Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της Ελλάδας το 1907;

Posted by sarant στο 22 Ιανουαρίου, 2011


Σε καναδυο ώρες φεύγω και θα λείψω ως αύριο το βραδάκι, αλλά για να μην σας αφήσω παραπονεμένους είπα να βάλω ένα μάλλον εύκολο κουίζ και ταυτόχρονα να σας παρουσιάσω ένα παλιό περιοδικό. Το κουίζ θα έχει όμως μια διαφορά, δηλαδή δεν θα σας πω τη λύση ούτε θα σας δίνω νύξεις, αλλά θα περιμένω ως τη Δευτέρα το μεσημέρι και τότε θα δώσω (ηλε)βραβεία σε όποιους βρουν τη σωστή απάντηση.

Το περιοδικό που θα σας παρουσιάσω, είναι το περιοδικό ΕΛΛΑΣ. Εκδόθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1907 και συνέχισε να βγαίνει τουλάχιστον έως το 1915 -πρέπει να σταμάτησε μέσα στον πόλεμο. Έβγαινε αρχικά μία φορά την εβδομάδα (αργότερα δύο φορές), σε μεγάλο σχήμα, με 16 σελίδες. Είχε ποικίλη ύλη: κύριο άρθρο, χρονογράφημα, συχνά από ένα γνωστό όνομα’ μία ή δύο σελίδες με ιστορικό μυθιστόρημα σε συνέχειες (που το έγραφε ο εκδότης, ο Σπύρος Ποταμιάνος, π.χ. Λαΐς η Κορινθία ή Ηρώ και Λέανδρος, χωρίς μεγάλη αξία)’ ελαφρά λογοτεχνία και ποίηση, συνήθως με συναισθηματικό προσανατολισμό, συχνά των ίδιων των αναγνωστών’ σπαζοκεφαλιές, αινίγματα και τα τοιαύτα. Στην «Ελλάδα» έκαναν μερικά από τα πρώτα τους βήματα ο Ουράνης, ο Λαπαθιώτης, ο Κλ. Παράσχος, αν και δεν άργησαν να την ξεπεράσουν.

Το μεγάλο ατού του περιοδικού ήταν οι φωτογραφίες σε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και σε ένα δισέλιδο, στο σαλόνι του περιοδικού. Για να πάρετε μιαν ιδέα, έχω ανεβάσει εδώ, σε όχι καλό πεντέφι, ένα τέτοιο δισέλιδο σαλόνι με φωτογραφίες, από ένα τεύχος του 1909. (Για μια καλύτερη ιδέα, βρήκα στο Διαδίκτυο ένα λινκ με κανα-δυο έγχρωμες φωτογραφίες σελίδων του περιοδικού).

Αν κάνατε τον κόπο να δείτε τις φωτογραφίες, θα προσέξατε ότι όλες σχεδόν έχουν σταλθεί από αναγνώστες του περιοδικού. Αυτό ήταν το δεύτερο καινοτόμο χαρακτηριστικό του περιοδικού: ενθάρρυνε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των αναγνωστών του, οι οποίοι μπορούσαν να στέλνουν φωτογραφίες, ανταποκρίσεις από την πόλη τους, να παίρνουν ψευδώνυμα και να επικοινωνούν με άλλους αναγνώστες, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και «δημοψηφίσματα» που συνεχώς διοργάνωνε το περιοδικό.

Διότι, ο σημερινός Έλληνας που ζει σε καθεστώς σχεδόν απεριόριστης δημοκρατίας, και μπορεί χάρη στη νέα τεχνολογία να εκφράζει τη γνώμη του για όλα τα φλέγοντα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή του, όπως π.χ. ποιος θα αποχωρήσει από το Μπιγκ Μπράδερ, ποιο ζευγάρι θα συνεχίσει στο Just the two of us και ποια κοπέλα θα κερδίσει το Νεξτ Τοπ Μόντελ, δεν φαντάζεται ότι παρόμοιες δυνατότητες, έστω και χωρίς τεχνολογία, είχαν και οι προπαππούδες μας πριν από 100 χρόνια.

Εντάξει, αυτό το έγραψα ειρωνικά, πάντως το γεγονός είναι ότι ο δαιμόνιος Ποταμιάνος ενθάρρυνε τους αναγνώστες της Ελλάδος να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στις δραστηριότητες του περιοδικού. Έτσι και ύλη εξασφάλιζε και τους αναγνώστες έδενε με το περιοδικό. Μια μέθοδος ήταν οι ψηφοφορίες, όπου οι αναγνώστες καλούνταν να ψηφίσουν π.χ. την ομορφότερη δεσποινίδα ή τον πιο δραστήριο νέο της πόλης τους. Όταν ξεκίνησε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, οι αναγνώστες κλήθηκαν να προβλέψουν τον νικητή και τη διάρκεια του πολέμου (αλλά δεν νομίζω το περιοδικό να επέζησε πέρα από το δύσκολο 1916).

Και ερχόμαστε στο κουίζ που σας έλεγα. Στο δεύτερο κιόλας τεύχος του, το περιοδικό προκήρυξε «δημοψήφισμα» για να αναδειχτεί «το καλύτερο μέρος της Ελλάδος» (εκτός Αθηνών και Πειραιώς). Ιδού η αναγγελία:


Όπως ίσως θα μαντέψατε, αυτό που ζητάω από εσάς είναι να βρείτε ποιο μέρος ήρθε πρώτο, ή μάλλον, για να το κάνουμε πιο δύσκολο, ποιες πόλεις πήραν τις τρεις πρώτες θέσεις στο «δημοψήφισμα» αυτό του 1907. Εννοείται ότι στην ψηφοφορία μπήκαν μόνο όσα μέρη ανήκαν στο ελληνικό κράτος το 1907, πριν από τους βαλκανικούς πολέμους του 1912-13. Η Ελλάδα ήταν μικρότερη τότε, πρέπει να το πάρετε υπόψη στο κουίζ.

Θα κερδίσουν πλούσια ηλεβραβεία (εικονικά, βεβαίως) όσοι βρουν τις τρεις πόλεις που πήραν τις περισσότερες ψήφους. Πρέπει επίσης να μαντέψετε ποια πόλη βγήκε πρώτη και ποιες πήραν τις άλλες δύο θέσεις (Κατά σύμπτωση, η δεύτερη και η τρίτη πόλη πήραν τις ίδιες ψήφους). Δεν είναι και πολύ δύσκολο, νομίζω. Διευκρινίσεις δεν θα μπορώ να δώσω ως την Κυριακή το βράδυ (θα λείπω), αλλά δεν χρειάζονται κιόλας. Το κουίζ παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας.

Προσοχή: Αθήνα-Πειραιάς και περίχωρα (Φάληρα, Κηφισιά κτλ.) δεν είχαν μπει στην ψηφοφορία.

ΥΓ Ο τίτλος είναι παραπλανητικός -δεν μπορούμε να βρούμε ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της Ελλάδας, αλλά μόνο ποιο είχε θεωρηθεί καλύτερο στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα του περιοδικού, από τις μερικές εκατοντάδες αναγνώστες που ψήφισαν. Αλλά δεν χωράει τέτοιο μακρινάρι στον τίτλο, άσε που δεν μου πάει το χέρι να γράψω «εθεωρείτο», και το «θεωριόταν» θα το πείτε μαλλιαρό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Έφτασε η ώρα για τα αποτελέσματα. Λοιπόν, με χαρά μου διαπιστώνω ότι υπάρχει νικητής -και μάλιστα μόνο ένας. Μόνο ένας μπόρεσε να βρει και τις τρεις πόλεις που προηγήθηκαν στο «δημοψήφισμα» του περιοδικού Ελλάς τον Δεκέμβριο του 1907 -και τις βρήκε με τη σωστή σειρά.

Ο νικητής είναι ο αγαπητός μας Alfred E. Newman, που βρήκε και τις τρεις πόλεις στη σωστή σειρά:

1. Κέρκυρα, με μεγάλη διαφορά
2-3 Πάτρα – Ζάκυνθος

Βέβαια, η διατύπωση του Αλφρέδου με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως το ήξερε, μήπως είχε δει το περιοδικό. Αν είναι έτσι, θα μας το πει.

Έπαινο παίρνουν ο LandS και ο Ρογήρος, που βρήκαν 2 από τις 3 πόλεις και με τη σωστή σειρά (πρώτη την Κέρκυρα δηλαδή), και «εύφημη μνεία» στον AnD και στον Ιορδάνη Δεμέστιχα που επίσης βρήκαν 2 πόλεις αλλά όχι με τη σωστή σειρά. Από όλους ξέφυγε η Ζάκυνθος.

Όπως θα δείτε από τα τελικά αποτελέσματα, που τα ανεβάζω εδώ:

https://sarantakos.files.wordpress.com/2011/01/dimopsifisma-ap.jpg

τέταρτη ήρθε η Καλαμάτα, την οποία πολλοί διάλεξαν και σε μας. Ωστόσο, το Ναύπλιο, που ήταν -πολύ λογικά- ανάμεσα στις προβλέψεις σας, δεν φαίνεται να έχει πάρει ούτε μία ψήφο!

Αυτά

Ο νικητής είναι ο αγαπητός μας Alfred E. Newman, που βρήκε και τις τρεις πόλεις στη σωστή σειρά:

1. Κέρκυρα, με μεγάλη διαφορά
2-3 Πάτρα – Ζάκυνθος

Βέβαια, η διατύπωση του Αλφρέδου με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως το ήξερε, μήπως είχε δει το περιοδικό. Αν είναι έτσι, θα μας το πει.

Έπαινο παίρνουν ο LandS και ο Ρογήρος, που βρήκαν 2 από τις 3 πόλεις και με τη σωστή σειρά (πρώτη την Κέρκυρα δηλαδή), και «εύφημη μνεία» στον AnD και στον Ιορδάνη Δεμέστιχα που επίσης βρήκαν 2 πόλεις αλλά όχι με τη σωστή σειρά. Από όλους ξέφυγε η Ζάκυνθος.

Όπως θα δείτε από τα τελικά αποτελέσματα, που τα ανεβάζω εδώ:

https://sarantakos.files.wordpress.com/2011/01/dimopsifisma-ap.jpg

τέταρτη ήρθε η Καλαμάτα, την οποία πολλοί διάλεξαν και σε μας. Ωστόσο, το Ναύπλιο, που ήταν -πολύ λογικά- ανάμεσα στις προβλέψεις σας, δεν φαίνεται να έχει πάρει ούτε μία ψήφο!

Κι έτσι τελειώνει ο διαγωνισμός μας, συγχαρητήρια στον Αλφρέδο!

149 Σχόλια to “Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της Ελλάδας το 1907;”

 1. Η Αστόρια της Νέας Υόρκης, ίσως;

 2. silia said

  1η : Αι Πάτραι
  2η & 3η : Η Αίγινα & η Χαλκίς
  —————————
  Καλό Σαββατοκύριακο .

 3. 1. Μπογιάτι
  2+3. Φάλληρο και Κηφισσιά

 4. sarant said

  Μια διευκρίνιση, πριν φύγω: Δεν υπάρχει παγίδα. Δεκτά μόνο μέρη που ανήκαν στο ελληνικό κράτος το 1907.

  Όχι Αθήνα και Πειραιάς, όμως, ούτε προάστια. Gpoint, μπορείς να ξαναδοκιμάσεις.

 5. LandS said

  Το κουίζ το βρίσκω πολύ δύσκολο, εκείνη την εποχή η Κηφισιά πρέπει να θεωρείτο «εκτός Αθηνών», και ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τόπος επίσκεψης με ζηλευτούς, για τον πλούτο τους, κατοίκους.
  Θα έβαζα όμως 1η την Κέρκυρα, όπου οι Βασιλείς 🙂 πέρναγαν τα Καλοκαίρια τους και έτσι θα είχε την ψήφο των Αρβανιτάδων ‘αυτοχθόνων’ της Αθήνας, και 2η & 3η τις Πάτρα και Καλαμάτα, από όπου μάλλον κατάγονταν οι περισσότεροι Αθηναίοι της εποχής, που θα διάβαζαν ένα περιοδικό σαν το «ΕΛΛΑΣ».

 6. AnD said

  1.Πάτρα
  2-3 Ναύπλιο-Κέρκυρα

  Η Μύκονος τότε δεν πρέπει να ήταν τρέντι…
  Καλημέρα.

 7. τυφλός said

  Ιδιαίτερα αναπτυγμένη την εποχή εκείνη ήταν η Σύρος. Είχε ναυπηγεία, ήταν το πρώτο νησί που συνδέθηκε με καλώδια τηλεπικοινωνίας με την ηπειρωτική χώρα. Εκεί βρίσκεται σήμερα το μουσείο βιομηχανίας. Συνεπώς μάλλον ήταν «ευάρεστος η διαμονή» στο νησί.

  2+3: Ναύπλιο, Αίγινα

 8. Μαρίνα said

  1.Ναύπλιο
  2.Αίγινα
  3.Πάτρα

 9. 1. Πάτρα (να παινέψουμε την εντοπιότητα που απέκτησα λόγω γάμου συν το βιβλίο Πριμαρόλια της Αθηνάς Κακούρη που περιγράφει άψογα την Πάτρα της εποχής)

  2. Σύρος (κάτι μου έχει μείνει από βιβλία και ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου)

  3. Μυτιλήνη (να παινέψουμε το βιβλίο του πατέρα Σαραντάκου για τον παππού Σαραντάκο αν και ήταν μεταγενέστερο, και τέλος πάντων έχω πάει κι έχω δει τα αρχοντικά). Συν η λογοτεχνική παράδοση του νησιού (Βενέζης, Μυριβήλης, Εφταλιώτης … παππούς Σαραντάκος) που τους έκανε να διαβάζουν τέτοια περιοδικά.

 10. Φτου, όχι, σβήστε τη Μυτιλήνη, αφού απελευθερώθηκε το 1913.
  Να σκεφτώ για την τρίτη θέση.

 11. Λοιπόν δεν ξέρω γιατί δεν μου έρχεται να ψηφίσω ούτε Ναύπλιο ούτε Αίγινα ούτε Κέρκυρα για τρίτη θέση, θα προτιμήσω να βάλω την Κηφισιά που είπαν παραπάνω.

 12. Προσοχή: Αθήνα-Πειραιάς και περίχωρα (Φάληρα, Κηφισιά κτλ.) δεν είχαν μπει στην ψηφοφορία

  Με μπερδέψατε, αφού το λέει καθαρά ο Νικοκύρης, δεν παίζει η Κηφισιά. Αντε να βρω τον τρίτο.

 13. Λοιπόν τελική θέση 1. Πάτρα 2. Σύρος 3. Αίγινα

 14. Μήπως καλύτερα του 1908;

 15. Γιάννης Κτενίδης said

  Ψηφίζω το Ναύπλιο, την Πάτρα και την Υδρα

 16. Geom said

  1. Σύρος 2. Ύδρα 3. Αίγινα

 17. nikiplos said

  καλησπέρα… Να μαντέψω με βάση τα τότε δεδομένα:
  Δελφοί

 18. Νατάσα said

  1. Σπέτσες
  2. Κέρκυρα
  3. Σύρα

 19. Γλωσσολάγνος said

  1. Ἑρμούπολις
  2. Ὕδρα
  3. Κέρκυρα

 20. Margarita said

  1. Κέρκυρα
  2-3. Ναύπλιο – Αίγινα

 21. YOSEF22ADAR said

  Οταν ο τουρισμός έφτασε στην Κέρκυρα
  Χρίστος Βασιλόπουλος στη «Μηχανή του χρόνου»

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=55331

  (1956)

  Το … λιμανι της Κερκυρας (1890) :

 22. Σοφία Φ. said

  Καλησπέρα σε όλους!
  Ψηφίζω
  α. Ναύπλιο
  β. Αίγινα και
  γ. Σπέτσες

 23. YOSEF22ADAR said

  http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1999/10/17101999.pdf
  H Eλλάδα τον 20ο αιώνα
  1900 – 1910

  Tο πλοίον είναι εύμορφον…


  Oλoι αυτoί, μεγαλέμπopρoι και εφo-
  πλιστές, είναι πoυ αγoρασαν τα πρώτα
  ατμoπλoια τoυ ελληνικoύ εμπoρικoύ
  στoλoυ και αυτoύς ακoλoύθησαν oι συ-
  μπατριώτες τoυς στην πρώτη δεκαετία
  τoυ 20oύ αιώνα, ακριβώς τη δεκαετία,
  δηλαδή, πoυ o ελληνικoς ατμoπλoϊκoς
  στoλoς ξεπέρασε κατά πoλύ τoν ιστιo-
  φoρo.
  Tις παραμoνές τoυ A΄ Παγκoσμιoυ
  πoλέμoυ o ελληνoκτητoς στoλoς απoτε-
  λείτo απo περίπoυ 400 ατμoπλoια, πoυ
  τα διαχειρίζoνταν 256 ναυτιλιακές εται-
  ρείες. Aπo τις επιχειρήσεις αυτές, oι 155
  βρίσκoνταν στην Eλλάδα, oι 47 στην
  Kωνσταντινoύπoλη, oι 35 στη Mαύρη
  Θάλασσα και oι 13 στo Λoνδίνo.

 24. Νύκτωρ said

  1. Μονεμβασία
  2.-3. Πάτρα – Χαλκίδα

 25. YOSEF22ADAR said

  http://www.dad.gr/Documents/ISTORIKO.pdf
  Βασιλης Καρδασης
  Απο το Μπραχαμι στον Αγιο Δημητριο

 26. Ας ξαναδοκιμάσω

  1. Υπάτη

  2+3. Μέθανα και Τζάντε

 27. # 26 Στην Υπάτη γεννήθηκε η γιαγιά μου το 1891 και ήθελε διακαώς να φύγει στην Αθήνα με ένα γάμο, όπως έκαναν και οι μεγαλύτερες αδερφές της! Και παντρεύτηκε φυσικά, το 1920 κι ήρθε στην Αθήνα… άρα δεν νομίζω να παίζει!

 28. Alfred E. Newman said

  Πρώτη η Κέρκυρα με μεγάλη διαφορά.
  Ισοβαθμία Πάτρα και Ζάκυνθος.

 29. Κατερίνα said

  Η Πάτρα μου γιατί μου λείπει.

 30. Μια απορία: γιατί το κουίζ θεωρείται εύκολο;;;

 31. YOSEF22ADAR said

  Τα δεδομενα:
  Περιορισμενες συγκοινωνιες (αρχες του 20ου αιωνα γαρ)
  χερσαιες και θαλασσιες,
  (μαλλον με ζωα η’ αμαξες και πλοιαρια η μετακινηση)
  πτωχευση του 1893 και πολεμος του 1897,
  αρα περιορισμενα χρηματα,
  λογω των ηθων της εποχης
  πρεπει να περιορισουμε τα παραθαλασσια θερετρα
  (με τη σημερινη εννοια – πλαζ και τετοια).

  Ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν διαδοχικά:
  15.000 κάτοικοι το 1839, 112.000 το 1896, 293.000 το 1920,
  481.000 το 1940, 628.000 το 1961.
  (Σήμερα η ευρύτερη περιοχή πρωτευούσης
  έχει περίπου το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας).
  (Πηγη: http://www.athinainfo.gr/athenscity/index.html )

  Σαν Βουλιαγμενη μου φαινεται.
  Επισης Μεθανα, Πορος, Σπετσες, Υδρα
  γιατι ειναι κοντα.

  Για Πατρα και λοιπους μακρινους προορισμους
  δυσκολο.
  Θα χρειαζοταν μια-δυο βδομαδες ταξιδι
  σε μαλλον υποτυπωδες οδικο δικτυο.

 32. YOSEF22ADAR said

  Συγνωμη .
  Αποκοπηκε στο copy-paste
  η αρχη του κειμενου :

  Για να εξετασουμε τα ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ (πολεις) του περιοδικου :

 33. # 31 Ολα τα άλλα καλά τα λες, αλλά η Βουλιαγμένη εκτός που μάλλον εξαιρείται (αφού εξαιρούνται το Φάληρο και η Κηφισιά) πρέπει να ήταν τελείως ερημική το 1907.

 34. YOSEF22ADAR said

  Συνεχιζω τις σκεψεις μου:
  Και φυσικα ψηφισαν και οι αναγνωστες-κατοικοι Αθηνων, Πειραιως κλπ
  που λογικα ηταν και η πλειονοτητα.
  Αρα αυτοι ηταν που εκριναν και το αποτελεσμα.
  Μαλλον ψηφισαν η’ τον τοπο καταγωγης τους
  η’ τους τοπους που προτιμουσαν για παραθερισμο.

  Σοφια μπορεις να συνεχισεις το νημα…

  Εγω θα googl-ιζω στο μεταξυ –
  – δεν μπορει καπου εδω θαναι –
  μονο να βρω τις λεξεις-κλειδια.

 35. # 34 το 1907 δεν νομίζω ο παραθερισμός να ήταν τα μπάνια, αλλά η Κηφισιά που είπαν παραπάνω. Δεν θυμάμαι πότε έγιναν τα μπεν μιξ στο (νέο) Φάληρο, να το ψάξουμε.

 36. Ασχετο, άλλα ψάχνεις άλλα βρίσκεις. Εδώ λέει ότι τα μπεν μιξ ήταν στο Παλιό Φάληρο, κοντά στο σπίτι μου δηλαδή. Αλλά εγώ είχα την εντύπωση ότι ήταν στο Νέο Φάληρο. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:RSkLsOBk_fgJ:www.tovima.gr/default.asp%3Fpid%3D2%26ct%3D34%26artid%3D309999+%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BD+%CE%BC%CE%B9%CE%BE+%CE%A6%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF&cd=6&hl=el&ct=clnk&gl=gr

 37. YOSEF22ADAR said

  Η Διώρυγα της Κορίνθου κατασκευάστηκε 1880-1893,
  η Κορινθος συνδεοταν με εμπορικο σιδηροδρομο,
  σημερα εχει πληθυσμο 30000 κατοικων,
  τοτε θα ηταν χωριο.

  Η Χαλκιδα τωρα …

 38. Είπα κι εγώ! Ορίστε στο Νέο Φάληρο ήταν κι εδώ μια σχετική συζήτηση. Σιγά μην κολυμπούσε ο κόσμος στο Τροκαντερό! (που ‘σαι Νικοκύρηηηη…) http://remaliaclub.gr/forum/archive/index.php/t-2147.html

 39. Κι εδώ βλέπουμε καθαρά τις Σπέτσες να παίρνουν ψήφους! 😉

  Τα πρώτα μπαιν μιξτ δεν άρχισαν ωστόσο στο Νέο Φάληρο, αλλά στις Σπέτσες, όπως αναφέρεται με πολλά συγκεκριμένα στοιχεία στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Η αρχή έγινε από οικογένειες Αθηναίων, που παραθέριζαν στις Σπέτσες και έκαναν μπάνιο στην Κόστα, την απέναντι ακτή (από κυρία παλιάς εποχής ξέρω μάλιστα πως πηγαίναν κολυμπώντας απέναντι!).
  Οι Σπετσιώτες σκανδαλίστηκαν με τις τολμηρές αυτές καινοτομίες των Αθηναίων και χαρακτήριζαν, προπάντων τις γυναίκες «αδιάντροπες».

 40. Αλλάξτε την τρίτη μου επιλογή την Αίγινα με τις Σπέτσες πάραυτα!

 41. Δεν αντέχω να μην βάλω και αυτό το απόσπασμα από Ροίδη (προς τέρψιν Κορνηλίου) :

  Ο Εμμ. Ροΐδης, που χαρακτηρίζεται σαν βασιλιάς του Αττικού άλατος, σημειώνει τα εξής ενδιαφέροντα για το Νέο Φάληρο:

  «Αλλά, το μάλλον παντός άλλου συντελέσαν εις την ταχίστην πρόοδον του συνοικισμού ήτο η κερδοσκοπία. Το από μακράς σειράς συσσωρευμένον αποταμίευμα των οικονομικών του ελληνικού λαού, το μη εκμυζηθέν ακόμη υπό των επιδραμόντων κερδοσκόπων, ήτο τότε σημαντικόν και η τοποθέτησις αυτού εις φαληρικά γήπεδα εφαίνετο ου μόνον ασφαλής αλλά και επικερδεστάτη. Αι πριν ανά στρέμμα πωλούμεναι αμμοσκεπείς εκτάσεις διηρέθησαν εις οικόπεδα, των οποίων η τιμή ανήλθε τάχιστα, χάρις εις την κερδοσκοπίαν, μέχρι των πεντήκοντα παρά την θάλασσαν δραχμών. Οι ωφεληθέντες εκ της πωλήσεως των γηπέδων διέθετον μέρος του κέρδους εις ανέγερσιν κομψής οικίας και τούτους έσπευσαν να μιμηθώσι τόσοι άλλοι, ώστε μετά την εξάντλησιν του αλιπέδου, ήρχισαν να κτίζωνται άλλα οικήματα από των προπόδων μέχρι και της κορυφής του παρά την άκραν αυτού βραχώδους λόφου. Η τοιαύτη Φ α λ η ρ ο μ α ν ί α διήρκεσεν όσον διαρκούσιν αι μανίαι, απέμειναν όμως αι κατά την διάρκειαν αυτής οικοδομηθείσαι πολυάριθμοι οικίαι και πλην αυτών η έξις ικανού αριθμού Αθηναίων να μεταβαίνωσιν εκεί, να λούωνται, νʼ αναπνέωσιν θαλασσίαν αύραν, νʼ ακροώνται γαλλικά κωμειδύλλια ή την μουσικήν των ξένων πολεμικών πλοίων, να επιδεικνύωσι τας θερινάς αυτών ενδυμασίας και να ερωτολογώσιν υπό το φως των ηλεκτρικών λαμπτήρων, πράγματα τα οποία προτιμώσι κατά πολύ των απολαύσεων του αγροτικού βίου».

  Το κείμενο αυτό είναι γραμμένο το 1896.

 42. Κι εδώ βλέπουμε και τη φωτό… http://i699.photobucket.com/albums/vv359/cleo_lou/DSC01657.jpg

  Υπολογίζω ότι στο βάθος είναι ο λόφος της Καστέλλας, ότι το Ακταίον ήταν εκεί που είναι σήμερα ο σταθμός του ΗΣΑΠ και η εξέδρα εκεί που είναι σήμερα το Ειρήνης και Φιλίας. Επίσης νομίζω ότι εκεί που ήταν το Τροκαντερό εκείνη την εποχή… ήταν το Τροκαντερό!

 43. Προτείνω τα «μπεν μιξ Τροκαντερού» να ενταχθούν στην Απονία (αλλιώς χώρα των αγνώριστων)!

 44. YOSEF22ADAR said

  Σωστος ο Ροΐδης !

  Αλλα το link που δινεις παραπανω
  αναφερεται σε χρονολογιες πολυ μετα το 1907.
  Κι αν σκεφτεις οτι οι suffragettes υπηρξαν γυρω στο 1910 στο εξωτερικο,
  μαλλον τα αμαρτωλα μπαιν μιξτ στην Ελλαδα ηρθαν πολυ μετα το 1907.
  Αυτος ομως δεν ειναι λογος να αποκλεισουμε τις Σπετσες.

 45. Δεν πειράζει! Παραιτούμαι από την προσπάθεια να βρω τις πόλεις και πάω να γράψω τίποτα για τα Μπεν μιξ Τροκαντερού στην Απονία. Η στη Νομασλάνδη. Η εδώ κι εκεί τέλος πάντων! Καλό σας βράδυ!

 46. Yossef22Adar, πολύ υποτιμάς την Ελλάδα του 1907. Η Πάτρα απείχε λίγες ώρες (χάρη στη διώρυγα της Κορίνθου) με το πλοίο, και υπήρχε και σιδηρόδρομος που έφτανε ως τον Πύργο και την Καλαμάτα, ατμοκίνητος βέβαια, αλλά επαρκέστατος για τη μεταφορά εντύπων. (βλ. π.χ. εδώ. Η αλησμόνητη «Διάπλασις των Παίδων» (έχω στην κατοχή μου τόμο του 1914) είχε συνδρομητές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, οπότε μάλλον και η «Ελλάς» θα είχε.

 47. YOSEF22ADAR said

  Εικαζω Αγγελε.
  Που να ξερω τι και ποτε ?
  Να σκεφτεις οτι ο πατερας μου γεννηθηκε το 1926
  και ο πατερας του πεθανε οταν ημουν μικρο παιδι.

 48. Απ’ ‘οτι διαβάζω τα μπαιν μιξτ ήρθαν στην Ελλάδα το 1927, οπότε δεν κολλάνε στο θέμα μας.
  Επίσης η Ελλάς είχε συνδρομητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:
  «ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΡΟΠΛΗΡΩΤΕΑ – Εσωτερικού και Κρήτης Δραχ. 8, Εξωτερικού δρ.χρ. 12, Ρωσσίας ρούβλια 5, Αμερικής δολλάρια 3.»

 49. Επίσης, όποιος θέλει να πάρει μια ιδέα για το περιοδικό Ελλάς, εδώ: http://www.scribd.com/doc/13181236/-1908-HELLAS-1908-GREECE-IN-1908

 50. atheofobos said

  Ναύπλιο-Πάτρα-Αίγινα

 51. Λοιπόν.. χε χε… Λέω να το βάλω εδώ αν μου επιτρέπετε, γιατί αλλιώς δεν θα καταλαβαίνει κανείς που αναφέρομαι. Συγγνώμη κιόλας αν αποσυντονίζω τη συζήτηση, αλλά δεν άντεξα.. (Φόρος είναι σημείο στο παλιό Φάληρο, πάνω στη λεωφόρο, στο ύψος του Τροκαντερού, που απ’ όσο ξέρω λέγεται έτσι γιατί παλιά περνούσαν τα όρια της πρωτευούσης και άρα έπρεπε να πληρώνουν φόρο – διόδια οι διερχόμενοι…)

  TΡΟΚΑΝΤΕΡΟ

  Στη Νομασλάνδη, πέρ’ απ’ τα όρια του Φόρου,
  στέκει ένας πύργος, γοτθικού ρυθμού,
  στη μέση τώρα μιας πολύβουης λεωφόρου,
  που ‘ναι κατάλοιπο καιρού αλλοτινού.

  Κάποτ’ εδώ βρισκόταν ένα κέντρο,
  που ήτανε γνωστό ως Τροκαντερό.
  Απείχε από τη θάλασσα ένα μέτρο
  κι οι νέοι συνήθιζαν να έρχονται σ’ αυτό.

  Μια εξέδρα είχε στηθεί, μικρές καμπίνες,
  ν’ αλλάζουν εκεί μέσα οι νεαροί.
  Τους πιο ζεστούς, του θέρους τους τρεις μήνες,
  καλά κρατούσαν μέσα οι χοροί,

  και κάτω κολυμπούσανε γελώντας
  γυναίκες κι άντρες – σκάνδαλο – μαζί!
  Ω τι ήθη… το κεφάλι τους κουνώντας
  σοκάρονταν μεσήλικες αστοί.

  Μα ωστόσο το χειμώνα αναπολούσαν
  – ενώ έπιναν τη μπύρα τους στου Φιξ –
  τα γλέντια στο Τροκαντερό που νοσταλγούσαν
  μαζί με τις βουτιές τους στα Μπεν μιξ.

  Και τότε, στην ομήγυρη γυρνούσε
  με μάτια ο Ποταμιάνος πονηρά.
  «Θυμάστε τις αδιάντροπες» ρωτούσε,
  που στων Σπετσών γλυστρούσαν τα νερά;

  Κι ευθύς το δημοψήφισμα προτείνει
  μες το περιοδικό του, το ΕΛΛΑΣ.
  «Που είναι το καλύτερο να μείνει
  σ’ αυτή τη χώρα κάθε φουκαράς; »

  Οι αναγνώστες του, χωρίς αμφιβολία,
  ψηφίσαν όλοι, μαζικά: «Τροκαντερό».
  Οπως σας τα ‘πα έχει γίνει η ιστορία –
  εκεί γεννήθηκα και τα ‘ζησα κι εγώ.

 52. YOSEF22ADAR said

  Ετσι ο διαγωνισμος
  εγινε ποιητικος
  η Κολοτουρου η Σοφια
  εγραψε με ομοιoκαταληξια.

  ΔΕΝ ξαναγραφω αλλο «ποιημα», υποσχομαι
  😦

 53. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  1. Η «Μασσαλία του Μωριά»
  2. Η «Πύλη της Ελλάδος προς την Δύση»
  3. Η πρώτη Πρωτεύουσα μετά την απελευθέρωση

 54. glaukus said

  Δεν είμαι σίγουρος ότι εννοεί τοποθεσία για διακοπές, αλλά μέρος εναλλακτικό κατοικίας. (Ίσως κάνω λάθος)

  Θα δώσω ωστόσο τα:

  1. Πάτρα.
  2. Σύρος.
  3. Βόλος. (αν και λίγο βόρεια για το 1908)

 55. Ιορδάνης Δεμέστιχας said

  Κλέβω.

  1. Πάτρα
  2. Κέρκυρα
  3. Ναύπλιο

 56. Σοφία, ξέρουμε ότι η Νομανσλάνδη έχει επεκτατικές τάσεις, αλλά μέχρι το Τροκαντερό; Ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου έτσι…

 57. #27

  Αν στην Υπάτη όλες μοιάζαν στην γιαγιά σου,
  τρελλές για τα καλά των Αθηνών,
  και στο χωριό τους λέγαν «στην υγειά σου»
  κι’ αναχωρούσαν για το άστυ το κλεινόν

  Μετά την του έγγαμου του βίου εμπειρίαν,
  σαν προϊόν ακαταλόγιστης φυγής,
  την πρύμναν ανέκρουαν, ψηφίζαν με μανία
  τα χώματα της γης της πατρικής

 58. # 57 Πολύ καλό! Θα άρεσε και της γιαγιάς!

  # 52 Καλά βρε παιδιά, τι βαράτε, αφήστε μας να εμπνευστούμε, πειράζουμε κανέναν; Τέσπα, άμα σας αποσυντονίζω με τα ποιήματα θα γράφω μόνο στη Νομασλάνδη…

 59. YOSEF22ADAR said

  #58
  Βρε δεν το ‘γραψα αρνητικα.
  Ετσι μοιαζει ?

 60. # 58 Ναι, το ένιωσα σαν να μου έλεγες «μας τα έπρηξες». Αλλά είναι γνωστό ότι ο γραπτός λόγος οδηγεί σε παρεξηγήσεις, οπότε το παίρνω πίσω! Θα συνεχίσω να σας πρήζω!

 61. # 60
  Πράγματι ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται, αλλά θα πάρω τα ρίσκα μου αφιερώνοντας στην Σοφία μια παλιά μου δημιουργία πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι στιχοπλόκοι έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ…

  Ο θάνατος της Ηριγόνης, διαφυσική απόδοση της τραγωδίας

  Οταν μιά κυρία πιάνει το μολύβι και αρχίζει
  Ποιηματάκια να σκαρώνει και σελίδες να γεμίζει
  Πρέπει νάχει κατά νου της την κυρία Φανοθέα
  Που ο Σοφοκλής την θέλει ποιήτρια, την πιό αρχαία
  Τραγωδία «Ηριγόνη» πρέπει ευθύς να μελετήσει
  Της μαμάς και του μπαμπά της πάθη να κατανοήσει
  Πως η μήτηρ Φανοθέα, σύζυγος του Ικαρίου
  Βασιλέως του Διονύσου, νοικοκύρη του κτιρίου
  Μόνο εξάμετρα εμέτρα κάθε μέρα αρκετά
  Κι’ οι δουλειές μέσα στο σπίτι…τετρακόσιες στην οκά
  Κι’ όταν ο μικρός θεούλης ήρθε να επισκεφθεί
  Του Ικάριου το παλάτι και να φιλοξενηθεί
  Φαγητό δεν είχαν διόλου, που καιρός να μαγειρέψει
  Ποιηματάκια και στιχάκια είχε μόνο να φιλέψει
  Αγαθός ο Διονυσάκος, ξεκαρδίσθηκε στα γέλια
  Και στον σύζυγο μαθαίνει το κρασί από τ’ αμπέλια
  Να της δίνει να μεθάει, ποιήματα να αραδιάζει
  Ξαπλωμένη στο κρεβάτι όλο σκέρτσα, όλο νάζι
  Και μαζί της να γουστάρει σαν ποιήματα διαβάζει
  « Μην το δώσεις στο λαό σου, χάθηκες» τονε προστάζει
  «Πίνε το με τη κυρά σου, να περνάτε μιά χαρά
  και στο πόπολο μη δώσεις ούτε και γιά μυρουδιά»
  Μα η κυρία Φανοθέα δεν ακούει συμβουλές
  Σαν ποιήτρια φτασμένη, δεν αντέχει κριτικές
  Τον Ικάριο τον ψήνει πως γιά να κατανοεί
  Ο λαός τα ποιήματά της, του χρειάζεται κρασί
  Κι’ όποιον στα ποιήματά της αγανάκτηση προβάλλει
  Τον πλακώνει στο κρασάκι, του γυρίζει το κεφάλι
  Νέους δρόμους του μαθαίνει, της ποιήσεως τη μέθη
  Μα το πλήθος δεν μασάει, αμφισβήτηση ηγέρθη.
  Μόνο η κόρη Ηριγόνη, σώας έχουσα τας φρένας
  Πολεμούσε το κρασάκι, δεν την άκουγε κανένας.
  Κάποια μέρα η πόλις όλη, μεθυσμένη κοινωνία
  Του Ικάριου ζητάνε να τους δώσει τα ηνία
  Το κρασί τους είχε κάνει μία πλύση εγκεφάλου
  Δεν δεχόταν ο καθένας εξουσία κάποιου άλλου.
  Αρνηθέντος του καϋμένου, λιθοβόλησαν αυτόν
  και στο πτώμα του επάνω λίθων έστησαν σωρόν.
  Η θυγάτηρ Ηριγόνη, αγνοούσα την σκηνή
  Με την σκύλα της, Μαΐρα, βγήκε εις την εξοχή
  Οσφρανθείσα η σκυλίτσα, έτρεξεν εις τον σωρόν
  Και η Ηριγόνη βρήκε τον πατέρα της νεκρόν.
  «Ω, μητέρα, επιπολαία» έβγαλε μία κραυγή
  και στου δένδρου εκρεμάσθη το ψηλότερο κλαδί.

 62. Μόνο εξάμετρα εμέτρα κάθε μέρα αρκετά
  Κι’ οι δουλειές μέσα στο σπίτι…τετρακόσιες στην οκά
  Κι’ όταν ο μικρός θεούλης ήρθε να επισκεφθεί
  Του Ικάριου το παλάτι και να φιλοξενηθεί
  Φαγητό δεν είχαν διόλου, που καιρός να μαγειρέψει
  Ποιηματάκια και στιχάκια είχε μόνο να φιλέψει

  Aχαχαχα!! Μα που έχεις την κάμερα; 😉

  Μερσί για την αφιέρωση, θα σου… ανταπαντήσω το βράδυ!

 63. Κι’ όποιον στα ποιήματά της αγανάκτηση προβάλλει
  Τον πλακώνει στο κρασάκι, του γυρίζει το κεφάλι
  Νέους δρόμους του μαθαίνει, της ποιήσεως τη μέθη

  Αμαν! Μέχρι και την κάβα στο υπόγειο ανακάλυψε τούτος!!

 64. Λοιπόν… όλο μαζί είναι εξαιρετικό, το φαντάζομαι ήδη με σκίτσα του Μποστ !

 65. ΣοφίαΟικ said

  Όχι και δυο βδομάδες ταξίδι Αθήνα -Πάτρα 200 χιλιόμετρα! Ένα άλογο που δεν καλπάζει κάνει τουλάχιστον καμια δεκαρια χιλιόμετρα την ωρα.
  Επιπλέον το 1907 ήταν ήδη πολλλά χρόνια τελειωμένη η σιδηροδρομική γραμμή Πελλοπονήσου.

 66. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τις συμμετοχές και για τα σχόλια. Τα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσω αύριο το μεσημέρι.

  Σοφία Κ., πολύ καλές οι πληροφορίες για το Φάληρο.

  Ωραία και τα ποιήματα.

  Πρεβέρ, καταρχάς καλώς επανήλθες. Μιλάς όμως με γρίφους, ομολογώ πως δεν ξέρω τη Μασσαλία του Μοριά.

 67. @53, 66: Υποψιάζομαι ότι η Μασσαλία του Μοριά είναι η Καλαμάτα. Συναγωνίζονται η μία την άλλη σε θλίψη και επαρχιωτίλα, μόνο που οι Μαρσεγέζοι δεν έχουν International Jazz Festival (http://www.kalamatajazz.gr/). Χα! Φάτε τη σκόνη μας, κουτόφραγκοι!

 68. Ἕνας φίλος μου ἐπὶ ἔτος διατρίψας ἐν Μασσαλίᾳ μοῦ εἶπε τὰ χείριστα (πάντως ὅταν ἕνας ζητιάνος τὸν ῥώτησε τἰ ἐθνικότητος εἶναι κι ἐκεῖνος ἀπάντησε ὅτι εἶναι Ἕλλην ὁ κουρελῆς τοῦ εἶπε: «Ἄ, ἐσεῖς χτίσατε αὐτὴν τὴν πόλι). Ἕνας φίλος μου ἄλλος ποὺ πῆγε κάποτε στὴν Καλαμάτα (ἐγὼ μόνο στὸ ΚΤΕΛ τῆς Καλαμάτας ἔχω πάει ἀπέναντι ἀπὸ ἕνα κάστρο) μοῦ εἶπε ὅτι τοῦ ἄρεσε πολύ. Κάποτε ἔπρεπε μιὰ μεγάλη ὅμάδα ἀνθρώπων ν’ἀπαντήσουμε ποιό εἶναι τὸ ὡραιότερο μέρος τῆς Ἑλλάδος γιὰ νὰ διαβοῦμε ἕνα δρόμο ποὺ κάποιος δίκην Σφιγγὸς εἶχε κλείσει θέτοντας τὸ σχετικὸ ἐρώτημα. Τότε πρέπει νὰ ἤμουν 9-10 ἐτῶν κι ἀπήντησα «Κρήτη». Οἱ πῦλες ἄνοιξαν καὶ διαβήκαμε.
  Τί πρέπει νὰ συμπεράνω ἀπὸ ὅλα αὐτά;

 69. Μαρίνα said

  Αθεόφοβε, θα μοιραστούμε το βραβείο;

 70. Μαρία said

  Μάλιστα, την περίοδο 1900-20 το λιμάνι είχε φτάσει στο απόγειό του, είχε ενωθεί πολεοδομικά με την πόλη και μια νέα αγορά είχε αναπτυχθεί στην προκυμαία. Όλα αυτά είχαν προσδώσει στην Καλαμάτα το προσωνύμιο «Μασσαλία του Μοριά». http://www.kalamata.gr/default.asp?static=238

  Τιπού, μην είσαι ζουλιάρης.

 71. atheofobos said

  Μαρίνα-
  Νομίζω ναί!

 72. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Νικοκύρη (# 66), ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, μεγάλη μου τιμή που παρατήρησες τη δεκαπενθήμερη απουσία μου 🙂 (Στ’αλήθεια, αισθάνεται κανείς ένα κενό όποτε χάνει ένα άρθρο ή κάποιο σχόλιο από το ιστολόγιό σου. Και νομίζω πως προσπαθεί, όσο του είναι δυνατό, να κάνει την υπέρβαση-επανόρθωση).

  Λοιπόν, εκεί που πήγαινα να απαντήσω στην απορία σου, τραγουδώντας «Σαν πας στην Καλαμάτα και ‘ρθεις με το καλό…», επενέβη ο Τιπούκειτος και με υπερκάλυψε με το εκπληκτικό σχόλιό του (# 67). Πιστεύω πως το πελοποννησιακό τρίδυμο (Καλαμάτα, Πάτρα, Ναύπλιο) ήταν ακόμα βαθειά ριζωμένο στον νου και το συναίσθημα των Ελλήνων το 1907. Βέβαια, θα υπήρχαν και πλήθος αουτσάιντερ, π.χ. η Κέρκυρα (πρβλ. # 5), η επίσης πελοποννησιακή Βυτίνα, το νησί του Παπαδιαμάντη (με τη Φόνισσα δημοσιευμένη μόλις το 1903) κλπ.

  Πάντως, Νικοκύρη, προσυπογράφω την ερώτηση του σχολίου # 30 και αναμένω την εξήγηση. Και μη με παρεξηγήσεις αν αργώ πότε-πότε, για κάμποσο καιρό θα έχω 7 ώρες… καθυστέρηση από την Ελλάδα!

 73. YOSEF22ADAR said

  Απο τα λεγομενα των σχολιαστων
  και με πολλη η’ λιγη τυχη:

  1. Ναυπλιο
  2-3. Καλαματα – Πατρα

 74. sarant said

  Πρεβέρ, για τα μπαιν-μιξτ και το Φάληρο κάτι έχω στο συρτάρι, να δούμε αν θα αξιωθώ να τα βγάλω. Πάντως, η μορφή της παραλίας είναι διαφορετική, αφού έγιναν γενναίες επιχωματώσεις (δεν θυμάμαι πότε, μάλλον στα τέλη δεκ. 1960).

  Τα αποτελέσματα το μεσημέρι!

 75. Liarak said

  1. Πάτρα
  2. Αιδηψός
  3. Ναύπλιο

 76. Mιχαλιός said

  1. Τρίπολη!!!
  2. Πόρος!!
  3. Βόλος!

 77. Τελείως στην τύχη:

  1. Ναύπλιο
  2. Πάτρα – Κόρινθος

 78. rogerios said

  Τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, ας αποτολμήσω κι εγώ μια μαντεψιά:

  1. Κέρκυρα
  2.-3. Ερμούπολη, Πάτρα

 79. galaxias said

  1)Kέρκυρα
  2)Ερμούπολη
  3)Σπέτσες
  4)Πάτρα
  5)Ναύπλιο

 80. silia said

  Α , δεν παίζω …
  Ο/Η Galaxias , κάνει … χιλιτζίκια .

 81. sarant said

  Χιλιτζίκια θα πει ζαβολιές;

 82. #81 ἔτσι τὸ ξέρω κι ἐγὼ ἀπὸ τὴν γιαγιὰ ἑνὸς φίλου (χελετζίκια)

 83. silia said

  @ 81 Sarant
  Ακριβώς …. και χιλιτζικσής , ο ζαβολιάρης («Να μην τον παίζετε ,ή να τον προσέχετε τον τάδε στα παιχνίδια – της αλάνας πάντα – γιατί είναι χιλιτζικσής» )…
  Μάλλον τούρκικη λέξη … Μεγάλωσα σε τουρκογειτονιές .

 84. Από ρεθυμνιώτες έχω ακούσει για χιλιατζιές, λέξη περίπου για τις ζαβολιές

 85. # 74 Eδώ βρήκα όλα τα στοιχεία για ις επιχωματώσεις (δεν με αφήνει να το αντιγράψω), αρχές 70 λέει…

 86. Εννοώ εδώ: http://www.organismosathinas.gr/External%20files/Omada%20akton/1programme-2.pdf

 87. Ψάχνοντας τούρκικα λεξικά online: χιλετζί (hileci) η απάτη και χιλετζίκ ή ο απατεώνας

 88. Μαρία said

  83
  Ενώ εμείς λέγαμε κάνει χελεντζέδες. Και για το πρόσωπο ο χελεντζής.

  87 Γιώργο, αντίστροφα χιλετζί ο ζαβολιάρης, ο τρισέρ στα χαρτιά π.χ., και χιλετζιλίκ η ενέργεια.

 89. sarant said

  Ο νικητής είναι ο αγαπητός μας Alfred E. Newman, που βρήκε και τις τρεις πόλεις στη σωστή σειρά:

  1. Κέρκυρα, με μεγάλη διαφορά
  2-3 Πάτρα – Ζάκυνθος

  Βέβαια, η διατύπωση του Αλφρέδου με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως το ήξερε, μήπως είχε δει το περιοδικό. Αν είναι έτσι, θα μας το πει.

  Έπαινο παίρνουν ο LandS και ο Ρογήρος, που βρήκαν 2 από τις 3 πόλεις και με τη σωστή σειρά (πρώτη την Κέρκυρα δηλαδή), και «εύφημη μνεία» στον AnD και στον Ιορδάνη Δεμέστιχα που επίσης βρήκαν 2 πόλεις αλλά όχι με τη σωστή σειρά. Από όλους ξέφυγε η Ζάκυνθος.

  Όπως θα δείτε από τα τελικά αποτελέσματα, που τα ανεβάζω εδώ:

  τέταρτη ήρθε η Καλαμάτα, την οποία πολλοί διάλεξαν και σε μας. Ωστόσο, το Ναύπλιο, που ήταν -πολύ λογικά- ανάμεσα στις προβλέψεις σας, δεν φαίνεται να έχει πάρει ούτε μία ψήφο!

 90. Τα χελετζίκια δίνανε και παίρνανε όταν παίζαμε μικροί στο στενό. Είτε ήταν τζαμί, ή στάκαμαν, είτε γκάζες, οι χελετζήδες ήταν έτοιμοι για δράση. Στις γκάζες, είτε ήταν το παιχνίδι με την τρούπκα, είτε το μπαζ, ο χελετζής μπορεί να έκλεβε όταν έλεγε «τσόρτσοπ» για να καθαρίσει το χώμα και μετά κουνούσε την γκάζα του μια πιθαμή πιο μπροστά, είτε πετύχαινε «γκάγκαλο» έχοντας κάνει απαρατήρητος ένα βήμα από τη γραμμή. Στο μπαζ χρησιμοποιούσε θα κουρσούμια μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά, σπάζοντάς τις μικρές μπίλιες μας. Στο τζαμί και στο στάκαμαν θάκανε ένα παραπάνω βήμα πριν μείνει ακίνητος ως όφειλε…

 91. Α, νικοκύρη, χρειαζόμαστε ενημέρωση για τα περιεργότατα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος περί των ωραιοτέρων Ελληνίδων…

 92. Alfred E. Newman said

  Αγαπητέ Νικοκύρη να μη ξεχνάς ότι με εξαίρεση τον πατέρα Σαραντάκο είμαι ο γηραιότερος της παρέας. 😆
  Επίσης γνωρίζεις ότι διαθέτω τόμους του περιοδικού κοκ.
  Α! ερευνώ και τας γραφάς.

 93. Μαρία said

  Αλφρέδο, είσαι μεγάλος χελεντζής. Δώσε πίσω το βραβείο.

 94. # 26
  Το … τζάντε δεν μετράει ;
  (η με το όλους εννοείς όσους βρήκαν τις άλλες δύο 😉

 95. rogerios said

  Συγχαρητήρια στον Αλφρέδο!

  Ομολογώ ότι η Ζάκυνθος και το πλασάρισμά της στο βάθρο ήταν για μένα σχετική έκπληξη, αλλά…

 96. Immortalité said

  Επίσης γνωρίζεις ότι διαθέτω τόμους του περιοδικού κοκ.

  Δηλαδή κάνουμε κλεπαντζιές; 😉

 97. Immortalité said

  @90 Σε 97 λέξεις έχω 12 άγνωστες χωρίς να μετράω τις επαναλήψεις. Μήπως να μας το μεταγλωττίσεις; 😉

  @91 Πότε έγινε τέτοιο δημοψήφισμα;

 98. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Όχι και χελεντζής Μαρία (# 93). Απλώς ήταν λίγο ντοπαρισμένος, ο άνθρωπος, αλλά έδειξε εκπληκτική ειλικρίνεια. Λοιπόν, από τη στιγμή που Θάνου και Κεντέρης κρατούνε τα μετάλια, πώς είναι δυνατό να ζητάμε πίσω το βραβείο του Αλφρέδου! :))

 99. sarant said

  Gpoint, ναι, εσύ βρήκες τη Ζάκυνθο (και μπράβο), αλλά όχι τις άλλες δύο πόλεις

  Η εφορευτική επιτροπή συνεδρίασε και έκρινε ότι αφού η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν έλεγε τίποτε σχετικό, το βραβείο στον Αλφρέδο ισχύει. Ωστόσο, αναβαθμίζει σε βραβεία τους επαίνους του Ρογήρου και του LandS, και σε επαίνους τις εύφημες μνείες του AnD και του Ιορδ. Δεμέστιχα.

  Για την εφορευτική επιτροπή
  Σολομώντας

 100. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Πάντως, ο Νικοκύρης δεν εξήγησε τη φράση του «Δεν είναι και πολύ δύσκολο, νομίζω.»
  (Μερικές φορές, ακόμα και μια λεξούλα είναι ικανή για να αλλάξει τη σκέψη του ανθρώπου).

 101. sarant said

  100: Μου φάνηκε ότι η Κέρκυρα ήταν φαβορί και ότι θα το έβρισκαν όλοι, οπότε ουσιαστικά παίζαμε με δύο επιλογές.

 102. sarant said

  Και δεν πρόσεξα ότι έλειπε το Ναύπλιο.

 103. Immortalité said

  Και καλά η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. Η Πάτρα; Είναι τόπος διακοπών η Πάτρα ή όλοι οι συνδρομητές ήταν Πελοποννήσιοι;

  @99 Εννοείς ότι αφού η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν έλεγε, «άμα έχετε το τεύχος μην το ανοίξετε παίξτε τίμια;» 😉

 104. silia said

  @ 89 Sarant
  Αυτό λέγεται «Χι(ε)λι(ε)τζίκι ολκής … Να κάνουμε ένσταση .Μου θύμησε την θητεία μου στο Γυμνάσιο , όπου έτσι και σε έπαιρνε χαμπάρι ο/η φιλόλογος ότι αντέγραψες από τα παράνομα την εποχή εκείνη βιβλία με το όνομα «Μετάφραση» σου … μηδένιζε το γραπτό , ακόμα κι αν ήταν άριστο …
  ————————
  @ 92 Alfred E. Newman
  Ποτέ καλέ μου «συναγωνιστά» , μην χρησιμοποιείτε την ηλικιακή κατάληξη -ότερος (γηραιότερος) , αν δεν ψάξετε και ελέγξετε εξονυχιστικά τις … ταυτότητες όλων εδώ μέσα .
  Τέλος πάντων … Χαλάλι σας το βραβείο . Το να κρατάς τόσο παλιά έντυπα και να τα συμβουλεύεσαι κιόλας κατά καιρούς , είναι τόσο αξιέπαινο , ώστε δικαιολογεί και μεγαλύτερο από αυτό βραβείο .
  —————————-
  @ Προς την Δ/νσιν του παρόντος ιστολογίου :
  Έχω κερδίσει … αμορτί (με το «Πάτρα» που έγραψα) … Από που να παραλάβω ό,τι δικαιούμαι ;

 105. Alfred E. Newman said

  >Η Πάτρα; Είναι τόπος διακοπών η Πάτρα<

  Το ερώτημα αναφερόταν στη "διαμονή". Όσοι γνωρίζουν στοιχειώδη ιστορία θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Πάτρα τις αρχές του αιώνα ήσαν μάλλον πολύ καλύτερες από τις περισσότερες πόλεις της εποχής. Να σας αναφερω τη σταφίδα, τις στοές στους δρόμους, το θέατρο και τη μετάκληση ιταλικών και άλλων συγκροτημάτων τους χορούς το καρναβάλι κοκ.
  Επιπρόσθετα το 1908 ήταν ιδιαίτερα σημαδιακό για μένα!
  Αντίστοιχη κουλτουρα και ποιότητα ζωής υπήρχε φυσικά στην Κέρκυρα και το Ζάντε.
  Και εδώ σταματώ τη σοβινιστική μου έξαρση.

  Τέλος πάρτε τα συνολικά αποτελέσματα:
  http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=6388309

 106. Alfred E. Newman said

  104 Sillia
  >αν δεν ψάξετε και ελέγξετε εξονυχιστικά τις … ταυτότητες όλων εδώ μέσα .<

  Λες; 😈

 107. Και προσέξατε ελπίζω στα αποτελέσματα τη μία ψήφο που πήραν ΤΟ ΓαλατάΡ (Τροιζηνίας), η Δελαγράτσια και η Θάνα (ποια είναι η Θάνα;).

 108. #97 Δώδεκα; υπερβάλλεις…
  χελετζίκι = παραβίαση των κανόνων στη ζούλα, απατεωνιά
  στενό = ο δρόμος, το αδιέξοδο
  τζαμί = παιδικό παιχνίδι με μπάλα, κυνηγητό, και κομμάτια κεραμίδια· επί το πολιτικώς ορθότερον, ή επί το νοτιότερον, πύργος
  στάκαμαν = μείνε ακίνητος!, freeze, παιδικό παιχνίδι
  γκάζα = μπίλια (οι γκαζές του Τράγκα)
  χελετζής = ο υποπίπτων σε χελετζίκια
  τρούπκα = η τρύπα· γινόταν σε χωμάτινο δρόμο με επίμονη περιστροφή γύρω από το τακούνι ενός εκ των παικτών. Σημείο στόχος στο παιχνίδι. Η γκάζα έπρεπε να μπει στην τρούπκα
  μπαζ = έτερο παιχνίδι με γκάζες διαφόρων μεγεθών που στήνονταν σε οριζόντια σειρά. Σε αντίθεση με την τρούπκα, εδώ μπορούσες να χάσεις και τις γκάζες σου μαζί με το παιχνίδι.
  τσόρτσοπ = όρος που εκφωνούσε ο παίκτης προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα να καθαρίσει την περιοχή μπροστά στη γκάζα του, ως την αντίπαλη γκάζα, ώστε να στοχεύσει χωρίς ενδιάμεσα εμπόδια.
  γκάγκαλος = η επίτευξη του στόχου, η γκάζα στην τρούπκα, από τη γραμμή, με την έναρξη του παιχνιδιού.
  κουρσούμι = μολύβι, μόλυβδος. Συνεκδοχικά, μολυβένιες μπίλιες από ρουλεμάν. Δεν επιτρέπονταν παρά μόνο μετά από συνεννόηση, γιατί μπορούσαν να σπάσουν τις γυάλινες.

 109. #97β Διάβασες το απόκομμα με τα αποτελέσματα;

 110. παρεμπ, κι εγώ δεν ψήφισα -και δεν μίλησα- γιατί είχα πρόσβαση στο τεύχος του περιοδικού.

 111. AnD said

  Συγχαρητήρια στον Άλφρεντ.
  Αν και ήμουν σίγουρΗ για τη νίκη μου…
  Γιατί αλήθεια το Ναύπλιο δεν ψηφίστηκε;
  Φαντάζομαι λόγω και της θέσης αλλά και της άνθησης που γνώρισε ως πρωτεύουσα κάποιες δεκαετίες πριν θα έπρεπε να είναι στην τριάδα.

 112. sarant said

  Ωχ, συγνώμη! Ο έπαινος ΣΤΗΝ AnD!

 113. AnD said

  Εεεέτσι..! :))

  #108 το κουρσούμι είναι από το άσμα http://www.youtube.com/watch?v=9W8ZNrKmevQ «κουρσούμ΄» ή λέει κάτι άλλο κι εγώ τόσα χρόνια μερακλώνω με λάθος στίχους;
  Το τσόρτσοπ το λέει συχνά η μαμά κυρίως όταν θέλει να περάσει για να κάνουμε στην άκρη. Επίσης όταν πάει να κλέψει στα χαρτιά και γίνεται αντιληπτή.

 114. Μαρία said

  106 Αλφρέδο, όχι. Η Σίλια είναι νεότερή σου, λίγο μεγαλύτερη απο μένα, που μου ρίχνεις ακριβώς 10 χρόνια.

  107 Η Θάνα, χωριό της Αρκαδίας λέει η θεία.

  110 Στάζυ, αυτό φάνηκε, όταν έγραψες για το άλλο δημοψήφισμα. Τυχαία βγήκαν τα 99 ή 400+ π;

 115. Μαρία said

  113 αμάν κουζούμ, αρνάκι μου. (kuzu)

 116. #113 Αυτό είναι ραμόνι για το διπλανό νήμα

  Αμάν κουζούμ, αμάν γιαβρούμ

 117. Μαρία said

  Kurşun μόλυβδος, μολύβι

 118. Μαρία said

  116 Αλλά άμα παραπαχύνει το κουζούμ μπορούμε να πούμε οτι είναι βαρύ κουρσούμι:-)

 119. Μαρία, δεν κατάλαβα το 114γ…

 120. AnD said

  #115,116
  Δηλαδή της λέει » Ανέβα στο τραπέζι μου, χόρεψε και σπάστα όλα, ΑΡΝΑΚΙ μου;;;
  Ω τι καιροί…!
  Όχι σαν την εποχή μας που ένα τραπέζι σηκώνει 5 με anorexia nervosa…

 121. Immortalité said

  @108 Έχεις δίκιο, δέκα άγνωστες. Το στενό πάντως τόξερα 🙂
  Δηλαδή όλα τα παιδάκια παίζαν βώλους εσείς παίζατε γκάζες…

  @109 Τώρα το διάβασα. Είχα εμπιστοσύνη στο Νίκο 😉

 122. Μαρία said

  Στάζυ, δεν είχα προσέξει οτι όταν έγραφες το 91, είχες δει τη σελίδα που ανέβασε ο Νίκος λίγο πριν και σκέφτηκα οτι είχες το περιοδικό.
  Τη σύγκριση της στάσης σου με αυτή των π την κατάλαβες ελπίζω.

  120 Μα δεν είναι Γάλλος για πει λαχανάκι μου. Άλλωστε το αρνάκι μπορεί να είναι άσπρο άλλα όχι πάντα παχύ 🙂

 123. Immortalité said

  @105 Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς ιστορία γνωρίζουν ότι όσο καλά και να ήταν στην Πάτρα με τη Σύρα π.χ. δεν συγκρινότανε. Άρα μάλλον δάκτυλος έπεσε…

 124. Μαρία, όχι. Ούτε για τα π πάει ο νους μου…

 125. Immortalité said

  στάκαμαν = μείνε ακίνητος!, freeze, παιδικό παιχνίδι
  Είπες να το γράψεις και στ’ αγγλικά να το καταλάβω σίγουρα ε; 😉

 126. @90: Συγνώμη… από που είσαι, αν επιτρέπεται; Ομολογώ ότι εκτός από το στάκαμαν (που είναι πασίγνωστο) και τις γκάζες (που είχα φανταστεί ότι είναι οι γκαζές) δεν ήξερα καμία από τις άλλες λέξεις (εκτός από το στενό, βέβαια). Με εντυπωσίασες.

 127. Immortalité said

  @122-2 Μαρία τα αρνάκια τα αδύνατα είναι κακορίζικα. Δεν είναι για να τα τραγουδάς.

 128. Μαρία said

  Ιμόρ, ε όχι και όλα τα παιδάκια.
  http://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/05/29/alwsis/#comment-507

 129. Immortalité said

  Ε! καλά Μαρία. Τα πιο πολλά παιδάκια…

 130. Nicolas said

  @122 Ναι ρε Μαρία, υπάρχουν και χειρότερα: φαντάζεσαι μαύρο λύκο και ισχνό, του μπαμπά του τον καημό;
  @125 Το Pull over the gaidar, ακόμη πιο καλυτερότερο! All the money, σου λέω!

 131. Immortalité said

  @130 Και τα δύο ήταν για πολλά γέλια 🙂
  Άκου μαύρο λύκο!

 132. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλφρέδο (# 105) : Αν η Πάτρα είχε οικοδομηθεί σύμφωνα με το όραμα του Καποδίστρια, ίσως να ήταν σήμερα η ομορφότερη μεγαλούπολη της Ελλάδας. Πλην όμως…

  Στάζυμπο (90 & 108), εμείς τις λέγαμε γκαζές, και το παιχνίδι με τις τρύπες λεγόταν «καπιτώλι(ο)». Μπαζ, λέγαμε όταν σπάζαμε την πρώτη μπίλια (ή γκαζά) της σειράς, υπήρχε όμως και το «παράμπαζο» (η δεύτερη μπίλια). Και τα δυο χτυπήματα αποτελούσαν μεγάλη επιτυχία. Όταν η γκαζά χτύπαγε στη μέση της σειράς, τότε απλώς «κόβαμε», κάτι ήταν κι αυτό!

  Ευχαριστώ για τα «τζαμί», «τσόρτσοπ» και «γκάγκαλο», δεν τα ήξερα (μήπως είναι βορειοελλαδίτικα;). Όσο για το περίφημο στάκαμαν (στακαμάν) που έπαιζα για χρόνια, έμαθα πολύ αργότερα πως ήταν παραφθορά του Stick them up!

 133. AnD said

  #108 #132
  To τζαμί είναι κορυφαίο παιχνίδι και παίζεται ακόμα.
  Συνδιάζει σημάδι και ταχύτητα. Επίσης, χρειάζεται επιδεξιότητα για το στήσιμο των μαρμορόπετρων και φυσικά στρατηγικές ικανότητες.
  Τί μπόουλινγκ και αμερικανιές…

 134. #126 (και #132) Από Θράκη, οπότε βάλε μέσα και τούρκικα και βουργάρικα και σαρακατσάνικα και ολίγα ποντιακά.

  Για τις γκάζες, ναι, μιλήσαμε στου Δύτη (τόβαλε η Μαρία στο #128)

 135. Μαρία said

  Τόσα χρόνια πίστευα οτι το τσόρτσοπ ήταν πανελλήνιο!

  Πρεβέρ, το τζαμί μπορεί να το λέγατε κεραμιδάκια. Αν βρεις το βιβλίο του Μάρκου Μέσκου, Παιχνίδια στον παράδεισο, θα διαβάσεις και για το τζαμί και για τα κουρσούμια αλλά και για άλλα πολλά βορειοελλαδίτικα παιχνίδια. Έχει στο τέλος και γλωσσάρι για τους χαμουτζήδες.

 136. Μαρία said

  Αμάν γιαβρούμ Στάζυ,124, ξέχασες οτι ο Αλφ είναι Πατρινός ή τα αμέτρητα φανταρίστικα π για τους Πατρινούς…

 137. silia said

  @ 134 Stazybο Hοrn
  Από την Θράκη ; Μα εδώ εμείς την «τρούπκα» , την λέγαμε «λόφκα»

 138. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Στο σημερινό άρθρο φαίνεται πως απο (ανα) καλύπτονται πολλές… ηλικίες! 🙂

  Μαρία (# 135), ούτε τα κεραμιδάκια είχα παίξει, ατυχώς… Τώρα, είμαι σίγουρος πως επίτηδες με αποκαλείς «χαμουτζή», για να σε ρωτήσω τι σημαίνει ή να πάω για γκούγκλισμα! Λοιπόν πήγα, κι αν θες να μάθεις, είμαι βέρος πρωτευουσιάνος από μητέρα βέρα χαμουτζού! 🙂

 139. Μαρία said

  Σίλια, εμείς στα Σέρρας λιούφκα λέμε την αστοχία, συνώνυμο του τζίφος δηλαδή.
  Ο Ηλεφού, θα μας βρει και το αντίστοιχο βουλγάρικο.

  Πρεβέρ, επειδή για χαμουτζής φαίνεσαι αγαθός άνθρωπος, σου στέλνω μέσω Νικοκύρη, το τζαμί.

 140. atheofobos said

  #121
  #126
  #132
  #134
  Άσχετα από Τράγκα και εγώ γκαζές τις θυμάμαι.
  Επίσης το στακαμάν το λέγαμε στεκαμάν.

 141. «Γιατί αλήθεια το Ναύπλιο δεν ψηφίστηκε;»
  Καλησπέρα. Νομίζω ότι θεωρούσαν τον αέρα του ανθυγειινό. Επίσης είχε κοντά βάλτο κτλ. Αν δεν κάνω λάθος, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της μεταφοράς της πρωτεύουσας στην Αθήνα.

 142. AnD said

  #140
  χαχααχ Όπως λέμε «στέκα κατά κει ρε μαν!»;
  #141
  θα μπορούσε… Και μετά μόλυναν και τον αέρα της Αθήνας για να νιώθουν καλύτερα.

 143. #137, #139 Κι εμένα η λούφκα, κάτι σε αστοχία, σε τσαφ, να βρεις χώμα αντί για μπάλα, μου θυμίζει… Και δεν ξέρω γιατί, μπορεί να κάνω λάθος, μούρθε κι ένα «λουφ», αμυδρή ανάμνηση από παιχνίδι, που περιελάμβανε να πιάνεις το ένα αυτί με το αντικρυστό χέρι πίσω απ’ το κεφάλι, ένα μπλέξιμο πράγμα…

 144. Μαρία said

  143 Ο Μέσκος στο γλωσσάρι έχει τον τύπο γιούφκα= αέρας, κούφια προσπάθεια.

 145. sarant said

  Ούτε λούφκα ξέρω, ούτε γιούφκα, χαμουτζής γαρ.

  Παναγιωτάκη, καλώς ήρθες και μάλλον έχεις δίκιο για το Ανάπλι.

  Κι εγώ ‘στέκαμαν’ το ήξερα.

  Το «Τζαμί» του Μέσκου θα ανέβει σε λίγο.

 146. τότε το «γιούφκα» μπορεί να έχει την ίδια ρίζα με το «τζούφια»

 147. sarant said

  Η Μαρία έστειλε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο του Μάρκου Μέσκου, που το ανέβασα εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/keimena/meskos_tzami/

 148. Μαρία said

  Χα,χα, η λέξη λέγεται ακόμα απο Βούλγαρους:
  http://www.paokmania.gr/component/content/article/43-mme/8322-propaganda.html
  (σχόλιο 50)
  Στα αλλα που λες με βρίσκεις 100% μαζι σου, στο ματς με την ΑΕΚ πέρισυ μετα το ματς του σπαναθα (0-1 στην Τουμπα με τη λιουφκα του χαλκια)

 149. Mιχαλιός said

  #111, 141 Τ’ Ανάπλι αν ήταν τότε ονομαστό για κάτι ήτανε για τις φυλακές του. Ίσως γι’ αυτό να θεώρησαν ότι αποκλείεται να παρέχει ευάρεστον διαμονήν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: