Τα καινούργια όπλα
Posted by sarant στο 22 Φεβρουαρίου, 2011
Το άρθρο αυτό του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, δημοσιεύτηκε σήμερα, 22.2.2011, στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης. Δεν είμαι βέβαιος ότι αρχικά hacker σήμαινε ειδικότητα ξυλουργού, αλλά ασφαλώς το ρήμα hack σημαίνει πετσοκόβω, πελεκάω. Το ουσιαστικό hack σήμαινε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τον μεροκαματιάρη γραφιά, που γράφει σε εφημερίδες (χωρίς πολύ ταλέντο και χωρίς να πληρώνεται καλά).

Δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει, αγαπητοί αναγνώστες, αλλά στις εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τις αραβικές και ισλαμικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, δύο είναι τα καθοριστικής σημασίας γεγονότα. Το πρώτο, η αποφασιστική συμμετοχή των γυναικών και το δεύτερο ο σημαντικότατος ρόλος που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η Πληροφορική. Τα μηνύματα που ανταλλάσσονται με τα κινητά τηλέφωνα ή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω Διαδικτύου, αποδείχτηκαν αποτελεσματικότατα για την κινητοποίηση των εξεγερμένων.
Το καθεστώς του ανατραπέντος Μουμπάρακ, όσο και το καθεστώς των Αγιατολάχ της Τεχεράνης αποπειράθηκαν να εφαρμόσουν γενική «συσκότιση» όλων των μέσων τηλεπικοινωνίας και να εμποδιστεί η χρήση του Διαδικτύου, αλλά η ταχτική αυτή στην πράξη αποδείχτηκε τελείως ανεπαρκής.
Επί πλέον προκάλεσε την αντίδραση τόσο της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, όσο και του προέδρου Ομπάμα. Η υπουργός Εξωτερικών μίλησε επαινετικά για τον ρόλο των μπλόγκερ στην οργάνωση των διαδηλώσεων, ενώ ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να ακουστεί, με τη βοήθεια του Διαδικτύου, η «δίψα για ελευθερία» στη Μέση Ανατολή.
Εννοείται πως και οι δύο υποκρίνονται ασύστολα. Γνήσιοι εξουσιαστές, δεν αγαπούν καθόλου τους λεγόμενους χάκερ. Είναι πρόσφατη η υπόθεση της Wikileaks και του Τζούλιαν Ασάνζ (διάσημου χάκερ) που προκάλεσε την οργή των Αμερικανών όταν άρχισε να δημοσιεύει απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Ο όρος «χάκερ» συγχέεται πολύ συχνά με τον όρο κράκερ (cracker), που στην Ελλάδα είναι μάλλον άγνωστος και η διεθνής κοινότητα των χάκερ, που αριθμεί σήμερα εκατομμύρια μέλη, απορρίπτει τέτοιον συσχετισμό, γιατί οι κράκερ είναι εξ ορισμού ιδιοτελείς και κακόβουλοι, που αποβλέπουν σε κλοπές, βανδαλισμούς ή παραβάσεις εμπιστοσύνης.
Φυσικά οι επίσημες αρχές κάθε χώρας απορρίπτουν την άποψη ότι, εφόσον ο χάκερ, με το «σπάσιμο» ή την «εξερεύνηση» ενός υπολογιστικού συστήματος, τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και (κυρίως) λογισμικού, δεν διαπράττει καταστροφές ούτε ενεργεί με στόχο να προκαλέσει οποιεσδήποτε βλάβες, η πράξη του είναι ηθικά αποδεκτή. Αντίθετα έχει καθιερωθεί ο όρος «ηλεκτρονικό έγκλημα» που εντάχθηκε στη νομική ορολογία.
Dimitrios Stergiou said
Και μόνο το γεγονός ότι ανθρωποι μιας κάποιας ηλικίας ξέρουν την διαφορά μεταξύ hacker και cracker με κάνει χαρούμενο!
Γιώργος Νικολόπουλος said
Από μια μικρή έρευνα που μόλις έκανα στο διαδίκτυο, φαίνεται πως η λέξη hacker είναι γνωστή από τον 19ο αιώνα και αρχικά σήμαινε ένα εργαλείο που κόβει. Αργότερα απέκτησε και τη σημασία του ανθρώπου που κόβει, αν και δεν το βρήκα κάπου να αναφέρεται σε ξυλουργό. Στον 20ο αιώνα στις ΗΠΑ σήμαινε «ταξιτζής».
Emmanuel Manolas said
Ο υπολογιστής είναι ένα εργαλείο. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, όπως όλοι καταλαβαίνουν, και του εμπιστεύονται την ζωή τους σε νοσοκομεία ή αεροπλάνα.
Δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν όπλο, όπως δεν θα έπρεπε να συμβαίνει με το μαχαίρι ή το σφυρί ή το αυτοκίνητο. Σε περιπτώσεις ανάγκης, όταν κάποιος φωνάζει «βοήθεια», η χρησιμοποίηση τεχνολογίας κάθε είδους, από μήνυμα σε μπουκάλι μέχρι μήνυμα στο διαδίκτυο, είναι απόλυτα κατανοητή. Το ζήτημα είναι «πώς έφθασε κάποιος στην ανάγκη να ζητήσει βοήθεια», που δεν θα συζητήσουμε εδώ, αλλά θα παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια στις διακρατικές σχέσεις, οπότε κάθε «ξεμπρόστιασμα» (πχ Wikileaks) είναι μισητό από τους κρατούντες.
Αν ο υπολογιστής (και γενικότερα η γνώση και η τεχνολογία) χρησιμοποιείται σαν όπλο, τότε έχουμε κακούς χειριστές και διοικητές, που πρέπει να χαθούν.
Στις μέρες μας βλέπουμε πολλούς κρατούντες να οδεύουν προς εξαφάνιση, είτε κατέχουν όλα τα μέσα στην Ιταλία, είτε διακόπτουν όλες τις επικοινωνίες στην Αίγυπτο.
Μακάρι να βοηθήσει η τεχνολογία, [όπως η χρήση του φαξ (μετά το επεισόδιο στην Τιέν Αν Μεν) στην αλλαγή της Κίνας, η δορυφορική τηλεόραση στην κατάρρευση μηχανισμών λογοκρισίας, το Tweeter στην παρουσίαση των γεγονότων στο Ιράν], να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων σε όλες τις χώρες.
Το ψέμα έχει πλέον πολύ κοντά ποδάρια και ελάχιστη διάρκεια ζωής.
(Ο πατέρας Σαραντάκος είναι άξιος σχολιαστής γεγονότων και καταστάσεων).
Μπουκανιέρος said
«Τα μηνύματα που ανταλλάσσονται με τα κινητά τηλέφωνα ή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω Διαδικτύου, αποδείχτηκαν αποτελεσματικότατα για την κινητοποίηση των εξεγερμένων.»
Νομίζω ότι η έμφαση που δίνεται στο σημείο αυτό (γενικά, όχι μόνο εδώ) είναι υπερβολική. Ο κόσμος χρησιμοποιούσε πάντα ό,τι μέσα είχε στη διάθεσή του και μια χαρά τα κατάφερνε (αν και όποτε).
Πάντως, όλα τα όπλα, παλιά ή νέα, είναι άχρηστα εκεί που λείπει το κουράγιο.
Δύτης των νιπτήρων said
#4 Σωστός (ως συνήθως)