Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από τη Χιροσίμα στη Φουκουσίμα: η «φτηνή και καθαρή» πυρηνική ενέργεια

Posted by sarant στο 23 Μαρτίου, 2011


Το σημερινό άρθρο είναι, κατά κάποιο τρόπο, διπλό. Δηλαδή, το καθιερωμένο κάθε εβδομάδα άρθρο του πατέρα μου, Δημ. Σαραντάκου, που δημοσιεύτηκε χτες, 21.3.2011, στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης, είχε για θέμα του το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Είχα ξεκινήσει κι εγώ να γράφω κάτι για το ίδιο θέμα, αλλά το είχα σταματήσει, κυρίως από αμηχανία. Κρατάω λοιπόν μόνο την πρώτη παράγραφο από το δικό μου κομμάτι και μετά δίνω τη σκυτάλη στον πατέρα μου.

Τον τίτλο που έβαλα στο σημερινό άρθρο τον είχα σκεφτεί από τις πρώτες μέρες, μαζί με κάμποσα άλλα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους πρόλαβαν ήδη να τον χρησιμοποιήσουν, όπως βλέπω μέσω γκουγκλ. Πράγματι, η ομοιότητα των δύο τοπωνυμίων έρχεται αμέσως στο νου -και δεν είναι τυχαία. Γιατί η Χιροσίμα δεν είναι βέβαια δάνειο από το ήρωος σήμα, όπως έχει υποστηρίξει κάποιος πορτοκαλιστής, νομίζω στον Δαυλό. Στα γιαπωνέζικα, χιρόι σίμα είναι το πλατύ νησί. Σίμα το νησί. Φουκουσίμα, το ευλογημένο, το καλότυχο νησί. Καμιά φορά η ετυμολογία έχει μπόλικη ειρωνεία.

Χωρίς αμφιβολία η εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με την ενέργεια που θα έχει στη διάθεσή της. Υπάρχει άλλωστε ιστορικό προηγούμενο. Η βιομηχανική εποχή άρχισε με την ατμομηχανή και βασίστηκε στο κάρβουνο. Έτσι, χώρες πλούσιες σε πετροκάρβουνο, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Κατόπιν ήρθαν οι μηχανές εσωτερικής καύσεως και άρχισε η εποχή του πετρελαίου, που διαρκεί ακόμα. Στην πρωτοπορία βρέθηκαν χώρες που είχαν στο έδαφός τους κοιτάσματα πετρελαίου, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ή χώρες που στις αποικίες ή τα προτεκτοράτα τους υπήρχε πετρέλαιο, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Αυτές οι πηγές ενέργειας, που ονομάζονται επίσης ορυκτά καύσιμα, είναι προσιτές, σχετικά φτηνές και έχουν εύκολη εφαρμογή. Παρουσιάζουν όμως πολλά σοβαρά μειονεκτήματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι: Δεν είναι ανεξάντλητες. Τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων κάποτε θα εξαντληθούν και σε ορισμένες χώρες εξαντλήθηκαν ήδη. Η εξόρυξή τους προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και με την καύση τους ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα και αυξάνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και ακόμα, αποτελούν πολύτιμες πρώτες ύλες για τη χημική τεχνολογία και είναι αμαρτία να τις καίμε.
Έτσι, όταν κατά τη δεκαετία τού 1960 άρχισε η ειρηνική εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας, πολλοί νόμισαν πως η λύση βρέθηκε. Η νέα πηγή ενέργειας χαρακτηρίστηκε οικολογικώς καθαρή, θεωρήθηκε φθηνότερη από τις άλλες και σχεδόν ανεξάντλητη και, όπως ήταν επόμενο, υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό. Στα επόμενα 30 χρόνια, σε 40 μεγάλες και μικρές χώρες του πλανήτη (14 μόνο στην Ευρώπη) εγκαταστάθηκαν 450 πυρηνικοί σταθμοί, καθένας από τους οποίους περιέχει από 3 έως 5 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι οποίοι καλύπτουν το 30% των ενεργειακών αναγκών τους.

Συνεπακόλουθο της στροφής στην πυρηνική ενέργεια ήταν να ατονήσει το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τον ήλιο, τον άνεμο και τη γεωθερμία, γιατί θεωρήθηκαν κατάλληλες για εφαρμογές μικρής μόνο κλίμακας και τοπικής σημασίας. Πιστεύω πως ο ισχυρισμός αυτός είναι εκ του πονηρού. Η αδιαφορία που δείχνουν οι πάσης φύσεως οικονομικοί παράγοντες, αλλά και οι υποταγμένες σ’ αυτούς κυβερνήσεις, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οφείλεται στην απουσία κέρδους. Βλέπετε, ο ήλιος ή ο άνεμος δεν ανήκουν σε κανέναν ούτε μπορεί να γίνει κάποια κερδοφόρα εκμετάλλευση του ενεργειακού δυναμικού τους. Η τεχνογνωσία που απαιτείται γι’ αυτό είναι πολύ απλή και δε γίνεται να μονοπωληθεί. Επομένως… δε συμφέρει.
Αντίθετα, οι πυρηνικοί ενεργειακοί σταθμοί αποφέρουν τεράστια κέρδη σε πολλούς και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ιαπωνία, αλλά και στις περισσότερες χώρες με πυρηνικούς σταθμούς, αυτοί ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως και σε ιδιώτες, επίσης, ανήκουν τα μεταλλεία, από τα οποία εξορύσσονται τα μεταλλεύματα του ουρανίου και σε χέρια ιδιωτών βρίσκεται η μεταφορά, η επεξεργασία των πυρηνικών καυσίμων…
Και φυσικά οι ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, δεν έχουν καμμιά όρεξη να δώσουνε χρήματα για να αντικαταστήσουν τους παλιούς αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών με καινούργιους ή να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους από φυσικές καταστροφές. Όπως έχει καταγγελθεί, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τους πυρηνικούς σταθμούς τής Φουκουσίμα και των γειτονικών παράκτιων πόλεων, όταν οι ειδικοί, μετά το τσουνάμι, του Δεκεμβρίου τού 2004, που σάρωσε τον Ινδικό Ωκεανό από τη Σουμάτρα ως τη Μαδαγασκάρη, συνέστησαν να αυξήσει το ύψος του προστατευτικού κρηπιδώματος, αρνήθηκε να το κάνει επικαλούμενη το υψηλό κόστος του έργου.

Ήρθαν όμως τρία σοβαρά πυρηνικά ατυχήματα, στις 28 Μαρτίου 1979 στο σταθμό Θρι Μάιλ Άιλαντ στα ανοιχτά της Πενσυλβανίας των ΗΠΑ, στις 26 Απριλίου 1986 στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας και τώρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, για να αποδείξουν κάτι που οι ειδικοί επιστήμονες έλεγαν από καιρό, αλλά κανείς δεν τους άκουγε: πως η πυρηνική ενέργεια ούτε καθαρή, ούτε ανεξάντλητη, ούτε ασφαλής είναι. Μπροστά στα τρομερά και σχεδόν ανεξέλεγκτα αποτελέσματα των καταστροφών αυτών, άρχισε να κερδίζει έδαφος η ιδέα της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.
Ήδη, μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ, έγινε στην Ιταλία το 1987 δημοψήφισμα και ο λαός αποφάσισε με τεράστια πλειοψηφία να κλείσουν οι 4 πυρηνικού σταθμοί της χώρας, ενώ μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο, για τρεις μήνες στην αρχή, 7 πυρηνικών σταθμών, η δε ελβετική κυβέρνηση πάγωσε προς το παρόν τα σχέδιά της για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.
Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας. Ο «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή είναι ουσιαστικά εργοστάσιο παραγωγής ραδιοϊσοτόπων για επιστημονικούς σκοπούς. Όταν τη δεκαετία τού ‘70 μπήκε θέμα να κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός, όλοι οι επιστημονικοί φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, οι Γεωλόγοι, οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, στάθηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι, επικαλούμενοι τη μεγάλη σεισμικότητα της Ελλάδας. Και τα σχέδια των κερδοσκόπων ματαιώθηκαν.
Διερωτώμαι γιατί οι Ιάπωνες, που ζούνε σε μια χώρα με σεισμικότητα μεγαλύτερη από τη δική μας και η οποία επιπλέον είναι η μόνη χώρα που δέχτηκε δυο πυρηνικά πλήγματα, με χιλιάδες νεκρούς, δεν αντέδρασαν, τότε σαν εμάς, αλλά γέμισαν τη χώρα τους με 32 πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής; Τόσο πολύ χάσανε τη μνήμη τους ή τόσο πολύ έχουν υποταχτεί στο χρήμα;

 

91 Σχόλια προς “Από τη Χιροσίμα στη Φουκουσίμα: η «φτηνή και καθαρή» πυρηνική ενέργεια”

 1. Χρηστος Κ. said

  Στατιστικα εχει αποδειχθει οτι τα πυρηνικα εργοστασια δεν ειναι καθολου ασφαλη. Ανα δεκαετια εχουμε ενα μικρο ή μεγαλο ατυχημα που στοιχιζει χιλιαδες ζωες και επηρεαζει εκατομυρια αλλες.
  Και ο μυθος της φτηνης και «πρασινης» ενεργειας καταρριπτεται απο το κοστος κατασκευης αλλα εναποθεσης των αποβλητων. Χωρια που λογω της μολυνσης τεραστιες εκτασεις μετατρεπονται σε φαντασματα για οτιδηποτε εχει ζωη.

 2. Μαρία said

  Π.Ο.Υ. και λόμπι πυρηνικών.
  http://www.monde-diplomatique.gr/spip.php?article131

 3. Άντρος said

  Θυμήθηκα το καταπληκτικό δοκίμιο της Α’ Λυκέιου του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου «`Ενα άλλο π.Χ. ή μ.Χ.» όπου Χ η Χιροσίμα.
  Τώρα, ελπίζω να πάμε για ένα άλλο π.Φ ή μ.Φ με το μετά να στρέφεται σε άλλες πηγές ενέργειας.

 4. Υπάρχουν πολλοί και βασικοί παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν σε τέτοια μονομερή άρθρα, π.χ. στην ενέργεια βασικό ρόλο παίζει ο επιθυμητός χρόνος παραγωγής (αναλόγως της κατανάλωσης) ο οποίος εύκολα ρυθμίζεται στους ταμιευτήρες υδάτων, στην καύση άνθρακα ή σε πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά είναι ανεξέλεγκτος στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας οπότε χρειάζονται συσσωρευτές για να αποθηκεύεται η ενέργεια ώστε να υπάρχει ελεγχόμενη ροή της. Αυτό όμως ανεβάζει πολύ το κόστος και την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση κάνοντας αυτές τις μορφές τελικά ασύμφορες σε μεγάλη κλίμακα.

 5. Υπάρχει ένας μύθος γύρω από τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας. Το ρεύμα δεν το παράγει άμεσα η πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια παράγει θερμότητα. Το ρεύμα παράγεται με τον ίδιο τρόπο όπως παράγεται και με τα ορυκτά καύσιμα, με το πετρέλαιο, με τον ατμό.
  Στην ουσία δηλαδή το ρεύμα παράγεται από στροβιλογεννήτριες.

  Τι κοινό έχει ο λιγνίτης με το ουράνιο; Στην ουσία βράζουν κολοσσιαίες χύτρες, μετατρέπουν την ενέργεια σε κινητική, στην συνέχεια σε περιστροφική και τέλος σε ηλεκτρική. Η βασική όμως μέθοδος είναι η ίδια με αυτήν του ποδηλάτη που παράγει ρεύμα δια του πεταλίσματος των πηδαλίων, περιστρέφοντας τον δυναμό. Έχει καμιά τρομερή διαφορά εάν θα ψήσουμε τον καφέ μας στα κάρβουνα ή σε κεραμική εστία;

  Κάποτε πρέπει να μάθουμε να απομυθοποιούμε καταστάσεις, οι όποιες τεχνολογικές βελτιώσεις έχουν να κάνουν με θέματα απόδοσης, παραμέτρων ασφαλείας κλπ, αλλά οι αρχές λειτουργίας είναι πεπαλαιωμένες. Δεν επεμβαίνουμε άμεσα δηλαδή στην μοριακή δομή των αγωγών δημιουργώντας ηλεκτρικά φορτία. Απλά βράζουμε νεράκι.

  Η Γαία, όλως τυχαίως, κάποια υλικά τα έχει βαθιά θαμμένα μέσα της. Τυχαίο; Από την άλλη το Απολλώνιο φως μας προσφέρεται άπλετο. Μήπως έχουμε αγνοήσει κάποιους ενεργειακούς θεούς;

  Το θέμα όμως με την λατρεία του Απόλλωνος (φωτοβολταϊκά) είναι ότι και αυτά ελέγχονται από πολυεθνικές.
  Πού είναι να Ελληνικά πανεπιστήμια να αναπτύξουν εγχώριες μεθόδους παραγωγής ενέργειας εκ του φωτός;
  Γιατί να επιδοτούνται οι εισαγωγές των πάνελ και όχι η εγχώρια ακαδημαϊκή έρευνα; Τόσο πολύ μας περισσεύουν τα χρήματα και τα μυαλά; Εμείς θα έπρεπε να εξάγουμε τεχνογνωσία ηλεκτροπαραγωγής αντί να εισάγουμε.

 6. Αυτό το… πετάλισμα των πηδαλίων (;) η ΔΕΗ το ξέρει ;

 7. VasWho said

  Αν η ανθρωπότητα ήταν πραγματικά πολιτισμένη (αν δηλαδη δεν υπέτασσε τον πολιτισμό της στο κέρδος ως, σχεδόν αποκλειστικό, κινητήριο μοχλό των κοινωνικών διεργασιών), αντί να κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λιβύη, θα εγκαθιστούσε στη Σαχάρα απέραντες εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ηλιοφάνειας και θα τροφοδοτούσε τις ενεργειακές της ανάγκες. Αντ’ αυτού φτάνουμε να διαβάζουμε σήμερα πως αποτρέπεται η πόση νερού σήμερα από τα εκατομμύρια των κατοίκων του Τόκιο.

 8. Dralion said

  Να γινω (λιγο) κακος;

  Που ειναι οι ενθερμοι υποστηρικτες της πυρηνικης ενεργειας, που τον Γεναρη σε αυτο εδω το ιστολογιο με ειχαν «κατακεραυνωσει» οταν μιλαγα υπερ των ΑΠΕ;

  * * * *
  Μια απαντηση για την Ιαπωνια.
  Προκειται για χωρα με γιγαντιαια ζητηση ενεργειας και μηδενικους πορους στο εδαφος της.
  Αν δεν θελει να εξαρτησει την πορεια της οικονομιας της απο τους σαουδαραβες και τους ρωσους, αναγκαστκα θα εγκαταστησει πυρηνικα.

  Οσο για την πολυθρυλητη «υποταγη στο κερδος» την βρισκω κλισεδιαρικη. Οι ιαπωνες – στο συνολο τους – εχουν ενα ζηλευτό επιπεδο ζωης [*]. Αυτο το επιπεδο μπορουν να το κρατησουν *μονο* αν η οικονομια τους παραμεινει στις 3 ισχυροτερες του πλανητη.
  Και αυτο μπορει να γινει μονο αν εχουν αφθονη ενεργεια.
  Το θεωρημα οτι «υποταχτηκαμε στα κερδη των πολυεθνικων, γι αυτο γεμισαμε πυρηνικα» ειναι απλοϊκο.

  [*] Το αν ειναι οντως ζηλευτο το αποφασιζουν οι ιδιοι

 9. Χρηστος Κ. said

  #8 Νομιζω οτι ο μονοδρομος των διαδοχικων σου συμπερασματων δεν βγαζει πουθενα. Μου θυμιζει λιγο και τον μονοδρομο του μνημονιου. Προφανως και γινεται για το κερδος οσο κλισε κι αν σου ακουγεται. Οταν η ενεργεια εχει ιδιωτικοποιηθει στην Ιαπωνια κι ενα πυρηνικο εργοστασιο στοιχιζει καποια δις για να κατασκευαστει εσυ τι πιστευεις οτι θα προταξουν οι ιδιωτες? Την ασφαλεια ή το κερδος?
  Κι επειδη το ζηλευτο επιπεδο ζωης ειναι πλεον ονειρο για τους γιαπωνεζους μετα το πυρηνικο «ατυχημα» μπορεις να πεις πως θα επανερθουν στα προτερα?
  Κι επιτελους η χωρα με την μεγαλυτερη εξελιξη στην τεχνολογια δεν εχει βρει εναλλακτικες μορφες? Ή μηπως το λομπι των επιστημονων λανσαρει τα πυρηνικα γιατι χρηματοδοτειται απο τους ιδιωτες?

 10. Rooster said

  @8 Εγώ δεν συμμετείχα στην συζήτηση του Ιανουαρίου μου αρέσει όμως πάρα πολύ η όλη συζήτηση περί πυρηνικών η ΑΠΕ κλπ κλπ κλπ. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί και με ποια προσόντα οι Έλληνες (ακόμα και οι θαμώνες αυτού του Ιστολογίου) θεωρούν τους Ιάπωνες βλάκες. Και εξηγούμαι: για να έχουν επιλέξει την πυρηνική ενέργεια και τον κίνδυνο αυτής κάτι ίσως θα γνωρίζουν…. Το τσουνάμι που προκάλεσε και όλο το πρόβλημα δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτό το μέγεθος ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Όσο για τις τραγικές συνέπειες πυρηνικών ατυχημάτων μπορεί να κοιτάξει κανείς το Κίεβο που απέχει όλο κι όλο 200 χιλιόμετρα από το Τσερνομπίλ. Άραγε πόσο άρρωστοι είναι εκεί? Τι κατάλοιπα άφησε στην κοινωνία? Τι κόστος περίθαλψης παρενεργειών έχουν? Επειδή έχει τύχει να βρεθώ εκεί για 15 ημέρες νομίζω ότι οι απαντήσεις θα πικράνουν ιδιαίτερα τους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας. Βλέπετε δεν προσφέρονται για καταστροφολογία και για λυρικούς εναντίων του επάρατου κέρδους. Αυτό που έχω να πω ως δεδομένο γεγονός είναι ότι για να έχει την ίδια παραγωγική ενέργειας με αυτήν που είχε πριν το τσουνάμι η Ιαπωνία χρησιμοποιώντας ΑΠΕ θα έπρεπε να είναι και καμιά 50ριά φορές παραπάνω σε έκταση και να την εκμεταλλεύεται όλη μόνο για παραγωγή ενέργειας. Οι Ιάπωνες με τις δομές που έχουν είναι οι δεύτεροι καλύτεροι σε παραγωγικότητα στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ) και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία (τέταρτη αν υπολογιστεί η ΕΕ ως μια οικονομία.) Μάλιστα ίσως το γεγονός ότι αυτός ο λαός είναι ο μόνος που έχει βιώσει στο πετσί του τον πυρηνικό όλεθρο και παρόλαυτα επέλεξε την λύση της πυρηνικής ενέργειας θα έπρεπε να λέει κάτι σε εμάς τους απέξω, λέω εγώ…

 11. Εξαιρετικό άρθρο. Εγώ πάντως θεωρώ ότι η Φουκουσίμα μπορεί να γίνει γίνει ενεργειακός οδηγός εξελίξεων

 12. Χρηστος Κ. said

  #10 Οι νεκροι στο Chernobyl ηταν χιλιαδες. Οι θανατοι τα επομενα χρονια ξεπερνουν τις 250000. Οκ εισαι υπερ των πυρηνικων αλλα μη λες και ασαφειες.
  Το τι θελουν οι Ιαπωνες το ξερουν οι ιδιοι, ιδιως μετα την καταστροφη.
  Και για να μη μακρυγορορω υπαρχει μια αναλυση σε τρια μερη εδω, http://techiechan.com/?p=855

 13. Rooster said

  @ 12 O παγκόσμιος οργανισμός υγείας πάντως το δίνει 4,000 το νούμερο σου ενώ η Greenpeace το δίνει γύρω στις 200,000 υπολογίζοντας όλους τους θανάτους απο καρκίνο στην ουκρανία ως αποτέλεσμα του ατυχήματος. http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster τώρα το ποιος λέει ασάφειες και ποιος χαζομάρες τι να σου πω… Εγώ πάντως όχι.

 14. #6 Σαφώς και το ξέρει. Αυτά τα τεράστια καζάνια που βλέπεις (τα χονδρά, όχι οι πολύ ψηλές καμινάδες) «μπρίκια» είναι.

  Ελπίζω μόνο να μην το ξέρει η τρόικα και μας βάλει να κάνουμε ποδήλατο όλους τους Έλληνες. Θα είναι βέβαια ΑΠΕ αλλά θα μας βγει ο πάτος. 🙂

  Με την ευκαιρία, εμείς πρέπει να προσέχουμε ΜΟΝΟ τα προϊόντα της Γιαπωνίας; Δεν πάει δηλαδή η ραδιενέργεια στην Κίνα ή στην Αμερική;
  Το ξέρετε ότι κάνουμε εισαγωγή ακόμη και ηλιοσπόρων από ΗΠΑ;
  Ότι τα καλαμπόκια (ποντιακά: πασπάνων, βαρβαριστί: ποκ κορν) προέρχονται κατά κανόνα από τον νέο κόσμο; Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
  Ούτε αμερικάνικα δεν πρέπει να αγοράζουμε, ούτε Κινέζικα.
  Η ραδιενέργεια δεν έμεινε στην Γιαπωνία.

 15. Χρηστος Κ. said

  Κυριε rooster οι ρωσοι λενε ακομα πως οι νεκροι ηταν 60. Μηπως θελετε να επικαλεστειτε κι αυτο το νουμερο? Κι εντελει αν ειναι 100 ή 200 ή 200000 εχει καμια σημασια για εσας? Τι ειναι οι ανθρωπινες ζωες κοκκοι αμμου που τις παιρνει ο αερας? Το οτι σε ακτινα 100 χλμ μαλλον δεν θα ειναι τιποτα βιωσιμο σας λεει κατι? Το οτι απογορευσαν το ποσιμο νερο στα βρεφη στο Τοκιο σας λεει τιποτα? Το οτι υπαρχει περιπτωση να λιωσει ο πυρηνας στον αντιδραστηρα Νο 2 με οτι αυτο συνεπαγεται σας λεει τιποτα? Τι να το κανουν οι πολιτες της Γιαπωνιας(ΓΑΠ speeking) που ειναι η τριτη οικονομικη δυναμη? Τρωγεται αυτο? Ή μηπως θα τους δωσει στεγη για να κοιμηθουν οι ξεσπιτωμενοι απο την Φουσκουσιμα?
  Μηπως η θρησκευτικη σας αντιληψη για την οικονομια εχει απαντησεις στα παραπανω?

 16. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατατρίφθηκε ο μύθος περί σχολαστικών Ιαπώνων που ακολουθούν τους κανόνες κατά γράμμα, κλπ, όσο αφορά τα πυρηνικά εργοστάσια τουλάχιστον.
  Μια σειρά από εγκληματικές αμέλειες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

  Πάντως από την μία έχουμε τα ορυκτά καύσιμα με την τεράστια συμβολή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και από την άλλη τα πυρηνικά εργοστάσια διάσπασης Ουρανίου που εκτός από το μεγάλο κόστος κατασκευής τους, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα απόβλητά τους, αλλά και την προστασία τους από φυσικές καταστροφές…
  Μπορούν τελικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να δώσουν λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα του πλάνήτη?

 17. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μας φουσκώσουν, οι γνωστοί-άγνωστοι, τα μυαλά με την πράσινη ανάπτυξη και να χρυσοπληρώσουμε τα φωτοβολταϊκά τελαράκια μερικά δισεκατομμύρια.
  Μπίζνα είναι και αυτά και μάλιστα πολύ καλά στημένη.

 18. Rooster said

  @15 Για το νούμερο των 60 δεν ξέρω, απ’ εδώ κι εμπρός θα ρωτάω εσάς για στοιχεία τα οποία και δεν θα το ψάχνω άλλο, βλέπω είστε φωτεινός παντογνώστης. Για εμένα προφανώς και έχει σημασία αν οι νεκροί είναι 10 η 1.000.000 βλέπετε εγώ που έχω για θρησκεία μου την οικονομία έχω μάθει να σέβομαι πραγματικά τις ανθρώπινες ζωές και όσες παραπάνω προστίθενται σε ένα κατάλογο καταστροφής τόσο περισσότερο πικραίνομαι. Δεν είχα σκοπό την αντιπαράθεση αλλά αφού το ύφος σας την ζητά θα σας ενημερώσω ότι η οικονομία και τρώγεται αλλά και προσφέρει σπίτια σε αστέγους, αυτές τις ιδιότητες μάλιστα τις είχε ανέκαθεν. Όσο για τα υπόλοιπα περί βιώσιμων περιοχών κλπ κλπ αφήστε πρώτα να τελειώσει το δράμα των Ιαπώνων και ας κάνουμε απολογισμό μετά, παρατηρώ βιάζεστε λίγο. Τέλος να σας πω το εξής, μπορείτε να βγάζεται όσα πρώιμα και εξ αποστάσεως συμπεράσματα θέλετε για εμένα ΟΜΩΣ την πυρηνική ενέργεια την επέλεξαν οι Ιάπωνες που καλώς η κακώς δεν είναι ούτε μικρός λαός (σαν αυτούς που συνήθως ανακαλύπτουμε ότι τα κακά συμφέροντα εκμεταλλεύονται), ούτε αγράμματοι, ούτε πεινασμένοι. Αυτό που ήθελε να τονίσει το προηγούμενο μου post είναι ότι βρίσκονται κάποιοι πίσω από την βολή του υπολογιστή τους και κάνουν κρίσεις επί δικαίων και αδίκων σε θέματα που δεν γνωρίζουν, την ώρα που στην ίδια την Ιαπωνία θέμα κλεισίματος των εργοστασίων (των υπολοίπων) δεν έχει τεθεί. Καλώς η κακώς αγαπητέ σε όποια θρησκεία και αν πιστεύετε (της καλοσύνης ι και της τελειότητας φαντάζομαι αφού βλέπω ενσαρκώνετε πλήρως το μοντέλο αυτό) δεν έχετε κανένα κριτήριο για το οποίο θα έπρεπε να σας ακούει κανείς περισσότερο από ένα αντίστοιχο Ιάπωνα για το θέμα αυτό και οι αντίστοιχοι Ιάπωνες έχουν κάνει την επιλογή τους και ζουν με αυτή.

 19. Dralion said

  Με εξαιρεση την ενδοξη Ελλαδα, τα παλαι ποτέ Σοβιετ, την Β. Κορεα και τις χωρες στις οποιες εφαρμοζεται η Σαρία, ολες οι αλλες χωρες εχουν ιδιωτικοποιησει τις υποδομες της ενεργειας (παραγωγη + δικτυα).
  Αποτελει λοιπον λογικη συνεπεια, οτι το (πυρηνικο) εργοστασιο θα ανηκει σε καποια εταιρεια και οχι στο κρατος.

  Απο εκει και μετα, το να λεμε οτι οτιδηποτε ανηκει σε εταιρειες μας «κανει δουλους του κερδους, προσκυναμε το κερδος, οι εταιρειες θελουν κερδος κλπ.» ειναι το λιγοτερο αφελές.
  Και το μπακαλικο της γειτονιας μου ανηκει σε εταιρεια. Το να καταναλωνω τα προιοντα του μπακαλικου, με καθιστα μηπως «δουλο στο κερδος» ;
  Γιατι γινομαι «δουλος του κερδους» οταν καταναλωνω το προιον του πυρηνικου εργοστασιου;

  Τοσο το μπακαλικο, οσο και το πυρηνικο εργοστασιο *ελεγχονται* απο καποιους κανονισμους ασφαλειας, τους οποιους επιβαλλει – και φροντιζει για την εφαρμογη τους !!! – το κρατος.
  ΟΚ, οι κινδυνοι απο ενα πυρ. εργοστασιο ειναι μεγαλυτεροι απο ενα μπακαλικο. Αλλα και οι προδιαγραφες ασφαλειας εκει ειναι αυστηροτερες.

  * * * *
  Γενικα, ΚΑΝΕΝΑ τεχνολογικο δημιουργημα του ανθρωπου δεν ειναι ασφαλες 100%. Οτιδηποτε αποτελει τον τεχνολογικο πολιτισμο μας δεν ειναι παρα ενας συμβιβασμος αναμεσα στο επιθυμητο αποτελεσμα, στο τεχνικα εφικτο, στο οικονομικα εφικτο και στο ασφαλες.

  Η Ιαπωνια ειχε την επιθυμια να ειναι ενεργειακα ανεξαρτητη. Η επιθυμια της ενεργειακης ανεξαρτησιας «εσπρωξε» την επιθυμια για την ασφαλή λειτουργια προς τα πισω.
  Μετα το ατυχημα, ειμαι σιγουρος οτι αυτη η ισορροπια θα μεταβληθει προς οφελος της ασφαλειας.

 20. tofistiki said

  @18
  «…οι αντίστοιχοι Ιάπωνες έχουν κάνει την επιλογή τους και ζουν με αυτή.»

  Ενίοτε πεθαίνουν με αυτή, επίσης. Αλλά όχι όλοι οι Ιάπωνες γιατί υπάρχουν και κάποιοι που διαφωνούν: http://www.rednotebook.gr/details.php?id=2142
  κι αν δεν εμπιστεύεστε τη μετάφραση: http://www.doro-chiba.org/english/english.htm

  Εκτός αν πίσω (και από αυτούς) κρύβεται ο …Σύριζα!

 21. Rooster said

  @ 20 Πίσω απο αυτούς σίγουρα δεν είναι το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πίσω απο τους άλλους (αυτους της πυρηνικής ενέργειας) είναι σίγουρα κοι κακοί καπιταλιστές που όπως μας ενημερώνει το rednotebook «Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Fukushima είναι ένα τυπικό παράδειγμα της πτώχευσης των τοπικών κοινοτήτων.» Μάλιστα… βάλανε οι καπιταλιστές τον σεισμό και το τσουνάμι να χτυπήσει για να πτωχευσουν οι κοινότητες.Πόσο μπροστά είναι πια;

  Για να το σοβαρέψουμε σίγουρα σε οποιαδήποτε απόφαση ποιοασδήποτε κοινωνίας υπάρχει κόσμος που αντιδρά, αυτό που λέω όμως είναι οτι απο το να κάνουμε εμείς τους επαίοντες ας αφήσουμε τα γεγονότα να κυλίσουν (γιατί το ξαναλέω είναι ακόμα νωρίς) και μετά ας αφήσουμε αυτούς που επέλεξαν αυτά να δουν τι είναι λάθος και τι όχι. Εμείς εύκολα κρίνουμε απ έξω…

 22. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Υπέροχο το άρθρο σας, και πολύ ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια. Πάντως, η τέχνη ήταν ανέκαθεν μπροστά από τα γεγονότα! Αν θέλετε δείτε εδώ κάποια «Όνειρα» τόσο εναργή, του Ακίρα Κουροσάβα…

 23. Είναι γεγονός ότι οι ΑΠΕ παρουσιάζουν το μεγάλο μειονέκτημα πως είναι κατάλληλες για μικρές, τοπικής κλίμακας, εφαρμογές και επί πλέον εξαρτώνται από την ηλιοφάνεια ή τη νηνεμία. Τη νύχτα τα φωτοβολταϊκά δε λειτουργούν και όταν δε φυσάει οι ανεμογεννήτριες δε δουλεύουν. Υπάρχει όμως η λύση των υβριδικών μορφών ΑΠΕ. Πριν από 30 περίπου χρόνια σε μια μικρή πόλη της Ανδαλουσίας εγκαταστάθηκε μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που κάλυπτε όλες τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Την αποτελούσε ουσιαστικά μια καμινάδα΄μεγάλου ύψους (περίπου 140 μ.) στο εσωτερικό της οποίας υπήρχαν τουρμπίνες παραγωγής ηλ. ρεύματος. Το έδαφος σε ακτίνα 30 μ.γύρω από τη βάση της καμινάδας ήταν χρωματισμένο μαύρο και σκεπαζόταν με διαφανές κάλυμμα και συνεπώς λειτουργούσε σα θερμοκήπιο. Ο ζεστός αγέρας περνούσε με μεγάλη ταχύτητα μέσα από την καμοινάδα κινούσε τις τουρμπίνες και παρήγε ηλεκτρικό ρεύμα. Η μονάδα λειτουργούσε νύχτα μέρα και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
  Μολονότι ήταν μια καλή αρχή, όχι μόνο δεν την ενθάρρυνε η ισπανική κυβέρνηση αλλά δεν ενεκρινε πιστώσεις για τη συντήρηση της μονάδας, η οποία σε λίγα χρόνια εγκατελήφθη.
  Μήπως αυτό σας λέει τίποτα;

 24. Dralion said

  Κυριε Σαραντακο, υπαρχουν πολλα παραδειγματα ΑΠΕ. Θεωρω σαν τα πιο συναρπαστικα εκεινα που … δεν εχουμε ανακαλυψει ακομα.

  Δυστυχως δεν αρκει μια τεχνολογια ΑΠΕ να λειτουργει απλα. Πρεπει να λειτουργει σε μεγαλες κλιμακες και πρεπει να υποστηριζεται απο ενα «εξυπνο» δικτυο.

  Το ευρωπαικο ηλεκτρικο δικτυο ειναι υλοποιημενο με τεχνολογια των αρχων του 20ου αιωνα. Τοτε υπηρχαν λιγοι παραγωγοι ενεργειας, αλλα με μεγαλη ισχυ και συνεχη λειτουργια. Σημερα με τις ΑΠΕ χρειαζομαστε ενα δικτυο με παααααρα πολλους παραγωγους, οπου ο καθενας τους εχει διακοπτομενη λειτουργια και χαμηλη ισχυ.

  Ηδη η Ευρωπη εχει αρχισει τον σχεδιασμο ενος εξυπνου δικτυου. Αλλα θα παρει χρονια (δυστυχως) μεχρι να υλοποιηθει. Και κανενας δεν ξερει ακομα, ποσο θα κοστισει. Μεχρι να γινει πραγματικοτητα το εξυπνο δικτυο, οι απε θα αποτελουν (δυστυχως) μια περιθωριακη πηγη ενεργειας.

  Η Ελλαδα θα μπορουσε να ειναι στην πρωτοπορια των ΑΠΕ (οχι μονο εξ αιτιας της περισσης ηλιοφανειας), παραγοντας πολλαπλα ωφελη για τους κατοικους της. Οπως και σε πολλα άλλα, οι ΑΠΕ ειναι ακομα μια ευκαιρια που χαθηκε για μας.

  Αλλά τι να περιμενει κανεις απο μια χωρα οπου οι κυνηγετικοι της συλλογοι (οι οποιοι παρεπιπτοντως αποτελουν ισχυροτατο λομπυ) ειναι κατά των ΑΠΕ, επειδη τους εμποδιζουν στο κυνηγι;

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια. Όπως έχω πει, προσωπικά είμαι αμήχανος σε αυτό το θέμα.

  Δρακολέοντα, πώς εκδηλώνεται η αντίθεση των κυνηγών στις ΑΠΕ (και γιατί θεωρούν ότι τους εμποδίζουν);

 26. Χρηστος Κ. said

  # Οταν απαντησετε στα ερωτηματα μου και αφησετε τους εξυπνακισμους και τις ειρωνιες τοτε θα συνεχισουμε την κουβεντα. Μεχρι τοτε τρολιαστε οσο θελετε

 27. Χρηστος Κ. said

  Στο 18 αναφερομουν

 28. Ερατοσθένης said

  Μια μικρή διόρθωση: το Three Mile Island δεν είναι ανοιχτά της Πενσυλβανια αλλά στην ενδοχώρα, στο μέσο του ποταμού Susquehanna, περ. 100 χλμ. βόρεια της Βαλτιμόρης, πολύ κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

 29. NM said

  «…Γιατί η Χιροσίμα δεν είναι βέβαια δάνειο από το ήρωος σήμα, όπως έχει υποστηρίξει κάποιος πορτοκαλιστής, νομίζω στον Δαυλό..»
  Κακως ειρωνεύεσθε κύριε Σαραντάκο. Διότι ακόμα και αν ο παραπάνω ισχυρισμός του Δαυλού μπορεί να αποτελεί υπερβολή, παρόλαυτα, είναι πασίγνωστη η επιρροή – παρέμβαση των αρχαίων ελλήνων στην ιστορία και την εξέλιξη της Ιαπωνίας. Όπως και η σημαντική συμβολή μεμονωμένων προγόνων μας στον πολιτισμό και την πρόοδο της χώρας αυτής από αρχαιοτάτων χρόνων.
  Ως παράδειγμα επιλέγω να θυμίσω την ιστορία του Μακεδόνα μηχανικού – πολεοδόμου Αλκέτα ή Αλέτα που τον 3ο π.Χ αι. κατ’ εντολή του βασιλέως της Βακτριανής Δημητρίου του Α’ περιόδευσε τις άγνωστες χώρες της Ασίας φθάνοντας μέχρι την Ιαπωνία.
  Εκεί, υπηρετώντας για το υπόλοιπο του βίου του στην αυλή του αυτοκράτορα – ηγεμόνα, δίδαξε στους Ιάπωνες την επιστήμη της μηχανικής πόλεων κατασκευάζοντας μάλιστα το πρώτο δίκτυο αποχέτευσης στην νεότευκτη τότε πρωτεύουσα.
  Γεγονός που αφενός επέτρεψε στους Ιάπωνες να οικοδομούν στο εξής ευμεγέθεις πόλεις (διότι ως γνωστόν, μεγάλες πόλεις χωρίς δίκτυο υπονόμων δεν μπορούν να υπάρξουν) και αφετέρου τους γλύτωσε από τις μολυσματικές ασθένειες που τους μάστιζαν εξαιτίας των ανύπαρκτων συνθηκών δημόσιας υγιεινής.
  Αυτό θεωρήθηκε (και ήταν) τεράστια ευεργεσία προς τον λαό και τη χώρα και είχε σαν αποτέλεσμα ο αυτοκράτωρ (που εκεί θεωρείται ισόθεος) να του απονείμει τον υψηλό τίτλο του «Himikitu» (προφέρεται: Χιμικί-του), ένα αξίωμα που σημαίνει ότι ο κάτοχος του εισάγεται κατευθείαν στο Ιαπωνικό Πάνθεον και ότι η μνήμη του θα τιμάται εις τους αιώνες των αιώνων (κάτι σαν τη χριστιανική Αγιοποίηση μπορούμε να πούμε).
  Οι ιάπωνες, ενας λαός με ιστορία και μνήμη και βαθεία θρησκευόμενος, συνεχίζει και σήμερα να τιμά τον Himikitu-aleta, κρατώντας άσβεστη τη μνήμη του, ως Αγίου, του οποιου το όνομα συνδέεται με τη σωματική υγιεινή και τη δημόσια καθαριότητα. Αναφορές στη σημαντική του ανακάλυψη υπάρχουν σε πολλά ιστορικά – θρησκευτικά κείμενα ενώ σεμνά μικροσκοπικά και χαρακτηριστικά Ιερά, αφιερωμένα σ’ Εκείνον, κοσμούν όλες σχεδόν τις πόλεις και τα πάρκα των παλαιών και των σύγχρονων Ιαπωνικών πόλεων.
  Μάλιστα, η παράδοσις επιβάλλει, ο εισερχόμενος σε αυτά να καταθέτει ένα ευτελούς αξίας νόμισμα στον πάντοτε παρόντα υπηρέτη του Ναού, ο οποίος αφού τον ευχαριστήσει με τη γνωστή ιαπωνική υπόκλιση, του παραδίδει μια λωρίδα -αρωματισμένου ελαφρά- χαρτιού που αποκόπτει από έναν κύλινδρο (της οποίας το μήκος λέγεται ότι ποικίλει αναλόγως του πουρμπουάρ). Με αυτό εφοδιασμένος ο προσκυνητής εισέρχεται μόνος εντός του ναϊσκου όπου και παραμένει επ’ολίγον, αποτυπώνοντας στο χαρτί τις παρακλήσεις ή τις ευχαριστίες του και εναποθέτοντάς το ακολούθως σε ένα ειδικό δοχείο – συλλέκτη.

 30. Qq said

  Με την Φουκουσίμα πολλοί μύθοι κατέρρευσαν, και ένας είναι για τους Ιάπωνες. Κάθε άλλο παρά προηγμένος πολιτισμένος λαός είναι, και τελικά τείνω να πιστεύω τα κλισέ περί αδηφάγου και αδίστακτου κεφαλαίου. 12 μέρες μετά το σεισμό, και στους πυρηνικούς σταθμούς ακόμα με φακούς ψάχνουν να διαβάζουν τα όργανα μετρήσεων, τα λίγα που ακόμα λειτουργούν. Χάθηκαν μερικές ντιζελογεννήτριες να συνδέσουν μερικές μπαλαντέζες. Κάτι UPS να συνδέσουν μερικά φώτα. Τόσα χρόνια μας λέγανε για την προηγμένοι τεχνολογία τους στην ρομποτική, μπούρδες. Μόνο παιχνιδάκια ξέρουν να κάνουν, αν πρόκειται για σοβαρές εργασίες όπως μετρήσεις και εργασίες στην καρδιά των πυρηνικών αντιδραστήρων, πάλι από την Γερμανία και Γαλλία θα εισάγουν τα εργαλεία και τα ρομπότ. Τέτοια τσιγκουνιά. Βλέπετε, οι εργάτες είναι φτηνότεροι και αναλώσιμοι, δεν απαιτούν κεφάλαιο να επενδύσεις σε εργαλεία και δομές που ίσως ποτέ δεν θα χρειαστούν. Και αν δεν πειθαρχήσουν, επιστρατεύονται οι πολιτικοί και με απειλές τους στέλνουν κατευθείαν στο σίγουρο θάνατο. Που είναι οι μεγαλοεπιστήμονες που τόσα χρόνια μιλούσαν για την ποιο ασφαλή μορφή ενέργειας, να κρατήσουν την μάνικα να γεμίσουν τις δεξαμενές. Πουλημένοι και αυτοί. Στην πρώτη δυσκολία την κοπάνησαν και μη τους είδατε.

  «Όπως έχει καταγγελθεί, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τους πυρηνικούς σταθμούς τής Φουκουσίμα και των γειτονικών παράκτιων πόλεων, όταν οι ειδικοί, μετά το τσουνάμι, του Δεκεμβρίου τού 2004, που σάρωσε τον Ινδικό Ωκεανό από τη Σουμάτρα ως τη Μαδαγασκάρη, συνέστησαν να αυξήσει το ύψος του προστατευτικού κρηπιδώματος, αρνήθηκε να το κάνει επικαλούμενη το υψηλό κόστος του έργου.»

  Εξαρχής ήταν μία λανθασμένη κατασκευή, χωρίς την παραμικρή μελέτη για τους κινδύνους. Προστατευτικό κρηπίδωμα δεν υπήρχε καν. Μια ματιά σε φωτογραφίες πείθει ότι ακόμα και σε συνήθη φουρτούνα είχαν προβλήματα. Και όταν κάνεις μια λανθασμένη κατασκευή, δεν δίνατε να την διορθώσεις εκ των υστέρων. Το ερώτημα είναι, που ήταν οι ανεξάρτητες κρατικές αρχές να ελέγξουν τις μελέτες τους. Όταν λοιπόν μερικοί μιλάνε για την γιαπωνέζικη μαφία του μεγαλοκεφαλαίου και της πυρηνικής ενέργειας που έχει εξαγοράσει τους πάντες, δεν έχουν καθόλου άδικο και λίγα λένε. Αυτοί την κοπάνισαν, ο απλός λαός είναι που θα υποφέρει για δεκαετίες.

 31. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #29
  Επειδή με ενδιαφέρει το ζήτημα (θέλω να γράψω αρθράκι σχετικό με την επιρροή των ελληνιστικών βασιλείων), θα μπορούσατε να μου πείτε σε ποια ακριβώς κείμενα συναντούμε την ιστορία του Αλ(κ)έτα; Αν γνωρἰζατε και κάποιο βιβλίο να με παραπέμψετε, ακόμα καλύτερα! Ευχαριστώ και συγγνώμη για το θάρρος

 32. echthrosofer said

  @»Αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί και με ποια προσόντα οι Έλληνες (ακόμα και οι θαμώνες αυτού του Ιστολογίου) θεωρούν τους Ιάπωνες βλάκες.»
  Επομενως, εφοσον κοτζαμ ιαπωνες δε μπορει να ειναι βλακες, κανουν παντα το σωστο. Το περιεργο ειναι οτι συμφωνουν παντα ολοι σε ολα , αλλα τι τα θες, ανατολιτες ειναι δεν εχουν την κουλτουρα της διαφοροποιησης.

 33. echthrosofer said

  @ 29 Ε οχι και himikitou-aleta …καινουριο συκωτι εκανα . Να σαι καλα

 34. Μαρία said

  31 Πηγή: το χρονικό της Απωνίας συγγραφέν υπο Sugamoto-Μagazaki, μεγάλου Himikitu και ευρετή της χημικής τουαλέτας.

 35. Dralion said

  #25, Νικο, για τα φωτοβολταικα λενε οτι «γυαλιζουν» στον ηλιο και δεν βλεπουν.
  Για τις ανεμογεννητριες λενε οτι τα πουλια περνανε αναμεσα απο τα φτερα καθως γυριζουν και η ανεμογεννητρια τα χτυπαει.
  Το τελευταιο εχει μια δοση αληθειας. Πραγματικα οι α/γ σκοτωνουν (μερικα) πουλια. Τον ακριβη αριθμο δεν τον ξερει κανεις – οι ορνιθολογοι δεν εχουν καταληξει ακομα.
  Απλα αποτελει ξεδιαντροπιά να «ανησυχει» καποιος μηπως και τυχον οι α/γ σκοτωνουν πουλια, την στιγμη που θελει να τα σκοτωσει ο ιδιος.

  * * * *
  #30, Qq, «ξεχνας» οτι ενα πυρηνικο εργοστασιο ειναι καααααααπως πιο ισχυρο απο την ηλεκτρικη σου τοστιερα.

  Αυτα που γραφεις για ντηζελογεννητριες και μπαλαντεζες ειναι επιεικως αφελή. Δεν μπορεις καν να φανταστεις τα (γιγαντιαια) μεγεθη ενεργειας που απαιτουνται για την ψυξη ενος πυρηνικου αντιδραστηρα.

  Δεν υποστηριζω ουτε τους ιαπωνες ουτε την πυρηνικη ενεργεια.
  Αλλα σκεψου οτι εγινε ο 2ος μεγαλυτερος σεισμος στον πλανητη απο τοτε που καταγραφεται η ανθρωπινη ιστορια. Παρα το ασυλληπτο μεγεθος του σεισμου, καταστραφηκε «μονο» ενα πυρηνικο εργοστασιο.
  Αυτο λεει παρα πολλα για την ανωτατη ιαπωνικη τεχνολογια – που θα επρεπε να θαυμαζεις. Αν γινονταν εστω και τα μισα στην Αμερικη, τωρα θα ημασταν ολοι καλυμμενοι κατω απο ενα ραδιενεργο νεφος.

 36. Μπουκανιέρος said

  31 Βλ. Ketravoto Kazanaki, «Η συμβολή των καμπινέδων στην πρόοδο του πολιτισμού», Alpine University Press (ή κάπως έτσι)

 37. Μπουκανιέρος said

  35 «εγινε ο 2ος μεγαλυτερος σεισμος στον πλανητη απο τοτε που καταγραφεται η ανθρωπινη ιστορια.»

  Από τότε που καταγράφονται και μετριούνται οι σεισμοί, ήθελες να πεις, υποθέτω.

 38. Qq said

  «Αυτα που γραφεις για ντηζελογεννητριες και μπαλαντεζες ειναι επιεικως αφελή. Δεν μπορεις καν να φανταστεις τα (γιγαντιαια) μεγεθη ενεργειας που απαιτουνται για την ψυξη ενος πυρηνικου αντιδραστηρα.»

  Εννοώ, για να ανάψουν μερικές λάμπες, να μη περπατούν στα σκοτάδια. Απλά αυτονόητα πράματα. Το BBC και το Spiegel έχουν μερικές πολύ αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Αλλά, αν βάλουν γεννήτριες, θα πρέπει και να δώσουν πραγματικά στοιχεία από τις μετρήσεις τους, όχι μπούρδες αρλούμπες του κυβερνητικού εκπροσώπου.

 39. Qq said

  «Αυτα που γραφεις για ντηζελογεννητριες και μπαλαντεζες ειναι επιεικως αφελή. Δεν μπορεις καν να φανταστεις τα (γιγαντιαια) μεγεθη ενεργειας που απαιτουνται για την ψυξη ενος πυρηνικου αντιδραστηρα.»

  Εννοώ, για να ανάψουν μερικές λάμπες, να μη περπατούν στα σκοτάδια. Απλά αυτονόητα πράματα. Το BBC και το Spiegel έχουν μερικές πολύ αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Αλλά, αν βάλουν γεννήτριες, θα πρέπει και να δώσουν πραγματικά στοιχεία από τις μετρήσεις τους, όχι μπούρδες αρλούμπες του κυβερνητικού εκπροσώπου και της μαφιόζικης εταιρίας που είναι ιδιοκτήτης της μισής Ιαπωνίας.

 40. π2 said

  Να προσθέσω πως, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, μακρινή απόγονος του Himikitu-aleta είναι και η Ethnikitu-Alketa, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή του ποδοσφαίρου στους ιθαγενείς της Αμερικής.

 41. Μπουκανιέρος said

  40 Βιβλιογραφία υπάρχει;

 42. sarant said

  Βιβλιογραφία; Ορίστε:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/29/keretizein/

  ΝΜ, εξαιρετικό!

  Δρακολέοντα, ευχαριστώ!

 43. voulagx said

  #41 Εχω να προτεινω την μελετη του Aπωνα φιλοσοφου Panagulia-Alketa με τιτλο «Ena gol re gamo to», που αποδεικνυει την γονιδιακη σχεση μεταξυ των Himikitu-aleta και Ethnikitu-Alketa βασιζομενος στο γεγονος οτι και οι δυο ηταν αχορταγοι!

 44. Chris said

  #16
  Υπάρχει φαινόμενο θερμοκηπίου?
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100017393/climategate-the-final-nail-in-the-coffin-of-anthropogenic-global-warming/
  Κοίτα να δεις που ζεστάθηκα τώρα 🙂

  @Δ. Σαραντάκος
  Υπάρχει μόλυνση της ατμόσφαιρας από διοξείδιο του άνθρακα?

 45. 23,
  Η Ανδαλουσία έχει αυτή την στιγμή έναν ηλιοθερμικό σταθμό 3,6 GW σε εξέλιξη. Υποθέτω οτι αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν 30+ χρόνια.

 46. Άραγε με τι εντάσεως σεισμό θα καταστρεφόταν η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης (Γερμανία); Με 2 ρίχτερ;
  Αυτό διότι και σε εμάς τα κτίσματα είναι (εκτιμώ) πανάκριβα λόγω των υψηλών (έστω και τυπικά) αντισεισμικών προδιαγραφών, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων.

  Το να κατηγορούμε εμείς την Γιαπωνία για τσιγκουνιά είναι τουλάχιστον αστείο. Πως θα μπορούσε ένα νησιώτικο συγκρότημα να περιτειχιστεί με 10μετρο τοιχίο; Και που να πρωτοεπενδύσουν οι Γιαπωνέζοι; Είναι κατόρθωμα ακόμη και που υπάρχουν σε εκείνον τον τόπο.
  Οι Ιάπωνες, από τα λίγα που γνωρίζω, έχουν επενδύσει ακόμη και στην ομάδα ΒΑΝ, τη στιγμή που εμείς (οι ανοιχτοχέρηδες) την έχουμε απαξιώσει γιατί δεν συμφέρει στα ακαδημαϊκά μας λόμπι.

  Πριν από αρκετό καιρό είχα προτείνει στον Νικοκύρη να γράψει για το τσουνάμι, που κατά την άποψη μου κακώς υιοθετήσαμε ως ορολογία αφού υπάρχει το Ελληνικότατο παλιρροϊκό κύμα (που κατέστρεψε και τον Μινωικό πολιτισμό).
  Τσουνάμι ωστόσο σημαίνει «το κύμα του λιμανιού». Το ύψος του κύματος αυξάνει στην ακτή ακριβώς διότι μειώνεται το βάθος, στην ουσία δηλαδή συμπιέζεται ο κινούμενος υδάτινος όγκος και αυξάνεται το ύψος του κύματος. Με δεδομένη την κολοσσιαία μετατόπιση ύδατος, δεν είμαι βέβαιος αν θα σταματούσε το κύμα σε ένα τείχος 10μ. Ε πόσο πια να το σηκώσουν οι Ιάπωνες; 50 μέτρα; Με τί κόστος κατασκευής-συντήρησης; Σε ποιά ακτή;

 47. #42, Νίκο,
  Οι Έλληνες δεν ήταν εφευρέτες μόνο του απλού Χόκεϊ, αλλά και του Χόκεϊ επί Αρείου Πάγου.

  Και φυσικά του ποδοσφαίρου:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Football#Ancient_games

  Λεγόταν «επίσκυρος» και το εφηύρε κάποιος που το όνομά του άρχιζε από ψευδο- ή ψευτό-. Πάντως, πρέπει να ‘ταν Γερμανός, γιατί ανεγράφη πρώτα σε Γερμανική εγκυκλοπαίδεια. Η Βίκη, τον ύπνο του δικαίου.

 48. Μαρία said

  42 Έχουμε βιβλιογραφία και για την αποπουδοβαλία, είδος ποδοσφαίρου:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/02/25/prekna/#comment-394

 49. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #34,36, 40-43, 47
  🙂

 50. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Για ἀρθρο ξεκίνησα, αλλά θα πάει για μονογραφία!

 51. 44
  Φυσικά και δεν υπάρχει «φαινόμενο του θερμοκηπίου».
  Πρόκειται για μύθο κατασκευασμένο από τους σιωνιστές (δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ)
  Αν δεν κάνω λάθος κάποιος Έλληνας φυσικός, καθηγητής γυμνασίου ξεσκέπασε αυτή την παγκόσμια συριζοσιωνιστική συνομωσία, από την εκπομπή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

 52. voulagx said

  #51 Και βεβαια υπαρχει το «φαινομενο του θερμοκηπιου» και πισω του κρυβεται μια παγκοσμια συνομωσια -μαλλον συριζα σιωνιστικη- την οποια αποκαλυπτει το βιβλιο αυτο: http://www.greekbooks.gr/books/logotehnia/xeni-logotehnia/epistimoniki-fantasia/ine-i-enallaktiki-lisi-3.product

 53. Qq said

  “Με δεδομένη την κολοσσιαία μετατόπιση ύδατος, δεν είμαι βέβαιος αν θα σταματούσε το κύμα σε ένα τείχος 10μ. Ε πόσο πια να το σηκώσουν οι Ιάπωνες; 50 μέτρα; Με τί κόστος κατασκευής-συντήρησης; Σε ποιά ακτή;”

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση του εργοστασίου δεν χρειαζόταν τοίχος προστασίας, καθότι εκεί υπήρχε βράχος ύψους 30 μέτρων. Αυτό ήταν γνωστό και ένας προβληματισμός από τα πρώτα χρόνια της μελέτης. Αλλά, για να κάνουν οικονομίες στην ενέργεια, έφαγαν το βράχος ώστε να φτάσει στο ύψος της θάλασσας, και έτσι να μην ξοδεύονται αντλώντας νερά για την ψύξη. Η οικονομία υπερίσχυσε της ασφάλειας.

 54. Χρηστος Κ. said

  #53 Ναι αλλα τωρα καταριπτεις τον μυθο του Στραβωνα. Ειναι σωστα πραματα αυτα?

 55. Rooster said

  @ 26 Σας απάντησα νομίζω αν δεν το καταλάβατε δεν ευθύνομαι εγώ, όσο για τους εξυπνακισμούς είναι σίγουρο οτι δεν τους ξεκίνησα εγώ.

 56. Dralion said

  Qq, #53, ξεχνας ομως, οτι η ζημια στο πυρηνικο εργοστασιο δεν εγινε απο το τσουναμι, αλλα απο τον *σεισμο*.

  Ειτε ειχαν φαει τον βραχο, ειτε οχι, το ιδιο ειναι.

  Υ.Γ. Ανεξαρτητα απο το παραπανω, ολες οι τεχνικες κατασκευες αποτελουν εναν συμβιβασμο αναμεσα στο κοστος και την ασφαλεια.

 57. #53 Σύμφωνοι, εγώ αναφέρομαι γενικά. Δεν μπορείς να σταματήσεις (τουλάχιστον εύκολα) μια ειδική περίπτωση παλιρροϊκού κύματος που λέγεται τσουνάμι, γιατί όσο το εμποδίζεις τόσο αυτό φουσκώνει.

  Ερωτώ όμως, μήπως εάν δεν έσκαβαν τον βράχο (στο συγκεκριμένο εργοστάσιο) θα υπήρχε πάλι θέμα ασφαλείας, καθώς η ψύξη του πυρήνα θα εξαρτώταν από την σωστή λειτουργία των αντλιών; Μήπως δηλαδή δεν έγινε μόνο για λόγους οικονομίας το σκάψιμο; 30 μέτρα άντλησης ύδατος, χειμώνα καλοκαίρι εφ΄όρου ζωής, σε μια σεισμογενή χώρα, μπορεί να τα εγγυηθεί κανείς; Οι σεισμοί στην Ιαπωνία είναι καθημερινότητα.

  Όπως και να έχει, η Ιαπωνία μας έδωσε το καλύτερο επιχείρημα για να αντιδράσουμε στα σχέδια της Τουρκίας. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί τους Τουρκαλάδες στην πυρηνική ενέργεια;
  Ευτυχώς που η Κύπρος αντιδρά γιατί οι «δικοί μας» στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσουν μετοχές από τα Τούρκικα εργοστάσια. Η Τουρκία δεν είναι απλά μια πολύ σεισμογενής χώρα. Είναι πάντα ένα εν δυνάμει πεδίο μάχης. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι.

  Και μια που αναφέρθηκε σε μύθους ο Χρηστος Κ (#54), μύθος είναι ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από παλιρροϊκά κύματα. Είχαμε και εμείς 3-4 καταγεγραμμένες περιπτώσεις και πιθανότατα θα έχουμε ξανά σε κάποια στιγμή στο κοντινό ή μακρινό μέλλον. Όταν όμως μιλάμε για πυρηνικά εργοστάσια, η έννοια του χρόνου αλλάζει υπόσταση καθώς τα «παντρεύεσαι» για πάντα.

 58. Χρηστος Κ. said

  Εχεις μια ευκολια να το γυρνας στα εθνικα οτι κουβεντα κι αν γινεται. Η βουληση των τουρκων πολιτων ειναι αυτη που μπορει να αποτρεψει τα πυρηνικα κι οχι οι δικες μας πιεσεις. Ο μυθος που κατεπεσε αυτες τις μερες ειναι ο μυθος των γιαπωνεζων επιστημονων και κυβερνωντων που τα παντα εν σοφια εποιησαν. Μονο που επειδη τα φραγκα ειναι πολλα κανανε και καποιες μικροεκπτωσεις.

 59. Μα το Αιγαίο δεν ανήκει στους Τούρκους πολίτες. Έχει και η δική μας βούληση μια κάποια βαρύτητα. Τι να την κάνω την βούληση των Τούρκων εάν κινδυνέψει το Αιγαίο και όλη η Μεσόγειος;

  Εξάλλου γιαυτό υπάρχει και η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, διότι η Α.Ε. έχει υπερεθνική δράση. Μπορεί δηλαδή να απολαύσουν οι Τούρκοι τα οικονομικά οφέλη της αλλά θα επηρεάσουν μέχρι και την Ισπανία οι καταστροφικές της συνέπειες, όταν και εάν αυτές, Ό μη γένοιτο, υπάρξουν. Αν δε «σκάσει» το εργοστάσιο στον Πόντο που ετοιμάζουν, θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες στους σιτοβολώνες της Κασπίας, θα μολυνθεί όλη η ανθρωπότητα. Μιλάμε για πραγματική κόλαση.

 60. Qq said

  #57
  Για αυτό και σε τέτοιες βιομηχανίες έχεις πολλαπλά συστήματα ασφαλείας, και στην προκειμένη πυρηνική βιομηχανία, δεκαπλάσια δεν αρκούν. Έχεις π.χ. τρία τουλάχιστον τρία συστήματα ψύξης για κάθε ρεάκτορα. Ένα σύστημα σε λειτουργία, ένα σε συντήρηση, και ένα σε εφεδρεία. Το ίδιο και στην ηλεκτρική τροφοδότηση να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γραμμές, να ακολουθούν τρεις διαφορετικές διαδρομές, κτλ. Δεν υπάρχουν επαρκές πληροφορίες από την Ιαπωνία και τα λίγα που ακούμε σε κάνουν να αναρωτιέσαι συνεχώς και να απορείς. Ένα σύστημα ψύξης, μία γραμμή τροφοδότησης, και όταν αυτή κατέρρευσε, χρειάστηκαν 10 μέρες να ρίξουν ένα καλώδιο των 600 μέτρων. Αδιανόητο, και πέρα για πέρα εγκληματικό.

 61. Με την ευκαιρία, βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον (και τρομακτικό) βίντεο. εδώ

 62. 56
  Νομίζω ότι εδώ υπάρχει μία σύγχυση, αν ο σεισμός ή το τσουνάμι ευθύνεται για την καταστροφή.
  Από ότι έχω διαβάσει μέχρι τώρα, τα κτήρια του πυρηνικού εργοστασίου άντεξαν το σεισμό, όμως ήταν το τσουνάμι που κατέστρεψε τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, με τα γνωστά αποτέλεσμα.

  « Experts now say that Daiichi, as designed, withstood the quake. It was the ensuing tsunami, with waves more than 20 feet high, that knocked out the facility’s critical backup power supply and triggered a nuclear emergency, resulting in widespread releases of radiation.»

 63. Το τσουνάμι μου έφαγε και το λίνκ..
  http://www.washingtonpost.com/world/japanese_nuclear_plants_evaluators_cast_aside_threat_of_tsunami/2011/03/22/AB7Rf2KB_story.html?wprss=rss_homepage

 64. shin0bi said

  Αναλωνόμαστε στο αν έφταιγε ο σεισμός, το κύμα, ο άνθρωπος ή εγώ .
  Είναι πραγματικά αδιάφορο ποιά ήταν η αιτία. Σημαντικό είναι ότι επιλέγεται ώς ενεργειακή λύση μια μέθοδος που ανα πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει τεράστια και ανεπανόρθωτη καταστροφή.
  Είναι χαζό να συγκρίνουμε το πυρηνικό εργοστάσιο με τις ΑΠΕ επειδή έχει σταθερή και συνεχή παραγωγή. Το ένα ρυπαίνει και είναι άκρως επικίνδυνο, το άλλο όχι. Λύσεις υπάρχουν για το ενεργειακό, δημιουργείται όμως ένας φαύλος κύκλος λόγω των οικονομικών παραγόντων και συμφερόντων που μπαίνουν στην μέση. Και ναι, φυσικά χρειάζεται χρόνος για να μπει μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κάθε χώρας. Αν δεν γίνει όμως μια αρχή, με το να καθόμαστε και να λέμε » α αυτό είναι ακριβό, α αυτό ελέγχεται από τις πολυεθνικές», λες και οι υπάρχουσες λύσεις δεν διέπονται από ακριβώς τους ίδιους παράγοντες, δεν γίνεται τίποτα.

 65. Chris said

  #51,52 Εκτός από άσχετοι είστε και στόκοι.
  Τα περί συριζοσιωνιστικής συνομωσίας και καθηγητή γυμνασίου επιστρέφονται στο πολλαπλάσιο (ή και σε εκθετική 🙂 ).

 66. @56: Λάθος. Με τον σεισμό είχαν λειτουργήσει όλα τα συστήματα ασφαλείας, είχε σταματήσει η λειτουργία των αντιδραστήρων και είχε ξεκινήσει η διαδικασία ψύξης παίρνοντας ενέργεια από τις βοηθητικές γεννήτριες.
  Το τσουνάμι ήταν που κατέστρεψε ακριβώς αυτές τις γεννήτριες, και δεν υπήρχε τρόπος να ψυχθεί ο πυρήνας, οπότε άρχισαν να πετάνε νερό κ.ο.κ.

  Αν δεν υπήρχε τσουνάμι, το εργοστάσιο σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα λειτουργούσε κανονικότατα.

  Επίσης και ένα LOL για τα 34,36, 40-43, 47 🙂 🙂

 67. 64
  Μισό λεπτό βρε συ άνθρωπε, δεν πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό να δούμε τι πήγε στραβά και έσκασε το άτιμο το εργοστάσιο?
  Εμείς ως χώρα μπορεί να έχουμε επιλέξει να μην έχουμε τέτοια εργοστάσια, αλλά οφείλουμε να ενημερωνόμαστε γιατί η γειτονιά μας έχει -και θα έχει περισσότερα σύντομα- πυρηνικά εργοστάσια.

  Φυσικά και ελπίζουμε στις ΑΠΕ, ειδικά χώρες όπως εμείς που δεν έχουν ούτε πετρέλαια και ούτε πυρηνικά εργοστάσια.
  Το μέλλον είναι στις ΑΠΕ, αλλά φοβούμαι ότι έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

 68. ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να γίνουν τα πράγματα όπως θέλουμε. Τα πάντα ελέγχονται από το τραπεζικό κεφάλαιο, το οποίο φυσικά ελέγχει και τα πανεπιστήμια (προσεχώς κοντά μας), τόσο ως προς την λειτουργία τους όσο και ως προς την παραγωγή τους (επιστημονικό έργο, ποσότητα-ποιότητα φοιτητών) και την απορρόφηση τους από την ήδη δικτυωμένη αγορά εργασίας.

  Οι ΑΠΕ θα καθιερωθούν όταν θα κρίνει το τραπεζικό κεφάλαιο ότι μπορούν να αποτελέσουν γιαυτό μια καλή επένδυση, όταν δηλαδή θα δικτυωθούν πλήρως με το υπάρχον δίκτυο του χρήματος. Κατά την άποψη μου, τα πάντα υπακούν σε κανόνες δικτύωσης και ότι βρίσκεται εκτός, απλά αγνοείται.

  Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα, σύμφωνα με την τρελή μου «λογική». Τα δίκτυα υπακούν και αυτά σε κανόνες φυσικής (όλες οι επιστήμες συνδέονται μεταξύ τους). Υπάρχει αδράνεια. Δεν μπορείς εύκολα να μετατοπίσεις ένα στημένο δίκτυο από μια κατάσταση σε μία άλλη. Υπάρχουν αντιστάσεις. Όσο μεγαλώνει το δίκτυο τόσο θα αυξάνεται και η δυσκαμψία του. Αυτό θα είναι και το μεγάλο πρόβλημα της επερχόμενης παγκόσμιας (οικονομικής) διακυβέρνησης. Θα φτάσει (αν δεν έχει ήδη φτάσει) σε τέτοιο σημείο αδρανειακής μάζας που θα πάψει να παράγει πολιτισμό.

  Δεν κωλυσιεργούσαν τυχαία οι ενεργειακές επενδύσεις της χώρα μας στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μόλις σφύριξε ο Αλ Γκόρ το σύνθημα, άνοιξαν οι κάνουλες της πράσινης ανάπτυξης, των πρασίνων τραπεζών, των πρασίνων δανείων, με επακόλουθο φυσικά τις πράσινες προσημειώσεις και τις πράσινες κατασχέσεις. Τα πάντα εν σοφία. Ουέ και αλίμονο μας εάν πουληθεί η αγροτική τράπεζα. Μας βλέπω να εισάγουμε μέχρι και αέρα για να γίνει όλος ο κάμπος «πράσινος» από τα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά.

  Εγώ είμαι της άποψης «παπούτσι από τον τόπο σου». Εάν δεν αναπτύξουμε δικές μας ΑΠΕ τότε καλύτερα λιγνίτης. Εκτός εάν πρέπει να αναθεωρήσουμε τα περί ελευθερίας μέσα σε ένα νέο παγκόσμιο μοντέλο, το οποίο (πάντα κατά την άποψη μου) είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

 69. Chris said

  #65 Και για του λόγου το αληθές, για όσους έχουν το κουράγιο (και την ικανότητα) να του ρίξουν μια ματιά.

  Click to access EngrCritique.AGW-Science.v4.pdf

  Διότι με λάθος δεδομένα θα πάρεις λάθος αποφάσεις, και στο θέμα της ενέργειας.

 70. shin0bi said

  Ντίνο, δεν εννούσα φυσικά να μην κάνουμε απολογισμό και να μην μας νοιάζει καθόλου τι γίνεται και γιατί. Το έθεσα στην τάση που ακολουθήθηκε κάπως στα σχόλια ότι αύτη είναι η σωστή ενεργειακή λύση κτλ.. Προφανώς δεν το ξεκαθάρισα.

  Στράβωνα αγόρι μου συγχαρητήρια για τις απόψεις σου. Νοικιάζω σπιτάκι στα απαλλοτριωμένα του κάμπου της Πτολεμαίδας να ζεις ωραία με τον εγχώριο ελληνικό λιγνίτη.
  Επίσης, αφού είσαι και της άποψης “παπούτσι από τον τόπο σου” και πάντα σύμφωνα με την δική σου λογική:
  Μην χρησιμοποιείς αυτοκίνητο : Αφου δεν έχουμε ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία, πάρε γαιδούρι
  Μην φοράς ξένα ρούχα
  Μην ξαναδείς ποτέ τηλεόραση
  Μην χρησιμοποιείς ξανά υπολογιστή, γιατί είναι εισαγόμενοι
  Να συνεχίσω;;

 71. #70 Την Πτολεμαΐδα την γνωρίζω καλύτερα από εσένα, πίστεψε με. Αλλά:
  1. Δεν είναι όλες οι μονάδες ίδιες. Υπάρχουν παλιές, υπάρχουν νέες.
  2. Η μόλυνση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω καλύτερων φίλτρων.
  3. Εάν η Πτολεμαΐδα δεν είχε την ΔΕΗ θα ήταν μια πόλη φάντασμα. Χάρη στην ΔΕΗ και στην παραγωγή καπνών ζούσε τόσα χρόνια και αυτή και τα χωριά της. Τους έχεις ρωτήσει εάν θέλουν να μείνουν άνεργοι;
  4. Δεν είπα να μείνουμε ες αεί στο λιγνίτη. Είπα να μείνουμε στο λιγνίτη μέχρι να αναπτύξουμε δική μας κάθετη παραγωγή ΑΠΕ.
  5. Μέτρον άριστον στα υπόλοιπα. Άλλο είναι να αγοράζεις μια όμορφη τσάντα και άλλο να δίνεις τρεις μισθούς για να πάρεις μια Λουί Βιτόν. Άλλο να αγοράζεις ένα φιατάκι και άλλο μια βελτιωμένη καγιέν.

  Μην ξεχνάς όμως ότι είχαμε μέχρι και αυτοκινητοβιομηχανία κάποτε. Έτσι θα λέμε και σε μερικά χρόνια:
  Παράγαμε και βαμβάκι κάποτε.
  Είχαμε και νερό κάποτε.
  Τρώγαμε από την γή* κάποτε.
  Είχαμε και κλωστοϋφαντουργία κάποτε.
  Ως προς τον Η/Υ, επειδή τυγχάνει να ασχολούμαι χρόοοοονια τώρα, ξέρω να τηρώ το μέτρο. Δεν αγόρασα ποτέ τον σούπερ-ντούπερ-υπερυπολογιστή. Δεν αγόρασα ποτέ κινητό 2.000€. Αν και ξέρω να τα αξιοποιώ καλύτερα από αρκετούς. Ίσως γιατί τους θέλω για δουλειά και όχι για να παίζω WOW.

  * Το ξέρεις ότι έχει χαθεί οριστικά και δια παντός το 95% της βιοποικιλότητας της Ελλάδας μέσα στα τελευταία 50 χρόνια; Γιατί άραγε; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στις εταιρίες σπόρων να εξοντώσουν με τα σχέδια τους την (Ελληνική) φύση; Η εμμονή τους φυσικά να δικτυώσουν τον κόσμο για να τον ελέγξουν.
  Ξέρεις γιατί συλλέγουν σπόρους στη Νορβηγία; Γιατί ξέρουν ότι θα αποτύχουν. Αλλά εμένα ποσώς με ενδιαφέρει το πείραμα τους.

  Αν χρειαστεί λοιπόν, θα πάρω και γαϊδούρι, δεν ντρέπομαι. Μια χαρά είναι το συμπαθές τετράποδο. Εάν φυσικά βρω γιατί κινδυνεύει και αυτό με εξαφάνιση.
  Δεν είναι υποχρεωτικό να κατοικήσουμε τον Άρη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαζόμαστε. Υποχρεωτικό είναι να μείνουμε ελεύθεροι. Και στο λέει αυτό κάποιος που σκεφτόταν άκρως τεχνοκρατικά επί έτη.
  Μια χαρά είναι και το γαϊδούρι λοιπόν. Άσε που κάνει καλύτερη παρέα από το Καγιέν.

 72. shin0bi said

  Γρήγορες απαντήσεις:
  1. Δεν είναι όλες ίδιες , αλλά όλες ρυπαίνουν.
  2. Απλά γελάμε, Υπενθυμίζω ότι οι ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Καρδιάς κρατάνε άνετα τα πρωτεία των 2 πιο ρυπογόνων σταθμών στην Ευρώπη. Και φυσικά σε καμία περίπτωση η όποια μείωση της ρύπανσης είναι αξιοσημείωτη. ¨Ασε που τα φίλτρα όταν υπάρχει ανάγκη για ισχύ τα κλείνουν. Αφού άλλωστε την Πτολεμαίδα την ξέρεις καλύτερα, θα τα ξέρεις όλα αυτά.
  3. Δεν έχω αντίρρηση. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι σταθμοί αυτοί ρυπαίνουν. Δεν είπα εγώ να μέινουν στο δρόμο οι άνθρωποι.
  4. Γενικά δεν μπορούμε να λέμε αυθαίρετα να αναπτυχθεί εγχώρια κάθετη παραγωγή ΑΠΕ. Δεν είναι πάντα εφικτό ,αλλά ούτε και έχει νόημα. Για να εξηγήσω :
  Φ/Β που είναι και εντελώς απλή και στάνταρ η τεχνολογία, υπάρχουν ήδη ελληνικά εργοστάσια παραγωγής και με ανταγωνιστικές τιμές αγοράς. Δεν εμποδίζει κανείς κανέναν να τα αγοράσει. Μαζί σου να ενισχυθεί κι άλλο ο κλάδος.
  Α/Γ όμως που είναι ένα μηχάνημα που αποτελείται απο πολλά μέρη, το να αναπτύξουμε τώρα βιομηχανία ανεμογεννητριών απευθείας είναι άκαιρο και ασύμφορο, αφού μέχρι να δημιουργηθεί κάτι αξιόπιστο θα έχει ήδη ξεπεραστεί από τον ανταγωνισμό. Δεν έχει νόημα να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Ανάπτυξη για κατασκευή παρεμφερών, ανταλλακτικών κτλ ναι. (ο ΡΟΚΑΣ πχ κατασκεύαζε μόνος του τους πυλώνες). Έτσι, ίσως σε βάθος χρόνου και αφού υπάρξουν υποδομές να μπορέσει να αναπτυχθεί και πρωτογενής παραγωγή Α/Γ.
  Τώρα αυτά τα περι μέτρου δεν νομίζω ότι έχουν να κάνουν με το παπούτσι απο τον τόπο σου. Εγώ ήθελα απλά να δέιξω το άστοχο του επιχειρήματός σου. Δηλαδή , άμα αγοράζεις φιατάκι όπως λες και άρα με μέτρο, δεν πειράζει που δεν είναι από τον τόπο σου; (το ίδιο και για τα υπόλοιπα)
  Ποιός καθορίζει το μέτρο; Άρα , με μέτρο να βάλουμε και εισαγόμενα ΑΠΕ
  Το οτι θα μείνουμε στο λιγνίτη για αρκετό καιρό ακόμα εννοείται. Δεν λέω πλήρη αντικατάσταση, δυστυχώς ακόμα αυτό δεν είναι εφικτό και ίσως να μην καταστεί και ποτέ.(ας μην παραμυθιαζόμαστε από βαρύγδουπες δηλώσεις για 100% ΑΠΕ, ΦΒ των 250 MW και άλλα τέτοια κομψά). Μείωσή είναι το ζητούμενο και δεν βρίσκω το λόγο να μην το θέλει κάποιος αυτό.
  Στην τελευταία σου παράγραφο πάντως με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Μας έχει φάει η απληστία και δεν εκτιμάμε πια τα πραγματικά όμορφα πράγματα. Σωστός.

 73. shin0bi said

  Επίσης, άσχετο
  Προς #45 Μιχάλη 3,6 γιγαβάτ είναι η εγκατεστημένη Φ/Β ισχύς στην Ισπανία και όχι η ισχύς του σταθμού. Ο σταθμός αύτος είναι γύρω στα 30 MW. Εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν και πολλές στον κόσμο ακόμα (καμια δεκαριά) και είναι γύρω στα 50MW. Μάλλον δεν πρόσεξες καλά τα νούμερα στο άρθρο.
  Απλά για το ορθόν το αναφέρω

 74. #73 Το «παπούτσι από τον τόπου σου» φίλε μου είναι ο στόχος. Σαφώς και αναγνωρίζω ότι δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε άμεσα. Αλλά εμείς έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Στην ουσία έχουμε παραιτηθεί από οποιονδήποτε αγώνα. Αγοράζουμε ότι μας πουλάνε.
  Το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε την δική μας έρευνα. Δεν τελείωσε η επιστήμη ούτε στην πυρηνική ενέργεια, ούτε στα Φ\Β. Σε κάποια χρόνια όλα αυτά θα φαντάζουν αστείες τεχνολογίες. Τι θα κάνουμε όμως τότε; Πάλι θα αγοράζουμε, πάλι θα εγκλωβίζουμε στην γραφειοκρατία οποιαδήποτε εγχώρια καινοτομία.
  Γιαυτό και μίλησα για το ζήτημα της δικτύωσης. Διότι τα εμπόδια που μπαίνουν δεν μπαίνουν τυχαία. Αν και δεν μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά, μου φαίνεται τρελό να χρειάζονται μερικές χιλιάδες υπογραφών για να κάνει κάποιος μια ενεργειακή επένδυση και ξαφνικά να ανοίγουν οι στρόφιγγες, επειδή άλλαξε η παγκόσμια κατεύθυνση προς το πρασινότερο. Κάτι βρωμάει στην υπόθεση.

  Το ίδιο ισχύει σε όλα τα θέματα και όχι μόνο στην ενέργεια. Εμείς καταδικάσαμε τα αγροτικά μας προϊόντα και υιοθετήσαμε την εύκολη λύση των παγκομιοποιημένων ποικιλιών. Τελικά όμως φτάσαμε στο σημείο να χάσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα αφού τα καλαμπόκια, σιτηρά, μήλα, ροδάκινα, πορτοκάλια κλπ είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που πουλάνε σε όλον τον κόσμο. Αυτό για εμένα δεν είναι απλά εμπορικά καταστροφικό αλλά και ένδειξη ασέβειας απέναντι στη φύση. Δεν είναι δυνατόν να σου έχει δώσει η φύση μερικές χιλιάδες ποικιλίες και εσύ να τις σκοτώνεις για να κρατήσεις 1-2 που πουλάνε. Και τι θα γίνει την επαύριο που δεν θα πουλάνε; Πως θα λειτουργήσει η φυσική επιλογή όταν της έχεις κλείσει τον δρόμο;

  Είχα παραστεί σε διαχειριστική μελέτη ενός φίλου δασολόγου και ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση; Ότι κάποια αποτελέσματα ο δασολόγος δεν τα βλέπει ποτέ, δεν θα νοιώσει ποτέ την χαρά της δημιουργίας. Ο χρόνος δεν γυρίζει γύρω από τον άνθρωπο. Μπορεί μια ενέργεια να αποδώσει σε 200 χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι απλά πίστη και σωστές κινήσεις. Ίσως αυτό να είναι και το αίτιο της Ιαπωνικής πειθαρχίας. Η πίστη. Νομίζω ότι ο δυτικός κόσμος έχει σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα. Νομίζει ότι κληρονόμησε τον Ελληνικό κόσμο αλλά στην ουσία πήρε μόνο κάποια στοιχεία του. Ας μην μακρηγορώ άλλο, φαντάζομαι ότι κατάλαβες που πάει το θέμα, που δεν έχει τελειωμό. Σταματάω εδώ πριν με πάρουν για τρελό. 🙂

 75. 73,
  Ναι, σωστή και ευπρόσδεκτη η διόρθωση, καθότι είναι χρήσιμο να υπάρχει σαφής αίσθηση των σχετικών μεγεθών. (Στη βιασύνη μου αντέγραψα το λάθος νούμερο από το σχετικό άρθρο. Απλώς ήθελα να επισημάνω οτι η προσπάθεια τιθάσευσης της ηλιακής ενέργειας – με όλες τις τεχνικές δυσκολίες που εμπεριέχει – δεν έχει διακοπεί στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά παραμένει σε μικρή κλίμακα.)

 76. ΣοφίαΟικ said

  Μη σκάτε.
  Εδώ είμαστε και θα δούμε πόσοι τελικά θα πεθάνουν κλπκλπ. Και είναι καλό το ότι γίνονται όλα ετσι στα φανερά και με τα ΜΜΕ δίπλα, γιατί στο Τσερνομπίλ δεν είδαμε, δεν ξέρουμε, οπότε μπορουμε να υποθέσουμε τερατουργήματα.

 77. […] Από τη Χιροσίμα στη Φουκουσίμα: η “φτηνή και καθαρή” π… […]

 78. Πολυ καλο αρθρο συμφωνω απολυτος.

  »Τόσο πολύ χάσανε τη μνήμη τους ή τόσο πολύ έχουν υποταχτεί στο χρήμα;»

  Ειναι διαχρονικα ενας υποταγμενος λαος που ξερει να εκτελει εντολες με απολυτη ακριβεια και χωρις αντιδρασεις, αλλωστε γι’αυτο εχουν πετυχει και τοσα πολλα απο αποψη παραγωγικοτητας.

  Προσπαθώντας να ταχτοποιήσω τον ατέλειωτο όγκο πληροφοριών για την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία κατέληξα στο θλιβερό συμπέρασμα οτι αρκετοί Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα με τα πυρηνικά εργοστάσια αντίθετα τα θεωρούν απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας…
  Η συνεχεια παρακατω : Πυρηνική παρένθεση

 79. ΣοφίαΟικ said

  Αλλά ας δούμε και μαι άλλη άποψη:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/mar/21/pro-nuclear-japan-fukushima
  Why Fukushima made me stop worrying and love nuclear power
  όπου με λίγα λόγια λεέι ότι ένας αρχάιος σταθμός, με προβλήματα, ελαττώματα, ατασθαλίες κλπ καταστρέφεται απο σεισμό και κύμα που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια και ΑΚΟΜΑ δεν έχει ερθεί η πυρηνική καταστροφή.
  Όμως μην ξεχναμε ότι αν όλες οι χώρες άρχιζαν αν χρησιμοποιούν πυρηνικά, σε 50 χρονια θα είχε στερέψει κι αυτή η πηγή ενεργειας και θα ψαχνόμασταν πάλι.
  Και οι ονειροπόλοι που θέλυν να γεμίσουν τη Σαχάρα ηλικαά ξεχνάνε ότι και παλι τον έλεγχο τους θα τον έχουν λίγο πολύ οι ίδιοι που ελεγχουν και το πετρέλαιο σήμερα. Γεωπολιτικά δηλαδή, τίποτα. Επιπλέον, πως θα παέι το ρέυμα απο τη Σαχάρα στη Νορβηγία;

 80. Χρηστος Κ. said

  Μια ματια για το τι συνεβει στο chernobyl. Αφιερωμενο στους εξυπνακηδες, http://www.kickasstorrents.com/discovery-the-battle-of-chernobyl-divx-ac3-www-mvgroup-org-avi-t525154.html

 81. stardust30 said

  Στους πόσους νεκρούς πρέπει να φτάσουμε για να πούμε πως η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο;
  Όσοι είστε τόσο υπέρμαχοι της ατομικής μήπως μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό από το Τόκυο αυτή τη στιγμή ή να φάτε ένα λαχανάκι από την περιοχή της Φουκουσίμα να δούμε πόσο πραγματικά την αγαπάτε; Γιατί φαντάζομαι για κάτι που πιστεύεις δεν έχεις πρόβλημα να δώσεις και την ζωή σου για να το υπερασπίσεις..
  Γιατί μιλάτε λες και είστε ειδικοί στις ΑΠΕ που είναι μια νέα τεχνολογία ενώ τα πυρηνικά είναι μια τεχνολογία από τη δεκαετία του ’60;
  Και σκέφτηκε κανείς σας πως το ουράνιο και το πλουτώνιο βγαίνουν από ορυχεία άρα δεν είναι ανανεώσιμες όπως ακριβώς το πετρέλαιο ενώ η μόλυνση που προκαλούν θα είναι για χιλιάδες χρόνια;
  Μήπως σκεφτήκατε πως τα σημερινά πυρηνικά εργοστάσια θέλουν τόνους νερού για να λειτουργήσουν ενώ συμβάλλουν στην άνοδο της θερμοκρασίας- άσε δε που όταν έχει καύσωνα πρέπει να κλείνουν αφού το νερό που τα ψύχει δεν αρκεί ενώ στην περιοχή όπου υπάρχουν το νερό είναι μολυσμένο και μονίμως θερμό.
  Ξέρετε πόσα «παρκαρισμένα» βαρέλια με ραδιενεργά κατάλοιπα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην γειτονική Αλβανία η οποία τα εισάγει από όλες τις χώρες της Ε.Ε. επειδή οι ίδιες οι χώρες θέλουν να μείνουν «καθαρές» από αυτά; Ή μήπως ξέρετε πόσα βαρέλια είναι «παρκαρισμένα» στον πάτο της μεσογείου, του ατλαντικού και του ειρηνικού ωκεανού;
  Άντε και στο ραδιενεργό μέλλον τα παιδιά που θα ζουν με μάσκες και στολές θα σας ευχαριστούν για την «ποιότητα ζωής» που τους προσφέρετε από τώρα..

 82. Δεν είναι μόνον τα ραδιενεργά απόβλητα. Οι «πολιτισμένοι» Γερμαναράδες χρησιμοποιούν την Βραζιλία ως σκουπιδότοπο τους.
  Εγώ ξέρω ότι ως παιδί, στα λίγα χρόνια που έζησα στο χωριό, είχαμε ΜΗΔΕΝ σκουπίδια. Και όταν λέω μηδέν, εννοώ μηδέν.
  Αν τώρα θεωρείται πολιτισμός η κατασπατάληση ενέργειας, η πλημμυρίδα πλαστικών συσκευασιών, τα κουτιά, τα κουτάκια και πάσης φύσεως μικροσυσκευή, είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση.

  Με την ευκαιρία να συνεισφέρω και μια ποντιακή λέξη στο ιστολόγιο.
  Τα αποφάγια [λέπια (φλούδες) φρούτων και λαχανικών και λοιπά] τα οποία έδιναν οι πόντιοι στις αγελάδες ως τροφή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λέγονται (τα) πλυμεία (ή πλημεία, ας αποφασίσει ο Νυκοκύρης). Δεν την βρήκα την λέξη αλλού στο γκούγκλ αλλά είναι νομίζω ενδιαφέρουσα.

 83. ΣοφίαΟικ said

  Εγώ πάντως δε μιλάω ΣΑΝ να είμαι ειδική στις ανανεώσιμες πηγές ενεργειας και στα πυρηνικά. Κάνουμε συζήτηση με επιχειρήματα και θεωρούμε ότι ο καθένας ξέρει τι λέει. Δεν είναι δύσκολο άλλωστε να το διαπιστώσει κανείς.

  Με το Τσερνομπίλ μας είχαν πει ότι το καίσιο (αν θυμαμαι καλά) είχε χρόνο ημιζωής 80 μέρες. Κάτι θείοι μου που είχαν γίδια έφτιαξαν φέτα, την έβαλαν στο βαρέλι και μετά από 80 μερες την έφαγαν. Τους λέγανε οι άλλοι πετάχτε τα κλπκλπ. Και τι έγινε; Πέθαναν αμφότεροι πρόσφατα, σε ηλικία άνω των 85 ετών, από εγκεφαλικό.

  Οπότε ναι, θα έπινα νερό Τόκιο εφόσον οι αρχές λένε ότι έιναι ασφαλές. Γιατί φυσικά δε νομίζω να πιστευει κανένας ότι η κυβερνηση της Ιαπωνίας θέλει να σκοτώσει τους Ιάπωνες λέγοντας τους ψέματα για το νερό. Ή θέλει να γονατίσει το συστημα υγέιας της χώρας.

  Κι αν υπάρχιε κατι που θυμάμαι από τον πανικό με το Τσερνομπίλ και μετανοιώνω είναι τα βουνά οι φράουλες στη λαική, που δεν τις αγόραζε κανενας και τις πούλαγαν όσο όσο. Τότε οι φράουλες ηταν ακόμα ακριβό φρούτο και το έβλεπες και το λιμπιζόσουνα. Αλλά μέσα στον πανικό, που να βρεθεί λογική. Μετά και τρελλες αγελάδες φάγαμε, και διοξινες και – ακόμα χειρότερα- τρώμε ακόμα βιομηχανικό φαγητό που καμιά σχέση δεν έχει με τη φύση ή την ποιότητα.

 84. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μια και έχω ξεκαθαρίσει πλέον (από άλλο καφενέ) πως είναι αδύνατο να κάνει κανείς τέτοιες συζητήσεις με τον κάθε παντογνώστη θα παραπέμψω όσους ενδιαφέρονται σε μια πηγή από εδώ δίπλα και από εκεί (στο blogroll) μπορούν να βρουν κι άλλη πληροφόρηση από ειδικούς και όχι ξερόλες:
  http://mitnse.com

 85. Μα χασάπη, εξαρτάται από το τι περιμένεις από μια συζήτηση. Αν περιμένεις να καταλήξουμε κάπου μάλλον …έχασες. 🙂

  Με την ευκαιρία (#83) καίσιο με καίσιο έχει διαφορά. Το καίσιο-137 έχει χρόνο ημιζωής 30 χρόνια ενώ το καίσιο-133 είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του δευτερολέπτου με την μεγαλύτερη (εγγυημένη) ακρίβεια. Σχετικές πληροφορίες εδώ και εδώ.
  Βέβαια αν τολμούσε να πει κάποιος στην Ελλάδα «provides official time to the nation» θα έτρωγε το κράξιμο της αρκούδας και θα φορούσε τον ζουρλομανδύα του εθνικιστή (για να κάνω και το χατίρι του Χρηστος Κ. (#58)).
  Αυτό που θυμάσαι ήταν το Ιώδιο-131 που έχει χρόνο ημιζωής μόλις 8 ημέρες και το θυμάμαι και εγώ. Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο, και επειδή απορροφάται από τον οργανισμό σαν απλό ιώδιο, απαγορεύεται η βοσκή των ζώων για 8 ημέρες μετά από κάποιο πυρηνικό ατύχημα.
  Πρόβλημα είναι το στρόδιο-90 που έχει χρόνο ημιζωής 30 έτη.

  Περισσότερα για τις επιπτώσεις στον οργανισμό εδώ.

 86. ΣοφίαΟικ said

  ΟΚ, δεν ήταν καίσιο, ήταν κατι άλλο με ημιζωή δυο-τρεις μήνες. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
  Αλλά τελικά θα συμφωνήσω εμ τον Χασάπη, ότι δεν μπορείς να κανεις συζήτηση με ανενημέρωτους. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί είναι τόσο φοβισμενοι και τόσο καχύποπτοι που χάνεται η λογική. Βλ. το παράδειγμα με το νερο του Τόκιο. Δεν ξέρω καμια φυσιολγική κυβέρνηση που θα ήθελε να ξεκάνει τους πολίτες.

 87. Με λίγη καθυστέρηση, αν μπορώ να πω την απόψή μου…

  Το τί ακριβώς έγινε στο Fukushima θα αργήσουμε να το μάθουμέ επειδή η προσπάθεια διαχείρισης είναι σε εξέλιξη. Βασικά και κυνικά, ο σεισμός και κυρίως το τσουνάμι, ήταν μεγαλύτερα από αυτά για τα οποία είχε σχεδιαστεί. Ιδίως το τσουνάμι. Με το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», η αποθήκευση παλαιού καυσίμου στον χώρο δημιούργησε μεγάλο διαχειριστικό πρόβλημα.

  Αποδεικνύεται επίσης πόσο καθοριστική στην καθυστέρηση αντιμετώπισης της απώλειας ψύξης ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής. Η εφεδρική ψύξη από μόνη της απαιτεί μερικές δεκάδες μεγαβάτ… Περίπου όσο ένας μικρός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, σε περιοχή με blackout, χωρίς καλώδια κλπ.

  Ο φόβος του αγνώστου και δη της ραδιενέργειας είναι καμιά φορά μαγαλύτερος από τον ίδιο τον κίνδυνο, αλλά αυτό δεν παρηγορεί κανένα.

  Όσο και να αν είναι χάλια η κατάσταση στο Fukushima, και όσο αν καμία «αδικοχαμένη» ζωή δεν δικαιολογείται, η καταστροφή στην Ιαπωνία δεν είναι από το Fukushima αλλά από τον σεισμό και το τσουνάμι. Από αυτα έχουν 20 ή 30 χιλιάδες νεκρούς. Θα υπάρξουν θύματα και από το Fukushima, αλλά τρείς ή τέσσερεις τάξεις μεγέθους λιγότερα (με βάση αυτά που ακούμε μέχρι τώρα)

  Οι παρενέργειες του Fukushima είναι πιο ενδιαφέρουσες. Οι «λαϊκές» αντιδράσεις είναι γνωστές. Μία παρενέργεια είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία. Η δεύτερη παρενέργεια είναι η αποκάλυψη του πυρηνικού λόμπυ, πίσω από το λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου»! (Το φανταζόμουν, αλλά όχι τόσο πολύ). Η τρίτη παρενέργεια είναι η ιδεολογική κρίση ταυτότητας των λεγόμενων «πράσινων». Τρία πράγματα θα συμβούν με τους πράσινους: 1) Ή θα πειστούν ότι τα πυρηνικά είναι «πράσινα», 2) ή θα πεισθούν ότι το αέριο που εχει η μπύρα δεν είναι τόσο τρομερό, ή 3) η Γερμανία θα πάει σε ενεργειακή και οικονομική ύφεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με λίγη δόση κακίας, «διασκεδάζω» γιατί οι εφευρέτες του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου έπεσαν στην παγίδα τους (που την έστησαν με ψυχροπολεμικά ανιπυρηνικά σλόγκαν!). Στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι στην Γερμανία θα υπερισχύσει το πυρηνικό λόμπυ. αλλά θα επανέλθει και το κάρβουνο και θα αυξηθεί η ζήτηση για Ρώσικο αέριο και LNG.

  Και αυτά τα δύο τελευταία, θα έχουν άλλες συνέπειες. (α) θα ακριβύνει το κάρβουνο και το αέριο, (β) θα υπάρξουν μικρο-γεωπολιτικές αλλαγές (οι Ρώσοι έχουν ΠΟΛΛΑ ορυκτά καύσιμα), και (γ) θα υπάρξει αμηχανία στον Ελληνικό ενεργειακό σχεδιασμό που πίσω από τις ΑΠΕ έχει παραδοχή για πολύ, εύκολο, και φτηνό αέριο.

  Οι ΑΠΕ επίσης ξεσκεπάστηκαν (βασικά στην Γερμανία). Λένε να αποσύρουν 5.000 ή 7.000 πυρηνικά MW. Όπως δεν κουράζομαι να λέω, 5.000 πυρηνικά MW ΔΕΝ μπορούν να υποκατασταθούν ούτε από 5.000 αιολικά MW, ούτε από 500.000 αιολικά MW. Και το είπε περίπου τόσο απροκάλυπτα και η Ε.ΟΝ (Γερμανική ΔΕΗ) και ο Kohl («δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αερα και ήλιο») και θυμήθηκαν τον Schmidt που παλαιότερα χαρακτήρισε «υστερία» τα περί κλιματικής αλλαγής, και πρόσφατα χαρακτήρισε απατεώνες τους κλιματολόγους του IPCC του ΟΗΕ που την «αποδεικνύουν».

  Γίνομαι δυσάρεστος όταν το υπενθυμίζω, αλλά εάν κάποιος θέλει απρόσκοπτη και σχετικά φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, οι λύσεις είναι δύο: Πυρηνική ή κάρβουνο. Και αέριο (αν πχ είσαι στο Κατάρ) ή Υ/Η εάν είσαι στην Νορβηγία. Οι ΑΠΕ μπορεί να προσφέρονται για καταστάσεις εκτός δικτύου ή για ακριβά «παιχνίδια» που βοηθούν τις Γερμανικές και Δανέζικες (ή Ισπανικές) εξαγωγές, αλλά δεν λύνουν την ηλεκτροδότητση στο Παγκράτι. Όχι με τον σημερινό τρόπο ζωής. Αν φτάσουμε σε σημείο να βασιζόμαστε σε ΑΠΕ, σήμερα μάλλον θα σκάλιζα τις πατάτες μου αντί να πληκτρολογώ σε PC.

  Ωστόσο, πίσω στο στον σεισμό, φοβάμαι ότι θα έχει συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία, και σε γεωπολιτικές ισορροπίες, πολύ μεγαλύτερες από οποιονδήποτε πραγματικό αντίκτυπο έκλυσης ραδιενέργειας από το Fukushima.

  Τέλος, επειδή οι περισσότεροι εδώ αγαπούν την γλώσσα, υπάρχει μια λαϊκή έκφραση (στα αγγλικά) που εξηγεί πολλά, και που είναι και εκδοχή του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, και που ισχύει και στα ενεργειακά, και στους κινδύνους που μπορούμε να ανεχθούμε: «there is no free lunch». Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει σωστή αντίστοιχη ελληνική έκφραση.

 88. Υπάρχει σε ελεύθερη ερμηνεία η «εάν δεν βρέξεις κώλο, δεν τρως ψάρι». Άρα εάν επιμείνεις στο ψάρι, θα πληρώσεις τον ψαρά.

  Αλλά στην τελική, έχει καμιά σημασία εάν επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της μιας ή της άλλης τεχνολογίας; Αφού θα ξαμολήσουν τα παπαγαλάκια τους και στο τέλος θα εφαρμόσουν αυτήν που έχει την μεγαλύτερη μίζα. Και δεν αναφέρομαι μόνον στην Ελλάδα. Εξάλλου είτε είναι είτε όχι μύθος ο περί του φαινομένου του θερμοκηπίου, το γεγονός είναι ότι ο φόρος του άνθρακα έχει θεσπιστεί. Άντε να το αλλάξεις αυτό.
  Αλήθεια, η διατροφή με όσπρια βλάπτει το περιβάλλον, δεδομένου ότι η καύσις ενός μέρους μεθανίου παράγει ένα μέρος διοξειδίου του άνθρακος; Μήπως πρέπει να τρεφόμαστε μόνον με τροφές πλήρους απορρόφησης που δεν θα παράγουν την επιβαρυντική για το περιβάλλον (χμ) πορδή;

 89. 88, περιμένω εναγωνίως να δω τις συνέπειες του Fukushima στην Γερμανία. Το αντιπυρηνικό κίνημα έχει φουντώσει και δεν αστειεύομαι για την Πράσινη Παγίδα. Ήδη άκουσα για συζητήσεις περί μείωσης ή αναβολής του φόρου άνθρακα σε φτωχότερες χώρες, πχ Πολωνία (που τροφοδοτεί την Μητρόπολη). Το θέμα γίνεται πολιτικό. Δεν θα έπρεπε καποιος «Έλληνας» να ζητήσει από την ΕΕ να απαλλαγούμε; Μέχρι και ο Παλαιοκρασσάς το είπε: «…Στο ίδιο μοτίβο και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος τόνισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ «είναι άναρχη και πανάκριβη για μια χρεοκοπημένη χώρα». http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=264076

  Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γερμανικός Τύπος αρχίζει εδώ και λίγες μέρες και χλευάζει τις μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή (ακατάλληλες για νοσοκομεία ή βιομηχανία, ακριβές, επιδοτούμενες κλπ).

  Όσο για την δίαιτα, υποτίθεται (εάν σε ενδιαφέρει το CO2 σου — εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο) ότι το μοσχαράκι είναι το πιο … επιβαρυντικό. Και οι τερμίτες (αλλά δεν τους τρώμε). Φασολάδα με λίγο χοιρινό και κόκκινο πιπέρι, την αποκαλούσε ο μακαρίτης ο Τσιφόρος (νομίζω) «κεντρική θέρμανση».

 90. τυφλός said

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231110892
  Στην Γερμανία οι Πράσινοι καταφέρνουν να επιβάλουν τις απόψεις τους.

 91. Βάγια said

  Είναι πολύ πολύπλοκο θέμα αυτό, δηλαδή οι πηγές ενέργειας. Εγώ, χωρίς να επαίρομαι ότι έχω κάποιες ειδικές γνώσεις, είμαι κατά των πυρηνικών, καθώς, απ’ ότι μάθαμε τουλάχιστο στο σχολείο, έχω καταλάβει ότι είναι μολυσματικά σε βάθος χρόνου και υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία διάθεσης των αποβλήτων. Εννοείται ότι και οι λιγνίτες, που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι ρυπογόνοι και σίγουρα υπάρχει το θέμα «εξάντληση». Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρητικά είναι καλές, αλλά δεν είναι πανάκεια, καθώς είναι ακριβές, η επεξεργασία τους απαιτεί ενέργεια κτλ. Ίσως λοιπόν το καλύτερο θα ήταν ένας συνδυασμός. Αλλά φυσικά, σε όλα αυτά τα ζητήματα παίζουν και ζητήματα πολιτικής. Για αυτό οι Ιάπωνες έχουν πυρηνικά εργοστάσια, όχι γιατί είναι βλάκες . Επίσης, δεν έχουν ορυκτό πλούτο και άρα για να μην εισάγουν τα πάντα προσπαθούν να βολευτούν με άλλους τρόπους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: