μυαλό Ψωμιάδη-Παπαθεμελή-Καρατζαφέρη που το παίζουν πιο πατριώτες από όλους τους υπόλοιπους. Αν ο κ. Qq μένει στην ΑΘήνα, ίσως να διαμένει σε κάποιο ευγενές και ασφαλές προάστιο και έτσι δεν ξέρει (ή δεν θέλει να ξέρει) το τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας. Μπορώ ευχαρίστως να τον πάρω μαζί μου σε ένα sightseeing για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει εκεί κάτω.

 206. syspeirosi said

  Α ρε ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΠΟΓΙΟ για ένα κομμάτι ψωμί πουλιέσαι ρε κακομοίρη…

 207. Για να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για το φαινόμενο, εμείς απ’ την πλευρά μας θα σας προτείναμε το:

  «Τάσος Κωστόπουλος: χαφιεδίζοντας τους Πόντιους στη “Sabah”»

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/05/04/23-1-2009/

  Φυσικά για ζητήματα που σχετίζονται με τον εμφύλιο και τις προσπάθειες αναθεώρησης, το δωσιλογισμό, την ανάπτυξη της ακροδεξιάς, μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα του «Ιού» συνέβαλε τα μάλα στην κατανόησή τους και είχε ένα θετικό ρόλο.

  Δυστυχώς όμως για τα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικά μας, δηλαδή την τελική σύγκρουση στην Ανατολή και τη συμπεριφορά του τουρκικού εθνικισμού απέναντι στις μη μουσουλμανικές κοινότητες, ο «Ιός» είχε την παραδοσιακή αντιδραστική παλαιοελλαδίτικη άποψη -ίδια με του Μεταξά και του Αβέρωφ- ταυτόσημη με τις ερμηνείες που δίνει στα γεγονότα ο ίδιος ο τουρκικός εθνικισμός. Και αυτό παράλληλα με μια ακατανόητη εμπάθεια για τους πρόσφυγες του ’22.

  Μ-π

 208. Qq said

  Επιμένω να χαρακτηρίζω αυτό το άρθρο εμετικό, που μόνο ηλίθιοι και φασιστόμουτρα το περιφέρουν από εδώ κι εκεί. Εκτός αυτού είναι και ανακριβές γεμάτο γενικόλογα και παράλογους ισχυρισμούς, σε σημείο που να καθιστά αυτό το άρθρο βλακωδέστατο και επικίνδυνο, αλλά ποιος σκοτίστηκε γι αυτό.

 209. Qq, εννοείς το άρθρο για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα;

  Μ-π

 210. Qq said

  Βεβαίως, το του 187

 211. Γιάννης said

  @204 Μπουκανιέρος
  Ευχαριστώ για την προσβολή, αλλά αυτά ακούστηκαν στη συνέλευση των συντακτών της Ελευθεροτυπίας και οι Ιοι δεν τα αντέκρουσαν.

  @206 Χρήστος Κ.
  Εσύ γιατί δε βάζεις το κανονικό σου όνομα; Θα μας τρελάνετε, ρε;

  @208 Syspeirosi
  Είστε η αυθεντική Συσπείρωση; Δεν το πιστεύω! Αυτή η επίδειξη ρουφιανιάς είναι πρωτοφανής!

 212. doctor said

  Qq, ή δεν ζεις στην Αθήνα και οι πληροφορίες σου είναι λάθος, ή ζεις στην Αθήνα και πρέπει να δεις το θέμα σου με τους ιλίγγους και τις ζαλάδες διότι όλα σου προκαλούν εμετούς. Μήπως είσαι …έγκυος…;
  Αν η πραγματικότητα σου προκαλεί εμετό είναι όντως λυπηρό, μην προσπαθείς όμως να επιβάλεις την ιδεολογική σου πραγματικότητα σε όλους. Μια απλή βόλτα στην Αθήνα αρκεί για να διαλύσει τις αμφιβολίες σου. Η ερώτησή μου είναι σαφής: δεν μας φτάνουν οι εδώ Χρυσαυγίτες, χρειαζόμαστε και Ασιάτες φασίστες και ακραίους ισλαμιστές;

 213. Qq said

  Η πραγματικότητα είναι μία και απαράμιλλη. Στην ομόνοια δεν κυριαρχεί ο νόμος του Ισλάμ. Όσοι λένε το αντίθετο είναι είτε κακόβουλοι, είτε βλάκες, ή και τα δύο σε ένα. (Ο άνδρας δεν εγκυμονεί.)

 214. sarant said

  Κι εγώ πάντως το άρθρο το βρίσκω κραυγαλέο και κινδυνολογικό -για να εφαρμοστεί σαρία πρέπει να υπάρχει ισλαμικό κράτος (αν και πτυχές της σαρίας εφαρμόζονται στη Θράκη, όσον αφορά το οικογενειακό δίκαιο). Η δημοσιογράφος βρίσκει αιγύπτιες που λένε ότι δεν είναι σωστό να κόβουν χέρια άμα κλέψεις, λες και ήδη υπάρχουν στη Ζήνωνος κάποιοι μουφτήδες που ακονίζουν Χατζάρες (pun intended).

 215. Τελικά για να πειστείτε πρέπει να φτάσουμε να έχουμε πραγματική σαρία και να πείτε «ναι ρε εσύ, είχαν δίκιο». Αυτός είναι ο δρόμος προς τη σαρία δια της περιέργειας.
  Στη σαρία δεν πρέπει να υπάρχει ισλαμικό κράτος, η σαρία οδηγεί στο ισλαμικό κράτος. Όταν θα τις δούμε τις χατζάρες δεν θα είναι απλά αργά, θα έχουμε ήδη δοκιμάσει αν είναι καλά ακονισμένες.

 216. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (183) Για να απαντήσω στην ερώτηση του Νικοκύρη, δε ξέρω αν θα την έλεγα μαύρη λίστα αλλά φακέλωμα βάση ακόμα και του ποιόν έχεις «φίλο» στο Φατσοβιβλίο στα σίγουρα. Τόση εμπάθεια που αντί άλλων ουσιαστικών στοιχείων σε τέτοια ξεφτύλα κατέληξαν (δες «Το προφίλ του επίδοξου λογοκριτή»):
  http://www.iospress.gr/ios2009/ios20090726.htm
  και τον κατινίστικο σχολιασμό. Προφανώς είναι επιλήψιμο το ακόλουθο:
  «ο «Ellinas Greek Antifasistas» σαν μοναδικό στοιχείο δίνει τη φιλία του με τον «Ελληνικό DNA»»
  (ο «φίλος» – που μπορεί να είναι συγγενής, συμμαθητής ή συμφοιτητής ή απλώς γνωστός σου μια και το Φατσοβιβλίο δεν έχει διαφορετικές κατηγορίες – σου έχει κάλο στο μυαλό ΑΡΑ εσύ είσαι ομοϊδεάτης του γενικά και αόριστα – να χαρώ τους προοδευτικούς). Αλλού ως επιπλέον στοιχείο θαψίματος ενός ήδη αυτοαποκαλούμενου εθνικιστή:
  «Επιπλέον, έχει «φίλο» (από) τη νεολαία του ΛΑΟΣ στο Πάντειο»…

  Λοιπόν εγώ (και ως συχνός αναγνώστης του Indymedia Athens με δικές μου απόψεις για το θέμα και όχι μέσω ανάγνωσης blog) πιστεύω πως μέσα στο απίστευτο μπούγιο της πολιτικής συζήτησης του athens.indymedia.org βρίσκει κανείς και φάσεις που ποινικά αξιόλογες πράξεις οργανώνονται (έστω μερικά) μέσω αυτού. Αρκεί να έχει κανείς ανοιχτά τα μάτια του και τις βρίσκει εύκολα. Επιπλέον η δικαιολογία περί ακαδημαϊκής ελευθερίας είναι αστεία όσον αφορά την αιτιολόγηση της χρήσης των server του ΕΜΠ για το Indymedia. Η ελευθερία του λόγου – ακόμα και του μόνιμου μπαχαλάκια – μπαρδόν, αγνού ταξικού επαναστάτη/αναρχικού – δε σημαίνει πως πρέπει να στον χρηματοδοτεί η παντελώς άσχετη εκπαιδευτική/ερευνητική δραστηριότητα του ΕΜΠ. Να πληρώσουν από την τσέπη τους για το κόστος του server κι ας γράφουν ό,τι θέλουν (συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης – με φωτογραφίες – ατόμων, συμπεριφορά που κατακρίνουν σωστά οι Ιοί μόνο όταν την κάνουν οι ακροδεξιοί).

  Αν λοιπόν δε θεωρούσα πως το να κατεβούν οι διακόπτες στα servers του Indymedia στο ΕΜΠ είναι αντιπαραγωγικό πολιτικά (και κλααάμα η κυρία…, μπαρδόν ο Τσίπρας), χωρίς μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα (θα μεταφέρονταν όλοι κάπου υπόγεια στο Internet όπου δε θα μπορούσε κανείς να δει άμεσα τα μυαλά που κουβαλάνε) και πως ακόμα και η αστυνομία τους προτιμά στο ΕΜΠ (για προφανείς λόγους, καλύτερα να τους έχει μαζεμένους σε ένα μέρος) θα μπορούσα να ήμουν κι εγώ ανάμεσα στα μέλη του εν λόγω group ΛΟΥΚΕΤΟ στο Indymedia. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έβγαινε τότε ο Ιός να ξεψαχνίσει τους «φίλους» μου για να αποδείξει τι φασιστόμουτρο που είμαι; Όταν πρωτομπήκα δεχόμουν κάθε συμμαθητής μου που μου το ζητούσε να τον περάσω σα «φίλο» (κάκιστα όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων αλλά τώρα δε μου πάει στην ψύχρα να τους ξεγράψω). Και οι συγγενείς μου «φίλοι» είναι. Ιδέα δεν έχω για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, λες και κάνουμε και παρέα… Στην περίπτωση του ενός που δυστυχώς είναι 100% Βοριδικός (Ελληνικό Μέτωπο κλπ.) και δακτυλοδεικτούμενος από τον Ιό του έχω ξεκαθαρίσει πως τον θεωρώ ακραίο και πως οι πολιτικές του απόψεις με τρομάζουν/απωθούν αφάνταστα. Θα τα ήξερε αυτά ο Ιός πριν με «φακελώσει» κι εμένα (με το πραγματικό όνομα μου) και με βγάλει Βοριδικό εκ της μεταβατικής ιδιότητας;

  Εν προκειμένω δεν έγινα ποτέ μέλος και τη «γλύτωσα» αλλά η λογική είναι που με ενοχλεί. Μπορώ να μπω στο Φατσοβιβλίο και να δω ποιοί είναι «φίλοι» γνωστών Μακεδονιστών – θα πρέπει να υποθέσω αυτομάτως πως επειδή είναι «φίλοι» και τους αρέσει και το ίδιο μουσικό συγκρότημα με παραδοσιακή μουσική κουβαλάνε τα ίδια μυαλά και δεν είναι απλώς συγγενείς, γνωστοί ή συμμαθητές-συμφοιτητές ή ακόμα και προσωπικοί φίλοι με αλλιώτικες απόψεις; Αν έβγαινα και δημοσίευα λίστα με τα ονόματα τους «ορίστε οι αυτονομιστές» δε θα έπρεπε να πέσουν πάνω μου όλοι να με φάνε με το δίκιο τους; Ποιός κριτικάρισε τον Ιό για την παραπάνω ξεφτύλα;

  Μην τους αγιοποιούμε τους Ιούς Νικοδεσπότη…

  Για την υπόλοιπη κουβέντα όπως εξελίχθηκε Δόκτωρα με τους κολλημένους ιδεοληπτικά μην ανακατεύεσαι – θα σε φάνε οι Qqότες…

 217. Πάντως η συντάκτης του άρθρου για τους μουσουλμάνους είναι η Γεωργία Δάμα, που δεν έχει δώσει καμιά αφορμή στη δημοσιογραφική της πορεία να κατηγορηθεί για ρατσιστική προκατάληψη. Αντίθετα ανήκει στους ελάχιστους εκείνους δημοσιογράφους που πάντα πρόβαλαν τις κοινωνικές ομάδες που υφίσταντο αποκλεισμό και περιφρόνηση απ’ τους καθώς πρέπει πολίτες αυτής της χώρας.

  Νομίζω ότι στο άρθρο της περιγράφει μια παράλληλη κοινωνία, αόρατη στους καθώς πρέπει, που έχει δημιουργηθεί παρά την Ομόνοια και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις κοινότητες των μουσουλμάνων που πηγαίνουν στα ίδια τζαμιά και ανήκουν στην ούμα, στο ίδιο «γένος» δηλαδή παρότι διαφορετικών εθνικών καταγωγών.

  Qq θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/

  M-π

 218. …δε σημαίνει πως πρέπει να στον χρηματοδοτεί η παντελώς άσχετη εκπαιδευτική/ερευνητική δραστηριότητα του ΕΜΠ. Να πληρώσουν από την τσέπη τους για το κόστος του server κι ας γράφουν ό,τι θέλουν…

  Ειλικρινά, πεθαίνω στο γέλιο κάθε φορά που διαβάζω τέτοια οικονομίστικα επιχειρήματα. Και μάλιστα από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ξέρουν από τεχνολογία. Αυτοαναιρούνται την ίδια στιγμή.

 219. Χρηστος Κ. said

  Ηρθε το πασχα? Πλακωσαν χρυσαυγουλα.

 220. #218 Χασάπη λες: «…Να πληρώσουν από την τσέπη τους για το κόστος του server κι ας γράφουν ό,τι θέλουν…»
  Το κόστος φιλοξενίας είναι ελάχιστο (υπολόγιζε χονδρικά ~1€/ΜΒ). Δεν είναι οικονομικό το θέμα.

 221. doctor said

  Δυστυχώς το άρθρο λέει την αλήθεια και δεν κινδυνολογεί καθόλου. Σε 2 συμπλοκές μεταναστών που έχω τύχει έμεινα άναυδος από το απίστευτο μίσος που είχαν οι μεν για τους δε. Έχω δει επίσης στην Τοσίτσα γύρω στους 20 μαύρους που πουλούσαν πρέζα να δέρνουν με απίστευτη αγριότητα έναν δικό τους και να απειλούν με μαχαίρι τους περαστικούς για να μην επέμβουν.
  Η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει παιδιά και είναι κρίμα να αφήσουμε την άκρα δεξιά να τζογάρει πολιτικά πάνω σε αυτό. Το να αυτοπαραμυθιαζόμαστε ότι όλα είναι μια χαρά και ότι δεν συμβαίνει τίποτα δεν ωφελεί. Υπάρχει αυτή η μειοψηφία των μεταναστών που κάνει τεράστια ζημιά στο σύνολο των μεταναστών και οδηγεί την κοινή γνώμη εναντίον τους. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τους μετανάστες από αυτό το καρκίνωμα. Ναι, και Ταλιμπάν υπάρχουν (η καταγγελία του εκπροσώπου της αφγανικής κοινότητας είναι χαρακτηριστκή), και οπαδοί της σαρία και της αυτοδικίας, και μισογύνηδες, και δολοφόνοι και φασίστες. Αυτοί πρέπει να απομονωθούν διότι είναι εύκολο να επηρεάσουν τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους. Επίσης πρέπει να βοηθήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν έρθει στην χώρα μας με σκοπό να μεταβούν στην ΕΕ να τους αφήσουμε να το πραγματοποιήσουν. Η συνθήκη του Δουβλίνου είναι μια ντροπή για την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός της ΕΕ και δεν πρέπει να αφήσουμε τις βόρειες χώρες της ΕΕ να μετατρέψουν τον νότο σε απέραντα γκέτο εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων.
  Κυρίως όμως, πρέπει να δούμε τα πράγματα ως έχουν και όχι μέσα από υπεραπλουστευτικά σχήματα του στυλ όλοι οι μετανάστες είναι αγγελούδια. Όσοι παρανομούν να απελαύνονται ή να φυλακίζονται. Να ισχύει για όλους ο νόμος.
  «Πόντος και Αριστερά, ευχαριστώ». Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα ερχόταν η στιγμή να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας!!!

 222. Σχετικά με το εάν το Ινδυμήδια χρησιμοποιεί «πόρους» του ΕΜΠ, να υπενθυμίσω ότι απλώς χρησιμοποιεί bandwidth, το οποίο είναι απεριόριστο. Ούτε μηχανήματα, ούτε τίποτις. Είναι σαν να θες να απαγορεύσεις στον παπού να βγάλει βόλτα το εγγόνι του στην πολυτεχνειούπολη, επειδή ο αέρας της προορίζεται μόνον για το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές.
  Επίσης να υπενθυμίσω ότι και το Φέισμπουκ και το Γιαχού και το ίντερνετ το ίδιο ακόμα, σαν πειράματα μέσα σε πανεπιστήμια ξεκίνησαν.
  Για τους Ιούς έχω ήδη υπογράψει.

 223. sarant said

  Δόκτορα, επιμένω ότι τα περί σαρίας στο άρθρο ήταν κινδυνολογικά. Ότι σφάζονται, σφάζονται -αλλά όχι για τη σαρία, για τη συμμορία.

 224. Qq said

  Δεν χρειάζεται να επισκεφτώ άλλα μπλογκ για να σχηματίσω γνώμη, και που χρόνος να σπαταλώ σε ανούσια και βαρετά μπλόγκια. Από τα συμφραζόμενα και τα συμπεράσματα. Όσο για την αγαπητή δημοσιογράφο, δεν κρίνω ούτε το πρότερο βίο της, ούτε θα της κρεμάσω ταμπέλα για το μετέπειτα βίο και να την στιγματίσω. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι που δεν αξίζει δεκάρα τσακιστή. Κάθε λέξη της να αναλύσεις πέφτεις σε δισυπόστατες αρλούμπες. Ίσως να μην φταίει και η ίδια αλλά να έβαλε κάνα χέρι κάποιος συντάκτης. Εκλογές ερχόντουσαν, κάποιο σκοτεινό κίνητρο θα είχαν οι πληροφοριοδότες της.

 225. Qq said

  Κατά σύμπτωση, Στη Ζήνωνος ξεκινά το λεωφορείο μου για σπίτι. Αλλά μουφτήδες και μουλάδες δεν είδα κανέναν.

 226. #225 Έχει διαφορά; Σε υψηλό επίπεδο όλα είναι συμμορίες και σε χαμηλό όλα είναι θρησκείες.

 227. doctor said

  ΟΚ, εύχομαι πραγματικά ο δρόμος της ιδεολογικής κάλυψης όλου αυτού του καρκινώματς στο σώμα των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων μεταναστών να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.
  Εύχομαι αυτή η άρνηση της πρόσληψης της πραγματικότητας να οδηγήσει επίσης κάπου. Φεύγοντας, παραθέτω κάτι ακόμη (κρίνετε τα γραφόμενα και όχι τον γράφοντα):
  http://e-rooster.gr/07/2009/1459

  Υ.Γ. Εδώ θα’μαστε για να δούμε ποιος θα δικαιωθεί.

 228. Immortalité said

  @ 119β, 120 Αναρωτιώμουν που αλλού είχα ακούσει τα περί Μεταξά και κοινωνικής ασφάλισης (γιατί στο σχολείο πέραν του Όχι, τίποτα άλλο καλό δεν είχα ακούσει) και θυμήθηκα, ξαφνικά και στο άσχετο, ότι το διάβασα στην ειδική έκδοση της Καθημερινής για την 28η Οκτωβρίου σ’ ένα άρθρο που υπογράφει κάποιος Κώστας Ιορδανίδης. Μάλλον είναι ο ίδιος που γράφει γενικά στην Καθημερινή αλλά δεν ξέρω τίποτα άλλο γι’ αυτόν. Επειδή η έκδοση δεν υπάρχει ον λαιν, σκάναρα το άρθρο εδώ και εδώ.
  Νίκο γράφει και κάτι για τον Τριανταφυλλίδη δεν ξέρω κατά πόσον αληθεύει, δεν δίνει πηγές.

  (δύο αρχεία γιατί ακόμα δεν μπορώ να σκανάρω σ’ ένα αρχείο πολλές σελίδες… Θα το μάθω που θα μου πάει.)

 229. Immortalité said

  @ 224 Σκύλε, εντάξει με το Γράμο αλλά ο παππούς θέλει δύο π. 🙂

 230. (δύο αρχεία γιατί ακόμα δεν μπορώ να σκανάρω σ’ ένα αρχείο πολλές σελίδες… Θα το μάθω που θα μου πάει.)
  http://www.pdfsam.org/

 231. sarant said

  Ιμόρ, για τον Τριανταφυλλίδη είναι έτσι.

  Δόκτορα, όταν ο γράφων έχει συμφέρον να προωθεί την ισλαμοφοβία, τα γραφόμενα επηρεάζονται. Για μένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελευθερία είναι ότι ξαφνικά έχει απαγορευτεί η κριτική και στο Ισλάμ ως θρησκεία και (έμμεσα) σε κάθε άλλη θρησκεία.

 232. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  Στάζυμπε και Σκύλε να σας βάλω εσάς πουλάκια μου στην επιτροπή του εδώ πανεπιστημίου στην οποία συμμετέχω για το θέμα του νέου datacenter που θα χρειαστούμε μια και απέδειξα την ασχετοσύνη μου σύμφωνα με τα λεγόμενα σας.
  Γράφετε:
  α) «Σχετικά με το εάν το Ινδυμήδια χρησιμοποιεί «πόρους» του ΕΜΠ, να υπενθυμίσω ότι απλώς χρησιμοποιεί bandwidth, το οποίο είναι απεριόριστο. Ούτε μηχανήματα, ούτε τίποτις.» Π@π@ριές ολκής:
  1) Το bandwidth μόνο δωρεάν δεν είναι – απλώς ΕΣΥ δε βλέπεις το λογαριασμό του ΕΜΠ ή οποιουδήποτε άλλου ΑΕΙ για θέματα δικτύου. Κάθε network drop χρεώνεται μηνιαία κάπου, κάθε οπτική ίνα έχει κόστος απόσβεσης που από κάπου βγαίνει ετήσια κλπ.
  2) Ούτε απεριόριστο δεν είναι βέβαια – αν εσύ Σκύλε έχεις βρει τρόπο να το κάνεις απεριόριστο σου εγγυώμαι άμεσα θέση στο διπλανό τμήμα παρέα με τον Ρίτσαρντ Στόλμαν. Το θέμα δεν είναι μόνο ο όγκος των δεδομένων (που ακόμα και τη σημερινή εποχή που εκτός από κείμενο είναι και φωτογραφίες) δεν είναι και τόσο τεράστιος για την περίπτωση του Indymedia αλλά ο αριθμός των ταυτόχρονων διαφορετικών πακέτων που επηρρεάζουν την απόκριση (πως στο διάολο λέτε το latency στα ελληνικά) των ενδιαμέσων routers κλπ. γιατί ακόμα και με διάφορες πολιτικές QoS χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την εφαρμογή τους.
  3) ΕΣΕΙΣ μπορεί να αγοράζετε αγρό αλλά οι λογιστές του ΕΜΠ (και όποιου άλλου σοβαρού πανεπιστημίου) ξέρουν πολύ καλά πως ακόμα κι αν φέρω το δικό μου μηχάνημα στο Πολυτεχνείο τους κοστίζω ρεύμα και χώρο (ναι ακόμα και ο χώρος σε ένα machine room έχει κόστος κι ας μην το ξέρει ο μέσος καθηγητής). Αλλιώς δε θα ενδιαφέρονταν οι admins για server consolidation μέσω virtualization ακόμα και στα πανεπιστήμια.

  Οπότε η αναλογία με τον «παπού να βγάλει βόλτα το εγγόνι του στην πολυτεχνειούπολη» είναι για τις πο@τσες – βάλε τον παππού να την αράξει μονίμως σε ένα δωμάτιο, να πιάνει χώρο και να καίει ρεύμα και να το συζητήσουμε.

  Τώρα θα μου πεις (κι εσύ και ο Στράβωνας από την άλλη) πως μιλάμε για πενταροδεκάρες το χρόνο. Κανένα πρόβλημα. Ας τις πληρώσουν σε κάποιο φορέα.
  Είναι θέμα αρχής – κάνω το μάγκα στο τσαμπέ – όχι συνολικού ποσού.

  Τα περί «Φέισμπουκ και το Γιαχού και το ίντερνετ το ίδιο ακόμα, σαν πειράματα μέσα σε πανεπιστήμια ξεκίνησαν.» να τα πεις σε κανένα άσχετο (α – ξέχασα, με ανακήρυξε η αυτού αυθεντία ο Στάμπυζος οπότε να μη διαμαρτύρομαι):
  Το πρώτο ξεκίνησαν μέσα στο Harvard αλλά μόλις ήταν να αποκτήσει ο,τιδήποτε πέραν του πειραματικού χαρακτήρα έφυγε εκτός (για προφανείς λόγους). Το δεύτερο ξεκίνησε σαν κατάλογος του Net από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές στον επιπλέον χρόνο τους (και όχι σαν πείραμα) και μόλις είδαν πως είχε επιτυχία και ως εκ τούτου εμπορική αξία το έβγαλαν εκτός Stanford. Όσο για το ίδιο το Internet να ευλογάς (πως βέβαια χωρίς να πάθεις καμμιά αναφυλαξία) το Πεντάγωνο που χρηματοδότησε το Arpanet και τους γείτονες μου εδώ και στο Lincoln Labs, το NSF που έχτισε το NSFNet κλπ. Καμμία αναλογία με το Indymedia δε χωράει παρά μόνο αν ξεχειλώσεις το σουτιέν και το κάνεις μαρμίτα…

  Α σιχτίρ πια με τις πιπίλες.

 233. Μαρία said

  Ιμόρ, 230 καλό παιδί είναι, άμα θες να σου τον γνωρίσω.

  Χασάπη, κατά την προσφιλή σου τακτική κατάφερες πάλι να εκτρέψεις τη συζήτηση 🙂

 234. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  (233) Στις Δυτικές κοινωνίες πάντως η πολιτικά ορθή άποψη είναι πως η κριτική στις θρησκείες των μειονοτήτων είναι που πρέπει να αποφεύγεται – η θρησκεία της πλειονότητας είναι αντιθέτως επιθυμητός στόχος. Καλά να τα ψέλνουμε στους Άνθιμους και Χριστόδουλους και τους γραφικούς θεοπάλαβους που διαδηλώνουν κατά του βιβλίου του Ανδρουλάκη κλπ. αλλά να τα ψάλουμε και στους μουσουλμάνους που τα έκαναν λίμπα για ένα σκίσιμο Κορανίου που δεν ήταν Κοράνι τελικά – όχι αυτό … τζιζ – δεν κάνει… Εγώ ρε φίλε θέλω να χέσω και στα 3 «ιερά βιβλία» – γιατί τα δύο να είναι απρόσιτα – επειδή θα θιγεί ο συμπαθέστατος Abravanel ή ο «όχι ψήφος στο γκιαούρη» Αμπντουλχαμίδ Ντεντέ; Ο Κορνήλιος δηλαδή είναι εντάξει να θιγεί;

 235. sarant said

  Χασάπη, αυτό έχει μια βάση, ότι δηλαδή οι θρησκείες των μειονοτήτων ή των καταπιεζόμενων λαών αξίζουν περισσότερη προστασία από τις επικρατούσες θρησκείες των (τζιζ) ιμπεριαλιστικών χωρών. Κάτι σαν affirmative action. Αλλά οι δυο άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν τεθεί εκτός κριτικής, κι αυτό δεν είναι καλό γιατί ανοίγει την όρεξη και στους δικούς μας.

 236. Χασάπη, τα παραμύθια και τις μαλακίες σου αλλού!

  Τράβα ρώτα να σου πούνε, άμα δεν ξέρεις· 85% του bandwidth του ΕΔΕΤ πάει σε torrents. Ξεκίνα την οικονομία από κει. Και να μιλάς όπως σου μιλάνε.

 237. Immortalité said

  @ 237 Κάτσε γιατί σ’ έχασα, εννοείς ότι αξίζουν περισσότερη προστασία επειδή είναι είναι θρησκείες μειονοτήτων;

  @ 235 Χαίρομαι για σένα που τον ξέρεις τότε.

 238. sarant said

  239: Ίσως δεν το διατύπωσα καλά, αλλά κάτι τέτοιο -δεν το υποστηρίζω εγώ, αλλά το λένε αρκετοί και ίσως δεν έχουν άδικο. Δηλαδή, λιγότερη κατανόηση θα δείξεις, λένε, στις θρησκευτικές παραξενιές μιας επικρατούσας θρησκείας.

 239. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  (237) Δηλαδή αν οι δικοί μας δεν ήταν ορεξάτοι (πχ. είχαν ξυπνήσει με τυμπανισμό σαν την αφεντιά μου σήμερα) τότε θα ήταν καλό; Έλεος. Και οι άλλες δύο και οι υπόλοιπες fair target. Γιατί να μπορώ να τα ψάλω στους Ιμπεριαλιστές Χριστιανούς και όχι στους (πρώην γιατί προς το παρόν δεν τους παίρνει) Ιμπεριαλιστές Ισλαμιστές; Οι Ινδουιστές δηλαδή στο απυρόβλητο ακόμα κι όταν το ξεχέζουν με κάτι ναούς στους οποίους ντε και καλά γεννήθηκε ένας εκ των χιλιάδων θεών τους πριν ο ναός γκρεμιστεί για να γίνει τζαμί; Οι Σαϊεντολόγοι είναι εκτός κριτικής; Για όνομα του θεού. Το affirmative action (με όλα του τα τεράστια προβλήματα) έγινε για λόγους αντιμετώπισης κοινωνικών ανισοτήτων – πχ. πολλοί λιγότεροι Αφροαμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου από το ποσοστό τους στον πληθυσμό – τι σχέση έχει με τις θρησκείες; Είναι μήπως στόχος να αυξήσουμε τον αριθμό των αλλόθρησκων στα ποσοστά των χριστιανών για να έχουμε να λέμε πως είμαστε υπέρ της ισότητας;

 240. Immortalité said

  @ 240 Και από πότε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκείται διακριτικά και οφείλεται ανάλογα με την κοινωνική – οικονομική θέση του ατόμου; Άμα ανοίξουμε το παράθυρο στις διακρίσεις, δεν υπάρχει πάτος.

 241. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  Στάζυμπε χαίρομαι που μιλάμε την ίδια γλώσσα πλέον γιατί οι αρχικές προσβολές με το «βαμβάκι» δεν είναι του στυλ μου και ούτε κι εσένα σου ταιριάζουν νομίζω – εάν θεωρείς πως ο,τιδήποτε από ό,τι έγραψα είναι παραμύθι βγες και πες το συγκεκριμένα: Είναι – σε αντίθεση με κάθε ίδρυμα στην Εσπερία – δωρεάν σε _επίπεδο_ιδρύματος_ το ρεύμα, ο χώρος και η χρήση του δικτύου; Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως είναι τόσο μπαχαλιστάν πια (τουλάχιστον ΤΟΣΟ ΜΠΑΧΑΛΟ δεν ήταν πριν 11 χρόνια όταν σύχναζα εκεί) το ΕΜΠ για να ισχύει κάτι τέτοιο.

  Διάβασε τι έγραψα:
  «Τώρα θα μου πεις (κι εσύ και ο Στράβωνας από την άλλη) πως μιλάμε για πενταροδεκάρες το χρόνο. Κανένα πρόβλημα. Ας τις πληρώσουν σε κάποιο φορέα.
  Είναι θέμα αρχής – κάνω το μάγκα στο τσαμπέ – όχι συνολικού ποσού.»
  και μετά πες μου για οικονομίες. Δε στάθηκα στο συνολικό ποσό.

  Από εκεί και πέρα προφανώς και πιστεύω πως μη-ακαδημαϊκή χρήση του δικτύου είναι κατάχρηση. Κάθε φορά που χρειάζεται να μεταφέρω τα εκατοντάδες GB μιας προσομοίωσης από την άλλη άκρη των ΗΠΑ για να την αναλύσω και δε προχωράει γρήγορα τα ρημάδι να ακούσεις τι γαμοσταυρίδι ρίχνω στους εδώ φοιτητές. Το να κατεβάσω με torrent το τελευταίο DVD με το Fedora είναι εντάξει, το να κατεβάσω την τσόντα της Τζούλιας ή το δίσκο του Πανούση κλπ. δεν είναι. Ακόμα και νόμιμο υλικό και όχι κατά παραβίαση copyright να είναι. Κι αυτά να τα κόψουν – εδώ έχουν αρχίσει και σφίγγουν οι κώλοι μια και την έπεσαν και οι δισκογραφικές με κάτι μηνύσεις μαμούθ. Αλλά τι σχέση έχει αυτό με το ότι το athens.indymedia.org κάνει ό,τι κάνει – με καμμία απολύτως σχέση με το εκπαιδευτικό ή ερευνητικό έργο του ΕΜΠ – χωρίς καθόλου κόστος και το θεωρείτε και αναυθαίρετο δικαίωμα του από πάνω.

  Ορίστε με έκανες και παραβίασα τις αρχές μου με το να σου απαντήσω μέσω του δικτύου της δουλειάς και θα βγω και Φαρισαίος… :->

 242. Immortalité said

  @ 232 Μερσί Στάζυ, δεν έβγαλα ακόμα άκρη αλλά σε καλό δρόμο είμαι.

 243. Χασάπη, ξαναδιάβασε το #220 για να ξαναπαραθέσω σε τι απάντησα εκεί. Να φανταστείς, ότι κι εγώ είμαι κατά της χρήσης για εξωακαδημαΐκούς σκοπούς, αλλά, ξαναλέω, όχι για τους υποκριτικούς λόγους του #220, για τους οποίους θα συνεχίσω να γελάω.

  Από κει και πέρα μπαίνει κι ένα ζήτημα,που βάζεις τη διαχωριστική (όχι άλλη κόκκινη, έλεος!) γραμμή. Τους ακαδημαϊκούς συλλόγους θα τους συμπεριλάβεις στη χρήση του bandwidth; θα αστυνομεύεις τη θεματολογία τους μη ξεφύγει από τα ακαδημαϊκά πλαίσια; Τις αγγελίες για γκαρσονιέρες και το υπόλοιπο σπαμ του προσωπικού θα το κόψεις; Θες να μυρίζουμε τα πακέτα ένα ένα;

 244. Μαρία said

  233
  Αυτός ο αντιρατσισμός ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας, σε τρόπο ώστε κάθε κριτική ανάλυση του Ισλάμ να τείνει να θεωρείται επίθεση, ακόμα και έγκλημα. Αυτές οι υποψίες και αυτές οι απαγορεύσεις καταστρέφουν τις ίδιες τις προϋποθέσεις της διανοητικής ζωής.
  http://archive.enet.gr/online/online_issues?pid=51&dt=05/09/2008&id=6693864

 245. π2 said

  Είχα γράψει διάφορα αστειάκια για το «αναυθαίρετο» δικαίωμα που έγραψε ο Χασάπης, θεωρώντας απολύτως βέβαιο ότι είναι lapsus plectrologii. Κι όμως γκουγκλίζεται 1900 φορές, σχεδόν όλες ως «αναυθαίρετο δικαίωμα». Πόθεν; Το αναφαίρετο είναι αρχαία λέξη.

 246. Γεώργιος Παπαδόπουλος said

  Ουστ ρε ψωνάρα Κορνέ που γράφεις και με πολυτονικό. Δεν το ‘ξερα οτι τα ανθρωποειδή Homo Fascistas εχουν κι’ άποψη. Χρειάζεται άραγε η γραφή και δη πολυτονική για να εκφράσει ένα «ζώο» τις κραυγές του;

 247. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  Στάζυμπε – τελευταία φορά ελπίζω που προσπαθώ να εξηγηθώ γιατί είσαι άτομο που περιμένω πως έχει τη δυνατότητα να καταλάβει – με το Στράβωνα είχα εγκαταλείψει την προσπάθεια στο παρελθόν.

  Έγραψα:

  «…δε σημαίνει πως πρέπει να στον χρηματοδοτεί η παντελώς άσχετη εκπαιδευτική/ερευνητική δραστηριότητα του ΕΜΠ. Να πληρώσουν από την τσέπη τους για το κόστος του server κι ας γράφουν ό,τι θέλουν…»

  Eξήγησα για «το κόστος του server» όσον αφορά ρεύμα, χώρο, δίκτυο. Αστείο μάλλον για ένα μηχάνημα αλλά όχι μηδενικό. Το όποιο αυτό κόστος αυτή τη στιγμή πληρώνεται από το overhead (ελληνιστί;) του ΕΜΠ – κοινώς η λειτουργία του athens.indymedia.org χρηματοδοτείται από το ΕΜΠ που παίρνει τα κονδύλια του από το ελληνικό δημόσιο, την ΕΕ και ορισμένους ιδιωτικούς φορείς για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο. Λέω εγώ πως ιδεατά θα ήθελα να σταματήσει αυτό και να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους από αλλού. Οι Αγγλοσάξωνες το λένε put your money where your mouth is. Αυτό εσύ το λες «υποκριτικούς λόγους». Δηλαδή για να καταλάβω οι πραγματικοί μου λόγοι ποιοί νομίζεις πως είναι; Έγραψα ήδη πως δε θέλω να κλείσει – και πως για πρακτικούς/πολιτικούς λόγους εφόσον δε θέλει η ΣΟ να το πάρει από το ΕΜΠ να τους αφήσουν στα αυγά τους. Ποιός είναι ο πραγματικός – και μη υποκριτικός – μου λόγος;

  Στο πρακτικό θέμα της εξωακαδημαϊκής χρήσης του δικτύου. Σε πανεπιστήμια που έχουν δίδακτρα η εξωακαδημαϊκή χρήση του δικτύου από φοιτητές αντιμετωπίζεται πρακτικά πιο εύκολα με τους εξής τρόπους:
  α) Μέρος των διδάκτρων καλύπτουν μια λογική εξωακαδημαϊκή χρήση – αναπόφευκτη ιδίως όταν οι φοιτητές μένουν σε εστίες εντός του πανεπιστημίου.
  β) Ξεχωριστές συνδέσεις και routers σε εργαστήρια και εστίες ή αλλού από όπου γίνεται πιο εύκολα μη-ακαδημαϊκή χρήση. Άλλο QoS στα server και άλλο στα desktop και στα wireless access points.
  γ) Όσον αφορά τους ακαδημαϊκούς συλλόγους δεν αστυνομεύεις εκ των προτέρων αλλά αν γίνει καταγγελία την αξιολογείς και ερευνείς. Εάν ένας σύλλογος στο ΕΜΠ καταλήγει να ξεχειλώσει την ερμηνεία της ύπαρξης του για να προσφέρει σπίτι σε ένα Indymedia με το συμπάθειο τους κόβεις το βήχα.
  δ) Τέλος σε ένα μικρό κομμάτι μη-ακαδημαϊκής χρήσης από το προσωπικό (αγγελίες πχ.) αναγκάζεσαι να το ανεχτείς γιατί διευκολύνει τη δουλειά του. Και πάλι αν γίνει καταγγελία κατάχρησης (μαζικό σπαμ) τότε την ψάχνεις.

  Δεν είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα – μου θυμίζει η κουβέντα κάτι τυπάδες που ισχυρίζονται πως επειδή πάντα θα υπάρχουν φοροφυγάδες δε θα έπρεπε να επιβάλλονται φόροι για λόγους ισότητας…

  Σου αφήνω την τελευταία κουβέντα για σήμερα (κι εσένα και του Σκύλου) – δεν έχει και τόση φάση να ξεμαλλιάζομαι μαζί σας, θα προτιμούσα κανένα Δελαπατρίδη ή Μισίρκωφ τουλάχιστον να βγάλω τον εσωτερικό μου ναυτεργάτη.

 248. Immortalité said

  Χρειάζεται άραγε η γραφή και δη πολυτονική για να εκφράσει ένα “ζώο” τις κραυγές του; ‘Ελα μου ντε; Μετά το σχόλιό σας, αναρωτιέμαι και γω….

 249. sarant said

  248: Ποδαρικό με βρισιές δεν είναι καλό πράγμα, αγαπητέ. Θα σας πάει στραβά όλη η ιστορία, το έχω προαίσθημα.

  Π2, δεν το ήξερα το *αναυθαίρετο!

 250. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  (247) Εγώ δηλώνω Ρωμιός 100% μη-απόγονος αρχαίων οπότε δικαιολογούμαι… 🙂 Μάλλον δικές μου είναι πολλές από τις 1900… Μην το μάθει η μάνα μου και γίνω ακόμα πιο ρεζίλι…

 251. Θανάσης Πρωτόπαπας said

  Επειδή δε βλέπω να βγαίνετε αρκετά εκτός θέματος από μόνοι σας, μήπως να σας γράψω κάτι για την ομοιοπαθητική;

 252. π2 said

  Μάλλον δικές μου είναι πολλές από τις 1900…

  Χασάπη, είσαι η Μαρία Τζάνη; 😛 Δεν το σχολίασα για ν’ απολογηθείς. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ο αριθμός των αποτελεσμάτων απλώς. Δεν είναι «φυσιολογικό» λάθος: είναι πιο εύκολη λέξη το αναφαίρετο από το *αναυθαίρετο. Άρα κάπου πρέπει να το βρήκαν οι χρήστες του. Γι’ αυτό ρώτησα.

 253. Immortalité said

  @ 253 Μη σας παρακαλώ, όχι άλλη ομοιοπαθητική. Τα μάθαμε όλα. Γράφουμε και διαγώνισμα! 🙂

 254. Μαρία said

  Πιδύε, είναι η Ελενα Κουντουρά.
  Τόνισε ότι σαν πολιτεία οφείλουμε να διασφαλίσουμε όσο το δυνατών καλύτερα την ισότητα ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μας, κάτι που αποτελεί αναυθαίρετο δικαιώματα τους.
  http://www.elenakountoura.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=120&cnode=16

  Νόμιζα οτι είναι χασάπικο λογοπαίγνιο αλλά ο Πιδύος με διέψευσε.
  Ο Χασάπης πρέπει να το βρήκε στο ιντυμήντια.

  Θανάση, άνετα (ανορθολογισμός-ομοιοπαθητική-ιώσεις-ρατσισμός).

 255. χασάπη, ξαναλέω -για τελευταία φορά- ότι αυτό το απόσπασμα από το #218:

  …δε σημαίνει πως πρέπει να στον χρηματοδοτεί η παντελώς άσχετη εκπαιδευτική/ερευνητική δραστηριότητα του ΕΜΠ. Να πληρώσουν από την τσέπη τους για το κόστος του server κι ας γράφουν ό,τι θέλουν…

  θα μου προκαλεί πάντα γέλιο. Και θα το ονομάζω υποκρισία, όταν ξέρω πού πάει η πλειοψηφία των overhead (ξέρω πώς το γράφουν ελληνικά, αλλά δε μούρχεται τώρα…)

  Οπότε θες να μυρίζουμε τα πακέτα ένα-ένα τελικά, γιατί άμα πάμε με στατιστική στο QoS, άκρη δε θα βγάλουμε.

 256. #251 Τώρα Χασάπη που κολλάει το σχόλιο σου για εμένα…ο Θεός και η ψυχή σου.
  Εν πάση περιπτώσει σε γενικές γραμμές συμφωνούμε αλλά το σχόλιο μου ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα ισχύει. Το κόστος λειτουργίας μιας τέτοιας σελίδας είναι αστείο, είναι όμως ικανό να θέσει εκτός νόμου μια σελίδα που δεν έχει καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  Το ιντιμέντια δεν επέλεξε να φιλοξενείται στο πολυτεχνείο για να γλιτώσει το οικονομικό κόστος. Άλλοι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Μπορεί όμως η δικαιοσύνη πατώντας πάνω στο θέμα του κόστους να ασκήσει δίωξη. Το ΕΜΠ δεν είναι εμπορική επιχείρηση και δεν μπορεί να κόψει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ειδικά για μη ακαδημαϊκούς σκοπούς. Επομένως ακόμη και 10€ είναι θέμα.

 257. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  (254) Ούτε που ξέρω πως στο διάτανο μου βγήκε… αλλά το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια και από ό,τι βλέπω το ίδιο κάνει και η παλαβιάρα η Τζανή (ή μήπως ο Μ. Παπαγεωργίου που της πήρε τη συνέντευξη);

  (253) Θανάση (Σούλη εσύ είσαι; – τι μόνο ο Π2ιος θα ανακαλύπτει κόσμο) μάλλον είναι κανόνας να εκτρέπεται η κουβέντα chez Sarantakos…

 258. Immortalité said

  @ 256 Μαρία δεν είναι η Κουντουρά δεν κάνει τόσα λάθη σε μία φράση. 🙂

  Βρε Μαρία όχι άλλη ομοιοπαθητική σας παρακαλώ!

 259. Immortalité said

  @ 259 2 Ναι αλλά έχεις και συ ένα ταλέντο, όπως και να το κάνουμε…

 260. sarant said

  254: Το αναυθαίρετο μπορεί να μην είναι της Τζάνη, διότι όπως λέει και η ίδια: Συνηθίζω να λέω ένα ανέκδοτο για τον εαυτό μου αυτοσαρκαζόμενη, ότι επειδή είχα ήδη πάρει κλασσική παιδεία (το πρώτο μου πτυχίο είναι απ’ τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), δεν μπορούσα να το παίζω “γκόμενα” έξω, άρα το έπαιζα φοιτήτρια!

  Αλλά, από την ίδια συνέντευξη, το «Εγώ ως Ελληνίδα φέρω κατιούσα απολύτου ανεξιθρησκίας» τι είναι;

 261. Μαρία, εξαιρετική η συνέντευξη του Ταγκίεφ. Κρατώ δύο σημεία, υποβοηθητικά στις εδώ αναζητήσεις:

  -Για να προλάβουμε την «επιστροφή του Κτήνους», καταγγέλλουμε ό,τι σήμερα φαίνεται καταδικαστέο, ταξινομώντας το ως «φασιστικό» ή «ρατσιστικό». Πράγμα το οποίο καθιστά αδύνατη κάθε αντικειμενική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων που κρίνονται ανησυχητικές από τους υπερασπιστές της δημοκρατίας. Ο αντιφασισμός-αντιρατσισμός παρέχει παρηγορητικές ή κινητοποιητικές ψευδαισθήσεις σε μαχητές που παρακινούνται πριν από όλα από την επιθυμία να τροφοδοτήσουν τα φαντάσματά τους. Αυτός ο μαχητισμός έχοντας χάσει τα ευγενή του ιδεώδη, ανάγεται σε εκστρατείες κατάδοσης. Δείτε την υποδοχή που είχε το βιβλίο του Σιλβέν Γκουγκενέμ «Ο Αριστοτέλης στο όρος Σεν Μισέλ. Οι ελληνικές ρίζες της χριστιανικής Ευρώπης» (Sylvain Gouguenheim, «Aristote au Mont Saint-Michel. Les racines grecques de l’ Europe chretienne»), στο οποίο ο ιστορικός τολμά να αναθεωρεί προς τα κάτω, στη βάση στέρεων αποδείξεων, τη συνεισφορά των αραβο-μουσουλμάνων σοφών στη μεταβίβαση της αρχαίας ελληνικής γνώσης στην ευρωπαϊκή σκέψη. Το μείζον αμάρτημά του είναι ότι απέδειξε ότι η ευρωπαϊκή κουλτούρα δεν οφείλει σχεδόν τίποτε στο Ισλάμ. Η καταγγελία εκτοπίζει τη συζήτηση: Ο Γκουγκενέμ υφίσταται κυνήγι μαγισσών. Αυτός ο αντιρατσισμός ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας, σε τρόπο ώστε κάθε κριτική ανάλυση του Ισλάμ να τείνει να θεωρείται επίθεση, ακόμα και έγκλημα. Αυτές οι υποψίες και αυτές οι απαγορεύσεις καταστρέφουν τις ίδιες τις προϋποθέσεις της διανοητικής ζωής».

  -«Στη διάρκεια της κριτικής εξέτασης του αντιρατσισμού που επιχείρησα, αυτό που μου φάνηκε το πλέον συζητήσιμο, είναι η αναγωγή της εθνοτικής ή πολιτισμικής διαφοράς σε απόλυτο. Εντάσσεται σε ό,τι ονόμασα διαφοριστικό νεο-ρατσισμό, μία από τις εκφράσεις του οποίου είναι ο «κοινοτισμός», ή ακριβέστερα η πολυκοινοτιστική θεώρηση της κοινωνίας, που εδράζεται στη νόρμα του απόλυτου σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών, όποιες και αν είναι, χωρίς κριτική εξέταση. Αυτό το μπετονάρισμα των συλλογικών διαφορών είναι το πρωταρχικό χαρακτηριστικό του νεο-ρατσισμού, μη αναγνωριζόμενου ως τέτοιου. Στο βιβλίο μου «Η δύναμη της προκατάληψης» («La Force du prejuge»), που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1988, ανέλυσα όλες αυτές τις αντιστροφές του αντιρατσισμού, κυρίως εκείνης που θεμελιώνεται στο δικαίωμα στη διαφορά. Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα τον στόχο της ανάμειξης και τον απόλυτο σεβασμό της διαφοράς. Εδώ, στην αντιρατσιστική ρητορική, υπάρχει ένας πραγματικός κόμπος συγχύσεων. Ανάμεσα στον αυστηρό διαφορισμό και τον αναμεικτισμό, πρέπει κανείς να επιλέγει».

  Μ-π

 262. Το θέμα δεν είναι η φοβία απέναντι στο Ισλάμ ως θρησκεία ξένη αλλά η φοβία απέναντι σε μια θρησκεία εξουσιαστική. Δεν θα υπήρχε η ίδια αντίδραση αν μιλούσαμε για βουδιστές ή για Ζωροάστρες. Το ισλάμ όμως είναι μια ειδική κατηγορία δογματικής θρησκείας που μάλιστα δεν πέρασε ακόμη από την φάση της αναγέννησης και εγώ προσωπικά δεν θέλω να αγιάσω στο βωμό της θρησκευτικής ισότητας.
  Τέλος μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε και τις καλύτερες αναμνήσεις από την ισλαμική κατοχή στην Ελλάδα. Μπορεί οι Σουηδοί, οι Γερμανοί κλπ να έρχονται αντιμέτωποι πρώτοι φορά με το Ισλάμ αλλά εμείς έχουμε μια παραδοσιακή σχέση αιώνων μαζί του και μάλιστα καθόλου φιλική. Βλέπετε να έχει αλλάξει από τον 7ο μΧ αιώνα;

 263. Qq said

  Εγώ προτείνω να εκτραπεί η συζήτηση σε κάτι πιο σχετικό.
  http://diakladikimme.wordpress.com/2010/11/12/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CE%BD/
  Τα πράματα αγριεύουν, και κατά πως είδε το μάτι μου, σας κάνουν τι τιμή να διαβάζουν και να σχολιάζουν και δημοσιογράφοι. Τι λένε περί αυτού οι φωστήρες του έθνους?

 264. Στράβωνα γράφεις:

  «Βλέπετε να έχει αλλάξει από τον 7ο μΧ αιώνα;»

  Από τότε άλλαξαν τα πάντα!

  Και όσον αφορά τις σχέσεις των Ελλήνων με το ισλάμ είναι μια τεράστια κουβέντα που δεν εξαντλείται με απλοϊκές σχηματοποιήσεις. Οι Έλληνες και οι υπόλοιποι χριστιανοί της Εγγύς Ανατολής ήρθαν σε επαφή κυρίως με το ισλάμ που έφεραν οι Τουρκομάνοι εισβολείς τον 10 μ.χ. αιώνα. Ένα, μάλλον πολύ μεγάλο, μέρος τους υιοθέτησε για διάφορους λόγους τη νέα θρησκεία και κυριάρχησε μέσω αυτής στον «παλιό» κόσμο.

  Ελάχιστα έχουμε μελετήσει αυτή την πλευρά της οθωμανικής εποχής, παγιδευμένοι από το νεοελληνικό διαφωτισμό που πορευόταν αναγκαστικά με αντιαπολυταρχικά ασπρόμαυρα σχήματα.

  Πάντως για να μην μακρυγορώ, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας, τις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών στην Ανατολή δεν τις προκάλεσε το ισλάμ αλλά ο αντικληρικαλιστικός εθνικισμός εκμεταλλευόμενος τις σταθερές και τα συμπλέγματα του ισλάμ. Και αφού «ξεμπέρδεψε» με το γνωστό τρόπο με τους γκιαούρηδες, επιτέθηκε και στο ισλάμ καταργώντας το χαλιφάτο, αλλάζοντας το αλφάβητο, τροποποιώντας τη γλώσσα επι το κεντροασιατικότερον και κατασκευάζοντας βιαίως ένα τεχνητό έθνος με υλικό κατασκευής τους πολυεθνοτικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

  Νομίζω ας είμαστε λιγότερο βιαστικοί και ακόμα λιγότερο απόλυτοι…

  Μ-π

 265. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  Μ-π προσοχή με τους αφορισμούς – ιδίως όταν γνωρίζεις πολύ καλά (και έχεις γράψει και ο ίδιος) πως όλα τα έθνη είναι τεχνητά εξ ορισμού.

  <>

  Τάδε έφη ένας εθνικιστής των γειτονικών λαών (τα έχω διαβάσει από Τούρκους, Αλβανούς, Σλαβομακεδόνες και Βούλγαρους).

 266. @262
  πύραυλος Κατιούσα;
  αρνητική ανιούσα;

 267. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  Ωχ Νικοκύρη – πήγα να βγάλω άλλου είδους εισαγωγικά και μου έφαγε το κείμενο – βασισμένο σε αυτό του Μ-Π – η WordPress. Μπορείς να το διορθώσεις;

 268. #266 Έχεις δίκιο (συν)πόντιε ότι είναι μεγάλη η συζήτηση. Δεν έχω πολλές θρησκευτικές γνώσεις αλλά με την όποια εμπειρία μου νομίζω ότι το Ισλάμ βοήθησε και στη συσπείρωση και των ορθοδόξων εις βάρους των εθνικών.
  Κατά την άποψη μου δηλαδή οι τότε εθνικοί έγιναν σάντουιτς ανάμεσα από δύο δόγματα που ναι μεν είχαν Πυθαγόρεια και Πλατωνική θεολογική βάση αλλά στην τελική στράφηκαν κατά των απίστων εθνικών. Είναι σαν τα κόμματα, το ένα άκρο ταΐζει το άλλο. Επομένως φοβάμαι ότι αν τελικά δημιουργήσουμε σκληρό ισλαμικό πυρήνα στην Ελλάδα αυτόματα θα ισχυροποιηθεί και η ορθόδοξη εκκλησία ως ο αντίπαλος θρησκευτικός πόλος.

  Αν ισχύει κάτι τέτοιο μήπως θα μιλάμε για την απόλυτη σχιζοφρένεια της αριστεράς (αλλά και της δεξιάς από την αντίστροφη πλευρά) που ως αντιεκκλησιαστική ιδεολογία θα οδηγήσει τελικά στην τελική ενίσχυση της εκκλησίας;

 269. Θανάσης Πρωτόπαπας said

  Καλά, ένα αστείο έκανα, μην τρομάζετε!

  Abdullah, το υποψιαζόμουν ότι ένας είναι ο χασάπης…

 270. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

  (271) Ο Χασάπης είναι ένας κι ο Αβδελάς ο μόνος του προφήτης αλλά κι εσύ πουλάκι μου που χάθηκες; 🙂 Θα σου στείλω φωτό από τα μικρά μια και Χριστούγεννα δυστυχώς δε μας βλέπω να ερχόμαστε.

 271. Ποιοι εθνικοί, Στράβων, την εποχή των συγκρούσεων ορθοδοξίας-ισλάμ, δηάδή από τον 7ο αιώνα και μετά; – Αλλά βεβαίως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θρησκευτικές συγκρούσεις τονώνουν, όχι αναγκαστικά τη θρησκευτική πίστη, αλλά πάντως το αίσθημα του ανήκειν στη μία ή την άλλη θρησκευτική κοινότητα, όπως και οι εθνικοί πόλεμοι τονώνουν τον εθνικισμό.

 272. Θανάσης Πρωτόπαπας said

  Ν’ αφήσεις τα μικρά ήσυχα και αντί για φωτογραφίες να γράψεις να διαφωτίσεις τους συνανθρώπους σου για την ομοιοπαθητική! Σιγά που θα πιάσουμε και τα προσωπικά μας δημοσίως.
  (Πρέπει όμως να βρω κι εγώ ένα καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, με όλους τους καλλιεργημένους εδώ μέσα δεν μπορώ να κυκλοφορώ εγώ με τέτοιο μπανάλ όνομα και χωρίς αβατάρι…)

 273. #273 Και τη θρησκευτική πίστη Άγγελε, ίσως όχι του ατόμου αλλά της κοινότητας. Το άτομο είναι φθαρτό στο χρόνο, ακόμη και αν έχει κλονισμένη πίστη κάποτε θα φύγει από τον «μάταιο τούτο» κόσμο. Ακριβώς εκεί επενδύει το δόγμα, στην ενίσχυση της πίστης μέσο του δογματικού μαζικού συντονισμού (αν μπορούσαμε να τον αντιστοιχήσουμε σε ένα φυσικό φαινόμενο) του ιερατείο με το ποίμνιο. Δεν στηρίζεται στο λογικό κομμάτι του ανθρώπου αλλά στο υποσυνείδητο.
  Επομένως δεν είναι δύσκολο μέσα σε μία γενιά να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν 100 χρόνια πριν. Ο λαός μας λέει «πες πες με έπεισε» , δεν τα βγάζεις εύκολα πέρα με τα δόγματα. Επομένως κινδυνεύουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω στην θεοκρατία, μην το βλέπεις τόσο δύσκολο.
  Συν τοις άλλοις ισχυρές ισλαμικές κοινότητες υπάρχουν πλέον και στην Ευρώπη, αν δηλαδή αυτές οι ομαδοποιήσεις γίνουν πανευρωπαϊκές την κάτσαμε, δεν θα έχουμε ελπίδα ποτέ ξανά. Οι άνθρωποι θα ξαναγίνουν πρόβατα των ιερατείων αλλά δεν θα υπάρχει πλέον νέος κόσμος (ορά Αμερική) να μας σώσει. Ειδικά δε αν τα ιερατεία κατορθώσουν να ελέγξουν την τροφή (που δεν είναι δύσκολο) ο δρόμος θα είναι χωρίς επιστροφή.

 274. sarant said

  267-269: Δυστυχώς ό,τι μπαίνει στις αγκύλες το τρώει η κυβερνομαρμάγκα -ελπίζω να μην ήταν μεγάλο ή πολύτιμο!

 275. #276 Εκτός αν έχεις firefox, οπότε με οπισθοδρόμηση, το βρίσκεις στο κουτί κειμένου…

 276. @276,277
  Υπάρχει και ένα πρόσθετο για τους browsers το Lazarus,που ανασταίνει
  τα χαμένα κείμενα, πότε λειτουργεί και πότε όχι .Το δοκίμασα μερικές φορές που χρειάστηκε,αλλά τώρα δεν το βλέπω. Μάλλον κάποιο update το απενεργοποίησε,ή ήταν κάποιος ιός (virus). Κάποια βιβλία παλιά τον ιό τον έγραφαν βίριον!!!!

 277. napo said

  copy paste apo http://jungle-report.blogspot.com/2010/11/blog-post_13.html

  γιατι μαλλον θα πεσει σταλινικη λογοκρισια

  καταρχας δεν ειναι Αγ.ψαρρα μαθετε να γραφετε τα ονοματα σας σωστα τουλαχιστον (εκτος και εαν εγινε αγια η «κυρια»)

  «να διαλυθεί η επιτυχημένη» προφανως δεν ηταν τοσο πετυχημενη αλλιως θα ειχε παει σε καποια αλλη εφημεριδα για να εξαργυρωσει την «επιτυχια» της

  «προοδευτικών πενών» σχετικο αυτο καποιοι το ονομαζουν παρακμιακη θολοκουλτουρα
  εκτος και εαν θεωρειται προοδος να αναμασαμε κκεδιστικες αποψεις περι αποσχησης μακεδονιας και θρακης και να ψαχνουμε στα σκουπιδια κοινοβουλευτικων κομματων

  «πικρό αποχαιρετισμό της ομάδας»

  κανενας αποχαιρετισμος εδω ειστε και γραφετε οταν αποφασισει να κλεισει και το jungle ενημερωστε μας

  «νομιμοποιήθηκε εκλογικά» η χρυση αυγη συστηνει ξυδι τοπ για καθε χρηση

  «είναι για εμάς τίτλος τιμής» λαθος εκτιμηση ο αδωνης ηθελε να υπονοησει την υποκρισια σας να γλυφετε τους ιδιους σας τους εαυτους

  «την αξία της υπερπολύτιμης εργασίας τους» σας ευχαριστουν για τα καλα σας σαλια

  «“Εγώ και το Τσεκούρι μου”.» δεν πειραζει ο βοριδης τωρα ειναι βουλευτης του ελληνικου κοινοβουλιου ενω ο κωστοπουλος εχασε τη δουλεια του

  «για τις προθέσεις επιχειρηματιών» οταν μας απολυουν φταιει παντα ο επιχειρηματιας και ο κακος καπιταλισμος ποτε η εγκεφαλικη ανεπαρκεια και φρενοβλαβεια του εργαζομενου που απαιτει σταλινικου τυπου KGB συστημα για να δουλεψει

 278. @ 231 Immor είπε
  224 Σκύλε, εντάξει με το Γράμο αλλά ο παππούς θέλει δύο π.
  Έχετε δίκιο! Μάλιστα, ο εκ μητρός παππούς ήθελε τρία π, το τρίτο για να περπατήσει, καθώς ήταν ανάπηρος της Μικρασιατικής Εκστρατείας!
  Από τότε μου κρατάει μούτρα ο ΑριστεροΠόντιος.

 279. Α, και επί του αρχικού θέματος:
  ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟΨΗ Ή ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
  Εάν πέσουν (κι άλλο;) οι πωλήσεις της, ίσως καταλάβει…

 280. sarant said

  Το 279 το είχε μπλοκάρει η σπαμοπαγίδα για κάμποσες ώρες.

  (Τελικά η σπαμοπαγίδα έχει πιο πολύ μυαλό από μένα μερικές φορές)

 281. Immortalité said

  @ 280 Σκύλε μου μιλάς στον πληθυντικό; 🙂

 282. Ιμόρ, πάνω που λύθηκε το μυστήριο του αν είσαι άντρας ή γυναίκα, τώρα θα αναρωτιόμαστε αν είσαι μία ή πολλές/πολλοί; (btw, να τονίζεις τα μουσουτού σου)
  (χαμογελάκι σε όλα)

 283. Immortalité said

  @284 Πολλές είμαι, εσύ όμως μπορείς να μου μιλάς στον ενικό. Όποια και να ‘ναι θα καταλάβει. 🙂
  Καλά ντε ένας τόνος μου ξέφυγε, πως κάνεις έτσι; Λες να μπερδεύτηκε κανείς και να νόμιζε ότι είναι δικός μου ο Σκύλος;

  (Πλάκα έχετε εσείς οι σκύλοι και οι δικοί μας και οι ξενομπάτες) 😛

 284. @285: «Ξενομπάτες»! Πω πω μιλάμε η Κρητικιά έχει ξεσαλώσει. 🙂

  (Ελλάς-Κρήτη Ένωσις, επαναλαμβάνω εγώ.)

 285. sarant said

  Στην Αίγινα τους λένε «ξενοκαρφίτες» 🙂

 286. Immortalité said

  @ 286 Τιπούκειτε που εξαφανίζεσαι εσύ;
  Ακου έχω ξεσαλώσει! Τι θες; να μιλάω σαν Πελοποννήσια; 😉
  (Ελπίζω να μην παρεξηγηθούν οι σκύλοι μόνο…)

  (Υπάρχει κανείς που μας θέλει χώρια;)

  @287 Αυτό Νίκο είναι χειρότερο νομίζω 🙂

 287. Μαρία said

  288 Κρητικιά ρουμτουλετού είπε:
  «Εσείς οι Έλληνες είστε πολύ απαιτητικοί.»

 288. Immortalité said

  Ρουμτουλετού!!! ντουζ πουαν! 🙂

  Έλληνες κατά το ξενομπάτες. Δεν νομίζω να είχε αποσχιστικές τάσεις. Ασε με κάτω, πέρασα τη μισή μου ζωή να εξηγώ στους Γάλλους ότι δεν είναι άλλο οι Κρήτη και άλλο η Ελλάδα, μην σπέρνετε δαιμόνια και εντός των συνόρων.

  Δε μου λες; απαιτητικοί είπε ή απαιτητικιοί;

 289. @280 «Από τότε μου κρατάει μούτρα ο ΑριστεροΠόντιος»

  Εμ’ είναι κατάσταση αυτή;
  Ο δικός μου στο χώμα κι ο δικός σου με τρία π; 😉

  @281 ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ (που έχουν τα δικά μας χούγια) ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αναφωνώντας: «κάλλιο αργά παρά ποτέ!» (η εξήγηση δόθηκε στο σχ. 209)

  Μ-π

  —-

  Υ.Γ

  Κάποιοι φίλοι μας -όπως ο Μέγας Ανδμινίστωρ του μπλογκ μας- έχουν πάθει τέτοιο σοκ με τις προσεγγίσεις τους (για τα δικά μας, πάντα) που υπογράφουν με το ψευδώνυμο «Βιετναμέζος» 😉

 290. @288: Ιμμόρ, λουρκίζω ακατάσχετα, γιατί δεν έχω χρόνο για τίποτ’ άλλο! (Και όχι, δεν θέλω να μιλάς σαν πελοποννήσια, θεός φυλάξοι 🙂 :-))

  Υ.Γ. Απροπό, ο Σκύλος πελοποννήσιος είναι; Κρίμα, τον είχα κόψει για καλό παιδί… 🙂

  @289: Το «εσείς οι Έλληνες» μάλλον υποδηλώνει αντιδιαστολή με το «οι άλλοι, οι αλλοδαποί, που δεν έχουν απαιτήσεις και μας αφήνουν ήσυχους». Η ρουμτουλετού, με άλλα λόγια, έχει αφομοιώσει το πνεύμα του υγιούς καπιταλισμού: είναι υπεράνω εθνικοτήτων, την απασχολούν μόνο οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το outsourcing.

 291. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (288) (Υπάρχει κανείς που μας θέλει χώρια;) Χμμ, για να δω:
  α) Διάφοροι Δυτικοί ο καθείς για τους δικούς του λόγους (κάθε εξάμηνο τουλάχιστον είτε χάρτη είτε κείμενο με την Κρήτη ξέχωρη κάπου θα βρω)
  β) Πολλοί Τούρκοι που τρέφουν βαρέως την απώλεια του νησιού, ιδίως οι Τουρκοκρητικής καταγωγής
  γ) Ένα σωρό απόγονοι του Βουκεφάλα, εντός και εκτός των συνόρων (θυμάμαι πριν χρόνια που είχαν σταλεί ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στην Κρήτη είχαν βγει τα κολλητάρια του Δημητρά στα φόρα τους να ξεσαλώσουν που άρχισε η διάλυση της Ελλάδας από το ένα μέρος που οι κάτοικοι είναι σαν κι αυτούς αυτόχθονες Ευρωπαίοι και όχι Υποσαχάριοι εισβολείς). Η πλάκα είναι πως ταυτόχρονα τους Κρητικούς ειδικά τους έχουν άχτι.
  δ) Κάτι χασισέμποροι και λοιποί περίεργοι γιατί θέλουν την ησυχία τους
  ε) Κάτι Μανιάτες που ξέρω που ακούνε Κρητικός και ξερνάνε (μάλλον για λόγους κόντρας πιο είναι πιο άντρας και καλά)
  στ) Υποτίθεται ο Καντάφι (αν πιστέψεις ορισμένους) αλλά νομίζω πως αν θέλει κάτι θα είναι μόνο η Γαύδος και το Γαϊδουρονήσι

  (289/292) Το εσείς οι Έλληνες το έχω ακούσει πάρα πολύ συχνά από 2 κατηγορίες Ελλήνων: Ελληνοαμερικανούς και Ρωσοπόντιους – πάντα όταν ήθελαν να κριτικάρουν τους υπόλοιπους μας. πχ. Ελληνοαμερικανός να μου τη λέει – «εσείς οι Έλληνες όλο περιμένετε να σας διορίσει το κράτος κάπου» ή Ρωσοπόντιος να μου τη λέει – «εσείς οι Έλληνες είστε και πολύ χαϊβάνια – αφήνετε τις κοπέλες σας ελεύθερες για να κάνουν ό,τι θέλουν και μετά απορείτε γιατί σας φοράνε το κέρατο, ενώ εμάς πρέπει να μας πάρουν την άδεια για να βγουν για ένα παγωτό με τις φίλες τους» – υπόψη πως (α) όντως τον έπαιρνε τηλέφωνο στο κινητό στο στρατόπεδο για την άδεια και (β) αυτός της φορούσε το κέρατο σε κάθε έξοδο σχεδόν). Από την άλλη αν τους ανταπαντούσες πως δεν είναι Έλληνες έβρισκες το μπελά σου. Και βέβαια οι Ελληνοαμερικανοί λένε συνεχώς ένα σωρό αρνητικά για «τους Αμερικανούς» σε αντιδιαστολή με τους εαυτούς τους – υποθέτω πως το ίδιο θα ισχύει και για τους Ρωσοπόντιους.

  (276) Θα το ξαναγράψω μάλλον αύριο

  (277) Ακόμα και με το πουλί της φωτιάς έχω χάσει κείμενα αλλά αυτή τη φορά ήταν konqueror.

 292. #293 Πως αλήθεια να προέκυψε η μετονομασία του βουκεφάλου (Πλούταρχος) σε βουκεφάλα (Αρριανός) στην ονομαστική;
  Ο Αλέξανδρος φαντάζομαι τον καλούσε «Βουκέφαλε» και όχι «Βουκεφάλα» αλλά ομολογώ ότι… δεν ήμουν παρόν.

 293. gbaloglou said

  Χασάπη η γραφή σου ευφραίνει καρδίαν, και εκείνο με τους Μακεδονοτέτοιους (γ) ισχύει και για κάποιους Εβραιοθεσσαλονικείς και γενικά για όλους όσους διαλαλούν ότι η Ελλάδα δεν απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία αλλά την προσάρτησε — έχουν ή είχαν πρόβλημα όχι μόνο μ’ εμάς τους Ανατολίτες αλλά και με τους Νότιους και ακόμη περισσότερο Κρητικούς που μετανάστευσαν ή/και *πολέμησαν* ‘εκεί πάνω’. (Για περισσότερα παραπέμπω σε διαδικτυακές αναζητήσεις για «Κρητικούς χωροφύλακες».)

  Ας δούμε τι γράφει — έτσι μια παράγραφο για την πλάκα μας — και μια Τουρκάλα (υποστηριζόμενη ως φαίνεται από τους ‘νέους ιστορικούς’ μας) στο προτελευταίο τεύχος του Journal of Modern Greek Studies:

  It is important to remember that after the establishment of the Greek Kingdom, the Greek state invested a great amount of energy in cultivating modern Greek identity in Ottoman Crete and the formation of an «imagined» Greek identity in the minds of the Cretan Christians. Throughout the nineteenth century, Cretan Christians were gradually indoctrinated with the idea of belonging to an «imagined community» (Anderson 1991). The participation of Cretan Christians in the Macedonian events at the turn of the twentieth century seemed to be a clear indicator of the Greek state’s success in effecting the «Hellenization» of the Cretan Christians and revealed much about the integration of them into the Greek world.

  [Από το άρθρο της Pinar Senisik «Insights from the Cretan Revolt of 1897» (JMGS 28-1 27-47) — δείτε όσοι ενδιαφέρεστε για λεπτομέρειες και εδώ.]

 294. sarant said

  Δεν ξέρω αν έχει τόση σημασία το «εσείς οι Έλληνες» που είπε η ρουμτουλετού, διότι η βασική αντιδιαστολή, όπως ήδη ειπώθηκε, είναι με τους αλλοδαπούς τουρίστες/πελάτες της. Έχω ακούσει από πολλούς εστιάτορες φράσεις όπως «ο Έλληνας αφήνει λεφτά», που δέχομαι ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά δείχνουν ότι εκείνη τη στιγμή μιλάει ο μαγαζάτορας και αυτή είναι στο μυαλό του η βασική διάκριση.

  295: Δεν ξέρω αν υπάρχουν νέοι ιστορικοί μας που να γράφουν τα ίδια με την τουρκάλα ιστορικό -από όσα κείμενα έχω διαβάσει, δεν ισχύουν αυτά που γράφει.

 295. gbaloglou said

  Έχω πάντως δημόσια διαβεβαίωση του εκδότη του περιοδικού ότι «όλοι οι κριτές (referees) του άρθρου της ήταν ή Έλληνες ή Ελληνοαμερικανοί»!

 296. sarant said

  Α, αυτό εννοείς -εντάξει. Νόμιζα ότι έλεγες για άρθρα που είχαν την ίδια τοποθέτηση.

 297. sarant said

  Ένα σχετικό άρθρο του φίλου Στρατή Μπουρνάζου από τη σημερινή Αυγή: «Ένας ευεργετικός Ιός»
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=581439

 298. Χρηστος Κ. said

  Εξαιρετικο αρθρο αφιερωμενο στους χρυσαυγουλους αλλα και στους κατα συνθηκη χρυσαυγουλους.

 299. (277) Ακόμα και με το πουλί της φωτιάς έχω χάσει κείμενα αλλά αυτή τη φορά ήταν konqueror.
  ε, όταν ήταν ακόμη firebird ή phoenix δικαιολογείται…

 300. […] “Ο Ιός φεύγει, οι χρυσαυγίτες έρχονται…”, από το: sarantakos.wordpress.com This entry was posted on Κυριακή, Νοεμβρίου 14th, 2010 at 2:21 μμ and posted […]

 301. @295

  Το ιδεολογημα του “Hellenization” το χρησιμοποιουν κατά κόρον οι «νέοι ιστορικοί» μας για να περιγράψουν την ταυτότητα των ελληνοορθόδοξων κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι ίσως η απλοϊκότερη κατασκευή εικόνας για ιστορικές διεργασίες που εκτείνονται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο και δρομολογούνται πολύ πριν την ίδρυση του εθνικού-κράτους στο νοτιοβαλκανικό χώρο.

  Για ποαράδειγμα, ένα από τα σημαντικότερα προεπανασταικά κέντρα του νεοελληνικού διαφωτισμού -μεγαλύτερο κι απ’ τη Σμύρνη- ήταν το Αϊβαλί με 35.000 κατοίκους, που καταστράφηκε από τους Οθωμανούς μαζί με την Χίο. Σύμφωμα με τους κατασκευαστές της “Hellenization”, οι χριστιανοί Ίωνες «εξελληνίστηκαν» ως αποτέλεσμα των εθνικιστικών δραστηριοτήτων του εθνικού κράτους.

  Όμως για τους γνωρίζοντες, ακόμα και η πολιτική του αδύναμου εθνικού κράτους για τους εξωελλαδικούς, διαμορφώθηκε από εξωελλαδικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η σχέση εξωελλαδικών και ελλαδικών καθ’ όλο τον 19ο αιώνα θα είναι μια διαδραστική σχέση, με τους εξωελλαδικούς πολύ τολμηρότερους από τους ελλαδικούς…. Επίσης είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των εθελοντών που κατέβηκαν και πολέμησαν στο Νότο, μετά ξαναγύρισαν στις πατρίδες. Όλοι αυτοί σίγουρα δεν περιμεναν ούτε την Αναγνωστοπούλου, ούτε τον Λιάκο αλλά ούτε και την Pinar Senisik για να «εξελληνιστούν»…. (Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που κομίζει άγνωστα στοιχεία, παρουσιασμένα όμως με παραδοσιακό τρόπο, είναι το Τ. Σαλκιτζόγλου «Η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821. Η συμβολή των Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα», ΙΜΕ. 2010)

  Το πρόβλημα μεθόδου αυτής τη στρατευμένης σχολής σκέψης, είναι ότι απομονώνει περιπτώσεις, τις μελετά και τις αναδεικνύει ως αντιπροσωπευτικές του όλον. Το παράδειγμα κάποιου χαμένου απ’ τον κόσμο τουρκόφωνου ρωμαίικου χωριού της Καππαδοκίας, μετατρέπεται στο κατ’ εξοχήν πρότυπο για τη μελέτη των ελληνικων οθωμανικών κοινοτήτων.

  Μ-π

 302. gbaloglou said

  Ακόμη όμως και για τα Ελληνόφωνα χωριά της Ανατολίας οι Τούρκοι κάτι έχουν να πουν: σε Τούρκικο βιβλίο για την Σύλλη (πατρίδα του πατέρα μου, δίπλα στο Ικόνιο), για παράδειγμα, γράφεται ότι οι κάτοικοι της ήταν εκχριστιανισθέντες Τούρκοι!

 303. Immortalité said

  @ 292 Mon cher Tipou το πελοποννήσια το είπα αναφερόμενη στη διάλεκτο που καθιερώθηκε τότε που συσταθήκαμε. Δεν είπα ότι Σκύλος είναι πελοποννήσιος! 🙂

  @ 293 Χασάπη, το α) το χω ζήσει αλλά νόμιζα ότι είναι λόγω άγνοιας. Μέχρι και το Νουβελ Φροντιερ και το Κλαμπ Μεντ στους οδηγούς τους είχαν τουλάχιστον τότε την Κρήτη ξέχωρα από την Ελλάδα. β)Νομίζω ότι έτσι το μαθαίνουν στο σχολείο. Στο μεταπτυχιακό είχαμε και μια κοπέλα από την Τουρκία, υψηλή μπουρζουαζία, μπαμπάς σύμβουλος του ΣτΕ, γαλλικό σχολείο στο Γαλατά, νταντά γκουβερνάντες και σπίτι στη St Michel με δυο χιλιάρικα (ευρώ) ενοίκιο. Τεσπα, το κορίτσι (ευγενώς πάντα) δεν έκανε παρέα με κανένα μας, αλλά μας έκανε τη χάρη σ’ ένα πάρτυ και ήρθε. Εκεί λοιπόν θυμάμαι, αφού με ρώτησε από που είμαι, να με διορθώνει ότι δεν είμαι Ελληνίδα τελικά, αλλά απ’ την Κρήτη το οποίο είναι άλλο πράμα και ότι είμαι ιστορικά παραπλανημένη. Επίσης (απαντώντας σ’ ένα γάλλο) υποστήριξε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων ποτέ δεν συνέβη και ότι είναι απογοητευμένη από τη Γαλλία που το αναγνώρισε. Πρώτη φορά εγκατέλειψα συζήτηση χωρίς να πω ούτε λέξη… Τους (γ) ποιος τους λογαριάζει. Για το (δ) ας νομιμοποιήσουν, ελέγξουν, φορολογήσουν την παραγωγή και έπειτα απαγορεύσουν τη χρήση σε δημόσιους χώρους όπως με το κάπνισμα και θα σκάσουν. (ε) ούτε αυτοί πιάνονται.
  (στ) Ε! τί θα ήθελε ο Καντάφι το καλύτερο κομμάτι 🙂

  @ 295 So I belong to an “imagined community” ε; Βρε τί μπορείς να πάθεις και χαμπάρι να μην πάρεις…

 304. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (305) Παρεκτός όσων δε δηλώνουν εθνικά Έλληνες όλοι μας ανήκουμε σε «imagined community».
  (301) Μπα και με την αλεπού της φωτιάς την έχω πατήσει (αλλά λιγότερο συχνά ομολογουμένως).
  (299) Όντως εξαιρετικό.
  (297) Η συγκεκριμένη φάση με τον Peter Bien δεν τον τίμησε καθόλου – αλλά εδώ ο Roland Moore χρησιμοποιεί hyperlinks της πουτσ@ς (αντίστοιχα του να περνάει συνδέσμους σε φιλοναζιστικά site σε εβραϊκού ενδιαφέροντος λίστες) και δε ζητάει μια συγγνώμη όταν του την πουν. Δυστυχώς η PC νοοτροπία έχει φτάσει στο άλλο άκρο – υποθέτω πως οι referees του εν λόγω άρθρου προτίμησαν να μην το κόψουν για να μην κατηγορηθούν ως «εθνικιστές»…
  (293) Με τα edits μου βγήκε και ένα απίστευτο σαρδάμ αλλά περιέργως δε μου την έπεσε κανένας ακόμα… :->

 305. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μπαρδόν Peter Allen από το παραδίπλα (αμερικανικές αποστάσεις) πανεπιστήμιο…

 306. Μαρία said

  305 Οι Τούρκοι που γνώρισα εγώ υποστήριζαν οτι η γενοκτονία των Αρμενίων είχε προσχεδιαστεί απ’ τους Νεότουρκους αλλά ήταν πολιτικοί πρόσφυγες κομμούνια.
  Οι Γάλλοι που γνώρισα και θεωρούσαν οτι η Κρήτη είναι όνομα κράτους είχαν τελειώσει τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης(ΕΝΑ).

  Καλή η περιπτωσιολογία και οι προβοκατόρικες εξυπνάδες του Χασάπη, αλλά μόνο για χώνεψη μετά το μεσημεριανό φαγητό.

 307. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Από το να είμαι χρήσιμος ηλίθιος (για να παραπέμψω αλλού) ας είμαι agent provocateur (και όχι sexy εσωρουχο ;-).

 308. Immortalité said

  @ 306 (α) Η φαντασία του τύπου που τη σχεδίασε είναι για τα μπάζα. Ας το ξαναπροσπαθήσουμε.
  (β) Δεν είναι κόκκινη αλεπού είναι κόκκινο πάντα. Και δεν κάνω την έξυπνη ούτε γω το ήξερα κάποτε. Αλλά βαριέμαι να ψάχνω το δεσμό.

  @ 308 Εγώ δύο γνώρισα και οι δύο γυναίκες, με τη μία δεν κάναμε ποτέ πολιτική συζήτηση.
  Και οι απόφοιτοι της Νομικής τα ίδια περίπου πίστευαν. Και μια διδακτορικού στη φιλολογία ήταν σίγουρη ότι δεν είχαμε πάρει μέρος σε κανένα παγκόσμιο πόλεμο. Κλασσική ατάκα. En Grèce je suis allé plusieurs fois, en Crète jamais.

 309. Immortalité said

  @ 309 Με εντυπωσιάζεις που τα ξέρεις 😉

 310. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο μέσος Εσπέριος τουρίστας, που πάει με τσάρτερ π.χ. από το Μάντσεστερ στα Μάλια, ξέρει ή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μάθει σε ποια χώρα βρίσκονται. Εξ ου και οι διάφορες ενδείξεις τύπου «Greece, including Crete and Rhodes», που τόσο σκανδαλίζουν τον Έλληνα όταν τις συναντά λ.χ. σε καταλόγους ξένων τουριστικών γραφείων!
  Το τι λένε οι Τούρκοι βέβαια είναι άλλο ζήτημα. Και βέβαια ποιοι Τούρκοι κάθε συγξκεκριμένη φορά – ο μέσος άνθρωπος, οι συντάκτες των βιβλίων του Δημοτικού, ή οι αντίστοιχοι των δικών μας Μπουμπούκων;

 311. Μαρία said

  311 Φοράει τα βρακιά που του ταιριάζουν 🙂

 312. @ 308 Μαρία, η αντικεμαλική τουρκική αριστερά είναι πολύ μπροστα σ’ αυτά τα θέματα. Η δική μας είναι ανύπαρκτη και είναι μάλλον συμβατή με την παραδοσιακή κεμαλική. Η πιο «προχωρημένη» θέση της για τα μικρασιατικά που έχει γραφεί έως τώρα, ήταν η εισαγωγή της Κουλούρη στο χθεσινό βιβλίο για τη Μικρασιατική Καταστροφή που μοίραζαν τα «Νέα». Προχωρημένη σε σχέση με τις μέχρι τώρα αντιλήψεις τις ιστοριογραφίας μας, αλλά υπολειπόμενη κατά πολύ τόσο από τις προσεγγίσεις της αντικεμαλικής τουρκικής ιστοριογραφίας (σύντομα εκδίδεται στα ελληνικά η διατριβή του Fuat Dudar) όσο και της στα σπάργανα «προσφυγικής» ιστοριογραφικής σχολής.

  Μ-π

 313. Immortalité said

  @ 313 Έτσι φαίνεται 🙂

 314. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (311-313-315) Και να ήθελα από το σωματότυπο μου (βλ. φωτό) και μόνο δε θα μου χωρούσαν – αλλά και να μην ήμουνα «εύσωμος» θα με κυνηγούσε η γυναίκα μου αν της βουτούσα τους κουραδοκόφτες… 🙂

 315. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  Μπαρδόν για τη φωτό

 316. Μαρία said

  316 Επειδή είμαι άσχετη στα βρακιά, νόμιζα οτι είναι γιούνισεξ μάρκα.
  Αλλά γιατί να κλέψεις, μπορείς ν’ αγοράσεις
  http://www.1001dessous.com/dessous-strings-homme.html

 317. Immortalité said

  @ 318 Ελα ρε Μαρία, άκου γιούνισεξ! Στο Printemps δεν είχες πάει ποτέ; 🙂
  Πάντως παρά τον γαλλικό τίτλο η μάρκα είναι νομίζω εγγλέζικη. Ενώ η Aubade που είναι γαλλική αυτοπροσδιορίζεται στα αγγλικά ως «the french art of loving»
  (Είπα να μη βάλω λινκ και το ξεφτιλίσουμε τελείως)

  @316 Παρά τις γελοίες δικαιολογίες, παρατηρώ ότι α) προσέχεις τις μάρκες που φοράει η γυναίκα σου, β) έχει ακριβά (και ωραία) γούστα, γ) δεν σε νοιάζει να μας πεις τί είδος ακριβώς εσωρούχων προτιμάει. δ) και μερικά άλλα συμπεράσματα μη δημοσιεύσιμα… Πόσες πληροφορίες μέσα από δύο γραμμές; 😛

 318. Μαρία said

  319 Ναι αλλά όχι για βρακιά. Αυτή την προβοκατόρικη μάρκα την ήξερα μόνο απο διαφήμιση αρώματος.

 319. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Πέραν από τις πλάκες και τα καλαμπούρια, ας έχουμε υπόψη ότι «Οι χρυσαυγίτες (δεν) έρχονται»… ΗΡΘΑΝΕ!

 320. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μόνοι τους ήρθανε ή τους έφερε κάποιος από την αφάνεια;

 321. […] Για το πώς αντιμετωπίστηκε η αποπομπή του “Ιού” δείτε στου Σαραντάκου…  […]

 322. kseeath said

  Οι ναζιστές της χρυσής αυγής στο δημοτικό συμβούλιο, η Ελευθεροτυπία καταργεί τον Ιό

  Τα δύο παραπάνω γεγονότα, χωρίς να έχουν την ίδια βαρύτητα, σχετίζονται με έναν τρόπο μεταξύ τους. Αντανακλούν την αλλαγή των ιδεολογικών συσχετισμών της Μεταπολίτευσης, μια διαδικασία που έχει κορυφωθεί την τελευταία διετία. Την καθεστωτική αντιεξέγερση του Γενάρη του 2009 (δόγμα Μαρκογιαννάκη), που είχε ως άμεσο στόχο την αποκατάσταση του κύρους των κατασταλτικών μηχανισμών και ευρύτερα της κρατικής νομιμότητας, ακολούθησε η ρατσιστική πολιτική ατζέντα των Ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2009 και η πέρα από κάθε προηγούμενο προβολή και αποδοχή από τον τηλεοπτικό συρφετό των θέσεων της κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς. ανάγνωση του υπολοίπου »

 323. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι η απομάκρυνση του ‘Ιού’ θα έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην Ελευθεροτυπία.
  Ούτε τρείς μήνες δεν πέρασαν και ..διαβάστε παρακάτω:
  http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2011/02/blog-post_5612.html

 324. Ντίνο, όσο κι αν στενοχωρήθηκα και εγώ για την απομάκρυνση του Ιού, φαντάζομαι ότι δεν θα είναι αυτός ο λόγος που θα κλείσει, αν κλείσει, η Ελευθεροτυπία…

 325. Έχεις δίκιο, τα προβλήματα της Ελευθεροτυπίας δεν περιορίζονται στην απομάκρυνση του ‘Ιού’, όμως νομίζω ότι έπαιξε βασικό ρόλο στην επιτάχυνση της καθοδικής πορείας που έχει πάρει η συγκεκριμένη εφημερίδα το τελευταίο διάστημα.
  Με την απομάκρυνση του ‘Ιού’, η Ελευθεροτυπία δεν έχασε απλά κάποιους περιστασιακούς αναγνώστες που εκτιμούσαν το ερευνητικό έργο αυτής της ομάδας, αλλά ‘κατάφερε’ να χάσει αρκετούς από τους πιστούς αναγνώστες της (όπως εγώ) που την διάβαζαν σταθερά εδώ και δεκαετίες.

  Βέβαια, οι εφημερίδες γενικότερα, έχασαν το ‘παιχνίδι’ απέναντι στην γρήγορη και άμεση ενημέρωση που προσφέρει η τηλεόραση (ο θεός να την κάνει «ενημέρωση», τέλος πάντων.. ) το ίντερνετ κλπ, και για αυτό κλείνουν η μία μετά την άλλη.
  Αντί να επενδύσουν στην δημοσιογραφική έρευνα απέναντι στην προχειρότητα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, προτίμησαν τα ένθετα, τις συνταγές μαγειρικής, και τις προσφορές κατσαρόλες / ηλεκτρικές σκούπες / κλπ…
  Αντί να ελέγχουν την εξουσία, προτίμησαν την διαπλοκή και την κρατική διαφήμιση.
  Ας μην αναρωτιούνται λοιπόν γιατί το αναγνωστικό κοινό τους γύρισε την πλάτη.

 326. Κωνσταντίνος Φλωρίδης said

  Καλά τα λέει ο συνονόματος,αλλά κατά τη γνώμη μου είναι και ένας αισχυντηλός Τραγκισμός που διαπνέει τη γενική πολιτική κατεύθυνση της εφημερίδας (τίτλοι,επικεφαλίδες και όχι μόνο… )

 327. @ 327
  Με την απομάκρυνση του ‘Ιού’, η Ελευθεροτυπία δεν έχασε απλά κάποιους περιστασιακούς αναγνώστες που εκτιμούσαν το ερευνητικό έργο αυτής της ομάδας, αλλά ‘κατάφερε’ να χάσει αρκετούς από τους πιστούς αναγνώστες της (όπως εγώ) που την διάβαζαν σταθερά εδώ και δεκαετίες.
  Τόσοι πολλοί ήταν αυτοί οι αναγνώστες; Υπάρχουν άραγε κάποια νούμερα ώστε να κάνουμε σύγκριση πριν και μετά;
  Δεν σε κοντράρω, απλώς αναρωτιέμαι. 🙂

 328. Κανένα πρόβλημα βρε συ, τι διάολο, δεν μπορούμε ούτε να συζητάμε πια?
  Όλοι έτοιμοι για καβγά τον τελευταίο καιρό…

  Για αυτό που με ρωτάς δεν έχω απόλυτα νούμερα να σου δώσω, και φοβάμαι μην γράψω ανακρίβειες ή κάτι που ίσως δεν είναι σωστό.
  Όμως, με μια γρήγορη ματιά στις κυκλοφορίες του 2010, παρατηρώ πως ενώ είναι σταθερά στην τρίτη θέση, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο πέφτει μεταξύ τέταρτης και πέμπτης, ενώ με τον καινούργιο χρόνο είναι πλέον μόνιμα στην έκτη θέση πανελλαδικά…
  http://www.dmgpress.gr/xls.asp

  Έχει σχέση με την απομάκρυνση του ‘Ιού’ η πτώση αυτή?
  Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς.
  Την άποψή μου την έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο.

 329. Ούτε χρόνο δεν άντεξε τελικά.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=323037

  Κρίνοντας λοιπόν εκ του αποτελέσματος, η απομάκρυνση του Ιού αποδείχτηκε μοιραία για την Ελευθεροτυπία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: