Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ψηφίστε τη λέξη της χρονιάς!

Posted by sarant στο 16 Δεκεμβρίου, 2010


Η επικαιρότητα έχει τους δικούς της ρυθμούς, το ιστολόγιο δεν την παρακολουθεί πάντοτε. Τελειώνει ο χρόνος, γλωσσικό ιστολόγιο είμαστε –κι έτσι, αντί να συζητήσουμε για τη χτεσινή απεργία ή για την πρωτοφανή πανευρωπαϊκή επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κόσμου της εργασίας (έχω όμως παραγγείλει κι ένα τέτοιο άρθρο σε κάποιον που σφυρίζει αδιάφορα), θα σας καλέσω να συνεχίσουμε αυτό που είχαμε ξεκινήσει προχτές και να διαλέξουμε τη λέξη της χρονιάς. Στο προχτεσινό άρθρο είχαν προταθεί κάμποσες λέξεις, τώρα θα ψηφίσουμε εκείνες θεωρούμε «λέξη της χρονιάς». Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω εγώ ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα και να παρουσιάσω καμιά δεκαριά, τελικά όμως αποφάσισα να κάνουμε ό,τι και στην ψηφοφορία για το μπατιρώνυμο του ΔΝΤ και να μπουν σε ψηφοφορία όλες οι σοβαρές προτάσεις.

Οι υποψήφιες λέξεις είναι, σε αλφαβητική σειρά, οι εξής:

αναδιάρθρωση
ανεργία
(αντι)μνημονιακός
αποκρατικοποίηση
αποχή
αυτοδιοικητικός
βαρβαρότητα
βουβουζέλα
Γουίκιλικς (Βίκιλικς)
ΔΕΚΟ
ΔουΝουΤου (ΔΝΤ)
έλλειμμα
εξορθολογισμός
επιμήκυνση
Ζίμενς
Καστελλόριζο
κούρεμα
κωλοτούμπα(ς)
λαθρομετανάστες
ΜΑΡΦΙΝ
μνημόνιο
ΟΣΕ
περικοπές
προβοκάτσια
πτώχευση
σέχτα
σοσιαληστές
σπρεντ
συναίνεση
τζαμί
Τιτανικός
τρόικα
τροϊκανός
τρωκτικό
τυχαίο;
φτώχεια
χούντα
χρεοκοπία
ψαλίδισμα

Τεχνικά ζητήματα:

* Δεν ψηφίζουμε εδώ, αλλά χρησιμοποιούμε την ωραιότατη ειδική σελίδα που έχει φτιάξει ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, ο αγαπητός Στάζιμπος (ή Stazybo Horn).

* Ψηφίζουμε το πολύ τρεις λέξεις –όχι υποχρεωτικά τρεις, μπορείτε και μία μόνο ή δύο.

* Μπορείτε να ψηφίσετε και λέξεις της δικής σας επιλογής, που δεν υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο –και πάλι έως τρεις.

* Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 18.00 της Πέμπτης, 30 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πρωί της παραμονής της πρωτοχρονιάς.

Μπορείτε να ψηφίσετε νεολογισμό, μπορείτε να ψηφίσετε υπάρχουσα λέξη που πήρε νέα σημασία μέσα στη χρονιά, μπορείτε να ψηφίσετε λέξη που ακούστηκε πολύ στη χρονιά που πέρασε –εγώ έχω τις προτιμήσεις μου, αλλά δεν θα τις φανερώσω.

Επαναλαμβάνω, για να ψηφίσετε κλικάρετε εδώ!

Μια όμως και μιλάμε για λέξεις, ο Στάζιμπος είχε και μια άλλη καλή ιδέα και έφτιαξε τα λεξοσύννεφα του ιστολογίου. Πήρε δηλαδή τα κείμενα από το εισαγωγικό κομμάτι κάθε άρθρου του ιστολογίου (όχι όλο το κείμενο, και χωρίς τα σχόλια) και τα πέρασε από ένα προγραμματάκι που λέγεται wordle, που μετράει τη συχνότητα χρήσης των λέξεων και τις παρουσιάζει ως εξής, σαν σύννεφο:

Εντυπωσιακό, έτσι; Βέβαια, αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι και τόσο χρήσιμο έτσι όπως εμφανίζεται,. γιατί την παράσταση την κλέβουν, φυσικά, οι πολυφορεμένες λεξούλες όπως το είναι και το κι (ο Στάζιμπος θα μας πει γιατί δεν εμφανίζεται το και, ισως τα έχει ενοποιήσει αυτά τα δύο). Και πάλι βέβαια, κάτι καταλαβαίνει κανείς, π.χ. ότι ο γράφων είναι πνεύμα αντιλογίας, αφού έχει τόσο ψηλά το ‘αλλά’. Οπότε, αφαιρούμε τις πολύ κοινές λέξεις, δηλαδή:

είναι – 1855 φορές
αλλά 925
ένα 683
αυτό 606
έχει 587
κι 622
ήταν 490

και προκύπτει η εξής εικόνα:

Κάπως πιο ουσιαστικές λέξεις φάνηκαν τώρα. Αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα ξεσκαρτάρισμα και αφαιρούμε κι άλλες κοινές λέξεις, δηλαδή τις:

άρθρο 348
όμως 314
είχε 364
όπως 335
εδώ 387
λέξη 346
πολύ 307
όχι 287
επειδή 271
έχω 252
έχουν 244

και παίρνουμε το εξής λεξοσύννεφο του ιστολογίου:

Γούστο δεν έχει; Κάτι ανάλογο είχε κάνει ο Νίκος Νικολάου με τα κείμενα της αρχαίας γραμματείας.

Και εφόσον σήμερα το ιστολόγιο κλείνει 22 μήνες ύπαρξης, ο Στάζιμπος (πάλι) μας έκανε το δώρο να επικαιροποιήσει τον πίνακα περιεχομένων του ιστολογίου. Ο μεγαλοδύναμος να κόβει μέρες από τους υπουργούς μας και χρόνια να του χαρίζει!

είναι 1855
>> αλλά 925
>> ένα 683
>> αυτό 606
>> έχει 587
>> κι 622
>> ήταν 490

91 Σχόλια προς “Ψηφίστε τη λέξη της χρονιάς!”

 1. Εντάξει, ψήφισα. Λογικά θα βγει κάτι από ΔΝΤ, εκτός αν κάνουμε αυτό που έπαθε και με τα σύννεφα λέξεων και αρχίζουμε να αφαιρούμε.
  Ίσως θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να γίνει μία αντίστοιχη ψηφοφορία για λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν το λιγότερο τη χρονιά που μας πέρασε. Θα ήταν ή λέξεις που ξεχάστηκαν λόγω επικαιρότητας (Ίμια) ή λέξεις που ξεθωριάζουν ούτως ή άλλως λόγω εποχής (λαβομάνο).
  Και ίσως, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, να προσπαθούσαμε να σώσουμε μερικές λέξεις που πλέον δεν χρησιμοποιούνται. Πριν 2-3 χρόνια το είχαν κάνει στην Αγγλία για να κρατήσουν ζωνταντές μερικές λέξεις όπως το skirr (το θυμάμαι χαρακτηριστικά γιατί μου είχε αρέσει πολύ αυτή η λέξη).

 2. Μα τι ωραία δουλειά! Συγχαρητήρια στον Στάζιμπο! Πάω να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα…

 3. Έσκισα κι εγώ το εκλογικό μου δικαίωμα.

 4. Η εφαρμογή του wordle, όπως το google και κάθε εφαρμογή που επεξεργάζεται στατιστικά σώματα κειμένων σε πρώτη φάση αφαιρεί από αυτά τα λεγόμενα stop words· τις πολύ πολύ κοινές (και κοντές) λέξεις, δηλαδή. Για τα ελληνικά, και κατά wordle, αυτές είναι τα άρθρα, το «και», …θα πρέπει να κάνω δοκιμές για τις υπόλοιπες, αν υπάρχουν (ή να δω αν υπάρχει σχετική τεκμηρίωση). Το «κι» προφανώς τους διέφυγε…

  Παρεμπιπτόντως, η επόμενη φάση, που δεν έχει το wordle, αλλά που έχουν οι μηχανές αναζήτησης είναι το Stemming, ώστε να αναζητάς λέξη και να βρίσκει και λέξεις και λέξεων.

 5. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Εμ, ναι, έπρεπε να το είχα φανταστεί ότι έχουν ήδη αφαιρεθεί τα άρθρα κτλ.

  Απροπό, ξέρει κανείς πώς λέμε τα stop words;

 6. LandS said

  Φαντάζομαι ότι το «στάσεις» δεν θα ήταν μακρυά από την αρχική ιδέα αυτού που έδωσε αυτή την ονομασία. Φαντάζομαι, επίσης, ότι είχε πάρει το λεξικό για να διαλέξει λέξεις που θα έβαζε στο φίλτρο, και σε κάθε μια που σταματούσε (έκανε στάση) την συμπεριλάμβανε. Πληροφορικάριος είναι ο άνθρωπος.

 7. LandS said

  Διορθώνω το #6: «Και σε κάθε μία που έκρινε ότι πρέπει να την συμπεριλάβει, σταματούσε»

 8. Το κλασικό -αλλά λίγο πια- βιβλίο στο IR (όπως το λέμε) των Baeza-Yates και Ribeiro-Neto, Modern Information Retrieval, θαρρώ κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Έχω το πρωτότυπο, οπότε δεν ξέρω τι διάλεξε ο μεταφραστής. Όμως νομίζω η απόδοση θα είναι αυτή:

  stop words = Λέξεις Αποκλεισμού, και
  stemming = στελέχωση κειμένου

 9. Snowball said

  Το τρίπτυχο μνημόνιο-βουβουζέλα-ΔουΝουΤου θα παίξει γερά για την πρωτιά…
  Εγώ αυτό ψήφισα… 🙂

 10. Ακόμη προβληματίζομαι για την ψήφο μου· ν’ ακολουθήσω τη λογική της επιλογής νεολογισμού /νέας σημασίας σε υπάρχουσα λέξη, ή μόνο της πιο πολυακουσμένης – χρησιμοποιημένης, που να χαρακτηρίζει τη χρονιά; Επιπλέον, είδα στο άλλο νήμα πολλές λέξεις και φράσεις που παίζουνε μόνο άμα είσαι καμμένος με την (ελληνική) τηλεόραση. Αλλιώς, μπορεί και χαμπάρι να μην τις έχεις πάρει. Αυτές παίζουν;

 11. sarant said

  Εγώ θα ψηφίσω με συνδυασμό των δύο πρώτων κριτηρίων σου -αλλά ο καθένας, βέβαια, έχει τη δική του λογική.

 12. Βασίλης Β. said

  Εγώ ψήφισα ΔουΝουΤου. Θα το τρώμε στη μάπα για πολύ καιρό. Θα πρότεινα όμως και 2 άλλες λέξεις. Τις λέξεις ‘σάλιο’ και ‘διαστρέβλωση'(λόγων και έργων). Την πρώτη γιατί α) δεν υπάρχει σάλιο β) οι κυβερνώντες είναι για φτύσιμο και γ)…ας μη το γράψω καλύτερα! Τη δεύτερη, γιατί πλέον η ‘διαστρέβλωση’ (από το τι λέμε στο τι κάνουμε) δεν έχει προηγούμενο! Άλλα κάνουν ή θέλουν να κάνουν και άλλα λένε. Πετσοκόβουν τους μισθούς, και μιλάνε για …κούρεμα! Απολύουν κόσμο ή καταργούν τις συμβάσεις, και μιλούν για εξορθολογισμό της εργασίας ή για προσαρμογή στις απαιτήσεις της εποχής! Ιδιωτικοποιούν τις κοινωνικές υπηρεσίες, και μιλούν για εκσυγχρονισμό! Ξεπουλάνε τη γη, και μιλάνε για ανάπτυξη! Καταστρέφουν το περιβάλλον και μιλάνε για αύξηση της απασχόλησης (βλέπε ‘Ελληνικός Χρυσός’ στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής). Απαιτούν να σκύβουμε το κεφάλι και να σιωπούμε, και μιλάνε για συναίνεση! Φτιάξανε μια ιστοσελίδα για να γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, και μιλάνε για δημόσια διαβούλευση! Βγαίνει το πρωί ο ΥΠΡΟΠΟ και το παίζει σούπερ δημοκράτης, και το βράδυ τα ΜΑΤ σπάνε τα κεφάλια του κόσμου! Ας μην πούμε για τον πρωθυπουργό ή τους υπουργούς οικονομικών μας! Η διαστρέβλωση λόγων και πράξεων σε όλο της το μεγαλείο. Άξιος ο μισθός των συμβουλατόρων και των κειμενογράφων τους! (είναι αυτοί οι πολύ χρήσιμοι άνθρωποι που κάνουν και τις δημοσκοπήσεις!) Όλοι αυτοί μάς περνάνε για πολύ ηλίθιους! Έννοια τους όμως! Θα έρθει κάποια στιγμή που οι λέξεις θα πάρουν το αίμα τους (την ουσία τους) πίσω!

 13. Immortalité said

  Και ‘γω προβληματίζομαι κυρίως γιατί δεν ξέρω ποιες είναι οι πολυχρησιμοποιημένες. Δεν θυμάμαι καν πόσα χρόνια έχω να δω ειδήσεις. Και αφού έχω προθεσμία, κατά την προσφιλή μου συνήθεια, θα την εξαντλήσω.

  Αυτό το χρυσό παιδί, ο πρόεδρος της εφορευτικής ντε, συνεχώς μας εντυπωσιάζει. Μήπως είναι μάγος; 😉

 14. #13 μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ ποιμένας. 😛

  ἐπιτέλους χιόνισε.

 15. ἐγὼ ψήφισα ΔΝΤ, μνημόνιο καὶ βουβουζέλα, διότι καὶ ἡ τελευταία ἀκούστηκε πολὺ τὸ 2010 καὶ εἶναι ἄδικο νὰ ψηφίζω μὲ ἀμιγῶς πολιτικὰ κριτήρια, οἱ ἐκλογὲς εἶναι λεξιλογικές! 😛

 16. Αν θέλετε να διαδώσετε την ψηφοφορία, ο σύντομος λίκνος είναι http://bit.ly/lexi2010.
  Επίσης το μπανεράκι μπορεί να μπει σε κάποια σελίδα ή ιστολόγιο ως html /text widget με τον κώδικα:


  Ψήφισες για τη λέξη της χρονιάς;

  Αντί του 179 (εικονοστοιχεία -pixels), στο width=»179″ μπορείτε να βάλετε τη διάσταση πλάτους που σας βολεύει, με μέγιστο το 256.

 17. Μνημόνιο και τρόικα, τα είχα πει και στην προηγούμενη συζήτηση, αυτά ψήφισα. Νομίζω το μνημόνιο θα κερδίσει με διαφορά.

 18. ελπίζω ότι θα βγει σωστά τώρα)

  Αν θέλετε να διαδώσετε την ψηφοφορία, ο σύντομος λίκνος είναι http://bit.ly/lexi2010.
  Επίσης το μπανεράκι μπορεί να μπει σε κάποια σελίδα ή ιστολόγιο ως html /text widget με τον κώδικα:


  <a href="http://bit.ly/lexi2010"><img src="http://sarantakos.files.wordpress.com/2010/12/lexi2010.png" alt="Ψήφισες για τη λέξη της χρονιάς;" title="Ψήφισες για τη λέξη της χρονιάς;" width="179"></a>

  Αντί του 179 (εικονοστοιχεία -pixels), στο width=»179″ μπορείτε να βάλετε τη διάσταση πλάτους που σας βολεύει, με μέγιστο το 256.

 19. Κι επειδή το wordpress αν δεν κάνω λάθος απαγορεύει το hot linking έξω απ’ το domain tου, η εικόνα υπάρχει και αλλού, οπότε χρησιμοποιείστε τον παραλλαγμένο κώδικα:

  <a href="http://bit.ly/lexi2010"><img src="http://www.fileden.com/files/2008/12/21/2232849/grepAlt/lexi2010.png" alt="Ψήφισες για τη λέξη της χρονιάς;" title="Ψήφισες για τη λέξη της χρονιάς;" width="179"></a>

 20. #18 το ποσοστό δεν πιάνει; Δηλαδή width=10% ;

 21. #20 Ναι, πιάνει. Φυσικά το ποσοστό αναφέρεται στο html στοιχείο στο οποίο τοποθετείται η εικόνα.

 22. Στάζυ και Νίκο, είστε σίγουροι ότι δουλεύει σωστά το λεξοσύννεφο; Γιατί κάπου εκεί πάνω δεξιά, γράφει «όλα λάθος». 🙂

 23. Immortalité said

  Ευτυχώς που δεν έχω ιστολόγιο γιατί πάλι δεν κατάλαβα…

 24. Επίσης να πω ότι μοιάζει με το χάρτη της Τουρκίας. Τυχαίο; δε νομίζω. 😉

 25. Immortalité said

  @24 και εκεί αριστερά η προεξοχή που γράφει «ελληνικά» είναι η υφαλοκρηπίδα; 😉

 26. Δύτη, το βρήκες! 😆

 27. #24 της Ασιατικής όμως, χωρίς τη Βασιλεύουσα! Τυχαίο;

 28. tamistas said

  ψηφίζω «υποταγή».
  διότι η χρονιά που φεύγει (απλώς) την ανέδειξε ως καθολική στάση ζωής.
  δεν είμαι σίγουρος για το σε τι ακριβώς (υποταγή).

 29. 13,14
  …δυστυχώς τα δώρα κόπηκαν. Μάγοι και ποιμένες μόνο. 🙂

 30. sarant said

  Και τι μάγοι… μαθητευόμενοι 😦

 31. nikiplos said

  καλησπέρα… άσκησα κι εγώ το εκλογικό μου δικαίωμα… :mrgreen:
  μια λέξη που επίσης αναφέρεται στον Τύπο την τελευταία περίοδο είναι η «αποανάπτυξη»

  καλό βράδυ

 32. Κάτι σχετικό:
  The cultural genome: Google Books reveals traces of fame, censorship and changing languages

 33. frynis said

  Η μόνη λέξη από το προεκλογικό του πρόγραμμα του ΓΑΠ που έμεινε όρθια: ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Μου χτύπησε περίεργα απ’ την αρχή και μ’ έβαλε σε σκέψεις. Αλλά θα μου πείτε μετά την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του ΚΑΚ, πάσα προσφορά δεκτή. Δεν πήρα βέβαια, ο αγώνας τώρα (ξανα)δικαιώνεται που η Στρωσαριστερά (ξανα)νίκησε, στην Ελλάδα.

 34. πάντως τὸ μνημόνιο νομίζω λέγεται memorandum όπως καὶ τὸ ὑπόμνημα. δὲν μπορῶ νὰ μὴ θυμηθῶ τὸ φερώνυμο ἔργο τοῦ Χάβελ!

 35. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Μα καλά, να μην υπάρχει ούτε μια χαρμόσυνη λέξη μέσα σε ολόκληρη χρονιά -πέραν της βουβουζέλας 🙂 Τι κατάθλιψη είναι αυτή!

  Άντε, καλό βόλι και, είθε, το 2011 να απογειωθεί η πολυπόθητη λέξη Σινούκ παίρνοντας μαζί της τουλάχιστον τα 3/4 των λέξεων του 2010…

  Στάζυμπο, θερμά συγχαρητήρια! Βγάζεις συνεχώς μπαλαντέρια!

 36. Θεόφιλος Βαμβάκος said

  Eγώ υπέδειξα την λέξη «αφήγημα», την χρησιμοποίησε ο Χρυσοχοϊδης…..

 37. ψήφισα φανατικά «διακύβευμα»
  πάει με όλα και εκφέρεται ακόμη και απο αναλφάβητους πολιτικούς

 38. Β.Π. said

  Μία από τις λέξεις που μας τρέλανε τούτη τη χρονιά του 2010 είναι ο όρος «περικοπές». Δεν πέρασε μέρα, δεν πέρασε εβδομάδα, δεν πέρασε μήνας, που να μην δούμε, διαβάσουμε, ακούσουμε για τις περιβόητες «περικοπές» που μας επιβάλλει η «Τρόϊκα» . Από που να αρχισει κανείς : Από τους μισθούς, από τις συντάξεις, από τη συρρίκνωση των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των πολιτών που κάθε μέρα μειώνονται και «κατεδαφίζονται» . Έλεος πια. Πότε θα υπάρξει τέλος σε τούτο το καθημερινό μαρτύριο του Ελληνικού λαού .

 39. 32, Εξαιρετικά ενδιαφέρον το σάιτ και τα λινκ που περιέχει.

 40. Γιάννης Κτενίδης said

  Φίλε Βασίλη Π.,η «διαστρέβλωση» (διάσταση θα την έλεγα καλύτερα)λόγων-έργων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.Ίσως είναι παλιότερο απ’ ό, τι κι εγώ νομίζω…Αλλά στις εποχές μας χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον απ’ τον ΑΓΠ (τον αλησμόνητο Αντρέα), που το είχε αναγάγει σε επιστήμη! Η ουσία είναι ότι πίσω από λέξεις «τεχνοκρατικές» (διαρθρωτικές αλλαγές,ευελιξία στην αγορά εργασίας,εξορθολογισμός, περιορισμός των δαπανών, συγκράτηση των μισθών κλπ )κρύβονται χιλιάδες ανθρώπινα δράματα, προσωπικά και οικογενειακά!Συγκαλύπτονται συμφέροντα, συσσωρεύεται πλούτος σε βάρος ανθρώπων που εξαθλιώνονται, χάνουν τις περιουσίες που με αγώνα και μόχθο απέκτησαν, γερόντων που στερούνται αξιοπρεπούς δωρεάν περίθαλψης, σύνταξης, φροντίδας για τα οποία πλήρωσαν…
  «Άλλα θέλω κι άλλα κάνω», λέει ο Σ. Μάλαμας στην καταπληκτική «Πριγκηπέσσα» του…Οι άθλιοι κυβερνώντες άλλα λένε κι άλλα κάνουν.Κι αυτά που κάνουν τα εξωραϊζουν με «πολιτικώς ορθούς» όρους…
  Υγιαίνετε!

 41. sarant said

  Ο Νικοκύρης ζητάει συγνώμη που αραίωσε αυτές τις μέρες, αλλά είχε και έχει διάφορα εξωδιαδικτυακά τρεχαματάκια. Αύριο θα προσπαθήσω να ανεβάσω νέο κομμάτι.

  Η Εφορευτική επιτροπή ανακοινώνει ότι έως το πρωί του Σαββάτου είχαν ψηφίσει 189 άτομα για τη λέξη του 2010.

 42. sarant said

  Επίσης, μια αυθεντική «λέξη του 2010» που δεν συμπεριλαμβάνεται στην ψηφοφορία, διότι δεν την πρότεινε κανείς, είναι η λέξη «καλλικρατικός» (π.χ. ο καλλικρατικός Δήμος Χ. προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Α., Β. και Γ.) Φυσικά δεν είναι τόσο σημαντική για να γίνει «λέξη της χρονιάς», αλλά με λεξικογραφικά κριτήρια είναι σαφώς μια από τις λέξεις του 2010.

 43. imwrong said

  Αγαπητέ Νίκο, ένα άσχετο κι ένα σχετικό: το άσχετο, ο Γιάννης Μαρίνος περί μύθου Κίσινγκερ στο Βήμα, βγαίνει κι από πάνω: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=373607&ct=6&dt=17/12/2010 το σχετικό, υπάρχει μια ωραία εφαρμογή στο google, βασισμένη στα στοιχεία του google books που δίνει παρουσίες λέξεων στη διάρκεια δύο αιώνων – και συγκριτικά κλπ. Δείτε εδώ: http://ngrams.googlelabs.com/

 44. Παύλος said

  Μια άλλη λέξη που κυριάρχησε το 2010 είναι οι αγορές.
  Έτσι στον πληθυντικό μοιάζει σαν αφηρημένο ουσιαστικό.

 45. babis said

  @43 Ε άμα έχει τέτοια άρθρα το ηλεβήμα, χαλάλι το 40ευρο.

 46. REISIS said

  Δύο ακόμη λέξεις που ακούστηκαν πολύ το 2010 ήταν (α) το «λίπος» και (β) «φάγαμε»(εκ του ιστορικής πλέον φράσης «μαζί τα φάγαμε»). Ελπίζω παρά ταύτα, να ψηφιστούν.

 47. espectador said

  Εγώ έβαλα και το «¨εμβόλιο» και γιατί μας κόστισε πολύ, κυρίως όμως λόγω της γρίππης που περνάω το θυμήθηκα :

 48. Γιάννης Κτενίδης said

  Απλή συνεισφορά στη μνήμη:Η φράση «είμαστε αντιεξουσιαστές (στην εξουσία)», που ελέχθη απ’ τον ΓΑΠ τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (πάντοτε κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε), δεν προκάλεσε την αίσθηση που θα μπορούσε. Ωστόσο, έχει κατά την άποψή μου θέση στη μεταπολιτευτική ιστορία ιλαροτραγικών λέξεων και φράσεων που ειπώθηκαν…

 49. sarant said

  47: Εσπεκταδόρ, ψήφισες κι άλλες λέξεις μαζί; Το λέω επειδή είχαμε ένα ψηφοδέλτιο με δυσανάγνωστη κωδικοποίηση.

  Με την ευκαιρία: όποιος ψηφίζει λέξη που δεν υπάρχει στον κατάλογο, θα μπορούσε να την αναφέρει σε σχόλιο ώστε να τη δουν κι άλλοι και να την ψηφίσουν.

 50. ο Μήτσος said

  «Είμαστε έτοιμοι για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση«. Πέρασε και αυτό στα ψιλά. Είναι βέβαια πρόταση και όχι λέξη.

 51. ο Μήτσος said

  και το «λεφτά υπάρχουν», έχει το γούστο του αλλά είναι μάλλον του 2009.

 52. Βασιλική Μετατρούλου said

  Αφού εξήσκησα* (ζικ, εμπνεύστηκα το ρήμα από τον Σκύλο της Βάλια Κάλντα στο σχόλιο #3, που έγραψα «έσκισα […]») κι εγώ το εκλογικό μου δικαίωμα,
  μου ήρθε μια ακόμη λέξη:
  είναι η λέξη «αναλώσιμος» και «αναλωσιμοποίηση» (υπάρχει, είναι δυνατόν να υπάρξει;;;),
  η οποία, υποψιάζομαι ότι θα δει τα φώτα της δημοσιότητας πολύ σύντομα,
  και σας παρακαλώ, κύριε Σαραντάκο, να μην μου εκθειάσετε τη χρήση της λέξης, ως την λιγότερη άρτια συντακτικά, καλά;) 🙂
  _____________
  * Είναι σωστή η ορθογραφία, ή μήπως είναι εξήσκισα;;;
  Φυρί-φυρί για εκθειασμό το πάω 🙂

 53. ο Μήτσος said

  Μου φαίνεται διεστραμμένο ότι η λέξη “απασχόληση” τόσο εύκολα και αναίμακτα αντικατέστησε την λέξη “εργασία”. Σαν απασχόληση καταλαβαίνω το ψάρεμα, την συλλογή πεταλούδων κλπ.

 54. sarant said

  Αναλωσιμοποίηση σαφώς και μπορεί να υπάρξει. Να υπάρχει, δεν νομίζω. Λες αν καθιερωθεί να σου δίνει 5 λεπτά ο καθένας που θα τη χρησιμοποιεί;

  (Το εξήσκησα σωστό είναι, το φιρί φιρί όμως θέλει γιώτα).

 55. Βασιλική Μετατρούλου said

  Ευχαριστώ, Νίκο, για τη διόρθωση· όλο και κάποιο λάθος για εκθειασμό θα έκανα, δεν μπορεί 🙂

 56. sarant said

  Εκ της Εφορευτικής Επιτροπής:

  Κυριακή 19/12 πρωί, έχουν ψηφίσει 213 φίλοι. Η μάχη για την πρώτη θέση είναι αμφίρροπη!

 57. espectador said

  Ψήφισα και αλλες 2 Νίκο, αλλα δεν θυμάμαι ποιές 🙂

 58. 1ας said

  Καλημέρα στην παρέα σας για κοιτάξτε λίγο,εσείς που ξέρετε περισσότερα

  http://panosz.wordpress.com/2010/12/20/greeks-6/#comment-107942
  Είναι αληθινό;Γιατί μου φαίνεται λίγο μούφα.Ελπίζω να μην κάνω λάθος.

 59. #58 Αληθινό, αυτή τη φορά.

 60. μπετοβλακας said

  Σας ευχαριστώ πολύ αλλά την πάτησα για τα καλά…

 61. sarant said

  Με πρόλαβε ο Δύτης -και ευτυχώς γιατί δεν ήξερα την απάντηση 🙂

  Στο μεταξύ, η Μοντ μάς αντιγράφει:
  http://www.lemonde.fr/retrospective/visuel/2010/12/20/elisez-le-mot-de-l-annee-2010_1455128_1453557.html

 62. Rooster said

  Καλησπέρα σας

  Δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας αλλά μια που υπάρχει και σχετικό ποστΗ Wikileaks και η δημοκρατία , θα ήθελε αν έχετε χρόνο η διάθεση να μου πείτε την γνώμη σας στο παρκάτω πρόβλημα που με απασχολεί: στην αγγλική γλώσσα έχει δημιουργηθεί μια λέξη πρόσφατα (ή τέλος πάντων έγινε πρόσφατα της μόδας ) που θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις να είναι και η αγγλική λέξη της χρονιάς. Αν και είδα οτι εν τέλει ηταν το refudiate. Η λέξη αυτή είναι το hacktivism που σημαίνει ακτιβισμός μέσω hacking. Έχει κανείς καμιά ιδέα πως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά; προσπαθώ να γράψω ένα κείμενο και δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνω πολύ ξένεις λέξεις.

  Ευχαριστώ για τον χώρο και θα ημουν ευγνώμον για όποια πρόταση

 63. 61 δεν πρόλαβε ο Δύτης αλλά ο Nickel ο λεξιλόγος…

 64. sarant said

  62: Ήδη το αποδίδουν «χακτιβισμός» που δεν το βρίσκω κακό.

 65. Immortalité said

  Αγαπητέ Ρούστερ, στην ανάρτηση που παραπέμπετε, αναφέρει οικοδεσπότης ότι οι χακτιβιστές (από το hacktivist, νεολογισμό που παντρεύει τον χάκερ με τον ακτιβιστή και μπορούμε θαρρώ να τον δανειστούμε άφοβα).

  Άρα μπορείτε να το πείτε άφοβα, εκτός αν έχετε καλύτερη πρόταση 🙂

  Με όλο το θάρρος (και χωρίς παρεξήγηση): Είστε λίγο απρόσεκτος στην πληκτρολόγηση ή είναι η ιδέα μου;

 66. Μισιρλού... said

  Ωραία, είδα και αυτό το θέμα και ψήφισα μόλις.

  >>

  χρυσαυγίτες (ή Άγιος Παντελεήμονας)

  (Αμάν πια! δεν πάει άλλο…)

 67. Με άλλη μέθοδο οι Αμερικάνοι: λέξη με τις περισσότερες αναζητήσεις σε διαδικτυακά λεξικά.

 68. τυφλός said

  Καλημέρα.

  Μόλις ψήφισα τη λέξη «μέτρα». Όχι εκείνα που μετράμε. Αυτά που «δε θα πάρουμε επιπλέον μέτρα» όπως ανακοίνωναν συχνά – πυκνά κάποιοι από την κυβέρνηση μα ποτέ δεν κρατούσαν το λόγο τους.

 69. Rooster said

  @ 65 ναι συμβαίνει συχνά.. έχει να κάνει με την επάρατη βιασύνη και μια κάποια διανοητική καθυστέρηση.. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το όμικρον στο ευγνώμων βγάζει μάτι με το κουτάλι,ίσως βέβαιο και εγώ να με θεωρώ ουδέτερο (κάτι σαν την Ελβετία στο β’ παγκόσμιο ένα πράγμα) οπότε το όμικρον ταιριάζει… καλό και το «πολύ ξένεις» ίσως να το προτείνω ως δευτερεύουσα γραφή της Πολυξένης..

 70. sarant said

  70: Με τη μέθοδο που λέει ο Δύτης στο 67, λέξη της χρονιάς βγήκε η austerity, που βέβαια ΔΕΝ μεταφράζεται αυστηρότητα, αλλά είναι η δυστυχώς πολύ γνωστή μας λιτότητα.

  Δείτε και εδώ ένα λεξοσυλλεκτικό νήμα της Λεξιλογίας:
  http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?t=7673

 71. Immortalité said

  @ 69 Βλέπω (εκτός από απρόσεκτος) έχετε και χιούμορ. 😉

 72. Lurker said

  Γεια σας και χρόνια πολλά. Μια και αναφέρατε το hacktivism θα με ενδιέφερε πώς θα μεταφράζατε το slacktivism – ήτοι τον ψευτοακτιβισμό τύπου ομάδων στο facebook, online petitions κλπ.

 73. sarant said

  Καλώς ήρθατε, χρόνια πολλά!

  Το slacktivism δεν είναι εντελώς ίδια περίπτωση διότι το πρώτο συνθετικό του δεν έχει μεταφερθεί στα ελληνικά, όπως ισχύει για το hacktivism. Θα δίσταζα να το πω ‘σλακτιβισμό΄.

  Ρωτήστε πάντως και στη Λεξιλογία:
  http://www.lexilogia.gr/forum/

 74. Υπενθύμιση: Η λήξη στις 18:00* απόψε πλησιάζει, η διαφορά στην κορυφή είναι μονοψήφια, κοπιάστε όσοι έχετε αμελήσει ως τώρα.

  * Δεδομένης της παγκοσμιότητας του ελληνισμού και της ελληνικής γλώσσας, και του ιστολογίου αυτού, βεβαίως βεβαίως, το 18:00 είναι ώρα UTC (GMT)· δηλαδή, 5 χαράματα Παρασκευής για την Μελβούρνη, 10 το βράδυ για το Μπακού, 7 μμ. για το Αμβούργο και τη Λυών/Λιόν, 1 το μεσημέρι για Βοστώνη/Βοστόνη ή Μόντρεαλ/Μονρεάλ, 12 μεσημέρι νταν για Χιούστον, κ.ο.κ.

 75. Immortalité said

  Δηλαδή σε μας στις 8; Και γιατί όχι στις 24.00 που περνάει και η μέρα;
  Δεν ξέρω τι να ψηφίσω… 😦

 76. Γιατί έχουμε και καταμέτρηση, έχουμε και σύνταξη πρακτικού, να πάμε στο πρωτοδικείο τον σάκο, θέλουν κι από κει να πάνε να φτιάξουν τις βασιλόπιτες τους… Η άγρυπνη εφορευτική σημαδεύει τους φακέλους σας με χρονοσφραγίδα.

 77. Κάνα κοψίδι έφεραν στην εφορευτική ή θα την βγάλετε πάλι με αμφίψωμα;

 78. μπααα… στην πείνα. Το διακύβευμα είναι ασήμαντο (παρέμπ., στη μία ψήφο η διαφορά)

 79. Μην είστε μυστικοπαθής: πείτε μας μεταξύ ποίων είναι η διαφορά της μίας ψήφου;

 80. μα σας παρακαλώ… -τι γίνεται με κείνα τα κοψίδια, που λέγαμε;

 81. ΟΚ, ας αποδεχθούμε πως κάποιοι εδώ μέσα(απόντος του Νικοκύρη) κρατάνε τα κλειδιά της Γνώσης κι αφήνουν τους άλλους στην απ’ έξω.
  Και ζητάνε και κοψίδια!
  Ε, λοιπόν, όχι!
  Μία μπριζόλα, μία λέξη. Μία σαλάτα, άλλη λέξη.

 82. Επειδή λουρκίζουν κάτι δικηγορίνες τριγύρω, που μπορεί να μας τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα, σφραγίζω τα χείλη μου. :-X :-#

 83. Walter Ego said

  Δεν υπάρχουν αδιάβλητες διαδικασίες στην Ελλάδα.
  Αφήστε τα δικολαβίστικα τερτίπια.

 84. voulagx said

  Ω, sir Dog of Hot Valley, δεν αντιλαμβανεστε οτι ο Sir Stazybo ειναι υπερανω υλικων αγαθων και, ως εκ τουτου, δεχεται μονον πνευματικα κοψιδια; Ιδου λοιπον εν τοιουτον δια τον εριτιμον Προεδρον της Εφορευτικης!

 85. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Ιμόρ (# 75), δεν πιστεύω να ρίξεις λευκό ή (ήμαρτον Θεέ μου) να απόσχεις! 🙂

 86. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Στάζυμπο (# 74) αν θέλεις κανα γαλλοκαναδικό κοψίδι του τύπου osso-buco d’orignal ή tourtière du Lac st-Jean, πρέπει να γράφεις Μορεάλ και όχι Μονρεάλ. Πάντως, με το Μόντρεαλ κερδίζεις μια αγγλοκαναδέζικη μπίρα. 🙂

 87. sarant said

  Ο Νικοκύρης επανήλθε και θα συσκεφτεί με την Εφορευτική Επιτροπή 🙂

  Να είστε καλά όλοι!

 88. Immortalité said

  @85 Πρεβέρ δεν παίζεται δα και η διακυβέρνηση (;) της χώρας! Και να μην ψηφίσω μικρό το κακό 🙂
  Ασε που δεν βλέπω και τηλεόραση για να ξέρω ποια είναι η πιο πολυακουσμένη και δεν θα είμαι αντικειμενική…
  Τεσπά, έχω τριάντα λεπτά ακόμη…

 89. […] διαδομένη λέξη, εδώ και 3 χρόνια, στον τόπο. Βέβαια, η σφυγμομέτρηση / έρευνα του Νίκου Σαραντάκου για τη λέξη της χρονιάς (του 2010) την κατέταξε στην […]

 90. […] διαδομένη λέξη, εδώ και 3 χρόνια, στον τόπο. Βέβαια, η σφυγμομέτρηση / έρευνα του Νίκου Σαραντάκου για τη λέξη της χρονιάς (του 2010) την κατέταξε στην […]

 91. […] διαδομένη λέξη, εδώ και 3 χρόνια, στον τόπο. Βέβαια, η σφυγμομέτρηση / έρευνα του Νίκου Σαραντάκου για τη λέξη της χρονιάς (του 2010) την κατέταξε στην […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: