Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χωρίς χαρτιά, χωρίς άσυλο, χωρίς μνήμη

Posted by sarant στο 27 Ιανουαρίου, 2011


 

Να πω ότι καθώς γράφω τις γραμμές αυτές, οχτώ η ώρα το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου, η αστυνομία βρίσκεται έξω από τη Νομική σχολή, το άσυλο έχει αρθεί εδώ και ώρες, αλλά προς το παρόν επικρατεί ηρεμία. Ο τίτλος του σημειώματος είναι εν μέρει παρμένος από ένα πολύ καλό σημείωμα του Παντελή Μπουκάλα στη σημερινή Καθημερινή, το οποίο πιάνει ένα θέμα που κι εγώ ήθελα να πιάσω -δεν πειράζει αν επαναλάβω τα ίδια.

Δεν θα συζητήσω αν έχουν δίκιο οι άδικο οι 237 καταληψίες μετανάστες της Νομικής, ούτε αν ενέργησαν αυτόβουλα ή κάποιος τους υποκινεί. Αν θέλετε στα σχόλια μπορείτε να θίξετε οποιοδήποτε σχετικό θέμα. Εγώ θέλω να σχολιάσω την άποψη που είδα να επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές στη μπλογκόσφαιρα, ότι δηλαδή «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά».

Διάβασα, για παράδειγμα, στο antinews.gr, ότι Σε καμμία μα καμμία ευρωπαϊκή χώρα, σε κανένα συγκροτημένο κράτος του κόσμου ολόκληρου, κράτος με στοιχειώδη σεβασμό του νόμου και του ελάχιστου δημόσιου συμφέροντος, δεν θα μπορούσε ατιμώρητα να λάβει χώρα τέτοιο γεγονός και να ξημερώσουν το πρόβλημα κι οι αυτουργοί του απείραχτοι. Αυτό κάθε άλλο παρά αληθεύει -και, επειδή ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, που έχει γράψει το άρθρο, και εγγράμματος και ενήμερος είναι, πρόκειται για ολοφάνερο και συνειδητό ψέμα.

Μετανάστες χωρίς χαρτιά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (και στις ΗΠΑ-Καναδά) και στις χώρες αυτές είναι συνηθισμένο, κατά καιρούς, ομάδες μεταναστών, συνήθως με τη βοήθεια αλληλέγγυων πολιτών της χώρας, να προβαίνουν σε θεαματικές καταλήψεις διεκδικώντας νομιμοποίηση. Η πρώτη τέτοια ενέργεια που πήρε μεγάλη δημοσιότητα ήταν η κατάληψη της εκκλησίας του Αγίου Βερνάρδου, στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, το 1996, από 300 μετανάστες χωρίς χαρτιά, τους περισσότερους Αφρικανούς (από το Μάλι και  τη Σενεγάλη). Ο Π. Μπουκάλας αναφέρεται στο άρθρο του στην υπόθεση αυτή, αλλά κάνει ένα λαθάκι, δηλ. αφήνει να εννοηθεί ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν ακαριαία, ενώ στην πραγματικότητα οι μετανάστες έμειναν δύο μήνες μέσα στην εκκλησία μέχρι τελικά να μπει η αστυνομία και να τους εκκενώσει με τη βία. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς νομιμοποιήθηκαν, άλλοι όχι.

Το περιστατικό αυτό φυσικά δεν ήταν το μοναδικό, τέτοια επαναλαμβάνονται στο Παρίσι κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, πέρσι τον Ιούνιο (του 2010) περίπου 2000 μετανάστες χωρίς χαρτιά κατέλαβαν έναν εμβληματικό χώρο της πόλης, την πλατεία μπροστά στην Όπερα, και έμειναν εκεί αρκετές μέρες (νομίζω δύο εβδομάδες) και αποχώρησαν αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε κάποια αιτήματά τους.

Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά λέγονται στα γαλλικά les sans-papiers. Όμως το φαινόμενο δεν είναι κάποια «γαλλική εξαίρεση». Στα ισπανικά οι αντίστοιχοι μετανάστες λέγονται sin papeles (χωρίς χαρτιά, πάλι) και έχουν κατ’ επανάληψη κάνει θεαματικές καταλήψεις, όπως ας πούμε σε 10 εκκλησίες της Βαρκελώνης το 2001 ή στον Καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης λίγα χρόνια αργότερα. Άλλοτε δικαιώθηκαν (άλλωστε η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει κατ’ επανάληψη νομιμοποιήσει παράνομους μετανάστες), άλλοτε τους έβγαλε η αστυνομία με το ζόρι.

Ακόμα και στην ελάχιστα χαλαρή και μεσογειακή Ελβετία, πέρσι το καλοκαίρι, 300 μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά κατέλαβαν ένα πάρκο στο κέντρο της Βέρνης, της πρωτεύουσας της χώρας. Θα μπορούσα να συνεχίσω να φέρνω παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά νομίζω ότι περιττεύει. Αποδείχτηκε θαρρώ ότι το επιχείρημα του κ. Φαήλου, ότι τέτοια πράγματα μόνο στην Ελλάδα γίνονται, είναι έωλο.

Κατά τα άλλα, τόση ώρα που γράφω ακούω το διαδικτυακό ραδιόφωνο της zougla.gr, από το οποίο πληροφορούμαι (δεν ξέρω αν το είπαν άλλα κανάλια) ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σκαλώσει όχι επειδή οι μετανάστες αρνήθηκαν να πάνε στο κτίριο της οδού Ηπείρου που προτάθηκε, αλλά επειδή, ακούω, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου (που μάλλον είναι και παλιός γνώριμος….) έθεσε όρους που δεν έγιναν δεκτοί ή ζήτησε επιπλέον χρήματα -και τέλος πάντων η παραχώρηση ίσχυε μόνο για τρεις μέρες. Αυτά με επιφύλαξη, μια και το ακούω από ένα μη έγκυρο μέσο και όχι π.χ. από το Μέγκα (πώς μπαίνει το σαρκαστικό χαμόγελο; )

ΥΓ Κλείνοντας βλέπω σε ένα άλλο ιστολόγιο την τοποθέτηση του Στάθη Σταυρόπουλου, που έχει και καλά και αρνητικά. Όμως δεν έχω καιρό να τη σχολιάσω, ούτε γλωσσικά ούτε, κυρίως, επί της ουσίας.

ΥΓ2 Με την άρση του ασύλου εφαρμόζεται ο νόμος και επομένως παύει να υπάρχει η «εστία ανομίας». Να περιμένω ότι από αύριο θα πάρει η μπάλα και τις άλλες εστίες ανομίας, π.χ. στα κανάλια που λειτουργούν χωρίς άδεια;

 

 

399 Σχόλια προς “Χωρίς χαρτιά, χωρίς άσυλο, χωρίς μνήμη”

 1. Χρηστος Κ. said

  Η διαμονη θα ηταν μονο για πεντε μερες.
  Με γραπτή τους ανακοίνωση, οι μετανάστες αναφέρουν ότι η πρόταση της πρυτανείας δεν έγινε αποδεκτή:

  1.Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
  2.Διότι ο χώρος θα φρουρείται α…πό άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
  3.Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

 2. Το κακό με την παραπληροφόρηση / προπαγάνδα / παραποίηση / υπερβολή έχει παραγίνει.
  Τα ίδια έλεγαν και πριν λίγο καιρό όταν είχε καταληφθεί η Ακρόπολη.
  Μία ακόμα πολύ χρήσιμη ανάρτηση κύριε Σαραντάκο.

 3. ppan said

  Νομίζω ότι το ίδιο («μονο στην Ελλάδα») λένε και πιστέυουν όχι μόνο για τα δυσάρεστα αλλά και για τους θριάμβους στην άρση βαρών/νίκες στο μπάσκετ/πρώτη θέση στην γιουροβίζιον κλπ εορταστικά: σε στυλ η Ευρώπη/η υφήλιος/το σύμπαν προσκύνησε/εμεινε αφωνη/ξεράθηκε. Γενικά δυσκολεύονται πολλοί να πιστεψουν ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν συνηθισμένα πράγματα και ότι οι Ελληνες δεν είναι οι καλύτεροι ούτε οι χειρότεροι. Κάπου στον μέσο όρο, ο οποίος δεν αντέχεται, έχω την αίσθηση.

 4. ppan said

  Να πρόσθέσω ότι η εκκλησία του Σα Μπερνάρ έχει βαριά ιστορία κι αυτή, από την περίοδο της Κομμούνας του Παρισιού.

 5. ppan said

  ….. κι αυτό το «εξ απίνης», δεν αντέχεται κύριε Στάθη μου

 6. Ἀπαράδεκτα πράγματα. Μερικοὶ ἐπίδοξοι διδακτορίσκοι ποὺ αὐτοπλασσάρονται ὡς ἀποκλειστικοὶ γιὰ τὴν Ἑλλάδα ἀντιπρόσωποι τοῦ διεθνοῦς ἀνθρωπισμοῦ, μὲ τὸν τσαμπουκᾶ τους καὶ μὲ τὸ «ἔτσι θέλω» καταλαμβάνουν ἕνα δημόσιο χῶρο ποὺ δὲν εἶναι δικός τους, οὔτε καὶ μόνο αὐτῶν ποὺ θεωροῦν τὰ αἰτήματα τῶν λαθρομεταναστῶν δίκαια, ἀλλὰ πού, ἀντιθέτως, ἀνήκει ἐξ ἴσου καὶ σὲ αὐτοὺς ποὺ ἔχουν ὅλως ἀντίθετη ἄποψι. Παραβιάζουν τὸ ἄσυλο αὐτοὶ ποὺ δῆθεν κόπτονται γιὰ τὸ ἄσυλο καὶ ἐνοχλοῦνται ἀπὸ ἐνδεχομενη εἴσοδο τῆς ἀστυνομίας ποὺ θὰ μπῇ ἀκριβῶβς γιὰ ν’ἀποκαταστήσῃ τὸ ἄσυλο. Οἱ δὲ πρυτανικὲς ἀρχές, ἀνάξιες νὰ διαχειριστοῦν τὸ αὐτοδιοίκητο τοῦ πανεπιστημίου, ἀπαξιώνουν τὸ δημόσιο πανεπιστήμιο γιὰ νὰ βγοῦν αὔριο νὰ καταγγείλουν αυτοὺς ποὺ δῆθεν τὸ ἀπαξιώνουν. Μὲ λίγα λόγια μιὰ χούφτα ἀνθρώπων ποὺ νομίζει πὼς ἡ ἐφαρμογὴ τῶν νόμων ἤρτηται ἀπὸ τὴν ἔγκρισί τους φασιστικῷ τῷ τρόπῳ ἐπιχειρεῖ νὰ ἐκβιάσῃ τὴν ἀπόδοσι δικαιωμάτων σὲ ἀνθρώπους ποὺ δὲν τὴν δικαιοῦνται. Δηλαδὴ ἂν αὔριο, μαζέψω καμιὰ 100αριὰ τύπους καὶ καταλάβω τὸ α ἢ β δημόσιο κτίριο αἰτούμενος π.χ. τὴν ἄμεση ἀπέλασι τῶν λαθρομεταναστῶν ἢ τὸ τάδε ἢ δείνα αἴτημα ἀκολουθῶντας τὴν πρακτική τους, θὰ φταίω ἐγὼ ἢ ἡ ἀδράνεια τοῦ κράτους ποὺ ἀντὶ νὰ τοὺς πετάξῃ ἔξω σὲ μισὴ ὥρα κάθεται καὶ διαπραγματεύεται μαζί τους δίνοντας πάτημα καὶ σὲ μελλοντικὲς τέτοιες προσπάθειες;

 7. Μάλιστα. Μόλις άκουσα στο Σκάι ότι «οι Έλληνες που αποχαιρέτησαν τους μετανάστες στα Χανιά φώναζαν αντεθνικά συνθήματα». Τα οποία ήταν, το γνωστό «η εθνική ενότητα είναι μια απάτη» κλπ. Δεν πάμε καθόλου καλά.
  (Έχω να πω πολλά αλλά λέω να περιμένω λίγο, προσπαθώ να τελειώσω και μια δουλειά. Θέλω όμως να διαφημίσω ένα καταπληκτικό κείμενο του OldBoy, αυτό εδώ)

 8. Χρηστος Κ. said

  Ο αυθεντικος τα ελεγε καλυτερα.
  «η Ελλάς είναι ένας ασθενής, ο οποίος
  πρέπει να τεθεί επί της χειρουργικής
  κλίνης…»
  Γ. Παπαδόπουλος

 9. ὅτι φώναζαν ἀντεθνικὰ συνθήματα δὲν μὲ ἐκπλήσσει καθόλου. τὸ ἀντίθετο θὰ μὲ ἔκανε ν’ἀπορῶ.

 10. Immortalité said

  Ίσως εννοεί ότι σε καμία χώρα δεν έγινε κατάληψη χώρου που χαίρει ασυλίας. Δεν νομίζω ότι αγνοούσε όλα αυτά τα περιστατικά.

 11. #8 καλά, ἐσὺ ἔχεις μείνει ἀκόμη ἐκεῖ. δὲν ξέρω κι οὔτε μὲ ἀφοροῦν τὰ ἐνδεχόμενα ψυχικὰ τραύματα τοῦ καθενὸς ἀπὸ τὴν χούντα, ἀλλὰ δὲν εἶμαι καθόλου πρόθυμος νἀ ὑποστῶ ἐξ αἰτίας τους τὴν δική τους χούντα. στὸ κάτω κάτω ἂς ἐπισκεφθοῦν τὸν ψυχίατρο τῆς γειτονιᾶς τους. θὰ κάνῃ καλὸ καὶ σ’αὐτοὺς καὶ σ’ἐμᾶς.

 12. Χρηστος Κ. said

  Ω ναι ευχαριστω κυριε Κορνηλιε. Κι ο Αδολφος σε ψυχιατρους εστελνε τα μιασματα.

 13. Σωτήριος Καλαμίτσης said

  Μου είναι αδιάφορο το τί΄έγινε ή δεν έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και αν ο Φαήλος έκανςε λάθος ή εψεύσθη ενσυνειδήτως. Βαρέθηκα τη σύγκριση αυτή που μας έχουν επιβάλει οι ευρωλιγούρηδες. Αηδιάζω με την ιδέα ότι χαϊδέυουμε τους παράνομους, κυρίως όμως, του πάτρονές τους, σε σημείο μάλιστα που να τολμά ο Αλαβάνος να αποκαλεί μη Έλληνα τον Σαμαρά και πάντα αντιφρονούντα. ΄Ακουσα ότι οι λαθρομετανάστες θέτουν και όρους για να φύγουν. Ακριβώς όπως έγινε το 1995, όταν συνελήφθησαν 504 Έλληνες, κατεγράφησαν, τους πήραν αποτυπώματα, ήτοι είναι πλέον «σεσημασμένοι», και πολλοί από αυτούς καταδικάσθηκαν.
  Φρονώ ότι γρήγορα θα πρέπει οι έλληνες να συστήσουμε σωματείο [ΜΚΟ ονμάζεται σήμερα] και να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα με τους λαθρομετανάστες. Και για να μην πει κανείς ότι εμείς οι έλληνες πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο ζήτημα «μετανάστευση», επισημαίνω ότι ελάχιστοι έλληνες υπήρξαν λαθρομετανάστες. Το 99,99% μετανάστευσαν συνετατγμένοι, κατόπιν ιατρικών εξετάσεων και πλήρη καταγραφή των στοιχείων τους από τις εδώ πρεσβείες των χωρών υποδοχής τους.

  Υ.Γ. Εν τέλει το ορθόν είναι «έωλος»ή «αίολος»;

 14. Rodia said

  Νομιζω πιο ταιριαστό θα ήταν να ανεβασεις κατι αποτις Ικέτιδες…
  ..για τη μνημη που λες, ή μήπως πάμε πολύ παλιά;

 15. #12 Ἀπὸ τὸν Παπαδόπουλο στὸν Ἀδόλφο. Στὸ ἐπόμενο πὸστ ἴσως φτάσουμε καὶ στὸν Γουλιέλμο τὸν Κατακτητή.

 16. #13 φαντάζομαι κι ὁ Ἀδόλφος ἀποκαλοῦσε μὴ Γερμανοὺς τοὺς μὴ συμφωνοῦντες. τί λέτε κύριε Χρῆστε ποὺ ἔχετε έντρυφήσει στὰ τοῦ Φύρερ;

 17. sarant said

  13: Κύριε Καλαμίτση, η λέξη «λαθρομετανάστευση» μπήκε στην ελληνική γλώσσα στη δεκαετία του 1920, στα άρθρα των εφημερίδων (πληρωμένα ως επί το πλείστον από την αμερικάνικη πρεσβεία) που παρακινούσαν τους Έλληνες να μην επιχειρούν να μπαίνουν λαθραία στις ΗΠΑ.

  Εγώ πάντως έχω προπάππο «λαθρομετανάστη». Εσείς όχι;

  Το σωστό είναι κατ’ εμέ έωλος. Το «αίολος» είναι πιθανότατα επινόηση του Μπαμπινιώτη. Χρωστάω άρθρο επ’ αυτού, αλλά τα έχω γράψει στο βιβλίο μου «Γλώσσα μετ’ εμποδίων».

 18. sarant said

  7: Δύτη, ευχαριστώ. Βλέπω ότι και στου OldBoy έγινε συζήτηση και για το «αυτά δεν συμβαίνουν αλλού», οπότε ο Άκης ο Γαβριηλίδης έγραψε:

  Δεν ξέρω ποιες ακριβώς νοούνται ως «χώρες με στοιχειώδη εφαρμογή νόμων». Φαντάζομαι όμως ότι το Βέλγιο μάλλον θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Εδώ στο Βέλγιο, λοιπόν, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, πολλοί μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν καταλάβει δημόσια ή και ιδιωτικά αχρησιμοποίητα κτήρια, εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, ακόμη και … γερανούς σε οικοδομές στο κέντρο των Βρυξελλών.
  Μερικοί από αυτούς εκδιώχθηκαν βίαια, άλλοι όχι (ιδίως όσοι είχαν εξασφαλίσει τη συμπαράσταση των εφημέριων). Πάντως κανείς δεν εκτελέσθηκε, είτε με «ευκολία και ταχύτητα» είτε με άλλο τρόπο. Εξάλλου η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε όλες τις με συμβατικά κριτήρια «χώρες με στοιχειώδη εφαρμογή νόμων». Εκτός αν εννοούμε τις ΗΠΑ, ή το Ιράν.
  Επιπλέον, πριν από κάνα-δυο χρόνια έγινε ένας νόμος που επιτρέπει -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- τη νομιμοποίηση ορισμένων εξ αυτών.

  Και βέβαια, ο ανώνυμος τού απάντησε ότι το Βέλγιο δεν μετράει για χώρα.

 19. Χρηστος Κ. said

  Κυριε Κορνηλιε αδυνατω. Εχω ραντεβου με τον ψυχιατρο μου. Πεστε τα με τον Μιχαλολιακο θα σας συμπονεσει.

 20. #17ναί, ἀλλὰ τότε περίπου μπῆκαν καὶ λέξεις ὅπως «διαδίκτυο», «ἱστολόγιο» (ἴσως λίγο ἀργότερα)κλπ. λογικὸ εἶναι. ὅταν ἕνα φαινόμενο ἐμφανίζεται ἐμφανίζεται συνάμα καὶ ὁ ἀντίστοιχος ὅρος, ἡ ἀνάγκη νὰ ὀνομαστῇ τὸ φαινόμενο.ὅλοι οἱ νεολογισμοὶ κάποτε ἐμφανίζονται. κι ἂν δὲν χρειάζονται πιά, σβήνουν. ποιός λέει σήμερα «χίπηδες, τεντυμπόηδες» κλπ; ἐγὼ πάντως δὲν εἶχα παπποῦ λαθρομετανάστη, δικαιοῦμαι νὰ μιλάω;

 21. #19 μὰ νόμιζα πὼς τὸ προνόμιο τῆς συμπόνοιας ἀνήκει σ’ἐσᾶς.

  ΥΓ κύριε Χρῆστε, σκεφθῆτε το λίγο καὶ θὰ δῆτε ποιοί ἔβαλαν τὸν Μιχαλολιᾶκο στὸ Δημοτικὸ Συμβούλιο. Συνεχίστε ἔτσι κι ὅταν τὸν δῆτε καὶ πρωθυπουργὸ μὴν ἔχετε καμμία ἀμφιβολία γιὰ το ποιοί καὶ πῶς σήμερα ἐπωάζουν τὸ ἀβγὸ τοῦ φιδιοῦ.

 22. Χρηστος Κ. said

  Δυστυχως η στενη μου σκεψη και ο δογματισμος μου δε με βοηθα να φτανω τις δικες ανυπερβλητες και βαθυστοχαστες αναλυσεις. Προσευχομαι στον Αλλαχ να με φωτισει για να πιασω εστω κατι το μισο επιπεδο σας.

 23. #22 εἶναι κι αὐτὸ μιὰ ἀρχή.

 24. sarant said

  20: Δεκαετία 1920 Κορνήλιε.

 25. YOSEF22ADAR said

  Ρωταω (και οχι με πονηρια – πραγματικα δεν ξερω) :
  Ποτε νομιμοποιηθηκε το πανεπιστημιακο ασυλο στην Ελλαδα και γιατι ?
  Τι ισχυει σε αλλες χωρες ?
  Φωτιστε με.

 26. #γιὰ ποιά λέξι;

 27. Χρηστος Κ. said

  Δήλωση Μανώλη Γλέζου
  Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό

  Όσο σκεπτικισμό κι αν δημιουργεί η προσφυγή των μεταναστών, να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω: Το άσυλο, ως απαραβίαστος χώρος, επινοήθηκε ως ιδέα, ως πράξη κι εφαρμογή και ως λέξη από τους αρχαίους Έλληνες.

  Παραμένει ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των αρχών του δικαίου, ως η πιο ανθρωπιστική ιδέα στην πορεία της ανθρωποποίησης του ανθρώπου.

  Το Πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο – προσφυγή κάθε αδικημένου.

  Οι μετανάστες προσφεύγουν σ’ αυτό, για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους.

  Δουλεύουν χρόνια τώρα στη χώρα μας και τους εκμεταλλεύονται οι πάντες, χωρίς να ρωτούν αν είναι παράνομοι.

  Επιτέλους!

  Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό.

 28. AnD said

  Το σαρκαστικό χαμόγελο πρέπει να μάθουμε πώς γίνεται ή στην ανάγκη να το εφεύρουμε.
  Ταιριάζει θαυμάσια και στην τελευταία σας ερώτηση.
  Προτείνω κάτι τέτοιο που μοιάζει να έχει στραβώσει στο πλάι :& όπως όταν ανασηκώνεται ελαφρώς το άνω χείλος.
  Το καλύτερο θα ήταν βέβαια να έχει και ήχο ή έστω κίνηση αν και μόνο χειρονομίες μπορώ να σκεφτώ ειδικά όταν πρόκειται για θέματα όπως αυτός της παραπληροφόρησης.
  #13,17 Για το έωλος έχετε νομίζω ξαναμιλήσει και εδώ.

 29. Geom said

  Δύτη το κείμενο του Old Boy το είχα δει από νωρίς. Παρ’ όλο που μου φάνηκε λίγο υπερβολικό στο τέλος (θα μου πεις αυτή είναι η μαγκιά του)θα συμφωνήσω στο ότι «το φαινόμενο είναι λιγότερο πολιτικό με τη στενή έννοια και περισσότερο κοινωνιολογικό και πολιτιστικό». Νομίζω όμως ότι το «δεν θέλουμε να σας βλέπουμε», που οντως δεν θέλουμε, δεν οφείλεται στο ότι «το πάρτι μας τελείωσε». Υπάρχουν βαθύτερα αίτια. Ίσως πάλι να βλέπω τα πράγματα από πολύ πολύ κάτω…

 30. […] This post was mentioned on Twitter by Dimitris Dalagiorgos and Fivos Vogiatzis, Eleni Roumpani. Eleni Roumpani said: https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/27/sanspapiers/ […]

 31. #29 Η μαγκιά του ΟΒ, όπως έγραψα και αλλού, είναι επίσης το πώς κλιμακώνει τις δύο τελευταίες παραγράφους, από το δοκίμιο στην έκρηξη χωρίς να καταλαβαίνεις από πού σούρθε. Στυλιστικό επίτευγμα που ζηλεύω. Και που διαβάζω με ανατριχίλα.

 32. sarant said

  26: Κορνήλιε, αν εμένα ρωτάς, έλεγα ότι τη λέξη λαθρομετανάστευση την πρωτοχρησιμοποιήσαμε στα ελληνικά περί το 1928 για Έλληνες που πήγαιναν στην Αμέρικα. Ύστερα, το 1945, για εβραίους που πήγαιναν στην Παλαιστίνη.

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/18/lathromet/

 33. #26, ἄ εὐχαριστῶ πολύ! εἶναι δηλαδὴ λέξι ποὺ κοντεύει τὰ 90!

 34. http://www.tanea.gr/empisteytika.htm

  καὶ αὐτὸ καὶ τὸ χθεσινὸ τοῦ Πρετεντέρη τὰ σπάει!

 35. Nicolas said

  Εντάξει, Κορνήλ θειε, την χύσαμε πάλι την χολή; ξαλάφρωσες; πα να γράψεις κάνα στιχάκι πριν ξαναγεμίσει πάλι!
  Το ξέρεις το ανέκδοτο με το «πσσστ πσσστ, ξέρεις εσύ, ε;» δεν χρειάζεται να το επαναλάβω!
  [Στο σπίτι σου δεν έχει καθρέπτες, έτσι δεν είναι;]

 36. YOSEF22ADAR said

  Ναι, στα γουεστερν ειναι καλος ο Πρετεντερης :

  youtube.com/watch?v=xncOAtAT4hg

  Πρετεντέρης – Ρίψη Αντικειμένων

 37. Toitoimoikoikoi said

  Καποια αναφορα πανω στο ονομα του κ. Πρετεντερη και την ομοιοτητα που εχει με αγγλικο επιθετο δεν εχω διαβασει ακομα(ή δεν το εχω βρει.Ειμαι και λιγο φρεσκος στην σελιδα,συγχωρεστε με).
  Επειδη καθε φορα που το ακουσω, μου ερχετε στο μυαλο το pretender.Και ακομα περισσοτερο καθε φορα που σκεφτομαι τι λεει, με βασανιζει περισσοτερο.

 38. YOSEF22ADAR said

  Αλλα εχω μια απορια:
  (μαζι με αυτη που δεν μου λυσατε #25, δυο)

  Αν ο πρυτανης μπορει και αιρει το ασυλο,
  τοτε τι ειδους ασυλο ειναι ?
  Προαιρετικο μαλλον
  που δεν μοιαζει καθολου με το ασυλο των αρχαιων Ελληνων #27.
  Ουτε με των αρχαιων Εβραιων
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cities_of_Refuge

 39. #36 δὲν εἶμαι ἄνθρωπος τῶν γηπέδων , ἀπεχθάνομαι τὴν βία τῶν γηπέδων. ὅμως δὲν βλέπω τί σχέσι ἔχει αὐτὸ μὲ τὸ θέμα. κι ἂν θέλετε νὰ μιλήσουμε γιὰ ῥῖψι ἀντικειμένων, φλεγομένων ἢ ὄχι, δὲν εἶμαι σίγουρος πὼς ἡ πλευρά σας θὰ βγῇ κερδισμένη.

 40. #38 θές νὰ κάνουμε μιὰ συμφωνία; ἐγὼ θὰ δεχθῶ τὸ ἄσυλο τῶν ἀρχαίων κι ἐσὺ τὶς ποινές τους. μέσα;

 41. YOSEF22ADAR said

  Τοτε να μην κανουμε καταχρηση της φιλοξενιας κυριε.
  Και μην ειστε τοσο σιγουρος .

 42. YOSEF22ADAR said

  Κυριε, εγω ποτε δεν ειπα πως συμφωνω
  με το πανεπιστημιακο «ασυλο» (καθοτι ημιμετρο).
  Μακαρι ομως να ειχαμε αρχαικου τυπου ασυλο.

 43. YOSEF22ADAR said

  Οι δε ποινες της αρχαιοτητας
  ηταν πολυ πιο αμεσες και συμπονετικες απο τις σημερινες.
  Σημερα κλεινουμε καποιον για χρονια σε ενα κελι 2×2
  και το βαφτιζουμε «ανθρωπισμο».

 44. #42 ἐγὼ δὲν συμφωνῶ γενικῶς μὲ τὸ ἄσυλο. τὸ βιβλικὸ ἄσυλο προϋπέθετε ἰσόβια ἐγκαταβίωσι τοῦ διωκωμένου σὲ κάποια ἀπὸ τὶς πόλεις-ἄσυλα, ἀλλὰ αὐτὸ διότι γιὰ κάποιου εἴδους αὐτόφωρα ἀδικήματα προβλεπόταν αὐτοδικία. τὸ ἀρχαϊκὸ ἄσυλο ἐντασσόταν σὲ ἕνα ἐντελῶς διαφορετικὸ δικαιϊκὸ σύστημα. εἶστε σίγουρος ὅτι θέλετε νὰ ἐφαρμοστῇ ὁ Μωσαϊκὸς ποινικὸς νόμος; θὰ τιμωρῆται ὁ κιναιδισμὸς μὲ θάνατο, ἡ μοιχεία μὲ θάνατο, κλπ κλπ.

 45. Κατ’ αρχάς ο παπούς μου ήταν νόμιμος μετανάστης στην Αμερική, τον βρήκα και στο σάίτ του ΕλιςΑϊλαντ, μετράει ή όχι ;

  Αν είναι να μιμηθούμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις μεθόδους για τους λαθρομετανάστες, γιατί όχι και την Ιταλία που είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» ; Ρωτήστε και τους Αλβανούς για το πως, αυτοί ΞΕΡΟΥΝ

  Η πολιτικοποίηση του θέματος είναι εκ των ουκ άνευ μετά τα ποσοστά που εσημείωσε η αποχή στις τελευταίες εκλογές και τις σφαλιάρες που ψυχανεμίζονται όσσοι πολιτικοί τολμήσουν να περπατήσουν στο πεζοδρόμια άνευ μπόντυγκαρντ. Ενώ με τους λαθρομετανάστες, δίνουν και καμιά συνεντευξούλα ως … εμπειργνώμονες, ακούγονται οι απόψεις των και θυμάται ο κόσμος το ονοματάκι τους, όχι να θυμούνται μόνο τον Αποστολάκη την κρίσιμη ώρα της σταυροδοσίας.

  Συμβαίνει άραγε και αυτό σε άλλες χώρες της (ενωμένης) Ευρώπης ;

 46. YOSEF22ADAR said

  # 44 Αγνοια αγαπητε κυριε, αγνοια.
  Η στασιμοτητα των κανονων
  χαρακτηριζει αλλες θρησκειες.
  Αλλα ειπαμε, να μην καταχραστουμε τη φιλοξενια …

 47. #46 τί ἐννοεῖτε ἄγνοια; κάνατε μία πρότασι, ἔκανα μία ἀντιπρότασι καὶ μοῦ λέτε «ἄγνοια».

 48. Μπουκανιέρος said

  Πάμε Κάιρο;
  (ή στο Τούνεζι ή τουλάχιστον στην Υεμένη)

 49. ηλεΝίκος said

  Νομίζω ότι τον αδικείς τον Φαήλο συνονόματε…
  Αυτός δεν ήταν που είχε υπερασπιστεί νομικά έναν κακομοίρη ‘λαθρομετανάστη’ που είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα με πλαστό κυπριακό διαβατήριο με το όνομα «Λάζαρος Μαύρος»; Είχε ενδιαφέρον η υπόθεση πάντως, γιατί αντί να τον στείλουν να μαζεύει ανασφάλιστος φράουλες 12 ώρες τη μέρα για 20 ευρώ στη Νέα Μανωλάδα τον πήγαν ταξίδι για σαφάρι στην Αφρική, του κανόνισαν blind date με Τούρκους πράκτορες και τον ψυχ(οφαρμακο)αγώγησαν με το παραπάνω!

  :7, 9 Πού ακριβώς στηρίζεται η εθνική ενότητα και γιατί δεν είναι απάτη;
  Τουλάχιστον οι Βέλγοι κάτι φαίνεται να έχουν καταλάβει και ζητούν κυβέρνηση για να συνεχίσουν τις ζωές τους, όχι εθνικούς μύθους και πιπέρι στο στόμα όσων τολμούν να τους αμφισβητήσουν. Άλλωστε ο μόνος πραγματικός Βέλγος είναι ο βασιλιάς τους.

  :37 ο Τζιμάκος τον προσφωνεί Pretender-εντέρη.

 50. pilot said

  Οταν οι ΝΑΤΟικοί βομβάρδιζαν την Σερβία απογειούμενοι από Ιταλικά αεροδρόμια, οι Ιταλοί έκαναν μπίζνες με τα πληρώματα και χαίρονταν που τόσος κόσμος άφηνε συνάλλαγμα. Ήμουν εκεί όλο το διάστημα. Δεν εμφανίστηκε ούτε ένας αριστερός(;) Ιταλός να διαμαρτυρηθεί. Εδώ στην Ελλάδα έγινε ο χαμός υπέρ των αδελφών Σέρβων.
  Το θυμούνται οι Σέρβοι; Λαός και ηγεσία. Όχι βέβαια.
  Πράγματι, αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Θεωρητικά πολλοί έχετε δίκιο. Όταν τα πρακτικά side-effects θα σας επηρρεάσουν να δω αν θα λέτε τα ίδια.
  Όσο για το «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» το λέμε εμείς. Όχι οι Ιταλοί. Τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο. Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.
  Ελπίζω να είναι κατανοητή η σχέση των δύο γεγονότων.

 51. Μιχάλης said

  Νίκο,

  ελληνικά καλά, γνωρίζεις.

  Γράφει: «δεν θα μπορούσε ατιμώρητα να λάβει χώρα τέτοιο γεγονός και να ξημερώσουν το πρόβλημα κι οι αυτουργοί του απείραχτοι».

  Ένα ολόκληρο καραβάνι διοργάνωνε ΦΑΝΕΡΑ το γεγονός, με την προκλητική αδιαφορία και σύμπραξη των αρχών (ανάλογα με την περίπτωση). Η θρασύτητα των «αλληλέγγυων», έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Βρήκαν παιχνίδι να παίξουν, γιατί δεν τους παίζει η υπόλοιπη πελατεία τους (εκλογική και στις επιδοτούμενες ΜΚΟ).

 52. #49 ΗλεΝίκο, μάλλον το σχόλιό μου παρεξηγήθηκε. Είπα (ήθελα να πω), δεν φανταζόμουν ότι θα ξανάκουγα τη φράση «αντεθνικά συνθήματα» σε ρεπορτάζ (σχετικά) μεγάλου καναλιού. Όχι μετά το ’92-’93.

 53. #49 τὰ περὶ ἐθνικῆς ἑνότητας δὲν θὰ τὰ συζητήσουμε τώρα. κάποιοι πιστεύουμε στὸ ἔθνος, κάποιοι ὄχι, τί νὰ κάνουμε τώρα;

  ὅσο γιὰ τὸν Τζιμάκο δὲν κάνει νὰ γράψω πῶς τὸν ἀποκαλῶ ἐγώ…

 54. #52 γιατί δὲν ἦταν ἀντεθνικά; νομίζω ὅτι αὐτοὶ τὸ καμαρώνουν κιόλας. ἄρα ποῦ τὸ πρόβλημα;

 55. ηλεΝίκος said

  :52 Δεκτόν,
  αλλά σίγουρα όλα τα μέσα έχουν καθιερώσει τον χαρακτηρισμό «αντεθνικά συνθήματα» εδώ και χρόνια τουλάχιστον για ορισμένα που ακούγονται στα γήπεδα και επιφυλάσσομαι για τα ρεπορτάζ των εκάστοτε καταλήψεων του πολυτεχνείου. Γιατί συγκεκριμένα όχι μετά το 92-93?

  :54 Σαφέστατα καμαρώνουν εφόσον αυτή είναι η ιδεολογία τους, με την ίδια ευκολία που εσένα δεν σε «ἀφοροῦν τὰ ἐνδεχόμενα ψυχικὰ τραύματα τοῦ καθενὸς ἀπὸ τὴν χούντα». Κάποιοι ενδιαφέρονται για τα κάθε είδους κουσούρια που μας άφησε η χόυντα, κάποιοι όχι, τι να κάνουμε τώρα;

 56. Μαρία said

  Οι μετανάστες μεταφέρονται τελικά στο μέγαρο Λιβιεράτου.

  Μπουκάν, όχι και τουλάχιστον.

 57. Μπουκανιέρος said

  56 Δεν «μεταφέρονται», αν κυριολεχτούμε. Είναι να πάνε με πορεία μάλλον.

 58. sarant said

  Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια, αλλά επειδή έλειπα και πέσαν πολλά δεν μπορώ να απαντήσω ένα προς ένα.

  Πάντως, Μιχάλη (51) αλληλέγγυοι υπάρχουν και στις άλλες χώρες.

 59. #55 γιατί τότε (εποχή συλλαλητηρίων και μακεδονικών ζητημάτων) το είχα ακούσει τελευταία φορά όσον αφορά πολιτικό λόγο.

  Μαρία, Μπουκάν, πρόκειται επιτέλους να συμπέσουμε ξανά; Να πεταχτώ για τσιγάρα αν είναι.

 60. Μαρία said

  Για το Νικοκύρη, που δε βλέπει ελλην. τιβί. Δε περίμενα οτι θα το βρω σε γιουτουμπάκι!

 61. Μπουκανιέρος said

  Αίσιο ή απαίσιο;
  (Δύτη, πήρες τσιγάρα;)

 62. Ε, δεν πήρα. Να πάρω; (έχω και πρωινό ξύπνημα)

 63. gbaloglou said

  Αγωνιστικό γιουτουμπάκι η Μαρία, αγωνιστικό γιουτουμπάκι και εγώ:

 64. sarant said

  Εγώ πάντως αποχωρώ -λεκανόστ.

 65. Μαρία said

  Πάρε, και ξαναδές το 56, για να μη γράφεις ανακρίβειες.

 66. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Κάπνισα το τελευταίο, αποχωρώ κι εγώ.
  (βιάστηκα, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ας διαφημίσω όμως και εδώ το βυτίο πριν φύγω)

 67. Μαρία said

  63 Αγωνιστικό σου φάνηκε;

 68. Μαρία said

  Γκιουλέ γκιουλέ, Δύτη.

 69. Τι να σας κάνω που κάνετε μια ώρα να επανέρθετε. Άντε λεκανόστ παιδιά (Gbaloglou, σε περίμενα αλλού 😉 )

 70. Μπουκανιέρος said

  Καλά ρε Δύτη, τρέχουμε αποδώ κι αποκεί – το απαιτεί το πράγμα.

 71. gbaloglou said

  63

  Δεν μου φάνηκε, είναι — αλλά κατά Λίβανο και Παλαιστίνη μεριά, αν θες να πάμε Δυτικά (απ’ όπου και οι αγωνιστές της Νομικής) ιδού κάτι παλιό απροσδιόριστου περιεχομένου:

 72. Μαρία said

  Μπαλό, το 60 αγωνιστικό! Τα δικά σου δεν ξέρω τι λένε.
  Δυτικά;

 73. gbaloglou said

  71-72

  Μαγκρίμπ — Μαρόκο στην συγκεκριμένη περίπτωση.

 74. Μαρία said

  73 Ε όχι και -γκρίμπ. Και καταλαβαίνεις τα λόγια ή σου άρεσε η Αραπίνα;

  Τελικά ναυάγησε το σχέδιο. Η …μετεγκατάσταση θα γίνει αύριο το πρωί, με το φως της μέρας, και αν.
  Βλέπω το Σκύλο να ξενυχτάει.

 75. Μπουκανιέρος said

  Τώρα, λέει, το ξαναπαραχώρησε το ξεπαραχωρημένο πρώην παραχωρημένο.
  Παιγνιδάκια…

 76. ΣοφίαΟικ said

  Τι σημαίνει λεκανόστ, πρώτα πρώτα;
  Επίσης, 40ακο, παρόλη την εκτίμηση θα τα χαλα΄σουμε. Εσένα ο προπάππος σου μπορέι να ήτνα λαθράιος στις ΗΠα, ο δικός μου ΄τηνα νομιμότατος και καποτε παλιότερα έιχα αναφέρει σε κάοιο άλλο μαγαζι πως το βρήκα στα αρχεία του Έλλις και πως ανακάλυψα ότι έιχα παει δις στις ΗΠΑ κλπκλπ. Επίσης δε νοπμίζω να είχε ασχοληθεί με καταλήψεις.
  Για το ζήτημα των καταλήψεων κλπ, τώρ απου μας λές ότι έιναι συνηθισμένη μέθοδος δράσης των ανά την Ευρώπη μεταναστευτικών ομάδως, χάνω και την ελάχιστη συμπάθεια που μπορεί να είχα για αυτούς. Για΄τι είμαι σίγουρη πλεόν ότι αυτοίι που ασχολούνται εμ τις καταλήψεις δνε είναι οι κακομοίρηδες οι μετανα΄στες που προσπαθούν αν περάσουν λαθρίαα στη Γερμανία με΄σω Ελλάδας και ε΄χουν κολλήσει, αλαλ΄είναι οι μεταναστοπατέρες κι οι μεταναστοακτιβικτές, κοινώς όλοι όδοι εχουν καπελώσει τους συμαπτριωτες τους και έχουν βρει τρόπο να τους ταίζουν οι πραγματικά φτωχοί συμαπτριώτες τους από το υστέρημά τους κι αυτοί να τους πουλάνε φούμαρα και να οργανώνουν «δράσεις».

  Όσο για το αν αυτά συμβαίνουν αλλού κλπ, τα ε΄χουεμ ξαναπεί, αλλού όαλ δουλεύουν ρολόι και στην ελλάδα ΄τιπτοα σωστό κλπ κλπ.

 77. gbaloglou said

  74

  Εσύ δηλαδή πως αποκαλείς την Αραβική Δύση;

  [Επί της ουσίας: κατά προτεραιότητα μου αρέσει η μουσική τους, αλλά και οι μούσες καλοδεχούμενες είναι^ λόγια δεν καταλαβαίνω, αλλά στο #63 πιάνω το «χούρια» = «ελευθερία» και βασίζομαι και στα σχόλια του γιουτούμπ, συνοδεύουσες εικόνες, κλπ]

 78. gbaloglou said

  74

  Άντε πάμε για ύπνο τότε να είμαστε φρέσκοι για τα πρωινάδικα 🙂 🙂

 79. Μαρία said

  75 Ναι, στο δρόμο είναι για το μέγαρο.

  77 Όχι μόνο εγώ. Μαγκρέμπ. Εσύ μάλλον το λες αμερικάνικα.

 80. Μπουκανιέρος said

  Νικοκύρη, μου αρέσει που βρήκες και καλά στην τοποθέτηση του ΣταΣτα (κάτι μου τη θύμισε)!
  Όμως, να χαρείς, μην ξαναπείς για το λαθραίο προπάππου, θα βρεις το μπελά σου, όλοι οι άλλοι ήταν νόμιμοι όπως βλέπεις.
  (Κι εμένα λαθραίος ο μπάρμπας μου για 15 χρόνια, ώσπου βρήκε παραθυράκι. Φαίνεται ότι είναι κληρονομικό: όλοι οι κομιλφό κι οι μεταναστοφάγοι είχαν προγόνους ή συγγενείς νόμιμους μετανάστες, ενώ εμείς οι παλιάνθρωποι τους είχαμε λαθραίους.)

 81. Μαρία said

  80 Για να μη νιώθετε μοναξιά, να κι ένας σχολιαστής του Πρετεντ.
  Ο πατέρας μου ήταν 15 χρόνια (από 1941-1955) λαθρομετανάστης στις ΗΠΑ. Το 1955 απέκτησε την αμερικάνικη υπηκοοτητα. Και τότε μπόρεσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Τότε ουσιαστικά τον εγνώρισα.

 82. Μπουκανιέρος said

  81 Προφανώς θα τον είχαν πάρει κι αυτόν οι …δουλέμποροι.

 83. gbaloglou said

  79

  Το άκουσες από Άραβα το «Μαγκρέμπ»;

  [Σε διαδικτυακή αναζήτηση για «Μαγκρίμπ» πάντως βρίσκω στον ιστότοπο http://www.bourdela.com και στο νήμα «Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για Ουκρανίδες μουνάρες» κάτι που μάλλον με δικαιώνει:

  «Αν πάω στην Ντίσκο των ουκρανών εκεί έχει νορμάλ κορίτσια αλλά και καμία 30αριά μεθυσμένους ή σκέτους μαλάκες οπότε αναγκαστικά θα πάρω και τον αυστριακό φίλο μου μαζί…στη μονη ντισκο που εχει ξενους ειναι το Μαγκριμπ.»]

 84. Μαρία said

  Στην Ελλάδα το λέμε Μαγκρέμπ. Άκου ένα αραβομαθή που το λέει Μάγρεμπ:
  http://stokokkino.gr/fakeloi/analyseis/yparchei-ena-politiko-adieksodo-stis-chores-toy-magkremp./view

  Και μακριά απο μπουρδέλα.

 85. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Νίκο και λοιποί παλιάνθρωπο (80 🙂 αντί να το ρίχνουμε αμφότεροι σε αναγωγές στα λαθρομεταναστευτικοαγωνιστικά προσόντα (ή την νομιμότητα) των προγόνων μας είναι πολύ πιο απλό να μιλήσετε με στατιστικά στοιχεία: Πχ. από Χ Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ Υ% πρωτοπήγαν παράνομα και ξέμειναν, Ζ% μπήκαν παράνομα πολλές φορές και έφαγαν κάθε φορά σουτ, Φ% μπήκαν Ν φορές παράνομα και Μ φορές νόμιμα και Ω% μπήκαν νομιμότατα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια άσκηση για Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία και λοιπές χώρες με σοβαρή Ελληνική διασπορά. Τα στοιχεία κάπου πρέπει να υπάρχουν, όλο και κάποιος θα τα μελέτησε στατιστικά. Αλλιώς απλώς πουλάει η κάθε πλευρά κούφιο ανθρωπισμό/νομιμοφροσύνη κατά το πως την βολεύει. Μιλώντας με κόσμο εδώ στις ΗΠΑ πάντως – και με δεδομένο πως το δείγμα είναι μικρό (μερικές ντουζίνες οικογένειες) – φοβάμαι πως μάλλον θα βγαίνατε σοβαρά μειοψηφούντες οι «παλιάνθρωποι». :-> Καλά να είναι οι μετανάστες που έφερναν νόμιμα τις ευρύτερες οικογένειες τους. Υπόψη πως ενώ η οικογενειακή ιστορία θέλει τον παππού μου που δε γνώρισα να ήταν νόμιμος μετανάστης στις ΗΠΑ (στους σιδηρόδρομους) στις αρχές του 20ου αιώνα πριν γυρίσει παρέα με κάτι δεκάδες χιλιάδες άλλους για τους Βαλκανικούς, δε μπόρεσα να τον εντοπίσω στα αρχεία του Έλλις. Οπότε ή ήταν λαθρομετανάστης και ντρεπόταν να το πει ή του είχαν αλλάξει τόσο πολύ το όνομα που δεν το βρίσκω. Και λαθρομετανάστης να ήταν δε με κάνει να αισθάνομαι αυτόματα «αλληλέγγυος» κλπ. – ούτε και υποκριτής μια και ό,τι χρήματα έστειλε πίσω του τα έφαγε ο πατέρας του με τα ετεροθαλή του αδέλφια οπότε ούτε καν τους καρπούς της τυχόν παρανομίας του δεν κληρονόμησα.

  Περί αρχαιότητας του ασύλου κατά Γλέζο: Ξέρουμε αν όντως η έννοια (όχι η λέξη) πρωτοεμφανίστηκε με τους αρχαίους σας προγόνους (είπαμε εγώ δεν έχω καμία σχέση είμαι ΣλαβοΑρβανιτοΒλαχοΦράγκος); Κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται πρωθύστεροι πολιτισμοί να μην είχαν την έννοια…

  Περί Βελγίου αν κρίνω από το τι ακούω για τον ενδοβελγικό τους ρατσισμό αλλά και για την υποβόσκουσα απέχθεια τους για τους ξένους από φίλους που ζουν εκεί δεν είμαι σίγουρος τι έννοια έχει η προβολή τους ως παράδειγμα ανοχής σε κάποια φαινόμενα ομαδικού εκβιασμού. Χώρα παράδειγμα του που οδηγεί η έλλειψη εθνικής ενότητας ίσως… :->

  Τέλος Νικοκύρη είμαι περίεργος από τα αντιπαραδείγματα που μας προσφέρεις πόσα αφορούν δημόσιο κλειστό χώρο με συγκεκριμένη χρήση και όχι ιδιωτικά λατρευτικά ιδρύματα (εκκλησίες – που έχουν μια περίεργη κληρονομιά προσφοράς ασύλου σε ικέτες) ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους (πλατείες). Στις ΗΠΑ πάντως μια φορά που στο πανεπιστήμιο που ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής κάποιοι προπτυχιακοί έκαναν κατάληψη πανεπιστημιακού κτίσματος με αίτημα την πλήρη αποσύνδεση της προσφοράς θέσης στο πανεπιστήμιο από το θέμα ανάγκης ή μη για οικονομική βοήθεια (για καλό σκοπό και όχι για μπάχαλο) μπήκε η αστυνομία και τους μπουζούριασε. Έλεγα και λέω ακόμα σε συναδέλφους για το δικό μας το άσυλο που (πρακτικά) καλύπτει τον οποιοδήποτε άσχετο και με κοιτάνε σαν εξωγήϊνο…

 86. Λόγω της δουλειάς μου μετακινούμαι κάθε απόγευμα από την Κυψέλη στην πλατεία Μαβίλη. Εχθές στο τρόλεϋ (13), όταν φτάσαμε στο Πολυτεχνείο, ο οδηγός μας πληροφόρησε ότι η Ακαδημίας ήταν κλειστή και το τρόλλεϋ θα ακολουθούσε την διαδρομή Σταδίου-Φιλελλήνων-Βασ.Σοφίας .
  Κ’άποιες απλές σκεψεις που έκανα δυστυχώς επαληθεύθηκαν, όταν το τρόλλεϋ έφτασε στην Αμαλίας είχε κλείσει το Σύνταγμα με απορτέλεσμα πλην της χρονοβόρου ταλαιπωρίας να υποχρεωθώ να περπατήσω(έχω πρόβλημα) από το Ζάπειο μέχρι το μετρό στο Σύνταγμα.
  Στατιστικά η μετάβασή μου έχει πρόβλημα μιά φορά στις 10 μέρες, τις περισσότερες φορές για λόγους κυριολεκτικά ανύπαρκτους διότι η Αστυνομία αρνείται (ή δεν έχει τα προσόντα) να σκεφθεί πως δεν θα ταλαιπωρηθεί ο πολίτης αλλά κλείνει τους δρόμους και νίπτει τας χείρας. (ίδιο σκεπτικό με την αντιμετώπιση οπαδών, χημικά και άγριος ο θεός)
  Πιστεύω, ναι, ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, για ψύλλου πήδημα να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Και επειδή «σέρνεται» η πολιτική κάλυψη του φαινομένου, να θυμίσω ότι από την εποχή που κρεμασμένος στα κάγκελα της οδού Κωλέττη οι ιδέες του βαρβακειόπαιδος Αλαβάνου, μέχρι τον «κολοφώνα της δόξης» του σαν πρόεδρος του ΣΥΝ, ουδέποτε συνεκίνησαν περισσότερο του 5% τις λαϊκές μάζες, άρα κάτι φταίει.

 87. sarant said

  76: Λεκανόστ θα πει καληνύχτα, θαρρώ, σε κάποια ανατολικοευρωπαϊκή γλώσσα, που έχει εδώ καθιερωθεί (δεν θυμάμαι πώς) σαν αποχαιρετισμός.

  85: Χασάπη, ο λόγος (φαντάζομαι) που έξω οι μετανάστες δεν κάνουν καταλήψεις σε πανεπιστήμια, είναι ότι έξω (όπως κι εδώ άλλωστε) τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι πολύ μακριά από το κέντρο των πόλεων. Αν όμως οι μετανάστες κάναν κατάληψη στο Μέγαρο Μουσικής (όπως πέρσι τον Ιούνιο οι 2.000 αφρικανοί στο Παρίσι στην Όπερα) ή στη Μητρόπολη (όπως στον καθεδρικό της Βαρκελώνης) φαντάζομαι ότι οι κραυγές θα ήταν πολύ περισσότερες για βεβήλωση του χώρου, ιδίως της εκκλησίας, όχι;

 88. Χρηστος Κ. said

  #87 Απ’οσο ξερω τουλαχιστον εις την βουλγαρικην σημαινει καληνυχτα.

 89. Μπουκανιέρος said

  Καλημέρα Νίκο, έχεις καμιά ιδέα να πάμε κάπου λαθραίοι;

 90. sarant said

  Καλημέρα.

  Όπως δείχνει πάντως και η ιστορία με τον παππού του Χασάπη, τελικά δεν είναι πάντοτε εύκολο να διαπιστώσεις αν ο τάδε πρόγονός σου μπήκε νόμιμα ή παράνομα στην Αμέρικα.

 91. YOSEF22ADAR said

  76-87-88

  Leka Nosht ( лека нощ ) σημαινει «καληνυχτα»
  Mnogo Celuvki ( Много целувки ) σημαινει «πολλα φιλια».
  Βουλγαρικα.

 92. Βασίλης Κ said

  Αν μη τι άλλο, έχει ενδιαφέρον το πάθος με το οποίο ένας λαός που δε σέβεται ούτε καν τις διαβάσεις των πεζών και αδιαφορεί ακόμα και για τους στοιχειώδεις κανόνες συμβίωσης σε μια κοινωνία (να λες πχ καλημέρα, ευχαριστώ, παρακαλώ κλπ) έχει απόψεις και θέσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικής, μετανάστευσης, ασύλου, χρήσης δημόσιων χώρων και λίγο πολύ για τα πάντα.

  Ίσως το ότι μιλάμε στο κινητό ενώ οδηγάμε ή ότι παρκάρουμε στα πεζοδρόμια μας χαρίζει τον χρόνο για βαθυστόχαστες αναλύσεις. Μάλλον δεν το έχουν αυτό το προνόμιο οι Βέλγοι και οι Λουξεμβουργιανοί…

 93. Μπουκανιέρος said

  90 Σίγουρα όχι, για τους παλιούς. Από την άλλη, γι’ αυτούς που βρέθηκαν έξω όταν ήμασταν μεγάλα παιδιά, τα ξέρουμε από πρώτο χέρι. Όμως δεν είχα ακούσει ποτέ τη λέξη «λαθρομετανάστης» τότε, απόσο θυμάμαι ούτε καν «παράνομος». Χρησιμοποιούσαμε διάφορες περιφράσεις: «δεν είναι νόμιμος», «δεν είναι κανονικός», «δεν έχει τα σωστά χαρτιά» κοκ.

 94. YOSEF22ADAR said

  Δεν ξερω,
  αλλα απο χθες στριφογυριζει στο μυαλο μου
  η ταινια του Marco Ferreri «Chiedο Asilo» (1979)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Marco_Ferreri
  που στα ιταλικα εχει διττη σημασια:
  «ζητω ασυλο» και «παω νηπιαγωγειο»

 95. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #85&90
  Επειδή κάποιος δεν εμφανίζεται στην αναζήτηση του Καστιγκάρι (=Ellis Island στα ελληνικά των μεταναστών, από το Castle Garden, δηλ. την ονομασία του κτιρίου) δε σημαίνει ότι πήγε στην Αμέρικα παράνομα. Μπορεί να έχει μπεί από άλλο λιμάνι εισόδου (π.χ. Βοστόνη)

 96. Ευστάθιος Σταθάκος said

  Ήθελα να κάνω μία ερώτηση σε αυτούς που ήρθαν με το ζόρι στη χώρα μας και ζητούν να τους νομο πιήσομαι δηλαδή να τους δώσουμε διαβατήρια λες και τους ήξερα και από τ’ εχθές,. και να τους φερθούμε με ευσπλαχνία τους φουκαράδες . Δεν μας είπαν εάν είμαστε στη χώρα τους και κάναμε τα ίδια τη θα μας έκαναν;
  Εμείς όταν πήγαμε μετανάστες είχαμε τα χαρτιά μας και ακόμα και της ιατρικές εξετάσεις για να γνωρίζουν αυτή που μας υποδέχθηκαν ότι δεν είμαστε φορείς μολυσματικών ασθενειών.
  Και τώρα θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς της αληλεγκής γιατί δεν τους παίρνουν στα σπίτια τους αφού τους λυπούνται τους κακομοίρηδες . Φαίνεται ότι τα έχουν μπόλικα και μπορούν να τους ταΐσουν . Οι Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψη τους Έλληνες θα θρέψη τους λαθραίους ….
  Τώρα για αυτούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων που ήρθαν από το πουθενά είναι οι πρώτοι που το λίθο θα πετάξουν αν βρεθούν στην ανάγκη.
  Κανένας δεν αναρωτήθηκε , αφού είναι Μουσουλμάνοι γιατί δεν πήγαν σε ομόθρησκα Κράτη που είναι και ποιο πλούσια και μπορούν ποιο εύκολα να αφομοιωθούν;
  Ξεχνάμε το μουσουλμανικό τόξο .

 97. Immortalité said

  Γιατί έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια συναισθηματική αντιμετώπιση του θέματος; Ότι η «αλληλεγγύη» είναι δεδομένη μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι έχουν περάσει στη χώρα παράνομα; Και ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση με τους »νόμιμους» λες και αυτοί είναι κομμάτι του κατεστημένου; (Ακόμα και μεταξύ απογόνων νόμιμων – παράνομων!) Θεωρείτε δηλαδή ότι η όποια νομιμοποίησή τους είναι δικαίωμά τους που η πολιτεία τους στερεί; Αναρωτιέμαι δεν παίρνω θέση (προς το παρόν).

  @87παρ.2 Νίκο στο Παρίσι όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια στο κέντρο είναι. Και αν όχι όλα, τα εμβληματικά και διάσημα, Σορβόννη, Ασσάς, Ρενέ Ντεκάρτ είναι κέντρο πιο κέντρο δε γίνεται. Οπότε μια χαρά θα μπορούσαν (θεωρητικά πάντα) να τα καταλάβουν. Όσο για την κατάληψη στο Παρίσι το 2010, έτσι που το γράφεις και στο κείμενο και στο σχόλιο σου, αφήνεις να εννοηθεί ότι πρόκειται για την Όπερα Γκαρνιέ, ενώ είναι η άλλη της Βαστίλης. Της οποίας κατέλαβαν την πλατεία και όχι το κτήριο.

 98. LandS said

  Ας το δούμε λίγο ψυχρά.

  Πριν λίγους μήνες (δεν ξέρω πόσους) για κάμποσο καιρό (δεν ξέρω πόσο) μερικοί (ούτε ξέρω πόσοι) Ιρανοί (αυτό το ξέρω) έκαναν απεργία πείνας, ράβοντας τα στόματα τους (και αυτό το ξέρω), ζητώντας άσυλο. Αν είχαν μπει στην Ελλάδα λίγο πριν ξεκινήσουν την κινητοποίησή τους ή περίμεναν τίποτα χρόνια δεν το ξέρω. Πάντως από ότι είδα στις δύο η ώρα το βράδυ σε εκπομπή του Mega (έχει σημασία), ζητούσαν να νομιμοποιηθούν.
  Σήμερα γνωρίζω, και μάλιστα πολύ καλά, για 273 μετανάστες που τα τελευταία 3-5 χρόνια ζούσαν και πρόσφεραν μαύρη εργασία στην Κρήτη, και όπου στα Χανιά υπάρχει καλά οργανωμένη Επιτροπή Αλληλεγγύης, με την βοήθεια της οποίας, ήρθαν στην Αθήνα, κατέλαβαν το κτήριο της Νομικής, και έκαναν και αυτοί απεργία πείνας, ζητώντας χαρτιά για να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν νόμιμα.
  Η κατάληψη του κτηρίου της Νομικής, δεν παρακώλυε τη διδασκαλία. Η Σχολή είχε διακόψει ενόψει της έναρξης της εξεταστικής περιόδου, και το ίδιο το κτήριο, τελούσε υπό ανακαίνιση.
  Κατά την διάρκεια της κατάληψης δεν κινδύνεψε ούτε ανθρώπινη ζωή, ούτε έγιναν βανδαλισμοί. Οι δε κανόνες υγιεινής τηρήθηκαν στο ακέραιο….. δεν συνεχίζω επειδή όλα αυτά έχουν γραφτεί και αλλού, και κυρίως γιατί είναι γνωστά! (Όπως γνωστές είναι και η στάση των Πρυτανικών Αρχών, και, σε αντιπαραβολή οι υστερίες, τα παραληρήματα, η μετάθεση του ζητήματος κλπ. κλπ.)

  Οι καταληψίες μετανάστες της Νομικής, πέτυχαν, εκεί που απέτυχαν οι Ιρανοί στο Ν. Ψυχικό (και άλλοι, αλλού που δεν γνωρίζουμε) συνάνθρωποι τους (και συνάνθρωποι μας).

  Έγινε γνωστός ο αγώνας τους. Έχουμε τα στοιχεία να κρίνουμε αν πρέπει ή δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν. Έχουμε κάπου να βασίσουμε μια άποψη βρε αδερφέ, πέρα από το συναίσθημα, για να μη πω ένστικτο, για να μη πω ταπεινό κίνητρο.

 99. #55 ἐγὼ ἄλλο εἶπα: εἶπα ὅτι δὲν μποροῦν τὰ ψυχικὰ τραύματα κάποιων ἀπὸ τὴν χούντα νὰ ἀποτελοῦν ἄλλοθι γιὰ τὴν ἐπιβολὴ τῆς δικῆς τους χούντας. κι ὅτι τελικὰ ἡ ἐπιβολὴ τῆς νομιμότητος δὲν ἤρτηται ἀπὸ τὴν ἔκρισι κανενὸς γκρουπόυσκουλου. κι ὅτι ἡ ὅποια κατάληψι δὲν καθιστᾷ νόμιμο κανένα παράνομο αἴτημα.

 100. YOSEF22ADAR said

  Υπαρχει πανεπιστημιακο «ασυλο» σε αλλες χωρες ?
  Και αν ναι, υπαρχει δυνατοτητα αρσης του ?
  Επαναλαμβανω την ερωτηση μου (#25).

  Στη Γαλλια για παραδειγμα ?
  Ο Μαης του ’68 καλλιστα θα δικαιωνε την εφαρμογη του.

  Ρωταω, πραγματικα δεν ξερω.

  Ο πρυτανης ειναι μορφωτικος υπευθυνος
  η’ παιζει το ρολο του Μεγακλεους ?
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CE%86%CE%B3%CE%BF%CF%82
  Κυλώνειο Άγος

 101. LandS said

  Όσο δε για το [Πανεπιστημιακό ή Ακαδημαϊκό] Άσυλο, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
  Δεν αμφισβητώ το ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία όπου η λαϊκή σοφία θέλει να υπάρχει για να την μιμηθούμε, το πρόβλημα είναι αλλού. Στο κάτω, κάτω, ούτε στις αρχές της δεκαετίας το ’60, με τα συλλαλητήρια των οικοδόμων, τις πρώτες συγκεντρώσεις της ΕΦΕΕ, την κινητοποίηση των σπουδαστών των Νυκτερινών Γυμνασίων υπήρχε νομοθετικά κατοχυρωμένο Άσυλο. Ούτε, με τα Ιουλιανά, στα μέσα της ίδιας δεκαετίας κοκ για την Νομική του 73 ή του Πολυτεχνείου μέχρι το 1982.
  Έξω, ούτε στον Παρισινό Μάη του 68 (και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που υπήρξαν φοιτητικές εξεγέρσεις) αλλά ούτε και στο αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ (κάποιοι από εμάς «έζησαν» -αν και χωρικά μακρυά – τα γεγονότα στο Kent State και πέρα από την ταινία «Φράουλες και Αίμα» ) υπήρχε νομικά κατοχυρωμένο Άσυλο, και, όπως λένε, δεν υπάρχει έως και σήμερα.

  Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν έντονες καταγγελίες ότι «καταπατήθηκε το Άσυλο» ( ή ο ιερός χώρος του Πανεπιστημίου) από πολιτικούς μεταξύ των οποίων και ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού του οποίου η υστεροφημία έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία δημοκρατικότητας, αλλά και του πατέρα της σημερινής Ντόρας, που η υστεροφημία του, υστερεί στον τομέα αυτόν. Και πάνω από όλα, υπήρξε αποστροφή της κοινής γνώμης, παντού, στις πράξεις βίας από όργανα της τάξης σε βάρος διαδηλωτών «μέσα στο Άσυλο», χωρίς αυτό, επαναλαμβάνω, να υφίσταται νομικά.

 102. YOSEF22ADAR said

  # 101 Lands
  Γιατι ο χωρος του πανεπιστημιου ειναι ιερος ?
  Τα απανταχου πανεπιστημια ειναι χωροι εκπαιδευσης
  (και οχι απαραιτητα μορφωσης – αυτο επαφιεται στον καθε φοιτητη).

  http://en.wikipedia.org/wiki/University
  A university is an institution of higher education and research,
  which GRANTS ACADEMIC DEGREES in a variety of subjects.
  A university is a corporation
  that provides both undergraduate education and postgraduate education.
  The word university is derived from the Latin
  universitas magistrorum et scholarium,
  roughly meaning «community of teachers and scholars.»

  Για την ταινία “Φράουλες και Αίμα”
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Strawberry_Statement_(film)
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Strawberry_Statement
  http://en.wikipedia.org/wiki/James_Simon_Kunen

  Αλλου ειδους ασυλο (ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ):

 103. σήμερα παντοῦ μπορεῖς νὰ ἐκφράσῃς ἐλεύθερα τὴν γνώμη σου, ὄχι ὅμως ἐντὸς τοῦ πανεπιστημιακοῦ ἀσύλου. αὐτὸ τὸ ἄσυλο, ἐκτὸς τοῦ ὅτι εἶναι θεσμὸς πέρα γιὰ πέρα ἀναχρονιστικὸς καὶ προσβλητικὸς γιὰ κάθε δημοκρατικὴ κοινωνία, δὲν ἐξυπηρετεῖ σήμερα παρὰ μόνο τὴν κατάχρησί του. εἶναι τὸ ὄχυρὸ αὐτῶν ποὺ νομίζουν ὅτι τὸ πανεπιστήμιο εἶναι ἰδιοκτησία τους. αὐτῶν ποὺ τὸ ἀπαξιώνουν καὶ μετὰ φωνάζουν γιὰ τὴν ἀπαξίωσί του. ἐγὼ ἤμουν κατὰ τῶν ἰδιωτικῶν πανεπιστημίων, ἀλλὰ πάει καιρὸς ποὺ ἔγινα ὑπέρ. δὲν μὲ ἔπεισαν οἱ δεξιοί, ἀλλὰ οἱ ἀριστεροί. σᾶς μιλῶ εἰλικρινῶς.

 104. bernardina said

  «Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και Πανεπιστημιακό Άσυλο

  ΆΡΘΡΟ 2 του Ν.1268/82

  1.Η ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών κατοχυρώνεται στα Α.Ε.Ι.

  2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.

  3. (α) Όλοι οι εργαζόμενοι στα Α.Ε.Ι. όπως και οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να εκφράζονται συλλογικά μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα που διευκολύνονται στη λειτουργία τους από τις Πανεπιστημιακές αρχές.
  (β) Οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα που προβλέπει ο νόμος εκλέγονται αναλογικά από ένα φοιτητικό σύλλογο που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε κάθε Τμήμα. Στα Τμήματα ή στις Σχολές που θα μετατραπούν σε Τμήματα με βάση την παρ. 1 του άρθρου 30 του νόμου αυτού, όπου κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού λειτουργεί ήδη ένας φοιτητικός σύλλογος, ο σύλλογος αυτός και μόνο έχει την ευθύνη της εκλογής των παραπάνω εκπροσώπων.

  4. Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθέριας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Άσυλο.

  5. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι. και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι., όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

  6. (α) Το όργανο αυτό είναι τριμελές και αποτελείται από τον Πρύτανη ή το νόμιμο αναπληρωτή του και ανά ένα εκπρόσωπο του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και των φοιτητών.
  (β) Ο εκπρόσωπος του Δ.Ε.Π. μαζί με έναν αναπληρωτή είναι μέλη της Συγκλήτου και εκλέγονται από το σύνολο των συγκλητικών μελών του Δ.Ε.Π. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών μαζί με τον αναπληρωτή του είναι μέλη της Συγκλήτου και εκλέγονται από το σύνολο των φοιτητών συγκλητικών.
  (γ) Το όργανο αυτό αποφασίζει μόνο με ομοφωνία όλων των μελών του. Σε περίπτωση διαφωνίας συγκαλείται έκτακτα η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι. την ίδια μέρα προκειμένου να αποφασίσει σχετικά. Η τελική απόφαση παίρνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των παρόντων.

  7. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνον εφ’ όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

  8. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρ.5 για το Πανεπιστημιακό Άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών μετά από έγκληση του οργάνου της παρ.6 ή της Συγκλήτου

  Αυτό είναι, εξ όσων γνωρίζω, το πιο πρόσφατο κείμενο που αφορά το Π. Άσυλο. (Για τα υπόλοιπα αργότερα, ας όψεται ο επιούσιος και το κυνήγι του)
  Καλημέρα everybody.

 105. YOSEF22ADAR said

  5. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι.
  και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς
  χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι.,
  όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

  6. (α) Το όργανο αυτό είναι τριμελές και αποτελείται από τον Πρύτανη ή το νόμιμο αναπληρωτή του
  και ανά ένα εκπρόσωπο του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.)
  και των φοιτητών.
  (β) Ο εκπρόσωπος του Δ.Ε.Π. μαζί με έναν αναπληρωτή είναι μέλη της Συγκλήτου
  και εκλέγονται από το σύνολο των συγκλητικών μελών του Δ.Ε.Π.
  Ο εκπρόσωπος των φοιτητών μαζί με τον αναπληρωτή του είναι μέλη της Συγκλήτου
  και εκλέγονται από το σύνολο των φοιτητών συγκλητικών.
  (γ) Το όργανο αυτό αποφασίζει μόνο με ομοφωνία όλων των μελών του.
  Σε περίπτωση διαφωνίας συγκαλείται έκτακτα η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι. την ίδια μέρα
  προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.
  Η τελική απόφαση παίρνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των παρόντων.

  Χθες τι εγινε ?
  Υπηρξε ομοφωνια των μελων ?
  Η’ (μου φαινεται πιθανοτερο, χωρις να ξερω πραγματικα)
  αποφασισε η Συγκλητος με πλειοψηφια 2/3 ?

  Κοροιδευομαστε μου φαινεται …

 106. ppan said

  @97 «Γιατί έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια συναισθηματική αντιμετώπιση του θέματος;»
  Γιατί έτσι είναι. από τις επιπέδου δημοτικού σχολείου διένεξεις του Κορνήλιου με διάφορους ως την κληρονομημενη απο τα πατρογονικά μας ευισθησία ή νομιμότητα, ανάλογα με τον παππού του καθενός, ça ne vole pas haut 🙂

 107. ἄρθρο 334 παράγραφος 3 τοῦ ΠΚ

  Ὅποιος εἰσέρχεται παράνομα σὲ κατάστημα ἢ χῶρο δημόσιας, δημοτικῆς ἢ κοινοτικῆς ὑπηρεσίας, ἢ νομικοῦ προσώπου δημοσίου δικαίου, ὴ ἐπιχείρησης κοινῆς ὠφέλειας ἢ παραμένει στοὺς χώρους αὐτοὺς παρὰ τὴν θέλησι τῆς ὑπηρεσίας ποὺ τοὺς χρησιμοποιεῖ, τῆς ὁποίας τὴν θέλησι δηλώνει ὁ νόμιμος ἐκπρόσωπος ἢ ὑπάλληλός της, καὶ προκαλεῖ ἔτσι διακοπὴ ἢ διατάραξι τῆς ὀμαλῆς διεξαγωγῆς τῆς ὑπηρεσίας τιμωρεῖται μὲ φυλάκισι τοὐλάχιστον ἕξι μηνῶν.

  Βερναρδίνα, ὁ νόμος 3549/2007 προβλέπει ἄσυλο μόνο γιὰ τὺς χώρους διδασκαλίας καὶ ἔρευνας. Τὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν ἐδῶ καὶ 4 σχεδὸν χρόνια δὲν ἔχει καθορίσει ἀκόμη αὐτοὺς τοὺς χώρους. Τυχαῖο; Δὲν νομίζω!

 108. akindynos said

  Ο τελευταίος νόμος που ρυθμίζει το άσυλο είναι αυτός της Γιαννάκου, ο 3549/2007 διαθέσιμος από το εθνικό τυπογραφείο στο ΦΕΚ 69 Α του 2007

 109. http://www.tuc.gr/fileadmin/NOMOS_PLAISIO.pdf ἄρθρο 3 παράγραφος 4.

 110. YOSEF22ADAR said

  ο 3549/2007

  http://www.soc.uoc.gr/efd/html/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=92
  δηλαδη εδω
  ftp://ftp.soc.uoc.gr/efd/fek_nomos_plaiso___3549__2007_.pdf

  Άρθρο 3
  Ακαδημαϊκές ελευθερίες και ακαδημαϊκό άσυλο
  1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία,
  καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
  2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
  3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών
  και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι.,
  και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
  4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα.
  Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι..
  Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου
  του Ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.
  5. Αρμόδιο όργανο για την πρόσκληση ή άδεια της προηγούμενης παραγράφου είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια
  και το Συμβούλιο για τα Τ.Ε.Ι., με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Τα όργανα αυτά συνέρχονται αμέσως, αυτεπαγγέλτως ή
  μετά από καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, τηρουμένων των διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού
  του οικείου ιδρύματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
  6. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
  7. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου αυτού για το ακαδημαϊκό άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών
  μετά από έγκληση του αρμόδιου οργάνου της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού ή της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια
  και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι..
  8. Το άρθρο 2 του ν. 1268/1982 και τα άρθρα 2 και 7 του ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173 Α΄) καταργούνται.
  9. Σε Α.Ε.Ι. που διοικούνται από Διοικούσα Επιτροπή, αυτή αποτελεί το αρμόδιο όργανο της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού.

  ———
  6. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι.
  επιτρέπεται μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα
  ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

 111. ο Μήτσος said

  @17 Χρήστος Κ.

  «Δήλωση Μανώλη Γλέζου
  Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό »

  Πολύ σωστή τοποθέτηση. Τα κράτη που με την στρατιωτική και οικονομική πολιτική τους εξανάγκασαν αυτούς τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν με τόσο άγριες συνθήκες είναι αυτοί που θα έπρεπε να τους φιλοξενήσουν.

  Η Ελλάδα έχει σχετικά μικρό μερίδιο στα μεγάλα φαγοπότια των υπερδυνάμεων και των αναπτυγμένων ιμπεριαλιστικών οικονομιών. Αντίστοιχο είναι και το μερίδιο ευθύνης. Ας τους δώσουν τα χαρτιά που θέλουν και να τους αφήσουν να πάνε εκεί που επιθυμούν.

  Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της τουλάχιστον στο ποσοστό που της αναλογεί. Τα ποσοστά αυτά είναι μετρήσιμα και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια.

 112. […] Από το sarantakos.wordpress.com […]

 113. Pilot @ 50
  Λέτε ότι κανείς δεν συμπαραστάθηκε στους Σέρβους, που βομβαρδίζονταν. Λάθος! Έξω από την αεροπορική βάση (του Οβιέδο, νομίζω) υπήρχε μόνιμη διαδήλωση της ιταλικής αριστεράς (Τα συνδικάτα COBAS), οι οποίοι κάθε φορά που απογειωνόταν ένα σμήνος, τηλεφωνούσαν στον (αντιπολιτευόμενο) ραδιοφωνικό σταθμό Β92, ο οποίος το μετέδιδε σε όλο το Βελιγράδι, μην πώ και τη Σερβία. Αποτέλεσμα; Ο ήρως Μιλόσεβιτς έκλεισε το σταθμό για να μην ενημερώνονται οι υπήκοοί του.

  Και περί Έλις Άιλαντ και νομιμότητας. Όποιος έφτανε στο Έλις Άιλαν δεν ήταν ντε και καλά νόμιμος ή τυπικά προσκεκλημένος. Απλά, εξεταζόταν από γιατρούς και είτε περνούσε είτε απορριπτόταν και επέστρεφε (για να ξαναπροσπαθήσει κάποια άλλη στιγμή, φυσικά). Το γεγονός ότι ο τάδε παππούς έχει καταγραφεί στα αρχεία του Έλις Άιλαντ, πιστοποιεί μόνον ότι ο συγκεκριμένος έφτασε εκεί.

 114. YOSEF22ADAR said

  Tο μεταναστευτικό πρόβλημα ειναι ηδη ευρωπαϊκό.
  Η Δυση εχει τις ευθυνες της προ αμνημονευτων χρονων …
  Δημιουργησε συνθηκες εξαθλιωσης και μεταναστες,
  σπερνοντας ανεμους …

 115. ἀποφασίστε τελικά, ὁ καταληφθεὶς χῶρος προοωρίζονταν γιὰ ἔρευνα καὶ διδασκαλία ὁπότε κακῶς καταλήφθηκε καὶ πρέπει ν’ἀποδοθοῦν οἱ ἐνδεχόμενες ποινικὲς εὐθύνες ἢ δὲν προωρίζονταν γιὰ ἔρευνα καὶ διδασκαλία ὁπότε ἡ ἀστυνομία μποροῦσε νὰ ἐπέμβῃ χωρὶς ἄδεια τῆς Συγκλήτου; γιατί τὸ πανεπιστήμιο δὲν ἔχει ὁρίσει ἀκόμη τοὺς χώρους αὐτούς; μήπως γιατὶ κάποιοι σεβάσμιοι καὶ πολιοὶ καθηγηταὶ ἀπὸ τὴν μιὰ θὰ ξεφτυλιστοῦν ἀγρίως ἂν ποῦν ὅτι ὁ πεζόδρομος στὰ Προπύλαια εἶναι χῶρος ἔρευνας καὶ διδασκαλίας κι ἂν ἀπὸ τὴν ἄλλη δὲν τὸ ποῦν θὰ χτιστοῦν μέσα στὰ γραφεῖα τους;

 116. Χρηστος Κ. said

  #110 Θα μπορουσαμε να το κουβεντιασουμε κι εδω αλλα ας οψονται οι νοικοκυραιοι χριστιανοι που δεν αντεχουν στη θεα των μεταναστων. Δε γινεται κουβεντα με κραυγες και με επιμελημενως καλυμμενο ρατσισμο. Και φυσικα δεν εννοω εσας.

 117. Το ζήτημα με το παν/κό άσυλο είναι, νομίζω, το λιγότερο. Αν αρχίσουν να πεθαίνουν οι απεργοί στα Πατήσια θα είμαστε ήσυχοι που σώσαμε την τιμή του πανεπιστημίου; Αυτού εδώ του πανεπιστημίου #$%@%;

  (ναι, θα προτιμούσα να είχαν διαλέξει τα γραφεία της ΕΕ που είπε κι ο Αλαβάνος, ή ακόμα καλύτερα την εκκλησία πώς-τη-λένε στην Εκάλη, ή ακόμα καλύτερα εκεί που παίζει τένις ο Χατζηνικολάου. Απ’ την άλλη, ποιος ξέρει για τους Ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες που ένα μήνα τώρα έχουν ραμμένα στόματα στα προπύλαια; Ίσως λοιπόν ήταν σωστή η απόφαση)

 118. Χρηστος Κ. said

  «Αν πετάξουμε έξω αυτούς τους ανθρώπους, από την σχολή όπου διδάσκεται ο Νόμος, ένας νόμος που για ελάχιστες ώρες και μέρες κατακλύστηκε με την ιδέα της δικαιοσύνης, ή, καλύτερα, με την διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυτη αδικία, τότε πραγματικά δεν θα μας αξίζει να γυρίσουμε ξανά στον ίδιο χώρο, για να διδάξουμε το Νόμο, ή να υποκρινόμαστε ότι ο νόμος που διδάσκουμε, έχει οποιαδήποτε σχέση με την δικαιοσύνη.» Κωστας Δουζινας
  http://www.rednotebook.gr/details.php?id=1582

 119. #115 ἂ δὲν εἶναι θέμα ῥατσισμοῦ. καὶ ψηλόλιγνες ξανθὲς γκομενάρες ἀπὸ τὴν Σουηδία νὰ ἔκαναν κατάληψι τὰ ἴδια θὰ ἔλεγα. ὅσο γιὰ τὶς κραυγὲς ξέρουμε πολὺ καλὰ ποιὲς μειοψηφίες προκαλοῦν σαματᾶ γιὰ νὰ τὶς προσέξουμε. νομίζω ὅτι γενικῶς μπορεῖτε νὰ κουβεντιάζετε μόνο μὲ ὁμοϊδεάτες κι ὅτι σᾶς εἶναι δύσκολο νὰ συζητήσετε μὲ ἀνθρώπους ἀντιθέτων ἰδεῶν. γι’αὐτὸ λοιπόν καὶ γιὰ νὰ μὴ σᾶς ἐνοχλῶ, ἀπέρχομαι ἀπὸ τὸ νῆμα καὶ σᾶς ἀφήνω νὰ ξεδιπλώσετε ὅλο τὸν χριστιανικό σας ἀνθρωπισμό, τὸν κατὰ τὸ δοκοῦν ἐπιστρατευτέο. ἐγὼ θὰ βρῶ ἕνα ἤσυχο ξέφωτο τοῦ Νομανσλανδικοῦ νήματος νὰ ἀράξω, ἀφοῦ εὐχαριστήσω τὸν ἀνεξίδοξο οἰκοδεσπότη ποὺ μὲ ἄφησε νὰ ἐκφράσω τὴν γνώμη ἐν μέσῳ τῶν κατὰ τὸν Ἀλαβάνο ἀληθινῶν Ἑλλήνων.

 120. Χρηστος Κ. said

  #118 Αληθεια τετοιο ταλεντο και να χαραμιζεται? Κριμας!

 121. YOSEF22ADAR said

  το 102 μου το εφαγε η σπαμ-οπαγιδα.

 122. επί του σχολίου 93: «δεν είναι κανονικός»… Πόσο ακούγεται σαν «δεν είναι σαν εμάς, είναι μη-άνθρωπος, άρα δικαιολογείται μη-ανθρώπινη συμπεριφορά σε βάρος του»…

  Επίσης για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, ίσως είμαι αφελής, αλλά δε χρειάζεται ένας δημόσιος χώρος στον οποίο να διακινούνται ελεύθερα ιδέες και να γίνεται δημιουργική αντιπαράθεση; Τα πανεπιστήμια ανέκαθεν υπήρξαν χώροι προοδευτικής σκέψης, δεν είναι σύμπτωση, είναι έτσι by design. Σαν κάποια fora στο διαδίκτυο, μόνο που στη δια ζώσης τριβή έχεις ένα παραπάνω κίνητρο, μου φαίνεται. Ίσως επειδή πολλοί άνθρωποι ακόμα συμπεριφέρονται διαδικτυακά λες και η συνομιλήτριά σου στα ιντερνέτια δεν είναι προσωπικότητα με συναισθήματα, ιδέες και όνειρα.

 123. Nicolas said

  Δεν αφορά εσάς τους τρισχι και βάλε, αλλά απ΄ ότι λένε, οι δικοί μας πρόγονοι (εμών των αγρίων και απολίτιστων φράγκων που όταν εσείς χτίζατε κλπ.) την κάναν νωρίτερα για κατά δω μεριά:
  http://sciences.blog.lemonde.fr/2011/01/27/quand-nos-ancetres-ont-ils-quitte-lafrique/
  Κι επειδή ο Δίας ασχολιόταν με βατέματα και κτηνοβασίες (Ιώ, Ευρώπη, Λήδα, κλπ.) δεν τους απώθησε με τον κεραυνό του και έχουν φτάσει μέχρι το Εδιμβούργο αυτοί οι άτιμοι οι λαθραίοι!

 124. LandS said

  «…γι’αὐτὸ λοιπόν καὶ γιὰ νὰ μὴ σᾶς ἐνοχλῶ, ἀπέρχομαι ἀπὸ τὸ νῆμα καὶ σᾶς ἀφήνω νὰ ξεδιπλώσετε ὅλο τὸν χριστιανικό σας ἀνθρωπισμό, τὸν κατὰ τὸ δοκοῦν ἐπιστρατευτέο. ἐγὼ θὰ βρῶ ἕνα ἤσυχο ξέφωτο τοῦ Νομανσλανδικοῦ νήματος νὰ ἀράξω, ἀφοῦ εὐχαριστήσω τὸν ἀνεξίδοξο οἰκοδεσπότη ποὺ μὲ ἄφησε νὰ ἐκφράσω τὴν γνώμη ἐν μέσῳ τῶν κατὰ τὸν Ἀλαβάνο ἀληθινῶν Ἑλλήνων»

  Δεν νομίζω ότι ενοχλήθηκε κανένας. Σε ότι αφορά ετούτο το νήμα, είχαμε από την μία πλευρά, ποικιλία και πληθώρα λογικών (ή έστω λογικοφανών) επιχειρημάτων, χωρίς να λείψουν και τα σιχτίρια, δυστυχώς. Και από την πλευρά του Κορνήλιου κάτι που προσωπικά θα το χαρακτήριζα, πείσμα. Έτσι, αντίθετα με άλλες φορές, ήταν μάλλον εύκολος και ολίγον βαρετός αντίπαλος.

  Του δίνω όμως δίκιο για την σπόντα που αφήνει, σαν μελάνι σουπιάς στο τέλος της δήλωσης αποχώρησης του.
  Πραγματικά, κανένας δεν δικαιούται να αναγάγει την ελληνικότητα σε κριτήριο ανθρωπιστικής κοινωνικής ή πολιτικής τοποθέτησης.
  Δηλαδή, και για να το τραβήξω στα άκρα, λίγη διαφορά έχει το «όποιος δεν πολυτονίζει δεν είναι Έλληνας» (που δεν έχω προσέξει να το λέει ο Κορνήλιος)από το «Δεν είναι Έλληνας όποιος ζητάει την κατάργηση του πανεπιστημιακού Ασύλου»

  Προσωπικά, απεχθάνομαι τα τρισχιλιετή, από όπου και να προέρχονται!

  Υ.Γ. Μόνο «κατά το δοκούν επιστρατευτέος χριστιανικός ανθρωπισμός» υπάρχει; Φαντάζομαι ότι υπάρχει και ο συνεπής χριστιανικός (ή και μη χριστιανικός) ανθρωπισμός, όπως γνωρίζω ότι υπάρχει και ο σκέτος ανθρωπισμός.

 125. Εμείς οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας

 126. Και άλλο ένα.

 127. YOSEF22ADAR said

  # 123 LandS
  Δραττομαι της ευκαιριας:

  “όποιος δεν πολυτονίζει δεν είναι Έλληνας” .

  Αντιθετως οποιος πολυτονιζει , εχει χασει το μπουσουλα
  (η’ καλυτερα του τον … χασανε).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Polytonic_orthography

  The original Greek alphabet did not have any diacritics.
  The Greek alphabet is attested since the 8th century BCΕ.
  Until 403 BCΕ, variations of the Greek alphabet
  —which used capitals exclusively— **
  were used in different cities and areas.
  From 403 on, the Athenians decided to employ a version of the Ionian alphabet.
  With the spread of Koine Greek, a continuation of the Attic dialect,
  the Ionic alphabet superseded more or less quickly the other alphabets, called epichoric.
  The Ionian alphabet, however, was also made up only of capitals. **

  * Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ελληνικο αλφαβητο δεν ειχε καθολου «διακριτικα».
  ** Το Ιωνικο αλφαβητο αποτελειτο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μονο απο ΚΕΦΑΛΑΙΑ.

  ———-
  Τα σημεια στιξης εισηχθηκαν στα ελληνικα ( δηλαδη στην «Κοινη»)
  απο τον Αριστοφανη τον Βυζαντιο (2ος αιωνας BCE, γυρω στο 195, Ελληνιστικη περιοδος),
  διευθυντη της βιβλιοθηκης της Αλεξανδρειας της Αιγυπτου.

  ———-
  from Century Dictionary (1889-1891)
  Greek (noun):

  «… The most ancient manuscripts and the inscriptions exhibit only the capital or uncial forms,
  without accents and without separation of words.
  The small letters are comparatively modern …»

  http://en.wikipedia.org/wiki/Century_Dictionary
  http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_alphabet

  ———-
  Μιαν αλλη φορα θα πουμε πως εισηχθησαν τα διπλα Ξ και Ψ
  και πως οι Αλεξανδρινοι Ελληνιστες αντεγραψαν τα ομηρικα επη
  αντικαθιστωντας τα ΚΣ και ΠΣ.
  (αλλα εμεις σημερα βαλαμε σημαδια χεχε:
  εκστρατεια και εκσταση).

  ———-
  Αυτα εν ολιγοις.
  Περισσοτερα στα …βιβλια.

 128. sarant said

  Το 102 το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα, το ελευθέρωσα, αλλά τώρα όλες οι παραπομπές από 102 έως 127 αποσυντονίστηκαν, πρέπει να προστεθεί 1.

 129. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό που κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι οι Έλληνες μετανάστευσαν στις πέντε άκρες του ορίζοντα κάνοντας κρουαζιέρα και καπνίζοντας πούρα στο κατάστρωμα, ενώ στις χώρες υποδοχής τους περίμεναν με λουλούδια…
  http://www.tsamantas.com/leute/metanastefsi/metanastefsi.htm

  Ίσως έτσι θυμηθούμε ότι οι Έλληνες -με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά- ήταν ανεπιθύμητοι όχι μόνο στις ΗΠΑ όπου μέχρι και η κου κλουξ κλάν μας κυνηγούσε (θυμηθείτε το πογκρόμ στην Όμαχα), και στην Αυστραλία ( όπου και ο στρατός πήρε μέρος στο κάψιμο Ελληνικών καταστημάτων), αλλά ακόμα και στον Καναδά οι Έλληνες μετανάστες υπήρξαν θύματα ρατσισμού όπως το πογκρόμ του 1918 και το κάψιμο των Ελληνικών καταστημάτων στο Τορόντο :

  Αλλά ακόμα και στην Γερμανία που οι Έλληνες μετανάστευσαν «νόμιμα» μέσω διακρατικών συμφωνιών, αρχικά τους ήθελαν απλά σκλάβους χωρίς δικαιώματα, όπως δηλαδή θέλουν κάποιοι Ελληναράδες τώρα τους μετανάστες εδώ.
  Ας θυμηθούμε ένα κείμενο του Π.Κουνελάκη του 1998, όταν οι «λαθρομετανάστες» έφτιαχναν το αεροδρόμιο στα Σπάτα και άλλα μεγάλα έργα:

  Το παράδειγμα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία

  « Όταν διάβασα για την πρώτη απεργία των Αλβανών εργατών και τις αντιδράσεις των Ελλήνων «εργοδοτών» τους, θυμήθηκα τους πρώτους αγώνες μας στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
  Ήμασταν τότε στο Ανόβερο λίγοι νεαροί Έλληνες φοιτητές, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΕΔΑ. Ξαφνικά πλημμύρισε η Γερμανία από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία φτωχοί αγρότες. Δεν ήταν «λαθρομετανάστες». Είχαν έρθει με συμβόλαια. Αλλά οι συνθήκες άθλιες. Βαριές δουλειές, χαμηλό μεροκάματο, στοιβαγμένοι σε παράγκες και στάβλους.
  Μια μέρα εμφανίστηκε στο καφενείο που συχνάζαμε, οι αριστεροί Έλληνες φοιτητές, ένας μετανάστης.
  Μας περιέγραψε τις απίστευτες συνθήκες που ζούσαν εκατοντάδες Έλληνες σ’ έναν αγρό μακριά από το Ανόβερο.
  Σε στάβλους αλόγων, χωρίς θέρμανση, χωρίς μπάνιο, δώδεκα άνθρωποι σε κάθε «δωμάτιο» με παρέα τους αρουραίους.
  Πήγαμε αμέσως εκεί. Μας πέταξαν έξω οι Γερμανοί φύλακες, γιατί απαγορεύονταν οι επισκέψεις στους εργάτες. Πήγαμε στα γερμανικά συνδικάτα και ζητήσαμε βοήθεια. Μας απάντησαν ότι για να παρέμβουν πρέπει οι Έλληνες εργάτες να γίνουν μέλη τους. Αρχίσαμε έξω από το εργοστάσιο και τις παράγκες μια μεγάλη διαφωτιστική προσπάθεια να τους πείσουμε. Ήταν φοβισμένοι. Η λέξη συνδικάτο άγνωστη και συνώνυμη με τον κομμουνισμό. Τελικά τα καταφέραμε.
  Άρχισαν αγώνες απεργιακοί και δικαστικοί. Υποχρεώσαμε τη γερμανική εταιρεία να τους απελευθερώσει από τα συμβόλαια, βρήκαν αλλού καλύτερες δουλειές.
  Η εξέλιξη αυτή έγινε παντού γνωστή.
  Οι Έλληνες εργάτες οργανώθηκαν μαζικά στα συνδικάτα. Αργότερα πρωτοστάτησαν σε μεγάλες απεργίες των εργατών μετάλλου και σε εργατικές διαδηλώσεις. Οι Έλληνες αγρότες είχαν συνειδητοποιήσει τη δύναμη της οργάνωσης. Χιλιάδες μέλη στην ΕΔΑ, εκατοντάδες χιλιάδες στις ελληνικές κοινότητες και στα γερμανικά συνδικάτα.
  Εγώ «πλήρωσα» τότε τη νύφη. Στις αρχές του 1963 απελάθηκα αιφνιδιαστικά για κομμουνιστική δράση από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, οι οποίες συνεργάζονταν με τα ελληνικά Προξενεία και την ελληνική εκκλησία. Αργότερα, με τη επιβολή της δικτατορίας, αφαιρέθηκαν εκατοντάδες ιθαγένειες και διαβατήρια, κυρίως από εκείνους που είχαμε πρωτοστατήσει στη χειραφέτηση των Ελλήνων μεταναστών.
  Ας γίνει αυτή η μικρή ιστορία παράδειγμα για τους μετανάστες στην Ελλάδα, για όσους Έλληνες επιθυμούν να τους συμπαρασταθούν, κυρίως όμως για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα. »

  http://www.iospress.gr/mikro1998/mikro19980530.htm

 130. sarant said

  Δύτη, ευχαριστούμε για τα λινκ.

  Κι εγώ θεωρώ άστοχη τη δήλωση του Αλαβάνου, αν μεταφέρθηκε σωστά. Τα «δεν είναι Έλληνας» *στην εποχη μας* ας μείνουν αποκλειστικότητα της ακροδεξιάς. (Όσο κι αν σωστά χρησιμοποιήθηκαν παλιότερα και εναντίον των Γλίξμπουργκ).

  111: Συμφωνώ.

  113: ΣκύλεΒΚ, δεν ήταν Οβιέδο αλλά κάτι άλλο… το βρήκα: Άβιανο.

 131. Σωτήριος Καλαμίτσης said

  129. Αυτά που περιγράφετε, τα οποία δέχομαι ως αληθή, αφού δεν έχω αντίθετη πληροφόρηση, είναι μεν σκληρά, αλλά αφορούν νόμιμους και μάλιστα προσκεκλημένους μετανάστες, οι οποίοι ως προσκεκλημένοι και νόμιμοι κυριολεκτικώς ενομιμοποιούντο α αντιδράσουν στην κακομεταχείριση. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όμως, μιλάμε για απρόσκλητους λαθρομετανάστες. Πώς νομιμοποιούνται να κάνουν αυτά που κάνουν;

 132. gerasimos said

  Άρα, αφού κάτι παρόμοιο έγινε στη Γαλλία πριν 15 χρόνια ή πέρσι στην Ελβετία είμαστε… οκ; Άραγε γιατί χρησιμοποιούμε παραδείγματα άλλων χωρών για να ‘παρηγορηθούμε’ όταν μας συμβαίνουν κι εμάς διάφορα δυσάρεστα αλλά δεν προβληματιζόμαστε στο παραμικρό για το ότι ενώ στην Ελλάδα βλέπουμε ενίοτε τα αρνητικά τους ή τα προβλήματά τους δεν καταφέραμε εδώ και 150 χρόνια να τις μιμηθούμε στα θετικά τους; Το ότι αυτά συμβαίνουν και αλλού δεν αποτελεί δικαιολογία για το ότι συμβαίνουν ΚΑΙ στην Ελλάδα και μάλιστα, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, στα πανεπιστήμια. Διότι όντως, ΜΟΝΟ στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται πρωτίστως όχι για την παραγωγή και μετάδοση γνώσης αλλά ως ορμητήρια για πάσης φύσεως πικραμένους: ‘αναρχικούς’, μετανάστες, τοξικομανείς κτλ.

 133. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  (130) «Όσο κι αν σωστά χρησιμοποιήθηκαν παλιότερα και εναντίον των Γλίξμπουργκ» – αν και η Κοκο-οικογένεια μου γυρίζει τα άντερα προσπαθώ να το καταλάβω αυτό Νίκο και δεν το κατανοώ: Ή θεωρείς την πρακτική του να λες σε κάποιον που δηλώνει Έλληνας πως δεν είναι καταδικαστέα ή όχι. Πότε χρησιμοποιήθηκε σωστά παλιότερα και πως αυτό δεν ακυρώνει τη λογική σου; Παρεμπιπτόντως συζητάμε για τη δική σου λογική γιατί εγώ βλέπω τα πράγματα πιο περίπλοκα: πχ. αν κάποιος δηλώνει στα λόγια Έλληνας αλλά στην πράξη μάχεται με νύχια και με δόντια τη Ρωμιοσύνη τότε ή το λέει το «Έλληνας» για λόγους συσκότισης ηθελημένα ή καταλαβαίνει την έννοια Έλληνας παντελώς διαφορετικά από ότι η τεράστια πλειονότητα των ανθρώπων που δηλώνουν έτσι. Είναι σα να λέει ένας πως είναι γάβρος ενώ πάντα υποστηρίζει τα χανούμια στη μπάλα. Αυτοπροσδιορισμός μεν αλλά τι σόϊ γάβρος είναι τότε;

  (129) Μάλιστα τώρα μορφωθήκαμε… Αδίκως άλλοι γράφουν διδακτορικά για το θέμα, αρκεί η παραβολή επιλεγμένων περιστατικών και έδεσε η μαρέγκα. :->

 134. ηλεΝίκος said

  Σε συνέχεια του 129 και εν μέρει σε απάντηση όσων αναπαράγουν την άποψη για τους Έλληνες Gastarbeiter που τους κοιτούσαν στα δόντια για να τους δεχτούν.

  124: για να υπάρξει σκέτος ανθρωπισμός πρέπει να υπάρξουν και σκέτοι άνθρωποι, αλλά που τέτοια τύχη… μέχρι τότε χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ, εκκλησιαστικές οργανώσεις τύπου «Αλληλεγγύη» και επαναστατική πλειοδοσία από δήθεν αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα, όλα στην πλάτη των κολασμένων της γης. Ευτυχώς που υπάρχει το ΝΑΤΟ και οι ‘ανθρωπιστικές επεμβάσεις’ του.

 135. Κύριε Καλαμίτση ο μετανάστης ακόμα και αν έρθει στην χώρα μας απρόσκλητος, δεν παύει να είναι άνθρωπος.
  Για να μπορέσει λοιπόν να διεκδικήσει κάποια στοιχειώδη δικαιώματα, αλλά κυρίως η εργασία του να μην δρα ανταγωνιστικά ή απεργοσπαστικά προς στον Έλληνα εργαζόμενο, θα πρέπει να αποκτήσει κάποια νόμιμα έγραφα / άδεια εργασίας κλπ.

  Στο περιβάλλον της ελεύθερης αγοράς, αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους εδώ, πιθανότατα θα δοκιμάσουν την τύχη τους αλλού ή θα επιστρέψουν στις εστίες τους (όσοι μπορούν και δεν διώκονται εκεί.)
  Όμως με το να τους κρατούμε εγκλωβισμένους χωρίς ταξιδιωτικά έγραφα, σε τρώγλες και υπόγεια πολυκατοικιών στις υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές των πόλεων μας, απλά και μόνο για να προσφέρουν μαύρη εργασία, είναι – κατά την ταπεινή μου άποψη- μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της κοινωνίας μας.

 136. Servitoros said

  Στην περίπτωση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όμως, μιλάμε για απρόσκλητους λαθρομετανάστες. Πώς νομιμοποιούνται να κάνουν αυτά που κάνουν;

  Δεν υπάρχει απρόσκλητος λαθρομετανάστης ως έννοια. Ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να εισέλθει σε μια χώρα νόμιμα ή παράνομα (γεγονός για το οποίο μπορεί να καταδικαστεί) και να ζητήσει άσυλο.

  Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα, ο αιτών ασύλου δικαιούται βασικές συνθήκες διαμονής και διατροφής μέχρι την εξέταση του ασύλου. Στην Ελλάδα, πρώτον όποιος μπαίνει στη χώρα και ζητά άσυλο δεν του δίνετε καν η δυνατότητα να κάνει αίτηση όταν μπεί αλλά πρέπει να πάει στην Αθήνα και να την κάνει εκεί, πράξη επίσης αδύνατη όπως έδειξαν πρόσφατα ρεπορτάζ, δεύτερον δεν του εξασφαλίζεται η διανομή και διατροφή (βλ. πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΑΑΔ http://elawyer.blogspot.com/2011/01/to.html) γιατί η Ελλάδα έφαγε τα λεφτά της ΕΕ που είχαν δοθεί για χώρους διαμονής των προσφύγων, τρίτον εάν ανήκεις στους τυχερούς που έχουν κάνει άσυλο δεν πρόκειτε να το πάρεις δια της τυπικής διαδικασίας αφού η επιτροπή έχει σταματήσει να συνεδριάζει, όταν συνεδρίαζε δεν έπαιρνε άσυλο ούτε το ένα της χιλής (χαμηλοτέρο ποσοστό χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη), ο μόνος τρόπος για να πάρεις άσυλο είναι να ράψεις το στόμα σου και να πιέσεις ΜΜΕ, κράτος και διεθνή κοινότητα όπως έγινε πρόσφατα με 50 Ιρανούς στα Προπύλαια, οι οποίοι βέβαια είχαν το προνόμιο να μην ανήκουν στους λεγόμενους κακομοίρηδες.

  Τέλος η περίπτωση του να μπεί νόμιμα ξενός από χώρα εκτός Ε.Ε. για μόνιμη εγκατάσταση είναι σπάνια αφού η θα πρέπει να μπεί με τουριστική βίζα, που θα πρέπει να μετατρέψει σε πράσινη κάρτα προτόυ λήξει η βίζα με διαδικασίες ατελείωτες ή θα πρέπει να έρθει με διακρατική συμφωνία, η οποία δεν αφορά πάνω από 1000 νοματαίους και για τους οποίος δεν διασφαλίζοντε τα δικαιώματα τους (όπως είδαμε πρόσφατα με τους ψαρεργάτες της Μηχανιώνας).

 137. Νέος Τιπούκειτος said

  @133: Χασάπακλα, τσίμπα και μερικές διατριβές, αφού σου αρέσουν τόσο.

  Omaha anti-Greek riots: http://www.nebraskahistory.org/publish/publicat/history/full-text/1970-2-Anti_Greek_Riot.pdf

  Toronto anti-Greek riots: http://tinyurl.com/5s57xob (no preview δυστυχώς)

 138. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  Μερσί Τιπού αλλά τις είχα ήδη υπόψη από καιρό (αν θες το κείμενο της δεύτερης ο Γκάλλαντ είναι εντάξει τύπος, μάλλον θα στο δώσει). Ισχυρίζεσαι σοβαρά πως αντιπροσωπεύουν το σύνολο της εμπειρίας μετανάστευσης σε ΗΠΑ-Καναδά; Τώρα δεν έχω χρόνο να κάθομαι να ψάχνω διατριβές και βιβλία που εξετάζουν ολικά το ζήτημα αλλά για σοβαρευτείτε: Ο μέσος μηδενικής γενιάς ελληνοαμερικανός που συναντώ δε βλέπει τον ευατό του (ακόμα και οι γέροι) στο μέσο λατινοαμερικανό λαθρομετανάστη στις ΗΠΑ. Το ίδιο και για το μέσο Ιταλό και Ιρλανδό που ήταν κατά κάποιο τρόπο οι Αλβανοί των ΗΠΑ. Λες τόση πια αμνησία να έχουν οι άμεσα καταπιεσμένοι ή μήπως ο θεός του Καρατζαφέρη αλλοιώνει το στατιστικό δείγμα που έρχεται σε επαφή με την αφεντομουτσουνάδα μου; 🙂 Μόνο παράδεισος δεν ήταν τα πράγματα και αν ήσουν λαθραίος τότε σε κυνηγούσαν και εντός της χώρας ενεργά (ενώ τώρα πολύ λίγο). Αλλά όπως κρίνω (και περιμένω κάποιος να μου βρει νούμερα με σοβαρότερο δείγμα) οι περισσότεροι είχαν τα χαρτιά τους, είχαν κοινότητες που τους υποδέχθηκαν από κάποια φάση και μετά και ήθελαν να αφομοιωθούν (δεν είδα κανένα να είχε απαίτηση από το Αμερικανικό δημόσιο να του προσφέρει παιδεία στα ελληνικά στα παιδιά του πχ.). Και η χώρα δε βρισκόταν σε οικονομικό μαρασμό – όταν βρέθηκε φρενάρησαν και τη μετανάστευση.

 139. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  (135) Α και για να ξεκαθαρίσουμε για τι συζητάμε – στα αιτήματα υπάρχει σαφής απαίτηση για (ανευ όρων και ελέγχου) πολιτογράφηση (για πλήρη πολιτικά δικαιώματα μιλάνε) όλων όσων βρίσκονται στη χώρα παράνομα. Όπως λένε και φίλοι που πιστεύουν στα ανοιχτά σύνορα, με το που περνάς τη νοητή γραμή να σου δίνουν ένα welcome pack, με προσωρινή ταυτότητα/διαβατήριο/κάρτα ασφάλισης, πληροφορίες για τα δικαιώματα/υποχρεώσεις σου ως πολίτη κλπ. και μετά έξι μήνες το πολύ (για να μη γκρινιάζουν οι φασίστες οι Έλληνες) να μπορείς να ψηφίσεις και να ψηφιστείς μέχρι και Πρόεδρας. Και αν μαζευτούν πάρα πολλοί (υπάρχει και η οικογενειακή επανένωση) τότε σε κάποια φάση θα φτάσει το μαντάτο στις χώρες καταγωγής πως δεν περνάνε καλά στην Ελλάδα και θα στερέψει το ρεύμα. Και επειδή αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζουν και υστέρηση από το πρόβλημα ως την γνωστοποίηση του ε τι να γίνει, θα μεταναστεύουν κάποιοι από τους ήδη κατοίκους της χώρας – καλό θα τους κάνει των κωλοφασίσταρων. Λογικά όλα αυτά εφόσον πιστεύει κανείς στα ανοιχτά σύνορα. Αλλά τουλάχιστον να το λέει και να μη κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του.

  Να μου λυθεί και μια απορία για τους Ιρανούς που με ραμμένο το στόμα αντέχουν ένα μήνα (και το ανάλγητο κράτος τους γράφει στα παλιά του τα παπούτσια – και δεν ειρωνεύομαι, κάνω τη διάκριση ανάμεσα σε πολιτικό πρόσφυγα και οικονομικό μετανάστη). Είναι με ορούς; Αφυδάτωση πως δεν έπαθαν πάνω στη μια εβδομάδα;

 140. Νέος Τιπούκειτος said

  @138: Χασάπη, δεν ξέρω αν αντιπροσωπεύουν ή όχι το σύνολο «της εμπειρίας μετανάστευσης». Ξέρω όμως ότι η «εμπειρία μετανάστευσης» είναι πολύ, μα πολύ ρευστό πράγμα, ότι ο ίδιος άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά την ξενιτιά τα πρώτα χρόνια, διαφορετικά έπειτα από μια δεκαετία, και διαφορετικά όταν έχει πια γυρίσει στην πατρίδα του. Με άλλα λόγια, το τι λένε οι παππούδες για το πώς τους υποδέχτηκαν το ’55 στο Κουίνς λίγη σημασία έχει, όπως λίγη σημασία έχει και το ότι ο πρώτης γενιάς έλληνας μετανάστης μιλάει με περιφρόνηση για τους «Σπανιόλους» (Hispanics) ή τους «αραπάδες», με τους οποίους αναγκάζεται να μοιραστεί το τρένο.

 141. Servitoros said

  Να μου λυθεί και μια απορία για τους Ιρανούς που με ραμμένο το στόμα αντέχουν ένα μήνα (και το ανάλγητο κράτος τους γράφει στα παλιά του τα παπούτσια –

  Αντίθετα, πήραν όλοι πολιτικό άσυλο απ’ τους αναφερόμενους, η μοναδική γυναίκα από τους συμμετέχοντες ήταν θέμα εκπομπής της ΕΤ1 την προηγούμενη εβδομάδα.

 142. Μαρία said

  http://iranianrefugeesfromtipf.blogspot.com/
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=38972948

 143. YOSEF22ADAR said

  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Immigration/SudaneseRefugees.html
  Sudanese Refugees in Israel By Naomi Scheinerman

  … … …
  Many refugees have fled to the Republic of Chad.
  Even more have fled to Egypt (2 million in 2007 alone)
  where they lacked basic rights and lived on the verge of starvation
  under constant threat of harassment, persecution, and violence from authorities and locals alike.
  During a protest in December 2005, Egyptian police killed 27 people
  and injured, detained, and deported countless others.

  Sudanese refugees began fleeing Egypt for Israel in 2005.
  They crossed the Sinai on a rigorous and harrowing journey,
  led by Bedouin guides who often charged $100-$300 for their guide services.
  As refugees first began crossing the porous border between Egypt and Israel,
  Egyptian border police were ordered to shoot anyone they saw and diligently followed their command.
  Those who managed to enter Israel alive were often wounded or starving.
  The Israeli military treated and then handcuffed and detained the refugees.

  According to a 1954 Israeli law, all infiltrators from enemy states,
  such as Sudan which harbors terrorists,
  must be detained until their refugee status can be confirmed.
  … … …
  The Hotline for Migrant Workers says
  17,000 African refugees have entered Israel via the Egyptian border since 2006,
  including 5,000 Sudanese migrants, 3,000 of whom were Christians who settled in Israel.
  Currently about 1,200 Darfuris live in Israel with about 500 in Tel Aviv
  and the rest primarily working on kibbutzim in the South and in hotels in Eilat.
  … … …
  After granting refugees asylum, the Israeli government’s efforts
  to help the integration of Africans into society was minimal.
  Instead, Israeli charities, churches, synagogues, legal and medial aid organizations,
  and the Tel Aviv municipality lend a large hand.

  ——
  Αυτη την τελευταια προταση θελω να ΤΟΝΙΣΩ.
  Ας αφησουμε τα κρατικο-κυβερνητικο-ιδεολογικο-κομματικα αδιεξοδα
  (σιγα μη δοθει λυση στο προβλημα των μεταναστων –
  – εδω χρονιζουν τα προβληματα των ντοπιων)
  και ας αφησουμε να «υπάρχει μια συναισθηματική αντιμετώπιση του θέματος»
  (ΣΧΟΛΙΟ 97 – Immortalité)
  γιατι «φαντάζομαι ότι υπάρχει και ο σκέτος ανθρωπισμός».
  («αλλοιωμενο» ΣΧΟΛΙΟ 124 – LandS)

 144. Yannis_H said

  Είναι ένα από τα θέματα που δεν μπορώ να πάρω θέση. «Ας έρθουν μέσα και θα δουν ότι δεν είμαστε καθόλου εύκολοι αντίπαλοι» είπε ένας Έλληνας, δήθεν συμπαραστάτης των μεταναστών. Έτσι τους υπερασπίζεται; Δείχνοντας τσαμπουκά στον τσαμπουκά της εξουσίας; Ή μήπως έχασε κάθε μέτρο;

  Από την άλλη, μιλάμε γι ανθρώπους. Ημινόμιμοι, παράνομοι, ημιπαράνομοι, σπρωγμένοι στην παρανομία, μιλάμε για ανθρώπους. Και μάλιστα, απελπισμένους. Μιλάμε για παράλληλα σύμπαντα. Στην Ελλάδα της κρίσης κάποιος μαύρος βγάζει το ψωμί του πουλώντας ψεύτικες Λουί Βιτόν στο πεζοδρόμιο. Δεν υπάρχει καλός και κακός εδώ, υπάρχει μόνο ασχήμια.

 145. Προς οικοδεσπότη: Γνωρίζετε καμία άλλη χώρα στο κόσμο της οποίας τα πανεπιστήμια κλείνουν (σχεδόν εθιμοτυπικά) κάθε χρόνο για ποικίλες κάθε φορά αφορμές (πόλεμος στο Ιράκ, αλλαγές στο ασφαλιστικό, νέοι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί, παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες, συμπαράσταση σε αναρχικούς οπλαρχηγούς κτλ.); Το κόστος (και δεν αναφέρομαι μόνο στο υλικό) της συνεχόμενης παύσης λειτουργίας των σχολών το συνειδητοποιούμε; Καταλαβαίνουμε πως είναι διαφορετική η κατάληψη ενός πάρκου από ότι ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος;

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 146. tamistas said

  «Έμεναν σε βρωμερά και ανθυγιεινά δωμάτια, συχνά στα ίδια κτίρια που ήταν και οι στάβλοι των αλόγων που έσυραν τα καροτσάκια τους… Σπανιότατα άνοιγαν τη νύχτα τα παράθυρα και ακόμα πιο σπάνια έπλεναν τις κουβέρτες των κρεβατιών τους με αποτέλεσμα να είναι αποπνικτική και δύσοσμη η ατμόσφαιρα των δωματίων τους… όπου εκοιμούντο τρεις και τέσσαρες μαζί… Τις περισσότερες φορές έμεναν νηστικά όλη την ημέρα και έτρωγαν μόνο το βράδυ όταν επέστρεφαν στα δωμάτια τους (όπου στοίβαζαν και τα απούλητα φρούτα και λαχανικά της ημέρας)…».

  Από το βιβλίο του Μπάμπη Μαλαφούρη «Έλληνες της Αμερικής 1528-1928» (Νέα Υόρκη 1948)

 147. sarant said

  145: Καλώς ήρθες και με αφορμή την ερώτησή σου θα κάνω μια γενικότερη διευκρίνιση. Στο άρθρο ήθελα αφενός να δείξω ότι είναι ψέμα ότι «τέτοια πράγματα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν» κι αφετέρου να δώσω την αφορμή να γίνει συζήτηση για το θέμα.

  Καμιά χώρα δεν είναι εντελώς ίδια με καμιά άλλη, διαφορές πάντα θα υπάρχουν.

  Τώρα, ειδικότερα στην ερώτηση του 145. Καταρχάς, η κατάληψη της Νομικής δεν εμπόδισε σε τίποτα τη λειτουργία της σχολής, αφού το κτίριο δεν είχε δοθεί σε λειτουργία.

  Όμως, να απαντήσω.
  Ναι, γνωρίζω μια χώρα της οποίας τα πανεπιστήμια κλείνουν σχεδόν εθιμοτυπικά σχεδόν κάθε χρόνο για ποικίλες κάθε φορά αφορμές. Είναι η Γαλλία.
  Πρόχειρα, για το κίνημα των ετών 2007-2009:
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Mouvements_universitaires_de_2007-2009_en_France

  Και για πιο πρόσφατα, ιδού μια από τις πολλές, πάρα πολλές καταλήψεις που έγιναν σε διαμαρτυρία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό:
  http://www.leprogres.fr/fr/article/4074801/Saint-Etienne-blocage-vote-a-l-universite-Jean-Monnet.html

 148. tamistas said

  Επίσης, σε συνέχεια του σχ. 146, ένα παλιό δημοσίευμα του (πρόσφατα κομμένου από την «Ελευθεροτυπία») Ιού:
  Οι Έλληνες σπέρνουν τον τρόμο στη Ν.Υ.

 149. Καλώς σας βρήκα Sarant (147). Έχω την εντύπωση πως οι Γαλλικές καταλήψεις είναι διαφορετικού ύφους, είναι λιγότερο συχνές και συνήθως παρατηρούνται στα πανεπιστήμια του Παρισιού. Η φίλη μου μόλις μου επιβεβαίωσε πως στα δικά της φοιτητικά χρόνια (τέλη 90-αρχές 00) το πανεπιστήμιο της (Lyon II Lumière) δεν έκλεισε ούτε μια μέρα.

  Τώρα σχετικά με τη νομική. Δεν σχολίασα το συγκεκριμένο περιστατικό μεμονωμένα αλλά ως μέλος ενός συγκεκριμένου συνόλου. Το κλείσιμο των σχολών (ή έστω η δημιουργία της πεποίθησης ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι μπορούν να χρησιμοποιούνται οποιαδήποτε στιγμή ως χώροι στέγασης του οποιαδήποτε διαμαρτυρώμενου) έχει σημαντικότατο κόστος που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο εναλλακτικών τακτικών διαμαρτυρίας. Υπάρχουν 1000 διαφορετικά δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τέτοιους σκοπούς. Γιατί πάντα το πανεπιστήμιο;;;

 150. Παρακαλώ αγνοείστε τα ορθογραφικά μου…

  Ευχαριστώ για άλλη μια φορά

 151. sarant said

  149: Όπως βλέπεις από τα λινκ, καταλήψεις γίνονται και στα επαρχιακά πανεπιστήμια. Θυμάμαι συχνά να ακούω στο ραδιόφωνο να λέει «Χ από τα 79 πανεπιστήμια είναι κλειστά», όπου Χ > 40, ίσως και 60-70, κατά περίπτωση.

 152. Ναι γίνονται και στα επαρχιακά. Σχετικά σπάνια όμως (για αυτό αποτελούν και είδηση) και όχι εθιμοτυπικά…

 153. Ανοίγω μια παρένθεση για να σημειώσω ότι μετά το Δουβλίνο ΙΙ έχουμε τώρα και το Δουβλίνο ΙΙΙ: χωρίς χαρτιά δεν ταξιδεύεις από την Κρήτη ή τις Κυκλάδες. Κάτι σε Σένγκεν εσωτερικού δηλαδή. Προσεχώς και στα ΚΤΕΛ.

 154. Yannis_H said

  Κύριε Σαραντάκο, τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ένα απίστευτο μπάχαλο. Και τα ξένα πανεπιστήμια δεν είναι μπάχαλο. Και στο ελληνικό μπάχαλο, τεράστιο ρόλο παίζουν και οι καταλήψεις (όχι μόνο οι καταλήψεις: και οι καταλήψεις). Οι οποίες γίνονται για οποιοδήποτε λόγο: υπαρκτό, ανύπαρκτο, απτό, ανύποπτο, δικαιολογημένο, αδικαιολόγητο. Δεν θέλω να μείνω σε στατιστικά – μπορεί και τα Γαλλικά πανεπιστήμια να γνωρίζουν καταλήψεις, μπορεί και τα Αγγλικά, μπορεί και τα Φινλανδικά. Αλλά η τελική και γενική εντύπωση (κεντροευρωπαϊκά vs ελληνικά πανεπιστήμια) είναι συντριπτικά υπέρ των πρώτων. Σ’ αυτήν τη γενική εικόνα παίζει ρόλο και η απίστευτη ευκολία καταλήψεων. Όχι μόνο οι καταλήψεις, αλλά και αυτές. Και η γενική εικόνα δεν βγαίνει από τη φαντασία μας.

 155. Immortalité said

  @147 Νίκο τα Πανεπιστήμια στη Γαλλία δεν κλείνουν κάθε χρόνο εθιμοτυπικά. Το ξέρω καλά αυτό. Στο πρώτο λινκ που δίνεις λέει ότι το κλείσιμο το αποφάσισαν οι φοιτητές για ν’ αντιδράσουν στο νόμο που άλλαζε το καθεστώς έρευνας στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι το ίδιο.

  Το ζήτημά μας είναι αν εμποδίστηκε η λειτουργία του Πανεπιστημίου; Είμαστε υπέρ για λόγους ανθρωπισμού και ταξικής πάλης και κατά για λόγους τήρησης της τάξης και προστασίας του κατεστημένου; Θεωρούμε ότι όποιος περάσει τα σύνορα έχει αυτομάτως δικαίωμα ν’ αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα με ότι αυτό συνεπάγεται; Ότι έχει δικαίωμα όχι μόνο να αιτηθεί αλλά και να πάρει πολιτικό άσυλο; Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες που διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις δεν λειτουργούν σωστά; Ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα και έχουν μπλέξει οι αναμνήσεις των παππούδων;

  @ 136 Για ένα αδιευκρίνιστο λόγο μου τη σπάει πάρα πολύ αυτό το η Ελλάδα έφαγε τα λεφτά της ΕΕ. Ενημερωτικά η Ελλάδα (προς το παρόν) είναι στην ΕΕ και στον προϋπολογισμό έχει και αυτή μερίδιο συνεισφοράς.

  Θα ήθελα επίσης να μου πεις που η ακριβώς λέει η συνθήκη της Γενεύης ότι τους αιτούντες άσυλο υποχρεούται να διατρέφει και φροντίζει τη διαμονή τους το κράτος που δέχτηκε την αίτηση διότι ούτε η Ευρωπαϊκή Οδηγία ούτε 2005/85/ΕΚ που ελήφθη σε εφαρμογή της Συνθήκης ούτε το ΠΔ114/2010 ΦΕΚ Α’ 195/2010 γράφει κάτι τέτοιο. Βέβαια, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προτείνει στα Κράτη τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας και κάποια λειτουργούν και στην Ελλάδα http://tinyurl.com/5rwwgkc
  Στον δεσμό που δίνεις δεν αναφέρει κάποια καταδίκη της Ελλάδας.

 156. Μαρία said

  καταδίκη Ελλάδας Βελγίου
  http://213.16.131.110/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/01/2011_374493

 157. Immortalité said

  Ευχαριστώ Μαρία

 158. Λ. Αριστοτέλης said

  Επιβεβαιώνω τον Νικοκύρη Epanechnikov για τα γαλλικά πανεπιστήμια. Τουλάχιστον για τα πανεπιστήμια Grenoble I (UJF) και ΙΙ (UPMF) όπου έχω προσωπική πείρα.
  Το μόνο που έχω να προσφέρω στο διάλογο είναι ένα άρθο που διάβασα στη τουαλέτα (μεγάλη κατάρα να ψάχνεις γρήγορα να βρείς βιβλίο και να είσαι σε βιβλιοθήκη δικηγόρου).
  http://www.eanda.gr/nomikos-logos/panepistimiako-asylo-dimokratiki-kataktisi-i-thesmothetimeni-asydosia

  Δεν παίρνω θέση σχετικά με το άρθρο. Είμαι αναποφάσιστος

 159. Λ. Αριστοτέλης said

  παίρνω πίσω τη επιβεβαίωση δεν είδα τον όρο «εθιμοτυπικός» του Νικοκύρη και διαδηλώνω την συμπαράσταση μου προς το σχόλιο #155

  🙂

 160. Immortalité said

  @159 Μας μπέρδεψες 🙂

 161. ppan said

  ότι δεν έχουν κουλτούρα δεν μας τόπατε, όμως!
  http://www.lifo.gr/now/news/1456

 162. #161 Το ζήτημα άλλωστε παραμένει κτιριακό: http://www.lifo.gr/now/news/1460

 163. tamistas said

  @161: Όχι άλλη Νταλάρα!

 164. ppan said

  163: Α εγω ζω σε άλλη χώρα και δεν την έχω χορτάσει!
  162: Τι κτίριο είναι αυτό που λέει η συναδελφός της βουλεύτρια; Το σπίτι όπου κάποτε έμενε η Μαρία Κάλλας και πιο παλιά ήταν ο Σύνδσμος Αιγυπτιωτών Ελήνων ή τα μπερδεύω;

 165. Λ. Αριστοτέλης said

  Immortalité το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω ζήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο και οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη. Άρα δε ξέρω αν η δήλωση #145 του Epanechnikov είναι αληθής.
  Συμφώνησα μαζί σου στο πρώτο μέρος του #155 γιατί το έζησα. Αλλά συμφωνώ και με το Νικοκύρη γιατί απεργίες και καταλήψεις σε πανεπιστημιακούς χώρους στη γαλλία γίνονται συχνά. Δείτε εδώ http://coordsuprech38.wordpress.com/

  χμμ νομίζω πρέπει να ορίσουμε χρονικά τον όρο «εθιμοτυπικά»

 166. sarant said

  Το «εθιμοτυπικά» είναι σχήμα λόγου του Epanechnikov που το επανέλαβα. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, πουθενά δεν γίνονται «εθιμοτυπικά» οι καταλήψεις, ούτε εδώ ούτε εκεί. Ο Επ. εννοεί συχνά και όχι για αμιγώς φοιτητικά αιτήματα, υποθέτω. Αλλά και οι γαλλικές καταλήψεις της φετινής χρονιάς, ως αντίδραση στη μετάθεση της συντάξιμης ηλικίας από τα 60 στα 62, θαρρώ πως δεν ήταν για αμιγώς φοιτητικά αιτήματα.

 167. sarant said

  Μετά την εκκένωση της Νομικής:
  http://radiololipop.blogspot.com/2011/01/blog-post_6374.html

 168. tamistas said

  Και το σχόλιο του Levi-Strauss για τη δήλωση της κ. Νταλάρα:

  «Στα μάτια ενός παρατηρητή που έχει διαπαιδαγωγηθεί από την κοινωνία του να αναγνωρίζει τις δικές της αξίες, ένας πολιτισμός που διαμορφώνει τις δικές του διαφορετικές αξίες φαίνεται σαν να μην έχει καμία. (…) Όμως αυτή η ψευδαίσθηση είναι ανάλογη με εκείνη που υφίστανται οι γέροι στην ίδια τους την κοινωνία ή, ακόμη, οι αντίπαλοι ενός νέου καθεστώτος: Αποκλεισμένοι από τις κοινές υποθέσεις λόγω ηλικίας ή πολιτικού φρονήματος, έχουν την εντύπωση ότι η ιστορία τής εποχής στην οποία δεν συμμετέχουν πλέον, έχει ακινητοποιηθεί…»

  Claude Levi-Strauus «Εξ Αποστάσεως», Εκδόσεις Αρσενίδη 2003, μτφ Θεόδ. Παραδέλλης

 169. Μαρία said

  Ππαν, το κτίριο
  http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=204
  και η κουτσομπολίστικη συνέχεια
  http://tinyurl.com/64y6rnd

 170. Λ. Αριστοτέλης said

  ναι οκ αλλά και πάλι είναι θέμα σχετικό με το πανεπιστήμιο. Οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών είναι μελλοντικοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
  Αν όμως στις ελληνικές σχολές γίνεται κατάληψη για τον σύντροφο Κορνήλιο που είναι φυλακή αλλάζει το θέμα.

 171. ppan said

  α ευχαριστώ πολύ!
  Δεν καταλαβα, αυτος που τόχει το έχει παραχωρήσει και η Πιπιλή διαμρτυρεται επειδή είναι νεοκλασσικό;

 172. #170 Γιατί, οι φοιτητές δεν είναι δυνάμει μέλλοντες φυλακισμένοι;

  (αδυνατώ να δεχτώ ότι ήταν λάθος οι καταλήψεις σχολείων και σχολών επί Καλτεζά, Τεμπονέρα ή Γρηγορόπουλου, συγνώμη)

 173. Λ. Αριστοτέλης said

  #172 δεν έχω συγκεκριμένη άποψη πάνω στο θέμα.
  Συμφωνούμε πάντως στη πρώτη σου πρόταση.
  Το σχόλιο που έκανα πήγαινε στο #166 του Νικοκύρη (για το πόσο είναι σχετικά με το φοιτικό κίνημα και τη κατάληψη ενός χώρου τα όρια συνταξιοδότησης)

 174. Immortalité said

  @165 Το κατάλαβα απλά έκανα λίγη πλάκα. Εγώ πάλι έκανα μια περασά από την ελληνική Τριτοβάθμια και σε ένα χρόνο φοίτησης από τις καταλήψεις χάσαμε ένα εξάμηνο παραδόσεων. Έπειτα δε από συμφωνία δώσαμε και τις δυο εξεταστικές μαζί. Πέρασα, τα μάζεψα και έφυγα. (Οχι για τις καταλήψεις, μην παρεξηγηθώ. ) Έξω, όσα χρόνια ήμουν εκεί, πορείες κάναμε, διαμαρτυρίες επίσης, το Πανεπιστήμιο δεν έκλεισε ούτε μισή μέρα. Αλλά μπορεί και να έτυχε. Τέλος πάντων οι συγκρίσεις των Πανεπιστημίων δεν βοηθάνε νομίζω.

  @166 Νίκο θα συμφωνήσω με τον Αριστοτέλη στο 170. Αν και αν ήταν ο Κορνήλιος φυλακή όλο και κάτι θα κάναμε να συμπαρασταθούμε 🙂

 175. Immortalité said

  @172-2 Δύτη τί συγκρίνεις τώρα; Ούτε επί χούντας ήταν λάθος η κατάληψη της Νομικής. Θ’ αρχίσουμε την περιπτωσιολογία;

 176. #133
  «Είναι σα να λέει ένας πως είναι γάβρος ενώ πάντα υποστηρίζει τα χανούμια στη μπάλα. Αυτοπροσδιορισμός μεν αλλά τι σόϊ γάβρος είναι τότε;»
  Χασάπη, ειναι γάβρος που βαρέθηκε τις μεθόδους των κοκκαλομαρινάκηδων και δεν γουστάρει τις υπόλοιπες ομάδες
  ( υπάρχουν και τέτοιοι )

 177. Μαρία said

  Ππαν, ε ναι. Ιεροσυλία!
  [Το σπίτι πάντως που έζησε η Κάλλας μικρή, είναι στην Πατησίων 61, ιδιοκτησίας ΝΑΤ, στυλ αρ ντεκό, ρήμαζε, ήταν, είναι κατειλημμένο. Κάποια διαμάχη θυμάμαι γύρω κι απ’ αυτό.]

 178. Ιμόρ, βλ. #117, δεν ξέρω αν έχω να προσθέσω κάτι άλλο…

 179. Immortalité said

  Δύτη το είχα δει αυτό το σχόλιο. Εσύ αναγνωρίζεις το δικαίωμα σε αυτά τα δύο άτομα να εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο και να το διασύρουν σε σημείο ν’ αναρωτιόμαστε αν αξίζει να υπερασπιστούμε την τιμή του, εγώ πάλι όχι. Για κάθε ένα ανεύθυνο και ηλίθιο μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, καθηγητή, δικαστή, πολιτικό, δικηγόρο, δημόσιο υπάλληλο, πολιτικό, μπάτσο ή γιατρό υπάρχουν άλλοι τόσοι μη σου πω και περισσότεροι (καλά για τους πολιτικούς ίσως όχι) που κάνουν σωστά και υπεύθυνα τη δουλειά τους. Δεν θα επιτρέψω λοιπόν σε κανένα από τους πρώτους να πάρει συλλήβδην παραμάζωμα ούτε την Παιδεία, ούτε τη Δικαιοσύνη, ούτε την Υγεία, ούτε το Πολίτευμα. Ηλίθιοι και επικίνδυνοι θα υπάρχουν πάντα. Τώρα για το άσυλο και το νόημα της ύπαρξής του είναι άλλη κουβέντα.

 180. Ιμόρ, για να καταλάβω, θεωρείς ότι η τιμή του πανεπιστήμιου σπιλώθηκε από την απεργία πείνας;

 181. Immortalité said

  Όχι φυσικά. Εσύ πιστεύεις ότι σπιλώνεται από τους δύο βλαμμένους που συζητούσαν;
  Όχι υποθέτω. Αλλού είναι το ζήτημα. Απ’ ότι άκουσα και διάβασα (και στα δύο λινκ που δίνεις επίσης το γράφει) δεν πρόκειται για άτομα που έχουν ζητήσει άσυλο άρα δεν είναι δυνάμει πρόσφυγες. Αλλωστε ούτε το Μαρόκο ούτε η Αλγερία είναι στον κατάλογο. Είναι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν εν γνώση τους ότι δεν δικαιούνται άδεια παραμονής και τώρα έχοντας δημιουργήσει μια ντε φάκτο κατάσταση απαιτούν την νομιμοποίησή τους. Και καταλαμβάνουν την όποια Νομική. Συμφωνείς;
  (Ισως την απάντηση σου να μην προλάβω να τη δω σήμερα)

 182. Μαρία said

  181 Στη Θεσσαλονίκη 50 απ’ τους μετανάστες φιλοξενούνται στο εργατικό κέντρο;
  Αυτό αλλάζει κάτι στη συλλογιστική σου;

 183. Nicolas said

  @149 Μήπως είναι το Lyon III; γιατί το Lyon II πάντα πρώτο στις επάλξεις. Βέβαια 1999-2000 δεν ήταν χρονιές με πολλές κινητοποιήσεις. Αλλά και πριν έκλεισε το Lyon II και μετά και πολύ πρόσφατα.
  Και τα ξένα πανεπιστήμια είναι μπουρδέλα, δεν έχετε την πρωτιά, αλλά ο κόσμος κάνει ό,τι μπορεί:
  http://www.letudiant.fr/etudes/fac/universite-les-reponses-a-10-idees-recues-15498/idee-recue-n7-les-facs-sont-delabrees-13821.html
  Την τελευταία φορά (1998) που πέρασα στο Paris 3 (Sorbonne nouvelle) είδα μία αχουροκατάσταση που δεν περιγράφεται.
  Και τα γαλλικά τώρα με τους καινούργιους νόμους θα γίνουν ακόμη χειρότερα: η καραμελίτσα λέγεται «αυτονομία» αλλά το δηλητήριο λέγεται «αποδέσμευση του Κράτους» και de facto ιδιωτικοποίηση. Οι βλακείες που κάνουν οι Αμερικάνοι φτάνουν στην Ευρώπη με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση γιατί έρχονται κολυμπώντας.
  Η ιστορία με τη Νομική μου θυμίζει κάτι καταστάσεις με σημαίες: ο Έλληνας έχει το δικαίωμα να σκουπίσει τον κώλο του με τη σημαία, ο Αλβανός ούτε να την κοιτάξει.
  ¨Οταν γίνονται καταλήψεις από (Έλληνες) φοιτητές κάνουν απολύμανση μετά; (βεβαίως, γιατί μπορεί να είχε και αλλοδαπούς! ).
  Θυμήθηκαν ότι έχουν μια Νομική επειδή την βεβήλωσαν οι βρομιάρηδες;
  Να γράψουμε όπως ο Ηλίας Πετρόπουλος: «σε μία χώρα γειτονική της Ελλάδας, οι μετανάστες μαζεύουν τα ροδάκινα με εξευτελιστικό μεροκάματο κι όταν τελειώσει η συγκομιδή, τα αφεντικά φωνάζουν το μπατσαριό για να τους συλλάβει και να τους απελάσει. Βεβαίως, στην Ελλάδα — το λίκνο* του πολιτισμού — δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα!»
  * κούνια που τους κούναγε

 184. ΣοφίαΟικ said

  Παντως δεν περίμενα να δω τόσο εξοφθαλμες βλακείες στο θέμα των παπούδων μας. Μα΄ρια, υπηκοότητα δεν πάιρνεις αν δεν μπορείς να αποδείξεις κα΄ποια χόρνια ΝΟΜΙΜΗ διαμονή στη χώρα, επομενως ο παπούς που ήταν στις ΗΠΑ 45-55 και πηρε αμερικάνικο διαβατηριο το 55, δεν ήταν παράνομος μια δεκαετία.
  Ομοίως, μπορεί να έφτανε στη νήσο Έλλις καποιος χωρίς τα σωστά χαρτιά, αλλά για να περάσει απο το νησί στη στεριά έπρεπε να γίνει νόμιμος. Μπορεί κάποιοι να ξεγλύστρησαν και να μην τους πήραν χαμπαρι, αλλά θεωρώ απίθανο να γινε αυτό με πολλούς.

  Και σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιήστε ό,τι επιχέιρημα θέλετε, αρκεί να μην περιέχει ανακρίβειες και ασυνέπειες. Βασικός κανόνας, μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

 185. Συγγνώμη ποὺ ἐπανέρχομαι, δὲν θὰ μιλήσω γιὰ τὴν οὐσία τοῦ θέματος, θὰ εἶναι κρῖμα νὰ χαλάσω μιὰ τόσο συγκινητικὴ ὁμοθυμία (ἡ ἑνότητα εἶναι καλὴ ὅταν δὲν εἶναι ἐθνικὴ), ἁπλῶς θέλω νὰ πῶ ὅτι οὐδέποτε εἶπα ὅτι ὅποιος δὲν πολυτονίζει δὲν εἶναι Ἕλληνας. Αὐτὰ εἶναι βλακεῖες. Προφανῶς εἶμαι τόσο εὔκολος ἀντίπαλος ποὺ κάποιοι ἀπαντῶντας ἔτσι γιὰ πλάκα καὶ σὲ 30 νανοσεκὸντ στὰ ὅσα εἶπα, μοῦ βάζουν στὸ στόμα καὶ μερικὰ ἀκόμη, ἔτσι γιὰ νὰ μὴ πέσῃ φαρδειὰ ἡ ἀπάντησί τους στὴν στενότητα τῶν τοποθετήσεών μου.

 186. Και εγώ περίμενα να διαβάσω έστω και ένα επιχείρημα εκτός από αφορισμούς και κραυγές.
  Νόμιμοι ξε-νόμιμοι οι Έλληνες μετανάστες, η ουσία είναι ότι δεν μας ήθελαν στις χώρες τους.
  Μας κυνήγησαν, μας κτύπησαν, μας έκαψαν τα μαγαζιά, και δυστυχώς μέχρι και θύματα λιντσαρίσματος έπεσαν κάποιοι αθώοι συμπατριώτες μας στα χέρια των ρατσιστών.
  Και όχι μόνο πριν 100 χρόνια στην βόρειο Αμερική ή πριν 50 στην Γερμανία, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα.
  http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=41680
  Λοιπόν όλα αυτά είναι κομμάτι της ιστορίας μας και καλά θα κάνουν κάποιοι να την αποδεχτούν όσο πικρή και αν είναι.
  Τώρα αν κάποιος θέλει να ζει τον μύθο του για τον μετανάστη παππού του, ε δικαίωμά του..

  Δεν νομίζω ότι είπε κανείς εδώ να ανοίξουν τα σύνορα μας και να έρθουν όλοι οι κατατρεγμένοι του πλανήτη στην Ελλάδα, ούτε ότι η χώρα αντέχει και άλλους μετανάστες.
  Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, έχει τους νόμους και το σύνταγμά της, πρέπει να προστατεύει τις θέσεις εργασίας των πολιτών της, κλπ.

  Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε αναίσθητα μουλάρια και θα εκμεταλλευόμαστε τον πόνο αυτών των ανθρώπων που ζητούν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.
  Δεν μπορούμε να πυροβολούμε τους εξαθλιωμένους που πλησιάζουν τα σύνορά μας, ούτε είναι δυνατόν να τους κρατάμε αιώνια κλεισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  Είναι τεράστια υποκρισία να μας ενοχλεί η διαμαρτυρία τους στην –υπό ανακαίνιση αίθουσα- της Νομικής, ενώ αδιαφορούμε για το καθεστώς ομηρίας κάτω από το οποίο ζούν και εργάζονται δίπλα μας.

  Το να γινόμαστε σκληροί και άδικοι χρησιμοποιώντας αυτούς τους ανθρώπους ως σύγχρονους σκλάβους, είναι κάτι που θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά στο μέλλον συνολικά ως κοινωνία.
  Αν χάσουμε τον ανθρωπισμό μας και την ευσπλαχνία μας προς τον συνάνθρωπο μας, φοβάμαι πως έτσι υπονομεύουμε μόνοι μας τα δικά μας δικαιώματα.

 187. ΣοφίαΟικ said

  186: Πρόσεχε τι συμπεράσματα βγάζεις. Κι άλλοι που μίλησαν για παππούδες πιο πάνω και εγώ είμαστε μετανάστες. Όχι κάποτε κλπκλπ τώρα, αυτή τη στιγμή, γράφουμε από εξωτερικό, όπου δεν κάνουμε τουρισμό.
  Επιχειρήματα από μένα δεν θα δεις γιατί επιλέγω που και πότε τα ανπτύσσω τα επιχειρήματά μου και το να πεις οτιδήποτε στη συγκεκριμένη κουβέντα είναι μάταιο.

 188. Σωτήριος Καλαμίτσης said

  186. Σωστός, λιτός, ολοκληρωμένος. Ας όψονται οι «οξυδερκείς» ηγέτες μας που δεν βλέπουν πέρα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και, στη χειρότερη περίπτωση, τάζουν στους λαθρομετανάστες λαγούς με πετραχήλια. Κι’όλα αυτά στο βωμό της διαπλοκής για τον εφοδιασμό των εθνικών εργολάβων με φτηνἀ εργατικά χέρια. Κοντά τους βολευόμαστε και οι υπόλοιποι που είμαστε πρόθυμοι να απασχολήσουμε κάποιον χωρίς ασφάλιση κ.λπ. Φωτεινό παράδειγμα ο πάλαι ποτέ Υπουργός Εργασίας Μαγγίνας που απασχολούσε ανασφάλιστους αλλοδαπούς στο αναψυκτήριό του. Αυτός, για τον οποίο δημοσιογράφος τις έγραψε ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από ό,τι κάνει ο μέσος έλληνας. Έτσι, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

 189. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  (167) Μπαρουφολογία ολκής το κειμενάκι Νίκο. Από πότε η άδεια παραμονής στην Ελλάδα («τα χαρτιά») δίνουν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης (και εγκατάστασης) σε όλη την ΕΕ όπως μας γράφει; Η πολιτογράφηση όντως το δίνει αλλά να δεις τότε σε χρόνο dt πότε θα βρεθεί η Ελλάδα εκτός Σένγκεν και θα τρέχεις ΕΣΥ να βγάλεις άδεια παραμονής γιατί χαζοί είναι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να φάνε στη μάπα αυτομάτως πολιτογραφημένους Έλληνες από όλες τις γωνιές της υφηλίου; Δε μπορούν να επισκευτούν τη χώρα τους χωρίς χαρτιά γιατί μετά πως θα ξανάρθουν αλλά αν τους έδιναν χαρτιά θα επέστρεφαν μια και δεν υπάρχει δουλειά πλέον; Μπαρδόν; Και το πρόγραμμα εθελουσίας επιστροφής (με χρηματικό μπόνους και το εισιτήριο πληρωμένο) τι είναι τότε; Με τέτοια κείμενα μάλλον χάνουν και τα δίκια τους…

  (186) Μάλιστα κυρ. Ντίνο μου – κάτσε να γράψεις μια δική σου ιστορία (βασισμένη στην αρχή του «μου φτάνει το κομμάτι που με βολεύει από την ιστορία») για να ενημερώσεις τους μετανάστες για το πως στην πραγματικότητα ήταν η ζωή τους και να μη ζουν το μύθο τους. Θα πάω ο ίδιος τα αντίτυπα σου στις εδώ κοινότητες να τα πλασάρω. :-> Όσο για τις 3 τελευταίους σου παραγράφους, οι 2,3 στην πράξη ακυρώνουν την 1η. Νόημα δε βγάζεις. Εν πάσει περιπτώσει σε κάποιον που σου πει δε τους θέλω να εργάζονται παράνομα, τους θέλω πίσω στη χώρα τους τι θα του πεις; Πως τους θέλει σα σύγχρονους σκλάβους; Αφού δεν τους θέλει. Και σε αυτόν που σου πει θέλω μεταναστευτική πολιτική με αιτήσεις και γραφεία μετανάστευσης και ποσοστώσεις όπως οι ΗΠΑ αλλά αν θέλουν οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες να πάνε πίσω στη χώρα τους να κανουν τη διαδικασία με έλεγχο ποινικού μητρώου κλπ. και μετά να έρθουν με το ΙΚΑ τους και το ξΙΚΑ τους τι θα του πεις; Πως έχασε τον ανθρωπισμό του; Κοροϊδεύει το LIFO την αντιπαθή Νταλάρα γιατί δε θέλει μαζική αυτόματη πολιτογράφηση. Το τι μήνυμα θα δώσει κάτι τέτοιο στα επόμενα κύματα μεταναστών ποσώς τους απασχολεί. Ίδια ιστορία με τις «αμνηστείες» (μαζικές νομιμοποιήσεις) στις ΗΠΑ. Δίνουν κίνητρο σε ακόμα περισσότερο κόσμο να γίνει παράνομος μετανάστης με την ελπίδα πως θα νομιμοποιηθεί (και πολιτογραφηθεί) στην επόμενη δόση. Και η κατάσταση έγινε χειρότερη. Άσε που στις ΗΠΑ αν κάνει και παιδί θα του βγει αυτόματα πολίτης.

  (176) Δηλαδή από αντικοκκαλισμό ο γαύρος γίνεται πρακτικά χανούμι ή βάζελος αλλά παραμένει γαύρος στην ψυχή; Με κάτι τέτοιες κουταμάρες βαυκαλιζόταν και ο Δημάρατος.

  (146,148) Είπε κανένας πως καλοπερνούσαν; Ασχέτως του ότι ήταν νόμιμοι. Και λοιπόν; Όσο για τα περί εγκληματικότητας όσο και να σκίζεται ο Ιός τα εθνικά στερεότυπα στις ΗΠΑ τους Έλληνες τους έχουν για λατζέρηδες αρχικά και εστιάτορες αργότερα – όχι για γκάνγκστερ. Αυτή την τιμή την έχουν Ιταλοί και σε δεύτερη φάση Ιρλανδοί. Και τα στερεότυπα όσο απεχθή κι αν είναι κάπου στηρίχθηκαν.

  (141,142) Μερσί – καλό το νέο. Τελικά τους δώθηκε πολιτικό άσυλο ή αυτό το άλλο που τους πρότειναν για να μη στεναχωρήσουν το Ιράν; Η πλάκα είναι πως στο Χιλιανό μαχαιροβγάλτη που έφαγε το ξύλο της αρκούδας έδωσαν πολιτικό άσυλο κι ας ήταν από τη Χιλή του σήμερα!

  (140) Δε διαφωνώ για τη ρευστότητα – αλλά ρε πούστη μου την αλληλεγγύη που πολλοί σας απαιτείτε να δείξουμε λόγω των μεταναστών παπούδων μας δεν βλέπω να τη δείχνουν οι ίδιοι οι μετανάστες παπούδες στην πλειονότητα τους. Στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε;

  Και ένα γλωσσικό: Πως στο καλό το καθαρευουσιάνικο το αλληλέγγυος έχει τόση πέραση σε προοδευτικά χείλη;

 190. gbaloglou said

  189

  Να δούμε και πόσο καιρό θα τους πάρει ν’ αρχίσουν να το γράφουν «αλληλέγκυος» 🙂

 191. Qq said

  “Xωρίς χαρτιά, χωρίς άσυλο”
  Χωρίς χαρτιά, μα οι ίδιοι πετάνε τα χαρτιά τους, μόλις Περάσουν τα σύνορα. Δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία, και τα χαρτιά που τυχών έχουν, άμα έχουν, τα καίνε. Τα πρόχειρα χαρτιά που τους δίνουν οι αρμόδιοι, επίσης. Είμαι κακός, αλλά αν στον καθένα δίνεις άσυλο, τότε θα πάψει αν είναι άσυλο. Κάτι σαν το άσυλο του Πολυτεχνείου. Όλοι τον επικαλούνται, αλλά κανείς δεν ξέρει τι πρεσβεύει. Από κει και πέρα, δεν κατάλαβα τι ζητάνε. Έχω την υποψία, ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να τους δεχτούν στην Γαλλία και Γερμανία. Τότε, ας κάνουν κατάληψη στις αντίστοιχες πρεσβείες.

 192. sarant said

  189: Μα, η αλληλεγγύη είναι πασίγνωστη λέξη. Καλημέρα!

 193. betatzis said

  Για όσους νομίζουνε ότι ένα ρημαδοπτυχίο μας κάνει ανώτερη κάστα και ότι η Νομική ή το Πανεπιστήμιο έχουνε ή είχανε ποτέ κάποιο ιδιαίτερο κύρος, αφιερώνω το παρακάτω με όλη μου την απελπισία για την κατάντια και την τύφλα που μας δέρνει :

  http://www.black-tracker.gr/details.php?id=149

  Από τη Νομική έχουνε περάσει όλοι αυτοί ρημάξανε τον τόπο, σιγά το ναό της γνώσης, θα σκίσουμε κανα καλτσόν, το νόμο και την νομιμότητα επικαλείται και ο τελευταίος ασπροκόλαρος * απατεώνας που απολαμβάνει την βουλευτική «ασυλία», την οποία μόνο την Δούκα και την Καρυστιάνη διάβασα να σχολιάζουν.
  (όμως μετά το ρίξανε κι αυτές στα «ανθρωπιστικά» και στις «πρωτοβουλίες»).

  Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Βουλγαράκης ….

  Αφού δεν έχουμε καταλάβει ότι στην ίδια θέση είμαστε με τους μετανάστες, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

  Σκατά στα μούτρα μας. Γαμώ και τα πτυχία μας ……..

  Ό,τι θέλει ας κάνει ο οικοδεσπότης με το σχόλιο, εγώ μπεζέριασα ………

  * ασπροκόλαρος εννοώ με άσπρο κολάρο αλλιώς μάλλον ασπροκώλαρος θα το ΄γραφα.

 194. Σωτήριος Καλαμίτσης said

  193. Μαζί σου.

 195. http://www.iospress.gr/texts_2011/20110126.htm

  (Μπετατζή, τι μου θύμισες)

 196. tamistas said

  Κύριε Χασάπη (189), η αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης των (ενίοτε παράνομων) Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ έγινε για να φρεσκάρουμε τη συλλογική μας μνήμη. Ξέρετε, συνηθίζεται αυτό που επικρατεί σήμερα (ή επικράτησε στο πρόσφατο παρελθόν) να πιστεύουμε ότι ήταν πάντα έτσι. Σκεφθείτε, πόσο ασχολούμαστε σήμερα με τους Αλβανούς, που έχουν αφομοιωθεί, μετά τόσα χρόνια, στην ελληνική κοινωνία. Θυμηθείτε τι σήμαινε Αλβανός προ εικοσαετίας. Δεν βρίσκω πολλές διαφορές από τα σημερινά θύματα του Αγίου Παντελεήμονα ή της Νομικής.

  Δεν έχω διαβάσει το «Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη» του Βαλτινού, έχω ακούσει ότι δίνει ενδιαφέρουσες πτυχές των περιπετειών των παράνομων Ελλήνων στην Αμερική.

  Κύριε Μπετατζή (193), χαίρομαι για την καταστασιακή συμβολή σας στον διάλογο. Συμφωνώ και καλουπώνω:
  Ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής νομικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Birkbeck College έγραψε στις 27 Ιανουαρίου:

  «Αν πετάξουμε έξω αυτούς τους ανθρώπους, από την σχολή όπου διδάσκεται ο Νόμος, ένας νόμος που για ελάχιστες ώρες και μέρες κατακλύστηκε με την ιδέα της δικαιοσύνης, ή, καλύτερα, με την διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυτη αδικία, τότε πραγματικά δεν θα μας αξίζει να γυρίσουμε ξανά στον ίδιο χώρο, για να διδάξουμε το Νόμο, ή να υποκρινόμαστε ότι ο νόμος που διδάσκουμε, έχει οποιαδήποτε σχέση με την δικαιοσύνη.»

 197. ηλεΝίκος said

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100037_29/01/2011_430651

  Η ακαδημαϊκή πρωτοπορία ξαναχτυπά!

  Και το σχόλιο του δημοσιογράφου ταιριάζει γάντι με το «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά»:
  «Η κατάχρηση του κτιρίου της Νομικής από παντός είδους ομάδες, ακόμα και αν συμμεριζόμαστε κάποιες από τις διεκδικήσεις τους, δεν πάει άλλο». Αυτό διακηρύττουν σε κείμενό τους 35 διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αθηνών που, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Νομική Αθηνών, ζητούν το κτίριο να προστατεύεται σε καθημερινή βάση με ενέργειες της πρυτανείας και της κοσμητείας και τη συνδρομή της Πολιτείας. Αυτό συμβαίνει με τα πανεπιστημιακά κτίρια και χώρους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία.

  Επίσης να συνεισφέρω στον κατάλογο των πανεπιστημιακών καταλήψεων, μη εθιμοτυπικών μεν ουσιαστικών δε, τις περσινές καταλήψεις στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, και ειδικά στη Φρανκφούρτη όπου έγινε με την έγγραφη υποστήριξη των καθηγητών, εναντίον της ενδεχόμενης επιβολής διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά, κάτι αντίστοιχο με τις φετινές στην Αγγλία δηλαδή.

 198. «Επίσης να συνεισφέρω στον κατάλογο των πανεπιστημιακών καταλήψεων, μη εθιμοτυπικών μεν ουσιαστικών δε….»

  Γνωρίζετε με ποιο τρόπο έγιναν οι καταλήψεις σε Γερμανία/Αγγλία; Στο Cambridge π.χ. για το οποίο έγινε μεγάλη κουβέντα οι φοιτητές κατέλαβαν ένα tea room.

  [http://www.youtube.com/watch?v=PX8R5U1ZFxw]

 199. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 37:30

  http://www.youtube.com/watch?v=lu8MfDe749E ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. 2:49

 200. ηλεΝίκος said

  198: Ναι, διότι ήμουν εκεί (Γερμανία). Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έγινε κατάληψη συγκεκριμένων κεντρικών χώρων του πανεπιστημίου και οργανώθηκε μια μεγάλη φοιτητική πορεία στην πόλη, χωρίς να διαταραχθούν τα μαθήματα. Έξω από το πανεπιστήμιο για όσο διαρκούσε η ‘κατάληψη’ υπήρχε διακριτικά ένα περιπολικό, μάλλον για να υπενθυμίζει στους φοιτητές ότι έχουν το δικαίωμα να επέμβουν αν προκύψει παράνομη πράξη (το άσυλο δεν ισχύει φυσικά).
  Η κατάληψη δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά για ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ζήτημα με σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις και προφανώς τα χαρακτηριστικά της διέφεραν από τις αντίστοιχες ελληνικές. ‘Ουσιαστική’ τη χαρακτήρισα επειδή είχε ένα συγκεκριμένο αίτημα και όχι επειδή τη θεωρώ αποτελεσματική, οπότε μάλλον συμφωνώ μαζί σου (αν δεν κάνω λαθος).

  Όσο για το Cambridge, ακόμα και η κατάληψη του tea room στο άνδρο του καθωσπρεπισμού, μπορεί να φαντάζει αστεία, αλλά ίσως να είναι μια κάποια αρχή. Και έγινε για να μπορούν να συνεχίζουν να φοιτούν εκεί νέοι που λόγω κοινωνικών (ταξικών) καταβολών θα έχουν την ικανότητα να το επαναλάβουν όταν ξαναχρειαστεί. Τώρα αν αυτό λειτουργεί υπέρ ή κατά του (καπιταλιστικού, νεοφιλελεύθερου κλπ.) συστήματος παιδείας ανοίγει το ζήτημα της ‘θεσμοποίησης της ταξικής-κοινωνικής πάλης’.

  Για το συγκεκριμένο θέμα είχε γράψει ένα πολύ ωραίο άρθρο ο Αρανίτσης:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=230175

  «ΑΥΤΗ η συγκατοίκηση των καταλήψεων με την απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών, και μολονότι διατηρεί εκ πρώτης όψεως όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανώτερης πολιτικής κουλτούρας, προδίδει ωστόσο την ευκολία με την οποία οι θεσμοί, στην εποχή μας, στα προηγμένα κράτη της Δύσης, αφομοιώνουν κάθε τι που τους εναντιώνεται ώστε να το επανεντάξουν, εσωτερικεύοντάς το σαν ένα είδος θεωρητικής ελευθερίας, ουσιαστικά αφοπλισμένης.»

 201. Παντελής said

  Αν είναι αληθές οτι η επί πολλά έτη μαύρη εργασία, παράνομων μεταναστών, σε παράνομους εργοδότες ΔΕΝ στοιχειοθετεί ούτε σκέψη για οιοδήποτε δικαίωμα τότε ο κ. Δουζίνας και καμιά ντουζίνα από αγαπολόγους καλά θα κάνουν να μη πατήσουν το πόδι τους στη Νομική.

  Αν είναι αληθές το παραπάνω τότε τα καμώματα τύπου Αλαβάνου μόνο απορία προκαλούν! Απορία για το αν η αδυναμία κατανόησης βασικών θεμάτων, εκ μέρους μεγάλου ποσοστού ανθρώπων, είναι προϊόν παραπληροφόρησης ή πνευματικής αδυναμίας!

 202. Στο 144 ο Yannis_H είπε
  Είναι ένα από τα θέματα που δεν μπορώ να πάρω θέση. «Ας έρθουν μέσα και θα δουν ότι δεν είμαστε καθόλου εύκολοι αντίπαλοι» είπε ένας Έλληνας, δήθεν συμπαραστάτης των μεταναστών. Έτσι τους υπερασπίζεται; Δείχνοντας τσαμπουκά στον τσαμπουκά της εξουσίας; Ή μήπως έχασε κάθε μέτρο;

  Αν επιτρέπετε, να απαντήσω εγώ επειδή γνωρίζω μάλλον καλά αυτόν που το είπε:
  Στις διαπραγματεύσεις οφείλεις πάντα να κρατάς και ένα κρυμμένο χαρτί, να κάνεις και καμία μπλόφα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κρυμμένο χαρτί δεν ήταν καθόλου κρυφό. Ήταν 2.500 χιλιάδες άτομα, που είχαν περικυκλώσει την αστυνομία, η οποία είχε περικυκλώσει τη Νομική. Για να εκκενωθεί βίαια η Νομική χρειάζονταν τουλάχιστον 300 αστυνομικοί. Οι έγκλειστοι, έλληνες και ξένοι, είχαν αποφασίσει παθητική αντίσταση (καθόμαστε κάτω και μας βγάζουν σηκωτούς). Οι αστυνομικοί στη Νομική ήταν περί τους 500 (την ίδια στιγμή στην Κερατέα γινόνταν μίνι μπάχαλα, εννοείται χωρίς συντονισμό με τη Νομική, οπότε έσπευδαν και εκεί δυνάμεις μέσα στη νύχτα). Εάν, λοιπόν, έμπαιναν 300 πολιτσμάνοι για να εκκενώσουν τους 600 «καταληψίες», θα έμεναν έξω 200 να αντιμετωπίσουν τους (πολύ) οργισμένους 2.500. Και πώς θα έφευγαν οι κλούβες με τους συλληφθέντες; Μέσα από το πλήθος;
  Φυσικά, κανείς από τους αλληλέγγυους και απεργούς πείνας δεν ήθελε να γίνει βίαιη επέμβαση. Κυρίως γιατί θα ολοκληρωνόταν με απελάσεις των μεταναστών. Αλλά εκείνη την ώρα των διαπραγματεύσεων, αυτό δεν λέγεται. Λέγεται;

 203. Ένας Χασάπης από τα παλιάπαλιά said

  (202) Ο Γιαννὸπουλος ήταν αυτός; Πως και κανένας αλληλέγγυος δεν κάνει κι αυτός απεργία πείνας – ίσως του φασίστα του μέσου Έλληνα να ίδρωνε περισσότερο το αυτί του τότε…

  Δηλαδή Σκύλε θες να μας πεις πως άθελα τους τα αρβανίτικα κεφάλια της Κερατέας σας έσωσαν; Κοίτα να δεις τι καραφέρνει χωρίς καν να το επιδιώξει η άτιμη η φάρα μας όσο κι αν καθόμαστε στο λαιμό διαφόρων Λασκαράτων και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων. :-> Αλλά είδατε, τα ΜΑΤ βαράνε στα αρβανίτικα κεφάλια της Κερατέας (κι ας είναι παπούδων) που υπερασπίζονται τα χωράφια των προγόνων τους και τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής τους ενώ τα ΜΜΕ σκέτη μούγκα στη στρούγκα (μην χαλάσει η βραδιά του Μπόμπολα). Την ίδια ώρα σάς και τους προστατευόμενους σας είχαν με το γάντι – πολύ ρατσιστές είμαστε τελικά σα λαός. :-> (Μπουκάν και Μαρία πριν φύγω για Γαλλία – όχι για να δω από κοντά τις εκεί καταλήψεις – να μην πετάξω και το προβοκατόρικο μου;)

 204. τα ΜΜΕ σκέτη μούγκα στη στρούγκα (…) Την ίδια ώρα σάς και τους προστατευόμενους σας είχαν με το γάντι

  Χασάπη, πού ζεις;

 205. Προφανώς όχι στην Ελλάδα, Δύτη. Τα ΜΜΕ από πολύ νωρίς άρχισαν τις καταστροφολογίες και τις προβοκάτσιες.
  Όσο για το αν έκαναν οι Έλληνες αλληλέγγυοι απεργία πείνας, όχι δεν έκαναν. Οι μετανάστες το αποφάσισαν και οι Έλληνες συμπαραστάθηκαν όσο και όπως μπορούσαν.
  Χασάπη, και στα αρβανίτικα κεφάλια συμπαρασταθήκαμε. Μην είσαι άδικος.

 206. sarant said

  Χασάπη καλά σου λέει. Ο Αλαβάνος έκανε ορκωμοσία (ως περιφ. σύμβουλος) στο Οβριοκαστρο.

 207. Μαρία said

  Χασάπη, μπον βουαγιάζ και να προσέχεις τους Αλγερίνους. (Τελευταία πας και ξεχαρμανιάζεις αλλού.)
  Αν εννοείς μούγκα για την Κερατέα, όχι, κι αυτή την έπαιζαν.
  Χτες το μέγκα είχε περίπου μονοθεματικό δελτίο,(δύτη, είδα κι εγώ ειδήσεις) όπου το μοβόρικο δίδυμο προσπαθούσε να στριμώξει τον Πελεγρίνη, επειδή δήλωσε οτι πάνω απο τη νομιμότητα υπάρχει το δημόσιο συμφέρον.

 208. ηλεΝίκος συμφωνώ μαζί σου (όχι στο ότι το Cambridge είναι το άνδρο του καθωσπρεπισμού) αλλά διαφωνώ με το άρθρο του έθνους.

  «Κατά κάποιο τρόπο, η κατάληψη θα λειτουργούσε αύριο, κάλλιστα, και η ίδια, σαν ένα τμήμα μεταπτυχιακών. Από εκεί, φοιτητές ολοκληρωτικά αδιάφοροι για την πολιτικοποίηση της σκέψης, φοιτητές με λαμπρές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, για τον προσανατολισμό των οποίων ουδέποτε αναρωτήθηκαν, θα μπορούν να διαμαρτύρονται ευγενικά για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων. Τέτοιοι φοιτητές δηλώνουν ότι αν τελικά επέμβει η αστυνομία θα μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους αλλού. »

  Οι «κουτόφραγκοι» (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πιο λαμπρά μυαλά της Βρετανίας) λοιπόν έχουν περιορισμένη επαφή με τη πραγματικότητα, είναι apolitical και δεν ξέρουν καν να διαμαρτυρηθούν. Τα παραπάνω είναι γελία, γραφικά και δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

  υ.γ. Μόλις 400 από τους 18500 φοιτητές του Cambridge φοιτούν στο (πρόσφατα δημιουργημένο) Judge Business School. Όλοι τους είναι μεταπτυχιακοί και περισσότεροι από τους μισούς έχουν ηλικία πιθανότατα άνω των 30. Πείτε μου πόσο relevant είναι αυτά που ψέλισε ο αρθρογράφος για τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων υπονοώντας πως οι φοιτητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το εμπόριο! ;;

 209. mikroapories said

  @207 Αλήθεια; ο Πελεγρίνης χρησιμοποίησε το επιχείρημα των μυστικών υπηρεσιών;

 210. sarant said

  Παιδιά, άντρο ήταν και στα αρχαία. Άνδρο είναι υπερδιόρθωση.

 211. ηλεΝίκος said

  210: Ευχαριστούμε για τη διόρθωση.
  «Σαν σ’ αρέσει μπαρμπά-Λάμπρο,
  ξαναπέρνα από το άντρο»
  (ωραίο σύνθημα για καταληψίες, ε;)

  208: Νομίζω ότι η ουσία των λόγων του αρθογράφου ήταν στην παράγραφο που παρέθεσα, ενώ αυτό που παραθέτεις εσύ είναι η ρητορική του υπερβολή και αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Cambridge είναι γενικά ένα συντηρητικό πανεπιστήμιο.
  Αν δεν είναι καθωσπρεπισμός η παραδοσιοκρατία, ο ενδυματολογικός κώδικας, οι αυστηρές ιεραρχίες, τα high table κλπ. τότε τι είναι;
  Και το γεγονός ότι ίσως να μην είναι το 100% των φοιτητών εκεί γόνοι μεγαλοαστικής τάξης που δεν σκοτίζονται και πολύ αν τριπλασιαστούν τα δίδακτρα, αλλά ότι υπάρχουν και μερικά ‘λαμπρά μυαλά’ με περισσότερο ανατρεπτικές διαθέσεις, τα οποία μάλλον ευθύνονται για τις όποιες κινητοποιήσεις, είναι κοινωνική κατάκτηση ή μήπως το άλλοθι για την ΄δημοκρατικότητα και ανοικτότητα’ του συστήματος;
  Επίσης το γεγονός ότι έγινε κατάληψη έστω και του tea room με αντεγκλίσεις με τους διευθύνοντες στον πληθυντικό είναι ριζοσπαστικό και πρωτοφανές για τα δεδομένα του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου και του αγγλικού συστήματος παιδείας ή εξευτελισμός των φοιτητικών αγώνων;

 212. Nicolas said

  @185 Κορνήλιε, εσύ φταις! Σε αντιγράφω:
  «Ὅ,τι συκοφαντικὸ ἀκούγεται* γιὰ μένα ἰσχύει.»
  Μην κλαις μετά!
  Ξανακάνε την πάπια, καλά είναι.

  * αυτά που γράφονται δεν ισχύουν;

 213. Μπουκανιέρος said

  Φημολογείται ότι δημιουργήθηκαν κάποιες εστίες ανομίας στην Αίγυπτο τελευταία.
  Μήπως πρέπει να στείλουμε κάμποσους δικούς μας, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, τηλεσχολιαστές, σχολιαστές μπλογκ, κοκ, για να εξηγήσουν στους αδαείς φελάχους ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται κλπ, κλπ;

 214. Ένας Χασάπης από τα παλιάπαλιά said

  Καλώς σας βρήκα κι από το Παρίσι. 🙂 Είπαμε έριξα ένα Πάρθειο βέλος (Νικοκύρη πότε πρωτοεμφανίζεται η έκφραση ξέρεις;) προβοκατόρικου χαρακτήρα και μου συγχιστήκατε.

  (204) Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι Δύτη να στο γράψω σε προσωπικό. Από πληροφόρηση πάντως τις ίδιες εφημερίδες και τα ίδια ΜΜΕ μπορούμε να παρακολουθούμε – εκτός κι αν ενημερώνεσαι από τις εφημερίδες που πουλιούνται στην Κάννιγγος οπότε πάω πάσο, τις κοιτάω μόνο όταν περάσω από εκεί και σπάνια να αγοράσω, μόνο αν δω κάτι που να μου βγάζει το μάτι.

  (205) Σκύλε της ΒΚ όντως τα επαίσχυντα ΜΜΕ από νωρίς άρχισαν τις καταστροφολογίες (ενώ οι προστατευόμενοι σας σφουγγάριζαν) αλλά εγώ μίλησα για (α) το ξύλο που πέφτει (κάθε εβδομάδα και μερικές εβδομάδες κάθε μέρα) στην Κερατέα και την σχετικά μικρή (για το γεγονός) σημασία που του δίνουν (αν του δίνουν) τα ΜΜΕ. Με εσάς (που τελικά δεν άνοιξε μύτη στη Νομική) ασχολήθηκαν round-the-clock όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες τα ΜΜΕ. Ειρωνία της ελληνικής πραγματικότητας είναι που πουλάει στα ΜΜΕ η ενασχόληση με αυτούς που ζητούν να πολιτογραφηθούν αυτομάτως όλοι οι παράνομοι μετανάστες ως επιβράβευση του ότι κατάφεραν να μπουν και να μείνουν στη χώρα. Θέλετε να μου πείτε πως με τους Κερατιώτες που υπερασπίζονται τη γη τους βάσει των ίδιων των νόμων του κράτους που οι κερατάδες του ΣτΕ αποφάσισαν να σκουπίσουν κάτω από το χαλί (για να μη φάμε άλλο πρόστιμο από την ΕΕ) έχει δωθεί ανάλογη σημασία; Ή μήπως φταίει που οι Κερατιώτες ακόμα βαστάνε (ακόμα και κόντρα στο όχημα με τη μάνικα – να πως θα άνοιγαν δρόμο ανάμεσα στις 2.500 χιλιάδες σας Σκύλε) και βαρέθηκαν τα ΜΜΕ; Δεν παραπονέθηκα πως δεν υπήρξε συμπαράσταση από εσάς στους Κερατιώτες – για την ακρίβεια τους συμπαραστάθηκαν κι από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι από το ΛΑΟΣ και οι Κερατιώτες δεν αρνήθηκαν κανενός τη βοήθεια κοντά σε κοτζάμ γκουβέρνο+Μπόμπολα. Και μάλλον το δεύτερο ενόχλησε μερικούς μουρόχαυλους blogger που αρέσκονται να μοιράζουν πιστοποιητικά δημοκρατικότητας.

  Πέραν της διαφορετικής αντίληψης που έχω για το θέμα σοβαρολογώ πως άλλο βάρος θα είχε αν στην απεργία πείνας συμμετέχατε κι εσείς. Το να μου πεις πως ο Αχμέτ ο Μαροκινός κάνει απεργία πείνας δε μου λέει και πολλά – τον ήξερα από χθες για να μου λείψει; Σκλήρο μπορεί να ακούγεται αλλά έτσι δουλεύει η ανθρώπινη φύση. Το να μου πούνε πως ο ΣτΒΚ κάνει απεργία πείνας θα με επηρρεάσει αλλιώτικα.

  (206) Το ξέρω Νίκο – αν και δεν κατάλαβα τελικά αν ορκίστηκε παρουσία του παπά της Κερατέας με πολιτικό όρκο (όπως θα το περίμενα) ή όχι.

  (207) Ευχαριστώ Μαρία – πρώτη φορά στο Παρίσι αλλά δε με βλέπω να έχω και χρόνο για τουρισμό… 😦 Παρά την μαζεμένη οργή που ακόμα έχω για το ότι συνέβει στην αδελφή της μάνας μου προσπαθώ να μη με επηρεάζει σε βαθμό που να μου αφήσει κουσούρι όσον αφορά τους Αλγερινούς και να επικεντρώνομαι σε αυτούς που έκαναν τη γειτονιά μου το μαύρο της το χάλι. Το συγκεκριμένο μουνόπανο όμως ευχαρίστως θα το σακάτευα (τα μοβόρικα της φάρας βγαίνουν στην επιφάνεια).

  (208) Δεν είναι και η πρώτη φορά που βλέπω κομπλεξισμό σε σχέση με το πανεπιστήμιο του Νεύτωνα. Το ότι ήδη την εποχή μου (90-93) ήδη οι μισοί περίπου συμφοιτητές μου ήταν από δημόσια σχολεία και λαἴκά στρώματα δεν τους λέει τίποτα – τα στερεότυπα τους αρκούν.

 215. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (211) Για πήγαινε μια βόλτα από το χωριό στις όχθες του Καμ και μετά πες μας κι άλλα στερεότυπα… Ακόμα κι αν δε μπορέσεις να δεις πέρα από τα κολλήματα σου τουλάχιστον θα μπορέσεις να κάνεις ένα ωραίο punting trip μέχρι το επόμενο χωριουδάκι για ένα φοβερό pub lunch (τι ωραίες αναμνήσεις ήταν αυτές)… Ο φοβερός ενδυματολογικός κανόνας του να φοράς (πάνω από τα όποια ρούχα σου) το gown στις σπάνιες περιπτώσεις που έτρωγες στο formal hall σε έκοψε… Το 1991 στο συντηρητικό Cambridge έδιναν χρήματα οι φοιτητικοί σύλλογοι για το Gay Pride parade – κάνατε τίποτα αντίστοιχο στα προοδευτικά ελληνικά ΑΕΙ; Αλλά ξέχασα – ο προοδευτισμός είναι εν έτει 1999 να μη ξέρω αν θα μπορέσω να πάω στο γραφείο μου στην Πολυτεχνειούπολη γιατί επίκειται κατάληψη και στα μεγαλοπρεπέστατα αρχίδια τους έχουν οι καταληψίες τι δουλειά έχω αφήσει στη μέση…

 216. sarant said

  Χασάπη, καλά να περάσεις.

  Το Πάρθιο βέλος στα αγγλικά, Parthian shot, εμφανίζεται πολύ αργά, περί το 1830, και μπλέκεται αμέσως σχεδόν με το σχεδόν ομόηχό του parting shot.

  Στα αρχαία δεν το βρίσκω (υπάρχει ένα στον Πλούταρχο αλλά είναι κυριολεξία). Οπότε μάλλον το πήραμε απέξω.

 217. Μπουκανιέρος said

  Η Κερατέα ακούστηκε κι ακούγεται αρκετά σε σύγκριση με τη Λευκίμη – όπου είχαμε επεισόδια με ανάλογη αφορμή (και με μία νεκρή), τα ΜΑΤ να στρατοπεδεύουν στην περιοχή για μήνες και να παρενοχλούν την καθημερινή ζωή κλπ.

 218. Yannis_H said

  # 202
  Σκύλος της Β.Κ, ευχαριστώ για την απάντηση.
  Μερικές παρατηρήσεις:
  1) Διαπραγματεύσεις με την αστυνομία; Εμένα πιο πολύ μου δίνει την εντύπωση φανατικού αυτόκλητου. Να το τραβήξουμε στα άκρα, να βγούμε στο γυαλί. Κι ας έχει δέκα θέσεις γραμματέα στην τάδε συνιστώσα ή είκοσι στη δείνα ΜΚΟ. Διαπραγματεύσεις με την αστυνομία λέγοντας (εκ μέρους των μεταναστών ή του πλήθους) ‘θα δουν ότι δεν είμαστε εύκολος αντίπαλος’; Ενώ έχει καταλυθεί ο νόμος;
  2) Το ζήτημα, για κάθε σοβαρό άνθρωπο που σέβεται τους ανθρώπους που είναι εκεί μέσα και δεν τους βλέπει σαν κρέας δημοσιότητας, θα ήταν να πάρει την κοινή γνώμη με το μέρος του. Το ζήτημα είναι υπαρκτό και σοβαρότατο. Ο τύπος πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Γι αυτό είπα ‘μου δίνει την εντύπωση φανατικού αυτόκλητου’. Γι αυτό ρώτησα ποιος είναι αυτός που κάνει …‘διαπραγματεύσεις με την αστυνομία’;
  3) Φοβάσαι την απέλαση των ανθρώπων; Κάνε μια ανοιχτή επιστολή προς τον ‘ανθρωπιστή’, ‘σοσιαλιστή’ πρωθυπουργό. Βγάλε εικόνες των κολαστηρίων κέντρων υποδοχής στα σύνορα. Μίλησε για τις καταδίκες της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όχι ‘θα δείτε πως δεν είμαστε εύκολος αντίπαλος’. Που είσαι ρε άνθρωπε; Θα μου κάνεις το κράτος – το όποιο κράτος – τσιφλίκι σου; Για να περιφέρεις τον τσαμπουκά σου; Μα από τέτοιους ακριβώς ανθρώπους κινδυνεύουμε και θέλουμε ν’ απαλλαγούμε! Και δεν με νοιάζει αν τα κίνητρά του ήταν υψηλά – ο ίδιος δεν τα αξίζει.

 219. ἡ φράσι ὅμως ὑπάρχει λατινιστὶ

  http://books.google.gr/books?id=C49CAAAAcAAJ&pg=PA61&lpg=PA61&dq=parthicum+telum&source=bl&ots=2ugPhexzzB&sig=L-6LPQ9cy3Ri9_7kqRvDNg_CKBk&hl=el&ei=NkhFTe7gGYSaOoXX9cgB&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBkQ6AEwAA#v=onepage&q=parthicum%20telum&f=false

 220. ἀλλὰ φαίνεται πὼς εἶναι ἀπὸ τὸ ἑλληνικὸ κείμενο πιὸ πάνω, τοῦ Πλουτάρχου.

 221. τοῦ Πλουτάρχου λέω κι ἐγώ, Ἀππιανοῦ Ἀλεξανδρέως λέει μὲ κάτι γραμματάρες νά. κι ἂν διαβάσετε τὸ κείμενο 3-4-5 σελίδες βγαίνει ἄνετα νομίζω τὸ συμπέρασμα.

 222. bernardina said

  Νίκο @216 (για την απορία του Χασάπη),
  Ο Νατσούλης εδώ

  λέει μόνο για το Πάρθιο βέλος (σ.415):

  «Οι Πάρθοι ήταν λαός ασιατικός, από την Κασπία θάλασσα, και ήταν φημισμένοι τοξότες πάνω από τ’ άλογο, ξεχωριστά επικίνδυνοι στη μάχη, όταν, κάνοντας πως φεύγουν, έριχναν στον εχθρό τα βέλη τους.
  Η φράση λέγεται για επίθεση, επίκριση, κάτι δυσάρεστο, που γίνεται την τελευταία στιγμή».

  Έτερον ουδέν.

 223. 218 Yannis_H είπε
  30 Ιανουαρίου, 2011 στο 13:12

  @ ΥannisH. # 218

  1) Διαπραγματεύσεις με την αστυνομία;
  Ναι, υπήρχε συγκεκριμένη δομή. Οι απεργοί πείνας κάνουν κάθε ημέρα συνέλευση και μία πεντάδα απ’ αυτούς ανακοινώνει την απόφασή της στους Έλληνες (και άλλους) αλληλέγγυους. Οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία γίνονταν από συγκεκριμένα άτομα, που εφάρμοζαν τις αποφάσεις της συνέλευσης. Ο συγκεκριμένος μπορεί να είναι φανατικός και χοντροκέφαλος, αυτόκλητος όμως δεν ήταν, σίγουρα. Ούτε έχει καμία θέση γραμματέα ή ό,τι άλλο, πόσο μάλλον έμμισθη.

  3) Φοβάσαι την απέλαση των ανθρώπων; Κάνε μια ανοιχτή επιστολή προς τον ‘ανθρωπιστή’, ‘σοσιαλιστή’ πρωθυπουργό. Βγάλε εικόνες των κολαστηρίων κέντρων υποδοχής στα σύνορα. Μίλησε για τις καταδίκες της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  Καλό! Υποψιάζομαι πως θα ξέρεις και το άλλο με τον Τοτό.

 224. KapetanEnas said

  Καλημέρα Νίκο,
  Γειά σας παιδιά,

  Επειδή «εμείς» συχνά μιλάμε με παραβολές, ακούστε μία, που νομίζω βάζει το πρόβλημα μετανάστευση στη σωστή διάσταση.

  Ο ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ

  Μια φορά, ήτανε μια αλεπουδίτσα η Γιασμίν, που κρατώντας τα δυό της αλεπουδάκια, τον Αλή και τον Ζεινέλ-αμπιντίν έτρεχε σαν δαιμονισμένη, γιατί την κυνηγούσε να την πιάσει ένας σκύλος, που τον έλεγαν Μπουμπούκο. Κάποια στιγμή,ο σκύλος λαχανιασμένος έκατσε χάμω να ξαποστάσει. Τον βλέπει η αλεπού, κάθεται κι αυτή.Κι αφού άφησε τα παιδάκια της γιατί της πιάστηκαν τα χέρια, λαχανιασμενη κι αυτή, του φωνάζει:
  -Εεε, σκύλε. Μη κουραζόμαστε άδικα, γιατί δεν πρόκειται να με πιάσεις ποτέ.
  -Μπα,λέει ο σκύλος, γιατί;.
  Και του απαντάει η αλεπού:
  -Γιατί εσύ, βρε ζωντόβολο, τρέχεις για τον αφέντη σου. Εγώ, τρέχω ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.

  Ηθικό δίδαγμα:

  Όπως το Σινικό τείχος ΔΕΝ έσωσε την Κίνα από τους βαρβάρους, ούτε οι λεγεώνες τη Ρώμη, κι όπως δεν θα σωθεί το Ισραήλ από το τείχος,έτσι και κανένας φράχτης,ακόμα και αν είναι χιλιάδες χιλιόμετρα, δεν πρόκειται να σταματήσει το κύμα μετανάστευσης από τις χώρες που η Δύση οδήγησε στη χρεωκοπία, στις καπιταλιστικές μητροπόλεις.

  Η στάση του καθενός μας, λοιπόν, ως προς τη μετανάστευση σήμερα στην Ελλάδα είναι μόνο η λυδία λίθος για να δούμε ,σε ποια κατηγορία ανθρώπων ανήκουμε.
  Στην κατηγορία των καλών ανθρώπων; Στην κατηγορία των ψευτο-χριστιανών;Στην κατηγορία των κουτών-που-νομίζουν-οτι-είναι-βολεμένοι; Στην κατηγορία των φριχτών Ναζιστών τύπου Πλεύρη και Άδωνη;Κλπ

 225. KapetanEnas said

  ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

  Η μετανάστευση είναι ένα πλανητικών διαστάσεων φαινόμενο.(Π.χ.αν ανέβουν λίγες δεκάδες εκατοστά οι ωκεανοί, το Μπάγκλα Ντές, που είναι μερικούς πόντους πάνω από την επιφάνεια, θα πλημμυρίσει , οπότε μετά, θα μιλάμε όχι για εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά για δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες). Λοιπόν θα λυθεί μόνο στη ρίζα του, δηλ. με πλανητικών διαστάσεων λύσεις.

  Μέχρι τότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζήσουμε μ’ αυτό και να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας.(άν και πολύ φοβάμαι οτι ανθρωπιά είναι ακριβώς αυτό:η καταστροφή του ανθρώπου και του πλανήτη)

  Να και ένας άπατρις εβραιο-κρατούμενος καπιταλιστής κομισάριος του Σύριζα που ξερνάει ανερυθρίαστα το ανθελληνικό του δηλητήριο:

  Ή απλώς είναι καλύτερος ηθοποιός από τον άλλο,τον προκάτοχο, τον Άγιο Ιμέλντιο, τον των υποδημάτων;

 226. sarant said

  Καπετάνιε, ωραίος!

  Κορνήλιε, η φράση αυτή είναι ίδια με του Πλουτάρχου και είναι σχεδόν κυριολεκτική, αφού μιλάει για πόλεμο με τους Πάρθους.

 227. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Ευχαριστώ – ήξερα για την αρχική ιδέα του Πάρθιου βέλους (Κορνήλιε ευχαριστώ για την αρχική περιγραφή της σφαγής των Καρών όπου οι γαμάτοι Πάρθοι ιπποτοξότες του Σουρήνα έσφαξαν τους ΑΥΠ 🙂 λεγεωνάριους του Κράσσου) αλλά με ενδιέφερε πότε άρχισε να χρησιμοποιείται μεταφορικά – τόσο αργά λοιπόν Νίκο… Στους Βυζαντινούς δεν είχε περάσει η ιδέα να το χρησιμοποιήσουν μεταφορικά;

 228. #214 Χασάπη δεν καταλαβαινόμαστε μου φαίνεται. Με την ίδια πληροφόρηση που έχουμε σου φαίνεται ότι τα ΜΜΕ φέρθηκαν στους μετανάστες με το γάντι; Για όνομα του θεού δηλαδή. Και τι είδους ζυγαριά είναι αυτή που έχει από τη μια τη νομική και από την άλλη την Κερατέα, αδυνατώ να καταλάβω.

 229. sarant said

  227: Δεν το βρήκα πουθενά στους Βυζαντινούς.

 230. Yannis_H said

  #223, Σκύλος της Β.Κ.

  Φυσικά δεν εννοούσα ότι είναι έμμισθος – αναρωτιόμουν εάν έχει κάποια θεσμική θέση. Γιατί από τα πεπραγμένα του, που είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, είπα ‘δεν με νοιάζει κι ας έχει δέκα θέσεις γραμματέα σε κάποια συνιστώσα’. Τελικά δεν έχει ούτε αυτό – απλώς ανήκει σε κάποιους …’αλληλέγγυους’. Πέρα από το άσχετο του τύπου, αυτό εμένα μου θυμίζει κι αποικιοκρατική συμπεριφορά, επαυξημένη από την ανάποδη. Δηλ. Οι απεργοί πείνας, οι μετανάστες, δεν θεωρούνται άξιοι να έχουν δικά τους άτομα; Πρέπει να βγουν και να κάνουν τις ανακοινώσεις κάποιοι πειραγμένοι Έλληνες; Ακόμα και την ανέχειά τους είναι ανίκανοι να διαχειριστούν; Αντί να βγει μια ομάδα Ελλήνων και να πει ήρεμα ‘είμαστε με το μέρος τους, ό,τι κι αν αποφασίσουν’, βγήκαν κάποιοι ‘μεταναστευτότεροι των μεταναστών’, προκαλώντας. Αυτόκλητος, με Α κεφαλαίο.
  Υποθετικά, προαναγγέλλεται ανακοίνωση των μεταναστών στις 2 μμ. της Δευτέρας. Η οποία θα έλεγε: «Παρακαλούμε τα ΜΜΕ να μεταδώσουν τη δήλωση και το συνημμένο υλικό ως έχει. Αναφορικά με την πιθανότητα απέλασης, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στις τότε και τότε και τότε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης μεταναστών στα κέντρα υποδοχής, έχει καταδικαστεί τότε και τότε και τότε. Από αυτά τα κέντρα οι φωτογραφίες που παρακαλούμε να δείξετε’. Τέλος. Την επομένη, Τρίτη, βγάζουν ανοιχτή επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα. Πέντε ημέρες κράτησε η κρίση; Πέντε ημέρες με τέτοιου είδους διαβουλεύσεις κι ενέργειες.
  Και τέλος, η θεωρία περί ‘ισορροπίας δυνάμεων’ (‘θα δείτε ότι δεν είμαστε εύκολοι αντίπαλοι’), είναι φύσει και θέσει ξένη προς κάποιον που υπερασπίζεται μετανάστες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αυτός βασίζεται σε άλλου είδους αρχές επίλυσης κρίσεων. Γι αυτό, ναι, το άλλο με τον Τοτό το ξέρω – δεν ήξερα αυτό με τον αυτόκλητο χοντροκέφαλο.

 231. ηλεΝίκος said

  215: Αν οι αναμνήσεις σου από το ποταμάκι και τα pubs του Cambridge συνιστούν επιχείρημα ως προς το οτιδήποτε, τότε μπορώ να αντιπαράθέσω τα κωλόμπαρα γύρω από το Πάντειο, εκεί να δεις αναμνήσεις…
  Νομίζω ότι συζητούσαμε για τις καταλήψεις εκεί και στα τρία ανοιχτά ερωτήματα που έθεσα μου απαντάς με εκφράσεις όπως «Για πήγαινε μια βόλτα … και μετά πες μας κι άλλα στερεότυπα…» (λες και ξέρεις αν έχω πάει ή όχι), «Ακόμα κι αν δε μπορέσεις να δεις πέρα από τα κολλήματα σου…» (λες κι αν είσαι σίγουρος για τα ‘κολλήματά’ μου δεν υπάρχει πιο ευγενικός τρόπος να μου τα παρουσιάσεις), «σε έκοψε…» (λες και είμαι μαγιονέζα ή ακόμα χειρότερα έφαγα καμιά ληγμένη). Είναι κάποιες standard expressions που σας μάθαιναν να χρησιμοποιείτε στα debates του Cambridge; Γιατί εγώ με τη φτωχή μου μόρφωση από τα ελληνικά ΑΕΙ έχω άλλη ιδέα για την ανταλλαγή απόψεων.
  Και συνεχίζοντας την παράθεση των προσωπικών σου εμπειριών, ως εάν οι φοιτητικοί αγώνες περιστρέφονται γύρω από αυτές, μας λες ότι το ’99 δεν μπορούσες να μπεις στο γραφείο σου λόγω κατάληψης. Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι έχαναν εξάμηνα για να μην γίνουν πειραματόζωα του Αρσένη, αλλά αυτό μάλλον δεν είχε σχέση με τις μισοτελειωμένες δουλειές σου για να ενδιαφερθείς.

  Αν πάντως έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις για τα ερωτήματα του σχολίου 211 ή για οτιδήποτε άλλο σχετικό με το θέμα, θα χαρώ να συνεχίσουμε το διάλογο (με την ανοχή του οικοδεσπότη και των έτερων φιλοξενούμενων φυσικά…)

 232. σωστὸ ὅτι οἱ ἐμπειρίες τοῦ καθενὸς δὲν μποροῦν νὰ εἶναι ἐπιχείρημα, οὔτε ὅμως καὶ ἡ ἠθικὴ τοῦ καθενὸς μπορεῖ νὰ εἶναι. γιατὶ ἐδῶ ἔχουμε καταντήσει νὰ δικαιολογοῦμε τὴν ἀπροκάλυπτη παρανομία στὸ ὄνομα τῆς ὑποκειμενικῆς ἠθικῆς καὶ τῆς δῆθεν ἀνθρωπιᾶς τοῦ καθενός. συγγνώμη, ἀλλὰ ὅποιος βάζει τὴν ἠθική του πάνω ἀπὸ τοὺς νόμους (κάτι ποὺ κι ἐγὼ κάνω) ἂς τὸ κάνῃ γιὰ τὸν ἑαυτό του κι ἂς εἶναι κι ἕτοιμος νὰ δεχθῇ τὶς συνέπειες καὶ ὁπωσδήποτε νὰ μὴν ἀπαιτῇ ἀπὸ τὴν ὁποιαδήποτε ἐξουσία καταστρατήγησι τῶν νόμων. γιατὶ αὔριο μεθαὐριο, κάποιος ἄλλος, μὲ ἠθικὴ διαφορετικὴ ἀπὸ τὴν ἐκείνου, θὰ κάνῃ τὸ ἴδιο καὶ τότε θὰ καταλάβουμε ὅτι ὅποιος κατουράει στὴν θάλασσα τὸ βρίσκει στὸ ἁλάτι.

 233. KapetanEnas said


  Άχ, Κορνήλιε, Κορνήλιε. Τα είχα ξεχάσει όλα αυτά…Και είσαι και θρησκευόμενος, όπως λές. Ειδικά για σένα, παστώνω ένα σχόλιό μου στον Ζουγκλορεπόρτερ, περι νόμων.
  (Το φινάλε δεν είναι για σένα, είναι για όσους ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία).

  «…ΟΙ ΝΟΜΟΙ . ΤΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ!

  Οι νόμοι; ΧΑ!! Πόσο πίσω στη φιλοσοφία ήταν αυτοί οι Έλληνες! Ευτυχώς όχι όλοι. Πολλοί το ξέρανε, ότι ο Νόμος είναι σαν τον Ιστό της Αράχνης. Πιάνει τα μικρά έντομα, αλλά τα μεγάλα τα αφήνει και περνάνε.

  Εγώ είμαι με τον Κομφούκιο. Στα Ανάλεκτα έχει πει το πάνσοφο (που το μεταφέρω όπως το καταλαβαίνω εγώ):

  «…Καλύτερα τα μέλη μιας κοινωνίας να δένονται μεταξύ τους με τις ΤΕΛΕΤΕΣ και όχι με τους Νόμους…»

  Για σκεφτείτε το.

  Για να το εξηγήσω με όρους αυτού του σάιτ, φαντάσου έναν Εβραίο (ή έναν από τους πρώτους Χριστιανούς, ή τους βασανισμένους στα Μακρονήσια), που του λένε να αρνηθεί τη πίστη του, και εκείνος δεν το κάνει, ακόμα κι αν είναι να τον κάψουν. Τι είναι αυτό που τον κρατούσε; Οι νόμοι;

  Τι είναι αυτό που κρατάει τους ανθρώπους να μη γίνουν άγρια θεριά της ζούγκλας; Οι νόμοι; ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ!! Οι τελετές τους κρατάνε. Η βαθειά αίσθηση, ότι ανήκουν σε ένα σύνολο με κοινές τελετές, κοινά πιστεύω και κοινή ηθική. Και η γνώση, ότι αν τα χάσουν όλα αυτά, δεν έχουν τίποτα.

  Ή μήπως τα αφελέστατα ζωντόβολα, κάτι δήθεν Δωδεκαθεϊστές, που νομίζουν ότι το κυρίως ζήτημα της θρησκείας είναι η ύπαρξη ή η φύση του Θεού, ξέρουν τι τους γίνεται. Η ουσία είναι οι τελετές.

  Φαίνεται ότι όντως, οι Έλληνες κάποια στιγμή, σκέφτηκαν «ορθολογικά», όπως εμείς σήμερα, και είπαν, αφού όλα είναι φύση, «γιατί τους ιερούς χορούς να σέρνω;».

  Και έτσι μείναμε χωρίς τίποτα. Και κυρίως, ο καθένας μόνος του, το πολύ πολύ φορτωμένος, μαζί με το ζευγάρι του, τα βάρη της οικογένειας. Και πάλι καλά, γιατί κι αυτό διαλύεται και τα παιδιά τα μεγαλώνουν οι Εταιρείες. (άκουσα σήμερα στο σούπερ-μάρκετ ένα πιτσιρίκι, που ζήταγε να του αγοράσουν …καβουροπάτη).

  Έχουμε, βέεεβαια, την καψοχαρά, οτι το μικρό μας μυαλουδάκι είναι ικανό να χωρέσει τον κόσμο. Φυσικά και μπορεί, είναι η πιο πολύπλοκη οργάνωση ύλης στο Σύμπαν.

  Μπράβο μας, λοιπόν. Συγχαρητήρια. Μόνο που ξεχάσαμε το βασικό. Κι η ΕΥΤΥΧΙΑ του ανθρώπου;

  Αλλά εδώ τον λόγο τον έχει η Τραγωδία. Και ο Ευριπίδης που είπε : «…Το σοφόν ου σοφία και το μη θνητά φρονείν…»

  Μια λοιπόν που όλοι αυτοί οι περίεργοι ξινομούρηδες, Ραβίνοι, Παπάδες, ινστρούχτορες αγραμμάτων, ιεροφάντες του Δία και άλλοι μας τελειώσανε, τι πρέπει να κάνουμε;

  ΝΑ ΞΑΝΑΕΦΕΥΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΜΑΣ.

  Δημιουργικές τελετές, που να μας κάνουν να ανθίζουμε. Γιατί η ζωή μπορεί να είναι πολλά πράγματα, κοιλάς δακρύων ή «ένα τσιγάρο που δε το γουστάρω» κλπ κλπ, αλλά μπορεί να είναι , όπως λέει ένας γνωστός μου, και:»…μία γιορτή. Ας τη ζήσουμε όλοι μαζί…»
  *
  Έχω την υπόνοια ότι οι διάλογοι στο Ιντερνετ δεν πρέπει να είναι πολύ υγιεινή Τελετή, γιατί, ναι μεν είναι επαναλαμβανόμενη, πλην όμως τελείται κατά μόνας…»
  Αυτό είναι το σχόλιο.

 234. Yannis_H said

  KapetanEnas, περιγράφεις την τυπική παραδοσιακή κοινωνία. Κοινωνιολογικά (δεν θέλω να το παίξω, αλλά έχει νόημα) αυτό λέγεται Gemeinshaft. Αμετάφραστο σε αγγλικά κι ελληνικά – θα το λέγαμε ‘κοινότητα’. Σημαίνει δέσιμο με βάση τη θρησκεία, την γλώσσα, τη φυλή, κοκ. Κι ήταν αυτό που (υποτίθεται) εξαφανίστηκε εντελώς τον 19ο αιώνα. Απέναντί του βρίσκεται το Gesellschaft, το οποίο αντίστοιχα θα μεταφράζαμε σαν ‘κοινωνία’. Εδώ η συλλογικότητα υπάρχει χάρη στην αίσθηση ισονομίας, τον κοινοβουλευτισμό, την ισοπολιτεία. Αυτή η ‘σύγχρονη’ μορφή κοινωνίας εδραιώθηκε επίσης τον 19ο αιώνα. Βέβαια, τα Gemeinschaft, οι «κοινότητες», δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν – όμως άλλο το Gemeinschaft της Μ. Βρετανίας κι άλλο του Ιράκ. (Δηλ. άλλο η ισχύς των παραδοσιακών αξιών στη Δυτική Ευρώπη κι άλλο στην Ανατολή.) Όπως επίσης, το Gesellschaft προφανώς υπάρχει, κυρίως στη Δύση – γι αυτό υπάρχουν κι οι έννοιες της ανεξιθρησκίας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως φυλής, πεποιθήσεων, κοκ.

  Οι τελετές που αναφέρεσαι, αφορούν τα Gemeinschaft – η δημοκρατία, αντίθετα, έχει θεσμούς. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι μια αντιστοιχία ανάμεσα στη φράση του Κομφούκιου και σ’ ένα ‘μότο’ για τη δημοκρατία. Αντιγράφεις λοιπόν τον Κομφούκιο (κι αυτό αφορά τα Gemeinschaft): «Καλύτερα τα μέλη μιας κοινωνίας να δένονται μεταξύ τους με τις τελετές και όχι με τους νόμους». Και λέει το μότο για της δημοκρατία (αναφερόμενο στο Gesellschaft): «Μεγάλο μέρος της δημοκρατίας εξαρτάται από τη λειτουργία των θεσμών της.»

 235. KapetanEnas said

  Όσο για τα γήινα, τετριμμένα και Ελληνικά …
  Ερωτευτήκανε όλοι, η Τρέμη, ο Μπουμπούκος, τα λαμόγια, όλοι, ξαφνικά το Νόοοομο!!!
  Στη χώρα της Ανομίας και της Ατιμωρησίας.

  -Βοήθεια, κάποιοι ξύνουν το καινούριο σοβά της Νομικής.(που κι αυτό είναι ψέμμα)

  Αλλά για κλοπές δις και ανομίες Χριστοφοράκου, υιό δοσιλόγου Χριστοφοράκου, συγκατηγορουμένου επι προδοσία, ομού μετά τινός Ράλλη και Λογοθετόπουλου, αιμοσταγούς φιλογερμανού προδότου, τσιμουδιά.

  Και δια του λόγου το αληθές, πόσοι γνωρίζουν το γεγονός:

  Όσο για το άσυλο, και να καταργηθεί ο νόμος, δεν αλλάζει τίποτα. ΔΕΝ είναι το κομμάτι το χαρτί που δεν αφήνει την αστυνομία να μπουκάρει. Όυτε το 1973 υπήρχε νόμος Ασύλου, αλλά αστυνόμος με στολή δεν έμπαινε στις Σχολές.

  Άλλο είναι αυτό που κρατάει την Αστυνομία μακρυά. Και αποδείχτηκε στο πρόσφατο γεγονός της Νομικής.
  Είναι ακριβώς εκείνο , η έλλειψη του οποίου επιτρέπει στην σημερινή κυβέρνηση να βουτάει ξαδιάντροπα το χέρι της στίς τσέπες μας.

  .

 236. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (228) Το γάντι αναφερόταν στην αστυνομία και όχι τα ΜΜΕ Δύτη. Δεν καταλαινόμαστε…

  (231) Μάλλον για τα κωλόμπαρα θα κάναμε εποικοδομητική συζήτηση – εντός και εκτός Ελλάδας. Στο χωριό δεν ασχολήθηκε με το debate οπότε έχω μείνει στη γλώσσα των ναυτεργατών και των νταλικέρηδων που στο παρελθόν έχει σοκάρει κι άλλους εδώ μέσα. Συγγνώμη αν δε σου κάνει. Παρουσίασες μια ψεύτικη εικόνα για το ποιός είναι φοιτητής στο Oxbridge και τις συνήθειες τους (καθωσπρεπισμός κλπ.), την έκανες μούφα όταν σου παρουσίασα πόσο προοδευτικοί ήταν το 1993 και έχεις και μούτρα να ζητάς τα ρέστα. Και εφόσον έχεις πάει από εκεί προφανώς τα κολλήματα σου σε έκαναν να δεις ό,τι θέλεις. Μπάχαλο σαν το ΕΜΠ του 1999 που έζησα από μέσα δεν ήταν και ευτυχώς δεν είναι. Και οι αγώνες των ΕΜΠοπαιδων του 1999 από που κι ως που δικαιούνται να με εμποδίζουν να ολοκληρώσω ερευνητικό έργο για το οποίο έχω δεσμευτεί να εμφανίσω αποτελέσματα;

 237. ΣοφίαΟικ said

  Περί Κανταβριγίας, για όσους προφανώς δεν έχουν περάσει από εκέι πρόσφατα, η κατάληψη δεν ήταν σε κανένα δωματιακι τυχάιο, ήταν κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της διοίκησης. Επειδή λαβαίνω όλα τα μηνύματα του συλλόγου φοιτητών, σας διαβεβαιώνω ότι ήταν ίδια και απαράλλαχτα με τις αναλογες ανακοινώσεις ελληνικών καταλήψεων, από το αδέρφια φέρτε μας φαγητό και νερό γιατί έιμαστε κλεισμενοι εδώ μέσα μέρες, μέχρι το ελάτε όσοι μπορείτε απόψε γιατί περιμένουμε να κάνει έφοδο η αστυνομία. Και κατά τη διάρκεια της κατάληψης υπήρχε προγραμμα ομιλιών και προβολές ταινιών με θέματα σχετικά με τις φοιτητικές διεκδικήσεις, από τους πανεπιστημιακούς που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία (και μεταξύ τους μερικοί λόρδοι και λοιποί τιτλούχοι, παρεμπιπτόντως).

  Όσο για το συντηρητισμό του Καίμπριτζ, τι να σας πω ρε παιδιά, ίσως αν είσαι φοιτητής σε κανένα Τρίνιτυ. Τα κολλέγια που ξέρω εγώ είναι πολύ χαλαρά και δεν έχουν ούτε τήβενο, ούτε κάθονται ιεραρχικά στο τραπέζι, ούτε καν δωμάτια με μεσαιωνική διακόσμηση δεν έχουν, μοντέρνα είναι όλα. Επιπλέον βλέπω ότι με το που έρχεσαι εδώ δεν έχει σημασία ποιός ήσουν πριν. Είναι λίγο σαν τη Λεγεώνα των Ξένων.

  Επίσης δεν ξέρω αν θεωρείται συντηρητισμός ότι το JBS στο οποίο αναφερθήκατε δεν υιοθετήσε ολοκληρωτικά και απόλυτα το νεοφιλελευθερισμό (βλ. LSE). Τα ηθικά- φιλοσοφικά διλλήματα του συστηματος κι η αμφισβήτισή τους αποτελούν βασικό μερος της διδασκαλίας (γί’αυτό δε βγάζει καλούς μαντζέρηδες)

 238. 236
  Θεωρείς, για να καταλάβω, ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με το γάντι; Η αστυνομία δέρνει τους πάντες αλλά όχι τους μετανάστες; Ότι κακώς δεν τους έδειρε προχτές;
  Ξαναλέω, τι είδους ζυγαριά είναι αυτή που βάζει από τη μια τη Νομική και από την άλλη την Κερατέα; Τι μετράει;

 239. sarant said

  Σοφία, πολύ μου άρεσε αυτό με τη Λεγεώνα και η τελευταία παράγραφος.

 240. Ἔ, ἀφοῦ κάνουν καὶ στὸ ΗΒ καταλήψεις νὰ δώσουμε συχγαρητήρια στοὺς καταληψίες ποὺ μᾶς ἔβγαλαν ἀσπροπρόσωπους στὸ διεθνές. Τί στὸ καλό, καθυστερημένους θὰ μᾶς ἀφήνανε;

 241. KapetanEnas said

  #234

  Γιάννη, χωρίς να έχω εντρυφήσει στους Γερμανούς κοινωνιολόγους των αρχών του 20ού αιώνα, νομίζω, ότι η έννοια Gesellschaft αντιστοιχεί σε μία πιο δυναμική αλλά διασπασμένη κοινωνία, που έφερε στην Ευρώπη η σταδιακή επικράτηση του Καπιταλισμού. Μία εταιρεία θα μπορούσε να θεωρηθεί τόπος πραγμάτωσης ενός τέτοιου αισθήματος και τα κράτη του 18ου αιώνα, θέλουν να είναι οργανωμένα σαν μεγάλες εταιρείες. Πρόκειται για τον ορθολογισμό που προανέφερα. Που όπως κάθε «ορθολογισμός» που δεν έχει υψηλό πνευματικό περιεχόμενο, κρύβει μεγάλες παράνοιες.

  Το ξέρω, οτι, από την άλλη, μια παραδοσιακή
  gemeinschaft, μπορεί να μετεξελιχτή σε κάποιου είδους ναζιστική Volksgemeinschaft.

  Μόνο που νομίζω, ότι οι Χιτλερικές τελετές είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία, ακριβώς επειδή ο Γερμανικός λαός είχε έλλειψη υψηλής τελετικής εμπειρείας- η εκκλησία δεν τον κάλυπτε πια. Καλός ο Μπαχ, αλλά τον ακούει αλλιώς ενας πιστός, μέσα στην εκκλησία.

  Πάντως, δεν προτείνω να πάμε προς τα πίσω και να αναβιώσουμε τελετές, που δεν πιστεύουμε.

  Λέω, ότι θάπρεπε να εφεύρουμε νέες τελετές, συνειδητά. Όπως, όταν η συνοικισμένη Αθήνα εφηύρε τα Παναθήναια, ή κατόπιν όταν θεσμοθέτησε την Τραγωδία και την Κωμωδία.

  Αυτή είναι μια ουτοπική σκέψη μου, που αφορά κυρίως κάποια μελλοντική κοινωνία, αλλά και μια αντίδραση στη σημερινή κοινωνία, που η διάλυση έχει την φέρει στον πάτο.

  Για μένα τελετές ήταν τα πανηγύρια των χωριών, οι μαντινάδες, τα σπιρίτσιουαλ, η χασισοποτεία των ρεμπέτηδων με το μπαγλαμαδάκι. Σήμερα ένα καλό θεατρικό έργο είναι μιά τελετή. Σου κάνει κάτι, σε βοηθάει να ζήσεις μαζί με τους άλλους και να μην αρχίσεις να τους πετάς έναν έναν από το παράθυρο.

  Φυσικά και η θρησκεία. Αλλά όχι για μάς,που δεν πιστεύουμε, ούτε γι αυτούς που λένε ψέμματα ότι πιστεύουν, γιατί έτσι πρέπει να πει ο ακρο-δεξιός στην Ελλάδα, αλλιώς τον λένε κομμουνιστή.

  Αλλά τώρα που έχουν λείψει οι τελετές, και δεν πιστεύουμε σε πολλά, υπάρχει ένα ,ας το πω, κενό εξουσίας. Και έρχεται να το καλύψει κάθε παράνοια.

  Άκου την ‘υποβλητική’ μουσική υπόκρουση στις Λιακοπουλικές Ανδρομέδειες ταινίες στο YouΤube.

  Και δες τους εξαρτημένους στο δρόμο. Όλοι το έχουν βιώσει και θα σου το πούνε: Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρέζας, είναι η τελετουργία με το σέο.

 242. YOSEF22ADAR said

  Δυστυχως δεν μπορεσα να βρω στα (ηλεκτρονικα) αρχεια μου
  εκεινο το αρθρο για τους ΣΟΒΑΡΟΥΣ «αναλυτες» του Cambridge
  που στα τελη του 19ου αιωνα – και μεγαλη αλαζονικη σιγουρια –
  προεβλεπαν οτι σε λιγα χρονια το Λονδινο θα ηταν στρωμενο
  με κοπρια αλογων υψους τριων ποδιων.

  Παρ’ ολα αυτα παρεμεινα αγγλοφιλος 🙂

 243. Χρηστος Κ. said

  Μαρω Δουκα και Ιωαννα Καρυστιανη
  http://www.aristerovima.gr/details.php?id=1757

 244. ἄσχετο: ἔχει δεῖ ἢ διαβάσει κανεὶς τὴν «Τελετὴ» τοῦ Μάτεσι;

 245. KapetanEnas said

  #236, 237
  Σοφία πάντως και στην Ελλάδα τηρούν τις παραδόσεις. Στην Πάντειο είχε καθιερωθεί το High Table. Βέεεβαια, τρώγανε οι καθηγητές με χρυσά κουτάλια. Αλλά όχι όπως στην Οξφόρδη, μάλλον όπως στο Κολλέγιο Μαγείας του Χάρι Πότερ. Έπιαναν δύο χιλιάδες τ.μ κόκκινη μοκέτα και τη μεταμορφώνανε σε Φεράρι. Κάποιοι, νομίζω συνέχισαν, την επιστήμη τους στο Κολλέγιο Κορυδαλλού.
  Οπότε, hasap, κατα το Μαστρο-γιάννη και τα κοπέλια του.

 246. Και κατοχωρίτικες ακαδημαϊκές κινητοποιήσεις…

 247. Χρηστος Κ. said

  Σα δε ντρεπονται εκει στην εσπερια αυτοι οι αλητες οι φοιτητες να καταλαμβανουν πανεπιστημια και να διοργανωνουν διαδηλωσεις. Και ποτε θα διαβασουν?
  Και χαλανε και τον υπνο των «νοικοκυραιων»

 248. YOSEF22ADAR said

  # 233 και # 241 KapetanEnas

  Εδω υπαρχουν πολλες τελετες (rituals) :
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/02/mponamas/
  Σχολια 16 και 20

  Ας μην κρινουμε μονο απο αυτο που εχουμε διπλα μας.
  Στο μεγαλυτερο μερος του πλανητη
  – «τριτος κοσμος», «αναπτυσσομενες χωρες»
  και αλλα τετοια politically correct –
  οι τελετες αποτελουν μερος της καθημερινοτητας.

  Εν μερει συμφωνω μαζι σου …

 249. ΣοφίαΟικ said

  239: Κοιτάζω τους πιτσιρίκους προπτυχιακούς και παρατηρώ ότι είναι πολύ έυκολο να εξαλειφτούν οι ανισότητες της καταγωγής. Μόνο που δεν εξομοιώνονται προς τα κάτω αλλα προς τα πανω. Στους δε μεταπτυχιακούς, επικρατει απόλυτη ισότητα.

  Όσο για το πνέυμα του JBS, με τόσο ισχυρή φιλοσοφική και θεολογικη σχολή, είναι αναμενόμενο να έχουμε σε κάθε γωνιά κι από ένα ηθικό ζήτημα προς ανάλυση. Έβαλα και τη θεολογία μέσα γιατί νομίζω ότι ένα μέρος αυτού που περιγραφω οφείλεται στη θρησκέυτική πίστη ορισμένων πανεπιστημιακών.

 250. sarant said

  243, η πρώτη παράγραφος:
  Τελικά μόνον ένα άσυλο λειτουργεί τέλεια στον τόπο μας, το Κοινοβούλιο, και μόνο για παρανομήσαντες βουλευτές, που δεν αίρεται η ασυλία τους, και παρανομήσαντες υπουργούς, που προστατεύονται από τον κατάπτυστο και κραταιό νόμο τους.

 251. ΣοφίαΟικ said

  239: Κοιτάζω τους πιτσιρίκους προπτυχιακούς και παρατηρώ ότι είναι πολύ έυκολο να εξαλειφτούν οι ανισότητες της καταγωγής. Μόνο που δεν εξομοιώνονται προς τα κάτω αλλα προς τα πανω. Στους δε μεταπτυχιακούς, επικρατει απόλυτη ισότητα.

  Όσο για το πνέυμα του JBS, με τόσο ισχυρή φιλοσοφική και θεολογικη σχολή, είναι αναμενόμενο να έχουμε σε κάθε γωνιά κι από ένα ηθικό ζήτημα προς ανάλυση. Έβαλα και τη θεολογία μέσα γιατί νομίζω ότι ένα μέρος αυτού που περιγραφω οφείλεται στη χριστιανική πίστη ορισμένων πανεπιστημιακών.

 252. ΣοφίαΟικ said

  Αυτό έφυγε δις και στα ενδιαμεσα μου έβγαλε κι ενα στέλνετε μηνύματα πολύ γρηγορα. Τι να πεις!

 253. sarant said

  252: Περίεργο, συνήθως τα διπλά δεν τα αφήνει να εμφανιστούν.

 254. ΣοφίαΟικ, η σχολιάστρια που σχολιάζει πιο γρήγορα κι απ’ τη σκιά της WordPress

 255. YOSEF22ADAR said

  Η επαναληψη ειναι μητερα της μαθησεως 🙂

 256. Immortalité said

  @182 Μαρία δεν κατάλαβα τι εννοείς, αν θες το εξηγείς.

  @193 Μπετατζή δεν κατάλαβα κάποιος εδώ μέσα να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερη κάστα επειδή έχει ένα πτυχίο. Όσο για το σχόλιο: Από τη Νομική έχουνε περάσει όλοι αυτοί ρημάξανε τον τόπο, σιγά το ναό της γνώσης, θα σκίσουμε κανα καλτσόν, να σου θυμίσω ότι δεν έχουμε δικτατορία και όλοι αυτοί που ρημάξανε τον τόπο εκλεγήκανε από κάποιους που πτυχίο μπορεί να μην είχαν απαραίτητα, αλλά προσδοκούσαν σε όλα τις πιθανά και απίθανα βολέματα και στραβά μάτια. Αλλά βέβαια, ο Λαός μόνο προδομένος, εξαπατημένος και καημένος μπορεί να είναι. Υπεύθυνος σε καμία περίπτωση.

  Επίσης από την κουβέντα αποκομίζω την εντύπωση ότι ο Νόμος είναι κάτι αισχρό και επαίσχυντο, το οποίο μας επιβλήθηκε άνωθεν και που μαγκιά μας να το παραβιάζουμε. Ωραίο κουστουμάκι. Ταιριάζει σε πολλές πλάτες.

 257. YOSEF22ADAR said

  # 256
  Ο νομος ενδεχεται να «είναι κάτι αισχρό και επαίσχυντο»
  http://en.wikipedia.org/wiki/Antigone_(Sophocles)

  Ο νομος ενδεχεται να αλλαξει – για πολλους και διαφορους λογους.

  Το Εθνικοσοσιαλιστικο κομμα της Γερμανιας ηρθε στην εξουσια
  με ΝΟΜιμες διαδικασιες.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_Party

  «Αλλά βέβαια, ο Λαός μόνο προδομένος, εξαπατημένος και καημένος μπορεί να είναι.
  Υπεύθυνος σε καμία περίπτωση. »
  Μηπως αντιμετωπισαν (και αντιμετωπιζουν) το λαο αυτο
  ως πολιτικα ανωριμο ?

 258. Immortalité said

  @ 257
  α) Θέλεις να κάνουμε φιλοσοφική ανάλυση στην Αντιγόνη, πα ντε προμπλέμ. Αλλά να ξέρουμε και γιατί μιλάμε και να μην υποτιμάμε το συνομιλητή μας. Έτσι;

  β) Φυσικά και ενδέχεται να αλλάξει. Το πώς είναι ένα ζήτημα. Το ότι οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία με εκλογές δεν σημαίνει ότι οι εκλογές πρέπει να καταργηθούν γιατί μπορεί να ξαναπάρει την εξουσία ένα αντίστοιχο κόμμα. Και ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν ήταν ένας φωτισμένος μονάρχης. Αυτά θα λέμε; Η περιπτωσιολογία δεν είναι επιχείρημα από μόνη της.

  γ)Μήπως τους έδωσε το δικαίωμα;

 259. Μαρία said

  Ιμόρ, έγραψες:
  Είναι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν εν γνώσει τους ότι δεν δικαιούνται άδεια παραμονής και τώρα έχοντας δημιουργήσει μια ντε φάκτο κατάσταση απαιτούν την νομιμοποίησή τους. Και καταλαμβάνουν την όποια Νομική.
  Προσπαθώντας να καταλάβω πώς σκέφτεσαι, αφαίρεσα όσα δεν ισχύουν για τους μετανάστες που ήρθαν στη Σαλονίκη, την κατάληψη και το θέμα του πανεπιστ. ασύλου.

 260. Immortalité said

  Με ρωτάς πώς σκέφτομαι γενικά για τους οικονομικούς μετανάστες;

 261. YOSEF22ADAR said

  # 258

  Δεν καταλαβαινω γιατι «νιωθεις» οτι σε υποτιμω.
  Καθε αλλο … Η μυτη μου ειναι πολυ χαμηλα.

  ——–
  Αλλα δεν ζητησα φιλοσοφικη αναλυση της Αντιγονης, ζητησα ?
  Η λεγαμενη αντιτιθεται σε “ αισχρό και επαίσχυντο νόμο”,
  αυτο λεω.
  Αλλα κι αυτο ειναι περιπτωσιολογία ε ?

  ——–
  «Φυσικά και ενδέχεται να αλλάξει. Το πώς είναι ένα ζήτημα.»
  Ο νομος ενδεχεται να αλλαξει – με πολλους και διαφορους τροπους.
  Και αυτη η διαδικασια αλλαγης μπορει να ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ
  για οσο κραταει.
  Εδω να δεις περιπτωσιολογίες που εχω να παραθεσω.

  ——–
  γ) Αυτο λεω.
  Εσυ χρησιμοποιεις λεξεις «συναισθηματος» ομως.
  Ταιριαζουν με την πολιτικη λογικη και βουληση ?

  ——–
  Οταν γραφεις «περιπτωσιολογία» εννοεις μαλλον το «ειδικο».
  Δηλαδη μια μεθοδος της Λογικης …

 262. Μαρία said

  Όχι, βρε Ιμόρ, γενικά. Ήθελα απλώς να καταλάβω το νόημα της φράσης που παρέθεσα.

 263. Immortalité said

  @ 261 Η λεγάμενη αντιτιθεται σε “ αισχρό και επαίσχυντο νόμο” που έχει επιβληθεί άνωθεν, από ένα τύραννο,ένα νόμο που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης εξουσίας και παραβιάζει τις αρχές του φυσικού δικαίου. Βλέπεις εσύ κοινά σημεία;

  β) μπορεί να είναι και παράνομη. Σε τι καθεστώτα; κάθε πότε; με ποια κριτήρια;

  γ) δεν κατάλαβα τι εννοείς.

 264. betatzis said

  Ιμόρ, στο νου μου είχα πρώτα απ΄ όλα τα φοιτητόνια που ξετρύπωσε ο Δύτης να κουβεντιάζουν.

  Για τα άλλα που λες, άστο καλύτερα, μπεζέριασα σου λέω. Να σου πω μόνο ότι δεν γράφω ούτε το λαό ούτε το νόμο με κεφαλαία, γι΄ αυτό μάλλον δεν καταλαβαινόμαστε.

  Σου αφιερώνω το I fought the law and the law won, καλύτερα με εκτέλεση Clash και άμα βρεις Πυτικάκη, ειδοποία 🙂

  Καπετάνιε, έδωσες ρέστα, να΄ σαι καλά. Εσένα σου αφιερώνω το Καπετάνιε, καπετάνιε, χαμογέλα.

  (Άμα ήξερα να ανεβάζω γιουτιούμπια, θα το έκανα αμέρικαν μπαρ το μαγαζί).

  Καληνύχτα σε ούλους.

 265. YOSEF22ADAR said

  # 263
  Για το γ)

  Σχολιαζεις :
  “Αλλά βέβαια, ο Λαός μόνο προδομένος, εξαπατημένος και καημένος μπορεί να είναι.
  Υπεύθυνος σε καμία περίπτωση. ”

  Σχολιαζω :
  “Αλλά βέβαια, ο Λαός μόνο προδομένος, εξαπατημένος και καημένος μπορεί να είναι.
  Υπεύθυνος σε καμία περίπτωση. ”
  Μηπως αντιμετωπισαν (και αντιμετωπιζουν) το λαο αυτο
  ως πολιτικα ανωριμο ?

  Σχολιαζεις :
  γ)Μήπως τους έδωσε το δικαίωμα;

  Σχολιαζω :
  γ) Αυτο λεω.
  Εσυ χρησιμοποιεις λεξεις “συναισθηματος” ομως.
  Ταιριαζουν με την πολιτικη λογικη και βουληση ?

 266. YOSEF22ADAR said

 267. KapetanEnas said

  248
  Yosef,για να σου εξηγήσω το συλλογισμό μου: (Είσαι εβραίος, ή κάνω λάθος;)Έτσι κι αλλιώς: Σκέψου το Χανουκά. Κάπου άκουσα, ότι όλη η υπόθεση της τρίτης,»Ελληνικής εξορίας» του Ισραήλ, δεν έχει να κάνει ούτε με μιλιταρισμούς, ούτε με γιαλατζή Χριστούγεννα, παρά με μία πνευματική εξορία, του Εβραίου που έχει αποξενωθεί από τον Εβραϊσμό. Φαίνεται, οτι η εποχή των Μακκαβαίων ήταν μια περίοδος που ο Εβραϊσμός (όλες οι θρησκείες ίσως) ήρθαν αντιμέτωπες με τον Ελληνιστικό τρόπο ζωής, και οι πιστοί, αντίθετα από άλλες φορές, τα χρειάστηκαν. Φοβήθηκαν δηλαδή, γιατί εκείνη, η μοντέρνα σχεδόν κοσμικότητα, είχε πάρα πολλά να τους δώσει.Θέατρα, βιβλιοθήκες, φιλοσοφία, υλισμό. Όπως και σήμερα. Αυτό λοιπόν, που τους κράτησε είναι οι Τελετές.Οι παλιές και οι καινούριες, με τα εννιά κεριά κ.ά.
  Να μία εξτρήμ κατάσταση τελετής:

  Τώρα, αν όλους αυτούς τους ανθρώπους τους αφαιρέσεις τη τελετή και τους ύμνους, είναι σα να τους σκοτώνεις. Φυσικά για κάποιον, που, όπως οι περισσότεροι από μας δεν πιστεύουν στο Θεό, όλο αυτό το σκηνικό με τα αστεία καπέλα, δεν είναι τίποτα άλλο, παρα ένα βάρβαρο κόψιμο του πετσακίου, όπως επίσης γελοίο είναι και το βούτηγμα στην κολυμπήθρα ενός τρομοκρατημένου μωρού, που τσιρίζει.

  Εγώ, βεβαίως,το θέμα το βλέπω από την αντίθετη πλευρά, ενός μοντέρνου ανθρώπου, που οραματίζεται μια άλλη κοινωνία. Θέλω, λοιπόν, να πω, ότι αυτά όλα τα τελετικά, έχουν μια δύναμη. Και δεν είναι εύκολο να ξεριζωθούν. (Μερικά,μάλιστα, δεν πρέπει και να ξεριζωθούν). Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, θα πρέπει αυτό που προσφέρεται στην ανθρωπότητα, σαν αντίτιμο, από «εμάς», να είναι κάτι εξ ίσου δυνατό πνευματικά, και μάλιστα πολύ δυνατότερο.

  Αλλιώς οι κυριούλες κάθε τόσο θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ, όχι επειδή δεν μπορούν με την κομμένη σύνταξη να αγοράσουν κρέας, αλλά επειδή πέθανε κάποιος διεφθαρμένος αρχιεπίσκοπος. Ή ραβίνος. Ή γκουρού.

 268. Immortalité said

  @264 Μπετατζή τα κεφαλαία εξυπηρετούν την διάκριση μεταξύ της έννοιας (ο Νόμος) και του ειδικότερου μέρους (ο νόμος 2190/1920 πχ). Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Δεν προσκυνώ τον Α.Κ. δις ημερησίως αν αυτό υπονοείς. Ειδοποιώ εγώ αλλά το ίδιο που μου κάνει. Θέλεις να πάρω σβάρνα τις οικοδομές και να ψάχνω; :)(Σου χει στείλει μαιλ ο Νίκος εδώ και πολλές πολλές μέρες. Άνοιξέ το ντε!)

  @265 Χρησιμοποίησα τις λέξεις που περιγράφουν τον εξαπατημένο λαό του Μπετατζή στο 193.

 269. Μπουκανιέρος said

  Νομίζω ότι είναι παραπλανητικό να συζητιούνται τα πολιτικά θέματα σε νομικίστικο επίπεδο (αυτό προσπάθησα να υπαινιχτώ στο σύντομο σχόλιο μου, πολύ παραπάνω).
  Κατά τη γνώμη μου, η στάση αυτή δείχνει υποκρισία, που πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να τη χαραχτηρίσω συνειδητή.
  (Οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούν φοβερό και τρομερό πράγμα, «απροκάλυπτη παρανομία», την ειρηνική κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου κλείνουν τα μάτια και το στόμα μπροστά σε άλλες παρανομίες, π.χ. όταν μισή ντουζίνα μαντράχαλοι χτυπάνε με ματσούκια μια κοπέλα, κι όταν λιποθυμήσει την κλωτσάνε στο κεφάλι. Αν ήταν ειλικρινής αυτή η ανατριχίλα που νιώθουν μπροστά στην ιερότητα του νόμου, θα τους συγκινούσε ακόμα περισσότερο η δεύτερη περίπτωση, καθώς οι δράστες είναι τα λεγόμενα «όργανα του νόμου».)

 270. ΣοφίαΟικ said

  254: 🙂

 271. Immortalité said

  @262 Νόμιζα ότι ήταν ξεκάθαρη, αλλά ας το πάμε άλλη μια. Πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες όχι πρόσφυγες, ικέτες ασύλου, ανιθαγενείς και άλλες διωκόμενες ομάδες που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Άλλωστε το λένε και οι ίδιοι στο δεσμό που δίνει ο Δύτης. (Και το διευκρινίζω γιατί πολλοί εδώ μέσα έχουν μπερδέψει το πανεπιστημιακό άσυλο με το άσυλο της συνθήκης της Γενεύης) που γνώριζαν ότι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου και παραμονής και τώρα απαιτούν να αλλάξει ο νόμος γιατί έχουν έρθει και έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση. Δηλαδή αυτοί που δεν έχουν τα κατάλληλα μέτρα να χτίσουν και χτίζουν και μετά ανεβαίνουν στις ταράτσες και απειλούν να πέσουν αν γκρεμιστεί το σπίτι και απαιτούν νομιμοποίηση σε τι διαφέρουν; Η αυτοί που έχουν προσληφθεί παρανόμως και με μέσο και μετά όταν (και αν) ανακαλούνται καταλαμβάνουν τις υπηρεσίες και ζητούν νομιμοποίηση σε τί διαφέρουν; Θα μου πεις ότι όλα είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Όταν όλες αυτές οι ομάδες είναι πλειοψηφία τότε φροντίζουν να διευθετηθεί και το ζήτημά τους. Αλλά δεν πιστεύω στην ισότητα στην παρανομία, ούτε ότι μια διαρκής παράνομη κατάσταση θεμελιώνει δικαίωμα νομιμοποίησής της.

 272. Immortalité said

  @269 Ελπίζω να μην εννοείς εμένα μια και ξέρεις καλά ότι δεν είμαι η Τρέμη. Ούτε ο Πρετεντέρης βεβαίως βεβαίως.

 273. YOSEF22ADAR said

  # 267 KapetanEnas

  Δεν θελω να μπω σε «απολογητικη» διαδικασια
  για τη Χανουκά η’ το Μπαρ-Μιτσβά
  γιατι πρωτον δεν ειναι ο καταλληλος χωρος
  (θα καναμε καταχρηση της φιλοξενιας του Νικοκυρη
  και θα παιζαμε με την υπομονη των συν-σχολιαστων)
  και δευτερον θα μας επαιρνε μηνες
  (προσωπικα δεν εχω το χρονο).

  ——-
  Ενδεικτικα μονο ν’ αναφερω οτι
  οι Εβραιοι δεν «ήρθαν αντιμέτωποι με τον Ελληνιστικό τρόπο ζωής»
  απειληθηκαν με εξοντωση αν δεν ακολουθουσαν αυτο τον τροπο.
  Δεν μιλαμε για Ελληνικο τροπο,
  μιλαμε για Ελληνιστικο – παρακμη , και της γλωσσας («κοινη»).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hanukkah

  ——-
  Αυτο που βλεπεις στο video του youtube
  ειναι μια τελετη Μπαρ-Μιτσβά (= γιος των Εντολων)
  που λαμβανει χωρα οταν ενα αγορι γινεται 13 χρονων.
  Τοτε γινεται υπευθυνος των πραξεων του απεναντι στον (θρησκευτικο) νομο.
  Να σημειωσω πως και μη θρησκευομενοι Εβραιοι
  γιορταζουν την τελετη, που γενικα ειναι πολυ σεμνη.
  Στο συγκεκριμενο video προκειται για υπερ-ορθοδοξους Εβραιους.
  Δεν ειναι αυτη η norma ομως.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bar_mitzvah

  ——-
  Τα links που σου εδωσα στο σχολιο # 248
  δεν αναφεροταν σ’ αυτο.
  Αφορουσαν τον Sir James George Frazer
  και την εργο του “The Golden Bough: A Study in Magic and Religion” (1922).
  Γυρισε ολον τον κοσμο παρατηρωντας και συγκρινοντας
  ηθη κι εθιμα, συνηθειες και ΤΕΛΕΤΕΣ
  και οργανωσε τα στοιχεια σ’ ενα μνημειωδες εργο.
  Δεν σου ειπα να πιστεψεις σε ολα αυτα που γραφει
  απλα να σκυψεις και εντελως ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ
  να τα μελετησεις.

  ——-
  Και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ μερος του ανωτερω σχολιου μου # 248 :
  Ας μην κρινουμε μονο απο αυτο που εχουμε διπλα μας.
  Στο μεγαλυτερο μερος του πλανητη
  – “τριτος κοσμος”, “αναπτυσσομενες χωρες”
  και αλλα τετοια politically correct –
  οι τελετες αποτελουν μερος της καθημερινοτητας.

  ——-
  Το οποιο μας επαναφερει στο θεμα μας.
  Ο μεσος Ευρωπαιος (των Ελληνων συμπεριλαμβανομενων)
  εχει ΠΑΝΤΕΛΗ αγνοια για τους λαους της Ανατολης η’ του Νοτου.
  Την ιδια αγνοια εξακολουθει να εχει ακομη και τωρα που
  καποιοι ανθρωποι απο τους λαους αυτους
  βρισκονται «εντος των τειχων».
  Μιλαμε για ΑΛΛΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ
  κουλτουρα και νοοτροπια.
  ΕΝΤΕΛΩΣ …
  Οποτε μαλλον υπαρχει προβλημα συνεννοησης …

 274. Ευχαριστούμε για την έρευνα και την πάντα άψογη τεκμηρίωση.
  Γιατί άραγε οι περισσότεροι από εμάς είμαστε έτοιμοι ν’ ακούσουμε ό,τι έχει να μας πει ο κάθε Κρανιδιώτης;
  Και το άρθρο και το δεύτερο υστερόγραφο (έξοχο!) θα τσάκιζαν κόκκαλα, αν όσοι πρέπει να τ’ ακούσουν δεν είχαν επιλεκτική ακοή.

 275. KapetanEnas said


  Τώρα πιο ειδικά. Σχετικά με τους Νόμους και την Ελλάδα, ή, μάλλον, τις σύγχρονες Δημοκρατίες, το θέμα είναι κάπως πιο απλό.

  Το Σύνταγμα στο Πρώτο του άρθρο λέει, ότι όλες οι Εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ του λαού και του έθνους.

  Φυσικά, προσθέτει, αν θυμάμαι καλά, ότι ασκούνται με τον τρόπο που επιβάλει το Σύνταγμα. Αλλά το πρωτεύον και ουσιαστικό είναι το πρώτο που λέει.

  Δεν νομίζω, ότι υπάρχει έστω και ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, που να ισχυρίζεται, οτι ο λαός, τα εκατομύρια του κοσμάκη, αυτή την εποχή έχουν πραγματικά την εξουσία. Όλοι θα σου πουν, ότι μας διοικούν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί προς όφελος δικό τους και των τραπεζών ή γενικά υπέρ του πλούτου.

  Το ερώτημα είναι: -Μα εμείς δεν τους βγάλαμε; Δεν έχουμε Δημοκρατία;

  Και η απάντηση;:-Ναι, αλλά αυτού του είδους η Δημοκρατία είναι κουτσουρεμένη.

  Το τι πρέπει να γίνει δεν είναι εύκολο να βρεθεί, και μάλλον δε θα το βρουν πολιτικοί,αλλά κάποιοι περίεργοι και κάποιοι ουτοπιστές. Και επειδή είμαι λίγο κι από τα δύο αυτά, ιδού(νομίζω την ιδέα την έχω ξαναγράψει):

  Σύμφωνα με τον Κοντορσέ, ο λαός εκφράζει την εξουσία του με δύο τρόπους. Όταν τη μέρα των εκλογών ψηφίζει π.χ. για μια συντακτική (ή αναθεωρητική) Βουλή , οπότε έχουμε την λεγόμενη pouvoir constituant.

  Μετά ,κατά κάποιο τρόπο καταργεί την άμεση αυτή εξουσία του, ή καλύτερα, την μεταβιβάζει στους θεσμούς του κράτους, (κυρίως εδώ μιλάμε για τις Τρείς διακεκριμένες εξουσίες),και τότε έχουμε την pouvoir constitué.

  Δηλαδή στην πραγματικότητα, ο περίφημος λαός αποφασίζει άπαξ. Το τι θα αποφασίσει όμως, εξαρτάται από το τι θα σκεφτεί στο ενδιάμεσο διάστημα των Τεσσάρων ή περισσότερων χρόνων . Αν τις πληροφορίες και άρα τη σκέψη του τις ελέγχουν θεσμοί με ίδιον συμφέρον, όπως τα media και τα ιδιωτικά ή κυβερνητικά κανάλια, αυτό σημαίνει οτι Η ΙΔΙΑ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ.

  Τι πρέπει να γίνει;

  Εγώ θα έλεγα τα εξής:

  Η εποχή της Δημοκρατίας των Τριών Εξουσιών, δηλ. της Νομοθετικής, της Εκτελεστικής και της Δικαστικής, έχει τελειώσει. Ναι, ήταν καλύτερη από την Απόλυτη Μοναρχία, αλλά τέλειωσε.
  Game over.

  Οι εξουσίες είναι τέσσερις και η τέταρτη είναι τα ΜΜΕ. Θα πρέπει να κατοχυρωθεί Συνταγματικά σαν τέτοια, να οριστεί με νόμους, που θα χτιστούν πάνω σε μια ηθική και μια Φιλοσοφία συγκεκριμένη και(μαζί με κάποια στοιχεία ιντερνετικής ή άλλου, νέου τεχνολογικού είδους δημοκρατίας*) να γίνει από όργανο αποβλάκωσης όργανο της εξουσίας του λαού.Τελεία.

  Δε λέω, ότι αυτή η πρόταση είναι πανάκεια, λέω οτι είναι ένα καλό σημείο να αρχίσει κανείς.

  *
  θα συμφωνούσα δηλ. με Σαραντάκο pere, δείτε και παλιότερο άρθρο…

 276. KapetanEnas said

  Jossef,
  Ξέρω αρκετά καλά, για gentile, τι είναι Χανουκά και τι Μπαρμίτζβα.

  Το νόημα του Χανουκά, έτσι όπως το μεταφέρω, δεν είναι δική μου επινόηση, είναι μια εσωτερική εξήγηση κάποιου Ραβίνου, που πραγματικά, δεν θυμάμαι που το είδα.

  Τώρα που έψαξα δεν το βρήκα, έπεσα όμως πάνω σ’ αυτό:

  Στο λήμμα για τις εξορίες του Ισραήλ, στην τέταρτη, την Ελληνική, η Wiki αναφέρει αυτά, είναι τσιτάτο κάποιου Ραβίνου:

  «…Hellenistic civilization was highly cultured and sophisticated. Although the Greeks had a strong sense of aesthetics, they were highly pompous, and viewed aesthetics as an end in itself. They were excessively attached to the quality of Tiferet, beauty. This was also related to an appreciation of the intellect’s transcendence over the body, which reveals the beauty of the spirit…»

  (Είναι κάποιου Tzvi Elimelech.Προφανώς για να αναφέρεται στα σεφιρόθ είναι Καμπαλιστής)

  Και η Wiki πάντως το λέει, ότι τελευταία δόθηκε βάρος στο μιλιταριστικό μήνυμα της γιορτής, δηλαδή όχι στο εσωτερικό.

  Πάντως δεν είναι καν αυτό το θέμα μου.

  Είναι οι Τελετές γενικά, και η δύναμή τους. Και μάλιστα από την πλευρά κάποιων που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία. Θα μπορούσε να είναι για το γάμο των Απάτσι, ή για την ταφή των Ζωροαστριστών, ή το Άγιο Όρος.

 277. YOSEF22ADAR said

  Ναι Captain.
  Γι’ αυτο σου εγραψα για το βιβλιο του Frazer.

  Συγκρινει κιολας.
  Αυτη ειναι η δυναμη του εργου του.
  Αυτη ειναι η τελετη της Πολυνησιας, λογου χαρη,
  και αυτο κανουν και οι Νορβηγοι,
  οπως επισης η φυλη Χ της Αφρικης.
  Μιλαμε για αποστασεις χιλιαδων χιλιομετρων
  και ομως μοιαζουν.

 278. YOSEF22ADAR said

  Και να κλεισω γι’ αποψε
  (εχω συναντηση με κατι …ονειρα απο χθες)
  με ενα τελευταιο σχολιο :

  Γραφεις (# 267) :
  «Φοβήθηκαν δηλαδή, γιατί εκείνη, η μοντέρνα σχεδόν κοσμικότητα,
  είχε πάρα πολλά να τους δώσει.
  Θέατρα, βιβλιοθήκες, φιλοσοφία, υλισμό.»

  Ολοι θεωρουν οτι η αρχαια Ελλαδα
  ειναι η πατριδα του θεατρου.
  Χμμμ…
  Στο κεφαλαιο 3 περι Συμπαθητικης μαγειας
  (ομοιοπαθητικη η’ μιμητικη, αν προτιμας)
  ο Frazer αναφερει τις αρχαιες αιγυπτιακες τελετες
  (Ωρος και Ισιδα αν θυμαμαι καλα).
  που αναπαριστουν τη ζωη και τα εργα των θεων.
  Και με το να μιμουνται,
  το προκαλουν να συμβει…
  Τελετες …

  Κατι για το οποιο εκανε νυξεις και ο Graves…

 279. Παντελής said

  Immortalite
  εκεί στου ‘κουφού’ την πόρτα που χτυπάς πόσες πιθανότητες δίνεις να σ’ακούσει ο ‘κουφός’ και να ανοίξει την πόρτα;

 280. zalion68 said

  #250 Ειναι φανερο οτι η κουβεντα δε μπορει να γινει σε αυτο το επιπεδο. Ας οψονται οι νομομαθεις και επιλεκτικοι της νομιμοτητας.

 281. sarant said

  274: Καλώς ήρθατε, σας ευχαριστώ!

 282. Σπεύδω να καταθέσω τη «συριζοποίηση» της Διαμαντοπούλου (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231076639) ως υποψήφια για λέξη του 2011. Και για βραβείο ξεφτίλας βεβαίως-βεβαίως…

 283. Θυμᾶμαι ὅτι τὸ ἐπιχείρημα τῆς Ἀντιγόνης εἶχε χρησιμοποιήσει ὁ Πολύδωρας ὅταν τοῦ εἶπαν ὅτι ἡ διαγραφὴ τοῦ θρησκεύματος ἀπὸ τὶς ταυτότητες θὰ γίνῃ βάσει νόμου. Βρὲ πῶς ἀλλάζουν οἱ καιροί….

  Ἐπίσης δὲν καταλαβαίνω γιατί ὅποιος εἶναι κατὰ τοῦ τσαμπουκᾶ τῶν καταληψιῶν καὶ τοῦ προκλητικοῦ ἐτσιθελισμοῦ τους πρέπει νὰ ἔχῃ κάνει πρῶτα ὑπεύθυνη δήλωσι ὅτι δὲν συμφωνεῖ μὲ τὸ κλέψιμο τοῦ δημοσίου χρήματος. Στὸ κάτω κάτω ἀφοῦ μπροστὰ στὴν κατάλληψι οἱ νόμοι εἶναι κουρελόχαρτα ἂς πήγαιναν νὰ κάνουν κατάληψι μὲ αἴτημα τὴν καταπάτησι τοῦ περὶ παραγραφῆς συνταγματικοῦ ἄρθρου.

 284. […] τα σχετικά κείμενα του Παντελή Μπουκάλα και του Νίκου Σαραντάκου με κάποιες αποκαλυπτικές […]

 285. […] τα σχετικά κείμενα του Παντελή Μπουκάλα και του Νίκου Σαραντάκου με κάποιες αποκαλυπτικές […]

 286. YOSEF22ADAR said

  # 283 Αυτο εννοεις Κορνηλιε ?
  Παλι τον ταχυδρομο προσεχεις και οχι το μηνυμα ?

  «… Ομως ήταν ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας αυτός που στις 28/1/04,
  λίγες βδομάδες πριν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές,
  έγραφε περισπούδαστο άρθρο «Περί αστυνομίας»,
  όπου επέμενε στη διάκριση μεταξύ αστυνομίας και πραιτοριανής φρουράς:
  «Αλλο αστυνομία και άλλο «πραιτοριανοί φύλακες».
  Αλλο φύλακες της κοινωνίας και άλλο φύλακες του καθεστώτος.
  Η διαφορά έγκειται στη γραμμή που χωρίζει τους άγραφους νόμους της Αντιγόνης
  από τα διατάγματα του Κρέοντα» …»

  http://www.iospress.gr/ios2006/ios20061210.htm

  Ασε που ελειπα …
  Και δεν το ειχα προσεξει.
  Ευχαριστω 🙂

 287. YOSEF22ADAR said

  # 284-285
  Να βοηθησω – γιατι σε μενα δεν ανοιγει το LINK :
  http://jungle-report.blogspot.com/2011/01/blog-post_29.html
  Δύο κείμενα του Ιού που δεν μπήκαν στην Ελευθεροτυπία – Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

  Με ΑΝΑΦΟΡΑ σε τουτη ΕΔΩ την ιστοσελιδα
  sarantakos.wordpress.com/2011/01/27/sanspapiers/

 288. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Τελευταίες επεξηγήσεις μια και (α) η κουβέντα έχει προχωρήσει αλλού και (β) μέχρι και την Πέμπτη έχω πήξιμο:

  (238) Δύτη να στο ξανασπάσω μπας και με καταλάβεις – στις *συγκεκριμένες* περιπτώσεις κινητοποίησης:
  α) Τα ΜΑΤ/ΜΕΑ έδειραν Έλληνες πολίτες που προασπίζονταν τα νόμιμα (που δεν προασπίζεται το γκουβέρνο) και δεν ακούμπησαν τους παράνομους μετανάστες που ζητούσαν την νομιμοποίηση της παρανομίας τους (ασχέτως του αν πάνω σε αυτή την παρανομία έπεσαν κι άλλες 10 από όσους τους εκμεταλλεύονταν, δεν το αρνούμαι).
  β) Τα ΜΜΕ αφιέρωσαν πολλαπλό χρόνο στους δεύτερους σε σχέση με τους πρώτους και σύμφωνα με το ΣτΒΚ οι κινητοποιήσεις των (α) βοήθησαν στρατηγικά (άθελα τους) τους (β). Βρίσκω λοιπόν μια ξεκάθαρη ειρωνία στα παραπάνω και είπα να πετάξω το (όπως παραδέχθηκα εκ των προτέρων) προβοκατόρικο μου σχόλιο. Γκέκε;
  Τώρα προφανώς μιλώντας γενικά και αόριστα (α) ο μέσος παράνομος (και ενίοτε και νόμιμος αλλά κραχτός λόγω εμφάνισης) μετανάστης έχει περισσότερες πιθανότητες να φάει ξύλο από την αστυνομία έξω από περιβάλλον διαδηλώσεων από το μέσο κάτοικο της Κερατέας. Δεν ισχυρίζομαι το αντίθετο. Και δεν ήθελα να φάει κανένας ξύλο, ούτε στην Κερατέα ούτε στη Νομική. Το μουνόπονο τον Αλγερινό που επιτέθηκε στη θεία μου βέβαια αν κατά τύχη την πατούσε να τον άφηναν ανάπηρο-τετραπληγικό αλλά αμφιβάλλω να είχε πάει από τα Πατήσια στην Κρήτη και μετά στη Νομική μέσα σε 2 μήνες. Το μίσος μου (και τη λέξη τη χρησιμοποιώ κυριολεκτικά) είναι συγκεκριμενοποιημένο.

  (237) Ούτε το Τρίνιτι διέφερε Σοφία την εποχή μου (και δε νομίζω και τώρα). Τι να κάνουμε, πανεπιστήμιο 800+ χρόνων είναι, θα έχει και παμπάλαια κτήρια. Να τα γκρεμίσουνε για να ικανοποιηθεί ο κάθε κομπλεξικός; Σε μια χώρα όπως το ΗΒ που το class system δεν έχει πεθάνει τελείως τα μεγάλα πανεπιστήμια λειτουργούν σαν ταξικό ασανσέρ. Κι ας μην είσαι λόρδος αλλά παιδί από φάρμα όπως ο πιο στενός κολλητός μου, είσαι πχ. απόφοιτος Μαθηματικών του Καίμπριτζ, της Οξφόρδης, του Ιμπέριαλ κλπ. και αυτό σε βοηθάει στη συνέχεια της ζωής σου. Σώνει και καλά να βγούνε όλοι καπιταλιστικά σκυλιά – Γκάρντιαν και Ιντεπέντεντ (και Ομπζέρβερ) διαβάζαμε οι μισοί και πάνω στο JCR, ενθουσιασμός επικράτησε με την παραίτηση της Θάτσερ ανάμεσα στους μισούς και πάνω (ακόμα και πολλούς συντηρητικούς).

  Καλά να τα περνάτε και μια και ο Ιο-μαθής Ιωσήφ παρακολουθεί το νήμα ας μου λύσει και την απορία του κατά πόσο η Χάνουκα έχει αντι-ελληνικό χαρακτήρα (δικαιολογημένο δε στέκομαι εκεί). Πετιούνται τίποτα τσιτάτα για τους κακούς έλληνες να τους πάρει ο διάολος (στα χοντρικά, όχι κατά λέξη) σαν εκείνα που μου χαλάνε τη διάθεση μέσα στις ωραίες ψαλμωδίες της Μ.Εβδομάδας περί δυσεβών Ιουδαίων;

 289. #286 ὄχι, δὲν ἐννοοῦσα αὐτό, ἐννοοῦσα μιὰ δήλωσι σὲ τηλεοπτικὸ παράθυρο ποὺ εἶχα ἀκούσει ἰδίοις ὠσίν.

 290. Καπετάνιε, περὶ τελετῶν ψάξε τὴν ὁμιλία τοῦ Βορίδη γιὰ τὸν πρῶτο προϋπολογισμὸ μετὰ τὴν εἴσοδό του στὴν Βουλή. Θὰ δῇς ὅτι μιὰ χαρὰ τελετὲς ἔχουμε καὶ τώρα! 🙂

 291. YOSEF22ADAR said

  # 288 Αγαπητε Χασαπη

  απο το σχολιο μου # 273

  » … Ενδεικτικα μονο ν’ αναφερω οτι
  οι Εβραιοι δεν “ήρθαν αντιμέτωποι με τον Ελληνιστικό τρόπο ζωής”
  απειληθηκαν με εξοντωση αν δεν ακολουθουσαν αυτο τον τροπο.
  Δεν μιλαμε για Ελληνικο τροπο,
  μιλαμε για Ελληνιστικο – παρακμη , και της γλωσσας (“κοινη”) …»

  ΦΥΣΙΚΗ εξοντωση – θανατο.
  Αν δεν λατρευαν τα ειδωλα.
  Ο ηγεμονας ηταν ο Αντιοχος ο Δ’ ο Επιφανής (215-163 BCΕ)
  των Σελευκιδων διαδοχων του Μ. Αλεξανδρου,
  ο οποιος εστησε βωμο του Δια στον Ναο του Σολομωντα,
  απαγορευσε την περιτομη με την ποινη του θανατου
  και θυσιαζε γουρουνια στο βωμο του ναου.
  Μεταξυ αλλων …

  ——–
  (Σημ.: Στα χρονια του Ιησου στη Ρωμη,
  λατρευονταν ελευθερα πανω απο 2000 θεοτητες).

  ——–
  Και επιμενω πως δεν ειναι ο καταλληλος χωρος
  να συζητησουμε τι ειναι η Χανουκά
  η’ το Ραμαντάν
  η’ η Καθαρά Δευτέρα.
  🙂

  ——–
  Βλεπε και
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/20/ethnogenos/
  Σχολιο μου # 118

 292. ηλεΝίκος said

  :236
  Δε με νοιάζει να συνεχίζεις να μιλάς επό προσωπικού όπως θέλεις αρκεί να παρουσιάζεις επιχειρήματα, πράγμα που δεν κάνεις. Εκτός αν θεωρείς το γεγονός ότι χρηματοδότησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Cambridge το 1993 το gay pride parade ως αντράχτη απόδειξη των όσων θες να πεις, γιατί άλλο hard fact δεν έχεις αναφέρει. Κατά τ’ άλλα πάλι για το καβατζωμένο γραφειάκι σου και την ερευνούλα σου μας μιλάς. Να σε ξαναρωτήσω άλλη μία φορά άλλη μία φορά αν έχεις να πεις κάτι σε αυτά που ρωτάω στο 211 να τα συνδέσουμε λίγο με τη γενικότερη συζήτηση των καταλήψεων ή θα μου πεις πάλι ότι σου έθιξα τις αναμνήσεις λες και το Cambridge σου δίνει ποσοστά από τα κέρδη του; Και προφανώς δεν είναι μπάχαλο σαν το ΕΜΠ ή σαν το μπουρδέλο το Πάντειο – το μεγαλύτερο κωλόμπαρο της Συγγρού ως γνωστόν. Αλλά αν πρόσεχες τα σχόλια μου θα διαπίστωνες ότι δεν έκανα ούτε σύγκριση, ούτε προσπάθησα να υπερασπιστώ τα τιμημένα ελληνικά πανεπιστήμια απέναντι στα ξένα. Ανοιχτά ερωτήματα έθεσα τα οποία συνεχίζεις να αγνοέις.
  Όσο για την ερώτηση που θέτεις η άποψή μου είναι ότι η κατάληψη είναι έσχατο μέσο πίεσης, αλλά όταν έχει αποφασιστεί δημοκρατικά και όχι από παραταξιακές μειοψηφίες ίσως ως ευαισθητοποιημένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας θα έπρεπε να δεχτείς με στωικότητα τις συνέπειες του αγώνα ακόμα κι αν δεν τον υποστηρίζεις τόσο ένθερμα. Δεν λέω ούτε να σου κάψουν το γραφείο και να μην πεις τίποτα, ούτε να μη σε νοιάζει ή να μην διαμαρτυρηθείς αν δεν έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου, αλλά να το εντάξεις σε μια συνολικότερη εικόνα και να προσπαθήσεις να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε αυτή. Αν σε νοιάζει μόνο η προσωπική σου σταδιοδρομία και να μην τίποτα κακό κανείς γι’ αυτή ή να μην την παρεμποδίσει τότε η συζήτηση δεν υφίσταται καν.

  237: Αν αφήσουμε το ζήτημα για το αν το Cambrdige είναι γενικά συντηρητικό ή όχι, τι άποψη έχεις για την κατάληψη και τον τρόπο με τον οποίο έγινε; Ήταν ουσιαστική ή παρωδία; Έδειξε ότι η ηθική αμφισβήτιση του συστήματος έπιασε τόπο ή ήταν απλά ένας ελεγχόμενος κραδασμός που απορροφήθηκε για να επανέλθει ή εύρυθμη λειτουργία του συστήματος;

 293. ΣοφίαΟικ said

  292: Εσύ πιστέυεις ότι οι φοιτητικές καταλήψεις στην Ελλάδα είναι ηθική αμφισβήτιση του συστήματος ή ελεγχόμενος κραδασμός που απορροφήθηκε για να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος;

 294. ηλε-Νίκος said

  293: Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητα και σε απόλυτο βαθμό ή το ένα ή το άλλο. Κάθε κατάληψη είναι διαφορετική, διότι γίνεται με διαφορετικά αιτήματα και σε διαφορετικές συνθήκες. Οι ειδοποιός διαφορά των ελληνικών καταλήψεων είναι ότι γίνονται σε καθεστώς ασυλίας, το οποίο συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερη ευθύνη διαχείρισης και φύλαξης εκ μέρους των καταληψιών.
  Οι εθιμοτυπικές καταλήψεις τείνουν να γίνουν μέρος του συστήματος, δηλαδή ας τα αφήσουμε τα παιδιά να ‘επαναστατήσουν’ λίγο και ελεγχόμενα να μη μας πρήζουν όλο το συνέχεια. Κάτι σαν το καρναβάλι όπου για μια μέρά το χρόνο όλα επιτρέπονται ώστε να μας θυμίζει ότι τις υπόλοιπες 364 υπάρχουν αυστηροί κανόνες.
  Αν όμως δεν ύπήρχε το άσυλο και σε κάθε κατάληψη υπήρχε επέμβαση της αστυνομίας τότε θα υπήρχε κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές (αυτό λέει η συνεπής αριστεριστίκη γραμμή για παράδειγμα).
  Νομίζω όμως ότι κάθε κατάληψη όπως και αν συμβάνει πρέπει να έχει ορισμένα πάγια χαρακτηριστικά όπως υπαρκτά αιτήματα στα οποία να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των άμεσα εμπλεκόμενων, ευρεία συμμετοχή από όσους ψήφισαν υπέρ της και απόλυτο σεβασμό στο χώρο της κατάληψης επειδή ακριβώς γίνεται για να βελτιώσει τις συνθήκες του εκάστοτε πανεπιστημίου και όχι για να τις χειροτερέψει. Το αν θα παρακωλυθούν τα μαθήματα ή η διοικητική λειτουργία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εκτός της θέλησης των ίδιων των καταληψιών, όπως π.χ. η χωροταξία των κτιρίων.
  Σίγουρα τα παραπάνω σπάνια τηρούνται στις καταλήψεις των ελληνικών πανεπιστημίων και γι’ αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εκφυλισμένη μορφή, άσχετα από το δίκαιο ή το άδικο των αιτημάτων τους.
  Αν με ρωτούσες για συγκεκριμένες καταλήψεις θα μπορούσα να σου πω αν τις θεωρούσα δικαιολογημένες ή υπερβολικές, αλλά αυτό είναι απλά μια προσωπική άποψη. Σίγουρα δεν είμαι a priori εναντίον των καταλήψεων, ειδικά όταν υπάρχει η ελπίδα να αποφέρουν χρήσιμα αποτελέσματα,επειδή γενικά είμαι υπέρ του θεσμού του πανεπιστημίου και προτιμώ να τα βλέπω αυτόνομα και ως χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παρά είτε καμένα είτε δέσμια οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.
  What do you think?

 295. munich said

  Γεια σας,
  επιτρέψτε μου να θίξω κάποια άλλη πτυχή του ζητήματος.
  Τι θα συζητάγαμε αν π.χ. οι μετανάστες δεν είχαν καταλάβει τη Νομική αλλά τη Μητρόπολη Αθηνών ή κάποια άλλη εκκλησία? Ποιά είναι η άποψή σας?
  Πριν διαβάσω το άρθρο το κ. Σαραντάκου και χωρίς να γνωρίζω την ευρωπαϊκή προϊστορία το είχα προτείνει αυθόρμητα σε μια συζήτηση με αφορμή τη σημερινή συγκυρία όπου οι (έλληνες) συνομιλητές μου διακεινταν φιλικά προς τους μετανάστες και που ωστόσο βρήκαν την ιδέα μου αφελή.

  (συγγνώμη εκ των προτέρων για τυχόν λάθη)

 296. sarant said

  Καλώς ήρθες.
  Νομίζω ότι αν οι ίδιοι 237 μετανάστες καταλάμβαναν κάποια εκκλησία, και πολύ περισσότερο τη Μητρόπολη ή κάποια άλλη γνωστή εκκλησία, ο «ηθικός πανικός» θα ήταν πολλαπλάσιος, αν και θα έλειπε η παράμετρος του ασύλου.

 297. YOSEF22ADAR said

  http://213.16.131.110/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/01/2011_375995
  kathimerini.gr – Εισαγγελική κλήση σε 8 άτομα για τους μετανάστες στη Νομική Hμερομηνία : 31-01-11

 298. sarant said

  Ένας από τους οχτώ και ο πρύτανης 🙂

 299. Για το αδίκημα του τράφικινγκ, κοντολογής. Οι άθλιοι οι διακινητές, οι δουλέμποροι της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Σίγουρα τα τσέπωσαν χοντρά.
  (για πόσο ακόμα θα καταφέρνω να μεταμφιέζω την οργή σε ειρωνεία με όσα βλέπω, δεν ξέρω…)

 300. zalion68 said

  Γιατι ως γνωστον ο εισαγγελεας μπορει να βρει την επιτροπη αλληλεγγυης. Τους αλλους με τη Μιζενς και τα δομημενα δε μπορει να τους βρει. Κρυβονται πισω απο το δαχτυλο τους και ειναι αορατοι.

 301. Παντελής said

  Χάθηκαν 2 κλήσεις ακόμη; Μια για τον Αλαβάνο και μια για το Δουζίνα;; Δε μπορούμε να ακούμε άλλο πια αυτά που λένε! Έλεος!

  *Άντε και μια ακόμη για το Δύτη.. για να πέσει επιτέλους η μάσκα της ειρωνείας και να φανεί το οργισμένο του πρόσωπο.

 302. KapetanEnas said

  Γεια σου Κορνήλιε,

  προφανώς ανέφερες σε μένα το όνομα Βορίδης μόνο και μόνο να προκαλέσεις. Ευτυχώς ανοίγω το Πισί μετυα το μεσημεριανό φαί και δεν μού κόπηκε η όρεξη.Υπάρχει βεβαίως πάντα ο κίνδυνος να ξεράσω.
  Όχι, Κορνήλιε, δεν με ενδιαφέρουν οι τσεκουροφόροι ανθέλληνες του Λάος.
  Μόλις έμαθα, οτι είχανε στις τάξεις τους το γιό του περίφημου δοσίλογου Φον Γιοσμά, δεξί χέρι του αιμοσταγούς Πούλου,που ακολούθησε τους Γερμανούς και συμμετείχε (ο Φον) στην χιτλερική «ελληνική κυβέρνηση» του Βερολίνου.

  Στο τέλος θα με παραπέμψεις και σε κείμενα των φριχτών Κουκουλούδων, των αιμοσταγών συνεργατών των Ναζί εκ του χωρίου Κούκος , αν έχεις ακουστά .

 303. YOSEF22ADAR said

  Καπετανιε για να συνελθεις σου εχω …

  … Καπετάνισσες – Ηγουμενίτσα 21-01-2011
  http://kapetanisses.blogspot.com/2011/01/blog-post_22.html

  Και
  Η στάση του Νίκου Καββαδία
  Και
  Δελτίο Τύπου
  Και
  Καλεσμα στην τοπική κοινωνία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της
  (με ρούχα ανδρικά ,παπούτσια ,κουβέρτες ,τρόφιμα ,
  νάιλον για την προστασία από της άσχημες καιρικές συνθήκες)

 304. munich said

  #296 σας ευχαριστώ

  κάπως έτσι σκέφτηκα κι εγώ ξεκινώντας από τους ικέτες της αρχαιότητας. Αν είχαν καταλάβει μια εκκλησία θα αποφεύγαμε όλα αυτά περί «κακοποίησης του πανεπιστημιακού ασύλου για μια ακόμα φορά» ενώ θα μπορούσαν και να επικαλεστούν τα χριστιανικά ήθη της αγάπης, της ανθρωπιάς και της φιλευσπαχνίας. Κι εδώ οι συνομιλητές μου γέλασαν και μου ζήτησαν να φανταστώ την αντίδραση του χριστεπώνυμου πλήθους σε πρωτοσέλιδο με υπέρτιτλο «ισλαμιστές μουτζαχεντιν στη Μητρόπολη» ή κατι τέτοιο.

  Από την άλλη κι αφού διάβασα το άρθρο σας θα αποφεύγαμε το κλισέ που μου σπάει κάθε φορά τα νεύρα «Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτα. παγκόσμια πρωτοτυπία κτλ..»

 305. KapetanEnas said

  Yossef,
  Καλό.Αν και το δικό μου καράβι είναι του βουνού.

  Όσο για τα περί Χανουκά, επιμένω οτι το μύνημα δεν είναι η Χανουκία και τα δώρα.
  Αλλά οτι ο Ελληνιστικόις πολιτισμός ήταν ελκυστικός και άλλωστε πολλοί Εβραίοι ήταν εξελληνισμένοι. Και η ιστορία ξεκίνησε μάλλον σαν εμφύλιος μεταξύ των εξελληνισμένων και των παραδοσιακών.Κατά τα δύο χιλιάδες χρόνια της διασποράς, ιδίως τους τελευταίους δύο αιώνες της σχετικής ελευθερίας, η τρίτη εξορία, ο ελληνική γκολός, αφορούσε μία εσωτερική ‘Εξορία», μία αποξένωση ,βασικά λόγω αφομοίωσης.(Ρώτα τον Ραββίνο σου και πες μας*)

  *δε το λέω για πλάκα

  Χασάπ,

  Όσο για τους Έλληνες και τους Μακαβαίους είναι τόσο σχετικά τα περί Ελλήνων εκείνη την εποχή…Να φανταστείς, οι 7 Μακκαβαίοι θεωρούνται Μάρτυρες από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Νομίζω, πως είναι οι μόνοι Άγιοι προ Χριστού (άν εξαιρέσουμε δηλαδή προφήτες και τέτοιους).

  Όσο για τη δική μου ουτοπία για νέες Τελετές δικές μας, αφήστε το αυτό για αργότερα. Γιατί δεν είναι μια σκέψη για μια συγκεκριμένη εποχή, «αλλά για όλες τις εποχές».(Εδώ φάτσα που γελάει πονηρά)

 306. Η συζήτηση έχει ανοίξει πολύ, βέβαια. Να ευχαριστήσω τον Γιοσέφ, που μας σύστησε τις Καπετάνισσες. Και να πληροφορήσω ότι χτες το απόγευμα, την ώρα που έκανα τη δική μου μικρή βάρδια στο μέγαρο Υπατία ήρθαν οι «Αρβανίτες», που λέγαμε παραπάνω, από την Επιτροπή Αγώνα Κερατέας με 30-40 κατακαίνουργα παπλώματα και κουβέρτες για τους απεργούς μετανάστες πείνας. Στους υποκινητές, λοιπόν, και οι «Αρβανίτες»!

 307. ηλε-Νίκος said

  298: Συνονόματε το χαμόγελο (σαρκαστικό;) είναι επειδή θεωρείς ότι ο Πελεγρίνης αξίζει όντως να παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος ή για το μπάχαλο του πράγματος;
  Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ με την παράθεσή σου του αποσπάσματος που λέει για την μόνη πραγματική και αμετακίνητη ασυλία που ισχύει στην Ελλάδα, τη βουλευτική.

 308. sarant said

  Για το δεύτερο απ’ αυτά που λες.

 309. #302 ἐπαναλαμβάβω: ψάξε τὴν ὁμιλία τοῦ Βορίδη τὸ 2007 γιὰ τὸν προϋπολογισμὸ! τσεκούροσον μέν, ἄκουσον δέ!

 310. KapetanEnas said

  Κορνήλιε, δόσμου σάιτ ή κάνε μια περίληψη. Δεν μπορώ να κινούμαι σε ναζιστο-σάιτ, μου γυρίζει το στομάχι.

 311. #291
  Να θυμίσω τι ψέλνουν στις εκκλησίες την Μεγάλη Παρασκευή:

  «Αραβιανόν σκολιώτατον γένος Εβραίων…Αλαζών Ισραήλ μιαιοφόνε λαέ…Φθονουργέ, φονουργέ και αλάστωρ λαέ»

  Για την ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και το αδιέξοδο του κανονισμού ‘Δουβλίνο2’, όποιος θέλει ας παρακολουθήσει το παρακάτω βίντεο με την Ηλέκτρα Κούτρα, δικηγόρο και πρόεδρο της « Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ».

  Τα στοιχεία που δίνει έχουν ενδιαφέρον, όπως πχ ότι η Ελλάδα σήμερα διαχειρίζεται το 90% των προσφύγων της Ευρώπης, τα ποσοστά απόρριψης των αιτημάτων ασύλου είναι στο 99.96%, κλπ.
  Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όταν εξιστορεί την επίσκεψη της Φιλανδικής υπηρεσίας ασύλου και την υποκρισία των Ευρωπαίων που ενώ μας καταγγέλλουν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, ταυτόχρονα τους επαναπροωθούν πίσω στην Ελλάδα όταν οι πρόσφυγες φτάνουν στις χώρες τους…

 312. YOSEF22ADAR said

  # 311
  Γι΄αυτο δεν παω στις εκκλησίες την Μεγάλη Παρασκευή.
  Στεναχωριεμαι
  😦

 313. καλῶς οἱ Ἑβραῖοι λένε γιὰ τὰ ὅσα λένε γιὰ τοὺς Ἕλληνες ἐπὶ Άντιόχου καὶ ὡσαύτως καλῶς οἱ Χριστιανοὶ λέμε τὰ ὅσα λέμε γιὰ τὸν ἐπὶ Χριστοῦ Ἰσραήλ. ὁ καθένας γιὰ τὴν συγκεκριμένη περίπτωσι ἔχει δίκαιο.

 314. Yannis_H said

  #234 Kapetanenas,

  Όντως το Gesellschaft αναφέρεται σε μια πολυδιασπασμένη και δυναμική κοινωνία – αλλά μια εταιρία θα μπορούσε να μπει κάτω από την ομπρέλα του μόνο τον τελευταίο καιρό και μ’ ερευνητές που θα ήταν ανθρωπολόγοι, όχι κοινωνιολόγοι (βλέπεις, τα στεγανά παίζουν ρόλο στην οπτική).

  Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα – αναφέρεις κάτι πολύ ενδιαφέρον: «Όπως, όταν η συνοικισμένη Αθήνα εφηύρε τα Παναθήναια, ή κατόπιν όταν θεσμοθέτησε την Τραγωδία και την Κωμωδία. (…) Για μένα τελετές ήταν τα πανηγύρια των χωριών, (…) Σήμερα ένα καλό θεατρικό έργο είναι μιά τελετή. Σου κάνει κάτι, σε βοηθάει να ζήσεις μαζί με τους άλλους.».

  Αντιγράφω από παλιό άρθρο:

  «ΜΜΕ και αρχαίες τελετουργίες»

  Υπάρχει μια σχολή μελέτης των ΜΜΕ που γεννήθηκε σχεδόν κατά λάθος, αλλά εκτυλίχθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Πρόκειται γι’ αυτή που θεωρεί τα σύγχρονα ΜΜΕ παρόμοια με τις αρχαίες τελετουργίες.

  Οι αρχαίες τελετουργίες ήταν παραστάσεις (δρώμενα), όπου συμμετείχαν όλα τα άτομα της ομάδας. Μέσα από τους ρόλους μοιράζονταν μια ιστορία που ήταν σημαντική για την κοινωνία τους, γνώριζαν τους ήρωες και ενστερνίζονταν τις ίδιες αξίες. Επαναβεβαίωναν και εμβάθυναν με αυτόν τον τρόπο τους δεσμούς τους.

  Τα προϊόντα της βιομηχανίας της διασκέδασης προσφέρουν κάτι παρόμοιο στο παγκόσμιο κοινό. Με τη μαζική επικοινωνία άτομα από διάφορα σημεία του πλανήτη, αν και ζουν διαφορετικές ζωές, γνωρίζουν τις ίδιες ιστορίες, έχουν τους ίδιους ήρωες και μαθαίνουν να μοιράζονται παρόμοιες, αν όχι ίδιες αξίες.

  Όλοι οι μελετητές διαπιστώνουν ότι τα σύγχρονα άτομα δε συμμετέχουν στις νέες μορφές κοινωνικοποίησης – είναι απλοί θεατές. Μια γενική ένσταση της κοινωνιολογίας είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταναλώνει πλέον προϊόντα, αλλά σύμβολα των προϊόντων αυτών. Στην περίπτωση των ΜΜΕ αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Συμμετέχουμε συμβολικά στα τηλεοπτικά δρώμενα και ενσωματωνόμαστε στη μαζική κοινωνία ενώ είμαστε μόνοι μας: μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

  Τα σκέφτηκα όλα αυτά χτες, όταν μετά από αρκετό καιρό, βρέθηκα σε μια κατάμεστη αίθουσα κινηματογράφου. Είναι ωραίο να μη ξεχάσουμε την αίσθηση που μας δίνουν ο κινηματογράφος και το θέατρο, μορφές τέχνης όπου αν και δε συμμετέχουμε, τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους και μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία.

 315. Click to access es16122007.pdf

  Καπετάνιε, σελ. 2626 τελευταία παράγραφος, 2627 πρώτη.

 316. Άμα λάχει παίρνουμε και τα χαρτιά πίσω:
  Όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί τις τελευταίες ημέρες από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ν. Ραγκούση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άκριτες νομιμοποιήσεις είτε μαζικές είτε και μεμονωμένες, όπως άλλωστε δεν έχει προχωρήσει σε καμία τέτοια νομιμοποίηση κατά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Σε υλοποίηση της δέσμευσης αυτής, ο Υπουργός Εσωτερικών με απόφασή του, που υπεγράφη σήμερα, καταργεί την υπ ‘ αριθ. 1719/26.01.2009 (ΦΕΚ 91 Β΄) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Παραπομπή υποθέσεων στην Επιτροπή του άρθρου 89 του ν. 3386/2005). Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αυτή απόφασή του προηγουμένου Υπουργού Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν προβεί στην εξατομικευμένη νομιμοποίηση δεκαπέντε αλλοδαπών ως επί το πλείστον ιθαγενείας Μαρόκο, που είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στη χώρα και συγκεκριμένα στα Χανιά, για μόνον τον λόγο της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η υγεία τους κατόπιν απεργίας πείνας αυτών με αίτημα τη νομιμοποίησή τους.

 317. ιθαγένειας Μαρόκο, όπως τεχνοτροπίας Ροκοκό…

 318. sarant said

  Άθλιο απόσπασμα, και στη γλώσσα και στο περιεχόμενο.

 319. Η πλάκα είναι πως τώρα, που απάγγειλαν κατηγορίες για trafficking ανθρώπων σε μερικά μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, θα πρέπει να κατασχέσουν και το πλοίο «Λατώ» που έφερε τους μετανάστες απεργούς πείνας στην Αθήνα.
  Πώς κατάσχουν την νταλίκα, άμα βρούν μετανάστες κρυμμένους στο κοντέινερ, ή το σαπιοκάραβο άμα το πιάσουν να ξεφορτώνει ανθρώπους σε καμιά παραλία; Ε, προβλέπω να γίνεται στα δικαστήρια ναυμαχία με την ΑΝΕΚ.

 320. Μαρία said

  316 Σωστός ο θείος. Δεν μπορεί να μας εκβιάζει ο κάθε παράνομος.

  Σχετική «συζήτηση» στο «πρόσωπο με πρόσωπο» με συμμετοχή, λέει, και μεταναστών.

 321. Μαρία, βλέπω άρχισες να βλέπεις συστηματικά τις ειδήσεις 🙂
  (πάλι καντήλια θα κατεβάζουμε βραδιάτικα, για να δούμε…)

 322. Μαρία said

  Συστηματικά, όχι, αλλά θυμήθηκα να ανοίξω το κουτί και κάπου παίζει στο βάθος.

 323. (Ξανακάνω μια δοκιμή, μετά τον ΤΑΚ… ‘Η δοκιμάζει η Πόρσε σιωπηλά καινούρια πράγματα, ή υπάρχει σφάλμα που θα διορθώσει. Πάντως ο λίκνος, και χωρίς την εικόνα, προτείνεται)


  UN Refugee Agency, Beyond the Border (slideshow· προτιμήστε show info ON και χειροκίνητη πλοήγηση -πατήστε pause και μετά χρησιμοποιείστε τους λίκνους Prev Next)

 324. ούτε λίκνος ούτε εικόνα…

 325. Το πείραμα ή το bug έληξε προφανώς… Ο λίκνος:

 326. YOSEF22ADAR said

  Στα προσεχως:
  Θησειο, Μοναστηρακι και … υποκαταστημα του Αλ-Χαλιλι

  [youtube.com-http://www.youtube.com/watch?v=9IyF8GYkV0s]

 327. ὅπου βγῆκε μιὰ δικηγόρος ὑπερασπίστρια τοῦ ἀσύλου ποὺ μᾶς εἶπε ὅτι τὸ ἄσυλο δὲν πρέπει νὰ προστατεύῃ τὴν διακίνησι, ἀλλὰ…τὴν ἐφαρμογὴ τῶν ἰδεῶν! παραβλέπω αὐτὴ τὴν θεωρία, τὴν ξένη πρὸς κάθε νομικὸ σύστημα, γιὰ νὰ παρατηρήσω πὼς σύμφωνα μὲ αὐτὸ τὸ ἰδεολόγημα κάθε φορὰ ποὺ οἱ χρυσαυγῖται, πιστοὶ εἰς τὰς ἰδέας των, σπάζουν κεφάλια, θὰ προστατεύωνται ἀπὸ τὸ ἄσυλο, λόγῳ…ἐφαρμογῆς ἰδεῶν! Θεέ μου, τί ἀκοῦμε βραδυνιάτικα!

 328. Χρηστος Κ. said

  Δήλωση Συνευθύνης

  Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον αγώνα των 300 απεργών πείνας μεταναστών, δηλώνουμε στην ελληνική κοινωνία ότι είμαστε συνυπεύθυνοι με τους συντρόφους μας, που κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

  Είμαστε ένοχοι γιατί διακινήσαμε την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.

  Είμαστε ένοχοι γιατί σε καιρούς βαρβαρότητας υπερασπιζόμαστε τη συλλογικότητα και τον αγώνα για τη δικαιοσύνη.

  Είμαστε ένοχοι γιατί δεν δεχόμαστε το διαχωρισμό των ανθρώπων ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο.

  Δηλώνουμε ότι ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για ίσα δικαιώματα στη ζωή και την αλληλεγγύη.
  Οσοι-ες ενδιαφερονται μπορουν να με ενημερωσουν εδω για να τους δωσω το μεηλ για δηλωσουν συμμετοχη στη δηλωση

 329. Immortalité said

  @325 Στην τρίτη φωτό γράφει «Afghan mother and child sleep in the woods after crossing the border from Turkey into the village of Near Visa in Greece’s Eros prefecture.» Προφανώς το Eros είναι ο Έβρος, το χωριό ποιο είναι;

 330. YOSEF22ADAR said

  # 328 Νέα Βύσσα

 331. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (292) Επειδή όπως έχω ξαναγράψει είμαι κακός άνθρωπος Ηλε-Νίκε μπορώ και βλέπω την κακοήθεια από μακρυά. Ισχυρίστηκες υπερασπιζόμενος το δημόσιο τρομπάρισμα του δημοσιογράφου της «Ε»:

  Νομίζω ότι η ουσία των λόγων του αρθογράφου ήταν στην παράγραφο που παρέθεσα, ενώ αυτό που παραθέτεις εσύ είναι η ρητορική του υπερβολή και αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Cambridge είναι γενικά ένα συντηρητικό πανεπιστήμιο.
  Αν δεν είναι καθωσπρεπισμός η παραδοσιοκρατία, ο ενδυματολογικός κώδικας, οι αυστηρές ιεραρχίες, τα high table κλπ. τότε τι είναι;
  Και το γεγονός ότι ίσως να μην είναι το 100% των φοιτητών εκεί γόνοι μεγαλοαστικής τάξης που δεν σκοτίζονται και πολύ αν τριπλασιαστούν τα δίδακτρα, αλλά ότι υπάρχουν και μερικά ‘λαμπρά μυαλά’ με περισσότερο ανατρεπτικές διαθέσεις, τα οποία μάλλον ευθύνονται για τις όποιες κινητοποιήσεις, είναι κοινωνική κατάκτηση ή μήπως το άλλοθι για την ΄δημοκρατικότητα και ανοικτότητα’ του συστήματος;
  Επίσης το γεγονός ότι έγινε κατάληψη έστω και του tea room με αντεγκλίσεις με τους διευθύνοντες στον πληθυντικό είναι ριζοσπαστικό και πρωτοφανές για τα δεδομένα του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου και του αγγλικού συστήματος παιδείας ή εξευτελισμός των φοιτητικών αγώνων;

  α) Σου ξεκαθάρισα από άμεση άποψη τις παπαριές περί ενδυματολογικού κανόνα και high table. Ποιές αυστηρές ιεραρχίες μας τσαμπουνάς; Οι παραδόσεις για τις τελετές αποφοίτησης σε μάραναν;
  β) Πετάς τη χολή σου για το κοντά στο 100% γόνων μεγαλοαστικής τάξης ενώ και η άμεση γνώμη μου από τους συμφοιτητές μου και τα hard facts (γουστάρεις το εγγλέζικο βλέπω) λένε άλλα πράγματα:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/8083423.stm
  γ) Μου βάζεις λόγια στο στόμα μου («μπουρδέλλο η Πάντειος, το μεγαλύτερο κωλόμπαρο της Συγγρού») – την Πάντειο (και τη Νομική παρά 2 μαθήματα) την τελείωσε ο μακαρίτης ο πατέρας μου και φίλοι μου και ακόμα και βλέποντας κακοήθεις αποφοίτους της δεν θα την κακολογούσα έτσι. Εάν θες να συζητήσουμε για το Aphrodite Palace ευχαρίστως αλλά αλλού.
  δ) Και μετά πετάς και την έξτρα κακία σου «λες και το Cambridge σου δίνει ποσοστά από τα κέρδη του;» – ποιά κέρδη του ρε τρόμπα που είναι μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα; Αλλά τόσα θέλετε να πιστεύετε τόσα θα πιστεύετε δε πάει η πραγματικότητα – τόσος ο κομπλεξισμός σας.
  ε) «Καβατζωμένο γραφειάκι σου και την ερευνούλα σου;» Όχι ρε το γραφείο μου το αγόρασα λαδώνοντας τον πρύτανη γιατί η ερευνούλα μου ήταν ανάξια ραφιού, πόσο μάλλον καρέκλας… Ενώ αν το είχα καβατζώσει με θέση ΔΕΠ θα μου το είχαν κάνει μπίλιες οι φοιτητές όπως έκαναν αυτό ενός γνωστού (δικού μου, της Σοφίας και του Νίκου μάλλον) στην ΑΣΟΕΕ.

  Οπότε με δεδομένη την επιμονή σου στα κακοήθη ψέματα μην περιμένεις να χάσω την ώρα μου με εμπεριστατωμένη συζήτηση. Τα ερωτήματα σου:

  Τώρα αν αυτό λειτουργεί υπέρ ή κατά του (καπιταλιστικού, νεοφιλελεύθερου κλπ.) συστήματος παιδείας ανοίγει το ζήτημα της ‘θεσμοποίησης της ταξικής-κοινωνικής πάλης’.

  Το ποιό ζήτημα; Τελικά μάλλον πρέπει να πηγαίνω πιο συχνά στην Κάννιγκος! :->

  Και το γεγονός ότι ίσως να μην είναι το 100% των φοιτητών εκεί γόνοι μεγαλοαστικής τάξης που δεν σκοτίζονται και πολύ αν τριπλασιαστούν τα δίδακτρα, αλλά ότι υπάρχουν και μερικά ‘λαμπρά μυαλά’ με περισσότερο ανατρεπτικές διαθέσεις, τα οποία μάλλον ευθύνονται για τις όποιες κινητοποιήσεις, είναι κοινωνική κατάκτηση ή μήπως το άλλοθι για την ΄δημοκρατικότητα και ανοικτότητα’ του συστήματος;

  Πέραν των ανακριβειών σου, κοινωνική κατάκτηση είναι πως φτάσαμε στο 53% σε ένα σύστημα εισαγωγής που βασίζεται σε αποτελέσματα εξετάσεων στις οποίες οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων (γνωστά στο ΗΒ ως public schools) έχοντας καλύτερη προετοιμασία έχουν το πλεονέκτημα.

  Επίσης το γεγονός ότι έγινε κατάληψη έστω και του tea room με αντεγκλίσεις με τους διευθύνοντες στον πληθυντικό είναι ριζοσπαστικό και πρωτοφανές για τα δεδομένα του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου και του αγγλικού συστήματος παιδείας ή εξευτελισμός των φοιτητικών αγώνων;

  Ναι (και δεν ήταν tea room) – παρεκτός κι αν πιστεύεις πως αν δεν το ρίξει κανείς στο τσαμπουκαλίδικο (σου χτίζω το γραφείο και σε βρίζω/απειλώ δημόσια) εξευτελίζει τους φοιτητικούς αγώνες.

  Ήταν ουσιαστική ή παρωδία; Έδειξε ότι η ηθική αμφισβήτιση του συστήματος έπιασε τόπο ή ήταν απλά ένας ελεγχόμενος κραδασμός που απορροφήθηκε για να επανέλθει ή εύρυθμη λειτουργία του συστήματος;

  Στο απάντησε και η Σοφία – ο καιρός θα δείξει.

  η άποψή μου είναι ότι η κατάληψη είναι έσχατο μέσο πίεσης, αλλά όταν έχει αποφασιστεί δημοκρατικά και όχι από παραταξιακές μειοψηφίες ίσως ως ευαισθητοποιημένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας θα έπρεπε να δεχτείς με στωικότητα τις συνέπειες του αγώνα ακόμα κι αν δεν τον υποστηρίζεις τόσο ένθερμα.

  Εμ έλα που ούτε σαν έσχατο μέσο πίεσης χρησιμοποιείται συνήθως, οι αποφάσεις παίρνονται επί των παρόντων και όχι του συνόλου, οι καταληψίες πάνε σπίτια τους αλλά η περιφρούρηση/λουκέτα εμποδίζει την πρόσβαση ακόμα και σε ερευνητικούς χώρους άσχετους με τα αιτήματα τους κλπ. Είναι σαν οι φοιτητές του Cambridge να έκαναν κατάληψη στο Cavendish Lab…

  Αυτά και έληξε η κουβέντα από πλευράς μου εκτός αν συνεχίσεις τις διαβολές και πρέπει να περισώσω «τα ποσοστά μου από τα κέρδη» του πανεπιστημίου. :->

  (306) Γιατί τα εισαγωγικά ρε ΣτΒΚ; Και διάβασε τις αναρτύσεις εδώ:
  http://antixyta.blogspot.com/2011/01/blog-post_31.html

  Τα ΜΑΤ βέβαια έχουν ένα πρόβλημα, αρκετά μεγάλο. Όποιος είναι απέναντί τους πρέπει καλά και σώνει να είναι του «χώρου». Συνεχίζουν να βλέπουν αόρατους εχθρούς και να φωνάζουν το όνομα του «Αλέξη…»

  50 ημέρες και ακόμα δεν έχουν καταλάβει…

  Συμπαραστάτες σε όσους τους συμπαραστέκονται αλλά όχι ομοϊδεάτες (δεν τους προκαλεί αλλεργία η λέξη πατριωτισμός). :->

 332. Immortalité said

  @330 Δεν θα την καταλάβαινα με καμία Παναγία! Μερσί!

 333. #332 Ε, εντάξει. Άμα δεν ξέρεις τα μέρη, ανοίγεις ένα χάρτη και μαντεύεις…

 334. YOSEF22ADAR said

  # 332 Avec plaisir

 335. Immortalité said

  @334 Χάρτη ανοίγεις άμα είσαι μόνος και χαμένος στην ερημιά. Εδώ είμαστε παρέα 🙂

 336. Immortalité said

  Είναι προφανές ότι πάλι έκανα λάθος στην παραπομπή του σχολίου…

 337. Χασάπη, αυτή τη στιγμή βλέπω στον Πρετεντέρη τον Βορίδη να συμμερίζεται τη ζυγαριά σου.

 338. KapetanEnas said

  #315
  Κορνήλιε, είδα το λινκ του Βορίδη. Εννοείται, οτι πολλά πράγματα της πολιτικής ζωής, σήμερα έχουν μείνει μιά τελετουργία χωρίς ουσία, σαν το ξερό κέλυφος του τζιζικιού που έχει έχει φύγει πια. Και οι βουλευτικές εκλογές είναι το κατ’ εξοχήν άδειο κουφάρι μιας κουτσουρεμένης τελετής.*

  Μόνο που ο Βορίδης πολύ θα θελε να χρησιμοποιήσει το γεγονός σαν επιχείρημα για να καταργήσει εντελώς και εκλογές και δημοκρατία.

  Άρα, καλά θα έκανε να μην ασχολείται με το ΕΣΠΑ αλλά με την ΕΣΠΟ.

  Πλάκα πλάκα, αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι, οτι η καινούρια ιδιότητα των Βοριδομπουμπούκων (και πολλών άλλων), δηλ. του Λυσσασμένου οικονομικού φιλελευθερισμού, μάλλον θα αποδειχτεί τρισχειρότερη απειλή από τον πάλαι ποτέ ναζισμό.Ο Χίτλερ λόγω σκατοψυχίας, απληστίας και παράνοιας εξόντωσε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Οι νεοφιλελεύθεροι λόγω σκατοψυχίας, απληστίας και βλακείας θα εξοντώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

  Θα ροκανίσουν τη Γή, θα κάνουν τις θάλασσες νεκρούς βόθρους, θα φάνε τα δάση, θα πηδήξουν το κλίμα, και αν δεν αλλάξουμε πορεία πλεύσης εγκαίρως, σε λίγο το ίδιο το σύστημά της ζωής πάνω στον πλανήτη θα χάσει την ομοιόστασή του και θα γκρεμοτσακιστούμε όλοι, σαν Δεινόσαυροι με υπόκρουση Στραβίνσκυ. Και τότε, Κορνήλιε παιδί μου, να δούμε πού θα κρυφτείτε οι οπαδοί της φιλελεύθερης οικονομίας, ειδικοί και Βοριδικοί.

 339. ΣοφίαΟικ said

  331, 294 και λοιποί περί Καίμπριτζ:
  Λεει το 294 «Νομίζω όμως ότι κάθε κατάληψη όπως και αν συμβάνει πρέπει να έχει ορισμένα πάγια χαρακτηριστικά όπως υπαρκτά αιτήματα στα οποία να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των άμεσα εμπλεκόμενων, ευρεία συμμετοχή από όσους ψήφισαν υπέρ της και απόλυτο σεβασμό στο χώρο της κατάληψης»

  Σε διαβεβαιώνω ότι στην κατάληψη στο Καίμπριτζ τηρήθηκαν όλα τα παραπάνω. Επιπλεόν, έγινε χωρίς καθεστώς ασυλίας και με την πρυτανεία να έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον των καταληψιών και να έχει εξασφαλίσει δικαστική απόφαση που έδινε άδεια στην αστυνομία να εκκενώσει το κτήριο.

  Σε γενικές γραμμές, το Καίμπριτζ είναι τόσο συντηρητικό όσο είναι κάθε πανεπιστημιο. Δηλαδή καθόλου.

  Και στα ποσοστά που αναφέρει ο Χασάπης να προσθέσω ότι το Κινγκς που είναι to παλιότερo κολλέγιo έχει 76% από δημόσια σχολεία. Αλλά όπως είπα και στον 40ακο πιο πάνω, το πρόβλημα των επικριτών του συστήματος αυτού είναι ότι σου δίνει την ευκαιρία για εξίσωση προς τα πάνω, ενώ θα ήθελαν εξίσωση προς τα κάτω.

 340. KapetanEnas said

  *
  Κι ο κομφούκιος κάπου γράφει θυμωμένος στα Ανάλεκτα: Επί τέλους τι νομίζετε, ότι είναι οι Τελετές; Οι καραμούζες και τα μετάξια;

  Βέβαια, μιλάμε για Κινέζο. Άλλες προτεραιότητες…
  Ο Βούδας ήθελε να γλυτώσει όλες τις μετενσαρκώσεις, ο Μωάμεθ να γίνει Γραμματέας του Θεού, ο δικός μας ο Χριστός νόμιζε, ότι ο ίδιος ήταν ο θεός… Ο Κομφούκιος ήθελε να γίνει …Δημόσιος Υπάλληλος. Αλήθεια, αυτό ήθελε σ΄όλη του τη ζωή, και πέθανε πικραμένος, που δεν τα κατάφερε.( Εννοείται, να γίνει Κινέζος Υπάλληλος, shì , μανδαρίνος, όχι Έλληνας)

 341. ηλεΝίκος said

  331: Αν και η εριστικότητά σου υπερβαίνει τα δικά μου όρια συζήτησης θα απαντήσω σε όσα μπορώ κι αν θέλεις η παρεκβατική αντιπαράθεσή μας τελειώνει εδώ.
  α) είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα κι αν θέλεις αποδέχομαι ότι έχεις δίκιο για να προχωρήσουμε.
  β)αυτό που εσύ ονομάζεις ‘χολή’ εγώ το ανέφερα ως διαπίστωση για το μέλλον που προσπαθούν να επιβάλλουν με τον τριπλασιασμό των διδάκτρων. Να πούμε ότι ευθύνομαι εγώ για την παρεξήγηση;
  γ) τα λόγια είναι δικά μου και δεν ισχυρίζομαι ότι τα λες εσύ. Και τα λέω όντας εν ενεργεία παντειακός από το 2001 έως και σήμερα (4 χρόνια προπτυχιακό, 2 μεταπτυχιακό και 4 διδακτορικό). Ναι, είναι μπουρδέλο από άποψη κτιριακή και διοικητική, βελτιώνεται κατά καιρούς, αλλά παραμένει μπουρδέλο. Και το αστείο με τα κωλόμπαρα είναι ενδοπαντειακό. Επίσης το Aphrodite’s Palace είναι λίγο πιο κάτω στο ύψος της Νέας Σμύρνης, μάλλον θα εννοείς το Lido Palace που είναι ακριβώς απέναντι.
  δ) αφού με είπες τρόμπα πλειοδότησες στους χαρακτηρισμούς οπότε δίκαια ανακηρύσσεσαι νικητής της ιντερνετικής μαγκιάς. Όσο πιο πολύ επιμένεις να αναλύεις τις (έστω και άστοχες) δικές μου ρητορικές επιλογές, τόσο αποκαλύπτεις την αδυναμία σου να συζητήσεις χωρίς τα όποια πάθη σου.
  ε) το γεγονός ότι αναφέρεις ότι κάηκε το γραφείο ενός γνωστού σου κάποτε ενώ εγώ σου μιλάω για άλλα πράγματα, μάλλον επιβεβαιώνει ότι κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτό ήθελα να επισημάνω και όχι να προσβάλλω την επιστημονική σου υπόσταση την οποία δεν γνωρίζω.

  Όσο για τις απαντήσεις στα ερωτήματα:
  ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ. Ποια απ’ όλες τις λέξεις δεν καταλαβαίνεις ακριβώς; Ή μήπως δεν το έχεις ξανακούσει αυτό το πράγμα; Και πού κολάει η Καν(ν)ιγκος;
  Η απάντησή σου στην επόμενη ερώτηση ή είναι ασύντακτη ή ήπια πολύ.
  Όχι, δεν είμαι υπέρ του ‘τσαμπουκαλίδικου’ τρόπου επιβολής των θέσεων μιας κατάληψης. Αν είχες διαβάσει το προηγούμενο σχόλιό μου προσεκτικά πριν απαντήσεις δεν θα το ρωτούσες αυτό.
  Η Σόφία δεν μου απάντησε σε τίποτα (μέχρι να κάνεις το σχόλιό σου), με ρώτησε το ίδιο πράγμα που είχα ρωτήσει κι εγώ στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο αλλάζοντας τα ονόματα των πανεπιστημίων, μάλλον επειδή θεώρησε όπως κι εσύ ότι διαβάλλω τα ξένα πανεπιστήμια για να υπερασπιστώ τα εγχώρια.
  Στο τελικό σου σχόλιο συμφωνώ, γι’ αυτό μίλησα για ‘εκφυλισμένες μορφές αγώνα’ στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά ούτε αυτό το πρόσεξες. Κατά τ’ άλλα, όμως, είμαι ‘τρόμπας’, βγάζω ‘χολή’, λέω ‘παπαριές’, έχω ‘κομπλεξισμό’.

  Μια γενική παρατήρηση: Είσαι απλά απαράδεκτος συνομιλητής.

  339:
  Σοφία συμφωνώ με τη δεύτερη παράγραφό σου, αυτή την ενημέρωση είχα από μακριά και χαίρομαι που την επιβεβαιώνεις. Αν αυτό τους έπαιρνε να πράξουν με τις δεδομένες συνθήκες, καλώς το πράξανε κατά την άποψή μου.
  Όμως διαφωνώ κάθετα με την άποψή σου ότι δεν υπάρχει συντηρητικό πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι κάποια είναι μόνον κατ’ επίφαση ‘ανοικτά’ και ‘δημοκρατικά’ προσφέροντας ψευδαισθήσεις επιλογών που ουσιαστικά είναι αποχρώσεις μιας συγκεκριμένης πλευράς του ιδεολογικού φάσματος.

 342. Αγγλική (δημοσιογραφική και αστυνομική) ευγένεια και νοημοσύνη… typical

 343. ΣοφίαΟικ said

  Ο χρόνος απάντησής μου ειναι τυχαίος και δεν έχει να κανει με το τι λέει ο Χασαπης, με τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν έχουε καμιά συνεννόηση.
  Την είχα ξαπλάρει όλη μέρα σε έναν καναπέ στη σοφίτα της βιβλιοθήκης ενός από αυτα τα υπερσυντηρητικά κολλέγια- προπύργια του φεμινιστικού κινήματος. Περιστοιχισμένη απο βιβλία γυναικών συγγραφέων- το άκρον αώτον της πατριαρχικής συντήρησης δηλαδή- απολάμβανα τη χειμωνιάτικη λιακάδα υπό το βλοσυρό βλέμμα των ιδρυτριών- σουφραζέτες ολκής, πάω στοίχημα ότι καίγανε τους κορσέδες τους δημόσια και καπνίζανε κι όλας. Χωρίς ιντερνέτ για να κάνουμε και λίγη δουλειά. Ομολογώ ότι έριξα κι έναν υπνάκο μισή ωρίτσα. Γι’αυτό άργησε η απάντηση.

  Ας σοβαρευτούμε τώρα.
  Αν πιστευεις ότι όλα τα πανεπιστημια ή έστω ορισμένα, είναι συντηρητικά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτεις. Η καινοτομία είναι συνυφασμένη με το πανεπιστημιο. Δεν θεώρησα ότι διαβάλλεις τα ξένα πανεπιστημια για να υπερασπιστεις τα εγχώρια. Θεώρησα ότι απλά είσαι σνομπ απ’την ανάποδη (reverse snobbery αγγλιστί). Και σε ρώτησα αυτό που με ρώτησες για να σκεφτείς ότι η παρατηρησή σου ισχύει και για τα ελληνοπουλα όσο ισχύει και για τα εγγλεζόπουλα.

  Τώρα επειδή λες ότι αναφέρθηκες στο τι θα γίνει στο μέλλον και ότι τα αυξημένα δίδακτρα θα δημιουργήσουν πιο ελιτίστικο πανεπιστήμιο, δεν το είπες και πολύ ξεκάθαρα αυτό και μοιάζει λίγ σα να μας τα γυρίζεις. Αλλά, για να μάθεις και λίγο τι σύμβαίνει εδώ πέρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες περικοπές όχι στην παιδέια αλλά στα πάντα. Τις προάλλες που ήμουνα Λονδίνο μας είχε στείλει γράμμα ο δήμος μου και μας ζητούσε να τους πούμε ποιές υπηρεσίες θα θέλαμε να διατηρήσει γιατί με περικοπες 60% στην κρατική χρηματοδότηση δεν μπορέι να συνεχίσει να προσφέρει παιδικούς σταθμούς, υπηρεσίες για ανάπηρους, υπηρεσίες για ηλικιωμένους, δραστηριότητες για μαθητές κλπκλπ. Έχει ήδη παγώσει όλες τις ανακαινήσεις σχολείων, εργατικών κατοικιών, δρόμων και δημοσίων κτηρίων. Και παρεμπιπτόντως, μένω στον πλουσιότερο δήμο του Λονδίνου με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη (που τώρα θα πρέπει να τα ξεχάσουμε). Και μιλάμε πλέον για την επιβίωση των στοιχειωδών δημόσιων αγαθών.
  Επιπλέον, ποιοί νομίζεις ότι υποφέρουν με την άυξηση των διδάκτρων; Τα παιδιά της εργατιάς; Όχι, γιατί αυτά μπορουν ακόμα να παρουν οικονομική βοήθεια για τις σπουδές τους. Τα παιδιά των μεσοαστών πλήττονται.

  Τώρα, επειδή σήμερα αισθάνομαι σνομπ (με την κλασσική έννοια), δυο λογάκια για το ποιοί είναι οι συνομιλητές σου. Πρώτα πρώτα σου ρίχνουμε μια δεκαετία στο νερο, ίσως και παραπάνω, οπότε έχουν δει τα μάτια μας και καταλήψεις και πορείες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις κι όλο το σόου και τα τερτίπια του πολύ περισσότερο από σένα- ειδικά εγώ που σπούδασα στην Ελλάδα. Δεν το λέω αυτό για να φοβηθείς, απλά για ενημέρωση. Κι επειδή ζούμε μακρυά από την Ελλάδα έχουμε κια μια κάπως πιο διαφορετική οπτική, πιο ισορροπημενη θα ελεγα, γιατί δεν εχουμε την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ και των πολιτικών.
  Έχουμε περάσει από πολλα ελιτίστικα κατά τη γνώμη σου ευαγή ιδρύματα της Εσπερίας γιατί μπορούμε, όχι γιατί μας έστειλε το πορτοφόλι του μπαμπά μας, αν εγώ είμαι ακόμα φοιτήτρια γιατί όλο μένω στην ίδια τάξη κι όλο παίρνω μεταγραφές μπας και βρεθώ σε κανένα εύκολο πανεπιστημιο να σωθώ και να παρω το ρημάδι. Τώρα μάλλον το βρήκα το έυκολο πανεπστήμιο, μιλάμε τα Χριστούγεννα έκανα κάτι διακοπές όλο ξαπλα και μάσα και ζήτημα αν κοιμόμουνα τρεις ώρες καθε βράδυ από την πολλή κραιπάλη κια τα μαθήματα στον κοκκορα. Βέβαια στους γονείς έλεγα ότι δεν εχω δουλέψει τόσο σκληρά ποτέ στη ζωή μου, μπας και με λυπηθούν και στείλουν κανένα φράγκο. Άσε που σου χαριζουν βαθμούς αβέρτα- προχτες πήρα κάτι αποτελέσματα, φλόμωσα στα ενενηντάρια παρόλο που μας είχαν εκατο φορές ότι πανω από 75 παίρνει ο αυριανός Νομπελιστας και πάνω από 80 ο Θεός*.

  Ο Χασάπης έχει έναν ιδιόρυθμο τρόπο εκφρασης, τι να κάνουμε. Είναι λίγο τσαντίλας (σνομπ κι αυτός δηλαδή). Παρόλα αυτά άμα τον διαβασεις προσεκτικά και χωρίς παρωπίδες θα δεις πολιτική οξύτητα, καλή αναλυτική σκέψη και δεν υποτιμάει τη νοημοσύνη του συνομιλητή του με κουτοπονηριές. Χαρίσματα που δεν τα έχουν πολλοί από τους τακτικούς αυτού του μαγαζιού.
  Τώρα, ο κοινός γνωστός που του κάψανε το γραφειο, νταξ μωρέ, τα ήθελε κι αυτός λιγουλάκι εδώ που τα λέμε. Δεν κοίταξε να γίνει αρεστός στους φοιτητές του και να τους βαλει να καψουν το γραφείο του ενδοπανεπιστημιακού του αντιπάλου! Πήγε να το παίξει άρτι αφιχθείς εξ Εσπερίας και καλά, επαναστατκές μεθόδους κι έτσι.
  Τωρα, θεσμοποίηση της ταξικής πάλης και πρασινα άλογα, όπως είπα και πιο πάνω, η τάξη που χτυπάει το πρόβλημα δεν είναι η εργατική, οπότε άστον τον Μαρξ στην άκρη για την ώρα. Οι προλετάριοι έχουν να χάσουν μόνο τις αλυσίδες τους, αλλά η μπουρζουαζία έχει να χάσει πολύ πράμα.

  Επειδή όμως είμαστε εκτός θέματος κι έχει παει η ώρα πω, πω, έξι, κι έχω να ξυπνήσω πρωί, ας το αφησουμε εδώ.

  * αυτή η προταση είναι αληθινή 100%. Οι άλλες ειναι προς τέρψιν όσων με ξέρουν.

 344. ΣοφίαΟικ said

  342: μπορείς να φανταστείς στην Ελλάδα άτομο με τέτοια αναπηρία να συμμετέχει στα κοινά και να τον βγάζουν στα κανάλια; Και μπορείς να φανταστείς καλεσμένο σε παράθυρα να μιλάει με τη σοβαρότητα αυτουνού εδώ και να μην αρχίζει τις διαμαρτυρίες ότι τον διακόπτουν κλπκλπ;

 345. YOSEF22ADAR said

  Και αυτο μπορείς να το φανταστείς ?

  Ο τεως πρωθυπουργος της Βρεττανιας Gordon Brown
  αποκαλει την 66χρονη συνταξιουχο Gillian Duffy
  «A Bigoted Woman» (φανατικη γυναικα).
  Συνεβη κατα την προεκλογικη του περιοδεια στο Rochdale της Αγγλιας,
  στις 28 Απριλιου 2010.
  Μια ωρα αργοτερα η κασετα μεταδιδεται ζωντανα απο το ραδιοφωνο.
  Την επομενη ο τ.πρωθυπουργος μετα απο δημοσια ραδιφωνικη απολογια
  επισκεπτεται στο σπιτι της την εν λογω κυρια για 40 λεπτα
  και της ζητα συγνωμη.

  ——
  Ανεπιβεβαιωτες φημες που κυκλοφορουν στο διαδικτυο
  λενε πως ο Παγκαλος αρχισε ηδη τις επισκεψεις.
  Υπολογιζεται να τελειωσει γυρω στο 2023.

  ——

 346. sarant said

  344: Γιόζεφ, καλό. Αν και, από βρισιές προς πολίτες, κι ο Σαρκοζί έχει πει κάμποσες χωρίς να ζητήσει συγνώμη (και ατομικές και ομαδικές, το περίφημο racaille).

  343: Παρακαλώ αυτή την πρόταση της Σοφίας να την προσέξουμε λίγο:
  «Αλλά, για να μάθεις και λίγο τι σύμβαίνει εδώ πέρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες περικοπές όχι στην παιδέια αλλά στα πάντα.»

  Το είχαν τάχα ρίξει στον ευδαιμονισμό και οι Άγγλοι, ήταν αργόσχολοι δημοσιοϋπάλληλοι όλοι τους; Ή μήπως βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη επίθεση, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, κόντρα στον εργαζόμενο, γιατί αλλιώς δεν διατηρείται η κερδοφορία των κεφαλαίων;

 347. Θανάσης Πρωτόπαπας said

  Μου φαίνεται πως η επιχειρηματολογία του ΗλεΝίκου αποτελεί την καλύτερη δικαιολόγηση για το χαρακτηρισμό που έδωσε στο μοναδικό πανεπιστήμιο του κόσμου που γνωρίζει.

 348. YOSEF22ADAR said

  # 346
  Για να κανω και λιγο τον «δικηγορο του διαβολου», Νικοκυρη (και Σοφια)
  Μηπως υπαρχει ΑΝΑΓΚΗ εγχωριων περικοπων ?
  (οι ν+1 αλλαγες ολα αυτα τα ν+1 χρονια δεν πολυ-βοηθησαν)

  Στη χωρα αυτη ο φορολογουμενος :
  1ον) πληρωνει καθηγητες Γυμνασιου/Λυκειου και
  2ον) πληρωνει φροντιστηρια,
  για να εισαχθουν τα παιδια του στο Πανεπιστημιο.
  (με απλη λογικη 1+1 ηδη πληρωνει ΔΙΠΛΑ)
  3ον) πληρωνει τα εξοδα (δυσ)λειτουργιας των Πανεπιστημιων.
  Και οταν εχει παιδια που σπουδαζουν:
  4ον) πληρωνει και τα εξοδα διαβιωσης τους.

  Και αν αυτη η «χρηματικη επενδυση»
  τον εξασφαλιζε εργασιακα – χαλαλι.
  Αλλά …

  Δωρεαν παιδεια δηθεν.
  Λοιπον, περικοπες αυτου του ΔΩΡΕΑΝ δεν θα εβλαπταν.

  Αυτη τη φορα θα συμφωνησω με τον Κορνηλιο (# 103) :
  ἐγὼ ἤμουν κατὰ τῶν ἰδιωτικῶν πανεπιστημίων, ἀλλὰ πάει καιρὸς ποὺ ἔγινα ὑπέρ.

 349. # 344 : Σοφία, λόγω της δικής μου αναπηρίας τυχαίνει να συμμετέχω σε ένα φόρουμ με παιδιά με διάφορες αναπηρίες και σε διαβεβαιώ πως υπάρχουν παιδιά με αναπηρίες πάρα πολύ σοβαρές που συμμετέχουν στα κοινά, απλώς τα κανάλια δεν τους προβάλλουν συνήθως.
  Τώρα στις δημοτικές εκλογές για παράδειγμα, φίλος μου παραπληγικός, ο Παναγιώτης Τσίγκανος ήταν υποψήφιος – κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να του είχαν δώσει τηλεοπτικό βήμα για να μιλήσει.

  Μια ακόμα περίπτωση όμως που έχω στο μυαλό μου, δηλαδή του Στέλιου του Κυμπουρόπολου που είναι και φίλος μου, νομίζω ότι έχει προβληθεί αρκετά από τα κανάλια. Μισό λεπτό να βρω κι ένα λινκ να σας θυμίσω ποιός είναι ο Στέλιος και ποιός ο Παναγιώτης.

  Θέλω να πω, υπάρχουν περιπτώσεις που όμως δεν τις γνωρίζει ο κόσμος.

 350. Ο Στέλιος εδώ (γενικά τον έχουν προβάλλει στην τηλεόραση απ’ ό,τι βλέπω)

  http://anamartitos.ert.gr/archive.asp?id=5192&catid=3742&mode=1

 351. Εδώ ο Παναγιώτης http://www.netlab.gr/Personal/Gr/default.html

 352. Κι εδώ επιτρέψτε μου να γράψω 2 λόγια για τον Νίκο τον Βουλγαρόπουλο – τι να πρωτογράψει κανείς και τι να πει. Σε άλλη χώρα ο Βουλγαρόπουλος θα ήταν πασίγνωστος. Και πάλι όμως έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα. Τετραπληγικός εδώ και 20 – 25 χρόνια από τροχαίο, κατάφερε να φτιάξει δικό του περιοδικό και φόρουμ (το φόρουμ για το οποίο μίλησα παραπάνω) και είναι πλέον και εργοδότης, απασχολώντας στην επιχείρησή του υπαλλήλους (μερικοί εκ των οποίων επίσης τετραπληγικοί).

  Σας βάζω εδώ ένα βίντεο του Βουλγαρόπουλου, έτσι για να δούμε ότι και στη χώρα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν και ναι, έχουν και τον λόγο και την συγκρότηση και τις γνώσεις και απόψεις του άγγλου φοιτητή που είδαμε στο βίντεο και μια χαρά μπορούν να παρουσιαστούν και στα δικά μας κανάλια:

  http://www.netlab.gr/Personal/Gr/default.html

 353. Συγγνώμη, το σωστό λινκ για Βουλγαρόπουλο εδώ:

 354. Κι εδώ βλέπετε την αγαημένη μου φίλη Αννα Ευαγγελινού, η οποία δίνει συνέντευξη στα αγγλικά σε ξένο κανάλι. Η Αννα έχει τετραπληγία από τροχαίο.

  http://www.disabled.gr/lib/?p=28805

  Γενικά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, τι να πρωτοθυμηθώ – για τον τυφλό μαραθωνοδρόμο τον Στέργιο Σιούτη έχετε ακούσει;
  Αλλά δυστυχώς τα κανάλια συνήθως ΔΕΝ τους προβάλλουν.

 355. sarant said

  Σοφία, ευχαριστούμε πολύ!

 356. Καπετάνιε, δὲν νομίζεις ὅτι αὐτοῦ τοῦ τύπου ὁ ἀντιβοριδισμὸς νὰ τὸν πῶ ἔτσι εἶναι λίγο παλιομοδίτικος; Θέλω δηλαδὴ νὰ πῶ ὅτι εἶναι σὰν ν’ ἀκούω γιὰ κονσερβοκούτια ἀπὸ τὴν ἀνάποδη. Αὐτά.

  ΥΓ Δὲν εἶμαι ὑπὲρ τοῦ ἄκρατου φιλελευθερισμοῦ.

 357. #344 Αυτό, δηλαδή, έκρινες εσύ άξιο για σχολιασμό;

  Φαίνεται δεν θεωρείς τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου ούτε προβοκατόρικες, ούτε μονόπλευρες, ούτε ότι διακόπτει το συνομιλητή του κατά το πώς τον συμφέρει. Οπότε χάρισμα σου το Ηνωμένο Βασίλειο και η υποκρισία του.

  Και, ναι, έχω δει πολλά σοβαρά άτομα με αναπηρίες, σε αξιόλογες συνομιλίες, και χωρίς, όχι, φυσικά, στον Χατζηνικολάου, τον Πρετεντέρη και τον Τράγκα.

 358. betatzis said

  Με τους μεταμοντέρνους συνήθως παθαίνω ναυτία, ετούτος εδώ όμως καλά τα λέει ήδη από το 1996 και αναφέρεται στην κατάληψη της εκκλησίας του Αγίου Βερνάρδου που γράφει ο Νικοκύρης

  http://enthemata.wordpress.com/2011/01/30/derrida/

 359. SLY said

  #60 Μαρία σε ευχαριστούμε θερμά για το βίντεο που ξετρύπωσες, δεν φαντάζεσαι πόσο χρήσιμο κι αποκαλυπτικό είναι.

 360. ηλε-Νίκος said

  343:
  Κατ’ αρχάς δεν θεώρησα ότι έχεις κάποια σχέση με το χασάπη. Αυτός ανέφερε ότι μου απάντησες, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα είχες κάνει μόνο την αντίστροφη ερώτηση, άρα ήταν άκυρο αυτό που είπε.
  Χαίρομαι που δουλεύεις σε τόσο ιδανικές συνθήκες κι όπως θα διαπιστώσεις στη συνέχεια ίσως να έχω κι εγώ μια ιδέα από αυτά.

  Στα σοβαρά λοιπόν: Νομίζω ότι κατάλαβα το λόγο της ερώτησής σου, γι’ αυτό και προσπάθησα να αναπτύξω λίγο περισσότερο τι πιστεύω για να μην παρεξηγηθώ, αλλά δεν τα κατάφερα απ’ ό,τι φαίνεται.
  Φοβάμαι για τη δημιουργία ελιτίστικου πανεπιστημίου λόγω αύξησης των διδάκτρων και νομίζω ότι το έκανα σαφές εξ’ αρχής. Όσο για τα παιδιά της εργατικής τάξης ελπίζω να συνεχίζουν να έχουν οικονομικές διευκολύνσεις (αν και οι περικοπές μάλλον από εκεί θα ξεκινήσουν όπως στην Ελλάδα με το ΙΚΥ), όπως και της μεσοαστικής, η οποία και προφανώς είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από τις γενικότερες περικοπές ακριβώς για να εξισωθεί προς τα κάτω όπως πολύ σωστά είπες.
  Όσο για το να μάθω ‘τί γίνεται εκεί πέρα’, αν εννοείς το Λονδίνο τα γνωρίζω και από την αδερφή μου και διάφορους φίλους φοιτητές και καθηγητές που ζουν και σπουδάζουν ή εργάζονται εκεί. Αν εννοείς οπουδήποτε πέρα από το Πάντειο ‘το μόνο πανεπιστήμιο στον κόσμο που γνωρίζω’ όπως είπε και ο 347, απλά για την οικονομία της συζήτησης (και φυσικά χωρίς να θέλω να σε τρομάξω με τη σειρά μου και για να ξέρεις ποιος είναι ο συνομιλητής σου επειδή μου συστήθηκες εκτενώς) αναφέρω ότι εδώ και δύο χρόνια ζω στο Βερολίνο, τον ένα χρόνο εγγεγραμένος στο FU (ανέφερα και πιο πριν ότι συμμετείχα στις περσινές καταλήψεις εκεί, αλλά ποιος τα προσέχει αυτά, ένας αιώνιος παντειακός μιλάει άλλωστε), και τώρα απλά ως μετανάστης για να μπορώ να έχω καλύτερη ποιότητα ζωής και για να συνεχίζω να επισκέφτομαι τις βιβλιοθήκες της πόλης για την έρευνά μου. Από τα αγγλικά πανεπιστήμια έχω επισκεφτεί καθηγητές και βιβλιοθήκες στην Οξφόρδη, το Essex, το Goldsmith’s, το LSE και το City. Δεν είχα την τιμή να πάω στο Cambridge, αλλά πίστεψέ με όταν συμβεί θα το κάνω με δέος γιατί ορισμένοι δικοί μου ήρωες μεγαλούργησαν εκεί. Επίσης μπορώ να σου πω και για κάποια Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη στα οποία βρέθηκα καλεσμένος για διαλέξεις. Για το Πάντειο μπορώ να σου πω πολλά περισσότερα, αλλά να το ξαναπώ κι αυτό, κτιριακά και διοικητικά είναι μπουρδέλο, όμως η ποιότητα της παραγόμενης γνώσης εμένα με ικανοποίησε. Έστω κι αν έπρεπε να στέκομαι όρθιος σε σεμιναριακές αίθουσες δίπλα σε σπασμένα παράθυρα και με χαλασμένη τη θέρμανση και σπασμένη ψευδοροφή με φωλιές σπουργιτιών. (Αίθουσα Γ3, παλιό κτίριο)
  Οπότε όπως βλέπεις κι εγώ ζω μακριά από την Ελλάδα, προσπαθώ να ταξιδεύω όσο με παίρνει, δεν είμαι κλεισμένος στον μικρόκοσμό μου και μάλλον έχουν δει πέντε πράγματα τα μάτια μου, αλλά αν νομίζεις ότι είμαι αρκετά μικρός ‘δια να δικαιούμαι να ομιλώ’ τότε πες μου σε ποια ηλικία και με τι ‘ακαδημαϊκά γαλόνια’ μπορώ να επανέλθω στη συζήτηση.
  Επίσης επειδή δεν σε ξέρω, δεν γνωρίζω πως χρηματοδοτείς τις σπουδές σου και τη διαμονή σου στο εξωτερικό, αλλά αν σε ενδιαφέρει εγώ το κάνω εξασκώντας το τιμημένο επάγγελμα του συνονόματου οικοδεσπότη και με κάποιες συνεχόμενες υποτροφίες που έτυχε να πάρω.
  Όσο για τη συμμετοχή σου στις πορείες και τους κοινωνικούς αγώνες, αν είναι τόσο ενεργή όσο κατάλαβα ότι εννοείς χαίρομαι ιδιαίτερα και είναι πολύ πιθανό να έχουμε συναντηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν πάλι εννοούσες ότι έχεις δει περισσότερα και άρα γνωρίζεις καλύτερα, εδώ είμαστε να τα πούμε.

  Όσο για το χασάπη δεν θεώρησα ποτέ ότι δεν διαθέτει αναλυτική σκέψη και πολιτική οξύτητα, ούτε ότι υποτιμάει τη νοημοσύνη του συνομιλητή του. Επίτρεψε μου, όμως, να θεωρώ ότι υποτιμάει τη δική του με το να απευθύνει τέτοιους χαρακτηρισμούς που δεν έχουν σχέση με τα επιχειρήματα, αλλά προφανώς με δικά του ζητήματα που δεν με αφορύν στο ελάχιστο. Κι αν είναι τσαντίλας τότε το ίντερνετ δεν προσφέρεται, διότι θέλει υπομονή. Προσπάθησα να κάνω συζήτηση μαζί του, αλλά με το να με λέει ‘τρόμπα’ επειδή έχω μια άποψη που δεν του αρέσει, για μένα τον καθιστά απαράδεκτο συνομιλητή.
  Όσο για τον κοινό σας γνωστό, ας το ξαναπώ κι αυτό, δεν είμαι υπέρ τέτοιων πρακτικών όποιος κι αν είναι ο λόγος.
  Τον όρο θεσμοποίηση της ταξικής πάλης τον έμαθα πρώτη φορά από τον Giddens (φαντάζομαι γνωρίζεις… τρίτος δρόμος, Tony Blair, πρύτανης του LSE κλπ κλπ) και τον ανέφερα επειδή ταίριαζε με τις επιφυλάξεις στο άρθρο του Αρανίτση. Θεωρώ τον Μαρξ πάντα επίκαιρο, όχι όλους τους μαρξιστές, ούτε καν όλα όσα είπε ο ίδιος, αλλά όσο υπάρχει καπιταλισμός, πάντα θα υπάρχει και η κριτική του Μαρξ σε αυτόν.

  Και τώρα αφού τις βγάλαμε εξώ και τις μετρήσαμε να δούμε ποιος την έχει πιο μακριά
  προτείνω να επανέλθουμε στη συζήτηση με επιχειρήματα θεωρώντας όλους ως ισότιμους συνομιλητές και όχι με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

 361. ηλε-Νίκος said

  Συγγνώμη για τη δευτερολογία…

  346:
  Προφανώς και αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να βλέπουμε το ζήτημα με τα δίδακτρα και τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων και όχι μόνο.
  Ακόμα και στη Γερμανία, που διαθέτει ισχυρό κράτος πρόνοιας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι άλλοι βυθιζόμαστε, μόλις πέρσι έγιναν περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, στις χρηματοδοτήσεις των νέων οικογενειών κλπ., ενώ ετοιμάζονται και για νέα μέτρα. Αλλά είναι τέτοια η προπαγάνδα που τρώνε αμάσητη από τη Μέρκελ και τους αντίστοιχους Πρετεντέρηδες, που δεν είναι λίγες οι φορές που όταν συστήνομαι ως Έλληνας λαμβάνω απαντήσεις τύπου «Ach so… und hast du Geld?». Γιατί αυτοί ξέρουν μόνο τον Πάγκαλο και τους κοπρίτες, δεν ξέρουν τι θα πει Siemens, Deutsche Telekom, Thyssen Krupp ή μάλλον ξέρουν, αλλά νομίζουν ότι είναι οι εκπρόσωποι της γερμανικής εργασιομανίας κι ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει.
  Τους έριξε και η Μέρκελ το τυράκι με την αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας να τα φορτώσουν κι αυτοί όλα στους μετανάστες και να μην ασχολούνται με την κερδοφορία των κεφαλαίων εις βάρους τους όπως είπες.

 362. «Φοβάμαι για τη δημιουργία ελιτίστικου πανεπιστημίου λόγω αύξησης των διδάκτρων και νομίζω ότι το έκανα σαφές εξ’ αρχής. Όσο για τα παιδιά της εργατικής τάξης ελπίζω να συνεχίζουν να έχουν οικονομικές διευκολύνσεις (αν και οι περικοπές μάλλον από εκεί θα ξεκινήσουν όπως στην Ελλάδα με το ΙΚΥ), όπως και της μεσοαστικής, η οποία και προφανώς είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από τις γενικότερες περικοπές ακριβώς για να εξισωθεί προς τα κάτω όπως πολύ σωστά είπες.»

  Φίλε Ηλε-Νίκος τα τμήματα -ακόμα και σε Οxbridge- είναι σχετικά φτωχά. Έδω με το προηγούμενο ευνοϊκό καθεστώς το τμήμα μου είχε φτάσει σε σημείο να μην έχει χρήματα για να αγοράσει μια licence για απαραίτητο software. Παράλληλα οι νέοι απόφοιτοι του (των 21 ετών) αμοίβονταν με μέσο πρώτο μισθό περίπου £48,000 (χωρίς τα bonus). Δηλαδή διπλάσια αμοιβές από postdoc και υψηλότερες από πολλά μέλη ΔΕΠ.

  Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική που συμφωνεί με την ιδέα των φτωχών τμημάτων (και ερευνητικού προσωπικού) με τους πλούσιους απόφοιτους. Οι μίσοι του Oxford και το 35%-40% του Cambridge που προέρχονται από ιδιωτικό σχολείο θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα στο πανεπιστήμιο! Οι υπόλοιποι (για τους οποίους υπάρχουν εγγυημένα άτοκα δάνεια) σίγουρα όχι £3000. Σε διαφορετική περίπτωση δεν βλέπω να μένουν πολλοί αξιόλογοι καθηγητές στα πανεπιστήμια του νησιου.

 363. Χρηστος Κ. said

  Τι ελεγε το ΠΑΣΟΚ για τους μεταναστες οταν ηταν στην αντιπολιτευση.

 364. Μπουκανιέρος said

  Εκτός από τους προλετάριους, ε, τους μετανάστες ήθελα να πω, παρανομούν και οι γιατροί:

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231076856
  (η είδηση σε αποστειρωμένη μορφή επειδή μερικοί δεν αντέχουν τις δυνατές συγκινήσεις)

 365. tamistas said

 366. ΣοφίαΟικ said

  Ασχοληθήκατε με πολλά μαζί κατά την απουσία μου και δεν ξέρω αν έχει νόημα να επανέρθουμε, αλλά ας ξεκινησω με ένα λιτό:
  Σταζ (357), δεν ξέρω τι προβλημα έχεις αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που δεν αντιλαμβάνεσαι τι λέω και ειρωνεύεσαι κι από πάνω. Και ξεχνάς το βασικό ότι είναι επιλογή μου να σχολιάσω αυτό που μου κανει εντύπωση στο μήνυμά σου. Δεν είμαι υποχρεωμενη να σχολιάσω αυτό που θελεις εσυ να σχολιάσω. Μάλιστα αν σου έκοβε ίσως σκεφτοσουν¨δεν το σχολιάζει γιατί δεν της κάνει εντύπωση- άρα το έχει ξαναδεί- άρα γίνεται συχνά- άρα… Αλλά κατι τέτοιες σκεψεις είναι φαίνεται πολύ προχωρημενες για σένα.

  Σοφία, ωράια όλα αυτά αλλά νομίζω ότι ήμουν σαφέστατη. Δεν πιστευω ότι θα δούμε κανέναν παρουσιαστή-φίρμα να συνομιλεί με ατομο που έχει δυσκολία στην έκφραση χωρίς να δείχνει και την αναλογη ψευτολύπηση και ψευτοκατανόηση κλπκλπ.

  346: Ας αφήσουμε τη συνωμοσιολογία, Νίκο. Η Βρετανία έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για λόγους που είναι αρκετά γνωστοί και αναλυμένοι πολλές φορές. Και ναι, το είχαν ρίξει στον ευδαιμονισμό. Ελευθερία στο έπακρο και νομιμοποίηση του τζόγου και της παρανομίας (ή αν προτιμάς, χαλάρωση των ρυθμιστικών θεσμών). Επιπλέον ξεχνάμε (ή δεν θέλουμε να παραδεχτουμε) ότι οι μεσαίοι της Αγγλίας είναι πολύ πιο ευκατάστατοι από τους αντίστοιχους Έλληνες. Για λόγους ιστορικούς βεβαίως. Εμείς αρχίσαμε να τους πλησιάζουμε αλλά μας έμεινε η χαρά. Δεν θα επεκταθώ γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ, απλά να θυμήσω ότι δεν εχουν έλλειψη από φτηνά εργατικά χέρια εδώ, ούτε συναισθηματισμούς στα επιχειρηματικά, ούτε συνδικαλισμό, ούτε εργατικά δικαιώματα, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Οπότε η θεωρία σου δεν εφαρμόζεται εδώ. Με κάθε κρίση κάποιοι μετακινούνται πορς τα πανω και προς τα κάτω.

  362: Τι σπουδές δίνουν τέτοιο πρώτο μισθό, για να πάω να τις κάνω; Μη μου πεις ιατρική, γιατί σιχαίνομαι.

  360: Ο Χασάπης είχε δίκιο, είχα απαντήσει στην ερώτησή σου 🙂
  Επιπλέον δνε ειπα πουθενά πέρι προς τα κάτω εξίσωσης όπως την κατάλαβες εσύ. Είπα ότι ένα πανεπιστημιο σαν το Καίμπριτζ τους εξισώνει όλους πορς τα πανω. Πιο λιανά, μπαινει ο γιός του εργάτη, ο γιός του δάκσαλου, ο γιος του γιατρού κι ο γιος του βιομήχανου με κριτήριο την επίδοσή τους. Κι όταν βγαίνουν είναι όλοι το ίδιο αριστοκράτες (δε βρίσκω καλύτερη λε΄ξη, οπότε ας μείνουμε με το αριστοκράτες). Και στη συμπεριφορά, και στον τρόπο σκέψης κλπκλπ.
  Ορισμένοι «διανοούμενοι» (περιέργως κυρίως από τον αριστερο πολιτικό χώρο στο ΗΒ) θεωρουν ότι αυτό είναι κακό πράγμα και ελιτισμός κλπκλπ και λίγο- πολύ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν όλοι σαν το γιο του εργάτη. Μ’άλλα λόγια πιστέυουν ότι ισότητα μπορέ να υπαρχει μόνο προς τα κάτω. Άκουγα παλιότερα ένα πρόγραμαμ στο BBC όπου μια ΄τυπισσα ε΄βγαινε παό τα ορύχα της που το σχολικό βιβλίο οικιακής οικονομίας της δεκαετίας του ’60 μάθαινε στου μαθητές πως να στρώνουν τραπέζι για παογευματινό τσάι και με ποιό πηρούνι τρώμε το ψάρι.Το επιχείρημά της ήταν ότι το βιβλίο απευθυνόταν σε μαθητές χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, που δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν τέτοιες δραστηριότητες. Εγώ διαφωνώ, φυσικά, Πιστέυω ότι η κυρία αυτή φοβόταν μη σηκώσουν κεφάλι οι φτωχοί και κάνουν κι αυτοί σουαρέ και συνεστιάσεις κι αρχίσουν να διαβάζουν σοβαρά βιβλία και να συζητάνε πολιτικά ζητήματα και αποφασισουν να στείλουν την κυρία και τους ομοίους της στη λαιμητόμο. Έτσι όταν ακούω να λένε ότι το Χ πανεπιστημιο είναι ελιτίστικο σκεφτομαι ότι καποιοι θα ήθελαν να είμαστε όλοι ίσοι στην αμορφωσιά. Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο τώρα τι ήθελα να πω.

  Ελπίζω επίσης να έιναι ξεκάθαρο ότι όταν γραφω κάτι και ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν και παρανοούν και συνεχίζουν να παρανοούν μετά από επεξηγήσεις κλπ φυσικό έιναι να αρχίζει να βγάινει ο ελιτισμός από μέσα μου και να σκέφτομαι ότι μιλάω μεηλίθιο. Ή ίσως με απόφοιτο Παντείου 😉
  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εχω απόψη για το συγκεκριμενο πανεπιστημιο, γενικά θεωρώ ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια βγάζουν μια χαρά απόφοιτους, κακώς τα υποτιμούμε.

  Η άποψή σου για τον Χασάπη ότι άμα έιναι τσαντίλας τότε το ιντερνετ δεν προσφέρεται, νομίζω θα πρέπει να προκάλεσε πολύ γέλιο στον 40άκο, εγώ παντως όταν το διάβασα γέλασα φωναχτά. Δυστυχώς, δεν μπορώ να σου εξηγήσω το γιατί χωρίς να μακρυγορήσουμε.
  Λοιπόν, τέλος για την ώρα γιατί πάλι πολλά μπλα μπλα…

 367. sarant said

  Καλημέρα Σοφία -πού είναι εκείνοι οι καιροί των ομηρικών συγκρούσεων (πρέπει όμως να γίνονται μεταξύ τακτικών θαμώνων, αλλιώς δεν έχει γούστο)!

 368. kseeath said

  Απεργία πείνας, Νομική, κράτος έκτακτου ανάγκης και η αριστερά του savoir vivre

  Η απεργία πείνας (α.π.) που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη στη Νομική και τα γνωστά επακόλουθα δείχνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς έκτακτου ανάγκης. Ο σφοδρός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή η α.π., μια κατεξοχήν παθητική μορφή αντίστασης, που θέτει σε κίνδυνο μόνο τις ζωές όσων συμμετέχουν σ’ αυτή, αγγίζει πλέον τα όρια της ίδιας της αστικής δημοκρατίας και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία αμφισβητούνται ανοιχτά από το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας.
  Δεν θα μιλήσουμε εδώ για τις ελεεινές συκοφαντίες και τους τόνους λάσπης που έπεσαν όλες αυτές της μέρες από το σύνολο και κάθε μορφής ΜΜΕ. Όμως δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος ο πρωτοφανής γκεμπελισμός τους. Κανάλια όπως το MEGA αφιέρωσαν επί 4 μέρες το σύνολο του κεντρικού τους δελτίου ειδήσεων σε αυτό το θέμα και τα υπόλοιπα τουλάχιστον το μισό. Από την πρωινή ζώνη μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα έπαιζε η ίδια κασέτα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Η λάσπη αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Και τι δεν ακούστηκε για τους απεργούς πείνας. Ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, ότι είναι φορείς λοιμωδών ασθενειών, ότι είναι εισβολείς, ότι καθοδηγούνται από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουν σχέδιο για νέα δεκεμβριανά, ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας κ.ο.κ. Όμως για όλα αυτά έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά. ανάγνωση του υπολοίπου »

 369. #366 Σχολιάζεις ό,τι θες, σχολιάζω ό,τι θέλω -συ είπας. Με αποκαλείς όπως θες, θα σε αποκαλέσω, αν θελήσω. Ποιανού του κόβει δεν περιμένω από σένα να μου πεις. Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται…

 370. Μπουκανιέρος said

  Μου άρεσε το 368

 371. Α, θα σ’ αρέσει κι αυτό τότε: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/01/blog-post_31.html#

 372. Μπουκανιέρος said

  Α, ναι κι αυτό, μολονότι λέει διαφορετικά πράγματα απ’ το άλλο.
  Θα υπογράμμιζα το σημείο 6 – επειδή πρόλαβα (στα τελευταία της, ευτυχώς ή δυστυχώς) την εποχή που οι μικροαστοί λέγανε για τους εργάτες τα ίδια ακριβώς που λεν οι πώς-να-τους-πεις για τους «μετανάστες», μερικές φορές ως τις λεπτομέρειες.
  Μου τη σπάνε κάτι ρήσεις του στιλ «ουδέν καινόν υπό τον ήλιον» (πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλά καινούργια πράγματα, καλά και κακά, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κάτω απ’ τον ήλιο), εδώ όμως κολλάνε.

 373. λέει διαφορετικά πράγματα απ’ το άλλο

  E ναι, πιο σχετικά είναι αυτά (τεμπέλη):
  http://radicaldesire.blogspot.com/2011/01/blog-post_29.html#
  http://radicaldesire.blogspot.com/2011/02/blog-post_03.html#

 374. Μπουκανιέρος said

  373 Σωστά
  (Με τη γραμματειακή υποστήριξη της Μαρίας και τη δικιά σου δεν έχω λόγους ναπαρνηθώ το δικαίωμά μου στην τεμπελιά.)

 375. Μαρία said

  373, 374 Ανοίγει τον λίνκι που σας έστειλα;
  Η γαλλική γερουσία απέρριψε διάταξη απο νομοσχέδιο, που είχε ψηφιστεί απ’ τη βουλή, σύμφωνα με την οποία θα έχανε τη γαλλική ιθαγένεια όποιος την είχε αποκτήσει πριν απο λιγότερο 10 χρόνια, στην περίπτωση που θα δολοφονούσε δημόσιο αξιωματούχο. Περιόρισε επίσης τους καταλόγους των αξιωματούχων στους δικαστές και μπάτσους.

 376. Μπουκανιέρος said

  375 Ναι, ανοίγει.

 377. tamistas said

  189: «Είπε κανένας ότι καλοπερνούσαν; Ασχέτως του ότι ήταν νόμιμοι»…
  Ίσως δεν είναι έτσι ακριβώς.

 378. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  (377) Τα έγραψα στο (85)… Αμάν πια με τη μανία να κάνουμε το υποσύνολο σύνολο για να μας βγουν τα κουκιά! Ο παππούς μου είπα πως δε ξέρω τελικά αν ήταν νόμιμος ή λαθρομετανάστης (βλέπεις δε κολώνω να χρησιμοποιήσω τον όρο που σε χαλάει για το αίμα μου) – τη δύσκολη ζωή στις ΗΠΑ την πέρασε όμως λόγω σιδηροδρόμων… Και διατήρησε ένα πατριωτισμό που τον έκανε να παρατήσει το Αμερικανικό όνειρο για να έρθει Ελλάδα για τους Βαλκανικούς – τη σήμερον ημέρα οι εκμοντερνισμένοι διεθνιστές μας μάλλον θα την έκαναν για το αεροδρόμιο στην αντίθετη κατεύθυνση… :->

 379. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  (379) Και για να μη με παρεξηγήσεις – στην ίδια πτήση θα έβρισκαν και διάφορους υπερπατριώτες…

 380. Μαρία said

  378
  >ένα πατριωτισμό που τον έκανε να παρατήσει το Αμερικανικό όνειρο για να έρθει Ελλάδα για τους Βαλκανικούς
  οκ.Μαζί με άλλους 40.000
  Με τον ίδιο πατριωτισμό ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Ουΐλσον το 1917 και κατατάχτηκαν εθελοντικά στον αμερικάνικο στρατό περίπου 60.000, μεταξύ αυτών και φιλοβασιλικοί παρόλο που οι ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα ήταν υπέρ της ουδετερότητας.
  Νομίζω οτι αυτές οι συγκρίσεις είναι γενικά αδιέδοξες

 381. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  Χαίρομαι (αλλά δεν εκπλήσομαι μια και έχεις αποδειχθεί γενικότερα παντογνώστρια 🙂 ) Μαρία που υπάρχει ακόμα κόσμος που ξέρει για το κρυφό ατού του Βενιζέλου (τις 40χλδ. δεν τις υπολόγιζαν ούτε οι Οθωμανοί αλλά ούτε και οι Βούλγαροι-Σέρβοι). Τώρα πόσοι φιλοβασιλικοί ήταν στις 60χλδ. δε ξέρω (υποθέτω θα ήταν πολλοί) αλλά τον Απρίλιο του 1917 που μπήκε η Αμερική στον πόλεμο η Ελλάδα ήταν ήδη στον πόλεμο, τους άρεσε δεν τους άρεσε. Ο παππούς μου βέβαια ήταν βενιζελικός οπότε δεν υπήρχε θέμα. 😉 Οι Αμερικανοί πάντως είχαν πολιτική να μην στρατολογούν μετανάστες από τις αντίπαλες εμπόλεμες χώρες (καλού-κακού).

  Το θέμα το ανέφερα και γιατί τέτοιου είδους πατριωτισμός μάλλον θεωρείται μπανάλ σήμερα αλλά και γιατί δείχνει πως ο μετανάστης ΜΠΟΡΕΙ να διατηρήσει τον πατριωτισμό του ασχέτως του πόσο δύσμοιρος ήταν στη χώρα προέλευσης του σε σχέση με τη χώρα μετανάστευσης του. 40χλδ. επέστραψαν, άλλοι δεν το έκαναν βέβαια και κάποιοι άλλοι έμειναν και πολέμησαν ως Αμερικανοί. Αντίστοιχα κάποιοι Ιαπωνοαμερικανοί πρόδωσαν τη νέα τους χώρα ενώ άλλοι πολέμησαν ηρωϊκά (στο ευρωπαϊκό μέτωπο) στον 2ο ΠΠ. Γενικός κακόνας δεν υπάρχει – αλλά δε μπορεί κανείς να υποθέτει εκ προοιμίου τον πατριωτισμό ενός νέου πολίτη μόνο και μόνο επειδή του δώθηκε μια καλύτερη ευκαιρία στη ζωή από αυτή της χώρας προέλευσης του.

 382. Μαρία said

  381 Τι να κάνω, αυτά τα νούμερα δίνει ο Κιτροέφ(το 2ο δεν θεωρείται ακριβές λέει).
  Αλλά, ρε πούστη μου, μπορείς σήμερα να μιλάς για πατριωτισμό με τους όρους του 1912; Κι αυτός μπορεί να μετρηθεί με τη συμμετοχή ή όχι στον πόλεμο;

  Ο παππούς άφησε τελικά τα κοκαλάκια του στους σιδηροδρόμους ή του τα σκόρπισαν κι αυτουνού στην Άνδρο;

 383. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  Η απορία μου Μαρία ήταν ως προς την πολιτική κατεύθυνση (σε σχέση με το Μεγάλο Διχασμό) των μεταναστών. Πως ξέρουμε πόσοι ήταν φιλοβασιλικοί πχ.;

  Και βέβαια το τελικό και πιο ουσιαστικό τεστ πατριωτισμού είναι η συμμετοχή στον πόλεμο – μέχρι τότε τα λόγια είναι εύκολα. Όσό εύκολος είναι ο κούφιος και επικίνδυνος «πατριωτισμός» του να πετάει ο αφιονισμένος εθνικιστής ανεδαφικά κουραφέξαλα για την «υπόδουλη» :-> Ισταμπούλ των 15εκ.+ Τούρκων κατοίκων άλλο τόσο εύκολο είναι ο εχθρός του Ρωμέϊκου να πουλάει «συνταγματικό» πατριωτισμό μέσω ενός ανεδαφικού στην πράξη διεθνισμού που σκοπεύει στη διάλυση της Ρωμιοσύνης εκ των έσω. ‘Έτσι όλοι πατριώτες μπορούμε να είμαστε (και ταυτόχρονα δε γίνεται να είμαστε όλοι χωρίς να γίνει τιραμόλα η έννοια)… ;-> Από εκεί και πέρα όντως οι θεωρητικοί όροι του 1912 που συμπεριέλαμβαναν τη Μεγάλη Ιδέα είναι όχι μόνο ακατάλληλοι αλλά απαράδεκτα επικίνδυνοι (και ως εκ τούτου αντιπατριωτικοί) σήμερα. Αλλά ο παππούς μου δεν ονειρευόταν «την απελευθέρωση της Πόλης» όσο έστρωνε σιδηροτροχιές στις ΗΠΑ – άκουσε πως η πατρίδα τον είχε ανάγκη (κι ας σήμαινε αυτό κίνδυνο της ζωής του και το να παρατήσει το Αμερικάνικο όνειρο) και υπάκουσε στο κέλευσμα της χωρίς περιττές ιδεολογικές αναλύσεις. Τη σήμερον εποχή οι μισοί μου φίλοι αγνόησαν τη συμφωνία που έκαναν με το δημόσιο να επιστρέψουν μετά το πέρας των σπουδών τους για να υπηρετήσουν (σε καιρό ειρήνης)… Γι’ αυτό λέω πως σήμερα είναι μπανάλ ο πατριωτισμός του τότε…

  Ο παππούς (μια και ρωτάς Μαρία) ήταν από το εξελληνισμένο (τουλάχιστον πριν το 1800) Σλαβο-Βλαχο-ο,τιδήποτε κομμάτι της οικογένειας (αρχικά σύνορα της Ελλάδας ανάμεσα σε Φθοιώτιδα και Μαγνησία) και όχι από τους Ανδριώτες (είπαμε είμαι καλό υπόδειγμα μιγά :-). Επέστρεψε για τους Βαλκανικούς, επέζησε και όταν γύρισε στο σπίτι του ανακάλυψε πως δεν είχε καθόλου περιουσία μια και όλα τα χρήματα που είχε στείλει από την Αμερική ο προσπάππους μου τα είχε κάνει κτήματα στο όνομα των ετεροθαλών αδελφών του! Κάπου εκεί επιχείρησε να τον σκοτώσει ο πατέρας του και ο αδελφός του (πάρ’την πέτρα στο κεφάλι – είμαστε και μοβόροι κι από τα δύο σόγια) και τον παράτησαν για ψόφιο… Οπότε και από την Αμερικανική (λαθραία ή μη) εμπειρία του παππού έμειναν αναμνήσεις, καθόλου περιουσία και μηδενικές σχέσεις με τον αδελφό του μέχρι που πέθανε ο δεύτερος.

  Κατά τ’ άλλα καθώς φαίνεται μας διαβάζει και ο Ιός εδώ μέσα – το μόνο που μένει είναι να αποκαλύψει σε μελλοντική στήλη των συνεργατών του (μια και ο ίδιος είναι στην εξορία) και ποιοί είμαστε εμείς οι επαίσχυντοι… ;->

 384. sarant said

  Χασάπη και Μαρία, οι μετανάστες που γύρισαν από την Αμερική το 1912 για να πολεμήσουν είχαν κάποια παρότρυνση-βοήθεια-πίεση από το ελληνικό κράτος ή μόνο από τα παροικιακά όργανα (αν υπήρχαν; )

  Πάντως, όταν στις αρχές του 1917 κατέβηκε ο στρατηγός Λαπαθιώτης στην Αίγυπτο για να συγκεντρώσει ομογενείς για τον στρατό της Εθνικής Άμυνας που θα πολεμούσε στο μακεδονικό μέτωπο, η ανταπόκριση που βρήκε ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου.

 385. Μαρία said

  384 α.Ναι. Οι ελληνικές κυβερνήσεις θεωρούν οτι οι μετανάστες ήταν προέκταση της Ελλάδας και υποχρεωμένοι να προωθούν τα ελληνικά συμφέροντα. Παράλληλα υπάρχει και η τάση μεταξύ των μεταναστών οτι πρέπει να ενδιαφερθούν και για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους.
  Η πρώτη μεταναστευτική οργάνωση (προϋπήρχαν τοπικά σωματεία)η «Πανελλήνιος Ένωσις» ιδρύθηκε το 1907 και είχε πρόεδρο τον γνωστό Λάμπρο Κορομηλά, πρέσβη τότε στις ΗΠΑ. Του αποδίδεται μάλιστα και η πρωτοβουλία της ίδρυσής της. Το 1910, λόγω του ασφυκτικού ελέγχου που ασκεί, συγκρούεται με τα μέλη που είναι προσανατολισμένα προς τα προβλήματα των μεταναστών κι η ελλην. κυβέρνηση τον αποσύρει.
  Κυκλοφορούν δύο κυρίως εφημερίδες, πρώτα η Ατλαντίς(φιλοβασιλική, καθημερινή απο το 1905-1972) και αργότερα (1915)ο βενιζελικός Εθνικός Κήρυξ και οι δυο στη Νέα Υόρκη.

  β. Έλα Παναγιά μαζί μας! Οι Αιγυπτιώτες έμποροι με την κοσμοπολίτικη αντίληψη, πώς να συγκριθούν με την πλέμπα; Ούτε αντιμετώπισαν το δίλημμα απομόνωση ή ενσωμάτωση/αφομοίωση.

  Χασάπη, ο παππούς ενός φίλου, που έκανε την ίδια δουλειά στην Αμερική, όταν επέστρεψε, η γυναίκα του είχε ξαναπαντρευτεί, μια που ο χριστιανός «ούτε γράμμα είχε στείλει ούτε γραφή» για πολλά χρόνια.

 386. Μαρία said

  Αναλυτική παρουσίαση της Ατλαντίδας.
  http://www2.hsp.org/collections/Balch%20manuscript_guide/html/atlantis.html

 387. ΚαπετανΈνας said

  383.Χασάπη, πολύ ενδιαφέρον αυτό με τους Αμερικάνους παππούδες.
  Εδώ ποιόν εννοείς;
  «…άλλο τόσο εύκολο είναι ο εχθρός του Ρωμέϊκου να πουλάει “συνταγματικό” πατριωτισμό μέσω ενός ανεδαφικού στην πράξη διεθνισμού που σκοπεύει στη διάλυση της Ρωμιοσύνης εκ των έσω…»

 388. Μαρία said

  387 Τους ουτσεκάδες που ονειρεύονται τη μεγάλη Αλβανία…αν τον διερμηνεύω σωστά. 🙂

 389. tamistas said

  κ. Μαρία,

  ο Χασάπης που ήρθε απόψε απ’ τα παλιά
  φορτωμένος του παππού τις αναμνήσεις
  για Καπαπίτη στου Ιού τη ζαβολιά
  με ψυλλιάστηκε, μα έχω αντιρρήσεις

  στην Ιστορία (μας) ο Butcher αυτός
  έχει ένα ρόλο παίξει πατριώτη
  δεν είμαι ο Ιός, είμαι φορέας απλός
  και με φοβίζουν των οβίδων οι κρότοι…

  Δηλαδή, ουδεμία σχέση έχω με τον Ιό, πέραν του ότι βρήκα ενδιαφέροντα και υποστηρικτικά ορισμένα θέματά του και έτυχε, «εδώ μέσα», να τα χρησιμοποιήσω. Στο μεταξύ, και άλλοι Έλληνες, λίγα χρόνια αργότερα από τους βαλκανικούς, εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ, για να συμμετάσχουν σε έναν άλλο πόλεμο, λιγότερο πατριωτικό, στον Ισπανικό Εμφύλιο (όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται).
  Κατά τα λοιπά, δεν είμαι Ιός, δεν είμαι ούτε κάτι άλλο, είμαι ό,τι είμαι και περίπου ό,τι τραγουδά ο Θ.Π. στο σχ. 365…

 390. sarant said

  Ταμίστα, δεν νομίζω ότι εννοεί κάποιον από τους σχολιαστές ο Χασάπης (αλλά θα πει κι ο ίδιος)

 391. Ένας Χασάπης Από τα παλιά said

  Διευκρινήσεις:
  (387-388) Εννοώ άτομα που αιτιολογούν βάσει συνταγματικού πατριωτισμού γιατί δεν τους απασχολεί η πολιτογράφηση εχθρικών στο Ρωμέϊκο ατόμων με το σπαρταριστικό «ε, αφού έχουμε Έλληνες πολίτες μέλη της Χρυσής Αυγής δε δικαιούμαστε να αρνούμαστε στους αλλοεθνείς αντίστοιχους της την ιδιότητα του πολίτη, κάτι τέτοιο θα ήταν ρατσιστικό». Κάτι σαν «αφού η Κούλα κόλλησε που κόλλησε ηπατίτιδα Γ από το Μήτσο είναι ρατσιστικό να φοβάται να κολλήσει AIDS από τον Αρμπέν»… 🙂
  (389) Αλίμονο ταμίστα τέκνον μου – παρά τις όποιες διαφωνίες μου με πολλές από τις ιδεοληψίες τους πάντοτε θεωρούσα οι Ιοί εμφανίζονταν επώνυμα.

 392. tamistas said

  Ευχαριστώ, πάτερ. Και να με συμπαθάτε δια την ολίγη πλακίτσα και για την πρόωρη αποχώρησή μου. Απόκαμα. Θα μου επιτρέψετε, για καληνύχτα, μιαν αφιέρωση από την Πόλιν:

 393. Μπουκανιέρος said

  http://thestrawbroom.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

 394. ΚαπετανΈνας said

  ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ «ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ»

  Μια από τις μεγαλύτερες βλακείες, που ακούγεται τελευταία είναι, ότι ο στόχος των «πολυπολιτισμικών» αριστερών είναι εξαφάνιση της εθνικής μας ταυτότητας. Αυτό είναι γνωστό.

  Υποτίθεται, οτι το Σοβιετικό μοντέλο που οι αριστεροί θέλουν να εγκαταστήσουν, είναι διεθνιστικό, αντι-εθνικό. Μπούρδες.(Κατ’ αρχήν η αριστερά δεν θέλει να εγκαταστήσει κανένα άλλο σύστημα, αλλά αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα)

  Τη Σοβιετική Ένωση πολλά μπορείς να της σούρεις, για γκουλάγκ, για εθνικα και πολιτικά πογκρόμ, ποτέ όμως ΔΕΝ καταπίεσε τις τοπικές κουλτούρες. Και να οι εκδόσεις με τους παλιούς συγγραφείς, και να τα μπαλλέτα Μωυσέγιεφ, και να οι Γεωργιανοί χοροί.

  Οι Έλληνες αριστεροί,πάλι, η νεολαία Λαμπράκη, ο Μίκης, κλπ ήταν αυτοί που υποστήριξαν την εθνική μας μουσική, αλλά και (από ένα σημείο και μετά) τα ρεμπέτικα.Για να μη μιλήσουμε για λογοτεχνία και μουσική. Κι αυτά είναι γνωστά.

  Ίσως όμως κάποιοι δεν πρόσεξαν, ότι οι κατηγορίες αυτές, εκτός από βλακείες, είναι και μία κλασσική περίπτωση ακροδεξιού τύπου ψυχολογικής προβολής.

  Και απορώ (με την γνωστή αφέλειά μου σε τέτοια ζητήματα),πώς είναι δυνατόν άνθρωποι υπαρκτοί, και όχι καρικατούρες κακών σε έργο της Κινέζικης πολιτιστικής επανάστασης, να μη βλέπουν, ότι σήμερα, αυτό που ροκανίζει τις εθνικές κουλτούρες και την κουλτούρα γενικά, φέρει το ντεμοντέ όνομα κα-πι-τα-λι-σμός.

  Δεν βλέπουν, ότι η πολιτιστική ισοπέδωση, λέγεται Μεγάλη Δισκογραφική Εταιρεία, Μεγάλο Κανάλι, Μεγάλος εκδοτικός οίκος; Δεν βλέπουν παράδειγμα Ελληνικά κανάλια;
  Αυτός που έχει το κανάλι, έχει και την παραγωγή της εκπομπής με τραγουδιστές, ο ίδιος έχει τη δισκογραφική εταιρεία που θα τραγουδήσουν, ο ίδιος έχει στο κανάλι του τη διαφήμιση των CD, ο ίδιος έχει μετοχές στα κέντρα που τραγουδάνε, και ο ίδιος έχει και 16 θέατρα και χώρους και αυτονών τη διαφήμιση τζάμπα.

  Κι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Γιαυτό τα ίδια σκουπίδια θα ακούσουνε στην Αγγλία και τα ίδια στην Μογγολία.

  Και μετά βρε, άθλιοι σας πείραξε ο «πολυπολιτισμός».

  Πολυ-πολιτισμός; Πού τέτοια τύχη!!! Παγκόσμιος α-πολιτισμός είναι και δεν φταίμε εμείς γιαυτό.

  Φταίει ότι πια, δεν τους φτάνει να βγάζουν κέρδος από τις Χί ώρες της δουλειάς μας, αλλά θέλουν να ξεζουμίσουν κάθε δευτερόλεπτο από τον ελεύθερό μας χρόνο.Που πια ΔΕΝ είναι δικός μας. Και έχουν κάνει την τέχνη, τον καλλιτέχνη και το κοινό το ίδιο, ένα προϊόν, ένα εμπόρευμα, εκπορνευμένο, φτηνιάρικο και στερημένο από πνευματικότητα εμπόρευμα.

  Και εδώ είναι η ψυχολογική προβολή. Διάφοροι Μπουμπουκοειδείς, υπέρμαχοι των πιο βάρβαρων εκδοχών αυτού του σκατοσυστήματος, που η καλλιέργειά τους είναι υπό το μηδέν, κατηγορούν άλλους για εκείνο που γεννάει το ίδιο το σύστημα που υπερασπίζονται.

  Τύφλα νάχαν οι Γερμανοί Εθνικοσοσιαλιστές (δηλαδή, οι κατ-εξοχήν θολοί στο μυαλό) που μίλαγαν για πολιτισμό και κατέστρεφαν την Τέχνη.

  Και που θεωρούσαν ύποπτη όλη την κουλτούρα, επειδή απλώς δεν μπορούσαν να την κατανοήσουν.

 395. tamistas said

  394: κ. Καπετάν Ένα, στη Σοβιετική Ένωση, και ιδιαιτέρως κατά τη σταλινική περίοδο των γκούλαγκ, η «προστασία» που παρεχόταν στις «εθνικές», στις τοπικές κουλτούρες συνδυαζόταν με την καταδίωξη σε κάθε τι πρωτοποριακό, εντέλει αντισταλινικό, εμφανιζόταν στην τέχνη. Η διαφύλαξη της παράδοσης ήταν μάλλον το άλλοθι για το έγκλημα και, πολύ φοβάμαι ότι, επρόκειτο για μια «παράδοση» ακρωτηριασμένη, πνιγμένη στη φορμόλη. Όπως, άλλωστε, συνέβη με το δημοτικό τραγούδι στην ελληνική επταετία, που ταυτίστηκε με τη χούντα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες.
  Από την άλλη πλευρά, εκτός από την «ομογενοποιητική» επίδραση που ασκεί στις κουλτούρες ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός (πράγματι, η ταυτόσημη με τον καπιταλισμό εμπορευματοποίηση των πάντων επέβαλε τη «ντίσκο στην Αλάσκα και στο Βλαδιβοστόκ»), υπάρχει και η δημιουργική αλληλεπίδρασή τους που συμβαίνει είτε μέσω των δικτύων, σήμερα, είτε με την παρουσία των μεταναστών στις αναπτυγμένες χώρες μας (και τον όποιο συγχρωτισμό μαζί τους), είτε – και άλλοτε και τώρα – με την έμπνευση κάποιων καλλιτεχνών. Για το τελευταίο, θέλω να πω ότι χωρίς η μουσική των Beatles (par example) να παύει να είναι βιομηχανικό – καπιταλιστικό – και δεν ξέρω τι άλλο – προϊόν, το πάντρεμα της ποπ ψυχεδέλειας με το ινδικό σιτάρ που πέτυχαν, ήταν καθοριστικό για τη μετέπειτα εξέλιξη της μουσικής των νέων της Δύσης. Ίσως ήταν και μια (ανώδυνη, έστω) εκδίκηση της Ινδίας στην Αγγλική Αυτοκρατορία…

 396. ΚαπετανΈνας said

  #395,
  Δε θα διαφωνήσω για Στάλιν,και τις πολιτικές-εθνικές διώξεις πάντως δεν αναιρείται το γεγονός ότι δεν εξαφάνισε τις τοπικές κουλτούρες χάριν ενός ομογενοποιημένου «διεθνιστικού» στυλ. Λίγο περισσότερο ακορντεόν μπήκε, αλλά αυτό δεν είναι τρομερό.

  Τώρα για τους Μπήτλς, δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι τα σίξτυζ ήταν πριν μισό αιώνα. Πριν δηλαδή την σημερινή ολοκληρωτική κυριαρχία του μάνατζερ και του μάρκετινγκ. Μα ούτε και η κλασσική μουσική είναι η ίδια πια.Πού είναι οι μεγάλοι μαέστροι σήμερα, οι οποίοι πάντα είταν οι Σταρ της συμφωνικής μουσικής; Σήμερα,(δε θυμάμαι ποιος το έγραφε) ο στάρ είναι ο μάνατζερ.

  Μα και η νέγρικη μουσική, δεν φύτρωσε στο θερμοκήπιο της εταιρείας σαν ένα μέσο και μια σκληρή εργασία για να βγάλουν κάποιοι πολύ χρήμα, αλλά σα μια εσωτερική ανάγκη, κάποιων ανθρώπων να πουν τον πόνο τους στα επαρχιακά κλάμπ, στη δουλειά και τις εκκλησίες.

  Όσο για τον πολιτιστικό συγκρητισμό, έχει κι αυτός ένα νόημα μόνο όταν έρχεται σαν φυσιολογική εξέλιξη. Πήγα σ΄ένα Womad, δε μου άρεσε. Τα ξαδέρφια του Νουσράτ(πολύ δεύτερο σχήμα) μαζί με γερμανούς ντράμερ:Με το ζόρι παντρειά. Ο καλύτερος ήταν ο Σαββόπουλος.

 397. sarant said

  Καπετάνιε, αν θες στείλε μέιλ στο sarant παπάκι pt τελίτσα lu.

 398. Μαρία said

  Γνωστός μας απο παλιά
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=250843

 399. tamistas said

  Αν θα πεθάνουμε εδώ, γιατί έτσι είναι η ζωή, καμιά μέρα κάποιος θα πεθάνει, θέλουμε να μας στείλουν στην πατρίδα μας, κοντά οικογένεια μας, δε θέλουμε να κάτσουμε στη ψυγεία με αριθμό.

  Ρόγχοι επιθανάτιοι της διπλανής πόρτας ως τηλεοπτικόν σνακ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: