Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τελικά ποιος νίκησε;

Posted by sarant στο 17 Νοεμβρίου, 2010


Το άρθρο αυτό του πατέρα μου, Δημ. Σαραντάκου, δημοσιεύτηκε χτες 16.11.2010 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης.

Δεν πρόφτασαν να κλείσουν οι κάλπες και τα κανάλια της τηλεόρασης, τόσο τα κρατικά όσο και τα ιδιωτικά, άρχισαν να μας δείχνουν χάρτες της χώρας με πράσινα και γαλάζια διαμερίσματα, όπως κάνουνε παγίως στις βουλευτικές εκλογές. Έτσι, όμως, φάνηκαν σα να έχουν ξεχάσει το γεγονός πως οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές και αφορούσαν την εκλογή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, περιφερειακών συμβούλων και περιφερειαρχών.
Μελετώντας τα νούμερα που μας δώσανε τα Μ.Μ.Ε. για τους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε μερικά πράγματα:
Χωρίς αμφιβολία, η αποχή, που την πρώτη Κυριακή έφτασε στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων είκοσι χρόνων, αυξήθηκε και άλλο τη δεύτερη, φτάνοντας σε πρωτοφανή ποσοστά (73% στη Λήμνο και 67% στη Λέσβο). Ουσιαστικά, σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότερο από το μισό του εκλογικού σώματος δεν πήρε μέρος στις εκλογές.
Η αποχή, όμως, δεν είναι κάτι που μπορεί να το πιστωθεί κάποια πολιτική παράταξη. Είναι παθητική και όχι ενεργητική στάση. Αντίθετα, το λευκό και το άκυρο αποτελούν ενεργητική αποδοκιμασία και, μολονότι τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. δεν την προβάλλουν, τα νούμερα δείχνουν πως έφτασαν σε πρωτοφανή ύψη και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή.
Εκείνα, πάντως, που δε δικαιούνται να μιλάνε για νίκη είναι τα δυο μεγάλα κόμματα. Κατά την πρώτη Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους, η Νέα Δημοκρατία κάπου εξακόσιες χιλιάδες και κατά τη δεύτερη Κυριακή, η διαφορά σε ψήφους μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να μειώθηκε, ουσιαστικά όμως τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα πως και τα δύο κόμματα μαζί εκπροσωπούν, πλέον, τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος. Τώρα, κατά πόσο νομιμοποιείται να ποζάρει ως νικητής ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που βγήκε παίρνοντας το 55% τού 33% των ψηφοφόρων, όπως του δίνει δικαίωμα ο εκλογικός νόμος, δηλαδή στην πραγματικότητα παίρνοντας το 18% του εκλογικού σώματος, αυτό ας το κρίνει η κοινή γνώμη!
Αν όμως τα δυο μεγάλα κόμματα χάσανε ψήφους και ο ΛΑΟΣ έμεινε στα ποσοστά του, η Αριστερά ανέβηκε. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, γιατί τα νούμερα είναι κατηγορηματικά. Το μεν Κ.Κ.Ε. κέρδισε ψήφους, φτάνοντας σε πολλές περιφέρειες στα επίπεδα της προδικτατορικής ΕΔΑ, το σύνολο δε των ψήφων που πήρανε οι υποψήφιοι των διαφόρων σχημάτων της κατακερματισμένης Αριστεράς ξεπερνά τις ψήφους που είχε πάρει παλαιότερα ο ενιαίος Συνασπισμός. Οπωσδήποτε, δε, αρκετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εξελέγησαν, χρωστάνε την επιτυχία τους στη στήριξη που τους έδωσε η Αριστερά. Αν, μάλιστα, η Αριστερά ήταν ενωμένη, θα είχαμε αληθινές εκπλήξεις και ανατροπές.
Η ιστορία, όμως, δε γράφεται με τα «αν». Η ουσία είναι πως η χώρα εξακολουθεί να παραμένει στο κέντρο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Η ουσία είναι, επίσης, πως δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την αντιπολίτευση. Οι χαμηλοί τόνοι που υιοθέτησαν όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί αρχηγοί από το βράδυ της δεύτερης Κυριακής, το επιβεβαιώνει. Η ουσία, τέλος, είναι πως τελικά η μάχη, που δεν κρίθηκε στις κάλπες, θα κριθεί στους δρόμους. Ο χειμώνας προβλέπεται θερμός.
Και να πάψουν οι διάφοροι θερμόαιμοι να επαναλαμβάνουν συνέχεια ότι για όλα στην Ελλάδα φταίει… η Αριστερά! Ούτε για την πτώση… της Πόλης, το 1453, ούτε για την ήττα… του 1897 είναι υπεύθυνη η Αριστερά!

 

35 Σχόλια προς “Τελικά ποιος νίκησε;”

 1. Το γεγονός ότι ένα 20 τοις εκατό των ψηφοφόρων ψηφίζει κόμματα που ρητά ή σε επίπεδο φαντασίωσης στοχεύουν σε εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι τρανή απόδειξη της ελληνικής υπανάπτυξης. Ζούμε ακόμα στη σκιά του Εμφυλίου.

 2. Χρηστος Κ. said

  Συμφωνω μεχρι τελειας. Αν ο Νικοκυρης συμφωνει μπορω να κοπυπαστωσω μια αναλυση, μεγαλουτσικη, του Χ.Βερναρδακη.

 3. sarant said

  2: Ευχαρίστως.

 4. Ποντικαρέος said

  Θα διαφωνήσω με τη θέση του συγγραφέα ότι η αποχή είναι παθητική και όχι ενεργητική στάση, ενώ το λευκό και το άκυρο αποτελούν ενεργητική αποδοκιμασία.
  Με το ισχύον εκλογικό σύστημα (όπου οι έδρες υπολογίζονται βάσει των έγκυρων και μη λευκών ψηφοδελτίων) το αποτέλεσμα της αποχής είναι ακριβώς το ίδιο με το να «ψηφίσει» κάποιος λευκό ή άκυρο: η ψήφος δεν μετράει για τον υπολογισμό των εδρών, άρα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
  Οπότε (υπό αυτό το πρίσμα) γιατί (αφού αν ψήφιζα θα ψήφιζα λευκό ή άκυρο) να πάω να ψηφίσω και να μην εκμεταλλευτώ το σαββατοκύριακο των εκλογών για μια εκδρομή;

 5. Χρηστος Κ. said

  Τα βασικά συμπεράσματα

  Από τις εκλογές αυτές προέκυψαν δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, επιβεβαιώθηκε η μεταβατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το (μεταπολιτευτικό) πολιτικό και κομματικό σύστημα και η οποία αφορά όλα τα κόμματα, τους χώρους και τις ευρύτερες πολιτικές παρατάξεις. Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η πτωτική τάση του δικομματισμού, που παρατηρείται σταθερά μετά τις εκλογές του 2004 και η οποία εκφράστηκε ήδη με τις δύο βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2009 και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με τις ευρωεκλογές του 2009 και τις περιφερειακές του 2010. Το δικομματικό άθροισμα φτάνει το 67,2% και βρίσκεται επί της έγκυρης ψήφου δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το περσινό 77,4% (που ήταν και το ιστορικό χαμηλότερό του για βουλευτικές εκλογές).

  Η σημερινή εικόνα των πολιτικών κομμάτων

  Το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει σε ένα χρόνο διακυβέρνησης 1.129.300 ψηφοφόρους και 9,3 ποσοστιαίες μονάδες επί της έγκυρης ψήφου του εκλογικού σώματος. Η μεταβολή αυτή είναι ραγδαία και δεν έχει προηγούμενο ως προς τον σύντομο χρόνο μεταβολής στη μεταπολιτευτική εκλογική ιστορία. Ολόκληρη η διαρροή αυτή από το ΠΑΣΟΚ διοχετεύθηκε είτε προς τα «αριστερά» είτε προς την έξοδο από το εκλογικό σώμα (αποχή). Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι αρνητικές τάσεις του εκλογικού σώματος προς το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν με ένταση και υπ’ αυτήν την έννοια ο ορίζοντας των επόμενων εκλογών δεν μπορεί να είναι μακριά.

  Η Ν.Δ. έχει απολέσει τον τελευταίο χρόνο 522.467 ψηφοφόρους και βρίσκεται σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα επί της έγκυρης ψήφου κάτω από το περσινό της ποσοστό. Λαμβανομένης υπόψιν της εσωκομματικής κρίσης και της διάσπασης του χώρου από την Ντ. Μπακογιάννη η Ν.Δ. πρέπει να μένει μάλλον ικανοποιημένη, όντας ωστόσο σε μια απολύτως οριακή και μεταβατική κατάσταση.

  Ο ΛΑΟΣ πιστοποίησε με την εκλογική του επίδοση ότι βρίσκεται σε φάση υποχώρησης των δυνάμεών του. Κατάφερε να συγκροτήσει αυτόνομα ψηφοδέλτια σε μόλις 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, γεγονός αρνητικό για ένα κόμμα που έχει κλείσει πλέον μια δεκαετία συνεχούς παρουσίας στην πολιτική σκηνή και έφτασε σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές του ’09 σε πολύ υψηλά επίπεδα επιρροής (7,1% και 5,6% αντίστοιχα).Το 4,0% που κατέγραψε με τους καθαρούς συνδυασμούς του ίσως να το υποτιμά ελαφρώς, αφού σε αυτό θα έπρεπε κανονικά να προσμετρηθούν τόσο κάποιες από τις ψήφους του Π.Τατούλη στην Πελοπόννησο (θα αφαιρούνταν από το ΠΑΣΟΚ) αλλά και κάποιες άλλες στις περιφέρειες, που στήριξε υποψήφιο της Ν.Δ. (θα αφαιρούνταν από την Ν.Δ.). Στην καλύτερη περίπτωση για τον ΛΑΟΣ η «πραγματική» εκλογική του επιρροή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4,6%, επομένως βρίσκεται σε υποχώρηση της τάξης της μίας μονάδας επί του έγκυρου εκλογικού σώματος.

  Το υπό ίδρυση «κόμμα Μπακογιάννη» κατέγραψε σημαντική επίδοση στην Κρήτη – αντίστοιχη με εκείνη του Κόμματος Νεοφιλελευθέρων του Κ. Μητσοτάκη το 1977 – και ξεκινά σε εθνικό επίπεδο και μόνο με το ποσοστό της Κρήτης από το 1%. Σε αυτό θα πρέπει να αθροιστούν λογικά κάποιες από τις ψήφους των συνδυασμών Δημαρά στην Αττική και Τατούλη στην Πελοπόννησο.

  Είναι όμως άγνωστο αν θα καταφέρει σε εθνικό επίπεδο να υπερβεί ένα συνολικό ποσοστό του 3-3,5% (το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων είχε λάβει το 1977, σε άλλες βεβαίως συνθήκες κομματικού συστήματος, 1,7% σε εθνικό επίπεδο). Με τα σημερινά δεδομένα είναι όμως πολύ πιθανό το κόμμα αυτό να πλήξει εκλογικά περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο τη Ν.Δ. και σε κάθε περίπτωση θα συμβάλει στη μεγαλύτερη ρευστοποίηση του κομματικού συστήματος και τη μείωση του δικομματικού αθροίσματος.

  Τα κόμματα και οι συνδυασμοί της αριστεράς έφτασαν αθροιστικά στο 23%, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό μέρος των ποσοστών των «ανεξάρτητων ΠΑΣΟΚ». Επιβεβαιώθηκε η (πολιτική και δημοσκοπική) εκτίμηση ότι ενδεχόμενα «ενωτικά» αριστερά ψηφοδέλτια θα είχαν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουν περίπου το ένα τρίτο των καλλικρατικών δήμων και ίσως δύο με τρεις περιφέρειες.

  Το ΚΚΕ φτάνει το 11% της έγκυρης ψήφου, αυξάνοντας μάλιστα τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του σχεδόν κατά 80.000 σε εθνικό επίπεδο, παρά τη μεγάλη αποχή.

  Ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διάσπαση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς και την ύπαρξη των ψηφοδελτίων Αλαβάνου στην Αττική και Σπανούδη στην Στερεά Ελλάδα, συγκρατεί το εκλογικό ποσοστό επί της έγκυρης ψήφου (4,5%). Εμφανίζει μείωση του απόλυτου αριθμού ψήφων σε σχέση με το 2009 κατά 70.000 περίπου, που φτάνει τις 28.000 αν αθροιστούν οι ψήφοι των δύο «ανεξάρτητων» ψηφοδελτίων του χώρου.Η γενική εικόνα είναι ότι απορρόφησε μεν το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής διάσπασης της Δημοκρατικής Αριστεράς (κυρίως λόγω της εισροής ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ στην Αττική), επλήγη όμως από την ύπαρξη των δύο ψηφοδελτίων καθώς και από την αποχή ή το λευκό / άκυρο λόγω της διαιρετικής οσμής του χώρου.

  Οι Οικολόγοι – Πράσινοι θα επιχειρήσουν με καλές πιθανότητες την είσοδο στην επόμενη Βουλή, ενώ κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή φαντάζει πολύ δύσκολο για τον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

  Τέλος, πρέπει να επισημανθεί η σοβαρή καταγραφή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ποσοστό 1,8%. Ο χώρος αυτός ευνοήθηκε από τη διαιρετική κατάσταση στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από την απουσία των ποικιλώνυμων ομάδων της «κλασικής» εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από τις περιφερειακές εκλογές. Έχει όμως σημαντική συνοχή και το γεγονός ότι παρουσιάστηκε σε 11 από τις 13 περιφέρειες με ψηφοδέλτια – κάτι που δεν στάθηκε εφικτό ακόμα και για τον ΛΑΟΣ – δείχνει υπαρκτή κοινωνική διείσδυση.

  Οι τάσεις απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος

  Οι περιφερειακές εκλογές της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν από τη χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο ενήλικος ελληνικός πληθυσμός της χώρας φτάνει περίπου τα 8.200.000 άτομα, μπορεί να εκτιμηθεί η πραγματική συμμετοχή σε περίπου 73% (ή αντίστροφα η πραγματική αποχή σε ποσοστό περίπου 27%).

  Στον Πίνακα 2 μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις διακυμάνσεις του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται σ’αυτόν, η εκλογική συμμετοχή έφτασε στο ανώτερο σημείο της στις βουλευτικές του 2004 με 7,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους να προσέρχονται στην κάλπη. Από τότε παρουσιάζει πτωτικές διακυμάνσεις, με αποκορύφωμα τις ευρωεκλογές του 2009, όταν το εκλογικό σώμα ξεπέρασε κατά τι τα 5.000.000 άτομα.

  Η συμμετοχή της προηγούμενης Κυριακής είναι η δεύτερη χειρότερη στην εκλογική ιστορία της χώρας. Είναι εμφανώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή των βουλευτικών εκλογών κατά 1 εκατομμύριο άτομα περίπου

  Ένα πρώτο λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι η ισχυρή παραδοσιακά στην Ελλάδα κοινοβουλευτική ιδεολογία έχει εισέλθει οριστικά σε φάση αμφισβήτησης. Οι πολιτικές συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας αρχίζουν να υπερβαίνουν τον ορίζοντα και την αξία της «εκλογικής συμμετοχής», δεν ορίζονται πλέον με κριτήρια την «κομματική ταύτιση» ή την «πολιτική παράδοση», ανιχνεύουν νέες συλλογικές (ή) και ατομικές μορφές πολιτικής συμμετοχής. Εφεξής σημαντικός παράγων για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι το πόσοι και ποιοι θα συμμετέχουν περισσότερο στην εκλογική διαδικασία.

  Όμως, το νέο ποιοτικό στοιχείο της προηγούμενης Κυριακής δεν υπήρξε τόσο η (αναμενόμενη) αποχή όσο η έκρηξη της «πολιτικής διαμαρτυρίας» που εκφράστηκε με τη λευκή και άκυρη ψήφο. Όπως φαίνεται και στον Πίνακα 3, καταγράφηκαν στην περιφερειακή κάλπη περίπου 540.000 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια (9,1% των ψηφισάντων), περισσότερα από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση ιστορικά στην Ελλάδα.

  Ένα μέρος των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων προέρχεται βεβαίως από λάθη ή αβλεψίες των ψηφοφόρων. Ωστόσο, το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση παρατηρείται συστηματική ανά περιφέρεια εμφάνιση του φαινομένου σε τριπλάσια από το συνηθισμένο ποσοστά ενισχύει την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές καταγράφηκε σημαντικό ρεύμα δυσαρέσκειας, ίσως όχι μόνο απέναντι στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και προς τον ίδιο τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των προσώπων του.

  Η εικόνα που έχει προκύψει από τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις της Περιφέρειας Αττικής δείχνει ότι το Λευκό / Άκυρο εντοπίζεται περισσότερο σε τρεις κατηγορίες: στις γυναίκες, στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών και στους μισθωτούς. Πρόκειται για τμήμα του εκλογικού σώματος που τάσσεται κατά του Μνημονίου, αλλά που αξιολογούσε σε συντριπτικό ποσοστό τις περιφερειακές εκλογές ως «μη σημαντικές».

  Η κατηγορία αυτή, σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, εκδήλωνε μια πρόθεση ψήφου σαφώς προς τα «αριστερά», δίνοντας από 23,7% στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., μη αναφέροντας καθόλου τον ΛΑΟΣ και ανεβάζοντας το ΚΚΕ στο 14%, τον ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ στο 9%, τους Οικολόγους – Πράσινους στο 8% και τους συνδυασμούς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο 4%. Βεβαίως ένα σημαντικό ποσοστό τους θα επιμείνει στην επιλογή της ψήφου διαμαρτυρίας ή την αποχή.

 6. Χρηστος Κ. said

  To παραπανω κειμενο ειναι του Χ. Βερναρδακη. Απο λαθος μου δεν αναφερεται στην αρχη.

 7. Αναγνώστης said

  @ Δ.Σαραντάκος
  @ 4

  Είναι σίγουρο οτι τα λευκά είναι ίδια με το άκυρο; Ή είναι μια μεγάλη παρανόηση-απάτη όπως λέει εδώ http://lefko-2007.blogspot.com/2007/09/blog-post.html

 8. @ 7 Όπα, έφτιαξε μπλογκ η Ιμμόρ; 😛

 9. Ποντικαρέος said

  @7 Τα λευκά (και η αποχή) σίγουρα δεν είναι ίδια με τα άκυρα ως προς τους σκοπούς του πολίτη που τα επιλέγει.

  Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι κάποια τρύπα θα υπάρχει στον εκλογικό νόμο ώστε να μην υπάρξουν ποτέ κενές έδρες στη βουλή (που να αντιστοιχούν στα λευκά).

 10. sarant said

  Νομίζω ότι το ενδεχόμενο κενής έδρας είναι αδύνατο να υπάρξει, ας μας διαφωτίσει καλύτερα κάποιος νομικός.

 11. Χρηστος Κ. said

  Ειναι παντως διαφορετικη η αποχη στον πρωτο γυρο και διαφορετικη στο δευτερο, χωρις να συμφωνω με καμια απο αυτες τις εκδοχες. Και ειναι διαφορετικο το λευκο και ακυρο στο δευτερο γυρο οταν το εκλογικο συστημα σε εξαναγκαζει να διαλεξεις μεταξυ δυο που σου γυριζουν τ’αντερα. Μια λυση θα μπορουσε ναναι η ειναι απλη αναλογικη και εμμεση εκλογη δημαρχου. Για να σταματησει κι αυτο δημαρχοκεντρικο συστημα που παραγει μικρους αυτοκρατορες κατα τοπους.

 12. Χρηστος Κ. said

  #10 Απο τα πολυ φτωχα εως ανυπαρκτα νομικα που ξερω τα λευκα θεωρουνται ακυρα κι αρα δε μπορουν να καταλαβουν εδρα. Δεν υπαρχει δηλαδη διαχωρισμος λευκων-ακυρων.

 13. #12 ἰσχύει, τὰ λευκὰ καὶ τὰ ἄκυρα δὲν προσμετρῶνται στὰ ἔγκυρα. τὰ ποσοστὰ καὶ οἱ ἕδρες ὐπολογίζονται βάσει τῶν ἐγκύρων.

  κι ἕνα ἄρθρο:
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=322750&dt=14/11/2010

 14. ὑπῆρχε ἕνα κόμμα στὶς προηγούμενες ἐκλογὲς μὲ τὴν ἐπωνυμία ΛΕΥΚΟ καὶ τὴν ὑπόσχεσι ὅτι θ’ἀφήσῃ κενὲς ὅσες ἕδρες καταλάβει. ψάξτε τώρα ἂν αὐτὸ τὸ ὅσες εἶναι ὀνομαστικὴ ἢ αἰτιατική 🙂

 15. καταλάβῃ

 16. Nicolas said

  Ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω, είναι αυτός ο ετεροδημότης. Τι θα πει ετεροδημότης; ψηφίζεις εκεί που ζεις και κυρίως σε τοπικές εκλογές είναι κάτι που αφορά την καθημερινή ζωή. Επειδή θέλεις να βγει δήμαρχος ο ξάδερφος ή αυτός που είπε ότι θα φτιάξει μια γούρνα στην βρύση για να πίνουν τα ζα;
  Έτσι δεν τροφοδοτείται ο πελατειασμός — αυτή η μάστιγα που δέρνει την Ελλάδα, και όχι μόνο;
  Κι ας έλεγε πέρσι κάποιος γνωστός σας ότι «έχει εκπνεύσει τα λοίσθια»:
  http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=13958&pid=12&CategoryID=
  Και ένα άλλο: πάντοτε έλεγα ότι πρέπει να γίνονται οι εκλογές σε εργάσιμες μέρες και Σαββατοκύριακα και καμπανάκια δεν έχει.

  Πήρε κανείς τηλέφωνο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να ρωτήσει πότε γίνεται η κηδεία του Παναγιώτατου ή πρέπει πάλι να το κάνω εγώ;

 17. Palavra said

  @16β: κοίτα, τώρα που ετοιμάζει ο Μπουτάρης και αποτεφρωτήριο, τη βγάζει δεν τη βγάζει μέχρι τα Χριστούγεννα… 😀

 18. Qq said

  17- Δηλαδή ίσα που προλαβαίνει να δώσει τα διαπιστευτήρια και να φιλήσει το χέρι του παναγιότατου. Κρίμα για τον Μπουτάρη, ήταν τοσο ελπιδοφόρος. Ποιος να περίμενε τόσο σύντομα θάνατο.

 19. Qq said

  Πάντως, η Μέρκελ κέρδισε και έχασε ο λαός. Για όσους αναρωτιούνται.

 20. Nicolas said

  Για να κάψει τον Άνθιμο;

 21. Servitoros said

  Πάντως για να έρθω στα τοπικά η επιλογή Αμπντουλάχ Βουνάτσου για τον Δήμο και Νάσου «Αρκούδου» Γιακαλή για την Περιφέρεια ήταν καταστροφικές (όχι ότι Χατζηκομνηνός και Βογιατζής ήταν καλύτερη) αλλά οι εκλεγμένοι ξεπερνάν κάθε όριο λαϊκισμού.

 22. mikroapories said

  Θα διακινδύνευα να πω ότι τόσο το κείμενο του κ. Δημ. Σαραντάκου όσο και το κείμενο του καθηγητή κ. Χ. Βερναρδάκη μένουν στα γνωστά και τετριμμένα — για την αποχή, που όμως τείνει απλώς προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ή τις προσθέσεις ποσοστών ανόμοιων μεταξύ τους συνδυασμών, για εξαχθούν συμπεράσματα που πολύ σύντομα θα έχουν ξεχαστεί, και τους διαφεύγει το καινούριο που εμφανίστηκε με διαύγεια: τα πρόσωπα που δεν οφείλουν την υποψηφιότητά τους σε εντολή κάποιου κομματικού επιτελείου: Αμυράς, Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς (στην Πάτρα) κ.ά. Ένα πολιτικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί, χωρίς να καταφύγει στον μπερλουσκονισμό; Η νέα Ελλάδα που έρχεται;

  Φιλικά 🙂
  μικροαπορίες

 23. Αν η Ελλάδα που έρχεται είναι ο Αμυράς, ζήτω που καήκαμε. Γκουρμέ συσσίτια.

 24. Immortalité said

  @ 12 τα λευκα θεωρουνται ακυρα
  Καμία σχέση Χρήστο. Αλλο πράμα θεωρούνται άκυρα κι αλλο πράμα δεν συνυπολογίζονται στο εκλογικό μέτρο. Αχ δεν μπορώ να τα ξαναλέω. Αύριο…

  @ 13 Ντροπή Κορνήλιε, να είσαι νομικός και να λες ετσά πράματα! Ποιος σου έκανε συνταγματικό και δεν σε έκοψε; Ακου το ίδιο είναι!

  @7 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!!

  @8 Je vois que l’ agent commentateur est devenu agent provocateur 😉

 25. #24 δὲν εἶναι τὸ ἴδιο, ὅμως δὲν προσμετρῶνται στὰ ἔγκυρα. μιλᾶμε γιὰ τὸ ἂν μποροῦν νὰ μείνουν κενὲς ἕδρες, δὲν θὰ μπλέξουμε τώρα μὲ θεωρίες καὶ νομολογία κλπ.

 26. Immortalité said

  Κύριε Δημήτρη, η Αριστερά σίγουρα δεν φταίει για όλα αυτά που αναφέρετε στις δύο τελευταίες γραμμές σας. Φταίει όμως για άλλα πράγματα… Ας μην τα ξεχνάμε, γιατί όλο μπροστά μας τα βρίσκουμε…

 27. Immortalité said

  @ 25 Μ’ αρέσει που κοιτάς μη σου φύγει καμιά περισπωμένη και τώρα λες «δεν προσμετρώνται στα έγκυρα». Είναι έγκυρα εξ ορισμού, στο εκλογικό μέτρο δεν συνυπολογίζονται. Και δεν είναι θεωρίες και νομολογία, με τον υποτιμητικό τόνο που τους αποδίδεις, είναι βασικές αρχές συνταγματικού δικαίου και το ότι καταπατείται από τον εκάστοτε εκλογικό νόμο και κανείς δε μιλάει δεν είναι για να μας κάνει περήφανους…

 28. mikroapories said

  @23
  Χα-χα! Σωστό κι αυτό. 🙂

 29. Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια, δεν αριθμούνται ούτε καταγράφονται στους πίνακες διαλογής, μονογράφονται όμως και αυτά από τον πρόεδρο της επιτροπής και αναγράφονται στην πράξη που συντάσσεται μετά το τέλος της διαλογής των ψήφων.
  Επισημαίνεται επίσης ότι, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα (άρθρο 98 παρ.8 του Π.Δ. 96/2007).

  copy paste ἀπὸ ἐδῶ:
  http://www.ypes.gr/ypes_po/detail.asp?docid=1716

 30. δὲν ὑποτιμῶ βρὲ Ἰμμὸρ τίποτε. ὁρίστε ὰν ἔχῃς ὄρεξι ἀνέβα στὸ ἕδρανο καὶ δίδαξε: 😛

  τὸ ἄρθρο ὄντως διευκρινίζει ὡς πρὸς τί τὰ λευκὰ δὲν θεωροῦνται ἔγκυρα, ὡς πρὸς τὸν καθορισμὸ δηλαδὴ τοῦ ἐκλογικοῦ μέτρου:

  8. Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του παρόντος άρθρου και των άρθρων 99 και 100, κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.

  ἀλλὰ αὐτὸ δὲν ἦταν ποὺ οὐσιαστικὰ ῥώτησε ὁ Χρῆστος;

 31. Immortalité said

  @ 29 Κορνήλιε, το ΠΔ 98 παρ.8 λέει:
  8. Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του παρόντος άρθρου και
  των άρθρων 99 και 100, κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων
  αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς
  και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου,
  τα λευκά ψηφοδέλτια δεν
  προσμετρούνται στα έγκυρα.

  Ασε λοιπόν τις οδηγίες για τους αντιπροσώπους, και κοίτα τί λέει ο νόμος. Να πάω και γω για ύπνο. ε;

 32. Immortalité said

  Λοιπόν, δεν ανεβαίνω στην έδρα, πάω στο κρεββάτι μου. Αλλά μη μου λες ότι λευκά και άκυρα είναι το ίδιο, εσύ που ξέρεις γιατί βγάζω φλούμπες! Όσο για το επί της ουσίας και τί τελικά είναι ουσιαστικό, αύριο.

 33. #31 νομίζω ὅτι ἤδη σὲ πρόλαβα στὸ #30.
  Ἄν ἔχω περασμένο τὸ μάθημα δικαιοῦμαι ν’ἀπουσιάζω αὔριο; 😛

 34. ὅταν ἤμουν 10 χρονῶν νοσηλεύτηκα γιὰ λίγες μέρες, παραμονὲς Χριστουγέννων στὸ ΑΧΕΠΑ. ἀνάμεσα στ’ἄλλα ποὺ ἔκανα γιὰ νὰ περνᾷ ἡ ὥρα ἔφτιαχνα καὶ σταυρόλεξα. ἦταν καὶ μιὰ κοπέλλα ἐκεῖ, συγγενὴς ἄλλου νοσηλευόμενου παιδιοῦ. τὴν ἔβαλα νὰ φτιάξῃ κι αὐτὴ ἕνα γιὰ νὰ τὸ λύσω. ὅταν τὀ ‘φτιαξε ξαναμέτρησε τὰ κουτάκια μιὰς σειρᾶς καὶ μετὰ μοῦ εῖπε: «ἐγὼ τὸ κρεβάτι τὸ γραφώ μὲ 2 β». ἀπὸ τότε μοῦ ‘μεινε καὶ τὸ ἔγραφα κι ἐγὼ ἔτσι γιὰ πολλὰ χρόνια. ἀργότερα ὅμως εἶδα ὅτι ὁ κράββατος γράφεται καὶ κράβατος κι ἔτσι ἡ καθαρευουσιάνικη ψυχή μου «διάνδιχα μερμήριξεν».Πές μου ὅτι δὲν ἤσουν ἐσὺ ἐκείνη ἡ κοπέλλα!

 35. Χρηστος Κ. said

  Ιμορ εγω ειπα απλως πως προσμετρωνται τα λευκα. Συμφωνω τελειως εντελως μαζι σου οτι τα λευκα δε θα πρεπει να θεωρουνται ακυρα. Δε νομιζω ομως οτι οι κρατουντες συμμεριζονται αυτη την εκδοχη.
  #22 Ο Καμινης εκβιαζε το ΠΑΣΟΚ για το επισημο χρισμα αλλιως δηλωνε οτι δε θα κατεβει. Ο Μπουταρης αφου δοκιμασε ολες τις πλεκτανες και τελικα εμεινε μονος του στην συνεννοηση με τις αριστερες δυναμεις πηρε το επισημο χρισμα απο το ΠΑΣΟΚ. Ο Δημαρας στη Πατρα ειχε τη στηριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δε καταλαβα απο που συμπεραινεις οτι οι υποψηφιοι αυτοι ειναι ανεξαρτητοι. Καλα για τον Αμυρα δε θα πω τιποτε με κοβει το ΕΣΡ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: