Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι και ο κ. Κασιμάτης

Posted by sarant στο 14 Νοεμβρίου, 2010


Δεν είχα σκοπό να γράψω άρθρο σήμερα, κυριακάτικα, μέρα εκλογών, αλλά δεν σ’ αφήνουν ν’ αγιάσεις. Διότι ανοίγω (τρόπος του λέγειν, την ηλέκδοση διαβάζω) την Καθημερινή, και, πηγαίνοντας στη στήλη του Φαληρέα, του Στ. Κασιμάτη δηλαδή, τρώω μια κασιματιά στο κεφάλι, οπότε θέλοντας και μη στρώνομαι στο γράψιμο, ώστε να εκτονωθώ και να μπορέσω μετά απερίσπαστος να συνεχίσω το κυριακάτικο πρόγραμμά μου.

Γράφει ο κύριος Κασιμάτης: Γιατί να φοβούνται οι αστοί το ΚΚΕ, όταν το ίδιο, με τη θρησκευτική εμμονή του στον ιδεολογικό δογματισμό, θέτει φραγμούς στην επιρροή του και δεν μπορεί να απορροφήσει τους, κατά τον Λένιν, «χρήσιμους ηλίθιους»;

Το αν το ΚΚΕ βάζει το ίδιο φραγμούς στην επιρροή του είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, αλλά δεν έχω σκοπό να το συζητήσω τώρα -αν θέλετε στα σχόλια, αναλύστε το εσείς. Εμένα με ενδιαφέρει η βρισιά του Κασιμάτη για τους «χρήσιμους ηλίθιους», την οποία αποδίδει στον Λένιν, ιδίως επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κασιμάτης χρησιμοποιεί αυτό τον μύθο.

Ούτε είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κασιμάτης πιάνεται να αποδίδει στον Λένιν πράγματα που δεν είπε. Θα θυμάστε ότι πριν από δύο βδομάδες τον είχαμε τσακώσει να αποδίδει στον Λένιν μια φράση που κοινώς αποδίδεται στον Ζαν Ζωρές.Αλλά ας επιστρέψουμε στους «χρήσιμους ηλίθιους».

Η φράση μπήκε στα ελληνικά ως δάνειο από το αγγλικό useful idiots, και σημαίνει, ή πιο σωστά αρχικά σήμαινε, τον καιρό του ψυχρού πολέμου ιδίως, τους συμπαθούντες τον κομμουνισμό στις Δυτικές χώρες, και ιδίως διανοούμενους και ακτιβιστές που δεν ήταν μέλη των τοπικών Κ.Κ. αλλά ήταν ανεξάρτητοι, σοσιαλιστές, φιλειρηνιστές κτλ. Ο λιγότερο υβριστικός όρος για αυτή την κατηγορία ανθρώπων ήταν «συνοδοιπόροι» του κομμουνισμού. Η φράση αποδόθηκε είτε στον Λένιν είτε στους σοβιετικούς ηγέτες γενικώς, και υπονοεί ότι οι σοβιετικοί περιφρονούσαν τους δυτικούς σχεδόν ομοϊδεάτες τους και τους  θεωρούσαν απλώς χρήσιμα εργαλεία για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και οι αριστεροί της Δύσης εξευτελίζονται, και οι σοβιετικοί παρουσιάζονται σαν κυνικοί χειραγωγητές.

Όμως, ο Λένιν ποτέ δεν έγραψε τίποτε τέτοιο. Διαβάστε τι γράφει ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία, σε ένα άρθρο πριν από ένα εξάμηνο, όταν ο κ. Κασιμάτης είχε πάλι ξαναγράψει για χρήσιμους ηλίθιους. Από τις πηγές στις οποίες ανέτρεξα και από όσα παραθέτει ο Λίγγρης και το άρθρο της Βικιπαίδειας, προκύπτει σαφώς ότι ο όρος useful idiots εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε άρθρο της Νιου Γιορκ Τάιμς το 1948, που αναφερόταν στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας και ότι δεν έχει βρεθεί καμιά μνεία του αντίστοιχου ρωσικού όρου σε κείμενα του Λένιν. Μάλιστα, πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει μνεία του όρου «χρήσιμοι ηλίθιοι» σε κείμενα σοβιετικών γενικώς. Κατά τη γνώμη μου, δεν αποκλείεται καθόλου να είναι εξαρχής όρος κατασκευασμένος από τους αγγλοσάξονες δημοσιολόγους της ψυχροπολεμικής εποχής.

Οπότε, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να συνεχίσει ο κ. Κασιμάτης να τον χρησιμοποιεί αποδίδοντάς τον στον Λένιν. Δεν είπε τίποτα τέτοιο ο Λένιν! –το βάζω με μαύρα, μήπως και το προσέξει, γιατί θα ήταν κρίμα να τριτώσει το ψέμα.

Ο όρος «χρήσιμοι ηλίθιοι» με ενοχλεί και για έναν άλλο λόγο: Τώρα, στην εποχή μας, χρησιμοποιείται και διαφορετικά, όχι ειδικά για τον κομμουνισμό. Για παράδειγμα, οι δικοί μας οι εθνικιστές αποκαλούν συχνά «χρήσιμους ηλίθιους» όσους συμπολίτες μας ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των μεταναστών ή για τα δικαιώματα της μειονότητας της Θράκης. (Για να μην αδικώ τους ελληναράδες, πάντως, να πω ότι κάνουν μια λεπτή διάκριση: άλλους τους θεωρούν έμμισθους πράκτορες π.χ. του Σόρος, και άλλους απλώς χρήσιμους ηλίθιους, δηλαδή άμισθους).

Πριν κλείσω, κάτι ακόμα από τη σημερινή στήλη του κ. Κασιμάτη, για άλλο θέμα. Διαβάζω: Οι 1.030 επενδυτές και αναλυτές, που συμμετέχουν στη διεθνή δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, εξετάζουν την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών ψυχρά και εξ αποστάσεως, χωρίς συναισθηματισμούς και ευσεβείς πόθους. Αυτοί, λοιπόν, σε ποσοστό 71% θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ κατά 51% θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας και κατά 38% της Πορτογαλίας.

Είναι όμως έτσι; Απ’ όσο ξέρω, τη σήμερον ημέρα μπορείς να «στοιχηματίσεις» υπέρ ή κατά της χρεοκοπίας μιας χώρας, δηλαδή να αγοράσεις παράγωγα προϊόντα που θα σου αποφέρουν κέρδος αν η χώρα χρεοκοπήσει ή αποφύγει τη χρεοκοπία. Οπότε, οι 1030 επενδυτές και αναλυτές δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι ήταν αμέτοχοι με το θέμα της χρεοκοπίας των αδύνατων κρίκων της Ευρωζώνης. Ή κάνω λάθος;

Advertisement

177 Σχόλια προς “Οι χρήσιμοι ηλίθιοι και ο κ. Κασιμάτης”

 1. Η βλακεία είναι αήττητη. Λένιν.

 2. Δεν ξέρω ποιος από τους δύο, ο χρήσιμος και ο ηλίθιος, έκανε παρέα με τον Λένιν αλλά σας διαβεβαιώνω πως η ευφυΐα του Αϊνστάιν είναι πεπερασμένη σαν το σύμπαν. Όσκαρ Γουάιλντ.

 3. Σου γαμώ το Ναγκασάκι. George Soros.

 4. Ε; Μπετόβεν.

 5. εξαδάκτυλος said

  «Ενάντια στην ηλιθιότητα ακόμα και οι Θεοί μάταια αγωνίζονται» – Friedrich Schiller

 6. Βλέπω άντρα με καβλόσπυρο που σύντομα θα γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. +Γέροντας Παΐσιος+

 7. Ξαφνικά οι αναλυτές και οι επενδυτές, από αλογομούρηδες, απόχτησαν περιωπή Ολυμπίων Θεών. Φυσικά, κάθε δημοσκόπηση έχει την αξία της, δε λέω. Αλλά ως εκεί. Αλλιώς, να καταργήσουμε και τις εκλογές κάθε είδους. Να κάνουμε μόνο δημοσκοπήσεις.

  χειραγωγητές ή χειραγωγοί; αμέτοχοι με ή αμέτοχοι σε;

 8. mindkaiser said

  Επειδή θα ενδιαφέρει αρκετούς θαμώνες του ιστότοπου, θα μου επιτρέψετε να βγω καταρχήν εκτός θέματος:

  «Ψηφίστε ανώνυμα την ορχήστρα των χρωμάτων. Πρόκειται να διαλυθεί όπως
  φαίνεται. Οι μουσικοί είναι απλήρωτοι 7 μήνες. Μπείτε και ψηφίστε στο
  blog τους. Πάνω αριστερά σε ένα πορτοκαλί πλαίσιο θα αφήσετε την ψήφο
  σας.»

  Υποστήριξη της ορχήστρας των χρωμάτων

  Όσο για τον Κο Κασιμάτη, ομολογώ ότι με πιάνω αρκετές φορές να απολαμβάνω τα βιτριολικά σχόλιά του. Νομίζω ότι είναι από τους λίγους Έλληνες δημοσιογράφους με βρετανική ψυχή στην πέννα του. Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει κληρονομήσει αρνητικές ιδιότητες από την ιδιοσυγκρασία και των δύο λαών. Συνδυάζει αρκετές φορές την βρετανική αλαζονεία, με την ελληνική αγάπη για μυθοπλασία ως μέρος του όποιο στερεοτυπικού επιχειρήματος.

 9. sarant said

  Ευχαριστώ για τα σχόλια.

  Κώστα, το «αμέτοχοι σε» είναι συχνότερο, ίσως και σωστότερο, δεν το σκέφτηκα πριν γράψω «αμέτοχοι με». Το άλλο που βάζεις είναι πιο ενδιαφέρον και το σκέφτηκα πριν το γράψω. Η λέξη «χειραγωγός» υπάρχει από παλιά στα ελληνικά, αν και σημαίνει εντελώς άλλα πράγματα, σημαίνει αυτούς που χειραγωγούν, δηλ. σε παίρνουν από το χέρι και σε οδηγούν (έτσι λέγεται κι ένα σκοινί, λέει το λεξικό, όπως και η χειρολαβή). Αυτός όμως που κάνει χειραγώγηση, που μανιπουλάρει επί το ελληνικότερο, κρίνω πως χρήσιμο είναι να διακριθεί. Οπότε, προτείνω το χειραγωγητής, που έχει ελάχιστες γκουγκλιές, μήπως και πιάσει.

  Mindkaiser, σε μια λίστα ανεκδότων που παρακολουθούσα παλιά, επιτρεπόταν να οφτοπικίσεις υπό την προϋπόθεση να γράψεις κι ένα ανέκδοτο. Εδώ δεν έχουμε τέτοιους περιορισμούς, επιτρέπεται το οφτοπικίζειν αν είναι για καλό σκοπό 🙂 αλλά εσύ το έσωσες εντελώς με το δεύτερο σκέλος, με το οποίο συμφωνώ σχεδόν απόλυτα.

 10. Ο Αντώνης Κουνάδης έχει πάντα δίκιο, να τον ακούτε. Νίκος Σαραντάκος.

 11. Θέμης said

  «Οι χρήσιμοι ηλίθιοι είναι ωφελιμότεροι από τους άχρηστους ηλίθιους». Μπένθαμ.

 12. akindynos said

  Υπάρχουν δυο αναφορές πριν το 1948. Αν και είναι πιθανό η Rand να αναπαράγει το BBC.

  Πάντως το είδος των πηγών είναι τέτοιο που ενισχύει, για να μην πω μπετονάρει, την υποψία περί κατασκευής.

  Ωστόσο, παρότι για τον Λένιν είναι εύκολο να διασταυρωθεί αν το έχει γράψει και φυσικά είναι απορίας άξιο γιατί αναδύθηκε μόλις το 45 αν το έχει πει, δεν βλέπω γιατί ο όρος θα πρέπει να εξοβελιστεί από το πολιτικό λεξιλόγιο.

  Δηλαδή τι το μεμπτό υπάρχει να χαρακτηρίσει κανείς τον Τρίτση και τον Καμίνη χρήσιμους ηλίθιους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα;

  Ή τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα χρήσιμους ηλίθιους της Χρυσής Αυγής;

  Για τον Μίκη δεν το συζητάω, είναι ο πρύτανης του είδους.

 13. sarant said

  Ακίνδυνε, διόρθωσα στο κείμενό σου το «μη μπετονάρει» σε «μην πω μπετονάρει» -αν κακώς, πες μου.

  Δεν πρότεινα να εξοβελιστεί ο όρος, πάντως. Είπα ότι με ενοχλεί.

  Από τις αναφορές που βρίσκεις (και μπράβο!) αυτή της Rand μήπως είναι μεταγενέστερη; Γιατί αν κοιτάξεις την τελευταία αράδα, τη μισοφαγωμένη, βλέπω ένα first year of Sandinasta rule, το οποίο, αν είναι Sandinista, μας φέρνει στα ογδόνταζ.

 14. akindynos said

  Κόβει το μάτι σου!

  Κι ήθελα να πω πως κάτι δεν πάει καλά με τη Rand. Γιατί σχηματίστηκε ακριβώς το 46 και, όσο παραγωγικοί να ήταν, δεν μπορεί να έβγαλαν τόμο εφτά χιλιάδων σελίδων.

  Οπότε ακόμα μία περίπτωση που ο μηχανικός αναγνώστης της Google διάβασε λάθος τα metadata.

  (σωστή και η προσθήκη του πω)

 15. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  @ Θέμης (# 11)

  Ημέρα εκλογών, θα έλεγα να κάνουμε ψηφοφορία με το ερώτημα

  Πώς θεωρείτε τον εαυτό σας;

  1) Είμαι ένας χρήσιμος ηλίθιος
  2) Είμαι ένας άχρηστος ηλίθιος
  3) Είμαι ένας άχρηστος έξυπνος
  4) Είμαι ένας χρήσιμος έξυπνος

  (Το αποτέλεσμα θα είχε ενδιαφέρον.)

  Άλλο ερώτημα:

  Ποιος από τους τρεις είναι «χρήσιμος ηλίθιος»;

  1) Αυτός που ξέρει και ξέρει ότι ξέρει;
  2) Αυτός που δεν ξέρει και ξέρει ότι δεν ξέρει;
  3) Αυτός που δεν ξέρει και δεν ξέρει ότι δεν ξέρει;

  (Θέλει λίγο προσπάθεια, για να δούμε!…)

  Πάντως, ο παλιόφιλος Ζορζ γνώριζε και κάποιους άλλους…

 16. Qq said

  Ίσως ο Λένιν να μη είπε έτσι τη φράση, αλλά να είναι το συνοπτικό συμπέρασμα από άλλα λεγόμενα του. Γνωστό είναι ότι για τους δυτικούς διανοούμενους δεν έτρεφε καμία συμπάθεια και εκτίμηση. Συχνά τους χαρακτήριζε «κωφάλαλους τυφλούς» που παρόλα αυτά πρέπει να υποστηρίξουν. «Κωφάλαλος τυφλός» στην πολιτική αργκό της εποχής του ήταν ο «πολιτικός ηλίθιος»

 17. Λεφτά υπάρχουν. ΓΑΠ.

 18. Qq said

  «πολιτικός ηλίθιος»>»πολιτικά ηλίθιος»

 19. Immortalité said

  Εγώ πάλι θα επισημάνω ότι ο Νίκος έγραψε τον Ζαν Ζωρές με ωμέγα, όπως του αρμόζει. 🙂
  (Ελπίζω να μην το διορθώσεις…)

 20. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Με αφορμή το «συνοδοιπόροι» που γράφει ο sarant στο κείμενό του ως παρόμοιο των «χρήσιμων ηλιθίων», θυμήθηκα τον παππού του Πρωθυπουργού μας (Παπανδρέου Α’) τον οποίο αποκαλούσε συχνά συνοδοιπόρο τότε η ΕΡΕ. Βρήκα με τη βοήθεια του γκουγκλ ένα ενδιαφέρον κειμενάκι που μας θυμίζει, επί πλέον, πώς επαναλαμβάνεται συχνά η ιστορία. Μια που -είπαμε- είναι και μέρα εκλογών, ιδού (με αντιγραφή-επικόλληση) :

  Οι εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 ήταν ένας μοναδικός εκλογικός θρίαμβος για το Κέντρο και τους πολιτικούς που το είχαν συνθέσει.
  • Η ΕΚ ψηφίστηκε από το 52,7% του εκλογικού σώματος κι έστειλε στη βουλή 171 βουλευτές
  • Ο συνασπισμός της ΕΡΕ (με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ως αρχηγό) και των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη περιορίστηκε στο 35% και 108 έδρες.
  • Η ΕΔΑ δεν ξεπέρασε το 12,8% (έναντι 14,34% το 1963) και περιορίστηκε σε 21 έδρες (έναντι 28 της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης). Με μια διαφορά: Σε 24 εκλογικές περιφέρειες που δεν είχε ελπίδες εκλογής δεν παρουσίασε υποψηφίους στέλνοντας τους οπαδούς της στην αγκαλιά του Κέντρου.
  Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήξερε ότι πρέπει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Δεχόταν τα πυρά τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς. Η ΕΡΕ των κατηγορούσε ως συνοδοιπόρο των κομμουνιστών κι αυτός απαντούσε:
  «Εις τα 1944 με την βοήθεια του Θεού καταλύσαμε την τυραννία της αριστεράς. Τώρα με την βοήθεια του λαού θα καταλύσουμε την τυραννία της δεξιάς».Μόνο που στις 23 Ιανουαρίου η 6η Ολομέλεια του –εκτός νόμου – ΚΚΕ αποφασίζει να στηρίξει την απόφαση της ΕΔΑ και να ζητήσει από τους οπαδούς του Κέντρου να ψηφίσουν στις μονοεδρικές περιφέρειες της Λευκάδας και της Σάμου τους υποψηφίους της ΕΔΑ για να μην εκλεγούν οι υποψήφιοι της ΕΡΕ!

  Ο Γεώργιος Παπανδρέου μιλά για «πράξη δολιοφθοράς». Και το χειρότερο: Αντί να φοβηθούν οι ψηφοφόροι φοβούνται τα Ανάκτορα και οι Αμερικανοί που αρχίζουν να επεξεργάζονται τρόπους ανατροπής του εκλεγμένου πρωθυπουργού!

  Ο πρωθυπουργός με 171 βουλευτές στο πλευρό του δεν νοιώθει και τόσο ισχυρός. Η πολυσυλλεκτικότητα του κέντρου δημιουργεί προβλήματα. Στο κόμμα υπάρχουν ομάδες και… ομαδούλες. Όλοι θέλουν μερίδιο στην εξουσία.
  Τα όργανα άρχισαν με το… καλημέρα. Με τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Οι Ηλίας Τσιριμώκος και Σάββας Παπαπολίτης έμειναν εκτός με αποτέλεσμα να δεχτεί ο Γεώργιος Παπανδρέου πυρά μέσα από το κόμμα του για «δεξιά απόκλιση». Κάποιοι άλλοι έβλεπαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εκλέχτηκε στην Αχαΐα για πρώτη φορά, ως τον άτυπο διάδοχο του πρωθυπουργού κι αυτό δημιουργούσε εντάσεις μεταξύ των δελφίνων. Η κρίση έγινε πιο έντονη λίγες μέρες αργότερα όταν στη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής όπου ο Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας, ο υποψήφιος της Ε.Κ εκλέχτηκε με τη δεύτερη κι ας φαινόταν απλός ο μαγικός αριθμός 151. Στη πρώτη προσπάθειά του, την αποτυχημένη, 33 βουλευτές της κυβέρνησης δεν τον ψήφισαν. Ο Γ.Παπανδρέου οργισμένος δήλωσε: «Η Δημοκρατία επροδόθη. Εγίναμε η χλεύη των ηττημένων». Λίγο αργότερα έδειξε την πόρτα της εξόδου στους Ηλία Τσιριμώκο και Σωτήρη Παπαπολίτη θεωρώντας τους υπαίτιους της ανταρσίας…

 21. @ 16 : » «Κωφάλαλος τυφλός» στην πολιτική αργκό της εποχής του ήταν ο «πολιτικός ηλίθιος» »

  Σκέφτομαι: η Ελλεν Κέλλερ (γεννήθηκε ακριβώς 10 χρόνια μετά τον Λένιν) τι φοβερά στερεότυπα έπρεπε να αντιμετωπίσει, όχι μόνο για την εποχή της, αλλά μην σας πω και για την εποχή μας ακόμα…

 22. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μάλλον κατασκευή ο όρος Νικοκύρη αλλά από πολιτικής απόψεως χρησιμότατος ο όρος και λιγότερο ακραίος από τις ταμπέλες επιπέδου φασίστας/προδότης που χρησιμοποιούν (όχι μόνο τα άκρα αλλά και οι περισσότεροι εδώ μέσα). Πάντως υπεραπλουστευτική η ερμηνεία σου για τη σημερινή χρήση του όρου (πχ. θα πει κανείς τη Ντόρα και το γκαντέμη μπαμπάκα της «χρήσιμη ηλίθια» για τις απόψεις τους στα ελληνοτουρκικά – το βάρος είναι στο ποιός ωφελείται από τη δράση σου) – άσε που τη διάκριση ανάμεσα στους «πληρωμένους» και τους μη συνήθως δεν την κάνουν οι ακραίοι (για κάποιο μυστήριο λόγο θεωρούν πως χρειάζεται το χρήμα να σε κάνει «προδότη» – λες και την ιδεολογία τη ρυθμίζει το DNA).

  Ο όρος ακόμα χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ – δείτε και το ομότιτλο βιβλίο της συντηρητικιάς συνεργάτιδας του CNN Mona Charen.

 23. sarant said

  Χασάπη, αν δεν κάνω λάθος, όμως, η Τσάρεν στο βιβλίο της χαρακτηρίζει έτσι τους φιλελεύθερους αμερικανούς της εποχής του ψυχρού πολέμου, έτσι; Ενδιαφέρον θα έχει αν χρησιμοποιείται τώρα για σημερινούς.

  Ζακ Πρεβέρ, ευχαριστώ για τον Μπρασένς, που έλεγε για άχρηστ… ευτυχισμένους ηλίθιους.

 24. sarant said

  21: Η Έλεν Κέλερ ήταν και αριστερή, πάντως 🙂

 25. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (23) Το χρησιμοποιεί και για τους σημερινούς (το βιβλίο γράφτηκε μετα την 11 Σεπτεμβρίου 2001) που για όλα τα στραβά θα κατηγορήσουν πρώτα (και συχνά μόνο) τις ΗΠΑ.

 26. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Γενικότερα μην παραπονιέσαι για τις φράσεις κλισέ στην ελληνική πολιτική – στις ΗΠΑ η δεξιά έχει useful idiots, liberal elite, ivory towers, tax-and-spend liberals και βέβαια τα πιο εμπρηστικά (έλεος αλλά τι να κάνουμε) social democrat, socialist, communist, fascist, nazi τα οποία υποτίθεται πως περιγράφουν το ίδιο άτομο (τον Ομπάμα)… Η πλάκα είναι να τα ακούς από συμμαθητή σου που μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ και βγάζοντας χρήμα έγινε ρεπουμπλικάνος.

 27. Θέμης said

  #23 «Ζακ Πρεβέρ, ευχαριστώ για τον Μπρασένς, που έλεγε για άχρηστ… ευτυχισμένους ηλίθιους.»

  Νομίζω ότι η σωστή μετάφραση είναι χαζοχαρούμενοι.

 28. Μαρία said

  27
  Ή κατά την παρερμηνεία που έχει επικρατήσει «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι».

 29. Λατρεύω τη φύση. Νικήτας Κακλαμάνης.

 30. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 27

  Και ελαφρόμυαλο ή χάχα να τον πούμε δεν αλλάζει και τίποτα.

  Πάντως, επειδή το «χαζοχαρούμενος» ενέχει κάποια αντίφαση ως ένα βαθμό, καλύτερα χαρούμενος κι έξυπνος παρά θλιμμένος και χαζός!

 31. Γ.Ε.Β. said

  Προς χρήσιμους ηλίθιους
  Σπηλιωτόπουλος τώρα (7,06¨μμ στον ALTER) : η αποχή οφείλεται στον καλό καιρό.

 32. Το μουνί και τα σπίτια μου όσο τα χτυπάς απλώνουν. Άκης Τζοχαζόπουλος.

  (Ιδέες να σου δίνω κύριε Κασιμάτη)

 33. sarant said

  Jago, έχεις κέφια! 🙂

 34. Τα κέφια δεν είναι δικά μου αλλά του κυρίου Κασιμάτη.

  Οι Έλληνες πολεμούν σαν μαλάκες. Ουίνστον Τσώρτσιλ.

 35. sarant said

  Πάντως, ο Ομέρ Πριόνης φαίνεται να χάνει 🙂

 36. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 35

  Εάν τελικά χάσει, θα είναι που θα ψήφιζες με «βαριά καρδιά» Καμίνη! 🙂

 37. Παίδες εν Καμίνη. Αγία Βίβλος.

 38. Μαρία said

  35 Όχι όμως κι ο Ζορό ούτε κι ο Νύκτορας.

 39. Τον Όμηρο τον έχω χεσμένο. James Joyce.

 40. Ποιός γάμησε τη γυναίκα μου στο Παρίσι; Λένιν.

 41. Τι ωραίο αγοράκι είσαι εσύ; Μέγας Αλέξανδρος.

 42. Δεν θέλω ου. Κορνήλιος.

 43. sarant said

  Μαρία, κι ο Νύκτορας δεν είναι σίγουρος. Όπως είπε (για την Αθήνα) ένας ρεπόρτερ του Σκάι, «Αν υπάρξει νίκη, θα είναι πύρρειος μέχρι το τέλος»

  Πρεβέρ, τελικά θα νικήσουν οι βαριόκαρδοι;

 44. Το τσίπουρο δεν ταιριάζει στον JustAnotherGoneOff. Όσκαρ Γουάιλντ.

 45. Μαρία said

  43 Για να το σιγουρέψουμε, θα γίνουμε εμείς ξενύκτορες.

 46. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 43

  Nικοκύρη, of two evils, choose the least!

 47. Ο Νικήτας είναι μεγάλη ψυχή. Καμίνης.

  (Για να δούμε ποιον επίσκοπο θα βγάλει η νύχτα διότι και στη ΘεσσαλοΝΑΖΙκη τα βλέπω σκούρα…)

 48. Nicolas said

  Άλλοι περιμένουν δημάρχους με αγωνία κι άλλοι καινούργια καρύδια με παλιά ..χίδια:
  http://www.lemonde.fr/politique/article/2010/11/14/en-direct-les-dernieres-informations-sur-le-remaniement_1439824_823448.html#ens_id=1401677

 49. sarant said

  Πάντως όσο νυχτώνει η διαφορά υπέρ του Νύχτορα μειώνεται -ενώ του Καμίνη παραμένει σταθερή.

 50. sarant said

  Στη Θεσσαλονίκη, στο 17% των τμημάτων, ο Μπουτάρης πέρασε μπροστά! Πάει πόντο-πόντο.

 51. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  (# 48)

  Pauvre Nicolas, τι τραβάς κι εσύ!
  (Καθένας με τον πόνο του) 🙂

 52. #49 Μην χαίρεσαι ακόμα. Στο 50% θα ξέρουμε.

 53. Δηλαδή, το παραπάνω μου σχόλιο αφορούσε το #50. Ακόμα στα πρήζει η σπαμοπαγίδα;

 54. Immortalité said

  @ 48 Και μερικοί περιμένουν και τα δύο…

 55. sarant said

  Η σπαμοπαγίδα δεν έχει τίποτε στην απόχη της.
  Τέσπα, θα δούμε, αλλά προβλέπω να χάνουν και οι δυο, και Πριόνης και Νύχτορας.

 56. Νικοκύρη, καλά κάνεις και είσαι αισιόδοξος αλλά το Βατικανό δεν έβγαλε τον λευκό καπνό ακόμη.

 57. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Τι ειρωνία ο (κατά της κουστωδίας Καμίνη) δις μειονοτικός Κακλαμάνης να χάνει τη δημαρχία από τον προστάτη των μειονοτήτων… Affirmative action σου λένε μετά… 🙂 Πάντως η μάνα μου δε ψήφισε τη φάρα της στο 2ο γύρο.

  (Μαρία, τα προβοκατόρικα στριγκάκια μπορεί να μη μου χωράνε αλλά παλιά μου τέχνη κόσκινο τα δολώματα… 🙂

 58. sarant said

  Δις μειονοτικός;
  Φάρα της;

 59. Προς το παρόν τα ποσοστά υπέρ Καμίνη και Μπουτάρη είναι αισιόδοξα αλλά αυτά κρίνονται επάνω στο νήμα του γκράντε φινάλε. Για να δούμε.

 60. Είμαι ο Μπουτάρης γιατί είμαι και ο πρώτος μουρντάρης.

 61. Μαρία said

  50 Η άλλη ειρωνεία. Το διαμέρισμα του Κορνή ψηφίζει Μπουτάρη και η Τούμπα φυσικά.

  Χασάπη, μη το χέζεις. Αρβανίτης και ο Πριόνης;

 62. Δεν με ψήφισες ρε παπάρι; Θα σου δείξω ποιος είναι ο Μπουτάρης.

 63. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (61) Βεβαίως από τα Αρβανιτοχώρια της Βόρειας Άνδρου, κοινώς κοντοχωριανός… Αλλά είπαμε δε ψηφίζουμε κατά φάρα…

 64. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  To άλογο του Ομέρ Πρυώνη. Ουσττττ… Ξουτ, ξουτ!

 65. sarant said

  Κακλαμάνης είναι όνομα αρβανίτικο; Δεν δείχνει…

  Στο 26% των τμημάτων, ο Νύχτορας ξαναπέρασε μπροστά με +31 ψήφους 😦

 66. Α, και τι θα πει Κακλαμάνης, παρακαλώ, εσείς που γνωρίζετε τη γλώσσα;

 67. Μαρία said

  63 Βρε, βρε τι μαθαίνουμε.
  Χασάπη, Ανδριώτες με καταγωγή απο Πριγκηπονήσια ξέρεις;

 68. Κακλα-μάνης, Έλληνας Μανιάτης από την ασιατική έρημο του Κακλαμαράν.

 69. Κι εκεί στην έρημο του Κακλαμαράν δεν έχουν δέντρα. Καταλάβατε τώρα.

 70. Μαρία said

  65 Και απ’ το ΥΠΕΣ ανακοίνωσαν εκτιμήσεις εκτός απο Σαλονίκη.

 71. sarant said

  Στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς ο Γκιουλέκας αύξησε τη διαφορά του. 50,64% (400 ψήφους) στο 35% των τμημάτων.

  Κώστα, δεν ξέρω πόθεν ετυμολογείται ο Κακλαμάνης, αλλά τα αρβανίτικα επώνυμα *συνήθως* είναι δισύλλαβα (ή τετρασύλλαβα όταν είναι συνένωση δύο δισυλλάβων).

 72. Μαρία said

  Αυτά λέει φίλος του Ντόκτορα αλλά σημασία δεν δίνει.
  http://a-ergodes.blogspot.com/2009/05/blog-post_17.html
  ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι ο μισός Αρβανίτης από τη μεριά του πατέρα του: Ο πατέρας του ήταν από την Άρνη της Άνδρου, παραδοσιακό αρβανιτοχώρι. Είμαι σίγουρος ότι ο Δήμαρχος κάποια αρβανίτικα ξέρει σίγουρα. Το επίθετο Κακλαμάνης (και η παραλλαγή του Κακλαμάνος) είναι κλασικό αρβανίτικο επίθετο.

 73. Ο Πειραιάς οριστικά ψήφισε τον ξάδερφο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής για δήμαρχο. Μέρες Σκυλίτση.

 74. Σιχαμένος ο Πειραιάς… ελπίζουμε πως ο Σαχλαμάνης θα πάρει πόδι, εκεί ελπίζουμε ακόμα.

 75. sarant said

  Ο Κακλαμάνης μόλις έκανε δήλωση όπου συγχαίρει τον Καμίνη.

  Στη Θεσσαλονίκη, στο 45% των τμημάτων, η διαφορά μειώθηκε, +184 ψήφοι (από 400 που ήταν)

 76. Immortalité said

  Στη ΝΕΤ μόλις εμφανίστηκε και ευχήθηκε στον Καμίνη καλή επιτυχία.

 77. ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ!!! Οξω ρε Ομέρ Πριώνη.

  Να δούμε τι γίνεται στη ΘεσσαλοΝΑΖΙκη….

 78. Μαρία said

  75 Και στη Ζαγορά εκλέχτηκε δήμαρχος, γνωστής οικογενείας, με 3 μικρά ονόματα.

  Δεν το γλιτώνουμε το ξενύχτι.

 79. Immortalité said

  Στην θητεία του εννοώ

 80. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  REQUIEM

  Περί της κακλαμανικής ετυμολογίας, ψάχνοντας στον κ. Γκουγκλ βρίσκω το εξής :

  Κακλαμάνης, πρόεδρος της βουλής. Κακλαμάνης και Κακλαμάνος είναι παράλληλοι τύποι του ίδιου οικογενειακού ονόματος. «Κακλαμάνοι: Ούτω ωνομάσθηκαν εις το στρατόπεδον των Πατρών ως εκ της ενδυμασίας των, οι ελθόντες εις το φρούριον το 1822 Λαζοί Τούρκοι», όπως γράφει ο κ. Ν. Τριανταφύλλου στο ιστορικόν λεξικόν Πατρών. Το επώνυμο και με τις δύο του μορφές απαντάται κυρίως στην Αρκαδία, αλλά το βρίσκουμε και στα Επτάνησα. Γεννήθηκε στη Λευκάδα.

 81. «Λαζοί Τούρκοι”. No comment. Απλά δεν λέει και πολλά, η καταγωγή δεν είναι κριτήριο απαξίωσης αλλά ας είναι κι έτσι…

  Κακλαμάνη, εξαφανίσου αμέσως τώρα. Καμίνης, Καμίνης και Καμίνης, πονάει τώρα;

  Κύριε Καμίνη, τώρα που βγήκες δήμαρχος να τιμήσεις τις ψήφους σου. Μην σε δούμε και καταλήξεις κι εσύ Κακλαμάνης, ζήτω που κάηκες.

 82. NM said

  «Ο κύβος ερρίφθη» -Χρύσα Παραδείση

 83. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (71) Εκτός από τα κλασσικά Μέξης, Γκίκας, Γκούρας και λοιπά δισύλλαβα θα βρεις ένα σωρό άλλα (Μερκούρης για παράδειγμα) άλλου τύπου αλλά και Αρβανίτικα επώνυμα που υποδηλώνουν ανάμειξη με Ελληνόφωνο, Βλαχόφωνο ή και Φράγκικο πληθυσμό (πχ. Πέρρος). Οι ένοπλοι Αρβανίτες που κατέβηκαν στη Νότια Ελλάδα (Stradioti) ήταν κι αυτοί ανάμεικτοι (ιδίως στους αξιωματικούς).

  Οι γελοιότητες δε περί «Λαζών Τούρκων» ως σημείο να χτυπηθεί ο απελθών δήμαρχος είναι ενδεικτικές του επιπέδου όποιου τις χρησιμοποιεί. «Μπασταρδεμένοι» είμαστε όλοι μας δόξα σοι ο Γιαραμπής (πώθεν η έκφραση Νικοδεσπότα) γιατί αλλιώς από την πολλή ενδογαμία θα είχαμε ψωφήσει.

  Για την άλλη μειονότητα πάντως μούγκα στη στρούγκα… 🙂

 84. π2 said

  Έψαξα στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης να δω ποιο είναι το 2ο δημοτικό διαμέρισμα που (μοιάζει να) δίνει τη νίκη στον Γκιουλέκα και μου βγήκε μήνυμα «No response from Application Web Server».

  Μήπως αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών;

 85. Μαρία said

  Τι μας κάνεις, βρε Πρεβέρ, να κοιτάμε τον Ήλιο νυχτιάτικα.

  ΚΑΚΛΑΜΑΝ ΠΑΣΣΑΣ Ασιάτης στρατηγός, όστις επί κεφαλής δυνάμεων ενήργησεν απόβασιν εις τας Πάτρας. (Βλ. λ. Μεχμέτ πασσάς).
  ΜΕΧΜΕΤ ΠΑΣΣΑΣ Τούρκος στρατηγός πολεμήσας κατά των Ενετών εν Πελοποννήσω και ηττηθείς τι 1687 παρά τας Πάτρας.

  ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ Παναγιώτης, ο και Χρυσανθόπουλος καλούμενος. Εμπορευόμενος εις την Ασίαν, έφθασε το 1822 εις την Πελοπόννησον και επολέμησε με εξαιρετικήν ανδρείαν.

  Ο Δημήτριος κι αυτός Πελοποννήσιος.

 86. sarant said

  Χασάπη, τα περί λαζών τούρκων έχουν γραφεί προ πολλού, και με αφορμή το επώνυμο του βουλευτή/υπουργού του ΠΑΣΟΚ, του άλλου Κακλαμάνη.

  Πάντως κανονική ετυμολογία δεν έχει δοθεί ακόμα.

 87. Μαρία said

  Πιδύε, στη σελίδα του Γκιουλέκα μπορείς να τα δεις καλά. Είναι δυτικά, όπως κοιτάς την πόλη απ’ τη θάλασσα,στα αριστερά του κέντρου. Το 5ο στα δεξιά προς Ντεπώ, το 3ο πάνω απ’ την Αγ. Δημητρίου και το 4ο Τούμπα. (χοντρικά)

 88. Μαρία said

  83 Όχι και μούγκα. Σου απάντησα μη το χέζεις. Πρέπει κάποιος να θέλει να ενταχτεί σε μειονότητα και να το δηλώνει. Αν όχι, αυτό λέγεται κράξιμο.

 89. π2 said

  Μαρία, μερσί. Α, όλα κι όλα, πείτε ό,τι θέλετε για τον Γκιουλέκα, αλλά το ότι χρησιμοποιεί γραμματοσειρά Gentium στην ιστοσελίδα του το εκτίμησα.

 90. Οι εκλογές στην Ελλάδα διεξήχθησαν κάτω από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες. Harry S. Truman.

  Καλό βράδυ και καλή επιτυχία στην ΘεσσαλοΝΑΖΙκη. Μακάρι να βγει ο Μπουτάρης.

 91. sarant said

  Καλό βράδυ Jago, αλλά μάλλον θα βγει ο Νύχτορας…

 92. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΤΙΑΚΗ. Γκράφιτι Σλαβομακεδόνα.

 93. π2 said

  Κατά τον Σκάι, προηγείται ο Μπουτάρης στο 96% με 350 ψήφους.

 94. Π2, μακάρι Μπουτάρη!

  (Κι ότι πρέπει να ξυπνήσω στις έξι το πρωί, θυσιάζω τον ύπνο μου)

 95. «Το επίθετο Κακλαμάνης (και η παραλλαγή του Κακλαμάνος) είναι κλασικό αρβανίτικο επίθετο.»

  Βρε λες γι αυτό ο Κακλαμάνος εισηγήθηκε την άποψη των Ιταλών (του Μουσολίνι) για εξωσυμβατική παραμονή στην Ελλάδα -κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης- και την εξαίρεση των 20.000 Τσάμηδων απ’ την Ήπειρο, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε ως μουσουλμάνοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία;

  Μ-π

 96. Μακάρι να βγει ο Μπουτάρης, οι εκλογές έχουν γίνει scary!

 97. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (88) Γι’ αλλού το κατάλαβα το χέζεις και μπαρδόν Μαρία – mea culpa. Υπόψη πάντως πως ο μέσος Αρβανίτης δε θεωρεί εαυτόν μειονότητα αλλά έτσι μας ανεβοκατεβάζουν οι της Καμίνειας κουστωδίας στη ρητορική τους…

  Ελπίζω να βρει λύσεις της προκοπής (αυτές που έλεγε προεκλογικά δε με έπειθαν αλλά ο συντοπίτης νυν δήμαρχος ήταν έτσι κι αλλιώς αποδεδειγμένα ανίκανος) ο νέος δήμαρχος για το χάλι του 5ου-6ου διαμερίσματος στο οποίο ανήκω.

 98. Μαρία said

  93 Όπως θα είδες για το 2ο, πείνα και των γονέων. Είδα οτι εκεί βγαίνει η Γιαταγάνα.

 99. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (95) Τα παράπονα σου στον συν-Αρβανίτη Πάγκαλο για τις αποφάσεις του παππού του…

 100. sarant said

  99: Ο Πάγκαλος είναι αρβανίτης από πατέρα, από μάνα ή και τα δύο;

 101. Μαρία said

  >αλλά έτσι μας ανεβοκατεβάζουν οι της Καμίνειας κουστωδίας
  Αληθεύει ή είναι μια απ’ τις υπερβολές σου; Όπως είδες απο σένα μάθαμε οτι ο Κακλα. είναι Αρβανίτης. Σ’ ότι αφορά τις συλλαβές έχω γνωστό Αρβανίτη με 4σύλλαβο επώνυμο.

 102. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  (# 100)

  E, σαν Παν+κάλος, θα είναι κι από τους δύο.
  (Όλοι μαζί τα τρώγανε).

  Συγνώμη για τη σπαστική επέμβαση, ήπια λίγο παραπάνω απόψε! 🙂

 103. Μαρία said

  Ο Γκιουλνύχτορας προηγείται με 36 ψήφους αυτή τη στιγμή.

 104. sarant said

  Στο ypes.gr τον δίνει να προηγείται με 182 ψήφους (στο 78,5% των τμημάτων)

 105. sarant said

  Στο 85% των τμημάτων, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ μπροστά με 87 ψήφους

 106. Προηγείται ο μπεκροκανάτας Μπαρμπα-Γιάννης.
  Να χαίρεστε το τζαμί της κατάκτησης (Αθήνα) και την οδό Μουσταφά Κεμάλ (Θεσσαλονίκη). Η Ελλάδα τελείωσε, ζήτω η νέα Οθωμανική τουρκαλβανική αυτοκρατορία.
  Καληνύχτα Ελλάδα.

 107. Μαρία said

  Ωραία. Ο δύτης με έχει εξασφαλίσει.

 108. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

  Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πριν από 10 λεπτά, ότι ο Δεσπότης Θεσσαλονίκης (μαζί με μερικούς διάκους του) μεταμφιέστηκαν σε Μουτζαχεντίν και έχουν εξαπολήσει επιθέσεις στα τζαμιά της Νύμφης του Θερμαϊκού, ζωσμένοι με εκρηκτικά και κραυγάζοντες «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

  Οι πολίτες έχουν κλειστεί, έντρομοι, μπροστά στις τηλεοράσεις, αναμένοντας με πρωτοφανή αγωνία την έσχατη ψήφο της έσχατης κάλπης…

 109. Αχ, να γίνονταν εκλογές και για τον εκεί αρχιεπισκοπικό θρόνο…

 110. Immortalité said

  @108 Μαρία λες ο Δύτης να μπορεί να κάνει κάτι και για μένα;

  Πρεβερ 🙂

 111. Immortalité said

  Τέτοιες εκλογές μ’ αρέσουν. Με αγωνία. Όχι σαν και τις δικές μας που ξέρουμε από πριν και το ποσοστό…

 112. Μη στεναχωριέστε. Σε λίγο θα έχουμε μουτζαχεντίν οριτζινάλε

 113. Μαρία said

  Νικολακόπουλος έφη οτι με δεδομένα τα τμήματα που υπολείπονται(22) θα βγει ο Μπου. με 100-200 ψήφους διαφορά, οπότε θα ξεσκιστούν στην επανακαταμέτρηση.

  Πρεβέρ, υπομονή. Το βιολί θα ακουστεί σε λίγο.

 114. Κρίμα, να μην κάτσει στις 666 ψήφους η διαφορά Μπουτάρη.

 115. sarant said

  Λείπουν 24 τμήματα και προηγείται ο Μπουτάρης με 49 ψήφους… ο Άνθιμος τι κάνει;

 116. Μαρία said

  114 Και στις 69 να κάτσει πάλι καλό θα είναι.

 117. Immortalité said

  @114 🙂

  Μαρία θα ξεσκιστούν δεν θα πει τίποτα!

 118. sarant said

  21 τμήματα, Μπουτάρης +113!

 119. Μαρία said

  115
  21 και 103

 120. Μαρία said

  Σωστά, του έφαγα 10 ψήφους.

  Ιμόρ, επειδή δεν είχε σταυροδοσία δύσκολο να βρεθούν κι άλλα άκυρα.

 121. Μαρία said

  6 τμήματα και μεγαλώνει η διαφορά.

 122. sarant said

  Λείπουν 6 τμήματα και η διαφορά πηγε το 352!!!

  Μα, τι κάνει ο Άνθιμος;

 123. Immortalité said

  Η ΝΕΤ άλλαξε κάρτα 352 μπροστά

 124. Έτσι πανηγυρίζατε και το ’81 όπως και με το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» αλλά και με το Σιμίτι του 2000. Δεν πειράζει, πάλι εσείς θα μετανιώσετε και πάλι εσείς θα στηρίξετε τον τότε σοσιαληστή υποψήφιο.
  Πρώτα βγαίνει το χούι και μετά η ψυχή
  Εγώ νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ετοιμάσω το διαβατήριο μου.
  Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ναι.
  Καληνύχτα σε όλους για τα επόμενα 400 χρόνια.

 125. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 122

  Σε τρία λεπτά τραβάει το χαλκά…

 126. Immortalité said

  Έλα ρε Νίκο όλο με προλαβαίνεις 🙂
  Μαρία σωστά αλλά ανεξαρτήτως αυτού, ενστάσεις θα γίνουν.

 127. * ανάποδα αυτό με το χούι και την ψυχή (σχ. 124)

 128. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 124

  Στράβων, μη γίνεις vampire! 🙂

 129. Immortalité said

  Μα καλά για τον Άνθιμο ο Πρεβερ δεν κάνει πλάκα;

  άνοιξε το καπάκι, χάνεις 🙂

 130. Μαρία said

  Εγώ πάντως αύριο φεύγω για Ισταμπούλ, με διαπίστευση Δύτη.

 131. Μαρία said

  4 λείπουν 300+ διαφορά.

 132. Το πιο ενδιαφέρον, νομίζω, αποτέλεσμα πρώτου γύρου ήταν στο Δήμο Γόρτυνας

 133. sarant said

  Κόκαλα έχουν αυτά τα έξι τμήματα της Θεσσαλονίκης;

  Εγώ πάντως έγραψα ήδη τις εντυπώσεις μου:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/15/omerprionis/

 134. Μαρία said

  133 Ακούμε και τοπικό κανάλι.
  Δηλώσεις Μπουτάρη στην ΕΤ3

 135. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  # 133

  Ξεπέρασες σε ταχύτητα και τον Λούκυ Λουκ!

 136. Voulagx said

  Μαρια, νατος ο Βλαχοδημαρχος σου!

  Κορνηλιε,

  αντε βιβα! 😛

 137. Μαρία said

  136 Καλώς τονε κι ας άργησε. Εσείς όμως τη φάγατε πάλι.

 138. Voulagx said

  #137 Ναι αλλα φαινεται θα γινει χαμος αφου και οι δυο υποστηριζουν οτι νικησαν, θα παρει φωτια το εκλογοδικειο!

 139. Μαρία said

  137
  217 ψήφοι διαφορά βλέπω. Κι εδώ ο Γκιουλέκας το ίδιο θα κάνει.

 140. Όσο πήρε φωτιά το 2000 όταν ψήφισε το μισό Καζακστάν.

 141. sarant said

  Και το λέει αυτό ένας Πόντιος; Ντροπή! 🙂

 142. Μαρία said

  Στην Καισαριανή η διαφορά είναι στους 13 ψήφους και λείπουν μόνο 3 τμήματα.

 143. Δεν ήταν όλοι πόντιοι. Οι Ελληνοποιήσεις έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες. Άσε, μένω σε γκέτο και τους βλέπω κάθε μέρα. Καμία σχέση με πόντιους δεν έχουν πολλοί από αυτούς. Οι πόντιοι φαίνονται, όπως και οι Τάταροι, Ουζμπέκοι κλπ.

 144. indictos said

  Λαπούτα η «ΘεσσαλοΝΑΖΙκη» ΔΕΝ έχει Χρυσή Αυγή στο Δημοτικό της συμβούλιο.

 145. Καλημέρα Ίνδικτε! Επιτέλους ΘεσσαλοΝΙΚΗ!

  (Πάντως για τους Πειραιώτες ντρέπομαι…)

 146. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

  (101) Μαρία μίλησα για κουστωδία όχι για τον ίδιο τον Καμίνη που ειλικρινά δε ξέρω να έχει ασχοληθεί – το συμπαθέστατο ΚΕΜΟ πάρα πολλά μέλη του οποίου στηρίζουν ενεργά το νέο δήμαρχο μας μελετά ως μειονοτική ομάδα (εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον όρο γιατί τον ερμηνεύω ευρύτερα αλλά οι περισσότεροι – όπως και οι Βλάχοι αν κρίνω από τις αντιδράσεις – έχουν). Και προβοκάτορας και υπερβάλλων, τι άλλο θα ακούσω… 😎

 147. Τελικά, ο Άνθιμος αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμος ηλίθιος.

 148. Τελικά όμως έτσι ορίζεται ηλίθιος απλώς ο χαμένος. Προτού χάσει, μπορείς και να τον θεωρήσεις αυτοτελή παίχτη στο παιχνίδι της εξουσίας.

 149. #148 Μα ο Άνθιμος τσίμπησε στην εσκεμμένη πρόκληση Μπουτάρη, στήθηκε ο καυγάς, κι αρκετοί αναποφάσιστοι ψήφισαν τελικά κατά του Άνθιμου.

 150. Ναι, αλλά η νίκη κρίθηκε (pending η ανακαταμέτρηση) στα σημεία, για λίγες ψήφους. Αν λοιπόν έχανε ο Μπουτάρης, τι θα λέγαμε; πως ο Άνθιμος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη του Γκιουλέκα; Και πως υπήρξε έξυπνος που δημιούργησε το επεισόδιο μέσα στην εκκλησία;

 151. #150 Αν έχανε ο Μπ. θα λέγαμε ότι έπαιξε κι έχασε. Πάλι ηλίθιος θα ήταν ο Α., απλώς χωρίς χρησιμότητα…

 152. @ 143

  Στράβωνα, τα ίδια έλεγαν οι «ντόπιοι» για τους παππούδες μας στη δεκαετία του ’20 κα του ’30. Τότε οι πρόσφυγες τους θύμιζαν υπανάπτυκτους «αφγανούς». Εσένα σήμερα σου θυμίζουν «Τάταρους, Ουζμπέκους». Ενώ θα έπρεπε να θυμίζουν κάτι απ’ τους Αργοναύτες και τον Ορέστη!

  Είναι ολισθηρότατος ο δρόμος που οδηγεί η προσέγγισή σου αυτή.

  Ως φιλική συμβουλή σου λέω: Κάνε την (ινδοευρωπαϊκή) καρδιά σου πέτρα και προσπάθησε να γνωριστείς με τους ανθρώπους αυτούς. Να μιλήσεις μαζί τους, να συζητήσεις με τους γέροντές τους.

  Μ-π

 153. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μ-π τουλάχιστον πριν 10 χρόνια στο δείγμα που είδα με τα μάτια μου στον ΕΣ κάποιοι ήταν (Ρωσο)Πόντιοι-μούφα (καλά να είναι η διαφθορά στις ελληνικές πρεσβείες). Δεν το λέω γιατί δε μιλούσαν σχεδόν καθόλου ελληνικά – το λέω γιατί μου το έλεγαν οι ίδιοι οι (Ρωσο)Πόντιοι της πυρ/χίας. Αλλά δυστυχώς, μούφα και μη, λειτουργούσαν σα μια στενή παρέα που με την παραβατικότητα ορισμένων μελών της (οι χειρότερες περιπτώσεις δεν ήταν μούφα παρεμπιπτόντως) έβγαζε κακό όνομα σε όλους τους. Και αν τους έπιανες την κουβέντα δεν ήταν κακά παιδιά (το λέω γιατί μπροστά μου παιδιά ήταν) κατά βάθος, απλώς είχαν μια νοοτροπία ζούγκλας και εφόσον δεν τους πατούσε το σύστημα… (Πάλι θα διαμαρτυρηθεί η Μαρία και η Αθανασία πως προβοκατόρικα αλλάζω θέμα)….

 154. οἱ Ῥωσοπόντιοι -ἀκόμη καὶ μαϊμοῦ νὰ εἶναι-δὲν εἶναι πρόβλημα. Σὲ 50 χρόνια θἄχουν ἀφομοιωθῇ πλήρως. Σᾶς τὸ λέω μὲ βεβαιότητα. Μεγάλωσα ὑποφἐροντας ἀπὸ αὐτούς καὶ τὴν ἄξεστη, βίαιη, κακὴ συμπεριφορά τους.Οἱ συμμορίες ἀνηλίκων τους στοίχειωσαν τὴν μαθητική μου ζωή. Τοὺς ξέρω καλά, δὲν εἶναι πρόβλημα αὐτοί.

 155. καὶ κάτι ἀκόμη: μὴ πιστεύετε πὼς τὸ ποσοστὸ Μπουτάρη (δηλαδὴ τὸ 50% τοῦ 55%) ἀποτελεῖται ἀμιγῶς ἀπὸ ἀντι-Ἀνθιμικούς. Ἔχουμε καὶ σημαντικώτερα προβλήματα στὴν Θεσσαλονίκη.

 156. Κορνήλιe,

  η εμπειρία σου σε κοινωνικό επίππεδο μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ. Έως τώρα γνωρίζαμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούσαν στα παιδιά και στους νέους της προσφυγικής ομάδας, οι συμπεριφορές των «ντόπιων» (αποκλεισμός, ρατσισμός, περιθωριοποίηση), που τους οδηγούσαν σε μια εσωστρέφεια και μια προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης των δυσκολιών. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη η αρνητική συμπεριφορά ήταν το κοινό γνώρισμα όλων των «ντόπιων», τόσο των απογόνων των προσφύγων του ’22 (Μικρασιάτες, Πόντιοι, Καππαδόκες, Ανατολικοθρακιώτες), όσο και των παλαιότερων «ντόπιων», αλλά και των «αντιρατσιστών» και των «αριστερών». Αν θες γράψε μου όπως βίωσες την εμπειρία σου και στείλτη μου (pontos.aristera@gmail.com.) Θα συμβάλλεις στην προσπάθεια καταγραφής των διαφόρων πλευρών που είχε η νέα αυτή προσφυγιά!!!

  Χασάπη, αισθάνομαι ότι αμφισβητείς τον Homo Sovieticus 🙂

  Μ-π

 157. Immortalité said

  @ 153 Μα δε διαμαρτυρόμαστε, διαπιστώνουμε….

 158. Ο όρος ρωσοπόντιοι με ενοχλεί Κορνήλιε, όχι για τον λόγο που ισχυρίζεται ο αριστεροπόντιος αλλά γιατί βάζει στο ίδιο καζάνι όλους τους σοβιετοπρόσφυγες που κατά την άποψη μου δεν είναι όλοι παλιννοστούντες ελληνικής καταγωγής. Υπάρχουν πόντιοι, ημιπόντιοι αλλά και πολλοί καθαρόαιμοι Τσετσένοι, Ουζμέκοι, Τάταροι κλπ. Γιατί θα πρέπει να αγνοήσουμε την αλήθεια; Δεν τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι, ούτε λέω να τους κρεμάσουμε, βάζω όμως τον κάθε ένα στο καζάνι του.

  Τους σοβιετοπόντιους τους γνωρίζω και μιλάω καθημερινά μαζί τους αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι όλοι τέτοιοι. Αλλά πως να αρνηθούμε ότι ο Σιμίτι ελληνοποίησε ότι είχε δύο πόδια προκειμένου να γλυτώσει την κρεμάλα στο Γουδί για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το 2000, για την «επένδυση» των ασφαλιστικών ταμείων στο ΧΑΑ και για να προλάβει να αναθέσει τα μεγάλα ολυμπιακά έργα χωρίς διαγωνισμούς;
  Έχω ένα κακό κουσούρι, θυμάμαι. Και πως θα μπορούσα να ξεχάσω άλλωστε όταν έχασα την μισή μου περιουσία το 2000 ΟΧΙ μόνο γιατί ήμουν βλάκας αλλά γιατί με εγκλώβισε το σύστημα (+-8%).

  Τώρα γιατί θα πρέπει η καρδία μου να είναι ινδοευρωπαϊκή είναι άλλο θέμα. Δεν μπορεί να είναι Ιωνική, Ποντιακή, Ελληνική, Ρωμαίικη; Ή μήπως πρέπει να φτάσουμε μέχρι τον χόμο-σάπιενς; Εξάλλου αυτό δεν είναι ρατσιστικό απέναντι στους μη ινδοευρωπαίους κινέζουν, θηβετιανούς κλπ; Επειδή λοιπόν αρνούμαι τον προϊστορικό ρατσισμό, προτιμώ τον ιστορικό. 🙂

  Συνοψίζοντας, το ρωσοπόντιακό είναι το ίδιο κατακριτέο με το ινδοευρωπαϊκό. Άλλο ο πόντιος, άλλο ο Τάταρος άλλο ο Ινδός και άλλο ο Ευρωπαίος. Εκτός αν πρέπει να είμαστε όλοι Ευαδαμιστές (Αδάμ και Εύα).

  Σαφώς όμως και δεν είναι πρόβλημα αυτοί ως οντότητες, είναι όμως πρόβλημα στο μέτρο και το βαθμό που επηρεάζουν εκλογικά αποτελέσματα. Γιαυτό και έχω αναπτύξει τη θεωρία της υποχρεωτικής διπλής ψήφου ώστε ο ψηφοφόρος να υποχρεώνεται να βλέπει την διαδικασία (και) έξω από τον εαυτό του και την ομάδα που ανήκει.

 159. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μ-Π μου κάνει εντύπωση που σε εντυπωσιάζει η αντίδραση του Κορνήλιου. Τα παιδιά που είναι παραβατικά εις τη Ν στο στρατό δε θα είχαν αρχίσει τέτοιες συμπεριφορές και στο σχολείο; Από ό,τι μαθαίνω από γνωστούς και φίλους που πήγαν πιο πρόσφατα φαντάροι τα προβλήματα με τους Ρωσοπόντιους φαντάρους συνεχίζονται ακόμα και σήμερα σε βαθμό συχνά να τη βγάζουν με συνεχείς άδειες (προς ενόχληση αλλά και ταυτόχρονη ανακούφιση των υπολοίπων). Το 2000 έκαναν 6μηνη αντί για 18μηνη θητεία ως μεταναστόπουλα – ως υπόχρεοι 6μηνης θητείας μπορούσαν να εξαγοράσουν όλες τις ποινές και δεν υπηρετούσαν μέρα παραπάνω κι ας είχαν μαζέψει άλλους 8 μήνες «φυλακή» – ορισμένοι είχαν 2 μήνες – αμφισβητούμενη καθώς ήταν πριν ορκιστούν – μέσα στον 1ο μήνα ήδη. Άσε που όταν ερχόταν ο καιρός του απωλελέ και τρελελέ επενέβαιναν διάφοροι βουλευτές και τους χαρίζανε και την εξαγορά των ποινών. Αποτέλεσμα από το κέντρο εκπαίδευσης να λειτουργούν ως το χειρότερο είδος παλιούρων – πλήρως ανυπάκουοι, ακόμα και μπροστά σε αντισυνταγματάρχες. Κυκλοφορούσαν ως μεγάλα γκρουπ – συμμορίες – και ήταν να μην τους έμπαινες στο μάτι γιατί δε κωλώνανε να βιαιοπραγήσουν – εδώ είχαν σπάσει στο ξύλο ΕΠΥ λοχία στο ΚΕΠΒ! Και δυστυχώς 1-2 το ρίχναν στις κλοπές (των κινητών που υποτίθεται πως κανένας μας δεν είχε) αλλά οι άλλοι τους κάλυπταν στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης συναδελφικής συνοχής. Δε συζητάμε για περιπτωσιολογία για την οποία με κατηγορεί η Μαρία. Στατιστικά αλλά και σε σοβαρότητα είχαν την πρωτοκαθεδρία. Είχαμε ΠΕΛΕΚΥ και ενώ καθόμαστε όλοι ανάπαυση έτοιμοι για να την κάνουμε δυό τους επιτέθηκαν σε ένα καλοκάγαθο αγροτόπαιδο (τον χτύπησαν με το κράνος στο μάτι – έγινε να η μούρη του και δε μπόρεσε να κουκουλωθεί το θέμα) γιατί εκεί που τον πείραζαν τους πέταξε ένα «αφήστε με ήσυχο γαμώ το Δια μου» (δίπλα μου έγινε το περιστατικό). Και σε πληροφορώ πως δεν φοβήθηκαν ούτε το στρατοδικείο με το οποίο τους απείλησαν – το μόνο πράγμα που τους θορύβησε ήταν όταν τους πήραν είδηση πως δε κωλώνανε και τους έστειλαν στον ψυχίατρο απειλώντας τους με Ι5 ψυχολογικό – ήθελαν και οι δύο να βγάλουν άδεια οπλοφορίας όταν απολυθούν και τότε (πριν οι ανεξάρτητες αρχές μετατρέψουν το Ι5 σε προσωπικό στοιχείο) αυτό σήμαινε πως δε σου δινόταν άδεια οπλοφορίας ή οδήγησης που να χτυπιέσαι. Ησύχασαν όταν τους έβγαλαν Ι4 άοπλο μια και ήταν σίγουροι πως οι πολιτικές τους διασυνδέσεις θα τους το άλλαζαν πριν απολυθούν. Και θα επαναλάβω πως κατά βάθος δεν ήταν κακά παιδιά – τουλάχιστον όχι οι περισσότεροι. Με τον ένα από τους δύο προαναφερθέντες, το Διονύση, κάναμε παρέα – λόγω ηλικίας με αντιμετώπιζαν λιγάκι σαν θείο – και το βασικό του πρόβλημα ήταν νοοτροπίας – μια νοοτροπία των Ελλαδιτών της μετεπαναστατικής περιόδου σε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών (στάση απέναντι στις γυναίκες κλπ.). Βασικά λειτουργούσαν σαν αγέλη με το «ο θάνατος σου η ζωή μου». Όπως είχε πεί ο τοπικός «αρχηγός» τους ο Πέτρος Β. δημόσια σε μια φάση αυτοκριτικής: Τι σκατά στρατά είναι αυτά; Το ένα δέκατο αυτών που κάνω εδώ να είχα κάνει στο ρωσικό στρατό θα με είχαν βρει σκοτωμένο στο ξύλο την επόμενη μέρα. Εδώ τη λέω στον λοχαγό και τι μου λέει: 5 μέρες φυλακή! Και τι φυλακή – σκατά φυλακή, στο κρεβάτι μου κοιμάμαι και ούτε μια μέρα παραπάνω δε θα είμαι μέσα. Δεν είστε σοβαρός στρατός εδώ.» Και όταν του είπα πως «Ρε Πέτρο, αντί να εκτιμάς πως εδώ είναι πολιτισμένα και δε σε σπάνε στο ξύλο γιατί κάνεις από μόνος σου πράγματα που ξέρεις πως δε πρέπει να κάνεις;» για να πάρω την αποστωμοτική απάντηση «Κρίμα ρε τα χρόνια σου και τις σπουδές σου – στη ζωή ή θα σε γαμάνε ή θα τους γαμάς. Στη Ρωσία μας γαμούσανε – εδώ κάθεστε να σας γαμάμε».

  Όλα τα παραπάνω μην τα πάρεις σαν αντι-Ποντιακή κριτική – τους έβλεπα μάλλον σα θύματα του περιβάλλοντος τους που το εξωτερίκευαν επιθετικά. Πιστεύω όπως και ο Κορνήλιος πως τελικά θα συγκλίνουν οι επόμενες γενιές τους στη νοοτροπία του νεοέλληνα – για την ακρίβεια έχω βάλει στοίχημα με το Διονύση πως τα παιδιά του θα επαναστατήσουν κόντρα στη λογική του. Αλλά μην εντοπίζουμε τα προβλήματα μόνο στους ντόπιους.

 160. «‘….πως να αρνηθούμε ότι ο Σιμίτι ελληνοποίησε»‘

  Aπαράδεκτο ως έκφραση. Αντιμετωπίστηκε τότε απ’ ότι ξέρω η απαράδεκτη πολιτική του ελληνικού κράτους απένατι σε ομογενείς για να τους αποδοθεί η ιθαγένεια. Διαρκείς ήταν οι παρεμβάσεις των ποντιακών οργανώσεων, αλλά και του Σαε (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού).

  Η προπαγάνδα για τους «ελληνοποιημένους» σχετίζεται με την απόλυτη αναισθησία και γουρουνοποίηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και μεγάλου μέρους του λαού, και ειδικά τότε της Ν.Δ. και του ρατσιστή ιδρυτή του Λάος (που τόλμησε να μιλήσει για 200.000 ελληνοποιημένους -λες και ήταν ζώα ή εμπορεύματα- Αμπχάζιους και Τσετσένους ). Οι πολιτικοί αυτοί χώροι, την αποτυχία τους, την πολιτική τους αδυναμία και την αντεθνική τους στάση απέναντι στους ομογενείς από την ΕΣΣΔ -που διαπιστωμένα ήταν 500.000 πριν την κατάρρευση και επίσης διαπιστωμένα 250.000 ήρθαν μετανάστες ή πρόσφυγες στην Ελλάδα- την μετέτρεψαν σε κυνήγι μαγισσών.

  Τα οφέλη των πασόκων, που δεν ήταν καλύτεροι απ’ τους προηγούμενους, ήταν πολύ μικρότερα απ’ ότι ειπώθηκε προπαγανδιστικά από τους δεξιούληδές μας τότε και επίσης ήταν απολύτως συμβατά με την πελατειακή νοοτροπία που χαρακτήριζε τους πάντες.

  Ο τρόπος που αντιμετώπισε ιστορικά το ελληνικό κράτος τους Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ ειναι απλώς, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ. Και αυτό δυστυχώς έχει διαχυθεί στην αδιάφορη νεοελληνική κοινωνία μας και κάθε τόσο το συναντούμε μπροστά μας, όπως τώρα καλή ώρα.

  Και μιας που μίλησες για «Καζαχστάν» Στράβωνα, να σου πω ότι όσοι έρχονται από το Καζαχστάν είναι παιδιά των εκτοπισμένων από το ρατσιστικό σταλινισμό εκεί, τη δεκαετία του ’40, με μόνη την κατηγορία ότι ήταν Έλληνες.

  ——

  «Χασάπη», αυτός ο πληθυσμός άντεξε στην εξορία του Καζαχστάν και κατάφερε στις αγριανθρωπικές εκείνες συνθήκες, να επιβληθεί για να επιβιώσει, ακόμα και των ατίθασων και σκληρών Τσετσένων -που επίσης εκτόπισε ο Πατερούλης εκεί. Στη νεοελληνική ερημιά που συνάντησε κατά τη δεκαετία του ’90 όταν έφτασε στη μυθική ψευτο-μητέρα πατρίδα, επιβίωσε με τον τρόπο που είχε μάθει καθ’ όλον τον 20ο αιώνα με τις διαρκείς εκτοπίσεις. Δε νομίζω ότι οι νεοέλληνες τους άφησαν άλλη διέξοδο…

  Μ-π

 161. #160 Αριστεροπόντιε επειδή είμαι καλόπιστος, θεωρώ ότι ο όρος «δεξιούληδές» αναφέρεται ή σε κάποια μειοψηφία της δεξιάς ή στους νεαρούς δεξιούς και όχι στον ευρύτερο χώρο.

  Πέραν τούτου είσαι μαθηματικός (αν θυμάμαι καλά) και μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς. Δεν θα κάνω ανάλυση αλλά προτείνω να βάλουμε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο ως παραμέτρους: τον ρυθμό αναπαραγωγής, τον ρυθμό θανάτων ενηλίκων, τα πολιτικά γεγονότα (δικαίωμα ψήφου σε 18άρηδες), τα διεθνή δεδομένα (έλευσις βορειοηπειρωτών, παλιννοστούντων εξ ΕΣΣΔ),…, δεδομένα δηλαδή που μπορούν να βρεθούν, και να μελετήσουμε την αύξηση του πλήθους των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους από το 1981 μέχρι σήμερα. Αυτή η αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογείται, σε άλλες όχι (πχ η αύξηση λόγω εγγραφής των 18ρηδων δεν είναι στιγμιαία αλλά ολοκληρώνει τον κύκλο της περίπου το 1999)
  Παραθέτω τους αριθμούς χωρίς συμπεράσματα:
  1974—-6.240.166—-8,768,372(απογραφή 1971)
  1977—-6.402.738
  1981—-7.059.808—-9.739.589(απ/φή 1981)-ψήφος σε 17άρ(ηδ)ες
  1985—-8.010.627
  1990—-8.453.695
  1993—-8.972.360—-10,259,900(απ/φή 1991)
  1996—-9.140.742
  2000—-9.373.439
  2004—-9.897.626—-10.934.097(απ/φή 2001)
  2007—-9,918,917
  2009—-9,933,385—-(αύξηση μόλις 36000 σε 4 χρόνια;;;;)

  Πηγές: 1, 2,

  * Πρόβλεψη: το 2011, που είναι έτος απογραφής, θα πέσει κλαυσίγελος όταν θα δούμε πληθυσμό περί των 14 εκ. αν δεν θρηνήσουμε απογραφείς σε κάποια γκέτο.
  ** Οι εκλογικοί κατάλογοι για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν ενημερώνονται αυτομάτως μετά από κάποιον θάνατο. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

 162. * Ψέματα!!! Η αύξηση με τους 18άρηδες ήταν στιγμιαία (1981). Μετά απλώς μετατοπίστηκε ο ρυθμός εγγραφών κατά 4 χρόνια μπροστά. Αντί δηλαδή να ακολουθεί τον ρυθμό γεννήσεων του ’59+βήμα μεταπήδησε στο ρυθμό γεννήσεων του 1963+βήμα. Αυτό που δεν θυμάμαι είναι τι έγινε το 1985 και πήγαμε +1 εκ.

 163. Ξεθάβω το θέμα επειδή χτες παρατήρησα στον Τύπο μια λαθροχειρία, αντίστροφη από εκείνην του Κασιμάτη με το Λένιν.
  Στα χτεσινά «Τα Νέα», ο επιφυλλιδογράφος Γιώργος Λακόπουλος αποδίδει το γνωστό ρητό «αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσµο θα ήταν παράνοµες» στον … Πάσχο Μανδραβέλη (για την ακρίβεια σε ένα λεξικό τσιτάτων που είχε συνθέσει), προκειμένου να μην αναφέρει κακές λέξεις στο άρθρο του.
  Νομίζω πως το συγκεκριμένο ρητό αποδίδεται στον Μαρξ.
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=137&artid=4604218

 164. Immortalité said

  @ 163 Σκύλε λέει ότι είναι από τοίχο και ότι ο Μανδραβέλης το αντέγραψε, δεν του το αποδίδει.

 165. sarant said

  Κάποιος το έχει πει αυτο, δεν πρέπει να είναι από τοίχο… αλλά δεν νομίζω να είναι του Μαρξ

 166. Μα οι εκλογές δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο αλλά να βελτιώσουν τις συνθήκες της ψηφίζουσας κοινωνίας. Ότι έχει σκοπό να αλλάξει όλον τον κόσμο αγγίζει τα όρια της θεολογίας. Εμείς δεν ψάχνουμε θρησκεία αλλά πολίτευμα το οποίο ως λέξη τυγχάνει να έχει ρίζα του την πόλη και όχι τον κόσμο.

  Επομένως, οι εκλογές με περιοδικές εγχειρίσεις επί του εκλογικού σώματος είναι ίσως παράνομες γιατί αλλοιώνουν την βούληση των πολιτών-των οποίων υποτιμάται η αξία της ψήφου- και ακυρώνουν μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις της δημοκρατίας που είναι ο διάλογος και η επιχειρηματολογία, μετατρέποντας το σώμα των πολιτών από συγκεκριμένο και απτό σε κινούμενη άμμο λομπίστικων συμφερόντων.
  Γίνεται στην ουσία κατάκτηση-εξαγορά μιας πολιτείας-εταιρίας δια του διπλασιασμού του πλήθους των μετοχών με ταυτόχρονο υποδιπλασιασμό της αξίας της μετοχής και μάλιστα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του σώματος των πολιτών-μετόχων, χωρίς καν γενική συνέλευση.
  Το θέμα είναι ότι ενώ κάποτε είχαμε εμείς δούρειους ίππους για κατάκτηση άλλων πολιτειών, καταφέραμε να τους ακυρώσουμε (μέσα σε ελάχιστο χρόνο) με ταυτόχρονη εισαγωγή δούρειων ίππων άλλων λαών. Αυτό λέει η στυγνή πραγματικότητα και τα υπόλοιπα είναι απλά προσευχές. Εξάλλου, πότε κάποιος κάνει προσευχές; Λίγο πριν τον θάνατο του. Εκεί φτάσαμε.

 167. Voulagx said

  #163 Σκυλε, κι εγω για ρητο του Μαρξ το θυμαμαι- αλλα δεν εμπιστευομαι απολυτα τη μνημη μου!

 168. Ας τελειώσει τούτη η ανάρτηση μ’ ένα τραγούδι των περιφρονημένων «ελληνοποιημένων», που:
  -ο Πατερούλης εκτόπισε στο Τζαμπούλ του Καζαχστάν το 1949 ως «Έλληνες» μιάσματα,
  -η μητέρα-πατρίδα τους έκλεισε τα σύνορα απ’ το 1928 -παρότι υποκείμενοι των προνοιών της Συνθήκης της Λωζάννης- ως κομμουνιστές μιάσματα ενώ έφυγαν από την πατρίδα τους (Καρς) γιατί
  -ο Λένιν αποφάσισε -λες και ήταν δικά του- να αποδόσει το νότια Καύκασο στους Τούρκους (Μπρεστ Λιτοφσκ, Φλεβάρης του 1918), ενώ
  -οι Τούρκοι εθνικιστές είχαν ξεκινήσει απ’ το 1916 την «τελική λύση» κατά των χριστιανικών κοινοτήτων:

 169. Και ένα αφιερωμένο ειδικά στον Στράβωνα:

 170. Και για όσους ενδιαφέρονται για τις πλεόν «εξτρίμ» εκδοχές της ελληνικής διασποράς, το παρακάτω για τους Έλληνες του Ναγκόρνο Καραμπάχ:

 171. Αριστεροπόντιε, ξέρω ότι είσαι έξυπνος άνθρωπος αλλά επιμένεις να αγνοείς αυτό που έως τώρα πλαγίως και πολλάκις έχω ρωτήσει. Επαναλαμβάνω λοιπόν το ερώτημα, αυτήν την φορά ευθέως.
  Υπάρχουν μεταξύ των εξ ΕΣΣΔ πολιτογραφηθέντων από το Ελληνικό κράτος, περί των αρχών του 21ου αιώνα, προσφυγών που ουδεμία σχέση είχαν με το ελληνικό ή/και ποντιακό στοιχείο; Αν ναι πόσοι ήταν αυτοί;
  Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να πολιτογραφηθούν απευθείας ως ομογενείς αλλά θα έπρεπε να ακολουθήσουν την διαδικασία αίτησης χορηγήσεως πολιτικού ασύλου;

  Μπορώ τώρα να κατέβω στο δρόμο, να σου φωτογραφήσω όσους μου ζητήσεις, να τους βιντεοσκοπήσω και να αποδείξω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ποντιακή ή Ελληνική λέξη και που ηθικο-μορφολογικά ουδεμία σχέση έχουν με τον Ελληνισμό. Εσύ επιμένεις να μου αποδεικνύεις ότι οι σοβιετοπόντιοι είναι Έλληνες.
  Μα δεν αμφισβητώ αυτό.
  Εγώ αυτό που λέω είναι ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό μεταξύ αυτών που δεν είναι. Ε! πως να το κάνουμε, αυτό είναι ένα γεγονός, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Εκτός αν έχεις αντίθετη άποψη και επιμένεις ότι το 100% αυτών είναι Ελληνικής καταγωγής.

  Και αυτό δεν με ενοχλεί επειδή είμαι ρατσιστής απέναντι τους. Ενοχλεί όμως την δημοκρατική μου ευαισθησία διότι αν δεν αποδεχθούμε ότι έγιναν πλαστές ελληνοποιήσεις, αυτά τα λαμόγια του συστήματος (δικηγόροι, τελωνιακοί και λοιποί γραφειοκράτες) που έπλασαν τα στοιχεία των παρανόμων ελληνοποιήσεων θα συνεχίσουν να ζουν ατιμώρητα ανάμεσα μας. Και δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν ανήθικα στοιχεία στην Ελληνική δημοκρατία ικανά να ξεγελούν το σύστημα όποτε τους γουστάρει για να βγάλουν μερικά χιλιάρικα. Αυτό λοιπόν δεν μπορώ να το καταπιώ και επιμένω στην ερώτηση μου.

 172. Λεξικό σχετικό με βίντεο σχολίου 169:
  Γιαζία (ή αλλιώς ακαμάτια) = ακαλλιέργητα χωράφια
  τσάτσαλος = γυμνός

 173. @ 163, 165, 167

  Κατά μία διαδεδομένη στο διαδίκτυο εκδοχή, το επίμαχο ρητό, με τη διατύπωση «If voting changed anything, they’d make it illegal», αποδίδεται στην αναρχοκομμουνίστρια Έμμα Γκόλντμαν (1869-1940) – η οποία, λέει, μπορεί να ενέπνευσε τον χαρακτήρα Εμμάνουελ Γκολντστάιν στο «1984» του Όργουελλ.

 174. Μπουκανιέρος said

  Βούλαγξ σίγουρα όχι του Μαρξ.
  Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για την Γκόλντμαν, πάντως κυκλοφορούσε στους κύκλους των αναρχικών και αναρχοσυνδικαλιστών στις αρχές του (20ού) αιώνα.

 175. Voulagx said

  #174 Μπουκαν, το μονο που θυμαμαι στα σιγουρα ειναι οτι στα νιατα μου μ’ αυτο το ρητο, που απεδιδα στον Μαρξ, πειραζα τους κουκουεδες φιλους μου οταν πριν τις εκλογες προσπαθουσαν να με ψησουν. Για την περιπτωση μου,αν δεν ηταν αληθινο ηταν μπεντροβατο και …δουλευε! Ισως να το ειχα αντλησει απο πηγη οχι και τοσο αξιοπιστη, πια δεν θυμαμαι.

 176. […] Διαβάστε επίσης: Οι χρήσιμοι ηλίθιοι και ο κ. Κασιμάτης  […]

 177. […] τα οποία όμως αποδεικνύονται “κασιματιές” (εδώ και εδώ), τις οποίες είτε βγάζει από το κεφάλι του είτε […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: