Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η δενδροθεωρία

Posted by sarant στο 6 Απριλίου, 2011


Το άρθρο αυτό του πατέρα μου, Δημ. Σαραντάκου, δημοσιεύτηκε χτες, 5.4.2011, στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης.

Στο προηγούμενο σημείωμά μου έγραφα πως: «Ο άνθρωπος μαθαίνει ένα-ένα τα μυστικά της φύσης και αρχίζει να τη μιμείται. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα δέντρο. Στην ουσία πρόκειται για μια θαυμαστή μονάδα παραγωγής οξυγόνου και κυτταρίνης, με πρώτες ύλες το διοξείδιο του άνθρακα, που δεσμεύει από τον αέρα και το νερό και τα άλατα, που αντλεί από το έδαφος. Και όλα αυτά τα πετυχαίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα του και τις πάμπολλες ρίζες με τα άπειρα ριζίδιά τους και όχι με κάποιον “κεντρικό» μηχανισμό”.»
Όταν τα έγραφα αυτά αγνοούσα πως ερχόμουν δεύτερος. Να όμως που ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι υπάρχει ολόκληρη θεωρία σχετική με τη διαχείριση των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τη θεωρία αυτή ανέπτυξαν ο κ. Εμμ. Πάσχος, καθηγητής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πολυτεχνείου του Ντόρτμουντ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μαζί με τον υπεύθυνο Πληροφορικής του Δήμου Ντόρτμουντ, κ. Δημ. Καρακατσάνη, και την ονόμασαν «Δενδροθεωρία».
Η Δενδροθεωρία προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κάθε οίκημα και τη διασύνδεσή τους, στην κλίμακα της γειτονιάς, με μια μικρή τοπική κεντρική μονάδα, μεγέθους αντίστοιχου με τα αντλιοστάσια της ύδρευσης. Εκεί μπορεί να γίνεται η αποθήκευση της ενέργειας σε μορφή υδρογόνου σε ειδικές κυψέλες, για να αναδιανέμεται στη συνέχεια – με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού συστήματος – στα κτίσματα της γειτονιάς, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός.

«Όπως ακριβώς ένα δέντρο τρέφεται και αναπτύσσεται χάρη στις φυλλωσιές του, αφού κάθε ξεχωριστό φύλλο φωτοσυνθέτει και στέλνει τα θρεπτικά συστατικά στα κλαδιά και στον κορμό, έτσι και κάθε πολυκατοικία μπορεί να παράγει το δικό της ηλεκτρικό ρεύμα, να το στέλνει στη γειτονιά και, εφόσον χρειαστεί, στο κεντρικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», εξήγησε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Εμμ. Πάσχος.
Στο σύντομο σημείωμά μου δεν θα μπορούσα να αναπτύξω τεχνικές λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας τις απόψεις μου. Περισσότερο θέλησα να δώσω τη φιλοσοφία των δύο λύσεων αναφορικά με την κλίμακα των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα επικρατήσουν στο μέλλον: μεγάλων κεντρικών μονάδων παραγωγής, που θα συνδυάζονται με ισχυρά δίκτυα διανομής ή πολυάριθμων μικρών μονάδων και τοπικής σημασίας δικτύων. Εκεί βρίσκεται η ουσία και εκεί θα δοθεί η μάχη.
Γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως έχει πλέον τεθεί επί τάπητος το θέμα να εγκαταλειφθούν τα καύσιμα (στερεά, υγρά και αέρια) και πως θα επαληθευθεί η προφητεία του καθηγητή μου Φυσικής στο ΕΜΠ, του Παύλου Σαντορίνη, που εν έτει 1950 μάς είχε πει: «Θα έρθει μία ημέρα που όποιος θα καίει πετρέλαιο, θα φυλακίζεται.» Εξ άλλου μετά τα ατυχήματα στο Θρη Μάιλ Άιλαντ, στο Τσερνομπίλ και στη Φουκουσίμα, το μέλλον της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας με αυτή τη μορφή είναι αβέβαιο.
Απομένουν μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η σύντηξη πυρήνων υδρογόνου, η οποία ίσως τελικά λύσει το πρόβλημα της άφθονης και φτηνής ενέργειας, αλλά βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των πειραματισμών και της θεωρίας. Αντίθετα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι έτοιμες για πρακτικές εφαρμογές και αναγκαστικά οι υπέρμαχοι της χρήσης καυσίμων ή θερμοπυρηνικής ενέργειας, δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, παρά τη λυσσώδη αντίστασή τους έχουν χάσει τη μάχη στο πεδίο αυτό.

Έτσι θα επιδιώξουν να αποκομίσουν κέρδη, γιατί μόνο αυτά τους ενδιαφέρουν, εκμεταλλευόμενοι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό θα το πετύχουν μονάχα αν τελικά επιλεγεί η λύση των μεγάλων κεντρικών μονάδων και των ισχυρών δικτύων. Στη μάχη κατά των μικρών αποκεντρωμένων μονάδων έχουν επιστρατεύσει και πολλούς ειδικούς στο θέμα της ενέργειας, οι οποίοι καλοπροαίρετα ίσως, αλλά παγιδευμένοι σε μια μονομερή θεώρηση του θέματος, ισχυρίζονται ότι οι μικρές μονάδες έχουν αναλογικά μεγαλύτερες απώλειες και μεγαλύτερο κόστος, γιατί το ρεύμα που θα παράγουν δε θα είναι π.χ. 220V/50Hz, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υπάρχουσες ηλεκτρικές συσκευές.
Παρόμοιοι ισχυρισμοί μαρτυρούν απλώς έλλειψη φαντασίας, γιατί σήμερα οι πρόοδοι στη λεγόμενη Νανοτεχνολογία είναι τόσο μεγάλες ώστε τέτοια και άλλα παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπισθούν με επιτυχία. Θα επικρατήσουν υβριδικές μορφές μικρών μονάδων παραγωγής ενέργειας, που θα συνδυάζουν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και θα δουλεύουν ανεξαρτήτως καιρού και χρόνου.
Οι πανίσχυροι αριστοκράτες και ευγενείς του 17ου αιώνα ίσως να μην έμαθαν ποτέ για τα πειράματα που έκανε με τον ατμό ένας γιατρός και ερασιτέχνης φυσικός, που λεγόταν Ντενι Παπέν ή αν τα έμαθαν να μην τους έδωσαν καμιά σημασία. Και όμως τα πειράματα αυτά ήταν η αρχή του τέλους της εξουσίας τους. Όσο ισχυρά και αν είναι τα οικονομικά συμφέροντα σήμερα, δε μπορούν να γυρίσουν πίσω τον τροχό της εξέλιξης. Το πολύ να καθυστερήσουν λίγο την πορεία του. Όμως η πτώση τους είναι βεβαία.

6 Σχόλια προς “Η δενδροθεωρία”

 1. Qq said

  230V. Eδώ και δεκαετίες.

 2. Βασίλης Ορφανός said

  Πολύ σάς ευχαριστώ για την τελευταία σας πρόταση. Μακάρι να προλάβω να το ζήσω. Ελπίζω πάντως(κι εγώ μαζί με τον Ποιητή) ότι «θα πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση» – έστω τα όνειρα των παιδιών ή των εγγονιών μας.

 3. Κύριε Σαραντάκο,
  νομίζω ότι δίνετε με τα άρθρα σας αυτό, που πραγματικά χρειαζόμαστε σήμερα εμείς οι άνθρωποι. Θέλουμε υλικά αγαθά ή σιγουριά ή χρήματα ,αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι άλλο, και σεις μας το δίνετε: Η ελπίδα. Και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε.

  Σχετικό με το θέμα σας είναι κι αυτό το απόσπασμα συνέντευξης του Φάινμαν,που δείχνει πως ο ήλιος και ο αέρας είναι η πηγή κάθε ενέργειας πάνω στον πλανήτη. Εδώ εξηγεί πολύ παραστατικά, πώς η ακόμα κι φωτιά του ξύλου, που καίμε να ζεσταθούμε είναι «παγιδευμένος ήλιος».
  Γνωστά πράγματα, που όμως τα ξεχνάμε.Μάλλον θα γνωρίζετε αυτή τη συνέντευξη, εγώ, μια που είμαι σχετικά νέος στο διαδίκτυο, δεν τον είχα δει ποτέ να μιλάει, και μου έκανε εντύπωση.

 4. Φέινμαν

 5. trolling around said

  Δεν είναι θέμα έλλειψης φαντασίας, αλλά οικονομικής επιλογής. Έχεις να επιλέξεις μεταξύ πανάκριβης ενέργειας, ή πάμφθηνης. Αν θέλεις να πληρώνεις 15 Ευρώ την kW, βάλε σε κάθε στέγη και από μία ανεμογεννήτρια. Αν πάλει επιλέξεις 150 Ευρώ, αποθήκευσε την σε Υδρογόνο. Όλα αυτά θα γίνουν με αυτή την προϋπόθεση. Όταν δε το πετρέλαιο εκλείψει, και θα γίνει η ενέργεια πανάκριβη, τότε κάθε γκαράζ και μία θερμική αντλία. Θα είναι δεκάδες φορές φθηνότερη από την αποθήκευση σε υδρογόνο. Αλλιώς, λόγια του αέρα. Σπατάλη σε υλικά και πόρους, αλλά κυρίως σε ενέργεια.

 6. E. Paschos said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,
  Χάρηκα διαβάζοντας το σχόλειο σας. Το προηγούμενο σχόλειο δεν αναφέρει ,
  για κάποιο, την φωτοβολταική ενέργεια. 10 kWp σε κατοικίa κοστίζουν σήμερα
  25 000 με 30 000 Ευρώ. Στην Ελλάδα σε 25 χρόνια παράγουν

  ( 15000 kWh /year ) x (25 years) = 375 000 kWh.

  Δηλ. 0,080 Ευρω = 8.0 cent την Κιλοβατώρα. Που υπάρχει φθηνότερη και ποιο καθαρή ενέργεια ;

  Όταν δούλευα με τον Feynman και τον Bjorken στο Παν Στάνφοντ μάθενα ότι οι απλές λύσεις είναι πάντα και οι ποιο σωστές. Χάρηκα ιδιαίτερα για το βίντεο του Feynman.

  E. Α. Πάσχος
  Enter your comment here…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: