Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Είναι γραμμένο στο DNA μας

Posted by sarant στο 7 Δεκεμβρίου, 2010


Το άρθρο αυτό του πατέρα μου δημοσιεύεται σήμερα, 7.12.2010, στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης. Δεν ξέρω γιατί βγήκαν τόσο μικρά τα γράμματα, προφανώς πρόκειται για συνωμοσία των γνωστών σκοτεινών κύκλων.

Το σημείωμα αυτό είχα σκοπό να το στείλω να δημοσιευτεί την περασμένη Τρίτη αλλά αντικειμενικές δυσκολίες με εμπόδισαν. Καλύτερα, από μια πλευρά, γιατί όπως κατάλαβα, αγαπητοί αναγνώστες, δεν είμαι αρμόδιος να καταπιαστώ με παρόμοια θέματα. Θα κατέληγα να σας βυθίσω σε ερεβώδη χημικά σκότη, με την πρόφαση να σας φωτίσω, αναφέροντας δυσπρόφερτους και πολυσύλλαβους όρους, όπως τα αρχικά του DNA: Deoxyribo Nucleic Acid που στα ελληνικά αποδίδεται είτε ως Δεσοξυριβοζο Νουκλεϊνικό Οξύ, είτε ως  δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ, για. πολυνουκλεϊνικές αλυσίδες, που σχηματίζουν στον χώρο δεξιόστροφη διπλή έλικα, για νουκλεοτίδια, που αποτελούνται από μια πεντόζη (σάκχαρο με πέντε άτομα άνθρακα), τη δεοξυριβόζη, μια φωσφορική ρίζα και μια αζωτούχο βάση, για τα ονόματα αυτών των αζωτούχων βάσεων, που είναι Αδενίνη (Α), είτε Γουανίνη (G), είτε Θυμίνη (Τ), είτε Κυτοσίνη (C)…. Και άλλα τέτοια πράγματα εκστάσεως και φρίκης, όπως θα έγραφε ο  Σουρής.

Αρχική αφορμή για το σημείωμα αυτό ήταν η διαπίστωση πως κάποιες λέξεις ή ολόκληρες φράσεις γίνονται της μόδας και τις χρησιμοποιούν οι πάντες, κυρίως όμως οι πολιτικοί, οι παρουσιαστές των ΜΜΕ και γενικά όσοι θέλουν να εντυπωσιάσουν με την ευρυμάθειά τους, αδιαφορώντας αν αυτά που λένε ταιριάζουν ή όχι με την περίπτωση. Παλαιότερα είχαμε την έκφραση «εφ΄όλης της ύλης», σχετικά προσφάτως τις «κόκκινες γραμμές» και τώρα «το έχει το DNA μας» ή «είναι γραμμένο στο DNA μας». Πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός μας, σε λόγο του, είχε πει πως η προοδευτικότητα (ή κάτι τέτοιο) είναι μέσα στο DNA, το δικό του και του ΠΑΣΟΚ και λίγες μέρες αργότερα, βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας για κάποιον άλλον βουλευτή, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα, δήλωσε πως «η Αποστασία είναι γραμμένη στο DNA του». Είπα λοιπόν να γράψω δυο λόγια γι΄ αυτό το DNA.

Προχτές, όμως, μάθαμε μια συνταρακτική είδηση. Στα νερά μιας αλμυρής λίμνης στην Καλιφόρνια, ερευνητές απομονώσανε ένα απόκοσμο βακτηρίδιο με τόσο διαφορετική χημική δομή, ώστε το βάφτισαν «εξωγήινο» και φυσικά την πήραν την είδηση δημοσιογράφοι και τηλεπαρουσιαστές και έγινε χαμός. Τώρα, πώς συνδέονται αυτά τα δύο ζητήματα;

Συνδέονται διότι επιβεβαιώνουν μια κεφαλαιώδους σημασίας πραγματικότητα: Πως για την Επιστήμη δεν υπάρχουν απόλυτες και μόνιμες αλήθειες. Η Επιστήμη, με σταθερά, διαδοχικά, βήματα,  προσπαθεί να βρει την αλήθεια, που την προσεγγίζει ασυμπτωτικώς και με συνεχείς αναθεωρήσεις των αρχών της. Το Δόγμα, αντίθετα, ισχυρίζεται πως κατέχει την αλήθεια και μάλιστα την απόλυτη αλήθεια, που την πρωτοδιατύπωσε κάποιος εκπρόσωπος μιας θρησκείας ή κάποιος κλασικός μιας ιδεολογίας.

Έτσι, μελετώντας το DNA οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως είναι πανομοιότυπο σε ποσοστό 99,995% για όλες τις ανθρώπινες φυλές και σε ποσοστό 99,5 % παρόμοιο με το DNA των πιθήκων. Εντούτοις, αυτή η απειροελάχιστη διαφορά του 0,005%, είναι ικανή να βοηθά τους εγκληματολόγους στην εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη ή του θύματος ενός εγκλήματος και να αποσαφηνίζει τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ ατόμων.      Η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει το δόγμα πως υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές (θυμάστε το «είναι γραμμένο στο DNA των Ελλήνων να νικάμε», εκείνης της αθλήτριας;).

Καταρρίπτει, επίσης, το δόγμα πως ο άνθρωπος, «το τελευταίο δημιούργημα του Θεού»,  η κορωνίδα της Δημιουργίας,  είναι τελείως διαφορετικός από τα λοιπά ζώα.

Όσον αφορά την ανακάλυψη του «εξωγήινου» βακτηριδίου, αυτή ανατρέπει  την μέχρι χτες παγιωμένη άποψη πως η χημική δομή της ζωής είναι ενιαία και ομοιόμορφη στο Σύμπαν, αφού βρέθηκε στον πλανήτη μας ένα έμβιο ον (έστω και μικροσκοπικό), που στο DNA του έχει ενσωματώσει άτομα αρσενικού, στοιχείου δηλητηριώδους και εχθρικού για τη ζωή, όπως την ξέρουμε ως σήμερα.

Ένα τρίτο συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουμε, είναι πως δίπλα στο «απείρως μέγα» (το διάστημα, με τους ήλιους και τους γαλαξίες του) και στο «απείρως μικρό» (τον κόσμο του ατόμου και του πυρήνα) υπάρχει και το «απείρως περίπλοκο» (ο κόσμος του κυττάρου). Και σε όλα αυτά τα «άπειρα», ο άνθρωπος εισχωρεί με τόλμη προσπαθώντας να βρει εξηγήσεις στις απορίες του και να γευτεί της Γνώσης τον καρπό.

Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Άνθρωπε!

15 Σχόλια προς “Είναι γραμμένο στο DNA μας”

 1. bloody amateur said

  Για τους μη βιολόγους αλλά αγγλομαθείς, ένα κατατοπιστικότατο αρθράκι εδώ.

  Δε βρέθηκε διαφορετική μορφή ζωής. Δε βρέθηκε είδος «βασισμένο στο αρσενικό», όπως λέμε συχνά ότι τα έμβια όντα είναι «βασισμένα στον άνθρακα» (που είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο ακούγεται). Βρέθηκε ένα βακτήριο που είναι σε θέση να αντικαταστήσει ένα ποσοστό του φωσφόρου στο DNA του (το φώσφορο είναι ας πούμε η «κόλλα» που κρατάει τα 4 στοιχεία στην έλικα) με αρσενικό. Όλα αυτά στο εργαστήριο, αφού ρίξανε το βακτήριο σ’ ένα δοκιμαστικό σωλήνα και το φλομώσανε στο αρσενικό.

  Δηλαδή, δε μιλάμε για άλλο είδος. Δε μιλάμε για άλλο DNA από τη μαμά του. Μιλάμε για μια δυνατότητα προσαρμογής στο περιβάλλον που θεωρούνταν μέχρι χτες ανήκουστη. (Πρώτον διότι το αρσενικό είναι γενικά τοξικό για τις μορφές ζωής, και δεύτερον διότι το μοναδικό στοιχείο που ξέραμε να είναι κοινό σε όλες τις μορφές ζωής ήταν ακριβώς η δομή του DNA. Όχι πια.)

  Αυτό δε σημαίνει ότι η ανακάλυψη είναι ασήμαντη. Είναι καταπληκτική. Ανοίγει όντως το δρόμο να φανταστούμε διαφορετικές μορφές ζωής. Αλλά δεν τις έχουμε βρει ΑΚΟΜΑ, και σίγουρα δεν είναι το εν λόγω βακτήριο.

  Από κει και πέρα, αυτά τα «ελληνικά DNA» (μανούλα) και «είναι γραμμένο στο DNA μας» και τα ρέστα είναι φράσεις που δε βγάζουν κανένα απολύτως νόημα, άσχετα από το αν υπάρχουν διαφορετικές μορφές ζωής ή όχι.

  Καλημέρα σας.

 2. Μπουκανιέρος said

  Η έκφραση (“είναι γραμμένο στο DNA του/της/μας”) έχει περάσει στα ελληνικά εδώ και καιρό και πολλοί τη χρησιμοποιούν αθώα, στη θέση της παλιότερης έκφρασης «τόχει στο αίμα του/της κοκ».
  Νομίζω όμως ότι δεν είναι τόσο αθώα, βλ. π.χ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/03/suzymk/

  (Ούτε και η παλιότερη έκφραση ήταν και τόσο αθώα, εννοώ η αναφορά στο «αίμα», μερικές φορές, περνούσε αθόρυβα μια ολόκληρη ιδεολογία – μην ξεχνάτε ότι το εθνικό DNA αντικατάστησε το εθνικό αίμα.)

 3. sarant said

  Βλ. και «είναι στα γονίδιά του»

 4. Blut und Bodem

 5. ὅταν λέμε πὼς ὁ ἄνθρωπος εἶναι τὸ ἀνώτερο τῶν δημιουργημάτων τοῦ Θεοῦ δὲν ἐννοοῦμε κατὰ τὶς σωματικὲς λειτουργίες καὶ δομές. ἐννοῦμε ὅτι ὡς ἔχων ψυχὴ ὁ ἄνθρωπος μετέχει κατὰ χάριν καὶ τῆς θείας φύσεως.
  αὐτὸ μὲ τὸ ἀρσενικὸ ἦταν ὄντως μιὰ πολὺ σημαντιοκὴ ἀνακάλυψι. ὁ ἄνθρωπος ὅσο μαθαίνει τόσο καταλαβαίνει πόσα λίγα γνωρίζει. καὶ πόσο εὔθραυστες εἶναι οἱ ἐπιστημονικὲς «ἀλήθειες» κάθε ἐποχῆς.

 6. LandS said

  Ενώ οι «δοξασίες» είναι ντούρες κουμουντούρες.

 7. Βαγγέλης said

  #7
  Δεν το λέμε Κορνήλιε. Το λένε οι Χριστιανοί. Πιθανώς και άλλοι θρησκευόμενοι. Προς τι ο πληθυντικός; Μήπως έχουμε και την πίστη στον Θεό γραμμένη στο DNA μας;

 8. κανένας said

  Το είδος εκείνο (ανθρωποειδές) που και το DNA του θ’άλλαζε για χάρη DNΤ (ΔΝΤ) θα το καταγράψει κανείς….;;;

 9. #7 Για να ακριβολογούμε, την πίστη στον Θεό την έχουμε στον DNA μας (ο θεός με την γενική έννοια του φόβου για το άγνωστο, το θάνατο, τον κίνδυνο). Ίσως βέβαια την ίδια πίστη, σε άλλες εκδοχές, να έχουν όλα τα πλάσματα της φύσεως. Ίσως ακόμη και αυτή η εξημέρωση κάποιων ζώων να έχει να κάνει με θεοποίηση του ανθρώπου στα μάτια τους. Όπως και να το δούμε όμως ο Θεός (το θείο) υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο.

  Τώρα, ως προς την ανακάλυψη και επειδή ΔΕΝ είμαι ορκισμένος εχθρός της συνωμοσιολογίας, οψόμεθα. Ας μην ξαφνιαστούμε αν δούμε κάποιον φονικό ιό να κυκλοφορεί αδέσποτος με στέλεχος από αρσενικό. Δεν πιστεύω ότι η επιστήμη είναι ελεύθερη και δεν αποκλείω τίποτα, ούτε εντυπωσιάζομαι, ούτε ενθουσιάζομαι, ούτε ξαφνιάζομαι. Θα δείξει.

 10. bloody amateur said

  …Δεν είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ λογικό άλμα να εξισώνεις την πίστη στο θεό με το φόβο «για το άγνωστο, το θάνατο, τον κίνδυνο»;;

 11. #7 τοὺς χριστιανοὺς ἐννοῦσα. ἐκτὸς ἂν ξὲς κάποια ἄλλη ἀντωνυμία στὰ ἑλληνικά, διαφορετικὴ ἀπὸ τὸ ἐμεῖς, ποὺ ν’ἀποδίδει ἕνα σύνολο τοῦ ὁποίου μετέχει ὁ ὁμιλῶν ἀλλ’ὄχι ὁ πρὸν ὃν αὐτὸς ἀπευθύνεται.

 12. #10 Δεν εξισώνω την πίστη αλλά τα υποσυνείδητα (ίσως και DNAικά μετά από κάποιο σημείο) κίνητρα της. Αν ήμασταν άφθαρτοι και αθάνατοι, ίσως να μην πιστεύαμε πουθενά. Από προσδοκία οφέλους πιστεύουμε.
  Καμία πίστη δεν είναι ανιδιοτελής ουσιαστικώς. Ακόμη και η προσμονή του παραδείσου, του ντάρμα, της αναστάσεως κλπ είναι κατ’ουσίαν προσωπικό όφελος, ακόμη ίσως και με θυσία της ίδιας της πραγματικής ζωής σε κάποιες θρησκείες. Επιτρέπουμε στην αντίληψη μας να πιστέψει κάτι υπερφυσικό για να μην μας φοβίζουν οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι της ζωής.
  Γιαυτό και καμία φορά θεωρώ αξιοθαύμαστη την εθνική θρησκεία (12+θεο) που τόλμησε να δει μέσα στον άνθρωπο, να διερευνήσει την ψυχή του και να θεοποιήσει ακόμη και τον φόβο αλλά και την ανάγκη.
  Όλα αυτά (χωρίς να το παίζω θεολόγος) συνοψίζονται στο δογματικό «κατ’εικόναν και καθ’ομοίωσιν» που επιτρέπει στον άνθρωπο να δει τη ζωή του με θεϊκή ματιά. Να νοιώσει δηλαδή ότι αφού είναι καθ’ομοίωσιν του θεού, μπορεί να νικήσει τα πάθη και τους φόβους του.

  Το ερώτημα είναι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί το Χριστιανικό (ακόμη και το Ισλαμικό) δόγμα αν δεν υπήρχε το φιλοσοφικό υπόστρωμα της εθνικής θρησκείας; Για εμένα όχι. Αν τελικά επικράτησε ο Χριστιανισμός στη δύση, αυτό έγινε διότι είναι καμουφλαρισμένο 12θεο και εμπεριέχει την σοφία του. Οι Ιουδαϊκές δηλαδή θρησκείες (Χριστιανισμός, Ισλαμισμός) χρωστάνε στο 12θεο (+τους μικρότερους θεούς) την ίδια τους την ύπαρξη.

  Λογικό άλμα ναι είναι, ομολογώ ότι πήδηξα βαθμίδες της κλίμακος της λογικής, αλλά στην ουσία νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός. Και τώρα έκανα λογικά άλματα ώστε να μην γίνει το σχόλιο 3πλό σεντόνι.

 13. sarant said

  11: Εμείς, αλλά όχι εσύ. Ίσως υπάρχει τέτοια αντωνυμία σε τίποτα γλώσσες πρωτογόνων.

  Που μου θυμίζει τον παροιμιοδιάλογο:
  — Κι αυτοί που έρχονται, μπάρμπα, μαζί μας θα φάνε;
  — Όχι παιδάκι μου’ ούτε εκείνοι, ούτε εσύ!

 14. ΟΛ.Ε.Μ.Κ.Ο.ΨΩ.Χ* είναι η αντωνυμία.

  *ΟΛοι Εμείς Μαζί Και Ο ΨΩριάρης Χώρια 🙂

 15. Γ.Γ. said

  Η διαπίστωση ότι το DNA είναι πανομοιότυπο σε ποσοστό 99,995% για όλες τις ανθρώπινες φυλές και σε ποσοστό 99,5 % παρόμοιο με το DNA των πιθήκων, δεν καταρρίπτει το δόγμα πως υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές, βρισκόμαστε όμως πολύ κοντά στην επιστημονική διάψευση της παράλογης αυτής για έμενα θεωρίας.

  Όποιος όμως πιστεύει στο ‘αίμα’ θα υποστηρίξει ότι αφού το 0,5 του πιθήκου ισούται με μια τόσο μεγάλη εξελικτική διαφορά των δύο ειδών, το 0,005 θα πρέπει να μελετηθεί παραιτέρω, υποθέτω, ανά φυλή. Επιστημονικά μιλώντας θα έχει δίκιο.

  Φιλικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: