Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεύτερα γενέθλια

Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2011


Σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, το ιστολόγιο γιορτάζει, γίνεται δυο χρονών! Σε μια τέτοια ηλικία τα μωρά περπατάνε πλέον άνετα, τα περισσότερα μιλάνε κιόλας, άλλα καλά, άλλα τσάτρα-πάτρα, πάντως όλα γνωρίζουν και ταξινομούν τον κόσμο τους. Τα ιστολόγια έχουν άλλους ρυθμούς από τα ανθρωπάκια: στα δυο τους χρόνια είναι ενήλικα, εντελώς ανεπτυγμένα.

Να δούμε με αριθμούς τη χρονιά που πέρασε, από τις 16 Φεβρουαρίου 2010 ίσαμε σήμερα.

Στον δεύτερο χρόνο της ζωής του ιστολογίου δημοσιεύτηκαν (χωρίς τούτο εδώ) 375 άρθρα στο ιστολόγιο, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα άρθρο τη μέρα· ο αριθμός είναι λιγάκι μικρότερος απ’ ό,τι την πρώτη χρονιά (είχαμε 406) αλλά νομίζω ότι τα άρθρα της δεύτερης χρονιάς είναι κατά μέσον όρο εκτενέστερα από της πρώτης.

Οι επισκέψεις που έγιναν τη δεύτερη χρονιά έφτασαν τις 975.000, αρκετά περισσότερες απ’ ό,τι την πρώτη χρονιά (580.000). Ο μήνας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ο Νοέμβριος του 2010, με 105.000, η μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση η 25.2.2010 (5720 επισκέψεις).

Τα άρθρα που είχαν τη μεγαλύτερη κίνηση στη δεύτερη χρονιά ήταν:

Η τρόικα, το μνημόνιο και οι κόκκινες γραμμές (9400 επισκέψεις)

Η δασκάλα του Μεγαδέρειου (8980)

Ο Λάκης Λαζόπουλος και τα ακροδεξιά σκουπίδια (7550)

Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι ενώ το άρθρο για τη δασκάλα του Μεγαδέρειου είχε τις πιο πολλές του επισκέψεις τον μήνα που γράφτηκε (και στη συνέχεια σε κάποιες περιστασιακές αναζωπυρώσεις του ενδιαφέροντος), ένα πατερνάκι που ισχύει για τα περισσότερα άρθρα των περισσότερων ιστολογίων, το άρθρο για την τρόικα εξακολουθεί να έχει σταθερό ρυθμό επισκεπτών (μέσω γκουγκλ) κάθε μέρα, όλον αυτό τον καιρό –για παράδειγμα, χτες είχε πάνω από 100 επισκέπτες. Πάντως, το άρθρο για τη δασκάλα του Μεγαδέρειου έχει –και με διαφορά– τα περισσότερα σχόλια.

Μια και πιάσαμε τα σχόλια: Τα σχόλιά σας ήταν επίσης περισσότερα αυτή τη δεύτερη χρονιά απ’ ό,τι την πρώτη: 35500 έναντι 23600 την πρώτη χρονιά. Αυτό σημαίνει σχεδόν 100 σχόλια τη μέρα, για τη δεύτερη χρονιά. Το έχω ξαναγράψει, θεωρώ ότι το μεγάλο ατού του ιστολογίου είναι τα πολλά και καλά σχόλια!

Ο θείος Στάζιμπος έφτιαξε (δώρο γενεθλίων!) το εξής διάγραμμα που δείχνει τα σχόλιά σας συναρτήσει του χρόνου. Οι ημερομηνίες είναι οι μέρες στις οποίες συμπληρώθηκε χιλιάδα σχολίων. Μετριώνται όλα τα σχόλια (μαζί και όσα έχουν σβηστεί εκ των υστέρων, είτε επειδή ήταν σπαμ είτε επειδή ήταν διπλά-τριπλά και «Νικοκύρη, σβήσε το παραπάνω»).

Σ’ αυτά τα δύο χρόνια έγραψα, όπως υπολόγισε ο Στάζιμπος, περίπου 683.000 λέξεις στα ποστ μου (χωρίς τα σχόλια). Βέβαια, πολλές από τις λέξεις αυτές είναι ξεσηκωμένες από άλλα σάιτ (από τότε που βγήκε η κοπυπάστη, χάθηκε το φιλότιμο θα έλεγε κανείς). Και πάλι όμως δεν είναι και λίγες!

Λοιπόν, ο χαζομπαμπάς σας ευχαριστεί για τη συμμετοχή σας και να είμαστε όλοι καλά του χρόνου να ξαναγιορτάσουμε.

Όμως, μια που αφιέρωσα το σημερινό ποστ στην περιαυτομπλογκία, ας συνεχίσω. Το βιβλίο μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», συνονόματο με το ιστολόγιο, που βγήκε στα τέλη του 2009 και που περιέχει 31 ιστορίες λέξεων που οι περισσότερες είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στο ιστολόγιο, συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα των κρατικών βραβείων (στην κατηγορία του δοκιμίου), πράγμα που με κάνει να καμαρώνω ιδιαίτερα.

(Να κάνουμε εδώ και μια συζήτηση ορολογίας: οι περισσότεροι λένε «βραχεία λίστα», αποδίδοντας κατά λέξη το shortlist. Ωστόσο, νομίζω ότι στα ελληνικά το long και το short πολλές φορές ταιριάζει περισσότερο να αποδίδονται μεγάλος και μικρός· βέβαια, η «βραχεία» έχει το δήθεν πλεονέκτημα ότι είναι πιο τρισχιλιετής από την «μικρή»· αλάργα όμως από τη γενική πληθυντικού –και δεν εννοώ το πρόβλημα με το «λιστών». Αλλά καλύτερα να σταματήσω εδώ την παρέκβαση).

Βέβαια, το βραβείο το πήρε άλλο βιβλίο, αλλά δεν παραπονιέμαι· σε καιρούς επιμήκυνσης, δεν είναι και του πεταματού να μπεις στη βραχεία λίστα!

99 Σχόλια προς “Δεύτερα γενέθλια”

 1. Χρηστος Κ. said

  Χρονια καλα! Και για να το πω ελληνικα, keep on writing.

 2. τυφλός said

  Δεν έχω πρωτότυπη ευχή γι αυτό θα επαναλάβω την ωραιότατη δική σας: να είμαστε όλοι καλά του χρόνου να ξαναγιορτάσουμε. Καλή συνέχεια.

 3. Και εις άλλα με υγεία! Σαν χθες μου φαίνεται.

  Άντε και κάτι γλωσσικό: λες «ένα πατερνάκι που ισχύει για τα περισσότερα άρθρα». Αυτή η λέξη, το pattern, πάντα με δυσκόλευε. Μα δεν υπάρχει καμία ακριβής αντιστοιχία; Το πιο κοντινό που έχω βρει είναι, νομίζω, «σχήμα».

 4. Εγώ «μικρή λίστα» το λέω και ήθελα να σε συγχαρώ από χθες αλλά με πρόλαβες! Αντε, χρόνια πολλά και καλά στο ιστολόγιο, το συνήθισα και μπαίνω καθημερινά πια.

  Βασικά απορώ πως τα καταφέρνεις να γράφεις κάθε μέρα και να είναι και όλα αξιόλοξα θέματα και να έχουν και τόσο ευρύ θεματολογικό φάσμα, ώστε να καλύπτονται οι προτιμήσεις όλων μας. Νομίζω ειλικρινά πως το ιστολόγιό σου είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε ιστολόγιο αυτή την εποχή.

  Τέλος, με έχεις καταστρέψει γιατί δεν μπορώ να διαβάσω εφημερίδα ήσυχα όπως παλιά, καθέ φορά που διαβάζω μια κοτσάνα λέω, ωωω αυτό πάει στου Σαραντάκου, ω πάω να δω σίγουρα θα το έχει σχολιάσει ο Σαραντάκος… και λοιπά.

 5. # … αξιόλοξα; αχαχα όταν βιάζεται κανείς… !

 6. rogerios said

  Χίλια (τουλάχιστον) χρόνια δημιουργικότητας! Κι αμέτρητους σχολιαστές και αναγνώστες (τώρα, αυτό ακούγεται σε μεγάλο βαθμό ευχή διατήρησης κεκτημένων 😉 )!

 7. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Χρόνια πολλά και ιστολογιοδημιουργικά! 🙂 Εγώ περίπου πριν ένα χρόνο «ανακάλυψα» το ιστολόγιο και να πω ότι σε αυτό σχολίασα ονλάιν πρώτη φορά, και έκτοτε δεν έχω σχολιάσει ποτέ σε άλλο. Είμαι παλαιών αρχών! 🙂

 8. Μακρουίσκης said

  Χρόνια πολλά λοιπόν στο ιστολόγιο που γιορτάζει μαζί με την κόρη μου! Στα μεθεπόμενα γενέθλιά της -σήμερα έγινε πέντε, ελπίζω να μπορεί να σας διαβάζει, εσένα Νίκο αλλά και την εξαιρετική παρέα σου.

 9. Raniouska said

  Αγαπητέ Νίκο,

  Σήμερα, 16 Φεβρουαρίου, η κορούλα μου γιορτάζει, γίνεται 2 χρονών! Εύχομαι ν’ ανθίσει κι αυτή και ν’ αποκτήσει πλούσιο περιεχόμενο, όπως το ιστολόγιό σου!

  Ράνια

  ΥΓ. Με άλλα λόγια, «κοιλοπονούσαμε» και οι δύο πριν από δύο χρόνια… 🙂

 10. μήτσκος said

  Χρόνια Πολλά και καλή συνέχεια!
  Α! και συγχαρητήρια για την προεπιλογή (οι αγγλόφωνοι λένε και shortlisting, αυτό δε σχολιάστηκε).

 11. μ said

  @Δύτης

  Εγώ θα το έλεγα ‘μοτίβο’. Δανείζεται κάτι από τη μουσική ή τη ζωγραφική και είναι εύχρηστη και γνωστή λέξη.

 12. marulaki said

  #3 & #11 από το στόμα μου το πήρες το μοτίβο! 🙂

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά, Νικοκύρη!

 13. rogerios said

  Και,φυσικά, θερμά συγχαρητήρια για τη διάκριση του βιβλίου! Πάντα τέτοια και εις ανώτερα! 🙂

  Παρεμπ., η βραχεία λίστα μου φαίνεται λίγο τερατούργημα. Αφενός, λόγω ανομοιογενών υλικών: ένα ελληνικό επίθετο που αρχαϊζει και ένα ουσιαστικό ξένου ετύμου, μολονότι (απορώ πώς αυτός ο παράδοξος γάμος δεν πείραξε τους υπέρμαχους της τρισχιλιετούς). Οπότε, έχεις ένα τύπο με χλαμύδα, αθλητικό παπούτσι και σακκάκι μαζί. Πολύ ωραίο! Αφετέρου, γιατί, λαμβανομένου υπόψη του συγκείμενου, αποτελεί απλώς δουλική απόδοση του αγγλικού όρου. Μια λύση του στυλ «τελική επιλογή υποψηφίων» θα μου φαινόταν πιο ταιριαστή. Τέσπα, θαρρώ ότι αυτά πρέπει κάποτε να τάχαμε συζητήσει και στη Λεξιλογία.

 14. Ηλεφούφουτος said

  Χρόνια πολλά και καλά! Και συγχαρητήρια για την κοντολίστα (πώς λέμε Κοντολύσσα Ράις, ή μάλλον λέγαμε)!

  Κι εγώ είχα πάντα πρόβλημα με το pattern, από τότε που πρωτομάθαινα Αγγλικά και προσπαθούσα να καταλάβω σε τι δικό μας αντιστοιχούσε η λέξη. Αφού μια φορά που μάζευα που μάζευα υλικό για λέξεις με πολλαπλές και κατά περίπτωση αποδόσεις στα Ελληνικά, το σχετικό φόλντερ το είχα ονομάσει «pattern».
  Ούτε και τώρα, που είδα το «πατερνάκι» κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο. Ο μυαλός μου πήγε στο Πατερνό, μια μικρή πόλη στη Σικελία.

  Χρόνια πολλά και στις εορτάζουσες !

 15. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, τα καλά λόγια και τις ευχές! Μαζί να είμαστε και τον τρίτο χρόνο που αρχίζει και τους επόμενους!

  Χρόνια πολλά στις κούκλες που γιορτάζουν επίσης σήμερα τα γενέθλιά τους!

  Τό πάτερν είναι γνωστός πονοκέφαλος. Συνήθως το βάζω κι εγώ μοτίβο. Το προτιμώ από το «σχήμα» επειδή το σχήμα μας χρειάζεται και αλλού.

  Για τη βραχεία λίστα, κι εμένα δεν μ’ αρέσει. Προεπιλογή δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε, διότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μια μεγάλη λίστα-long list, που όμως έχει προκύψει κι αυτή από κάποια πρώτη επιλογή. Κάτι άλλο σαν «κατάλογος τελικής επιλογής» είναι ακριβές αλλά μακρινάρι. Θα μείνω στη μικρή λίστα προσωρινά.

 16. atheofobos said

  Μακάρι και η ελληνική οικονομία να είχε την αντίστοιχη πορεία με το διάγραμα σου!
  Εύχομαι πάντως το διάγραμα σου του χρόνου αντί όπως φέτος που φτάνει στα γλωσσολόγια, να φτάσει στο blogroll!
  Πολύ σωστή η παρατήρηση για το short και long.
  Κατά τον ίδιο τρόπο έχει επικρατήσει για το high ή low risk συνήθως να το μεταφράζουν υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, ενώ προφανώς ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος ή μικρός!

 17. μήτσκος said

  Σε κάποιες περιπτώσεις (κυρίως σε τεχνικούς όρους) το pattern μεταφράζεται «πρότυπο». Πχ pattern recognition, αναγνώριση προτύπων.

 18. Μήτσκο, το πρότυπο είναι και μένα η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό. Τη διώχνω όμως, γιατί για το pattern θα ήθελα κάτι σαν «μετάτυπο», ας πούμε, χάριν ακριβολογίας.

 19. μήτσκος said

  Δύτη αν σε καταλαβαίνω καλά, εννοείς ότι η ερμηνεία «πρότυπο» ταιριάζει όταν το pattern έχει την έννοια του υποδείγματος που επαναλαμβάνουμε, ενώ το ζητούμενο είναι το επαναλαμβανόμενο κομμάτι σε κάτι που ήδη υπάρχει. Σωστά;

 20. Σωστά 🙂

 21. munich said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά κι από μένα που σας διαβάζω κάθε μέρα.
  Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω με το #4, όχι μόνο όταν διαβάζω εφημερίδες ανατρέχω να δω τί γράφει ο Σαραντάκος αλλά έχω κολλήσει και το φίλαθλο άντρα μου !

  Και πάλι χρόνια πολλά

 22. Χρόνια πολλά στα εορτάζοντα, παιδιά και μπλόγκια.
  Πρότυπο είναι καλή λέξη για το πατερνάκι, που όμως κι αυτό είναι πολύ τρυφερή λεξούλα. Για την σορτλίστ θα πρότεινα το ελληνικότατο «προημιτελικούς»

 23. Όμως, αυτό που αναγνωρίζεις εκ των υστέρων ως πρότυπο/μοτίβο, είναι αυτό που προϋπήρχε, εξ ου και η αναγνώριση, και ουχί η κατασκευή.

  Νικοκύρη, και του χρόνου με υγεία. Κι αν έγραφες φέτος μέρα παρά μέρα, δεν θα με χάλαγε. Έχουμε κι οικογένεια και δουλειές… 😛

 24. Immortalité said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά Νίκο! Μας έχεις γίνει απαραίτητος (σχεδόν) όσο ο καφές 🙂

 25. Immortalité said

  Κι αν έγραφες φέτος μέρα παρά μέρα, δεν θα με χάλαγε. Έχουμε κι οικογένεια και δουλειές…
  Συμφωνώ και γω! Έχουμε και τα περσινά να κάνουμε επανάληψη 😛

 26. #23 Στάζυ πλατωνικό σε βρίσκω. Δεν προϋπήρχε (προ μπλογκ, ας πούμε), παρατηρείται.
  Τύπος θα ήταν ωραία λέξη, αν δεν είχε τόσο σημασιολογικό βάρος.
  (εντάξει, μοτίβο, δεν επιμένω)

 27. άνω τελεία said

  Χρόνια πολλά στο μαέστρο της ορχήστρας, στα πρώτα βιολιά, αλλά και σε όλα τα μέλη της, που παίζουν, πραγματικά, εξαιρετικά. Αν και έχω χάσει τις παραστάσεις της πρώτης χρονιάς, κάποια κονσέρτα που παρακολούθησα τη δεύτερη ήταν σπουδαία. Δεν ήταν μόνο απολαυστκά, ήταν, για μένα, σεμινάρια εκτέλεσης και ερμηνείας από δεξιοτέχνες της γλώσσας και του πνεύματος (χιούμορ).
  Χρόνια πολλά και στα νέα κορίτσια (το πεντάχρονο και το δίχρονο εννοώ).

 28. Espectador said

  Και του χρόνου (τουλάχιστον). Οσο για την «βραχεία» λίστα…είναι γνωστό ότι το μέγεθος δεν έχει σημασία 🙂

 29. george said

  Χρόνια πολλά, δημιουργικά, αναρτήσεις ακόμα περισσότερες, να μη μείνει μύθος αναπάντητος, ετυμολογία μυστήρια και γλωσσικό θέμα ασχολίαστο!

 30. Μπουκανιέρος said

  Νίκο, καλά να είσαι …και δεν πειράζει!

  «το μεγάλο ατού του ιστολογίου είναι τα πολλά και καλά σχόλια!»
  Εδώ δεν ισχύει το ουκ-εν-τω-πολλώ-το-ευ;

 31. sarant said

  Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά λόγια και τις πρωτότυπες ευχές, με κάνετε και κοκκινίζω.

  Καλώς ήρθες, Άνω Τελεία.

  30: Ισχύει η διαλεχτική μετατροπή της ποσότητας σε ποιότητα. Άλλωστε το «ουκ εν τω πολλώ το ευ» δεν το έχει πει έτσι ακριβώς κανένας αρχαίος, οπότε εμείς οι τρισχιλιετείς δεν το αναγνωρίζουμε 🙂

 32. Ευχές για συνέχεια στο …μοτίβο των διακρίσεων του Νικοκύρη – και στην απόλαυσή μας!

 33. Να τα χιλιάσει (το ιστολόγιο), και να τα μυριοχιλιάσει (ο Νικοκύρης, τα άρθρα).
  Κατ’ εμέ, είναι πολύ σημαντικό, ότι πολλά από τα άρθρα του Νικοκύρη αποτελούν πλέον την πιο προσφιλή παραπομπή, όταν διακεκριμένοι αρθρογράφοι σε συμβατικά ΜΜΕ θέλουν να αναφερθούν, (συνήθως, αλλά όχι μόνο) στους πολλούς μύθους που μας ταλαιπωρούν, και πρώτη επιλογή τους για την «μυθοκτονία» είναι το ιστολόγιο και ο ιστότοπος του Νίκου. Δεκάδες παραδείγματα μου έρχονται στο μυαλό, έτσι πρόχειρα που προσπαθώ να θυμηθώ.
  Οπότε το γεγονός ότι το ιστολόγιο του Νίκου είναι μονίμως στην πρώτη δεκάδα, (τις ελάχιστες φορές που δεν είναι στην πρώτη τριάδα) αυτής εδώ της λίστας του wordpress (τα κριτήρια της οποίας αγνοώ),
  http://botd.wordpress.com/?lang=el
  μάλλον είναι δευτερεύον, αλλά όχι, βέβαια, και ανάξιο λόγου.
  Θερμές ευχές, και πάλι, Νίκο, νάξερες μόνο πόσο χρήσιμος έχεις φανεί σε αυτούς που σε διαβάζουν.

 34. #26 προϋπήρχε της παρατήρησης

 35. nickel said

  Οι Λεξιλόγοι, μαζί με τις θερμότατες ευχές που στέλνουν, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν πολύ και για τα γραφτά των Σαραντάκων, που πάντα αποτελούν τροφή για σκέψη, αλλά και για το φιλόξενο σπίτι που δίνει την ευκαιρία να διαβάζουμε τόσες και τόσες ενδιαφέρουσες απόψεις. Ο χρόνος που χαρίζεις στην κοινότητα να σου ξεπληρωθεί χίλιες φορές με πολλαπλάσιες χαρές.

 36. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Νίκο, happy birthday του ιστολογίου σου, τις καλύτερες ευχές μου σε σένα και στον πατέρα σου (που το τροφοδοτεί επίσης) όπως και σε όλους τους «ευ» και τους «πολλούς-ές» που το κρατούνε σφριγηλό. Για να σε κάνω να κοκκινήσεις ακόμα περισσότερο, θα έλεγα ότι αν δεν υπήρχες θα έπρεπε να σε εφεύρουμε! Όπως το είχα γράψει και άλλοτε, ένας από τους καθημερινούς καημούς μου είναι όταν αδυνατώ να συνεισφέρω καθημερινά, όπως πραγματικά θα το ήθελα.
  Έρρωσο και ευ πράττε!

 37. ΚαπετάνΈνας said

  ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
  Μία εκ του πάρα πολύ προχείρου παρωδία.
  Υπό Κ1
  Λα,λα,λα,κλπ

  Οι λέξεις είχαν τη δική τους ιστορία
  κάποιος την έγραφε στο μπλογκ του με καρδιά.
  Γνώση του λόγου και του νου η ελευθερία,
  κι ύστερα λεν πως το σχολειό είναι για παιδιά.

  Λα,λα,λα κλπ

  Τις Κυριακές από νωρίς στο πληκτρολόγιο
  γραμματική μα και πολιτικός καυγάς,
  πάθος παλιό,τρίτης γενιάς,και γένος λόγιο
  και λέν’οι λέξεις είναι, τάχα, για παιδιά.

  Λα, λα, λα, κλπ

  Κι οταν εμείς πια όλοι γίνουμε Ιστορία
  κι όταν περάσουμε απ’ τη μνήμη στη καρδιά
  Τις λέξεις που ‘χαν τη δική τους ιστορία Θε να τις γράφει τότε η τέταρτη γενιά.
  Λα, λα,λα,λα κλπ

  Χρόνια πολλά Νίκο.

 38. aerosol said

  Χρόνια πολλά για το ιστολόγιο που αποτελεί τον πιο αγαπημένο μου ιντερνετικό εθισμό/
  Και εις ανώτερα!
  [Έχω σταθεί άπειρες φορές στο pattern… Μοτίβο, φυσικά, αλλά σπάω το κεφάλι μου και για εναλλακτική λέξη.]

 39. pilot said

  Συγχαρητήρια και άπειρες επαναλήψεις (γενεθλίων βεβαίως).
  Όσο για το pattern, διαδρομή μήπως;

 40. sarant said

  Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές που πολύ με συγκινούν, τόσο από παλιούς φίλους όσο και από καινούργιους (ή που δεν είχαν ως τώρα εκδηλωθεί)!

  39: Διαδρομή; δεν μου πολυταιριάζει -αλλά ευχαριστώ για τις ευχές!

 41. Όλα τα καλά, Νίκο. (Πότε πέρασαν κιόλας δυο χρόνια;)

 42. Μαρία said

  Χρόνια πολλά.
  Με τέτοιο πρόεδρο καλύτερα που δεν πήρες το βραβείο 🙂

  Για το άλλο: σχήμα και πατρόν.

 43. # 37: Παρωδείτε σε παραδοσιακό στίχο, βλέπω… χμ… άρχισα να τρώγομαι ήδη…

 44. .. πάντως είναι πολύ ωραίο κύριε Καπετάν ένα μου, εγώ το ζήλεψα…

 45. Alexis said

  Οκτώβριος 2007: Ένα chain mail που μου προωθεί κάποιος φίλος αναφέρεται στα αρχαία ελληνικά που είναι η μοναδική νοηματική γλώσσα στον κόσμο, με 7.000.000 λέξεις κλπ. κλπ., και με την προτροπή ‘διαδόστε το σε όσους περισσότερους μπορείτε για να ακουστεί επιτέλους η αλήθεια’.
  Την άλλη μέρα έρχεται από κάποιον άγνωστο σε μένα, μέσω του ίδιου φίλου πάλι, οργισμένη διάψευση με παραπομπή στον ιστότοπο του Νίκου Σαραντάκου. Έτσι άρχισε μία ευχάριστη ιντερνετική συνήθεια, που με συντροφεύει από τότε σχεδόν καθημερινά.
  Χρόνια πολλά!

 46. ΜΠΕΣ

  Στου Σαραντάκου μπες το ιστολόγιο και κρατήσου,
  πίσω, σε μι’ άκρη, μην σε βρουν των λέξεων τα βρόχια.
  Μπες εκεί όπου ιστορικούς θα έχεις αντικρύ σου,
  και διορθωτές που θα εγκαλούν τη γλωσσική σου φτώχεια.

  Εμπαινε, αθώα κι αξένοιαστα το σχόλιο σου να γίνει.
  Μ’ αν έρθει αντισχολιαστής, άλλο μη σχολιάσεις.
  Ειδήμονες θα γράψουνε, να σου την πουν κι εκείνοι,
  κι ανταπαντώντας συνεχώς, στο μπλογκ του θα γεράσεις.

  http://www.sarantakos.com/liter/axtos/pies.html

 47. sarant said

  Σοφία, ευχαριστώ πολύ!

  Αλέξη, μ’ άρεσε αυτό του Οκτωβρίου 2007!

  Τάκη, είδες για πότε πέρασαν;

 48. Μπουκανιέρος said

  Για το pattern η πιο πασπαρτού λύση είναι το μοτίβο, χρήσιμα κατά περίπτωση τα άλλα που αναφέρθηκαν (σχήμα, πρότυπο, σχέδιο, πατρόν…), το «διαδρομή» δεν ξέρω (δε μούχει τύχει ή δε μπορώ να θυμηθώ κάπου που να κολλάει), σε κάποιες περιπτώσεις μού έχει ταιριάξει καλά το «διάταξη».

 49. Ηλεφούφουτος said

  Πασπαρτού για το pattern, ε;

  Μμμ, αν το λέγαμε ευλαμπίτσα;

 50. voulagx said


  Χρονια Πολλα σ΄ολα τα μικρα και Δυναμη στον…μεγαλο μικρο

 51. Μπουκανιέρος said

  Ηλεφού, «πιο πασπαρτού» είπα, κι όλα είναι σχετικά.

 52. πρεσβύωψ said

  Χρόνια πολλά. Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας.

 53. Δεν έχω υπ’ όψιν μου το βιβλίο σου αλλά κρίνοντας από άλλα βραβευμένα, μάλλον είναι καλό σημάδι..

  Εις έτη πολλά ιστολογικά

 54. doctor said

  Χρόνια πολλά και εύχομαι να συνεχίζεις να ταρακουνάς τα λιμνάζοντα νερά.
  Παραθέτω ένα κείμενο του 1904, απολαυστικότατο. Έχει πολλούς ιδιωματισμούς (θρακιώτικους):

 55. Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια στο ιστολόγιο. Συγχαρητήρια και για την κοντή λίστα, και εις ανώτερα!

 56. #54 τι τραβούσε η καημένη η δασκάλα…

 57. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #54
  Όσο κι αν φαντάζει αστείο κι ευχάριστο, νομίζω ότι τα «πρακτικά» είναι κατασκευασμένα. Έχω διαβάσει πρακτικά από τουλάχιστον 5 Δημογεροντίες αυτής της περιόδου και όλα γράφονται στη γνωστή καθαρεύουσα της εποχής. Μήπως πρόκειται για καταγραφή αναμνήσεων κάποιου για το πώς συζήτησαν οι δημογέροντες το ζήτημα εκτός συνεδρίασης και χωρίς την παρουσία του μητροπολίτη;

 58. doctor said

  Δύτη, κάπως έτσι απαντάει η τρόικα στον ΓΑΠ και στον ΠΑΠ όταν λένε για …αυξήσεις!

 59. doctor said

  Γρηγόρη, κι εμένα μου φαίνεται κάπως. Νομίζω ότι είναι από γραφομηχανή στην δεκαετία του 1970. Άλλωστε στο τέλος του κειμένου γράφει 1976. Πάντως τα επίθετα είναι αληθινά διότι είμαι από την περιοχή του Σουφλίου.

 60. doctor said

  Νομίζω επίσης ότι τα δακτυλογραφημένα κείμενα άρχισαν μετά το 1915. Στα αρχεία του ΥΠΕΞ τα κείμενα των αρχών του 20ου αιώνα είναι όλα γραμμένα στο χέρι.

 61. Ηλεφούφουτος said

  σχ. 51, κι όμως, αν καθιερώναμε για κάθε λέξη σαν κι αυτή ένα τέτοιο όνομα, θα μας λύνονταν τα χέρια.

  Προτείνω επίσης:

  για το capacity: βρασίδα (η)

  για το project: παχώμιος

 62. Μαρία said

  59 Ντόκτορ, η αδερφή της γιαγιάς μου παντρεύτηκε έναν συνεπώνυμο του μεγαλύτερου βωμολόχου των «πρακτικών». Είναι σίγουρα απ’ την ίδια οικογένεια.
  Μπαμ κάνει η πλαστότητα. Ακόμα και τα επώνυμα τα γράφουν ιδιωματικά.

 63. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια, τα καλά λόγια και τις ευχές!

  Κι εμένα κατασκευασμένα μου φαίνονται τα πρακτικά.

 64. εδώ, πάντως, το ποστ που το περιέχει (απορώ κάθε φορά που βλέπω λινκ μόνο προς την εικόνα…)

 65. Η δυσκολία μου με το pattern είναι οτι έχει περισσότερες από μια σημασίες (αν και σχετιζόμενες), οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να αποδωθεί με μία λέξη στα ελληνικά που να είναι κατάλληλη για όλες τις χρήσεις (κατά τον ίδιο τρόπο που, απ’ την ανάποδη, όργανο σημαίνει organ ή instrument, πχ).

  Έτσι, στον όρο pattern recognition η απόδοση «μοτίβο» ή έστω «σχήμα» είναι καλύτερη από «πρότυπο». Από την άλλη η φράση «policy XYZ was patterned after…» μάλλον αποδίδεται καλύτερα ως «η πολιτική ΧΥΖ είχε σαν πρότυπο…» ενώ «patterns on a silicon wafer» δεν είναι πρότυπα, αν και χαράζονται με βάση πρότυπα! Στην τέχνη, ABC (πχ. islamic) pattern μπορεί να αποδωθεί και ως «σχέδιο».

  Τελικά, ίσως είναι πιο εύκολο είναι να μείνει πάτερν, όπως έχει μείνει και το πατρόν που πρότεινε η Μαρία (βλ. 42) από την ίδια ρίζα.

 66. sarant said

  Γιαυτό το είπα εγώ πατερνάκι 🙂

  Πλάκα κάνω, αλλά το πατρόν το έχω σκεφτεί σαν λύση -βέβαια δεν ξέρω αν διαμαρτυρηθεί ο Παλαιόν Πατρόν Γερμανός.

 67. 🙂 🙂

 68. Κι από μένα εγκάρδιες ευχές – κουράγιο να’χεις να γράφεις και να σε απολαμβάνουμε!

 69. Νικοκύρη, χρόνια πολλά και να τα χιλιάσετε, εσύ και το ιστολόγι! Ο Θεός να μου κόβει εισαγωγικά και να σου δίνει λέξεις!

  Κατά τα άλλα, για το πατρόν ψηφίζω την ευλαμπίτσα του Ηλεφού (#49).

 70. sarant said

  Σας ευχαριστώ, φίλτατοι!

 71. Μπουκανιέρος said

  69
  Ναι, αλλά τι θα γίνει με τη γενική πληθυντικού (της ευλαμπίτσας);

 72. Μπουκάν (@71): Μα είναι προφανές: των ευλαμπίτσεων. 🙂

 73. Ηλεφούφουτος said

  Πράγματι! Κανονικά κι εμένα είναι η πρώτη μου έγνοια αυτή, όταν σκέφτομαι ποια λέξη πρέπει να διαλέξουμε για να αποδώσουμε κάτι.
  Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση το ευλαμπίτσα βρήκα ότι έχει τόση διαφάνεια που χαλάλι η γενική πληθυντικού. Στην ανάγκη θα πούμε ότι είναι ανώμαλο (αυτή είναι η ομορφιά της γλώσσας! έτσι δεν λένε για τις εξαιρέσεις;) και κάνει «των ευλαμπίων».

 74. ΚαπετάνΕνας said

  #46
  Μπράβο Σοφία, εύγε.
  (Και σε ευχαριστώ) .

 75. ΚαπετάνΕνας said

  Είναι όντως δύσκολο είναι να μεταφραστή το pattern recognition. Π.χ. «Η ικανότητα αναγνώρισης «πατερν» εδράζει στο δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο του φλοιού». Σ΄αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο μοτίβα ή πρότυπα, κατά κάποιοι τρόπο πρόκειται περί κρυμμένων προτύπων(;) δομών ίσως;

 76. Νατάσσα said

  Στα σχολικά βιβλία πάντως, συνυπάρχουν το «συνεχίστε σύμφωνα με το υπόδειγμα» με το «αναγνωρίστε και κυκλώστε το μοτίβο».

  Ακολουθώντας το πατερνάκι πάντως, χρόνια καλά και απολαυστικοαναγνώσιμα!

 77. ΚαπετάνΕνας said

  Νομίζω, μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, υπάρχει και ο πληθυντικός, τα μοτίφια, αλλά αναφέρεται σε κάποιο είδος μπατανίας.

 78. Mιχαλιός said

  Δεν καταλαβαίνω και πολλά από το παρακάτω κείμενο, αλλά βλέπω πως υπογράφει και σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου:

  «Να είναι σε θέση να διακρίνουν το κοινό σχεδιαστικό χνάρι (pattern), στο οποίο τα σενάρια με την αξιοποίηση των ΤΠΕ συμμορφώνονται, από το ειδικό περιεχόμενο, που πρέπει να έχει το στιγμιότυπο ενός σεναρίου, προορισμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες μιας συγκεκριμένης περίστασης διδασκαλίας στον κλάδο της ΑΕΓΓ.» (πηγή: http://www.pi-schools.gr/programs/epeaek_b…tpe/…/pe02_200.doc)

 79. pilot said

  48
  Ο καθένας με τα βιώματά του. Sorry. A flight pattern that an aircraft must follow when approaching for landing and when leaving the airport after takeoff.

  Λίγο αργά βέβαια αλλά …

 80. REISIS said

  Πολλές ευχές σε σένα αλλά και στον πατέρα σου που σε καθημερινή βάση, μας βομβαρδίζετε με γνώση. Νάστε γεροί και δυνατοί.

 81. Δημήτρης Δημίδης said

  Σε όλα τα συχαρίκια και τις ευχές για μακροημέρευση που πήρε το ιστολόγιο, προσθέτω και τις δικές μου ευχαριστίες για όσα – πολλά – μαθαίνω διαβάζοντάς το. Να είσαι καλά, Νίκο, να το δουλεύεις και να μας κανακεύεις. Και του χρόνου!

 82. ΤΑΚ said

  Νικοδέσποτα, χρόνια πολλά με καθυστέρηση!!!!
  Να τα χιλιάσετε!!!!!

 83. sarant said

  Ευχαριστώ, Τάσο!

 84. π2 said

  Τώρα που έληξε η υποχρεωτική αποχή μου από το διαδίκτυο λόγω αδιανόητου όγκου υπερεπείγουσας δουλειάς, να ευχηθώ κι εγώ, με τεράστια καθυστέρηση, χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά όπως τα δύο πρώτα.

 85. sarant said

  Ε, αφού ήταν και αδιανόητος ο όγκος και υπερεπείγουσα η δουλειά, δεν σου κρατάμε μούτρα 🙂

 86. lucinos said

  για την λέξη pattern και για την δεδομένη χρήση μπορεί να μεταφραστεί «μόρφωμα».

 87. Immortalité said

  Καλά θυμόμουν ότι εδώ το λέγαμε. Τελικά αν κάποιος μου δώσει μια αποδεκτή λύση για το pattern θα του χρωστώ χάρη. Πολύ θα με βοηθήσει. Ας πούμε ότι πρόκειται για ένα μάθημα που λέγεται Pattern Recognition and Statistics. Πάσα προσφορά δεκτή 🙂

 88. Immortalité said

  Να πω ότι η ΕΛΕΤΟ το δίνει αναγνώριση σχηματομορφών. Θα το λέγαμε;

 89. gbaloglou said

  Μία πρόσφατη πρόταση (μου): pattern = ειρμός

 90. sarant said

  Ο ειρμός δεν είναι κάτι μονοδιάστατο όμως, σαν κλωστή; Λέω, δηλαδή.

 91. gbaloglou said

  Γιατί μονοδιάστατος ο ειρμός; Άλλωστε και η έκφραση «ειρμός των σκέψεων» σε κάτι πολυδιάστατο μάλλον παραπέμπει (όπως, αν όχι οι ίδιες οι σκέψεις, σίγουρα οι αλληλεπιδράσεις τους).

 92. sarant said

  Αυτό που απασχολεί την Ιμόρ έχει αποδοθεί και «αναγνώριση μοτίβων».
  Όπως βλέπω, και σε πανεπιστήμιο:
  http://alexandra.di.uoa.gr/mmtech/VirtualReality/Pres2/sld001.htm

  Περισσότερα ίσως έχουμε πει στη Λεξιλογία.

 93. gbaloglou said

  Το «μοτίβο» το συζητώ στην ανάρτηση στην οποία ήδη παρέπεμψα. (Τα δύο κύρια επιχειρήματα: δεν είναι Ελληνική λέξη και, κυρίως, δεν πιάνει την λεπτή διαφορά ανάμεσα σε motif και pattern.)

 94. sarant said

  Το ότι δεν είναι ελληνική λέξη το βρίσκω σαθρό επιχείρημα και, με όλο το θάρρος, βρίσκω σχεδόν ρατσιστική τη λογική του συνομιλητή σου, ότι «κι εγώ το μοτίβο είχα κατά νου, αλλά είδα στο λεξικό ότι έχει ιταλική ρίζα». Δεν τον ενοχλούσε, αλλά μόλις έμαθε ότι η λέξη έχει μπάσταρδο αίμα την απέρριψε! (Κι έπειτα, πώς δέχεται την ταπετσαρία; Επειδή είναι αντιδάνειο τάχα;)

  Το ότι η ελληνική λόγια ορολογία έχει χάσει την ικανότητα να δανείζεται από το λατινογενές γλωσσικό ταμείο (εξίσου πλούσιο με της αρχαίας) το θεωρώ μεγάλη αναποδιά. Οι βυζαντινοί μπορούσαν, εμείς όχι.

  Η άλλη λεπτή διαφορά που λες είναι κατανοητή, αλλά τέτοιες επικαλύψεις είναι συχνές στην ορολογία. Έπειτα, δες πόσο ωραία πάει το «μοτίβο ταπετσαρίας».

 95. gbaloglou said

  Πάει; Εμένα ακόμη και μόνη της η «ταπετσαρία» μου φαίνεται φρικαλέα 🙂 Και ενώ για την «ταπετσαρία» αυτή καθ’ εαυτή ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί καλή Ελληνική απόδοση, για το wallpaper pattern (που ούτως ή άλλως είναι όρος μεταφορικός) μπορούμε να κόψουμε δρόμο και να κάνουμε το wallpaper «τοιχογραφία»), καταλήγοντας στον «ειρμό τοιχογραφίας» αντί του «μοτίβου ταπετσαρίας».

  [Τώρα όσον αφορά τον συνομιλητή μου και την γενικότερη θέση που εκφράζει: σίγουρα προτιμώ Ελληνικούς ή Ελληνογενείς όρους όταν αυτό είναι δυνατό*, από εκεί και πέρα δεν έχω σκοπό να ξαναγράψω την Ελληνική…]

  *μια και αναφερόμαστε σε συζήτηση του mathematica, εκεί τα τίναξε και η «κατάστρωση» που σκεφτόμουν για το project (όταν την χρησιμοποίησε κάποιος μαθηματικός για κάτι, όχι μαθηματικό, που δεν θυμάμαι πια) 🙂

 96. Immortalité said

  Ευχαριστώ πολύ παιδιά 🙂
  Η αλήθεια είναι ότι είμαι ανάμεσα σε μοτίβο και πρότυπο, αλλά θα ρωτήσω και τον ενδιαφερόμενο να μάθω αν στο ελληνικό πανεπιστήμιο είχαν ανάλογο μάθημα και πως το λέγανε.

 97. Σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας το μάθημα λέγεται Αναγνώριση Προτύπων

 98. Immortalité said

  Φχαριστώ φχαριστώ!

  (Χαίρομαι που η διαίσθησή μου ήταν σωστή τελικά )

 99. gbaloglou said

  96-98

  Το ότι η «αναγνώριση προτύπων» έχει επικρατήσει για το pattern recognition δεν σημαίνει ότι είναι και η πιο κατάλληλη απόδοση. Θα έλεγα μάλιστα ότι στο pattern recognition η χρήση του «προτύπου» είναι ακόμη πιο ατυχής απ’ ότι στο wallpaper pattern: στο pattern recognition έχουμε να κάνουμε με την αναγνώριση μιας αλληλουχίας που δεν εξαρτάται και τόσο άμεσα από κάποιο αρχικό στάδιο/πρότυπο, ενώ στο wallpaper pattern το αρχικό μοτίβο/πρότυπο καθορίζει σε σημαντικό βαθμό ολόκληρο το σχέδιο.

  [Ενδιαφέρον βέβαια το ότι αυτοί που εισήγαγαν Ελληνικούς όρους για το wallpaper pattern δεν ακολούθησαν τον δρόμο που τους έδειχνε η απόδοση του pattern recognition — ακόμη και εγώ στην ανάρτηση μου στο http://www.mathematica.gr συζητώ το «πρότυπο» χωρίς να αναφέρω καν το pattern recognition 🙂 ]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: